PDA

View Full Version : Ravend (Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe)




Billur Korkmaz
17-05-2007, 21:39
Bugünlerde sokaklarda,seyyar tezgahlarda daha önce hiç görmediğim bir bitki satılıyor.satıcıya sordum adı ışgın mış,birçok yararlarından bahsetti,kabuğu soyulup yeniliyormuş,Malatyadan geliyormuş.
Farmasötik botanik (Prof. Asuman Baytop)kitabında araştırdım,Rheum(ravent)türlerindenmiş.(R.ribes=ış ıgın)Taze sürgünleri ve genç yapraklarının sapları sebze olarak yenirmiş.
Prof.Turhan Baytop'un kitabında ise Elazığ bölgesinde sebze gibi yenildiği,köklerinin ise kabız olarak kullanıldığı bilgsini buldum.
Tadını bilen varmı?
.

Tadını bilmiyorum ve hiç tanışmadım ama meraklı bir doğadaki yenen bitkiler araştırmacısı olarak dikkatimi çekti ve yine internetteki gezinmelerim sonucu tüm bitki sitelerinde aynı bilgileri buldum.

RAVEND

Diğer Adları Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe

Karabuğdaygiller familyasından; büyük yapraklı, çok yıllık bir bitki cinsidir. Sebze veya süs bitkisi olarak yetiştirilen türleri vardır. Doğu Anadolu bölgesindeki yüksek yerlerde Işgın (Rheum ribes) denilen türü yetişir. Boyu 150 santimetre kadardır. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar. Yaprakları dairemsi, kenarları ince dişli, yüzeyi pürüzlü ve serttir. Kökleri ilaç yapımında kullanılır. Taze sürgünleri ve genç yapraklarından da sebze olarak faydalanılır. Terkibinde "Tanen" vardır. Kokusu kendine hastır. Tadı acıdır.

Tıbbi Etkileri: İştah açar, vücudu kuvvetlendirir, ishali keser. Mide ve bağırsak gazlarını giderir, idrarın rengini sarıya boyar. Çok miktarda kullanılırsa ishal yapar.

www.yemekicmek.com/sifalibitkiler (http://www.yemekicmek.com/sifalibitkiler)




Halit Togay
23-05-2007, 06:32
Bugünlerde sokaklarda,seyyar tezgahlarda daha önce hiç görmediğim bir bitki satılıyor.satıcıya sordum adı ışgın mış,birçok yararlarından bahsetti,kabuğu soyulup yeniliyormuş,Malatyadan geliyormuş.
Farmasötik botanik (Prof. Asuman Baytop)kitabında araştırdım,Rheum(ravent)türlerindenmiş.(R.ribes=ış ıgın)Taze sürgünleri ve genç yapraklarının sapları sebze olarak yenirmiş.
Prof.Turhan Baytop'un kitabında ise Elazığ bölgesinde sebze gibi yenildiği,köklerinin ise kabız olarak kullanıldığı bilgsini buldum.
Tadını bilen varmı?
.

Ferda Hanım İstanbulun biraz varoş tabir edilen mahallelerinde ışgın satılıyor. İkitelli'den aldım, balkonumda saklıyorum ama size nasıl ulaştıracağım bilmiyorum. Tadı mayhoş. dışındakisoymuğu soyulup yeniyor. İçi de lifli ve soymuğu tam almazsanız daha da lifli, nerdeyse yenmiyor. Ağızda topak oluyor.

Halit Togay
23-05-2007, 06:36
Ama satıldığını gördüğünüze göre neden alıp yemediniz?
Fiatı da çok ucuzdu ben aldığımda3 YTL. düşünün ki adam dağa-kıra çıkıp toplayacak, paketleyecek, alacak İstanbul'a getirecek, belediyecilerden kaçıp el arabasında satacak en fazla 30 kg var bir arabada kg da 1 ytl kazansa bir arabada 30 ytl kazanır.bir arabayı da kaç günde satar belli değil.

M.Sema
07-08-2007, 16:54
Merhabalar
#217 deki mesajdaki otun ismi gerçekten ışgındır.Biz aslen Elazığ'lı olduğumuz için bildiğim bir kaç ottan biridir(eskiden buraya üye olduktan sonra gittikçe artıyor bu sayı).Işgının satın alınmasında dikkat edilecek en önemli şey olabildiğince ince,körpe olanların alınmasıdır.Fazla bekletmeden tuza bulanarak yenir.Önce dış yüzeyinde gördüğünüz tüylü yüzey soyulur.Dolapta bekletmek isterseniz bir kağıda sarmanız önerilir.

