PDA

View Full Version : nilemir / Söğüt




nilemir
19-11-2007, 10:47
Bütün arkadaşlara merhaba!

Bonsai sanatını çok kısa bir süre önce keşfettim.Forumlarda bonsai ile ilgili hemen hemen bütün bilgileri okudum. Arkadaşların ve ustalarımızın çalışmalarını büyük bir merakla takip etmekteyim. Bu hafta bende ilk bonsai çalışmam için kolları sıvadım. Ayrıca hafta sonu gittiğimiz yazlık evin bahçesinden söğüt dalları kesip getirdim. Şu anda suda bekletiyorum. Kök verince dalları dikip uygun olan fidanı bonsai için yetiştireceğim.;)

24967

24968

24969

Fotoğraflarını eklemiş olduğum fidan ise ilk bonsai adayım. Farklı açılardan çekmeye çalıştım, stil olarak neye karar vermem gerektiğini bilmiyorum,fidan belli bir forma girene kadar onu bulunduğu yerden sökmeden üzerinde çalışabilirim. Ağacın türü ve stil konusunda yardımlarınızı bekliyorum.




memet
19-11-2007, 10:58
Söğüt kolay köklenir, forumu okurken dikkatinizi muhakkak çekmiş olan, Mine hanımın oksijenli su tarifini suya uygulamak yararlı olur.

Fidan güzel görünüyor, bir kaç seçenek sunabilir bize, üçlü gövde düşünülebilir. Kabudachi tarzına uygun olarak.
Gövdelerden bir ya da ikisi feda edilebilir. Seçilen gövde tellenerek biçim verme düşünülebilir. Feda edilen dallar kuru dal etkisi yapacak biçimde bir parçası korunabilir.

Saksıya alırken, kök bir miktar dışarda bırakılarak, üç gövdenin birleştiği kısmın da görünmesi sağlanabilir.
Dallardan ikisi köke yakın yerden alınarak, ayrıca köklendirilebilir, böylece üç fidan sahibi olabilirsiniz.

Ali H. ALI
19-11-2007, 12:14
Nilemir aramiza hos geldiniz.
Bonsai adayinizin cevresindeki sigara izmaritlerini ve otlari temizlemekle ise basliyablirsiniz.
Agaciniz yaprak yapisi ve govde rengi, cin gulune(Hibiscus) benziyor yine de yanilmis olabilirim diger arkadaslarin goruslerini de bekle.

Ilk resimdeki sola dogru egik govde tarafindan bir fotograf cekip ekleyebilirmisin? Belki egik govdeye, Memedin dedigi gibi kurumus govde gorunumu vererek agacinin diger iki govdesini de uygun boylarda budayarak iki govdeli bir tarz yapabilirsin.

Ekliyecegin fotografi bekleyip, oneri ve goruslerime devem edecegim.
Iyi gunler.

nilemir
19-11-2007, 12:53
Ali bey çok haklısınız. Görüntüdeki sigara izmaritleri beni de çok rahatsız ediyor ama inanın defalarca temizleyip çevresine de ramazan çiçekleri ektim bu çiçekliğin. Ama üst katımızdaki doğa düşmanı bir insan balkondan gün içinde içtiği bütün sigara izmaritlerini aşağıya atıp ısrarla kirletiyor. Bu gün temizleyip evime gidiyorum yarın ofisimi açınca çiçekliğim yine aynı. Kusura bakmayın çok güzel bir foto olmadı ama elimden geleni tekrar yapacağıma emin olabilirsiniz.

Fotoğrafı istediğiniz açıdan gönderiyorum duyarlılığınıza ve ilginize teşekkür ederim.

vyssera
19-11-2007, 15:55
Hoşgeldin Nilemir, Ağaçlarından güzel bonsailer yapmanı dilerim. Hoş bir ağaca benziyor.

nilemir
26-11-2007, 14:42
Ali bey fidan ile ilgili düşüncelerinizi bekliyorum.

Yol gösterirseniz sevinirim.

nilemir
26-11-2007, 14:44
Ayrıca köklendirmek için suda beklettiğim söğütlerimde hala bir gelişme görünmüyor. Tam 1 Hafta oldu. Biryerlerde yanlış birşey yaptım galiba. :(

vyssera
26-11-2007, 15:58
1 hafta çok erken.

memet
26-11-2007, 22:20
Kış geldiği için köklenme yavaş olacaktır. vyssera'nın dediği gibi bir haftada köklenmesini beklemeyin.

nilemir
27-11-2007, 12:56
İçimi rahatlattınız teşekkür ederim. :D Suyu eksildikçe su ilave ediyorum. 20 Kadar söğütten 2-3 tane köklense benim için yeterli olur. Kalınlıklarıda bonsai için çok uygun.

