Bağlan

View Full Version : Ateş dikeni (Pyracantha coccinea)

spooky_spook
09-12-2005, 00:13
Latince adı: Pyracantha Coccinea
İlkbaharda salkım şeklinde sarımtrak ve beyaz çiçek açar. Koyu kırmızı, kırmızı turuncu ve sarı renkli üzüm salkımı şeklinde meyve yapar. Ilıman yerlerde, organik maddesi iyi, derin toprakları sever. Orta anadolunun sert kışlarında yarı her dem yeşil olur. Tohum ve çelik ile üretilir.

---İç ve Dış Mekan Süs Bitkileri Kataloğu
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü/Bitki Üretim Daire Başkanlığı---

spooky_spook
09-12-2005, 00:20
Pyracantha Coccinea Roemer (Rosaceae)3m kadar yükselebilen, dikenli ve beyaz çiçekli bir bitkidir. Meyveler 5-7mm çapında,küremsi şekilli, kırmızı veya sarımsı renklidir. olgun meyveleri yenir.
Eş anl. tavşan elması, ebembükü(amasya), kirkat(şavşat-artvin), kuş alıcı..
---Türkçe Bitki Adları Sözlüğü/Türk Dil Kurumu Yayınları:578---

spooky_spook
09-12-2005, 00:45
Fotoğrafını görmek için

128215
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2652

128216
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2693

backyard
09-12-2005, 07:53
birileri çalışmış gece :)

spooky_spook
09-12-2005, 22:25
bak, sen bana erken yat diye kızıyosun ama.. ben diyorum da inamıyosun ben faideli işler yapıyorum diye ;) :D

Baki Berk Kayalar
09-12-2005, 23:36
Valla bu arkadaştan eski okulumun bahçesinde de var. Bonsaiye uygun olduğunu düşünüyorum. Yendiğini bilmiyordum ama okulun haşarıları bunları toplayıp birbirlerine atıyorlardı. Bu arada Türkçe, Türk, Türkiye yazarken T leri lütfen büyük yapalım.

spooky_spook
12-12-2005, 22:21
bizim okulumuzun bahçesinde de vardı bundan.. biz yerdik zaten.. "küçük elma" derdik :)

Baki Berk Kayalar
15-12-2005, 03:07
Son zamanlarda karşıma pek çıkmıyor. Sapanca nispeten temiz olmasına rağmen gördüğümü hatırlamıyorum. Çıksa bile yürüyüş yolunda, parklarda filan görüyorum. Tadına bakmak isterdim ama havanın kirli olduğu yerde yetiştikleri için yedikten sonra zehirlenme tehlikesi yaşamak istemiyorum.

Plumbago
30-12-2005, 11:26
Tadına bakmak isterdim ama havanın kirli olduğu yerde yetiştikleri için yedikten sonra zehirlenme tehlikesi yaşamak istemiyorum.
Son donemlerde otoyol bitkilendirilmesinde cok sık kullanılmakla beraber, dikenleri nedeniyle cocuk oyun alanlari ve okul bahcelerinde kullanimindan kacinilmasi gereken bir bitkidir. Sınırlandırma amaclı olarak kullanima uygundur.

Ozellikle kentparklarinda karsiniza cikarsa meyvelerini yikadiktan sonra guvenle yiyebilirsiniz :) Mantik olarak soludugumuz havadaki partikuller meyve uzerinde olacagi icin zehirlenme riski nefes alirken oldugu kadardir :D

oktars
30-12-2005, 18:34
Çelik ile üretmek hangi ayda almamız gerekiyor

sezinci
30-12-2005, 23:53
Seralarda köklendirilecekse hemen her mevsim çelikle üretim yapılabilir ama en uygunu erken ilkbahardır. Aksi halde kış sonu ve ilkbaharda alınan çeliklerden elde edilen fidanlar yeterli kök gelişimi sağlayamayacağı için kış ayına yeteri kadar güçlü giremezler. Bu nedenle de kışı geçirmeleri çok zordur.

Bu uygulama çelikle üretilebilen hemen her tür için geçerlidir.

obscure_f
15-03-2006, 10:48
ya ates dikeni hakkinda bilgi veren arkadasim gercekten faydali isler yapiyosun umar1m banada yardim edersin ates dikeni hakkinda aciklamali ,elinde dokuman **** herhangi bi yazi varsa benimle paysabilir misin?? hocam odev verdi ve ayin 27 'inde teslim etmem gerekiyo.....