M.Sema
07-08-2007, 16:58
Işgının tadı yeşil eriğe benzer.Minik minik doğrayıp tavada kısık ateşte ,ağzı kapalıyken iyice öldürüldükten sonra içine yumurta kırılır.Afiyet olsun.

handanhanım
10-02-2008, 12:56
Evet kesinlikle tanıyorum:) Çocukluğumun vazgeçilmez lezzetlerinden. Bulabiliyorsanız bol bol yiyin. Ailem Elazığlıdır ve en sevdiğimiz bitkilerdendir. Hem çiğ yenir hem de doğranıp omlete konur çok lezzetlidir. Çiğken tuza batırıp yemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun, keşke burda da bulunsa:)

handanhanım
10-02-2008, 12:58
O topaklananlar durmaktan bayatlayanlardır. İnce ve taze olanları almaya çalışın.

feriha
10-02-2008, 14:12
Işgın ı kardeşim İsveç ten getirmişti tadına bakmamız için. Orada turtalara pastalara konduğunu söyledi. İsveçliler tatlı-ekşi lezzeti seviyorlar. Mevsiminde bulursam bende deneyeceğim.

zodabas
29-03-2008, 12:54
Feriha Hanımında belirttiği gibi,
ışgın yurt dışında pasta yapımında kullanılmaktadır. Özellikle Almanya'da ışgınlı meyveli yoğurtlar mevcut olup Rhabarber olarak bilinmektedir.

Kiraz
29-03-2008, 15:04
17 sene kadar önce İngiltere'de gördüğüm bu bitki hakkında, ben de uzun zamandır bilgi arıyordum,sonunda ulaştım. Hatırladığım kadarı ile çok iri bir pazı görünümünde, sapları kırmızımsı. Saplarının kabukları soyulup, küçük küçük kesilerek keklere, turtalara konuyor. Ekşi-tatlı hoş bir tadı var. Senelerdir nereden bulurum diye merak ederdim, artık Türkiye'de de olduğuna göre, isimlerini de öğrendiğime göre en kısa zamanda bahçenin bir köşesine yer açacağım.

Öncelikle keklerde denemenizi tavsiye ederim, kuru üzüm gibi küçük parçalar halinde kullanabilirsiniz.

zodabas
29-03-2008, 20:00
Merhaba Nurbahar Hanım,
sizinde yazdığınız gibi ışgın, iri bazı sapı görünümünde olup kırmızı renklidir. Bir örnek teşkil etmesi amacıyla aşağıdaki linkleri veriyorum:
http://dilekce.blogspot.com/2005/05/rhabarber-marzipan-kuchen.html
http://de.wikipedia.org/wiki/Gemeiner_Rhabarber

izzeterisen
29-03-2008, 21:43
Hakkari'deki dağlarda da çok vardır.
Elazığ-Tunceli yöresinde sevilerek yenilir.
Yenen kısmı bitkinin gövdesi olup ekşidir.

munzurlum
21-06-2008, 18:32
tunceliden tohumlarından getirttim ama nasıl dikilir bilmiyorum buralarda (manisa) yetişir mi,bilen varsa yardım edinnn.teşekkürler

corto
05-05-2009, 02:00
sayın munzurlum ben çocukluğumda toplamıştım ışgın'ı yetiştiği yüksekliğe tırmanmak altı saati almıştı ve iç anadolu bölgesindeydi. ege bölgesi nemli olmakla birlikte belki manisa'nın daha kuru olması ihtimali dahilinde yetişmesi mümkün olabilir ama alçak bölgelerde ışgın yetiştiğini hiç görmedim. sanırım ışgın'ın yükseklerde yetişmesi gibi bir durumu var.
ayrıca ışgın'ın acımsı olduğuna dair yazılar gördüm eğer aynı bitkiden bahsediyorsak ışgın kesinlikle acı değil. tatlı ekşi bir tadı var ve insanın yedikçe yiyesi geliyor. o zamanlar uyarırlardı çok fazla yemeyin hazmedemezsiniz diye.
alırken köke en yakın bölgelerini sıkın eğer odunsulaşmışlarsa pek yenecek hali kalmamıştır. dış kabı yumuşak dikenlidir. ele batmaz. çabucak etli bölümden ayrılabilir. çiğ yemnesi oldukça keyiflidir. ben ışgını blenderden buz ve limonla (ya da portakalla) geçirip cin votka türünden alkollü içkilerde kokteyl olarak bile kullandım ve sanırım kolay rastlanamayacak bir lezzete ulaştım.
tavsiye ederim

