View Full Version : Thuja (Mazı)
spooky_spook
10-12-2005, 21:59
Sürekli yeşil bitkilerdir. Yuvarlak formlu ve dik dallanan bir çok türleri vardır. Gövdeleri ince ve gri yeşil renklidir. Altuni mazıda, yaprak uçları altuni sarı, top mazıda ise mavimtrak açık yeşildir. Gri ve kahve rengimsi küçük yuvarlak kozalak yapar. Soğuk ve ılıman bölgelerde tek tek veya gruplar halinde park ve bahçe tanzimlerinde kullanılırlar. Tohum ve çelik ile üretilirler.
---İç ve Dış Mekan Süs Bitkileri/Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü- Bİtki Üretim Daire Başkanlığı
spooky_spook
10-12-2005, 23:14
:) bir de bu bilgiyi doğru yere eklediğimden pek emin değilim. çünkü. bkz kaynak. acaba süs bitkileri kısmına mı eklemeliydim? bilemedim. malina ablam düzeltir yanlışsa. ;)
spooky_spook
11-12-2005, 19:13
fotoğraf görmek için;
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2651
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2690
bu fotoğraftaki yolu çok seviyorum.. o kadar dar bir yol ki, geçerken -ben bile- değiyorum ağaçlara ;)
o fotoğraftaki yer nerede? o yoldan bende geçmek isterim:)
spooky_spook
11-12-2005, 23:14
ankara üniversitesi tandoğan kampüsü :) başka fotolar da görmek istersen kampüsten, galeriye bakabilirsin. ;)
Baki Berk Kayalar
15-12-2005, 03:37
Mazılar ibreli yaprak grubunda oldukları için doğru yerde olduklarına emin olabilirsin.
Köydeki evimizin önünde karşılıklı iki sıra halinde mazılar var. Babam bunları çit bitkisi olarak dikti ve çok güzel geliştiler. Kolay şekil verilebildiği için de evin girişine güzel bir görünüm de veriyorlar.
Bu mazıların bir önemli görevi daha var; kış mevsiminde serçelere çok güzel korunak oluyorlar. Babamların önemli misafirleri bu minikler kışın. Onların verdiği yemleri yiyip mazıların arasında cıvıldaşıp duruyorlar.
bu kadar bilgi cok az birazda ben ekliyeyim
Anavatanı Kuzey Amerika nı doğu kesimleri ve Orta ve Doğu Kanada dır.
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Habitusu 15-20m boy boylarda,kalın ve genişçe destekli bir kaidesi olan,kısa dallı,piramit tepeli v çoğu kez birkaç gövdeden oluşan bir mazı türüdür.
Kök Sığ yaygın bir kök sistemine sahiptir,bu nedenle gövdenin dip kısımları düzensiz bir şekilde genişlemiştir.
Gövde Gövdesi kalın ve genişçedir.Yaşlı gövdeler gayri muntazam,derin çatlaklıdır.Bazen çatallanma gösterir.
Sürgün Sürgünler kısa,yatay yönde uzanır.Genç sürgünler yassı,üst yüzeyleri açık sarımsı yeşil,ancak daha sonra zamanla açık kırmızımsı kahverengine dönmektedir.
Kabuk Kabuk ince,kırmızımsı kahverengi,uzun,sığ ve dar pullar halinde çatlamaktadır.
Yaprak Pul yapraklar küçük,ana sürgündekilerin uçları sivri,pul yaprakların üstlerinde,özellikle yan sürgünlerdekilerde küremsi yağ bezeleri bulunur.Tüm yapraklar donuk sarımsı yeşildir.
Tomurcuk
Çiçek Erkek çiçekler üç çift etaminden oluşur.
Kozalak Kozalaklar kısa sürgünlerin uçlarında terminal olarak bulunmakta,yumurta biçiminde,ortalama 1cm çapında,8-10 puldan oluşmaktadır.Bu pulların çoğunlukla 4 adeti üreyimlidir.Kozalak bir yılda olgunlaşır
Meyve
Tohum Herbir kozalak pulu 2 toum içerir.
EKOLOJİK İSTEKLERİ
Sıcaklık Soğuk iklim sever ama sıcaklığa dayanıklı.
Nem Nemli bataklık ve ıslak orman alanlarında bulunur.
Işık Işık ihtiyacı fazla fakat yarı gölge yerlerdede yetişebilir.
Toprak Asitli topraklar hariç tüm topraklarda yetişebilir.Tuza dayanıklı.Derin ve balçık topraklardada iyi gelişir.
VARYETELERİ
Th.o.columna,Th.o.fastigiata,Th.o.fliformis,Th.o.g lobosa,Th.o.recurva nana,Th.o.spiralis,Th.o.umbraculifera
ÜRETİM TEKNİĞİ
Tohumla üretilir.Her yılda yohum yapar.Olgun taze kozalaklar güneşte vyahut vantilasyonlu sıcak odalarda serilerek birkaç haftada kolayca açılır.Bu usulün başarı sağlamadığı durumlarda 18C kozalak fırınından istifade edilebilir.Bir hektolitre kozalak 2 kg
BAKIM ÖNLEMLERİ
Yazın bolca sulanır.Sonbaharda gübreleme yapılır.
PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANIMLARI
Çit ve yeşil perde tesisi için uygundur.Park ve bahçelerde küçük gruplar halinde ya da soliter kullanılır.
Mazı Tohumu nerde bulabilirim. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkur ederim.
*sirius*
09-08-2006, 08:52
ankara üniversitesi tandoğan kampüsü :) başka fotolar da görmek istersen kampüsten, galeriye bakabilirsin. ;)
Ben de bu yolu nerden tanıyorum diyorum :rolleyes:
arkadaşlar merhaba.mevcut bazı bölgelerimizde mazı ağaçları bulunmakta,fakat özellikle eylül ayı itibariyle alt bölgelerinde sararma ve kurumalar başladı.acaba neler yapabiliriz. şimdiden teşekkürler
ormanbotanigi
12-09-2006, 12:36
Resim ekleyebilirseniz daha net bir cevap verebiliriz.
en yakın zamanda resimleri eklemeye çalışacağım.teşekkürler.
arkadaşlar bir türlü mazıları fotoğraflayamadım.bu arada durumalrı oldukça kötüye gidiyor.alt dallardaki bu sararmalar bu mevsime göre normal mi yoksa birşeymi oluyor.mazılara ek takviye neler yapabilirim.yardımcı olursanız sevinirim.
Plumbago
04-10-2006, 00:28
En azından sararma hakkında bilgi verirseniz biraz daha açıklayıcı olur.
Sararma, kuruma başlangıcı şeklinde mi? Altuni mazılarda havaların soğuması ile sarı renk alma normal bir durumdur. Ancak alttan sararması düşündürdü beni...
Mine Pakkaner
04-10-2006, 02:57
Ezel29 böyle afaki bilgi vermek yanıltıcı olur diye rahatsızız.
Mazılarda aşırı sulama etkisiyle kurumalar kök boğazından tepeye, gövdeden sürgün uçlarına ilerlemekte. (*)
Acaba böyle bir durum olabilir mi? Toprak aşırı su tutuyorsa veya drenaj , tesviye bozuksa , bu ihtimali dikkate alıp gerekli iyileştirmeleri yapınız.
(*) Orman Ağaçlarında Tespit Edilen Beslenme Bozuklukları, Çevre Kirliliği ile Zararlı ve Hastalık Etmenleri
Mehmet Kılcı, Dr.Mehmet Sayman
Orman Bakanlığı Yayın No: 146
İzmir OrmanToprak Lab.Yayın No :12
önerileriniz ve kaynaklar için çok teşekkürler
CEREZAGA
29-10-2006, 20:30
Bana Mazi Hakkinda Daha Spesifik Bilgi Gönderebilirmisiniz.
Teşekkürler
drosophila
01-11-2006, 22:33
ben etraftaki ağaçlardan topladım. her yer mazı dolu. bütün park ve bahçelerde, alışveriş merkezlerinin önlerinde... şu sıralar tam zamanı. kozalakların çoğu açıldı bile.
