PDA

View Full Version : İğde mi hünnap mı




hasan42
25-12-2005, 21:01
Merhaba arkadaşlar. Aşağıda bağlantı adresini verdiğim sayfaya bir fotoğraf yükledim.
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2802

Bu fotoğrafın iğde ağacına ait olduğunu düşünerek de hem bu meyveye, hem de bir sonra yüklediğim bu meyveye ait ağaca iğde adını verdim. Aynı fotoğrafı Fotokritik'e yükleyince Bu isme itirazlar geldi. Fotoğrafa yorum yapanlar bunun iğde olmadığını söylüyorlar. Yoksa ben yanlış mı biliyorum?
http://www.fotokritik.com/foto.php?fid=148032&garbage=ceea19c00247c54d52f6af58279fb74b#e586739




malina
25-12-2005, 21:18
Hünnap değil.

İnternette, iğde (Elaeagnus angustifolia) olarak arattığımda bulduklarım bunlar..

http://tncweeds.ucdavis.edu/photos/elaan03.jpg


http://tncweeds.ucdavis.edu/photos/elaan05.jpg

malina
25-12-2005, 21:25
Hünnap (Zizyphus jujuba)




http://toptropicals.com/pics/garden/04/4000/3933.jpg

hasan42
25-12-2005, 21:44
:)
Teşekkür ederim. Sanırım bu fotoğraflar onları ikna edecektir. Özellikle ikinci iğde fotoğrafı benim çektiğim fotoğrafa çok benziyor.

Erguvan Muhibbi
26-12-2005, 15:32
Sitede hünnap fotosu vardı arama yaptınız mı?

betito
26-12-2005, 18:02
Mailna ilk fotoğraf bir iğde meyvesi, ama ikinci fotoğraf iğde meyvesi mi bilmem, böyle öyle görmedim.

Hüseyin Bey sizin eklediğiniz fotoğrafı gördüm.

malina
26-12-2005, 18:04
Her iki fotoğrafın adı da Elaeagnus angustifolia idi

Todor
06-08-2006, 16:05
Bu konu biraz geçmişte kalmış ama, yazmaz isem çatlarım.

Sn Melinanın koyduğu ikinci resim iğdenin olgunlaşmış zamanındaki resmi
Ben kendi adıma iğde ağacını çok severim. Hem baharda çok güzel kokar, hemde formu güzeldir.
Tespit ettiğim iğde yaşama direnci çok yüksek bir bitki. Bunuda şuna dayanarak söylüyorum. 4 sene önce bir iğde fidanı aldım ve diktim. Gayet iştahlı büyüyordu. Fakat geçtiğimiz kışın başında bulunduğu yerde harfiyat yapmam gerekti. Yerinden sökmeye karar verdim. 5 cmden fazla kutru vardı.İzdüşümü ise 3m kadar olmuştu. Ama onu ordan sökmeye çalışırken toprak seviyesinin 10 cm kadar altından kırıldı. Üzüldüğümü söylememe gerek yok sanırım. Belki dedim yaşar. Ama o kadar da ümitsizdim ki. Dallarını budadım, sadece lideri bıraktım. Şu andaki yerine götürdüm diktim. diktikten sonrada biraz hümik asit verdim. Şİmdi boyu 4m oldu herhalde.

hasan42
06-08-2006, 20:45
diktikten sonrada biraz hümik asit verdim.

Hümik asit deyimiyle ilk kez yazınızı okuyunca karşılaştım. Araştırınca karşıma bu konu ile ilgili ilginç bilgiler çıktı. Paylaşmak istedim.

http://www.izotar.com/bitkidil5.htm
http://www.izotar.com/bitkidil6.htm

Todor
06-08-2006, 21:20
Humik asit ve fulvik asit devamlı kullandığım bir madde. Pekmez gibi kokuyor :) yapraktan ve topraktan uyguluyorum. Ambalajında kullanım zamanları ve miktarları yazıyor. Ama bu kadar derin bir ürün olduğunu bilmiyodum doğrusu. Alışveriş yaptığım ziraatçi arkadaşın tavsiyesi üzerine almıştım. Çünkü bahçe toprağım fakir ve organik olarak zenginleştirmeye çalışıyorum.
Paylaştığınız için teşekkür ederim Hasan Bey

atlas
08-09-2006, 10:32
Merhaba, şimdi daha iyi anlıyorum ,hünnap ile iğde arasındaki farkı.
Birde şu soruma yanıt bulabilirsem çok mutlu olucam,"bir bilene sor" köşesinde bunu sordum beni buraya yönlendirdi Mine hanım.
Merak ettiğim şu; Hünnap meyvesi diyabet( şekerhastalığı) iyi geldiği (tıbben bir araştırma yapmadım ) halk dilinde biliniyor, en azından ben bir kaç kişiden bunu duydum ama bu forumda bunun gerçekmi yanlışmı olduğunu daha sağlıklı öğrenebilicemi umuyorum burada bir çok konu uzmanı var ve sizlerden yardım istiyorum .SAYGILAR...