hozat
06-05-2009, 00:43
Işgın bu günlerde fatih kadınlar pazarında çokça satılıyor.
Sayın corto kokteyli deneyeceğim

hassoman
13-05-2009, 11:19
Işgın'a uçkun da deniyor.
Bu otla Bitlis'te karşılaşmıştım.
Bahar da kar sularının erimeye başladığı zamanda ortaya çıkıyor.
İnsanlar bir yandan konuşurken bir yandan da kamçı gibi olan gövdenin kabuğunu soyarak yiyorlardı... Biraz sonra yanlarında soyulmuş kabuklar yığılmış oluyordu.

İlk yediğimde bana üzüm asması bıyığı tadında gelmişti. Sonra alışkanlık yaptı. Ben de yemeden duramaz olmuştum.

Milliyet internet haberde uçkunla ilgili bir haber çıktı. Kimi arkadaşların ilgisini çekebilecek çekici bir başlıkla verilmiş :D (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15084&highlight=azg%FDn)

Haber şöyle:



Vekillerin kapıştığı doğal viagra

Meclis'te ilginç ve yararlı bir meyve dağıtıldı. Bakanlar vekiller beğenerek yediler. Adı Uçkun. Peki ne işe yarıyor dersiniz?

TBMM İktidar kulisinde oldukça yararlı olduğu özellikle vurgulanan bir meyve dağıtıldı. Meyvenin adı Uçkun. Dağıtan AKP Hakkari Milletvekili Abdullmuttalip Özbek. Kuliste milletvekilleri ve bakanlara dağıtıldı. Her dalı özel paketlenmiş meyvelerin üzerine özel bir not da düşüldü.

Not aynen şöyle:

HAKKARİ MUZU

“Yöremizde Hakkari Muzu olarak bilinen “UÇKUN” mide, bağırsak, hazımsızlık ve öz ellikle şeker hastalığına iyi geld iği bilinmektedir.

NOT: Soyularak yenir. Abdulmuttalip Özbek Hakkari Milletvekili

UÇKUN’UN GİZLİ ETKİSİ

Kilolarca Uçkun, kuliste AKP’li milletvekili ve bakanlara dağıtıldı. Kulisteki sehpaların üzerine yayılan ve soyulup, tuza banılarak yenilen Hakkari Muzu Uçkun’un notta yazılan yararlarının yanı sıra bilinen ön önemli yararı aslında afrodizyak olması.

Yalnızca Hakkari ve çevresinde yetişen bu özel meyve bölgede çok bilinmesine ve tüketilmesine karşın, diğer illerde çok az bulunan ve satılan bir ürün.

78149

UÇKUN NEDİR?

Işgın, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) ailesinden, bazı yerlerde boyu 100-150 santimetreyi bulan otsu bir dağ bitkisi. Işgının bir filin kulaklarını andıran büyük yaprakları bulunuyor. Bu yaprakların ortasındaki gövde, dibinden kesilerek şehirlere getiriliyor.

Dış kabukları tıpkı muz soyar gibi soyulup içi yeniyor. Lifli bir yapısı olan bu bitkinin tadı biraz ekşi ve biraz da mayhoş. Çiğnedikçe ağızda tatlı/ekşi bir lezzet kalıyor.

Özellikle yemeklerin ardından yeniyor ışgın. Hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi rahatlatıyor.

78148

Zübeyir Kındıra - İnternethaber

denizakvaryumu
13-05-2009, 14:14
Hakkari muzu ismi hoşuma gitti ama bu bitkiyi Hakkari'liler sahiplenmesin.

Elazığ gibi başka illerde de üretiliyor.

Ama reklam herşeydir.

Reklamı yapan parayı kazanır.:D Bu bakımdan milletvekilini tebrik etmek gerek.

Işgın özellikle tuzla çok güzel yenir.

