PDA

View Full Version : Kum Zambağı

TURKPRINC3SS
21-12-2007, 10:52
Bildiğimiz gibi,kum zamgağı türünün tehlikede olduğu gerekcesiyle koruma altına alınmış.Mersin'de,eskiden kum zambağının çok olduğu bölgelerde artık çok az var.Ben de o bölgelerde dolaşırken,söküldüklerini farkettim,kişisel zevkler için...Minicik bir soğan buldum çıkarılmış kurumuş,getirdim diktim saksıya kıyamayıp.Büyüdü,açtı ve çok güzel çiçekler verdi.Kokuları muhteşem.Sonra tohumlarını aldım tabi :rolleyes:

GLCN
21-12-2007, 11:08
Çok güzel peki bakımı nasıl toprağamı ektiniz yoksa kuma mı?

memet
21-12-2007, 11:58
Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3433)kum zambağının görüntüleri de var.

Arzu Kasapoğlu
21-12-2007, 13:07
Merhaba Turkprınc3ss,

Konuyla ilgili bir mesajında bu çiçeği odanda büyüteceğini söylemiştin. Evde mi bakıyorsun bu çiçeğe ve deniz kumunda mı yaşıyor?

Altar
21-12-2007, 17:08
Kum zambağını haziran ayında iskenderun'da görüntüleme fırsatı bulmuştum.
Direk güneş altında ve deniz kumu içindeler.

26741

26742

TURKPRINC3SS
23-12-2007, 21:40
Kusura bakmayın Ankara'ya yeni geldiğim için yeni cevap yazabildim :rolleyes: Kendi kumundan almıştım bir kovayla,deniz kumu değil.Mersinde sajhil genişliği çok fazla ve gerilere kadar kum var ve sanırım tuzlu değil.Oradan kumundan da aldım ve onda büyütüyorum :) Ama herhangi bi ince,yıkanmış temiz kum olur sanırım.Ve muhteşem kokuısuna değer :)

Azize
30-12-2007, 17:47
Bartın'ın İnkum beldesinde kum zambakları var. Çoğu kimse ne olduklarının ne kadar değerli olduklarının farkında değil.Kokuları insanı şaşırtıyor.Belki de belediye bile umursamıyor onları.Çünkü hiçbir uyarı ya da bilgi yazısı görmedim.

karinca70
01-01-2008, 23:15
Bu yaz Lara'da plajlarda plaj işletmecisinden izin alarak 3-4 öbek kum zambağını kumu ellerimle kazarak çıkardım. Kum olduğu için ve soğan/kökler derinde olduğu için beni hayli yordu. Ancak yorgunluğuma değdi; 20-30 soğanı kökleri ve gövdeleri ve hatta çiçekleriyle almış oldum. 4-5 tanesini arkadaşımın balkonuna ektim, 3 tanesi balkonumda kutuda bekliyor; kalanları kışın -15 derece gören memleketteki bahçeye ektim (ektikten sonra çiçek vermeye devam etti).

TURKPRINC3SS
02-01-2008, 16:39
Çok şanslısınız bir sürü soğanınız olmuş,ama galiba memlşekete ektikleriniz o kadar şanslı değil :(

Emre Albayrak
02-01-2008, 17:51
Kilyos taraflarında bolca var kum zambağı. Ama yazın denize giren ve sahili kullanan insanlar yüzünden canım zambaklar heba oluyorlar.

Harun Parlak
02-01-2008, 17:58
Sadece denize girenler olsa çok iyi üzerinde traktörler dolaşıyor.

izzeterisen
11-02-2008, 19:37
Selamlar hepinize
Muğla'nın Ortaca İlçesinde Sarıgerme palajında üzerleri çiğneniyor
Ortaca belediyesi Sarısu tesislerinin düzenlemelerinde ise o mıntıkada tamamen yok edildi.

Dalaman Sahilinde ise kum alıcıları tarafından tahrip ediliyor
Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca koruma altında, kanunlarca tabii
Ama yöremde düzenlenen hep festivallerin adında "Çevre" var ama sahili yağmalamak amaçlı kurulan derneklerin de ilgisi olan yerel gazetelere bunu haber olarak hazırlamışsam da yanınlanmadı, belirttiğim nedenden olduğunu sanıyorum.

ÖÇKK'na durumu bildirdim . ilgime teşekkür ettiler sadece ama hereket yok
Tema Vakfının görevlileri ile festivalde görüştüm, alanları gösterdim.
Haziran 2007 den beri gelip ilgileneceklerdi , birlikte gezecektik.olmadı

Bize düşen onları söküp balkona ekmek değil, korunması için elimizden gelen gayret göstermek, Bir vatandaş olarak bu bitkiyi en azından başkalarına tanıtabiliriz

Herkese teşekkürler

lemis
11-02-2008, 22:08
merhaba, aynı, sözünü ettiğiniz zambak Çeşme, Ilica, şantiye evleri önündeki
büyük kumsalda da mevcut ama gittikçe azalmakta. Keşke o birkaç metrekareyi koruma altına alabilsek, en azından ordan soğan çıkartmayı önlesek, zamanla zambaklar yine çoğalacak. Bu ege nin ve karadeniz in endemik bir zambak türüdür. Azalmasın, çoğalsın.

fevziye
12-02-2008, 11:26
Merhaba arkadaşlar. Kum zambaklarının çiçek açması için herhangi bir şey yapılıyor mu? Ayrıca vitamin filan vermemiz gerekiyor mu?

ayhat
12-02-2008, 12:57
Sn fevziye ben kuma gömdüm heveslel bekliyorum, bakalım bir hareketlenme olursa hemen resim ekleyeceğim

fevziye
15-02-2008, 18:58
Sn. ayhat, teşekkürler. Ben de sizin gibi kuma gömdüm, inşallah yazın bol bol çiçek görürüz.

Harun Parlak
15-02-2008, 19:01
Kum nemli olsun malum kışın neml doğal ortamı.

ayhat
16-02-2008, 09:16
Teşekkürler Sn Tekin;
Nemli tutuyorum kumunu. Hevesle bekliyorum. resimlerini ekleyeceğim ama açınca :)

Oğuzhan
16-02-2008, 13:21
Tam açma zamanı deniz kenarına gitmek lazım.:)

Harun Parlak
16-02-2008, 13:25
Tam açma zamanı deniz kenarına gitmek lazım.:)

Sanırım siz başka bir bitkiden bahsediyorsunuz KUM zambağı Temmuzdan önce açtığını hiç görmedim.
Diğer zambaklar NİSAN MAYIS gibi açıyor ama kum zambağını görmedim belki iklim değişikliğinden olabilir.

Oğuzhan
16-02-2008, 14:11
Yok yanlış anlaşıldı galiba aynı bitkiden bahsediyorum.Çiçek açtığı zaman deniz kenarına gitmek istediğimi ifade edecektim.

İklimsiz
16-02-2008, 19:00
Sayın Tekin'in göndermiş olduğu kum zambağı soğanlarının bugünkü durumu.

Soğanlar deniz kumu içersinde, saksılar kalorifer peteği yakınındalar. Havalar ısındığında saksılarını büyütüp güney balkonuma çıkarmayı düşünüyorum.

Önerilerinizi bekliyorum.

Harun Parlak
16-02-2008, 19:10
Aslında uykuya devam etselerdi iyi olurdu ama şimdi o sıcakda uyanmaya başlamıştır.
Havalar ısınanakadar orada kalsın yalnız saksılar biraz ufak mümkünse daha derin ve geniş saksıya koyarsanız iyi olur.
Hem kökler derinlik istiyor hem yavru yapmaya başlayınca saksıda sıkışık kalır.

İklimsiz
16-02-2008, 19:19
Teşekkürler Tekin bey, büyük saksı uyarınızı dikkate alıp gerekeni yapacağım.

Harun Parlak
16-02-2008, 19:39
geçtiğimiz yaz dan bir resim

fevziye
17-02-2008, 12:26
Sn. Tekin, açınca gerçekten harikalar. Ben de saksı derinliği konusunda tereddüde düşmüştüm. Yine de büyük boy saksıya ekmem iyi olmuş sanırım. Benimkiler daha uyanmadılar, serin yerde tutmaya devam mı edeyim?

Harun Parlak
17-02-2008, 12:50
Benimkiler ve doğadakiler şu an kar altında duruyor bahra uyanıp austosda çiçek açacaklar inşallah.

Arzu Kasapoğlu
17-02-2008, 14:37
Benimkileri dere kumuna çok az toprak karıştırp öyle diktim. Bir defa da gübre verdim. Şu an balkonda duruyorlar.

ayhat
18-02-2008, 11:24
Ben büyük bir kovaya ektim, bir hareketlenme yok, balkonda duruyorlar ama üzerlerine yağış gelmiyor, kar yağdığı zaman ve ya yağmur onlarıda ıslatıyorum, inşallah açtığını görürüm.

rana58
26-02-2008, 15:12
Kum zambakları koruma altında ve Datça'da özellikle Knidos ve Palamutbükün'de yillardır her yaz görüyorum ve her sene sonbaharda tohumlarını toplayıp benzer toprakta yetiştirmeye çalıştım. Ancak yeşillendiyse de yumru ve çiçek yapmadı. Geçen sene yol genişletme çalışmaları nedeniyle ortaya çıkan soğanların birkaç tanesini alıp beklentisiz normal torf içine ekip balkona bıraktım , üzerine kalın bir kar da düştü ama şimdi yapraklar kalın sağlıklı ve yaklaşık onar santim oldular,umarım güzel kokulu çiçeklerini de görürüm

ayhat
27-02-2008, 08:39
Sn. Tekin hiç bir hareketlenme yok ne yapayım bakmam gerekirmi ki soğanlara.

Balıkcı
27-02-2008, 17:46
Peki kum zambağını deniz suyu ile veya biraz sulandırarak:p sulu deniz suyu ile sulasam nasıl olur?:dilli:

Harun Parlak
27-02-2008, 17:48
Toprak **** kumlu toprak bu aylarda kesinlikle nemli olması lazım zaten sıcaklar başlayınca uyanmaya başlarlar.

Balıkcı
27-02-2008, 17:51
Hocam, toprak nemli de deniz suyu diyorum...:p:p:p

Harun Parlak
27-02-2008, 17:53
Gerek yok deniz suyuna

rana58
05-03-2008, 13:41
Datça'daki yol çalışması ve açığa çıkan soğanlar ve İstanbul'daki soğanın bugünki hali

İklimsiz
05-03-2008, 14:57
:eek: bitkinin ismini yazmak için dondurma çubuğu. Aklıma gelmemesine ve bu zamana kadar attıklarıma yandım şimdi :o

Ayrıca kum zambağınıza en kısa zamanda çiçekler diliyorum. Sadece iki tane mi kurtarabildiniz?

fevziye
05-03-2008, 18:24
Datça'daki o kum zambaklarını kurtaracak kimse yok mu? Baksanıza birde üzerlerinde bir sürü tomurcukları var. :rolleyes: Şimdi Datça'da olmak vardı :rolleyes:

izzeterisen
08-03-2008, 18:26
Selamlar,
Bende evime diktim kum zambakları ama benim aldığım yer, Dalaman sahilinde kum alındığı zaman açığa çıkan yumrulardı.
Hepimiz birlik olsak ta topladıklarımızı götürüp geri diksek?

fevziye
17-03-2008, 08:03
Tekin bey merhaba! Kum zambaklarımın resmini ekliyorum, gelişmeleri normal mi?

ayhat
17-03-2008, 09:31
SN. Fevziye,
Maşallah benimkilerde de hareketlenme var ama daha o kadar bile olamadılar. Bol güneş alıyor sanırım sizinkiler. İnşallah bende görürüm böyle olduklarını.

fevziye
17-03-2008, 11:56
İnşallah sn. Ayhat. Benimkiler balkonda ve sabahtan öğlene kadar güneş alıyorlar.

ayhat
19-03-2008, 14:54
Ya ben biraz derine gömmüşüm sanırım çok naz yaptılar bana.

ayhat
25-04-2008, 13:49
Kum zambaklarında gelişmeler nasıl, benimkiler daha yeni yeni filizleniyor, çok küçükler henüz:)

izzeterisen
25-04-2008, 17:40
Tekin bey merhaba! Kum zambaklarımın resmini ekliyorum, gelişmeleri normal mi?

