Bağlan

View Full Version : Bu kozalaklar hangi türe ait? (Sormadan önce ilk mesajı okuyun)

malina
22-02-2007, 11:58
Sorular ve cevapların daha işlevsel olması için bazı kurallara uyulması iyi olacak diye düşündük. Böylece, sadece bilgilerinizi tazelemek için bakarken ya da bitkinizi bulmaya çalışırken, fotoğraf ile isimleri aynı mesaj içinde göreceksiniz. Hangi mesajda, hangi soruya cevap verilmiş bulmaya uğraşmayacaksınız.

Sorularına cevap alanlar, mesajlarında tekrar bir düzenleme yapmak zorunda kalacaklar ama bunu bir angarya olarak göreceklerini sanmıyoruz.

Teşekkür ederiz.

Soru sorarken dikkat etmeniz gerekenler: 1. Her mesaj alanında, sadece bir bitki adı sorunuz.

2. Bitki ile ilgili başka hiçbir şeyi, bu konu altında yazışmayınız.

3. Zorunlu haller dışında aynı bitkiye ait birden çok fotoğraf yüklemeyiniz.

4. Fotoğrafları mutlaka foruma yüklemeniz gerektiğini unutmayınız.

Çok önemli:

5. Bitkinizin adını öğrenince, düzelt butonunu kullanarak, kendi mesajınıza ekleyiniz.
Bitki adının kolay bulunması için mesajın en üstüne ve aşağıdaki formatta yazınız. Öğrendiğiniz kişinin adını eklemeyi unutmayınız.

Örnek:
Ribes aureum
Sarı Çiçekli Bektaşi Üzümü
Herbaryum
(Yazıların boyutu 4, kırmızı, kalın
Söyleyenin boyutu 2, siyah, kalın)

(Adın net olmadığı, farklı isimlerin söylendiği durumlarda da, adları ve söyleyenleri kendi mesajınıza ekleyiniz.
Konu netliğe kavuşunca, diğerlerini silebilirsiniz.

6. Teşekkür mesajlarını buraya yazmayınız, istiyorsanız özel mesajla iletebilirsiniz.

Cevaplarken dikkat etmeniz gerekenler: 1. Sadece emin olduğunuz durumlarda cevap yazınız. Yanlış cevaplar verdiğinizi farkettiğiniz zaman, bu bölümü sadece izlemekle yetininiz.

2. Cevap verirken mutlaka alıntı yapınız ama tüm fazlalıkları siliniz. (Alıntıda yer alan oka tıklandığı zaman, hangi mesaja cevap verildiği kolayca anlaşılır)

Örnek:
Bu çiçeğin adını öğrenebilir miyim?

3. Her mesaj alanında, sadece bir bitki adı sormayanlara cevap vermeyiniz, onları uyarınız.

Önemli:

1. Bu kurallara uymayanların yazıları silinir, ısrarla uymayanların üyelikleri engellenebilir.

2. Bitki fotoğrafları, (sonradan eklenmiş isimleriyle birlikte) dışındaki mesajlar, daha sonra silinecek ve arananların takibi kolaylaştırılacaktır.

3. Soru takıları ayrı yazılır. Bu nedenle "Bu bitkinin adını öğrenebilir miyim?" yazarken dikkat edin. Hiç olmazsa burada, öğrendiğiniz bilginin karşılığını böyle ödemiş olursunuz :)

French
11-03-2007, 20:17
Merhaba,

Bu yaz Kemer'e balayına gittiğimizde çok güzel ulu çam ağaçları vardı. Birkaç kozalak aldım ve diktim. Şimdi ikisi yeşermeye başladı. Çamlar ulu, düzenli dalları ve küçük iğne yaprakları olan ağaçlardı. Kozalakları da yuvarlak 2-3cm. çapındaydı. Karaçam veya sarıçam olabilirler mi ? Hatta bilen varsa alt cinsini de merak ediyorum.

lordofstorm
13-03-2007, 11:37
Resim görmeden bir şey diyemeyeceğim...

French
13-03-2007, 11:50
Ladin'e benziyordu. Ama baktığım ladinler hep uzun kozalaklı. En azından şunu söyleyebilirseniz belki bulabilirim: kozalakları pinpon topu kadar ve yuvarlak. Ladinler arasında yuvarlak kozalaklı olanlar var mıdır ?

French
13-03-2007, 14:56
Ağacın fotoğrafını çekme şansım yok artık. Kozalaklarımın resmini çeksem, oradan anlaşılabilir mi ?

memet
13-03-2007, 14:59
kozalakların fotoğraflarını ekleyin. Tanıyan arkadaşlar olacaktır.

French
13-03-2007, 21:41
Koalağın resminden tanıyan olursa çok memnun olacağım

memet
14-03-2007, 10:43
Selvi değilmi o?

French
14-03-2007, 10:56
Uzun, tepesi sivri, koyu yeşil/kısa iğne yaprakları olan, dalları düzenli bir ağaçtı. Selviye uyuyor mu ?

memet
14-03-2007, 12:51
dalında böyle oluyor

piroglu
14-03-2007, 14:26
evet dogru tahmin ama selvi devil servi tohumu....vallahi bizim hocalar afetmezdi selvi degince...

French
14-03-2007, 14:50
teşekkür ederim. valla hep selvi diye bilirdim (hatta servi yanlış derdim). neyse dogrusunu ögrenmis olduk.
Bu arada bu siteyi yeni buldum ve çok begendim. Galiba kendimizi tanıtmamız gerekiyormuş.
Ben 34 yaşındayım, evliyim. Yabancı bir kurumda çalışıyorum. Küçüklüğümden beri doğayı ve hayvanları çok seviyorum. (İlkokuldayken yanımızdaki belediye arsasındaki ağaçları kestiklerinde günlerce ağlamıştım).
Buradaki profesyonel arkadaşlardan çok öğreneceklerim var. Tabii onların yanında pek bilgisiz hissettim kendimi ama en azından biraz ağaç yetiştirecek ve anlayacak kadar öğrensem yeter.
Daha önce fıstık çamı fidelerini yetiştirip, bahçeye dikmiştik. Bayağı büyüdüler. Şimdi de servime hayat verip onu büyütmek ve yine bahçeye dikmek istiyorum. Daha da olacak inşallah.

sezinci
15-03-2007, 06:51
French hoşgeldin.

