View Full Version : Bonsaide Gübre
bonsaisever
23-06-2006, 12:53
Bonsaimi ne zaman ve nasıl gübrelemeliyim?
Bonsainizin biçimini korumak ve sağlıklı gelişimini devam ettirmek için, yılın doğru zamanında, doğru gübre ile düzenli olarak beslemeniz gerekir. Bitkinin her sulanmasında, belirli bir miktar gübre kaybolacağından, gübreyi sürekli olarak yenilemeniz gerekir.
Değişik çeşitlerde farklı gübreler bulabilirsiniz. En yaygını, küçük topak biçiminde olanıdır (“osmocote” gibi). Bu aynı zamanda gübreleme gereksinimlerini haftalar boyunca karşılayabilen ve bonsai sevenler tarafından en yaygın kullanılan yavaş salınımlı bir gübredir. Çözünebilir toz halindeki gübreler ile sıvı gübreler de kısa zamanda hızlı sonuç almak için kullanılabilir. Bunlar sulama kabı ile toprağa uygulanır ve nispeten hızlı tüketilir.
Bonsainizin tam olarak nasıl gübreleneceğini anlamak için, gübrelerin temel oluşumunu anlamalısınız. Gübrelerin çoğu 3 temel elementi ihtiva eder: Azot(N), Fosfor(P) ve Potasyum(K).
Azot, yaprak ve kök gelişimi için önemli bir bileşendir. Bununla birlikte aşırı azot kullanımı, uzun, sıska ağaçların yetiştirilmesine neden olur. Fosfor, sağlıklı kök gelişimini destekler ve bitkiyi hastalıklara ve kötü kış koşullarına karşı korurken, yeni sürgünlerin gelişmesine yardım eder. Potasyum, çiçek ve meyvelerin biçimlenmesine, gelişimine yardımcı olur ve, hastalıklarla baş etmede hayati rol oynar.
Genel kural olarak, bonsainizi bahar başından yaz sonuna kadar gübreleyin. Yıl boyunca, oldukça düşük azot içeren dengeli bir gübre ve sonbaharda, bitkiye kışın destek olmak için (bitki enerjisini korusun diye), mümkün olduğu kadar az- ya da hiç- azot içeren bir gübre kullanın.
Çoğu ticari gübreler, bu üç elementin hepsini ve ek olarak bazı iz elementleri içerirler. Genellikle sadece bonsai fidanlıklarından elde edilebilen bir gübre çeşidi 0:10:10 NPK (Azot, Fosfor, Potasyum) oranına sahiptir. Bu, bitkiyi içinde bulunduğu güz mevsiminde güçlendirerek kışa hazırlayacak olan, azot içermeyen bir sonbahar gübresidir.
Çeviri: ibuprofen
Alıntı:http://www.bonsaisite.com/mainten1.html
saglikli agaclar icin gubre onemlidir, o numaralar gubrede ne kadar kimyasal var icinde bilgi veriyor ve gubrede 3 tane en onemli vitamin/kimyasal var.
bu elementleri kisaltiyoruz N,P,K olur
N=nitrogen (azot)
P=phosphate (fosfat)
K=potassium (potasyum)
Bonsai ile NPK kucuk istiyoruz ingilterede NPK bonsai icin ozelikle var onun NPK 7-7-7 olur bu mukemmel oluyor,
genelde eger NPK numaralar 10 dan fazla yazarsa kullanmiyoruz,kok icin cok fazla olacak,ve kokleri yakabilir,neyse ben NPK hakkinda biraz bilgi verebilirim
1.nitrogen (azot)
Bu element guzel yesil yaprak icin ve agacin saglik durumu genelde iyi olur,ve agaci buyutmek icin bu en onemli cunku yeni yaprak uretiyor ondan sonra yeni dal veriyorlar,ama bu elementi bonsai ile cok fazla koymuyoruz
Eger cok fazla kullaniyoruz yapraklarin boyu buyuk olacak,ve bonsai de bunu istemiyoruz,ve cok fazla veririz 'osmosis' ters gibi calisiyor,kok ten agac ekstra vitaminler kaybetmeye calisacak,ve kendi koklerini oldurecek,eger cok yem veririz ters osmosis olacak agacimiz olu demek olacak!
2.phosphate (fosfat)
kokler icin bu element en onemli,eger toprakta phosphate yoksa agac olecek,ve onun yapraklari sari renk olacak,eger kokleri saglikli ise tum agac saglikli demek,ama yine cok fazla verirsek agac ekstra elementi kok ten verecek ve kokleri olecek.
3.potassium/potash (potasyum)
bu element onemli phosphate gibi ama eger agacimiz dan meyve veya cicekler istiyoruz bu element en onemli.agaclara bu element cicek ve meyve uretmek icin yem veriyor.
sonunda tum elementler onemli ama her agac ayni degil mesela portakal agaci, varsa ve yanindaki ardic agac varsa portakal agac icin daha fazla elementleri vermek zorundayiz,cunku meyve veriyor bunun icin cok enerji lazim,bu durumda portakal agacina daha fazla yem veriyoruz.
gubre satin alinca NPK numaralarina bakiyoruz eger 10-10-10 buluyoruz,ne tavsiye ediyorsa yarısını kullaniyoruz, mesela bir 2ltr saksi icin bir ele kadar diyorsa paket te yazarsa, o zaman elimizin yarisi kadar miktar ekliyoruz, bundan agaca yem veriyoruz ve zarar vermiyoruz.
eger 10 dan fazla NPK varsa kullanmıyoruz cunku bonsai icin bu cok guclü, mesela NPK 15 (nitrogen) 15 (phosphate) 18 (potassium)yazarsa birakiyoruz, bahcemiz icin bu NPK super olur kucuk bonsai saksi icin cok guc ve iyi degil.
biz burada toprakta gubre koymuyoruz, genelde kimyasal yem veriyoruz bu daha iyi cunku ne kadar veriyoruz kontrol edebiliriz, eger saksiya cok gubre koyuyoruz gubre ne kadar vitamini veriyor konturol etmeyebiliriz, kimyasal bitki yemi daha iyi olur, ama eger gubreyi kullanmak icin zorundayiz, az az gibi veriyoruz.
umarim yardim eder sorunuz varsa cevap vermek calisacagim
ade
ben bonsai ile yeni baslayinca bende gubre kullanmistim,ama yazdigim gibi ne kadar vitamin veriyorsak biz bilmiyoruz,ve biz gubreyi alirken icinde kotu bocekler olabilir,ben normal bitki vitamini kullanmak icin tavsiye ediyorum,ve her hafta gibi veriyoruz,hemde eger aksamda veriyoruz yapraklarada verebiliriz cunku agaclar yemek icin yaprakarini kullaniyorlar,ozaman kimyasal yemi agac iki yer den yem bulabilir koklerin den ve yapraklarin dan yani
biz burada toprakta gubre koymuyoruz, genelde kimyasal yem veriyoruz bu daha iyi cunku ne kadar veriyoruz kontrol edebiliriz,
Bu yazınızda gübre kelimesini çiftlik gübresi anlamında mı kullanıyorsunuz? Eğer öyleyse kimyasal da NPK anlamına geliyor. Doğru mu?
npk,(N=nitrogen,P=phosphate,K=potassium)npk kisaltiyoruz,eger bitki yem paketi veya gubre paketi bakarsaniz npk yazacak bize ne kadar nitrogen,phosphate,pottassium,icinde bilgi veriyor,bundan sonra karari verebiliriz,yuksek npk varsa(20-20-20) bahce icin kullaniyoruz,npk numaralari(7-7-7) az yazarsa saksi bitkiler/agaclar iyi hafif demek.gubre direkt ciftlik ten asla kullanmalisiniz!cok guc,bocekler var,kotu mikrop var asla ona kullanmiyoruz.
sagol
ade
Sıvı gübreyi elle nasıl ölçüyoruz bilmiyorum ama ilk başlarda yaklaşık 15-20 litre suya bir çay bardağı gübre karıştırıyordum. Bütün saksılarımı bu suyla suladığım için bazılarına ağır geliyordu. Şimdi yarım çay bardağı katıyorum. Eğer bu miktar az oluyorsa daha sık bu oranda versem aynı şey olmaz mı?
Sıvı gübreyi elle nasıl ölçüyoruz bilmiyorum ama ilk başlarda yaklaşık 15-20 litre suya bir çay bardağı gübre karıştırıyordum.
Benim kullandığım sıvı gübrenin ambalajında 1litre suya bir kapak dolusu gübre eklemem söyleniyor. Kapaklardan birisinin üzerinde 15 ml olduğu yazıyor. NPK miktarları her birisi %20.
Burada aklıma takılan bir soru var. Ade bu oranın %7'nin üstüne çıkmaması gerektiğini söylüyor ama bunu bonsai saksısına alınmış, artık bonsai olmuş ağaçlar için söylüyor sanırım. Benimkiler daha körpe. Hatta bir kısmı birkaç aylık. Sanırım ben bunlara %20 oranlı NPK vermeliyim ki gelişip ağaç formunu alsınlar. Yanılıyor muyum?
bonsaisever
23-06-2006, 23:17
Almış olduğun NPK nın üzerinde ne oranda kullanılacağı talimatı olması lazım.
