Bağlan

View Full Version : Gölge ve yarı gölgeye uygun bitkiler




abk
10-12-2007, 12:41
Yazlıktaki balkonum bahçeden 1 metre kadar yüksekte ve balkon bahçeye 40 cm. kadar çıkıntı yapıyor . Dolayısıyla bu kısım ( balkonun altı ) gölgede kaldığı için her bitki de yetişmiyor . Geçen yaz saksı içinde küpe çiçekleri koydum ama onlarda arkada kalan duvarın çirkin görüntüsünü kapatmaya yetecek kadar gürleşmediler . Balkonumun altına ekebileceğim çiçeklerle ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim .




Penelophe
10-12-2007, 15:59
Gölgelik, ağaç altı köşeler, çirkin görüntüyü örtmek için (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=183378&postcount=22) belki yardımı olur.;) Kolay gelsin..

abk
10-12-2007, 21:32
Teşekkürler Penelophe . Şu an cezayir menekşesini araştırıyorum . Ancak benim zemin beton kaplı . Bu da ayrı bir sorun yaratıyor . Aslında duvarın çirkin görünüşünü kapatmak için bitkilerin yanında farklı aksesuarlar da kullanabilir . Ama bu konuda çok yaratıcı değilim sanırım . İlk fırsatta bir fotograf çekip sizlerden yardım istemeyi düşünüyorum .

sempe
10-12-2007, 22:21
Cezayir menekşesi aslında çok arsız bir bitki. Taşı bile delip çıkıyor. Ben 3 yıldır kendisinden kurtulamadım.:p Baharda isterseniz yollarım.

abk
10-12-2007, 22:46
Cezayir menekşesi aslında çok arsız bir bitki. Taşı bile delip çıkıyor. Ben 3 yıldır kendisinden kurtulamadım.:p Baharda isterseniz yollarım.

Gönderebilirseniz sevinirim . Benim zemin de beton olduğuna göre ,parçalayabilecek bir bitki gerekiyordu .Uygundur yani . :p Gölgede yetişiyor değil mi ? Umarım yanılmıyorumdur .

sempe
10-12-2007, 22:51
Gölgede de yetişir diye tahmin ediyorum ama emin değilim. Yarı gölgede yetişiyor.

abk
10-12-2007, 22:58
Cezayir menekşesinin yüksekliği ne kadar ? Benim kapatmam gereken yaklaşık 1 metre yüksekliğinde bir duvarım var . Sanırım başka bir bitki ile kombine olarak kullanmalıyım .

Harun Parlak
10-12-2007, 23:00
Cezayir menekşesi yerden yükselmesi çok zor ama yukarıdan aşşağı salarsanız 5 m bile sarkabilir.

sempe
10-12-2007, 23:01
Sadece yer örtücü olarak kullanabilirsiniz. Sardırılabilir mi bilmiyorum.

abk
10-12-2007, 23:04
Aslında ortanca isteklerime daha uygun gibi geliyor . Ancak zemin beton olunca sorun yaratır diye düşünüyorum . Betonun üzerine toprak doldurmayı düşündüm ancak toprak seviyesi en fazla bir karış olacak . Bu derinliğin yetebileceği bitkiler olmalı .

Harun Parlak
10-12-2007, 23:12
Ortanca için yetebilirde o derinlik arşivime baktım ama cezayirmenkşesinin boylanmasını çekmemişim.

Penelophe
10-12-2007, 23:16
Sayın Abk, eğer kapatmak istediğiniz alanın bir kaç açıdan fotoğrafını yayınlarsanız, yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.

Cezayir menekşeleri çok arsızlar ve genellikle yer örtücü olarak kullanılıyorlar. Benim bahçede yaşayan cezayir menekşesi, gölgede büyüyor, yaklaşık 1 metre kadar uzuyor.

Zeminin üzerini 1 karış toprakla doldurmayı düşünüyorsunuz ama bunu deneyimlerime dayanarak önermiyorum. Konunun uzmanları da değinecektir ama benim gözlemlediğim kadarıyla sığ toprakta güneş görmesi gereken bitkiler yetişiyor. Tabi bu gözlemim yanlış da olabilir.

Derin ve dekorlu saksılara dikeceğiniz ve yanyana dizeceğiniz ortancalar durumu kurtaracaktır diye düşünüyorum. Sanırım gölgede yetişen çimler de mevcut. Balkonun altına dolduracağınız toprağa çim ekip, ortanca saksılarını öyle dizerseniz saksıların arasından görünecek zemindeki kötü görüntüyü de önlemiş olursunuz.

