View Full Version : Uzman16 - Bonsai Çalışması
Merhaba,
Bursa Bonsai Atölyesinden sonra hep aklımdaydı , ancak fırsatım oldu.
Bu süs narı benim ilk bonsai çalışmam. 2 hafta önce aldım. Balkonda duruyordu. Bugün telledim. Dallarında budama yaptım.
Yan dallara hafif eğik bir form verdim.Ana dal dahil tüm dalları budadım.
Bitkinin yapısı çok esnek. Çok rahat eğiliyor. Verdiğim form acaba uygun mu? Düzeltmem gereken yerler nereler?
Ben nar tellemede başarılı olamamıştım. Bir sene sonra telleri çıkardığımda dallar iki gün içinde ilk durumlarına dönmüşlerdi. Umarım senin nar, benimki gibi inatçı çıkmaz.
Bonsaida, belirli tarzlar vardır. Fidanlarımızı biçimlendirirken o tarzlara uygun olmasını isteriz. En azından o tarza yakın yapmaya çalışırız.
Bu yüzden telleme yaparken hangi tarzı istediğimize karar verip, ona göre telleme yapamk en uygun olan yol olur.
Memet Bey umarım benim narın akibeti sizinki gibi olmaz. Merak ediyorum telleme doğru olmuş mu?
Bonsaisan'ın sitesinde formları gözden geçirdim. Ama benimkine uygun olan hangisi bilemedim. Akımdaki form çok dağınık olmayan sağa sola eğik dalların olduğu bir tarz. Söğüt gibi olabilir diye düşünüyorum. Bursa Atölye çalışmasında da yaptığımız bunun gibiydi. Benimki biraz daha eğik oldu.
Nar için uygun olan özel formlar var mıdır?
Bir de sığla ile yeni deneme yapmak istiyorum. Kolay bulunur bir bitki midir?
Bugün öğlen fidanlıktan 3 yeni bonsai adayı aldım.
1- Oya Ağacı
2- Mor Salkım
3- Ardıç
Resimlerini yüklüyorum.
Mor salkımda kökün hemen yanından uzamış bağımsız bir dal var. Taşırken kırılmasın diye diğerine bantladılar. İyi anlaşılıyor mu bilmiyorum. Mor salkım başlığındaki bu resim sanki uygun olur gibi geldi. Benimkine benziyor yapısı. İkinci resim de güzel.
Ardıç ise yatay durumda. Resim yukarıdan çekildi. Yarı şelale uygun olabilir diye düşündüm.Çünkü yatay dallar gayet iyi görünüyor.
Oya ile ilgili henüz bir düşüncem yok.
Sizler neler önerirsiniz? Yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Resimler yeterli değilse yenilerini çekip yükleyebilirim.
Mor salkım hızlı büyüyor. Büyük bir saksıya alıp, bir iki sene büyümesini izlemeli. O sırada beğendiğiniz tarza göre budamalar yaparsınız. Zaten yazın sık sık budama isteyebilir.
Benim yerde morsalkımım vardı. Her hafta budamam gerekiyordu yazın.
Ali H. ALI
25-12-2007, 14:34
Ben dusunduklerimi daha sonra yazacagim, sebebi burada vaktin gec olmasi(12:35 gece)
Bonsai adaylarımın resimlerini yeniden çektim. Yorum için daha net olsunlar istedim. ;)
Ardıç
Harun Parlak
25-12-2007, 19:29
Önce iğne yapraklı ağcının köklerini bir görelim üstden naylonu biraz kes biraz da toprak al görünsün diyerine oya ağcına gelince onun kökleride biraz dışarı çıksın ustalarımız yön göstereceklerdir.
Mor Salkım.
Sola doğru uzayan (ana yapıdan daha uzun) tek dal ne yapılmalı?
Tekin Bey, ardıcın kök resimleri.
Harun Parlak
25-12-2007, 20:36
Sayın uzman16 resmini kopya edip amötörce bir çiçzim yapayım dedim ama resim küçüle küçüle ufacık birşey kaldı onuda forma yükleyemedim benim önerim sağdaki kırılmaş dal odun kısmını olduğugibi bırakıp yeşil alanı güzelce bir temizlerdim odunsu kısım kuru dal etkisi yapsın diye sonra orta dalı telleyerek zirve dalı olarak eğimli bir şekilde yukarı doğru yönlendiririm en sol dalıda olduğu yerde bırakıp uçları alıp yarı sarkık şekilde bırakırım diye düşünüyorum.
EN iyisini ustalarımız bizi yönlendirecektir.Onların görüşlerini bekleyelim bakalım.
Harun Parlak
25-12-2007, 20:57
Arkadan görüntü dediğiniz yön ön görüntü olabilir. değişik açıdan resim koyarsanız belki daha
net yönlendirmeler gelecektir tabki.
Acaba video kaydı koysam olur mu? Böylece daha kolay anlaşılır.
Video ekleyebiliyor muyuz?
Hayır foruma video eklenemiyor. Bir video paylaşım sitesine ekleyip, link verebilirsiniz.
Ali H. ALI
26-12-2007, 13:13
Uzman16 merhaba.
Ardic agacinin 12. mesajinda ekledigin fotoraflardan yola cikarak agacin on yuzunun sen agacin gerisidir dedigin tarafi olabilir ve guzel bir selale ve ya yari sarkik tarz yapabilirsin.
Saga uzanan dali (Tekinin kirik dal dedigi) dali kesip govde userinde birakacagin kisa bir dalcigi ileride kurumus dal goruntusu verebilirsin. Sola dogru uzanan dalin ust kismindaki en gelismis dalcigi da agacin zirvesi yapar soldaki dali da bir guzel asagilara sarkitirsaniz(bunlarin telleme ve dallari bukerek yapacaksiniz) guzel bir bonsai elde edeceginizi dusunuyorum.
Bu sadece benim dusuncem, diger arkadaslarin dusuncelerini de bekle. Bizimkiler sadece oneri secim yapip agacini nasil yapacagina sen karar vereceksin.
Mor salkim icin sordugun dalcik daha yukarilarda olsa govdeyi kalinlastirmak icin kurbanlik dal olarak birak diyecegim ama cok asagilardan cikiyor, belkide o dalcigin kendi kokleri vardir onu budamadan once topragi biraz kazip bak kokleri varsa onu ayri bir saksiya alip ikinci bir morsalkim elde edebilirsin.
Kolay gelsin.
Harun Parlak
26-12-2007, 16:29
Sayın uzman16 ağcını biraz budadım ama telleyemedim şimdi siz telleyin zireveye giden dalı kıvrık şekilde birez daha sağ tarafa doğru dikin alt dalı da sarkık yere parelel vaziyetde bırakın derim ama bu benim fikrim ****** son karar sizin.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Ali Bey, her zamanki gibi yardımsever ve yapıcı, insanı teşvik edici tavırlarınız için size minnettarım. Tecrübe sahibi kişilerin fikirleri çok önemli bizler için.
Tekin Bey, size de çok teşekkürler.
Yarın akşam ardıcımı söylediğiniz gibi telleyeceğim. Yalnız ortadaki zirve dediğinizi nasıl yapacağım? Yani 5-10 cm uzunluğunda kesip kabuğunu soyup mu, yoksa dalı budamadan mı telleyeceğim ? Açıklayabilir misiniz?
Mor salkımın yanındaki uzantı dalı ana gövdeye sardırsam olur mu? Ne dersiniz yoksa keseyim mi? Aynı kökten çıkıyorlar. Resmini yüklüyorum.
Harun Parlak
26-12-2007, 21:37
Zirve dediğim orta dala sadece tel sarıp yukaru doğru dikiyorsun kesinlikle budama en sağdaki dalı buda soldakinin uclarınız al bu benim önerim ****** arkadaşlardan gelecek önerileride bekle istersen.
Tamam yarın akşam telleyeceğim. Teşekkür ederim.
Mor salkımın yan uzantısı için fikirleriniz ?
Ardıcınız yarı sarkık veya sarkık tarz için müsait, yana çıkan en uzun dalı hafifçe aşağı doğru bükerseniz yukarı çıkan dalı da dik tellerseniz geriye kalan dalları temizlemek kalıyor. Kuru dal efekti yapacaksanız kesilecek olan dalı dipten değil, istediğiniz mesafeden ( belki birkaç dalcık da kalabilir ) kesin. Ustalarımız yanlış bir öneride bulunduysam hem beni hem sizi uyarsınlar lütfen. İyi çalışmalar.
Not: Acele etmeyin .
Morsalkımınızdan gösterdiğiniz morsalkım bonsaileri gibi bir ağaç yapmanız mümkün, özellikle ilkine çok benziyor. Ben olsam yandaki dal ayırırdım.
bonsaisever
26-12-2007, 23:51
Mor salkımda sol taraftan çıkan ilk dalı kurbanlık dal olarak kullanıp nebarinin kalınlaşmasını sağlayıp daha sonra kesilebilirsin.
Koyu yeşil
27-12-2007, 09:32
Mor salkım güzel bir salkım bonsai olacak sanırım. Ardıcınız da çok hoş. Sarkık (Cascade veya semi cascade tarz konusunda arkadaşlarla aynı fikirdeyim. Çalışmanızın devamını bekliyorum. Kolaylıklar dilerim.
Evet, bu akşam tellemeyi gerçekleştirdim. Fotoğrafları yüklüyorum. Sağdaki dalı kestim. Kurutulmuş dal görüntüsü vereceğim. Dalın kabuğunu soyayım mı? Zirve dalın yüksekliği çok değil mi? Sanki yarısını budamak gerekiyor gibi. Ne dersiniz?
Bütün resimleri aynı yönden koymuşum. Bunlar da diğer yönden.
Harun Parlak
27-12-2007, 20:55
Selamlar uzman16 ilk budaman ve tellemen olmasına rağmen başarılı bir çalışma sarkık dalın ucunu biraz traşlaki zirve daldan büyük görükmesin birde kuru dal biraz uzun gibi geldi bana.
Sayın Uzman16 güzel bir ağaç oluyor. Kafamda bir görüntü canlandı, sanki o şekilde olursa ağaç tam şeklini alacak gibi. Bunun için 1-2 çizim yaptım. Öncelikle düşüncem şunların üzerine kurulu:
1- Sarkık dal bira daha sarkık hale getirilebilir.
2- Ağacın gövdesindeki S şekli ağacın topraktan çıkış istikameti yukarı olacak şekilde dikilirse daha güzel değerlendirilebilir ve yukarı çıkan dal bu S şekline uyacak şekilde kıvrımlanarak devam eder.
3-Kurudal bu durumda sağa doğru daha eğik olacağı için kısaltılaması ve şekillendirilmesi uygun olur. Bütün bunlar ağacın bu ebatlarına göre planlanmıştır. Uzun vadede ağaç daha farklı da şekillenebilir.
Sn. Tekin, kurutulacak dalı bilerek biraz uzun bıraktım. Sizlerin görüşlerine göre şekillendirmek için. Üzerini karalamışsınız daha iyi görünmüş. :)
Sn. Vyssera, 3. çizim hoşuma gitti ;) Ellerinize sağlık, eğer başarabilirsem güzel olacağını gösterdiniz.
Bakalım başka fikirler nasıl olacak, Hocamız ne diyecek? Son kararımıza göre yarın akşam şekillendiririm. Ama yine dayanamadım ve az önce sarkan dalı kavislendirerek daha sarkık hale getirdim :rolleyes:
Dalları biraz seyrekleştirsem nasıl olur? Ara ara budarsam belki daha iyi olur diye düşündüm.
Bir de ardıcımı normal saksıya alayım mı?
Sayın Uzman 16, Dalları seyrekleştirmeniz gerekecek zaten. Ama geri dönüşü olmayacağı için budamayı hemen yapmayın. Ben olsam önce bu tarz ağaçların resimlerini inceler gözümün aşina olmasını sağlardım. Dalları seyreklerken hangi dalın kesilip hangisinin kalacağı konusunda şunlara dikkat edin: Yukarı çıkan gövdenin dalları ile sarkık gövde uyumlu olsun ( gerçi dallar kısacık ama ) Dallar gövde kıvrımlarının dışa bakan yüzlerinde olsun. İçe bakan yüzlerde dal olmasın Dalların aralıkları yukarı çıkıldıkça azalsın. Ardıcınızı sarsmadan normal saksıya geçirmenizde bir sorun olacağını sanmıyorum. Hem de eğer Ustalarımız da uygun görürse, daha sağa eğik olarak yeniden konumlandırabilirsiniz de. saygılar.
msgurkan
27-12-2007, 22:49
uzman16, eline sağlık, çok beğendim. bence stile uygun bir başlangıç oldu. Öncelikle yarı sarkık veya şelale stilinden hangisini seçeceğine tam karar vermelisin. Kesin karar verinceye kadar sarkık dalı kısaltmazsan her iki seçeneği muhafaza edersin. Benim gönlüm şelaleden yana ama bonsai senin.
Sn. msgurkan, teşekkür ederim .
Fiziksel olarak bonsai benim olsa da, fikirsel olarak ben hepimizin bonsaisi diye bakıyorum. Çünkü herkesin fikri var bu bonsai çalışmamda. Ali Bey, Tekin, vyssera, koyu yeşil, memet, bonsaisever, siz, ben ve diğer arkadaşlar hepimiz paylaşım içindeyiz. Tecrübelilerin önderliğinde hep beraber yol alıyoruz. Ve yolumuz daha çoook uzun. :o
Şelale bana da daha hoş geliyor ama bakalım hep beraber neye karar verilirse onu uygulayacağım. Amaç en iyiyi bulmak.
