PDA

View Full Version : Hodan (Ispıt, Kaldirik, Zılbırık, Zembil çiçeği)




Billur Korkmaz
26-03-2007, 00:59
Karadeniz'e özgü olan kaldirik bitkisinin hodan ya da ıspıt diye iki adı daha var sanırım. Hani şu yaprakları kalın, sert, tüylü ve çiçekleri mor açan, sulak yerlerde yetişen? Geçen yıl nisan ayında Trakya Bölgesinin Karadeniz bölümünde Kastro ve Kıyıköy'de buldum ve afiyetle yumurtalısını yaptım yedim, nefisti.:p
Umarım bu senede bulurum tesbit ettiğim yerde ve toplar yerim. Malum, doğaya aşık olupta şehirde yaşamak zorunda kalanların bu tür bitkileri bulduğunda attığı sevinç çığlığını tahmin edersiniz.. :cool:




Billur Korkmaz
08-04-2007, 23:03
Bu baharın açılışını yine Kastro ormanlarında yaptım ve harikuladeydi doğa.. Yenen yabani bitkileri henüz tanımaya çalışan ben karahindiba, hodan ve ebegümeci topladım bugün.. Özellikle de karahindiba konusunda okuduğum yazılardan çok etkilendim, oldukça faydalı.. Haftaya yine toplarım inşallah..
Özellikle hodanlar öyle çıtır çıtır ki, çiçeklerinin zerafeti başımı döndürdü..:) Yoksa fazla oksijenden sarhoş mu oldum acep?

YEŞİLCİ
10-04-2007, 10:51
Sevgili Billur Korkmaz,
çok şanslisiniz Açilişi Yapmişsiniz,biz Daha Siftah Edemedik.ben Bu Mevsimi çok Seviyorum.helede Yenebilen Otlari Toplamayi,çok Zevkli Oluyor. Hodandan (biz Kaldirik Deriz ) Turşuda Yapariz.çok Da Güzel Olur.

Halit Togay
11-04-2007, 22:07
Karadeniz'e özgü olan kaldirik bitkisinin hodan ya da ıspıt diye iki adı daha var sanırım. Hani şu yaprakları kalın, sert, tüylü ve çiçekleri mor açan, sulak yerlerde yetişen? .. :cool:

Bir adı da zılbırıktır. Bu pazar Kasımpaşa Pazarı'nda bolca vardı. Sabah erkenden gittim. 1Kg aldım, önce haşladım sonra bol zeytinyağı ile kavurup suyunu uçurdum. Ardından yumurta kırıp sabah kahvaltımda afiyetle yedim. (tabii ki hepsini değil)

Billur Korkmaz
12-04-2007, 00:39
Sevgili Billur Korkmaz,
çok şanslisiniz Açilişi Yapmişsiniz,biz Daha Siftah Edemedik.ben Bu Mevsimi çok Seviyorum.helede Yenebilen Otlari Toplamayi,çok Zevkli Oluyor. Hodandan (biz Kaldirik Deriz ) Turşuda Yapariz.çok Da Güzel Olur.

Sevgili Yeşilci, pazardan bu yana içim dışım bol yumurtalı kaldirik oldu inan.. Bu hafta diğer yenen bitkiler üzerinde yoğunlaşacağım, özellikle labada, hindiba ve eşekmarulu.. Zira, diğerlerini çok yakından tanımıyorum henüz incelemekteyim; sitedeki arkadaşlarımında yardımıyla elbette..
Bahar olur da sevilmez mi efendim, ruh yaşımız ne olursa olsun, yüreğimizdeki tohumların yeşerdiği, filizlerin tomurcuklandığı o en güzel mevsim..:cool:
Dilerim bu hafta da siz siftah yaparsınız da, burada anons edersiniz benim gibi coşkuyla..::))
Sevgilerimle...

Billur Korkmaz
12-04-2007, 00:45
Bir adı da zılbırıktır. Bu pazar Kasımpaşa Pazarı'nda bolca vardı. Sabah erkenden gittim. 1Kg aldım, önce haşladım sonra bol zeytinyağı ile kavurup suyunu uçurdum. Ardından yumurta kırıp sabah kahvaltımda afiyetle yedim. (tabii ki hepsini değil)

Halit Bey, ben maalesef hem sabah hem akşam yedim çok sevdiğim için ve marjinal noktaya dokundum bıkasıya:)

YEŞİLCİ
12-04-2007, 16:18
BİLLUR HANIM,
Emin olun bende gittiğimde sizin gibi burda ilana edeceğim.En kısa zamanda giderim inşallah.Size bol otlu günler ama bıkmadan.

Billur Korkmaz
14-04-2007, 10:56
BİLLUR HANIM,
Emin olun bende gittiğimde sizin gibi burda ilana edeceğim.En kısa zamanda giderim inşallah.Size bol otlu günler ama bıkmadan.