Ufak şişeler içinde satılan çoğu sıvı gübrenin, almış olduğunuz şişenin kapağından faydalanarak, 1 lt ye 1 kapak sıvı gübre konulduğunu taktirde üzerindeki NPK oranın sağlarsınız.
Selahattin Yılmaz
23-06-2006, 23:28
Bu tür gübreler (damla sulama gübreleri) genellikle EC metre (http://www.tartes.com.tr/destek/pH-EC-SICAKLIK%20OLCER.pdf) (mikrosimens cinsinden elektriksel iletkenlik ölçer/tuzluluk ölçer) dediğimiz aletlerle ölçülüyor. Bitkinin topraktan ve yapraktan albildiği tuzluluk oranıyla gübre dozlandırılıyor. Genellikle bu doz 1-2 EC oranı daha fazlası bitkiye göre yakma yapabiliyor. Ayrıntılı bilgi isteyene daha geniş bir izah yapabilirim. Zaten gübreyle ilgili çıkışımın nedeni de buradan geliyor...
Kullanım yöntemi ve miktarı zaten yazıyor kutuların üstünde. Örneğin benim elimdeki şişede 1 litre suya bir kapak, yani 15 ml gübren yterli olacağı yazılı. Benim sormak istediğim, Ade arkadaşımızın ısrarla %7'nin üzerine çıkmayın uyarısı. Ben bunun sadece bonsailer için olduğunu anlıyorum okuduklarımdan. Henüz bonsai olmamış, gelişmesi gereken bitkilere %20'lik konsantrasyonlu sıvı gübre kullanmam gerektiğini anlıyorum. Öyle değil mi?
Benim aldığım gübrenin kullanım miktarı dekar hesabına göre verilmişti. Bu yüzden önce satıcının tavsiye ettiği miktarı kullandım. Sonra dediğim gibi miktarı azalttım.
iste arkadaslarim eger gubre kullaniyorsunuz ne kadar vermek belli degil, gubre ile tamamen problem bu, bundan normal bitki yem, ev bitkiler icin yani kucuk npk ile tavsiye ediyorum. bu bitki yem sula karistiriyoruz bonsaiyi ye veriyoruz,
mesela eger bitki yemin sisede her 1ltr su icin 20ml bitki yem karistiriyoruz yazarsa biz bonsai icin 1ltr sula 10ml karistiriyoruz, gubre den boyle daha iyi konturol edebiliriz, ve yapraklari veriyoruz dedigim gibi agaclarimiz iki yer den yem bulabilir.
Eger gubre kullanmak zorundayiz cok hafif 'gubre cay' yapabiliriz, normal bir kova aliyoruz (esleriniz den degil ama:) ) ve icinde su ile dolduruyoruz, ondan sonra kucuk plastik poseti gubre ile dolduruyoruz, poseti bagliyoruz ve poset te makas ile kucuk delikler koyuyoruz, bundan bu poset kovada koyuyoruz, yavas yavas poset ten vitamiler cikacaklar, ama ayni problem var 'gubre cay'ne kadar guc olacak bilemeyebiliriz.
umarim yardim eder
Bahcemiz icin bu tipik yem degil mi?
2099
Bu yem ile NPK (N)14-(P)10-(K)27 bu cogu bitkiler iyidir bonsai icin biraz yuksektir.Paket te her 9 litre su ile 4 tane cay kasigi karistiyoruz tavsiye ediyor,ama dedigim gibi, bonsai icin bu yuksek,o yuzden ben her 9 litre su ile 1 tane cay kasigi karistiriyorum,ve her hafta,bir defa,tum agaclarimi suluyorum bonsai icin bu hafif zarar vermeyebilirim yani
2100
bir resim daha,eger bakabililirsiniz 'trace elements'yaziyor,'trace elements'zink,bakir,boron var icinde,ve agaclarimiz icin bunlar onemli,eger yem dukkan dan aliyorsunuz yem'trace elements'ile daha iyi olur
2101
tesekkurler
ade
ibuprofen
04-08-2006, 14:57
Bonsaimi ne zaman ve nasıl gübrelemeliyim?
Bonsainizin iyi bir şekilde kalması ve sağlıklı gelişiminin devam etmesi için yılın doğru zamanında ve doğru gübre ile düzenli gübrelemek gerekir. Gübre bitkinin her sulanmasında yıkanarak kaybolan belli bir miktar yüzünden sürekli tekrar koyulmalıdır.
Değişik çeşitlerde farklı gübreler elde edebilirsiniz. En yaygın olan topak şeklinde olanıdır (“osmocote” gibi). Bu aynı zamanda gübreleme gereksinimlerini haftalar boyunca karşılayabilen ve de bonsai sevenler tarafından en yaygın kullanılan yavaş salınımlı bir gübredir. Çözünebilir pudralar ve sıvı gübreler de ayrıca kısa zamanda hızlı etki için kullanılabilir. Bunlar sulama bardağı ile toprağa nüfuz ettirilirve nispeten hızlı bir şekilde kullanılır.
Tam olarak bozainizin nasıl gübrelenmesi gerektiğini anlamak için gübrelerin oluşumunu basit bir şekilde anlamalısınız. Çoğu gübre 3 temel elementi ihtiva eder: Azot(N), Fosfor(P) ve Potasyum(K).
Azot yaprak ve kök gelişimi için önemli bir bileşendir. Bununla birlikte aşırı azot uzun, sıska bir ağaç üretecektir. Fosfor sağlıklı kök gelişimini destekler ve bitkinin yeni filizler sürmesine yardım eder ayrıca bitkiyi hastalıklara ve kötü kış koşullarına karşı korur. Potasyum bitkinin çiçek ve meyvelerinin tertipini korur ve hastalıklarla baş etmede hayatidir.
Genel bir kaide olarak bonsainizi bahar başından yaz sonuna gübreleyin. Yıl boyunca oldukça az azot içeren dengeli bir gübre ve de sonbaharda bitkiye kışın destek olmak için (bitki enerjisini korusunu diye) mümkün olduğu kadar- ya da hiç- az azot içeren bir gübre kullanın.
Çoğu ticari gübre preparatları tüm bı 3 elemente ek olarak bazı eser elementleri de içerirler. Genellikle sadece bonsai fidanlıklarından elde edilebilen bir gübre çeşidi 0:10:10 NPK (Azot, Fosfor, Potasyum) oranına sahiptir. Bu bir güzün bitkiyi kışa karşı hazır olmak için kuvvetlendirecek bir sonbahar gübresidir (azot içermez).
Alıntı:http://www.bonsaisite.com/mainten1.html
Mikail50
11-07-2007, 22:49
Ben gübre olarak biogold (NPK: 5.5, 6.5, 3.5) kullaniyorum, bana bunu tavsiye ettiler.
bonsaisan
12-07-2007, 00:12
tabikide biogodl tavsiye edicekler çünkü biogold sizn şu anda bulunduğunuz ülkede sık kulanılan bir ürün bir kaç farklı arternatifide mevcud lakin ülkemizde bulunmadığı için sadece yurdışında alına bilen bir ticari üürn olmasında dolayı Ülkemizde yaşıan tüm bonsai severler için büüyk problem.
Bı yüzden genel bir yazı yazmak zorunda kaldım.
Bu konu çok açıklayıcı iyice anladım sayılır.Anlamadığım olay bu gübreleme işlerinin zamanlaması kaç gün arayla gübreli su ile sulamak lazım,mevsim önemlidir herhalde,kaç ay boyunca devam edilir ? Bu sorularıda bu başlık altında cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
bonsaisan
02-11-2007, 13:59
Sayın red
forumda gübreleme ile ilgili konu başlıkları var.
Ama kısaca özetlemek gerekir ise.....
Normal bir yaprak döken ağaçda nisan ayından ekim ayı sonuna kadar 15 ila20 günde bir gübreleme yapılır.
İç mekan tropik ağaçlarda da bu aynı şekilde uygulanır.
İbrelilerde ise nisan ayından ekim başına kdar 1 ayda bir gübreleme uyuglanır.
Kış aylarında ise ibreliler ve yaprak dökenler hariç 1 ayda bir gübre uyuglanır.
Not:Çiçekleri olan **** meyve veren ağaçlarda çiçeklenme başladığında ve çiçeklenme süreçinde gübre uygulanmaz.Çiçekler **** meyveler döküldüğünde gübre uygulanır.
Merhaba bonsaisan;Tam aradığım cevapları yazmışsın,çok net ve kısa anlaşılmayacak birşey yok .Sitede araştırma yapmıştım fakat yanlış konularda araştırma yapmış olmalıyım ki bu net cevaplara rastlamamıştım.Benimde bir tane çınar ve mor salkım bonsai adaylarım oldu,bir tane de söğüt fidancığı bir açaçtan dal kırıp toprağa dikmiştim o tuttu gelişmelerini bekliyorum.Nisan ayını beklicez artık.
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
Koçtaşta çalışan ziraat mühendisi gövde kalınlaştırmak için hormon kullanmamı söyledi.Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar bilgi verebilirlermi.Ne tür hormon kullanılır nekadar kullanılır nerden bulunur?