Sn. vyssera, saksıya alırken dediğiniz gibi şekillendireceğim, belki telle de sabitlerim.Daha iyi olacak gibi duruyor çizimlere göre.(Sağa daha eğik )
Siz çizince çizim yaparak çalışmanın da önemini bir kez daha anlamış oldum.;)
Mor salkımı yarın telleyeceğim. Önerileriniz varsa bekliyorum :)
Ayrıca ardıcımı da saksıya alıp konumunu biraz geriye doğru eğimlendireceğim.
Dipten çıkan dalı sonradan budamayı düşünmeyeceksen, gövdeye sarmayı deneyebilirsin.
Dalı gövdeye sardım ama iyi durmadı, bir türlü bütünleşemedi gövdeyle. Ben de kestim. Bugün telleyeceğim. Eklerim resimlerini.
Daha dik durması için ardıcımı telle geriye doğru çektim, . Alt dalı da şelale konumu için biraz daha eğdim. Kuru dalın kabuğunu soyup kısalttım. Dallarda çok az budama yaptım.
Harun Parlak
01-01-2008, 17:28
Bu aşamadan sonra acilen büyük bir saksıya geçir orada gövde gelişmesine bırak arada uç alırsın boya gitmemesi için güzel bir bonsai olacak tebrikler.
Mor salkımı telledim.
İlk resimde sağda alttaki dal nasıl duruyor? Fazlalık bir görüntüsü var mı ? Böyle kalsın mı yoksa o dalı budayayım mı? Önceki mesajlarımda yüklediğim mor salkıma benzetmeye çalışıyorum.
Harun Parlak
01-01-2008, 17:44
Bence soldaki üst dalları ucundan 10 cm kadar al yeni uçlar verecek dahada uzayacak keserseniz hem yeni uçları yönlendirir hemde gövde kalınlaşmaya yönlendirirsiniz.
Sn Tekin ardıçla ilgili sözleriniz için çok teşekkürler. Moral verdiniz.
Mor salkımın 10 cm kesin dediğiniz dalların uzunluğu 15 cm. Bu durumda 5 cm kalacak uzunluğu. Ne dersiniz?
Harun Parlak
01-01-2008, 18:02
Gövde kalınlığına göre baya uzun görüküyor kısa olan 5 cm kalsın uzun olan da 10 cm kadar kalsın benim fikrim tabii ustalarımızın önerilerini bekleyelim.
Koyu yeşil
02-01-2008, 09:19
Uzman16 ardıcınızın son halini çok beğendim. Elinize sağlık.
Sebahattin Sargın
02-01-2008, 17:09
Çalışmalarınız çok güzel Sevgili Uzman16, bir Bursalı olarak sizin ile gurur duyuyoruz ;)
Sevgiler ;)
Sayın Uzman16 ikisi de gayet hoş olmuş, Ardıç gayet estetik, morsalkım da ana şekli almış, kalanı zamanla olacak. Ardıcın üst gövdesine kıvrım verebilirsiniz. Bu arada ardıcın ön yüzü bu mu olacak, yani sarkık dal öne doğru mu olacak, yoksa sola doğru mu olacak ? İkisi de mümkün.
Çalışmalarınız çok güzel Sevgili Uzman16, bir Bursalı olarak sizin ile gurur duyuyoruz ;)
Sevgiler ;)
Sevgili Sebahattin,
Ben de seninle gurur duymak istiyorum. ;) Orman tarzı bonsaini sabırsızlıkla bekliyorum. (Zen bahçesiydi değil mi?)
Bu arada 2. toplantıyı organize etmeyi düşünüyor musun?
Ayrıca ödevini okudum. 100 almayı hak etmişsin. ;)
Sayın Uzman16 ikisi de gayet hoş olmuş, Ardıç gayet estetik, morsalkım da ana şekli almış, kalanı zamanla olacak. Ardıcın üst gövdesine kıvrım verebilirsiniz. Bu arada ardıcın ön yüzü bu mu olacak, yani sarkık dal öne doğru mu olacak, yoksa sola doğru mu olacak ? İkisi de mümkün.
Sn. Vyssera, teşekkür ederim. Ardıcın üst kısmına kıvrım verme fikri çok hoş. Birazdan yapacağım. Ardıcın yüzünü şimdilik bu diye düşündüm ama önerinizi tam olarak anlarsam yön değişebilir. ;)
Mor salkımın uçlarının kesilmesi konusunda Sn. Tekin'in önerisine ne diyorsunuz?
Söylemek istediğim şeyi iki örnekle göstereyim, birinde sarkık gövde öne doğru birinde yana doğru çıkmış. Siz de ağacınızın son şekli nasıl olsun istiyorsanız ona göre bir bakış açısı bulup ağacınızı son şekline getirebilirsiniz. Mesela şu anda üst gövdeye kıvrım verseniz, sonra bakış açısını değiştirseniz , o kıvrımlar farklı eksende olduğu için aynı görünmeyecektir.
Tekin bey'in morsalkım için söylediği doğru görünüyor. Ağacın yeni filizlerini de hesaba katmak gerek. Ustalar aksini söylemezse kesin bence de.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=24449&stc=1&d=1195042974
2. resimdeki gibi .
Aslında ben ardıcımın şu anki halinden çok memnunum. Sizin çizdiğiniz o resimlerdeki gibi olsun istiyorum.
Benim çizdiğim resimden tek farkı üst gövdenin kıvrımları kalmış :)
Bonsaide ağaca tek bir bakış yönü vardır. Belli bir yönden bakıp ağacı o şekilde biçimlendirmek gerekir. Farklı açıdan resim yüklemişsiniz bu sefer benim ondan kafam karıştı.
Güzel oldu. Elinize sağlık. Ağacın ön yüzü ilk resimdeki gibi olsun. Üst gövdenin tepesi de dik olsun. Alt gövde ve üst gövdenin tepesi aynı dik eksen üzerinde olsun. Sonra doya doya ağacınızı izlemeye koyulun ;)
Tamam üst ve alt dalların uçları aynı şekilde dik oldular. Bundan sonra bekleme sürecine giriyor ardıcım. Kök budaması ardıçta ne zamandır?
Nihai resmini yükleyip ardıcımı dinlenmeye alıyorum. ;)
Ardıcınız dinlenedursun küçük bir ayrıntıyı daha söyleyeyim, sonra yine dinlensin. Üst gövdenin kıvrımları fazla derin olmuş. Daha doğal ve daha sığ kıvrımlar olması iyi olur. Bu durumda üst gövdenin boyunun da biraz kısaltılması iyi olacak gibi. Kusura bakmayın posta posta söylüyorum ama.
msgurkan
03-01-2008, 10:47
Ben de katılıyorum. Üst gövedenin kısalması gerekir. Şelale stilinde çizimde de görülen ideal estetik orantıları yakalamaya çalışmak gerekir diye düşünüyorum. Kabaca ağacın üst bölümü yaklaşık saksı buyunda, sarkan dal ise birbuçuk katında olması gerekir.
27415
Msgurkan bey'in gösterdiği çizim ideal bir şekil. Ona ulaşmak için son bir öneri daha, Sarkık gövde hafif soldan öne doğru geliyor. Sizinki biraz daha doğrudan öne doğru çıkıyor. Onu da şekle göre değiştirirseniz, başka bir şeye gerek kalmayacak sanırım :)
Ali H. ALI
03-01-2008, 15:25
Calismalarinizi ve birbirinize yardim etmeniz, dusuncelerinizi paylasmaniz ne guzel.
Uzman 16, Msgurkan beyin ekledigi cizimdeki gibi, agacin tepesini olusturan kisminin boyunun kisa olmasi gerekiyor, sizinki su an oldukca uzun. Simdi birakin dursun govdenin daha bir kalinlasmasina yardimi olur bir iki yil sonra asagilardan keser istediginiz boya indirirsiniz.
Agacin ust kismini ayri bir agacikmis gibi kivrimli dik tarz olarak tasarlayin bu tarzda ust tarafta buyuyen agacin ilk dali asagiya sarkan govdenin ters yonunde olur, asagiya sarkan govdeden cikan ilk dal ise, diger tarzlarda olan kural burada islemiyor ve ilk dal geriye cikiyor( geriye derken saksiya dogru degil, Selale ve yari sarkik tarzlarda, agcin on yuzu, saksi asagiya sarkan govdenin saginda ve ya solunda oldugu taraftir) sonra diger dallar kivrimlarin dis taraflarina siralaniyor.
Mor salkimini ise kisaltabilirsin.
Kolay gelsin.
Katkılarınız için hepinize çok teşekkür ederim. ;)
Ardıcın üst kıvrımlarını azaltıp daha doğal bir görüntü verdim. Boyunu çok az kısalttım. Alt dalı biraz daha soldan öne uzattım. Üst dalı söylediğiniz gibi daha sonra iyice kısaltırım. Artık tamam galiba . Ara ara uçlarından budama yapacağım. Böylece bekleme sürecine giriyorum. Haftasonu saksıya alacağım. Sanırım 1-2 sene sürer bu süreç.
Kök budamasını ne zaman yapmalıyım?
Mor saklımda söylediğiniz budamayı yaptım. Hatta başlamışken diğer dallarda da budama yaptım.Daha iyi oldu. Hoşuma gitti bu hali, önceki hali içime sinmemişti.:o
Süs narımı ardıç ve mor salkımla birlikte içeride tutuyordum. Bugün bir baktım narım tüm dallardan sürgün vermeye başlamış. Kök budaması yapmalı mıyım?
Sebahattin Sargın
03-01-2008, 19:33
Sevgili Sebahattin,
Ben de seninle gurur duymak istiyorum. ;) Orman tarzı bonsaini sabırsızlıkla bekliyorum. (Zen bahçesiydi değil mi?)
Bu arada 2. toplantıyı organize etmeyi düşünüyor musun?
Ayrıca ödevini okudum. 100 almayı hak etmişsin. ;)
Ödevimi beğenmenize sevindim, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. 2. toplantıyı Bahar gelince yapmayı planlıyorum, bitkilerin gelişme dönemi olduğu içinde uygun olur. Zen bahçesi ile Maycan Bahçe ilgileniyor, inşallah bir gün bende orman tarzı bir bonsaiye sahip olabilirim.
Sevgiler ;)
Bugün fidan almaya gittik. Hava çok çok soğuktu. Çok üşüyünce çok acele ettim, fidanın birinin adını unuttum .
Fidan olarak zeytin, leylak ve adını hatırlamadığım bir tür aldım. Leylaktan bonsai olur mu bilmiyorum ama aldım. Adını hatırlamadığımın resmini bu bitkinin adı ne başlığına yüklüyorum. Lütfen bakar mısınız?
Aldığım fidanların fotoğrafını daha sonra yükleyeceğim.
Mor salkımın toprağında yaklaşık 1,5-2 cm uzunluğunda çok zayıf bir solucan ve yine aynı boyda adını bilmediğim arkasında kıskacı bulunan kahverengi ince bir böcek gördüm. Toprağını değiştireyim mi? Mevsim uygun mu?
Ayrıca bir önceki mesajda soduğum soruyu tekrarlayayım: Süs narımı ardıç ve mor salkımla birlikte içeride tutuyordum. Bir baktım narım tüm dallardan sürgün vermeye başlamış. Kök budaması yapmalı mıyım?
Teşekkürler.
tourkana
06-01-2008, 17:36
Hiç bir ağacı içerde tutmayın ,keşke hiç sürgün verdirmeden önce sorsaydınız .. Hele kalorifer yanında hiç tutmayın:)
Diğer ağacı çıkartamadım bir de boydan çekip yayınlamanız mümkün mü?
Birkaç solucan yüzünden toprak değiştirmeyin bence, mevsim hiç uygun değil ...
Merhaba Uzman16, süs narın sürgün vermiş artık ne yapılacak bilemiyorum ama, ardıç ve morsalkımı içerde tutmamanız gerek. Geçen gün aklıma gelmişti söylemek ama nasılsa unutmuşum. Dışmekan bitkileri içerde tutulursa sonu vahim olabilir. Kolay gelsin ;)
Sn tourkana bu da diğer bir fotoğraf
Mor salkım ve ardıcı hemen balkona çıkardım. Narı içerde tutmaya devam ediyorum.:(
Sayın uzman16;yapmış olduğunuz çalışmaları imrenerek izledim.Çok hızlı başlamışsınız bonsailere biçim vermeye ve durmadan fidan arıyosunuz inşallah bir çoğunu amaçladığınız şekileri verip yaşatabilirsiniz.
Yakında bende acer ve süs narı çalışmalarımın fotoğraflarını burada yayınlayacağım.
Sn. Red,
Teşekkür ederim. Bursa Bonsai Atölyesinde öğrendiklerimizi bir an önce uygulamak istedim. Ara verseydim başlamam zor olabilirdi. Sıcağı sıcağına başladım. İçimde anlatılmaz bir heves var. Bonsai ile tanıştığımdan beri doğanın daha farkındayım, daha farklı bakıyorum etrafımdaki bitkilere.
