View Full Version : Akvaryumların yalnız balığı beta
karaselvi
17-11-2007, 22:18
24773
Tanıdığım en ilginç balık.
Çiftleşme dönemi hariç yalnız yaşar.
Çok saldırgandır. Dişisi de dahil hiçbir balığa tahammülü yoktur.
Geniş ve renkli etkileyici yüzgeçleri vardır. Başka bir balık görünce yüzgeçlerini sonuna kadar açar.
Dişiler erkeklere nazaran daha sadedir.
http://www.youtube.com/watch?v=SYP_6...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VloES...eature=related
Resimdeki bana ait.
karaselvi
17-11-2007, 22:42
Erkeklere örnekler.
karaselvi
17-11-2007, 23:01
Bu balık diğer balıklar gibi suyun havalandırılmasına ihtiyaç duymaz.Çünkü sudaki oksijeni kullanmaz. Yüzeyden azına aldığı havayla 30-40 saniye kadar idare eder bu yüzden sık sık yüzeye çıkar. Bu özelliğinden dolayı çok küçük havasız kaplarda da yaşaya bilir. Hata onları küçük kadehlerde beslerler.
Saldırgan olduğuna bakmayın çok kılıbıktır. Yuvasını salgıladıgı bir salgıyla köpükten suyüzüne yapar. Sonra dişiyi çepeçevre sarıp sıkarak yumurtaları döker. Dökülen yumurtaları tek tek toplayıp. Baloncuklara yerleştirir. Yumurtalar çıkıncaya kadar onlara bekçilik eder. Düşen yumurtaları tekrar köpük yuvasına taşır.
karaselvi
18-11-2007, 10:18
Yalnız bi sorun var.Yavrular büyüdüğünde ise hepsini ayrı bir kavonoza koymalısınız.:p
saydemir
18-11-2007, 20:34
Akvaryum balıkları içerisinde en sevdiğim türlerden, çok gösterişli bir balık.
Benimde en sevdiğim tür.İki erkek var.Dişide aldım.Ama her nedense erkek kadar yaşamıyorlar.En fazla bir hafta sonra öldüler.Dişisini bulmak çok zor.Hala arıyorum.
24966
Hakan KINACI
19-11-2007, 09:58
Sn.Elfogi;
Betaların bir çok türü var. Dişisini bulmak çok zor değil. :) resimlerinizin son kısmına dişileri koymuşsunuz, ve bunlardan çok fazla var.
Betaların suyu yumuşak olmalı yaklaşık 6 ph su idealdir.Betaları dişi erkek karışıkda besleyebilirsiniz ama kavanozda değil, bol bitkili ve büyük bir akvaryumda dişilerin ve diğer erkeklerin saklanabileceği bir ortamda bakılabilir.
Dişilerin dayanıksız olması değil sebep; dişler hastalığa erkekler kadar dayanıklı olmadığından çabuk ölüyorlar.
Mesela sizdeki dişi her ne kadar yumurta oluşumu gibi görünse de dropsy dediğimiz bir hastalıkdan dolayı ölüme mahkum olmuş.
Gerçi dropsy hastalığını ilaçlarla tedavi etmek mümkün ancak, bu tür balıklarda protein ağırlıklı beslendiği için kurtarılması ve su hacminin çok az olması nedeni ile çok zordur.
Betalaın ölüm sebeplerinin çoğu stres ve dropsy hastalığıdır...
Bizim buralarda şu aralar dişi yok.Geçen hafta bulmuştum.elinde ne zamandır kalmış.Kambur gibiydi.Aldım.Ama bir hafta zor yaşadı.Her gün soruyorum.Bakalım şansımıza..
Hakan KINACI
19-11-2007, 15:15
Sn.Elfogi,
Samimi olduğunuz veya hatırınızın geçtiği bir akvaryumcu var ise arakadaşımın adresini vereyim ne kadar istiyorsa göndersin.
Siz de özelden adresinizi gönderirseniz bir çaresine bakarız. :)
karaselvi
19-11-2007, 16:25
Teşekkürler elfogi resimler harika.
Arkadaşlar ben de bir kaç defa dişi kaybettim. Ama dişi bulmakla sorun bitmiyor. Daha çok tecrübe gerekiyor.