Ama kapatmak istediğiniz alanın fotoğrafları yorumlarımızı kuvvetlendirecektir. Kolay gelsin.

abk
10-12-2007, 23:24
Cezayir menekşesi de fotograflarda çok güzel duruyor aslında . Ancak Penelophe'nin dediği gibi fotograf çekmek daha iyi olacak sanırım . Zemine geçen yaz saksılar koymuştum . Ancak sulama esnasında ve rüzgarın da etkisiyle çabucak tozlanıp kirleniyor zemin . Ben de çalışan biri olarak yeterince zaman ayıramıyorum o kısma . Her seferinde saksıları çekip yıkamak gerçekten yorucu oluyor . Bu yüzden saksı fikri de çok cazip gelmiyor .

limon
11-12-2007, 18:54
Saksıların altına tekerlekli ahşap saksı altlıklarından alırsanız, altlarını temizlemek çok kolaylaşır. Ben tüm saksılarımın altına özellikle büyük olanlara bu uygulamayı yaptım. Zemini yıkarken veya süpürürken hiç zorlamıyor beni saksılar. O altlıklar yapı marketlerde oldukça pahalıca. Kendiniz çok ucuza mal edebilirsiniz. Sadece saksılarınızın altına yetecek büyüklükte ahşap alıp kestirin. Saksının ağırlığını taşıyacak sağlamlıkta tekerlekler alıp, bir altlığa 4 tekerlek montelerseniz çok ucuza halletmiş olursunuz. Tekerlekler çok çeşitli, siz küçük dört tarafa dönebilen çok ucuz olanlarını tercih edin. Yarın unutmazsam fotoğrafını çekip gönderirim. Not: Mutfaktaki su bidonunun altına da hazırladım aynı sistemden.

abk
12-12-2007, 07:53
Not: Mutfaktaki suyun altına da hazırladım aynı sistemden.
Sevgili Limon;
İlk okuduğumda " nasıl yani " diye düşündüm . Suya tekerlek takılabilir mi ? Sonra da kendimi çok şanslı hissettim . Belki doğru belki de yanlış . Ama ben hala bardağımı çeşmenin altına koyarak dolduruyorum suyumu . :p Başka bir şehirde yaşasam bu kadar güvenebilirmiydim musluktan akan suya , bilemiyorum . Burada yaşayanların büyük kısmı da hazır su kullanıyor . Ben inatla şehir suyunu kullanmaya devam ediyorum .

sukranayalp
12-12-2007, 09:00
Sn Abk, niye Aquba (koyun gözü) dikmiyorsunuz?
Arada kalan boşluğu kapatacak, gösterişli ve budayarak istediğiniz boyda tutacağınız gölge için ideal bir bitki.
Güneş gördüğünde yaprak yanıkları oluşuyor. Bilginiz olsun. Alacalı rengi ile bahçenize ayrı bir hava katacaktır. Bunu dikerseniz tek sorun çıkma yapan kısmın altına ulaşmanızda zorluk çıkmasıdır.

Bu tür yerler, bazen böcek yuvaları, örümcek ağları gibi şeylere neden oluyor. Bu nedenle şöyle bir uygulama size daha uygun olacaktır :
Penelophe'nin önerdiği cezayir menekşesi de çok güzel ve yerinde bir fikir. Ama sizin yerinizde olsaydım, birçok uygulamalarımda yaptığım gibi, balkona koyacağım saksılardan bol miktarda aşağı sarkıtarak kullanırdım. Adeta yeşil-beyaz şelale etkisi yapıyor. Altta kalan boşluğu kapatır. En önemli avantajı da istediğiniz de burayı temizleme imkanına sahip olmanızdır.

abk
12-12-2007, 11:11
Sayın Sukranayalp;
Cezayir menekşesini de sizin eski bir mesajınızdan bulmuştum , gölgede yetişebilen bir bitki olduğunu söylüyordunuz . Koyun gözü olarak sitede bir bilgi bulamadım . Google da araştırdığımda ise farklı türlere aynı ismin verildiğini gördüm . Bellis perennis , T. Parthenium , Gazania rigens ,hepsi koyun gözü olarak geçiyor . Aquba olarak bulamadım . Bitkinin fotograf ve yetiştirilmesi hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim .

sukranayalp
12-12-2007, 11:43
Sn Abk, okunuşu ile yazdığım için ulşamamışsınız. Aucuba olarak arayın.
30 cm. derinlikteki toprakta bile rahatlıkla yetiştireceğiniz bir çalıdır. Yapraklarını dökmez. Üzerinde sarı benekleri vardır. Bu nedenle göz kamaştırıcıdır. İri yapraklıdır.Fon oluşturucu ve kapatıcı- kuşatıcı özelliktedir. Budamaya gelir. İlk 2 sene için budamamanızda fayda var. 1 m uzunluktaki sıra üzerine 4 adet 50 cm lik boyda aucuba dikebilirsiniz. Hesaplamanızı buna göre yapın.Nemli toprağı sever. Siz de sık sık buraya su geldiğini yazmıştınız galiba.

abk
12-12-2007, 12:46
Aucuba 'nın fotograflarını gördüm . Gerçekten güzel bir bitki . Yakınlardaki bir çiçekçiye sordum ancak dışmekan bitkisi olduğu için ellerinde bulundurmadıklarını söyledi . İlk fırsatta alacağım , ancak bahçeye baharda ekmeyi planlıyorum .

Penelophe
12-12-2007, 15:40
Aküba (Aucuba japonica) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5744)

abk
12-12-2007, 16:12
:p Zaten fotografları verdiğiniz adreste görmüştüm . :p Hatta nerden aldınız diye soracaktım ama benden önce davranıp soran birileri vardı .

guzidee
09-03-2008, 19:34
Merhaba,
Size ekte resmini gonderdigim bir duvarim var. Golge ve az gunes aliyor (aksam ustu birkac saat). Bu duvardaki sarmasiklarin arasina Cezayir Meneksesi diksem birlikte yasarlar mi sizce? Olmaz ise butun duvar boyunca dikmem gerekecek? Istanbul'da nerede bulurum, bilgisi olan var mi?

