View Full Version : Zeytinyağı
Sebahattin Sargın
07-12-2007, 15:50
Doğanın insanoğluna armağan ettiği en değerli besinlerden birisidir zeytinyağı. Bu mucizevi yağın sağlık açısından sunduğu nimetler saymakla bitmez. Çocukluktan yaşlılığa yaşamımızın her döneminde zeytinyağı sağlığımızı bir çok açıdan olumlu yönden etkiler. Zeytinyağının genel tanımını yapıcak olursak; sadece zeytin ağacı meyvelerinden elde edilen hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal hali ile tüketilebilen, oda sıcaklığında sıvı olan bir yağdır.
Zeytinyağı Çeşitleri
Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlediği ölçülere göre üç tür zeytinyağı vardır:
1.Natürel Zeytinyağı: Yeşilimsi sarı renkte, zeytinin kokusunu ve tadını en yoğun, en doğal biçimde muhafaza eden, tabiatın bize sunduğu en kaliteli besinlerden birisidir. Renginin tonu, üretim yerine göre değişir. Endülüs natürel zeytinyağlarının rengi sarıya bakarken, Toskana ve Ayvalık’ta yeşil hakimdir. Doğal haliyle, işlenmeden yenilebilir.
Bu tür zeytinyağı, kendi içinde iki kategoriye ayrılır: Sızma ve Natürel. Sızma Zeytinyağı’nın asit oranı en fazla 1’dir. En makbul zeytinyağı olarak kabul edilen sızma, genellikle çiğ olarak tüketilir. En çok salatalarda kullanılan sızma zeytinyağı, pişmiş sebzelere ya da İtalyanlar'ın yaptığı gibi makarnalara sos olarak eklenebilir. Natürel zeytinyağı ya da Extra zeytinyağının asit oranı ise yüzde 1-2 arasındadır. Natürel zeytinyağında, daha yoğun bir zeytin tadı vardır.
2. Rafine Zeytinyağı: Asit oranı yüksek olan zeytinyağının, yenilebilir nitelikte olmadığından rafine edilmesi gerekir. Fiziksel rafinasyon işlemi sonrasında elde edilen rafine zeytinyağı, hemen hemen sıfır asit oranına sahip, yağın kalitesini bozan maddelerden arındırılmış bir yağdır.
3. Tip Zeytinyağları: Riviera zeytinyağı olarak bilinen bu yağ, rafine ve natürel zeytinyağların belli oranlarda (yüzde 10 - 20 oranında natürel) karışımından elde edilir. Özellikle yemek ve kızartmalarda kullanılır. Riviera zeytinyağının lezzet ve kalitesini, karışım oranları ve natürel zeytinyağının niteliği belirler. Asit oranı en fazla 1’dir.
Zeytinyağının saymak ile bitmeyen yararları;
1) Zeytinyağı kalp ve damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kolestrolü azaltarak damar tıkanıklıklarını önler.
2) Zeytinyağı kolestrol içermez. İnsan bünyesinde kandaki kolestrol seviyesini düşürür, kötü huylu kolestrolü azaltırken iyi huylu kolestrole dokunmaz. Halbuki diğer bitkisel sıvı yemeklik yağlar kolestrol seviyesini düşürürken kötü kolestrol ile birlikte iyi kolestrolüde düşürür. Bu durum zeytinyağı için bir avantajdır.
3) Sıcak ve soğuk tüketildiğinde mide asitliğini azaltarak gastrit veya ülsere karşı koruyucu bir rol oynar.
4)Bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağdır ve bağırsaklardan geçişi düzenleyen özelliği vardır.
5)Safra taşı riskini azaltır ve taşların erimesine yardımcı olur.
6)Kemik ve dişlerin gelişimini, hücre ve dokuların yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir.
7) A,D ve E vitaminlerince zengindir.
8)Bebek besleyen ve emziren annelerin beslenmesinde en uygun yağdır.
9)Antioksidan maddeler içermesi nedeni ile diğer yağlara göre yüksek sıcaklıklarda bile daha dayanıklıdır ve bu özelliğine bağlı olarak kızartmalarda kullanılabilecek en sağlıklı yağdır.
10) Zengin antioksidan içeriğinden dolayı yaşlılarda ve bebeklerde beyin ile sinir sisteminin gelişmeyle yenilenmesinde önemli rol oynar...
Daha çok yararı var yazmak ile bitmez ;)
Zeytinyağının Kalite Kriterleri:
1)Zeytinyağının rengine bakılır:Kalitesine göre açık sarıdan yeşile doğru renk değişimi gösterir. Zeytinyağının renginin koyu olması içindeki katkı maddelerinin göstergesidir ve bu da kalitesinin düşüklüğün belirtisidir.
2) Zeytinyağının kokusuna bakılır:Zeytinyağının kendine has bir kokusu olmalıdır.
3)Zeytinyağının donma derecesine bakılır: Zeytinyağı normal sıcaklıkta +4-+5 derecede donar. +2 derecede beyaz tanecikli bir hale gelir.
4)Acılaşma : Güneş ışığı, hava, sıcaklık , nem ve metal oksitlenmesi nedeniyle zeytinyağında acılaşma meydana gelebilir.
5)Karışık Yağ: En çok rengini sarılaştırmak amacıyla Pamuk yağıyla karıştırılır.Ayrıca Susam ve Ayçiçeği yağıyla da karıştırılabilir.
Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmeli?
- Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14-15 C'dir.
- Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaz edilmelidir.
- Zeytinyağları renkli cam şişelerde, renkli camlı damacanalarda ve içi laklı teneke kutularda dolu olarak saklanmalıdır. Plastik bidonlar, kalaysız teneke veya sac kaplar uygun değildir. Zeytinyağı ağzı açık olarak uzunca bir süre hava ile temas ederse, yağ bozulmaya başlar ve asitliği yükselir.
- Usülüne uygun olarak saklanan naturel zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl, riviera ve rafine zeytinyağları 1.5 yıl dayanırlar.
Kaynaklar: Gıda Dünyası Dergisi Aralık Sayısı, Yemeklik Yağ Teknolojisi Ders Kitabı.
