View Full Version : Bahçe düzenleme / Püf noktaları
Merhaba,
Bahçesinin düzenlemesini kendi yapanlar deneyimlerimizi, bilgilerimizi ve tavsiyelerimizi burada paylaşalım.
Profesyoneller de yaşadıklarımızı örnek olay olarak anlatsınlar :rolleyes:, karşılığında bize de destek olsunlar.
Oturulacak bölüme yakın dikilecek bitkiler dikkatli seçilmeli.
Acemborusu ( campsis ) ile kaplı veranda da arılardan yemek yiyemez hale gelince sarmaşığı sökmek zorunda kaldık.
Komşuya yakın ağaç dikiminde dikkatli olunmalı.
Ne hızla ve ne kadar gelişeceğini araştırmadığımız ağacımızın dökülen yaprakları komşuya rahatsızlık verince ağacı sökmek zorunda kaldık. Artık çok dikkatliyiz :rolleyes:
Mevsimsel değişimler göz önüne alınmalı.
Mevsimlerin güzelliğini gösteren dikimler yapılmalı, her mevsimde bahçede ilgi çeken bitkiler olmasına çalışılmalı. Sonbaharda yaprakları sararan, kızaran bitkilere, ilkbaharda erken açan çalılara yer verilmeli.
Bu konuda biz de sonbaharda çok güzel sararan huş ( Betula ) ağacı ile çok güzel kızaran amerikan sarmaşığı dikmekten memnunuz.
İlkbahar için kartopu ve leylak ****** bahçede yerini aldı.
Erken bahar çiçeklenmesi için eksikliği gidermek için bir köşeye altınçanak ( Forsythia ) ve bahardalı ( Chaenomeles ) da bu yıl diktik.
Çim alan üzerine dikim yaparken çim biçme koşullarına da bakılmalı.
Dar bir bölgede bulunan çim üzerine diktiğimiz avize çiçeği çim biçimi sırasında etrafında dolaşırken sorun yaratıyordu. Yaprakları çok sert olan, batınca ciddi acıtan bir cinsti. Mecburen oradan kaldırıldı.
Dikilecek bitkilerin yayılma özelliklerine dikkat edilmeli.
Uzaklaştırılan acemborusu halen bahçenin çeşitli yerlerinden çıkıyor.:rolleyes:
Farekulağı ( Cerastium tomentosum ) ardıçları boğmaya, bahçeyi kaplamaya çalışıyor.
Bahçenin kağıt üzerinde bir planı olmalı.
Bahçedeki ağaçlar olgun büyüklüklerine göre plana işlenirse yeni bitki alımında sizin gerçekçi olmanızı sağlayabilir.
Büyük bir heves ile ancak olgunlukları düşünülmeden ağaçların dikildiği ve bu nedenle dalların birbirine karıştığı, büyümelerinin etkilendiği ve zevk vermez hale gelen bir bahçe deneyiminden sonra bizim de artık bir planımız var. :rolleyes:
Köpeğimizin evine ve arka kapıya giderken güzel havalarda çimlerin üzerinden geçiyorduk sorun olmuyordu. Ancak ilk yağışlarla beraber sık sık üzerine bastığımız çimlerin çamur olduğunu görünce kayrak taşlarıyla yol yaptırmak istedik. Tüm kış boyunca vıcık vıcık çamurla mücadele ettik. İlkbaharın gelmesiyle çimler güzelleşti ancak 6-7 ay verandamız ve ayakkabılarımız çamurdan kurtulmadı.
Bu yüzden; bahçenizde devamlı basacağınız bir bölge varsa, çimlendirmeden önce kayrak taşlarla yolu hazırlamakta fayda var.
Sebze bahçesinin konumuna çok dikkatli karar vermek gerekiyor. Bol güneş alan bir bölgede, ancak keyif kahvesi içmek için oturduğunuz yerin tam karşısında olmaması gerekiyor. Şahsen keyif yaparken sebzelerimi değil de rengarenk açan, mis kokan çiçeklerimi görmeyi tercih ederim. Sebze bahçesini fazla gözönünde olmayan bir bölgede etrafını kamufle ederek hazırlamak gerekir. Bu arada sebze bahçesini de bölümlere ayırmak ve ayaklarımızın çamur olmaması için basacağımız yerlerine mıcır dökmekte fayda var. Gökyüzü her zaman güneşli olmuyor :)
Elimdeki bir çizim programı sayesinde istenilen ağacın 1-50 yaş arasında yüksekliği ve genişliği hakkında ölçü verebilirim. İlgilenen arkadaşlar çekinmeden sorabilir.