Anormal bir durum görünmüyor. Benim bahçeye diktiklerim de aynı durumda, yeni yaprak çıkarıyorlar.

ayhat
16-06-2008, 16:01
:( Kum zambaklarınız ne durumda benimkiler çok yavaş ilerliyor :(

İklimsiz
16-06-2008, 16:16
Benimkiler de...

Arzu Kasapoğlu
16-06-2008, 16:19
Ben kumu değişip toprağa ekmeyi düşünüyorum.

ayhat
17-06-2008, 08:48
Toprakta olur mu acaba? Bendekiler de hiç tomurcuk falan yok.

İklimsiz
17-06-2008, 11:51
Bir tanesini deniz kenarına, doğal ortamına götürüp, dikip gelişimleri konusunda kıyaslama yapmayı düşünüyorum.

izzeterisen
17-06-2008, 15:20
Bir tanesini deniz kenarına, doğal ortamına götürüp, dikip gelişimleri konusunda kıyaslama yapmayı düşünüyorum.

Herkes kum zambaklarını götürüp deniz kenarına dikelim mi?

İklimsiz
17-06-2008, 15:35
Balkonda gelişimi yavaş olduğu için, kıyaslama yapmak açısından bir tanesini götürüp deniz kenarına dikmek istiyorum. Deniz mevsimi de açıldığı için sık sık gidip gözlemlemem mümkün :)

Denizden uzak yaşayanlar nasıl yapacaklar:p

ayhat
17-06-2008, 17:05
Deniz kenarına dikmeyi bende çok isterim ama insanlarımızın bu konularda hassas olmadığını düşündüğümden daha iyi koruyabileceğimi düşünüyorum, yoksa bende üzüüyorum doğal ortamlarında olmadıkları için.

Sebahattin Sargın
17-06-2008, 18:01
Kum zambağına ilk olarak Sakarya/Karasuda rastlamıştım, deniz kenarında idi. Çok güzellerdi, harika kokuları vardı. Bu yaz tekrar gidersem resimlerini çekip bol bol koklayacağım. Bence doğal ortamlarında olmaları en iyisi, öteki türlü saksılarda zavallıcıklara eziyet ediyoruz.

Sevgiler ;)

rana58
08-10-2008, 14:21
69 numaralı mesajda bahsettiğim zambak soğanlarının İstanbul macerasının son hali. Sonuç benim için de sürpriz oldu, çünkü eylül ayında Palamutbükü'ne gittiğimde hepsi açmıştı burdakilerin ise yaprakları bile kalmamıştı.

rana58
09-10-2008, 09:33
resim

Arzu Kasapoğlu
09-10-2008, 10:05
Siz kuma değil toprağa dikmişsiniz.

Bizimkiler kumda olduğu için açmadı herhalde.

hfz
17-01-2009, 16:14
Sahillerimizi bembeyaz ve mis kokulu kum zambaklarıyla süslemeye gene var mısınız?
Caretta caretta'lardan sonra, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kum zambakları, sahillerimizin süsüdür.
Kum zambakları da tıpkı Caretta caretta yavruları gibi kumdan çıkarlar.
Sahillerimizin yağmalanarak betonlaşması, soğanlarının yerlerinden sökülerek götürülmesi,nesillerinin nerdeyse tükenmesine yol açmıştır.

Anamur sahillerinde de bir iki yer dışında, nerdeyse tüketmişler, kum zambaklarını.

Sınırlı sayıda da olsa; her yıl Ağustos ayından itibaren bir iki ay sahillerimizi süslemeye devam ediyor, o nazlı güzeller.

İşte o zambakların tohumlarını geçen yıl toplayıp, birkaç arkadaş ekmiştik Taşlık- Mamure Kalesi arasındaki sahile. Onlar büyümeye başladılar bile.

Bu yıl da yine o tohumlar toplanıldı ve büyük bir sabırsızlıkla ekilmeyi bekliyorlar.

İlk ekimimizi 28 Ocak'da İskele - Dragon Parkı'nın sahilinde yaptık ve çok güzel oldu.
Şimdi ikinci etkinliğimizi daha çok sayıda doğasever dostumuzla paylaşmak istiyoruz.

Eğer hava şartları uygun olursa, 18 Ocak Pazar günü, saat 14.00 de, Bozyazı Öğretmenevi'nin sahilinde
'Kum Zambakları tohumları'nı hep birlikte ekelim mi ?

Bu arada ilk etkinliğimizde, İstanbul'dan Sayın Cemal Beşkardeş'den çok anlamlı bir şiir gelmişti.
Bu "akrostişli" şiiri de sizlerle paylaşmak istiyoruz:

Bir Aşk Hikâyesinin Şiiri :
CARETTA CARETTA ile KUM ZAMBAĞI

Asırlarca süren doğanın evrimleri,
Çağlar boyunca uygarlığın izleri,
Enginlerin masmavi ufukları,
Dağların yemyeşil yamaçları,
Suların menevişli dalgaları,
Esen rüzgârların gizemli fısıltıları,
Vadilerde nehirlerin çoşkulu akışları,
Güzellikler içindeki güzelliği,
İnsanların tükettiği doğadaki zenginliği,
Çeşitliliği ve nice yılların getirdiği,
Evrimin sırlarındaki çözülmezliği,
Leyleklerin kırlangıçların göçerliği,
İnsanların bitmez tükenmez merakı...

KUM ZAMBAKlarının ipeksi beyazı
Tenine dokunduğunda insanın
Ellerinde nasıl bir his uyanırsa
Nârin bir tül perde gibi açılıveren
Yıldızlı gecelerin ardından gelen
Işıklı sabahların altunî güneşinde
Leylâ'sına kavuşan Mecnun misâli
Denizden çıkıp sevgilisi KUM ZAMBAĞINA
Islak dudağını dayayan anaç Caretta Caretta için
Zaman durdu, deniz bitti, ama AŞKI sonsuza dek sürecek...

Yazan: Mehmet Cemâl Beşkardeş,
Tarabya-İstanbul, 24.12.2008

Anamur Çevre - Doğa ve Turizm Derneği ( AÇED ) adına
Sevgi Çeliktenyıldız

Önemli Not: Yerel Basından, daha geniş bir katılım olması ve geniş bir kitleye duyurulması için, destek istiyoruz.

AÇED web-sayfası: www.anamurced.org

AÇED internet gazetesi: www.anamurnet.net

AÇED e-posta: anamurced@hotmail.com

kaktüs
28-04-2009, 17:07
Bozcaada'nın eşsiz deniz manzarasına bir zamanlar kum zambakları da eşlik ederdi. Ağustos'ta kum tepelerini kokuları sarardı. Denizin turkuazına gelin başı gibi yayılmış kum zambakları pek de yakışırdı. Şimdi ise... Artık orada yoklar...

Bozcaada anakaradan koptuğu için midir, yoksa benzer iklim ve koşullarda olduğundan mıdır nedir Bozcaada'nın tam karşısında bulunan küçücük bir alanda kum zambakları hayatta kalmayı başarmış. Bir tek kum tepesindeler... Arkalarında bir çöplük... Üstlerine sık sık, denizden erişte toplamaya gelen traktörler basar.. Kimi zaman yıkılmış kum öbeğinin kenarında soğanı açığa çıkmış kum zambakları görürüm. Alırım 1 sene yetiştiririm yaraları iyileşir köklenir ve sahilin başka bir kesimine yeniden dikerim.. İkinci bir kum zambağı öbeği oluşturmaya başladım bile.. Gene bir misafir soğanım var... Gene ezilmiş basılmış yaralanmış... Bakalım iyileştirebilecek miyim?

hozat
05-05-2009, 23:01
Sevgili Kaktüs,

kum zambağı ile ilgili mesajınızdan çok etkilendim. DOĞA adına size teşekkür ediyorum.

benim de Bodrum,da 4 soğanım var ikisi toprakta ikisi saksıda .Toprakta olanlar daha iyi durumdalar ,çiçek açıp tohum da döküyorlar .Tohumlarından üretmeye çalıştım ama incecik kalıp büyümediler.

Acaba butohumları ziyan etmemek için nasıl bir yol izleyeyim.Bilginizden yararlanmak istiyorum
bol zambaklı günler...

kaktüs
06-05-2009, 08:17
Açıkçası ben tohumdan hiç denemedim. Bildiğim kadarı ile tohumdan üreyip soğana dönmesi daha zahmetli. Ben eğer yeniden dikim yapacaksam, kumla toprağı karıştırıp çok gevşek bir toprakta yapraklanmalarını bekliyorum. Genellikle 1 sene sonra da baharda kimseler yokken kumsalda yeniden dikiyorum. Ve bir senede (çiçek açmış olsun ya da açmamış olsun) genellikle soğanlar yavrulamış oluyorlar.

Bu saksıdaki soğanlar genellikle çiçek açmadılar bende. Çünkü ben onları kopmuş, köksüz yapraksız olarak bulup saksılara dikiyorum. Ancak kendilerini toparlıyorlar, kökleniyor ve yapraklanıyorlar. Saksıda çiçek açıp açmamaları da benim için çok önemli olmuyor.

Yazlığın bahçesinde de bir tek soğan olarak diktiğim kum zambağı vardı. O da 2-3 sene hiç çiçek açmadı daha sonrasında çiçeklenmeye başladı. Ama ben genellikle çiçekleri solduktan sonra soğanı güçlensin diye çiçeğini sapından kesiyorum. Tohumladıklarını göremedim bendekilerin. Zaman zaman çapa yaparken rastladığım küçük soğanları da saksılara alıp daha sonra kumsala geri götürüyorum. Belki saçma bir çaba ama sanki o zaman özgür bırakmışım gibi geliyor.

Kumsalda tohumlamış zambaklara rastladım ancak hiç tohumlarından alıp denemedim. Çimlendirme şekliyle ilgili bir sorun oluyor olabilir belki. Fazla sulama veya ışıksız kalması falan, bilemedim şimdi :)

kalambaklı
18-09-2009, 12:24
103402Size birkaç tane kumzambakları' ndan fotoğraf gönderiyorum.

kalambaklı
18-09-2009, 12:25
103406

kalambaklı
18-09-2009, 12:26
103407

kalambaklı
21-09-2009, 11:25
103535

Orkun Kırcı
22-09-2009, 21:06
Benim tohumdan çimlendirdiklerim bir kedinin gazabına uğramıştı. Ama şimdi yeniden yeşillenmeye başladılar. Bir iki seneye çiçeklerini de görürüm inşallah:)

Halit Togay
23-09-2009, 13:54
İki de benden kum zambağı
(pancreatium maritimum)

Balıkcı
09-11-2009, 21:19
Değerli dostumuz Tekin'in lutfedip zahmetlere girip gönderdiği kum zambakları, bir yıl yerlerine alıştıktan sonra bu yaz o muhteşem koku ve görüntüleriyle bizim bahçede de arz-ı endam ettiler. :)
Kendisine burada tekrar teşekkür ederim.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=32202&c=608

kalambaklı
10-11-2009, 14:03
Sayın Kalambaklı kum zambakları dün akşam elime geçti çok teşekkür ederim çok mutlu oldum ekim ve başarabilirsem çiçeklenme kısımlarını fotoğraflayıp burada gene sizlerle paylaşmak istiyorum.