Cihan Vural
03-08-2009, 15:13
İstanbul Modada oturuyorum. Apartmanın arkaya bakan bölümünde cok küçük apartmanlar arasında kalan bir bahçem var.
İki defa bahçevan ve seracı arkadaşlar ilgilendi ama hep hayalkırıklığına uğradık çünkü özensiz ve baştan sağma ilgilenmiş olduklarını zaman geçtikçe gördük ve öğrendik.
Ben de şimdi kendim öğrenmeye ve bazı fideler ekmeye çalışıyorum.
bahçe küçük 8 m2 kadar bir toprak parçası.Etrafı apartmanlarla çevrili olduğu için
direk güneşi 10.00 ila 11.30 arası alıyor fakat günün diğer saatleri de bahçe koyu bir gölge içinde değil. Buna hafif gölge hatta aydınlık gölge diyebiliriz yaz aylarında..
Birde batı tarafından bahçe hafif bir rüzgar alıyor. bu yöndeki diğer bahçelerin açıklığından oluşan bir sirkülasyon sanıyorum.
Bu alana uygun hangi bitkilerin yetişebşleceği hakkında bilgilerinizi ve deneyimlerinizi aktarırsanız çok sevineceğim.

nurcanaybay
03-08-2009, 16:27
Gala ,kurdela ,begonya seçenekler arasında.Fotoğraf ekleyebilirseniz daha çok fikir üretebiliriz.

thomasina
03-08-2009, 16:38
Agloanema da yarı gölge hatta gölgede iyi yetişiyor.
Saygılar.

ozgurbilgin
03-08-2009, 16:42
Zemin nasıl?

Kiraz
03-08-2009, 17:07
Camgüzeli, ayı pençesi, hosta, rus ortancası.

Cihan Vural
03-08-2009, 19:31
cevaplar için teşekkürler.
resim ekleyemedim bilgisayara aktarma olanağım olmadığı için.
toprak tipleri hakkında çok bilgim olmadığı için tam olarak tanımlayamıyorum fakat çok verımlı olmadığını bahçevan söylemişti. dikdörtgen şeklindeki bahçeyi iki bölüme ayırmak için tam ortada 20 cm eninde bir beton var doğuya bakan kısımdaki toprak genelde hem nemli kalıyor
ve işlemeye çalışınca balçık gibi çok zorluyor. batıya bakan kısımdaki toprakta benzer fakat diğer taraftaki gibi çok balçıklaşmıyor daha çabuk kuruyor, işlemek daha rahat..
cevaplarınız için şimdiden teşekkurler

limon
03-08-2009, 21:58
Devamlı nemli olan toprakta Ortanca ve Orman Gülünü beraber kullanabilirsiniz. İkisi de devamlı nemli toprak ve gölge severler. Orman Gülü muhteşem çiçeklerini baharda açarken, tam onun çiçekleri geçeceği sırada Ortanca tüm yaz üzerinde kalacak olan çiçeklerini açmaya başlar.

Tabii bu bitkiler boylu bitkilerdir. Siz yer örtücü türleri mi yoksa süs bitkileri mi düşünüyorsunuz?

Tam gölge alana bu sene yaptığım kendi uygulamamın hem görselliğinden çok memnun kaldım hem de bitkiler bulundukları yerden çok memnun kaldılar. Ortancalarla Orman Güllerini beraber diktim. Önlerine de beyaz renkte Cam Güzelleri diktim. Önlerine diktiğim Cam Güzelleri, toprağın görünmesini engellerip, sınır oluşturdular. Kalan diğer bölüme bir çok değişik yer örtücü deneyip başarılı olamayınca, mebran serip mıcırla taş karışımı döktüm.

Uygulama şurada(Orman Güllerini çiçekleri geçmişti ancak): http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=439146&postcount=284
Burada da Orman Güllerinin çiçekli halleri; http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=422394&postcount=215

Yer örtücü olarak ta eğer üzerine basılmayacaksa, en sorunsuz, gölgede de yetişen, "Buz Çiçeği" nin etli sulu yapraklı olan türünü bazı yerlerde kullabilirsiniz. Çok sorunsuz, çok kısa sürede gelişen bir bitkidir.
Şuradaki 2. fotoğraftaki bitki: http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=459402&postcount=395

nurcanaybay
04-08-2009, 18:21
Astilbe ile müge de sizin için uygun ,yazmayı unutmuşum.

Cihan Vural
05-08-2009, 17:56
herkesin ilgisi içın teşekkür ederim. Bilgilendiğim bir konu oldu.

Cihan Vural
05-08-2009, 17:59
Limon çok şanslı :)

osmann
16-09-2009, 01:26
Benim bildiğim gölgede en gösterişli gelişen bitkilerin başında ortanca geliyor. Eğer alan genişse hacimli yapısı ile kolayca yer dolduracak ve çiçekleriyle dekoratif görünecektir.

mavii
20-11-2009, 15:50
defne * laurus nobilis

Bilal
20-11-2009, 16:36
Kış çiçeği olarak siklamen derim. Hem de hemen alıp dikebilirsiniz. Yaza kadar sürekli çiçek açar.