Sercanoral
08-12-2007, 19:25
Sevgili kardeşim Sebo senin bu bilgilerinin yanında bende zaytinyağı yapım aşaöalarını yazayım bari:p
İlk önce zeytinler hasat edilir, yapraklarından ve yabancı maddelerinden ayrılır. Daha sonra zeytinler çekirdekleri ile birlikte dikey biçimindeki ezici taşlar yardımı ile güzelce ezilir ve zeytin hamur(pirina) haline getirilir. Sonra bu pirina yani hamur jut bezinden dokunmuş bohça biçimindeki torbalara doldurulur ve hidrolik prese maruz kalır. Presleme işlemi 3 şekilde yapılır ve bu işlem 10 dk. sürer. Bu presler sonucu ortaya zeytinyağı ve karasu açığa çıkar. Bu karasu yani meyve suyunu ayırmak için zeytinyağı+karasu dinlendirme tankına alınırlar. Bu tankta zeytinyağı üste çıkar ve kolay bir şekilde zeytinyağı alınır. Lakin alınan zeytinyağının içindede az bir miktarda karasu olduğu için zeytinyağı santrifüj ayırıcılara gönderilir ve zeytinyağı karasudan tamamiyle ayrılır. Daha sonra zeytinyağı depolama tankına gönderilir ve satış için hazırlanır.
NOT:Eğer eksiklerim varsa lütfen affediniz ve tamamlayınız;)
SEVGİLERİMLE...
Buket Aknar
09-12-2007, 08:04
Arkadaşlar, geçen hafta okulumuz öğrencilerinden bir grup,gezi-gözlem yapmak için Zeytinyağı fabrikasını ziyaret ettiler. Ben de onlarla gidip oradaki işlemleri görüntüledim. Şu anda o fotoğraflar okuldaki dosyamda yüklenmiş. İnşallah yarına sizlere aşama aşama zeytinyağı'nın elde edilişini buraya eklerim.
Sebahattin Sargın
09-12-2007, 17:42
Buket Hanım buna çok seviniriz, bu fotoğrafları eğer izniniz olursa bizde okuldaki çalışmalarımızda kullanmak isteriz.
Sevgiler ;)
konuyla ilgili yardım edebileceğim bir şey varssa bende yardım edebilirim sizlere bizler edremit körfezinin zeytinyağını toplayan toptancıyız sadece körfezin yağı üzerinde calışıyoruz . hertürlü yardıma acığız.....:o
Sebahattin Sargın
11-12-2007, 21:17
Sn. İdamis;
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz efendim, desteğiniz için teşekkür ederim. Herhangi bir bilgiye ihtiyacımız olduğunda sizin ile irtibata geçeceğim. Sizde lütfen forum kullanma klavuzunu okuyunuz bu sizin için iyi olacaktır kurallarımızı öğrenmiş olursunuz;
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102
Sevgiler ;)
merhaba,
Biz her yıl kendi zeytinlerimizden toplayıp, Tarsus'ta bir tesiste yağını çıkarttırıyoruz.
"Kargaya yavrusu kuzgun görünür" misali, tattığımız diğer zeytinyağlarında da bu tadı bulamıyoruz :) Muhtemelen, gerçekten kaliteli başka yağ tatmadığımızdan.
Yağımızın kalite analizini yaptırabileceğimiz kurumlar var mı, varsa maliyeti nedir acaba?
Sebahattin Sargın
12-12-2007, 18:48
Sevgili Msaygin;
Adanada ne gibi kurumlar var bilmiyorum ama, okulumun yan tarafında "Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü" var. Bu gibi kurumlara kişisel analizler yaptırabiliyorsunuz. Bursa gıda kontrol ve merkez araştırma enstitüsü'nün web adresi:
http://www.bursagida.gov.tr/
Umarım yardımcı olabilmişimdir...
Sevgiler ;)
Çok teşekkürler, benzeri bir kurum Adana'da da vardır mutlaka.Şahsen böyle bir işlem yaptırmış olan var mıdır diye de merak etmiştim.
Arkadaşlar, geçen hafta okulumuz öğrencilerinden bir grup,gezi-gözlem yapmak için Zeytinyağı fabrikasını ziyaret ettiler. Ben de onlarla gidip oradaki işlemleri görüntüledim. Şu anda o fotoğraflar okuldaki dosyamda yüklenmiş. İnşallah yarına sizlere aşama aşama zeytinyağı'nın elde edilişini buraya eklerim.
Buket hanım yıllardır yemegimi zeytinyagı ile yapıyorum .İmalat hane temizmi?saygıllarımla.
Buket Aknar
17-12-2007, 20:46
Ben, bir haftadır her gün okul dönüşünde fotoğrafları aktaramadığımı hatırlayarak sizlere karşı mahcup olduğumu düşünüyorum. İnşallah yarına unutmayıp USB'ye aktaracağım ve burada sizlere göstereceğim.
Sevgili güler64, ben orayı gördüğümde inanamadım. El değmeden, pırıl pırıl bir zeytinyağı elde ediliyor. İçimden uzanıp bir bardak doldurmak ve içmek geldi.
Ben, bir haftadır her gün okul dönüşünde fotoğrafları aktaramadığımı hatırlayarak sizlere karşı mahcup olduğumu düşünüyorum. İnşallah yarına unutmayıp USB'ye aktaracağım ve burada sizlere göstereceğim.
Sevgili güler64, ben orayı gördüğümde inanamadım. El değmeden, pırıl pırıl bir zeytinyağı elde ediliyor. İçimden uzanıp bir bardak doldurmak ve içmek geldi.
Buket hanım çok teşekkür ederim. İçim rahatladı hoşçakal
Sebahattin Sargın
17-12-2007, 21:05
Güler Hanım, sizin sorunuz insanın aklına hemen marka faktörünü getiriyor. Piyasada yer edinmiş, belirli devlet kurumları tarafından kontrol edilen, bir isim yapmış firmalara güven elbetteki daha fazla oluyor.
Buket Hanım, estağfurullah efendim sizin iyi niyetinizi hepimiz biliyoruz. En kısa zamanda fotoğrafları kısada olsa açıklamalar ile bekliyor olacağız.
Sevgiler ;)
Buket Aknar
18-12-2007, 17:11
Açıklamalarını da eklemeye çalışacağım umarım başarılı olurum.
Zeytinler önce, genişçe bir kısımda yıkanmaya gitmeden önce toplanıyorlar 1, fotoğrafta görülen kısımın altı açılarak asansör veya merdiven gibi bir makine (2. 3. fotoğraflar) yardımı ile yıkanacakları yere taşınıyorlar.
Buket Aknar
18-12-2007, 17:18
Zeytinler görüldüğü gibi yıkandıktan sonra yola devam ederek ( ben onu görüntüleyemedim) yine kapalı başka bir kısımda ki içerisinde blender gibi bir alet var orada öğütülür, ardından çekirdekleri ile sıvı kısmı ayrıştırılarak katı kısım (adına ne dendiğini şimdi hatırlamıyorum) ayrı bir yere aktarılıyor, sıvı kısım ise görüldüğü gibi zeytin yağı olarak karşımızda...