Bu gün betaların arasındaki camı alıp öyle gitmiştim işe bu arada erkeğin yuvası bozulmuştu. Erkek bir türlü istediğim yere yuva yapmıyor. Ortadaki cama yapışık yapıyor. O da camı alırken bozuluyor. Ben yokken dişi yumurlamış erkek yeni bir yuva yapmış. Yumurtaların bazıları yerde duruyor. Yumuşak bir poşeti şeritler halinde keserek yapay bitki yapmıştım. Poşetin su yüzeyinde kıvrıldığı yerin altına yuva yapmış. Ama yumurtanın hava alması gerekiyor sanırım. Napcam bilmiyorum.:( Müdahale etmeye imkan yok küçük bir dalgada baloncuklar etrafa saçılıyor. Bu arada dişi baya hırpalanmış camı tekrar koyup ayırdım onları.
Sn.Elfogi,
Samimi olduğunuz veya hatırınızın geçtiği bir akvaryumcu var ise arakadaşımın adresini vereyim ne kadar istiyorsa göndersin.
Siz de özelden adresinizi gönderirseniz bir çaresine bakarız. :)
Hakan Bey teşekkür ederim.Hafta sonu balık gelecekmiş.Eğer olmasza sizinle görüşüp adres alırım.Olmadı bana kargo yapar.Ya da otobüse verir.
karaselvi
19-11-2007, 17:38
Bazı beta türlerinin erkekleride dişilere benzer. Yüzgeçlerinin küçüklüğüne bakıp kanmayın.
erkeklerin altında 2 adet uzun yüzgeç bulunur. Dişilerde ise bu yüzgeçler çok kısadır. Bu bir çok balıkta böyledir.
Dişinin karnışışmış ve bu yüzgeçlerin yanında beyaz pamukcuk gibi bir çıkıntı varsa dişiniz yakında yumurtlayacak demektir.
Bu arada dişi betamla tanışmış oldunuz.
Sercanoral
19-11-2007, 21:34
Bende pirana hastasıyım. Bir ara almayı düşündüm ama maddi bütçem izin vermedi;) piranalar ucuz lakin akvaryumlar çok pahalı....
Karaselvi3 dişiniz çok güzelmiş maşallah..:)Renkleri çok hoş.İnşallah yavru almayı başarırsınız.
karaselvi
21-11-2007, 21:38
Teşekkür ederim. Dişiler çok obur oluyor. O yüzden hemen büyüyüp serpiliyorlar. Yavru konusunda biraz daha tecrube ye ihtiyacım var sanırım. İnşallah sizde bir dişi bulursunuz.
Dilek Erbil
02-01-2008, 14:03
Merhaba,kızımın ısrarına dayanamayıp"kadehte bir beta" aldık.Tabiiki hayatını kadehte devam edemezdi;kendilerini irice bir japon balığıyla mutlu ve huzurlu bir şekilde bir akvaryumda yaşıyorlar.Japon bir ay sonra tekrar bahçedeki süshavuzuna yolcu olacak:))
Şimdi bu beta'ya arkadaş lazım,maalesef Bodrum'da dişi beta yok,nadir olduğundan şansım yokmuş.Saldırgan olduklarını biliyorum ama...bir kaç erkek daha mı alsam? Veya başka bir tür var mı beraber yaşadığı? Aslında neonlar süper olurda,korkarım bir lokmalık olurlar :((
Önerilerinizi bekliyorum,saygılarımla
Hakan KINACI
02-01-2008, 14:10
Dilek Hanım,
Japonlarınız havuza döndüklerinde akvaryumunuzu bitkilendirirseniz her türlü tropikal barışçıl balıklarla birlikte betanızı yaşatabilirsiniz. Buna neonlar da dahildir.Hiç bir sorun yaşamazsınız.
Ancak, betanızın yanına bir beta daha eklerseniz eğer, sabah eklediğiniz betayı, akşama ölü olarak görebilirsiniz.
Bu nedenle tavsiye etmem.
Bilginize...
Dilek Erbil
03-01-2008, 11:50
Teşekkürler Hakan Bey,ben diğer türleri yaşatmıyor diye algılamışım :)) Rahatladım şimdi.
markymark
23-02-2008, 15:20
Forumunuza Jako ararken tesadüfen denk geldim...
Betta konusunu görüncede denyimli biri olarak yazmak ve yardımcı olmak için yeni üye oldum...
7senedir beslemekte ve üretmekteyim...
Bazı yanlış yazılar gördüğüm için üye olma gereği duydum...
Tabi mesajların hepsini okuma fırsatım olmadı ama sorulursa yardımcı olurum...
Betta japonla yaşamaz...
Hatta bazı erkek betaları tek yaşatmak en iyisidir(kızgın ve çifleşmeye hazır olanları)
Betta bulma konusundada yardım edebilirim...