memet
08-09-2006, 11:37
Diyabet konusunda doktor arkadaşlar cevap verecektir.
Ama ben astımdan ötürü bitkilerle ilgili öğrendiklerimi açıklayayım. Aynı şeyin diyabet içinde geçerli olabileceğini düşünüyorum.
diyabet astım bunlar iyileşen hastalıklar değil. Bazı bitkilerin bazı olumlu etkileri var.(astıma iyi geliyor diye kullandığım bitkiler astım atağına neden olmadı değil bu arada)
doktora sorduktan sonra ilaçların yanında kullanılmalı bitkiler hastalıklar için. büyük bir etki beklenmemeli. faydalı olanları yok mu? Var. Ama hiç birinin ilaç olmadığını unutmayın.

Erguvan Muhibbi
09-09-2006, 17:53
Şeker Hastalığı meselesini bilemem.
Ama şunu her zaman söylerim. Her çeşit meyveden yenmelidir.
Çoğu zarar, azı karar derlerdi eskiden rahmetli büyüklerimiz.
Bir çeşitten ne olursa olsun abartılı yenmesi zarar oluyor.
Tüm meyvelerden yiyin sularını için. Rabbim sizin için yaratmış.

Todor
09-09-2006, 18:53
Osmanpaşa elmasının şeker hastalarına iyi geldiğini söylüyorlar.

rangecook
20-10-2006, 07:44
Bursa Çekrice köyünden iş ilişkim olan bir arkadaşa getirttiğim HÜNNAP fidanını 2004 kışında bahçeme ektim. Bir karış boyundaydı. Daha önce hiç bu meyveyi tatmamıştım. Hurma **** iğde tadında sanıyordum. Pazarda ender olarak gördüğüm fazla değeri olmayan bir meyve diye yüzüne bakmazdım. Şimdi fidan boyumu geçti bu yıl (2006) meyve aldım. Her sabah bu hünnapın altına parkettiğim aracı çalıştırırken çiğden ıslanmış mevyeleri bir avuç toplayıp ceketimin cebine dolduruyorum. İşyerine teker teker gün boyu yiyorum. Gördüğüm arkadaşlara ikram ediyorum. Zeytin tanesine çok benzediği için herkes tuhaf karşılıyor. Tadı mı ?. Evet çok düşündüm sonunda kararımı verdim AMASYA ELMASI TADINDA........................................... ..........................

ortanca
20-10-2006, 10:22
Merhaba;

Bu hünnap meyvesinin yüksek tansiyona çok iyi geldiğini bizzat yaşadık..
geçen yaz polonezköye giderken köşsede bir manav var bize tavsiye etti..
ablam o meyveyi yediğinden beri ki hala devam etmekte tansiyonu hiç çıkmıyor.

sevgiler...

Ateş Öztan
20-10-2006, 11:40
#9 ( http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1985 ) nolu mesajımda, yerli, İstanbuldan bir hünnap fidanı resmi var.
Meyveleri kahverengine dönünce yeniliyor. İlk resim hünnap değil, İğde,
Diabete iyi geldiği konusunda şüphem var. Fazla şekerli bir meyve, kurutulmuşlarını Bolu yolundaki Berceste de bulabilirsiniz. Şu an tazeleri İstanbul'un bazı lüks manavlarında satılıyor. Eskide Yalova köylü pazarından da alıyordum. hala pazar ve köy ürünleri var mı? Bilemiyorum.

acer
20-10-2006, 12:09
İstanbul'da Beyoğlu Ağacamii bahçesinde bir adet hünnap ağacını her İstiklal yürüyüşümde görmeden edemem.HEMEN TUVALET GİRİŞİNİN ÜSTÜNDEDİR MEYVALARI DA KIŞ BOYUNCA ÜSTÜNDE KALIR.Önünden geçerken bir selam verin,sevinir garibim!Hünnap eski İstanbul'dan bir hatıradır.Eski İstanbul köşklerinde iğde,incir ve cevizin yanında mutlaka bir hünnapta bulunurmuş.

oktars
20-10-2006, 12:50
Acer Ağa camiini biliyorum fakat orada hünnap olması çok ilginç en kısa zaman görmeye gideceğim.

gallus
20-10-2006, 14:05
Şeker Hastalığı meselesini bilemem.
Ama şunu her zaman söylerim. Her çeşit meyveden yenmelidir.
Çoğu zarar, azı karar derlerdi eskiden rahmetli büyüklerimiz.
Bir çeşitten ne olursa olsun abartılı yenmesi zarar oluyor.
Tüm meyvelerden yiyin sularını için. Rabbim sizin için yaratmış.

meyveler konusunda biraz tıbbi bilgi veriyim istedim.

