View Full Version : Fritillaria imperalis (Ters lale)
kocasinan
21-03-2013, 14:48
Sayın tekomusti, maşaallah ters lalenizin rengi çok güzel görünüyor.
Sayın ( fritillaria imperialis ) kral tacı severler.... konuşma aralarında maalesef ters lale kokusu zehirlidir ya da zehirli gaz yayar aman hemen dışarı çıkarın gibi yorumlar görüyorum, küçük tüp mü bu ? kim kapalı alanda ters lale bulundurduğu için zehirlenmiş , ben o kokuyu çok seviyorum zaman zaman kasıtlı gidip kokluyorum, sonuçta gayet doğal rutubet kokusu, hatta bu kokunun astım hastalarını rahatlattığını iddia edenleri de duydum, bu da zehirli olması durumunun tersi bir rivayet .... soğan bünyesinde zehirli alkaloidler var ki bu birçok soğanlı çiçek türünde mevcut ama yemedikçe sorun yok , odanıza zehirli gaz yaymaz :))
Bir de sakın ola saksıya tenekeye vs. dikerken drenaj ( akışkanlık ) sağlamak için torfu çakılla ya da killi toprakla karıştırmayın, o çakıllar torfla yanyana geldiğinde sanki daha da su tutan bir yapı meydana çıkıyor , bataklık gibi oluyor ....sıradan kumlu bahçe toprağı daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlar...Bu çiçeğin fazla su sevmediğini bilmek yetmiyor, ne tür toprakta ne sıklıkta su verileceğini anlamak için 3 küçük boy soğanı çürüttüm, çakıl ve torf karışımı yüzünden iki soğanımın kökleri hiç gelişmedi tomurcuk veriyorken öylece kaldı , bir soğanımda çiçek açtıktan sonra dışı yumuşadı, yaprakları ansızın sarardı...Şimdi (hocam 100 ) Mevlüt hocamın gönderdiği tohumları çimlendirerek yetiştirmeye çalışıyorum ...Bakalım ne kadar başarılı olacağız .....
Selamlar , bugün ters lalelerim adına berbat bir gündü, bahçeme Adıyamandan getirtip diktiğim ,özenle, emekle , sık sık gözlemleyerek , umutla yetiştirdiğim topu topu 3-4 ters lalemin birinin uzayan filizinin , sokakta oynayan ( daha önce de bahçe yakınında top oynarlarken uyarmıştım) çocukların topuyla kırıldığını farkettim, olay anında orada olsam çok kötü durumlar ortaya çıkardı...Siz emek harcıyorsunuz , takip ediyorsunuz , bekliyorsunuz , sonra hayvani şekilde çoğalarak , ama kedi köpek kadar çocuklarına ilgi gösteremeyen sorumsuz insanların sokağa bıraktığı çocukların topu herşeyi sıfırlıyor...İnanın o kadar hevesim kırıldı ki, emeğe saygısızlık bütün şevkini kırıyor insanın...Yerimde olsanız siz nasıl hissederdiniz bilemiyorum ama iki ayaklı plankton ve terliksi hayvanların olduğu yerlerde çiçek yetiştirmeme kararı aldım...geniş saksılarda balkonda çatıda merdiven boşluklarında yetiştirmeye çalışacağım...bahçeyle ilgili hiçbir isteğim kalmadı :( ne soğan kendini kurtarıp seneye açabilir , ne de kırılan yeri tutturmak mümkün ...abartılı gelebilir yazdıklarım ama ekimden beri takip ediyordum. atasözü susturur beni : sakınan göze çöp batarmış .....
hocam100
29-03-2013, 21:57
Üzülmeyin soğanlar yine olur.