Kiraz
15-01-2010, 19:56
Çok önceleri gölge alan için hazırladığım bir listeyi buldum:

akuba
ortanca
ligustrum
pittosporum
ruscus
hedera helix
orman gülü
açelya
mahonia
skimmia
bodur karayemiş
şimşir

zemin için: arapsaçı, osmanlı çimi

bilgeonur
23-03-2010, 12:09
İzmir'de olimpiyat evlerinde yeni taşındığım evin önünde resimde de görebileceğiniz üzere bir bahçecik var. Burası güneş görmeyen ancak bol ışık alan bir yer. Fakat kışın birazcık soğuk olabiliyor. Zira açık bir merdiven alanına bakıyor.
Daha önce oturan kişi bir takım çicekler ekmiş ancak geliştirilmesi gerekiyor. Burası için bana hangi bitkileri önerebilirsiniz. Yaz kış yeşil kalması tercihimdir.Kenar bölgelere doğru uzun bitkiler de olabilir.
Bu konuda önerisi olan arkadaşlarımızın değerli fikirlerini almak isterim.

Saygılarımla,
Onur Bilgen

MagicLife
23-03-2010, 21:59
güzel bir bahçecik. Güzel birşekilde değerlendirmek lazım.

Zühre Demir
23-03-2010, 22:16
Buraya rengarenk açelyalar muhteşem olur diye düşünüyorum.

Kiraz
24-03-2010, 09:19
Zemini örtmek ve setten sarkıtmak için buzçiçeği de olabilir.

nurcanaybay
26-09-2010, 13:14
İlk aklıma gelen çiçekler ;
-ortanca
-hosta
-calla
-russelia sarmentosa
-heliotropium peruvianum
-ceratostigma plumbaginoides
-colyoz
-kurdela
-yeni gine- cam güzeli
-orman menekşesi

Chotanaq
26-09-2010, 13:26
Söylediğiniz bitkilere bakacağım dediğim gibi ısıtma sistemi veya güneş etkisi cihazları var mı acaba?


(Resimlerde gördüğünüz gibi güney cephe güneşli ben kuzey cepheyim. Yansıma yapıyor ama direkt almıyor)

En çok çöl gülleri büyüsün istiyorum. Bir de aşağıda belirteceğim yeni tohumlar. O kırmızı yapraklı bitki neden soluyor anlamadım su vermiyorum aşırı.

Yeni tohumlar;

1- LUPIN
2- PLATYCODON (BALON ÇİÇEĞİ)
3- ÇİN FENERİ
4- AŞK MERCANI

Chotanaq
26-09-2010, 13:27
Resimler bunlar

Chotanaq
26-09-2010, 13:39
Ortanca ile calla gerçekten harika..Bunlar olabilir..

Emre Albayrak
12-10-2010, 09:21
Gölge ve yarı gölge bahçeler için güzel bir liste buldum arkadaşlar.. Sizlerle paylaşmak istedim..

Yarı Gölge Alanlar İçin Perennialler
Anchusa azurea (Italian Bugloss)
Anemone pulsatilla (Pasque Flower)
Aquilegia sp. (Columbine)
Astilbe x Arendsii (Astilbe or False Spirea)
Iberis sempervivens (Candytuft)
Lamium maculatum (Spotted Deadnettle)
Rudbeckia hirta (Black-eyed Susan)
Veronica sp. (Speedwell)

Gölge Alanlar İçin Perennialler
Bergenia cordifolia (Heartleaf Bergenia)
Brunnera macrophylla (Siberian Bugloss)
Hosta sp. (Plantain Lily or Funkia)
Lobelia sp. (Cardinal Flower)
Lunaria annua (Honesty or Money Plant)
Mertensia virginica (Bluebells)
Monarda didyma (Bee Balm)
Mysotis scorpiodes (Forget-Me-Not)
Poleomonium caeruleum (Jacob's Ladder)
Primula sp. (Primrose)
Pulmonaria saccharata (Lungwort)
Sanguinaria canadensis (Bloodroot)
Thalictrum aquilegifolium (Meadow-rue)
Viola sp. (Violets)

Yarı Gölge Alanlar İçin Annualler
Ageratum houstonianum (Ageratum or Flossflower)
Begonia sp. (Begonia)
Calendula officinalis (Pot Marigold)
Callistephus chinensis (China Aster)
Catharanthus rosea (Vinca)
Coreopsis tinctoria (Calliopsis)
Dianthus chinensis (Garden Pink)
Impatiens walleriana (Impatiens)
Lathyrus odorata (Sweet Pea)
Limonium sinuatum (Russian Statice)
Lobelia erinus (Edging Lobelia)
Lobularia maritima (Sweet Alyssum)
Nirembergia hippomanica (Blue Cup Flower)
Petunia x hybrida (Petunia)
Phlox drummondi (Annual Phlox)
Portulaca grandiflora (Moss Rose)
Sanvitalia procumbens (Creeping Zinnia)
Scabiosa atropurpurea (Starflower or Sweet Scabious)
Torenia fournieri (Wishbone Flower)
Tropaeolum majus (Nasturtium)
Verbena x hybrida (Garden Verbena)
Viola x wittrockiana (Pansy)

Gölge Alanlar İçin Annualler
Begonia sp. (Begonia)
Coleus x hybridus (Coleus)
Impatiens walleriana (Impatiens)

Emre Albayrak
13-10-2010, 09:10
http://rapidshare.com/files/424756896/bitki_fotoae_raflarae_.rar

Arkadaşlar burda da listedeki bitkilerin fotoğrafları var. Tek tel hepsinin ismini de yazdım fotoğrafların üzerine.. Umarım işinize yarar..

ozgur0ozdemir
13-10-2010, 15:51
Emre Bey kendi adıma çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık gerçekten işe yarar bir çalışma.