Oturulacak bölüme yakın dikilecek bitkiler dikkatli seçilmeli.
Acemborusu ( campsis ) ile kaplı veranda da arılardan yemek yiyemez hale gelince sarmaşığı sökmek zorunda kaldık.
Çiçekleri çok döküldüğünden devamlı temizlemek gerekiyor..Mümkünse bence de yemek ve oturma bölümüne yakın dikilmemeli.
... çim dediklerinde tüylerim diken diken oluyor desem inan. Vaktin bol, harcıyacak paran varsa ve hakikaten istiyerek uğraşacaksan laf yok. ..
Bunlara su sorununu ve faturasını, çim biçme için harcanacak zamanı, emeği, çıkarılan gürültüyü de eklemek gerek.*
Değişik doku, renk ve çiçekli çeşitleri olan yerörtücüler de denenmeli.
*Bir de çocukların oyun alanı sorununu çözsek.
Buket Aknar
07-01-2008, 20:13
Bazı ağaçları eve yakın dikmemek gerektiğini biliyorum. Örneğin İncir. "Ocağına incir ağacı dikmek" diye bir deyim var ya! işte bu sebeble söyleniyor. Evlere yakın dikilen incir ağaçları binaların temellerine zarar verebilirmiş. Hatta evlerin tuvalet kuyularından kökü çıkabilirmiş.
Bu ağaçlara daha başkalarını da eklemek mümkün.
Sebahattin Sargın
07-01-2008, 20:27
Selahattin Hocamdan öğrenmiştim; evin yakınlarına söğüt ağacı dikilmemesi gerektiğini söylemişti. Söğütün nemi çok seven bir ağaç türü olduğunu bu sebep ile köklerinin gider borularındaki ince çatlaklardan bile içeri girerek zamanla gider borularını tıkadığını söylemişti. Buda önemli bir sorun oluşturyor işte...
Sevgiler ;)
İthal, büyük ve pahalı ağaç alırken iki kere düşünün.
Büyüklüğüne, görünüşüne bayıldığımız ve bizim koşullarımıza da uygun olduğunu öğrendiğimiz maviladin (picea pungens hoopsii ) için yüklüce ödeme yaptık. İkinci yılın sonunda çözemediğimiz bir nedenle ağacı kaybedince açıkcası içimize oturdu.
Amatörler için ağaç kaybetme olasılığının daha yüksek düzeyde olduğu göz önünde bulundurularak bahçe kurulmalı.
Biz de yerine çok daha ucuza yerli bir mavi ladin aldık.:rolleyes:
lastmoon
14-01-2008, 15:45
Elimdeki bir çizim programı sayesinde istenilen ağacın 1-50 yaş arasında yüksekliği ve genişliği hakkında ölçü verebilirim. İlgilenen arkadaşlar çekinmeden sorabilir.
kullandığın programın adını öğrenebilirmiyiz. bu programın başka ne gibi konularda yararı olabilir.teşekkürler
Saçakları balkonumdan çıkmaya başladığı için,söğüt ağacımı kesmek zorunda kaldım.Bahçemdeki manolyada da aynı şeyi yaşarmıyım diye merak ediyorum.Böyle bir olasılık varsa çok büyümeden onu başka bir yere taşıma şansım olur en azından.Deneyimi olanlar paylaşırsa sevinirim.
dost.bahcivan
25-01-2008, 06:15
Sn. Dostlar deneyimlerinizi paylaşmanızdan dolayı çok teşekkürler. Fakat Çalışma proğramında takip edilmesi gereken kurallara göre öncelikle alt yapıya önem verilmelidir. Diyorum. Çünkü yüzeysel sorunlar her halûkarda çözüme ulaştırılır. Alt yapıda sorun çıkarsa; üsteki yapılan herşey bozulmak zorunda kalır.
sukranayalp
25-01-2008, 09:11
Sn Açelya, genel bir kural olarak ağaçları evden minimum 3 m. uzağa dikmenizde fayda var.