Merhaba..Ben de yer örtücü olarak thuja türlerini arıyordum;ama tam olarak yeterli bir bilgi bulamadım.Acaba daha geniş bilgileri nerden bulabilirim?
sukranayalp
10-12-2006, 13:26
Riva da benim de diktiğim mazı da sorun oldu. Özellikle deniz yönünde kalan yaprakları daha da çok kızılımsı bir renk aldı ve normal renginden farklılaştı. Elimde hiç fotoğrafım yok. Daha yeni dikmiştik.Tuzlu deniz rüzgarı etkisi, alırı sulama ve deterjan kullanmı , son olarak da hatalı dikim geliyor aklıma.Ya da bitki şu an adaptasyon sürecinde.
Ferda Ülkümen
10-12-2006, 18:45
üç yıl önce tigemden aldıgım altı adet altuni mazı hiç büyümedi renkleri de düz yeşil oldu kuruyan bir tanesinin yerine diktiğim minik mazı onları geçti sorun dış etkenlerse o nasıl büyüdü.bodur da olsalar ğelişmeleri lazım uyuz uyuz duruyorlar acaba cinslerimi bozuk?
sukranayalp
11-12-2006, 10:00
Söküm mazısı olma ihtimalleri kuvvetli.
Ne yazık ki ortak sorunlarımızdan biri bu. Söküm bitkilrerinin bizlere repikaj görmüş diye satılmaları.
Ferda Ülkümen
11-12-2006, 11:41
repikajı bende bilmiyorum.konu söküme gelmişken;iğne yapraklıların topraklarıyla beraber çıkarılması gerektiğini biliyorum ama bu neredeyse imkansız[özel aletler gerekiyor]bahçemde yerini beyenmeyen bir juniperus squamata' var.üç yıllık fazla gelişmedi onu da aynı yerden almıştım .bonsai videolarını seyrettim çamların topraklarını silkeleyip köklerini kesiyorlar Acaba bu ardıçımın yerini değiştirme şansım varmı?varsa hangi mevsimde?
ormanbotanigi
11-12-2006, 12:16
repikajı bende bilmiyorum.konu söküme gelmişken;iğne yapraklıların topraklarıyla beraber çıkarılması gerektiğini biliyorum ama bu neredeyse imkansız[özel aletler gerekiyor]bahçemde yerini beyenmeyen bir juniperus squamata' var.üç yıllık fazla gelişmedi onu da aynı yerden almıştım .bonsai videolarını seyrettim çamların topraklarını silkeleyip köklerini kesiyorlar Acaba bu ardıçımın yerini değiştirme şansım varmı?varsa hangi mevsimde?
Repikaj yani şaşırtma bir bitkinin toprak ve ekolojik koşullara adaptasyonunu artıtmak amacıyla bir yetiştirme ortamından başka bir yetiştirme ortamına alınmasıdır. Repikaj yılda bir kere yapılır. Her zaman büyüme mevsimi dışında yanı kışın yapılır. Tohum yastığında yetiştirdiğiniz bir fide düşünün ve bir yıl sonunda (kışın) burada alıp başka bir yetiştirme ortamına toprağını değiştirerek almanız halinde şaşırtma yapmış olursunuz. Bu bir saksı veya kutu olabilir. Fidan yaşlarında şaşırtma yapılıp yapılmadığını anlayabiliriz.
Örneğin
*1+0 (1 yaşında fidan ama repikaj görmemiş).
*1+1 (2 yaşında fidan 1 defa repikaj görmüş.)
*2+0 (2 yaşında fidan hiç repikaj görmemiş.)
*3+1 (4 yaşında fidan 1 kere rekipaj görmüş.)
*2+2 (4 yaşında fidan 1 kere repikaj görmüş ama burada 2 yıl kalmış.)
*2+1+1 (4 yaşında fidan 2 defa şaşırtma yapılmış herbirinde 1'er yıl kalmış)
*1+1+2 (5 yaşında fidan 2 defa repikaj görmüş ilkinde 1 yıl ikincisinde 2 yıl kalmış
Bahçenizdeki ardıç fidanınız sökümünü laten devrede yanı kışın yapabilirsiniz. Söküm yaparken Mümkün mertebe köklere zarar vermemeye çalışın. Çünkü iğne yapraklı türler kışın tamamen dinlenmeye geçmezler. Yani azda olsa fotosentez yaparlar. Derin biçimde açtığınız kuyuya ilk önce ahır gübresi hemen üstüne toprak onun üzerine kimyasal gübre (isteğe bağlı) ve yeniden toprak serin. Fidanınızı elinizle dik bir pozisyona getirerek kökler kıvrılmayacak şekilde toprakla doldurun ve hafif bastırın (çok fazla bastırmayın). Hemen can suyunu verin. Kolay gelsin.
Ferda Ülkümen
11-12-2006, 12:47
teşekkürler orman botaniği.şaşırtmayı hep yapıyorum da repikaj tabırini duymamıştım .babam da bu işleme 'teferrüç' der siz bunu duydunuzmu?bu arada ardıçımın yerini değiştirebileceğime sevindim dediklerinizi yapacağım.
caucasianeagle
17-01-2007, 22:21
benım elimdede mazı var tüp posete bunların dikimi ve daha sonraki 2-3 senelik bakımında ne yapılması gerektigi konusunda bana yardımıcı olurmusunuz sulama ve govdenın kalınlaştırılması konusunda bir cok şey duyuyorum
Mine Pakkaner
17-01-2007, 22:39
Sayin caucasianeagle,
Bize geçen gün çok uzun bir bitki listesi verip bilgi istemiştiniz. Bu listeyi tek tek sormanız birşey fark ettirmez.
Öncelikle http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001 başlığına lütfen bir göz atın.
lordofstorm
12-02-2007, 17:27
Merhaba arkadaşlar.Evimizi ilk aldığımızda iki adet mazı ağacı vardı ve bunlar tek bir gövdeden 3 metre kadar yükselmiş ağaçlardı, fakat son derece zayıf ve cılız bir görünümdeydiler. Ben de bunları inceltmek için gövdeye epey yakın bir şekilde budadım. Dalları epey kalınlaşmıştı.
Acaba bu dallardan yeni sürgünler verip sık ve sağlıklı bi ağaç olabilirler mi yoksa bunları söküp yenilerini mi dikeyim dersiniz ve nasıl bir sulama programı ve gübreleme kullanmalıyım? Teşekkür ederim
Mine Pakkaner
13-02-2007, 23:36
Mazıları sert bir budama ile toplu ve formlu hale getirmeniz zor. Ama yine de olmaz demeyeyim. Bir deneyin isterseniz.
Sert budayın sonra baharda azotlu bir gübre verin. Gövde merkezli 40 cm çapında bir daire çizin bunun üzerinde 25 cm derinlikte karşılıklı 2 delik açın (hilti bulabilirseniz en uygunu, bulamazsanız toprak ıslakken kazık çakıp sökün). Her deliğe 2 yemek kaşığı 15-15-15 gübre verin. 1 ay sonra tam zıttı noktalarda birer delik açıp aynı miktar gübre verin. Mart başından ağustos sonuna kadar bu işlemi sürdürün. Her gübreleme sonrası çok bol sulayın. Yazın özellikle bol sulayın. Kışın da kurak giden havalarda su verin.
Bu şekilde bol sürgün verdireceksiniz.
lordofstorm
14-02-2007, 21:09
Mine Hanım çok teşekkür ederim.Lakin bu 15-15-15 gübre verin ne demek acaba?Ayrıca bu gübreleme işlemini ayda bir ve her mevsim mi yapmamı uygun görmektesiniz?Çok teşekkür ederim...
15-15-15 denilen gübreyi zirai malzeme satan yerlerde "üç onbeş" adı ile bulabilirsiniz.
Mine Pakkaner
15-02-2007, 18:01
Mine Hanım çok teşekkür ederim.Lakin bu 15-15-15 gübre verin ne demek acaba?Ayrıca bu gübreleme işlemini ayda bir ve her mevsim mi yapmamı uygun görmektesiniz?Çok teşekkür ederim...