Bende akvaryumculardan farklı türler ve kendi yavrularım mevcut(dişi ve erkek)
Crown tail ve Halfmoon türleri mevcut..
Ve özellikle türkiyede 2-3 taneyi geömeyecek(belkide hiç olmayan) siyah halfmoon mevcut...
Betta beslemeyi düşünenere yardımcı olabilirim..
Bunlar elimdeki bazı bettalar..
Ve şu an jako almayı düşündüğüm için satılıklar:(
Güzel miş :)
Fiyatları nedir.
bu balıklar çok küçük kaplarda yaşayabilir.kuzenimde vardı bunun mavisinden, önüne ayna koyup kızdırırdık:Dfiyatı baya ucuz ama unuttum şimdi.
Sevgili maloha; bizde ayna koyp kızdırırdır. Verdiği tepkileri izlemek gözlemlemek çok ilginç oluyordu. Birde yanlış hatırlamıyorsam kızdıklarında renk değiştiriyorlardı.
Bende Beta hastasıyım değişik türlerden ve dişilerden nerden bulabilirim?
karaselvi
30-06-2008, 11:43
Dişi betamı isteyene verebilirim yaşatabilecek birine ama. Denizliye yakındfa olmanız gerek. Resmi yukarıda vardı.
bende 9 aydır betta bakıyorum .Beta değil doğrusu Betta dır. Balığım ismide alfa =)
****** balığım erkek . 1 haftadır ona yeni bi arkadaş eşlik ediyor o daha çok küçük ve henüz resmini çekmedim .. alfamın 3 ay önceki hali .. şimdi biraz daha büyük
http://img352.imageshack.us/img352/7365/042008203549tn5.jpg
bettalara aynayla kendini gösterdiğinde sinirlenmesi çok enteresan . Elinde balığı olan denemeli. tabi fazla strese sokmamak lazım
herkul565
25-10-2008, 00:38
Selam ben mehmet ankarada oturuyorum bende beta besliyorum ama bürütlü dişi beta bulup üretemedim ben dişi görünümlü beta buldum ama erkek çıktı bide bişey duydum dişi beta bulunmazmış dışardan sadece erkek beta geliyomuş dişi görünümlüler erkekmiş böyle bişey varmı bana yardımcı olurmusunuz saygılarımla...
Ankara'da bulabilirsin aslında.Ulus 'ta olabilir.Burda da ben almıştım.Dişi gibi ama erkek çıktı.Tanıdık ve bildik bir akvaryumcudan alman lazım.
Bir keresinde bende 2 adet disi almistim, 10 gun sonra akvaryumda beta yavrulari vardi. Cogu akvaryumcu dahi erkek disi ayrimi yapamiyor.
herkul565
27-10-2008, 22:30
selam forum yine ben bu beta yetiştirmek bende Hastalık oldu yani sürekli besliyorum ama
üretemiyorum bide burda sağlam akvaryumcu bulamadım hep erkek alıyorum dişi bulamıyorum
ankarada yetiştiren bi üye varmı tanıdık bir akvaryumcu bilen varmı bana yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla....
herkul565
01-11-2008, 00:10
selam bana cevap veren yokmu?
Ankara'da akvaryumcularda hiç rastlamamadığım Half Moon'ların fotoğrafları:
http://www.bettas-jimsonnier.com/images/BlackHM+.jpg
http://img266.imageshack.us/img266/7138/turquoise2ny4.jpg
http://www.atisonbetta.com/picture/hm/halfmoon.jpg
http://www.middleschoolmag.com/pics/bettas.gif
http://1.bp.blogspot.com/_puTVILFyI9M/R9MBzWkaD6I/AAAAAAAAADs/SHruEoW4deE/s320/Orchid+-Male.jpg
http://www.aquadotnetwork.com/images/news/38299_001.jpg
Kitabını bile yazmışlar:
http://www.tradebit.com/usr/external/pub/9002/betta6502010.jpg
Daha fazlası için :
Google Görseller (http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla:tr:official&q=half+moon+betta&start=21&sa=N&ndsp=21)
selam forum yine ben bu beta yetiştirmek bende Hastalık oldu yani sürekli besliyorum ama
üretemiyorum bide burda sağlam akvaryumcu bulamadım hep erkek alıyorum dişi bulamıyorum
ankarada yetiştiren bi üye varmı tanıdık bir akvaryumcu bilen varmı bana yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla....