Değerli arkadaşım; Şubat sonu gibi bol kumlu saksılara dikin ve güle güle büyütün. Eğer başaramazsanız tekrar gönderirim.
Saygılarımla,

Balıkcı
10-11-2009, 20:43
Ben kum zambağı soğanlarına özel bir bakım uygulamadım.
Bahçede bir çukur kazıp çıkan toprakla ince sıva kumunu karıştırdım çukura biraz karışım koyup soğanları (derin) diktim, sonra da bol bol suladım, yazın da suyunu ihmal etmedim.
Bir sene hiç sesleri solukları çıkmadı, ikinci sene (Bu ağustos) çiçeklerini gösterdiler.
Şükürler olsun.
Tekin'e de tekrar teşekkürler.

Bahar Erdem
11-11-2009, 08:39
Tavsiyelerinizi dinleyerek bende işlemlerimi uygulayacağım çok teşekkür ederim.

hocam100
11-11-2009, 21:22
Ben de bu çiçeğin çoğalması için elimden gelenni yapmak istiyorum tohumdan yetiştirip tohumunu sahillere ekmeli o zaman.

Eovyn
07-01-2010, 10:59
Ben sayın narielin yolladığı tohumlardan bir miktar torfa ekmiştim. Bazısı çimlenmeye başlamış bile. (Rahat duramadım yine, eşeledim toprağını:D:D)
İnşallah güzel güzel büyürler de burdan paylaşırım:rolleyes:

Nariel
07-01-2010, 12:07
İstanbul'a gitmeden anneme kum zambağı tohumları bırakmıştım. O da bir saksıya bir avuç atıvermiş. Onlar da nazlanmadan çimlenmiş:

kgursan
07-01-2010, 18:35
Erdemli de Alata bahçe kültürlerinin sahilinde bi dolu kum zambağı var. Çiçeklenme zamanı onları görebilirsiniz. Belki dalgalar vs. ile üste çıkmış soğanlarından da toplayabilirsiniz bu günlerde.

Nariel
07-01-2010, 20:15
Geçen günlerde yaşanan fırtınadan sonra büyük ihtimalle soğanlar açığa çıkmıştır. İmkanım olsa gidip yerlerine yeniden dikmeye çalışırdım ama sanırım şu sıralar Erdemli'ye gidemeyeceğim. Fırtına birçok yeri yerle bir etmiş, tarlalar mahvolmuş, köprüler çökmüş, sahiller ise yosun ve pislikten geçilmiyor..

günebakan
11-01-2010, 10:27
Çimlenmeye başlayan kum zambağı tohumları:)

121529

Orkun Kırcı
20-01-2010, 09:57
Halley kutusundan olma viyollerimdeki kum zambağı tohumlarım epeyce çimlendi. Sanırım hiç kayıp yok. Teşekkürler sayın Kalambaklı.

122508

Nariel
24-01-2010, 17:07
Kum zambaklarımın gelişmesi böyle. Toprakları kum-bahçe toprağı karışımı, sürekli ıslak. Aydınlık biryerde duruyorlar, çok güneşli günler haricinde üzerlerine güneş gelmiyor.

nariçi
25-01-2010, 12:15
Kum zambaklarımın gelişmesi böyle. Toprakları kum-bahçe toprağı karışımı, sürekli ıslak. Aydınlık biryerde duruyorlar, çok güneşli günler haricinde üzerlerine güneş gelmiyor.

Çok sık değil mi? Şaşırtma mı yapacaksınız.

Nariel
25-01-2010, 23:32
Sayın nariçi, evet çok sıklar ama seyreltme yapmalı mıyım bilemiyorum. Bir kısmını başka saksıya şaşırtsam şaşırtılanlar ölür mü acaba, bu halde bırakmak daha mı iyi olur bilmem ki?

kgursan
25-01-2010, 23:37
Sayın nariçi, evet çok sıklar ama seyreltme yapmalı mıyım bilemiyorum. Bir kısmını başka saksıya şaşırtsam şaşırtılanlar ölür mü acaba, bu halde bırakmak daha mı iyi olur bilmem ki?

Bu devrede köklerine fazla zarar vermeden şaşırtırsan birşey olmaz. Kökleri fazla uzamadan bu işi yapabilirsin.

Nariel
12-03-2010, 22:13
Soğan oluşturmaya başlayan kum zambaklarımı bugün şaşırttım. Umarım gelişmeye devam ederler.

athena -asena
12-03-2010, 23:26
benim kum zambaklarında hiç bir gelişme yok daha , toprağa , kuma , kumla toprağı karıştırıp öyle de ektim .

Vildan Sönmez
14-05-2010, 22:54
Değişik zamanlarda ektiğim iki grup kum zambağı tohumları yeşerdi.
Mart ayında filizlendiren arkadaşlar, sizlerde gelişme var mı ?

sakagun
28-07-2010, 08:38
Kum zambaklarım soğan oluşturmuş. Bir kısmını dibini toprak doldurduğum akvaryumun içine attım. Bakalım gelişimleri nasıl olacak?

izzeterisen
03-12-2010, 19:17
Mersin İli'nin Erdemli İlçesinde, alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün kumsalından aldığım resimler :

182951
182952
182953

Enstitünün varlığı sayesinde pek çok bitki kumsalda yaşıyor.
İlk resimdeki gibi yapılar her yerde olsaydı burada da kum zambaklarının sonu gelmiş demekti.

hozat
04-12-2010, 01:03
Kum zambağı, çok sevdiğim bir soğanlıdır.

Her geçen gün azalması insana hüzün veriyor.

Ben bu fotoğrafları, Ağustos ayında Şile 'de çekmiştim.

183001 ( gonca halinde)

183002 (çiçekli hali)

183003

183004 ( dökülen tohumları)

Nariel
08-02-2011, 00:15
Soğan oluşturmaya başlayan kum zambaklarımı bugün şaşırttım. Umarım gelişmeye devam ederler.

Şaşırtma yaptıklarım çok sağlıklı şekilde gelişiyorlar. Şaşırtma yapmadan eski yerinde bıraktıklarım ise çoğunlukla öldüler.

Buradan kum zambağı tohumlarının çimlendikleri zaman şaşırtılmaya ihtiyaç duyduklarını çıkarabilir miyiz acaba?

İşte şaşırtılmış (sökülüp başka saksıya yeniden ekilmiş) fidelerim:

Eovyn
11-04-2011, 15:25
benimkiler de (yolladığınız tohumlardan olan) hala ilk ektiğim yerdeler sevgili nariel, bazısı cılız bazısı daha kuvvetli filizlerim var. biraz kum buldum çalıştığım yerin bahçesinde, toprakla karıştırıp çoğunluk kum olacak şekile karışım hazırlamayı düşünüyorum, sonra bu karışıma geçiricem filizlerimi. umarım işe yarar...

sürüngenkolik
16-04-2011, 06:52
arkadaşlar ben sera hazırlıyorum seramda kum zambaklarına yer vermek istiyorum kum zambaklarıyla ilgili fazla bilgim yok

kaç derecede bakılmalı?
ne kadar sulanmalı?
ne kadar ışık almalı?

hiç bilmiyorum cevaplarsanız seramda bakıp üretmeyi düşünüyorum

BGDR
25-08-2011, 00:39
Adını yeni öğrendiğim Kum Zambağım :)

http://img10.imageshack.us/img10/2707/dsc08672d.jpg

Nariel
13-09-2011, 23:26
Kum zambaklarım bu sene yine tüm ihtişamlarıyla açıyor.

Kum zambaklarının yok olmasına insanların değil, inşaat ve kum alımlarının sebep olduğunu düşünüyorum. Zira insanların çoğu bırakın ıssız sahillerdekini; burnunun dibindeki güzellikleri bile farkedemiyor.

Bu yüzden bunları doğal ortamına götürmek istemiyorum, yine sahil "ıslah" çalışması yapılacak, yine bunlar sökülecek. İnsanlar bunların üstünde gezinecek; denize girenler bebek bezlerini bunların üstlerine atacak.

Hayır götürmeyeceğim.

Nariel
13-09-2011, 23:30
Adını yeni öğrendiğim Kum Zambağım :)

http://img10.imageshack.us/img10/2707/dsc08672d.jpg

Ne kadar da güzel çiçeğiniz. Yalnız fotoğraf yüklemelerini doğrudan foruma yaparsanız daha iyi olur; başka sitelere yüklenmemesinin sebebi o sitede bir sorun olduğunda buradaki fotoğrafın da görünemiyor olmasıdır. Forum arşivimizde kayıp yaşanmaması açısından güzel bitkilerinizi lütfen foruma yükleyiniz.

İyi paylaşımlar dilerim.

Nariel
14-09-2011, 19:06
İşte insanoğlunun sahil harekâtı. Yüzlerce, binlerce zambak yok olmuş geçen sene keşfettiğim mekanda!

Daha da yok olmaya devam ediyor, iş makinaları çalışmaya devam ediyor! Ne yapabiliriz?

Nesli tükenen bitkiler işte böyle yok oluyor, yerlerinde yaşayamıyorlar ki nesilleri yok oluyor. O zaman bunları çoğalabilecekleri başka şekilde korumamız lazım, er geç insanların mahvedeceği sahillerde değil yetiştirme seralarında çoğaltmamız ve adını duyurmamız lazım.

Bizim ülkede bitki korumanın anlamı: ellememek. Oysa elleyip çoğaltsak bu bitki de bir zamanın lalesi gibi efsane olur.

O kadar kızgınım ki, tüm agaclar.net üyeleri bu mekana hücum etsin, bir tane bile çiçek bırakmasın istiyorum. İnşaatlar, ıslahlar durmuyor, hadi gelin alın bu çiçekleri!

Benol Hazaroğlu
14-09-2011, 21:04
Çok güzeller çok. Biz bunları ele alıp koruyamadan yabancılar ele geçirir bize parayla satarlar.Ben de olsun isterdim.

memet
14-09-2011, 21:36
Urla'da benzer bir durumda belediye ile iletişime geçip küçük bir alan da olsa koruma altına aldırmıştım zambakların olduğu alanı.

Doğayla Barış
14-09-2011, 23:06
Bu haklı öfkenizi görünce kumsalımıza ben de kum zambağı ekmeye karar verdim. Tohumları ne kadar derine ekmeliyiz acaba ?

Nariel
14-09-2011, 23:45
Ben haftasonu İstanbul'a dönüyorum ve yeniden oraya uğrama şansım yok malesef. Mersinliler ya da yakınlarda yaşayanlar gelsin götürsünler.

Kısmet olursa 1-2 ay sonra yeniden gelip geçen seneki gibi tohum toplarım (tabi kalan olursa) ve tohum dağıtımı başlatırım.

Şu an Mersin'de bulunan çevre koruma kuruluşlarına ve TEMA vakfına durumu haber veriyorum. Birşey yaparlar mı bilmiyorum ama bu bitkinin halka tanıtılması ve korunmasının sağlanması lazım. Dikkat çekilmeli.

Mersin Çevre Koruma Vakfı: bilgi@mersincevrekorumavakfi.org.tr

Mersin Özel Çevre Koruma Müdürlüğü: ockmersinmd@ozelcevre.gov.tr

Tema Vakfı/Çevre tehdidi bildirim : tema@tema.org.tr

Silifke Belediyesi/Belediye Başkanı : b_aliongel@silifke-bld.gov.tr

wellness
26-05-2012, 14:02
Tüm doğaseverlere merhaba,
Bende kendimce, doğaya birşeyler vermek kazandırmak amacıyla sahip olduğum şartlar dahilinde bir çalışma içerisine girdim.