Bekleriz efendim, ben bu arada sadece şifalı yenen otlara değil, yabani meyveler, ağaçlar ve çiçeklerede takılmaya başladım Ağaçlar.net sayesinde..
Doğa kültürümü genişletme yolunda emin adımlarla ilerliyorum songünlerde..:D

Halit Togay
15-04-2007, 08:27
Halit Bey, ben maalesef hem sabah hem akşam yedim çok sevdiğim için ve marjinal noktaya dokundum bıkasıya:)

Kaldırığı bir seferinde çok yemiştim , hep mülayım olan emamda menfi bir tesire sebep oldu.

Billur Korkmaz
15-04-2007, 22:38
Kaldırığı bir seferinde çok yemiştim , hep mülayım olan emamda menfi bir tesire sebep oldu.

Bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor demek ki.. Herşeyin fazlası zarar zaten:)
Uyardığınız için teşekkürler Hocam. :cool:

Billur Korkmaz
18-04-2007, 12:34
İşte size sözünü ettiğimiz Bitkinin Şifalı Yönleri:

HODAN
Orjinal Adı Borago officinalis
Diğer Adları: Zembil çiçeği, Ispıt, Kaldirik, Zılbırık
Bilgi :
Hodangiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Doğu Akdeniz havzası olup ülkemizde Kuzey ve Batı Anadolu bölgelerinde yabani olarak yetişmektedir. 30-75 cm. boylanabilen, biryıllık otsu bitkidir. Yuvarlak kesitli, içi boş ve sert gövdesi beyaz sert tüylerle kaplı olup dallara ayrılan yapıdadır. Koyu gri-yeşil ve biraz buruşuk yüzeyli yaprakları gövdesi gibi tüylerle kaplı, oval biçimli ve almaşık dizilişlidir. Beş köşeli yıldız oluşturan mor-mavi (kimi zaman pembe ve nadiren beyaz) renkli taçyaprakları ve siyah erkeklik organı olan çiçekleri, salkımlar halinde aşağı doğru sarkarak ilkbaharda ve yazın açarlar. Kumlu hafif toprakları ve bol güneşli yerleri seven hodan, döktüğü tohumlarıyla çoğalır. Ancak bazı yerlerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Hodan bitkisi sapinin, yapışkan bitki sıvısı, tanen, esanslar ve çeşitli mineraller içerir. Körpe yaprakları salata, peynir ve diğer bazı yiyeceklere katılır. Bazı yerlerde sebze olarak yenir. Balarılarının beslenmesine çok yararlı olur.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı:
Yabani hodan tıbbi yönden, kültürü yapılanlara oranla daha fazla etkilidir. Bitkinin çok çeşitlilik gösteren tıbbi etkilerini ve bundan yararlanma yöntemlerini şöylece sıralayabiliriz:

• Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir.
• Terletici ve ateş düşürücüdür.
• Solunum yollan hastalıklarına iyi gelir. Öksürüğü keser. Balgam söktürür. Akciğer zarı yangılarını (satlıcan) azaltır.
• İdrar söktürücüdür. Kanı temizler.
• Bebek emziren annelerde süt gelişini artırır.
• Adrenalin bezeleri için iyi bir güçlendirici toniktir. Özellikle kortizon ve steroidle yapılan tedavilerden sonra hodan alınması bünyeye iyi gelir.
• Uzun yıllardan beri geleneksel kullanımıyla, cesareti artırır. Sinirsel gerginlikleri en aza indirger. Streslere karşı bünyede direnç sağlar.

Bütün böyle durumlar için hodanın çiçek açtığı zamanlarda kuru bir günde yaprak ve çiçekleri toplanır. Yırtık ve bozuk yaprakları seçilerek atılır. Kalanları yaprak-çiçek karışımı yapılarak gölgede kurutulur. Karışımdan 2 tatlı kaşığı alınıp, üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.

• Hodan yara ve yanıklara iyi gelir. Bunun için yapraklarıyla yara lapası yapılır ve dıştan uygulanır.
• Kuru ve duyarlı ciltlere iyi gelir. Cildi yumuşatır. Bunun için yukarıda tarifi verilen infüzyon dıştan uygulanır.
• Mineral yönünden zengin olan hodan, tuzsuz diyetlerde salata ve yemeklere katılan körpe yapraklarıyla, bedenin tuz eksiğini tamamlar.

kaynak: www.yemekicmek.com/yararlibitkiler

Billur Korkmaz
18-04-2007, 12:45
HODAN İLE YAPILAN DEĞİŞİK BİR YEMEK

SÜTLÜ HODAN:

Öncelikle hodanları fazla hırpalamadan iyice yıkayalım..Kaynayan suda sap kısımları hafif yumuşayıncaya kadar haşlayıp soğuk suyun içine alalım ve süzelim..çicekleri çok kolay dökülüyor ben onlarıda toplayıp yemeğe kattım ama süsleme için çok güzel bir görüntü olabilirdi o zaman aklıma gelmedi.....

Malzemeler:

Hodan
soğan
süt
un
yumurta

Hazırlanışı;
Öncelikle yemeklik doğranmış 1 ad.orta boy soğanı sıvıyağda kavuralım..Ayrı bir kapta 1 yemek k.tepeleme un, 1 ad.yumurta ve 2 sb. kadar sütü çırpalım..Kavrulan soğana ilave edip kaynatalım kıvamı çok koyu olmasın gerekirse biraz daha süt ilave edebilirsiniz..Üzerine doğranmış 250-300 gr. kadar hodanları tuzunu baharatını ilave edip karıştırarak pişirelim....