Emre Albayrak
13-10-2010, 16:07
Ne demek efendim. İlerleyen zamanda listeyi ve fotoğrafları çoğaltabiliriz.

canannuman
30-06-2011, 08:21
Haftasonu Tekirdağ çorlu tarafında işim vardı ve bir tanıdığımızın bahçesinde tamamen güneşsiz ağaç altlarında dereotu yapraklarına benzeyen pastel renklerde ortalama 1.5 cm çaplı açan bir çiçeğe sahip, çok varım mütevaziyim bak gölgede yaşıyorum işte çiçeğim bile var diye bağıran bu sevimli çiçeği gördüm. İnternette sürekli araştırmaya başladım ve buldum çok mutluyum.

Sürekli gölgede çiçek açmaz denmesine açanlarda ortanca, begonya fazla çeşit olmaz denmesine rağmen bu çiçeğin gölgede açması beni çok mutlu etti.

Gölge yeri olan bu bildiğimiz çörekotunu denesin ben deneyeceğim sıfır gölgede açtığını gördüm çok sevindim. Umarım birilerinin bu bilgi işine yarar.
Daha önce denemiştim çörekotunun çiçeği güzel derlerdi hatta evin camındaki saksılara (Şimdi anlıyorum ) yalınkatı dereotu yapraklı bir kır çiçeği çıkmış seviniyordum Allah gönderdi diye. Ama nereye ne ekelediğimi unutuyorum o yüzden aynı zamanda (Şu tarihlerde) açan bu bitkinin çörekotu olduğunu düşünüyorum ama yalınkat gibisi.

Acaba başka türde evinizde gölgede veya ağaç altında sıfır güneşte açan başka türlerde varmı? Yönlendirirseniz sevinirim.
Saygılar.

Belladonna
30-03-2012, 15:20
Ben de yanlarına Türkçe adlarını yazayım dedim:

Yarı Gölge Alanlar İçin Perennialler
Anchusa azurea (Sığır Dili)
Anemone pulsatilla (Manisa Lalesi, Dağ Lalesi, Rahim Çiçeği)
Aquilegia sp. (Haseki Küpesi)
Astilbe x Arendsii (Astilbe, Melez taşkıran çiçeği)
Iberis sempervirens (Hepyeşil Hünkarbeğendi)
Lamium maculatum (Lekeli Ballıbaba)
Rudbeckia hirta (Güneş şapkası)
Veronica sp. (Mine, Yavşan otu)

Gölge Alanlar İçin Perennialler
Bergenia cordifolia (Kış Ortancası)
Brunnera macrophylla (Büyük Yapraklı Beni Unutma)
Hosta sp. (Hosta)
Lobelia sp. (Lobelya, Frengi Otu, Kadinal Çiçeği)
Lunaria annua (Sedef Çiçeği)
Mertensia virginica (-)
Monarda didyma (Altınoğulotu)
Myosotis scorpiodes (Unutmabeni)
Polemonium caeruleum (Polemonium)
Primula sp. (Çuha çiçeği)
Pulmonaria saccharata (Ciğerotu)
Sanguinaria canadensis (Kan otu, Kanada Kan Kökü)
Thalictrum aquilegifolium (Çayırsedefi)
Viola sp. (Menekşe)
Yarı Gölge Alanlar İçin Annualler
Ageratum houstonianum (Vapurdumanı)
Begonia sp. (Begonya)
Calendula officinalis (Aynisefa)
Callistephus chinensis (Saray Patı, Aster)
Catharanthus roseus (Pervane çiçeği, Vinca, Rozet çiçeği)
Coreopsis tinctoria (Kız gözü)
Dianthus chinensis (Çin karanfili)
Impatiens walleriana (Cam Güzeli)
Lathyrus odorata (Kokulu Bezelye Çiçeği)
Limonium sinuatum (Deniz Lavantası)
Lobelia erinus (Lobelya)
Lobularia maritima (Ballıca)
Nierembergia hippomanica (-)
Petunia x hybrida (Petunya)
Phlox drummondii (Floks, Alev çiçeği)
Portulaca grandiflora (Keditırnağı, ipek çiçeği, şellaki)
Sanvitalia procumbens (Sanvitalya)
Scabiosa atropurpurea (Uyuz otu)
Torenia fournieri (Lades çiçeği)
Tropaeolum majus (Latin Çiçeği)
Verbena x hybrida (Mine Çiçeği Verbena)
Viola x wittrockiana (Hercai Menekşe)

Gölge Alanlar İçin Annualler
Begonia sp. (Begonya)
Coleus x hybridus (Yaprak Güzeli)
Impatiens walleriana (Cam Güzeli)

Emre Albayrak
03-04-2012, 03:02
Elinize sağlık.

esk nisagül
05-04-2012, 12:02
Yarı gölge ve çok su alan bir yere hangi bitkiler ekilir acaba özellikle kışın su göllenmesi oluyor

nurcanaybay
05-04-2012, 16:24
Gölge alanlar için Asparagus Fern de eklenmeli.Ayrıca yayılıcılar için de osmanlı çimi
ve orman menekşesi .

kelebek çalısı
05-04-2012, 22:46
Yarı gölge ve çok su alan bir yere hangi bitkiler ekilir acaba özellikle kışın su göllenmesi oluyor

Bu tip alanlarda kalla zambağı kullanabilirsiniz. Acanthus mollis, cyperus papyrus, gibi seçenekleri de düşünebilirsiniz eğer egzotik bitkileri seviyorsanız.