15-15-15 için Todor gereken cevabı vermiş. Sizin sorunuzun cevabı da benim mesajımda var aslında. Ayda birkez ve marttan ağustosa kadar uygulama yapınız.
lordofstorm
22-03-2007, 11:20
Arkadaşlar ne kadar doğru bilmiyorum ama bahçemde yapay kimyasal kullanmama taraftarıyım.Mine hanım 15-15-15 gübresi verilmesini tavsiye etmişti ama nedense bi türlü cesaret edemedim:( bizim komşudan bir seneyi geçmiş,iyice hafifleyerek toz haline gelmiş simsiyah sığır gübresi aldım.Ağaçlarımın diplerini bi güzel çapalayarak diplerine bu gübreyi serpip karıştırdım ve haftada bir sulama işlemine başladım.Sanırım ağaçlar kendilerini toplamaya başladı çıplak dallardan bir sürü yeri sürgün çıkmış:) Bakalım istediğim sonucu elde edebilecek miyim?....
İbreli ve iğne yapraklı olan ağaçlara sığır gübresi tavsiye etmem,koyun gübresi iyi olur.
lordofstorm
22-03-2007, 11:46
Tavsiyeniz için teşekkür ederim.Ama ladin için de koyun gübresini kaldırmaz sığır gübresi verin demişlerdi.e ne yapacağız şimdi? :/
iyi yanmış yani beklemiş koyun gübresi zarar vermez .
lordofstorm
22-03-2007, 23:47
Peki iyi yanmış sığır gübresi neden zarar veriyor?
caucasianeagle
18-04-2007, 21:49
benım elimde yaklasık 1 yasında mazılar var diplerimde otlar birikmişti bunları temızledim şimdi bana tavsiyede buluna bilirmisiniz ne ypasam daha iii olur
mavi ladin aşısından bilgisi olan varmı bilgilendirirseniz sevinirim selamlar
Arkadaşlar merhaba!
1 Ay önce Ankara'dan aldığım piramit mazıları dalları daha iyi gelişşin diye belli aralıklarla diktim. Ama zamanla renleri iyice sarardı. Sanki kurumuş gibi duruyorlar ama yaprakları kuru değil. Neden acaba? Altuni mazıların bulunduğu toprağın rengini almaları gibi (çimlik alanda yeşil, saf toprakta sapsarı gibi...)bir şey olabilir mi acaba?
abies_pinsapo25
17-05-2007, 17:52
evet repikaj nedemek bende bilmek istiyom.
merhalar,
amerikadan mavi ladin tohumu getirdim ve nisanın ilk haftası gibi tohumları bastım. Çimlenme çok güzel gerçekleşti. Ancak çimlenen tohumlar bir süre sonra ölmeye başladı. Hepsini kaybetmedik ama devam ederse kaybedicez galiba.. bir fikri olan varmı (rakım 800 civarı) . ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Zekeriya KARA
evet repikaj nedemek bende bilmek istiyom.
Repikaj, fidanın daha iyi gelişmesi için ona daha geniş ve uygun yetişma ortamı sağlamaktır.
Bu fidanların sökülerek daha aralıklı olarak tekrar dikilmesi veya ekim yastıklarından alınarak tüplere (saksı veya polietilen torbalar) dikilmesi şeklinde olabilir.
Acaba direk güneş ışığına mı tabiler yoksa difüz ışıktalarmı?gölegede olmaları gerekir! ayrıca yılmazbey in dediği gibi repikaj şart!
İlginize teşekkür ederim,
İki yastığımız var, birisi gölgeli diğeri direk güneşte.. Ancak her ikisinde de ölüm gözlenmekte (hemen hemen eşit düzeyde) . Ayrıca replikaj için erken değilmi ?(1 aylık fide)
Acaba direk güneş ışığına mı tabiler yoksa difüz ışıktalarmı?gölegede olmaları gerekir! ayrıca yılmazbey in dediği gibi repikaj şart!
Selam Arkadaslar, Türkiye de büyük miktar da Mazi üreticileri ariyorum, yardimci olabilecek birisi varmi araniz da?
quercuslover
21-11-2007, 10:55
2514525146
vahitdemir
01-05-2008, 10:01
arkadaşım kusura bakma sana bir yanıt veremiyeceğim. bende senin sorununun aynısıyla karşı karşıyayım. her türlü önlemi almama rağmen bir türlü sonuç alamadım. mazı fidanlarımı yaklaşık bir aydır diktim. bütün dikim kurallarına uydum. özel bakım uygulamama rağmen hergün sararan mazılarıma yenileri ekleniyor. bende sorunumun çözümöü için büyük bir gayret gösteriyorum. kendim ziraat mühendisi olmama rağmen olabilir el elden üstündür düşüncesiyle eski hocalarım ve şuan emekli olan bu işin uzmanı olduklarına inandığım bir kaç meslektaşla da görüştüm. ama onlarda aynı benim uyguladığım yöntemleri uygulamayı sürdürmemi tavsiye ettiler. bir çözüm bulabilirsen benide bilgilendirmeni rica ediyorum. başarılar sevgi ve saygılar. şuan Ağrı ili Doğubayazıt ilçesinde ikamet ediyorum
böyle güzel bir site hazırlayan arkadaşlara da sevgi ve saygılar
Bazen sorun haerşeyi yapmak işlemlerinin içinde olabiliyor....Mazılarda soruna yönelik bir önlem alınıyor, bu önlemin sonucunu almak için gerekli olan süreyi beklemeden, bir yerden duyulan ikinci önlem işleme konuyor....bunları devam eden işlemler takip ediyor sonuç daha da kötü olabiliyor. Şöylede diyebiliriz...kısa sürede sık sık antibiyotik değiştirmek gibi...ne dersiniz ...sorunlara bir de bu yönden bakmak doğru olabilirmi?
Örneğin aman daha hızlı büyüsünler diye aşırı sulama ile kökler nefes alamaz duruma geliyor ve sararma başlıya biliyor. Ya da sık sık sulama aynı etkiyi yapabiliyor. Bitkileri ihmal etmek gibi, üzerlerine aşırı düşmekte rahatsız edebiliyor. Kısa sürede herşeyi yapmak iyi gelmeyebiliyor...1800 mazılık bir çiti olan biri olarak bunları söyleyebilirim size..:)
sukranayalp
29-11-2008, 18:37
Sn Vahitdemir, mazılarınız bahçedeki yerlerine dikilecek mazılar mı yoksa üreti amacı ile çelikten yetiştirdiğiniz mazılar mı?
Bahçeye dikeceğiniz mazılar ise en azından 3-4 yaşında olması ve 2 defa repikaj (kök terbiyesi ve saksı değişimi) geçirmiş olması gerekiyor. Ayrıca sonbaharda dikim yapmalısınız.
Eğer çelikten üretim fideleriniz kuruyorsa, mantar da olabilir, yetersiz sıcaklık, yetersiz ışık, yetersiz toprak ve hava nemi olabilir.
alkinoos
01-03-2009, 21:30
çeiklemesi hakkında biraz daha bilgi?
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=2651 Resimdeki mazı türünün aynından geçen sene aldığım tohumları çimlendirmiştim bu yıl uyandıklarında sanki altuni mazı gibi sapsarı oldular acaba tozlaşmadan dolayı açılma olmuş olabilir mi?
Sanırım zamanla yeşile dönecektir. Çünkü benim tohumdan çimlendirdiklerim kışın boz bir renk aldılar, şu günlerde renkleri yeşile dönmeye başladı. Tozlaşmadan olduğunu zannetmiyorum, sanırım kışın soğuğundan olmuştur.
Resmini yarın yüklemeye çalışacağım ama yeni sürgünler sarı olan yerleri.
doğalbahçe
05-05-2009, 05:02
Sn. A.ŞAHİN,
Görünüş itibariyle altuni mazıya benzemekteler.
arkadaşlar ben bugün birkaç mazı tohumu buldum.Tohumlar sonbahar da toplanır derler ama tohumlarım iyice sertlesmiş ve hafiften siyahlaşmış.acaba çimlenirlermi?
doğalbahçe
26-08-2009, 11:43
Sn. Wersaxc,
Bazı zaman ummadığınız tohumlar çimlenebilmekteler, kışı dışarıda geçirmiş tohumları topladım ve onları viyollere ektim, üzerine streç film çekerek daha kısa sürede çimlenmesi için gerekli ortamı sağladım ve tohumlar çimlendi. Denemenizi tavsiye ederim.
MTuncer viyol dediğiniz nedir?..