Üretmek için http://www.bilyap.com.tr deki forumları okumanızı tavsiye ederim. Dişi betayı izmir caddesindeki Turtes pasajındaki akvaryumcuda bulabilirsiniz tahmin edersem. sürekli olmasa da ara da geliyordu.
ozgurbilgin
29-07-2009, 15:23
İlk akvaryum denememde Betta ve diğer balıklarımı aynı akvaryuma koymuştum, sabah kalktığımda tüm lepistes ve neon'larımı ölü olarak bulup, akvaryumcuya hesap sprmaya gitmiştim :)
bahtiyar02
29-07-2009, 22:02
sevgili ozgurbilgin betalar diğer balık türleriyle yaşamaz.Birbirlerine kesinlikle zarar verirler.Arkadaşların dediği gibi betalarda iki erkek aynı akvaryumda bulundurulması sonucunda kesinlikle birisinin ölümüne zemin hazırlamaktır. Dişileri aynı akvaryumda bakabilirsiniz. Genelde çok küçük ortamlarda(bardak,kavanoz vb)bakılmaları bu güzelim balıkların hiçte hak etmedikleri ortamlardır.Balıkçı hiçte esnaf birisi değilmiş.saygılar
Ayrıca su sıcaklığına okadar hassas değiller bence çocuklara özellikle akvaryum sevgisi aşılamak için en ideal balık,ben yiğenime bu sayede sevdirdim, tabiiki her nefes alışını, balon çıkarışını acıkmak olmadığını anlatmak epey uzun sürdü. :)
Ayrıca balık beslemek fakat zamansız olanlar içinde ideal,bir fanus veya benzer bir mutfak eşyası+su+balık+yem 5-7 tl oluşturulabilecek, ara sıra suyunu değiştirip, fanusu yıkamak dışında iş çıkarmayan en makül balık türü.
Konuyu görünce daha önce beslemiş ve üretmiş hobici olarak 1-2 satır yazmak istedim.
-Ağzına sığabilecek balığı yutabilir. Lepistesle, Japonla beslenmez en azından kuyruklarını yer.
-Arada canlı yem (tubifeks) vermek gelişmesine faydalı olacaktır.
-2 erkek aynı orama konmamalıdır.
-Çiftleşmeden sonra dişi erkekten ayrılmalıdır yoksa erkek onu öldürür.
-Sıcaklığın 0rtalama 25 C olduğu ortamda ısıtıcı gerektirmez.
-Çıkan yavruların labirent organları hassastır. Akvaryumun kapaklı olması hava-su sıcaklığını aynı tutacağından ani ölümler önlenmiş olur.
-Yavrular çok küçüktür ve enfüzyuar denen tek hücreli canlılarla bakılmalıdırlar. 1 hafta - 10 gün sonra Artemia yiyecek hale gelirler.
-Kadeh içinde beslenmeyi hiçbir balık haketmez !
bahtiyar02
24-09-2009, 09:38
sevgili dostlar betalarımdan yavru aldım yaklaşık 2 haftalık.Sadece karma yemlerden toz haline getirdiğim yemlerle besliyorum.Yavruları ne zaman ayırmam gerekiyor?saygılar
Sn.bahtiyar02 henüz çok erken. Yavrularda erkekler beliripde kendi aralarında ufak kavgalar yapmaya başlayınca (erkekleri) birbirinden ayırmanız lazım. Dişiler birarada yaşayabilirler.
bahtiyar02
24-09-2009, 21:44
Sn.bahtiyar02 henüz çok erken. Yavrularda erkekler beliripde kendi aralarında ufak kavgalar yapmaya başlayınca (erkekleri) birbirinden ayırmanız lazım. Dişiler birarada yaşayabilirler.
sevgili dostum renkleri net belli olduğundamı yani cinsiyetleri ayırmam gerekir. çok geç büyüyorlar gibi geldi bana.saygılar
İlk etapta Artemia, sonrasında su piresi ve Tubifeksle devam ederseniz büyüme hızlanacaktır. Kuru yemle boylanmaması normal. Renkler değilde kendi aralarında ufak kavgalar daha net cinsiyet ayrımı sağlar.
bahtiyar02
26-11-2009, 08:25
sevgili dostum yavrulardan 10 adeti kurtuldu.Şu an 1-2cm boyundalar.Renkleri ve cinsiyetleri belli hepside dişi gibi geldi bana.3 dişi 1 erkek betam 120x45x50cm lik akvaryumda. Isıtıcı,dış filitre ve hava motoru bulunuyor.Yavrular ise 80x50x35 cm'lik akvaryumda. Yavruları anne babanın bulunduğu akvaryuma koyarsam problem olurmu?