Bu arada piroglu Servi tuhumu değil, Servi kozalağı.

Harun Parlak
15-03-2007, 11:41
Ağacın fotoğrafını çekme şansım yok artık. Kozalaklarımın resmini çeksem, oradan anlaşılabilir mi ?

Resmini gönderdiğiniz KOZALAK 3 ihtimal olasılığı var.
Cupressus arizonica ARİZZONA SERVİ si mavi servi
Cupressus goveniana KOKULU SERVİ si
Cupressus sempervirens ADİ SERVİ italya servi si
Sonraki göndermiş olduğunuz benzer dal resminden bakılacak olursak daha çok adi SERVİ ye benziyor kesin anlaman için mavimsi duruyor ise mavi SERVİ keskin koku var ise kokulu SERVİ hiç biri uymuyorsa Tohumlarını siz kendiniz çıkarmışsınız içindeki tohumlar kanatlı ise ADİ SERVİ olma olasılığını kesinleştiriyor.
Umarım bu bilgiler ışığında kendi ağcınızın cinsini belirleyebilirsiniz.

French
15-03-2007, 22:07
Merhaba,
Teşekkür ederim tahminleriniz için. Dal resmini ben göndermedim.
Tohumlarını çıkarmadan dikmiştim, yanlış mı yapmışım :) ? Koku yoktu kozalaklarda. 3 kozalaktan 2'si filizlendi. Topraktaki 3. kozalaktan tohumları çıkarabilirm, ne dersiniz ? Bir forumda okumuştum nasıl çıkarıldığını.

Resmini gönderdiğiniz KOZALAK 3 ihtimal olasılığı var.
Cupressus arizonica ARİZZONA SERVİ si mavi servi
Cupressus goveniana KOKULU SERVİ si
Cupressus sempervirens ADİ SERVİ italya servi si
Sonraki göndermiş olduğunuz benzer dal resminden bakılacak olursak daha çok adi SERVİ ye benziyor kesin anlaman için mavimsi duruyor ise mavi SERVİ keskin koku var ise kokulu SERVİ hiç biri uymuyorsa Tohumlarını siz kendiniz çıkarmışsınız içindeki tohumlar kanatlı ise ADİ SERVİ olma olasılığını kesinleştiriyor.
Umarım bu bilgiler ışığında kendi ağcınızın cinsini belirleyebilirsiniz.

alata
15-03-2007, 23:44
Resimdekilerden sağ taraftakine benzeyen bir ağaçtan toplamışsan adi servi **** kara servi sol taraftakine benzer bir ağaçtan topladıysan mezarlık servisi **** piramidal servidir. her ikiside antalya yöresinin doğal türlerindendir.

French
16-03-2007, 14:18
şimdi oldu, benimkiler mezarlık servisi :)
annem de daha ne olduğunu bilmeden "onları benim mezarıma dikersin" demişti...:) ben de ne biçim konuşuyorsun, diye çıkışmıştım...
Çok teşekkür ederim Alata.

alata
16-03-2007, 19:17
rica ederim. yardımcı olabidiysem ne mutlu

French
06-04-2007, 20:21
Servim öldü...! çürüdü, ya da kurudu, bilemiyorum. Toprağı hep nemli tutuyordum ama... İlk denemem başarısız oldu, çok üzgünüm. Hatta yastayım...
Şimdi kozalak da yok ortalıkta, ne yapacağım ben ?
Topraktaki diğer kozalaklarımın içindeki tohumları çıkarıp onlar ektim (: (gerçi çürümüşlerdir büyük ihtimalle).

venedikli
10-04-2007, 21:41
Merhaba arkadaşlar
Geçen gün mavi Servi kozalaklarından topladım. Tohumlarından bir kaç tanesini hemen diktim.Acaba ektiğim tohumlar filizlenecekmi merak ediyorum.Servi tohumlarını'nın ekme zamanı varmıdır yardımcı olursanız sevinirim.

kürekçi
11-04-2007, 17:44
Hocanızın bilemeyeceğim fakat literatürlerde hem servi hem de selvi olarak geçer. Zaten biliyorsunuz ki (malesef) bitkilerde Türkçe isim karmaşası sürekli yaşanan birşey. Dil ve kültür zenginliği olarak görülüp, geri plana atılsa da kafa karıştırıcı ve enerji kaybettirici bir durum olduğunu düşünüyorum.
evet dogru tahmin ama selvi devil servi tohumu....vallahi bizim hocalar afetmezdi selvi degince...

ufukeles
12-04-2007, 23:30
Sayın frenc,

Başın sağolsun,

Türk mezarlık kültüründe mezarların başına servi ağacı dikme alışkanlığı olduğu için kokulu mezarlık servisininin kozalaklarını temin etmek hiçte zor değil.
Her şehirde ,kasabada ve köyde mezarlık olduğuna göre adres çok kolay ortaya çıkar.

Yaprağını elinde ezdiğin zaman keskin aromatik ekşimsi bir koku açığa çıkar.
Bu sıvı bir miktar yapışkandır.

Mezarlıkların klasik kokusunun bir kaynağıda bu ağaçtır.
Kokladığınızda mezarlık kokusunu andırır.