Forumlarda suyu dökmeyip çiçeklerinizi **** kök yapısı kötü olan bitkilerinizi söğüt suyuyla sulayabilirsiniz diye birşey okumuştum. Bende bambularıma bu sudan koysam acaba bir faydası olurmu?
:confused:


Çin gülü içinse hala beklemedeyim. Mehmet bey sizin önerinizi uygulamayı düşündüm. Kış olması beni biraz tedirgin ediyor ama bu hafta sonu çalışmalarıma başlayacağım.

Ali H. ALI
28-11-2007, 12:16
Ali bey fidan ile ilgili düşüncelerinizi bekliyorum.

Yol gösterirseniz sevinirim.

Nilemir, iyi gunler.
Cin gulu oldugunu dusundugum agacinizin, eklediginiz son fotografi dusundugum gibi gorunmuyor. Sanirim agacinizin on yuzu, eklediginiz ilk fotograftaki olmali.
Orta yerden cikan govdeyi budayip dik cikan iki govdeli bir tarz yapabilirsiniz.
Kis sonunu bekleyip, agacinizi yerden sokup, kok budamasi(sig bir saksiya dikebilmeniz icin asagiya buyuyen kalin kokleri budamaniz gerekecek) ve govdeleri istediginiz boyda kisaltarak(30cm ile 45cm nin uygun olacagini dusunuyorum) ki govdenin onde olani geride olandan, daha uzun olmali.
Bu islemleri yaptiktan sonra agacinizi genisce bir saksiya alip, bir yil kadar bakima almalisiniz. Bu sure icerisinde govdeler uzerinde cikacak dallari degerlendirip dal dizimini yaparken, genis saksidaki agaciniz bircok yeni kilcal kokler gelistirecektir. Bir iki yil sonra hic zorlanmadan bu kok yapisi ile agacinizi bonsai saksisina alabileceksiniz.

Sogutleriniz, uygun isi ortamami olmadan belki su icerisinde uzun bir zaman bekliyecekler. Su an Turkiyede sonbahar, kis mevsimi oldugu icin bircok bitkilerin uyuma dinlenme donemidir ki sogut de yapragini doken bu bitkiler icerisindedir.

Sogut surgunlerini kolay elde edebiliyorsaniz simdi elinizde olan surgunleri birakip, baharin ilk gunlerinde tekrar surgunler alip denerseniz bir iki hafta icerisinde surgunlerinizin kokler saldigini goreceksiniz.

Simdi fidancilari bir dolasip bonsaiye uygun fidanlar aramak icin en guzel mevsimdir. Kis oldugu icin fidan satislari durdugundan, belkide degerinin cok altinda fidanlar bulabilirsiniz.

Yapragini doken agaclarin uzerinde yaprak olmadigindan, dal yapisini cok rahat bir sekilde gorebilir ve ona gore agac secebilirsiniz.

Kolay gelsin.

nilemir
13-12-2007, 23:41
Köklendirmek için beklediğim söğütlerim nihayet köklendiler. Şimdi iyi durumda olanları derin bir saksıya alıp dallarının çıkması için bahara kadar beklemem gerekecek. İlk bonsaimi söğütten yapacağım bu gidişle. Bu gün kendime küçük bir buda makası aldım. Söğütlerim dallanınca budama yapmak için. ;)
Şimdiden heyecanlıyım. Söğütlerin son halini resimledim. Yarın saksıya dikeceğim. Umarım başarılı bir çalışma olur ve çelik köklendirmeden elde edilen bir bonsai nin gelişimine tanıklık edebilirim.

vyssera
14-12-2007, 01:12
Nilemir gözünaydın, ben de bir söğüt bonsai yapmak istiyordum, senden görünce yine aklıma düştü, köye gider gitmez güzel birkaç dal bulayım. İyi çalışmalar.

memet
14-12-2007, 08:48
İlk sulama suyunu oksijenli su karışımıyla yapman faydalı olur. Bir litre suya, bir tatlı kaşığı hesabı.