saygılar
http://ebetta.com/wp-content/uploads/2007/10/bloodbutterfly-halfmoon.jpg
En güzelleri bu bence. "Betta Half Moon"
Yavrular ayrı konmalı. Eğer ki bol bitkili akvaryumunuz varsa yavruların kaçıp saklanacağı yerler oluşturmalısınız.
cello_001
14-04-2010, 13:25
Beta ların çiftleşmeye hazır olup olmadığını nasıl anlıyabiliriz ?
kleberso
07-05-2011, 09:03
arkadaşım balık akvaryumdamı okadar büyük gözüküyor yoksa normali okadarmı.Benim de aynı türden bir betam var yeni aldım ama çok küçük okadar olurmu benim balığımda
kleberso
07-05-2011, 09:04
bende 9 aydır betta bakıyorum .Beta değil doğrusu Betta dır. Balığım ismide alfa =)
****** balığım erkek . 1 haftadır ona yeni bi arkadaş eşlik ediyor o daha çok küçük ve henüz resmini çekmedim .. alfamın 3 ay önceki hali .. şimdi biraz daha büyük
http://img352.imageshack.us/img352/7365/042008203549tn5.jpg
bettalara aynayla kendini gösterdiğinde sinirlenmesi çok enteresan . Elinde balığı olan denemeli. tabi fazla strese sokmamak lazım
arkadaşım balık akvaryumdamı okadar büyük gözüküyor yoksa normali okadarmı.Benim de aynı türden bir betam var yeni aldım ama çok küçük okadar olurmu benim balığımda
ENFARKLISI
20-11-2011, 14:16
Neredeyse soğuktan donmuş bir bardak su da bile sorunsuz yaşadığına tanık olduğum bir balık bu Beta.
ziringaglia
04-02-2012, 09:18
aa bu o küçücük pet bardaklara mahkum edilmiş zavallı beta (: bir ara bende beta hastalığı oluştu 2 halfmoon 1 taç beta 7 tane de vail tail 1-2 yıl boyunca bende kaldılar taç betamı hediye ettim geri kalanlarda öldü şimdilerde sadece 1 tane vail tail'im var o da gayet sağlıklı (: dişi bulması oldukça basit tabi bu türkiyede ender yerlerde mevcut ): dişi betalar grup halinde kolayca bakıla bildikleri için getirenler öyle 3-5 değilde 10-15 li gruplar halinde getiriyor bir gün 1 tane almıştım lepisteslerin yanında durdu uzun bir süre sonra çiftleştirme işlemi için erkeğin yanına aldım başarılı bir çiftleşmeydi dişi de yaşıyordu ama ne yazıkki 1 gün sonra öldü ): sizce neden ölmüş ola bilir?
Yanılmıyorsam eğer çiftleşme olayı olduktan sonra bettaları ayırmak gerekiyor yoksa dişinin ölme riski fazladır.
zeynebiks
07-04-2012, 19:19
merhabalar, yaklaşık üç hafta önce bir erkek beta balığı aldım.ilk günler çok güzel yüzüyordu, keyifli gibiydi.daha sonra su yüzeyine köpükler çıkarmaya başladı, ve o günden beri dipteki taşların oraya gizlenmiş vaziyette duruyor, yem yemeye bile zor çıkıyor.eğer yardımcı olacaklar varsa çok sevnirim, teşekkürler şimdiden
koray0507
23-08-2012, 09:51
Ben 2 Tane Dişi Beta Aldım Dişiler Beraber Yaşayabilitor Diye Aynı Fanusa Koydum Ama Biri Diğerini Isırıyor. Sonra Isırılanı Başka Biryere Koyduk. Sabah Kalktık Isıran Beta Fanusun Etrafını Bloncuk Yapmış Acaba Erkek mi ? Çünkü Erkekler Isırıp Baloncuk yaparlar
Köpük yapan balık erkektir, Yaptığı köpükler de yuvası :)
fıratrös
23-12-2012, 16:19
dün 1 betta aldım yalnız fanus ta ve akvaryum almayı düşünüyorum peki akvaryum için ışık lazım mı akvaryum un en küçük ne kadar olmasını tavsiye edersiniz
bonsaicimali
28-12-2012, 02:58
dişisi için kavga ederler son derece vahşi olurlar
Betta balığım su yüzeyine köpükten yuva yapmaya başladı. Akvaryuma koyduğum Japon şemsiyesinin bunda etkisi olduğunu düşünüyorum.