French
04-05-2007, 22:52
Teşekkür ederim, dostlar sağolsun...
Bu arada bu mevsimde "başka kozalak kaldı mı" derken, galiba kızıl çam kozalağı buldum ve tohumlarını çıkarıp diktim. Bir tanesi yeşeriyor, bakalım. Acımı biraz hafifletir belki.
Bu arada çok güzel iğne yapraklı ve diğer ağaçların resimlerinin bulunduğu güzel bir site buldum:

http://www.kirsalcevre.org.tr/_html/tur/yayinlarimiz/dyayinlar/Dendroloji_gorsel_rehber.pdf

ihyetim
25-10-2007, 15:57
Az önce köyden topladığım kozalaklar. ama hangi çam olduğunu anlayamadım. karpuz çekirdeğinden küçük tohum çıkıyor kozalaktan. bıraz araştırdım sayıır ama emin değilim. kızılçammıdır. yoksa başka bir varyetesimi. yetişme şartları ve ortamı hakkında bilgi verirsen,iz sevinicem.

herbaryum
25-10-2007, 19:16
Az önce köyden topladığım kozalaklar. ama hangi çam olduğunu anlayamadım. karpuz çekirdeğinden küçük tohum çıkıyor kozalaktan. bıraz araştırdım sayıır ama emin değilim. kızılçammıdır. yoksa başka bir varyetesimi. yetişme şartları ve ortamı hakkında bilgi verirsen,iz sevinicem.

Köyden derken biraz daha açıklayıcı bilgi verebilirmisiniz. Türkiye'de tohumları kanatsız olan çam türü Pinus pinea yani Fıstıkçamı. Ancak sizin yolladığınız kozalaklara hiç benzemiyor. Eğer tohum kanatlarını tohumlardan siz ayırdıysanız bu kozalaklar bir ihtimal Pinus halepensis (Halep çamı) kozalakları olabilir, emin değilim.

ihyetim
25-10-2007, 19:22
evet kanat benzeri ince bir yapıdan elimle çıkardım ama zaten tohum dediğim kısımda düşmek üzere idi
Fıstık çamı olmadığına eminim. ben bu kozalağı alırken içerisinden fıstık çıkacağını sanıyordum ::)

Emre Albayrak
28-11-2007, 01:53
Kozalaklar gördüğüm kadarı ile biri hariç henüz olgunlaşmamış.. Ama sol üstteki kozalaktan anladığım kadarıyla Pinus halepensis.. Kendisi genelde toroslarda, adana civarlarından bodruma kadar görünebilir.. Üretiminin nasıl olduğunu bilmiyorum ama yastık işlemlerinden geçmesi gerekiyor sanırım.. Bu konuda uzman değilim ama gerçekten böyle bir işe baş koyduysanız yardımcı olmaya çalışırım.. En azından araştırırım.

MSaygin
10-12-2007, 17:25
Peki, bu kozalak bir sedire mi, göknara mı yoksa ladine mi ait?
26315

A.Şahin
10-12-2007, 17:59
Sedire benziyor tam bilmiyorum ama erkek kozalak oldukları kesin...

sukranayalp
10-12-2007, 18:32
Sayın MSaygın,
Abies ssp. değil.
Nedeni : Brahteler (kozalağın üzerindeki dış pullar ; Abies türlerinde adeta kılçık gibi uzantılar halinde dışarı uzarlar ve sivri uçludurlar )görünmediğinden Abies değil. Aynı zamanda geçen sene sürgünleri üzerinde oluşurlar. Bu durum fotoğraftan tam anlaşılmıyor ama aklınızda bulunsun.

Cedrus ssp. değil.
Nedeni : Kozalakları daha küremsi ve basıktır. Karpeller daha yayvandır.

Picea ssp. . Nedenine gelince uzun bir kozalak. Karpeller brahtesizdir. Ayrıca yaprak dizilişi sedirdeki gibi bir dal üzerinde öbek öbek değildir. Tamamen dalı kuşatmışlar.

MSaygin
10-12-2007, 18:55
Cevaplar için teşekkürler :)
sukranayalp, çok detaylı, çok açık anlatmışsınız, teşekkürler.

Şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=92372&postcount=31), şöyle denilmiş;

Ladin ile göknar türü arasındaki temel farklılıklar burada da geçerli. Yani göknarda yaprakların yassı, ladinde dört köşeli (yuvarlakımsı) olması, kozalakların göknarda yukarı, ladinde aşağı doğru uzaması vs. Sanırım bu konu forumda ayrıca işleniyor.

Bu alıntıda verilen bilgiyi genel olarak doğru kabul edemeyiz o zaman, benim fotoğrafladığım kozalaklar yukarı doğruydu çünkü.

Emre Albayrak
10-12-2007, 19:29
26315

Cedrus ama kozalak tam olgunluğa erişmediğinden ve daha geniş açılı bir poz olmadığından tam olarak size yardımcı olamiyacağım. Ama benim görüşüm Cedrus libanii (Lübnan sediri). Sedir dememin sebebide şudur, kozalak ters olarak durmakta. Diğer tüm türlerde kozalaklar aşşağı doğrudur.

herbaryum
10-12-2007, 19:33
Arkadaşlar üzerinde konuşulan fotoğraf Cedrus'a ait erkek kozalaktır. Ağacın geneli görünmemekle beraber sanırım Cedrus atlantica türüne ait. Benzer fotoğraflarım var aynı türe ait.

MSaygin
10-12-2007, 20:33
Teşekkürler, yarın tesadüfen yine yaylaya gitmem gerek, fırsat bulup da ağacın fotoğrafını çekeyim de bu konu netleşsin :)

herbaryum
10-12-2007, 20:35
Mehmet bey hangi yayla?

Emre Albayrak
10-12-2007, 20:37
Arkadaşlar üzerinde konuşulan fotoğraf Cedrus'a ait erkek kozalaktır. Ağacın geneli görünmemekle beraber sanırım Cedrus atlantica türüne ait. Benzer fotoğraflarım var aynı türe ait.

Atlantica bizim için egzotik değil mi? Yani yaylada bulması biraz zor diye dedim. Ben hala oyumu libani den yana kullanıyorum. = )

herbaryum
10-12-2007, 20:45
Doğru ancak yayladan çekildiğini yeni duydum, şimdi benim oyum da Cedrus libani (ancak doğal olmayan bir fidandan da çekilmiş olabilir) :)

MSaygin
10-12-2007, 20:52
Tarsus'a bağlı Çamlıyayla.Yayladaki sedirleri biliyorum,bizim bahçemizde de var, onlar muhtemelen Cedrus Libani ama bu ağaç bana biraz daha farklı geliyor, belki yaşı genç olduğu içindir.Bizim arsamızdaki sedirlerin dalları yere paralel, yaprakları basık basık, yelpaze gibi, ama bu pek öyle değil, daha çok ladine benzetiyorum ben.