Harun Parlak
18-12-2007, 17:28
Sanırım karşımızda dediğiniz yağ henüz ham yağ olmalı çünkü daha berraklaşmamış baya bir işlemden geçtğini kırlangıç yağ fabrikasından biliyorum sızma yağ olabilmesi için çok daha fazla işlem gerekiyor sanırım.
Buket Aknar
18-12-2007, 17:38
Bir sızma yağ var ayrıca bizde "kara yağ" denen rengi daha koyu olan sanırım başka işlemlerle pişirilmiş yağ var ama benim görüntülediğim bu aşamaya kadar olan kısım.
Harun Parlak
18-12-2007, 17:47
Anladım ama bukadar işlemden sonra yeniliyorsa iyi değil sanırım zararlı asitlerinden bile arındırılmamış gibi geldi bana inanın o aşamadan sonra bir rafine fabrikasına gitmiş olmalı rafine edilen yağları bu şekilde açıkda kesinlikle göremezsiniz tamamen kapalı basıclı borular içinde bir kaç makinadan daha geçiyor. Açıkda görüken makinadan çıkan tek posası görükür bazende bir kaçtane kapan vardır kaçakları yakalamak için.
Sizin gösterdiğiniz aşamadan sonra öğle çok asit çıkıyorki o asitlere beton dayanmıyor hatda bazı seramikler bile dayanmıyor o tür fabrikaların tabanları EPOKSİ boya **** EPOKSİ derzler le yapılıyor o keskin asitler ancak onlar dayanıyor.
Bu aşama bukadar biz yiyoruz diyorsanız tavsiyem yemeyin.
Buket Aknar
18-12-2007, 17:53
Önce şunu belirtmekte yarar var sanırım. Ben bu konunun uzmanı değilim. Okulda öğretmen arkadaşlarımın öğrencilerimizi gözleme götürdüğü bir fabrikaya idareci olarak gittim ve orada bulunduğum kısa sürede bir kaç kare fotoğraf aldım. Çok hızlı bir kaç bilgi de aldıktan sonra ayrıldım ve burada arkadaşların isteği ile fotoğrafları ekledim. Yorum yapmaya mevcut bilgim yeterli değil. Bahsettiğiniz zemin durumları , derzler hakkında hiç bir bilgim yok. Asit konusuna gelince yapılan işlemler ile ilgili bilgi veren görevli arkadaşlar ne anlattılarsa onları aktardım. Zaten bazı işlemleri görüntüleyemedim.
Harun Parlak
18-12-2007, 18:18
Slemlar Buket hnm bende konuyu çok iyi bilmiyorum sadece bulunduğum ortamlarındaki gözlemlerimi aksettirdim ki bu şekilde olanlar yenmeyesin diye **** görenler ZEYTİN yağı bu aşamada yeniyor sanmasınlar diye sanırım bu işin uzmanları bizi daha iyi aydınlatacaktır diye umuyorum iyi akşamlar.
Sercanoral
18-12-2007, 18:40
Sevgili Buket hanım, sizin dediğiniz katı kısmın adına yanlış hatırlamıyorsam pirina adı verilir...
Buket Aknar
18-12-2007, 18:49
Sercan, sanırım öyle birşeydi. Hatta fabrikanın dışında tepeleme (küçük bir dağ gibi ) duruyordu. Sanırım yakıt olarak kullanılabiliyormuş.
Sercanoral
18-12-2007, 18:56
Evet Buket hanım, bu konuda haklısınız...
denizakvaryumu
18-12-2007, 19:55
Rafine olan bir zeytinyağını hiç bir Egeli yemez...rafine demek asiti yüksek olan yağın asitini düşürmek demek...
Rafine sürecindeki işlemler ise işin doğallığından, vitaminlerden, minerallerden uzaklaşmak demek.Bir başka anlatımla rafine zeytinyağı asiti yüksek yani kötü zeytinyağını kimyasal metodlarla iyileştirmek demek.
Gerçek zeytinyağı kaliteli zeytinlerden elde edilen hiç bir kimyasal işlemden geçmeyen sızma zeytinyağı demek hele bir de soğuk pres olursa deymeyin keyfimize...
http://www.zeytinim.com/bolumyazilari.aspx?id=1
linkteki zeytinyağını tavsiye ederim.
denizakvaryumu
18-12-2007, 22:23
Sayın uzman16
favori zeytinyağım ve eşe dosta tavsiye ettiğim zeytinyağı -laleli- yani linkini verdiğim.
(organik 3 lt teneke ya da sızma 5 lt teneke alın)
Aldığı ödüller de kalitesinin kanıtı.
deneyin vazgeçemeyeceksiniz.
Ferda Ülkümen
19-12-2007, 11:43
Pirinada da bir miktar yağ vardır. Bu, kimyasal yollarla ayrıştırılarak sabun imalinde kullanılır.
denizakvaryumu
09-01-2008, 15:48
Gerçek sızma nasıl olur?
Büyük küçük tüm marketlerin raflarında dizi dizi "sızma zeytinyağı" etiketli şişeler var.
"Gerçek sızma" zahmetli bir iş olduğundan, "kontinü" tipi makine grubunda üretilen zeytinyağları, son yıllarda "sızma" diye satılır oldu.
Babadan zeytinyağcı Ali Erişen'i bulmuşken, bu konuya açıklık getirmesini istiyor ve soruyoruz;
- Gerçek sızma zeytinyağı nasıl olur, bir anlatır mısınız?
- Gerçek sızma, eskiden kullanılan ve son yıllarda yeniden moda olmaya başlayan sulu baskı sistemiyle elde edilen yağdır. Zaten, rafları dolduracak kadar sızma yağ olmaz. Çünkü o kadar çok çıkmaz. Şimdi yarım asitlik yağa bile sızma deniyor.-
Gerçek sızmaya geleyim...
- Dev değirmen taşlarında altında ezilen zeytin hamur haline gelir. O hamur, sızdırma özelliği olan çuvallara doldurulup sızmaya bırakılır. Bu hamurdan ilk çıkan yağ, gerçek sızma zeytinyağıdır.
Ama bu sistemin en büyük dezavantajı, sistemde hijyenik koşulların tam olarak sağlanmasının zorluğudur. Fransa'da halen bu eski sistemi kullananlar var.
- Bu sistemi kullananlar bizde de var ama ürünleri pahalı.
- Tabii, litresini 35-40 liraya satıyorlar. Ben organik bir ürünü sulu baskı sistemiyle sıkarsam 35-40 liradan aşağı vermemem lazım.
