Bağlan

View Full Version : Zerdeçal

limon
18-12-2007, 20:01
Bugün televizyonda Onkoloji uzmanı Pof. Dr.'un kanserden korunmak için çok önemli bitkilerden birisi olduğunu söylemesiyle merak ettim. Baktım forumda başlığı yok. Başlığı açtım ancak konuyla ilgili hiç bir bilgim yok. Bilgisi olan arkadaşlar bizlerle paylaşır diye düşünüyorum.

herbaryum
18-12-2007, 20:52
Curcuma longa isimli bir bitkiden elde ediliyormuş.

Ferda Ülkümen
18-12-2007, 22:03
ZERDEÇAL

(La. Rhizoma Curcumae longae, Al. Kurkuma-Fingern, Fr. Racine de curcuma, İn. Turmeric-Finger)

Curcuma longa L. (Zingiberaceae) türünün, kaynatıldıktan sonra, kurutulmuş rizomlarıdır. Bu tür vatanı Hindistan olmakla beraber bir çok tropikal ülkede yetiştirilmektedir. Sarı çiçekli, büyük yapraklı, rizomlu ve çok yıllık bir türdür.

Dış görünüş: Bitki yumurta veya armut biçiminde olan esas rizom ve parmak biçiminde olan yan rizomlar meydana getirir. Esas rizomdan elde edilen droga "Yuvarlak zerdeçal", yan rizomlardan elde edilene ise "Uzun zerdeçal" ismi verilir. Drog bilhassa yan rizomlardan ibarettir.

Drog genellikle 3-7 cm uzunlukta, parmak biçiminde, sert, üst yüzü sarımsı veya esmer, iç yüzü sarı veya sarımsı esmer renkli olan parçalar halindedir. Çiğnendiği zaman tükrüğü sarıya boyar. Kokusu özel, tadı acımsıdır.

Bileşim: Uçucu yağ (% 3-5), rezin ve kurkumin isimli sarı renkli bir boyar madde taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Midevi, gaz söktürücü ve safra arttırıcı etkilere sahiptir. Bugün bilhassa gıda maddeleri, tuvalet malzemesi, ipekli kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında kullanılmaktadır.

Kullanış şekli:Toz 0.25-0.50 gr günde birkaç defa alınır. Dekoksiyon(%2-5) günde 2-3 bardak içilir.

Diğer isimler: Hint safranı, Safran kökü, Sarıboya. Zerdeçav, Zerdeçöp.

Kaynak:Türkiye'de bitkiler ile tedavi Prof. Dr. Turhan Baytop.

Sebahattin Sargın
19-12-2007, 09:15
Sevgili Limon bu linkte de resmi ve bitki hakkında bilgi verilmiş:
http://www.ekoses.com/ekolojikyasamportali/bpg/publication_view.asp?InfoID=146230&iabspos=38&vjob=vtype,9

Sevgiler ;)

zenfree
19-12-2007, 10:38
Familyası Zingiberaceae
İlmi Adı Curcuma longa
Fransızca Curcuma
İngilizce Turmenic
Almanca Kurkuma-Gelbwurzel
Kullanılan Kısmı Kökü (toz halinde)
Yetiştiği Yer Güney Asya, Endonezya, Java, Sumatra, Haiti, Filipinler, Hindistan
Toplama Zamanı Mart - Mayıs
Özelliği Kan temizleyici, yumuşatıcı, sindirimi kolaylaştırır, karaciğeri olumlu etkiler, safranın akışına yardımcı, idrar söktürücü.
Sağlık Açısından Sarılıkta, karaciğer rahatsızlığında, iştahsızlıkta, kronik sinüzitte, anemide, nöro-vejetatif sistemin yetersizliğinde, idrar zorluğunda kullanılır. Tuzsuz rejimlerde yemeklerde tuzu aratmaz. Safra yollarını olumlu etkiler.
Kullanılışı 1 gr. zerdeçal 1 litre soğuk suda bir taşım kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilebilir.
Mutfakta Kullanılışı Balık çorbası, pilav, kuzu, dana, söğüş ve çeşitli sebzelerde. İspanyolların deniz mahsullü ünlü "paella" sında; Hintlilerin "curry" adlı baharat karışımında kullanılır.
Ek Bilgi Diğer adı: Hint safranı, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, zerdeçöp. Hindistan'ın tedavi uzmanlarına göre burun kanamasını önlemek için 1 fincan taze sıcak süt katılır. Günde 2 fincan sabah ve akşam yatmadan içilir. Çocukların burun kanamasında kullanılacaksa miktar yarıya indirilir.
Kaynak (http://www.yemekicmek.com/baharatlar.php?ID=43)

limon
19-12-2007, 19:29
Bilgiler için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Zenfree, 1 litre suya 1 gr çok az değil mi ?

zodabas
29-03-2008, 22:07
yıllardır midesinsinden rahatsız olan ve bu uğurda gitmediği doktor kalmayan bir arkadaşım sonunda Malatya'da yaşayan bir bayandan öğrendiği tarif sonucu bu rahatsızlığından kurtulmuş. Tarife göre: Bir miktar zerdecal, bala karıştırılıp cam bir kavanozda muhafaza ediliyor. Her sabah aç karnına bir çay kaşığı kadar bu baldan alınıp daha sonra kahvaltı yapılıyormuş.

ServetAydoğan
06-10-2008, 12:37
Bugün hayatımda ilk kez zerdeçal almak için Mısır Çarşısı'na gittim. Bir baharatçıda fiyat 20 ytl, 10 metre ileride 30 ytl, biraz daha gidince 60 ytl. Bana çok ilginç geldi, acaba bu fiyat farkı konusunda bilgisi olan var mı ?

Zeferan
07-10-2008, 03:51
Bir diğer adı da sarıkökdür. Hamur işlerinde de kullanıyorum ben. En güzeli de süzme pilavda kullanmak. Annemin mutfağından hiç eksik olmayan baharatlardan biri.

Zeferan
07-10-2008, 03:53
Ben de zerdeçal kökleri var. Toprağa diksem filizlenirmi acaba? Türkiyede zerdeçal yetiştiren varmı?

sdk
08-10-2008, 10:46
Bende Erkan topuz hocayı dinledikten sonra yemek kültürümüze eklememiz gerektiğini anladım.Nasıl yetiştirebiliriz fikri olan varmı? Birde diğer isminin köri olduğunu okumuştum.Yanlış bilgi ise düzeltin beni.Şimdiden teşekkür ederim.

ServetAydoğan
08-10-2008, 14:08
Sanırsam, köri içinde bol miktarda zerdeçal da bulunan baharat karışımı oluyor.

denizakvaryumu
06-11-2008, 09:18
Zerdeçal bugünlerde kanser hastalarının çok aradıkları bir bitki oldu, piyasada genellikle toz halinde satıldığından sahteleri için dikkatli olun derim.

Zerdeçalın etkisini artırması için acı kırmızı biberle yenmesi, zeytinyağı ile yenmemesi gerekiyor.(bakınız bugünkü posta gazetesi Erkan Hoca)

Fiyatı aktarlarda kişinin görünüşüne göre bile değişebiliyor :D

52020

52021

Ben yumru olarak satın alınması taraftarıyım.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Turmeric_(Curcuma_longa).jpg

denizakvaryumu
06-11-2008, 09:26
Ben de zerdeçal kökleri var. Toprağa diksem filizlenirmi acaba? Türkiyede zerdeçal yetiştiren varmı?

Sn.Zeferan
zerdeçal yumrularını nereden temin ettiniz?

eylems
09-11-2008, 02:56
Sayın Zeferan, yumruları nereden temin ettiğinizi bende merak ettim. Zira ulaşabileceğimiz bir yerde satılıyor ise almayı düşünüyorum.

denizakvaryumu
03-12-2008, 15:18
54712

Karaciğer hastalıklarına ve kansere bire bir

Solunum yolları ile alzheimera iyi geliyor...

İşte zerdeçal bitkisinin bazı faydaları:

* Zerdeçal en etkin ve yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir

* Zerdeçalın enfeksiyon etkisi : Yapılan araştırmaların sonunda zerdeçalın lekotiren, prostoglandin, tümör, nekroze edici faktör ve interlokin-12 gibi iltihap oluşturan maddelerin ortaya çıkışını geciktirerek hafiflettiğini göstermiştir

* Zerdeçal solunum yollarına iyi gelir : Antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile üst solunum yolları, astım, bronşit ve sinüzite çok iyi gelir

* Zerdeçal kansere iyi gelir : Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılır.tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır.

* Zerdeçal Alzheimer hastalığına iyi gelir : Antioksidan ve antienflamatuar etkisi ile Alzheimer hastalığına gidişi engeller.ayrıca beta amiloit plakalarının gelişimini yavaşlattığını göstermiştir

* Zerdeçalın iyi geldiği diğer hastalıklar : Katarak oluşumu,karaciğer hastalıkları,felç gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkisi vardır

http://www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=47429

Âyine-i Esma
19-01-2009, 15:39
Bu kısma uzun süredir birşey yazan olmamış. Bugün nette sinamekiyi araştırırken, zerdeçalıda gördüm. Hem faydalı hem de çok güzel yaratılmış bir bitki. Ağaçlar nette bu bitki hakkında yazı varmı diye bakınca, sn. zeferanda kök olduğunu okudum. Ve bende bu kökleri nerden temin ettiği hakkında bilgi almak isterdim. Eğer mümkünse. Selametle.

nariçi
19-01-2009, 16:36
Resimlerdeki yaprak ve görüntüye benzer bir bitkiyi tanıdık bir evde gördüm, kökünden bir bölümü diktim kurumayıp baharda güverirse resmini koyar tanırız.

Mutlu Kutlu
19-01-2009, 18:21
Sn. nariçi,

Sizin gördüğünüz bitkiyi tahmin edebiliyorum, çünkü bende yapraklarına bakınca kana isimli rizomlarla üreyen bir çiçeğe benzettim. Ama bunun çiçeği bodur yaprakları kocaman, bizim gördüğümüz çiçek en üstten orkide gibi açıyor. 4-5 çeşiti var kana nın.

nariçi
19-01-2009, 19:23
Doğru benim diktiğim orkide gibi sarı çiçek açıyor.

Balıkcı
19-01-2009, 21:23
Satılan rizomların, kaynatıldıktan sonra kurutulduğu belirtilmiş, yani onlardan çimlendiremeyiz.:(

Başka bir yol bilen?

Zeferan
25-01-2009, 22:04
Bendeki kökler 2 sene önce Hindistandan getirilmiş. Piyasada satılan toz halindeki zerdeçala çok da güvenim yok. Kök (rizom) kuru. Buzdolabında muhafıza ediyorum. Istanbuldaki arkadaşların dikkatine: Mısırçarşısında da bu köklerden bulabilirler.

kaktüs
16-04-2009, 13:47
Sizde yeşil bitki şeklinde mi yoksa kullanmaya hazır rizom şeklinde mi var bu zerdeçallardan sn zeferan?

Zeytinci
24-12-2009, 15:12
Bu bitkiyi yetiştiren var mıdır?
Bir yerlerde satılıyor mu?

Dudi
24-12-2009, 15:20
Dayım tüberkiloz teşhisi konup tedavi gördükten sonra Süreyyapaşa göğüs hastalıkları hastanesinki doktor tarafından ilaç niyetine tavsiye edilmişti. Bal ile karıştırarak yiyordu her gün, yararını da gördü.

nariçi
24-12-2009, 15:33
Benim diktiğim kurudu, yeniden almayı düşünüyorum ama rizomları öyle şişman değil. süsen kökleri gibi Kutlu Mutlu'nun dediği gibi.

Yani taze zerdeçal rizomu olan varsa talibim. Ancak öyle anlaşılıyor ki tropikal olduğuna göre saksıda veya serada yetiştirmek lazım.

agozce
25-12-2009, 01:51
Bende var ama. Sadece bir kök.Yumrusunu yurt dışından orkide sanarak almıştım.Ankara'nın kuru havasında yetişmesi zor gibi. Çok nem ve sıcak istiyor.Çoğalırsa dağıtırım.

nariçi
25-12-2009, 18:40
Sayın agozce, örtü altında (küçük sera gibi) olursa nemli bir ortam oluyor belki yetişme şansı olabilir. Açıkta hava normal iken, örtü altına girince nemden terliyorum.

botanik2009
16-03-2010, 09:42
Sn nariçi; örtü altı uygulaması kış için herhalde ,yazın dışarda olabilir sanırım.

nariçi
16-03-2010, 10:07
Sayın agozce ne yaptı acaba!

mmenekşe
01-04-2010, 09:38
En iyisi siz kök olarak alın ve kendiniz öğütün...Ne aldığınızdan emin olursunuz..

yaprak 92
05-04-2010, 22:48
Siteyi dolaşırken zerdaçala rastladım.kaç yıl evvel kullanmıştım.ne zamandır unutmuşum.misafirlerim geldigi zaman pilavı zerdaçallı yapardım çok da hoş olurdu.Hastalıklara karşı koruma unsuruda cabası. Hatırlattıgınız için teşekkürler arkadaşlar...

yaprak 92
05-04-2010, 22:49
Sayın mmenekşe kök olarak baharatçılarda bulunabiliyor mu. Ve/veya bulacagımız bir yer öneriniz olabilirmi?

Jezebel
15-03-2012, 19:05
Curcuma longa bildiğimiz adıyla Zerdeçal konusuna da bir el atayım dedim.
6 adet Hindistandan yola çıktı.;)

Jezebel
16-03-2012, 10:42
Zencefilin yetiştiği bu topraklarda Turmeric (http://www.healthdiaries.com/eatthis/20-health-benefits-of-turmeric.html) neden yetişmesin?
Bana ait olan 3 yumrunun üçünü de ekeceğim ;)
Sonuçlar iyi veya kötü bu sayfalarda sunulacak ...