Bildiğim kadarıyla bonsailerde diğer ağaçlarda kullanılan hormon ve gübreler (yanmış koyun gübresi gibi) kullanılmıyor. Biz ağacı minyatür hale getirmeye çalıştığımız için normalin üstünde büyümeyi teşvik edici maddeler sanırım ağacın bünyesini zorluyor. Bu yüzden bonsailerde tohumdan üretimden ziyade çelikten ya da fidandan; gövde kalınlaştırmak için de kalınlaşmasını istediğimiz yerlere plastik çekiçle hafifçe vurma, çeşitli budama yöntemleriyle beraber bir süre geniş saksıda hatta bahçede büyümesine izin verme, gövdeyi alttan boğma gibi teknikler uygulanıyor.
Ozanorhon
18-12-2009, 14:00
Gübre uygulama süreçleri ile ilgili net olmayan bir konu var. Sıvı gübreleri uygun oranda sulama suyuna karıştırarak kullanıyoruz. Ancak granül, çözülebilen veya balık yemi şeklindeki toprağa gömülen ya da kökten uzak bir yere toprak üstünde bırakılan gübreler 3-4 ay boyunca suladıkça ağaca bu ihtiyacını sağlıyorlar. Ancak tavsiyerde karşılaştığımız mart-eylül arası 2 haftada 1, eylül mart arası ayda bir uygulamayı bu tip gübrelerle nasıl yapıyoruz. Toprağa verdiğimiz granülün miktarını azaltarak mı?
bonsaisan
18-12-2009, 14:23
Sayın ozan orhon
Eğer profesyonel nitelikte yavaş salınımlı tabir edilen granür gübreler kulanıyor iseniz.
**** satın almış isenzi bu gübrelerin kendine özgü bir özeliği vardır.
Bu gübreler uygun koşular oluştuğunda salınım yaparlar.
Uygun şartlar ısı ve nem gibi şartların bir arada oluşması ile olur.
Mesela 9 ay yavaş salınımlı bir gübre aldığınızda bu gübrelerde ki etken madde gerekli olduğu dönem içinde etki edebilir.
Gelişme dönemi başlanğıcı azot yaprak gelişimi destekler hemen akabinde çiçeklenme için fosfor önemli bir unsur oluşturur.
POtasyum ise kış aylarında donmaya karşı etki sağlayaçağı için yaralı oluçaktır.
Umuorum ki sorularınızı yanıtlamış olçağım.
Bonsai'ye merak saldığımdan beri, bonsainin daha çabuk gelişmesi ve sağlıklı olarak beslenmesi hakkında çok fazla düşünür oldum:o, buradan üstadlarımıza soruyorum, nasıl bir besin hazırlanmalı ki; bonsaide başarı sağlamalı. Ve ya şöyle sorayım soruyu; Nasıl bir gübre kullanıyorsunuz? Ne sıklıkla kullanıyorsunuz? Piyasada ihtiyacınıza hitab eden gübreleri bulabiliyormusunuz?
Ali H. ALI
11-01-2010, 04:15
Bonsai'ye merak saldığımdan beri, bonsainin daha çabuk gelişmesi ve sağlıklı olarak beslenmesi hakkında çok fazla düşünür oldum:o, buradan üstadlarımıza soruyorum, nasıl bir besin hazırlanmalı ki; bonsaide başarı sağlamalı. Ve ya şöyle sorayım soruyu; Nasıl bir gübre kullanıyorsunuz? Ne sıklıkla kullanıyorsunuz? Piyasada ihtiyacınıza hitab eden gübreleri bulabiliyormusunuz?
envor, benim bu bilgilere ekliyecegim,
Sagligi iyi olmiyan bir bitkiye gubre vermeyiniz, yeni dikilmis ve ya kok budamasindan sonra tekrar saksiya diklimis agaclara en az bir ay kadar gubre vermeyiniz.
Agacin buyume zamaninda (ilk bahar) gubrelemeye baslanir son baharin ortalarina dogru gubreleme kesilir(ve ya azot degeri cok dusuk gubre sonbahar sonuna kadar verilir. agacin kendini kisa hazirlamasi icin.)
Burada istediginiz karisimda gubre bulmak mumkundur.
Oralarda ise, uygun bir karisimdaki gubrenin nerden bulacagini, sen bilmezsen baskasinin bilecegini sanmiyorum:) N. P. K. 10: 10: 10:
sanirim bonsai icin en idael karisimdir. Her bonsaici deneyimlerle kendi toprak karisimini buldugu gibi, zaman icerisinde deneyimleri ile agaclarina nasil bir gubre kullanacagini da buluyor.
Benim deneyimlerimden ogrendigim. Cok gubre agaci oldurebilir ama az gubre her zaman icin agacin yasamini tehdit etmez o yuzden agaclariniza onerilen gubrenin yarisi kadar variniz.
Burada nasıl gübre bulduğumuzu anlatayım. Alacağımız bir kilo gübre olunca baştan kaybediyoruz zaten.
Şöyle oluyor;
20 20 20 var mı? Yok, onu yerine 0 20 20 var, eh ondan ver madem.
0 0 20 var mı? Yok. Ne var, ondan ver biraz, yirmilik çuvallarda veriyoruz.
İşte gübre işlerini böyle hallediyoruz.
Farklı ihtiyaçları olan ağaçlarımız için farklı karışımlar bulamıyoruz. Bulursak 20 20 20.
Şimdi kış olduğundan gübre vermeyi kestik, bahara kadar vakit var.
Burada istediginiz karisimda gubre bulmak mumkundur.
Oralarda ise.
Ali hocam, burada istediğim oranda istediğim karışımı yapabiliyorum, onda bir sorun yok, sadece bir en ideal karışımın ne olması gerektiği sorun. En iyiye ulaşmak için.
Ali H. ALI
13-01-2010, 12:54
Envor verilen bilgilerden yola cikarak, bitkilerin icin en iyiyi en faydaliyi deneyimlerinle kendin bulacaksin. Her bonsai yetistiricisi cesit cesit gubreler kullanabilir ve en iyisi onun kullandigidir:)
izzeterisen
13-01-2010, 15:56
Bonsai saksısında bir avuç karışım var. Ben sadece N:P:K'yi vermenin yeterli olacağını sanmam. İz elementleri ne yapacağız?
Sayın izzeterisen ben bir çalışma yaptım aslında, ama artık yazmayada korkuyorum, besin eriyiği satmaya çalışıyor diyecekler diye :) İçerisinde tüm izelemetler var.
Sorularımı daha iyisini yapabilirmiyim diye soruyorum, hani belki yurt dışında hazır satılan gübreler vardırda oranlarını öğreniriz, o yoldan ilerleriz diye düşünmüştüm. Bonsai adaylarımı bu besin ile besliyeceğim ve buradan gözlemlerimi paylaşacağım. Hep beraber işe yarayıp yaramayacağını göreceğiz.
boransal
18-01-2010, 03:20
Selamlar,
Burada yazılanlara göre bir markada karar kıldım, npk 4.6.6 ve iz element mevcut, yanlış bir kararmı verdim acaba, bu konuda aydınlatırsanız sevinirim
azot düşük düzeyde olan hemen hemen tek sıvı gübre buydu
Ali H. ALI
18-01-2010, 11:42
Yanlis bir karar vermediniz.
Sivi gubreler bitkiyi daha cabuk etkedigi icin daha dikkatli gubrelemelisiniz.
Paket(sise) uzerinde onerilen miktarin yarisi vererek basliyabilirsiniz.(Su an orada bitkiler uyku doneminde olduklari icin gubre kullanmayiniz. Baharin ilk gunleri kullanmaya basliyabilirsiniz) Gubreyi vermeden once verdikten sonra bitkinizi sulamayi unutmayiniz.
boransal
18-01-2010, 16:52
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,
Ek bir sorum daha var, burada sormak doğrumu bilmiyorum ancak, amatör olarak başladım bir kaç haftadır okumadığım konu kalmadı, marketten aldığım 11cm boyunda bir ağaç var, durumu pek iç açıcı değil tabi, bu ağacı büyük bir saksıya alıp durumu düzelene kadar gübre takviyesi ile biraz büyütmem ne kadar doğru olur,
Bu mevsimde gübre vermek uygun değil. Saksı değişimi yaptıktan sonra da gübrelemek uygun değil.
Siz bir başlık açıp görüntüleyin, fikir sahibi olmak için daha uygun olur.
ultralaca
20-05-2011, 15:43
bugün gitmiş olduğum bir zirai ilaçlar satan yerde NPK 8-4-3 oranlarında süs bitkileri için sıvı gübre gördüm acaba bu oranlarda bi gübre bonsailer için besin maddesi olarak kullanılabilirmi
Kullanılamaz diye bir şart yok. Ama oranların daha dengeli 10 10 10 gibi olduğu gübreleri kulanmak daha uygun.
Ben gübreleri böyle sıvı gübre biçiminde almıyorum. Zirai ürün satıcılarındaki gübreleri kullanıyorum.
ultralaca
20-05-2011, 16:24
10-10-10 oranlarında gübre yoktu. satıcı bana o sıvı gübreyi önerdi fakat iki maddenin oranı çok düşük olduğu için almayı tercih etmedim burada siz deneyimli kişilerin fikirlerini almak istedim. 20-20-20 oranlarında gübre aldım bende ve şuan onu nasıl kullanabileceğimi arastırıyorum. 20ye yakın fidalarım var ve saksıda değiller bahçede dikililer. çok verirsem yakarmıyım korkusu var.