Ancak manolya (beyaz ve kokulu çiçekleri olan, büyük ve herdem yeşil yapraklı manolya: Magnolia grandiflora) gibi ağaçların 20 sene sonraki tepe çapları, iyi bir gelişme sonucu nerden baksanız 6 metreyi bulmakta ve geçebilmektedir.
Evinizin kaç katlı olduğu da önemli. Tek katlı küçük bir evin yakınındaki bu tür ağaçlar yerden 3 metreden sonra rahat bir dallanma özgürlüğüne kavuşarak iyi bir gelişim gösterebilirler. Ama apartman ise bu durumda manolyanızın en azından 5 m. uzağa dikmeniz gerekecektir.
Teşekkür ederim sn sukranayalp.Evim dubleks önerinize uyup üç merte uzağa dikiyorum ağacımı.
Saçakları balkonumdan çıkmaya başladığı için,söğüt ağacımı kesmek zorunda kaldım.Bahçemdeki manolyada da aynı şeyi yaşarmıyım diye merak ediyorum.Böyle bir olasılık varsa çok büyümeden onu başka bir yere taşıma şansım olur en azından.Deneyimi olanlar paylaşırsa sevinirim.
Okaliptus'ta aynı söğüt gibi dikkat edilmesi gereken ağaçlardandır hatırlatmak istedim.Diğer yandan da yaprakları ve dalları da güzel yanar.Bunun bahçe düzenine değilde şömine sahiplerine faydası olur sanıyorum :)
Buket Aknar
25-01-2008, 14:09
Canna'lar bahçe düzenlemelerinde; uzun boylarından dolayı doğal bir sınır oluşturdukları için genellikle bahçe çevresine, sınırlarına dikilirler. Ben bahçemde, yüksek taş duvarların kenarına böyle bir uygulama yaptım görenler beğeniyor. Sadece çok hızlı çoğaldıkları için zaman zaman ayırmam gerekiyor.
dost.bahcivan
25-01-2008, 15:24
Affınızı sığınarak; benim kendi prensiplerime göre: Bitki önce "Yaşayacağı" sonra da "Yakışacağı" yere dikilmeli diyorum.
Buket Aknar
25-01-2008, 15:31
Bence de yakışmasından öte yaşayabileceği yer önemli.
Burada yazdıklarım bu çiçek ile ilgili olarak uygulananlar. Nasıl bazı bitkiler bordür amacı ile kullanılabiliyorsa bazılar da bahçe çevirmek için kullanılabiliyor. Amaç buna dikkat çekmek. Zaten konu başlığı da bahçe düzenleme deneyimleri değil mi?
Emre Albayrak
25-01-2008, 15:35
Havuz (Süs veya yüzme) üzerine ibreli veya yapraklı ağaç dalı gelmemesine özen gösteriniz. Behçenizde görünüşü güzel de olsa zehirli bitkiler bulundurmayınız (çocuğunuz var ise). Kitle boşluk kuralına uymaya özen gösteriniz. (Yoksa bahçeniz bir süre sonra kalabalık bir arazi olur ve sizi boğmaya başlalar). Ana aksları önceden belirleyip tasarımınızı ona göre yapınız. Toprak derinliğini ve özelliğini mutlaka öğreniniz..
dost.bahcivan
25-01-2008, 18:41
BAHÇE YAPIMI
1-) Alt Yapının hazırlanması
a-) Krizma : Toprak bellenir, içerisindeki yabancı maddeler temizlenir. { Taş ve Molozlar (cevizden büyük olanlar), Yabani ot kök ve dalları (Ayrık, Labada, Hindiba, Bögürtlen v.b.)} Krizma işlemi yapılırken çatal bel kullanılması avantajlıdır.
b-) Gübreleme: Toprağın yapısına göre Organik gübrelerle (Yanmış Koyun gübresi tercih edilmelidir.) Toprağın humusu ve besleme gücü artırılır.
c-) Geçirgenlik: Taprağın geçirgenliği az ise (Genelde killi topraklar için) Dişli dere kumu veya pomza taşı ile toprağa geçirgenlik kazandırılır. Bu işlemler yapıldıktan sonra, bahçe toprağı Kültüvatör veya Rotevatörle güzelce karıştırılır. Homojenlik kazandırıldıktan sonra kaba tesfiye yapılır.
d-) Bitki dikimleri yapılır.
c-) Otomatik bahce sulama sistemi yapılır. ( Pap-up’ lar takılmaz) sistem kapatılmadan sağlamlık test’i yapılır.
d-) Bahçe aydınlatma sistemi yapılır. Kullanılan kablolar NYY Toprak altı kablo olması gerekir. Mümkünse kablolar PVC borulardan geçirilirse ileriki dönemlerde çok faydası görülür.
e-) Kaba tesfiye yapılır.
f-) Pap-Up lar takılır.