Cornus çeşitlerinden birini de kullanabilirsiniz. cornus alba, cornus stolonifera olabilir v.s..

Belladonna
13-04-2012, 01:04
Cezayir menekşesi şu anda Moda'nın her yerinde bol bol çiçek açtı.

gilan
17-04-2012, 02:46
Gölge aranjmanı örneği için:

http://www.agaclar.net/forum/948334-post622.htm

smallville
09-04-2013, 16:53
Herkese merhaba
Yeşillikten mahrum kalmış gölge olan bahçemi bu sene yeşillendirmek istiyorum.
Gölge ve yarı gölgede yetiştirebilceğim bitkiler nelerdir. Bilgisi olan var mı? Hızlı bir şekilde, yayılımcı olsun yeter benim için. Bir de bahçe duvarını kaplaması için sarmaşık düşünüyorum. Forumlarda orman sarmaşığı hem hızlı hemde 4 mevsim yapraklı olarak bahsediliyor. İstanbul anadolu yakasında nerelerden temin edebilirim. İnternetten alabilceğim yerler var mıdır? Bauhaus olabilir mi mesela? Bilgilerinizi bekliyorum.

nurcanaybay
09-04-2013, 18:03
Site de bu konu ile ilgili bir başlık vardı fakat bulamadım .Ben aklıma gelenleri paylaşayım.Arkadaşlarda katkıda bulunurlar eminim.

- Hosta çeşitleri
-Acanthus
-Aküba
-Eğrelti otu
- Osmanlı çimi
-Cezayir menekşesi


-Orman menekşeşi
-Cam güzeli
-Kolyoz
-Kurdela
-Gala
-Ortanca
-Garrdanya
-Açelya - Aralya fatsia japonica


-Astilbe
-Aküba
-Asparagus
-Ajuga

nurcanaybay
09-04-2013, 18:07
http://www.agaclar.net/forum/1095505-post398.htm


Gölge bahçeler bir örnek.

nurcanaybay
09-04-2013, 18:20
http://www.agaclar.net/forum/183839-post30.htm

Burada da işinize yarayacak bilgiler bulacaksınız.

ALISON AYDIN
26-06-2013, 10:52
Merhaba,

İstanbul'da site içinde bir bahçe katına taşındık. Bahçe konusunda çok cahiliz diyebilirim. İki sorum olucak

1- bahçenin sol tarafında olan yan duvarını renkli /(tercihen pembe ya da sarı) açan bir çiçekle kaplamak istiyorum. Yan duvarın olduğu küçük alan tamamen gölge, gölgede yetişebilen ve duvarı enlemesine sarması gereken bir çiçek olmalı. Tabi uzun süre çiçek açarsa muhteşem olur. Duvar yaklaşık 2-2,5 metre civarında

2- bahçenin diğer tarafı şimdilik çalılarla örtülmüş, komşumuzun bahçesine bakıyor. Araya sade ağaçlardan oluşan bir set çekmek istiyoruz. Limon çamı önerdiler. Bahçenin bu tarafı saat 16:00'ya kadar güneş alıyor. Dekoratif durması açısından ne önerirsiniz? Yarın fotoğrafta paylaşmaya çalışacağım.

eylülbelde
19-09-2013, 00:04
Başlığa yazılanları okudum ve hoşuma giden bitkileri not ettim. Bunların tohumunu temin edip çimlendirmeyi düşünüyorum. Bu ay içerisinde çimlendirmeye başlasam( sonbahar-kış boyunca muhtemelen az gelişim gösterecekler) bir dahaki bahara da saksıdan bahçeye geçirsem nasıl olur? Çünkü direkt bahçeye ektiğimde çok yavaş büyüyecekler muhtemelen.

By ÇAKIR
02-12-2013, 07:20
Arkadaşlar bizim de bahçemiz yarı gölge, sadece 2 saat öğlen direkt güneşı gören, ışık alan bir bahçe. Aslında gölge değil tam ama bahçemizin bir kısmında balkon çıkıntıları olduğundan bahçenin o çıkıtılı kısmının altındaki topraklar yağış şu bu hiç su almıyor. Beslenemiyor yani toprak. Bu kıştan sonra mart gibi bir şeyler ekerek o alanı temizlemeyi düşünüyorum.