Batuhan Yılmaz
17-03-2012, 21:08
Bende bolca zerdeçal yumrusu var ama hiç filiz vermiyorlar zencefil yumruları veriyor ama yaprakları uzamıyor nedeni nedir acaba ?

Jezebel
18-03-2012, 06:31
Kurutulmuş yumru ise filiz vermez.
Benim zencefilim var, çiçek açmadı ben de ona içerliyorum.
Gübre vermeyi unutmayın.

Jezebel
29-03-2012, 10:59
Curcuma longa 6 yumru geldi;)

277602

Sevgili agozce,üçü kudzu tohumları ile birlikte yarın sana geliyorlar:p

Jezebel
30-05-2012, 23:02
Bu gün yumruları ektiğim saksıyı kurcaladım ( süren birşey görmeyince )
Sürmeye hazırlık var, malüm İzmire bile daha yaz gelmedi, yağmur, yağmur...
Anca sürecek demek ki;)

agozce
30-05-2012, 23:47
Ben de diatomitten çıkardım, nemli peçetede kilitli poşete koydum. Yeni filiz uçları görünmeye başladı....Çok yavaş gelişiyor ama.

Jezebel
31-05-2012, 08:25
Ben de nemli diatomitte 1 ay tuttum, sonra da Echinacea saksısına diktim.
Diatomitte bir gelişme olmadı.
Filizler milimetrik ama umut vaat ediyor, çok sevindim ;)

Jezebel
18-06-2012, 22:43
Zerdeçallarım sürdü;)

310235

yumru çok derinde değildi, kontrol edebilmem için;)

310236

310237

Bu ikisi güneş altında sürdüler. Üçüncüsü ayrı saksıda, gölgede, henüz sürgün yok, ama kök oluşturduğunu gördüğüm yumru oydu.

Jezebel
22-06-2012, 22:08
Curcuma longa Zerdeçal

311309

311310

311311

Bu ufaklık gölgede çimlenen...
.

Jezebel
30-06-2012, 08:46
Sevgili agozce sendeki bitkiler ne durumda merak ediyorum.
Biz yaprakları ikiledik.

313814
313815

Gölgedeki saksı da tek yaprak.

313816

Bunun zencefilden daha arsız olduğunu görürsek şaşırmıyacağım

agozce
02-07-2012, 00:18
Çok iyi olmuşlar. Bendekiler yokluğumda iyi bakılmamış, susuz kalmışlar. Sürgün uçları hafif kurumuş ama canlılar. Bakıma aldım hemen.

Fazla direk güneş görmesin, nem, sıcak ve gölge seviyor. Güneşte çok kolay kırmızı örümcek oluyor, bilgin olsun.

Tenar11
02-07-2012, 10:53
Zerdeçal ve zencefil birbirine çok benziyor yumrularıda aynı acaba aynı bitkimi yoksa farklımı, ikisininde endemik özellikleri birbirine benziyor.

Jezebel
02-07-2012, 12:01
Aynı aileye mensup iki bitki.
Birini öğütünce sarı - turuncu toz, diğerini de krem rengi toz halini alıyor.
Aktarda görebilirsiniz;)
Aynı bitki olmadığı kesin, söz konusu bile değil.

314649

314650

Ancak aralarında, muz ağacıyla ve kana çiçeği ile akrabalar;)

tebeşirler
16-02-2013, 19:56
Metro markette yumruları taze olarak satılıyor

tebeşirler
16-02-2013, 19:58
ne kadar sürede çimlendi

denizakvaryumu
18-02-2013, 09:58
Gelecek için ondan daha fazla umut vadeden baharat yok

ZERDEÇAL

Zerdeçal baharatların süperstarı.

Santa Fe, New Mexico’daki Araştırma Enstitüsü’nün başındaki Dr. David Frawley’nin şu sözü zerdeçalın ne olduğunu açıklamaya yetiyor:

‘Tüm hastalıklara iyi gelecek tek baharat seçmem gerekseydi zerdeçalı seçerdim.’

Zerdeçal, Batı toplumlarına göre kronik hastalıklara çok daha az rastlanan Hindistan’da neredeyse tüm yemeklerde yerini alıyor. Zerdeçalı bol tüketen ülkelerde kanser oranları çok düşük.

* Zerdeçalın etken maddesi kurkumin adlı bileşik. Çok güçlü bir antioksidan olmasının ötesinde yangıyı önleyici etkisi var. Vücuttaki her organı koruyup güçlendiriyor.

* Çin ve Hindistan’ta iki bin yıldan fazladır tedavi amaçlı kullanılıyor.

* Hakkında yüzden fazla araştırma var; kanseri önlediği ortaya kondu.

* Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kolon kanserini önlediği görüldü. İnsanlar üzerinde yapılan deneylerden de ilk sonuçlar elde edilmeye başlandı.

* Rahim ağzı kanserlerine neden olan HPV’yi ( Human papilloma virüs) öldürebildiği görüldü.

* Karabiber ve zerdeçalı birlikte kullanmak etkiyi artırıyor. Karabiberin içindeki piperine ile kurkumin birleşince toksinleri atmamızı sağlıyor.

* Sigara içenlerin diyetlerine kurkumin eklendiğinde idrarlarındaki sigaraya bağlı zehirli atık maddelerin azaldığı görülmüş.

* Farelere lahana, karnabahar gibi sebzelerde bulunan isotyosiyanat ile birlikte verildiğinde prostat kanserinin büyümesini engellediği görülmüş.

* Hindistan’da Alzheimer görülme oranı nüfusun yüzde 1’inden az. Nedeninin kurkumin olabileceği düşünülüyor.

* Kötü kolesterolü düşürüyor, iyi kolesterolü artırıyor.

* Karaciğeri temizleyen enzimleri artırıyor.

* ABD’deki dünyanın en önemli üniversitelerinden Tufts’da fazla kiloyu da engelleyebileceği gösterildi. İki grup fare yağdan zengin yiyeceklerle beslendi. İlk gruba kurkumin desteği verildi. 3 ay sonra kurkumin desteği alan grup daha az kilo aldı.

Ne kadar zerdeçal yemeli?

Hindistan’da 1 kişi günde ortalama 1 çay kaşığı zerdeçal yiyor. Bitkinin günde 16 grama kadar herhangi bir toksik etki yaratmadığı görülmüş. Emilimi artırmak için zeytinyağı ile birlikte yemelisiniz.

Kolesterolü düşürüyor KEKİK

Ülkemiz adeta kekik cenneti. Dünya kekik ihtiyacını bizden karşılıyor. Kekik hem baharat olarak et yemeklerinde vazgeçilmezimiz hem de çay olarak sevilerek tüketiliyor.

* Kekik yağının iki ana bileşeni var: Carvacrol ve thymol. Bu iki madde bakteri, virüs, mantar ve parazitlere karşı etkili.

* Kekik ekstresi alan grupla almayan karşılaştırıldığında alan grupta kötü kolesterolün azaldığı, kan akımının iyileştiği görülmüş.

* Türk araştırmacılar tüm baharatları teste tabi tuttuklarında kekik, kötü kolesterolün zarar verici etkilerini önlemede diğerlerini sollamış.

* Yiyecek zehirlenmesine yol açan birçok bakteriyi öldürüyor. Bu yüzden her tür eti kekiklemek doğru bir yöntem.

* Kekik yağı karaciğeri güçlendiriyor.

* Pamukçuğa iyi geliyor.

* Kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonunu gidermeye yardımcı.

* Halk arasında sinirleri yatıştırdığına inanılıyor.

* Alzheimer tedavisi için de umut vadettiği düşünülüyor.

Bir zamanlar kralmış KARABİBER

Dünyada en iyi biberi üreten yer Hindistan’ın Malabar kıyısı. Bu yörede yetişen biber ‘piperine’den çok zengin.

* Karabiber bakteri üremesini engelliyor. Romalılar etlerini biberle korurmuş.

* Hintliler binlerce yıldır kabızlık, güneş yanığı, diş çürümesi, böcek sokması, kalp-akciğer hastalıkları, artrit için kullanmışlar.

* Amerika’da gastroenterologlar 1,5 gram biberin transit zamanını hızlandırdığını görmüş. (Transit zamanı; yiyeceğin sindirim sistemini terk etme süresi demek. Transit zamanı uzadıkça yiyecek bağırsak içinde gereğinden fazla kalıp, kabızlığa, hücre değişiklerine yol açabiliyor.)

* Piperine pankreasın sindirim enzimlerini salgılamasını hızlandırıyor.

* Kolon kanserine iyi gelebileceği düşünülüyor.

* Hindistan’da meme kanserli farelerde yapılan araştırmada yaşam süresini uzattığı saptanmış.

* Tayland’da yapılan bir araştırmada Alzheimer hastalığına iyi geldiği tespit edilmiş.

* Beynin daha iyi çalışmasını sağladığı belirlenmiş.

* Sigarayı bırakmada yardımcı. Sigara tiryakisi karabiber yağı içeren buharı solursa sigara içme isteği azalıyor.

* Tansiyonu düşürücü etkisi de bulunuyor.

Annemizin çorbası onsuz olmaz: Nane

Nane kokusu hangimize annemizin çorbasını hatırlatmıyor ki? ‘Ülkenizde en sevilen baharat ne?’ diye sorulsa aklıma ilk nane geliyor. Bakalım bizim sevgili nanemizde neler var?

* Spastik kolona (IBS) iyi geliyor. Çünkü sindirim kaslarını gevşetici özelliği var.

* Gaz ve şişkinliği gideriyor.

* İçerdiği mentol bileşiğiyle nefes almayı kolaylaştırıyor.

* Zihin açıcı özelliği var.

* Stresi azaltıyor.

* Nane yağı ise her yaşta diş çürüklerine iyi geliyor.

K biraz baharatlandralm! (http://bizimkahve.gazetevatan.com/yazardetay.asp?yaid=115&hid=19520)

jale1903
07-06-2013, 14:24
Zerdeçal Ekstraktı (http://www.bitkiseltedavi.com/Zerdecal-Forte-60-Kapsul,PR-674.html)
Dünya genelinde yapilan binlerce arastirma zerdeçal 'in solvent çözücü kullanilan formlari üzerine yapilmistir. Çünkü zerdeçal'in genel olarak %85 'i insan bedeninde çözülemiyor. Kalan kisminda ise bazi etken maddeler açiga çikmiyor. Bu yüzden faz 3-A yöntemi gelistirilerek sivi ekstrakti yapilabilmisti. Ekstrakt kullaniminda etken maddelerden yararlanma kapasitesi %90 'a çikartilmasi hedeflenmistir. Bu sayede bir ölçek (5ml) zerdeçal ekstrakti tüketmek 10 ölçek zerdeçal tozu tüketmekten daha faydalidir. 1 ölçekte bulunan curcuminoitleri zerdeçal tozu tüketerek elde etmek ise hemen hemen imkansizdir. Çünkü bazi kimyasal özellikleri ne kadar zerdeçal tozu – hapi – kapsülü tüketilirse tüketilsin insan kimyasallarinda açiga çikmamaktadir.

KIMLER KULLANABILIR (http://www.bitkiseltedavi.com/Zerdecal-Forte-60-Kapsul,PR-674.html)

Zerdeçal Ekstrakti bilimsel arastirmalar neticesinde hangi saglik sorunlarina karsi etkili oldugu bilim dünyasinca kabul edilmis ve yayinlanmistir. Insan bedeninde kanserlesmeyi önledigini ve mevcut kanserlerin tedavisine yönelik arastirmalari vardir.

Her türlü enflamasyon – kolesterol – diabet – damar tikanikligi - katarakt – Alzheimer – felç – MS – Bunama – karaciger Sirozu – Hepatitler – HIV – AIDS – Kemik Erimesi - Akciger Fibrozu – Roboteith Atreit – Mide Kolon Ülserleri – Kolon Polipleri – Bagisiklik Sistemi – Oksidatif Stres – Sigaranin Zararlari. Bu saglik sorunlari üzerine ispatlanmis bilimsel arastirmalara göre her yetiskinin zerdeçal ekstrakti kullanmasi gerçegi ortaya çikar. Doktor danismanligi ve eczaci takibi ile her saglikli insanin bile yilda bir kez bir ayda olsa zerdeçal ekstrakti kullanarak genel koruma saglanmasi düsünülebilir. Saglik sorunu olanlar ise yine uzman destegi ile günlük hayatlarinda alabilirler dünyada ilk kez immu-nat tarafindan yeni bir yöntem gelistirilerek yapilan zerdeçal sivi ekstresi kullananlar sonuçlarini gördükçe neden bu kadar arastirma ve gelistirme yapildigini daha iyi analayacaklardir. Yapilan arastirmalar zerdeçal'da toksitite tespit edemedigi yönündedir.

Faydalı olduğu düşünülen hastalıklar: (http://www.bitkiseltedavi.com/1-Kg-Zerdecal-Toz-Ekstresi,PR-841.html)
• Kanser türleri • Diyabet
• Enfeksiyon • Katarakt
• Kolesterol • Alzheimer
• Damar Tıkanıklığı • Bağışıklık Sistemi Zayıflığı
• Mide Kolon Ülserleri – Polipleri • Kemik Erimesi
• MS • Akciğer Fibrozisi
• Felç • Romatoid Artrit
• Karaciğer Sirozu – Hepatitler • Safra Salgısı Arttırıcı
• HIV – AIDS • Oksidatif Stres
• Araştırmacılar Behçet ve Sedef hastalığında da yüksek oranda etkili olabileceğini düşünüyor.

alisoy
07-06-2013, 14:34
Zerdeçal Nasıl Tüketilir (http://www.bitkiseltedavi.com/1-Kg-Zerdecal-Toz-Ekstresi,PR-841.html)

Zerdeçalın kullanımı hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki makalemizi okuıyabilirsiniz.