Plumbago
15-03-2006, 18:16
Obscure_f benim elimde de bu kadar bilgi var su anda. Odevin icin yetersiz kalabilir ama bir yardımıda dokunur bence :D

Latince Adı : Pyracantha coccinea
Türkçe Adı : Ateş Dikeni
Form : Çalı
Su isteği : Az
Yetişme Alanı : Tüm Anadolu
Özellik : Meyve, Form

3 m.'ye kadar boylanabilen, 2 m.'ye kadar yayılma alanı gösterebilen, sert görünümlü, dağınık dallı, herdem yeşil,çalı formundaki bitkilerdir.

Gövdesi genç sürgünlerde parlak, yaşlandıkça matlaşan kahverengi ve sert, iri dikenlidir..

Yapraklar yeşil renktedir.

Çiçekler beyaz renkli kurullar halindedir.

Meyveler kırmızı, sarı salkımlar halindedir. Tohum ve çelikle üretilir.

Park ve bahçe düzenlemelerinde engel, sınır bitkisi olarak kullanılabilir. Çocuk oyun alanları ve yürüyüş yollarında kullanımlarına dikenli olması nedeniyle dikkat edilmelidir.

obscure_f
23-03-2006, 13:04
ya tsk ederim plumbago saolasın halletmeye calısıyorum...

hasan42
25-03-2006, 23:18
Arkadaşlar, ateş dikeni bitkisinin kendi içinde türleri var mı? Sanki bu fotoğraflardakiler birbirinden farklı gibiler. Hem yaprak yapıları, hem meyve rengi ve meyvenin alt kısımlarında farklılıklar var sanki. Yanılıyor muyum?

Mine Pakkaner
26-03-2006, 12:20
Örneğin 3 tane farklı meyve rengine sahip çeşit var.Sarı, kırmızı, turuncu.

ateş dikeni
12-12-2006, 02:03
Merhaba,
Ben yeni üyeyim. Ateş dikenim yapraklarını az da olsa meyvelerini dökmeye başladı ve ben bakımı konusunda çok yeniyim. Hastalandığını düşünüyorum. Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.
Teşekkür ederim.

Todor
12-12-2006, 07:45
sayın ateşdikeni;
Üyeler için Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) sayfasında sorularınıza cevap alabilemk için dikkat etmeniz gereken noktaları görebilirsiniz.
Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendinizi tanıttığınız zaman konu hakkında bilgisi olanlar size cevap vercektir.
Hoş geldiniz. :)

ceratonia
12-12-2006, 11:58
Ateş Dikeninizde Sorun Olduğunu Zannetmiyorum. Heryil Bende Buna Benzer şeyle Karşilaşiyorum

ateş dikeni
13-12-2006, 12:00
Merhaba Ceratonia,
Sizden mesaj alınca rahatladım. Umarım dediğiniz gibi bir sorun yoktur. Benimle ateş dikeni bakımı hakkında bilginizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler

Mine Pakkaner
13-12-2006, 12:17
Ateş dikeni hiç bir özel bakım gerektirmez. Son derece kanaatkar bitkilerdir. Çok su onları rahatsız eder. Süzek, humuslu, zengin toprak karışımlarını ve eğer saksıda yetiştiriyorsanız derin kapları severler. Gölgede bırakmayın, tam güneş ister. Yaz mevsiminde kırmızı örümceğe karşı dikkatli olun. Bu mevsimde suyunu iyice azaltın. Sadece toprak kuruduğunda sulayın. Sürekli ıslak olmasın.

swordfish
24-12-2006, 15:25
Tohum ve çelik ile üretilir.]

Buğün yeni topladım. İçlerinden tohumlarını çıkarıyorum. Miktar olarakta çok fazla. Bunların çimlenmesi olurmu. Mesela bekletsek bu mevsimde ekmesekte baharda denesek bu bekleme süresinde tohumlar özelliğini kaybedermi.

Sevelim
24-12-2006, 17:07
Bursa'da refüj aralarında, sitelerin bahçelerinde bolca bulunur. Budandığında kamyonlara yükleyip götürüyorlar. Çok çabuk büyüyorlar. Uludağ'ın eteklerinde de kendiliğinden çıkmış hep. Kırmızı meyveleri gözalıcı güzellikte.