Gübre oranları konusunda terreddüt ettiğinizde, vermeyi planladığınızdan az oranda verin.
Bir fidana bir çay kaşığı (tepeleme olmasın) serpin. Granül halindeki gübre yavaşça eriyecek. Onbeş gün kadar sonra tekrar verirsiniz. Ne kadar gübre verileceği fidanların büyüklüğü ile de ilgili. İki metrelik bir fidan varsa yerde bu oran az gelecektir.
20 20 20 NPK uygun oranda gübre.
ultralaca
20-05-2011, 21:00
fidaların boyları en uzunu 50 cm ve bugün gübreleme yaptım ve her birine 1 yemek kaşığı kadar gübre serptim. yazınızı gübreledikten sonra okudum 1 çay kaşığı demişsiniz inşallah fazla gelmez benim 1 yemek kaşığı
Ben fidanların saksıda olacağını düşünüp yazmıştım. yerde dediğinizi daha sonra farkettim.
ultralaca
21-05-2011, 19:13
fidanların gövde ve kök gelişimleri için şimdilik saksıya almıyorum bu yazı bahçede geçirmelerini düşünüyorum. saksıya biraz güçlü sağlam girmelerini istiyorum :) kökleri biraz zayıf çelikten ürettiğim için. kök gelişimi içinde gübre arayışına girmiştim
Yaz boyunca aldığınız gübreyi düzenli olarak kullanın. Başkaca katkı maddesi olarak hümik asit kullanmanın da yararını görürsünüz.
Ben denizyosunu ve EMA da kullanıyorum.
Hatice Tarhan
21-05-2011, 22:40
Bu gün gübre almak için gittiğim yerden sıvı gübre aldım, üzerinde N P li sıvıorgamineral gübre yazıyor fakat değerleri tavsiye edilen değerler gibi değil.
Toplam organik madde%18
Toplam azot %6.8
Toplam fosfor pentaoksit %8
Bu değerlerde ki sıvı gübre bonsai için yeterlimi?
Görünüşe göre potastum içermiyor.
Sıvı gübre almak yerine, ziraatçilerden 20 20 20 NPK gübre almak bence daha uygun.
Hatice Tarhan
22-05-2011, 13:11
Teşekkürler Memet bey, yarın sıvı gübreyi iade edip tavsiye ettiğiniz gübreden alacağım.
ultralaca
22-05-2011, 16:18
memet bey belirtmiş olduğunuz diğer katkı maddelerinidemi ( deniz yosunu, ema, hümük asit) 15günde bir kullanıyım ve siz miktar olarak ne kadar kullanıyorsunuz
Bir program yapıyorum ben. Bir hafta biri sonra diğeri sonra öteki biçiminde takvimle kullanıyorum. Bu hafta gübre haftaya hümik asit..
Sonra tarih ve kullandığm oranları da kaydediyorum, sonuçları daha iyi değerlendirmek için.
On litre suya 20-30 ml kadar sulandırıp bununla suluyorum. Tabi bu ölçüler saksıdaki ağaçlar için. Topraktaki ağaçlardan farklı doğal olarak.
Sanırım bu miktarı yerdeki fidanlar için 50 ml yapmada sorun olmaz. Ağacın yapraklarının izdüşümü kadar alana uygulayın.
Herhangi bir tereddüt yaşadığınızda oranlarla ilgili, aklınızdan gaçenden daha az kullanın. Az gübre vermenin zararı olmaz.Çok verirseniz sorunlar yaşayabilirsiniz.
ultralaca
19-09-2012, 15:14
baya gec teşekkur olacak kusura bakmayım memet bey yardımlarınız için teşekkürler. aradan bir yıl gecmesine rağmen hala gübreler konusunda denemeler yapmaktayım :)
Bonsaide gübre konusu oldukça karmaşık. Pek çok kişi kendi gübre programını kendine saklıyor.
Yabancı sitelerde bu konuyu açıklayan çok yazı göremiyorum, en iyisi "yakındaki bonsai klübüne gidin" biçiminde oluyor o da malesef bizde şimdilik mümkün olamıyor.
Bonsaide gübre konusu oldukça karmaşık. Pek çok kişi kendi gübre programını kendine saklıyor.
Yabancı sitelerde bu konuyu açıklayan çok yazı göremiyorum, en iyisi "yakındaki bonsai klübüne gidin" biçiminde oluyor o da malesef bizde şimdilik mümkün olamıyor.
Okurken bayağı bir tebessüm ettim, acı ama gerçek bu :)
Bu konu (Memet bey de iyi bilir) beni başlarda bayağı bir meşgul etmiş ve neredeyse 1 seneye yakın bu konuya kafa yormuştum. Çünkü çoğu yerde 10-10-10 NPK şeklinde klişe bir tavsiye veriliyor, ancak zaman içinde bunun çok doğru olmadığını daha doğrusu bu oranların bir çok etkene bağlı olarak değiştirilmesi gerektiğinin farkına varıyorsunuz.
- Ağacın türüne
- Ağacın sağlık durumuna
- Ağacı saksılamak için kullandığınız toprağa/toprak karışımına
- Sulama suyunuzun içeriğine
- Ağacın bulunduğu ortama
- Ağacın gelişim durumuna
- Güncel iklim koşullarına
gibi birçok etken dikkate alınarak gübre oranlarının ve içeriğinin yaklaşık tespiti gerekiyor.
Bu da maalesef şu anda deneyim kazanarak öğreneceğimiz ve zaman içinde uzmanlaşacağımız bir konu.
Örneğin: Akasya ağacına da aynı gübreyi veriyorum, İncire de veya ligustruma da ama aynı gübre olmasına karşın kimine azotu çok geliyor, kimine az geliyor, kimine tam geliyor. Dolayısıyla hangi türün, hangi koşullarda neye ihtiyacı var bunu zaman içinde çözüyorsunuz.
ultralaca
20-09-2012, 00:08
sakaki bey size katılıyorum 1 yılı gectı hala gübre konusuna kafa yoruyorum :)
Gübrekonusu karışık derken aslında belki de tam olarak doğru değildir. Başta bana çok karışık görünüyordu. öğrendikçe aslında o kadar da kafa karıştırmadığını anlayabiliyor insan ama, başlangıçda bisiklete binmek de zor oluyor.
En önemli tek kural var. Hangi gübre olursa olsun tavsiye edilen oranın yarısı kadar vermek en hayırlı sonucu sağlar.
abasatli
10-11-2012, 22:19
fukien tea turundeki bonsailer icin yabanci makalelerde gubreleme hakkinda ilkbahardan sonbahara kadar haftalik ya da 10 gunde bir denmis. kis mevsimindeyse ayda bir deniyor.
elimde 4-6-6 NPK oranina sahip sivi gubre mevcut. koctastan yeni aldigim ve yerden yuksekligi 15-20 cm olan, henuz erken doneminde oldugunu dusundugum bu turde bir bonsaim var. kis icin tavsiye edilen ayda bir gubrelemeye baslamali miyim, yoksa gubreleme icin ilkbahari mi beklemeliyim?bu konuda kararsiz kaldim. forumda biraz arastirma yaptim. konu biraz karisik gibi. bonsai oldukca saglikli gorunuyor. gubrelemek bir problem olusturur mu? belki yeri degil ama topragini ne zaman degistirmemi tavsiye edersiniz? koctastan alinmis bir bonsai oldugunu hatirlatmak isterim.
not: umarim firma ismi yazmam sorun teskil etmiyordur, gerekirse o kisimlari duzeltebilirsiniz.
Hazır bonsaide, size gelene kadar herhangi bir besin verilme durumu olup olamayacağını bilemeyeceğimiz için kış içinde ayda bir gübre vermek, her ne kadar ağaç uyuklamada da olsa faydalı olur.
Elinizdeki gübreyi üzerinde önerilen oranın yarısı kadar oranda sulandırıp kullanın.
Şimdilik toprak değiştirmeyin ilkbahardan önce toprak değiştirmeye vaktiniz olur.
Kış içinde hatalı sulamadan ötürü kök çürümeleri olur en önemli ayrıntı sulamadır.
abasatli
10-11-2012, 23:06
ilginiz icin tesekkur ederim, merak ettigim bir konuydu. hizli bir sekilde cevabini alabildigim icin ayrica tesekkur ederim.
Bu mevsimde toprağın kuruması zaman alacağı için bir hafta, on gün aralarla sulama gerekebilir. Toprak kurumaya başaldıkça. Toprak hep nemli olmaktan çok hep kuruya yakın alsa daha iyi olur. Büyüme yavaşlayacağı için su ihtiyacı da az olacak kış içinde.
Zaman zaman yaprakları nemlendiremk yararlı olur.
http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm
abasatli
10-11-2012, 23:34
ozel mesajdan sormustum o konuyu ama burda cevaplamissiniz zaten, yeri degil diye burda acmak istemedim sulama konusunu.
tesekkurler.
Merhaba,
Küçük miktarlarda NPK gübre, hümik asit, deniz yolunu, aşı macunu, mantar ilacı gibi ürünler var.
Arayıp da ulaşamayanlara bir alternatif olabilir diye paylaşıyorum.