2-) Kapak Malzemesinin Hazırlanması
a-) Yeteri kadar Yanmış koyun gübresi ¼ Miktarında
b-) Yeteri kadar Torf ¼ Miktarında
c-) Yeteri kadar Dere Kumu ¼ Miktarında
d-) Yeteri kadar Funda Toprağı ¼ Miktarında
e-) Bütün malzemeler karştırılır. Toprak Eleğinden elenir. (Elek önüne düşen iri malzemeler; sebze bahçesinde, Ağaçların diplerinde veya alt toprakta kullanılabilir.)
3-) İnce Tesfiye ve Çim ekimi
a-) Çiçek tarhları ayrılıp çizgi ile belirtilir.
b-) Ağaç dipleri çizilir.
c-) Elenmiş olan kapak toprağından bir miktar serilip (3-4 cm) yüzey düzeltilir çim zemindeki dalgalanmarın önlenmesi için gereklidir.
d-) Düzgün zemin üzerine tohum serpilir ( m2 için 50-75 g )
e-) Tohum üzerine kapak malzemesi itinayla kapatılır. Düzeltilir.
f-) Normal ağırlıkta bir silindir ile çift taraflı silindir çekilir.
g-) İnce sulama yapılır. Çimin çıkması beklenir.
Bana çimleri biçerken sorun yaratmayacak yükseklikte, çok yoğun kullanılacak, göze hoş görünecek hatta mümkünse enteresan olacak, yürüme yolu önerisinde bulunabilir misiniz?
Daha önce bahsettiğim gibi köpeğimizin evini uzak köşeye yaptık. Yolu kayrak taşlarından döşedik. Bahardan itibaren hiç sorun olmuyor. Halı gibi çim dolduruyor araları. Ancak sonbaharda yağışların başlamasıyla toprak iyice yumuşuyor, çimler de mevsim itibari ile seyrekleşiyor. Ve bu yolu çok yoğun kullandığımızdan ayaklarımız çamur oluyor.
Toprak yumuşayınca kayrak taşları da iyice gömüldüler.
Geçen sene gittiğim fuarda çok güzel bir bahçe yolu görmüştüm. Ancak çok yoğun olmayan yerler için kulanışlı. Çapları 10 cm ve 20 cm arasında değişen kütükleri istedikleri formu verip toprağa çakmışlardı. Aralarına beyaz yassı taş ve cam nazar boncukları döşemişlerdi. Mükemmel görünüyordu. Kütükler taşlardan yukarda olduğu için taşlara basılmıyordu.
Kendimizin yapabileceği yaratıcı fikirleri bekliyorum :)
dost.bahcivan
25-01-2008, 21:46
Sn. Limon anladığım kadarı ile köpeğinizin kulübesi bağlantı yolunuz çok yoğun. Yolun yapımı Beton üzeri kayrak, taş araları da derzli olursa sorun çözülür zannederim.
yazınızın ilk paragrafını okurken size travers ile yol yapmanızı önermeyi düşünüyordum ki sizde zaten fuar da görmüşsünüz travers en uygunu bence uygulaması da kolay olacaktır sizin için istediğiniz ebatta kestirebilir ve aralarını beyaz podima taşlarından doldurabilirsiniz
Funda Kalaycıoğlu
28-01-2008, 12:23
Bana da bahçenin bir köşesinde düşündüğüm yaklaşık 16-18 m2.lik oturma grubunun altına döşenecek bir malzeme önerebilir misiniz arkadaşlar?
Kışın çamur bulaşmasın, hortumu tutunca pırıl pırıl yıkansın ama suyu hemen çekip silmeye gerek bırakmasın, derzlere pislik birikmesin, masa - sandalye ayakları batmasın, ayaklarımız acımasın, yekpare seramik ya da mermer gibi yapay görünmesin...