Bursa'ya gidince fotoğraf makinem de yanımda olursa değişik formda olanların fotoğraflarını çekeyim.

Bu onun çiçekleri mi acaba?
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=896

Galeriye eklediğim bu fotoğraf da ateş dikenine benziyor.
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2527

Mine Pakkaner
24-12-2006, 19:38
Sevelimgaleriye eklediğiniz fotoğraf bir ateş dikeni değil, kotonaster. Fotoğrafı zaten teşhis edilip altına not düşülmüş.

Çiçekse gerçekten ateş dikenine benziyor, ancak yaprağın sadece ucu görünüyor. Bitkinin tamamını görene dek yanılma payımızı saklı tutma koşulu ile bu ateş dikeni olabilir diyebiliriz.

Sevelim
24-12-2006, 23:06
Sevgili Mine, bitkilerden bu kadar anlıyorum işte. Kusuruma bakmayın, cahilliğime verin. İkisinin de kırmızı küçük meyveleri var. Yaş ilerleyince daha geç öğreniyorum herhalde. Ama Erguvan ağaçlarını öğrendim bu site sayesinde hangi mevsimde olursa olsun tanıyorum Erguvanları.

Çiçeği fotoğraflarken her zaman yaptığım gibi tek fotoğraf çekmemişimdir. Başka açılardan da fotoğraflıyorum. Makinenin ekranı küçük ve gözlerim net olup olmadığını seçemiyor. Bilgisayara yükledikten sonra görüyorum net olup olmadıklarını. Bir araştırayım yapraklarının daha net çıktığı başka fotoğraf var mı diye.

Sevelim
24-12-2006, 23:28
Buldum bile. Arıyı çekebilmek için epey uğraşmıştım. Umarım yaprakları yeterince ipucu veriyordur.

tabiat
26-01-2007, 10:09
Ateş dikeninin meyvelerinin şeker hastalarına önerildiğini duydum. Sanırım kan şekerini dengeliyormuş.

alice
19-01-2009, 21:43
Ateş dikeninin tohumdan üretimi ile ilgili deneyimli arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?

Polen
20-01-2009, 06:15
Ateş dikeni çalılarında istenen özellik; kış aylarında kırmızı -turuncu yoğun meyvalı görüntüsüyle bahçelerimizi süslemesidir.
Ancak; bazı fidanların bazen hiç veya çok seyrek meyva bağladığını görüyoruz. Meyva bağlaması için ne yapabiliriz?

Polen
02-02-2009, 15:43
http://img125.imageshack.us/img125/5977/atedikeniigf7.th.jpg (http://img125.imageshack.us/my.php?image=atedikeniigf7.jpg)

Ateş dikeni fidanının çiçeklenmesi ve meyva bağlaması için ne yapalım?

umutkara
03-11-2009, 00:53
Tohumdan ekmek mümkün mü acaba?

ankara
03-11-2009, 16:15
Merhaba ateş dikeninden ne zaman hangi büyüklükte çelik almalıyım direk toprağa diksek tutarmı?

nariçi
03-11-2009, 17:15
Genç sürgünlerden ilkbaharda dikerseniz %100 tutar.

ankara
04-11-2009, 22:43
Teşekkür ederim

Mine Pakkaner
04-11-2009, 23:42
.. ateş dikeniyle ilgili araştırma yaptım biraz, çeliğin kışın alınabileceğini öğrendim.Aacaba hangi boyutta almalıyım direk toprağa diksem tutarmı başka bir şey yapmam gerekirmi?...

Çeliklerinizi perlite veya kuma dikin. Çelikleri iç mekanda sıcakta ve nemli tutun. Odunsu çeliklerden almayın. Aşağıda nasıl çelik olması gerektiiğini anlatan fotolar bulacaksınız. Uzun bir genç sürgünü ortadan ikiye ve onları da parçalara bölerseniz bir çok çeliğiniz olur. Çelikleriniz 10 - 15 cm boyunda olsun. 2 boğum da perlit veya kuma girsin.

Çeliği doğrudan saplamayın, bir kalemle delik açıp çeliği dikin. Elinizde varsa köklendirme hormonu da kullanın. Çeliklere can suyunu aspirinli suyla verin. Aspirindeki salisilik asit köklenmeyi teşvik eder.