Afiyet Olsun..

Kaynak:eylulden.blogcu.com/

habibe
18-04-2007, 15:00
Teşekkür ederim Billur. Evet sözünü ettiğim buydu. Çok şaşırdım inanın. Yaprağı ayrı lezzet. Sapı ayrı. Allahım sen nelere kadirsin.

Billur Korkmaz
18-04-2007, 20:02
Teşekkür ederim Billur. Evet sözünü ettiğim buydu. Çok şaşırdım inanın. Yaprağı ayrı lezzet. Sapı ayrı. Allahım sen nelere kadirsin.

Sevgili Habibe, bu site sayesinde neler öğreniyoruz değil mi?
Hele ki Hodan bitkisinin şifalarını okuyunca hayretler içersinde kaldım ben.. Hikmetinden sual sorulmazmış Yaradan Rabbimin, yarattığı bitkilerin kadrini bilelim yeter ki, şifa olsun.. :)

Gönül Dolusu Sevgiler..

ogzhn
31-03-2008, 22:57
Karadenizlilerin hodan diye adlandırdığı, zembil çiçeği bugünlerde bol bol yiyorum:) mor çiçekli,geniş yapraklı,ilkbahar da çıkıyor ve derekenarlarında
oluyor genellikle.
Topladıgı hodanların yapraklarını gövdesinden ayrıyorsun,birgüzel yıkıyorsun, kullanılan kısım gövde onra bigüzel yıkıyorsun temizleme işi bittikten sonra yaklaşık 1 cm büyüklüğünde doğruyorsun tencerede güzelce haşlıyorsun,
sonra tavada bol soğanlı kavurup üzerine yumurtanı kırıp afiyetle yiyorsun:)

Oğuzhan
01-04-2008, 08:10
Bizim burlardaki adı ıspıt,kobalak :)
bu ara tam zamanı ...

eylems
09-05-2008, 19:43
Zılbıt,ıspıt birsürü adı var ama lezzeti muhteşem.Bu bitki ile Zonguldak'ta tanıştım.Zonguldak'ta halk etli kök kısımlarına daha çok rağbet ediyorlardı.Tadı bana dağdan toplanan mantar tadı veriyor sizede aynı tadı veriyormu?Hafif haşlanmış halde derin dondurucuda bile saklar oldum.
Geçenlerde bauhause de tohumunu gördüm hodan yazıyor paketlerde ilgilenenlere duyurulur.Ben topladığımız köklerden bahçeye ektim çok arsız bir bitki hemen yayılıyor vede çok sağlıklı bir bitki.

ifteri
29-05-2009, 13:45
Trabzon Çarşıbaşında tomara denir. Yendiği bilinir ama nadiren tavada unlu kızartması yapılarak yenir. Bende köylülerimin bu ot yemez haline şaşarım hep.

denizakvaryumu
01-10-2009, 16:09
Sığırdili ,Hıyar otu, Neşe otu, Zembil çiçeği,Turşu otu

Familyası: Hodangillerden, Raublatgewâchse, Boragiaceae
Drugları: Hodan otu; Broginis herba

Hodan yağı; Broginis oleum

Hodanın yaprak ve çiçekleri kurutularak çayı yapılırken tohumlarının yağı çıkarılarak natürel ilaç yapımında kullanılır.

Giriş: Hodangillerin sadece iki alt türü mevcuttur ve bunlar; Kuzey Afrika Hodanı ve Korsika Hodanı diye anılırlar. Kuzey Afrika Hodanı; Borago longifolia ve Korsika hodanı; Borago pymaea diye adlandırılırlar, fakat günümüzde bu iki alt tür birbirine karışmıştır.

Kültür bitkisi olarak genellikle Sırbistan, Hırvatistan, Bosna, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’de yetiştirilmektedir. Çünkü bu ülkelerde çokça yapılan turşulara yaprakları katılmaktadır. Bu nedenle de Hıyar otu veya Turşu otu diye de anılır.

Çiçeklerinin sarkık şekilde olması nedeni ile Zembil çiçeği yap*raklarının sığırdiline benzemesi nedeniyle de Sığırdili diye anılır. Yapraklarının yenmesi ile insanı neşelendirdiği bu nedenle de Neşe otu diye de anılır.

Plinlus bu bitkinin cinsel gücü artırdığını tespit etmiş ve bitkiyi diye adlandırmıştır.

Botanik: Hodan 0,3-1mm boyunda çok yıllık, dikine yükselen, oldukça sık çatallaşan ve üzeri kaba tüylerle kaplı bir bitkidir. Yaprakları değişken sıra ile dizili, kenarları kertikli, üzeri, pürtüklü, yumurta veya eliptik şekilde, 5-20cm uzunluğunda, 3-15cm eninde sığırdili şeklinde alt yaprakları büyükçe ve üst yaprakları küçüktür.