Amacım öğrenmek. Bunun için pratiğe başladım, okuyorum, soruyor ve yardım alıyorum. Sitedeki arkadaşlar çok yardımcı oluyorlar. Onlara minnettarım. Henüz çok başındayım, başarmaya çalışıyorum. Bu işi gerçekten öğrenmek istiyorum. Hele bu kadar yardımcı olan arkadaşlar olunca insan kendisini iyi hissediyor. Başarısızlık aklıma gelmiyor, olsa da sorun değil.
Sizin çalışmalarınızı da burada görmek isterim.Ben üyelerin bonsai çalışmalarını okumaktan çok keyif alıyorum. En kısa sürede yayınlamanız dileğiyle.;)
Ali H. ALI
08-01-2008, 09:41
Uzman 16 merhaba ne guzel dediniz "Amacim ogrenmek, bunun icin pratige basladim." Tum bonsai bilgilerini bilin, Hatta hic kimsenin bilmedigi bilgilere de sahip olun, Pratik calismalar yapip kendinizi gelistirmedikten sonra tum bilgileriniz havada kaliyor bonsayi ogrenemezsiniz.
Yaptiginiz calismalardan notlar tutmayi da ogrenin hem kendiniz icin hem de baskalarina ogretmek icin. Ornegin bir bitkiden aldiginiz celikler baharda kac gunde kokleniyor, diger mevsimlerede koklenmesi ne kadar zaman aliyor.
Yaprak budamasi yaptiginiz agacinizi yapraklari ne kadar kuculdu ,kac yaprak budamasindan sonra yapraklar istediginiz kucuklukte oldu. Nasil gubre kullandiniz agacinizin tepkisi ne oldu, diger gubreleri kullandiktan sonra hangisi agacinizi daha fazla olumlu etkiledi gibi.(unutmayin daima onerilen gubre miktarindan daha az gubre kullaniniz)
Yaptiginiz calismalari bu forumda gormek beni sevindiriyor ve gelecek agaclar.net bonsai yarismasinda bircok katilimcinin olacagini dusunuyorum.
Hepinize sevgiler.
Bu arada 68.mesajımdaki yeni aldığım bonsai adayımın adını Mine Hanım söyledi: İspirya. (Spirea) (Keçi sakalı da diğer adıymış.)
http://www.volkanderinbay.net/tarimnet/sus05.asp?defa=27 adresinde resimleri var.
Bakalım benimki hangi türü gibi çiçek açacak?
Bugün öğlen yine fidanlıkları gezdim. Kara incir ve asma aldım. Fotoğraflarını çekip yüklerim. Balkon bonsai adayı bitkilerle doldu.
Kara incirin boyu çok uzundu kestirdim. Asmayı da budattım. Acaba incirde kök budaması yapsam mı beklemeli miyim? Bir de incirde kesilen yere herhangi birşey sürmeli miyim? İncirin çapı yaklaşık 10 cm. yaşı hakkında fikir verir mi yani 3-4 yaşında var mıdır?
Kesilen yere aşı macunu süremek faydalı olur. aşı macunu yerine kullanılacak pratik malzemler de var.
Kök budaması için acele etmemekte yarar var.
Oyun hamuru ya da mum eritip kaplamak gibi mi?
Henüz hiç kök budaması yapmadım hem denemek istiyorum hem incirin büyük yapraklarını küçültecek zamanı azaltmak istiyorum. Acelemin sebebi budur.;)
İncir ve asmanın resimleri
İnciri kök budaması yapıp küçük saksıya mı alacaksınız ?
Kök budaması yapıp normal saksıda bir müddet tutup, sonra küçük saksıya almayı düşünüyorum. Sanki hemen küçük saksıya alırsam yaşatamayacakmışım gibi geliyor. Kök budaması incir için bu ay yapılabilir mi? Bir de kök budaması gelişimini ve yeni sürgünlerin çıkışını yavaşlatır mı ?
Ali Bey'inçalışmalarını anlattığı bölümdeki incir gibi yapmak istiyorum.(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1447)
Asmayı ise şimdilik sadece saksıya alıp beklemeyi düşünüyorum.
Bence ikisini de saçak köklerin budaması gerekliyse budayıp, büyük bir saksıya alın. Bu sene dal budamalarıyla yetinin.
Kök budaması incir için de asma içinde sorun olmaz, hem de deneme yapmış olursunuz, saksıda uzun süre kalmışlarsa, kök uçlarını tarayıp açmanız lazım, sonra yeni saksı ebatlarına göre budayın, fotoğraflar da çekin belki yanlış yaptığınız birşey olursa görmüş olursunuz. Bu arada yanlış da yapsanız ağaçlarınız ölmeyecektir, dayanıklı ağaçlardır.
Ali H. ALI
19-01-2008, 13:15
Uzman 16 incirinizdeki yaprak kucultmesini en sona birakiniz simdi inciriniz uzerinde cikacak olan(baharda) surgunleri degerlendirip dal dizimini yapiniz. Yapraklarin buyuk olduguna bakmayiniz agacinizi istediginiz foruma koyduktan sonra yapraklarini kucultebilirsiniz.
Kok budamasi agacinizin buyumesini yavaslatmaz aksine daha fazla sacak kok olusmasina ve fazlalasan sacak koklerle daha fazla besin alarak buyumesini hizlandirir(bonsaiyi saksida kucuk tutan budanan kokler degildir. Bonsaiyi saksida kucuk tutan dallar uzerinde yapilan surekli budamalardir)
Sizin inciriniz benim incirimden de guzel olacak, kolay gelsin.
İspiryamın resmini daha önce yüklemiştim. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=191279&postcount=2334
Dalları çok sık ve yakın. İkili olan gövdenin birini kesip diğer gövde üzerinde budama yapıp hokidachi (broom style) süpürge tarzı çalışmayı düşünüyorum. (Nasıl ama bu arada tarzların isimlerini de öğreniyorum :D )
Ne dersiniz ? Bu bitki çiçekli ve çalı yapıda. Görüşlerinizi bekliyorum.
Ali Bey, incirle ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bu bilgilerden sonra kök budaması yapmamın bir anlamı kalmadı. Çünkü ben yapraklara etkisi olur diye düşünmüştüm. Bugün saksıya alıp sürgün vermesini bekleyeceğim.
Acaba budama yerinin üzerini mum eritip kapatayım mı?
Vyssera, kök budama konusundaki merakımı anlıyorsunuz. Cesaret veren yazınızdan sonra zeytini kendime kurban seçtim. :D
Üzeri hala yaprak dolu. Sadece dal budaması yaptım. Onun için de Chakkan (Slanting) Eğri tarz denesem diyorum. Zeytini biraz eğik dikersem sanırım tel yardımı ile yapabilirim. Kök budaması da yaparım. Hatta tüm dallarını kesip sadece gövdeyi bırakıp gövde kalınlaştırma çalışması yapsam??? Ne dersiniz?
Yoksa bu haliyle bırakıp gövde kalınlaştırma yapıp sonra mı eğik dikmeliyim?
Yardımlarınızı bekliyorum.
Kaç haftadır havalar çok soğuktu çalışmalara ara vermek zorunda kalmıştım. Haftaya kar geliyormuş. Bugün günlük güneşlik, fırsattan istifade balkonda biraz çalışayım.;)
Bugün bonsai adaylarımla haşır neşirdim.
İlk önce incirimin köklerini açtım. Toprağı çok sıkıydı. Aldığım saksının boyu incirin kökünü almayınca mecburen kısa bir kök kesimi yaptım. Daha sonra saksıya ektim. Biraz dışa eğik oldu. Düzelteyim mi?
Asma da aynı şekilde saksıya sığmayınca kökün bir kısmını kesip saksıya diktim.
Saksıdaki hali ve kalan kök resmi. Asma o kadar kuruki telleme yapmak imkansız, anında kırılacak gibi. Bu sene sürgünleri bekleyeceğim. Yapacak birşey yok.
Ardıcımı da saksıya aldım. Köklerinin resmini ekliyorum. Alt kısımdaki fazla uzantıları kestim. İkinci resimde yarı şelalenin üst kısımda az miktarda budama yaptım.
Zeytin benim için tam bir felaketle sonuçlandı. Resimler herşeyi anlatıyor. :(
Hiç beğenmedim ama beklemekten başka çare yok ya da yeni bir zeytin almalıyım.
Acer palmatumda birkaç dalda havai köklendirme yapacağım. Bu arada kökleri çok dışarıda. Acaba kaya üstü tarza uygun mu? Yoksa toprak üstünde kabarık kök gibi mi kalmalı?
Oya ağacımda da havai köklendirme deneyeceğim.
Mor salkım balkonda tellenmiş durumda baharı bekliyor...
İspirya için görüş bekliyorum. Leylağı telleyince ekleyeceğim.
Çok ağaç olmuş :) Hepsine bakmak isterim, işimi bitireyim de. Zeytin felaket olmamış mecbur budanacak.
Ali H. ALI
21-01-2008, 12:30
zeytin benim agacim olsa, uzun govdeyi de kisa budanmis dalin boyunda budar, yeni cikacak surgunleri degerlendirir ona gore bir tarz belirlerdim(en az iki uc yil yeni cikacak surgunleri ellemeden buyumeye birakmalisin ki istedigin kalinlikta dallar elde ederkeren, bu dal buyumeleri govdeyi de etkileyip kalinlasmasini saglasin.
Bonsai yapmak icin fidan secerken, acele etmeden bircok fidani iyice inceleyin. fidanin on kismini daha fidancida iken belirleyebilirsiniz dallarin govdeden cikis yerlerine iyice bakiniz. Ozellikle de ilk dal yapacaginiza. Boyu uzamamis cok dalli fidanlari tercih ediniz. Dal diziminde seceneginiz cok olur. Gezeceginiz fidancilarda bu gibi fidanlara rastlayabilirsiniz. iyi secilmis bir fidanla yapmak istediginiz bonsaiye daha cabuk ulasirsiniz.
Akca agacinizin disarda kalip odunlasmis koklerini, istediginiz gibi kaya uzerine yerlestirmekte zorlanirsiniz. Havai koklendirmeden ekde edeceginiz fidanlari bir tanesini kaya uzerine dikip kaya ile birlikte derince bir saksiya dikerseniz 3-4 yil icerisinde kokler kaya uzerine sarilmis bir bonsai elde edersiniz.
Ispirya icin supurge tarzini dusundugunuzu belirtmistiniz. Supurge tarzinda dallarin cikmaya baslaycagi yere kadar govde duz cikar sonra da dallar supurge gibi her tarafa buyur. Ispiranin nasil bir buyme tarzi izledigini bilmiyorum o yuzden supurge tarzi yapilip yapilamiyacagini bilemiyorum.
ama yapisina bakarak onu rahatlikla bir celebi tarzi yapabilecegini dusunuyorum.
Bonsai ogrenmak icin budamayi ogrenmek sarttir ve siz bunu yapiyorsunuz.
bonsai yapmasini ogreniyorsunuz. Bu arada yanlisliklar yapmaniz da bu asamada cok dogaldir. Calismalarinizda tutugunuz notlar size daha sonraki calismalarinizda yardimci olacagi gibi, deneyimlerinizi, diger ogrenen arkadaslara da eksiksiz paylasabileceksiniz.
Simdi yapmayi hayal ettiginiz tum bonsailer gercek olsun.
Acer palmatumda birkaç dalda havai köklendirme yapacağım. Bu arada kökleri çok dışarıda. Acaba kaya üstü tarza uygun mu? Yoksa toprak üstünde kabarık kök gibi mi kalmalı?
Bence toprak üstünde geniş bir kök yüzeyi şeklinde çok estetik olacaktır. Ali hocamın da ifade ettiği gibi, sonradan taşa sarmak isteseniz de doğal durmayacak.
Zeytin fidanında şu an sıfır noktasındasınız, çıkan dallara göre hareket edeceksiniz artık. Ağaç seçerken daha dikkatli olmak lazım, ağaca bakınca gövde ve dal yapısıyla ne yapabilirim, ne elde ederim, bu kıvrımı kullanabilir miyim, farklı bir açıyla diksem gövde nasıl durur, gibi bir çok soru aklınızda belirmeli. Bol dal her zaman iyidir, seçeneğiniz çok olur. :) Kolay gelsin.
Sn. Ali Bey ve Sn. Vyssera,
Fidan seçimim konusundaki sözlerinizin doğruluğunu biliyorum. Maalesef doğru dürüst, daha doğrusu bonsaiye uygun gövdeli ağaç bir türlü bulamadım. Bunda acemiliğimin de payı büyük. Gittiğim fidanlıklarda en kıyı köşe yerlere bile bakıyorum. Hatta ne yapacağımı söylüyorum ama onlar da aradığım gibi bulunmadığını belirtiyorlar. Tabii bunun beni yıldırması sözkonusu değil. Bugün öğlen yine başka bir fidanliğa gideceğim.:p Elbet uygun gövdelisini bulacağım.
Bu arada nar içerde her daldan bolca sürgün verdi. Ben onu bonsai olarak değil süs narı olarak bırakmaya karar verdim. Çünkü onun da gövdesi uygun değil.
Zeytini Ali Bey'in söylediği yerden kestim.Sıfır noktasına getirdim. O da diğerleri gibi (acer, oya, ispirya, asma,incir) beklemeye geçti.;)
İspirya çelebiye uygun gelmedi bana. Gövde pek esnek değil, bir de dümdüz çıkıyor hiçbir hareket yok gövdede. Onu da 15-20 cm.uzunluğunda kalacak şekilde kestim. Bekleyeceğim bakalım.