Bende de mazı tohumu var 1 ay önce saksıya ektim hareket yok.. Streç film mantıklı gibi.. Sonucu paylaşırsanız sevinirim..
doğalbahçe
26-08-2009, 12:45
Sn. Selis
Viyol tohumlarımızı veya çeliklerimizi dikmeye yarayan, 45,70,104 gözlü plastik kaplardır.
doğalbahçe
26-08-2009, 12:49
MTuncer viyol dediğiniz nedir?..
Bende de mazı tohumu var 1 ay önce saksıya ektim hareket yok.. Streç film mantıklı gibi.. Sonucu paylaşırsanız sevinirim..
Sn. selis,
Ben olumlu sonuç aldım fakat benim talihsizliğim Sümüklü böcekler zarar verdiler mazı tohumlarına, fotoğraflarını eklemek isterdim.
MTuncer özür dilerim viyolu farklı bir şey sandım.. ;)
Fidanlarınıza üzüldüm.. Tekrar denersiniz tohumlar olgunlaştı..
doğalbahçe
26-08-2009, 14:08
Sn. Selis,
Özür dilenecek bir durum yok bence, tohumlar çıkar mı yoksa çıkmaz mı diye tereddütlüydüm, bu sene nasip olursa yeni tohumlardan toplayarak onları çimlendirmek ve forum üyeleriyle paylaşmayı istiyorum.
Douglas Fir
26-08-2009, 17:44
Mazılarda kışın renk değişim normaldir. Bitki pas rengini alır. Baharla birlikte tekrar yemyeşil olur.
Tohumdan üretim yaparken tohum yastıklarını plastik poşete almanız ya da sayın "mtuncer" in yaptığı gibi streç kullanmanız sera etkisini artırarak nemi korur ve çimlenmeye yardım eder. Toprağı ıslak değil nemli tutmak mantarla mücadelede önemlidir.
arkadaşlar mazı tohumlarını ektim.Yaklaşık bir hafta oldu pek birşey yok acaba ne kadar zaman da çıkarlar.
doğalbahçe
02-09-2009, 08:18
arkadaşlar mazı tohumlarını ektim.Yaklaşık bir hafta oldu pek birşey yok acaba ne kadar zaman da çıkarlar.
Sn. wersaxc,
Mazı tohumlarının kabukları biraz kalın oldukları için onları patlatmak çok kısa sürede olmaz, bir kabak tohumu gibi değiller, uygun şartlar altında 2-3 hafta beklemeniz gerekecektir.
evet bugün birisini eşeleyip çkardım ve elimde ufalandı
doğalbahçe
02-09-2009, 15:09
evet bugün birisini eşeleyip çkardım ve elimde ufalandı
Tohumlarınızı ne kadar derine ektiniz?
yaklaşık 1 cm derine ektim
doğalbahçe
03-09-2009, 22:07
yaklaşık 1 cm derine ektim
Tohumların derine ekilmesi çimlenme esnasında problemlerle karşılaşılmasını sağlayabiliyor, tohumları bıraktıktan sonra üzerlerine torf veya muadili toprak kalınlığı tohum kalınlığı kadar olması gerekiyor, sulama nasıl yapılabilir derseniz ? tohumlarımızı eğer çok miktarda yok ise sprey şeklinde nemlendirmek üzere yapabiliriz. Aşırı sulamamızın zararı olacağı için ara ara nemlendirirsek tohumların çürümelerini de engellemiş oluruz.
Sayın mtuncer54,
Mazı üretiminde tohumların katlanması gerekirmi? Katlama süresi ne kadardır?
doğalbahçe
08-09-2009, 15:24
Sayın mtuncer54,
Mazı üretiminde tohumların katlanması gerekirmi? Katlama süresi ne kadardır?
Mazı tohumlarını ekerken katlama işlemi uygulamadan ekilmektedir. Ekilen tohumlarında bir çoğu rahatlıkla çimlenebilmetedirler.
Katlama : Tohumların soğuklama gereksinimlerini karşılamak, engelleyici etmenleri gidermek, tohum kabuklarını yumuşatmak, embriyonun su ve oksijen alımını kolaylaştırarak çimlenme güçlerini artırmak ve çabuklaştırmak amacıyla nemlendirilmiş ortamlarda saklanmalarına katlama denilmektedir.
Teşekkürler mtuncer54,
İLk baharda ektiğimiz mazı tohumlarının çoğu çıkmadı ,soğuk katlamaya almıştık.
doğalbahçe
08-09-2009, 16:56
Teşekkürler mtuncer54,
İLk baharda ektiğimiz mazı tohumlarının çoğu çıkmadı ,soğuk katlamaya almıştık.
Rica ederim, soğuk katlamadan ötürü mü çıkmadığını düşünüyorsunuz.
Özellikle Top Mazı tohumlarını hiç çıkaramadık.Tam olarak sebebini çıkaramadık.Birçok faktör olabilir,hava koşulları ,sürekli yağış, üzerlerinin geç açılması gibi.Kaklama yapmakla zaman kaybedilmiş olabilir mi, diye düşündüm.
doğalbahçe
08-09-2009, 21:41
Normal koşullarda tohumların çimlenmeleri gerekmekte, tohumların uygun koşullarda saklanması gerekir ama kışı Sapanca şartlarında dışarda geçirmiş mazı tohumlarını viyollere teker teker bıraktım, üzerine de sera etkisi oluşturması amacıyla streç film çektim kısa sürede çimlendiklerini gördüm, bu şekilde biraz daha kısa sürede çimlendiklerini tespit ettim.
Kaplama yapmadım ve sonuç tatmin ediciydi.
godofwar
18-09-2009, 17:59
elimde 5000 adet civarı altuni mazı tohumu var arkadaşlar isteyene gönderebilirim saygılar
Merhabalar bende mazı tohumlarınıza talibim. Gönderebilirseniz çok memnun olurum
Bir hafta önce diktiğim tohumlar çimlendi.. Küçük olmalarına rağmen bazılarını saksılara aktardım.. Köklerinin çok uzun olduğunu gördüm.. Neredeyse kendisinin 2 katı..
doğalbahçe
19-09-2009, 19:12
Bir hafta önce diktiğim tohumlar çimlendi.. Küçük olmalarına rağmen bazılarını saksılara aktardım.. Köklerinin çok uzun olduğunu gördüm.. Neredeyse kendisinin 2 katı..
Evet mazılarda dikey yönde uzunca bir kök oluşumu gözlenmektedir.
godofwar
23-09-2009, 20:51
Mtuncer54
Bu aylarda primadal mazı tohumu ekilebilirmi ?
doğalbahçe
23-09-2009, 21:07
Sn. Godofwar,
Ektikten sonra nerede korumayı düşünüyorsunuz?
godofwar
23-09-2009, 22:36
Sn Mtuncer54
Ektikten sonra sera ortamında yetiştirmeyi düşünüyorum. Sizcede uygun olurmu ? Kusurabakmayın bir kaç yerden sizi soru yağmuruna yağdırıyorum :)
doğalbahçe
24-09-2009, 07:54
Sn. Godofwar,
Sera ortamında koruyacaksanız uygundur, büyüme aşamasında belirli seviyeye geldiğinde saksıya alırsanız serada büyümeye devam edeceklerdir. Önemli değil elimden geldiğince, bilgilerim doğrultusunda yardımcı olmaya gayret edeceğim.
sevgili arkadaşlar ekim ayında mazı tohumlarını toplamayı planlıyorum.düşünce ve yönlendirmelerinize ihtiyacım var.
doğalbahçe
26-09-2009, 20:44
sevgili arkadaşlar ekim ayında mazı tohumlarını toplamayı planlıyorum.düşünce ve yönlendirmelerinize ihtiyacım var.
Toplayabilirsiniz sn. Wersaxc, topladıktan sonra tohum kozalaklarını yarı gölge bir ortamda kendi kendine kozalakların açılıp tohumların bu süre zarfında kozalaklardan ayrılmaları için bekletmeniz gerekmektedir. Kurudukça mazı tohumlarınız dökülmeye başlayacaktır.
Nesrin Sarı
27-09-2009, 00:57
sevgili mtuncer54 yolladıgınız mazı kozalaklarından tohumları aldım :) Acaba ilk bahara kadar kuru ve serin bir yerde saklasam olurmu tohumları.
doğalbahçe
27-09-2009, 02:40
sevgili mtuncer54 yolladıgınız mazı kozalaklarından tohumları aldım :) Acaba ilk bahara kadar kuru ve serin bir yerde saklasam olurmu tohumları.