M.Sema
13-05-2009, 17:37
Aaa işte bakın Elazığlılardan tepki geldi bile. Ama haklısınız reklamı yapan parayı kazanır.

hozat
14-05-2009, 00:26
Işgın deyince aklıma Tunceli gelir, ışkını en çok orada yedim .Yalnız çiğ olarak değil yemeği de yapılır.Daha önce tarifi verildiği için tekrar yazmıyorum.
Tatmak ve tanımak isteyen olursa

hozat
14-05-2009, 00:28
Fatih Kadınlar Pazarında şu sıralar satılıyor.

istcallst
13-10-2009, 09:11
Bu foruma bayılıyorum. Ben de cocukken Almanaydan hatırlıyorum o musteşem tatlıları, reçel da çok güzel oluyor. Keşke burada tohum bulabilirsem. Istanbul Anadolu tarafında pazarlarda hiç görmedim.

tuan_a
14-10-2009, 18:19
Resimdeki bitki Rhubarb olarak satılıyor ben kök olarak aldım ve yetiştirmeye başladım çok güzel reçeli oluyor değişik aromalı bir tadı var ilk sene yenmiyor ikinci sened çıkan saplar yeniyor kendi kendine lale soğanı gibi çoğalıyor tekrar dikime gerek kalmıyor.Kışa dayanıklı donma yapmayan bir bitki ve yapraklarının yenmemesi gerekiyor tohumu olduğunu bilmiyordum kök bitki .Sevgiler

akrepkızı
07-01-2010, 22:57
arkadaşlar ışkının çiçegi hoşuma gitti köklü olarak yetişen bölgelerimizden nasıl temin edebiliriz acaba?bahçeye güzel çiçekleri ve kokusu için dikip yetiştirmek istiyorum.

Asia
07-01-2010, 23:20
Ben de ışkınla Van'da tanışmıştım. Öğrenciler getirirdi. Tadı çok güzeldir.

denizakvaryumu
25-02-2010, 09:10
127029


Yayla Muzu Kanseri Önlemede Etkiliymiş!

İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Türkiye’de özellikle Elazığ, Van, Bitlis, Hakkari ve Erzurum’da yetişen bir bitki olan ‘Işgın’ın kanserle mücadelede çok etkili olduğunu, bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya çıkardı.

İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Türkiye’de özellikle Elazığ, Van, Bitlis, Hakkari ve Erzurum’da yetişen bir bitki 'Uçkun'un' kanserle mücadelede çok etkili olduğunu, bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya çıkardı.

Sheffield Hallam Üniversitesi’nin araştırmasına göre, ışgında diğer kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önlemeye yardımcı olan kimyasal maddeler bulunuyor. Polifenol adlı bu kimyasal maddeler başta lösemi olmak üzere birçok kanser türünü önleyebiliyor.

Araştırmayı yürüten Sheffield Hallam Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nikki Jordan-Mahy, Daily Telegraph gazetesine, “Araştırmalarımız ışgın özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu gösterdi."

Bu bitkiden elde edeceğimiz polifenollerle oluşturulacak bir ilaç da kanserle mücadelede kullanılabilir” diye konuştu. İngiltere’de oldukça popüler olan ışgının sapları ve kökleri tüketiliyor. Ülkede bu bitkinin, pastası, tartı hatta kokteyli bile yapılıyor.

kaynak (http://www.gazetevan.com/wp/index.php/2010/02/16/yayla-muzu-kanseri-onlemede-etkiliymis/)

fatih-batal
10-01-2012, 15:33
17 sene kadar önce İngiltere'de gördüğüm bu bitki hakkında, ben de uzun zamandır bilgi arıyordum,sonunda ulaştım. Hatırladığım kadarı ile çok iri bir pazı görünümünde, sapları kırmızımsı. Saplarının kabukları soyulup, küçük küçük kesilerek keklere, turtalara konuyor. Ekşi-tatlı hoş bir tadı var. Senelerdir nereden bulurum diye merak ederdim, artık Türkiye'de de olduğuna göre, isimlerini de öğrendiğime göre en kısa zamanda bahçenin bir köşesine yer açacağım.

Öncelikle keklerde denemenizi tavsiye ederim, kuru üzüm gibi küçük parçalar halinde kullanabilirsiniz.

merhaba sn. kiraz. ışkın yetiştirmeye başladınız mı??

Hillbilly
30-01-2012, 16:27
İddia ediyorum en güzel Işkın ( Rheum Ribes ) Tunceli Ovacık Munzur Dağlarında yetişiyor. Tamamen çevre kirliliğinden uzak, İsviçre alplerini anımsatan izole bir bölge. Buradan gelen ışkın ekşi-tatlı mükemmel lezzette olur. Başka yerlerden gelen ışkınlar da lezzetli olabilir ama burdakiler farklı oluyor. Acı ve aşırı buruk tatta veya odunsulaşmış yapıda olan ışkın zor yenir ama mevsiminde ve tatlı-ekşi olan türü mükemmeldir.