Güneş alan alanlara çam fidesi ektim geçen yaz. Bu bahar çınar ve limon selvilerimi ekeceğim. Hanımeli sarmaşıklarınıda yer yer kullanacağım. Ancak o balkon altı kısmına çit bitkisi **** boyu 3 metreyi geçmeyecek ağaç ekmek istiyorum. Genelde çiçek ve yumuşak yapraklı bitkiler paylaşılmış yukarıda. Paylaşımlar için çok teşekkürler. Bu gölgeyi seven ağaç isimleri istiyorum. Fidesini veya fidanını internetten satın alabileceğim.

Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Metin72
07-03-2014, 12:54
merhaba , işyerimde 50m2 lik bir bahçem var. Günde 1-2 saat güneş görüyor. ben gül çok sevdiğim için, gül dikebilirmiyim? eğer olmaz ise ne dikebilirim, yardımcı olursanız memnun olurum. Tavsiyelerinizi bekleriz. teşekkür ederim.

aydindeniz
08-05-2014, 09:42
evimde çok güneş gören ancak oldukça aydınlık bir nokta var. oraya raf yerleştirmiştim. bir kaç çiçek açan bitki türlerinden ekmiştim ancak güneşe uzanabilmek için uzadıkça uzadılar ancak ortada çiçek açan hiç olmadı. bende kurdale çiçeği ile değiştirdim. bol yapraklı oldu. ancak ben çiçek açan bir bitki ile değiştirmek istiyorum. gölge seven ancak bolca çiçeklenen bitki bilen varmı? bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.

Zeytinci
12-05-2014, 16:28
Bol ışık alan fakat doğrudan güneş almayacak. Orkide Phanolopsis.:)

PINAR...
13-05-2015, 19:39
Benim balkonumun sadece duvarlari gunes aliyor o da aksam gubesi.balkonuma bakan pencerem var ben pencere onune cicek ekmek istiyorun.ortanca olabilir diye okudum baska ne olabilir.çuha cicegi golge severmi?

Ozlem A
16-05-2015, 22:51
Ortanca gölge sever ancak kökleri büyük saksı ister, yoksa zengin çiçeklenmez. Bence balkon için çok uygun olmayabilir. Çuha çiçeği kış sonu bahar başında çiçeklenir, serin hava çiçeğidir, yazın çiçek açmaz.

Yaz boyu açan yarı gölge seven ve büyük saksı gerektirmeyen mevsimlik alternatifler, begonya, cam güzeli olabilir. Cezayir menekşesi de gölge sever ve çiçekleri hoş görünümlüdür.

Sahanne
21-06-2016, 10:17
Merhaba arkadaşlar bitki ve ağaç yetiştirmeye çok hevesliyim fakat forumda bir kişi dışında kimse bana cevap vermedi lütfen benide aranıza kabul edin bilgi ve tecrübelerini benimlede paylaşın
Eski evimiz bitki ve ağaç yetiştirmeye müsait olmadığı için hiç bilgim yok o yüzden yardımlarınıza çok ihtiyacım var
Ağaç yetiştirmek için 2 adet 110 litrelik saksı aldım gidip herhangi bi ağacın fidesini alıp ekebilirim fakat güneş görmeyen bi ortamda hem fide öle bilir hemde ben bu isten soğuya bilirim lütfen bilgi ve tecrübelerini benimlede paylaşın biraz serzenişte bulundum beni affedin.

Arkadaşlar evimde saksıda ağaç yetiştirmek istiyorum fakat yetiştireceğim yer çok az güneş alıyor ama gün ışığı sürekli oluyor bana güneş ışığına fazla ihtiyaç duymayan yazın çiçek **** meyve açan hızlı büyüyen ağaç türleri onerirmisiniz çiçek **** meyve açma imkanı yoksa bile yaprakları güzel görünen hızlı büyüyen bir ağaçta önere bilirsiniz bu ağaçları evimde eyvan denen bir bolum var (bu eve taşınırken eyvan denen yeri yeşillendirme hayali ile taşındık ama malesef ben güneşi hesap edemedim) orayı ağaçlar bitkiler ve sarmaşıklarla süslemek istiyorum onlara zaman harcamak istiyorum yetiştirdiğim ağaçlar ve bitkilerin altın da ailem ile mutlu zamanlar geçirmek istiyorum .

Cemil94
23-05-2017, 15:57
Merhabalar forma yeni üye oldum hepinize selamlarimi sunuyorum.Sormak istedigim bir sey var bilgisi olanlarin yardimini talep ediyorum.Adana'da ikamet ediyorum ve 250m2 lik bahcem var.portakal agaclari elma ve nar agaclarim var.Duvarin çirkin göruntusunden kurtulmak icin sarmaşık ekmek istiyorum ama agaclarimiz buyuk oldugundan duvar tarafi gölgede kaliyor.Gunese cok fazla igtiyac duymayan ve her mevsim var olan bir sarmaşık türü önerebilir misiniz ?
Teşekkürler.

Lonicera
23-05-2017, 16:26
Hedera sarmaşığını öneririm. Bendeki 7 yaşında, tüm duvarı kapladığı gibi her dem yeşil. Güneşe de çok az ihtiyaç duyar. Biraz burayı (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1133.htm) inceleyin isterseniz.

Cemil94
23-05-2017, 17:00
Tesekkur ederim cevabiniz için ben kirmizi amerikan sarmaşigini cok begenmistim onun hakkinda bilginiz var mi benim şartlarima uygun mudur ?

latif.07
23-05-2017, 17:36
Tesekkur ederim cevabiniz için ben kirmizi amerikan sarmaşigini cok begenmistim onun hakkinda bilginiz var mi benim şartlarima uygun mudur ?