nilemir
14-12-2007, 10:27
İlk sulama suyunu oksijenli su karışımıyla yapman faydalı olur. Bir litre suya, bir tatlı kaşığı hesabı.
Memet bey ,öneriniz için teşekkürler.Uygulayacağım.Birde nasıl bir toprağa dikmeliyim onunla ilgili de yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

nilemir
14-12-2007, 11:05
Nilemir gözünaydın, ben de bir söğüt bonsai yapmak istiyordum, senden görünce yine aklıma düştü, köye gider gitmez güzel birkaç dal bulayım. İyi çalışmalar.
Vyssera , teşekkürler. Aynı şehirde olsaydık benim köklenen dallardan sana verirdim. Ama maalesef bu mümkün değil. Bende yazlık evimizin bahçesinden almıştım söğütleri. Anneme anlattığım zaman söğütlerin bu şekilde köklendiğini bildiğini söylemişti. Bunun yanında pek çok türde saymıştı. Kendisi elma, kiraz yetiştiriciliğiyle yakın ilgilidir. Aşılama yöntemlerinin hemen hemen hepsini bilir ve uygular. Bonsai sanatını anlattığım zaman sen öğren bana da öğretirsin dedi. Bir gün öğrenip bildiklerimi ona öğretebilecekmiyim çok merak ediyorum:)

vyssera
14-12-2007, 12:27
Teşekkürler düşünmen bile yeterli :) Sanırım senin annenden, onun da senden öğreneceğiniz çok şey olacak Çünkü bu işin yarısı bitki yetiştirme yarısı sanat. Meyvelerle arası iyi ise beraber meyveli bonsailer de yapabilirsiniz. Ben elma, mandalina, incir gibi ağaçlar üzerinde denemeler yapıyorum bu ara.

Söğütlerini sanırım dere kumu ve torf karışımı bir toprağa dikmen gerekiyor. Toprağa başka birşey katman gerekiyor mu bilmiyorum :) Sonra sulayıp beklemeye alırsın balkonda. İlkbahar gelince filizlenmeye başlarlar. Kolay gelsin.

Ali H. ALI
14-12-2007, 13:26
Nilemir, sogutlerinin koklenmesi bile seni bu kadar mutlu ediyor ve heycanlandiriyorsa, ilk bonsai calismana basladigin zaman havalara ucacak gibi olacagini dusunuyorum.

Oralarda kislarin nasil gectigini bilmiyorum, cok soguk oluyorsa sogutlerini bahara kadar soguktan koruman gerekecek.

Siz annenize bonsai ogretmeden once, ondan ogreneceginiz cok sey oldugunu dusunuyorum ve bu sizin icin bir sanstir bu sansinizi degerlendirmelisiniz.

Vyssera' nin dedigi gibi gelecek gunlerde sizin ellerinizden cikacak bircok meyve agaci bonsai gorebiliriz.

Bir gun sayamiyacak kadar cok bonsainiz olsun.

maycan bahçe
14-12-2007, 13:56
Sevgili Vyssera,

Biliyorsunuz biz de çok taze bonsaiciyiz, meyve ağaçlarında çalıştığınıza göre ,meyveleri küçültme yönün de bir ilerleme kaydedebildiniz mi?

Küçük meyveli ağaçlarda çalıştınız mı?Meyveci olduğumuz için meyve ağaçlarında bonsai ilk düşündüğüm çalışma oldu.Umarım deneyimlerinizi paylaşırsınız.

tourkana
14-12-2007, 16:44
Maycan Bahçe,
Bonsai de meyveler küçültülemez diye biliyorum. Özellikle küçük meyveli istiyorsanız Şaraplık asma(özellikle leblebi büyüklüğündeki kırmızı üzüm tanelerinedeniyle Cabernet Sauvignon u) tavsiye ederim ..

vyssera
14-12-2007, 19:49
Sevgili Vyssera,

Biliyorsunuz biz de çok taze bonsaiciyiz, meyve ağaçlarında çalıştığınıza göre ,meyveleri küçültme yönün de bir ilerleme kaydedebildiniz mi?

Küçük meyveli ağaçlarda çalıştınız mı?Meyveci olduğumuz için meyve ağaçlarında bonsai ilk düşündüğüm çalışma oldu.Umarım deneyimlerinizi paylaşırsınız.