Çiçekleri salkım gibi sıkça ve şemsiye gibi topluca bir arada olduğundan Salkım, Şemsiye çiçek demeti diye de anılır. Çiçekleri mavimsi mor, mavi veya leylaki mor renkte, geniş mızrak veya ortadan sonra üçgen şeklindeki beş adet taç yaprak ve ince mızrak şeklinde tüylü, yeşil renkli, beş adet kupa yaprak ile ortada leylaki renkli döllenme tohumlarından oluşan meyveleri 4 tohumlu, tohumları oldukça küçük, kahve renkli ve uç kısmında siğil gibi bir çıkıntıya sahiptir.


Yetiştirilmesi: Bahçenin bir köşesine ekilerek birkaç tohum ailenin bütün ihtiyacını karşılayacak oranda salata yapmak için yaprak verir.

Hasat Zamanı: Mayıs’tan Ekim’e kadar yaprakları ve çiçekleri toplanarak yenebilir, veya kurutularak kaldırılır. Bitkinin çok sulu olması nedeni ile havalı ve sıcak günlerde kurutulması dahi çok zordur. Bu nedenle suni olarak kurutulması gerekir.

Kullanılması:
a) Hodan yağından elde edilen Kapsül ve kremle Premenstural Syndrom ve Nörodermatoz rahatsızlıklarını iyileştirir. Adet öncesi rahatsızlıklardan (Premenstural Syndrom) bazıları; baş dönmesi, baş ağrısı, sinirlilik, içe kapanma, depresyon, bulantı, göğüs ağrısı, bacakların şişmesi(ödem) ve ağrımasını sayabiliriz. Nörodermatozun belirtileri; alerji, kaşıntı, kızarık, şiş gergin pul pul sulu olabilen deri rahatsızlıkları.

b) Hodan otu eskiden halk arasında öksürük, boğaz ağrıları, böbrek ve mesane iltihaplanması ve romatizmaya karşı kullanılmıştır.

c) Halk arasında Hodan çiçeklerinden yapılan çayın insanı neşelendirdiği, stres, depresyon ve bulaşıcı hastalıkları önlediği iddia edilmiştir.

Açıklama: Hodan yağı %18-24 oranında γ-Linolen asit içerirken Kanada’da daha çok yetişen ve bu ülke tarafından tohum yağlarından Natürel ilaçlar yapılan ışıldak tohumu (eşek otu tohumu) %7-8 oranında γ-Linolen asit içerir. Kanadalı ilim adamları ışıldak tohum yağının daha kaliteli olduğunu ve Hodanın zararlı olduğunu iddia etmişlerdir. (ZP.3.95. 167).

Alman ilim adamları da yaptıkları araştırmalarda γ-Linolen asidin her iki bitkide de [(Z,Z,Z)-6.9.12-Octadecatrin asit] adı ile anılan türden olduğu ve bunun keten yağındaki α-Linolen aside[(Z,Z,Z)-6.9.12.15-Octadecatrin asit] benzemediği tespit edilmiştir. (ZP.3.95.167). Böylece Hodan yağının aynı ışıldak yağı gibi kaliteli olduğu ve ayrıca ucuza mal olduğu görülmüştür.

Kanadalı ve Alman ilim adamları kendi ülkelerindeki şifalı bitkilerin daha üstün olduğunu iddia etmektedirler. Oysa bu iki bitkiden de daha kaliteli iki bitkinin Türkiye’de yetiştiğini ve daha da kaliteli olduğunu Alman ve A.B.D’li ilim adamlarından öğreniyoruz.

Bu bitkilerden çörek her türlü alerjiye karşı Hayıtda hemen her türlü adet öncesi ve sırasındaki rahatsızlıklara karşı etkilidirler.(Elhamdülillah bizde her şey var. Yeter ki değerlendirmesini bilelim.)

Yan Tesirleri: Hodan yaprak ve çiçeklerinin Pryrrolizidin alkaloitleri içerdiği bunun da kanser yaptığı (Kanserojen) ve karaciğeri zehirlediği Alman Sağlık Bakanlığı tarafından beyan edilmiş ve eczanelerde satılması yasaklanmıştır.

Oysa Hodan yaprak ve çiçeklerinden binlerce yıldır çay yapılmakta olup şimdiye kadar herhangi bir yan tesiri görülmemiştir. Hodan yağı ise Alkaloit türevleri içermediğinden kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Pryrrolizidin alkaloit türevleri içeren bitkilerin (Karakafese bak.) kanserojen olmadığı Japon, İngiliz ve Avustralyalı ilim adamları tarafından ispat edilmiş ve böylece asılsız bir iddia daha çürütülmüştür hatta bu konuda bir kitap dahi yazılmıştır. (Comfrey was ist das? NH.8.99.452)

http://www.dogaltedavi.org/sifali-bitkiler-f-ka/205-hodan-borretsch-borago-officinalis.html

bengi_su
02-10-2009, 14:11
Ne hoş bir bitki neşeye herkezin ihtiyacı olduğu bu günlerde nede güzel olurdu Konyada yetişiyormu bilginiz varmı?

nerimos19
02-10-2009, 15:35
Sanırım her yerde yetişir sayın romantikte fidesini satıyor isteyen alabilir. Bende sebze sularını dökmeyi pek sevmem az suda haşlar o suyu sonrada yemeğe ilave ederim . Haşlama suyunu dökmeden yapılabilirmi cevaplarsanız sevinirim . iyi günler .