Türkiye'de zeytinyağı tüketim miktarını düşünecek olursak bu yağın tercih edileceğinden emin değilim.
http://www.zeytuni.blogspot.com/
denizakvaryumu
09-01-2008, 16:01
Sızmaya örnekler:Fiyatlara dikkat edilirse yukarda belirtilen açıklamanın doğrulandığı görülmekte.
Bu zeytinyağlar ilaç niyetine içilir.
http://www.ta-ze.com.tr/tr/tr/products/detail/25.aspx
(yarım litresi 70 YTL)
http://www.ta-ze.com.tr/tr/tr/products/detail/23.aspx
(yarım litresi 27,50 YTL)
http://www.ta-ze.com.tr/tr/tr/products/detail/1.aspx
(yarım litresi 27,50 YTL)
Mine Pakkaner
09-01-2008, 22:36
Sn. denizakvaryumu yıllardır Burhaniye'ye gideriz ama hiç bu verdiğiniz adresteki yağdan almadık. Tatil dönüşü Havran'dan aldık bu sene. Ama seneye mutlaka tavsiyenize uyacağım. Sizin kullandığınız hangi ürün? Hangisini tavsiye ediyorsunuz?
http://www.zeytinim.com/urunlerimiz.aspx
Ben Laleli'nin özellikle aromatik yağlarını denemenizi öneririm. Minik deneme ambalajları hem şık, hem de yeni lezzetler deneme şansı veriyor. Yağların içinde ki aroma sentetik değil, örneğin biberiyeli yağ zeytin ve biberiyenin birlikte işlenmesi ile elde ediliyor. Badem yağlı vücüt yağı için badem ve zeytin işleniyor. Limon ve portakallı yağlar ile kereviz denemenizi öneririm, yalnız bu yağları pişirmeyin. Zeytinyağlı yemeğinizi ocaktan indiirince aromatik yağınızı katın, karıştırın ve kapağı kapatıp bekleyin. Biberli yağlarda da biberin aroması var ve acı değil. Sarımsaklı yağı da çok güzel, üstelik hararet ve ağız kokusu da yapmıyor.
Bunun dışında erken hasat yağları daha asitli olur ve hafif genzi yakar unutmayın. Laleli yağlarının sıkımevi de Tayılıeli köyünde, bir laboratuar temizliğinde. Sabun ve vücut yağları da çok güzel. Lavantalı yağ benim favorim. Lavantayı bahçelerinden hasat ediyorlar. Sadece geçen sene 5500 kök lavanta diktiler bunun için. Bu arada ana yol üzerindeki satış reyonunun restoranında yazın zeytinyağlı harika yemekler yiyebilirsiniz.
Bunları nereden bildiğime gelince üretim işlemlerini yakından ve yerinde çok uzun süre izledim, organikler de dahil olmak üzere zeytinliklerini de gezdim. Zeytin yağlarını tattım, kullandım, zeytinyağlılarını yedim, konferans salonunda verilen eğitimlere katıldım.
Zeytinci
30-01-2009, 16:38
Bunları nereden bildiğime gelince üretim işlemlerini yakından ve yerinde çok uzun süre izledim, organikler de dahil olmak üzere zeytinliklerini de gezdim. Zeytin yağlarını tattım, kullandım, zeytinyağlılarını yedim, konferans salonunda verilen eğitimlere katıldım.
Mine hanım,
Erkence cinsi bahçenizden bahsetmiş idiniz. Yağ kalitesi hakkında ne düşünürsünüz? Hurmalı zeytinin yağının çok iyi olduğu söylenir. Fikriniz nedir?
Bilmiyorum başlık uygun mu,ama burada paylaşılabilir diye düşündüm.Aslında Sayın Malina'dan rica etsek Zeytin ve Zeytinyağı üst başlığında ilgili konuları toparlasa .Farklı yerlerde açılmış bir sürü başlık var.Zeytin sektöründen biri olarak zaman zaman bilgileri arkadaşlarla paylaşmak isterim.
Balığı ayçiçeği yağında kızarttığımız zaman, balıktaki Omega-3 yok oluyor! Sadece ve sadece zeytinyağı ile kızartılmalı.
Omega-3 hangi gıdalarda saklı?
İşte Prof. Dr. Kenan Demirkol ile akıllı beslenme üzerine özel yeni bir röportaj daha! Günlük Omega-3 ihtiyacımızı nasıl karşılarız? Balık yağı satarken nasıl bir tuzak kuruyorlar?
Hastalanmadan sağlıklı yaşamın sırrı akıllı beslenmede, akıllı beslenmenin sırrı da Omega-3'te saklı!
Peki sağlıklı yaşamın anahtarı Omega-3 ihtiyacı hangi gıdalardan alınır? Hayvansal ve bitkisel Omega-3 içeren gıdalar neler? Hangi balıklar zararsız? Keten tohumunun sırrı ne? Tuzağa düşmeden balık yağı nasıl alınır?
Ve Omega-3 hakkında merak edilen soruların cevapları.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol iyibilginin sorularını yanıtladı..
-Günlük Omega-3 ihtiyacımızı doğal yolla nasıl karşılarız?
"Omega-3 kaynakları hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılıyor. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omage-3'e ihtiyacı vardır. Hayvansal Omega-3 kaynakları arasında, ilk sırada yumurta yer alıyor. Her gün bir yumurta Omega-3 ihtiyacının büyük bölümünü karşılar."
-Yumurtanın yıldızı son günlerde iyice parladı, peki özgür tavuk yani doğal köy yumurtası mı tercih edilmeli?
"Eğer bulunabilirse tabiî ki doğalı tercih edilmeli. Ancak büyük şehirlerde marketlerde ambalajlı satılan, doğal yemle beslenmiş ve Omega-3 açısından zenginleştirilmiş yumurtalar alınabilir. Ben de bu yumurtalardan yiyorum."
-Yumurtadan sonra ikinci sırada yer alan Omega-3 kaynağı nedir?
"Balık. Haftada 3-4 defa balık yiyerek hem sağlıklı beslenmiş, hem de Omega-3 ihitiyacımızı karşılamış oluruz."
-Balık ama hangi balıklar?
"Özellikle küçük balıklar tercih edilmeli, çünkü büyük balıklar denizlerdeki ağır metaller açısından risk içeriyor. Ağır metaller balıkların yağlarında birikir, onları yediğimizde vücudumuzda serbest radikallere dönüşerek hastalıklara zemin hazırlar. Bu yüzden hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük deniz balıklarını öneriyoruz. Kızartma yapılabilir, ancak kesinlikle ayçiçeği veya mısır yağı ile değil! Balığı ayçiçeği yağında kızarttığımız zaman, balıktaki Omega-3 yok oluyor! Sadece ve sadece zeytinyağı ile kızartılmalı.