Nilemir kusura bakma yerini işgal ediyoruz ama :)

Sevgili Maycan bahçe,

Şöyle söyleyeyim meyvesini küçültmek mümkün olabilir ama bundan ziyade kendiliğinden küçük meyve veren ağaçlar tercih edilirse sorun kalmayacaktır. Örnek olarak fidancıdan bir elma aldım, fidancı bana 50 çeşit elma getirtebildiklerini söyledi, ben küçük ve kırmızı elma veren bir cinsi tercih ettim. Ayrıca bir tane de yaban elması yamadorisi yapmıştım doğadan. o da küçük ve biçimsiz meyve veriyor. Bunun dışında bir kumkuat ağacı aldım, malum küçük ve güzel meyveleri var, bence çok ideal bir ağaç. Bir incirim var ama onun meyve vereceğini pek sanmıyorum. Bir bodur mandalinam var, sanırım kalamondin denilen meyve, bana satan kişi bodur mandalina adıyla satmış olsa da. Ağaç daha çok küçükken bile bir sürü meyve veriyor, meyveleri orta büyüklükte.

Son olarak şu da düşünülmeli 1-1,5 cm den küçük meyve veren değişik türlerden yapılacak olan 40-50 cm uzunluğundaki bonsailer görsel olarak çok hoş duracaklardır. Aklıma alıç, yaban mersini gibi ağaçlar meyvesi yenmeyen ateş dikeni benzeri çalılar geliyor. Cüce nar'ı da unutmamak lazım. Bunun dışında meyvesini küçültmek için özel bir teknik uygulanıyorsa ben henüz haberdar değilim. Elimden geldiğince ağaçlarım üzerinde yaptığım her çalışmayı burda ismimle açtığım bölümde yayınlayacağım. İyi çalışmalar. :)

nilemir
27-12-2007, 16:50
Nilemir, sogutlerinin koklenmesi bile seni bu kadar mutlu ediyor ve heycanlandiriyorsa, ilk bonsai calismana basladigin zaman havalara ucacak gibi olacagini dusunuyorum.

Oralarda kislarin nasil gectigini bilmiyorum, cok soguk oluyorsa sogutlerini bahara kadar soguktan koruman gerekecek.

Siz annenize bonsai ogretmeden once, ondan ogreneceginiz cok sey oldugunu dusunuyorum ve bu sizin icin bir sanstir bu sansinizi degerlendirmelisiniz.

Vyssera' nin dedigi gibi gelecek gunlerde sizin ellerinizden cikacak bircok meyve agaci bonsai gorebiliriz.

Bir gun sayamiyacak kadar cok bonsainiz olsun.


Ali Bey ,

1)Söğüt

Söğütlerimi saksıya alalı 1 hafta kadar oldu.Torf karışımlı toprağa 6 adet ufaklı büyüklü diktim söğütleri. Dediğiniz gibi söğütleri içeri aldım.Antalya da olmamıza rağmen risk almak istemedim. Şimdilik durumları iyi görünüyor.Hatta bir tanesinin altından yeni filizler çıktı.:rolleyes:

Bir tanesini çelebi tarzı yapmayı düşünüyorum.Bu gün gidip bakır kalın tel aldım. Sizce şimdi telleyeyimmi çelebi tarzı düşündüğüm söğütü. İlerde zor olacak gibi, çünkü gövdesi çok dik.Fotoğrafını ekleyeceğim.Diğerlerini baharda sizlerin yardımlarıyla dallanmalarına göre yön vereceğim . Çok heycanlıyım baharı da sabırsızlıkla bekliyorum.Söylediğiniz gibi biraz bonsaiye benzeyen bişey çıkarsam havalara uçacağım.

2) Japon Gülü

Kusura bakmayın önerilerinize yanıtım çok geçikti.Karar vermek güç oldu. Birde benim gülün hemen yanına bir limon ağacı dikildi bu hafta.İlginç bir durum oluştu ki sormayın. Sigara izmaritleri atan kişiyle bir tartışma yaşanmıştı:mad:
Bu hafta o kişi elinde bir limon fidesiyle gelip özür diledi ve fideyi bu çiçekliğe dikmek istediğini söyledi. Bende seve seve kabul ettim.
Şimdi, Ön yüz olarak ilk fotoğraftaki yönü uyguluyorum. Sizce ortadaki dalı şimdi komple kesyimmi.yoksa baharımı bekleyeyim.Baharda kök budaması, dal budaması, ağacı yerinden sökmek ve orta dalı komple kesmek ağaca ağır gelirmi.