Çok teşekkür ederim Mevlüt hocam, soğanlı çiçek tutkunu olarak beni anlayan insanların varlığını bilmek bile moral oluyor...Herşeye rağmen devam... :)
hocam100
30-03-2013, 20:44
Bu yıl büyük zahmetlerle edindiğim Fritillaria Persicanın fildişi rengi nihayet açtı.Resimler kendimin değil.En kısa zamanda yükleyeceğim.Bunlar da internette bulduklarım:
hocam100
02-04-2013, 20:07
Bunlar da benim ters lalelerim:
Hocam,Masallah...Hepsi de cok guzeller..Bir de fotograf kalitesi de eklenmis..Nefis goruntu cikmis..Elinize ve emeginzie saglik..Sene sonu siradayim:)
hocam100
03-04-2013, 22:54
Canon 650 d çekimidir.
Gerçekten büyüleyici renkler, hele hele de gözlerin aşina olduğundan farklı olunca daha başka ...Maşallah...
hocam100
04-04-2013, 21:58
Nihayet sarı ters laleyi de buldum.
hocam100
17-04-2013, 21:10
Çektiğim son fotoları da koyayım:
hocam100
17-04-2013, 21:23
Devamı .
Muthis guzellikler.Masallah...
Sizin de elinize ve emeginize saglik hocam..
Hocam100 den aldigim uva-vulpis turu Bu 2.ci yillari.2 ad.oldular..
Adiyaman lalemi de baska bir mesajda eklerim..
hocam100
24-04-2013, 22:19
Soğanı İrileştikçe bir sapta 3 gonca görecekseniz. Benim koyduğum resimde bu var.Bu arada sarı ters lale de açtı:
Insallah hocam..Bu yil Adiyaman lalem,cok istahsiz acti.Yine de sukur.Ciceklerini dediginiz gibi yapildi.
hocam100
25-04-2013, 21:47
Çiçek açınca hemen çiçeklerini koparın tohum yapmasın yoksa soğanı küçülür.
hocam100
27-04-2013, 20:24
Bir dalda üç çiçek:
Tohumcu Nılgun
06-05-2013, 23:56
Arkadaslar, bu Ters Lale fotograflarini Bruksel'de Cin Mimarisi ile yapilmis bir Cin evininin bahcesinden cektim.
Tohumcu Nılgun
07-05-2013, 00:00
'''
Tohumcu Nılgun
07-05-2013, 00:01
...
kopshtar
07-05-2013, 09:03
Sn Tohumcu Nilgün;
Fotoğraflar çok güzel ancak bize ait endemik bir lalenin Çin orijinli algısı yaratılmasına üzüldüm. Keşke orada yaşayan kardeşlerimiz bu değerlerimize sahip çıkma konusunda daha hassas davransalar. Bu sadece temenni tabi...
hocam100
29-03-2014, 21:53
Jebezel hanım sizin yolladığınız Fritillaria bucharica'm bu yıl şöyle oldu:
hocam100
16-11-2014, 16:17
Ters laleleri ekmediyseniz hemen ekin arkadaşlar tam şimdilerde ekim zamanıdır.
Benol Hazaroğlu
17-11-2014, 10:10
Sulaması nasıl olsun?
Ben geçen sene saksıda yetiştirmeyi demedim ama asla olmadı, soğanın biri hic yeşermeden öldü gitti, diğeri ise tam açacak derken sarardı soldu. Bi daha almam.
Dumlupınar
18-11-2014, 22:57
Arkadaşlar merhaba,hocam 100'den aldığım UVA VULPİS ters lale soğanlarını diktim.Soğanların altına kum serdim.Yine üst kısımlarını da kumla örttükten sonra toprakla kapattım.
Dikimden önce de toprağı ıslak olmayacak şekilde nemlendirdim.Toprağı üstten hafifçe suladım.
Soğanlara kökleri oluşmadan zarar vermemek için derinlemesine bir sulama yapmadım.HADİ HAYIRLISI...
Dumlupınar
13-02-2015, 17:51
Arkadaşlar neredeyse 3 ay önce diktiğim uva vulpis ters lalelerim de topraktan çıkmaya başlamışlar.Ters lalelerin soğanlarını ilk defa çürütmeden filizlendirebilmek beni sevindirdi.