İnsan beyninde de bütün hücrelerin duvarında olduğu gibi oleik asit ve Omega-3 vardır. Saf sızma zeytinyağı en iyi oleik asit kaynağıdır. İyi kolesterolü düşürmeden, kötü kolesterolü düşürür bu kalp için en sağlıklı yağ demektir.
Evliya Çelebi seyahatnamesinin Trabzon bölümünde hamsiyi zeytinyağında pişirme tarifi vardır. 400 sene önce zeytinyağında kızartma yapılırken, 100 sene önce mi yanıp zehirler oldu! Zeytinyağı yanınca kanser yapar iddiası tamamen emperyalist oyunun bir parçasıdır. Margarin ve mısırözü yağını dünyaya pazarlayabilmek için! Yunanistan'da yıllık zeytinyağı tüketimi kişi başı 20 kg. Türkiye'de ise 1 kg. Sağlık sorunları Türkiye'de neden artıyor gerisini siz düşünün!
Zeytinyağı ısıya dayanıklıdır, zeytinyağının yanma derecesi 250 derecedir. Siz yakamazsınız, tam aksine ısıya en dayanıklı yağ zeytinyağıdır. Sızma zeytinyağında daha düşük ısılarda duman görürsünüz ama bunun hiçbir zararı yoktur. Evliya Çelebi'nin tarif ettiği gibi hep zeytinyağı."Bu arada kızartma sevmeyenler balık buğulama yapabilirler."
-Çiftlik balıklarındaki Omega-3, deniz balıkları ile aynı oranda mıdır?
"Bazı çiftlik balık üreticileri iki kat Omega-3 içeriyor diyorlar. Ancak bir gerçek var ki çiftlik balıkları yapay yem ile besleniyor ve bu çiftlik balıkları deniz balıklarının yediği yosunu, yeşil Omega-3 kaynaklarını yiyemiyor, işte bu çerçeveden baktığımızda çiftlik balıkları, deniz balıklarına oranla yüzde 50 daha az Omaga-3 içeriyor diyebiliriz."
-Bitkisel Omega-3 kaynakları nelerdir?
"Bitkisel Omega-3 kaynaklarına geçmeden önce, bitkisel Omega-3'lerle ilgili önemli bir noktanın altını çizelim. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omega-3'e ihtiyacı olduğunu söze başlarken de belirtmiştim. Hayvansal Omega-3 içeren gıdalar, insan vücudunda 3 gramda 1,5 gram Omega-3'e dönüşür. Bitkisel Omega-3'ler ise insan vücudunda 7 gramda 1,5 gram Omega-3'e dönüşür.
Örneğin; Ceviz Omega-3 kaynağı olarak bilinir, cevizden vücudumuzun ihtiyacı olan Omega-3'ü alabilmek için çok fazla kalori alabileceğimiz noktasına dikkat edilmelidir."
-Bitkisel Omega-3 kaynaklarından fazla kalori almadan sağlıklı olarak faydalanmak mümkün değil mi?
"Bitkisel Omega-3'ü en çok bulunduran besin maddesi "keten tohumu"dur. Bu nedenle günde 1-2 tatlı kaşığı tatlı kaşığı keten tohumu, tane olarak özellikle salatalara konarak tüketilebilir. Keten tohumlu ekmekler tercih edilebilir. Yurtdışında ekmek hamuruna katılır. Ancak, hazırdan ziyade, tam buğday unu ile evde yapılan ekmek hamurunun içine tane olarak keten tohumu katılmasını öneririm."
-Keten tohumu ekmek ile beraber pişince vitamin değerinde bir eksilme olur mu?
"Hayır olmaz. Keten tohumu öğütüldükten 24 saat sonra vitamin değerini kaybeder. Bu yüzden tane olarak alınmalıdır ve mümkünse çiğnenmelidir. Öğütüp tüketenler ise evde kendileri öğütüp, 24 saat içinde tüketmelidirler."
-Keten tohumunun sürekli alınmasında bir sakınca var mı?
"Hayır yoktur. Keten tohumu rahatlıkla her gün kullanılabilir. Ancak, kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; 1 tatlı kaşığı keten tohumunu birden ağza alıp çiğnemeye çalışılmamalıdır. Kendi ağırlığının 7 katı su tutucu özelliğinden dolayı ağızda hemen şişer ve boğulma riski doğurabilir. Bu yüzden salata veya ekmek içine koyarak ve çiğnenerek tüketilmesini tavsiye ediyoruz."
-Peki başka hangi bitkiler Omega-3 içerir?
"Tüm yeşil otlar. Semizotu bu yeşil otların başında gelir. Salatada tercih edilecek yeşillikler iyi birer Omega-3 kaynağıdır."
-Hazır olarak satılan Omega-3, diğer adıyla balık yağı kapsülleri faydalımıdır?
"Elbette. Ben de her gün bir tane Omega-3 kapsülü kullanıyorum.
-Omega-3 kapsülleri alırken nelere dikkat etmeliyiz, en iyi balık yağı kapsülü hangisi?
"Bu kapsülleri alırken tuzağa düşmemek gerek. Bazı ambalajların üzerinde 1,5 gram Omega-3 içerir yazıyor, iyi de bu yağın hepsi Omega-3 değil ki, toplam yağların yani kapsülün miktarı o kadar!
Ambalajın üzerinde EPA ve DHA miktarına ve toplam miktarın ne olduğuna bakılmalı. Hangisi EPA ve DHA'yı en yüksek miktarda içeriyorsa o tercih edilmeli."
www.iyibilgi.com özel Nihal Doğan
Yayla çorbası ve zeytinyağlı barbunya dünden
Söz zeytinğağlı yemekten açılmışken, sanıyorum ülkemizde çok az kişinin uyguladığı ve benim de eşime ısrarla söylediğim önemli bir hususu belirtmeden edemedim..Çünkü ben çok tanık oluyorum; insanlar özellikle soğan kavurma aşamasında tüm zeytinyağını tencereye boca edip, o güzelim değerli yağı yakıyorlar ve birçok yararlı özelliğinden mahrum kalıyorlar:
''...Sıcak yemek yaparken kullanılacak yağın önce %10 'u konur!
Yemek pişirirken de kullanacağımız yağ miktarının onda birini baştan koyup kalan kısmını yemek pişirilip, ılındıktan hatta soğuduktan sonra ilave edersek zeytinyağının çoğunu ısıtmadan yani bozmadan kullanmış oluruz. Aslında geleneksel yemek tariflerimizdeki soğan kavurma sağlıklı olmadığından tüm malzemeleri çiğden koyarak yemek pişirilmelidir, böylelikle baştan hiç yağ koymayabiliriz.''