Zerdeçalın Faydaları ve Kullanımı (http://www.bitkiseltedavi.com/Zerdecal-Forte-60-Kapsul,PR-674.html)

Son yıllarda yürütülen araştırmalarda zerdeçal özütlerinin ve içindeki başlıca etkili bileşenleri olan fenolik yapıdaki curcuminlerin antioksidan, iltihap giderici, bakteri, mantar, virüs enfeksiyonlarına karşı, artrit, diyabet, alerjiler, alzheimer gibi hastalıklara karşı yararlı olabileceğine dair deneysel bulgular elde edilmiştir.

Zerdeçal Karaciğer: Yapılan araştırmalar zerdeçalın, karaciğeri korumada ve sirozun önlemsinde etkili olduğunu göstermektedir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde zerdeçal yiyen farelerin karaciğerindeki hasar ve safra kanalı tıkanmasında azalma olduğu tespiti yapılmıştır.

Zerdeçalın hayvan deneylerinde beyinde alzheimere yol açan yapışkan maddeyi azaltığı görülmüştür. Beyindeki alzheimer`a yol açan patolojik süreci yavaşlattığı belirtilmektedir.

Deneysel araştırmalarda zerdeçalın kötü kolesterolü ve total kolesterol oranını azalttığı tespit edilmiştir.

Kanserin damarlanmasını durduran en önemli bitkinin zerdeçal olduğu belirtilmektedir. Pankreas hücre kültürlerinde, zerdeçalın tümör büyümesine karşı etkili olduğu görülmüştür.

Cork Kanser Araştırma Merkezince yapılan araştırmada, zerdaçalın etken maddesi curcuminin laboratuvar ortamında yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiştir.

Zerdeçalın etkili bileşeni olan curcuminin cilt, kolon ve göğüs kanserlerine karşı etkili olabileceği belirtilmektedir. Etkisinin tümör hücrelerinin kan ile beslenmesini önleyerek veya kanser hücresi üzerinde doğrudan etkili olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Zerdeçal Nasıl Tüketilir?

Zerdeçal aktarlarda rizom ve toz biçiminde bulunur. Aktif maddesi curcumindir. 3 gram zerdeçalda 30-90 mg curcumin bulunur.

Yemeklere katılarak ya da balla karıştırılarak alınır. Zerdeçal kapsül olarak da eczanelerde satılmaktadır.

fulyanaz
30-07-2013, 13:17
Taze kok Zerdeçal bulunabilir mi? Aktardan kuru kok Zerdeçal aldim ama onu nasil kullanacagimi bilmiyorum. karabiber, kirmizi biber, nar eksisi ve saf zeytinyagi ile karistirip yemek seklinde bir tarif var ama koku nasil kullanacagim bu tarifte bilmiyorum. ogutmek mi gerekiyor veya baska bir yolu mu var? yardimci olan olursa cok sevinirim. Taze koku olan var mi acaba veya bulabilecegim bir yer bilen?

Kayahann
05-08-2013, 17:39
yav şu anda en çok yetiştirmek istediğim bitki bu, çok ilgimi çekiyor, izmirde taze yumru bulabilirmiyim acaba

attar
05-08-2013, 18:04
mesleğim itibariyle yukarıda yazılanlar arasında bir yanlış yok, ama hiç yetiştirmedim taze kök olarak iklim itibariyle buraya uygunluk gösterir mi bilmiyorum

tıbbi olarak en yaygın kullanıldığı yerler şöyle

1. karaciğer rahatsızlıkları
2. akciğer rahatsızlıkları
3. bağışıklık sistemi güclendirici olarak

çoğu yerde zencefil ile beraber karışımlarda kullanılır

zerde tatlısı yapımında kullanılır

doğal renklendirici olarak kullanılr

vs. vs.

saygılar

attar
05-08-2013, 18:09
zerdeçal sarı kök diye de bilinir

Jezebel
05-08-2013, 19:47
Aldığım kaynak
3 Small Curcuma Longa Rhizomes Turmeric | eBay (http://www.ebay.com/itm/3-Small-Curcuma-longa-Rhizomes-Turmeric-/280872896887?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4165544977)

Hindistanda, 3 yumru 3 dolar, kargo bedava.
Yanı yumru başına 1 dolar, çok ucuz.
Bu satıcı çok dürüsttür, adı Ashwini Gautam.
Defalarca kendisinden tohum aldım, postada kaybolsa bile tekrar gönderiyor.
Saygılar.

Selahattin Yılmaz
06-08-2013, 14:04
Zerdeçal insan vucudunda tam olarak 658 adet aktivite meydana getiriyormuş bu aktivitelerin listesi aşağıdadır:

Not: Aktivitelerin karşısındaki numaralar zerdeçalın içerdiği doğal kimyasal maddelerden kaç tanesi ile o aktiviteyi oluşturduğunu göstermektedir. Sayıca çok olanlar bize tavsiye edildiğinde şu işe yarar denilen aktiviteler aslında. Örneğin Zerdeçalda kansere iyi gelen 12 adet kimyasal varmış ve bu kimyasalların hangi kanser türüne iyi geldiği ya da koruyucu olduğu ayrıca listede tanımlanmış.

Aktivite Listesi (Bu aktiviteler tıbbi terimlerdir bir doktor daha iyi anlar):