Çok mu şey istiyorum?
Saygılar...
sukranayalp
28-01-2008, 13:45
Terra cotta ( bir çeşit fırınlanmış taban tuğla) öneririm Funda hanım.
Hem sıcak görüntülü, hem düz yüzeyli, hem de yıkanmaya müsait pahalı bir iç ve dış mekan kaplama malzemesidir.
Funda Kalaycıoğlu
28-01-2008, 16:14
Çok teşekkürler Şükran Hanım,
Şu küçücük bahçemin her tarafından ayrı bir problem çıkarıyorum ve siz her derdime yetişiyorsunuz. Terra cotta tam benim gönlüme göre....
Sonsuz teşekkürler.
Saygılar.
29426
Sevgili limon, 27 numaralı mesajına bir cevap olabilir mi?
Güllere değil de çakıl üzerine döşenen taşlara bak, çakıl olunca çamur olmuyor.
Güler Hanım aslında bunu mu yapsam diye düşünüyorum ben de. Yalnız çimleri biçerken zorluk çıkarır mı diye düşünüyorum. Çakılların kenarını elle biçmek işime gelmiyor :)
Fotoğrafta gördüğüm kadarıyla çakılların seviyesi çimin seviyesinden aşağı. O zaman çakıllar makinaya zarar vermeden biçilebilir. Bir taraftan da çok yağmur yağınca toprak taşınır mı çakıllara acaba diye düşünüyorum.
Hali hazırda olan kayrak taşlarını kaldırıp, siyah naylon örtüp, kayrakları yeniden yerleştirip aralarına da çakıl taşı dökmek en ekonomik çözüm gibi görünüyor. Fotoğrafta şahane görünüyor. Kayrak taşlarını kırarak ufaltıp döşemiştik hatayı orada yapmışız. Büyük haliyle döşeseydik sorun olmayacaktı. İkinci çözüm olarak ra büyük ebatlı kayrak taşı alıp çok gömmeden döşeyeceğiz. Bahçe çok çamurlanmasın diye toprağın biraz kurumasını bekliyoruz. Uygulamayı fotoğraflayıp paylaşmaya çalışırım :) (İşe dalıp unutmaz veya üşenmezsem)
Keresteciden düzgün şekilde en az 5 cm çapında 35 cm. boyutunda ağaçları
kestirdim . O ağaçları dikine 2 ye bölerek dış kabuklarını temizledim .
Testereyle boylarını eşitledim ve tüm yüzeyini 2 kat vernikle vernikledim .
Üç kenarın montajını resimlerdeki gibi hazırladım . Hazır olan 3 kenarlı parçayı ağaç çevresine geçirerek 4 . kenarıda üzerinde onte ettim.Köşelerden çakarak
yerleştirdim.
yılmaztaşova
02-02-2008, 22:30
:cool:Değerli arkadaşlar; önemli bir hususu da ben ilave etmiş olayım.Acizane uzunca bir süre (19 yıl)bu işle uğraşmış biri olarak önemle şunu tavsiye edrim mutlaka bir uzmana danışın.Yoksa ağaçseverken ağaçkeser oluverirsiniz.Küçücük bahçelerimizi pırasa bahçesi gibi ağaçla doldurup üç-beş sene sonra da iç içe girmeye başlayan ağaçları birer ikişer kesmeyelim.Her ağacın kullanılacağı yer ayrıdır.Öncelikle vaziyet planı çıkarılıp kağıt üzerinde projelendirilerek işe başlanmalıdır.Meraklısına önemle duyurulur.:cool:
Sevgili oyaman senin el emeğin çok güzel tabii, biz bunları b.house dan satın aldık, bazı yerlerde çit olarak kullandık. Bizim buralarda makta derler, ormandan belirli bir yer gösterilir ve o kısımdaki ağaçların kesimi serbesttir. Çok cüzi bir para yatırırsın 20-25 ytl. gibi. Ben de gelen kütüklerin aynı kalınlıkta olanlarını ya çit ya yol için ayırırım. Bu sene kafamda bununla ilgili güzel projelerim var, yeter ki zaman bulayım.