112951

112952

112953

bahtiyar02
30-12-2009, 10:07
Sevgili Mine Pakkaner;
Çalıştığım işyerinde Ateş dikeni var.Bunların genç filizlerini alıp dediğiniz gibi perlit,torf karışımı toprağa köklendirici hormon kullanarak diktim. Amacım tarlamdaki bahçeme çit olarak düzenlemek.Sizce Ateş dikeni uygunmudur? Saygılar

Mine Pakkaner
04-01-2010, 20:36
Fevkalade uygundur. Ateşdikeni çit öyle geçit vermez ki inanamazsınız. Yalnız bu şekilde yeni çeliklediğiniz fideden çit yapacaksanız çok sık dikim yapmanız gerekecek haberiniz olsun. Çift sıralı çit teşkil edin. Yani zikzak dikim. Bu durumda mükemmel bir çitiniz olur. Sıra arası 40 cm yazdım ama siz bunu daha düşürerek dilerseniz daha ince bir duvar yapabilirsiniz. 25 cm den fazla düşürmeyin.

120682

bahtiyar02
04-01-2010, 22:16
Çok teşekkür ederim.Çelikleri yağmurlar fırsat verirse dikmeye gideceğim. Normal çelikleri direkt tarlaya diksem hava şartlarından etkilenme riski varmıdır? yoksa serada köklendirdikten sonramı dikeyim?Şuan dışarıda akşam saatlerinde 9 derece. Tarlamdaki bahçemin dere yatağı biraz daha ılık.
saygılar

k_donmez
03-02-2010, 19:47
Ateşdikeni'nin ateşi karları eritmeye yetmiyor. Yaprakların altına saklanan meyveler güneş çıksada şu kar erise diye bekliyorlar.

sagdil
03-02-2010, 22:59
Sevgili Mine Hanım
Ateş dikeni derin saksı ister demişsiniz. Bonsai yapmak istediğim bir fidanım var.
Dört ay önce aldığımda kök budaması yapıp 25-30 cm yükseklikte bir saksıya geçirdim
ve dinlenmeye bıraktım . Gayet sağlıklı gibi görünüyor, önümüzdeki günlerde de dallarını budamayı planlıyordum. Sizce bonsai için yanlış bir tür mü seçmiş oluyorum.
Fidanımı öldürmek istemem . Kaş yapayım derken göz çıkarmıyayım.....

k_donmez
21-05-2010, 20:10
39 nolu mesajda kar altındaki güzel görüntüsü yer alan ateş dikeni, bu yılın meyvelerini oluşturmak için çiçeklerini açınca yine kar yağmış gibi bir görünüm oluştu. Bu bitkiyi çok seviyorum. Her mevsimi güzel.

k_donmez
10-06-2010, 18:36
Çiçeklerin yerini ileride kırmızıya dönüşecek meyveler almaya başladı. Taze sürgünler de büyümeye devam ediyorlar.

prıtt
18-08-2010, 13:48
Arkadaşlar ateş elimde geçen senenin tohumlarından var. Bunları çimlendirmek için nasıl bir yol izlemeliyim. Soğuk katlama gereklimidir. Gerekirse ne kadar zaman soğuk katlamaya ihtiyaç duyar.

Hatice Tarhan
30-08-2010, 02:44
Sevgili Mine Hanım
Ateş dikeni derin saksı ister demişsiniz. Bonsai yapmak istediğim bir fidanım var.
Dört ay önce aldığımda kök budaması yapıp 25-30 cm yükseklikte bir saksıya geçirdim
ve dinlenmeye bıraktım . Gayet sağlıklı gibi görünüyor, önümüzdeki günlerde de dallarını budamayı planlıyordum. Sizce bonsai için yanlış bir tür mü seçmiş oluyorum.
Fidanımı öldürmek istemem . Kaş yapayım derken göz çıkarmıyayım.....

Sayın Sağdil bende ilkbaharda üç yaşında olan bodur ateş dikenini bonsai yapmak için sığ olan bir saksıya almıştım.Gelişimi gayet iyiydi, telleme yapmıştım saksı değişiminden önce ağustos başına kadar sağlıklı bir biçimde geldi ve malesef ağustos başında tamamen kurudu.Dikkatli olmanızı öneririm.

anily
24-11-2012, 10:52
Sayın Sağdil bende ilkbaharda üç yaşında olan bodur ateş dikenini bonsai yapmak için sığ olan bir saksıya almıştım.Gelişimi gayet iyiydi, telleme yapmıştım saksı değişiminden önce ağustos başına kadar sağlıklı bir biçimde geldi ve malesef ağustos başında tamamen kurudu.Dikkatli olmanızı öneririm.