(-)-Chronotropic (2)
(-)-Inotropic (2)
11B-HSD-Inhibitor (1)
12-Lipoxygenase-Inhibitor (1)
5-Alpha-Reductase-Inhibitor (1)
5-HETE-Inhibitor (1)
5-Lipoxygenase-Inhibitor (2)
8-HETE-Inhibitor (1)
ACE-Inhibitor (4)
AChE-Inhibitor (1)
AP-1-Inhibitor (1)
ATPase-Inhibitor (1)
Abortifacient (1)
Absorbent (1)
Acaricide (6)
Acetylcholinergic (1)
Acidulant (1)
Aldehyde-Oxidase-Inhibitor (1)
Aldose-Reductase-Inhibitor (10)
Allelochemic (5)
Allelopathic (8)
Allergenic (13)
Alpha-Glucosidase-Inhibitor (1)
Amphiglycemic? (1)
Analgesic (15)
Androgenic (2)
Androgenic? (1)
Anesthetic (7)
Angiogenic (1)
Angiotensin-Receptor-Blocker (3)
Anorexic (2)
Anthelmintic (2)
AntiAGE (2)
AntiBPH (1)
AntiCFS (3)
AntiCTS (1)
AntiCrohn's (4)
AntiEBV (1)
AntiGTF (1)
AntiHIV (5)
AntiLegionella (2)
AntiLyme (5)
AntiMS (1)
AntiMeniere's (1)
AntiNF-kB (1)
AntiNKC (1)
AntiPMS (5)
AntiRaynaud's (3)
AntiTNF (3)
AntiX-Radiation (1)
Antiacetylcholine (1)
Antiacetylcholinesterase (6)
Antiacne (8)
Antiacrodermatitic (1)
Antiacrodynic (1)
Antiadenomacarcinogenic (1)
Antiadenomic (2)
Antiadenoviral (1)
Antiadrenalinic (1)
Antiaflatoxin (5)
Antiaggregant (8)
Antiaging (5)
Antiakathisic (1)
Antialcoholic (5)
Antiallergenic (1)
Antiallergic (7)
Antialopecic (1)
Antialzheimeran (17)
Antialzheimeran? (1)
Antiamblyopic (1)
Antiamyloid-Beta (9)
Antianaphylactic (2)
Antiandrogenic (1)
Antianemic (3)
Antianginal (3)
Antiangiogenic (6)
Antianorectic (2)
Antianorexic (1)
Antianxiety (2)
Antiarabiflavinotic (1)
Antiarachidonate (2)
Antiarrhythmic (4)
Antiarteriosclerotic (1)
Antiarthritic (12)
Antiasthmatic (11)
Antiatherogenic (1)
Antiatherosclerotic (8)
Antibacillary (1)
Antibackache (1)
Antibacterial (23)
Antiberiberi (1)
Antibronchitic (3)
Anticancer (12)
Anticancer (Breast) (2)
Anticancer (Cervix) (3)
Anticancer (Colon) (1)
Anticancer (Duodenum) (1)
Anticancer (Lung) (1)
Anticancer (Mammary) (1)
Anticancer (Skin) (1)
Anticancer (Stomach) (1)
Anticanker (3)
Anticarcinogenic (2)
Anticarcinomic (1)
Anticarcinomic (Breast) (1)
Anticardiospasmic (1)
Anticariogenic (5)
Anticarpal-Tunnel (1)
Anticataract (9)
Anticatarrh (1)
Anticephalagic (2)
Anticervicaldysplasic (3)
Anticheilitic (2)
Antichilblain (1)
Anticholecystosic (1)
Anticholeretic (1)
Anticholinesterase (1)
Anticirrhotic (1)
Anticirrhotic? (1)
Anticlastogen (2)
Anticlimacteric (4)
Anticoeliac (1)
Anticold (2)
Anticolic (1)
Anticolitic (4)
Anticollagenic (1)
Anticomplementary (1)
Anticonvulsant (5)
Anticorneotic (1)
Anticoronary (4)
Anticystitic (1)
Antidandruff (2)
Antidecubitic (3)
Antideliriant (1)
Antidementia (5)
Antidepressant (7)
Antidermatitic (4)
Antidiabetic (11)
Antidiarrheic (1)
Antidiscotic (1)
Antidote (Aluminum) (2)
Antidote (Cadmium) (2)
Antidote (Iodine) (1)
Antidote (Lead) (3)
Antidote (Mercury) (1)
Antidote (Paraquat) (1)
Antidysenteric (1)
Antidysgeuzic (1)
Antidyskinetic (1)
Antidysmenorrheic (1)
Antidyspeptic (1)
Antidysphagic (1)
Antieczemic (4)
Antiedemic (10)
Antieicosanoid (1)
Antielastase (2)
Antiemetic (1)
Antiencephalitic (2)
Antiencephalopathic (2)
Antiendometriotic (2)
Antienterotic (1)
Antiepileptic (4)
Antiescherichic (3)
Antiesophagitic (2)
Antiestrogenic (3)
Antifatigue (8)
Antifeedant (10)
Antifertility (2)
Antifibromyalgic (1)
Antifibrosarcomic (1)
Antifibrositic (1)
Antifibrotic (3)
Antiflu (5)
Antifuruncular (1)
Antigallstone (1)
Antigastric (1)
Antigastritic (2)
Antigastrotic (1)
Antigenotoxic (1)
Antigingivitic (1)
Antiglaucomic (2)
Antiglossitic (1)
Antiglutamaergic (1)
Antiglycosuric (1)
Antigonadotrophic (1)
Antigonadotropic (2)
Antigout (1)
Antihalitosic (1)
Antihangover (5)
Antiheartburn (1)
Antihemolytic (1)
Antihemorrhagic (2)
Antihepatitic (1)
Antihepatoadenomic (1)
Antihepatotic (1)
Antihepatotoxic (7)
Antiherpetic (7)
Antiherpetic? (1)
Antihistaminic (6)
Antihydrophobic (1)
Antihyperactivity (1)
Antihypercholesterolemic (1)
Antihyperkeratotic (1)
Antihyperkinetic (2)
Antihyperlipoproteinaemic (1)
Antihypertensive (6)
Antihyperthyroid (1)
Antihypoglycemic (1)
Antiichythyotic (1)
Antiimpotence (1)
Antiinfarctal (1)
Antiinfective (1)
Antiinfertility (3)
Antiinflammatory (37)
Antiinsomniac (3)
Antiinsomnic (1)
Antiintegrase (1)
Antiischemic (3)
Antikeratitic (1)
Antikeratotic (1)
Antikeshan (1)
Antiketotic (2)
Antilaryngitic (1)
Antileishmanic (5)
Antilepric (2)
Antileukemic (10)
Antileukonychic (1)
Antileukopenic (1)
Antileukoplakic (1)
Antileukotriene (5)
Antilipoperoxidant (5)
Antilithic (4)
Antilithic? (1)
Antilupus (1)
Antilymphocytic (1)
Antilymphomic (5)
Antimaculitic (5)
Antimalarial (1)
Antimange (1)
Antimastalgic (1)
Antimastitic (1)
Antimeasles (1)
Antimelanogenic (2)
Antimelanomic (3)
Antimenopausal (4)
Antimenorrhagic (1)
Antimetastatic (4)
Antimetastatic (Stomach) (1)
Antimigraine (4)
Antimite (1)
Antimitotic (2)
Antimitral-valve-prolapse (1)
Antimutagenic (15)
Antimyalgic (1)
Antimyocarditic (2)
Antinauseant (1)
Antinephrolytic (1)
Antinesidioblastosic (1)
Antineuralgic (3)
Antineuramidase (1)
Antineurasthenic (1)
Antineuritic (1)
Antineuropathic (3)
Antineurotic (1)
Antinitrosaminic (6)
Antinitrosating (3)
Antinitrosic (1)
Antinociceptive (4)
Antinyctalopic (1)
Antiobesity (6)
Antionychyotic (2)
Antiophidic (5)
Antiorchitic (1)
Antiosteoarthritic (3)
Antiosteoporotic (9)
Antiotitic (1)
Antiototic (1)
Antioxidant (27)
Antiozenic (1)
Antipancreatitic (1)
Antipapillomic (4)
Antiparkinsonian (4)
Antiparotitic (1)
Antipellagric (2)
Antiperiodontal (1)
Antiperiodontitic (3)
Antiperistaltic (1)
Antipermeability (1)
Antiperoxidant (7)
Antipharyngitic (2)
Antiphotophobic (2)
Antipityriasic (1)
Antiplaque (4)
Antiplasmodial (1)
Antipneumonic (2)
Antipodriac (2)
Antipolio (1)
Antipoliomyelitic (2)
Antiporphyric (1)
Antiprogestational (1)
Antiprolactin (1)
Antiproliferant (9)
Antiprostaglandin (5)
Antiprostanoid (1)
Antiprostatadenomic (1)
Antiprostatitic (3)
Antiprostatotic (1)
Antipruritic (1)
Antipsoriac (2)
Antipsoriatic (1)
Antipyretic (8)
Antiradicular (11)
Antiretinopathic (1)
Antiretinotic (2)
Antirheumatalgic (1)
Antirheumatic (7)
Antirhinitic (2)
Antirhinoviral (3)
Antisalmonella (2)
Antisarcomic (2)
Antiscorbutic (1)
Antiscotomic (1)
Antiseptic (18)
Antishingles (1)
Antishock (1)
Antisickling (1)
Antisinusitic (1)
Antispare-Tire (1)
Antispasmodic (22)
Antispasmophilic (1)
Antistaphylococcic (7)
Antistomatitic (2)
Antistreptococcic (2)
Antistress (5)
Antistroke (3)
Antisunburn (1)
Antisyndrome-X (6)
Antithiamin (2)
Antithrombic (1)
Antithrombotic (1)
Antithromboxane (2)
Antithyroid (1)
Antitic (1)
Antitinnitic (1)
Antitriglyceride (2)
Antitrypanosomic (1)
Antituberculic (1)
Antitumor (17)
Antitumor (Bladder) (2)
Antitumor (Breast) (5)
Antitumor (CNS) (1)
Antitumor (Cervix) (3)
Antitumor (Colon) (5)
Antitumor (Gastric) (1)
Antitumor (Liver) (1)
Antitumor (Lung) (5)
Antitumor (Mouth) (1)
Antitumor (Ovary) (1)
Antitumor (Pancreas) (1)
Antitumor (Prostate) (4)
Antitumor (Skin) (3)
Antitumor (Stomach) (3)
Antitumor (brain) (1)
Antitumor-Promoter (8)
Antitussive (4)
Antiulcer (14)
Antiulcerogenic (2)
Antiuricosuric (1)
Antivaccinia (1)
Antivaricose (1)
Antivertigo (1)
Antiviral (14)
Antiviral? (1)
Antixerophthalmic (1)
Antiyeast (1)
Anxiolytic (6)
Apifuge (1)
Apoptotic (7)
Artemicide (2)
Ascaricide (1)
Asthma-preventive (1)
Astringent (1)
Bacteristat (1)
Barbituate-Synergist (1)
Beta-Adrenergic Receptor Blocker (1)
Beta-Blocker (2)
Beta-Glucuronidase-Inhibitor (1)
Bradycardiac (1)
Bronchoprotectant (1)
Bronchorelaxant (1)
CNS-Active (1)
CNS-Depressant (3)
CNS-Stimulant (3)
CNS-Toxic (1)
COMT-Inhibitor (1)
COX-1-Inhibitor (2)
COX-2-Inhibitor (7)
Calcium-Antagonist (4)
Calcium-Channel-Blocker (2)
Calmodulin-Antagonist (1)
Cancer-Preventive (20)
Candidicide (8)
Candidistat (2)
Capillariprotective (1)
Carcinogenic (4)
Carcinogenic? (1)
Cardiodepressant (2)
Cardiomyopathogenic (1)
Cardioprotective (11)
Cardiotonic (1)
Cardiotoxic (1)
Carminative (4)
Caspase-8-Inducer (1)
Catabolic (1)
Chelator (1)
Chemopreventive (6)
Cholagogue (5)
Choleretic (10)
Cholesterolytic (1)
Cicatrizant (1)
Circulotonic (2)
Clastogenic (1)
Co-carcinogenic (1)
Cold-preventive (1)
Coleoptophile (1)
Collagen-Sparing (1)
Collagenic (2)
Colorant (1)
Contraceptive (1)
Convulsant (2)
Copper-Antagonist (1)
Copper-Chelator (1)
Cosmetic (1)
Counterirritant (2)
Culicide (2)
Cyclooxygenase-Inhibitor (2)
Cytochrome-P450-1A2-Inhibitor (1)
Cytochrome-P450-Inducer (1)
Cytochrome-P450-Inhibitor (2)
Cytoprotective (1)
Cytotoxic (11)
DNA-Active (1)
DNA-Protective (5)
Decongestant (2)
Degranulant (1)
Deiodinase-Inhibitor (1)
Deliriant (1)
Dentifrice (1)
Deodorant (3)
Depressant (1)
Dermal (2)
Dermatitigenic (2)
Detoxicant (3)
Detoxicant (Alcohol) (1)
Diaphoretic? (2)
Differentiator (1)
Diuretic (6)
Dye (1)
Ecbolic (1)
Edemagenic (1)
Emetic (4)
Emollient (1)
Energizer (1)
Enterocontractant (1)
Enterorelaxant (1)
Epileptigenic (1)
Ergogenic (1)
Erythrocytogenic (1)
Estrogenic (4)
Expectorant (10)
FLavor (17)
Febrifuge (1)
Fibrinolytic (2)
Fistula-Preventive (1)
Fungicide (20)
Fungiphilic (1)
Fungistat (1)
GABA-nergic (1)
GST-Inducer (1)
Gastroprotective (3)
Glucosyl-Transferase-Inhibitor (1)
Glutathione-Depleting (1)
Glutathionigenic (1)
Gonadotrophic (1)
Gram(+)icide (1)
Gram(-)icide (1)
HIV-RT-Inhibitor (1)
Hemolytic (1)
Hemostat (1)
Hepatocarcinogenic (1)
Hepatomagenic (1)
Hepatoprotective (9)
Hepatoregenerative (1)
Hepatotonic (2)
Hepatotoxic (2)
Hepatotropic (1)
Herbicide (9)
Histamine-Inhibitor (1)
Histaminic (1)
Hyperglycemic (2)
Hypertensive (1)
Hypnotic (1)
Hypocholesterolemic (12)
Hypocholesterolemic? (1)
Hypoglycemic (8)
Hypolipidemic (3)
Hypotensive (9)
Hypothermic (2)
Hypotriglyceridemic (1)
Hypouricemic (1)
IKB-kinase-Inhibitor (1)
IKK-Inhibitor (1)
IkappaB-alpha-Phosphorylation-Inhibitor (1)
Immunomodulator (8)
Immunostimulant (9)
Immunosuppressant (2)
Inflammatory (1)
Inhalant (1)
Inotropic (1)
Insect-Repellent (2)
Insecticide (8)
Insectifuge (20)
Insectiphile (2)
Insulin-Sparing (1)
Insulinogenic (4)
Interferon-Synergist (1)
Interferonogenic (1)
Interleukin-6-Inhibitor (2)
Irritant (14)
Juvabional (2)
Larvicide (4)
Larvistat (1)
Laxative (8)
Leptingenic (1)
Leukotriene-Inhibitor (1)
Lipase-Inducer (1)
Lipolytic (1)
Lipoxygenase-Inhibitor (4)
Lithogenic (1)
Litholytic (2)
Lyase-Inhibitor (1)
MAO-A-Inhibitor (1)
MDR-Inhibitor (1)
MMP-9-Inhibitor (2)
Maltase-Promoter (1)
Mast-Cell-Stabilizer (1)
Memorigenic (1)
Memory-Enhancer (1)
Metal-Chelator (2)
Metal-Chelator (Copper) (1)
Metalloproteinase-Inhibitor (1)
Mosquitocide (1)
Mosquitofuge (2)
Motor-Depressant (3)
Motor-Stimulant (1)
Mucogenic (3)
Mucolytic (1)
Mutagenic (1)
Myorelaxant (4)
NADH-Oxidase-Inhibitor (1)
NEP-Inhibitor (1)
NF-kB-Inhibitor (4)
NO-Genic (1)
NO-Inhibitor (2)
NO-Scavenger (3)
NO-Synthase-Inhibitor (1)
Nematicide (12)
Neoplastic (1)
Nephrotoxic (1)
Neuroprotective (4)
Neurotoxic (2)
Neurotransmitter (1)
Occuloirritant (1)
Ornithine-Decarboxylase-Inhibitor (5)
Osteogenic (1)
Ovulant (1)
Ozone-Scavenger (1)
P450-2B1-Inhibitor (3)
P450-Inducer (3)
P450-Inhibitor (2)
PGE2-Inhibitor (2)
PTK-Inhibitor (2)
Pediculicide (1)
Perfume (1)
Perfumery (14)
Peristaltic (1)
Pesticide (39)
Phagocytotic (4)
Phospholipase-Inhibitor (1)
Photosensitizer (1)
Phototoxic (1)
Plasmodicide (4)
Polyamine-Synthesis-Inhibitor (1)
Poultice (1)
Proliferant (1)
Prooxidant (4)
Prostaglandigenic (3)
Prostaglandin-Sparer (1)
Prostaglandin-Synthesis-Inhibitor (5)
Protease-Inhibitor (1)
Protein-Kinase-C-Inhibitor (3)
Protein-Kinase-Inhibitor (1)
Pulmonoprotective (1)
Quinone-Reductase-Inducer (4)
RES-Activator (2)
Radioprotective (1)
Respirainhibitor (1)
Respirastimulant (1)
Rubefacient (2)
Schizophrenigenic (1)
Secretogogue (2)
Sedative (13)
Serotoninergic (1)
Sortase-A-Inhibitor (3)
Spasmogenic (5)
Spermicide (1)
Spermigenic (1)
Stimulant (1)
Stomachic (2)
Sucrase-Promoter (1)
Sunscreen (1)
Surfactant (1)
Sweetener (1)
TNF-Inhibitor (1)
TNF-alpha-Inhibitor (1)
Teratologic (1)
Termiticide (2)
Termitifuge (2)
Testosterone-Hydroxylase-Inducer (1)
Testosteronigenic (1)
Thymoprotective (1)
Topoisomerase-I-Inhibitor (4)
Topoisomerase-II-Inhibitor (4)
Tranquilizer (4)
Transdermal (7)
Trichomonicide (5)
Trichomonistat (1)
Trypsin-Enhancer (1)
Tumor-Promoter (1)
Tumorigenic (2)
Tyrosinase-Inhibitor (4)
Tyrosine-Kinase-Inhibitor (1)
Ubiquiot (5)
Ulcerogenic (3)
Ulcerogenic? (1)
Uricosuric (2)
Urinary-Acidulant (1)
Uterorelaxant (1)
VEGF-Inhibitor (3)
Varroacide (1)
Vasodilator (8)
Vermifuge (2)
Verrucolytic (1)
Vibriocide (1)
Vulnerary (4)
Xanthine-Oxidase-Inhibitor (2)
cAMP-Phosphodiesterase-Inhibitor (1)
iNOS-Inhibitor (3)

Bu aktiviteleri şu kimyasal maddelerle meydana getiriyor:

İçerdiği Kimyasal Bulunduğu Bitki Kısmı

(+)-(S)-AR-TURMERONE Rhizome
(+)-ALPHA-PHELLANDRENE Root Essent. Oil
(+)-ALPHA-PHELLANDRENE Rhizome Essent. Oil
(+)-ALPHA-PHELLANDRENE Root
(+)-AR-TURMERONE Rhizome
(+)-SABINENE Rhizome Essent. Oil
(+)-SABINENE Root
1,5-BIS-(4-HYDROXY-3-METHOXY-PHENYL)-PENTA-TRANS-1-TRANS-4-DIEN-3-ONE Rhizome
1,5-BIS-(4-HYDROXY-3-METHOXYPHENYL)-1,4-PENTADIEN-3-ONE Rhizome
1,7-BIS-(4-HYDROXY-3-METHOXYPHENYL)-1,4,6-HEPTATRIEN-3-ONE Rhizome
1,7-BIS-(4-HYDROXY-PHENYL)-HEPTA-1,4,6-TRIENE-3-ONE Rhizome
1,7-BIS-(4-HYDROXYPHENYL)-1-HEPTENE-3,5-DIONE Rhizome
1,8-CINEOLE Leaf
1,8-CINEOLE Root
1,8-CINEOLE Rhizome
1-(4-HYDROXY-3-METHOXY-PHENYL)-5-(4-HYDROXY-PHENYL)-PENTA-TRANS-1-TRANS-4-DIEN-3-ONE Rhizome
1-(4-HYDROXY-3-METHOXY-PHENYL)-7-(3,4-DIHYDROXY-PHENYL)-HEPTA-1,6-DIENE-3,5-DIONE Rhizome
1-HYDROXY-1,7-BIS-(4-HYDROXY-3-METHOXYPHENYL)-6-HEPTENE-3,5-DIONE Plant
2,5-DIHYDROXY-BISABOLA-3,10-DIENE Rhizome
2-BORNANOL Plant
2-HYDROXY-METHYL-ANTHRAQUINONE Rhizome
4''-(3''-METHOXY-4''-HYDROXYPHENYL)-2''-OXO-3''-ENEBUTANYL-3-(3'-METHOXY-4'-HYDROXYPHENYL)-PROPENOATE Rhizome
4(S)-5(S)-EPOXY-GERMACRONE Rhizome
4-HYDROXY-BISABOLA-2,10-DIEN-9-ONE Rhizome
4-HYDROXY-CINNAMOYL-(FERULOYL)-METHANE Rhizome
4-HYDROXY-CINNAMOYL-METHANE Rhizome
4-HYDROXY-FERULOXYL-METHANE Rhizome
5'-METHOXY-CURCUMIN Rhizome
5-HYDROXY-4-METHOXY-BISABOLA-2,10-DIEN-9-ONE Rhizome
5-HYDROXY-PROCURCUMENOL Rhizome
ALPHA-ATLANTONE Rhizome
ALPHA-ATLANTONE Root
ALPHA-CURCUMENE Rhizome
ALPHA-PHELLANDRENE Leaf
ALPHA-PHELLANDRENE Rhizome
ALPHA-PINENE Rhizome Essent. Oil
ALPHA-PINENE Leaf
ALPHA-PINENE Tuber
ALPHA-PINENE Rhizome
ALPHA-TERPINENE Leaf
ALPHA-TERPINENE Rhizome
ALPHA-TERPINEOL Rhizome
ALPHA-TOCOPHEROL Root
ALPHA-TURMERONE Rhizome
AR-TURMERONE Rhizome Essent. Oil
AR-TURMERONE Rhizome
AR-TURMERONE Root
ARABINOSE Rhizome
ASCORBIC-ACID Plant
ASCORBIC-ACID Rhizome
ASH Plant
ASH Rhizome
AZULENE Rhizome
BETA-BISABOLENE Rhizome
BETA-CAROTENE Plant
BETA-CAROTENE Rhizome
BETA-PINENE Rhizome Essent. Oil
BETA-PINENE Tuber
BETA-PINENE Rhizome
BETA-PINENE Leaf
BETA-SESQUIPHELLANDRENE Rhizome
BETA-SITOSTEROL Rhizome
BETA-SITOSTEROL Root
BETA-TURMERONE Rhizome
BIS-(4-HYDROXY-CINNAMOYL)-METHANE Plant
BIS-(4-HYDROXY-CINNAMOYL)-METHANE Rhizome
BIS-(P-HYDROXY-CINNAMOYL)-METHANE Rhizome
BIS-DEMETHOXYCURCUMIN Plant
BIS-DEMETHOXYCURCUMIN Rhizome
BIS-DEMETHOXYCURCUMIN Root
BIS-DESMETHOXYCURCUMIN Rhizome
BISABOLA-3,10-DIEN-2-ONE Rhizome
BISABOLENE Root
BISACUMOL Rhizome
BISACURONE Rhizome
BORNEOL Rhizome Essent. Oil
BORNEOL Rhizome
BORNEOL Root
BORON Root
CAFFEIC-ACID Rhizome
CALCIUM Plant
CALCIUM Rhizome
CALEBIN-A Rhizome
CAMPESTEROL Rhizome
CAMPESTEROL Root
CAMPHENE Rhizome
CAMPHENE Tuber
CAMPHOR Rhizome Essent. Oil
CAMPHOR Tuber
CAPRYLIC-ACID Rhizome
CAR-3-ENE Leaf
CARBOHYDRATES Rhizome
CARYOPHYLLENE Essential Oil
CARYOPHYLLENE Rhizome
CARYOPHYLLENE Tuber
CHOLESTEROL Rhizome
CHROMIUM Plant
CHROMIUM Rhizome
CINEOL Rhizome Essent. Oil
CINEOL Rhizome
CINEOL Tuber
CINEOLE Essential Oil
CINNAMIC-ACID Rhizome
COBALT Plant
COBALT Rhizome
COPPER Rhizome
CUMINYL-ALCOHOL Rhizome
CURCUMENE Rhizome Essent. Oil
CURCUMENE Tuber
CURCUMENE Rhizome
CURCUMENOL Rhizome Essent. Oil
CURCUMENOL Rhizome
CURCUMENONE Rhizome
CURCUMIN Plant
CURCUMIN Rhizome
CURCUMIN Resin, Exudate, Sap
CURCUMIN Root
CURCUMINOIDS Root
CURCUMOL Rhizome
CURDIONE Rhizome Essent. Oil
CURDIONE Tuber
CURDIONE Rhizome
CURLONE Rhizome
CURZERENONE Rhizome
CURZERENONE Tuber
CURZERENONE-C Rhizome Essent. Oil
CYCLO-ISOPRENEMYRCENE Rhizome
CYCLOCURCUMIN Rhizome
D-ALPHA-PHELLANDRENE Rhizome
D-CAMPHENE Rhizome
D-CAMPHOR Rhizome
D-SABINENE Rhizome
DEHYDROCURDIONE Rhizome
DEHYDROTURMERONE Rhizome
DEMETHOXYCURCUMIN Plant
DEMETHOXYCURCUMIN Root
DEMETHOXYCURCUMIN Rhizome
DESMETHOXYCURCUMIN Rhizome
DI-P-COUMAROYL-METHANE Rhizome
DICINNAMOYLMETHANE Rhizome
DIDESMETHOXYCURCUMIN Rhizome
DIFERULOYL-METHANE Rhizome
DIHYDROCURCUMIN Rhizome
EO Leaf
EO Rhizome
EO Plant
EPI-PROCURCUMENOL Rhizome
EUGENOL Rhizome Essent. Oil
EUGENOL Tuber
FAT Plant
FAT Rhizome
FERULOYL-4-HYDROXYCINNAMOYL-METHANE Plant
FERULOYL-P-COUMAROYL-METHANE Rhizome
FIBER Rhizome
FIBER(CRUDE) Plant
FIBER(DIETARY) Plant
FLAVONOIDS Rhizome
FRUCTOSE Rhizome
GAMMA-ATLANTONE Rhizome
GAMMA-ATLANTONE Root
GAMMA-TERPINENE Leaf
GAMMA-TERPINENE Rhizome
GERMACRENE Rhizome
GERMACRON-(4S',5S)-EPOXIDE Rhizome
GERMACRON-13-AL Rhizome
GERMACRONE Rhizome
GLUCOSE Rhizome
GUAIACOL Rhizome
GUAIANE Rhizome
IRON Plant
IRON Rhizome
ISOBORNEOL Rhizome Essent. Oil
ISOBORNEOL Tuber
ISOPROCURCUMENOL Rhizome
L-ALPHA-CURCUMENE Rhizome
L-BETA-CURCUMENE Rhizome
LIMONENE Rhizome Essent. Oil
LIMONENE Leaf
LIMONENE Rhizome
LIMONENE Tuber
LINALOOL Rhizome Essent. Oil
LINALOOL Rhizome
LINALOOL Tuber
MAGNESIUM Plant
MANGANESE Plant
MANGANESE Rhizome
MONODEMETHOXYCURCUMIN Rhizome
MONODEMETHOXYCURCUMIN Root
MONODESMETHOXYCURCUMIN Rhizome
NIACIN Plant
NIACIN Rhizome
NICKEL Rhizome
O-COUMARIC-ACID Leaf
P-COUMARIC-ACID Rhizome
P-COUMAROYL-FERULOYL-METHANE Rhizome
P-CYMENE Leaf
P-CYMENE Rhizome
P-METHOXY-CINNAMIC-ACID Rhizome
P-TOLYL-METHYLCARBINOL Rhizome
PHOSPHORUS Plant
PHOSPHORUS Rhizome
PHYTOSTEROLS Root
POTASSIUM Plant
POTASSIUM Rhizome
PROCURCUMENOL Rhizome
PROTEIN Plant
PROTEIN Rhizome
PROTOCATECHUIC-ACID Leaf
QUERCETIN Rhizome
RESIN Rhizome
RIBOFLAVIN Plant
RIBOFLAVIN Rhizome
SALICYLATES Root
SATURATED-FATTY-ACIDS Rhizome
SELENIUM Plant
SILICON Plant
SODIUM Plant
SODIUM Rhizome
SODIUM-CURCUMATE Plant
STARCH Rhizome
STIGMASTEROL Rhizome
STIGMASTEROL Root
SUGARS Plant
SYRINGIC-ACID Leaf
TERPINENE Rhizome Essent. Oil
TERPINENE Rhizome
TERPINENE Tuber
TERPINEOL Rhizome Essent. Oil
TERPINOLENE Leaf
TETRAHYDROCURCUMIN Plant
THIAMIN Rhizome
THIAMINE Plant
TOLYL-METHYLCARBINOL Rhizome
TRIETHYLCURCUMIN Plant
TURMERIN Rhizome
TURMERONE Rhizome Essent. Oil
TURMERONE Root
TURMERONE Rhizome
TURMERONOL-A Rhizome
TURMERONOL-B Rhizome
UKONAN-A Rhizome
UKONAN-B Rhizome
UKONAN-C Rhizome
UKONAN-D Rhizome
UNSATURATED-FATTY-ACIDS Rhizome
VANILLIC-ACID Leaf
WATER Plant
WATER Rhizome
ZEDOARONDIOL Rhizome
ZINC Plant
ZINC Rhizome
ZINGIBERENE Rhizome Essent. Oil
ZINGIBERENE Rhizome
ZINGIBERENE Root

Muda
06-08-2013, 20:47
Aldığım kaynak
3 Small Curcuma Longa Rhizomes Turmeric | eBay (http://www.ebay.com/itm/3-Small-Curcuma-longa-Rhizomes-Turmeric-/280872896887?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4165544977)

Hindistanda, 3 yumru 3 dolar, kargo bedava.
Yanı yumru başına 1 dolar, çok ucuz.
Bu satıcı çok dürüsttür, adı Ashwini Gautam.
Defalarca kendisinden tohum aldım, postada kaybolsa bile tekrar gönderiyor.
Saygılar.

Sayın jezebel. Güzel Türkiye'de bulunmayan ve yetiştirebileceğimiz türde tohumlardan almayı isterim. Ancak nasıl oluyor o konuda henüz bir bilgim yok. Başka arkadaşların da almayı düşündüğünü sanıyorum. Tabi biz henüz Türkiye'de olanların birçoğunu bile yetiştiremeyince yurtdışındaki bitkileri yetiştirmek biraz daha uzak kalıyor.

Jezebel
06-08-2013, 23:49
Sn. Muda, hiç bir zorluğu yok.
Hiç patates veya soğan ekmediniz mi?
Zencefil de Zerdeçal da benzer. Kana çiçeği ile akraba.
Alışverişin de bir zorluğu yok.
Ben yapabiliyorsam herkes yapar.
Kendinizi korkak alıştırmayın!
İyi geceler.

Muda
07-08-2013, 15:22
Sn. Muda, hiç bir zorluğu yok.
Hiç patates veya soğan ekmediniz mi?
Zencefil de Zerdeçal da benzer. Kana çiçeği ile akraba.
Alışverişin de bir zorluğu yok.
Ben yapabiliyorsam herkes yapar.
Kendinizi korkak alıştırmayın!
İyi geceler.
Yabancı dil problem. Biraz var dediğim çiçekler her yeri kaplamış durumda. Çok iyi bir yer olmasa da dağbağ bir yer aldım onlara tam istenildiği gibi bakamayınca problem. Taze zencefil henüz Türkiye'de satılmazken bir tanıdığımızın Almanya'dan getirmiş olduğu taze zencefili ekmiş bir miktar da büyütmüştüm. Ancak nedense belirli bir büyüklükten sonra öldü. İkinci denemem de de bahçe ve saksıya yapmıştım. Buradaki soğuklardan bahçedeki dondu. Diğeri de sanırım kış gelince yapraklar sararak öldü. Nar çiçeği olarak satılan hibiskus vietnam'dan sanırım gelme çayın tohumlarını epey arayarak iki kere çimlendirme denemem oldu. İlk denememde iki tane yaklaşık otuz cm boya ulaştılar. Ancak kış gelince sanırım onlar da öldü. Yer ve zaman olduğu zaman iyi kötü her şey yetişebiliyor. Tabi bazı püf noktaları bilinirse. Olmadığı zaman ise benim yaptığım gibi deneme yanılma yöntemi ile birşeyler yapmaya çalışıyorsunuz.Ezan çiçeği tohumlarını arkadaşım Hollanda dan getirmişti. Ancak biz yaz aylarında ektiğimiz için sanırım çimlendirememiştim. Daha sonra burada bir ilçede olduğunu öğrenince tohum ve fide olarak getirmiştim. Fide olanlar ertesi yıl açtı. Bu arada ekmiş olduğum tohumlardan da yeniden fide alıp iki yıllık bir süreçte çiçek açtıkları için arka arkaya ekip her yıl çiçekli bitki elde etmiştim. Şimdi yaz ayında bile ektiğim tohumlar yeterli nemi sağladığım zaman çimlenip fide haline geliyorlar. Zerdeçal, zencefil baharatlar çocukluğumuzdan beri bildiğimiz şeyler. Almış olduğum yer 1247 ile 1293 metre arasında. Hünnap yetişmeyeceği yazılıyordu. Gecen hafta bir komşumu ziyaretine gittiğimde somak ve hünnap olduğunu öğrendiğim bitkileri gördüm. Sorduğumda üç dört yılda küçük bir çelik iken şimdi yaklaşık 1 metreden fazla büyümüş. Ben de yazılan yazılardan cesaretim kırılmış fidan almaktan vazgeçmiş elimde biriktirmiş olduğum tohumları ekmekten vazgeçmiştim. Başka tohumlarla birlikte bir miktar da hünnap ekmiştim. Şimdi 10 tane hünnap büyüyor. Türkiye'de satılan tohumlardan bir firmadan çeşitli tohumlar almıştım. Ancak onların çoğu istediğim gibi olmadı. Bir kısmı çimlenmedi. Çimlenenlerden ölenler oldu. Türkiye'de bulunanları bitirmeden dünyaya açılmak bu nedenle biraz daha ütopya oluyor. Ancak almak isteyen arkadaş olursa veya yardımcı olursanız ben de en az 6 tane zerdeçal yumrusu almak isterim. Tabi soğuk yerlerde yetişebilecek önerebileceğiniz tohumlardan da hazır zerdeçal gelirken almak isterim.