Matabi, Çim Tohumları, Sebze Tohumları, Bitki Koruma İlaçları, Endüstri ve Yem Bitkileri, Bitki Besini, Tarım Alet Ekipman, Çevre Sağlığı (http://www.tarimmarketimiz.com/BITKI-BESINI,LA_113-2.html#labels=113-2)
badrobot
01-01-2013, 22:16
gübre konusu hep kafamı karışıtırmıştır. fakat sonunda NPK 16-10-16 içeren bir gübre elime geçti. 25 kg torbada belçikadan ithal granül gübre. üzerinde 3-6 ay süreyle yavaş salınımlı olduğu yazıyor.. sizce uygun bir gübremi?
Manifesto
01-01-2013, 22:44
gübre konusu hep kafamı karışıtırmıştır. fakat sonunda NPK 16-10-16 içeren bir gübre elime geçti. 25 kg torbada belçikadan ithal granül gübre. üzerinde 3-6 ay süreyle yavaş salınımlı olduğu yazıyor.. sizce uygun bir gübremi?
Bitkilerin besin ihtiyaçları; türe,mevsime,yetişme ortamına ve gelişim dönemine göre değişiklik gösterir.
16-10-16 npk içerikli kompoze gübre uygunmudur şeklinde soruya verilebilecek bir cevap yok.
Hangi bitkiye,hangi dönemde,hangi yetiştirme ortamında uygunmudur?
Elinizdeki gübreyi şu an kullanabileceğiniz her hangi bir dış mekan bitkisi yok.
Bu dönemde, gelişimini tamamlamamış, topraktaki veya geliştirme saksılarındaki bonsai adaylarınıza DAP (18-46-0) içerikli gübre kullanabilirsiniz.
Doğru bir gübreleme için npk ve izelementlerin işlevlerini ve üzerinde çalışalan bitkinin bu elementlere hangi dönemde ve ne oranda ihtiyaç duyduklarına bilmek gerekir.
tourkana
02-01-2013, 07:38
Badrobot,
Gübre , fidanda mı yoksa şekil itibari ile formunu kazanmış , sığ saksıdaki bir bonsaiye mi uygulanacak buna bir karar vermek lazım önce.
N-P-K 'yı, Dal(dalcıklar ve yapraklar da dahil)-Kök(ağacın sağlığı)-Bal(çiçek ve meyve) olarak kolay birşekilde aklında tutabilirsin.
Eğer gelişim sürecinde bir fidanda uygulayacaksan , dal ve yaprak oluşumu için N 'si yüksek kullanacaksın. Kullanma zamanın da yaprakların yeni çıkmaya başladığı zaman olmalı, ama Bonsai de bunun aynısını yaparsan Büyük yapraklı kalın dallı hale gelir ,Bonsailerde sürgünlerin gelişimi tamamlanıp, yeni yaprak oluşumunun olmadığı zamanda gübre veriliyor.
Bununla ilgili Masashi ustadan öğrendiğimiz bazı noktaları yeni bir başlık altında yazacağım.
Bu konuyla ilgili sormak istedigimbir sey var. Yaklasik 25 cm boyunda fukein tea bonsaim var ve NPK degeri 8/8/8 olan bitki besini aldim uzerinde 1lt suya 1kapak yaziyor. Elde ettigim solusyonun ne kadarini vermeliyim ve sadece topragami yoksa yapraklarinada uygulamam gerekirmi.
Toprağa da verilebilir, yapraklarına da püskürtülebilir. Ben toprağa veriyorum gübreyi.
Bir sulamada ne kadar su veriyorsanız, gübreyi de aynı miktarda verin.
Tesekkurler sanirim bunlar zamanla oturacak seyler.
badrobot
08-09-2013, 21:16
Ben 10 günde bir aminoasit içeren organik menşeyli sıvı kimyasal gübre kullanıyorum ve çok memnunum. Bu gübreler çok yoğunlaştırılmış konsantre gübreler. 100lt suya 100-200 ml (mevsime göre değişiyor) karıştırıp çözmeniz gerekiyor. Damlama sulama sistemime bir bidonla bağlantı yapıyorum.
-Razormin
-Raykart
-Adept Aminio
murat doğan
04-05-2014, 15:56
anlatılanlardan şunu çıkartıyorum yanlış mı olur acaba. bir aday fidan buldum. üst yapı için yeni sürgünler elde etmek istiyorum. dolayısıyla ağır bir budama yaptım ve gelecek sürgünlerle dal yapısını oluşturacağım. bu dönemde, tabii ki mevsimsel dönemde dolayısıyla bahar başı ve devamı olan bahar ve yaz dönemi olacak, npk oranında azot oranı yüksek bir gübre kullanmalıyım. böylece dal ve sürgün oluşumuna etki etmiş olacağım. herşey yolunda gitti ve istediğim sürgünleri elde ettim. ve bu sürgünleri ilerleyen yıllarda geliştirip şekillendirecek ve dalcıklar oluşturacağım. adayım da sürgünler elde ettikten sonra sonbaharda uyku dönemine girmeden önce gücünü korusun diye adayıma azot içermeyen ve fosfor içeriği daha fazla olan bir gübre kullanacağım. bonsaimizi geliştirme ve oluşturma aşamasında, çiçek ve meyve ağacı zorlayacağı, daha doğrusu fazla enerji istediği için çiçek ve meyveleri uzaklaştırmayı tercih ediyorum. ama mesela çiçekli bir tür ise çiçeklenecekse potasyum oranını ona göre ayarlamam gerekiyor. kışın ağacımız uykuda ve gübrelemeyi kesiyoruz. bahar başına kadar. böylece bir yıllık döngüyü tamamlamış oluyorum. sonra tekrar yeni bir döngü başlıyor. taki evet oldu, başardım bu aday artık bir bonsai dediğim zaman, artık dengeli 10.10.10 **** 20.20.20 oranlarında bir gübreye başlıyorum. bu arada hümik asitide arada kullanıyorum. faydası var.
Süreç bu şekilde doğrumu acaba. aklıma takılan iki şey var. kış sonunda, uykudan çıkmalarına yakın zamanda, gerektiğinde kök budaması yapıyoruz. Bu dönemde de yani kış sonunda bir miktar azot içeriği fazla olan gübre kullanmak gerekir mi yoksa öylece gübre kullanmadan bırakmalı mıyım. ikinci olarak ise izelementler konusu var. iz elementlerde de gübreleme gibi özel bir rejim var mıdır. **** çoğu ticari gübrede iz elementlerde var bu yeterli midir.
... taki evet oldu, başardım bu aday artık bir bonsai dediğim zaman, artık dengeli 10.10.10 **** 20.20.20 oranlarında bir gübreye başlıyorum.
Buraya kadar doğru ama bu noktada ufak bir hata var sn murat doğan.
Bonsaide istediğimiz formu elde ettiğimizde artık dengeli gübreye geçiyoruz diye birşey yok. Gübre içeriklerini ve oranını daima türe göre ve ağacın durumuna göre ayarlamaya devam ediyoruz. Bu aşamadan sonra tekrar 20-20-20 gibi bir gübre kullanmak yaprak küçültmesini olumsuz etkileyebilir. Örneğin ben pek hızlı gelişmesini istemediğim çoğu delice zeytinimde 6-6-0 / 8-10-4 gibi bir gübre kullanıyorum. N oranını yükselttiğimde yapraklar büyümeye başlıyor.
Hatta çok aşırı hızlı gelişen oya ağacına verdiğim Azot oranını da son 1-2 senedir düşürdüm, aksi halde gelişimi ile başa çıkamıyorum :)
Anlayacağınız bazı şeyleri çok aceleye getirmemek gerekiyor. Zaman içinde her ağacın isteğini veya alması gereken oranı kafanızda daha rahat tasvir edebiliyorsunuz.
bu arada hümik asitide arada kullanıyorum. faydası var.
Evet, kesinlikle. Özellikle çeşme suyunu kullanıyorsanız faydası büyük. Hatta çeşme suyu kullanıyorsanız ara sıra toprak pH'ını dengelemekte fayda var; örneğin sıvı kükürt ile...
aklıma takılan iki şey var. kış sonunda, uykudan çıkmalarına yakın zamanda, gerektiğinde kök budaması yapıyoruz. Bu dönemde de yani kış sonunda bir miktar azot içeriği fazla olan gübre kullanmak gerekir mi yoksa öylece gübre kullanmadan bırakmalı mıyım.
Kök budaması ağır ise bir süre hiç gübre vermemek en mantıklısıdır.
ikinci olarak ise izelementler konusu var. iz elementlerde de gübreleme gibi özel bir rejim var mıdır. **** çoğu ticari gübrede iz elementlerde var bu yeterli midir.
İzelement katkılı gübreler bence yeterli oluyor. Sadece ara sıra demir takviyesi yapmak şart olabiliyor.
nicholai hel
05-05-2014, 13:58
Genel şablonu doğru kavramışsınız, Sakaki'nin düzeltmeleriyle de sanırım kafanızda baya bir oturmuştur bu konu Sn. murat doğan.
Aslında bu gübreleme konusu çok göreceli, bu sebeple tam bir reçete vermek, mümkün olmadığı gibi doğru da olmaz. Bu konuda en iyi öğretmen "şahsi tecrübeleriniz".