diyetle alınan şekerler(karbohidratlar) vücutta glikoliz dediğimiz bir yolla metabolize olurlar. enerji ihtiyacını karşılarlar. fazla alındıklarında ise yağ olarak depolanırlar. bu enerji yolaklarında fazla şekerlerin tepkimeye girmesini engelleyen(enzimlerle kontrol edilir)bazı basamaklar vardır. bu şekilde metabolik hastalığı olmayan sağlıklı bir insan ne kadar çok şeker alırsa alsın fazla yağ depolamaktan kendini korur.

fruktoz ,yani meyvelerde bulunan şeker ise bu kontrol basamağını atlayarak tepkimeye alt basamaklardan bir yerden girer. bu sebeple yemeklerden sonra yenilen meyve direk, glikolizdeki kontrol basmağını atlayacak ve metabolize olacaktır. biz de yemekle zaten yeteri kadar glikoz aldığımız için meyve ile aldığımız şekerler yağ asitleri ve trigliseritlere dönüştürülürler. yani bunun anlamı yüksek kolesterol demek. biz Türkler olarak yemeklerden sonra meyve yemek adetimizdir. ama bu yanlış bir beslenmedir. meyveler en sağlıklı öğün aralarında yenmelidirler. tabi bu dediklerim karbohidrat metabolizması açısından geçerli gerekli mineral ve vitaminlerden faydalanmak açısından böyle bir sakınca yok. ama en sağlıklısı öğün aralarında yemek.

Diabet konusuna gelince de hünnapın faydalarını bilemeyeceğim ama ekşi meyveler, yeşil erik ekşi elma gibi meyvelerin yine öğün aralarında yenmek suretiyle kan şekeri üzerine olumlu etkileri olduğu gösterilmiş.Cerrahpaşa'da diabetli hastaların dietlerinden hiç eksik olmazdı.

sayın Erguvan Muhibbi nin de dediği gibi her çeşit meyveden aşırıya kaçmadan yemek gerekir.bu diğer tüm besinler için de geçerli tabi.(çok korkulan tereyağı, yumurta, kırmızı et, hatta kuyruk yağı da dahil)

yani özetle
Meyveler Öğünlerden hemen sonra değil, öğün aralarında yenmelidir.

Erguvan Muhibbi
20-10-2006, 21:01
Doktorcuğum teşekkürler bilgiler için.
Beşiktaşın neresindesin. Çocukluğum ve gençliğimin
mahalleleri yıldız yenimahalle abbasağadır.

atlas
21-10-2006, 08:52
Buradaki tüm arkadaşlara teşekkürler ediyorum ,bu konu neredeyse aklımdan çıkmıştıki dün daha ilk defa tesadüf eseri bir manavın tezgahında Hünnap ı gördüm ,hemen heyecanla gidip aldım ve sordum
Bana, bir kağıt verdi üzerinde bu meyvenin faydaları yazıyordu .:) işin aslı şu ki hemen hemen ne varsa yazılmıştı kağıda ,burada da adı geçen tüm dertlerin adı vardı yani ben ilk defa gördüm ve ilk defa tadına baktım .

Harika bir tadı var çok çok beğendim ,kilosu 5 ytl dedi keşke daha fazla alsaymışım neyse ,fakat boyları burada bahsedilenden çok iriydiler. yani neredeyse bir kibrit kutusu büyüklüğünde ve birza yassı kavun gibi yeşilide tatlıydı . Kısacası ilk defa yedim çok beğendim ,
Kavun ,Erik, İğde ,Hurma ,Elma ,birazda Muz tadı vardı henüz tatmamış tüm arkadaşlara ısrarla tavsiye ediyorum .Saygılar...

Todor
21-10-2006, 08:59
Antalyada bir fidancının erken verime yatan, meyvesi iri ve dikensiz hünnap geliştirdiğini duymuştum.
Pazarda da hünnap fidesi satılıyor. Madem ki kilosu 5 milyona manavda satılıyor, kasım ayında dikeceğim fidanlar arasına hünnapıda ekliyorum :)

malina
21-10-2006, 10:33
Manavda 5 milyonsa çok iyi, pazar yerinde bile 6 milyondu... Almadım :)

gallus
21-10-2006, 16:19
Doktorcuğum teşekkürler bilgiler için.
Beşiktaşın neresindesin. Çocukluğum ve gençliğimin
mahalleleri yıldız yenimahalle abbasağadır.

Sağolun, dediğinz yerlere yakın sayılırım aslında, mısırlıbahçe sokak türkali mahallesinde oturuyorum. Beşiktaş gerçekten İstanbul'un en güzel semtlerinden birisi. İnşallah buraları bırakmak zorunda kalmam.

memet
21-10-2006, 16:30
Bizim buralarda hünnap hiç görmedim.. bu kadar pahalı olmak için ne yapıyor...

Ateş Öztan
21-10-2006, 23:27
Küçük tip olanların ağaçları fazlaca dikenli, toplaması kolay değil.