MeyveliTepe
02-10-2009, 16:00
Bu bitki bizim bahçede her yerde var. Öyleki fazlasını sökmek de pek mümkün değil, zira kökleri çok derinlere gidiyor.

denizakvaryumu
03-10-2009, 22:53
Bu bitki bizim bahçede her yerde var. Öyleki fazlasını sökmek de pek mümkün değil, zira kökleri çok derinlere gidiyor.

Gerçekten neşe otu adını hak ediyor mu? :)

MeyveliTepe
04-10-2009, 00:52
:) O kadarını ayırd etmemiştik doğrusu. Nisan ayı gibi bir iki kez taze yaprak ve sapları yeniyor. Sonrasında bırakıyoruz öyle. Kardeş bitkiler bakımından da yararlı bir ot.

Bu ara her yer yabani pırasa ve yabani semizotu dolu. Bahçeye pırasa ekmesek de olurmuş. Daha güzel oluyor.

alice
04-10-2009, 15:09
Fındık bahçemizin 5-6 dönümüne yayılmış severek tükettiğim bir bitki.
Sebzelerimi yetiştirdiğim kısımdaki kaldirikler ise sorun. Her yıl itinayla köklerini söküp sebze bahçemden uzaklaştırıyorum yine de eskisi gibi büyüyorlar. İnatçı bir bitki.

denizakvaryumu
04-10-2009, 20:12
Bu ara her yer yabani pırasa ve yabani semizotu dolu. Bahçeye pırasa ekmesek de olurmuş. Daha güzel oluyor.


Yabani pırasa hakkında bilgi alabilir miyiz?

MeyveliTepe
04-10-2009, 20:17
Bildiğimiz pırasa gibi. Daha ince, küçük parmak kalınlığında. İlk fırsatta fotoğraflarım.

sezgin53
06-03-2010, 14:50
Hodan (kaldirik)
Marmara ve karadeniz bölgelerimizde yetiştiğini biliyorum. Çocukluğumdan buyana severek yediğin sebze diyeyim.
Bugün bir arkadaşımızın bahçesini gezerken resmini gördüm. Orada hodan yazıyordu. Genelde kaldirik diye söyleniyor.
Geçen yıl mart ayından hazirana kadar her gün ve her öğünde ara öğünde dahil soğanla kavurup yedim. Ayrıca haşlayıp tuzlayıp kışada oldukça çok miktarda sakladım.Şimdi tam zamanı kırlara , findik bahcelerine, derelere(kuytu yerlere) kaldirik toplamaya buyurun.
Karadeniz kıyılarında yaşayanlar çoktan kavurma yapmaya başlamıştır.
Afiyet olsun.

aer
06-03-2010, 17:01
Hodan ile yapılan yumurtalı kavurmayı severim ama hodan yaprağından yapılan sarmayı daha çok severim. Hodana lazca olarak çevirebildiğim kadarı ile katayi denir. Hem toplamasını hem yemesini severim. Sarma için kart olmayan uygun büyüklükteki yapraklar toplanır, hafif haşlanıp ya da kaynar suda bekletilip yaprak yumuşatılır. Bulgurlu ve bol baharatlı iç hazırlanır. Hafif tüylü olan taraf dışarda kalacak şekilde sarılır. Tenceredeki sarmaların üstüne rahmetli anneanneciğim usulü yoğurt kaymağı ya da yoğurt sosu (yoğurt, kırmızı toz biber ve istediğiniz tadı ekleyebilirsiniz) kaşıkla öbek öbek koyar( günün şanslı torunu olan soslu sarmayı kapardı ), mümkünse ateş- kuzine üstünde yavaş yavaş pişmiş olanı diyorum :dilli: ve sabah olması için dua ediyorum. ( aklıma düştü yaprak bulmam lazım).
Bu arada turşusunu hiç duymadım tarifini bilen yazabilir mi?

Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 17:41
Bu sabah Samsun' daki bahçemin kenarlarında gördüğüm kaldırıkları(Hodan) fotoğrafladım. Demekki yeme zamanı gelmiş!;)

kılıç
06-03-2010, 17:54
Orhan bey bunların yeme zamanı geçmiş çiçeğe kalkmışlar daha çiçek açmadan yeniyor.

sezgin53
06-03-2010, 17:56
Bu sabah Samsun' daki bahçemin kenarlarında gördüğüm kaldırıkları(Hodan) fotoğrafladım. Demekki yeme zamanı gelmiş!;)

Sevgili Orhan Özbilgiç Gezdiğim bahçe sizin bahçe idi, kaldirikleri görünce hodanı aradim ve bu başlığı bulunca hemen yazdım.
Kaldirğin mevsimi başladı. Fotoğrafı görünce dayanamadım.
Bahçenizde iki gündur ziyaretteyim. Yazmaya fırsatım olmadı.
Hodan turşusu ve tuzlaması.
Bu günlerde çıkan çiçekli sapları toplayıp 1,5 2 cm boyunda doğrayıp haşlıyoruz. Soğutup kabımıza yeteri kadar kalın tuz, acı biber , sarımsak ilave ederek soğuk suyumuzu yeteri kadar koyup kapatıyoruz.
Kısacası diğer turşular gibi yapalım.

sezgin53
06-03-2010, 18:03
Orhan bey bunların yeme zamanı geçmiş çiçeğe kalkmışlar daha çiçek açmadan yeniyor.