ZEYTiNYAĞI NASIL KULLANILMALI, NASIL SEÇİLMELİ? - Yarımadanın Sesi (http://www.yarimadaninsesi.com/haberdetay.asp?ID=3174)
Kolay gelsin..
Bunu duymuştum daha evvel de ama ne yalan söyleyeyim bir iki kez denedim ammaaa
eskiye devam ediyorum.
Ben aynen dediğiniz gibi yapıyorum Sayın pria, ılıkken zeytinyağını gezdiriyorum, büyük fark oluyor tadında. Ama çiğden doldurup yapıca soğan tadı çok baskın olduğundan o yöntemi tercih etmiyorum.
Şeker de koymadığımdan için, zeytinyağının tadı iyice ortaya çıksın istiyorum. Mümkünse en fazla iki gün yetecek kadar yapıyorum çünkü ılıkken yemeyi seviyoruz.
Aslında ben dahil zeytinyağı ve kullanımı hakkında yanlış uygulama ve bilgilere sahibiz:
''İçindeki maddeler açısından pek çok ilaçtan daha yararlı olan zeytinyağını adeta bir ilaç gibi kabul edip ilaç gibi tüketebilmemiz için yukarıda yazdıklarımızı göz önünde bulundurmakta büyük yarar var.''
ZEYTİNYAĞI İLAÇ GİBİ OLMALI! - Yarmadann Sesi (http://www.yarimadaninsesi.com/haberdetay.asp?ID=3157)
Bu yıl benim zeytinlerden değil yağ, yemelik zeytin bile alamadık..
Çanakkale'de ev sahibi Hasan Amca'dan aldım yağı..Litresi 25 liradan..Ama, soğuk sıkım..Kendi zeytinlerinden..
Sohbetlerimizde bana hep anlatır; yıllarca içki içtiğini, karaciğeri dahi birçok hastalıklara yakalandığını..Ama bu özel yağı sayesinde hepsini atlattığını övüne övüne anlatır..
86 yaşında, maşallah ayağına çabuk, ihtiyar delikanlı gibi..
Melihçetin
20-01-2016, 16:00
Vermiş olduğun bilgiler oldukça güzel ama eski zeytin yağını bulmak zor be hep içerisine birşeyler katıyorlar orjinali bulsam alacağım fabrikasyonlar hoşuma gitmiyor.
handeakn
29-10-2016, 10:47
valla geçtiğimiz günlerde çok bilindik bir markanın zeytinyağı (http://www.yoreselantep.com.tr/ZEYTINYAGI,LA_12-2.html) yemeğimin tadını çok bozduğunu farkettim artık doğal almaya gayret gösteriyorum. zeytinyağı çok önemli bu yüzden siz de dikkat etmelisiniz. ilaç gibi olmalı demiş zaten yukarıda :)
ALTIN SIVI ZEYTİNYAĞI: ŞİFADIR (http://www.yaklasansaat.com/dunyamiz/canlilar/zeytin_saglik.asp)
chnarmagan
10-12-2018, 16:03
Soğuk sıkım en iyisi bana kalırsa. Mis gibi. Ama yapabileni bulmak gerçekten zor iş.
Melih Bakırlıoğlu
11-12-2018, 06:17
Sitemiz de kendi ürettiği zeytinyağı satan arkadaşlarımız var.
gizlilala
15-12-2018, 14:34
zeytinyağı harika bir besin kaynağı ben genelde internetten alıyordum 2-3 kere istediğimi alamadım sonrasında https://zeytinana.com/zeytinyagi adresi ile tanıştım ve komşularla birleşip buradan alıyoruz. oldukça memnunuz.
MeyveliTepe
15-12-2018, 16:43
zeytinyağı harika bir besin kaynağı ben genelde internetten alıyordum 2-3 kere istediğimi alamadım sonrasında https://zeytinana.com/zeytinyagi adresi ile tanıştım ve komşularla birleşip buradan alıyoruz. oldukça memnunuz.
Üretici kilosu 10 liraya yağ satamıyor, bunlar litresine 45 lira fiyat koymuşlar.
Üretici kilosu 10 liraya yağ satamıyor, bunlar litresine 45 lira fiyat koymuşlar.
Bölgemizde zeytinyağ geçen sene 15 tl. idi, soğuk sıkımı ise 22 ye satıyorlardı. Yeni yağlar çıkmaya başladı. Erken hasat soğuk sıkım 25-35 arası, taş değirmenlerde eski usül sıktırıp satan bir iki kişi ise 40 a satıyor. Bir kişiden fabrikasında 13 tl. ye alınıp satılıyor diye duydum, geçen sene 15 e satılan yağ ise yine 15 tl. genel fiyat. Bu yağlar kontinü fabrikalarda Allah ne verdiyse ısıtılan suyla sıkılan yağlar, ne kadar zeytinyağı denir tartışılır. Geçen hafta en az 1.000 yaşında ağaçları olan meslektaşımdan (Ödemiş - Birgi) 5 lt. aldım 35 e, kontinü fabrikada günün ilk sıkımı olarak başında duruyor ve suyu kesinlikle hiç ısıtmıyor. Kahvaltılarda mükemmel, ot-çimen kokusu zeytin kokusu üzerinde. Hanım soğuk sıkımı sevmiyor kokusu ve ağızda bıraktığı acımsı tat sebebiyle.
Reklama ihtiyacı olan bir firma olmadığı için ismi ile yazayım, Kristal soğuk sıkım natural sızma z.yağın 2 litresi Migros marketlerde 54 liraya satılıyor. Hem de kampanya fiyatı değil normal fiyat, yağ da tenekesinde yazdığı gibi dolgun ve güçlü, yenilesi bir yağ.
Üretici kilosu 10 liraya yağ satamıyor, bunlar litresine 45 lira fiyat koymuşlar.
Sn. MeyveliTepe:
Biz iyi ve söylediğiniz fiyata zeytinyağı bulamıyoruz.
Üretici ise elindeki malı satamıyor.
Alma durumumuz söz konusu olur mu? Bizlere ve üreticilere yardımcı olabilirmisiniz.
MeyveliTepe
15-12-2018, 23:55
Sn. MeyveliTepe:
Biz iyi ve söylediğiniz fiyata zeytinyağı bulamıyoruz.
Üretici ise elindeki malı satamıyor.
Alma durumumuz söz konusu olur mu? Bizlere ve üreticilere yardımcı olabilirmisiniz.
Bizde yok bu sene. Melih bey egeden adresleyebilir belki.