Neden olmasın, evet serin ve kuru bir ortamda saklamanızda her hangi bir sakınca yoktur. İyi günlerde yetiştirmenizi dilerim.
Toplayabilirsiniz sn. Wersaxc, topladıktan sonra tohum kozalaklarını yarı gölge bir ortamda kendi kendine kozalakların açılıp tohumların bu süre zarfında kozalaklardan ayrılmaları için bekletmeniz gerekmektedir. Kurudukça mazı tohumlarınız dökülmeye başlayacaktır.
doğalbahçe
27-09-2009, 21:55
Elbette tamamının kurumasını kendi kendine çıkmasını beklemeyin, zaman içerisinde bazı tohumlar kendiliğinden dökülürler, diğer tarftanda tohumlara ulaşabileceğiniz şekilde açılmışlarsa sizde çıkarabilirsiniz. Ama hiç açılmamış bir kozalığı tohumlarını çıkarmak diğerine oranla zordur.
tohumları ekerken sadece torf kullansam mı diye düşünüyorum. bir de mazı ağacına olan ilginiz beni şaşırttı doğrusu. :)
doğalbahçe
28-09-2009, 03:56
Torfun içine biraz da dere kumu karıştırırsanız toprağınızın havalandırılması ve fazla suyun dışarıya atılmasını dolayısıyla ileride oluşabilecek cürümeleride önlem almış olursunuz. Neden şaşırttım acaba sizi, ben pepinoyuda severim, yeşil leylandiyi, limoni serviyi, ladini, possion fruit'ide :)
mazılar ne zaman budanır bu konuda yardımcı olurmusunuz ?
doğalbahçe
14-10-2009, 18:53
mazılar ne zaman budanır bu konuda yardımcı olurmusunuz ?
Hangi amaçla budamak istiyorsunuz ? Çelik almak için mi yoksa boya gitmesini sağlamak amacıyla mı veya başka nedenlerden ötürü.
boncuk75
04-11-2009, 09:11
Arkadaşlar merhaba :) Forumda da bahçecilikte de yeniyim :) Ankara'da yaşıyorum.
Size bir sorum olacaktı. Geçenlerde piramit mazı ( yerli ) aldım. Amacım bahçenin bir bölümünü görünmemesi için kapatmak, bir nevi duvar gibi. Şu an büyük, yüksek saksılarda oldukları için kapatıyorlar ancak ekersem 50-60 cm falan kısalacaklar. Eğer saksıdan çıkarıp toprağa ekersem 6-7 ayda ne kadar boy atarlar? ve bu mevsim toprağa ekmek için uygun mudur?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)
doğalbahçe
04-11-2009, 13:01
Arkadaşlar merhaba :) Forumda da bahçecilikte de yeniyim :) Ankara'da yaşıyorum.
Size bir sorum olacaktı. Geçenlerde piramit mazı ( yerli ) aldım. Amacım bahçenin bir bölümünü görünmemesi için kapatmak, bir nevi duvar gibi. Şu an büyük, yüksek saksılarda oldukları için kapatıyorlar ancak ekersem 50-60 cm falan kısalacaklar. Eğer saksıdan çıkarıp toprağa ekersem 6-7 ayda ne kadar boy atarlar? ve bu mevsim toprağa ekmek için uygun mudur?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)
Merhabalar, Hoşgeldiniz :) Sn. boncuk75,
6-7 ay sürede önemli olan toprağına kısa sürede adaptasyon olmasıdır, adaptasyondan sonra ki büyümesi 15-20 cm olabilir, ama bu sene toprağına alışması ve kendini toparlaması için biraz süre vermeliyiz. Kasım,aralık, ilkbahar ayları da dahil olmak üzere dikim için ideal aylardır. Saygılarımla.
boncuk75
06-11-2009, 08:42
Sn MTuncer, öncelikle cevabınız için çok çok teşekkür ederim :) benim bir sorum daha olacaktı kusura bakmazsanız. Saksıda kalmaları halinde boyları yine uzar mı? Çünkü anladığım kadarıyla 50-60 cm uzamaları için toprağa ekildikten sonra 2 yıl gibi bir süre gerekiyor ve bu benim için biraz uzun bir süre çünkü bahçenin o kısmının önümüzdeki yaza kadar ( mayıs mesela ) duvar şeklinde kapanmış olması gerekiyor :( eğer şimdi saksıdan çıkarırsam boyları çok kısalacak ve orayı kapatmayacak.
Rahatsızlık verdiğim için çok özür dilerim ama başka kime danışacağımı bilemedim... :/
Saygılarımla...
doğalbahçe
06-11-2009, 17:08
Rica ederim Sn. Boncuk75, Niçin kusura bakayım tabi bilgilerim doğrultusunda yardımcı olmak benim görevimdir, yere dikmek istiyorsunuz bir an önce dikmenizde fayda var, topraktaki gelişimi saksıdaki gelişiminden daha iyi olacaktır. Mazı belirli bir seviyede büyüme göstermektedir, çit yapmak için leylandi daha uygundur, gelişimi, büyümesi mazıya oranla daha hızlıdır.
Rahatsızlık veya özür dilenecek bir durum mevcut değildir, lütfen burada paylaşım amaçtır. Yararlı olabilirsem ne mutlu bana. Saygılarımla.
Merhaba Arkadaşlar. Yaz ortasında dikmek zorunda kaldığım 6 adet piramit mazımın dördünün rengi son bir ay içerisinde kahverengiye döndü. Diğer ikisi diktiğim zamanki yeşilliğini koruyor. Mazılar 1.75 m boyunda. Bu durumun sebepleri ve yapılabilecek birşey olup olmadığı konusunda tecrübeli arkadaşların yardımını rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.
Merhaba Arkadaşlar. Yaz ortasında dikmek zorunda kaldığım 6 adet piramit mazımın dördünün rengi son bir ay içerisinde kahverengiye döndü. Diğer ikisi diktiğim zamanki yeşilliğini koruyor. Mazılar 1.75 m boyunda. Bu durumun sebepleri ve yapılabilecek birşey olup olmadığı konusunda tecrübeli arkadaşların yardımını rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.
Mazılar farklı türlerde olabilir mi? Thuja orientalis'lerin kış nedeniyle kahverengiye döndüğü dönem. Diğer iki tanesi Thuja occidentalis olabilir.
doğalbahçe
04-12-2009, 21:31
Sn. cbeyza,
Öncelikle foruma hoşgeldiniz, eğer imkan bulabilir mazılarınızın fotoğrafını ekleyebilirseniz sorunu biraz daha yakından görmüş daha sağlıklı bilgiler paylaşabiliriz diye düşünüyorum.
Kış aylarında mazılarda renk değişimi meydana gelmektedir, ama aşırı kahverengiye dönüş birden olmaması gerekiyor onun için fotoğraflarınız biraz daha yardımcı olacaktır. Normal bir renk değişiminde yapmanız gereken ekstra bir durum mevcut değildir.
Sn mtuncer54 ve Sn magent inşaallah bu hafta sonu mazılarımın fotoğrafını yükleyeceğim. Teşekkür ederim.
doğalbahçe
05-12-2009, 21:02
Sn mtuncer54 ve Sn magent inşaallah bu hafta sonu mazılarımın fotoğrafını yükleyeceğim. Teşekkür ederim.
Rica ederim.
Sevgili arkadaşlar bahçem Çatalca'da, yamaçta ve yoğun kuzey rüzgarları alıyor.Bu hafta sonu fotoğraf makinamı götürmeyi unuttuğum için mazılarımın fatoğraflarını sizlerle paylaşamıyorum. Sözümü tutamadığım için özür dilerim. İlerleyen günlerde fotğrafları çekmeyi umuyorum. Hafta sonu mazılara daha dikkatlice bakınca dış yaprakların kahverengi olmasına karşın iç yaprakların hala yeşilliğini koruduğunu gördüm. Bu da beni biraz ümitlendirdi.
Saygılarımla...