Sevgili kılıç,
Mart ayı daha yeni büyüyorlar. Kartlaşmadığı surece çok güzel olur. Daha sonra yaprak sapları uzayacak,onlarında kalın olanları toplayıp afiyetle yeniliyor.
Kalınlarından turşu, tuzlama yapabilirsiniz.

idris şenol
06-03-2010, 18:14
ıspıtın kökleride yeniyor:))
yumartalı kavurması yapılıyor

sezgin53
06-03-2010, 18:20
ıspıtın kökleride yeniyor:))
yumartalı kavurması yapılıyor

Kökler yetiştiği toprağın kokusunu taşıdığı için çok iyi temizleyip yıkamak gerekiyor, temizleme veyıkama işi biraz zor oluyor. Sakarya ve kandıra taraflarında şimdi kökleri pazarda satılıyordur.

Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 21:00
Sevgili kılıç,
Sevgili sezgin53;
İnanın, yemek konusunda hep sevgili eşimi yalnız bırakmışımdır. İşin gerçeği, bu konuda hevesim hiç olmadığı gibi, yeteneksizimde...
Yalnız kaldırığın, pazarlarda bahar ayları boyunca satıldıklarını görüyordum. Demekki belli bir dönem sürekli taze sürgünler veriyor. Benim gördüklerimde, genelde daha sip sivri bir görüntüde idiler.Yani daha taze toplanmış gibi bir halleri oluyor.
Farklı lezzet tarifleri için herkese teşekkürler.

aer
06-03-2010, 21:27
Biz genelde kök kısımlarını kullanırız yumurtalı kavurma için, çiçeklenmiş ve taze sürgünleri olanı pek tercih edilmez. Kök kavurma için odunsulaşmış olan yerleri kesilir kullanılmaz, bol su ile yıkanır, haşlanır suyu süzülüp yağda kavrulmuş soğana ilave edilir ve üstüne bol yumurta kırılıp kavrulur. Oğlum da parmak patates diyerek yer :)

sezgin53
06-03-2010, 21:47
Bu akşam bu başlıkta yazdıktan sonra geçen yıdan kalan tuzlamadan acilen soğanla kavurup yemek zorunda kaldım.
Geçen bahar aylarında her gün az yağda soğanla kavurup marul yapraklarının içine koyup bol bol yemiştim. Çünkü diyabet 2 rahatsızlığım var. Oldukcada kilo verip forma girmiştim.

berduray
18-03-2010, 10:55
Mutlaka haşlamalı mıyız, ilk etapta?

Yoksa direkt tavada kavurabilir miyiz?

Lezzet ve sağlık açısından bir fark olur mu?

ömür
18-03-2010, 12:10
sayın berduray mutlaka haşlanmalıdır yoksa çok dirikalır ve lezzeti olmaz.Ayrıca sağanı çok bol olursa tadına doyum olmaz nisan sonu mayıs ayı gibi semt pazarlarında köylüler satarlar.Ayrıca karadenizde çok bilinen bir bitkidir özellikle Ordu Gresun taraflarında.

berduray
18-03-2010, 13:03
Teşekkür ederim. Sayın Ömür.

gurbik67
18-03-2010, 20:53
Artvin'den Edirne'ye kadar olan bölgede bunu bilmeyen ve sevmeyen yok her halde. sadece bazı illere göre adı değişik, birde bunun yeni sürgün taze yaprağının ısırgan otunun yemeğine de az miktarda katıldığını bilmeyen yoktur.

berduray
18-03-2010, 23:28
Valla eşim Zonguldak'tan olmasa böyle bir bitkiden haberim olmayabilirdi Sayın Gurbik...Siz biliyorsunuz ama bilmeyenler de var.

O yüzden siz bildiklerinizi yazın, biz de öğrenelim.

Misal Ege de ot cenneti ama hiç bir yerde görmedim zılbıt:)

gurbik67
19-03-2010, 23:12
berduray
dediğinize katılıyorum buradan İzmir'e göç eden arkdaşlar zaman zaman zılbıt isteğinde bulunuyorlar. zılbıt genelde nemli toprağı seviyor.