Jezebel
18-08-2013, 18:38
Görmek için bakmak lazım.
Bakın Ankara Karşıyaka mezarlığının karşısındaki fidanlıklarda ne varmış;)
Zerdeçal;)
En az 10 saksı var, fiyatı 17 lira.
Resimlerle şöyle:

434595

434596

434597

Yani Türkiye'de yok diyemeyiz, bakın var.

Eh ben Hindistan'dan 3 yumru almış bulunum, bahçeme ekeceğim ;)

Zafer İnandıklı
20-08-2013, 19:53
Uzun boylular beyaz. Henüz çiçek vermediler.
Öndeki kısa pembeler çiçeği ikiledi.

Muda
20-08-2013, 23:33
Zerdeçal;)
Resimlerle şöyle:

434595

434596

434597

Güzel ve sağlıklı bitkiler. Keşke görmüş olsaydım. Ankara'ya o kadar gidip geldim ki bir buçuk aylık bir zaman içinde mecburiyetten işim bittiği anda en çok yapabildiğim yolumun üzerinde bulunan bahause'a uğrayabildim. Oldukça fazla çeşit de aldım. Yerlerini bilemediğim ve zamanım olmadığı için sizin söylediğiniz yerlere gidemedim. En az iki ay sonra kontrol için gideceğiz. O zamana kadar da muhtemelen kalmazlar. Keşke sağlıklı olan bir tanesini alabilseydiniz. İzmir'e dönerken her zaman bekleriz.

Jezebel
21-08-2013, 07:59
Sn. Muda sanmam tükensin, "Curcuma nedir , ne işe yarar?" bilen çok kimse yok.
Hatta mezarlık olduğu için oralar, pek işe yarar olarak görülmez.
Kolay gelsin.

Jezebel
05-09-2013, 13:24
Curcuma longa yumrularım geldi.
İkisi canlı olduklarını ıspatladı, biri biraz buruşuk.
Dilerim yaşarlar.

438806

Bahçeye dikip gelişmeleri takip edeceğim.

Kayahann
05-09-2013, 14:17
yurtdışından mı aldınız, yav ben gümrük memuruyum yurtdışından bi şeyler almaya cesaret edemiyorum :D buralarda bulamazmıyız bunlardan

Jezebel
05-09-2013, 14:39
yurtdışından mı aldınız, yav ben gümrük memuruyum yurtdışından bi şeyler almaya cesaret edemiyorum :D buralarda bulamazmıyız bunlardan

Çok güldüm, globalleşen dünyanın en iyi tarafı bu, istediğimiz her yerden alışveriş yapmak.
Yoksa bizim fidancıların bizleri yolmasına göz mü yumalım:confused:
Veya onların tercihlerine ve kısıtlı hayal güçlerine göre mi bitki bakalım...

denizinkizi
05-09-2013, 15:14
Curcuma longa yumrularım geldi.
İkisi canlı olduklarını ıspatladı, biri biraz buruşuk.
Dilerim yaşarlar.

438806

Bahçeye dikip gelişmeleri takip edeceğim.

bana da bir yumru gönderebilirmisiniz
bu bu yumru ları patates gibi ekince çıkması sulamadan yok sa çok sulayarak balçık gibi olması ile mi mümkün olur.?

Kayahann
05-09-2013, 15:30
benim getirttiğim bi şey gümrüğe takılırsa gururuma yediremem :D devrem ayıp oluyo ama d,ye dalarım posta gümrüğüne :D :D

Jezebel
05-09-2013, 18:29
Uruguay 'dan Tasmanyaya alışveriş yaptım, 100'ün üzerine alım yaptım, gümrükte hiç bir şeyim kalmadı.
Sn. Denizkızı aldığım adres alt mesajlarda var, ayrıca canlı bitkinin adresini de verdim.
Arayan bulur.

Muda
02-10-2013, 15:33
Zerdeçal;)
Resimlerle şöyle:

434595

434596

434597

Sayın Jezebel.
Ankara'ya biraz erken gitmek durumunda kaldım. Daha önce internetten araştırma yaptığım için işim bittikten sonra zerdeçal almak için gittim. Tabi gördüğüm çiçekçilere uğrayarak değişik sukulent çeşitlerinden alarak. Yeri biraz zor da olsa bularak bir tane zerdeçal aldım. Tabi çiçekleri kalmamış. Söylediğiniz gibi bilen sayısı az olunca sanırım hala olduğu gibi duruyor. Şimdiki sorun nasıl yaşatıp üretebileceğim. Bitkiler kapalı yerde kalmaktan sanki biraz bozulmuşlar gibi. Daha önce iki defa zencefil denemem olduğu istediğim gibi büyütemediğim için zerdeçal denemem nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek. Adres bilgisi için teşekkür ederim. Gelecek yumrular yerine olmuş halini almak bana göre çok daha iyi. En azından büyümüş bir bitki. Aldığım bitkinin yapraklarına göre birden fazla yumrusu olduğunu düşünüyorum.

Muda
02-10-2013, 16:00
Bakımı ile ilgili internette araştırma yaparken aşağıdaki siteye rastladım. Çeviri sonucu aşağıdaki bilgiler var. 7b-11 koyu yazmaya çalıştığım şekilde dışarıda donmadan kalabiliyormu acaba.

Zerdeçal büyümek nasıl
Zerdeçal yaygın en köriler dahil olmak üzere Hint ve Tay mutfağı, kullanılan keskin, sarı baharattır. Bu anti-kanser özellikleri de dahil olmak üzere, aynı zamanda sağlık yararları ile ünlüdür. Dahası, zerdeçal bitkisinin çiçek çarpıcı ve herhangi bir arka bahçe ya da bahçeye bir yemyeşil, tropik estetik ekleyin. Birçok sebze ve otlar aksine, çiçekli zerdeçal kökleri etkilemez ve çiçekler aslında kendilerini yenilebilir. Zerdeçal büyümeye nasıl burada.

BÜYÜMEK NEREDE
Zerdeçal bir sıcak, nemli ortamlarda, en iyi yapar. Genel olarak, zerdeçal sadece tahammül bölgeleri 9 ve büyüyen açık havada ise sıcak için tavsiye edilir. Kazılıp ve kış boyunca içinde getirilen veya konteyner yıl boyunca yetiştirilen Ancak, bu soğuk bölgelerde yaz açık havada üzerinde yetiştirilebilir.

Bitki zerdeçal yere tam güneş veya ışık gölge alacağı. Serin yazlar ile alanlarda, başarılı bir ürün daha iyi bir çekim için tam güneş büyümek gerekir. Sıcak bölgelerde, biraz öğleden sonra gölge ile iyi yapacağız.

Zerdeçal açık havada büyüyen bile, sıcaklık damla kez kapalı taşınabilir bir kap içinde büyüyen düşünebilirsiniz. Konteynerler da vadeye kalan bitki korumak için gerekli, toprak sıcak ve nemli tutmak için yardımcı olacaktır. En az 12 inç derin ve eşit olarak geniş bir kap seçin.

BÜYÜMEK ZAMAN
Zerdeçal tam olgun için 8-10 ay sürer. Hatta tropik iklimlerde, kış boyunca uykudadır. Genel olarak, zerdeçal bitkiler sıcaklık bölgelerinde 9-11 erken sonbaharda 65 ° F. Bitki altına düştüğü zaman iyi yapmıyoruz. Kuzey geç ilkbaharda bitki (iyi don sonra) bölgeleri büyür.

TOPRAK
Zengin bitki zerdeçal, toprak iyi drene. Toprak çoğu her türlü büyüyebilir, ama drenaj sadece yardımcı olacak ve kalın, killi topraklarda bakımı için daha zor hale getirecektir. Bu 6.0 ve 7.8 arasında olduğundan emin olmak için toprağın pH test edin.

DİKİM
Zerdeçal değil tohumdan, çok zencefil gibi rizomlar (kök çelikleri) için yetiştirilir. Aslında, zerdeçal tohum yaymak değil. Bazen bulmak zor biraz olabilir. Eğer Hint mağazalar, özel kreşler veya çevrimiçi zerdeçal kök bulabilirsiniz. Whole Foods genellikle taşır. Sadece sağlıklı, sağlam rizomlar bitki ve çürüyen ya da hastalıklı gibi görünen herhangi bir kaçının.

Yaklaşık 2 inç derin en az 1 veya 2 tomurcukları (yukarı bakacak şekilde) küçük yumru veya adet bitki. Su ve toprak nemli ama filiz kadar sırılsıklam değil tutun. Gerekirse bitkilerin en az 2 inç boyunda bir kez nakli. Onlar hakkında 16 inç arayla tutun. Nefes onları bol vermek ve gelişmeye gerekirse ince.

SULAMA VE BAKIM
Zerdeçal sık sulanması gerekir. Unutmayın, normal bir tropikal bir bitkidir. Bir sprey şişesi ile sık buğulanma kapalı büyüyen, özellikle yardımcı olabilir. Özellikle sıcak, kuru iklimlerde, toprak nemli tutun. Su daha az sıklıkla soğuk iklimlerde ve hiç vıcık getting toprak tutmaya çalışın.

Zerdeçal iyi bir organik gübre veya kompost çay iki aylık besleme yararlanacaktır.

HASAT
8-10 ay Ekimden sonra hasat zerdeçal kökü. Yaprakları ve sapları yenilebilir olsa da, çoğu insan sadece kökleri için zerdeçal hasat. En otlar büyüme mevsimi boyunca hasat, ama tek seferde zaman olgun hasat ise zerdeçal kök en iyisidir olabilir. Rizomlar kazıp ve sonraki sezon için bitki birkaç parça kaydedin. Soğuk iklimlerde ilkbaharda dikim zaman, sonbaharda ilk don önce hasat ama çok zencefil vermez. En erken ilkbaharda kış ve hasat için bitkiler kapalı getirmek.

Kışlamak Dormansi
Tumeric kış üzerinde uykudadır. Sıcak iklimlerde, kökleri toprağa bırakılabilir ve ilkbaharda yeni çiçekler hayatta ve filiz olacaktır. Soğuk iklimlerde olarak, konteyner ve / nakli veya zerdeçal kapalı taşımak gerekir. Eğer donma zemin küçük endişe sadece ılık kışlar ile bir bölgede yaşıyorsanız, bahara kadar onları korumak için kış için zerdeçal üzerinde malç mümkün olabilir. Genel olarak, bölgeler 7b-11 sadece yetiştiricileri kış boyunca dışında zerdeçal bırakmalısınız. Kökleri sürece donma yok gibi hayatta kalacaktır.

İPUÇLARI & TAVSİYE
Onlar ellerini sarı leke olabilir zerdeçal kök soyma eldiven kullanın.

45 dakika, kabuğu ve yaklaşık bir hafta kuru için zerdeçal kaynatın. Daha sonra köri ve diğer baharatlar kullanılan ince sarı toz haline getirin.

Kullanılıncaya kadar serin ve karanlık bir yerde kökleri saklayın.

Tarafından Yaprak bitleri ve akarlar zerdeçal çekilebilir, ancak ABD'de en böcekler bitki ilgilenmiyor. Bir hortum ile onları sprey.

Google Çeviri (http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.growthis.com/how-to-grow-turmeric/&prev=/search%3Fq%3DTURMERIC%2BHARVEST%26biw%3D1920%26bih %3D955)

Muda
02-10-2013, 16:28
Burada da youtube videolar var.
Ekimi ile ilgili videoda dikim yaptığı yer büyük ve gördüğüm kadarı ile toprak içine biraz gübre koyarak yaptı. Üzerini kapladı. Benim aldığım zerdeçal torf içinde. Toprağını değiştirmeyi düşünüyorum.
Growing Turmeric (Curcuma longa) in Wicking beds/barrels... - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ENejQQJkTtU)

Ya cinsi daha büyük ya da bahçede daha güzel gelişiyorlar. 2012 organik zerdeçal hasadı.
TURMERIC HARVEST - 2012 - ORGANIC. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=x8wgqyi3h5c)

Muda
02-10-2013, 16:58
Burada da aynı kişilerin yayınladığı 2013 yılı hasatları var. Zerdeçal verimleri yer elmasından fazla gibi sanki. Ancak onların zerdeçal boyutları benim aldığımdan çok daha büyük. Zencefil hasadı ise bendeki gibi ilk çıkanlar küçük. Sonra çıkan çok daha verimli.
Ginger & turmeric harvest for 2013.. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ZxRVK8jbRgk)

2013 TURMERIC HARVEST. Organic...Home-grown. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=zO-GWrKaEyo)

Jezebel
09-10-2013, 20:03
Yeni edindiğim bilgiye göre zerdeçal kanserlerin en kötü huylusuna iyi geldiği yönünde.
Turmeric Extract Kills Highly Lethal Pancreatic Tumors, Preclinical (http://www.greenmedinfo.com/blog/curcumin-extract-kills-highly-lethal-pancreatic-tumors-preclinical-study-revealed)

Jezebel
17-10-2013, 23:26
Benim çimlenen Zerdeler

448167

İyice malçlayıp bahçede bırakacağım.

Sonul
18-10-2013, 08:55
"Metro" Antalya'da kurutulamış kökler 6, 6,50 TL olarak satılıyordu. 3-4 yıl önce 1 kilo aldım. Uzun süre buzdolabında beklediler ve sonunda bozuldular. Yani taze ve sulu yumrular oldukca ucuzdu.

Jezebel
18-10-2013, 11:06
Tüh tüh, yazık olmuş sn. Sonul:(
Metro kartı olan var olmayan var, verseydiniz dikerdik:o
Nemli yerde patates misali çimleniyorlar aslında.
Çürüdüğüne göre ağzı kapalı poşette bırakmışsınız.
Zaten pek ilgi duyan kimse yok sanırım.
İlgi duyan varsa Metro Market de bir hedef olabilir.;)

Azze
30-06-2014, 12:35
Benim çimlenen Zerdeler

448167

İyice malçlayıp bahçede bırakacağım.