Sözün özü şu an elimde bonsai sayabileceğim sadece mor salkım var. Acer palmatumdan da gelecek için ümitliyim.
Yabancı siteleri fırsat buldukça inceliyor, uygulama fotograflarına bakıyorum. Bu iyi oluyor bakış açısı kazandırıyor. Ali Bey öğrencilerin olduğu gibi benimde bir defterim var artık. Bonsai notlarımı tutup bilgisayar çıktılarını yapıştırıyorum. ;)
Vyssera her zaman yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkür ediyorum sizlere...
Bu defa başardığımı düşünüyorum. Harika bir ardıç ve süs eriği aldım. Ara kablo yanımda olmadığı için yükleyemiyorum resimleri. Akşam yüklerim. İnanıyorum ki çok beğeneceksiniz.:rolleyes:
Bu defa başardığımı düşünüyorum. Harika bir ardıç ve süs eriği aldım. Ara kablo yanımda olmadığı için yükleyemiyorum resimleri. Akşam yüklerim. İnanıyorum ki çok beğeneceksiniz.:rolleyes:
Merhaba uzman16, Yeni fidanların hayırlı olsun.Umarım bu fidanlardan gönlünce bonsailer yaparsın. Bende fidanlıklara bakıyorum hafta sonları ama uygun fidan bulamıyorum. Umarım en kısa sürede bende bonsaiye uygun fidanlar bulabilirim. Haziran ayındaki yarışmaya katılmak istiyorum kısmet olursa.
Yeni fidanlarını fotoğraflarını bekliyoruz. Kolay gelsin.;)
Merhaba Uzman16,
Eğer görüşlerimi paylaşmam size yardımcı oluyorsa seve seve her zaman bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım. İlk başlarda çok yazmak istemiyordum, yanlış yönlendirme ihtimalime karşı, ama, bir zaman sonra ustalarımızın sırtındaki yükü de hafifletmek amacıyla onlardan öğrendiğim kadarını paylaşmanın daha doğru olduğunu düşündüm. Kah atölye çalışmamızda kah burada öğrendiğim kadarını anlatmaya ve görebildiklerimi yazmaya devam edeceğim, iyi çalışmalar diliyorum :)
Harun Parlak
22-01-2008, 21:31
Bugün bonsai adaylarımla haşır neşirdim.
İlk önce incirimin köklerini açtım. Toprağı çok sıkıydı. Aldığım saksının boyu incirin kökünü almayınca mecburen kısa bir kök kesimi yaptım. Daha sonra saksıya ektim. Biraz dışa eğik oldu. Düzelteyim mi?
Sayın uzman o kestiğin kısa kökü inşallah atmamışsındır onu toprağa dikip çıkan sürgünleri değerlendirip kaln gövdeli bir bonsain olur.
Bugün aldığım yatay ardıç ve süs eriği. Özellikle gövdelerine bakarak aldım. Boyu çok uzun ve hafif yatık durumda. Ardıcın kıvrımı çok hoşuma gitti. Yatay tarzda hatta rüzgar etkisi gibi tekyöne yapsam diye düşündüm alırken.
Süs eriğinin kalın gövdesi hoş göründü gözüme. Yaprakları koyu kırmızı oluyormuş ve adı süs eriği olmasına rağmen meyve vermiyormuş. Kalın gövdeden çıkan dalların olduğu dik form olabilir diye düşündüm. Ne dersiniz?
Sn. Tekin maalesef attım. Aklıma da hiç gelmedi bu söylediğiniz.:(
Benim gibi bitkiler konusunda az bilgili olunca maalesef böyle konular atlanıyor. Ama uyarınız için teşekkürler bundan sonra bu konuya dikkat ederim. Üzüldüm ama şimdi.
Nilemir teşekkür ederim. Sizin çalışmalarınızı da en kısa sürede görmek isterim. Bu sayede her üyenin çalışmalarından birşeyler öğreniyoruz.;)
Harun Parlak
22-01-2008, 22:01
Üzülmeyin Sayın uzman16 en azından bundan sonraki çalışmalarınzdaki kökleri değerlendirirsiniz.
Bana göre o kökler asıl bitkiden daha değerli kök yapısı kolay dışarı çıkarılabiliyor bonsai saksısına daha iyi uyum sağlıyor sığ saksılara koyma şansı oluyor en güzeli yeni filizleri istedğiniz gibi yönlendiriyorsunuz.
Vyssera, görüşlerinizi paylaşmanız çok yardımcı oluyor. Hele bir çalışmanın yorumunu yapmanız çok öğretici oluyor, hatalarımızı ve doğrularımızı görmemizi sağlıyor. Çok teşekkürler.
Ali Bey'e çok yardımcı olduğunuzu ben de düşünüyorum.
Yeni adaylarım nasıllar? :cool:
Harun Parlak
22-01-2008, 22:11
Yeni adayların çok güzel ama biraz cesaret lazım onları budama yapmak için
Eriğin gövdesi güzel görünüyor, onla ne yapabileceğiniz hakkında arkadaşların fikirlerini öğrenelim ben belki birazcık düşünmeliyim :) Ardıç bana up uzun ve çok sevdiğim bir bonsaiyi hatırlattı. Resmini bulup geliyorum.
Bugün zamanım yoktu sadece bir fidanlığı gezebildim. Haftasonu yine gideceğim bakalım neler bulacağım. :p
İşte bu! Kısa dallı ve uzun bir ağaç elde edip, sanki 30 metrelik çok uzun bir ağaç izlenimi vermek mümkün, tabi eğer düzenli bir dal yapısına sahipse.
Fotoğrafların üzerinde çizim nasıl yapabilirim? Yani kırmızı ile çizip şurası kesilecek vb. gösterebilmek için?
Bu çok güzelmiş Vyssera. Ama benimki en az 45 derecelik eğimli yapıda !
Belki de ağacınızı taa en dipteki dalın hemen üstünden kesip oraya kuru dal etkisi verip, yana çıkan ilk dalla devam edebilirsiniz. O şekilde güzel bir çalışma olması mümkün, tıpkı benim tarzlara ilham veren ağaçlar konusundaki sarıçam ağacı gibi olur.
Harun Parlak
22-01-2008, 22:25
Önce resmi bigisayarınızda bulun üzerinde sağ tıklayın tıklayınca düzenle tıklayın açılan sayfa
paint olacaktır orada resme istediğinizi yaparsınız kesin biçin silin karalayın ne isterseniz yapın ama bunları yaparken orijinal resim üzerinde yapmayın önce kopyalayın onun üzerinde yapınki yaptığınız değişiklikleri kaydedince orijinal resim klmaz aksi halde.
Fotoğrafların üzerinde çizim nasıl yapabilirim? Yani kırmızı ile çizip şurası kesilecek vb. gösterebilmek için?
Paint programında açın, orada çizim yapmanız mümkün.
Böyle mi? Buradan mı kes diyorsunuz? Bu arada sarıçamı bulmaya çalışıyorum.
28825
Evet onu kastetmiştim, farklı bir çalışma da elinizle tuttuğunuz büyük dalın hemen üstünden keserek o dalla devam etmek şeklinde olabilir.
Harun Parlak
22-01-2008, 22:50
Bence şimdilik ordan kes ileride kuru dal efekti vermek istemezsen biraz daha aşşağı gelebilirsin alt dalın dibine yakın yerden yaklaşık 45 derecelik bir açıyla kesip ana gövdeyi yan dalla özdeşleştirip bir bütünlük sağlayabilirsin gibi ama acele etmeyin tabii ustalarımızın önerilerini bekleyelim.
Aslında gövdede dal sayısı az ve seyrek . Dallar sol tarafta 3-4 tane . Sağ taraf daha boş. Bekleyelim bakalım yorumları. Zaten ben de ancak haftasonu budayabilirim. Son günlerde en iyi yapmaya başladığım işlerden birisi de budama yapmak oldu bu aralar. :p
Çok güzel olacak bence :) Dediğiniz gibi başka yorumları da bekleyin, eriğe de bir yol çizeriz.
İnternette bulduğum iki adresi ekliyorum:
Yassı ardıç için http://www.thebonsaiguide.com/BPG/BS_A0152.HTM
Ardıç için bunu düşünmemiştim ama hoşuma gitti.
Süs eriği için http://www.thebonsaiguide.com/BPG/BS_A0044.HTM
Eriği alırken aklımda bu tarz belirmişti.
Ne dersiniz?
Süs eriği için süpürge tarzı benzeri o şekilde birşey aklıma gelmişti. Dala yapısı itibariyle yapılabilir görünüyor.
Süs eriği için güzel bir form olabilir gibi duruyor. Başka bir tarz daha var aklımda .Bulursam resmini yüklerim.
Sizin tarzlara ilham veren ağaçlara baktım. Ardıç sizinki gibi de olabilir.
http://www.thebonsaiguide.com/BPG/BS_A0100.HTM
http://www.thebonsaiguide.com/BPG/BS_A0030.HTM
Ali H. ALI
24-01-2008, 09:26
Calismalarinizi izliyorum.
Erik icin, eklenen elma resmindeki gibi bir tarz yapabilirsiniz. Ardic uzerinde, eklediginiz resimlerdeki gibi govdeler elde etmeniz uzun zaman alabilir. Ilk dusundugunuz kesmek ben ce de onun iyi bir bonsai olamsini sagliyacaktir.
Kolay gelsin.
Eriğin gövdesini V şeklinde kesmeli miyim? http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5321 yazıda anlatılan gibi mi yapmalıyım yoksa bu hali üzerinden budama mı yapmalıyım ? Teşekkür ederim.
Ali H. ALI
24-01-2008, 10:37
Erigin karaagac gibi V seklinde kesilen yerinden, surgunler cikmayabilir. o yuzden yeni surgunler cikmasini istediginiz dallar uzerinde iki, uc tomurcuk kalacak sekilde budamaniz daha dogru olur diye dusunuyorum.
bonsaisever
24-01-2008, 18:23
Eriğiniz değişik formlarda olabilir.
Acemi photoshop örnekleri :)
28950
28951
28952
msgurkan
24-01-2008, 20:19
Ardıcın ilk dal sonrasından budanmasına katılıyorum. Ancak ağaçta büyük bir stres oluşturacak, yarayı maculayıp kendini toparlaması için başka işlem yapmamak gerekir diye düşünüyorum.
Eriğin toprak altındaki kısmının ne kadar uzun olduğu da önemli. Alttan çıkan dalların birini (belki ince olanını) kısaltarak muhafaza etmek ve üstten kırmızı ile çizdiğin yerin hemen üzerindeki iki ince yan dalcığı bırakarak yukarısını kesmek ve yeni sürgünleri beklemek gerekir diye düşünüyorum. Bıraktığın dalları gerekirse ilerde yine budama şansına sahipsin. Bence bu ağaç ne olcağına biraz da kendisi karar verecek. Gövde üzerindeki yaraları da tedavi etmek gerekir.
Gövde üzerindeki yaraları da tedavi etmek gerekir.
Nasıl tedavi edebilirim?
Bu da son adayım ceviz. Biraz önce fidanlıktan aldım :rolleyes:
Hemen, gel beni çelebi tarzı yap, diyecek gibi duruyor. Fakat, cevizin gövdesi büyüyen bir ağaç olduğunu düşünüp, başka bir tarza yönelmeli.
msgurkan
26-01-2008, 21:32
Nasıl tedavi edebilirim?
Uzman16, çok net olmasada erik ağacınızın gövdesi üzerinde açık yara izi ve dal kalıntısı küçük çıkıntılar varmış gibi görünüyor. Eğer varsa Yumru veya konkav makasla, ve keskin bıçakla budama yapmalı, yaralar temizlenip macunlanmalı. Amaç ağacın sağlığını korumak ve gövde üzerindeki görüntü kirliliği oluşturan izleri temizleyip gövde estetiğini sağlamak. Benzer durum ceviz fidanı için de geçerli. Gövde tepesinde iki tane kalın, tedavi edilmesi gereken budama kalıntısı var. Tedavi edillmezse kuruma veya çürüme daha derine inebilir. Benim söğüt fidanlarımda macunlama yapmadığım için fidanın yarı boyunun çok hızlı kuruduğunu gürdüm. Kurumayı durdurmak için iyice aşağıdan budayıp macunlama yapmak zorunda kaldım.
Ceviz için yaptığım taramada sadece şu örneği bulabildim. Umarım çalışmanda sana bir fikir verir.
http://pagespro-orange.fr/georges.grand/bonsai/arboretum/n113/fiche113.htm
29057 29058
bonsaisever
26-01-2008, 23:42
Fotoğraftan net birşey söylemek yanlış olacak.
Bonsai yapımına şimdiden başlarsan yara izi geç kapanır.
Ancak, yara izi kapanıncaya kadar gelişmeye bırakırsan gövdenin kalınlaşmasıyla yara izi kendiliğinden kapanacaktır.
Tabii bu arada bonsaiye ulaşman da gecikecek.
Pekii diğer yüzden nasıl görünüyor?
O tarafta yara izi var mı?
Cevizi hangi formu düşünerek aldınız?