29552Sevgili Funda, 30 numaralı mesajınıza bu cevap olabilir mi? Yani zemini ahşap yapmak ister miydiniz?
Buket Aknar
03-02-2008, 11:29
Sevgili Oyaman, ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş. Peki yürüyen çimler bunların arasından geçmeyecek mi? Benim evimde bir kaç farklı çeşit çim var. Bunlardan bir tanesi de yürüyerek yayılan bir çim. (Yürüyerek dedim, umarım yanlış anlaşılmaz. Burada herkes öyle dediği için ben de bu terimi kullandım) Ben ne yaptıysam bu çimenlerin önüne engel olamadım. Onlar çimlerin içerisine tanzim edilen her bitkiyi örtmeye çalışıyorlar. Son olarak yapı marketlerden aldığım genişçe bir plastik şeritle onları ayırmaya çalıştım ama sizinki kadar güzel ve dekoratif olmadı.
dost.bahcivan
03-02-2008, 20:07
Sn. Buket Hn. Sizin yürüyen çimleriniz (İtalyan Lolium'u) ahşap bordürleri de atlarlar. Yürümelerine fırsat vermemek en iyisi.
Emre Albayrak
03-02-2008, 20:20
Ahşap kullanırken ahşap - toprak temasından kaçının. Kullanacağınız ahşabın cinsini iyi belirleyin.
Birbirine uyumlu bitkiler kullanın. Bitkilerin büyümesini de göz önüne alın. Çok bakım gerektirmeyen ve ihtiyaçları çok yüksek olmayan bitkiler kullanın.
Planlamada neyi nereye koyacağınıza, hangi bölgeyi ne amaçla kullanacağınıza önceden karar verin. Uygulamaya geçmedem evvel kağıt üzerinde tasarımınızı her şeyiyle bitirin.
Sulama ve aydınlatma için kullanacağınız elektrik tesisatını ve voltajını iyi ayarlayın. Tehlikeye davet çıkartmayın. Elektrik kablolarını yerin en az 50 santim dibine gömün ve üzerine mutlaka çakıl veya koruyucu ekipman yerleştirin.
Drenaj problemli alanları saptayın ve bu sorunu çözmeden uygulamaya başlamayın.
Bahçenizi başkasına* yaptıracaksanız ne istediğinizi açık seçik anlatın, mümkünse gösterin.
Bir tanıdık yazlık evinin bahçesine bakan kişiye yazın geldiğinde bahçeyi yemyeşil bulmak istediğini söylemiş. Ertesi yıl gittiğinde çim kaplı bahçe bulacağını düşünürken yemyeşil kabak yapraklarıyla kaplı bir bahçe bulmuş.:rolleyes:
Böylesi iletişim hatası yaşamamak için ne isteniliyorsa mümkün olduğunca göstererek anlaşılmalı. Yerel adlarda bile karışıklık olabiliyor.
*Sözümüz ****** profesyonel olmayanlar için. Onlar için ayrı maddeler çıkarılmalı :rolleyes:
:)Öyle bir malzeme varsa bende istiyorum Funda hanım çok güzel tarif etmişsiniz.
hdcomert
11-07-2008, 09:14
Elimdeki bir çizim programı sayesinde istenilen ağacın 1-50 yaş arasında yüksekliği ve genişliği hakkında ölçü verebilirim. İlgilenen arkadaşlar çekinmeden sorabilir.
Merhabalar.ben yeni üye oldum.tam aradığım gibi seçkin, kaliteli bir site.Emekli resim öğretmeniyim ve İzmir'de yaşıyorum. Teklif ettiğiniz yardım çok işime yarıyacak,şimdiden teşekkürler.
Merhabalar
Ben de yeni üyeyim. Anladığım kadarı ile buradaki herkes bu işlerde epey yol katetmişler.
Benim durumum ise çok vahim. Ben daha önce bir ot dikmemiş biriyim, bu işlerden de hiç anlamam. Evet doğayı çok severim, yeşili, çiçekleri çimenler ama şimdiye kadar sadece seyirci idim. Şimdi emekliliğe birkaç yıl kala bir bahçe alsak ve yavaş yavaş düzenlesek derken. Uygun fiyata bir bahçe bulduk ve aldık...