Selamlar,

Ben de Hindistan üzerinden 4 kök zerdeçal sipariş ettim. 6 hafta içinde 1 tanesi sürgününü verdi, diğer üçü de yeşermek üzere.

Bu mesajda attığınız fotoğraftaki gibi iki saksıya ikişerli paylaştırdım.

Merak ettiğim birkaç konu var, vaktiniz olur da cevaplarsanız sevinirim.

Daha büyük bir saksıya geçirdiniz mi?

Hasatı ne kadar zaman sonra yaptınız?

İlk hasatın yumruları normal büyüklükte miydi?

Bir sonraki mevsime ekmek için yumruları nasıl hazırladınız?

Şimdiden teşekkür ederim,

Jezebel
02-07-2014, 18:02
Selamlar,

Ben de Hindistan üzerinden 4 kök zerdeçal sipariş ettim. 6 hafta içinde 1 tanesi sürgününü verdi, diğer üçü de yeşermek üzere.

Bu mesajda attığınız fotoğraftaki gibi iki saksıya ikişerli paylaştırdım.

Merak ettiğim birkaç konu var, vaktiniz olur da cevaplarsanız sevinirim.

Daha büyük bir saksıya geçirdiniz mi?

Hasatı ne kadar zaman sonra yaptınız?

İlk hasatın yumruları normal büyüklükte miydi?

Bir sonraki mevsime ekmek için yumruları nasıl hazırladınız?

Şimdiden teşekkür ederim,

Bahçeye dikip unuttum ben onları.
Hatırlattınız, iyi oldu.
Kontrol edip söylerim.

Muda
14-08-2014, 22:34
Bahçeye dikip unuttum ben onları.
Hatırlattınız, iyi oldu.
Kontrol edip söylerim.

Bendeki zerdeçalın kış gelince yaprakları kurudu. Bitkinin dinlenme dönemine girdiğini düşünerek yapraklar iyice kuruduktan sonra içindeki yumrulara baktım. Küçük küçük yumrular vardı. Kış dönemini geçirdikten sonra diğer çiçeklerle beraber ilkbaharda iki üç saksıya bölerek diktim. Aradan uzun bir süre geçmesine rağmen çimlenme olmadı. Ben de umudumu kaybedip o saksılara başka çiçekler dikmeye karar verdim. Nedense belki bir şey çıkar ümidi ile su vermeye devam ettim. Yenilerde hepsi aynı anda yaprak vermeye başladılar. Henüz küçükler. Ancak kış yeniden geliyor. İki gün önce Bu yıl açılan Tıbbi ve aromatik bitkiler merkezine gittim. Çok fazla olmasa da bir kısım bitkiler var. İçerisi çok sıcak. Kışın da sıcak olur ise benim çurcumalardan en azından en fazla yaprak açanı elimdeki olan orada olmayan çeşitlerle birlikte vermeyi düşünüyorum.

Sizdekiler de sanırım daha yapraklanmadı veya yeni yapraklanıyor olabilirler. Unutmaz isem bendekilerin resimlerini çekip ekleyeceğim.

Jezebel
15-08-2014, 21:51
Bahçedeki sardunyalar vahşi orman halini almış Zerdeçallarımın üstünü kapatmış.
Buldum ama :) 3 taze sürgün var.
Sulamaya başladım, bakalım ne hal alacaklar.

mettug
03-11-2014, 11:29
Merhaba arkadaşlar ben mersinde zerdeçal yetiştirmek istiyorum ama malesef tam olarak nasıl yetiştirilir hakkında bir iblgiye ulaşamadım toprak su güneş nem isteği gibi bilgilere internet te bulamadım elinde bu bitki hakkında bilgi olan bir arkadaşımız varsa eğer yardımıcı olursa sevinirim. Birde taze olarak zerdeçal nereden bulabilirm.. Teşekkürler

Batuhan Yılmaz
09-02-2015, 17:03
MErhaba bizim aktarımızda kökzerdeçal vardı bende alıp diktim 3 cm lik bir kök dropu idi sonr agelişti büyüdü 3 yıl geçti 1 kg ağırlığa kadar geldi 10 gr lık şey ama yaprak yapısı hep kötüydü ilk yapraklar çok iyi çıkıyor sonraki yapraklar hep sanki difenbahyalard gelişme problemi oluyor ya yaprak uzuyor ana gövdeden ayrılmak istiyor ma ucu takılıyor bendekilerin hep ucu takıldı ben çıkardım ve rulo şeklindeki yaprak hiç açmıyor sonr sararıyor birdahaki bahar veya kış başı yeşeriyordu bu sene maalesef çürümeolmuş nedenini bilmiyorum rizomları söktüm ve ana yuvarlak drop ve iki üç kök dropu kurtardım 1 hafta geçti ne zaman dikim yapmam uygun olur acaba ve nasıl bir toprak kullanmam daha uygundur ?

Muda
09-02-2015, 17:24
Sayın Batuhan Yılmaz;
Aktardan aldığınız kökün zerdeçal olduğuna emin misiniz. Elinizde bitkinin çekilmiş kök ve yaprak fotoğrafları var mı. Benim iki yıldır olan zerdeçalım sonbaharda kuruyor. İlkbaharda sanki biraz zor büyüyor. 1 kğ ağırlıkta olabilirse süper büyütmüşsünüz.

Batuhan Yılmaz
11-02-2015, 00:05
Merhaba sayın Muda evet yüzde yüz eminim yukardaki videolar ile aynı kök eminim kilosuda bayağı ahalı 150 tl den satılıyor yaş zerdeçal ve çok nadir geliyor taylandlı müşteriler fiyatı çok pahalı buluyorlar maalesef iklim sebebinden dolayı zencefill yetişmiyor türkiyede benim zerdeçalın durumu kötü üstüne biraz su sıkıcam baaklım ne olucak ona mini sera yapmayı dşünüyorum belki çiçek açar inşallah tek sorun aldığımda zerdeçal kırmızısı kökde koku aynı ama kökün içi köri rengi açık sarı bu besin eksikliğinden mi kaynaklanıyor yoksa toprak farklılığından mı ?

Jezebel
28-06-2015, 22:24
Migros'tan aylar önce alıp ektim ANCA çıkıyorlar.

562769

Saksıda daha kontrollü oluyor.

Jezebel
13-08-2015, 06:14
Gölge ve nem ve zengin toprak seviyor diyebilirim şimdi.

571023

Saksı değişimi şart oldu.

mettug
24-09-2015, 13:42
http://i.hizliresim.com/EqXoqq.jpg (https://hizliresim.com/EqXoqq)
http://i.hizliresim.com/j29Z2j.jpg (https://hizliresim.com/j29Z2j)

Hindistandan getirtiğim yumrulardan ektiğim zerdeçallarım ..

Jezebel
11-10-2015, 11:22
Elin Curcuma'ları böyle açmış, bizde bir aksiyon yok.

580733

Bari hasadımız bol olsa:)

izmocee
06-12-2015, 21:23
merhaba
sn jezebel çok güzel büyümüşler acaba ne durumdalar, hasat yapabildiniz mi?

Jezebel
07-12-2015, 09:58
Daha sökmedim. Birini söküp diğerini bırakacağım toprakta.
Havalar iyice soğdu, yarın söküp bakayım.

Jezebel
13-12-2015, 15:11
Ben bu işi anlamadım;)
Hasat yaptım, yeşil olan bitki gövdelerini tekrar diktim,atmaya kıyamadım.
İki renk yumru olmuş, böyle mi olmalıydı:confused:
Renkleri de tadları da farklı.
Ürün böyle:

588785

588784

588786

Aklım karıştı. Biraz araştırayım bari.

mustafa_myb
13-12-2015, 17:01
:oBen bu işi anlamadım;)
Hasat yaptım, yeşil olan bitki gövdelerini tekrar diktim,atmaya kıyamadım.
İki renk yumru olmuş, böyle mi olmalıydı:confused:
Renkleri de tadları da farklı.
Ürün böyle:

588785

588784

588786

Aklım karıştı. Biraz araştırayım bari.

Merhaba sn. Jezebel nasılsınız,
Zerdeçallarınız çok güzelmiş, yan, çiçekli halleri. Zerdeçal yetiştiriciliğinden anlamamak ile beraber, öyle zannediyorum ki eğer diktiğiniz yumru, doğru bitkiyse, yeni yumruları erken toplamış olabilirsiniz. İsterseniz yumruların toprak altında ne kadar süre kalması gerektiğini ve toplamadan önce bitkinin tamamen kuruması gerekiyor mu ya da toprağın iyice kuruması gerekiyor mu (patates misali) bu konuda bir araştırma yapabilirsiniz. Söylediğim gibi ben sadece mutfakta yemeklerde kullanmasını bilirim. ;)

A_NOMAD
13-12-2015, 19:08
...Aklım karıştı...

Aralarındaki fark uçurum gibi, adeta iki farklı bitki kökü, çok ilginç... Araştırmanızın neticesini merakla bekliyorum.

Jezebel
13-12-2015, 19:50
Hata yok.
İki tür yumru da aynı bitkide oluyormuş.
Beyaz yumrular su ve besin deposu, diğerleri de baharat olarak kullanılan rizomlar. Rizomlar toprak yüzeyine yakın, beyaz yumru kökler daha derinde.

588842

.

Jezebel
13-12-2015, 21:53
Bu resmi çekmişim

588856

Turuncu rizomlar ve beyaz yumrular.
İkisinden de biraz yedim, çiğ olarak :)

izmocee
13-01-2016, 21:51
sn jezebel merhaba, hasatınız bereketli olsun, acaba zerdeçal yumrularını aldığınız adres aktif mi hala, paylaşabilir misiniz?

Jezebel
14-01-2016, 22:20
sn jezebel merhaba, hasatınız bereketli olsun, acaba zerdeçal yumrularını aldığınız adres aktif mi hala, paylaşabilir misiniz?

Var satıcılar ama çok pahalı.
Link veriyorum, kendiniz değerlendirin.

curcuma in Garden and Patio | eBay (http://www.ebay.co.uk/sch/Garden-Patio-/159912/i.html?_from=R40&_sop=15&_nkw=curcuma&LH_PrefLoc=2&rt=nc&LH_FS=1&_trksid=p2045573.m1684)

Muda
27-08-2016, 20:39
Ankara'da bir marketten almış olduğum zerdeçalların tamamını biraz bozulmuş gibi dursalar da toprağa dikmiştim. Uzun süre hiç bir hareket olmadı. Ben de saksı boş kalmasın çıkarsa sıkıntı olmaz diye morumsu beyaz bir dutun tohumlarını aynı saksıya ektim. Dutlar çıkınca onlar da göründü. 26.07.2016

626333

626334

626335

626336

Muda
27-08-2016, 20:44
10.08.2016

626338

626339

Jezebel
30-08-2016, 07:43
Geçen hasattan kalan beyaz ve turuncu yumruları, gelişi güzel büyük saksılara atıvermiştim.
Aşırı sulama yapmaya meyilliyim, saksı kalabalık olunca birinden biri kullanıyor fazla suları.
Zerde bu durumdan hoşnut olmuş, boy 70cm civarı.
Hasat için 2 ay daha bekleyeceğim.

626515

626514

:rolleyes:

Muda
05-02-2017, 12:05
Geçen hasattan kalan beyaz ve turuncu yumruları, gelişi güzel büyük saksılara atıvermiştim.
Aşırı sulama yapmaya meyilliyim, saksı kalabalık olunca birinden biri kullanıyor fazla suları.
Zerde bu durumdan hoşnut olmuş, boy 70cm civarı.
Hasat için 2 ay daha bekleyeceğim.

626515

626514

:rolleyes:

Sizdeki ve bendeki zerdaçallar sanırım farklı. Tabi iklim ve bakım da çok şey değiştiriyor. Bende olanlara kırmızı örümcek geldi. İlaç da yapamadığım için yapraklar kurudu. Sizdekilerin son durumları hakkında bilgi verebilirmisiniz ?

Hasat için 10 aya kadar bir süre geçmesi gerekiyormuş.

How to Grow Turmeric (Curcuma) - Quiet Corner (http://www.quiet-corner.com/garden-ideas/how-to-grow-turmeric/)

Benim diktiklerim ise biraz da beklemiş olunca yaz sıcakları gelmeden çıkmadılar. Muhtemelen yumru da yapmamışlardır. En kısa zamanda çıkartıp köklerini yıkayıp ayrı toprakta yeniden dikmeyi deneyeceğim. Belki daha başarılı oluruz. Tabi ki ölmedilerse.

Jezebel
05-02-2017, 15:16
Hasatta bir şey elde edemedim.
Tüm enerjisini üst aksama vermişti belki.
Olduğu gibi geri diktim.
Kışın yapraklar kurudu, altta ne var bakmadım.
Hevesim topyekün kaçtı, uçtu, buhar oldu.
Vazgeçtim.

mahon67
18-02-2017, 19:30
Benim de denemem olmuştu geçen yıl baharda ektim saksıya ve bugün söküm yaptım; 2 adet 20 cm lik saksıdan yarım kg depo yumsusu, bir avuç zerdeçal çıktı. Bence hasat için Şubat dahi erken çünkü kökler halen gelişmeye devam ediyor. - yapraklar solsa dahi- Bence; bir de çok büyük saksılarda yetiştirmek gerekiyor. Saksının tamamı çim kaplıydı ve besin yumruları saksı dibine sıkışmışlardı... Hasattan fotolar...