Erguvan Muhibbi
22-10-2006, 11:52
Bu iri hünnapların suyu az ve lezzeti pek iyi değil.
Küçük olanlar yani genetik oynamalr olmamış olan
ise çok lezzetli.
Aslında dostlar ne yapmak lazım biliyor musunuz?
Erguvan gezisinden başka, Ihlamur koklama buluşması,
Hünnap ziyafeti toplantısı, Tohum takas günü vs
etkinliklerle her ay bir kere buluşmak lazım.

Halit Togay
22-10-2006, 20:30
#9 nolu mesajımda, yerli, İstanbuldan bir hünnap fidanı resmi var.
Meyveleri kahverengine dönünce yeniliyor. İlk resim hünnap değil, İğde,
Diabete iyi geldiği konusunda şüphem var. Fazla şekerli bir meyve, kurutulmuşlarını Bolu yolundaki Berceste de bulabilirsiniz. Şu an tazeleri İstanbul'un bazı lüks manavlarında satılıyor. Eskide Yalova köylü pazarından da alıyordum. hala pazar ve köy ürünleri var mı? Bilemiyorum.

Kurutulmuşu aktarlarda var .
Pamukkale Üni. Tıp Fak. Fizyolojide zizyphus jujuba (hünnap) nın tıbbi kıymeti ile ilgili çalışıldığını biliyorum. Hatta çalışmayı yapanla tel ile görüşmüştüm.
Ençok yetiştiği yerlerden biri de Denizli İli Çivril İlçesi Homa Köyü (Gümüşsu yeni ismi) Işıklı Gölü'nün (göl kurutulmuş) kuzeyindeki dağlara yaslanmış birsıra köy var burada ; Yuva Köyü ve Beydilli Köyü'nde de sınırlı miktarda yetişiyor.
Nerden mi bu kadar iyi biliyorum , hünnap (mahalli ismiyle innabi) fidanı almak için bir hafta sonu buraya gittim de oradan biliyorum .
Gölün kuzeyindeki dağın yamaçlarından kesilen ardıç tomrukları halen evlerin esas inşaat malzemesi.
Harika yerler manzara mükemmel dağ ayrı güzel ova ayrı . Hem de o çok sevdiğim hünnaplardan var. Gene gidersem belki sitede ilan eder birkaç kişiyle birlikte gideriz.
İlk sefer Homa'dan söktüğüm fidanların hiçbiri tutmadı . İkinci defa sökülenlerin iki ocağı kurudu beşi tuttu. Bir sene daha önceden Bostancı'dan söktüğüm fidanların ikisi zaten tutmuştu. İlk sefer sökülenlerin niye tutmadığını sanırım anladım iki fidanı birlikte ocak halinde dikmek gerekiyormuş. Hepsi şuan Çatalca Subaşı Köyü'nde dikili.
Bu yazıyı yazarken tekrar tel ettim , fidan ve taze hünnap sipariş ettim.
Bu ağacı bilen gerçekten çok az işyerimde verdiğim insanlar önce benim yememi bekliyor sanki zehirli olabilirmiş zannediyorlar. Halbuki çocukluğumun geçtiği Kızıltoprak ve hatta Bostancı'ya kadar olan bölgede köşkler ve eski evlerin bahçeleri hünnap dolu idi. Çalımsı dikenli yapısı ve düşen tohumlardan akasyalar gibi kolayca çoğalması sebebiyle çit bitkisi olarak da kullanıldığına şahit oldum.
Erguvan sevenler gibi bir hünnap sevenler grubu da doğuyor galiba.

Halit Togay
22-10-2006, 20:33
#3 iletideki hünnaplar mersin ve çevresinde yetiştirilen azmanlar . Plastik hünnap bunlar lezzetçe fakirler ve iki üç gün ancak dayanıyor sonra sulanıp eriyorlar .. evet evet adeta eriyorlar.

Halit Togay
22-10-2006, 20:52
aşağıdaki linkte Tariuq bir foto koymuş , o iri plastik hünnaplara benziyor.
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=5300

Ateş Öztan
22-10-2006, 22:42
İri olanlar son derece tatsız ve çabuk bozuluyor.

kürekçi
26-10-2006, 20:38
Resimlerden gördüğüm kadarı ile iğde ile hünnabın yaprak biçimleri de çok farklı birbirlerinden zaten;
İğde Elaeagnus angustifolia
Elaeagnaceae (iğdegiller) familyasından,
Hünnap Zizyphus jujuba
Rhamnaceae (cehrigiller) familyasından geliyor.

ManicCem
01-11-2006, 14:05
:) yaa bu hünnap nası bişi yenir mi lezzetli,midir?

bahcıvan
01-11-2006, 14:09
:) yaa bu hünnap nası bişi yenir mi lezzetli,midir?