Öncelikle üzerinde çalıştığınız türler en büyük öneme sahip kriter. Türlerin özel isteklerini bilmeniz zaten şart. Fakat okuyup öğrenemeyeceğiniz detayları da üzerinde çalışıp hatalar yaptıkça göreceksiniz.
Örneğin benim son yaptığım hata, delicelerime çok az miktarda da olsa Nitrat ağırlıklı bir gübreyi zaten hızlı ve güzel geliştiği bir dönemde vermem oldu. Gübreden hemen önce çıkan yaprakla hemen sonra verdiği yapraklar arasında boyut olarak en az 3 kat fark var. Eğer tam güneşe almasam boğum aralıkları da eminim çok uzun olurdu.
Şimdi bu konu tecrübeler hanesine yazıldı, bundan sonra bu konuya benim yetiştirme şartlarım özelinde dikkat etmem gerekecek. Tabii hatayı düzeltmek için bu çıkardığı yaprakların da hepsi zamanı gelince alınıp yeni sürgünler beklenecek.
Hümik asit konusu da türe özel görülmesi gereken bir uygulama. Fakat sularımız kireçli ve ağaçlar da genel olarak hafif asidik yönde toprağı sevdikleri için genelde kullanmak faydalı oluyor. Ancak kireçli toprağı seven delicelerimde tek bir kez bile kullanmadım mesela. İhtiyaç da duymuyorlar. Tabii bu "delicelerinizde humik asit kullanmayın" anlamına gelmemeli, belki benim kullandığım toprak karışımı ve suyumdaki kireç oranı o kadar da yüksek olmadığı için onlara ideal geliyordur. Sizin şartlarınızda gerekebilir.
İşin özü, genel teknik bilgilere hakim olmalı, ağacın isteklerini de okumayı iyi öğrenmelisiniz. Bundan sonra kendinize nasıl bir program çıkarmanız gerektiğini en iyi siz bileceksiniz. Yıllar içinde olgunlaşacak etkili bir besleme programına mutlaka sahip olacaksınızdır, ilgi gösterdiğiniz sürece.
İyi çalışmalar, sağlıklı ağaçlar dilerim.
murat doğan
05-05-2014, 16:03
çok teşekkür ediyorum arkadaşlar. şu halde genel olarak dengeli 10.10.10 **** 20.20.20 npk oranı kullanılmalı şeklinde bir genelleme doğru değil. hatta bu konuda herhangi bir şekilde genelleme yapmakta doğru değil. öyleyse anlaşılıyor ki tecrübe bu işte çok önemli. herkesten bu konuda tecrübelerini paylaşmalarını rica etmek kalıyor geriye. hatta bizlerin ağaç türleri ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalarda biçim verme ile ilgili deneyim ve görüşlerimiz yanında bakım ve besleme ile ilgili işlemlerini de talep etmeliyiz ki bu konuda ki tecrübelerden faydalanalım.
Nail Sarı
04-06-2014, 09:10
İki yılı aşkın süredir kendi imal ettiğim gübreleri kullanıyorum. Şu ana kadar ağaçlarımın gelişimi mükemmel durumda. Japonya'daki bonsai yetiştiricilerinin genel olarak kullandığı gübre keklerinin reçetesine uygun olarak yaptığım bu gübre oldukça besleyici. Bu gübre kekleri dışında ek olarak hiç bir besine ihtiyacım olmadı. Ağaçlarım oldukça sağlıklı durumda.
shellomen
15-06-2014, 21:14
Sayın Nail SARI bu kendi imalınız olan gübreler hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl bir şey içeriğinde neler var?
murat doğan
04-07-2014, 15:17
Gübreden hemen önce çıkan yaprakla hemen sonra verdiği yapraklar arasında boyut olarak en az 3 kat fark var. Eğer tam güneşe almasam boğum aralıkları da eminim çok uzun olurdu.
Böylece tam güneşe alarak boğum aralıklarının uzamasını önleyeceğimizide öğrenmiş olduk.
Aramızda solucan gübresi. yarasa gübresi gibi ürünleri kullanan arkadaşlarda var. Öncelikle gübreleme konusunda genellemelerden kaçınacağımızı öğrendim. Ancak özellikle solucan veya yarasa gübresi kullanımı hakkında kullanan arkadaşlardan öğrenmek istediğim bir şey var. Gelişme döneminde 15 günde bir sıvı kimyasal gübre kullanıyorum. solucan veya yarasa gübresi kullanmak istesem hatta harici olarak iz element ve demir katkısı kullanmak istesem bu durumda 15 günlük periyod nasıl belirlenmeli. yani mesela şu mu olmalı NPK gübre+ solucan gübresi **** NPK+demir gibi karıştırılıp mı verilmeli. NPK verilip 15 gün sonra solucan gübresi 15 gün sonra iz element 15 gün sonra demir hatta hümik asit gerekiyorsa 15 gün sonra hümik asit gibi mi kullanılacak. böyle bir durumda ağaç neredeyse 2 ayda bir NPK gübreleme görecek demektir. Bu durumda ya bu 15 günlük periyodu kısaltmalıyız **** bu ürünleri karıştırarak kullanmalıyız. periyod kısaltmak ağaçta aşırı yüklemeye sebep olacaktır sanırım. iz element karışımlı NPK gübrelerin satıldığını düşünürsek iz element ve NPK gübreyi karıştırıp vermemizde sakınca yoktur diye düşünebilir miyiz? Solucan gübresi ve diğer toprak düzenleyicileri kullanan arkadaşlar bu gibi durumda nasıl hareket ediyorlar, paylaşabilirler mi acaba
Böylece tam güneşe alarak boğum aralıklarının uzamasını önleyeceğimizide öğrenmiş olduk.
Aramızda solucan gübresi. yarasa gübresi gibi ürünleri kullanan arkadaşlarda var. Öncelikle gübreleme konusunda genellemelerden kaçınacağımızı öğrendim. Ancak özellikle solucan veya yarasa gübresi kullanımı hakkında kullanan arkadaşlardan öğrenmek istediğim bir şey var. Gelişme döneminde 15 günde bir sıvı kimyasal gübre kullanıyorum. solucan veya yarasa gübresi kullanmak istesem hatta harici olarak iz element ve demir katkısı kullanmak istesem bu durumda 15 günlük periyod nasıl belirlenmeli. yani mesela şu mu olmalı NPK gübre+ solucan gübresi **** NPK+demir gibi karıştırılıp mı verilmeli. NPK verilip 15 gün sonra solucan gübresi 15 gün sonra iz element 15 gün sonra demir hatta hümik asit gerekiyorsa 15 gün sonra hümik asit gibi mi kullanılacak. böyle bir durumda ağaç neredeyse 2 ayda bir NPK gübreleme görecek demektir. Bu durumda ya bu 15 günlük periyodu kısaltmalıyız **** bu ürünleri karıştırarak kullanmalıyız. periyod kısaltmak ağaçta aşırı yüklemeye sebep olacaktır sanırım. iz element karışımlı NPK gübrelerin satıldığını düşünürsek iz element ve NPK gübreyi karıştırıp vermemizde sakınca yoktur diye düşünebilir miyiz? Solucan gübresi ve diğer toprak düzenleyicileri kullanan arkadaşlar bu gibi durumda nasıl hareket ediyorlar, paylaşabilirler mi acaba
Merhaba sn murat doğan,
Aslında bu ve benzer konuları eskiden çok konuşmuştuk, hatta bonsai saksılarına solucan koyalım diyen bile çıkmıştı :)
ANCAK, bonsailerimizi meyve alma amaçlı üretmediğimizden ve kullandığımız toprağı organik tarım amaçlı kullanmadığımızdan bu tür organik içeriklere yönelmek bence pek da mantıklı değil ÇÜNKÜ ister yarasa, ister solucan isterse keçi gübresi (steril olduğunu düşünerek) olsun, ihtiyaçlarınıza tam cevap veremez.
Örneğin, delice zeytin azot ihtiyacı (belirli bir seviyede) fosfor ve potasyuma nazaran daha yüksektir ve iz element gereksinimi fazla değildir (hatta diğer ağaçlarla kıyasladığınızda yok denecek kadar azdır). Ben delicelerim için 8-5-3 NPK bir gübre kullanıyorum (6-6-0 ve 6-4-0 da kullanmıştım) ve yılda bir kez izelement takviyesi yapıyorum. Öte yandan çiçekli ve meyve veren bir ağaç için (örneğin alıç) büyüme döneminde dengeli, sonbaharda ise göreceli olarak fosfor ve potasyumu daha yüksek azot oranı ise çok az (veya 0) bir gübre ile bitiriyorum sezonu ve izelement takviyesini ise yılda en az 3-4 kere yapıyorum (veya TE'li bir gübre kullanıyorum).
Şimdi sizin solucan ve yarasa gübresine gelecek olursak, bunları kullandığınızda böyle bir kontrol şansınız maalesef yok. Aşağıda örnek bir yarasa gübresinin (ticari) NPK değerleri verilmiş. şimdi siz bu gübreyi ağaçlarınıza verdiğinizde tüm ağaçlarınıza mecburen aynı oranları vermiş oluyorsunuz:
507350
Gördüğünüz gibi azot seviyesi yüksek iken, özellikle potasyum seviyesi çok düşük! Bu da kışa girerken sonbaharda arzu edeceğiniz bir besin takviyesi değil (çoğu ağaç türü için). Yine de kullanayım derseniz, başka gübrelerle karışık formül hesapları ile oranları tutturmaya çalışmanız gerektiğinden, bu işinizi daha da zorlaştırır.