Amerikan sarmaşığı güneş gölge pek ayırt etmez gölgedede yetişir. Kışın yapraklarını döker

Cemil94
23-05-2017, 18:11
Amerikan sarmaşığı güneş gölge pek ayırt etmez gölgedede yetişir. Kışın yapraklarını döker
Tesekkurler o halde amerikan sarmaşigi ekeyim ben internette tohum olarak satılıyor tohumdan yetistirmekte zorlanir miyim

latif.07
23-05-2017, 19:21
Tesekkurler o halde amerikan sarmaşigi ekeyim ben internette tohum olarak satılıyor tohumdan yetistirmekte zorlanir miyim

Rica ederim, zorlanmazsınız 10 tohumadan 7-8 tanesi çimlenir. İlk 1 yıl saksıda güneş gören bir yerde olursa hızlı gelişir boyu 1-2 metre olunca da istediğiniz gölge yere götürür dikersiniz.

Lonicera
24-05-2017, 12:41
her mevsim var olan bir sarmaşık türü önerebilir misiniz ?
Teşekkürler.

Duvarınız kapatmak için sarmaşık önerisi istiyorsunuz ve her mevsim var olan sarmaşık demişsiniz. latif.07 arkadaş size amerikan sarmaşığı önermiş. Önerirken de kışın yaprak döker diye de uyarmış. Bu uyarıyı dikkate aldınız mı? Sonra üzüntü, pişmanlık vb. şeyler yaşamayın.

latif.07
24-05-2017, 22:59
Duvarınız kapatmak için sarmaşık önerisi istiyorsunuz ve her mevsim var olan sarmaşık demişsiniz. latif.07 arkadaş size amerikan sarmaşığı önermiş. Önerirken de kışın yaprak döker diye de uyarmış. Bu uyarıyı dikkate aldınız mı? Sonra üzüntü, pişmanlık vb. şeyler yaşamayın.


Yok aslında ben önermedim cemil bey kendisi sordu mesajında ''kırmızı amerikan sarmaşıgını çok beyendim onun hakkında bir bilginiz var mı'' diyince bende olan bilgimi sadece paylaştım, ben önermedim.

Tesekkur ederim cevabiniz için ben kirmizi amerikan sarmaşigini cok begenmistim onun hakkinda bilginiz var mi benim şartlarima uygun mudur ?

Cemil94
25-05-2017, 09:51
Merhabalar Lonicera Arkadasimin da dedigi gibi kirmizi amerikan sarmasigini ben cok begeniyorum bilgi verdigin icin tesekkur ederim kişin yaprak dökse de sorun olmayacaktir.Bahcede genel renk yeşil oldugu icin sarmaşigin farkli bir renk katmasini istiyorum

evandevan5
03-01-2019, 09:02
telgraf bitkisi iç mekan bitkisi gölgede yetişiyor.

evandevan5
12-02-2019, 14:50
koyu gölge bitkisi varmı?

siflera12
12-02-2019, 15:13
koyu gölge bitkisi varmı?Aspidistra elatior gölgede oluyor diye biliyorum [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

naturedesign
12-02-2019, 17:55
koyu gölge bitkisi varmı?

Ortanca ve şimşir uzun ömürlü koyu gölge bitkileridir.

Cymbelina
24-03-2019, 17:34
Aziz ve muhterem Romalılar, :p

Gölgede kalan alçak bir duvarın dibinde neler yetiştirilebilir? Eni dar uzunca bir bölüm. Aşağıdaki bitkilerden hangileri böyle bir yerde güzel olur?

- Kına çiçeği
- Horozibiği
- Kozmos
- Gece sefası (akşam sefası)
- Sabah sefası (ipomea)
- Kadife
- İpek çiçeği (kedi tırnağı)
- Gelincik (bildiğimiz kır gelinciği)
- Yer açelyası
- Vapur dumanı
- Zinya
- Aslanağzı
- Büyük beyaz papatya (Margaret papatya)
- Güngüzeli (Day lily)
- Küpe çiçeği
- Telgraf çiçeği
- Yaprak güzeli (Kolyoz)
- Aynısefa
- İris (süsen)

abk
24-03-2019, 17:45
Küpe çiçeği,telgraf çiçeği ve yaprak güzeli gölgeye uygun bitkiler, diğerleri güneşi tercih eder.

evandevan5
17-07-2019, 09:14
Astilbe ile müge de sizin için uygun ,yazmayı unutmuşum.

gölge bitkisi olarak yarı kaktüs gasteria bitkisi aldım güneşte kararıyor.;)

tropikalist
17-07-2019, 11:14
sn evandevan5 bize bir fotoğraf yollarsanız sevinirim

Sinaan
14-04-2020, 19:56
Merhaba,

Apartman arkasındaki bahçemizin gölge ve yarı gölge kısımlarına kendini tozlayabilen meyve fidanı veya biraz renklendirmek için süs bitkisi dikmek istiyorum,hangi bitkileri önerirsiniz acaba bunun için?Şimdiden teşekkürler. ;):rolleyes:

Balıkcı
14-04-2020, 21:37
Ortanca