Kiraz
31-01-2012, 16:05
merhaba sn. kiraz. ışkın yetiştirmeye başladınız mı??

2010 'da Almanya'dan köklü halde gelmişti (Nisan-mayıs ayında fide halinde satılıyormuş), bahçede fazla güneş almayan bir yere diktim, çoğaltıp dağıtmaktı niyetim. Ağustos ayında birden bire yok oldu.

Geçen sene de bir kök geldi, daha iyi korumak için sebze bahçemden aldığım toprakla bir saksıya diktim, yarı gölge bir yere yerleştirdim. Yazın durumu iyi gidiyordu ama yine ağustosta tamamen yok oldu. Saksı toprağını boşalttım, kocaman yumru da erimişti. Nerede hata yaptığımı anlayamadım.

Aklım ışkında kaldı ama ümidim kalmadı.

MeyveliTepe
31-01-2012, 16:25
Bende 15-20 kök vardı. Tohumdan yetiştirmiştim. Geçen yaz iyi bakamadım 4-5 köke indi. Bu bahar eski köklerden yine sürgün verebilir.

Kiraz
31-01-2012, 19:56
Sn. Meyvelitepe, tohumdan yetişmesi zor mu? Bana getirenler ilk aradıklarında tohum aramışlar ama bulamamışlar, bitkide de tohumu hatırlamıyorlar. Tohum vermesi zor mu oluyor.

Yetiştirdiğiniz ortamda şartlar nasıl? Neye dikkat etmek gerekiyor? Çok sudan mı çürüttüm diye düşünüyorum ama suyu seven bir bitki sanırım. Çok susuz da bırakmadım.

MeyveliTepe
31-01-2012, 20:59
Tohumdan yetişmesi çok kolay ve çok dayanıklı. Geçen sene benimkiler çiçeğe kalktılar ama çiçek saplarını kestim. Bakımı konusunda ben de çok deneyimli değilim ki, bir sürü kök yok oldu. Gölge ve nem seviyor diye biliyorum.

Bir de sap üreticileri tamamen karartılmış sera gibi bir yerde karanlıkta yetiştiriyorlar. Böylece kocaman yaprak ve lifli saplar yerine minicik yaprak ve uzun, kalın lifsiz çıtır çıtır sap oluyormuş. Açıkta yetişenler için üstü kapaklı, altı açık küp gibi bir şeyler yapmışlar. Bitki küpün içinde kalacak şekilde giydiriyorlar. Böylece karanlıkta kalarak sap büyütüyormuş.

Sergüzen
25-02-2012, 21:59
Işkın, Uşkun veya Uçkun Van yöresinde halı ve kilimleri kırmızı boyamada kullanılıyor.

hayalkuran
02-03-2012, 16:49
Ben Siirt-Kurtalan doğumluyum.1.5 yaşına kadar orada kalmışız.Annem değişik tatları denemeyi ve farklı yemek tariflerini yapmayı seven bir kadındı.Kurtalan'dan bahsederken ışgın ve Bıtım'dan bahsederdi.Ama Işgının tadını sevememiş. Garip bir kokusu olduğunu söylerdi.Ben hala merak ediyorum.Bulup denemek isterdim.

ekc
02-03-2012, 19:07
ışgınla hodan veya kaldirek diye bilinen bitki aynı mı acaba bilen var mı ?

Kiraz
03-03-2012, 12:54
Hodan farklı bir bitki, bahçede kolayca yetişiyor.

fatih-batal
14-04-2012, 15:48
Istanbulda satılmasına 15 gün kaldı..:))) heyecanla bekliyorum....
:) :)

Kiraz
14-04-2012, 16:13
Istanbulda satılmasına 15 gün kaldı..:))) heyecanla bekliyorum....
:) :)

Nerede?

fatih-batal
29-04-2012, 15:01
2010 'da Almanya'dan köklü halde gelmişti (Nisan-mayıs ayında fide halinde satılıyormuş), bahçede fazla güneş almayan bir yere diktim, çoğaltıp dağıtmaktı niyetim. Ağustos ayında birden bire yok oldu.

Geçen sene de bir kök geldi, daha iyi korumak için sebze bahçemden aldığım toprakla bir saksıya diktim, yarı gölge bir yere yerleştirdim. Yazın durumu iyi gidiyordu ama yine ağustosta tamamen yok oldu. Saksı toprağını boşalttım, kocaman yumru da erimişti. Nerede hata yaptığımı anlayamadım.