Bu konuyu ilk olarak sanırım ocak 2012 gibi okumuştum. Bu güzelim endemik soğanlı bitkimizin soyunun tükenmek üzere oluşu nedense bende bir acıma duygusu mu diyeyim bilemiyorum. Bir garip duygu içerisine soktu. Bu güzelim bitkiyi sahiplenmek ve onun soyunun tükenmemesi için birşeyler yapmak gibi bir düşünce içerisine girdim. Ama önce bu bitkinin ya tohumlarını veya soğanlarını elde etmem gerekiyordu ki, bu güzeller güzeli için birşeyler yapabileyim. Bu şekilde düşünürken, bu bitkilerin yaşadığı bölgelerde ki ağaçlar net üyelerine mesaj çekip bu bitkinin tohumunu veya soğanını istemeyi akıl ettim Ve mesajlarımı çekmeye başladım. Yaklaşık 10 kişiye mesaj çektim. Bunların içerisinden Vildan Sönmez Hanım efendi benim bu çalışmama olumlu yanıt vererek bana bu zambağın tohumlarından gönderdi. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum.

Vildan Hanım'ın gönderdiği tohumları aşağıda fotoğrafını paylaştığım yoğurt kaplarına 15 mart 2012 gibi ektim. Şu an o tohumlardan toprağın üstüne çıkmış olan sayı 135 civarıdır. Ancak çok tohum ektiğimden ve de hergün yeni yeni fideler çıktığından bu sayının min. 150 max. 250 ye ulaşabileceğini tahmin ediyorum.

Peki ben bunları nereye ne zaman ekmeyi düşünüyorum?
Allah izin verirse ya önümüzde ki ekim-kasım ayında veya mart 2013 te Düzce' mizin yakınından geçen Küçük Melen Havzasına (deltasına) Ekmeyi ve burada bu güzellerin çoğalmasını ve bu yöreyi yaz günlerinde mis gibi kokutarak şenlendirmesini amaçlıyorum. Fidelerimi ektiğim zaman, ektiğim bölgeyi de fotoğraflayıp buradan yayınlamayı ve yine Allah izin verirde çiçeğini görmek nasip olursa çiçeklenmiş döneminde de fotoğraflayıp burada sizlerle paylaşmayı arzu ediyorum.

Vildan Sönmez
27-05-2012, 22:16
Sayın Welness Dilerim büyüyüp çiçeklenmelerini de izleriz.
Ben Datça 'da sahilden aldığım tohumları yine Datça'da yani doğal ortamında bahçemin bir köşesinde, iki yıl arayla çimlendirdim, yaşıyorlar ama cılız kaldılar.
Gelişmesini Nariel arkadaşımızın mesajlarıa göre Ocak 2010 da çiçlenmiş cılız, sonra Şubat 2011 de şaşırtılmış ve güçlenmeye başlamış, ve Ağustos Eylül'de çiçek açmış olarak izledim. Kısmetse bu yaz gittiğimde şaşırtma da yaparım.
Siz Melen'e taşımak istiyorsunuz ya Ben de Datça'da azalan kum zambaklarına bir kaç yumru eklersem çok sevineceğim...

wellness
27-05-2012, 23:50
Merhaba Vildan Sönmez Hanım,
çoğalsınlarda ülkemizin neresinde olursa olsun. İster Datça da, ister Düzce de. Bu kum zambağı hakkında hepey bir araştırma yaptım.

Akdenız Sahıllerınde Neslı Tehlıkede Bır Tür: Kum Zambağı | Çiçek Ansiklopedisi (http://www.cicekansiklopedisi.com/akdeniz-sahillerinde-nesli-tehlikede-bir-tur-kum-zambagi/) sitesinde verilen bilgiye göre Arizona Eyalet Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada ise antikanser etkili bir madde olan Pancratistain’in; Pancratium maritimum’da bulunduğu tespit edilmiştir.

Kokulu ve dekoratif çiçekleri ile önemli bir süs bitkisi olma niteliğine sahip kum zambakları içerdiği 150’den fazla olan alkaloid nedeniyle pestisit ve tıbbi bitki olma özelliğinde taşımaktadır.

Göksu Deltasında da bu güzeller güzeli korumaya alınmış ve Mersin Özel Çevre Koruma Müdürlüğü, koruma ve izleme çalışmaları yürütmek üzere bu konuyu projelendirmiş ve çalışmalarına başlamıştır.

Yani böyle değerli bir bitkinin ülkemizin, yaşayabileceği her yerinde çoğalmasını sağlamak bence çok güzel bir uğraşı diye düşünüyorum. Onların yaşadığını görmek, onların çoğalmasına katkıda bulunarak emeğimizin karşılığını görmek, bence kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz çiçekleri görmekten daha büyük bir mutluluk diye düşünüyorum.

wellness
28-05-2012, 00:05
Ayrıca birşey daha söyliyeyim. Bunların ekim derinliği 15 ila 20 cm arasında olması gerekiyormuş. Şaşırtma yaparken ekeceğiniz yere o derinlikte ekin.

gultar
08-08-2012, 09:39
Kum zambağım da nihayet açtı. Tomurcuk verip açmadan soluyordu. Nedenini bulamadım. Kendisi çözmüş olacak ki, sessiz sedasız açtı.

Batuhan Yılmaz
13-08-2012, 18:47
Merhaba arkadaşlar ben kastamonu sahilden 1 adet büyük bir soğan söktüm 3 atet yavrusuda vardı sonra bitkim ertesi yıl saksısına karıncalar istila etti ve sonra bende boşalttım köklerinde kırmızı bir leke oluştu ve sonra ana soğan öldü ve yavrular haila yaşıyor büyük soğanın içindeki çiçek çürümüş iç çürümesinden öldü bu çiçeğin soğanı nasıl dikilir ben torfa dikiyorum sizce nasıl büyütülür soğanı.

Harun Parlak
13-08-2012, 19:13
Adı üzerinde. Kum zambağı. Kuma dikilmelidir. Torf Toprak soğanları çürütür.

gultar
14-08-2012, 17:08
Üstü tomurcuk dolu devamlı açıyor. Deniz kumu doldurduğum havuzda kaktüslerle birlikte yaşıyor. İki günde bir suluyorum. (Havalar çok sıcak)
kokusu da çok güzel.

memet
21-08-2012, 18:03
Bu alanı daha önce koruma altına aldırmıştık. Ama geçen zaman içinde zarar görmeye başlamış. Arkada oturanlar denize konforlu ulaşabilmek için parke yol döşemişler, plastik çöplüğüne dönmüş. Bir çalışma grubu kurmayı planlıyorum. Gönüllü olmak isteyenler varsa burada iletişime geçebilir.

Türkan
22-08-2012, 18:30
cok guzel.tipki atlas ciceyine benziyor

wellness
05-09-2012, 12:30
Arkadaşlar daha önce tohumdan çimlendirdiğim kum zambağı fidelerinin fotoğraflarını sizlerle paylaşmıştım. Oluşacak yavru soğanlarını ekim kasım ayı gibi asıl yerleri olan Küçük Melen havzasına ekeceğimi de belirtmiştim. Ancak dinlenme dönemine erken girdikleri için bende bu gün itibari ile onları dediğim gibi Efteniye Gölü Yaban hayatı Koruma sahasına giren Küçük Melen Havzasında ki yeni vatanlarına naklettim. Onlardan ayrılırken arkamdan, onları güzel bir vatan bulup naklettiğim için sevgi gösterisinde bulundular ve yaza çiçeklerini koklamaya davet ettiler.:D:D:D Ayrılışımız çok hüzünlü oldu.:(
Onların sevinmekte ne kadar haklı olduklarını birde fotoğraflara bakarak siz hak verin.
Aşağıda ki 5 foto onları naklettiğim bölgeden genel görüntülerdir.
329818
329819
329820
329821
329822

wellness
05-09-2012, 12:41
Şimdi ise naklettiğim yerlerin fotosunu sizinle paylaşıyorum. Bu arada şunu da belirteyim. Her ocağa 6 şar 7şer adet olmak üzere ve her ocağın arası yaklaşık 4 der metre olacak şekilde 21 ocak kum zambağı ektim. Şimdi de ektiğim yerleri fotosunu izleyin.
329824
329825
5-6 ocak birbirine yakın olan yerler çok kumlu idi. O sebeble onları biraz birbirine yakın ektim. Daha hoşlanırlar diye.:D

Artık ben üzerime düşeni yaptım. Bundan sonra takdiri de Yüce Mevla' ya havale ediyorum.

Onların topraktan neşeli bir şekilde çıkışını görmek ve seyretmek için baharı iple çekeceğim. Yine buradan fotolarını paylaşmaya devam edeceğim.

İnşallah Yüce Mevla onların çiçek açtıklarını görmeyi ve mis gibi kokularını koklamayı da nasip eder.

Vildan Sönmez
05-09-2012, 21:03
Doğrusu sizden haber çıkmayınca herhanülde soğanlarda kayıplar var ya da çürüdüler gibi şeyler aklıma gelmişti. Ama güzel haberler geldi sizden, soğanlarınız oldukça güçlenmiş görünüyor.... Datça kökenli kum zambaklarına yeni yurtlarında uzun ömürler bol çiçekler diliyorum.
Elinize sağlık, çok güzel düşünüp çok da güzel bir iş yaptınız .
Ben Kasım'a kadar Datça'ya bir kez daha gideceğim. Bizim sitenin çiçek tarhlarındaki kum zambaklarının tohumları dökülüp telef oluyor. İsterseniz yine toplar gönderirim sayın Wellness.

Sevgi ve saygılarımla...

Harun Parlak
05-09-2012, 21:22
Bu sene Sarıyer tarafında doğal ortamlarındaki zambaklar da çok güzel açtı.

wellness
06-09-2012, 04:16
Doğrusu sizden haber çıkmayınca herhanülde soğanlarda kayıplar var ya da çürüdüler gibi şeyler aklıma gelmişti. Ama güzel haberler geldi sizden, soğanlarınız oldukça güçlenmiş görünüyor.... Datça kökenli kum zambaklarına yeni yurtlarında uzun ömürler bol çiçekler diliyorum.
Elinize sağlık, çok güzel düşünüp çok da güzel bir iş yaptınız .
Ben Kasım'a kadar Datça'ya bir kez daha gideceğim. Bizim sitenin çiçek tarhlarındaki kum zambaklarının tohumları dökülüp telef oluyor. İsterseniz yine toplar gönderirim sayın Wellness.

Sevgi ve saygılarımla...

Her ne yaptıysam sizin sayenizde oldu Vildan Hanım. Siz o tohumları göndermeseydiniz ben herhangi birşey yapamazdım. Şayet bu işte başarılı olabilirsek kum zambakları yeni yerlerinde mutlu olurlarda burada çoğalma imkanları olursa bu başarı ikimizin ortak başarısı olacak. Eğer yine tohum gönderme imkanınız olursa zahmet olmazsa ben önümüzde ki yılda çimlendirip tekrar o bölgelere aktarabilirim. Şu an asıl aktarmak istediğim bölge istanbul' a içme suyu sağlayan Küçük Melen' in çevresinde harfiyat işlemleri devam ediyor. Küçük Melen temizleniyor ve çevresinde bulunan bir mera toprakla doldurulup düzeltme işlemleri sürüyor. Bu işlemler seneye bitecek. İşte o zaman daha büyük bir alan bizim kum zambaklarına açılacak.:D

Bende yine elimde tohum olursa seneye yine oralara kum zambağı ekmeyi düşünebilirim.

dünyam1
06-09-2012, 07:46
mersin de 4gün evvel denizin kenarında gördüğüm kum zambağı çiçek açmıştı köküyle beraber alsam saksıya diksem tutarmı kururmu?

Vonalı
10-09-2012, 09:19
Ordu İli sahillerinden kum zammbağı fotoğrafları. Nerede olduğu gizli kalsın. Meraklıları başlarına üşüşmesin. kumsalda küçük bir alanda mutlu mutlu yaşayıp gidiyorlar.

Tohumlarından bir miktar topladım. deniz kenarında uygun gördüğüm her yere dikmeyi, ordu sahillerinde çoğalmalarını sağlamayı düşünüyorum.

adneser
10-09-2012, 10:38
mersin de 4gün evvel denizin kenarında gördüğüm kum zambağı çiçek açmıştı köküyle beraber alsam saksıya diksem tutarmı kururmu?