Merhaba
2 ay evvel büyük saksıdan bonsaı saksısına aldığım ates dikeninde bir problem gorunmuyor.

aydoner
26-03-2013, 14:46
Ateş dikeninin tohumdan üretimi ile ilgili deneyimli arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?

Japon ayvası ve ateş dikeni tohumdan rahatça üretilebilir. Ancak tohumdan gelen bireyler kök kalınlaşması yapıncaya kadar köklendirilen çelik ağaç oluyor, problem bu...

aydoner
26-03-2013, 14:50
Ayrıca ateş dikeni olarak bitkiden sıkılırsanız elma ya da alıç aşılayabilirsiniz.

anily
10-05-2013, 21:22
Son ateş dikenim yavaş yavaş çiçeklendi.

icelord
05-10-2013, 14:53
Bodur Ateş Dikeni (Pyracantha Coccinea Nana) son zamanlarda belediyeler oldukça fazla kullanıyor. üeritiminde fark varmıdır?

Tohumcu Nılgun
05-10-2013, 15:26
Arkadaslar,
Ates dikeni calisi cit yapimi icin gercektende en ideal calilardan biri.
Gordugum kadariyla buradaki cogu park ve bahcelerde, cit yapiminda genellikle bu cali turu kullanilmis
ve cokta basarili sonuc vermis.

Bu calidan yapilan cit yazin yemyesilken, sonbaharda da salkim meyvelerinden dolayi turuncu,
kirmizi renklere burunuyor. Harika bir goruntusu var.
Bu citlere uzaktan bakildiginda turuncu, kirmizi renge boyanmis bir duvar goruyorsunuz.

Tohumcu Nılgun
07-10-2013, 00:32
Arkadaslar, Ates dikeninden yapilmis citlere buradan 1-2 ornek.

dombıra
12-10-2013, 17:22
Arkadaşlar tohum alma zamanı nedir?

kaknus
20-10-2013, 22:05
Buralarda bol miktarda ateş dikeni bulabilirsiniz. Kesip, söküp atarız. Şehre inince pek de değerlenmişler:D
448748

448749

448750

448751

anily
30-01-2014, 13:33
Ateş dikenimin meyveli hali...

Tohumcu Nılgun
30-01-2014, 14:24
Ateş dikenimin meyveli hali...

Ellerinize saglik Sn. anily, donem donem fotograflarini cekmissiniz.
Her haliyle gùzel bir cali.

Bu caliyi buradaki park ve bahcelerde cok gorùyorum.
Sanirim degisik tùrleri var, bazi tùrleri sonbaharda meyvelerini doktù.
Bazi tùrlerin de hala bu aylarda bile ùzerinde meyveleri var.

murat doğan
18-10-2014, 11:22
merhaba arkadaşlar nebarisini beğenerek aldığım ateş dikeninde bu bahar ve yazda havai köklendirme yaparak ik dalını ayırdım. tijli bir ağaçtı. aslında önümüzdeki baharada mini çalışmak için bir iki daha havai köklendirme yapmaktı ama yaklaşık iki aydır yaprak uçlarında kuruma olmaya başladı. sulamaya dikkat ediyorum saksı yüzeyi kurumadan, hatta kuruduktan sonra bir kaç gün daha bekliyerek suluyorum. yaprakların yeni yaprak eski yaprak olması pek değişmiyor tümünde genel bir yayılım var. yardımcı olur mu bilmiyorum ama ayırdığım dalı diktiğim saksıda da aynı şey oluyor. hatta zeytinde de yoğun olmasa da aynı durum var. ancak mesela aynı balkonda benjamin, begonvil, dut adaylarımda var onlarda böyle bir sıkıntı yok. yoğun olarak ateş dikeninde ve azda olsa zeytinde var. burada havalar halen sıcak gidiyor. ağaçlar halen uyku dönemine girmedi. gübrelemeyi temmuz sonunda kestim. acaba erken mi kestim diye düşünüyorum. çünkü burada mevsim uzun sürüyor.