Yardımlarını ve önerilerini paylaşan arkadaşlara sonsuz teşekkürler.

nilemir
27-12-2007, 17:12
Ayrıca en kısa sürede bir fidanlığa gidip kendime bonsaiye uygun fidan almayı düşünüyorum. Böyle bahara kadar beklemek yerine hemen çalışmaya elimi alıştırmaya başlasam iyi olacak. Daha öğrenecek çok şey var.......

Meyve veren bonsai yapabilirmiyim bilmiyorum. Annemle baharda uygun bir meyve fidanı seçersek bahçeden olabilir. Hatta bizim tabirimizle döngel muşmula (beşbıyık)(mispel)dediğimiz ağaçtan yapılabilir.**** aşı olmayan küçük meyve veren vişne.

Mispel fotoğrafları

Ali H. ALI
28-12-2007, 13:08
Nilemir merhaba, calisma yapmadan once sogutlerinizin resimlerini yuklerseniz size daha fazla yardimci olabiliriz.

Su an sogutlerine hic bir islem yapmamalisin, birak en az bir yil alabildigine buyuyup guzelce koklensinler dallansinlar. Sonra hep birlikte nasil bir tarz yapacagina karar veririz.

Su an yapacagin telleme sirasinda fidanini sallayip sarsacagindan yeni olusan kokleri olumsuz etkileyebilir ve fidanini oldurebilirsin. Dedigim gibi bir yil onlari sula gubrele ki iyice gelissinler.

Cin gulu oldugunu dusundugum agaciniz uzerinde herhangi bir calisma yapacaksaniz bunu kis sonu(yeni tomurcuklar agac uzerinde acilmadan once) yaparsaniz bir sorunla karsilasacaginizi sanmiyorum.


Fidancilari gezmek guzel bir dusunce mutlaka bonsai olabilecek bircok fidana rastliyacaksiniz.

Meyveli agaclardan da bonsai yapabilirsiniz Meyveleri kucultme imkani olmasada
guzel bonsailer yapilabiliyor.

Dusundugunuz gibi musmuladan guzel bir bonsai yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.

nilemir
22-04-2008, 11:08
Çelikten köklendirdiğim söğütler artık büyüdüler. Fotoğraf makinam olmadığı için uzun süredir bekliyordum.Ve bu gün saksıya diktiğim çelikleri ofisime getirdim. Kötüde olsa fotoğraflarını çektim. Budama ve şekil verme zamanı gelmişmi bilmiyorum ama son hallerini sizlerle paylaşmak istedim. Siteyi hergün takip ediyorum arkadaşların çalışmalarını merakla izliyorum. Yarışmaı için çalışmalar yapıyorum fakat benden çok daha bilgili ve iddaalı olan bonsai dostları var :D şansım ne kadar olur bilemiyorum.fotoğraf makinası problemi yüzünden epey sıkıntılıyım.Bu söğütlerin bir kısmı diğer kısmıda bahçede büyüyolar. İşte söğütlerim.

nilemir
22-04-2008, 11:11
Çelikleri tek tek resimlemeye çalıştım.

1. Çelik

nilemir
22-04-2008, 11:12
2. Çelik ve en fazla dal olan çelik

nilemir
22-04-2008, 11:13
3. çelik
Fikir ve yorumlarınızı bekliyorum.

vekilori
22-04-2008, 20:41
Acemi birinin şahsi düşünceleri.

Bence üç dalıda aynı saksı içine alman bence kötü bir uygulama. Çünkü dar alanda üçüde gelişmeye çalışacak. Ama ayrı saksı içine aktarma içinde uygun zaman değil. Bence sonbahara kadar uygun sulama ve en az gübrelemeyle üçünü de yaşatmaya çalış. Kış gelince ayrı ve daha büyük saksılara aktarırsın. Eğer üçü de ayrı ve daha büyük saksılarda olsaydı çok daha çabuk serpilirdi.

Onun için bu yaz sadece üçünüde yaşatmaya çalış. Başkaca hiçbir işlem yapma. Sulamaya dikkat et(Özellikle Antalya'da yaşadığın için hergün toprak kuruluğunu kontrol et).