Emre Albayrak
10-12-2007, 21:12
Tarsus'a bağlı Çamlıyayla.Yayladaki sedirleri biliyorum,bizim bahçemizde de var, onlar muhtemelen Cedrus Libani ama bu ağaç bana biraz daha farklı geliyor, belki yaşı genç olduğu içindir.Bizim arsamızdaki sedirlerin dalları yere paralel, yaprakları basık basık, yelpaze gibi, ama bu pek öyle değil, daha çok ladine benzetiyorum ben.

Efendim ladin Tarsus için pek kolay bulunabilinecek bir tür değil. Daha ziyade karadeniz ve Uludağ civarında bulunur çünkü ama çektiğiniz kesinlikle bir Cedrus olduğunu söyleyebilirim.

herbaryum
10-12-2007, 21:14
Bu resimdekiler Cedrus atlantica türüne ait. Çamlıyayla benim de yaylamdır.

MSaygin
10-12-2007, 21:33
Çamlıyayla Tarsus'a bağlı ancak 1 saat uzaklıkta ve 1000mt civarı rakımı var, Tarsus gibi düşünmeyin. İsmini de aldığı çam ağaçları dışında oldukça çok miktarda katran ve ladin ağacı mevcut.Uygun bir araçla devam ederseniz rakım arttıkça çamlar azalıyor, ladinlerin gösterisi başlıyor :)

herbaryum, madem Çamlıyayla sizin de yaylanız, gözden kaçırmış olmanız ihtimaline karşı şu linki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2926)de verivereyim.

MSaygin
10-12-2007, 21:38
herbaryum, sizin son yüklediğiniz fotoğraftaki kozalakla, benim yüklediğim fotoğraftaki kozalağın arasında bir fark var, ayırt edici bir özellik mi, önemi yok mu bilmiyorum ama farkettim,yazayım; ilk kozalağın tabanı geniş, uca doğru daralıyor, ikincisinin tabanı dar, uca doğru genişliyor.Onun dışında gerçekten çok benziyorlar.

herbaryum
10-12-2007, 21:41
Daha önce izlemiştim, ancak gözden kaçırdığım ladin olmuş. Çamlıyaylada ladin yok, çoğunlukla bulunan ağaç türleri Kızılçam (Pinus brutia), Sedir (Cedrus libani), Göknar (Abies cilicica), Karaçam (Pinus nigra) ve çeşitli Ardıç türleri (Juniperus sp.). Ancak bu türlerin yöresel adları da var; örneğin Sedir için Katran, Göknar için İledin, Karaçam için Akçam isimleri kullanılır.

Sanırım Ladin ve İledin birbirine karışmış yöresel söylenişten ötürü. Yolunuz yaylaya düşerse benim için de etrafınıza bakın, selam ve sevgilerimle.

MSaygin
10-12-2007, 22:00
O zaman, göknar ile ladinin karışmış olma ihtimali çok fazla.Yerli halka da yaylacılara da, farkını sorsanız kimse söyleyemez, eş anlamlı gibi kullanılıyor, daha da çok ladin deniliyor.
Ben yine de her ikisinden de olduğunu ama insanların ayırt edemediğini düşünmüştüm.
Bu durumda, arsamızda fotoğrafladığım bu ağaç bir göknar olsa gerek;

26324

Sizin için de iyice bakınırım :)

herbaryum
10-12-2007, 22:05
O zaman, göknar ile ladinin karışmış olma ihtimali çok fazla.Yerli halka da yaylacılara da, farkını sorsanız kimse söyleyemez, eş anlamlı gibi kullanılıyor, daha da çok ladin deniliyor.
Ben yine de her ikisinden de olduğunu ama insanların ayırt edemediğini düşünmüştüm.

Kesinlikle, bu bir Toros Göknar'ı (Abies cilicica subsp. cilicica)başka bir deyişle İledin :)

MSaygin
11-12-2007, 23:10
Teşekkürler.

Bugün yaylaya gittim, yolda sis vardı, yapraklar sararmış, kızarmıştı, yeni de yağmur yağmıştı ama güneşli muhteşem bir gündü, kendime geldim biraz :)
Ne yazık ki, başkasının aracıyla gittim ve ağacı fotoğraflamak için aracı durdurmanın pek uygun olmayacağı bir durumdu, fotoğraflayamadım :(

Ahmet Demirtaş
12-12-2007, 00:51
Sayın yetim
Köyünüz deniz kıyısına yakın olmalı.
O kozalaklar Türkiye' de dogal yetişen
çam türlerine ait değil. görüntülerden
Pinus maritima/pinaster(sahil çamı) olduğu
anlaşılıyor. Kızılçam ve halepçamı olması
mümkün görünmüyor.
Ahmet Demirtaş

Ahmet Demirtaş
12-12-2007, 00:57
sayın İhyetim
Biraz önce yazdığım yazı başka bir sayfaya gitmiş.
O yüzden yeniden yaazıyorum. fotoğrafdaki kozalaklar
yerli çam türlerine ait değil. sahil çamı olarak adlandırılan
(Pinus maritima) türe ait. Kızılçam ve halepçamı olma
olasılığı yok.kozalak pullarının arkasında bulunan dikensi
çıkıntılar çok belirgin.

sukranayalp
12-12-2007, 08:42
Sn MSaygın
Abies ve Picea arasında genel olarak brahtesi (dış pulu) görülmeyen cins Picea'dır. İki cins arasında genel olarak ayırt edici özelliklerden biridir. Abies cinsinde bunu Abies cilicica'da, Abies amabilis'te, Abies concolor'da ve Abies lasiocarpa'da görürüz. Bunlardan biri doğaldır. O da cilicica.