Aferin uva vulpis ters lalelere,aferin bana ve tabii teşekkürler hocam 100'e...
Herkese SELAMLAR...
hocam100
14-02-2015, 11:07
Çoğunlukla marketlerden aldığımız ters lale ve benzeri soğanlar bozulmuş kurumuş ya da çürümüş olabiliyor.Sizlere bahçemden kazım taze gönderdiğim için filizlenme şansı yüksek oluyor.Geçenlerde ünlü bir market zincirine girdim.Çiçek reyonunda lale sümbül dahlia paketlerini gördüm.Baktım ki geçen yıldan kalanlar.Görevliye bunlar çürümüş olmaz dedim.Oda paketleri inceledi haklısınız dedi.Ama sonra gittiğimde hala duruyorlardı.yani onlar bu soğanları çok yıl durabilir sanıyorlar.Halbuki soğan bir mevsim normal ortamda kalır Kİ SICAK OLURSA DAHA ERKEN bozulur.Uygun şartlarda 2 -3 sezon kalabildiğini duymuştum ama kendim denemedim.
Sizlere önerim eğer soğanlı türler alacaksanız paketlerine bakın ve erken alın.Sezon sonuna beklemeyin.
Dumlupınar
01-04-2015, 20:35
Sezonun ilk ters laleleri benden olsun. Şirin UVA VULPİS ters lalelerim.
B e t ü l
01-04-2015, 20:48
Ne kadar zarif görünüyorlar böyle...
Gizemli güzellik.
Elinize sağlık Sayın Dumlupınar
Dumlupınar
01-04-2015, 21:06
Ne kadar zarif görünüyorlar böyle...
Gizemli güzellik.
Elinize sağlık Sayın Dumlupınar
Merhaba,çok teşekkür ediyorum.Gerçekten bu çok güzel bir tür.Benim ayrıca en sevdiğim ve en favori çiçeğim uva vulpis ters laledir.
Fotoğraftan çok daha güzeller ve daha da boy atacaklar.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
Birkaç haftadır yanindan gectigim orta refujdeki birkilerin yapraklarina bayilarak bakip geciyordum gecen hafta harika mor cicekkerini gordum adiyaman ters lalesiymiş yüzlerlecesi yanyana harika görünüyorlar .
heyyamola
25-03-2016, 21:01
5 Aralık 2015' de soğanı bahçeye dikilen Ters Lale'nin gelişimi
5 Mart 2016
601899
10 Mart 2016
601900
17 Mart 2016
601901
23 Mart 2016
601902
25 Mart 2016
601903
Maşallah arkadaşlar..hepinizin Ters Laleleri çok güzeller..41 kere Maşallah
Bu da benim saksıdakilerim ters lale..
hocam100
08-05-2016, 19:41
Sarıgöz ters laleleriniz ve fotoğrafınız harika.Sizi tebrik ederim.
İstanbul da saksı içinde yetişebilir mi ? Bakımı nasıl yapılıyor ?
Batı Rüzgarı
12-05-2017, 12:58
İstanbul da saksı içinde yetişebilir mi ? Bakımı nasıl yapılıyor ?
bildiğim kadarıyla saksıda zor.bahçe koşullarında yetişiyor.bakımı için önceki sayfalara göz atabilirsiniz.
Bugün Migrostan ters lale soğanları aldım. Bulmak biraz zor olduğu için olanları aldım. Bahçeye diksem soğuklardan çimlenmezlerse diye saksı içerisine koyup soğuk bir yerde bekletmeyi düşünüyorum. Biraz çimlenirlerse saksısı ile birlikte veya saksıdan çıkararak kalıcı yerlerine dikersem daha fazla yaşama şansları olur herhalde.
Soğanlar biraz kurumuş gibi geldi. Ancak poşet içine koymama rağmen köstebekleri kaçırtan o kötü kokuyu salgıladıklarına göre halen yaşıyorlar. Fırsat bulabilirsem dikeceğim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.