Ama bahçe boş değil, hatta fazlasıyla dolu... Sağ olsun bizden önceki sahibi ne bulursa dikmiş. 350 metrekarelik bahçede sayamadım ama en az 50 çeşit bitki ve ağaç var ve biz bunların çoğunun adını bile bilmiyoruz.
On beş gündür bizim olan bahçemizde tam bir kaos yaşıyoruz. Bazı meyveleri kuşlar yemiş, bazı ağaçlar kurumaya, böceklenmeye başlamış, yabani otlarla dolu v.s.
Sanırım önceki sahibi yaklaşık bir yıldır filan hiç ilgilenememiş. Allah'tan damla sulama sistemi var. Ama biz ona bile daha ısınamadık.
Sayın tecrübe sahibi arkadaşlardan ricam şu: Ben nereden başlayacağım? İlk aşamada neler yapmam gerekir?
Hafta sonu gittiğimde ayrıntılı resimler çekmeye çalışacağım. Sanırım böylece daha somut değerlendirmelerde bulunabilirsiniz.
Herkese şimdiden teşekkür ederim...
Ben olsam ilk olarak, işe başlamadan bahçenin tümünü görebilecek bir noktadan genel bir fotoğrafını çekerdim. İşe ilk yabani otları temizlemekle başlardım. Bahçe çimle kaplıysa çimleri biçerdim. Bu iki işlemden sonra bahçenin yüzü gözü biraz açılıp, kusurlar veya yapılacaklar daha çok ortaya çıkardı. Sonra düzgün bir şekilde ağaçların ve bitkilerin çanaklarını açardım. Çanakları bol suyla doldurup ağaçlarımı ve bitkilerimi biraz şımartırdım ki beni sevsinler ;) Sonra bahçenin tümünü görebilecek uzaklıkta bir köşeye gidip ne var ne yok şöyle bir güzel bakıp, tekrar fotoğraf çekerdim ki farkı daha güzel anlayayım. Bitkileri düzenledikten sonra bahçemin gölge ve serin bir köşesinde sevdiklerimle oturacak güzel bir köşe hazırlardım....
Sonra burada "mava/bahçe düzenleme deneyimleri" diye bir başlık açardım :) Bahçem nereden nereye gelmiş buradan takip ederdim. Buradaki arkadaşlarımdan güzel fikirler gelecektir muhakkak, aklıma yatanları uygulardım ;)
Böylece, ben bunları yaparken deneyim sahibi olacağımdan, benim ilk başladığım günlerdeki gibi acemi olarak işe başlayacak arkadaşlarıma da yol göstermiş olurdum.
Sevgili mava, ben de arkadaşımız limon'a katılıyorum.
Önce, bahçenizde nelerin olmasını (bitki örtüsü-ağaçlar, çiçekler) istediğinizi bir tesbit edin derim. Bizler de böyle başladık. Zamanla herşey yerli yerine oturuyor. Emekliler için çok güzel bir uğraş, ama ne olur hastalık derececine kadar getirmeyin, tabii elinizdeyse eğer.
Bahçenizin şimdiki halini bir resimleyin, hep beraber inceleyelim. Sonra nelerin olmasını istediğinizi de yazın, elbirliği ile yerleştirelim. Bu biz, bitki delilerine çok zevk verecektir inanın. Mekânınız yakın olsaydı da beraberce çalışsaydık, ne zevkli olurdu.
Sizlere kolay gelsin, istediğiniz çiçek ve tohumlarda da yardımcı olmaya çalışırız.
Sevgili Limon ve Güler, önerilerinizi yerine getirmeye çalışacağım en kısa zamanda. Henüz emekli olmadığımızdan biraz zaman problemimiz var. Ama eşim ve ben de çok azimliyiz.
Öncelikle resimlerini çekip dediğiniz gibi bir başlık açacağım, orada da önerilerinizi bekleyeceğim.
Fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkürler...
janissary
22-12-2008, 20:02
Herkese Merhaba,
Forumda biraz araştırma yaptıktan ve sorunumun cevaplarını tam olarak alamadığım için, en iyisimi ben sorunumu yazıya dökeyim dedim. ( kendimi tanıtırken kısaca bahsettim )
Bahçemizin büyüklüğü yaklaşık 2000m2 ve herhangi bir bitki dikili değil.
Toprak yapısı epey killi ve 3/1 meyilli.