Douglas Fir
07-12-2009, 13:32
Sayın cbeyza,
son gözleminizi de dikkate alırsak, bence mazılarınızda gözlemlediğiniz mazılara özgü mevsimsel bir renk değişimi. Renk değişimiyle birlikte bu yılki uç filizlerinde kıvrılma yoksa bitki esnekliini koruyorsa kesinlikle mevsimsel bir renk değişimi denilebilir.
Sayın Douglas Fir,
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
doğalbahçe
07-12-2009, 19:29
Sevgili arkadaşlar bahçem Çatalca'da, yamaçta ve yoğun kuzey rüzgarları alıyor.Bu hafta sonu fotoğraf makinamı götürmeyi unuttuğum için mazılarımın fatoğraflarını sizlerle paylaşamıyorum. Sözümü tutamadığım için özür dilerim. İlerleyen günlerde fotğrafları çekmeyi umuyorum. Hafta sonu mazılara daha dikkatlice bakınca dış yaprakların kahverengi olmasına karşın iç yaprakların hala yeşilliğini koruduğunu gördüm. Bu da beni biraz ümitlendirdi.
Saygılarımla...
Sn.cbeyza,
Hayır hayır özürlük bir durum yok, şartlar uygun olmayabilir, sadece daha doğru bilgiler ve yorumlar yapabilmek amacıyla böyle bir istekte bulunmuştum. Ama Sn. godofwar'ın dediği gibi bu bilgiler doğrultusunda olumlu sonuçlar ile karşılaşmaktayız. Mazılarda kış nedeniyle normal olan bir gelişmedir. Saygılarımla.
Merhaba kıbrısta yol kenarı için mazı fidanları alıp dikmek istiyoruz askeriye içinde acaba iklimi uygun mudur ve bu aylarda diksem sıkıntı olur mu?
Mazı hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz dikim aralığı, su ihtiyacı, gübresi be toprak isteği bana bu konularda yardımcı olabilir misiniz? şimdiden teşekkürler...
merhaba ben dikim aralığını merak ediyorum acaba bu konuda yardımcı olabilir misiniz?hoş bir görüntü sağlamak için bir dikdörkgen bahçenin bir uzun kenarı hariç 15 m,21 m,15 m yani toplamda 51 metrelik bir hatta kaç fidan dikmem gerekir???
HomeWork
27-10-2010, 15:26
Duvar olarak mı kullanmak istiyorsunuz acaba?
ozanutku
29-10-2010, 12:06
Sayın viper;
Dikdörtgen bahçe için herhalde çit amaçlı dikeceksiniz mazıları , onun için biraz sık dikmelisiniz, budama ve şekil verilebilen bir tür olduğu için sık dikmenizin sakıncası yok. Yeşil mazılar bu iş için fiyat olarakda uygundur,Dekortif amaçlı Altuni Mazı olabilir. Fidanların büyüme dönemi bittiği için şu an dikim yapabilirsiniz Mart ayına kadar . Zirai marketlerde satılan torf ile dağ toprağını karıştırarak dikim için gerekli olan toprağı elde edebilirsiniz. Gübre olarak kıbrıs sıcak bir yer onun için mart ayında 20-20-0 toprak altı gübre ve nisan-mayıs -haziran gibi 15*15*15 gübreden verebilirsiniz.Sulamayıda gün aşırı yaparsanız bir sorun olmaz.
Emre Kuzu
18-05-2011, 18:33
Dünyanın en büyük üçüncü ağacı bir boylu mazıdır.
Thuja Plicata 'Quinault Lake Redcedar'
500 metreküp. 6 metre çap.
arkadaşlar doğu mazısını çelik ile çoğaltılabilir miyim? Birde şu an üzerinde yeşil tohumlar var bunları ne zaman ekebilirim?
HomeWork
04-07-2011, 15:35
Tohumların olgunlaştığından emin misiniz?
Şu an tohumlar yeşil. Tohumların kahverengi olmasını mı bekleyeceğim?
HomeWork
05-07-2011, 07:18
Kozalaklar kahveleşip, açılmaya başladığında toplansa daha garanti olur diye düşünüyorum. Ticari olarak üreten arkadaşlar var onlara cevap verse daha iyi olur tabii.
Douglas Fir
05-07-2011, 17:21
Sayın himone,
Şu anda tohum keselerini toplamanız uygun olmaz. Söylediğiniz gibi yeşildirler şimdi. Ekim-Kasım ayı gibi renkte kahverengine doğru bir değişim gözleyeceksiniz. Ayrıca keselerin yavaş yavaş açıldığına şahit olacaksınız. O zaman doğru zaman. Keseleri toplayıp oda sıcaklığında bir süre bekletirseniz keseler tabiri caizse kabak çekirdeği gibi açılacak ve siz de kahverengi elma çekirdeğine benzeyen tohumları görebileceksiniz. Kolay gelsin.
harfuzmani
18-07-2011, 08:14
Arkadaşlar herkese merhabalar
Benimde bir kaç sorum olacak,yanıt verenlere şimdiden teşekkür ederim.
Yeni aldığım evin etrafına çit olarak mazılar ekili.Boyları 4 metre civarında fakat sıkı ekilmediği için dışarıdan içerisi gözüküyor.
1.mazılar ne sıklıkta sulanmalı? (2-3 günde bir bolca suluyorum;çabuk büyümelerini istemekle çürütmekten de çekiniyorum)
2.ne gibi gübreler vermeliyim.Yukarılarda bahsi geçen 15.15.15 gübre benim içinde uygunolur mu?
3.Elli adete yakın mazı var ve kıyamadığım için sökemiyorum.Sizcede bunları söküp yerlerine leylandi eksem daha mı mantıklı olur?(mazıların kozalak dökme gibi problemleri olduğu ve yavaş büyüdükleri için)
harfuzmani
20-07-2011, 07:21
Arkadaşlar herkese merhabalar
Benimde bir kaç sorum olacak,yanıt verenlere şimdiden teşekkür ederim.
Yeni aldığım evin etrafına çit olarak mazılar ekili.Boyları 4 metre civarında fakat sıkı ekilmediği için dışarıdan içerisi gözüküyor.
1.mazılar ne sıklıkta sulanmalı? (2-3 günde bir bolca suluyorum;çabuk büyümelerini istemekle çürütmekten de çekiniyorum)
2.ne gibi gübreler vermeliyim.Yukarılarda bahsi geçen 15.15.15 gübre benim içinde uygunolur mu?
3.Elli adete yakın mazı var ve kıyamadığım için sökemiyorum.Sizcede bunları söküp yerlerine leylandi eksem daha mı mantıklı olur?(mazıların kozalak dökme gibi problemleri olduğu ve yavaş büyüdükleri için)
Fikir beyanında bulunacak kimse yok mu acaba :(:p
ligustrum
26-07-2011, 10:11
Fikir beyan etmek çok kolay..
1. Sulama sıklığınız normal. Sulamadan birgün sonra mazılarınız etrafında dolaşırken, ayakkabınıza çamur yapışmıyorsa; sulamanız fazla gelmiyor diyebilirim.
Çamur oluşuyorsa, sulamayı azaltalım.
Hiç çamur oluşmuyorsa, daha da sıklaştıralım.
2. Evet. Kompoze gübreden her ağacınız iz düşümüne 200 gram gibi atıp, çapalama ya da belleme yapa bilirsiniz.
3. Dört metre boyunda muhtemelen 10-20 yıllık mazıların değerini muhteşemle ifade edebilirim. Büyük ağaç her zaman büyüktür. Mazı, leylandiye göre bir adım öndedir. Yeter ki formları iyi olsun. Bakımlarına itina gösterilirse, formlarını kazanırlar.
Sağlıklı günler dilerim.
harfuzmani
28-07-2011, 11:52
Fikir beyan etmek çok kolay..
1. Sulama sıklığınız normal. Sulamadan birgün sonra mazılarınız etrafında dolaşırken, ayakkabınıza çamur yapışmıyorsa; sulamanız fazla gelmiyor diyebilirim.
Çamur oluşuyorsa, sulamayı azaltalım.
Hiç çamur oluşmuyorsa, daha da sıklaştıralım.
2. Evet. Kompoze gübreden her ağacınız iz düşümüne 200 gram gibi atıp, çapalama ya da belleme yapa bilirsiniz.
3. Dört metre boyunda muhtemelen 10-20 yıllık mazıların değerini muhteşemle ifade edebilirim. Büyük ağaç her zaman büyüktür. Mazı, leylandiye göre bir adım öndedir. Yeter ki formları iyi olsun. Bakımlarına itina gösterilirse, formlarını kazanırlar.