Nariel
30-03-2010, 18:59
Bugün Yenilevent pazarından bir demet hodan aldım. Yaprağı pek yoktu, kadın saplarını soğanla kavurup üzerine yumurta kırabileceğimi söyledi. Hemen denedim; önce hodan saplarını az süre haşladım(4-5 dk), soğan yerine pırasa kavurdum. Üzerine hodan ve çirişotu ekledim, kavrulunca yumurta kırdım. Ancak hodanı beğenmedim, çok yavan geldi tadı. Hele pırasa varken yanında, hodanı yemek bile istemedim, arasından pırasa ve çirişleri seçtim.

gurbik67
30-03-2010, 23:20
sevgili hariel ilk defamı kendiniz yapıp da tattınız.
pırasa ve çiriş otunu katmak sizinmi fikriniz idi. bu karışımı bende hiç tatmadım.

aslında kaldiriki sevmeyen yoktur.

mmenekşe
31-03-2010, 10:40
Hodanı evlendikten sonra denedim.Mantar gibi tadı var.Şimdi hodan avcısı oldum.Arnavutköy ve Belgrat ormanlarından taze taze topluyorum.Daha 2-3 yapraklar..ama çok körpeler...sarmasını yaptıklarını gördüm mısır unu ile....Haşlama suyunu ziyan etmeyin yüzünüze sürün.....

rumma
12-04-2010, 22:04
Gayet lezzetli oluyor kavurması tavsiye ederim...

Oktay ustanın tarifiyle (http://www.rumma.org/yemekler/hodan-kaldirik-kavurmasi.html) denemiştim..

şevval28
12-04-2010, 22:22
Pazar günü komşularla birlikte dere tepe düz ettik oldukça çok topladık.
Hem spor yaptık hemde yiyeceğimizi temin ettik. Ben en çok soğanla kavurmasını seviyorum. Çiçek sapları yendıği gibi yaprak saplarıda yeniyor. Haşlamayı unutmayın.

dünyam1
25-08-2011, 17:37
arkadaşlar hodan otu adana da bulunurmu ?**** adanaya yakın yerlerde varsa hemen alayım.

Spirulina
27-05-2012, 21:30
Bu sene elime hodan tohumu gecti. Ektiklerimden cikan hodanlar bizde dogal yetisenden farkli cok iri bir cins cikti oyle ki yapraklarindan dolma yaptik. Yapraklari kocaman ve tadi ayni salatalik tadinda. Hodanlarin ilk ciceklerini 10cm altindan kesip yemek yaptik. Bu cinsin tadiyla yabani hodanin tadi ayni, fark yok. Geriye kalan govdeden yeni cicek surgunleri vermeye basladi. Bu sene " mavi cicekler" karisimi tohumlarimin arasindanda bu cins hodan cikti. Onlari kesmedim ve mavi mavi cok guzel cicekleri oldu. Dediklerine gore hodanin cicegi arilari bahcenize cekermis. Ben de bu niyetle onlari dogasina biraktim ve de gelecek sezonlara tohumlarimin olmasini garantiledim.

zebra
25-03-2013, 15:28
Ektigim tohumlari cimlenmeye basladi, herhalde birkac aya bahceme koyarim. Zaten ozellikle cilek ve domatesle kardes bitki oldugu icin, faydasini gorecegim.

zebra
18-06-2013, 09:24
Merhaba arkadaslar,

Hodanlarimi ektim, buyuduler ve daha cicek acmadan hasta olmaya basladilar bile:D. Hodan sevenler olarak belki bir bilginiz vardir.

Son buldugum bilgilere gore "powdery mildew" hastaligina benziyor problem. Acaba sorun buysa, cozumu olan var mi acaba?

zebra
09-07-2013, 08:53
Yagisli havalarin gecmesiyle birlikte, hastaliklarda azaldi ve ciceklenmeye basladi hodanlarim. Abi hodan, insallah kardesi olan domateslere iyi bakar.:D

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/424562d1373352110-dsc04968.jpg

esracer
27-03-2014, 11:47
Cenabı (Allah'ın) bizlere sunduğu nimetlerden sadece biri. Çok lezzetli ve çok faydalı. Memleketim, Kastamonu'da bol bulunuyor ve adı Ispıt olarak biliniyor.

emrebakan
06-04-2016, 09:35
Merhaba,
Ben dün yola uzak bir noktadan bulduğum hodanları göstermek istedim. Malesef bir yanlışlık yaparak, en büyük yapraklarını toplayıp ince ince kıyarak salata olarak yedim. Yapraklar büyüdükçe sanırım üzerindeki tüyler sertleşip diken gibi oluyor. Daha önce pazarda satılan körpelerinden almıştık. Onu da soğanla kavurup yemiştik. Çok da lezzetli gelmedi açıkçası. Ben yerim de eşim pek beğenmedi. Bir de kökünü çıkarıp onu pişirmeyi deneyeceğim. Fotoğraları koyuyorum. Kartlaşmış mı acaba. Bununla ilgili fikrinizi yazarsanız çok sevinirim. Ben henüz acemi bir ot toplayıcısı olarak bilgi toplama aşamasındayım.

mahon67
20-02-2017, 19:55
Merhaba,
Ben dün yola uzak bir noktadan bulduğum hodanları göstermek istedim. Malesef bir yanlışlık yaparak, en büyük yapraklarını toplayıp ince ince kıyarak salata olarak yedim. Yapraklar büyüdükçe sanırım üzerindeki tüyler sertleşip diken gibi oluyor. Daha önce pazarda satılan körpelerinden almıştık. Onu da soğanla kavurup yemiştik. Çok da lezzetli gelmedi açıkçası. Ben yerim de eşim pek beğenmedi. Bir de kökünü çıkarıp onu pişirmeyi deneyeceğim. Fotoğraları koyuyorum. Kartlaşmış mı acaba. Bununla ilgili fikrinizi yazarsanız çok sevinirim. Ben henüz acemi bir ot toplayıcısı olarak bilgi toplama aşamasındayım.