Evet yenir, bana lezzetli geliyor. Tazesi elma gibi kütür-kütür.

metin yam
10-11-2006, 11:01
www.hunnapci.comarkadaslar bu iğde hünnap değil ben sadece hünnap vede ceviz yetiştirme işiyle uğrasıyorum eğer fidan **** hünnap ihtiyaci olan arkadaşlar ilgilenen arkadaslar bana yazabilir

ARKADAŞLAR BU FOTO YANLIŞ YÜKLEME SONUCU OLDU NASIL DEĞİŞTİRİLİR

bu arada hünnap fotoğraflarını görmek isterseniz www.hunnapci.com adresimizden bakabilirsiniz

Erguvan Muhibbi
10-11-2006, 22:32
Metin bey nerede bu gümüşsu?

serdarali
15-11-2006, 13:46
selamlar.
bu resim sanırım ünnap. iğde değil çünkü.

Ateş Öztan
15-11-2006, 22:15
Taze iğde çıktı. Kuruyemişçilerde bulabilirsiniz. Seviyorsanız tabii.. :)

Halit Togay
18-11-2006, 20:28
Metin bey nerede bu gümüşsu?

bu konunun 29 nolu iletisinde nerede olduğunu yazmıştım.

Erguvan Muhibbi
18-11-2006, 22:55
Önce sağlığını sorayım Sevgili Togay,
Erguvanistanbul Kongresi ile ilgili çalışmalar nedeniyle arayamadım.
Mazeret mi bu yahu? Cep telefonu denen aleti daha sık kullansana
dedim bu arada kendime. Yarın sabah arayacağım. Sesini duyayım.
Nasıl da atlamışım bu 29 numaralı mesajı, okumuşumdur mutlaka
daha önce ama ihtiyarlık denen şey işte bu galiba.
Taaaa ardıçların yanına kadar tırmanıyoruz ama bir taraftan
beyin de ihtiyarlıyor galiba. Velhasıl beraber bir de homa yolculuğu
yapacağız demektir. Ama hünnap zamanı olmalı.
Aaah dalından hünnap tattığımız çocukluk günleri ah.

sabriatc
16-04-2007, 16:20
Tesadüfen buldum siteyi ve hünnap mı iğdemi tartışması dikkatimi çekti. Müsade ederseniz ben bu konuyu biraz açayım. Ben Denizli İli Çivril ilçesi Gümüşsu kasabasındanım. Yani Hünnap'ın yetiştiği kasabadan...

Hünnapla iğdenin tad,ağaç ve benzerlikle uzaktan yakından alakası yoktur. Bizim yörede Hünnap değil kasaba şivesi ile Hinabı, şehir şivesi ilede Hinnap derler. Hinnap ağacı yüksek kalın kolları olan ve oldukca yüksek dikenli bir ağaca sahiptir. Bunları toplamak son derece güç ve zahmetli olduğundan, ağaçların altına çarşaf serip sıraklarla düşürürler... Bu meyvanın tazeside,kurusuda değerlidir. Bizim orada bu meyvanın Şeker ve Kalp hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Eylül sonu veya Ekim başında bu meyvalar toplanır, bir miktarı satılır, bir miktarıda kış için kurutulup gelen misafirlere ikram edlilir... Hatta kurusu Cevizle yendiğinde bayağıda lezzetlidir. Tazesinin tadıda oldukca güzeldir...

Bizim çocukluğumuzda kim nereye misafirliğe gitse, meyva olarak,Hinnap,Ceviz ve kuru üzüm ikram edilirdi, o dönem köylerde Portakal , mandalina yemek lükse kaçardı. Bazı dostların Istanbul'da manavlardan alıyoruz dediği Hinnaplar yani kibrit kutusu büyüklüğündekilerin tadı kısmen benziyor Hinnap'a... Benden Istanbul Beylikdüzü pazarında gördüm ve denemek için aldım, ama bizim orada yetişenlerden çok farklıydı tadı, farklıydı derken pek tadının olmaması...

Mevsiminde yani Eyül veya Ekim ayında bu ağaçların resmini çektirip, bilgi açısından siz dostlara gönderirim inşallah...

Umarım kısmende olsa sizleri bilgi sahibi edebilmişimdir...

Saygılarımla,

Sabri Abay

sabriatc
16-04-2007, 16:27
Tesadüfen buldum siteyi ve hünnap mı iğdemi tartışması dikkatimi çekti. Müsade ederseniz ben bu konuyu biraz açayım. Ben Denizli İli Çivril ilçesi Gümüşsu kasabasındanım. Yani Hünnap'ın yetiştiği kasabadan...