Aklım ışkında kaldı ama ümidim kalmadı.yazık olmuş... elinizde olsaydı bir kök isteyecektim... bugün ümraniye dudullu pzarında bulduk....:))

fatih-batal
29-04-2012, 15:05
Nerede?

Fatih kadınlar pazarında ve ümraniye dudullu pazar pazarında bulabilirsiniz....
fatihte kesin bulabilirsiniz.. ama dudullu pazarında garanti vardır diyemem...

Hillbilly
11-05-2012, 12:00
Işgın ın en tatlısı sonunda kendini gösterdi (Tunceli Ovacık Işgını). Burada bir kaç yerden geliyor farklı zamanlarda ama en tabii ve en soğuk bölgeden gelenin tadı başka oluyor zaten en son yeme olgunluğuna ulaşan da Ovacıktan gelen. İnanılmaz bi tadı var özellikle ne kadar tüketseniz de bir şekilde artık yeter hissi uyandırmıyor, bence oldukça sağlıklı ve eğer lifli gıda yenmesi gerekiyorsa alın size tamamen liflerden oluşmuş bir sebze türü.(Sanıyorum sebze diyebiliriz)

eymoş
17-12-2013, 13:44
Ravent Almanya da çok iyi bilinen bir bitkidir.Reçeli, pastası, kompostosu yapılır.Saplarının rengi kırmızımtıraktır.Denizli de nerede bulabilirim???Hem dikmek hemde yemek için???

Sumiregusa
01-05-2014, 09:11
Konu çok eski olmakla birlikte şansımı denemek istiyorum. Avrupa yakasında ışgın nerede bulabilirim veya ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı acaba ? selamlarımla

Hillbilly
02-05-2014, 11:29
Bu konuda şunu söylemeliyim. Herhangi bir meyve veya sebzenin tadı toplanma zamanı, bekletilme koşulları, bitkinin genetiği, iklim, coğrafi koşullar ve kendine has bir takım özelliklerden dolayı inanılmaz değişiklik gösterebiliyor. Bizim memlekette ışgın iki farklı ilçeden gelir. İlk getirilen ilçe ilin güneyinde daha sıcak (aslında aralarında hava şartları açısından önemli farklar var neyse) buradan gelen bitkinin eti genelde acımsı ve hani ayva yediğinizde boğazınıza takılır kalır ya işte tam da aynısını yaşatırken ilin kuzeyinden çok daha sonradan gelen malum kış koşulları daha belirgin ve uzun işte buradan getirilen ışgın kıtır kıtır, hafif tatlımsı, sulu ve tadı çok güzel. Ayrıca taze olması da çok mühim. O yüzden eğer acı olanlardan biri denk gelirse hemen bu da neymiş gibisinden peşin bir fikre sahip olmayın derim.

Sumiregusa
11-05-2014, 18:19
Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.

Hillbilly
14-05-2014, 21:31
Bizim buralarda ışgın nisan sonu gibi bitiyor. 15-20 günlük bi süre boyunca satışı yapılır. Her sene bolca tüketmeye çalışıyorum. Reçel vs. içinse hafif acı olması hiç bir sorun teşkil etmeyecektir zira pişince tüm acılığı yok oluyor. Maalesef bir sene kadar beklemek zorunda kalacaksınız. Bi sonraki yıl biraz erkenden nisanın ilk haftası gibi bulmaya çalışın. Doğu Anadolu, Güney doğunun kuzeyi, Doğu karadeniz de doğal bitki örtüsü içerisinde var olduğunu söyleyebilirim diğer bölgeleri bilmiyorum.

cicek2000
15-05-2014, 18:47
[QUOTE=Sumiregusa;1282690]Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.[/QUOTE

Dün Unkapanındaki Çarşamba Pazarında, el arabasında satılıyordu.

birnefestoprak
23-04-2015, 06:17
Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi?

Muda
24-04-2015, 06:17
Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi?