Gerçek hodan bunlar. Latincesi Borago officinalis. Karadeniz Bölgesinde yaygın olan ve Bizim Zonguldak yöresinde ıspıt, zılbıt, Kabalak gibi adlarla bildiğimiz ise Trachystemon orientalis'tir. Özellikle çiçek yapısından da anlayabilirsiniz Gerçek hodanların çiçeği mavi ve albenisi olan bir çiçekken ıspıtın çiçekleri düzgün olmayan bir yapıya sahiptir.

Hodan: https://www.google.com.tr/search?q=Borago+officinalis&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwimmt_anJ_SAhVMBMAKHaptDQgQ_AUICCgB&biw=1366&bih=662

Ispıt: https://www.google.com.tr/search?q=Trachystemon+orientalis&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiQipGEnZ_SAhWMA8AKHXySA8wQ_AUICCgB&biw=1366&bih=662

saleri
20-02-2017, 20:47
Gerçek hodan bunlar. Latincesi Borago officinalis. Karadeniz Bölgesinde yaygın olan ve Bizim Zonguldak yöresinde ıspıt, zılbıt, Kabalak gibi adlarla bildiğimiz ise Trachystemon orientalis'tir. Özellikle çiçek yapısından da anlayabilirsiniz Gerçek hodanların çiçeği mavi ve albenisi olan bir çiçekken ıspıtın çiçekleri düzgün olmayan bir yapıya sahiptir.

Hodan: https://www.google.com.tr/search?q=Borago+officinalis&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwimmt_anJ_SAhVMBMAKHaptDQgQ_AUICCgB&biw=1366&bih=662

Ispıt: https://www.google.com.tr/search?q=Trachystemon+orientalis&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiQipGEnZ_SAhWMA8AKHXySA8wQ_AUICCgB&biw=1366&bih=662

Bizdeki kaldırığın gerçek hodan olup olmadığını hep merak etmiştim. Sizin verdiğiniz bilgilere göre bizdekine Oryantel Hodan deniyormuş. Acaba kompost için ya da organik gübre yapmak için besin değeri orjinal hodan ile aynı mı ?

Muda
17-07-2019, 22:35
Hodanların orijinal evi Akdeniz ülkelerinde bulunur, ancak Orta Çağ'dan bu yana Orta Avrupa bahçelerinde de kendini evinde hisseder.
Dünyanın her nerede onu memnun ederse, kendisini tekrar tekrar eker ve biz bundan mutlu oluruz, çünkü bu salatalık tadında olan ot, kendini melankoliden kurtarmaya yardımcı olur. Gökyüzü mavisi çiçeklere bakarak , karanlık kalbine ince bir neşe saçıyor! Yağ içeriği yüksek vasıtasıyla hareket eden, hodan tohumundan preslenmiş linoleik asit ve nadir gama-linolenik kalp ve deri üzerindeki faydalı etkisi!

Hodan çiçekleri salataları süslüyor (asit maviyi pembeye çeviriyor) ve içecekler çiçek şeklinde buz küpleri yapıyor. Masa dekorasyonu olarak yayılan çiçeklerin mavisi havayı kaldırıyor ve iletişimden sorumlu olan bora çakrayı harekete geçiriyor. Taze ve kuru çiçekler, sinir yatıştırıcı olabilir, bağışıklık artırıcı çay hazırlamak olabilir. Tüm şifalı çaylar, üst üste 3 haftadan daha fazla bir süre içmeyeceği için ara verin.

Genç hodan yaprakları , nane ve melissa ile karıştırılmış taze hodan çiçekleri şurup üretimi için nane olarak uygundur. Suyla seyreltilmiş ve bazı çiçeklerle bardağa aromatik, alkolsüz bir içecek konur!

Yapraklar , karaciğeri kirletici pirotik asitleri nedeniyle sadece kısa bir süre için kullanılmalıdır. Kaba kıllar nedeniyle yiyecekler için ince kıyılırlar. Frankfurt yeşili sosu, kuark, patates salatası ve diğer salatalar gibi soğuk soslar salatalık benzeri bir lezzet verir. Ayrıca - ıspanak gibi - bir sebze olarak da hazırlanabilirler.

https://www.wildfind.com/pflanzen/borretsch

ahmeter
26-07-2019, 20:54
Ben yaprağının yeşilliği ve güzelliği için saksıda süs olarak kullanıyorum Tohumlardan bahçenin her tarafında kendiliğinden çıkıyor

mahon67
13-09-2019, 13:31
Ben yaprağının yeşilliği ve güzelliği için saksıda süs olarak kullanıyorum Tohumlardan bahçenin her tarafında kendiliğinden çıkıyor

Ahmet Bey; yeterince varsa baharda açık yeşil olan taze yapraklardan sarma yapmayı deneyin; asma yaprağından da lahanadan da daha lezzetli oluyor...