Hünnapla iğdenin tad,ağaç ve benzerlikle uzaktan yakından alakası yoktur. Bizim yörede Hünnap değil kasaba şivesi ile Hinabı, şehir şivesi ilede Hinnap derler. Hinnap ağacı yüksek kalın kolları olan ve oldukca yüksek dikenli bir ağaca sahiptir. Bunları toplamak son derece güç ve zahmetli olduğundan, ağaçların altına çarşaf serip sıraklarla düşürürler... Bu meyvanın tazeside,kurusuda değerlidir. Bizim orada bu meyvanın Şeker ve Kalp hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Eylül sonu veya Ekim başında bu meyvalar toplanır, bir miktarı satılır, bir miktarıda kış için kurutulup gelen misafirlere ikram edlilir... Hatta kurusu Cevizle yendiğinde bayağıda lezzetlidir. Tazesinin tadıda oldukca güzeldir...

Bizim çocukluğumuzda kim nereye misafirliğe gitse, meyva olarak,Hinnap,Ceviz ve kuru üzüm ikram edilirdi, o dönem köylerde Portakal , mandalina yemek lükse kaçardı. Bazı dostların Istanbul'da manavlardan alıyoruz dediği Hinnaplar yani kibrit kutusu büyüklüğündekilerin tadı kısmen benziyor Hinnap'a... Benden Istanbul Beylikdüzü pazarında gördüm ve denemek için aldım, ama bizim orada yetişenlerden çok farklıydı tadı, farklıydı derken pek tadının olmaması...

Mevsiminde yani Eyül veya Ekim ayında bu ağaçların resmini çektirip, bilgi açısından siz dostlara gönderirim inşallah...

Umarım kısmende olsa sizleri bilgi sahibi edebilmişimdir...

Saygılarımla,

Sabri Abay

sabriatc
16-04-2007, 16:41
Değerli Dostlar,

Gümüşsuya daha kolay ulaşmak için bir kaç yol vardır.

1-Pamukkale Turizm,Denizli Seyahat ,Köseoğlu veya Anadolu Turizm ile
Afyonun Dinar veya Denizli'nin Çivril ilçesine gidilir. Bu her iki ilçedende
sürekli olarak Gümüşsu'ya (Homa) Minübüsler çalışır... Her iki ilçeninde
Gümüşsuya mesafesi 30 km'dir.


2.Altarnatif Pamukkale Ekspresi ile gene Dinar'a gidilir, ulaşım yukarıda
belirttiğim gibidir.

3.Altarnatif ise THY ile Çardak havalimanına gidilir, (Thy'nin günde 2 seferi
vardır sabah ve akşam olmak üzere.) THY'nin sağlamış olduğu otobüs ile
Denizli'ye gidilir. Hergün Gümüşsu belediyesini Denizli'ye otobüsü vardır,
Gümüşsu Belediyesinin otobüsü ile Gümüşşsuya ulaşılır ama mesafe
Denizliden yaklaşık 120 km'dir.

4.Altarnatif özel aracı ile gidecek olanlar için, Istanbul Otobandan Adapazarına
kadar gidilir, Adapazarından Bilecik istikametine dönülüp,
Bozhöyük,Kütahya,Afyon ve Dinar üzerinden Çivrili/Uşak yoluna sapılır 30 km
sonra Gümüşsuda olursunuz... Istanbul'dan Gümüşsu yaklaşık 600 km'dir.


Gitmek isteyenlere hayırlı yolculuklar,

S.Abay

platanus83
26-04-2007, 23:03
ya çok özür diliyorum ben internette araştırdım fakat detaylı bilgi bulamadım iğde meyvesisinin ve odununun ne gibi faydaları var bu konuda bılgınız varsa paylaşırsanız sevinirim..

Balıkcı
27-04-2007, 09:59
Daha önce bir hünnap fotoğrafı koymuştum ama bu konuda bulamadım.

Buraya da koyayım.

3 no.lu mesajdaki meyveler de hünnaba ne kadar benziyor, siz karar verin.
Belki farklı bir türdür, hiç böyle bir hünnap görmedim.
http://img187.imageshack.us/img187/8147/cimg1072xf8.jpg (http://imageshack.us)

metin yam
15-06-2007, 18:14
bu bizi çok sevindirdi türkiyede en çok hünnap üreten insanlar olarak bu meyvenin çok faydalı bir meyve olduğunu görmek gurur verici inşallah bu meyve kanseride önler ve bu hastalıktanda insanların kurtulmasını sağlarız

metin yam
15-06-2007, 18:16
bu 46. sayfadaki resim gerçek hünnap resmi bu ağacı nerde çektiğinizi öğrenebilirmiyiz

metin yam
15-06-2007, 18:25
sabri bey siz istanbuldamı oturuyosunuz yoksa köydemi benim tanıdım sabri abaymısınız merak ettim bu arada tüm ağaç dostlarını tabi hünnapı yerinde merak edenleri köyümüze bekliyoruz hünnap için elele sloganıyla hayatımıza devam edelim iyi günler saydılarımla

Todor
15-06-2007, 20:11
Sayın Metin Yam, imla kuralalrına uymanızı rica ediyoruz. Konu hakkında ayrıntılı bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669 linkinde bulabilirsiniz. Özeniniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Erguvan Muhibbi
15-06-2007, 22:19
Metin Bey Kasabanızın amblemi olarak Hünnap düşünün derim.