Ülkemizde doğal olarak aradığımız bir şeyin tohumuna nedense zor ulaşabiliyoruz. İnternette yaptığım araştırmada bitkinin Almanca isminden Türkiye'de tohumunun satıldığı yere ulaşabildim. Yerli tohum bulunabilse tabi ki çok daha iyi bir şey.

| Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Pembe-ravent-tohumu-geleneksel-rhubarb-pink-victoria,PR-2602.html)

Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/cok-yillik-rhubarb-ravent-tohumu-20-162294094?opi=143447298)

Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet (http://www.bahcenet.com/ravent-rheum-rhabarbarum.html)

Ozlem A
24-04-2015, 11:23
İstanbul'da Pazar günleri kurulan Kastamonu pazarında köylüler ışkın satarlar, eğer gitme imkanı olan yakınınız var ise köylülerden isteyebilir. Şimdi zamanı, tezgahlardan bilgi alabilirler.

Lonicera
24-04-2015, 12:19
Zengarden' den iki kere tohumunu alıp denedim. Bir tane bile çimlenmedi. Büyük olasılık bayat tohumdu.

birnefestoprak
24-04-2015, 19:30
Rhubarb burda cokca cilekli turta yapiminda kullanilir. Zengarden, yerli tohum satmaz; yurtdisindan toptan aldiklari tohumlari satiyorlar (yani onlardaki rhubarb tohumu buyuk ihtimalle yurtdisindaki ticari tohum piyasasinda sirkulasyonda olan bir cesittir).

Ülkemizde doğal olarak aradığımız bir şeyin tohumuna nedense zor ulaşabiliyoruz. İnternette yaptığım araştırmada bitkinin Almanca isminden Türkiye'de tohumunun satıldığı yere ulaşabildim. Yerli tohum bulunabilse tabi ki çok daha iyi bir şey.

| Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Pembe-ravent-tohumu-geleneksel-rhubarb-pink-victoria,PR-2602.html)

Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/cok-yillik-rhubarb-ravent-tohumu-20-162294094?opi=143447298)

Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet (http://www.bahcenet.com/ravent-rheum-rhabarbarum.html)

MeyveliTepe
24-04-2015, 21:49
Bendekilerden biri çiçeğe kalktı, biraz tohum olacak ama yabani çeşit değil.

birnefestoprak
25-04-2015, 21:04
Yukarda cokca kullanilir dedim ama geleneksel tarifleri vardir (sadece rhubarbli turta da olmasi lazim) demek istedim yoksa yerel ureticiyi bulmak cok zor (pazarda satani hic gormedim). Kimse zahmet edip ekmiyor. Bazen marketlere geliyor. Rhubarbli turta da organik urun satan kucuk marketlerde nadiren bulunabiliyor.

Ozlem A
25-04-2015, 23:18
Bugün Feriköy'deki organik pazara giden bir arkadaşım baktı benim için, ama orada yokmuş. Diğer taraftan Mayıs ayı civarında Cihangir sokaklarında doğadan toplanmış ışkınlar el arabası ile de satılıyor, sadece denk gelmek zor. Görürsem tohum konusunu soracağım, burada bilgi veririm.

Ozlem A
06-05-2015, 20:03
Fatih pazarında ışkın satıldığını duyunca hemen ısmarladım. Böyle dikenli bir şey geldi :) aradığınız yerli ışkın bu olabilir mi?

Lonicera
25-02-2016, 12:37
Sn birnefestoprak ve Sn MeyveliTepe başta olmak üzre, ayrıca Sn bahcedenn'e de teşekkürlerimle. Tohum taze olunca çimlenme dış mekanda bile bir haftayı bulmadı:))

Ozlem A
26-02-2016, 07:25
Çok güzel, umarım tatlı ışkın bulmak kolaylaşır ülkemizde. Zor bulduğum yabani ışkın taze olarak çok ekşi idi, ben de çilekle tart yapmıştım.

birnefestoprak
28-02-2016, 19:36
Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel :)

Elbereth
29-02-2016, 16:34
Bu bitkiyi ilk kez geçen yıl Erzurum'da görmüştüm. Sokakta tezgahlarda satılıyordu. Ayrıca hemen hemen her manavın öünde bir kasa vardı. Satan kişi kabukları soyulduktan sonra yendiğini ve tadının biraz acı olduğunu söylemişti. Ben denemeye cesaret edememiştim o zaman ;) Burada yazılanları okuyunca artık bu sene denerim bakalım nasılmış.

Ozlem A
01-03-2016, 21:44
Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel :)

Neredeyse ham denecek kadar ekşi bir tadı vardı bu ışkının. Tart yaptıktan sonra fena olmadı, yine de tatlı diye kastettiğim kırmızı dikensiz saplı olanları tercih ederim.