Tabi bir de solucan ve yarasa gübrelerinin içeriklerinin markadan markaya bile değişiklik gösterdiğini düşünürsek, kontrolün sizde olduğunu asla söyleyemeyiz.
Kimyasal ve dolayısıyla kontrolün sizde olacağı gübreleri kesinlikle tavsiye ederim.
murat doğan
07-07-2014, 12:24
Teşekkür ediyorum Sayın sakaki. Kontrollü bir besin takviyesi yönünden bakıldığında dediğiniz çok mantıklı geliyor gerçekten. Kimyasal gubrelerdeki köklerin yanması, toprağın yapısını zamanla bozması gibi şeyler okuyunca alternatifleri düşünüyor insan
GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Teşekkür ediyorum Sayın sakaki. Kontrollü bir besin takviyesi yönünden bakıldığında dediğiniz çok mantıklı geliyor gerçekten. Kimyasal gubrelerdeki köklerin yanması, toprağın yapısını zamanla bozması gibi şeyler okuyunca alternatifleri düşünüyor insan
Rica ederim :)
Kökleri, gübre oranını yanlış kullandığınızda, organik gübreyle de yakma ihtimaliniz her zaman var. Saksılarımızdaki toprağı da zaten düzenli aralıklarla yenilediğimizi düşnürsek ortada sorun kalmıyor. Yine de tercih meselesi tabii ki. Orta Asya'da birçok bonsaici kompost vs. kullanmayı da yeğlemiyor değil.
murat doğan
07-07-2014, 12:37
Rica ederim :)
Kökleri, gübre oranını yanlış kullandığınızda, organik gübreyle de yakma ihtimaliniz her zaman var. Saksılarımızdaki toprağı da zaten düzenli aralıklarla yenilediğimizi düşnürsek ortada sorun kalmıyor. Yine de tercih meselesi tabii ki. Orta Asya'da birçok bonsaici kompost vs. kullanmayı da yeğlemiyor değil.
Şu açık ki zaman içinde tecrübe ile bir düzen tutturacağım
Şu açık ki zaman içinde tecrübe ile bir düzen tutturacağım
Kesinlikle! :)
İlk başladığımda konuyu çözmek için ben de bir senemi yedim ama anladım ki zamanla kendiliğinden çözülen bir konu. Çünkü zaman içinde ağacınız da size gereken cevapları ve bilgileri bir şekilde belirtiyor ve veriyor.
selamün aleyküm arkadaşlar ben aşırı gübrelemden dolayı galiba ağacı yaktım yapraklar dökülmeye başladı acil önlem almam lazım yardımcı olursanız sevinirim
badrobot
11-12-2014, 11:26
Sn.perzade.
Öncelikle biraz bilgi verin; ağacın türü, ne oranda ve nasıl gübre verdiniz, hangi dönemde gübrelediniz.
sormayın mısır çarşısından aldığım kumdan biraz daha büyük beyaz bi gübre ağaçların diplerine çay bardağının dörtte biri kadar
Özgür Tosun
16-12-2014, 08:33
Günaydın, Toprağını bol bol sulayarak fazla gübrenin saksı toprağından yıkanmasını sağlayın, sulama esnasında saksının altında hiçbirşey olmasın su akıp gitsin ve fazla gübreyi yıkasın.
badrobot
16-12-2014, 12:22
Sn.Özgür Tosun bey
Kış dönemindeyiz ve toprakta buharlaşma neredeyse yok. Bu durumda kök çürümesi olmazmı? ve sudaki kireçten dolayı toprak Ph değerleri tavan yapmazmı.
Aslında saksı ve toprak değişimi zamanı gelmek üzere. Toprak ve saksı değişimi daha kolay ve pratik bir çözüm olmaz mı? Siz nedersin?
Özgür Tosun
17-12-2014, 08:39
Evet kış dönemindeyiz Sn. Badrobot, toprak sıcaklığı 20 derecenin altında ve kök çürümesine neden olan mantar, bakteri v.b. mikroorganizmaların faaliyet ısısının altında, hiç bir şey olmaz, ayrıca ağaç ta uyku dönemine girdiği için suyun ve toprağın ph. ından en az düzeyde etkilenir. Keşke sürekli yağmur altında olsa da saf suyla yıkanabilse ama en hızlı çözüm bu gibi. toprağı değiştirmek te çözüm olabilir ama köklerin de yıkanması gerekir diye düşünüyorum.
badrobot
17-12-2014, 08:55
Özgür Tosun.
Söylediklerinizde haklısınız. Eğer toprak değişimine gidilecekse, hazır köklerde açığa çıkarılmışken orta basınçlı suyla kökleride yıkayıp en ufak toprak parçasına kadar arındırmak en iyisi. Sizinde dediğiniz gibi içinde kireç veya klorda dahil omak üzere içinde hiçbir artı madde bulunmaya yağmur suyu (saf su) bitkiler için zaten bir ilaç niteliğinde.
Neyse siz zaten bunları biliyorsunuz. Bunları konu hakkında fazla bilgi sahibi olmayan diğer üyeler için bir kez daha dile getirmiş olduk, beraberce.
caglarxx
19-12-2014, 11:49
arkadaşlar bir sorum olacak solucan gübresiyle ilgili.
toprak değişim zamanında hazırladığımız toprak karışımına ,,belli bir oranda katı solucan gübresi eklememizin artıları ve (veya) varsa eksileri ne olabilir.
okuduğum konularda fazlasının hiçbir zararı yok denmekte fakat bir kısım fidanın (ağacın) kök budamasıda yapıldığı göz önüne alınırsa köklerde yanma vs.gibi sorunlarla karşılaşma olasılığımız varmıdır?
yani olaya çok hassas mı yaklaşmalıyız?
örnek olarak benim toprak değişimi için hazırladığım :
5,5-6 ph değerinde baltık torfu (5 de 2 oranında)
beyaz pomza (5 de 1,5 oranında)
dere kumu (5 de 1,5 oranında)
toplamda 50 litre toprağa 10 litrelik solucan kompostu eklemem mantıklımıdır.
badrobot
19-12-2014, 12:20
Bence kök budaması yeni yapılmış ve gübre ihtiyacı o an için minumuma inmiş olan ağacın toprağına gübre vermeyin, hatta toprağa 1/5 oranında gübre karıştırmak ???
Azot zehirlenmesi başta olmak üzere başka bir çok olumsuz durum neden olabilirsiniz.
Merhaba sevgili arkadaşlar,
Öncelikle çürüme nedenini/etkenini sadece bakterilere indirgemek çok hatalı olur. Çürümeye sebep olan birincil etmen patojenik mantarlardır ki çürümeye %70-80 bu mantarlar neden olur. Bakteriler ise daha çok bu mantarların açtığı yara ve hasarlı dokularda gelişim göstererek çürümeyi daha da hızlandırır.
Ayrıca, "20 derece ve üzeri sıcaklık" sadece, çoğu bakteri türü için ideal üreme/gelişme hızının başladığı sıcaklıktır. Bunun altında bakteriler vs. aktif olmazlar veya çürüme olmaz demek de yanlış olur, çünkü çürümeye neden olduğu bilinen ve sıfırın az üzerinde hatta eksi derecelerde bile aktif halde kalabilen bir çok patojen, mantar ve bakteri türleri mevcuttur. Örneğin bir Afra veya Adenium köklerinin 5-10 derecelerde sadece 1-2 gün ıslak/nemli kalması bile kolayca çürüyüp ölmelerine neden olabilmektedir.
Diğer taraftan, bu ayrıca bitkinin türü ile de alakalı olan bir durum elbette.
Bonsaisiz kalmayın :)
caglarxx
19-12-2014, 12:38
sn.badrobot
yazdığım mesajı şu an için göremiyor olsamda
daha detay vermek için bu kompostun paketindeki değerleri yazmak isterim
n- 1,13
p-3,1
k- 0.42
fulvic asid-3,1
humik asid-6,9
arkadaşlar bir sorum olacak solucan gübresiyle ilgili.
toprak değişim zamanında hazırladığımız toprak karışımına ,,belli bir oranda katı solucan gübresi eklememizin artıları ve (veya) varsa eksileri ne olabilir.
okuduğum konularda fazlasının hiçbir zararı yok denmekte fakat bir kısım fidanın (ağacın) kök budamasıda yapıldığı göz önüne alınırsa köklerde yanma vs.gibi sorunlarla karşılaşma olasılığımız varmıdır?
yani olaya çok hassas mı yaklaşmalıyız?
örnek olarak benim toprak değişimi için hazırladığım :
5,5-6 ph değerinde baltık torfu (5 de 2 oranında)
beyaz pomza (5 de 1,5 oranında)
dere kumu (5 de 1,5 oranında)
toplamda 50 litre toprağa 10 litrelik solucan kompostu eklemem mantıklımıdır.
Sn caglarxx,
badrobot arkadaşımın da dediği gibi saksı/toprak değişimi yeni yapılmış, köklerine az da olsa müdahale edilmiş bitkilere (gübreleme dönemi bile olsa) kendini toparlayana kadar bir süre gübre vermemek en iyisidir.