Aynı akvaryumda bir de çöpçü balığım var. Betta çöpçüye şimdiye kadar zarar vermedi. Yuva kurma çalışmaları sırasında saldırganlaşıp zarar verir mi?
KÜÇÜK BETTA
29-01-2013, 15:18
Arkadaşlar ''Kara Selvi'' yanlış bir bilgi vermekte.....Bu hayvanları kadeh veya normal balık kavanozlarında beslemek cinayettir...İnanmayan Betta (balık)vikipedine baksın!!!
Sevgili KÜÇÜK BETTA,
Sayın karaselvi mesajında betanın 'ciğerli balık' olduğunu anlatmak istediği için bu örnekleri vermiş olabilir. İlerleyen mesajlarda da kadeh ve kavanozda bakılmaması gerektiği belirtilmiş.
Bu arada Ağaclar.net'e hoşgeldin. :)
Genç üyelerimiz, kendilerini tanıtıyor, tanışıyor... (http://www.agaclar.net/forum/genc-arkadaslara-ozel/2304.htm) başlığına uğrayıp kendini tanıtır mısın?
aliersin123
08-03-2013, 11:32
Abicim ben gittim geçen bi erkek beta aldım dişisini bulamıyorum ne yapabilirim yardım edin lütfen bide benim erkek köpük yaptı etrafınıda bişey vardı sabah kalktım bi baktım su üstü bulanıkdı sanki donmuş gibi neden acaba yardım ***:confused:
mandalinleerik
08-03-2013, 12:02
Arkadaşlar ''Kara Selvi'' yanlış bir bilgi vermekte.....Bu hayvanları kadeh veya normal balık kavanozlarında beslemek cinayettir...İnanmayan Betta (balık)vikipedine baksın!!!
Kesinlikle çok doğru. Sadece bettalar değil hiç bir balık kavanozda, fanusta, kadehte olmaz. Japon balıkları fanusta bakılıyor halbuki japon balığı havuz balığıdır fanusa hapsetmek tüm balıklar için işkence gibidir.
aliersin123
08-03-2013, 12:19
Abicim ben geçen bi erkek beta aldım ama dişi bulamadım nereden bulabiirim bana yardım edin bide benim erkek köpük yapmaya başladı neden olabilir bana yardım edin yeni başladım
aliersin123
08-03-2013, 13:29
Banada lütfen
aliersin123
08-03-2013, 13:35
Abicim benim soruna bi cewap ltfen
gokcegokce
29-09-2013, 22:50
Bugün ben de bir betta sahibi oldum. 20*8*18 ebatlarında cam diktörtgen bir kapta tek başına yaşıyor. Yem olarak da sera bettagran verdi akvaryumcu ve gün aşırı vermemizi söyledi. Her hafta üçte bir su değişimi yapıcam. Dip çekimi de yapmalıyım sanırım gerektikçe. Bitki de düşünüyorum. Su mercimeği olabiliyormuş sanırım. Başka tavsiyesi olan var mı?
yeni canınız hayırlı olsun Sevgili gokcegokce.. siz Beta'yı da eğitirsiniz aşkla, hiç şaşırmam:)
Derya Hanim
30-09-2013, 02:47
Cok akilli oluyorlar. Benim vardi bir sene kadar yasadi, biz turkiyeye gelince esim bakamamis. Ben hergun yemek dibe cokmus yemekleri yemiyorlar sadece suyun ustunden yiyorlar, kabiniz kucukce her bir kac gunde bir suyunu tazeleyebilirsiniz sorun olmaz. Buyuk akvaryumu sevmiyorlar ve baska baliklar varsa onlardan korkuyorlar, saklandiklari yerden cikmiyorlar. Jopon baliklari betalari yiyebilir mesela, ben deneme amacli akvaryuma attim betami, dibe coktu sonar saklandi. Iki gun boyunca cikmadi bende yerine geri aldim. Fanusun kenarina dudaginizi yaklastirip konusursaniz gelip size dinliyor, suyunu degistirirken parmaginizla oksayin seviyorlar. Ha eger disisini almiycaksaniz kopukcukleri temizleyin kotu kokuyor. :)
gokcegokce
30-09-2013, 12:35
Teşekkürler Derya Hanım çok faydalı oldu verdiğiniz bilgiler. Daha önce melek akvaryumumuz vardı. Dün marketin indirim bölümünde bu vazoyu gördüm. Tabi aklıma hemen betta için uygun olabileceği geldi ve soluğu akvaryumcuda aldık eşimle. Su mercimeği de koyucam bulabilirsem. Yüzelde büyüyen bitkileri seviyorlarmış. Şimdiden çok sevdim. Adını Cabbar koyduk :)
turkankaragoz
30-09-2013, 13:01
Ben çok zor olmasına rağmen bir dönem dişisini alıp çiftleştirmiştim. Acemilik iste sonrada su kurtlandı diye bir sürü yavruyu telef ettim. O günden beride bir daha balık bakmadım. Oysaki ilkokula güttiğim dönemden itibaren hep balık baktım ve ilgilendim. Betalarda hep sevdiğim balıklardan oldu.