Sayın dünyam1

Bırakın yerinde kalsın soğanı büyüklüğüne göre 30-40 cm kökler ise daha fazla derinliktedir(saksıda yetiştirmek zor çünkü derin ve geniş çaplı 40cm x derinlik 60cm gibi toprak saksı gerekir, nemli kalabilecek ki Adana'nın sıcağında mümkün değil) eğer illaki yetiştirmek istiyorsanız tohomundan birkaç tane alıp yetiştirin derim karar sizin.

wellness
13-09-2012, 21:48
Ordu İli sahillerinden kum zammbağı fotoğrafları. Nerede olduğu gizli kalsın. Meraklıları başlarına üşüşmesin. kumsalda küçük bir alanda mutlu mutlu yaşayıp gidiyorlar.

Tohumlarından bir miktar topladım. deniz kenarında uygun gördüğüm her yere dikmeyi, ordu sahillerinde çoğalmalarını sağlamayı düşünüyorum.

En doğru olanı yapıyorsunuz. Tebrik ederim sizi. Demek ki daha insanlık ölmemiş. Demekki memleketimizde halen bitki sevdalıları çoğunlukta.

mehmetckc
14-09-2012, 09:07
Sayın Vonalı,

Hassasiyetinizi takdir eder,

Projenizi alkışlarım ;)

mor-salkım
04-04-2014, 00:37
Merhabalar,
yaklaşık 5 sene önce bir arkadaşın getirdiği kum zambaklarım var, lakin hiç çiçek açmadılar bu zamana kadar. kumda ekililer güneşin altında bahçedeler. Anlamadığım konu ne yapmam gerek açmaları için. Yeşerirler her yıl ama hiç tomurcuklanma olmaz. Korkum o ki böyle giderse yok olacaklar. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Milla
04-04-2014, 09:10
Merhaba,
Ben de daha önce kum zambağı ekmiştim ama bazı nedenlerden yok oldu.Elinde tohum ya da soğan olan birisi benimle paylaşabilirmi acaba?

feyziuslu
04-04-2014, 20:04
Merhabalar,
yaklaşık 5 sene önce bir arkadaşın getirdiği kum zambaklarım var, lakin hiç çiçek açmadılar bu zamana kadar. kumda ekililer güneşin altında bahçedeler. Anlamadığım konu ne yapmam gerek açmaları için. Yeşerirler her yıl ama hiç tomurcuklanma olmaz. Korkum o ki böyle giderse yok olacaklar.

Kum Zambakları da diğer bitkiler gibi normal olarak toprak ve suya ihtiyaç duyarlar.Kum yüzeyinden 1 metre aşağıya inen kökleriyle bu ihtiyaçlarını karşılarlar. Yoksa kumda bitki için gerekli besinler yoktur.Evde veya bahçede yalnızca kuma ekilen Kum Zambağı soğanı muhtemelen ikinci yılda ölecektir.
Kum Zambağı soğanı içinde çiçek gelişimi için güneşe ve kumun ısısına ihtiyaç vardır.Soğanlar kum içindedir.Ayrıca tohumların çimlenebilmesi için kum gereklidir.Suyu iyi süzmeyen toprakta tohumlar çürürler,çimlenemezler.
Aşağıdaki linkte yeterli bilgi mevcuttur.Koruma altında olan ve soyu oldukça azalan bu bitki için gösterilecek her çaba takdire şayandır.
Kum zambağı, deniz nergisi ‘Pancratium maritimum’ | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/kum-zambagi-deniz-nergisi-pancratium-maritimum)

Kum Zambaklarının korunması için yasaklamadan ziyade meraklılarının yetiştirmelerine , çoğaltmalarına ve ürettiklerinin satışına kontrollü olarak izin verilmesi daha yararlı olabilir.Çünkü yasak değil sevgi korur diye düşünüyorum.

mor-salkım
06-04-2014, 19:59
Teşekkürler sayın Feyziuslu,
Ben daha önce özel çevre koruma müdürlüğü kapsamında da bu zambakların korunması amacıyla çalışmalarda bulundum. Lakin bu elimdeki soğanlar sanki hayata küskün gibiler. Belki ben 3. evleriyim ondandır. Açmadıkça ondan ona verilmişler. Ben de elimden geldiğince yaşatıyorum ama açsalar tohumları olsa da gidip kuş cennetine eksem fena mı olur. Neyse ben sizin verdiğiniz linke bir göz atayım. Bu arada düşüncenize katılıyorum keşke insanları üretip satmaya teşvik etseler de bu tür de yaşasa rahat rahat.

hocam100
06-04-2014, 20:52
Arkadaşlar 3 senedir kum zambağı soğanını üretmek için çalışma yapıyorum.5 tohumla başlayan maceram sonuç verdi. Şu an 20 civarı soğan elde ettim. Saksılara ektim. Ekerken önce torf ve besin için saksının altına bunları yerleştirdim. Sonra soğanları ektim üzerine kum ve toprak karıştırdım en üste de kum koydum.Çimlenye başlıyorlar. Sonuçları burada paylaşırım. Soğanlar yanlarında yavru soğanların çoğalması ile çoğalıyor. Onları ayırıp ayrı ektim.Bunları yaparken kendi mantığıma göre düşünmüştüm ki feyzi beyin verdiği linkteki bilgilere az çok uyuyor.

ozanemre
02-07-2014, 18:12
Bilinen büyük bir çalışmanın derlemesini yaparak, Şile deki kumullarda yapmış olduğum araştırma ile genel bir durum değerlendirmesinde bulunmak isterim.

DHKD tarafından yıllar önce yapılan çalışmada, Karadeniz’in güney sahillerinde doğal habitatın korunması gereken 15 kumul alandan birisi olan “Şile Kumullar” sahası, 7 km uzunluğunda, 111 hektarlık bir alanda konumlanmıştır.

Plaj kumları kuzeyli hakim rüzgarlar tarafından Kumbaba mevkii ile Sofular, Alacalı, Doğancılı ve Kurfallı köylerinde içerilere doğru sokularak kıyı kumullarını oluşturmuşlardır. Karadeniz sahil şeridi üzerinde bulunan 12 kumul alanından ikisi Şile ilçesi sınırları içindeki Kumbaba ve Sofular-Sahilköy kumullarıdır. (1)

(1) (BYFİELD ,A.,ÖZHATAY,N. 1996. Türkiye’nin Kuzey Kumullarının Korunmasına Yönelik Rapor.DHKD (Doğal Hayatı Koruma Derneği) ve FFI (Flora and Fauna İnternational), Ek:3, İstanbul.)

Belirtilen kumullar üzerinde Türkiye’ye endemik kumul bitkilerden Şile ile özdeşleşmiş yeşil yapraklı, beyaz çiçekli, soğanlı bir bitki olan KUM ZAMBAĞI (Pancratium maritium) Temmuz-Eylül ayları arasında gözlemlenebilmektedir.

Dünyada Yunanistan, Fransa ve İspanya sahillerinde bulunan Kum zambağı (Pancratium maritmum); ülkemizde Kırklareli, İstanbul (Kilyos-Şile sahil şeritlerinde), Bolu, Bartın, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Antalya, Mersin ve Adana’nın kumlu sahillerinde doğal olarak bulunmaktadır.

Türkiye kıyılarında kumul alanlarda yayılım gösteren, ancak giderek nesli tehlike altına girmeye başlayan, tıbbi amaçlarla da kullanım potansiyeli bulunan kum zambağı; biyolojik çeşitlilik bakımından Göksu Deltası’nın önemli soğanlı bitkilerinden biridir. Biyoçeşitlilik yönünden korunması ve geliştirilmesi gereken bir türdür.

Alandaki yayılış durumu, envanteri ve biotop haritası çıkarılarak koruma çalışmaları daha sağlıklı yürütülebilir.

Amaryllidaceae familyasına ait olan Pancratium cinsinin Türkiye’de doğal olarak yetişen tek türü olan kum zambağının, güzelliği ve zarafeti temsil eden beyaz çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında açar ve ortalığa hoş bir koku yayar. Soğanları yaklaşık 5 cm boyunda olup, kumulların 15 -20 cm derinliğinde bulunur. Deltada rüzgarla sağa sola savrulan zambaklar, kum tepelerinin güzelliğine bir kat daha güzellik katarlar.

Kum zambağı bitkisi, doğal yaşam alanları olan kumul sahillerin büyük bölümünün plaj olarak kullanılması, insanlar tarafından çiğnenmesi, çiçeklerinin koklamak ve evlerini süslemek için koparılması ve soğanlarının toplanması nedeniyle nesli tehlike boyutuna ulaşmış bir türdür. Kokulu ve dekoratif çiçekleri ile doğal alanında önemli bir süs bitkisi olma niteliğine sahip kum zambakları içerdiği 150’den fazla olan alkaloid nedeniyle pestisit ve tıbbi bitki olma özelliğinde taşımaktadır. Arizona Eyalet Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada ise antikanser etkili bir madde olan Pancratistain’in; Pancratium maritimum’da bulunduğu tespit edilmiştir.

Ülkemizde kum zambağına benzer binlerce soğanlı bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerin korunması için doğa severlere büyük görevler düşmektedir.(2)

(2) (Baytop T 1984 Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 40.
Pettit GR 1995 An investigation of the Amaryllidaceae genus Hymenocallis. Journal of Natural Products 58, 5, 756-759.
Yaltırık F, Efe A 1996 Otsu Bitkiler Sistematiği Ders Kitabı. Istanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları No: 10.)

Evet şimdi ne durumdayız...

Kıyıdan içeriye kadar 1 km kadar uzanan kıyı kumulları eskiden bir kumul sistemi üzerinde gelişebilecek bütün bitki örtüsü tiplerine sahipken, günümüze kadar ki süreçte;

-Yapılaşmalar (Üniversite, Yurt, Kurs, İlköğretim Okulu, Otel vb..)
-Kumul tepelerinin düzleştirilmesi (Okul ve Yurtlara ulaşım yolları, tesisleşme)
-İllegal kum alımları (Şile kumu şifa kaynağı ve inşaat malzemesi olarak da bedava...çek götür)
-Kontrolsüz aşırı kullanım nedeniyle yer yer çukurlaşmış, erozyona uğramış, kalitesini ve özelliklerini yitirmiş alanlar.(tesisleşme, insancık popilasyonu, ulaşım....)

Şile yalnızca denizi ile değil, sahip olduğu diğer doğal zenginlikleriyle de çok önemli bir ilçedir. Yaklaşık 1 km’lik bir alan kaplayan kumul sistemi, batı ucunda Kumbaba Tepesi’nden bitişiğindeki tepelere kadar uzanır. Kumul sistemini çevreleyen sulak alanlar, sarp kayalıklar, orman ve çalı bitki örtüsü bölgenin doğal zenginliklerine olağanüstü katkıda bulunur.

DHKD’nin sürdürdüğü çalışmalar sonucu, Şile-Sahilköy Kıyıları, Türkiye’nin Önemli Bitki Alanları’ndan biri olarak belirlenmiştir. Şile-Sahilköy Kıyıları 6 tanesi Türkiye’ye endemik olmak üzere, toplam 16 nadir bitkiye ülke çapında ev sahipliği yapar.

Bunlardan üçü [kum incisi (Aurinia uechtritziana), Karadeniz salkımı (Silene sangaria) ve sahil sığır kuyruğu (Verbascum degeni)] Türkiye’nin imza attığı uluslararası Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınması gereken bitkilerdir.

Yaklaşık 1 km’lik iç hattı kaplayan kumul sistemi, batı ucu itibari ile Şile Kumbaba Tepesi bitişiğindeki tepelere kadar uzanan alanda yer yer setlerde Kum Zambağı popülasyonu ve lokal alanlarda kumul bitkileri yaşamını, günü birlikçi ziyaretçilerin bırakmış olduğu çöpler arasında sürdürmeye çalışıyor.