Yazın yabani otlara ile, kışında çamur ile boğuşuyoruz. Maddi sıkıntılardan dolayı çok büyük çapta bir işlem yapamıyoruz. ( altyapı,yol, vs.) Daha doğrusu peyderpey yapmak istiyoruz. Nasıl bir bahçe istediğimiz hakkında bazı fikirlerimiz mevcut. Tamamıyla doğal bir bahçe olsun ( yani çetvelle çizilmiş gibi durmasın bknz. http://www.naturgartenplaner.de/projektbeispiele/natur-erlebnis-garten/ein-grosser-natur-erlebnis-garten/ Tabii bunların ne kadarını realize edebiliriz orası henüz meçhul.
Lafın kısası, :
Yazın yabani otları, kışın çamuru engelleyecek mümkünse çiçek açaçak, bir yerörtücü. Aklımızda Vilmorinin Japon Çimi vardı ama maalesef çok maliyetli olur.
Yurtdışında bu tipler sanki daha yaygın ve az maliyetli gibi geliyor bize.( almanca=wildblumenwiese )
Türkiyede'de galiba Meraçimi diye geçiyor ama henüz somut birşey bulamadım.
Forumda, Yerörtücüler kismindaki bitkilerde tam olarak istediğmiz değil.
Bu tip uygulamar ile ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim
Teşekkür ederim
mertdemir
22-12-2008, 22:40
arkadaşlar ben çorum dan mert bodur elma bahçesi kurmaya çalışıyorum ama konuya vakıf olmadığım için başınızı ağrıtıyorum
1-telli terbiye sistemi uygulamak istediğim bahçemde kalvenizli tel kullanmayı düşünüyorum
kaç mm.lik olması uygun olur.teli gerdirme hususunda bilgim yok nasıl yapmalıyım
2-bahçemde damlama sulama sistemi uygulamak istiyorum kredi durumları ve uygun olan nedir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürle mrt-19@hotmail.com
öncelikle bir plan yapın
ağaçların, kamelyanın, ev, yürüme yolu, bahçe alanı yerlerini tesbit edin
su sorununu ilk başta halledin
ada sistemleri oluşturun
kompost alanı oluşturun
kesinlikle düzeni elden bırakmayın
eldeki plana göre aciliyet durumuna göre planları uygulayın
mavisedir
19-04-2013, 13:07
Arkadaşlar geçen sene bahçeye, fotografta gördüğünüz şekilde kendimiz çit yaptık. Çimler ektiğim alana doğru yayılıyordu, sık sık temizlemek gerekiyordu. Faydasını da gördüm açıkcası.
Yalnız bahçeyi dar gösterdiğini düşünüyorum bu çitlerin.
Örnek bahçelere baktığımda, çim alanla çiçeklerin arasında bişe olmazsa daha güzel bir görüntü oluyor.
Bu sene kaldırmak istiyorum çitleri. Sınır bitkisi olarak ipek çiçeği uygun olur mu sizce?
nurcanaybay
19-04-2013, 14:07
Belki dikkatinizi çekmiştir , çim alanı çiçekli bölgeden ayırmak için saç levhalar kullanıyorlar.Bütün olarak alınan saç 15-20 cm eninde kesilerek yarısı toprağa gömülüyor.
Böylece hem çimin yürümesi engelleniyor hem de rahat biçilmesi sağlanıyor.
İpek çiçeğinin uygun olacağını düşünmüyorum , o da yayılıcı bir bitki çime doğru yayılacaktır.Daha sert , dik duran bir bitki düşünmelisiniz ama ben olsam çit bitkisi ile sınırlamazdım.
Kolay gelsin.
nurcanaybay
19-04-2013, 14:13
''Çim alan sınırlama teknikleri ''
Bu bölüme de bir bakın derim.
mavisedir
19-04-2013, 15:23
''Çim alan sınırlama teknikleri ''
Bu bölüme de bir bakın derim.
Teşekkür ederim nurcanaybay, bölümü okudum. Sanırım en mantıklısı malçlama uygulaması.
Elimdeki bir çizim programı sayesinde istenilen ağacın 1-50 yaş arasında yüksekliği ve genişliği hakkında ölçü verebilirim. İlgilenen arkadaşlar çekinmeden sorabilir.
program adını verirmisiniz
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.