Abies ve Picea arasında genel olarak kozalağı dik duran cins Abies'tir. Picea'larda sadece Picea abies türünde görürüz. Bunun üzerinde durmanızı istiyorum.

Sizin gösterdiğiniz fotoğrafta karpeller enden çok boya gidiyor. Halbuki Abies cilicica'da ve diğer ilk paragrafta yazdığım tüm Abies türlerinde karpeller yatay gelişim gösterirler.

Sizden ricam şu, eğer tekrar bu bitkinin yanına gitme fırsatınız olursa bir tane iğne yaprağı kopartın ve dal üzerinde bıraktığı ize bakın. Çıkan iz içiçe geçmiş 2 adet daire şeklinde ise Abies olduğu konusunda hemfikir oluruz.

MSaygin
12-12-2007, 10:32
Pekala, bayramda yine gitme durumum var, o zaman fotoğraflarım, netleştiririz.
Teşekkür ederim.

sayathan
17-12-2007, 21:00
sayın ihyetim o kozalaklar sahil çamına aittir.aynısından bendede var

ihyetim
31-12-2007, 18:23
bu kozalakları aldığım yer sahil kesimi sayılır. trabzonun akçaabat ilçesinden aldım. gözlemlediğim en belirgin şey kolay çimlenir olması. hava şartlarının kötü olmasına rağmen dışarıda 3 hafta içerisinde gün ışığına merhaba dedi bu tohumlar. ama gelişmesi sıcaklıktan dolayı sanırım yavaş ilerliyor.

ihyetim
31-12-2007, 18:31
bu arada elimde kızılçam, mazı ve servi tohumları bunları buzdolabinın alt gözünde saklamam sağlıklımıdır. mart ayına kadar dururmu acaba..

Kerasus
31-01-2008, 13:02
Bu kozalaklar Pinus pinaster (Sahil Çamı)'e aittir. Akdeniz çeveresindeki ülkelerde yayılış göstermektedir. Akdeniz iklimi etkisi altındaki sahil kesiminin ağaçıdır. Ülkemizde doğal olarak bulunmaz ancak sahil kesimlerinin ağaçlandırmalarında kullanılılabilir. Kurak alnlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Hızlı büyür. Bu nedenle ülkemizde hızlı gelişen türlerle yapılan ağaçlandırma çalışmalarında uygun yerlerde kullanılmıştır. Tohumları Çam Fıstığı gibi yenilmez. Kozalak pullarının uç kısmı karakteristik olarak sivri ve batıcı bir uçla son bulur.

estella
02-02-2008, 19:37

26324

Sizin için de iyice bakınırım :)

Evet MSaygın bu bildiğim kadarıyla göknar.Göknarda iğne yapraklar dalın iki yanında,ladinde yapraklar dalın tüm çevresini sarar,biliyorum.Ladin fotoğrafı eklemeye çalışacağım

Sehernaz
11-04-2008, 11:42
Merhaba;
Bahçedeki çam fidanlarının türünü bulmak için forumdaki resimlere baktım,her resimde işte şimdi buldum dedim fakat diğer resimlere bakınca kararsız kaldım. Birkaç çeşit fidan var. Bakımı nasıl olmalı? Baharda sulamak zarar verir mi veya gübrelemeli miyim? Hiç büyümüyorlar gibi,cinslerinden dolayı olabilir mi?

tomurcuk054
17-04-2008, 01:05
Çam ağaçlarından kozalak toplama zamanı varmı arkadaşlar?

sezinci
17-04-2008, 21:23
Çam ağaçlarında kozalak toplama zamanı verdır ve birbirinden farklıdır.

MSaygin
28-04-2008, 12:02
merhaba,

Nihayet tekrar yaylaya gitme şansım oldu ve yeni fotoğraf çekebildim.Ne yazık ki gitmeden önce bu başlığa göz atmayı unuttuğumdan, sukranayalp'in iğne yaprak kopartıp izine bakma ricası aklıma gelmedi :(

35820
35821
35822

Ağacın boydan fotoğrafı iyi değil ne yazık ki, umarım fikir verir.

Selamlar,

Emre Albayrak
28-04-2008, 20:33
Cedrus u garanti.. Ama Glauca mı libanii mi yoksa düz atlantica mı bilemiyorum hiç. Cedir uzmanları daha iyi bir cevap verebilirler sanırım.. Ama bu doğal bir yayaılıştan ziyade ev bahçesinde bulunduğundan sanırım sonrada ortama getirilmiş bir bitkidir.. Muhtameldir rengin mavi olmayışı ve formundan ötürü Cedrus atlantica dır.. Derim ben ****** de.. "Dil kullanımım ne hallere geldi ben de anlayamadım"

mrucaksavar
24-05-2008, 22:43
Merhabalar ,
istanbul polonezkoyde asagidaki kozolagi buldum ve ne kozalagi oldugunu merak ediyorum,icinden cikacak tohumlari da ekip buyutmeyi dusunuyorum, uc sorum olacak ;

1- bu kozalak ne kozalagidir
2- bu kozalagin acilmasi icin biseyler yapmam gerekir mi ya da kirip icinden tohumlari ekebilir miyim
3- agactan kozalak koparip tohum cikarmak konusunda nelere dikkat etmek gerekir (kuru ve acilmamis kozalaklari mi secmek gerekir ya da yesil acilmamislardan da tohum cikarip ekebilir miyim )

simdiden ilgilenip cevap vermeye tenezzul edenlere cok tesekkurler

Emre Albayrak
25-05-2008, 03:34
Pinus pinaster (Sahil çamı) olduğunu düşünüyorum.. Kozalağın açılması için (kozalak olgunluğa erişmiş ise) sıcak ortamda tutmanız yeterli.. Çıkan tohumları nasıl çimlendireceğiniz sahil çamı başlığında sanırım mevcuttur..

tomurcuk054
08-06-2008, 00:19
Güneşe koy açılır

cemal.S
12-06-2008, 15:27
Merhabalar !