Kumbaba Kumul Tepesi ve Doğancılı-Alacalı kumulları I.Derece Doğal Sit Alanları ilan edilmiştir. Ben madenden, kum ocaklarından, kamu ve özel binalardan ve yapılaşmadan başka bir şey görmüyorum..

Daha çok fotoğraf ve bilgi paylaşacağım.

Esen kalın.

eceyıldız
14-10-2014, 11:14
Sevgili kum zambağı sevenler, daha önce adını hiç duymadığım kum zanbağını geçenlerde ağaçlar.nette ücretsiz tohum paylaşımı sayfasında duydum çiçeği yoktu bende merak edip googleden baktım muhteşem bir güzellik gördüm. Hemen bu zambaktan bahseden bayana yazdım ve tohum istedim sağolsun olumlu cevap verdi ama gerek kalmadı geçen pazar günü bizim samandağ sahilinde dolaşırken zambak yaprağına benzeyen ve ucunda topaklar olan bir bitki dikkatimi çekti sahil boyu bu bitki ile kaplıydı, acaba bu olabilirmi diye dikkatle bakmaya başladım veee o güzel çiçeği görünce hemen eşimin arabayı durdurmasını istedim koşa koşa gittim ve hemen tohum aldım tabi :D ... Yerden sömeye çalıştım ama haliyle sökemedim... Şimdi elimde tohumlar var Sayın Feyziuslu'nun verdiği linki inceledim ama dikim ayı ile ilgili bilgiye ulaşamadım sadece kuruyan tohumları hemen ekin diyor.

Bundan çıkaracağım sonuç şimdi ekersem oluyor mu... bu konuda bilgilendiren olursa minnettar kalacağım.

Milla
14-10-2014, 11:59
Merhaba,
Bana Sayın mor-salkım 6 adet kum zambağı tohumu yollamıştı 1-2 hafta önce. Tohumlar henüz yumuşaktı,sertleşmemişlerdi. Ben deneme amaçlı 3 tanesini ektim ve şimdi üçü de çimlendi. En kısa zamanda diğer 3 tanesini de ekeceğim.
Paylaşımı seven herkese teşekkürler.

eceyıldız
15-10-2014, 20:58
Sayın milla nasıl bir toprağa ektiniz kum zambaklarını bende ekeyim vakit geçirmeden.

Milla
16-10-2014, 08:24
Ben direk nemli perlite koydum, üzerini streç film ile örttüm ve geceleri sürekli yanık olan (kuşlar sebebiyle) abajurun altına koydum bir kaç günde çimlendi. Yeşilleri görünce de üstünü açtım. Bir süre sonra asıl yerlerine alacağım. Kolay gelsin.

alikali123
06-08-2015, 10:07
BURSA GEMLİKTE YAŞIYORUM GEMLİK HİSAR ANADOLU LİSESİ 2. SINIFINDA OKUYORUM. BU SENE ODTÜ YARIŞMASINDA FİNALE KALDIK VE EKİMDE KIBRISA DAVET EDİLDİK.FAKAT ELİMDE HİÇ KUM ZAMBAĞI KALMADI VE DENEYİMİZ İÇİN ÇOK ACİL LAZIM BANA KARGO VB SEKİLLERDE KUM ZAMBAĞI SATABİLECEK KİŞİ VARMIDIR FİNAL İÇİN ÇOK LAZIM VE OLMASSA KESİNLİKLE ELENİRİZ TELEFON NUMARAMDAN ULAŞIRMISINIZ 05070544651 SATIN ALICAM ZAMBAKLARI

ODTÜ KKK - Duyuru Sayfası (http://kkk.odtu.edu.tr/Duyurular/2015/08/264/2015in_yesil_beyin_finalistleri.html)

YARIŞMA LİNKİMİZ ADIM ALİ KARASÖĞÜT

hocam100
06-08-2015, 20:56
Benim elimde var ama yavrular yapraklari da kurudu.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

black_flood
06-09-2015, 21:08
Bu zambak yaklaşık 3 yıldır elimde var ama koruma altında olduğunu hiç bilmiyordum geçen gün birisi görünce bu bitkinin saklanması ve çoğaltılması yasak dediğinde şaşırmıştım. aslında şaşırılacak bir durum da yok burası maalesef diyorum TÜRKİYE. Bu bitkiyi alan İngiliz ve Hollandalılar zaten koca arazilerinde çoktan geliştirip çoğaltmıştır ya da çoğaltıyordur. Tıpkı TÜRKİYE' ye özgü Lale ve bir takım sebze türlerini üretip tekrar parası karşılığında bizlere sattıkları gibi. Hollandanın tek sevdiğim yanı İSRAİL gibi hibritleme yolu ile bitkinin neslini tüketip özenden uzaklaştırmamaları. Şuanda çiçeklenmeye başladılar bu sene tam 8 adet kapsül yükselmeye başladı ve sanırım iri açacaklar bu sene. kokusuna hayranım 2 tane açmış çiçek koca terası mis gibi kokusu ile kaplıyor.

hocam100
07-09-2015, 11:41
Bu zambak yaklaşık 3 yıldır elimde var ama koruma altında olduğunu hiç bilmiyordum geçen gün birisi görünce bu bitkinin saklanması ve çoğaltılması yasak dediğinde şaşırmıştım. aslında şaşırılacak bir durum da yok burası maalesef diyorum TÜRKİYE. Bu bitkiyi alan İngiliz ve Hollandalılar zaten koca arazilerinde çoktan geliştirip çoğaltmıştır ya da çoğaltıyordur. Tıpkı TÜRKİYE' ye özgü Lale ve bir takım sebze türlerini üretip tekrar parası karşılığında bizlere sattıkları gibi. Hollandanın tek sevdiğim yanı İSRAİL gibi hibritleme yolu ile bitkinin neslini tüketip özenden uzaklaştırmamaları. Şuanda çiçeklenmeye başladılar bu sene tam 8 adet kapsül yükselmeye başladı ve sanırım iri açacaklar bu sene. kokusuna hayranım 2 tane açmış çiçek koca terası mis gibi kokusu ile kaplıyor.

Nasıl ektiniz toprak ve bakım konusunda tecrübelerinizi paylaşır mısınız.

akçabardak
07-09-2015, 13:41

Fotoğraflarını da paylaşır mısınız, çok merak ediyorum.

black_flood
08-09-2015, 06:33
bakım noktasında doğal ortamındaki şartları sağladım kum kullanmadım ama toprak olarak bilindik funda toprağından kullandım. terasta sürekli güneşin altında. yazın çok az suluyorum. yani yaz boyunca 3 kere suluyorum kışın zaten yağmurlar ile sulanıyor. şu ana kadar hiç toprak değişmedim ama sayı olarak iyi artış gösterdi. seneye toprak değişimini yaparak soğanların bir kısmını ayırmayı düşünüyorum. bitkinin kabında illa kum olacak diye bir şart yok 2 ortama da çok rahat uyum sağlıyor.

resim kısmını 3 gün içinde paylaşırım çünkü şuanda yeni çiçek kapsülleri büyümeye başladı. bu sayede açmış halini paylaşmış olurum.

Aslında Devletimizin koruyamadığı bu nadir türü forumda imkanı olan kişiler ile paylaşıp çoğalmasını sağlamak lazım.

akçabardak
08-09-2015, 11:03
resim kısmını 3 gün içinde paylaşırım çünkü şuanda yeni çiçek kapsülleri büyümeye başladı. bu sayede açmış halini paylaşmış olurum.

Aslında Devletimizin koruyamadığı bu nadir türü forumda imkanı olan kişiler ile paylaşıp çoğalmasını sağlamak lazım.

15-20 sene önce Antalya-Belek'e tatile giderdik, kum zambağı ile Belek sahilinde tanışmıştım, sabahları erken saatlerde ve akşam saatlerinde misler gibi etrafa kokular yayılırdı, o kokuyu daha fazla alabilmek için sabah erkenden sahile iner uzanırdım, muhteşem bir koku.

Bir tane soğan alabilmek için çok uğraştım belki yaşatabilirim diye ama o kadar çok derindeydi ki ulaşamadım, çok istemiştim, şimdi oralar hep inşaat oldu çok üzülüyorum, neden sahip çıkmıyorlar bu nadide bitkiye, o kokuyu hiç unutamıyorum, keşke başarabilseydim soğanını almayı , hepsi betonların altında kaldılar.

black_flood
08-09-2015, 14:36
15-20 sene önce Antalya-Belek'e tatile giderdik, kum zambağı ile Belek sahilinde tanışmıştım, sabahları erken saatlerde ve akşam saatlerinde misler gibi etrafa kokular yayılırdı, o kokuyu daha fazla alabilmek için sabah erkenden sahile iner uzanırdım, muhteşem bir koku.

Bir tane soğan alabilmek için çok uğraştım belki yaşatabilirim diye ama o kadar çok derindeydi ki ulaşamadım, çok istemiştim, şimdi oralar hep inşaat oldu çok üzülüyorum, neden sahip çıkmıyorlar bu nadide bitkiye, o kokuyu hiç unutamıyorum, keşke başarabilseydim soğanını almayı , hepsi betonların altında kaldılar.

seneye söktüğümde zaten soğan sayısını bilmiyorum haziran ayında toplam 12 adet sayabilmiştim çok abartılı olursa yazarım foruma kargo bedelini karşılamak şartı ile paylaşabilirim ticareti zaten yasak sonra anında çullanırlar başıma para amaçlı çoğaltıp sattığım için. şuanda zamanı geçti çünkü tümüyle çiçek kapsülü do0ldu saksı.

black_flood
11-09-2015, 06:13
574629

son halleri bu zambağımın

akçabardak
11-09-2015, 10:06
Çok güzel görünüyorlar, maşallah açtıkları zaman hem kokuları, hem görsellikleri muhteşem olacak.

hocam100
11-09-2015, 10:20
Soguktan etkileniyor mu ?.Kışın saksi disarda mi duruyor?

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

black_flood
11-09-2015, 17:58
akdeniz ve karadeniz ikliminde etkilenmiyor etkilenseydi İstanbul da yetişmezdi bu tür - 5 dereceye kadar sıkıntı yok kısa sürerse uzun vadede bozuluyor. gerçi geçen kış antalyada - 10 gördük ama bir şey olmadı.

black_flood
14-09-2015, 07:54
574954

Artık çiçeği açtı hatta arılar bile vızır vızır öz toplama peşinde resimde görüldüğü gibi.

akçabardak
14-09-2015, 11:44
Çok güzel görünüyor, kokusunu alır gibi oldum şimdi.

hocam100
17-09-2015, 12:06
Ben de 10 adet yavru soğanımı bu şekilde ektim.Bakalım ne zaman kokusunu alırım.

feyziuslu
17-09-2015, 16:08
Geçen yıl 35 adet tohum ürettim ve bunlardan 22 tanesi çimlendi.Şu an toprak içinde küçücük soğanlar şeklindeler.Soğanları ilkbahar başında tabiatta olması gereken yerlerine 4 veya 5'li guruplar halinde dikeceğim.Bu sene tohum kapsüllerinin çoğu kurudu.Sanırım tozlaşmada sorun oldu.Ama yinede 30 civarında tohum üretebilirim.Onları da çimlendirip soğanlarını tabiata nakledeceğim.
Çiçeklerin ömürleri bir gün.İkindi ile akşam arası açıyorlar,ertesi gün yerlerini başkalarına bırakıyorlar.Kokusu çok hoşuma gidiyor.Benim kum zambaklarım her gün bir ile beş arasında çiçek verdiler.Onların cep telefonu ile çektiğim üç adet fotoğrafını sizlerle paylaşmak istiyorum.

akçabardak
17-09-2015, 16:19
Muhteşemmm

hocam100
17-09-2015, 20:29
Geçen yıl 35 adet tohum ürettim ve bunlardan 22 tanesi çimlendi.Şu an toprak içinde küçücük soğanlar şeklindeler.Soğanları ilkbahar başında tabiatta olması gereken yerlerine 4 veya 5'li guruplar halinde dikeceğim.Bu sene tohum kapsüllerinin çoğu kurudu.Sanırım tozlaşmada sorun oldu.Ama yinede 30 civarında tohum üretebilirim.Onları da çimlendirip soğanlarını tabiata nakledeceğim.
Çiçeklerin ömürleri bir gün.İkindi ile akşam arası açıyorlar,ertesi gün yerlerini başkalarına bırakıyorlar.Kokusu çok hoşuma gidiyor.Benim kum zambaklarım her gün bir ile beş arasında çiçek verdiler.Onların cep telefonu ile çektiğim üç adet fotoğrafını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Feyzi bey harikalar. İnş ben de görürüm.Ben biraz ihmalkar davrandım sanıırm. Bu hafta nihayet yeni bir saksıya ektim.Damacanayı kestim içine ektim.

eneskrky
17-09-2015, 20:38
istanbulda doğal sahil kesimlerinde bolca rastlanıyor sevindirici bir tablo ;)

feyziuslu
17-09-2015, 21:11
Feyzi bey harikalar. İnş ben de görürüm.Ben biraz ihmalkar davrandım sanırım. Bu hafta nihayet yeni bir saksıya ektim.Damacanayı kestim içine ektim.