Portakal Rengi
16-12-2018, 06:44
Migros'ta Tariş sızma için kampanya yapmışlar. 22 TL ye litresi.
TAMAMI ALINTIDIR..
Bilgi veren kişi hekim, facebook grubundan alıntıladım, ayrı ayrı yazıları alıntıladığım için dikkat etsem de mükerrer yazıları kopyalamış olabilir. Kendisi hakkında yazdığı bilgiyi de aktarayım: 'Ben Zeytinyağı Tadım Panelistiyim. İtalya Tadımcılar Birliği O.N.A.O.O ' dan akredite sertifikam var. Türkiye İtalya ortaklaşa yapılan 3. Ulusal Zeytinyağı Tadım Eğitiminde Türkiye 2. oldum.'
***
(Extra Virgin Olive Oil )Naturel sızma zeytinyağı Türk Gıda Kodeksine Zeytinyağı Tebliğine göre bir zeytinyağı sınıfıdır. Asitlik derecesi 0.8 ve altında olan zeytinyağ sinıfıdır. Taş baskı ve kontinü sistem ise bir üretim şeklidir. Geleneksel Taş baski sistemi ile Modern Kontinü sistem arasında fark varmıdır ? Hangisi dogrudur ve faydalıdır ?
Önce biraz zeytinyağını tanimanız gerekiyor.
Zeytinyağın en büyük düşmanı ısı ışık oksijen ve nem dir.
Bu şartlarla karşılaştığında hemen okside ve fermente olmaya ve bozulmaya başlar.
Tadı kokusu lezzeti değişir. Kusurlu hale geçer. Taş baskı denilen açık sistemde zeytinyağı ortamda yoğun oksijene ve ortam ısısına maruz kalir . Bu durum istenmeyen bir durumdur. Artı etraftaki kötü kokuları tozları ve pisliğide içine çeker.
Kaliteli bir zeytinyağı için taş baskı doğru ve sağlıklı bir üretim yöntemi değildir.
Kaliteli üreticiler tarafından tüm dünyada bu yöntem terk edilmiştir.
Kapalı modern hijyenik ve soğuk sıkım yapabilen kontinü sistem zeytinyağlarını tüketmenizi önerriyorum.
Ayrıca burun yağı kafa yağı ayak yağı vs şekkinde isimlendirilen yağların tamamı uydurmadır.
Türk Gıda kodeksinde ve zeytinyağ yònetmeliğinde bu şekilde tanımlama ve adlandırmalar yoktur. Bunlar uyanık ve sahtekar firmaların yaptıkları ticari manipulasyonlardır.
***
- Zeytin ağaçtan toplanırken şu hususlara mutlaka uyulmakî
- elle toplanmalı
- yere düşenler alınmamalı
- taşınırken çuvallara değil hava alan plastik kasalara konulmalı
-bekletilmeden 24 saat içinde ( ideail ilk 4-8 saat )
- Soğuk sıkım yapılmalı ( 27 C ve altı )
- Krom tanklarda bekletilmeki
- Ortam iklimlendirilmiş olmali
****
- Gerçek naturel zeytinyaği hiçbir zaman zeytin kokmaz. Zeytinyağını kokladığınîzda güzel yeşil kokular almalısıniz. Taze biçilmiş çimen yeşil elma yeşil muz çağla badem enginar gibi kokuları size çağrıştırmali. Birçok tüketici piyasadaki kusurlu kötü kokulu zeytinyağına rastladığından zeytinyağını gerçektede böyle zannediyor. Ama değil.
Kaliteli ve doğru üretilmiş bir zeytinyağînda duyusal olarak 3 temel özellik bulunur.
1.Meyvemsilik
2. Acılık
3.Yakarlık
Duyusal tadım şu şekilde yapılır
Zeytinyağı ilk önce burnu ikna etmelidir.
Küçük bir fincana alıp kokladığınızda burnunuza taze ve güzel yeşil kokular gelmelidir.
Ardından bir yudum dilinizin üzerinize aldığınızda dilinizde bir acılık ve kekremsilik bırakmalıdır. Sonra ağzınıza bir miktar hava çektiğinizde boğazınızda biber yanmasına benzer bir yakıcılık oluşmalıdır ama asla yemek borusuna inmemelidir. Ham yeşil zeytini dalından koparıp çiğnediğinizde de ağzinızda acılık ve kekremsilik oluşur. Bu durum zeytin meyvesindeki antioksidan ve polifenoller nedeniyledir. Meyvenin doğal hali böyledir. O yüzden zeytinyağı hiçbir zaman tatlı olmaz. Zeytinyağında duyusal kalite özellikleri Meyvemsilik , Acılık ve Yakıcılık tır.
Zeytinyağ direkt meyvenin kendisinden mekanik ekstraksiyonla elde edilen tek bitkisel yağdır. Diğer bitkisel yağlar ayçiçek fındık kanola mısır susam vs hepsi tohum yağıdır.
Elde edilirken ısıl işlem görür. Riviera zeytinyağı ; asit derecesi yüksek işlem görmüş rafinajlık zeytinyağına yüzde 15-20 oranında naturel sizma katılarsk elde edilir.
Dolayısıyla elbetteki belli oranda sağlık özellıklerini yitirmiştir.
Ancak ayçiçek yağına göre kızartmada yanma ve yapısının bozulma derecesi daha yüksek olduğu için daha avantajlıdîr. Sonuçta besinleri kızartmak zaten sağlıklı bir yol olmadığı için kızartmada en sağlıklı yağ aramak pek anlamlı değildir. Naturel sizma soğuk ve çiğ tüketim içindir. Riviera yemeklik ve sıcak kullanım için uygundur.
***
Eylül Ekim aylarında zeytin meyvesi henüz tam olgunlaşmadan yeşil ve alaca renkli iken yapılan hasata Erken Hasat denir.
Aralık Ocak Subat aylarında zeytinler siyahlasıp kararip olgun hale geçtikten sonra yapılan hasata Olgun hasat denir.
Erken hasat döneminde elde edilen zeytinyağları olgun hasata göre antioksidan ve polifenoller yönünden çok daha zengindir. Sağlık bileşenlerinin içeriği çok daha yüksektir. Ayrıca Erken hasat zeytinyağları koku aroma tat ve nefaset açısından olgun hasattan çok daha üstündür.
***
Plastik pet ve şeffaf ambalajlardaki zeytinyağlarını asla almıyoruz.
Çünkü zeytinyağı ışık ile bozulur okside olur
Alacağımız zeytinyağı koyu renk cam şişelerde veya teneke ambalajda olmalıdır.
Evde zeytinyağını karanlık ve serin ortamda saklamalıyız. Etrafındada kokulu herhangi bir deterjan vs bulunmamalı. Koyu renk şişelerde aldığımızda sorun bulunmuyor.