Muda
18-02-2017, 21:13
Bendekilerden az olan saksıdakiler bir tane hariç tamamen çürümüşler. Hayatta olanı da kaybolmasın diye ayırdım. Nasıl yaptı isem onu da çöpe veya saksıya geri attım. O kadar aramama rağmen bulamadım. Diğer saksıyı çevirip toprağı ile boşalttım. Bu saksıdakilerden en dipte yumru yapmış taze kökler gördüm. Başlarına bir şey gelmemesi için yeniden yerine koydum. Biraz su döküp bodrumdaki kömürlüğe kaldırdım. İlkbahara kadar uyusunlar. Benim gördüklerim bej gibi açık renklilerdi. Diktiklerimden çok daha tombul olmuşlar. Sn. Jezebel'in fotoğraflarına bakınca aynısı olmuşlar. Yukarıdaki kısımlarda diğerlerinden var mı bilemiyorum. İlkbaharda yeniden deneme yapacağım.

Angel Aki
08-06-2017, 13:42
Geçtiğimiz kış pazardan aldığım bir küçük kutudan çıkan zerdeçalleri şubat-mart gibi saksıya dikmiştim. İçlerinden sadece bir tanesi yeşillendi. Hâlâ minicik! Sanıyorum gübre yetersiz geldi. Ayrıca saksıda küçük. En kısa zamanda saksısını büyütüp daha güzel bir yaşam alanı sağlayacağım. Resimde gördüğünüz benim zerdeçal miniğim. :D

Muda
08-06-2017, 14:34
Zerdeçal çok geç çıkıyor. Diğerlerinden de muhtemelen çıkanlar olacaktır. Büyük derin saksıya dikmek daha iyi olacak. Ancak ben yine uzun saksıya diktim.

bahçe heveslisi
31-08-2017, 22:58
arkadaşlar bunu ticari olarak üretmek mümkün mü?

siflera12
01-09-2017, 18:17
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bahçe heveslisi
01-09-2017, 23:33

???

siflera12
02-09-2017, 10:36
???
Yanlışlıkla oldu :)

bahçe heveslisi
04-09-2017, 11:54
:p:p:p:p

Muda
22-12-2017, 23:09
Geçtiğimiz yıla göre sayı azalsa da biraz daha büyük zerdeçallarımız oldu. Yaprakları biraz daha kurursa bakacağım. Hiç kıpırdatmadan gelecek yıl daha erken uyandırıp daha büyük olabilir mi diye de düşünüyorum. Dönem Afyonkarahisar'da zerdeçal için çok kısa geliyor sanırım. Bir gün çiçek açtığı günü de görürüz. Bundan sonra daha zor bulacağımızı düşünerek hiç hasat yapmadan üretmeye çalışıyorum.

663145

thunderon
14-02-2018, 12:41
MErhaba,

Metro markette taz zerdaçla buldum bende çimlendirmeyi deneyeceğim bakalım sonuç ne olacak?

siflera12
10-06-2018, 09:15
Bunlarda benim zerdeçallarım ( metrodan aldım ) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180610/127f832012bd57b14f33d70f6ff9a4ec.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

thunderon
19-06-2018, 13:23
4 ay önce aldığım zerdeçallar yeni filizlendi.

thunderon
13-09-2018, 08:19
Zerdeçal büyüyor.Bakalım ektiğim kök kadar ürün alabilecek miyim:)

Muda
08-11-2018, 16:57
Zerdaçal yetiştirme ile ilgili bir kısım verileri google çeviri ile buraya aktarıyorum. Yazı sonunda orjinal link bulunmakta.

Tabii ki, kendi altın süt , zerdeçal latte, zerdeçal smoothies ya da zerdeçal çay, ama baharat en iyi lezzet ve olası sağlık yararları için taze zerdeçal yemin etmek için baharat bölümünden zerdeçal tozu satın alabilirsiniz . Ve taze yiyecekleri sağlık gıda mağazalarında ve hatta ana marketlerde bulabileceğiniz gibi ucuz değil.
Neyse ki zerdeçal büyük bir pot veya ekici koymak için güneşli bir nokta varsa büyümek kolaydır. İstediğini ver ve bir yabani ot gibi büyüyecek ve çekici tropikal yaprakları ve taze zerdeçalın cömert bir hasadıyla sizi ödüllendirecek.
Zerdeçal ( Curcuma longa ), zencefil ailesiyle aynı tropik bitkidir. Narin bir bitki değil, zerdeçal büyük yeşil yaprakları vardır ve 3 veya daha fazla metre boyunda büyür. Bitki her bir gövdede olgunlaştıkça, yeşilimsi beyaz ve bazen pembe çiçeklerden oluşan bir salkım oluşturur. Zencefil gibi, zerdeçal sıcak, nemli koşullarda ve iyi drene edilmiş, nötr topraklarda büyür.

GETTY IMAGES MARKGİLLOW
ABD kışın çoğu zaman geç kış aylarında kapalı bitki yetiştirirseniz en iyi şekilde üretecektir. Kapalı ve açık alanınıza bağlı olarak, yaz mevsiminde bir houseplant olarak saklayabilirsiniz ya da donma ihtimali arttıkça hava dışarıya çıkar ve hava, biber ve patlıcan fidelerini söndürecek kadar sıcaktır. Ve eğer 8-11 Bölgelerinde yaşıyorsanız, onu tamamen dışarıda büyüyebilirsiniz.
1. Ne zaman bitki dikeceğini hesaplayınız.
Zerdeçal ekimden hasattan yedi ila 10 ay sürer. Ne zaman biteceğini anlamak için, sonbaharda ilk donunuzu aldığınız zamandan 10 ay geriye doğru sayın. İlk donum ekim ortası civarında, bu yüzden zerdeçalımı Aralık ortası ile mart ortası arasında başlatacağım. Büyüme mevsiminiz uzarsa veya büyümek için geniş ve güneşli bir kapalı alanınız varsa, zamanlamanız daha az kritiktir, ancak kışın geç ilkbaharda ekimden en iyi sonuçları almaya devam edebilirsiniz.
2. Köklerinizi kaynak edin.
Zerdeçal rizomlardan, etli kök benzeri yapılardan yetiştirilir. Benim yerel süpermarket ve sağlık gıda deposu, her ikisi de kış aylarında taze rizomları var. Asya veya Hint yiyecekleri de stoklayabilir ya da sizin için sipariş verebilir. Eğer yerel olarak bulamazsanız, Jung Seed küçük saksı bitkileri satıyor ya da Amazon veya eBay'de bir dizi satıcıdan taze zerdeçal rizomları satın alabilirsiniz . (Muhtemel gümrük sorunlarından kaçınmak için ABD'de bir satıcı seçin). Dolgun rizomları mümkün olduğunca çok sayıda çarpma (tomurcuk) ile seçin.

SWAPAN FOTOĞRAFÇILIK / SHUTTERSTOCK
Her 6-8 inç rizom için 14 ila 18 inçlik bir tencereye veya ekiciya ve onu doldurmak için yeterince çömlek toprağa ihtiyacınız olacaktır. Fakat başlangıç olarak, rizomlarınızı daha küçük kaplarda filizlendirmek ve daha sonra birkaç yapraklı ve iyi geliştiklerinde bunları daha büyük kaplara nakletmek daha pratiktir. İşte nasıl:
1. Rizomlarınızı her bölüme iki veya üç tomurcuk ile bölümlere ayırın.
2. 3 inçlik tencereleri, iyi bir çömlek toprağı ile doldurun .
3. Kök kısımlarını toprağa düz olarak yatırın ve daha fazla toprak ile kaplayın.
4. Suyu iyice temizleyin ve tencere şeffaf plastik torbalara atın.
5. Kapları veya kapakları bulabileceğiniz en sıcak yere yerleştirin (86 ila 95 derece idealdir). Düşük sıcaklıklarda filizlenme çok yavaş olur ve rizomlarınız filizlenmekten ziyade çürür. Kaçık yeri yok mu? Bir ısıtma yastığı veya küçük masa lambası, piknik soğutucu ve bir termometre ile büyük bir çimlenme odası yapabilirsiniz. Ya da ev kullanımı için küçük bir çimlenme odası satın alabilirsiniz . Işık ya da hiç ışık bu aşamada iyidir.
Reklam - Aşağıda Okumaya Devam

KANCHANA TİPMONTİAN / SHUTTERSTOCK
1. şeyleri hafif ve sıcak tutun.
Tencerelerinizi birkaç günde bir kontrol edin ve filizler ortaya çıkmaya başladığında, çömlekleri pencere kenarına ya da yetişen ışığın altına getirin. Eviniz gerçekten sıcak olmadıkça (bu aşamada optimum büyüme sıcaklığı 77 ila 86 derece arasındadır), bunları 80'lerin altına yerleştirecek bir ısı matına koymak isteyeceksiniz . Bitkiler plastik örtülerini örttüklerinde, onları sökün.
2. Gerektiği gibi su.
Mini seraları açtıktan sonra, zerdeçalınızı gerektiği gibi sulamaya başlamanız gerekecektir; toprağı nemli tutun, ama soggy değildir ve nemi yükseltmek için yaprakları günde bir veya iki kez suyla buğulayın. Toprağın herhangi bir noktada kurumasına izin vermek nihai hasatınızı azaltacaktır.
3. Daha büyük tencerelere nakli.
Bitkileriniz 6 ila 8 inç boyunda olduklarında, bunları saksı toprağıyla dolu daha büyük tencerelere (son olanlar veya orta boy) dikkatle nakledin. Isı matını 70 dereceye gelene kadar haftada bir derece düşürmeye başlayın. Bu noktada, iç ortam sıcaklığınız ortalama 68 dereceye ulaştığı sürece ısı matını çıkarabilirsiniz.
Aksi takdirde, ısı matını kullanmaya devam edin. Orta boy tencerelerdeki bitkiler, son ağırlıklar veya ekicilerde en ağır hale geldiklerinde veya daha fazla sürgün göndermeye başlamaya hazırdır.
4. Bitkileri dışarıya taşıyın.
Tahmininiz sadece ılık geceler gösterdiğinde, zerdüşünüzü dışarıda bıraktığınızda, zerdeğinizi dışarıda gezdirin. İhale yapraklarının güneşte yanmasını önlemek için ilk birkaç gün için kısmi gölge sağlayın. Yaz mevsiminde gerektiği gibi suya devam edin ve toprağı nemli tutmaya değil, soggy yapmaya devam edin. Büyüyen bitkilerinizi her birkaç haftada bir kompost çay ile sulandırarak veya patates veya kök bitkileri için önerilen bir gübre kullanarak besleyin .

SWAPAN FOTOĞRAFÇILIK / SHUTTERSTOCK
Zerdeğiniz, yapraklar ve gövde diktikten yaklaşık yedi ila 10 ay sonra kahverengi ve kuru dönmeye başladığında hasat etmeye hazırdır. Bitkileri, toprağı ve hepsini uçurun ve taze zerdeçaldan toprağı çalkalayın. Sapları bir inçten veya rizomların kütlesinin üzerine kadar kesin ve rizomları iyice yıkayın.

GETTY IMAGES LİLLİ GÜNÜ
Rizomlar buzdolabında hava geçirmeyen bir torba veya konteynır içinde altı aya kadar taze kalacaktır; Onları daha uzun süre saklamak için dondurucuya atın. Yeniden işlemek için en büyük birkaçını koyduğunuzdan emin olun!
Kendi zerdeçal tozu da yapabilirsiniz. Taze temizlenmiş rizomları bir tencereye yerleştirin ve suyla örtün, kaynatın ve bir çatalla kolayca delinene kadar pişirin (boyutlarına bağlı olarak, bu 45 ila 60 dakika veya daha uzun sürebilir).
Pişirilmiş rizomları boşaltın, cildinizi parmaklarınızla (isteğe bağlı) ovalayın ve güneşte kurutun ya da kırılıncaya kadar 140 derecede bir gıda kurutucusunu kurulayın ve bükmeye çalıştığınızda temiz bir şekilde çırpın. Pişirme için zerdeçal tozu yapmak için bir baharat değirmeni, kahve öğütücü veya harç ve havaneli öğütülmüş rizomları öğütün. Pro püf noktası: Zerdeçal rizomlarını tutarken parmaklarınızı açmayacak kadar parlak bir portakal döndürecek şekilde eldiven giymek isteyebilirsiniz.
Lezzetli ve sağlıklı hasatınızın tadını çıkarın!
https://www.goodhousekeeping.com/home/gardening/a20706465/how-to-grow-turmeric/

thunderon
10-07-2019, 22:48
Geçen sene ektiğim 3 kök zerdeçalın 1 i hasat etmiştim kalan 2 kökün biri kışı dışarıda geçirdi diğeri ev içinde kışı dışarda geçiren soğuktan ölmedi bu sene daha gür yapraklandı mart nisan gibi hasat edip tekrar dikeceğim bu sene içeride almayı düşünmüyorum
Yuvarlak saksı kışı dışarda geçirdi uzun olan evdeydi

tropikalist
11-07-2019, 10:00
sn thunderon siz kökü nereden temin ettiniz acaba eğer olursa bana yollar mısnız

thunderon
11-07-2019, 12:31
Selamlar ben metro marketten almıştım oradan temin edebilirsiniz sanırım

Muda
02-10-2019, 21:23
Bu yıl büyük ve daha derin saksıda yetiştirmeye çalıştığım zerdeçallar çok güzel oldular. Çiçek açtıramadım. Şu anda sararmaya başladılar.

699156

thunderon
06-10-2019, 16:53
Ne zaman sökeceksiniz?

Muda
06-10-2019, 23:35
Kuruduğu zaman.
Hasat için on ay kadar süre gerekiyormuş. Bizim sıcak dönem kısa. Sera gerekli.

꧂Ω꧁
22-04-2023, 16:52
Serasız yetişmez mi?