PDA

View Full Version : Sebahattin Sargın / Yeşim Ağacı

Sebahattin Sargın
03-12-2007, 09:34
Merhaba Değerli Bonsai Dostlarım;

Elimde bulunan yeşim ağaçlarının fotoğraflarını daha öncede yayınlamıştım. Ali Hocam budanmadıkları için boylarının uzadığını ve budanmaları gerektiğini söylemişti. Bende neresinden budasam, nasıl budasam diye düşünmeye başladım. Bir türlü karar veremedim :o.

Resimleri tekrar yayınlıyorum, sizlerin yardımına ihtiyacım var. Tarz olarak sarkık tarzlar dışındakilerin daha uygun görüyorum. Çünkü sarkık tarz pek hoşuma gitmiyor. Nasıl bir tarz vermeliyim, nasıl budamalıyım, budanmaları için zaman uygunmu? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim ;)

25886
25889
25890

Ali H. ALI
03-12-2007, 11:49
Sebahattin, selamlar.
Orada havalar sogudugu icin, fidanlarini simdi budasanda, havalar isinana kadar hic bir yeni surgun vermiyecekler. Onlari kis sonu, baharin gelmesine yakin budarsan daha cabuk sonuc alirsin ve budadigin surgunler de daha cabuk koklenir(onlari atmayip koklendirecegini dusunuyorum.)

Agcalarinin boyunun ne kadar uzun olacagina karar verip o boydan budamalisin. Hangi tarzda bonsai yapacagina karar vermelisin ki agacini uzerinde dogru bir budama ve calisma yapabilesin.
Kolay gelsin.

Sebahattin Sargın
23-03-2008, 19:48
Merhaba Arkadaşlar;

Bonsai konusunda sürekli okuyorum ve çalışmaları ilgi ile takip ediyorum. Fakat bir türlü başlıyamadım çalışmalarıma. Çok sevdiğim yeşim ağacından bonsai yapmayı çok istiyorum. Yukarıda ki mesajda resimleri olan yeşim ağaçlarını nerelerinden budamalıyım, nasıl bir tarz yapmalıyım? Bir türlü cesaret edip başlıayamadım, neresinden keseceğime karar veremedim bakınıp duruyorum.

Sevgiler ;)

tourkana
23-03-2008, 20:28
Yapmak istediğin tarza karar verdikten ,kısaltmak istediğin dallar üzerinde her hangi iki yapraklı bir bölümüm bitiminden itibaren keskin bir bıçakla kesebilirsin.En fazla 1 hafta içinde ya oradan ya geriden sürgün patlayacaktır.
Yeşim ağacında en çok uygulabileceğin buket tarzı ya da dik tarzdır.
Nedense seninkinde çok az dal var..Şöyle yapabilirsin mesela, sargı bezinin 2 altındaki 2li yaprağın hemen üstünden kes.1 -2 hafta içinde oluşacak duruma göre bir tarz belirleyelim. Kestiğin parçayı da bir yere dik ,ona da başka tarz uygularız.

Sebahattin Sargın
23-03-2008, 20:45
Sevgili tourkana;

O resmi silmiştim ama tekrar geri gelmiş, o yeşim ağacını bi,r arkadaşıma hediye etmiştim. Bu benim ilk çalışmam olacak. Şimdi ben üstteki ağaçları tam olarak nerelerinden kesmeliyim? Bana hangi tarzları önerirsin, çok kararsızım çok...

memet
23-03-2008, 21:06
Dalları uçlarından kestikçe yeni dalalrın çıkmaısnı teşvik edecek. Neresinden keseceğine sen karar vermelisin. Tourkana bir öneride bulunmuş. Onu dinleyeblirsin.

Sebahattin Sargın
23-03-2008, 21:14
Tamam Memet abi, tekrardan bir göz geçirip budamaya başlıyacağım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim...

Sebahattin Sargın
23-03-2008, 23:56
Yeşimlerime uzun süredir bakmamıştım, bir köşede gelişmeleri için bırakmıştım. Bu gece budadım onları, iyi ki budamak için bakmışım çünkü kabuklu bitler vardı. Hepsini temizledim ve yıkadım. Bu çalışmadan sonra elimde bir tane leylak ağacım var onu da budamam gerekecek sanırım. Ama ben onun yerine dalda köklendirme yapacağım. Çalışmalara başlıyoruz işte hızlı bir şekilde ;) İlgin için teşekkür ederim Sevgili Uzman16...

Sevgiler ;)

Sebahattin Sargın
25-05-2008, 12:55
Uzun bir süre önce elime geçen bu acer ile ilgili acaba ne gibi bir çalışmada bulunabilirim? Hocalarımdan öneriler bekliyorum...

38548

38549

Bir de bu başlığın ismi "Sebahattin Sargın/ Bonsai Çalışmaları" olarak değiştirilebilinir mi?

Ali H. ALI
25-05-2008, 13:14
Sebahattin akcaagacin cok boylu ve ince. Su anki durumundan belki kucuk bir supurge tarzi yapabilirsin. Son baharda yapraklarini doktukten sonra govde uzerinden uce ayrilan dallari ilk bogumlarin hemen uzerinden budayip, baharda budanan yerlerin altinda kalan bogumlardan cikacak olan surgunler ile bir supurge tarzi yapabilecegini dusunuyorum.

Simdi havai koklendirme icin oralarda mevsim uygundur istersen agacin uzerinde havai koklendirme uygulayip 3 fidan daha elde edebilirsin.

Diger arkadaslarin onerilerini de bekle, sonra sana kolay gelsin.

Sebahattin Sargın
25-05-2008, 13:20
Ali Hocam;

Yardımlarınız için teşekkür ederim Hocam, havai köklendirmeyi deniyeceğim. Süpürge tarzı hep uygulamak istediğim bir tarzdı. Bakalım başka ne tür yorumlar gelecek.

Sevgiler ;)

maloha
27-05-2008, 14:54
Havai köklenme nedir?Kaçtır duyuyorum...Bitkinin gövdesinden kök verip toprağa sokması mı?Aynı devetabanı gibi?

red
28-05-2008, 15:03
Havai köklenme nedir?Kaçtır duyuyorum...Bitkinin gövdesinden kök verip toprağa sokması mı?Aynı devetabanı gibi?
hayır öyle değil.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8971
kökler beyaz beyaz çıktığını görünce toprak kısmın altından kesip toprağa dikiyosunuz.Köklendirme için toprağı sulamayı unutmuyoruz.Daha detaylı bilgiler sitede var.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1429
bu link de hocam çok güzel anlatmış buyrun.