metin yam
18-06-2007, 23:22
Sayın erguvan bey nasıl bi amlem düşünebiliriz bu konuda bi bilgi sahibi olmama yardımcı olursanız sevinirim

metin yam
18-06-2007, 23:24
Sayın erguvan bey nasıl bir amblem düşünebiliriz bu konuda banba yardımcı olursanız sevinirim

Balıkcı
18-06-2007, 23:39
bu 46. sayfadaki resim gerçek hünnap resmi bu ağacı nerde çektiğinizi öğrenebilirmiyiz

Tekirdağ'daki bahçemizde.
Bu sene de üzerinde bol çiçek var, inşallah hepsi meyve tutar.

metin yam
21-06-2007, 20:09
Tekirdağ'daki bahçemizde.
Bu sene de üzerinde bol çiçek var, inşallah hepsi meyve tutar.

inşallah beyefendi biz bu meyveyi tanıtmak için elele verdik ben bu sene 1000 tane fidan hazırladım ama 400 tanesi tuttu inşallah seneye 2000 ulaşmayı pilanlıyorum fidan ihtiyacı için bana ulaşabilirsiniz saygılarımla

gangava
06-07-2007, 23:24
merhabalar, benim bahçemde de hünnap var. sizlerden ricam bu bitkinin toprak ve su isteği nedir? nasıl gübrelemek gerekir? bunları yazarsanız çok sevinirim. geçen sene çok güzel meyvesini almıştım fakat bu sene hemen hemen hepsini döktü. yardımlarınızı bekliyorum.şimdiden teşekkürler..

xarfax
07-07-2007, 13:39
Sayın Gangava sanırım Muğla'da ikamet ediyorsunuz. İklim gereği sıcak olduğundan 2 günde bir su isteyecektir bitki. Elinizde eski yanmış hayvan gübresi varsa 1 kürek kadar çevresine (agacın gövdesine temas etmiyecek şekilde serpiştirin ve sulayın). Hayvan gübresi yoksa ziraat marketlerden suni gübre temin edebilirsiniz. Önemli bir konuda ağacı sağlam ağaç kazıklarla desteklemek. Rüzgar üzebilir bitkiyi.
İyi günler.

Christina
30-09-2007, 22:58
Allaha cok şükür ,Balıkçıya teşekkürler bu harika Hünnapresmi için.Bu Hünnapçalilar İzmit-Bahceçikde eskiden Ermeniler tarafindan ekilmişti. Ermeniler gittiginden beri Hünnap diye birşey bulunmiyor. Olan Çalılardan'da meyveler toplaniyormuş ve İstanbul Ermenilerin gittigi pazarlarda sadece satiliyormuş.İzmit de kilosu 8 Ytl dan satiliyor,ve Ermeniler cok önemli bir Şifameyvesidir.
Şimdi Yalova Zeytinagaçyetiştiricilerde satıliyor 40cm lik bitki oralarda 20-30Ytl arasi degişiyor. Bende de resmi vardi ama balikçinin resmi cok iyi çikmiş.
Hepinizi saygilar
Christina

leventka
01-10-2007, 00:35
meraba. ben bu uc sene evvel 300 fidan hunnap ektım. bu senekı kuraklıkta 4 tanesı zarar gordu yenıden yesıllenecegını umuyorum. neyse. bı sorunum var. hunnap agcı anladıgım kadarıyla cok fazla buyuyen bı agac. toplaması gavet zor olucak yanı. bunun ıcın kolay bı yontem varmı.
ve foruma konulan hunnap resımlerının hepsı yaa meyvesının **** kucuk fıdelerın resımleri. bu agac buyuyunce neye benzıyor. hıc buyuk bır hunnap agacı resmı varmı .

ankara_kedisi
01-10-2007, 19:53
Merhabalar,
Hunnap meyvesi ile ilk defa bir kac gun once tanistim ve cok sevdim. Cekirdeklerinden fidan elde temeyi dusunup topraga ekmis olsamda burda okuduklarimdan anladigim kadariyla ektigim cekirdeklerden fidan elde edemeyecegim. Hunnap konusunda bilgi sahibi olanlara bir kac sorum olacak:
1- Ankarada hunnap fidani temin edebilecegim bir yer var mi?
2- Ic Anadoluda yetistirilebilir mi?

Simdiden vereceginiz cevaplar icin tesekkurler.

Berna Demirci

ankara_kedisi
01-10-2007, 19:54
Merhabalar,
Hunnap meyvesi ile ilk defa bir kac gun once tanistim ve cok sevdim. Cekirdeklerinden fidan elde temeyi dusunup topraga ekmis olsamda burda okuduklarimdan anladigim kadariyla ektigim cekirdeklerden fidan elde edemeyecegim.:( Hunnap konusunda bilgi sahibi olanlara bir kac sorum olacak:
1- Ankarada hunnap fidani temin edebilecegim bir yer var mi?
2- Ic Anadoluda yetistirilebilir mi?