Diğer yüzde yara izi yok ama gövde öne doğru geliyor o taraftan bakınca. Pek ön yüz olmaya uygun değil gibi. O yaranın hemen altından kessem daha mı iyi olur? Süpürge tarzındaki gibi dal oluşturur mu?
Yarın sabah ben yaranın altından keseyim. Artık nasıl sürgün verirse ona göre şekillendiririm.
Resim çizemem ama bunun gibi olabileceğini düşündüm.
msgurkan
27-01-2008, 00:21
Sana yardımcı olması için birkaç erik resmi:
29066
29067
Teşekkür ederim resimler için Sn. Msgürkan.
Ama yaraların iyileşmesi Sn. Bonsaiseverin söylediği gibi uzun sürecekse beklememek için budama yapayım diye düşünüyorum.
Erikte gönlümden geçen 124 nolu mesajdaki gibiydi. Deneyeyim bakayım.
msgurkan
27-01-2008, 01:02
Açıkçası ben yaraları çok kafama takmam. Tedaviyi uygulayıp yoluma devam ederim. Sonuçta nerden kesersen kes orası da yara olarak kalacak.
******* gönlünden geçeni yap. O zaman herhelde alttaki dalları da dipten budaman gerekecek. Filizlenme başladığı zaman ise altan çıkanları koparıp üsten daha çok filizlenmeyi teşvik edeceksin. Hade sana kolay gelsin.
bonsaisever
27-01-2008, 09:36
Uzman16, arka yüzün yere bakması sorun değil.
Saksı değişimi yaptığınızda, yukarı bakacak şekilde saksıya oturtursunuz sorun çözülür.
Cevizin istediğiniz formda olabilmesi için şanslı birisi olmanız gerekir.
Çünkü, sizin istediğiniz yerlerden göz verip bunları kullanabilmeniz biraz şans gerektiriyor.
Bu nedenle, alacağımız fidanlarda bize istediğimiz formu vermiş olan ağaçları seçeriz.
Msgürkanın da dediği gibi nereden keserseniz kesin yara izleri kalacaktır.
Mühim olan bu yara izlerini küçük ve görünmeyen yerlerde olmasını sağlamaktır.
Cevizin istediğiniz formda olabilmesi için şanslı birisi olmanız gerekir.
Çünkü, sizin istediğiniz yerlerden göz verip bunları kullanabilmeniz biraz şans gerektiriyor.
Sn. Bonsaisever,
Cevizin üzerindeki gözlerden sürgün vereceği varsayımıyla yukarıdaki çizimi yapmıştım. Zaten halihazırda 2 tane sürgün ağacın üzerinde var.
Msgürkan'ın bahsettiği kurumayı önlemek için, bugünkü toplantıda Selahattin Bey'in anlattığı şekilde, cevizin üzerindeki kurumayı başlangıcına kadar kestim ve mum eritip yaraları kapattım. Artık bekleyeceğim sürgünleri.
Erik için önerinizi deneyeceğim. Saksı temin edip söylediğiniz gibi dikeceğim. Eğer iyi olursa sizin yukarıda yapmış olduğunuz çizimlerden 2. sıradakini, yok eğer olmazsa gönlümden geçeni deneyeceğim. ;)
Teşekkür ederim.
...Cevizin istediğiniz formda olabilmesi için şanslı birisi olmanız gerekir...
Çizimdeki yerlerden dal cıkması için göz aşısı yapabilirsiniz.
Çizimdeki yerlerden dal cıkması için göz aşısı yapabilirsiniz.
Ve ben yine soruyorum ...
Nasıl???
Forumda, aşılama ile ilgili bilgiler olacaktı. Daha önemlisi , Bursa 'da olduğunuza göre, bu işi en iyi bilen kişi yakınınızda. Selahattin Yılmaz aşı yapmada yardımcı olabilir size.
Gövdenin dal çıkmasını istediğiniz yerlerine aşı ile göz ekleyeceksiniz. Bunu, başka bir ceviz ağacından alacağınız gözle yapacaksınız. Aşı tutarsa, göz, yeni bir dal oluşturacak orada.
bonsaisever
27-01-2008, 23:35
Yeni başlayan arkadaşların (uzmanların bile ;) ) almış olduğu ağaçlarda umut etmeden, seçmiş olduğu fidan istediği formda olacak ki arzuladığı bonsaiyi elde etsin.
Böyle bir fidan sayesinde bize düşen; bir iki dal eksiltip, kalan dalları telledikten sonra istediğimiz forma kavuşmaktır.
Aşılama ve köklendirme gibi teknikler sayesinde elde edeceğiniz bonsailer de çok güzel olacaktır.
Ancak bu tür teknikler için ağaçları biraz daha tanımakta fayda var diye düşünüyorum.
Kolay gelsin :)
Göz aşısı için yaz sonunu beklemelısiniz .Aslına bakarsanız aşı için sıze en güzel örnek; agacınız. Zaten agacınızda göz aşısı var sadece onu taklit edeceksiniz.Agacınız aşılı bir ceviz...
Merhaba Uzman16, Selamlarınızı aldım İklimsizden :)
Hele bir dönsün biz de artık sizin kulaklarınızı çınlatırız.
Biz atölye çalışması için uğraşırken siz de bir ceviz almışsınız, yeni bakma imkanım oldu, benim tohumdan yetişme 3 yıllık 2 adet cevizimden başka deneyimim yok. Onları da yaylaya dikmiştim, her yıl sürgünleri donduğu için doğal bonsai olmak üzereler :)
Sizin ağacınız şu anki tepesinin üstünde belirgin 3-4 dal ve onların üzerindeki bir taçla, hoş bir görünüm alacak gibi. İlginçtir şu anda sizin çiziminizi gördüm, siz de ona benzer bir şekil çizmişsiniz.
İyi çalışmalar diliyorum :)
Bu arada aşı yeri belli olmasın isterseniz, aşı yerinin altından kesin, meyvesini yiyecek değilsiniz :)
Teşekkür ederim, moral verdiniz. Her ne kadar Bonsaisever beğenmediysede ben de bu cevizin iyi bir form alacağını düşünüyorum.;)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=67424&postcount=26
linkteki gibi bir kabı bonsai saksısı yapsam nasıl olur? İçi sırlı. Sorun yaratır mı?
Harun Parlak
28-01-2008, 22:21
Sayın uzman16 İç kısmı sırlı olduğu için uzun vadede bonsai fidanınıza zarar verebilir. Göresel açıdan güzel olur ama bonsain için aynı şeyi söyleyemem ustalarımızın tavsiyeleri bu yönde idi.
bonsaisever
28-01-2008, 22:40
Her ne kadar Bonsaisever beğenmediysede ben de bu cevizin iyi bir form alacağını düşünüyorum.;)
Çabalarınız görünce yorum yapmaktan kendimi alamadım.
Bu çabalarınız sayesinde sizi ve bizleri memnun ederek, iyi bir form alacağından eminim.
Benim söylemim; fazla yorulmadan, daha çabuk bonsai sahibi olmanız içindir.
Yoksa hiç yorum yapmadan izlemeli miydim? :)
Yoksa hiç yorum yapmadan izlemeli miydim? :)
Hiç olur mu ! Sizlerin yorumunu almak için bu resimleri buraya yüklüyorum. Adımda uzman geçsede çok acemi olduğum aşikar. Ama bu acemilik şevkimi kırmıyor, aksine teşvik ediyor.
Ben bunu yaptım nasıl oldu demiyorum, nasıl yapmalıyım diyorum. Kolay kolay da birşey yapamiyorum. :D
Sizlerden öğrenecek o kadar çok şey var ki...
Bazen çok sorduğumu biliyorum ama sormadan da öğrenilmiyor.
Şimdi, sadede geleyim, sizce benim ceviz çizdiğim gibi olur mu? :eek:
bonsaisever
28-01-2008, 23:06
Tabii olur.
Ama oralardan çıkan gözlere özen gösterirken diğer taraflarda oluşacak gözleri kopartmanız lazım ki gücünü bu noktalara versin.
Resmini çizmiş olduğunuz formda (şelale tarzına benzeyecek gibi) önde çıkan dal fazla kalın kalacak.
Onu da ya budarsınız **** telleyerek gövdenin devamı haline getirirsiniz.
Saksıya yerleştirirken eğim de verdiniz zaman tam şelale olur :)
Hiç olmadı, aşılama tekniklerini kullanarak veya bir süre kendi gelişimine bırakarak değişik forumlar da elde edebilirsiniz.
İlk bonsai adayım olan, budayıp tellediğim, içerde bırakıp sürgün vermesine neden olduğum, sonra bonsai yapmaktan vazgeçtiğim, ama dün nihai kararımı verdiğim ve az önce tamamladığım nar bonsaim. (Bakınız 1 nolu mesaj)
Önce hindistan cevizinin içini çıkardım. Deliği ince tülle kapattım, kökleri bağlamak için tel geçirdim.En alta az miktarda akvaryum çakılı koydum.
Köklerini biraz kestim ve saksıya yerleştirdim.
1 ölçü torf , 1 ölçü toprak ve 3/4 ölçü akvaryum çakılı karışımını saksıya koydum. Tel ile kökü bağladım, üzerine biraz daha toprak karışımından koydum.
Suladım ve en üste yosun yerleştirdim.
Tabii ki güzel oldu :) Ama ağacınız şuan yalancı bahar yaşıyor, onu unutmayın. Çok taze sürgünleri var dikkatli olmak lazım.
Yapmam gereken nedir? Umarım yaşatabilirim.
Sokan tarzı olacak gibi. belki, büyük olan gövdeyi, daha sonra biraz kısaltmayı düşünürsünüz.
Boyları arasındaki farkı azaltmak için.
Nar zor tutan bir ağaç değil bildiğim kadarıyla, sulamasına dikat edin, yapraklarına su püskürtün, sık sık yerini değiştirmeyin, sarsmayın, ağaç kalanını kendisi halledecektir. Aslında ağacınızı yeni şekillendirmişsiniz, oyunbozanlık yapıp hata çıkarmak istemem :) Doya doya ağacınızı seyredin inşallah bir sorun çıkmaz ;)
Yok şimdi söyleyin de sonra iş çıkmasın. :rolleyes:
Üst gövdeyi kısaltmayı ben de düşündüm ama sürgünlere kıyamadım. Kıyayım mı?
Büyük gövdeyi kısaltma konusunda ben de kararsız kaldım, ağacın son halini iyi planlamak lazım. Ona göre budama yaparsınız.
msgurkan
30-01-2008, 09:18
Bir öneri de benden arkadaşlar.
Şöyle bir şekillendirmeye dallar kırılmadan imkan varmıdır?
Eğer varsa öncelikle sağ gövdeye sarılan telin 45 derece sarım açılı ve yeterli kalınlıkta olduğundan emin olmak lazım.
29249
msgurkan
30-01-2008, 09:52
Küçük bir farkla bir öneri daha...
29251
Teşekkür ederim.
Her iki çizimde çok güzel. Kalın gövdeyi kısaltmak öncelikle yapmam gereken iş . Hepimizin ortak fikri bu. ;) Artık yeni sürgünlere kıyacağım istemeyerek.
Daha sonra hafif eğim vererek ucu aşağı doğru döndüreceğim.
Akşam düzenlemeleri yaparım.
Bu da bir alternatif olsun :)
İkili gövde çalışmalarında Uzun gövdenin kısa olan üzerine eğilmesi gerekir. 160. mesajdaki fotoğraf güzel o açıdan. Kısa olan uzun gövdenin üzerine çıkıyormuş gibi bir şekil doğal durmaz. Ben olsam doğal görünümlü bir ağaç yapardım. Çıkacak olan sürgünler de hesaba katılarak şekil verilmeli.
Sn. Vyssera, bu çizimi nasıl yaptınız? Hangi programı kullandınız?
Benim nar Sn.Msgürkan'ın çizimindeki gibi oldu bile sizinkini görmemiştim. :)
Güzel oldu, kısaltınca daha iyi göründü.
Photoshop programı ile herşey yapmak mümkün. Msgurkan'ın çizimindeki dal yapısı da hoş. Ama gövdeler konusundaki yorumumu 171. mesajda söyledim :) Epey fazla ağacınız oldu, sırada ne var :)
1- Morsalkımı bonsai saksısına alacağım.
2- Yassı ardıcı şekillendireceğim.
3- Eriği şekillendireceğim.
İlk aşamada bunlar var, ardıçta kararsızım .
Evdeki bir seramik kabın altına iki delik açtım , ama içi sırlı.
Pek de hoşuma gitmedi.
Çerez tabağı gibi oldu .:p
Bonsai saksısına ağacı iyice şekillendirmeden almak, bonsai olma sürecini uzatacaktır. Bunlar bonsainin moral bozucu, sabır isteyen yanları :) Geniş bir saksıda ağaç hızla gelişip istediğimiz şekli alabilir. Bir de saksı sorunumuz hala sürüyor, ben bir kaç çözüm üzerinde çalışıyorum. O saksı bence işinizi görmez, malum içi sırlı ve ağaç ile uyumlu olmayacaktır. Ayrıca deliklerin daha geniş olması da daha iyi olur.
Saygılarımla Sayın Uzman16 :)
Bu arada süs kirazı aldım. Ama artık kötü seçimlerimi sergilemeyeyim diye resmini koymadım. Gövdeyi kesip mumladım. Sürgün bekleyeceğim. :rolleyes:
Bir de leylak var ...