Tavsiye edilenin yarısı kadar gübre ver. Hayvansal gübre verme (İçinde bakteri, mantar vs olabilir). Bildiğimiz tarlalara attığımız beyaz gri vs toz şeklindeki veya çiçekçilerde satılan sıvı gübre olsun. 5-5-5 veya 10-10-10 gibi N-P-K değerleri en düşük olanını bulmaya çalış. Gübreyi fazla verme. Bir çoğumuz gelişmesini istediğimiz fidanı fazla gübrelemeyle öldürdük.

Acemi önerileri.

nilemir
23-04-2008, 07:59
Vekilori önerilerin için teşekkür ederim.

Fotoğrafını yüklemiş olduğum çelikler köklendirdiklerimin yarısı. Diğer kalan yarısı bahçede dikili ve bunlardan çok daha az geliştiler.Dal kalınlıkları daha ince.Bu ters durumu bende anlayabilmiş değilim:rolleyes: Hepsinde de sıvı gübre kullanıyorum.

Söylediğin gibi saksı değişimi için uygun zaman olmadığını düğünmüyorum. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3732 bu sayfada Bonsaisan'ın bonsai takviminde yaprağını döken ağaçlar için saksı değişimi nisan ortalarına kadar devam etmiş.Yani bu günlerde değiştirsem bile söğüt gibi dayanıklı bir tür yaşar düşüncesindeyim.

Antalya iklimi ile düşüncene katılıyorum. Yaz aylarında önerilerine dikklat edeceğim.

İyi günler..

Ali H. ALI
24-04-2008, 11:51
Nilemir, sogutlerinin surgun uclarini budarsan onlari daha fazla dallanmiya yonlendirirsin.

Su an fidanlarinin durumu supurge tarzina ve ya sarkik tarza uygun gibi gorunuyor.

Topraga dikili sogutlerinin daha saglikli gelismesi gerekirdi. Sogut suyu seven bir bitki, belki toprak yapisi suyun koklere kadar ulasmasini engelliyor diye dusunuyorum.

Fidancilara ugramak icin guzel bir mevsim, istediginiz gibi bonsaiye uygun fidanlar bulabileceginizi dusunuyorum.

Size guzel bonsai calismalari diliyorum.

nilemir
24-04-2008, 13:22
Ali Bey söğütleri söylediğiniz gibi budayacağım.Sürürge tarzı bir çalışma yapmayı çok isterim.

Bahçede ki söğütler dediğim gibi tam tersi bir durum sözkonusu. Söylediğiniz gibi topraktan kaynaklanan bir sorun olabilir.

Fidancılarda harika fidanlar var gerçekten ben kendime 2 tane aldım. Ama söylediğim gibi makinam olmadığı için şu anda beklemedeler. En kısa sürede onları da paylaşacağım.Yarışmaya katılmak istiyorum. :D

bonsaiseven
17-09-2008, 18:08
sayın nilemir, söğütten bonsai yapma girişimini takdir ediyorum. önce benim aklıma geldi sanmıştım ama sen benden önce başlamışsın, tebrikler... bende 2 yıl önce bonsai merakı başladı. bunun için biraz internetten araştırma yaptım. kendime güvenim gelince bir fidanlıktan şimşir,yayılıcı ardıç, taflan fidanları aldım. ve cahil cesaretiyle vurdum satırı. (yani makası :)) şekil olarak güzeldi ama sonuç hüsran oldu. bilinçsizlik yüzünden hepsi kurudu. çok üzüldüm ve bonsaiyle uğraşmaya ara verdim. geçenlerde söğüt aklıma geldi. çok çabuk kökleniyor olması ve etrafımda bolca bulunmasından acaba bonsai olur mu dedim. internetten araştırırken agaclar.net e üye oldum ve söğütten de bonsai yapılabildiğini öğrendim. sizi kutlarım siz benden önce öğrenip başlamışsınız. benim de şu anda köklenmekte olan söğütüm var. daha sonra resmini çekip yüklerim. size iyi çalışmalar dilerim...

Ali H. ALI
18-09-2008, 12:16
Merhaba bonsaiseven, hos geldiniz.

Bircok bitkiden oldugu gibi sogutten de bonsai yapilabilir. Koklerinin cok cabuk buyumesinden oturu, belki her yil saksidan cikarip kok budamasi yapmak gerekiyor. Kok budamasini ogrendikten sonra o da sorun degildir.

Daha onceki olumsuz bonsai denemeleriniz sizi yildirmasin sogut yaninda diger agaclardan da bonsailer yapmiyi denemelisiniz.
Kolay gelsin.