Olgunlaşmış ve sanki güneşte kendi haline bırakırsanız açılacak gibi duruyor. Yeşil açılmamış kozalaklar henüz olgunlaşmamıştır. Bana göre bekleyin son baharda bol bol polenez köyde olurlar sanırım. Çimlendirme konusu sanırım ilgili sayfada bulabilirsiniz.

Tenezülmü yapmayın hepimiz burdayız baksanıza biz bir aileyiz.

Saygıyla.

mrucaksavar
14-06-2008, 12:42
cevaplar icin tesekkurler ,
hangi kozalagin disi hangisinin erkek oldugunu , kozalagin olgunlasip olgunlasmadigini nasil anlayabiliriz. Bizim okulun bahcesinde yeni cikmis yesil kozalaklar var,ama goruntu itibariyle daha olgunlasmamis gibi duruyor, tekrar gidersen resimlerini cekecegim, sanirim ladin ve goknar olabilirler. bu kozalaklari toplama zamani hakkinda da bilgi alabilir miyim.

cemal.S
20-06-2008, 14:55
cevaplar icin tesekkurler ,
Bu kozalaklari toplama zamani hakkinda da bilgi alabilir miyim.

Sanırım çevrinizi iyi gözlemlerseniz birileri toplayacaktır. Sizde o fırsatı kaçırmayın. Bu gibi ayrıntılar için iyi bir gözlemci olun derim. Formun diğer sayfalarında çimlendirme vs. hakkında aradığınız bilgileri fazlası ile bulabilirsiniz.

Selamlar.

Katsuz
19-11-2008, 09:15
bu arada elimde kızılçam, mazı ve servi tohumları bunları buzdolabinın alt gözünde saklamam sağlıklımıdır. mart ayına kadar dururmu acaba..

Bendede doğu mazısı tohumları var 50 adet kadarı bahara kadar bir poset veya ağzı kapalı bir kap içerisinde poşet önerilir içinde hava olmayacak buzdolabının +4C derecedeki bölüme koy bahara kadar idare eder.

loverarch61
17-02-2009, 16:06
******* banko sedir tohumu

ahmet58
29-04-2009, 13:28
merhabalar ağaç dostları
mezarlık servisinin kozaklarımı ekiliyor yoksa içindeki tohumlarmı ,birde ne zaman hangi ayda toplanmalı

forest
12-05-2009, 22:42
Koalağın resminden tanıyan olursa çok memnun olacağımcupressus sempervirens yani adi servi

forest
12-05-2009, 22:44

bunlar sahil çamı pinus pinaster

forest
12-05-2009, 22:51
merhaba,

Nihayet tekrar yaylaya gitme şansım oldu ve yeni fotoğraf çekebildim.Ne yazık ki gitmeden önce bu başlığa göz atmayı unuttuğumdan, sukranayalp'in iğne yaprak kopartıp izine bakma ricası aklıma gelmedi :(

35820
35821
35822

Ağacın boydan fotoğrafı iyi değil ne yazık ki, umarım fikir verir.

Selamlar,tepe çatısı nasıl bunun himalaya sediri olması da yüksek bir ihtimal

forest
12-05-2009, 22:53
merhabalar ağaç dostları
mezarlık servisinin kozaklarımı ekiliyor yoksa içindeki tohumlarmı ,birde ne zaman hangi ayda toplanmalımerhabalar tohumları ekilir ilk olarak ne zaman ekileceği konusunda tam bi fikire sahip değilim ama sizin için hocalarımdan en yakın zamanda öğrenebilirim

sasahin
12-05-2009, 23:35
Sayın MSaygının kozalağının ne kozalağı olduğu sanırım açıklığa kavuştu, ihyetim'in yukarıdaki kozalağı hakkında pek fikir göremedim, ona da ben fikir vereyim:)

Büyük ihtimalle o kozolak Sahil çamına ait, ama kozalağı ve tohumu sahil çamına çok benzeyen başka bir çam türü varsa o da olabilir tabi:)

AMAN_ORMANCI
10-12-2009, 13:07
pinus pinaster olma ihtimali var mı

Jezebel
22-02-2010, 16:20
Bu sitede geniş bir kozalak koleksyonu (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.pinetum.org/cones/PNreflexa.jpg&imgrefurl=http://www.pinetum.org/cones/PNStrobus.htm&usg=__NHp0Tn_Yx4eosF_DMef1NqNpiUg=&h=693&w=351&sz=96&hl=tr&start=18&um=1&itbs=1&tbnid=lQUpZK46dgNlWM:&tbnh=139&tbnw=70&prev=/images%3Fq%3DPinus%2BCone%26um%3D1%26hl%3Dtr%26sa% 3DG%26tbs%3Disch:1)var .
Bonsai yapmak için getirdiğim kozalakları araştırırken buldum .

Carlos_Cortes
11-04-2010, 15:33
Herkese selamlar,

Ailem Bolu'dan geçerken bir iğne yapraklı ağaç görmüş. Üstünde de küçük ve kırmızı kozalakçıklar varmış. Kozalaklar büyümüyormuş. Bilinçsizce bir davranışta bulunarak ağaçtan iki büyük dal koparıp getirmişler yanlarında. Acaba bu ağacın adı nedir ve ağacı toprağa dikerek kurtarabilir, yaşatabilir miyim?

Şimdiden çok teşekkür ederim...

köknar
11-04-2010, 15:47
Ladin ve köknarı hep karıştırıyorum. Ladinin kozalakları aşağı, köknarınki yukarı doğru uzuyor, örnekteki dallar da bunlara benziyor ama hangisidir ya da başka bir tür müdür bilemiyorum. Çok güzeller...

Hhatice
11-04-2010, 16:18
Herkese selamlar,

Ailem Bolu'dan geçerken bir iğne yapraklı ağaç görmüş. Üstünde de küçük ve kırmızı kozalakçıklar varmış. Kozalaklar büyümüyormuş. Bilinçsizce bir davranışta bulunarak ağaçtan iki büyük dal koparıp getirmişler yanlarında. Acaba bu ağacın adı nedir ve ağacı toprağa dikerek kurtarabilir, yaşatabilir miyim?