Aytaç Eroğlu
31-01-2008, 09:16
Sayın uzman16 yapay çiçek satan dükkanlara **** toptancısını bulabilirseniz oraya gidin seramik saksıları sorun derdinizi anlatın size ellerindeki örnekleri göstersinler hoşunuza giden mutlaka bulacaksınızdır
Ali H. ALI
31-01-2008, 12:39
Uzman16 bonsai adaylarin, her gun artiyor ve bu devam edecek. Bonsai yapmak icin agac seciminde ozen gosterirsen bonsai calismalarinizda daha az zorlanirsin.
Calismalarinizi izliyorum.
Sn. Picea Pungens,
Söylediğiniz iyi bir fikir, toptancısını bulmak lazım. Bu konuyu araştırayım. Teşekkür ederim.
Aklımda seramik kurslarına katılma fikri oluşmaya başladı...
Ali Bey,
Artık aday ağaç seçiminde daha dikkatli olmaya çalışıyorum. Süs kirazı iyi seçim değil ama onu da zeytinleri aldığım zamanlarda almıştım. En son aldıklarım yassı ardıç ve erik.
Aslında bunları şekillendirmeliyim ama aklım gördüğüm bir çam türünde kaldı. Sanırım yarın onu alacağım. ;)
Selahattin Yılmaz
31-01-2008, 22:57
Yapay çiçek malzemeleri satan toptancılar Cumhuriyet caddesinde var ve benimde gazcılarda bildiğim bir yer var ama, siz bir bakın bulamazsanız bizimkiyele irtibata geçeriz.
İşte bu iyi haber Selahattin Bey. Cumartesi günü bakarım.
Size sormak istediğim bir konu vardı.
Bir ağaçtan 10-15 cm kalınlığında dal alsak ve onu IBA ya batırıp eksek tutar mı?
Selahattin Yılmaz
31-01-2008, 23:39
Bana kalırsa tutmaz, ancak havai daldırma (Air layering) ile köklendirmeniz mümkün. Yani çelik almada o kalınlıkta köklendirmeye hiç rastlamadım kararsız kaldım hatta olumsuz yöne gidiyor aklım, o yüzden tavsiye etmem siz havai daldırma yapın derim. Ağacın türü de önemli tabi...
Harun Parlak
31-01-2008, 23:44
O kalınlıkda bir çelik olsa olsa söğüt olabilir sanırım Hvai köklendirme daha başarılı olur *******.
Birde belki belki diyorum bugünekadar 5-6 cm kalınlıkda köklendirebildim birde incir olabilir sanırım.
msgurkan
01-02-2008, 07:41
Ben ekim 2007'de ılgın ağacının toprak altında kalan 10-12 cm çapında ve 30-35 cm boyundaki köklerini alıp 20 cm derinliğindeki toprağa diktim. Aynı zamanda 3-6 cm çapında çok sayıda yine kök çeliklerini dikey ve sal stili için de yatay olarak diktim. Hiç bir köklendirici kullanmadım. hiç özen göstermedim. Sadece suladım. sonuç mükemmeldi. Hemen köklenmeye ve filizlenmeye başladılar. Üç aylık hallerini aşağıda görebilirsiniz.
Tabii her ağaç bu metotla çoğaltılmaya uygun değil. Araştırmak ve denemek lazım. Örneğin benzer yöntemi yabani mersine de uyguladım. yaklaşık 1 ay oldu. 2-3 ay içinde başarılı olup olmadığı belli olacak. Sonuçları sizlerle paylaşacağım.
Saygılar.
29406
29407
Ali H. ALI
01-02-2008, 13:32
Aklımda seramik kurslarına katılma fikri oluşmaya başladı...
Yalniz fikir olarak kalmaz, bu dusuncenizi uygulamaya basladiginizi da gorecegiz degilmi?
bonsaisever
01-02-2008, 18:25
msgurkan, fotoğraflarınız yüklenmemiş.
Düzelt'i kullanarak yükleyebilirsiniz.
Uzman16, 10-15 cm lik bir dalın köklenmesi ve yaşaması söğüt gibi çabuk köklenen ağaçlarda bile zor gibi.
O kalınlıkta ve büyüklükte bir ağacın kesilen yüzeyinin fazlalığı nedeniyle, suya olan ihtiyacı ve su kaybı çok fazla olacaktır.
Bu tür ağaçlarda havai köklendirme veya kök aşılama yönteminin kullanılması daha uygun olacaktır.
Ben ekim 2007'de ılgın ağacının toprak altında kalan 10-12 cm çapında ve 30-35 cm boyundaki köklerini alıp 20 cm derinliğindeki toprağa diktim. Aynı zamanda 3-6 cm çapında çok sayıda yine kök çeliklerini dikey ve sal stili için de yatay olarak diktim. 2-3 ay içinde başarılı olup olmadığı belli olacak. Sonuçları sizlerle paylaşacağım.
Saygılar.
Güzel olacağına eminim. Şimdiden resimler iyi duruyor.
Yalniz fikir olarak kalmaz, bu dusuncenizi uygulamaya basladiginizi da gorecegiz degilmi?
Ali Bey,
Henüz saksı arayışına ciddi olarak başlamadım. Çünkü saksıya alınacak durumda adayım pek yok. Ama eğer saksı bulunmazsa çözüm bulundu diyebilirim. "SERAMİK KURSU";)
Ali Bey'in http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=61990&postcount=1 sarı yasemininden esinlenerek açelya ile bir çalışma yaptım. (Her ne kadar Ali Bey çiçeği seyret birşey yapma dediysede denemek istedim.)
Yaprakları hafiften bozulmaya başlamıştı. 4-5 gövdeyi sararak sarı yasemine benzetmek istedim.
Açelyanın ilk hali:
Saksıdan çıkardım. Saksının içi kök yumağı halindeydi ve kökleri ayırmak hiç de kolay olmadı. Açelyanın dalları da çok kırılgan olunca beni bir hayli uğraştırdı. Artık en sonunda bıçak yardımıyla kökleri kesmek zorunda kaldım.
Kökler öyle çoktu ki gövdeyi birbirine sarmakta çok zorlandım. Mecburen kökleri iyice kestim ve birbirine sardım. Bu arada üzerinde bozulmaya başlamış olan çiçekleri topladım.
Saksının biraz yan tarafında kalacak şekilde yerleştirdim. Görüntüsü hoşuma gitti.
Sonra gövdedeki dalların daha iyi form alabilmesi için beyaz kurdela ile bağladım.
Ve açelya çalışmamı şimdilik tamamladım.
Bu çalışma sırasında kopardığım dallardan 7-8 tanesinin ucunu da IBA' ya batırıp saksıya diktim. Sn. Tekin'in incirin kökü ile ilgili uyarısından sonra israftan kaçınıyorum.:o
İklimsiz
04-02-2008, 00:57
Buradan bakınca güzel bir çalışma olduğu görülüyor sevgili Uzman16. Ama köklerle o kadar oynayınca bitki sarsılmayacak mı?
Açelyadaki gelişmeleri bizlere haftalık olarak aktarırsın değil mi?
msgurkan
04-02-2008, 07:23
Esnek yapıdaki fidanlarla bile zor yapılabilen örgü tekniğini açelyada denemek ve ortaya böyle bir güzelik çıkarabilmek azminizin bir göstergesi. Ancak çok stres yaşamış bundan sonra onu sadece hayatta tutmaya çalışın. Elinize sağlık.
Ali H. ALI
04-02-2008, 11:58
Agacinizin yasayip size bol cicekler sunmasini dilerim(guzel bir bonsai olacak)
Açelyadaki gelişmeleri bizlere haftalık olarak aktarırsın değil mi?
Tamam, aktarırım. Şu an yarı gölge bir yerde dinleniyor.
Esnek yapıdaki fidanlarla bile zor yapılabilen örgü tekniğini açelyada denemek ve ortaya böyle bir güzelik çıkarabilmek azminizin bir göstergesi. Ancak çok stres yaşamış bundan sonra onu sadece hayatta tutmaya çalışın. Elinize sağlık.
Teşekkür ederim Sn. Msgurkan. Umarım sorunsuz yaşatabilirim.
Ali Bey , sizinki gibi yapmak için uğraştım. Umarım neticeye ulaşırım.
Eğer yaşatabilirseniz, bonsai değil de, açelyayı kastediyorum :) Zira benim açelyayla pek aram yok, bu sene bir açelyam kurudu, bi daha cesaret edemedim. Cümleme devam edeyim, açelyayı yaşatabilirseniz güzel bir saksıda dibinde birkaç taş ve küçük bitkileri ile güzel bir çalışma olacak, elinize sağlık. Benzer bir çalışma da ben yaparım belki. Çalışmanızın durumunu bizle arada bir paylaşın olmaz mı :)
bonsaisan
04-02-2008, 23:40
Sayın Uzman16
Bir denemede bulunmuşsunuz sonucunun güzel olmasını dilerim.
Lakin bir açıklama getirmekde isterim.
Çİçekli bitlikerde **** çiçeği meyveye dönen bitkilerde bu tip yer değişimi saksılama kök budaması gibi işlemler çiçeklenmeden önce **** çiçeklenmeden sonra çiçekler ağacı terk ettiği zaman gerçekleştirilir.
Çİçekli dönemde olan ağacın yaprakları özelikle acelyada bir miktar azaltılırken aynı dalın uç kısmında olan çiçek tomurçuklarında en güçlüsü dal üzerinde bırakılır iken yanında bulanan tomurçuklar alınır ki sadece o tomurçuk güçlü ve güzel bir çiçek olsun.Çiçeklenme döneminde azaltılan yapraklar çiçeklere yönelecek enerjiyi artıraçağı gibi çiçeklenme döneminde ağaçları aşırı sulamak mantıklı değildir.Özeliklede çiçekleri üzerinden yapılarak sulamalarda hoş olmaz.
Saygılar.
Çİçekli bitlikerde **** çiçeği meyveye dönen bitkilerde bu tip yer değişimi saksılama kök budaması gibi işlemler çiçeklenmeden önce **** çiçeklenmeden sonra çiçekler ağacı terk ettiği zaman gerçekleştirilir.
Verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim. Bundan sonra bu konuya dikkat ederim.
Siz dahil herkes açelyamın yaşamından endişe ediyor. Bu kadar kişi böyle yazınca ben de korkmaya başladım acaba kaybeder miyim diye. Gidip gelip bakıyorum ne durumda olduğuna. Umarım yaşatırım, zira açelya zaten bakımı zor bir bitki, bir de bu kadar budamayı olmadık zamanda yapınca daha çok gider gelir bakarım ben. :(
Sayın Uzman16 , belki de bu açelyayı yaşatarak kendinize güveninizi tazelersiniz. Forumda zaten açelya hakkında yeterli bilgi var, size öğrenmesi kalıyor. Kolay gelsin ;)
Vildan Sönmez
06-02-2008, 08:35
Ben kendi bonsai denemelerimde, çiçekli **** meyveli olanları yani renkle desteklenenlerde karar kıldım. Sizin açelyanız da çok güzel olacak. Kestiğiniz dalları köklendirmeye almanız da çok yararlı .En çok üzülüp çekindiğim şey, bonsai yaparken bir fidanı kesmek.
Ve açelya çalışmamı şimdilik tamamladım.
Açelyanın durumu hakkında bilgi:
Görüntüsü iyiye gitmiyor. Üzerindeki çiçeklerde kuruma başladı. Yapraklar şimdilik fena değil. IBA'ya batırıp diktiklerimi balkona koydum. 1 kökü ayrı bir saksıya aktarmıştım. Onu da balkona koydum. Bonsai adayımı ise kaloriferini kapattığım bir odaya koydum. Ama kaloriferi sürekli kapalı tutamayacağım için onu da yakında balkona alacağım. Açelya başlığında soğukta kalması gerektiği yazdığı için bu uygulamayı yapıyorum.
Merhaba Uzman16, Çiçeklerinin solması gayet doğal, yaşayıp, ilerde yine güzel çiçekler açacağını umuyorum. Sizi biraz korkutmuş olsak da bir bitkiyi öldürmek çok kolay değil, ona iyi bakın, gerisi gelecektir. Bakımı ile ilgili çok birşey bilmediğim için en iyisi bu konuda susmam. Başarılı çalışmalar dilerim.
Aytaç Eroğlu
09-02-2008, 13:49
Sayın uzman 16 açelya yetiştirildiği ısı sistemine adapte olan bir bitkidir. Eğer soğuk ortamda yetiştirilmişse soğukta eğer sıcak ortamda yetiştirilmişse sıcakta tutmanız gerekir. rutubeti çok sever ortamının nemli olmasını tercih eder. buna dikkat ediniz. Ancak daha öncesinde yapmış olduğunuz işlemler onu çok yormuştur. Şu anda sizin için önemli olan konu çiçeklerinin bozulması olmamalı bitkinin yaşaması olmalıdır. Bence buna dikkat ediniz hatta üzerindeki çiçekleri alırsanız en azından başka yönlere güç vermesini engeller yaşam payını arttırırsınız.
saygılarımla
Açelya için umutlandım biraz. Çiçeklerini zaten dün akşam toplamıştım.Üzerinde 3-4 çiçek var . Hatta gözüme kötü görünen yapraklardan da biraz topladım. Çiçeklerin olduğu bölümün yanında1-2 tanesinde yeni taze yapraklar çıkıyor. Birden mutlu oldum.;)
Bugün Tekzen'den toprak,torf,tohum vb alırken açelya için toz gübre vardı ondan aldım. Alman malı Beckhorn marka organik gübre. NPK 8+5+3 yazıyor. Bu gübreyi açelyaya kullanayım mı? Yani şu an gübre vermem uygun mu?:confused:
Ayrıca Helin marka (250 gr) bonsai gübresi vardı.Ondan da aldım. NPK 6+7+7 yazıyor.