Lonicera
02-04-2016, 13:28
Sn birnefestoprak ve Sn MeyveliTepe 'nin göndermiş oldukları raventler oldukça sağlıklı şekilde gelişiyorlar.

Ozlem A
15-04-2016, 18:06
Burada bulamadığımdan taa Londra'dan alıp getirdiğim ışkınlar ile tart yaptım :) kırmızı saplı ışkınlar pişirmek için ideal, tatlı ekşi..

Yetiştirenlere mutlaka denemelerini tavsiye ederim. Çilekle birlikte reçeli de şahane oluyor.

Ozlem A
30-04-2016, 15:01
Işkın araştırmalara konu olmuş..

Işgın kanser hücrelerini öldürüyor – Sözcü Gazetesi (http://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/isgin-kanser-hucrelerini-olduruyor/)

Lonicera
08-11-2016, 11:23
Saksıdaki raventlerin tamamı maalesef çürüyüp yok olmuşlar:(. Saksıda olduğu için sulama problemi hep oluyor. Keşke bir kısmını bahçe köşesine ekseymişim. Tohum bağlatıp paylaşacaktık sözde. Bazen böyle şeyler de olabiliyor, yeniden dener miyim? Taze tohuma ulaşabilirsem belki..;).

Muda
08-11-2016, 12:06
Bendeki 6 kök fideden üç tane bahçede halen yaşıyor. Üçü sıcaklardan ölmüş durumda. Umarım gelecek yıl tohum alacak şekilde gelişirler. Kışı atlatabilirlerse oldukça büyürler belki.

Muda
01-01-2017, 21:11
How to Grow Rhubarb | Joybilee Farm (http://joybileefarm.com/grow-rhubarb/)

Sayfayı Türkçeye çeviri özelliği kullanılırsa iyi oluyor.

Muda
04-02-2017, 09:56
Growing Rhubarb : How to to Grow Rhubarb - Plants, Seeds, Harvesting (http://www.countryfarm-lifestyles.com/growing-rhubarb.html)

isaser
02-03-2017, 14:41
Tohumunu nereden temin edebiliriz.

Muda
09-04-2017, 22:40
Kalan üç kök ışgınım yaprak çıkarmaya başladılar. Bir tanesinin yapraklarını hemen zararlılar delik deşik etmişler. Yaprağının zehirli olduğunu bilmiyorlar herhalde. :)

643486

643487

643488

Eelif
28-04-2017, 08:43
Ravent (Rheum rhabarbarum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, Rheum cinsinden çok yıllık otsu bitki. Yaprakları zehirli olmasına karşın, yaprak sapı beslenme ve tıpta kullanımı nedeniyle dünyanın pek çok yerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Batı Avrupa mutfaklarında ve Geleneksel Çin tıbbında kullanım alanı bulmaktadır. Ravent Türkiye'de yetiştirilmemekte ve sınırlı çevrelerce tanınmaktadır.
Besin olarak kullanımı:
Batı mutfağında kek, turta ve pastalarda kullanılır.
Tıbbi kullanımı:
Halk tıbbında asırlardır müshil olarak kullanılır. Geleneksel Çin ve Arap tıbbında oldukça popülerdir.
Bunlar da resimleri:
http://www.bitkicenter.com/wp-content/uploads/rebarb3.jpg
http://i.sabah.com.tr/sb/galeri/yasam/ravent-bitkisinin-bilmediginiz-faydalari/2.jpg

zoobe
17-04-2018, 08:24
bitlis'te tohumları haziran ayında olgunlaşıp yere dökülüyormuş ancak dağa çıkmak gerektiği için toplamam zor. Bir arkadaşımdan daha önce "arıyorum" kısmında gördüğüm için rica ettim. haziran temmuz aylarında bir şekilde bulursa (o da toplamaya çıkanlardan rica edecek) bana gönderecek. benim bu bitkiyle pek bir ilgim yok, eğer tohum gelirse "arıyorum" kısmındaki arkadaşlar öncelikli olarak isteyenlere gönderirim.

Muda
24-04-2019, 22:29
https://moniquevandervloed.nl/rabarber/

Muda
27-04-2019, 00:07
Bu yıl nihayet çiçeğini görebileceğiz. Yerim su tutan bir yer olmayınca istediğim gibi gelişmediler. İşin kötü tarafı bende yabani kuzukulakları var. Aynı zamanda çiçeklenmezlerse sıkıntı olmaz sanırım. Bunlar çiçek açmaya başladılar.

692097

692096

Yaprakların üzerinde olanlar kar.