Simdiden vereceginiz cevaplar icin tesekkurler.

Berna Demirci

nevsune
01-10-2007, 22:42
[QUOTE=ankara_kedisi;158119]
1- Ankarada hunnap fidani temin edebilecegim bir yer var mi?


Bentderesindeki fidanlıklardan Kızılcahamamlı Adem adlı fidancıda , bir iki ay önce bir hünnap fidanı görmüştüm.

Gidip bakmakta yarar var.

ömerbulut
11-11-2007, 23:25
Herkese hayırlı günler...........hünnap konusunda daha öncede yazmıştım isteyenlere danışabilecekleri bir telefon nosu verebilirim teşekkürler

ömerbulut
11-11-2007, 23:27
Verecegim telefon nosu forumda çokça bahsi geçen gümüsu kasabasındandır gerçekten bir hünnap diyarıdır...........saygılarımla

Muhammet AKKAYA
29-07-2008, 00:55
İstanbul'da Beyoğlu Ağacamii bahçesinde bir adet hünnap ağacını her İstiklal yürüyüşümde görmeden edemem.HEMEN TUVALET GİRİŞİNİN ÜSTÜNDEDİR MEYVALARI DA KIŞ BOYUNCA ÜSTÜNDE KALIR.Önünden geçerken bir selam verin,sevinir garibim!Hünnap eski İstanbul'dan bir hatıradır.Eski İstanbul köşklerinde iğde,incir ve cevizin yanında mutlaka bir hünnapta bulunurmuş.

İstanbulda bulunan hünnap ağaçlarının çapları ve yaşları hakkında bir fikriniz var mı acaba? Biga'da ben en yaşlı ağacın çapını 52 cm ölçtüm.90 yaşında tahmin ediliyor.:cool:

erdenaycincin
22-01-2009, 18:29
hünnap batı karadenizde yetişirmi acaba tohumdan çimlendirme yapsam

erdenaycincin
22-01-2009, 18:33
birde kumkuat'a merak saldım bartında yetişirmi nerden temin etmeliyim birde bektaşi üzümü fidesi olan biri varsa benle iletişime geçebilirmi(frenk üzümüm var ondan istemiyorumda şu siyah ve iri olan bektaşiler için yanıp tutuşuyorum :)

erdenaycincin
22-01-2009, 18:49
evimizin bahçesinde tahminlerimizce 300 yaşında bir beyaz dut ağacımız var fotoğrafını daha sonra sizle paylaşıcam meyveleride normal dutlara nazaren daha iri oluyor

ömer toy
26-02-2009, 07:43
kumkuat bir sitede görgüm (http://www.verita.com.tr/kumkuat.asp) rizede yetiştirildiği ve iyi verim verdiği yazıyo.ticari amaçla yetiştirebileceğim ağaç çeşitleri varmıdır.

nazmikoc
27-02-2009, 14:11
Antepli bir bayan söylemişti iğdeyi sütle kaynatıp kışın içiyorlarmış baş ağrısına bire birmiş..
;)

Şeker Hastalığı meselesini bilemem.
Ama şunu her zaman söylerim. Her çeşit meyveden yenmelidir.
Çoğu zarar, azı karar derlerdi eskiden rahmetli büyüklerimiz.
Bir çeşitten ne olursa olsun abartılı yenmesi zarar oluyor.
Tüm meyvelerden yiyin sularını için. Rabbim sizin için yaratmış.

metin yam
21-07-2009, 13:10
arkadaşlar hünnap için yeni kurdum siteye herkesi bekliyorum hünnapın tanıtımı için el ele www.hunnapci.com saygılarımla

zulkufhacettepe
30-10-2009, 21:56
iğdenin 37 çeşidinin olduğunu biliyorum. Hatırlayın hurmada ne kadar çok çeşit var. Buda iğneli bi hurma işte. Yiyip tadına bakmak garanti olacak galiba. hihihi

Bahçemiz
01-05-2011, 22:16
Değerli kardeşim bahsi geçen konu ile alâkalı Resim Hünnap'a ait sanırım.
Paylaşım için teşekkürler.

ELMAS-007
09-11-2020, 12:08
benim diktigim çekirdekten ağaç meyve vermedi , kaç senede yanı kaç yaşında meyva verecek , ne yapmam lazım .

TUĞRULÜNAL
16-11-2020, 23:18
benim diktigim çekirdekten ağaç meyve vermedi , kaç senede yanı kaç yaşında meyva verecek , ne yapmam lazım .

Hünnap nezaman verir bilemiyorum ,fakat genel olarak tohumdan yetişmiş ağaçların gençlik kısırlıkları 6-7 yıl sürmektedir.Yani 7 yıl civarı beklemek gerekmektedir.