Şimdiden çok teşekkür ederim...

Taxus baccata (porsuk ağacı) Ben de topladım
aman dikkatli olun kırmızı tohumlar zehirliymiş ,içlerinden küçük kahve rengi tohumlar çıkıyor. Öğrendiğime göre kuşların bunu yiyip sindirmesi gerekiyormuş yoksa çimlenmiyormuş.Bunlar köklenmez ama kahverengi tohumları temizle kurut soğuk katlama yap ve dene bakalım .Ben denedim olmadı belki sen çimlendirebilirsin .

perzade
11-06-2010, 15:36
Cevaplar için teşekkürler :)
sukranayalp, çok detaylı, çok açık anlatmışsınız, teşekkürler.

Şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=92372&postcount=31), şöyle denilmiş;

Bu alıntıda verilen bilgiyi genel olarak doğru kabul edemeyiz o zaman, benim fotoğrafladığım kozalaklar yukarı doğruydu çünkü.
evet katılıyorum

süreyya
11-06-2010, 19:35
Bu arada çok güzel iğne yapraklı ve diğer ağaçların resimlerinin bulunduğu güzel bir site buldum:
http://www.kirsalcevre.org.tr/_html/tur/yayinlarimiz/dyayinlar/Dendroloji_gorsel_rehber.pdf

Arkadaşlar, yukarıdaki mesajda yönlendirilen siteden saldırgan olarak bildirilmiş site mesajı aldım. Sn French'e özelden bildirecektim ama yer imlerine alıp siteye girmeye devam eden olabilir diye buradan yazdım. Bu site sakıncalı olarak bildirilmiş.

Volkan E.
24-06-2010, 01:29
Evet size katılıyorum. Resimde görülen bitki Taxus baccata (porsuk ağacı) olup, yaprakları sarmal olarak dizilmektedir. meyveleri önceler yeşil daha sonra olgunlaştıkça kırmızı ve sarı renkte olmaktadır. meyvelerinin ismi arillus olup meyveleri kuşlar için çok lezzetlidir. meyveleri ayrıca zehirlidir. ( yenilmemesi önerilir. ) bu tür makaslanarak şekil verildiği için , genelde parçılıkta kullanılmaktadır. umarım yararlı olmuştur. Taxus baccata (porsuk ağacı) Ben de topladım
aman dikkatli olun kırmızı tohumlar zehirliymiş ,içlerinden küçük kahve rengi tohumlar çıkıyor. Öğrendiğime göre kuşların bunu yiyip sindirmesi gerekiyormuş yoksa çimlenmiyormuş.Bunlar köklenmez ama kahverengi tohumları temizle kurut soğuk katlama yap ve dene bakalım .Ben denedim olmadı belki sen çimlendirebilirsin .

meymun
04-10-2010, 13:12
Merhaba,

Bu yaz Kemer'e balayına gittiğimizde çok güzel ulu çam ağaçları vardı. Birkaç kozalak aldım ve diktim. Şimdi ikisi yeşermeye başladı. Çamlar ulu, düzenli dalları ve küçük iğne yaprakları olan ağaçlardı. Kozalakları da yuvarlak 2-3cm. çapındaydı. Karaçam veya sarıçam olabilirler mi ? Hatta bilen varsa alt cinsini de merak ediyorum.

Karbonifer sonrası, dünyanın girdiği dönemin adı permiyen olup kuzey yarım kürenin 41 milyon yıl buzullarla kaplandığı dönemdir. Tropik bölgelerde varlığını koruyabilen eğrelti otları ve birkaç atkuyruğu türü yaşamını sürdürebildi. 280 milyon yıl önce buzul çağına ayak uyduran kozalaklılar oluştu. Bunlar yavaşlatılmış yaşam biçimleriyle günümüzde dönenceler dışı yaygın bitkilerdir. Ancak mevsimsel ortaya çıkan tundra otlarının yaşadığı bölge altında, soğuk iklimlerde varlıklarını koruyan, kış aylarında toprakla tüm alışverişini koparıp koruyucu kütikil tabakaları altında, ayakta ölü gibi dururlar. Permiyen sonrası trias dönemi ise buzullar nedeniyle boşalmış dünya onların eline geçti. 10.000 den çok kozalaklı türünün fosili bulundu. Bugün ise 500 tür ayakta ve yavaşlatılmış yaşamın en güzel örnekleri onlar.
Kozalakları dahi 3 yılda tohum kurutabilir. İlk yıl morumsu minicik kozalaklar, ikinci yıl büyüyerek yeşerir, sezon sonu hafif sararmaya başlar. Ancak üçüncü yaz döneminde kahverengileşip, kuruyarak yeni canlılar oluşturacak tohumlarını dökmek için açılmaya başlar.
Üreme sistemleri dahi yavaş çalışan bu ağaçların kozalaklarının boyutlarını tarif ederken kaçıncı yılda oldukları önemli. 2-3 cm lik kozalak gelecek yıllarda belki 15 cm olabilir.

d4rkw0r1d
11-09-2011, 15:48
Arkadaşlar bende konu açamıyorum burdan sorsam güzel olcak konuyla pek alakalı değil ama

çam ağacı yetiştirmek istiyorum acaba

bunun için anlatım var mı acaba
birde kozaklarlar ne zaman çıkar her mevsimde olur mu ?

sfkmert
01-01-2012, 18:14
teşekkürler sukranayalp

tolga uğuş
24-04-2012, 22:53
bir resim upload yapabilmem için en az bir mesajım olmalıymış.

Tohumcu Nılgun
24-10-2013, 18:07
Arkadaslar, bu kozalak ve tohumlar hangi agaca ait?