Mevlüt Hocam;Bir arkadaşım vasıtasıyla getirttiğim milli,humuslu gediz nehri toprağını yanmış koyun gübresiyle karıştırdım,piyasada satılan torf ile toprağın kuruduğunda ortaya çıkan fiziki sertliğini giderdim.(20.20.20 NPK+Me) gübre ile 15 günde bir ek takviye yaptım.Saksının üst yarısını deniz kumu ile doldurdum,ki toprak soğanları sıkmasın ve çiçek sapları rahatça yüzeye çıkabilsin.Yaptığımın tam bilimsel olduğunu söyleyemem,ama sonuç aldım.Gerçi NPK'lı gübredeki faktörlerden biri,sanırım N(Azot) soğanlı bitkilerin pek tercih etmediği element diye hatırımda kalmış(Yanılabilirim).Ayrıca benim saksı 10 Numara. Yani oldukça büyük.Zaten 50 cm'den daha derin saksı öneriliyor.Ayrıca;saksı değişiminin sonbaharda değil de,erken ilkbaharda ve beş yılda bir yapılması öneriliyor.Aksi halde çiçek açmıyor.Umarım en kısa sürede en güzel sonucu alırsınız.Yetiştirdiğiniz çiçekler dillere destan Mevlüt Hocam.

hocam100
17-09-2015, 21:29
Benimki yangından mal kaçırma zararın neresinden dönerseniz kar misali oldu artık.

eceyıldız
28-09-2015, 12:52
Geçen yıl ektiğim kum zambağı fidelerini şaşırtmak yani saksılarını değiştirmek gerekir mi acaba hala aynı saksıdalar ve minicikler daha...

feyziuslu
29-09-2015, 19:51
Geçen yıl ektiğim kum zambağı fidelerini şaşırtmak yani saksılarını değiştirmek gerekir mi acaba hala aynı saksıdalar ve minicikler daha...
Kum Zambağı soğanları sıkışık haldeyken çiçek açtıklarında çok daha güzel görünüyorlar.Önceki yıl bir evin önündeki bahçede genişçe bir saksı yüzeyi kadar yerde 50 civarında Kum Zambağının aynı anda çiçek açtıklarını görmüştüm.Görüntüsü muhteşemdi.O zaman fotoğrafını çekemediğime halâ hayıflanırım.Bu yaz çiçeklenme zamanında elimde fotoğraf makinası defalarca o bahçenin önünden geçtim,ama yalnızca birkaç çiçek görebildim.Sanırım zambakların başına bir iş gelmişti,muhtemelen birileri sökmüşlerdi.
Sayın eceyıldız;tercih sizin ama saksı çok küçük değilse birkaç yıl,saksı büyük ve toprağı kaliteli ise dört-beş yıl yerlerinde kalsınlar.İlla değiştirmek isterseniz Nisan ayı içinde saksınızdaki toprak bütünlüğünü bozmadan,yarım metreden derince bir saksıya ve soğanlar yüzeye yakın olacak şekilde saksı değişimi yapın.Benim kanaatim böyle.Daha öncede verdiğim bu linkteki bilgieri yeniden gözden geçirmek yararlı olabilir. Kum zambağı, deniz nergisi ‘Pancratium maritimum’ | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/kum-zambagi-deniz-nergisi-pancratium-maritimum)

eceyıldız
30-09-2015, 01:17
Teşekkür ederim Sayın Feyziuslu, kum zambaklarım daha daha yeni filizlenmiş sarımsak gibiler :D çok sıkışık değiller zaten 5-6 adet var sanırım o zaman yerlerinde kalınlar bu sene çiçeklerini görür müyüm bilmiyorum artık hayırlısı elimde hala tohum var ekip bakayım çıkarlar mı acaba...

feyziuslu
30-09-2015, 06:10
...kum zambaklarım daha daha yeni filizlenmiş sarımsak gibiler..... bu sene çiçeklerini görür müyüm bilmiyorum artık hayırlısı elimde hala tohum var ekip bakayım çıkarlar mı acaba...
Sayın eceyıldız tohumdan yetiştirmek sabır işidir.Beş yılda ancak açarlar.Elinizdeki tohumları şimdi ekebilirsiniz.Zamanıdır.Kolay gelsin.

Jezebel
10-08-2016, 17:58
Korumaya alınan zambakları
Çok güzeller.

624608

.

gulsumusta
24-08-2016, 20:54
kum zambağı tohumlarından ben de bulmak istiyorum böylece bizim buradaki sahilde yeniden (eskiden çok varmış ama artık yok) zambaklarına kavuşabilir umarım.Antalya

Jezebel
25-08-2016, 21:02
kum zambağı tohumlarından ben de bulmak istiyorum böylece bizim buradaki sahilde yeniden (eskiden çok varmış ama artık yok) zambaklarına kavuşabilir umarım.Antalya

Resimdeki zambaklar Antalya Lara (http://www.sherwoodresort.com.tr/) plajında.
http://www.sherwoodresort.com.tr/
Bakınırsanız belki kıyıda köşede vardır.

Fatih_Soydemir
28-09-2016, 11:28
628664

628665

628666

Bende olan zambakların durumu bu fakat esas yaşam ortamları her geçen gün yok edilmeye devam etmekle birlikte canavarlaşan inşaat sektörü durmak bilmiyor dere tepe kaya nereyi bulursalar beton dikiyorlar. bitkinin toprakta yetişmekle ilgili bir sorunu **** sıkıntısı yok bu sene ne ilginçtir haziran ayında da çiçek verdi yani 2 çiçek açışı bu sene iklimdeki değişiklik nedeni ile hiç bir çiçek ve ağaç normal gelişim göstermemekte ağaçlar bile ilk bahar gelmişçesine yeniden sürmeye hatta bazıları çiçeklenmeye bile başladı yeniden. Ticari amaç söz konusu olmadığı sürece bir yasaklama yoktur umarım bu tür için 6 sen oldu yetiştireli.

Dutlubahçe
03-10-2016, 21:20
Fatih bey siz zambaklarınızı tohumdan mı yetiştirdiniz, soğanını mı diktiniz? Ben tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum, varsa bu konudaki tecrübelerinizden yararlanmak isterim.
Mesela tohumları ne zaman ekmeliyim?

Fatih_Soydemir
09-10-2016, 16:33
İstanbul' da ben denedim yaşıyor yaşamıyor değil ama soğuk dönemlerde dikkat edilmez ise donup kurumaktalar o yüzden soğanların derinde olması lazım. tohumlarına da baktım aslında tohum değil koruma kabuğunu sıyırdığınızda küçük soğancık olduğunu görebilirsiniz rahatlıkla. normalde burada ocak ayında toprağa düşmüş oluyor tohumları kış boyu gelişim gösteriyorlar ama tohumda 2 - 3 seneyi buluyor çiçeklenmesi soğandan yetişirse daha kolay büyüyor. bu sene 2 kere açtı geçen sene tek sefer yani toprakta ne yapacağını kestirmek zor bazen haziranda açıyor ardından ağustosta yeniden çiçekleniyor.

kullandığın toprak torf olmasın büyümez çürür gider tohumları bu sene bayağı bir tohum tuttu zaten henüz olgunlaşma aşamasında.. bu sene farklı değişiklikler yaptığım için yetiştirdiğim tüm bitkilerde seneye ne kadar fark olacağını görmeyi umuyorum.

Dutlubahçe
10-10-2016, 09:39
Fatih bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben tohum aldığım kum zambaklarını, 15 gün kadar önce İstanbul'un Karadeniz sahillerindeki bir kumsalda görmüştüm. Çok azı çiçekli diğerleri tohum tutmuş vaziyette idi.

Birkaç fotoğraf çekmiştim, becerebilirsem buraya yüklerim.

Dutlubahçe
11-10-2016, 20:16
629982

Dutlubahçe
11-10-2016, 20:21
629988

lenavita
08-02-2017, 17:36
Ben de deniz kenarında buldum sogani dalgalar nerden suruklediyse da baktimki kum zambağı çıktı ben o toprağa ekili çok sağlığı yerinde yanlız açmadı 2 yildir

Batı Rüzgarı
08-02-2017, 17:50
tohumdan yetiştirdiklerim...
iki sene için bu saksı yeter diye düşünüyorum.
bir gün çiçeğini de görmek nasip olur umarım.3-5 yıl az bir zaman değil...
:rolleyes:
638499

Dutlubahçe
09-02-2017, 15:37
tohumdan yetiştirdiklerim...
iki sene için bu saksı yeter diye düşünüyorum.
bir gün çiçeğini de görmek nasip olur umarım.3-5 yıl az bir zaman değil...
:rolleyes:

Sayın Batı Rüzgarı, tohumları ne zaman ektiniz, nasıl çimlendirdiniz, biraz bilgi verebilir misiniz? Benim elimde de bir kaç tohum var, bu günlerde ekmeyi düşünüyorum.

Batı Rüzgarı
09-02-2017, 17:25
Sayın Batı Rüzgarı, tohumları ne zaman ektiniz, nasıl çimlendirdiniz, biraz bilgi verebilir misiniz? Benim elimde de bir kaç tohum var, bu günlerde ekmeyi düşünüyorum.

11 ocakta diktim yaklaşık 19günde çıkmaya başladı.çimlenmesi için özel birşey yapmaya gerek yok.en az 2 yıl idare edecek büyüklükte bir saksı ve sıcak bir ortam çimlenmesi için yeterli oldu.tohumların ekim derinliği fazla olmasına gerek yok.tohumu kapatacak kadar olsa yeterli.

kullanılacak toprak torf olmamalı.normal bahçe toprağı olabilir.toprak çok sert ise biraz torfla yumuşatılabilir.ama direkt olarak kuma veya direkt olarak torfa ekilmesi yanlış olur.yine çimlenirler ama hayatına devam edemeyebilirler.

lenavita
03-03-2017, 14:11
]Denizin içinde taşların üzerinde dalgalarla boğuşurken karşıma çıktı 2 soğan sordum buranın zambagiymis kuma ek dediler ben normal ama bol humuslu toprağa ektim çok kutlular yanlız 2 yildir acmiyor

Batı Rüzgarı
03-03-2017, 21:30
]Denizin içinde taşların üzerinde dalgalarla boğuşurken karşıma çıktı 2 soğan sordum buranın zambagiymis kuma ek dediler ben normal ama bol humuslu toprağa ektim çok kutlular yanlız 2 yildir acmiyor

kum zambağı en az 2 ay kızgın güneş altında kaldıktan sonra çiçek açıyor diye biliyorum...