Solucan gübresinin artısı ve eksisi olayına gelince; bildiğiniz gibi her türün gübre isteği farklıdır. Solucan, koyun, keçi, güvercin, vs. gibi organik gübreleri her tür için aynı oranda vermek türün ihtiyaçları ile çakıştığında başımıza dert açabilir. Konu organik tarım değil bonsai olduğu için, oranını/dozunu kontrol edebileceğimiz gübrelere yönelmek daha mantıklı olur.
badrobot
19-12-2014, 12:48
Aminoasitler, proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır.Hücre içerisinde ribozomlar, mRNA moleküllerini kalıp olarak kullanarak aminositleri uç uca ekleyerek proteinleri sentezlerler. 20 temel çeşit Amino Asid mevcuttur. Amino Acidler ağaçlarda kök oluşumuna neden olur.
Kökleri budanmış ve ya yeni Yamdori yapılmış ağaçlara verilebilcek en güzel şey; AMİNO ASİT.
shawshang
07-11-2015, 08:48
akıllı gübre, osmocote gübre, yavaş yarayışlı, kontrollü salınım, granül gübre | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Akilli-gubre-osmocote-exact-8-9-aylik-16-11-10-2MgOTE,PR-4637.html)
linkteki ürünün farklı değerleri olan seçenekleri de mevcut. (Everris | Osmocote Exact Standard (http://www.everris.com/Home/Ornamental-Horticulture/Products/Brand/Specialty-Fertilizers/CRF/Osmocote-Exact/Osmocote-Exact-Standard))
Önemli olan hangi tür için hangi gübreyi alacağız. Translate istediğim çeviriyi yapamadı. Acer palmatum için uygun olanını nasıl anlarız ?
akıllı gübre, osmocote gübre, yavaş yarayışlı, kontrollü salınım, granül gübre | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Akilli-gubre-osmocote-exact-8-9-aylik-16-11-10-2MgOTE,PR-4637.html)
linkteki ürünün farklı değerleri olan seçenekleri de mevcut. (Everris | Osmocote Exact Standard (http://www.everris.com/Home/Ornamental-Horticulture/Products/Brand/Specialty-Fertilizers/CRF/Osmocote-Exact/Osmocote-Exact-Standard))
Önemli olan hangi tür için hangi gübreyi alacağız. Translate istediğim çeviriyi yapamadı. Acer palmatum için uygun olanını nasıl anlarız ?
Japon Akçaağacında Beslenme:
Yaprakları karşılaşabileceği tehlikelere karşı kuvvetlendirmek ve ağacın hızlı gelişmesini sağlamak için baharda yaprak tomurcukları patlar patlamaz yüksek azot gübresi haftada bir verilir. Gübrelemeyi erkenden bitirmek kısa yaprak düğümleri (internod) oluşmasını ve bitmiş ya da gelişmiş ağaçlarda daha iyi gelişim olmasını sağlar.
Yapraklar sertleşmeye başlayınca 15 günde bir daha dengeli bir gübreyle işleme devam edilir. Ağustos sonunda, kış başlamadan önce yeni çıkanların iyice sertleşmesi için 15 günde bir düşük azot ile beslenir. Bütün sezon boyunca az azotla beslenmiş ağaçlarda sonbaharda muhteşem renkler görülür ancak bu da yavaş büyümeyi sağlar.
Alıntı: https://tr.wikipedia.org/wiki/Japon_ak%C3%A7aa%C4%9Fac%C4%B1
Herkese Merhaba,
Topraksız tarım mantığında baktığımızda bitki ihtiyacına göre gözlemleyerek kendi hazırlayacağım besin için EC değeri ne olmalıdır?
Bu konuda bonsai'de benzer gübreleme yapmış olanların tecrübelerini paylaşmasını rica ederim.
Herkese Merhaba,
Topraksız tarım mantığında baktığımızda bitki ihtiyacına göre gözlemleyerek kendi hazırlayacağım besin için EC değeri ne olmalıdır?
Bu konuda bonsai'de benzer gübreleme yapmış olanların tecrübelerini paylaşmasını rica ederim.
Toprak/su için EC, pH değerleri, gübrede NPK oranları, iz element değerleri, vs. gibi gereklilikler bitkinin türüne göre değişiklik gösterdiğinden hangi ağaç türü için sorduğunuzu söylerseniz daha net cevaplar gelebilir. Ayrıca "kendi hazırlayacağım besin için EC değeri ne olmalıdır" derken neyi kastettiğinizi tam anlayamadım? Sanırım suyun EC değerinin ne olması gerektiğini soruyorsunuz?
Her halükarda, eğer bu soruyu bonsai ile alakalı olarak sormuyorsanız, forumdaki topraksız tarımla ilgili başlıklarda yazmanız daha faydalı cevaplar almanızı sağlayacaktır, örneğin:
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/31675.htm
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/37389.htm
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/31421.htm
Nail Sarı
15-01-2016, 16:35
Kendi üretiğim gübre keklerini kullanmaya başlayalı 4 yıl oldu. Şu anda ağaçlarım çok ama çok sağlıklı. Özellikle Acer Palmatum'lar müthiş durumda.
behcet98
19-02-2016, 20:49
Selamlar. Ürünü kullanıp Faydasını gördünüzmü acaba?
behcet98
21-02-2016, 22:56
Konuları bir süredir okuyor ve emeğinize teşekkür ediyorum.
Aklıma takılan birkaç konuyu size sormak istedim.
Dengeli NPK bulunan bir gübreyi verdiğimizde, ağaç bunların hepsini kullanmak için tetikleniyor mu? Dolayısıyla hepsini kullanmayamı çalışıyor?
Yoksa ihtiyacı kadarını alıp diğerini topraktamı bırakıyor? Sanırım toprakta bırakıyor ve bu nedenle kök yanması gibi sorunlar oluşuyor. Ozaman çam gibi fidanlara potasyum'u fazla vermemek gerekiyor.
kurtgisi
24-10-2019, 09:36
Merhaba Arkadaslar,
4 aylık , yaklasık 25 cm uzunlugunda Buxus Bonsaim var.
Daha gelişim aşamasında ve sıvı gübre olayını yeni okudugum için dün bir tane sıvı gübre aldım. Kullanım talimatında 1 litre suya, ölçeğin yarısını koymam yapraklarına püskürtmen ve sulamam gerektiği yazıyordu, öyle de yaptım.
Değerleri : Azot (N)-% 3.5 ( Üre Azotu-%1.8 , Amonyak Azotu-%1.7 )
Fosfor ( P2-O5 ) - %7
Potas (K2, O ) - %4.5
Şelatlı İzelementler : Magnezyum - % 2
Demir - %0,021
Manganez - %0,011
çinko - % 0,0058
bakır-% 0,003
bor-%0,013
Molibden- %0,0011
Toplam İzelementler : %1,275
Gübre üzerinde ekim ayına vermemi ve kıs aylarında gübre vermemem gerektiği yazıyor.
Sorum : Kalın gövdeli ve yaprakları biraz büyük bir bonsai elde etmek istediğim için EKİM-KASIM-ARALIK aylarında gübreleme yapsam ve tekrardan Nisan ayında gübrelemeye baslasam nasıl olur acaba ?
- 15 günde bir gübreleme bu mevsimde bu türde bir ağaç için uygun mudur ?
Teşekkürler
badrobot
24-10-2019, 16:26
kurtgisi
ağacın uykuya girmeye başladığı ve uykuda olduğu dönem olan kasım aralık ocak şubat mart aylarında ve yarı uyku dönemi olarak kabul edebileceğimiz temmuz ve ağustos aylarında asla gübreleme yapmayın. Bu dönem ağaç zaten verdiğiniz gübreyi kullanmayacak.
İlk baharla birlikte; Nisan ayında Azot içerikli gübreler vermeniz ağacın yapraklarının büyümesine neden olacağından tavsiye etmiyorum. Potasyum la başlamanız ağaca kök yaptıracaktır.
Magnezyun- Bor-Çinko gibi toprakta çok hassas denegelerde olaması gereken gübreleri devamlı sürette kullanmak ağacı yorabilir. Azot başta üre formatında tüm gübreler uzun vadede toprağa ve ağaca işler.
Ben böyle "all in one" (hepsi bir arada) gübrelerden daha çok ayrı zamanda ayrı kimyasalları verme taraftarıyım.
Kanalımda bu konuyla ilgili bir video çekmiştim.
https://www.youtube.com/watch?v=-LKOJn0fOdY&t=31s
kurtgisi
25-10-2019, 15:32
@badrobot Çok teşekkür ederim üstat.
Amacım biraz kök salıp yaprakları büyüdükten sonra saksı değişimini yapmak ve şekil vermek. agacımın boyu 25 cm. resimleri ilerde eklerim :)
O zaman ben kasım basında bir kere daha gübre verip nisana kadar beklemek.
getorluk
07-07-2021, 08:58
İyi günler,
Yeni başlayan bu güzel tutkumda birçok araştırma yaptım.Kimyasal gübre kullanımı biraz tecrübe isteyen bir şey. Ben şu an organik solucan gübresi kullanıyorum sıvı. Sizce yeterli midir? Bir sıkıntı yaratır mı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.