5 kl teneke ambalaj aldiğınızda bunu 1 litrelik koyu renk cam şişelere hemen boşaltıp ve pay edip bu şekilde muhafaza edelim. Zeytinyağ için ideal saklama ortamı 18- 22 C arasıdır.
Şarabın eskisi , zeytinyağının yenisi makbuldür.Zeytinyağı taze olarak tüketilmelidir
Bekledikçe ve durdukça eskimeye başlar.Tadı kokusu ve nefaseti azalır.
Zeytinyağı neden diğer bitkisel yağlardan kıymetlidir ??Kısaca özetlersek tekli doymamış yağ asitlerine sahip olduğu için ve bünyesinde birçok antioksidanlari biyopolifenolleri sterolleri vs barındırdığı için. Zeytin hamurunun sıkım esnasında sıcağa maruz kalması içerdiği uçucu sağlık bileşenlerinin kaybına neden oluyor.bZeytin hamuru mutlaka soğuk sıkım şartlarında ( 27 derece ve altı ) işlenmelidir. Hatta en doğrusu hiç su verilmeden sıkılmasıdır. Sıcak su verilince alınan zeytinyağı miktarı artar ama zeytinyağının kimyasal ve duyusal kalitesi ve aynı zamanda içindeki sağlik bileşenleri azalır ve kaybolur.
***
Türk Gıda Kodeksi ve Zeytinyağı Tebliğine göre 27 C ve altında yapılan sıkımlara soğuk sıkım denir. Mevzuatın izin verdiği maksimum sıcaklık derecesi budur. Zeytinin kırılıp hamur hale getirildiği malaksör kazanlarının çeperinden borular geçer. Bu borulara su verilerek zeytin hamuru belli derecelere kadar ısıtılır. İşin mantığı kısaca budur.
Ancak bazı üreticiler daha fazla zeytinyağı elde etmek için zeytin hamurunu çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtırlar. Örneğin 50 - 60 C . Elde ettikleri zeytinyağı miktarı artar ama zeytinyağı kalitesi bozulur. Antioksidan ve polifenolleri azalır ve kaybolur.
Yukarıda söylediğim gibi 27 C ye kadar yapılan tüm sıkımlar soğuk sıkımdır.
Ancak birde ultra güzel üretim yapanlar vardır. Zeytinyağ hamuruna 19-20-21-22 C de su veren üreticiler tanıyorum. Yani mevzuatın izin verdiği 27 C nin çok altında.
Duble Soğuk Sıkım.. İşte onların zeytinyağları çok daha kıymetlidir.
Aslına bakarsak ****** en doğrusu ve ideali zeytin hamuruna hiç su vermemek.
Ancak bu zeytinyağ üretim maliyetlerini karşılamadığından sanırım pek tercih edilmiyor.
Zeytinyağını mutlaka güvendiğiniz yerden satın alınız.
**
Her sabah 2 yemek kaşığı ( 30 ml ) aç karnına çiğ olarak tüketim şifa etkisi yaratır.
Ancak erken hasat , soğuk sıkım , doğru şartlarda üretilmiş ve gerçek naturel sızma olmak şartıyla.
Son ilavesi: 'Süpermarketlerde naturel sızma zeytinyağı bulunmaz. Çoğu tağşişli karısım yağlardır.'
Zeytinyağını biraz bilen kişi, ekmek banarak yediği yağda tağşişi kolaylıkla anlar. Yazar yazısının sonunu iyi getirememiş.
Melih Bakırlıoğlu
17-12-2018, 06:36
Bizde de bu sene zeytinyağı az. 5lt lik teneke ambalajda 110 liradan satıyoruz kargo fiyatı hariç.
Kendi zeytinlerimizden 1 asidin altında zeytinyağımız var.Almak isteyene yardımcı oluruz.
su teresi
22-02-2019, 00:02
Trilyede yetişen erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını kilosu 25 Tl. ye alıyorum komşumdan kendileri üretiyor. tehdit ederek tuz ruhuyla içinde karışım varmı yokmu anlaşılıyormuş ona göre akrabalar soruyor kepaze olmayalım dediğimde istedikleri gibi araştırsınlar diyerek güvence veriyor. bi denicem tuz ruhunu unutuyorum her defasında.
Mahmut Tebir
22-02-2019, 11:36
Kendi zeytin ağaçlarımızdan yağ çıkadık. Ama zeytinlerin içine yere dökülenleride kattık. Bizim buralara çok yağmur yağdığından dolayı biraz geç toplandı. Çıkan zeytinyağın tadında küfsü tad oldu. Bu tadı nasıl yok edebiliriz. Lütfen varsa bir çözümü söyleyin. O kadar zeytinyağı çöpe gidecek.
Kendi zeytin ağaçlarımızdan yağ çıkadık. Ama zeytinlerin içine yere dökülenleride kattık. Bizim buralara çok yağmur yağdığından dolayı biraz geç toplandı. Çıkan zeytinyağın tadında küfsü tad oldu. Bu tadı nasıl yok edebiliriz. Lütfen varsa bir çözümü söyleyin. O kadar zeytinyağı çöpe gidecek.
Bizim buralarda da yere dökülenleri içine katarlar ama öyle koku olmaz. Muhtemelen çuvallarda çok beklediğinden veya sıkım esnasındaki bir sorundan kaynaklanmıştır.
Mahmut Tebir
22-02-2019, 16:06
O küfsü tadı götürecek bir işlem varmı acaba.
Melih Bakırlıoğlu
23-02-2019, 06:18
Yere düşen zeytin ile tepe zeytinini kesinlik ile karıştırmayın.
Hem asidi yüksek çıkar, hemde istenmeyen kokular oluşur.
Bu tür zeytinyağları rafinaja gider.
Birçok marka denemesinde bulundum ve son zamanlarda müthiş takdir ettiğim bir marka var, Kozoliv (https://www.kozoliv.com.tr/). Bir kere aldıktan sonra diğer zeytinyağı markalarını gerçekten beğenemiyorsunuz. Natürel zeytinyağı (https://www.kozoliv.com.tr/naturel-birinci-zeytinyagi) konusunda müthişler. En son girdiğimde çam fıstığı (https://www.kozoliv.com.tr/cam-fistigi) satışına da başlamışlar, onu da diğer siparişimle birlikte denicem.
Melih Bakırlıoğlu
10-09-2024, 07:22
Fiyatları baya yüksekmiş. Biz bu sene 300-350 lira arasında sattık, sızma zeytinyağını. Yeni mahsülde ne olacak bakalım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.