Derya Hanim
30-09-2013, 13:01
Ay benim yazilarim kopuk kopuk olmus arada bazi kelimelerim gitmis, nasil oldu bu anlamadim. Yanlisla geri silindi herhalde. Benim mavi bir betam vardi ve adini turkan koymustu kizim, neden hic bilmiyorum :) Biz tabi balik cinsiyeti filan anlamiyoruz. Biz turkani kiz diye seviyorduk "turkan kizim benim, turkan kizin yemegini verdimizmi vs. :)" Birgun akvaryumcu bize aci gercegi soyleyene kadar :) Sonra ismini degistirip tarkan yaptik. Ben gun asiri suyunu degistiriyordum, elimi fanusun icine koyup baligin kaymasini onlerdim ve ilik, yavas akan cesme suyundan koyardim. Baya dayanikli oluyorlar. Mutlu oldugunu kopuk yapmasindan Benim tarkan oglum beni everin anaaaaa diye hergun kopuk yapiyordu:) Baliginiz cok guzel bu arada gokcegokce.
altintasna
30-09-2013, 13:07
Akvaryumda cüce vatoz, saksıda kaktüs seviyorum. Hep dışlanıyorum. =) Çevremde bu tarz biri daha olsa keşke.
Neyse balıklar çok hoş; umarım hep sağlıklı ve mutlu olurlar. =)
gokcegokce
30-09-2013, 14:21
Yalnız değilsiniz sayın altintasna eşim de bayılır cüce vatozlara, pek büyümedikleri için. Ama o bütün balıkları çok seviyor. Balık hastası benim eşim :)
altintasna
30-09-2013, 14:32
Bütün balıkları severim, cüce vatozu seçtim aralarından. Tüm çiçekleri severim, kaktüsü seçtim aralarından. Tüm hayvanları severim, kediyi seçtim aralarından. =)
Tabi o manada kesinlikle yalnız değilimdir de hiç olmazsa mahallemde veya iş yerinde kaktüs seven ve onlardan anlayan biri olsaydı...
Mevcut arkadaşlar beni hep garip karşılıyorlar bu konuda. Bu yüzden yalnızlıktan bahsettim. =)
gokcegokce
02-10-2013, 12:15
Cabbar dün kabından zıplamış. Ne kadar dışarıda kaldı bilmiyorum ama bulduğumda hayli bitap düşmüş ama canlıydı. Sabah Hakk'a yürümüş minik :( Bu mesaj tüm besleyenlere örnek olsun. Kabın ağzını açık bırakmamalı...
altintasna
02-10-2013, 14:44
Ben olsam zıplamazdım.
Cabbar dün kabından zıplamış. Ne kadar dışarıda kaldı bilmiyorum ama bulduğumda hayli bitap düşmüş ama canlıydı. Sabah Hakk'a yürümüş minik :( Bu mesaj tüm besleyenlere örnek olsun. Kabın ağzını açık bırakmamalı...
Su seviyesini biraz düşük bırakmalıydınız ama. :)
salihcan
28-06-2014, 18:44
Arkadaşlar bende beta alacağı m nasıl balık seçmeleyim neerden sağlıklı bulurum şimdiden teşekür ederim :D
GoktugReis
01-05-2015, 17:24
Uretimini yaptim vehala besliyorum buyuk birzevki var bunlarin ama acdmi llanlar uretimine hemen baslamasin cok teferaati var
Uretimini yaptim vehala besliyorum buyuk birzevki var bunlarin ama acdmi llanlar uretimine hemen baslamasin cok teferaati var
Lütfen ilk okuyuşta anlayacağımız biçimde yazar mısınız? Kelimenin aslında ne olabileceğini tahmin etmek zorunda kalmasın okuyanlar.
hobiciakvarist
21-07-2015, 15:50
Öncelikle konuyu açan kişinin en son konuya olan mesajının seneler önce olduğunu dikkatinize çekmek istiyorum. :)
Betta balığının erkekleri tekil olarak bakılsada dişileri toplu olarak bakılabilir. Bunu da bir not olarak düşelim.