Sağlıklı günler dilerim.
Öncelikle cevaplanız için teşekkür ederim.
Sene konusunda haklısınız yaklaşık 13 yaşındalar.
Tavsiyelerinizi de dikkate alarak büyütmenin daha mantıklı olduğuna karar verdim.
freenautilus
25-08-2011, 23:43
Merhaba.Forum ile tanışmama sebep olan bitki terasımda yetiştirmeye çalıştığım mazılar oldu.İlgili 1 yıllık sürede olanları anlatıp fikrinizi almak istiyorum.Çok uzun bir yazı oldu umarım sıkmam sizleri.
Teras aslında zemin katta garajın üstünün daireye dahil edilmesi ile oluşmuş.İki bina arasında ama rüzgar ve güneş alıyor.Sabah ve öğleden sonra güzel güneş aldığını söyleyebilirim.Yeterli yer olduğu için ve karşımdaki apartman ile aramızda çit olmasını istediğimden üretimi tamamen bana ait saksılara 16 adet mazı diktim.
Saksıların üretimi öncesinde Ankara'da birkaç peyzaj firması ile görüşerek 2 boy saksı yaptım.Boy-en-derinlik şekli ile:
5 adet 120x50x50 2 adet 180x50x50. 180'lik saksılarda 3 adet, 120'lik saksılarda 2 adet mazı var.
Dikim geçtiğimiz sonbaharda yapıldı.Satın aldığım kişi yakınım olduğundan bazı noktalara ne yazıkki çok müdahale edemedim ve drenaj için mıcır tabakası yeterli konmadı.İlk dökülen topraklar aşırı killi idi üstüne orman toprağı tabir edilen daha verimli topraktan koydular ama oransal olarak toplam hacimin %25 i kadar.Kil konusunda ise durumun ciddiyetini sonradan kavradım.
Bana yazın bol sulamam gerektiği söylendi.Kışı sorunsuz geçirdiler ve ben baharla birlikte sulamaya başladım ama kontrol şeklim parmak derinliği idi.Bu sene Ankara da aşırı yağış aldı.Önceleri drenajı farkediyordum ama sonra azaldı.Mazılarım önce filizlendi, herşey iyi gidiyordu.Tahminen mayıs gibi soluklaşarak kurumalar ve ölümler başladı.
Ayrıca ciddi bit sorunum olduğunu farkedip arap sabunlu reçeteyi uyguladım.(ama durulama yapılması gerekiyormuş sanırım,ben yapmadım) Yağışlar ile sıkışıp çöken toprağı yanmış hayvan gübresi ve torf karışımı ile takviye ettim.Bit sorunum azalmakla birlikte devam ediyordu.Yaz ilerledikçe toplamda 7 kaybım olmuştu.Mantar olduğunu düşündüğüm siyah zift gibi oluşumlar da vardı ama mevsim itibari ile bordo bulamacı yapamadım.Sadece toprağa çok çok az göztaşı solisyonu kullandım.(ne yapacağımı şaşırmıştım)
Bir gün nem ölçer aldım ve dönüm noktam oldu.İbre sürekli sonda idi.Ölenleri söktüğümde saksıdaki yuva tabanının dümdüz olduğunu gördüm.Oyun hamuru gibiydi! Kökler hiç ilerleyememişti ve çürümüşü.
2 aydır çok çok dikkatli bir şekilde sürekli ölçerek su veriyorum.Bitler için pestisit uyguladım ve büyük oranda kurtuldum.Şu an arada eklediklerimle beraber 13 mazı var.Ortalarında kuruma var ama dışarıdan bakınca hepsi iyi.İçlerde beni sevindiren taze filizler görüyorum.Doğru yoldayım diye düşünüyorum.
Kasım gibi planım sıra ile hepsini söküp üst toprağı ayırıp,killi topraktan kurtulduktan sonra yine orman toprağı-torf perlit karışımı ile tekrar dikmek ve zemindeki delik sayısını artırarak 3cm çakıl ile hazırlamak.Baharda granül gübre ile takviye yapmak ve kışın bordo bulamacı ile korumaya almak.Pestisit ve bordo bulamacı uygulamasına anlatıldığı şekli ile devam etmek.
Bu gün Bauhaus'ta konuştuğum bir ziraat mühendisi çok güzel bir şekilde saksıda yetiştirmek için uygun olmadıklarını ve en güzel zamanında aniden öleceklerini; o saksıları başka şekilde değerlendirip mazıları toprağa ekmemi önerdi.Çok üzüldüm.Çok emek harcadım ve umut bağladım çünkü.
Bu soru için çok geç ama acaba bu şekilde ne kadar büyütebilirim ve en sonunda toprağa ekme zorunluluğu ne zaman karşıma çıkar; bana bu zamanı kestirme fırsatı tanırlarmı yoksa haber vermeden birdenbire ölürler mi?
Bana yanlışlarımı söyler ve yol gösterirseniz çok sevinirim.Bu güzelliği devam ettirmek istiyorum.
Resimler geçen sene ilk dikildikleri zamana ait.
http://img849.imageshack.us/img849/6070/grnt030s.th.jpg (http://img849.imageshack.us/i/grnt030s.jpg/)
http://img14.imageshack.us/img14/6692/grnt033dj.th.jpg (http://img14.imageshack.us/i/grnt033dj.jpg/)
Emre Kuzu
26-08-2011, 00:21
Bodurlaştırarak bonsai tekniklerine bakarak kök budaması yaparak bunu devam ettirmeniz mümkün. Mazı orta hızla büyüyen, büyük bir ağaçtır. Bana kalırsa toprağa dikin bu mazıları ve yerine konik ladin, sütun formlu porsuk, şimşir gibi ağır gelişen türleri tercih edin eğer ankarada bulabilirseniz cüce ağaçlar arayın genelde bu ağaçlar aşıyla üretilir. 10 yılda ki nihai yükseklikleri 2 metre olur.
ben mazı ağaçları ile yenice ilgilenmeye başladım.evimin etrafına çit yapmayı düşünüyorum.ama şimdi dikme zamanı galiba.öyle anladım.tohumları toplama zamanı geçmiş bulunuyor bu ay itibarı ile.tohum toplama zamanı için bir sene bekleyip dikmek bana oldukça zaman kaybettirecek.
acaba elinde ffazladan mazı tohumu bulunan arkadaşlar bana gönderebilirler mi?masraflarını karşılamam üzere.
mehmet y
05-06-2012, 23:22
merhaba arkadaşlar arkadaşın mazı bahçesine gittim bugün ama mazılar altan ve içten kuruyup ölüyor yani tamamen kuruyor bu konu hakkında bilgisi olan varmı **** ilaç önerisi olan varsa yardımcı olabilirmi.şimdiden teşekkürler.
Bu mevsimde ki mazıların çoğunun kozalakları açılmış vaziyette. Tohumlar içlerinden düşmüş fakat dallardan düşmeyenleri tek tük bulup topladım. Ekim ev şartlarında her zaman, fakat fidan dikimi ilkbaharda yapılabilir.
Ertan A.
16-07-2013, 09:04
Merhabalar,
henüz 2-3 aylık bir tecrübe ile hobi olarak bahçe ile uğraşıyorum, bahçemin etrafı tamamen mazılarla kaplı, rahmetli babam neredeyse 20 cm aralarla dikmiş mazıları ve sanırım bu köklerin gelişememesine yol açıyor, en azından ben böyle düşündüm çünkü daha fazla arayla ekilen ağaçların gövdeleri gözle görülür şekilde daha kalın ve sağlıklı, sizce çok yakın ekilen çamları söküp başka yere taşımak tehlikeli midir? Ağaç kurur mu? Eğer değilse, püf noktaları nelerdir?
İkinci olarak, bazı mazıların yaprakları sararmaya başladı, bazıları direk kurudu, sebebi ne olabilir sizce? Şimdiden herkese çok teşekkür ederim :rolleyes:
Merhaba,
forum derin bir uykuda ama sorabilecegim baska bir mecraa yok ne yazik ki, bu yuzden cevap verirseniz cok sevinirim..