521633

521634

521635

521636

521638

tarku
29-12-2014, 11:15
Merhabalar,
Ateş dikeninin kök yapısı nasıldır acaba? Meyilli arazilerde toprak kaymasını engeller mi?

Mesut Temiz
23-06-2015, 16:53
Ateş dikenine çok benzeyen, ancak yaprakları daha uzun ve zeytin yaprağını andırır bir şekilde olan, yaprak kenarları da düz olan bir bitki var... Meyveleri daha ufak ve sadece turuncu renkli oluyor.. O da parklarda kullanılsa da ateş dikeni kadar yaygın değil... Adını bilen bir arkadaşımız çıkar mı acaba?

Llama
13-09-2015, 08:55
ne zaman budanmalı ?

elma var yen mi
19-10-2015, 13:53
Merhabalar;

Ateş dikeni çok ilgimi çeken bir çit bitkisi.
Ankarada evimin ön cephesine çit olarak ekmeyi düşünüyorum.
Ancak çit olarak kullanılan farklı bir türü mü var?
Zira bazı yerlerde adeta duvar gibi, mükemmel formda görüyor ve özeniyorum.
Ancak bazı yerlerde çok biçimsiz duruyor.
Bir de çam ağaçlarının altında(gölgede) büyümeye elverişliler mi?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler...

arx217
20-11-2015, 14:12
Bu siteden ve internette yaptığım araştırmalara göre evet birden çok türü var. Ancak Türkiyede fidan satış sitelerinde Pyracantha coccinea ya da Pyracantha coccinea nana türlerini gördüm sadece. Ikisi de çit için uygun.

Düzgün bir çit formu vermek için sık ekim yapmak (bakınız, bu sayfadaki Mine Pakkaner'in mesajı) ve düzgün şekilde budamak gerekiyor. Kendi haline bırakırsanız çit bitkisi olmaktan çıkıp küçük bir ağaççık halini alacaktır eminim.

Okudum tüm sitelerde bolca güneş görmek istediği yazıyor. Eğer yeterince güneş almazsa çiçeklenme ve meyve az oluyormuş ki bunlar bu bitkinin en gösterişli kısımları. Çam ağaçları yoğun gölge yapıyor. Ayrıca dökülen yapraklar da toprağin pH değerini düşürüyor (asidik yapıyor) diye biliyorum. Asidik toprakta yetişmeyi sevip sevmediğini incelemek gerekir.

Talha Ateş
13-03-2016, 14:17
Geçen yıl bahar aylarında diktiğim kalemlerin ilk durumunu ve bir yıl sonraki halini aşağıdaki linkte paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz..:p

Minik salkım şeklinde veya taneli çoğunlukla turuncu ve kırmızı meyveleri olan dikenli süs bitkisi... Yaz-kış yeşil kalan ve meyveleri yenebilen, orta derecede su isteyen bu bitkinin diğer başka isimleri de bulunmakta.

Tohumlarından sonbaharda ekilerek ve bahar mevsiminde yarı odunsu dallarından çelikler alınarak çoğaltılabilir.

Bu foto-video da sırasıyla yaptığım bir çalışma yer almakta. Şubat - Mart aylarında almış olduğum dallardan yaklaşık 12-13 cm boylarında keserek 25 adet kalem oluşturdum. Tek kullanımlık saksılara hazırladığım topraklara bunları diktim. Tamamı Allah'a şükür tuttu.

Bu güzel bitki istenirse tek tek dikilip ortalama 3-4 metre büyüklüğünde ağaç olarak yetiştirildiği gibi çok sık olarak dikilip duvar şeklinde budanarak çit şeklinde yetiştirmekte mümkün.

Özellikle bahar aylarında alınan çeliklerden dikilince tutma oranı çok daha fazla olmakta....
https://www.youtube.com/watch?v=4J6GQIFH-Vk

gunes tor
25-04-2016, 10:54
Arkadaslar bahcemızde 3 adet ateş dikeni var yaklasık 3 yıllık..Ancak karasal iklimde yasadıgımız ıcın gelısımı ılıman ıklımdekilere göre düşük..Benım sorunum yerini değiştirmek istiyorum..Sızce bu mumkun mu? Kökleri nasıl acaba yüzeysel mi kazık kök mü? Hiç bu buyuklukte ateş dikeninin yerini değiştiren oldu mu acaba?