Süs narım çok sağlıklı, sürekli sürgün veriyor. 2-3 günde bir suluyorum. Aldığım bonsai gübresini nara vereyim mi? :confused:
Sn Picea pungens verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Uygulayacağım.
msgurkan
09-02-2008, 20:50
Uzman16, kök budaması ve toprak değişimi yapılan bitkilere bir süre gübre vermemek gerekiyor. Bence bahara kadar gübre vermeyiniz.
Kışta fidanlara gübre verilmez veya az ve seyrek verilir. Nar fidanınıza, sürgün verdiği için 3 haftada bir olmak üzere gübre vermekte fayda var.
Teşekkürler Sn. msgurkan, açelyayı gübrelemeyeceğim. Narı da 3-4 haftada bir gübreleyeceğim.
Süs narımın son durumu resimdeki gibi. Sürgünlerin uçlarını ara sıra alıyorum. Şimdilik sağlıklı . Gövde iyi durumda. Teller gövdeyi sıkmıyor. 2-3 günde bir suluyorum. Olmasını istediğim tarz için dallanma artıp yapraklar biraz daha gelişince budamalara başlayacağım.
Açelyada ise bir gelişme yok.
Acer palmatumu akşam don ihtimali nedeniyle içeriye aldım. Umarım birden gelişmeye başlamaz.
bonsaisan
19-02-2008, 10:29
Sayın uzman16
Narınız sanırm iç mekanda olduğu için aktif gelişim durumunda.
BEnim narlarım dışa mekanda 2 gecedir hava sıcaklığı burada2 derece acerlerimde dışarıda narlarda üzerlerinde yaprak yok.
Şu anda narınız uyku durmunda değil fotğrafdan gördüğüm kadarıyla.
Budama işleminde sürgünlerin 6 ila 8 yaprak uzamasına izizn verin zaten şu anda gördüğüm kadarıyla 8 yaprak kadar uzamışlar.
Uzayan bu 8 yapraklı sürgünleri 2 ial 3 yaprak geridenbudayın.
Yani ilk sürgün ucunda zaten bitişik bir durmda 3 adet yaprak bulunur.Siz bu kısmın altında aşağıya doğru 2 **** 3 durma göre 4 yaprak aşağıdan bu sürgünü keskin bir makas ile alarak sürügn geri budaması yapın bu işlem geriye dönük sürün sayısını artıraçağı gibi aynı zamanda dal oluşumu teşvik edicek.
Saygılar.
Sn. Bonsaisan teşekkür ederim. Yine çok faydalı bilgiler verdiniz.
Aytaç Eroğlu
21-02-2008, 08:40
Narınız gölge bir alandamı yaprak araları çok açık sanki güneş görmüyorlar gibi
saygılarımla
Sn. Picea Pungens, evet salonda pencereye yakın bir yerde, güneş görmüyor. Havalar biraz daha ısınsın balkona alacağım. Akşamları sıcaklık -2, -3 derece civarında. Zarar veririm kaygısı ile içerde tutuyorum. Malum, elimdeki gelişmeye başlayan tek bonsai adayım. ;)
Bonsibet
22-02-2008, 00:17
Sayin uzman16 narinizi balkona alacaginizi söylüyorsunuz, disari cıkardiginiz zaman dısardaki hava sıcaklıgı suanki oda sıcaklıgınıza yakın bir sıcaklık olmasına dikkat edin ve birden günese maruz bırakmayınız önce hafif gölge yeri secin balkonunuzda ve alıstıra, alıstıra yaparsanız hem dısari cıkarma isini hemde günese karsı narinizin sagligini bozmamıs olursunuz
saygılar
Hava güzel olunca adaylarımla uğraşayım biraz dedim. Süs eriğimin üzerindeki tomurcuklar sanki gelişmeye başlamış gibi. Bu durumda kök budaması ve normal dal budamasını aynı anda yapmak bitkiye zarar verir mi? Ne yapmalıyım?
bonsaisan
23-02-2008, 22:09
Sayın uzaman16 süseriğidetomurçuklar patlamış yani su yüymeye başlamış.
Tabi fotoğraf bizi yanıltmıyor ise
Çİçekli ve meyveli türlerde çiçeklenme öncesi işlem yapılır eğer fotoğrafda gördüğümüz tomurçuklar açılmış ise işlem yapmanız hatalı olur.
Çİçeklilerde çiçeklenmeden sonra bu işlem yapolır budama gibi.
Kısacası fotoğraf bizi yanıltıyor ise süreyi geçirmişsiniz.
Ama tomurçuklar patlamadı ise kök budaması ve dal budaması konusunda bir problem yaşamazsınız
Saygılar.
Sn. Bonsaisanın 217. mesajda verdiği bilgiler doğrultusunda süs narında geriye budama yaptım. Yaklaşık karşılıklı dizilmiş 9 -10 yapraklı dalların yukarıdan itibaren 4-5 çiftini kestim. Yeni sürgünlerin boyu neredeyse yarı yarıya kısaldı. Böylece yanlara doğru gelişim ve daha çok dal olmasını sağlayacağım.
Ayrıca narı cam önüne güneş görecek şekilde konuşlandırdım. ;)
Aytaç Eroğlu
26-02-2008, 09:08
cam önünde direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalırsa yapraklarda yanmalar olabilir. dikkatli olun
Sizinle mor salkım çalışmamı paylaşmak istiyorum. Kök budaması yapmak için saksısından çıkardığımda karşılaştığım kök yapısı fikrimi değiştirmeme ve kaya üstüne yönelmeme neden oldu. Kökler kendiliğinden yarım daire şeklini almıştı ve kaya üstüne oturmaya çok uygundu.
Uygun bir taş bulup kökleri üzerine yerleştirdim ve kestiğim penye ile kökü taşa sararak (Kökleri kesip yaralamasın diye penyeyi tercih ettim.) saksıya yerleştirdim. Üzerini toprakla kapattım.
Harun Parlak
27-02-2008, 22:01
Güzel bir kök yapısı varmış isabet olmuş kaya üstü düşünmen ileride güzel bir bonsai olacak inşallah.
Elinize sağlık Uzman16, kayaüstü doğru tercih ve güzel bir uygulama olmuş. Ben de kaya koleksiyonu yapıyorum. İhtiyaç halinde kullanmak üzere güzel kayalar bulmaya çalışacağım. İyi çalışmalar, saygılar.
Ali H. ALI
28-02-2008, 12:09
Uzman 16 ben simdiden kaya uzerine dikilmis mor salkiminizi mor cicekler acmis bir agac olarak goruyor ve guzel bir agacinizin olacagini dusunuyorum.
Uzerinde calisma yapacaginiz agacinizin koklerini bu calismadaki gibi disariya cikardiginiz zaman kokler izerine surekli su puskurterek kokleri nemli tutmaya calisiniz. Ozellikle incecik sacak kokler birden etkilenip nemlilik durumunu yitiriyor bu da agacinizi olumsuz etkileyebilir.
En az bir yil agacinaza budama yapmayiniz birakiniz gelissin. Usten gelisecek dallar ile birlikte alta kayaya sarilmis kokler de gelisip kaya ile butunlesecektir. daha sonra agacinizin ust kismina istediginiz sekli verirsiniz.
Yuzlerce bonsainiz olsun.
msgurkan
28-02-2008, 21:15
Uzman16, kök yapısı sizin için tam bir şans. Çok da güzel olmuş. Taşı köklerin altına yerleştirip sabitledikten sonra mevcut ve yeni oluşacak köklerin taş yüzeyine yapışık şekilde gelişimlerini sürdürmeleri ve dışa doğru yönelmemeleri için bez bant ile tamamen sarıp sonra toprak doldursanız daha iyi olurdu sanırım.
Kullandığım taşı beğenmediğim ve o an kökü açınca mecburi bir arayışla bahçeden acilen bulduğum taşı kullandığım mor salkım için, bugün pek çok farklı alternatif taş temin ettim. Haftasonu taş değişimi yapacağım.
Uzman16, kök yapısı sizin için tam bir şans. Çok da güzel olmuş. Taşı köklerin altına yerleştirip sabitledikten sonra mevcut ve yeni oluşacak köklerin taş yüzeyine yapışık şekilde gelişimlerini sürdürmeleri ve dışa doğru yönelmemeleri için bez bant ile tamamen sarıp sonra toprak doldursanız daha iyi olurdu sanırım.
Sn. Gürkan, sonradan ben de resimlere bakınca daha çok sarmam gerektiğini farkettim. Zaten taş değişimi için kökleri açacaktım, sararken bu konuya dikkat edeceğim. Teşekkür ederim.
En az bir yil agacinaza budama yapmayiniz birakiniz gelissin. Usten gelisecek dallar ile birlikte alta kayaya sarilmis kokler de gelisip kaya ile butunlesecektir. daha sonra agacinizin ust kismina istediginiz sekli verirsiniz.
Yuzlerce bonsainiz olsun.
Ali Bey Merhaba,
Sizce nasıl bir kaya kullanmalıyım? Bu kök hangi şekildeki kayada iyi durur? Malum kayayı değiştirmeye karar verdim.
Aslında şunları sorayım:
1- Kaya üstü çalışmalarında ağaç tarzlarına göre kullanılması tavsiye edilen kaya şekilleri var mı?
2-Yoksa tamamen kök ve kaya uyumuna mı bakılır?
3-Bir de kayanın rengi önemli midir? Mesela bendeki kayaların bazıları sanki kurşun içeriyormuş gibi gri, bazıları sarımsı, bazıları da kahverengine benziyor.
4-Ayrıca çiçeğin rengi ile kayanın renginin uyumlu veya zıt olması gibi bir kural var mı?
Teşekkür ederim.
3-Bir de kayanın rengi önemli midir? Mesela bendeki kayaların bazıları sanki kurşun içeriyormuş gibi gri, bazıları sarımsı, bazıları da kahverengine benziyor.
Selam Uzman 16,
Saksı seçimi gibi, muhakka ki seçilecek taşın uyumunun da önemi vardır. Ama bu sorun bana başka birşey düşündürdü. Jeolojiden anlamam. Bildiğim, kayaların farklı renklerde olmasının nedeni içinde bulundurduğu maden ve minerallerden kaynaklanır. Bunların bazıları da bitki ve ağaçlara zarar verebilir.
Acaba hangi maden ve minerallerden uzak durmak lazım? Bunları içeren taşlar genelde ne renk ve nasıl görünür? Sanırım bunları da öğrenmemiz lazım.
Site de bir jeoloğumuz yok mudur?
Ali H. ALI
29-02-2008, 11:42
Kaya secimi calismayi yapacak kisiye kalmistir. Hangi agaclar, hangi kayalar uzerine dikelecek diye bir kural yoktur.
Estetik guzelligi olan her kaya kullanilabilir, Kaya uzerine dikilen agac kokleri ile tum kayayi ortmemeli kayanin guzelligi de kismen gorunmelidir. Tek bir renkten olan kayalar da, birkac renkli kayalar da kullanilabilir. Acik renkil kokler icin koyu renkli kayalar kullanirsaniz kokler daha belirgin olarak gorununecektir. koyu renkli kokler icin de tersini uygulayabilirsiniz. Bunun yaninda, guzel gorunen bir kaynin koklerle ayni renkte olmasinda da da bir sakinca yoktur.
Kullanacaginiz kayalar sert degilse(kirec tasi gibi yumusaksa) koklerin asagiya inecek yerleri kaya uzerinde oyup kokler icin yerler yapabilirsiniz. Zaman icerisinde oyuklara yerlesip asagiya buyuyen kokler kalinlasip kaya ile butunlestiginde cok dogal bir gorunumu olacaktir.
Agacinizi bir yil veya daha fazla bir zaman sonra
kokleri kaya uzerinde gorunur yaptiginiz da, isinan kayanin koklere ilettigi isi ile koklerin daha hizli gelistigini goreceksiniz.
Disardan gelen yabanci atiklarla kayalar kirlenmemisse, kendi dogalliklari ile agaclari olumsuz etkileyceklarini dusunmuyorum. (En azindan, calisma ve deneyimlerimde bir olumsuzluk yasamadim ki calismalarimda bir cok kaya cesidi kullandim)
Hepinize guzel kayaustu calismalar diliyorum.
Disardan gelen yabanci atiklarla kayalar kirlenmemisse, kendi dogalliklari ile agaclari olumsuz etkileyceklarini dusunmuyorum. (En azindan, calisma ve deneyimlerimde bir olumsuzluk yasamadim ki calismalarimda bir cok kaya cesidi kullandim)
Ali Bey,
Bunu benim soruma yönelik yazdıysanız, benim kastettiğim kayanın sonradan kirlenmesi değildi. Kendi yapısında bulunan maden ve minerallerdi. Kurşun alaşımlı, asbestli, silikatlı, kükürtlü, bakırlı, tuzlu vs vs. Her biri canlı sağlığını önemli ölçüde tehdit eden maddeler. Jeolojiden anlamadığım için, bu kayalara çıplak elle ulaşılabilir mi? Hoş ondan da emin değilim.