ParlakYıldızlar
06-03-2017, 19:06
Bende karşı komşumuzun yıkılan evlerinin bahçesinde eğer yanılmıyorsam bu zambaklardan var iki tane söküp aldım 10 civarında hala bahçede mevcut ama çıkardığimda gördüğüm kok yapısı yumru şeklinde ve yukaridakilere çok benzettim,resim atmayı deneyecegim.

ParlakYıldızlar
06-03-2017, 19:40
640180

Dutlubahçe
09-05-2017, 17:10
Yaklaşık 3 ay önce, balkondaki bir-iki saksıda müsait bulduğum yerlere ektiğim kum zambağı tohumları çimlendi. Kısmetse çiçeklerini de görürüz.

647354

Batı Rüzgarı
10-05-2017, 11:02
kum zambaklarımın son hali...
20 tohumdan 19 tanesi çimlendi.
balkona çıkarıp güneşin altına yerleştirdim.
gerçi kuşların saldırılarına da maruz kaldı biraz ama şimdilik pek bir sıkıntıları yok gibi...

647539

celalim01
26-05-2017, 09:17
Kum zambağım vardı,her yıl çok güzel çiçekler açıyordu.Maalesef çalındı koca saksım ve bir daha o eşsiz güzelliği bulamadım.

Fatih_Soydemir
27-08-2017, 14:26
656161

656162

zambaklar uyanmış durumda bu sene saksı ve toprak değişimninide yaptım artık daha iyi ve büyük alandalar.

kelebek çalısı
27-09-2017, 18:36
Kum zambaklarının bulunduğu yerden sökülüp alınması doğru değil. Doğal ortamında yaşam bulmalı. Bu kum zambakları Girne' de Barış Plajında açmıştı. Ve kumsalda daha bir çok zambak üzeri tomurcuk dolu açmayı bekliyordu.

658006

658007

Fatih_Soydemir
01-10-2017, 10:42
Kum zambaklarının bulunduğu yerden sökülüp alınması doğru değil. Doğal ortamında yaşam bulmalı. Bu kum zambakları Girne' de Barış Plajında açmıştı. Ve kumsalda daha bir çok zambak üzeri tomurcuk dolu açmayı bekliyordu.

658006

658007

O dediğinize bende katılıyorum lakin burası TÜRKİYE saygı sevgi olmayan yolda giderken dalgınlıkla birisine çarpınca hemen adam öldürülen ülke :))) Kum zambaklarının canına okudular inşaat sektörü ile ve artık yok olma tehtidi ile karşı karşıya değil yok oldular zaten. Nesli tükenmek üzere eğer ben sen ya da bir başkası koruma altına almaz ise nadir türleri hiç bir şekilde koruyup kollayamaz. şu anda bu bitkileri koparan ya da kökleyenler 38.000 tl ceza varmış lakin bunların yok olmasına sebep olan otellerin yok edilip tekrardan doğal ortamlarının bu doğanın güzellerine hakları iade edilmemektedir. Eğer bu ülke adam olsaydı zaten şu anda bu konuları konuşuyor olmazdık yaklaşık bu sene 50 kök olmasını bekliyorum gerçekten zarar görmeyeceklerinin garantisi olsaydı da doğaya iade edebilseydim .

kıbrısta özel lale türleri var koruma altında olan onları kimse buralardaki gibi devletin acizliği nedeni ile alıp korumaya çalışmamaktadır ve oradaki yaptırımlar adamın belini bükmekle kalmıyor adı çıkıyor resmen.

lenavita
30-11-2017, 08:31
Normal toprağa ektim Gayrettepe mutlu yanlız bu yıl yazın sıcağında açtı ben şok oldum 2 gün dayanabildi sicaga

Batı Rüzgarı
30-11-2017, 09:49
Normal toprağa ektim Gayrettepe mutlu yanlız bu yıl yazın sıcağında açtı ben şok oldum 2 gün dayanabildi sicaga

yazın sıcağında açabilir. Geç yaz veya sonbaharda açıyor zaten. çiçekleri de kısa süreli olduğu için 2 gün normal...

bunlarda benim tohumdan yetiştirdiğim ilk yılındaki soğanlar.
tabi ki çiçek açmasına daha var. belki 2019 yazında anca...
661881

Fatih_Soydemir
28-08-2018, 17:38
680153

2018 yılına ait açmaya başlayan kum zambaklarım yıllık gübrelemesi yapıldı seneye çok daha gelişmiş olacaklarını düşünüyorum.

nevgül
02-09-2018, 18:54
Bugün Samandağ sahilinde gördüğüm güzellikler. Kum zambakları...

Fatih_Soydemir
30-08-2019, 23:07
698186

698187

698188

698189

Bu sene istediğim gibi oldular bol çiçekli haldeler.

malbman
31-08-2019, 09:03
Kum zambaklarının doğal ortamından sökülmesi yasak değil mi?

Fatih_Soydemir
31-08-2019, 23:23
Tohumdan yetiştirmek gayet mümkün illa sökülmesi şartını kim koşuyor acaba ? bunu sökmek istesenizde sökemezsiniz zaten 2 mt kök boyu var ancak soğanı parçalarsınız toprak değişimi yaparken saatlerce sürüyor köklerini temizlemek.

malbman
01-09-2019, 08:52
Tohumdan yetiştirmek gayet mümkün illa sökülmesi şartını kim koşuyor acaba ? bunu sökmek istesenizde sökemezsiniz zaten 2 mt kök boyu var ancak soğanı parçalarsınız toprak değişimi yaparken saatlerce sürüyor köklerini temizlemek.

Kimsenin bir şart koştuğu yok. Bir yerde öyle bir yasak olduğunu okumuştum, onun için sordum.

Fatih_Soydemir
01-09-2019, 11:00
Kimsenin bir şart koştuğu yok. Bir yerde öyle bir yasak olduğunu okumuştum, onun için sordum.

Antalya da yasak olmadığı kesin. Yasada 85.000 tl soğan başı idari para cezası ön görülmektedir normalde. Antalyanın doğu kısmı inşaat Otel yapılaşma istilası altında. Bu istilanın olduğu bölgeler bu bitkilerin yaşam ortamı doğal sit alanı olması lazım ama kimse dikkat etmiyor bu yasağı getirenler bile. Belirtilen cezai yaptırım bile kişiye göre şekillenebilmektedir.Otele de ihtiyaç var yerleşim yerine de ama her şey değişti eskisi gibi değil malesef. Dönem dönem ege bölgesinde de belediyelerin bu bitkilerin olduğu yerlerde yanlış faaliyetler gösterdiğini belirtenler oluyor ama mevzuattan Belediyelerin bile haberi yok.

OSMAN45
05-09-2019, 05:46
Kum zambağının değerini bilip koruma altına alan belediye başkan(lar)ına teşekkür ederiz.

Bu başlık çeşitli tarihlerde üç sefer açılmış. İkisi latince adıyla. Biri türkçe adıyla.
Bilginize.

Fatih_Soydemir
05-09-2019, 18:05
Kum zambağının değerini bilip koruma altına alan belediye başkan(lar)ına teşekkür ederiz.

Bu başlık çeşitli tarihlerde üç sefer açılmış. İkisi latince adıyla. Biri türkçe adıyla.
Bilginize.

Mükemmel bir çalışma olmuş gerçekten lafta kalmamış koruma telleri de çekilmiş.

tropikalist
30-03-2020, 15:13
Arkadaşlar ben bu kum zambağını çok beğendim ekim ayında falan tohumlar olgunlaşıyormuş acaba ben bu tohumları toplasam bi sıkıntı çıkar mı yani demek istediğim yasal mı umarın yasaldır da bende bir kaç taneye kavuşabilirim

Lütfen cevaplarınızı esirgemeyin

Cevaplarınızı olabildiğince erken bekliyorum :D

evandevan5
16-04-2020, 10:13
ben de kum zambağı tohumu ektim ama saksının yarısı inşaat kumu yarısı normal toprak birazı beyaz pomza taşı koydum yanlış mı yaptım.

evandevan5
16-04-2020, 10:15
Arkadaşlar ben bu kum zambağını çok beğendim ekim ayında falan tohumlar olgunlaşıyormuş acaba ben bu tohumları toplasam bi sıkıntı çıkar mı yani demek istediğim yasal mı umarın yasaldır da bende bir kaç taneye kavuşabilirim

Lütfen cevaplarınızı esirgemeyin

Cevaplarınızı olabildiğince erken bekliyorum :D

face te ulusal tohum takas grubu var orada üçretsiz dağıtım var tüm tohumlar için. dağıtımda sorun yok.

evandevan5
16-04-2020, 10:20
698186

698187

698188

698189

Bu sene istediğim gibi oldular bol çiçekli haldeler.
siz kum zambaklarının olduğu saksıya hangi tip toprak koydunuz ben yarısı inşaat kumu yarısı toprak biraz pomza koydum.
başka ne koymak lazım toprak olarak..

evandevan5
16-04-2020, 10:29

ben tohumları face te ulusal tohum takas grubundan aldım bilginize.

tropikalist
18-04-2020, 16:56
Arkadaşlar deniz kumu yerine başka ne kullanılabilir

Şimdiden teşekkürler

tropikalist
19-04-2020, 20:31
Galiba bu konuda bilgi Sahibi olan yok...

tropikalist
31-10-2020, 08:26
Arkadaşlar merhaba benim tohumdan yetiştirdiğim kum zambağı ilk önce devrilmiş ve dibi çürümeye başlamış acaba uyku vaktimi yoksa kaybediyor muyum

Lütfen cevaplayın

Doku_Kültürcü
31-10-2020, 11:01
Arkadaşlar deniz kumu yerine başka ne kullanılabilir

Şimdiden teşekkürler

Doğrudan toprağa dikebilirsin. Toprak harcı: Mil + Kil + Kum (bahçe kumu) eşit hacimde mesela her birinden birer litre alıp iyice karıştırmak gerekiyor.

Doku_Kültürcü
31-10-2020, 11:02
Arkadaşlar merhaba benim tohumdan yetiştirdiğim kum zambağı ilk önce devrilmiş ve dibi çürümeye başlamış acaba uyku vaktimi yoksa kaybediyor muyum

Lütfen cevaplayın

Kaybediyorsun gibi görünüyor. Fazla su vermiş olmalısın.

tropikalist
31-10-2020, 20:54
Evet kaybetmişiz aslında çok sulamıyordum yeteri kadar elenmiş kum+torf+ vermikülit yapıp ekmiştim tutmadı ve işin garip yanı sadece bir gecede bu duruma geldi önceden kızla büyüyordu yaprak koptu bakalım dedik soğan yok ama o zaman nasıl büyüdü

Biraz kafam karıştı ve çok üzüldüm neredeyse en çok ilgilendiğim değer verdiğim bitkiydi umarım ileride tekrar tohum bulabilirim

dragonfly
24-10-2021, 20:49
Merhaba arkadaşlar :)
Ben de kum zambağı yetiştirmek istiyorum. gözüme kestirdiğim kumlu bir plaj var Allah nasip ederse yaşamaya başlayacağımız yere çok yakın, plajın en ücra köşesine dikmek istiyorum başarabilirsem.

Nereden ya da kimden temin edebilirim?

Şimdiden teşekkürler:)

dragonfly
24-10-2021, 20:51
ben tohumları face te ulusal tohum takas grubundan aldım bilginize.

Bu mesajı gözden kaçırmışım ...

evandevan5
16-06-2022, 12:21
698186

698187

698188

698189

bu sene istediğim gibi oldular bol çiçekli haldeler.

rica etsem bende 4-5 tane tohum alabilirmiyim.

evandevan5
16-06-2022, 12:26
Taşıma telaşesinden kum zambağı tohumlarım kayboldu. Elinde olan varsa mesaj atabilir misiniz.

evandevan5
24-06-2022, 09:56
Kum zambaklarımın olduğu kutuyu buldum hemen 7-8 taneden 3 tanesini ektim insallah çimlenirler.umarım.