Pinus Strobus.

gokselcetin

gokselcetin
25-10-2013, 17:53
Arkadaslar, bu kozalak ve tohumlar hangi agaca ait?
Nilgün hanım ben Veymut Çamı / Pinus Strobus'a çok benzettim.
Ağlayan çam Pinus Wallichiana'ya da benzemesine rağmen kozalak ve tohum boyutlarının daha küçük olması, artı hem görsel olarak hem de Pinus Strobus'un kozalak yapısı bilgilerine göre uygunluğu açısından Pinus Strobus (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Pinus_strobus_Cone.jpg/465px-Pinus_strobus_Cone.jpg) diye düşünüyorum.

Begonya86
28-06-2014, 20:32
Bu kozalaklar çok güzelmiş.

A Gürkan
23-09-2014, 18:42
Herkese selamlar.
Bu kozalak hangi ağaca ait?
Yardımlarınız için teşekkürler.518552

gokselcetin
23-09-2014, 22:43
File:Pseudotsuga menziesii 28226.JPG - Wikimedia Commons (http://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Pseudotsuga_menziesii_28226.JPG)Herkese selamlar.
Bu kozalak hangi ağaca ait?
Yardımlarınız için teşekkürler.518552

Sn. A Gürkan, Douglas Göknarı (Pseudotsuga menziesii) olmasi gerek.

A Gürkan
11-01-2015, 20:07
532268

Herkese selamlar. Ben Picea abies olduğunu düşünüyorum, ama bütün sürgünler aşağı doğru sarkık duruyor. Kozalak ve ağaç hakkındaki değerlendirmelerinizi yazarsanız sevinirim.
Yardımlarınız için teşekkürler.

Charlaux
26-01-2015, 15:33
Merhaba arkadaşlar,
Bu kozalak hangi türdür cinsiyeti nedir nasıl ekilir yardımcı olabilir misiniz ?
Teşekkürler

cicibici1
16-05-2015, 23:26
merhaba,
bugün iü orman fak. içinden geçerken yerlerde bir sürü kozalak vardı, çok hoşuma gittiler çünkü güllere benziyorlardı. bende bir poşet topladım hemen. çünkü amacım bunlara sap takıp boyayıp aksesuar olarak kullanacaktım.
ilk sorum bunlar hangi çam türüne aitler. ikincisi bunları elimde gören biri içlerinde kurt olduğunu ve evime sarabileceğini söyleyerek beni korkuttu. bu kurtları vs. nasıl temizlerim.
teşekkürler..

resim çekmedim ama görsellerde bulduğum tek bir resim aşağıdaki linkte.

oytunla hayat: Ağustos 2014 (http://oytunlahayat.blogspot.com.tr/2014_08_01_archive.html)

zeyzey
08-01-2016, 22:58
532268

Herkese selamlar. Ben Picea abies olduğunu düşünüyorum, ama bütün sürgünler aşağı doğru sarkık duruyor. Kozalak ve ağaç hakkındaki değerlendirmelerinizi yazarsanız sevinirim.
Yardımlarınız için teşekkürler.

sayın A.Gürkan ; kozalak pullarınız pek net göremiyoruz.eğer pullanızda w şeklinde çıkıntılar varsa picea abiesdir eğer bu çıkıntılar fazlalaşırsa (ww) picea pungens olmalıdır ama o zaman yapraklar mavimsi olmalıydı. eğer kozalak pullarınız çıkıntılı değil ise oval şekilde geliyorsa biz buna tam kenarlı karpel diyoruz bu sefer picea orientallis yani doğal türümüz olan doğu ladini olur .

zeyzey
12-01-2016, 22:32
merhaba,
bugün iü orman fak. içinden geçerken yerlerde bir sürü kozalak vardı, çok hoşuma gittiler çünkü güllere benziyorlardı. bende bir poşet topladım hemen. çünkü amacım bunlara sap takıp boyayıp aksesuar olarak kullanacaktım.
ilk sorum bunlar hangi çam türüne aitler. ikincisi bunları elimde gören biri içlerinde kurt olduğunu ve evime sarabileceğini söyleyerek beni korkuttu. bu kurtları vs. nasıl temizlerim.
teşekkürler..

resim çekmedim ama görsellerde bulduğum tek bir resim aşağıdaki linkte.

oytunla hayat: Ağustos 2014 (http://oytunlahayat.blogspot.com.tr/2014_08_01_archive.html)

öncelikle fakültemize hoşgelmişsiniz :) pek emin olmamakla birlikte larix kozalağı olduğunu düşünüyorum

Haruntastan
15-09-2019, 14:59
26315
Merhaba
Sayın M.Saygın bu ağaç Cedrus Deodora Himalaya Sediri, dir. Benim sormak istedigim bu goruntudeki kozalaktan tohum cimlendirme veya coğaltma yapilabilir mi?

Onur Baş
10-04-2022, 14:24
Evet

junior
15-07-2023, 10:48
Merhaba 30 yaşında bir çam ağacı var. Kozalakları çok büyük oluyor 30 santim uzunluğa kadar ulaşabiliyor. Kozalaktan tohum olarak dikilmiş 30 yıl önce. Üzerinde yetişen kozalaklardan birinin fotoğrafını, ağacın taç görüntüsünü, kozalaktan çıkan tohumunu ve ağaç kabuğunun fotosunu da ekliyorum. Ben şu an elime gelen bir kozalağı fotoğrafladım. Çok daha büyükleri de oluyor zaman zaman. Dediğim gibi 30 santime kadar olabiliyor. Bu fotoğrafını koyduğum tam 20 santimlik. Aydınlatabilen çıkarsa teşekkür ederim. ❤️

https://ibb.co/jfSrS3J
https://ibb.co/Xt4qR3j
https://ibb.co/vsq30q0
https://ibb.co/c89G5Jq
https://ibb.co/PzJj8Cj
https://ibb.co/XW6YLH8
https://ibb.co/ZGg7WFC
https://ibb.co/jgkZd5j
https://ibb.co/Y0KZHGX
https://ibb.co/WnGQ6Vx
https://ibb.co/Pw2v1Jq