Sizin yazdıklarınız bu açıdan da geçerli olabilir mi?
Taşların renklerini göstermek için bu fotoğrafı ekliyorum.
Ali H. ALI
02-03-2008, 13:31
Sayin Eaglion, saydiginiz ve canli sagligina zararli olan o maddeler minerallerin, bir kaya veya tas icerisinde bulunup bulunmadiklarini anlamak icin sizin de dusundugunuz gibi isin uzmani olamak gerekiyor ki o uzmanlik bende de yok.
Deniz veya deniz kenarindan toplanmis taslar kullanilmadan once tatli su ile iyice yikanirsa kullanacaginiz bitkiler uzerinde olumsuz bir sey olmuyor. Yani tuzluluk sorununu ben taslari yikayarak cozuyorum.
Diger maddeler de tasin icerisinde ise ve onlarla oynanmadigi surece bir zarari olacagini dusunmuyorum(agacin kokleri tasin dis yuzeyinden tasa sarilip topraga ulasiyor, bitki tasin ici ile bir temasta bulunmuyor)
Ali H. ALI
02-03-2008, 13:34
Uzman16, fotograftaki taslarin en solda olani guzel gorunuyor.
Iyi calismalar.
Ali Bey'in beğendiği taşı dik konumda kullanarak morsalkımın köklerini tekrar kayaya sardım.
Hem taş hem de dik konum daha çok yakıştı morsalkıma.
Süs narındaki gelişmeye bağlı olarak telleri kontrol ettiğimde sıkmaya başladığını gördüm.
Telleri çıkardım.
Geriye budamanın etkisiyle dallar daha çok yaprak ve sürgün vermeye başladı. Resmini çekip yüklerim.
Yapay çiçek malzemeleri satan toptancılar Cumhuriyet caddesinde var ve benimde gazcılarda bildiğim bir yer var ama, siz bir bakın bulamazsanız bizimkiyele irtibata geçeriz.
Selahattin Hocanın dediği ve kendi bildiğim tüm yerleri geçen haftasonu gezdim. Bursa kazan ben kepçe misali. Yok yok yok. Bonsai saksısı yok.
Sonunda çömlekçilik yapan birisi ile -ki kendisi bonsaiyle ilgili ve çeşitli bonsai forumlarına üyeymiş- konuştum. Bonsai saksısı konusunu uzun zamandır düşündüğünü, bu konuda çeşitli forumlardan teklif aldığını, benle konuştuktan sonra ülkemizde bu konudaki eksikliği gördüğünü ve imalata başlayabileceğini söyledi. Ama bunun gerçekleşmesi hem maliyetli hem de 2-3 ay gibi zaman gerektiren bir süreçmiş. Bakalım bekleyeceğim. 1 ay sonra tekrar gidip konuşacağım. Eğer imal eder ve fiyatlar pahalı olmazsa hepimiz için çözüm olabilir.
İyi habere benziyor uzman16,
Görüştüğün kişi eğer büyük miktarlarda üretim yapıp satan birisiyse, merak etmesin aranjman saksısı, dekoratif saksı gibi bonsaici olamayan alıcılarda bulacaktır.
Ayrıca yapacağı saksılar illa ki; klasik bonsai saksısı görünümünde olmasa da olur. Geniş ve derin olmayan her şekil şimdilik bizim işimizi görür. Benim gibi leğenden bozma saksılar kullananlar için hiçte dert olmaz sanırım.
bonsaisan
04-03-2008, 10:37
Sayın uzman 16
Bonsai saksılarında ucuzluk biraz zor.Sebebi ise formlarının biizm bildiğimiz saksılarda farklı olması ayrıca ayak takılma işleminin ve uygun sır rengi zaman alan bir uğraş.Bu yüzden saksılar fiyat olarak 20x35x10 luk bir dikdörtgen saksının fiyatı 35 ytl aşağı olma şansı yok.
Sakı imalatında fire olayı çok fazladır.
Bizküvi pişirimi dediğimiz ilk pişirimde eğer çamur içinde ufaçık bir miktar hava **** taş parçası gözle görülmeyen byutda olsada saksıyı ilk fırnlamada çatlatır **** patlatır.
SAksı fırndan sağlam çıkmaz bu yüzden kayıp fazladır.
Birinci fırnlamadan çıkan saksı sır ile renklendridikdan sonra sırlama düzgün olsa bile fırnda sır akmaya başlar ve bazen saksı üstünde açık bir nokta kaldıgı gibi bazende saksının ayak ksımlarına iner ve saksının fırnda sabitlendiği ksımma yapışarak acçak keserek **** kırarak fırndan çıkar buda ayrı bir kayıp olayıdır bu yüzden el emeği göz nur bu saksılar fiyat olarak biraz pahalıdır.
yurdışında aynı boutda br saksıyı getirmeye kaltığınızda liste fiyatının dışında birde kargo üçreti vardır buda saksıdan daha pahalıya gelir.
20x30x10 gibi bir boyutda ki saksının satış fiyatı formuna sır rengine ve imalatcısına bağlı olarak 15 ila 30 euro çivarıdır.BUna 8 euro gibi bir kargo parası bazende 15 euro gibi bir fiyat alınır yani saksı minimumda 23 euro Ülkemize gelir.BUda ülkemiz para birimine göre 40 ytl gibi bir fiyata mal olur.Ayrıca kargoda kırılma olasılı yani hasar görme olası yüksektir.
Sonuç hüzran olur ayırıca ülkemiz yurdıında gelen bu gibi kargolardan vergi alır.
UPS gibi bir firma eve elden teslim yapar ise 35 dolar gibi bir posta üçreti alır.
Kısacası bonsai saksıları dışarından gelirse maliyetli burada yapılır ise fiyat daha uygundur.
Ne yazııki bir diğer sorun ülkemizde ki fidanlıklarda bulunan fidanların yurdışında ki gibi sığ saksılarda bonsai amaçı ile üretilmiş bodur fidanlar olmamasıdır.
BU yüzden fidanlıkdan alaçğınız bir fidanı 10x15x5 cm lik bir saksıya kök büütnlüğü açısnda sığdıramazsınız.Sığdırsanız bile ağaçın yaşama olasılığı düük bir risk taşır.
BU yüzdenden ülkemizde ben dahil fidanlıkdan aldıım bir fidanı minimumda 15x20x10 luk bir saksıya dikmek zorunda kalıyor.
Bildiğinzi üzere saksı imalatı yapıyorum.
Ve boyutlarıda oval olanlarda 20x4.5
Kare olanlarda 28x10x22 dir.
Bu boyutda ki formatlar ülkemizdeki fidanlar için uygun bir yapı taşır.
Dİğer biyer sorun ise telif hakkına sahip formda ki bir saksının ülkmeizde kopyasının yapılmasında yapan kişiye kanunlar çercevesinde bir yükümlülük getirmesidir.
Bu sebeb ile benim imalettirdiğim saksılarda bu konuya ayrı olarak yaklaşılmış sentezleme yolu bir form ve şekiller çıkmışdır.
EĞer yaptıra biliyor iseniz klasik çömlekci torna tezgahında oval bir form çalıştırın alt ayaklarını istediğinz bir formda çömlekciye yapıştırn ve tek fırnlama yaptırın.
Genede çamur artı emek artı fırınlama ile 20 ytl aşağı istediğinzi bir saksı elde etmenzi olasıdır.
Saygılar.
Sn. Bonsaisan,
Verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.
Dün acer palmatumda kök budaması yapmak için kökü açtım. Ancak, kök toprağın altında 4-5 cm kadardı ve uç noktasında sarımsı küçük mercimek kadar kapsüller vardı. Ayrıca etrafında küçük kurtçuklar vardı. Hepsini temizledim. Kestiğim kökleri ayrı bir saksıya ektim. Ancak yan tarafa uzayan bir kök sanki kazık kökün görevini üstlenmişcesine kalın ve toprağa tutunmuştu. Toprağını değiştirdim ve acer palmatumu daha büyük bir saksıya aldım. Dallarda henüz bir gelişme yok ama sanki yakında sürgün vermeye başlayacak gibi. O zaman havai köklendirme yapacağım.
Maalesef fotoğraf çekmeyi unuttum. Artık havai köklendirmeyi fotoğraflarım.
Bugün oya ağcımda havai köklendirme yaptım. 2 dalda gerçekleştirdiğim bu yöntemi yakında acerde yapacağım.
5-6 cm. kadar gövdeyi soydum. IBA sürdüm ve etrafını plastik bardak ile kapattım. Hatta kestiğim taraf açıkta kalmasın diye başka bir plastik bardağı da üzerine geçirdim toprağı tutsun diye.
Şimdi bekleyeceğim köklenmesini. Böylece ana gövde dahil 3 tane yeni bonsai adayım olacak.
Köklenme ne kadar sürede olur acaba bilen var mı? 4-5 hafta sürer mi?
Selamlar,
Uzman16 sizin bu sorunuzu görmememe şaşırdım, forumdaki sorunlardan olsa gerek. Ben şu ana kadar sadece incirde havai köklendirme yaptım, ilk 1 ayda hiç kök oluşmamıştı, ama 2 ayda tüm kap kökle dolmuştu. Sanırım 2 ay kadar zaman alıyor genelde.
TreePedagogue
02-04-2008, 07:30
Uzman16; Kullandığın malzeme şeffaf bu köklenmeyi olumsuz etikleyecektir, köklense bile köklerin gelişimi aldığı ışıkla bozulacaktır.
Ayrıca köklendirme yapacağın bölgede torf sıkı durması gerekir, bardakta bu sıkılığı sağlaman zor. Sürekli nemli durması gerekir bardakta bunu sağlaman yine zor...
Diğer bir nokta ise koyduğun aparatın hareket etmemesi gerekmektedir ki bu yeni oluşacak taze kökleri kopartır.
Tavsiyem Siyah kalın bir naylon ile
http://www.ipm.iastate.edu/ipm/hortnews/images/misc/airlayermonocot.gif
Bu linkteki gibi bir uygulama.
Test ettiğim tüm yöntemler içinde en hızlı ve en iyi sonucu veren bu yöntemdir..
Sn. TreePedagogue,
Öğlen eve gidip söylediğiniz düzenlemeyi yaptım. Koyu renkli naylonla etrafını sardım.
Yardımınız için çok teşekkür ederim.
Acer palmatumda havai köklendirmeyi bir dalda yaptım. Daha sonra diğer dalda da yapacağım.
Havai köklendirme yaptığım oya ağacımın (247 nolu mesaj) bugünkü hali. Köklenme durumunu bilmiyorum. Umarım kökleniyordur.
Bu da http://http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=191179&postcount=68 mesajımdaki ispirya.
Ali H. ALI
24-04-2008, 12:22
Uzman16; Kullandığın malzeme şeffaf bu köklenmeyi olumsuz etikleyecektir, köklense bile köklerin gelişimi aldığı ışıkla bozulacaktır.
Ayrıca köklendirme yapacağın bölgede torf sıkı durması gerekir, bardakta bu sıkılığı sağlaman zor. Sürekli nemli durması gerekir bardakta bunu sağlaman yine zor...
Diğer bir nokta ise koyduğun aparatın hareket etmemesi gerekmektedir ki bu yeni oluşacak taze kökleri kopartır.
Tavsiyem Siyah kalın bir naylon ile
http://www.ipm.iastate.edu/ipm/hortnews/images/misc/airlayermonocot.gif
Bu linkteki gibi bir uygulama.
Test ettiğim tüm yöntemler içinde en hızlı ve en iyi sonucu veren bu yöntemdir..
Sayin treePedagogue, havai koklendirmelerde koyu renkli naylonlar yani sira, renksiz(seffaf) olanlar da kullanilabilir. Dusundugunuz gibi kisa surede isik kokleri pek etkilemiyor, yani kokler gelisip dali ana agacatan ayirana kadar en azindan etkilenmiyor. Ustelik reksiz naylonunu acip bakmadan koklerin gelismesini izleyebiliyorsunuz.
Uzman 16 havai koklendirme icin sardiginiz koyu renkli naylonlarai cikarip, seffaf naylonla sarmiya kalkismayiniz, agaclarinizi rahatsiz etmeyiniz birakiniz bu koyu renkli plastikler icerisinde koklensinler.
Havai koklendirme yontemlerinde koklenme suresi her bitkide ayni degildir. en cabuk koklenen sogut cinsleri iki haftada sonuc alinabiliyor. Incir, cin karaagaci 4-6 hafta, akcaagac 6-8 hafta, Sari yasemin, Mese 2 ay, Igne yapraklilar ise 6 ay ile 1yil arasinda koklenebiliyor. Oya agacini bilmiyorum ama 6-8 hafta alacagini dusunuyorum.
Sana guzel bonsai calismalari diliyorum.
Tamam Ali Bey, sadece suluyor ve bekliyorum. Çok teşekkür ederim.
Süs eriğimin son hali. Ama yapraklarını (balkonda olmasına rağmen) yeşil renkli bit olduğunu sandığım böcekler sarmıştı. Geçen hafta ilaçlamıştım ama yine oldu. Bazı yaprakların her tarafını kaplamışlar. Ne yapayım?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.