2 gun once bir mazi aldim limoni servi gibi birsey sanirim altuni mazi, takriben 70 cm falan.. Ama alt taraflarda gozume kahverengi lekeler carpti bu bir hastalik belirtisi midir?
Bunun yanisira balkonda, saksida bakiyorum sulama ne siklikta yapmaliyim?
Simdiden tesekkurler..
cevap verecek kimse yok mu?
öncelikle tavsiyem fotoda gördüğüm kadarı ile saksı artık küçük gelmekte ve belli bi zamandan sonra sulama vb. sebeplerle topraktaki besin maddeleri mineraller azalmaktadır.saksıyı genişleterek yapacağın toprak takviyesi ile sorunun düzeldiğini göreceksin.
Merhaba yüzüak,
saksı degisimini ne zaman yapmaliyim? Sonbahari mi beklemeliyim, birde bu ibreli icin nasil bir karisim uygun olur?
Tesekkurler..
limon_sever
20-03-2014, 16:56
35 adet 50 cm boylu mazıyı 20 cm aralıklarla duvar dibine diktim. 3 metre boylanmasını ve sürekli budayarak 3 metrede kalmasını sağlamak istiyorum. 3 metreye gelene kadar budama yapmalı mıyım yoksa yapmamalı mıyım? Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum...
477169
Sayın limon sever,
Bence 20 cm.aralık sıkıntı yaratır, bu sene budama yapmayın,bitkiler yerlerine alışsın tutsunlar,gerekirse gelecek yıl farklı uzayan kolları budayabilirsiniz,
Bahçeye anneler mazı ekmişler 4-5 yıl önce, öncelikle bu yeşil kozalakları kopartmalımıyız bunun mevsımı var mı, ağaçların bir kısmı çok iyi geliştiği halde bir kısmı hiç gelişmemiş, iç yapraklarda kahverengileşme var ne yapmalıyım. Fotograflarını birazdan ekliycem
k_donmez
06-09-2014, 21:29
5 yıl önce diktiğim mazılar bu yıla kadar güzel gelişip yerlerini benimsemişlerdi. Bu yıl 70 kökten 10 kadarında uçlarda sararmalar oluştu. Nedeni ve tedavisi hakkında fikri olan var mı?
Nuri Murvet
11-09-2014, 21:27
5 yıl önce diktiğim mazılar bu yıla kadar güzel gelişip yerlerini benimsemişlerdi. Bu yıl 70 kökten 10 kadarında uçlarda sararmalar oluştu. Nedeni ve tedavisi hakkında fikri olan var mı?
Merhaba sayın k_donmez,
Mazı ibrelerindeki solgunluk ve sararmalar zararlı (Kabuklu Bit ve unlu bit ) hasarlarına benziyor.
Mevsim olarak sık görülen bir durum...
Uygun Böcek ilacı (İnsektisit) ile bütün ibreli ağaçlarınızı yeterli dozda ilaçmasını yapmanızı tavsiye ederim.
Kolay gelsin...
Merhaba,
İşyerimizin çevresine yaklaşık kasım ayında 50 adet 150-200cm boylarında smargat mazı dikdik. Aldığımızda gayet sağlıklı gözüken mazılar zamanlar alttan başlayan arada tek tek yaprakların sararmasıyla karşı karşıyayız. Bir sorun mu var? Bu durum normal midir? Önderileriniz bekliyorum.
baran1979
01-04-2016, 14:53
Merhaba Sayın Üyeler,
Sevgili rahmetli babamın mezarındaki top mazım, geçen sene iyi olmasına rağmen bu sene kötü gözüküyor. Siz bilgili ve tecrübeli forum üyelerine sormak istedim. Bana bu konuda tavsiye verebilmeniz mümkün müdür ?
Ayrıca mazımın çok sık yapraklarından dolayı, içerideki yapraklar kuruyup yine içeride dalların arasında sıkışmıştı. Mazımın iç yaprakları ferahlasın diye de 2-3 hafta önce içerisi de hava ve güneş alacak şekilde budadım. Ancak mazım hala görünür de yeni filiz vermiyor ?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602835d1459501327-img_0627.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602836d1459501327-img_0628.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602837d1459501327-img_0629.jpghttp://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602837d1459501327-img_0629.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602838d1459501327-img_0630.jpg
baran1979
01-04-2016, 14:53
[QUOTE=baran1979;1451033]Merhaba Sayın Üyeler,
Sevgili rahmetli babamın mezarındaki top mazım, geçen sene iyi olmasına rağmen bu sene kötü gözüküyor. Siz bilgili ve tecrübeli forum üyelerine sormak istedim. Bana bu konuda tavsiye verebilmeniz mümkün müdür ?
Ayrıca mazımın çok sık yapraklarından dolayı, içerideki yapraklar kuruyup yine içeride dalların arasında sıkışmıştı. Mazımın iç yaprakları ferahlasın diye de 2-3 hafta önce içerisi de hava ve güneş alacak şekilde budadım. Ancak mazım hala görünür de yeni filiz vermiyor ? ( İLAVE resimler )
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602839d1459501327-img_0631.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602843d1459501482-img_0632.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602844d1459501482-img_0636.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602845d1459501482-img_0638.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602846d1459501482-img_0641.jpg
baran1979
16-04-2016, 00:26
[QUOTE=baran1979;1451033]Merhaba Sayın Üyeler,
Ayrıca mazımın çok sık yapraklarından dolayı, içerideki yapraklar kuruyup yine içeride dalların arasında sıkışmıştı. Mazımın iç yaprakları ferahlasın diye de 2-3 hafta önce içerisi de hava ve güneş alacak şekilde budadım. Ancak mazım hala görünür de yeni filiz vermiyor ? ( İLAVE resimler )
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602839d1459501327-img_0631.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602843d1459501482-img_0632.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602844d1459501482-img_0636.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602845d1459501482-img_0638.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602846d1459501482-img_0641.jpg
Bir amatör olarak forumu okuyorum. Bordo bulamacı herhangi bir netice vermedi. Mazım ölüyo gibi, yeni sürgün vermiyor.. Çam tuzu veya 15 15 15 günresi vermeyi düşünüyorum ama hepsini de bir arada yapmak istemiyorum.. Yoksa zaten öldü boşa mı çalışıyorum bilemiyorum..
Arkadaşlar selam,bugün mazı tohumlarını topraklı saksıya diktim,eğer yeşillenirse bundan sonraki süreçte neler yapmalıyım.
Yeşilllendikten sonra ne kadar süre aynı saksıda kalmalılar?
Ayrı saksıya alınacaksa,hangi mevsim olmalı?
Değişimde kökler topraktan sıyrılacağı için zarar görür mü?
Yeni konacak saksının toprağının bileşeni ne olmalı?
Fideler küçükken kışı evdemi yoksa balkonda mı geçirmeli?
Mavi-_-Adam
03-11-2018, 18:10
Arkadaşlar merhaba. Ben resimde görüldüğü üzere bu mazıları diktim. Yalnız önlü arkalı dikilmesi gerektiğini okudum. Bu şekilde tek sıra olursa büyür mü? Yoksa sonradan bir sıra daha dikmeli miyim. Birde bu mazının türü tam olarak nedir. Büyüme hızı ne olur. Dikerken gübreleme yapmadım. Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
https://i.hizliresim.com/r1qY8V.jpg
Papatyacı
27-02-2019, 08:54
Elinde mazı tohumu **** fidanı olan var mı ?
Bende tohum vardı ama hepsini çimlendirdim, fotolar aşağıda. Aslında kasım aralık gibi park bahçelerden toplanabilir.
grfibycimo
03-07-2025, 10:16
Merhaba arkadaşlar, yeni üye oldum foruma, bir sorunum var yardımcı olabilecek var mı?
Görsel linklerini paylaştığım (yaklaşık 12 aylık) mazıların renkleri yeşil iken son 2 ayda grileşmeye ve yapraklarında benekler oluşmaya başladı. Bunun nedeni ve çözümü hakkında bilgilendirmenize ihtiyacım var.
Ziraatçi veya çiftçi değilim, pek bilgim yok sadece sağdan soldan topladığım ağaç tohumlarını evde saksıya ekip belli bir süre sonra dağa taşa ekiyorum, bu kadar.
https://ibb.co/vvsR0rwJ
https://ibb.co/VccgDtWk
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.