Şimdi belki biraz tartışma yaratacak bazı cümleler kuracağım, bu nedenle önceden herkesten özür diliyorum.
Betta balıklarını kadeh'te, kavonozda ve bunun gibi küçük kapasiteli hacimlerde tutmak etik ve insancıl değildir. Her balıkta olduğu gibi boyutuna göre ve en az 10 litrelik bir kapasite minimumdur. Balığın hava soluyabiliyor olması, küçük kapasitelerde çabucak birikecek olan zararlı amonyak, nitirt ve nitratları zarar görmeden umursamayacağı anlamına gelmez.
Bu aşamalarda bazı arkadaşlar şu savunmayı ileriye atıyorlar "Ne yapayım, balık saldırgan hiç bir balıkla sakin bir şekilde durmuyor, diğer balıkların kuyruklarına saldırıyor. Ayrı x tane akvaryum mu tutayım evimde?" Kusura bakmayın ama eğer bakacak uygun düzeneğimiz yok ise, yerimiz müsait değil ise, imkanlarımız el vermiyorsa balığı almayalım? Kimse bizi betta bakmaya zorlamıyor. Biz kendi zevkiniz için aldığımız o balığı kötü şartlarda yaşam savaşı vermesini zorluyoruz.
Kavanozda bakılan betta'nın ne yüzecek alanı oluyor, ne yüzgeçlerini açacak yeri. Zamanla su da zehirliler birikiyor, balığın bünyesi zayıf düşüyor, bakteriler artıyor kuyruk erimesi yaşanıyor balık formdan düşüyor cılız bir hal ile bir kaç ay yaşam mücadelesi veriyor ve sonunda yenik düşerek ölüyor. Sonra biz gidip yeni bir betta alıyor ve bu süreci yeniden başlatıyoruz.
Tabi bazı arkadaşlar bu koşullarda bu balığa baktıklarını, veya uzak asya'dan ne koşullarda geldiklerini ne koşullarda bakıldıklarını ve üretildiklerinden bahsedecektir belki. Ne yazıkki bunların hiçbirisi yapılanın doğru olduğu anlamına gelmez.
umutdunyasi
21-11-2015, 11:24
Budaa benim sinirli betam. Canlı bitki tasarımlı bir fanusu var...
flaneuse
22-11-2015, 18:26
Ben de -uzun yıllar devasa akvaryumlarda türlü çeşit balığın pompalarla, termostatlarla bakıldığı bir evde büyümüş biri olarak- sayın Hobiciakvarist'in mesajına katılıyorum.
Betta balıklarını kadeh'te, kavonozda ve bunun gibi küçük kapasiteli hacimlerde tutmak etik ve insancıl değildir. Her balıkta olduğu gibi boyutuna göre ve en az 10 litrelik bir kapasite minimumdur. Balığın hava soluyabiliyor olması, küçük kapasitelerde çabucak birikecek olan zararlı amonyak, nitirt ve nitratları zarar görmeden umursamayacağı anlamına gelmez.
Bu aşamalarda bazı arkadaşlar şu savunmayı ileriye atıyorlar "Ne yapayım, balık saldırgan hiç bir balıkla sakin bir şekilde durmuyor, diğer balıkların kuyruklarına saldırıyor. Ayrı x tane akvaryum mu tutayım evimde?" Kusura bakmayın ama eğer bakacak uygun düzeneğimiz yok ise, yerimiz müsait değil ise, imkanlarımız el vermiyorsa balığı almayalım? Kimse bizi betta bakmaya zorlamıyor. Biz kendi zevkiniz için aldığımız o balığı kötü şartlarda yaşam savaşı vermesini zorluyoruz.
Kavanozda bakılan betta'nın ne yüzecek alanı oluyor, ne yüzgeçlerini açacak yeri. Zamanla su da zehirliler birikiyor, balığın bünyesi zayıf düşüyor, bakteriler artıyor kuyruk erimesi yaşanıyor balık formdan düşüyor cılız bir hal ile bir kaç ay yaşam mücadelesi veriyor ve sonunda yenik düşerek ölüyor. Sonra biz gidip yeni bir betta alıyor ve bu süreci yeniden başlatıyoruz.
Betta ( siyam kavgacıbalığı) , hava keseleri olan bir balık. Ama yine de küçük ebattaki kavanoz ya da fanusta bakmak pek etik olmuyor. Betta balığının da biraz gezinmeye ihtiyacı var :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.