View Full Version : Mantar Türleri
24243
Morchella Spp. (Conica)
Belkide dünyanın en lezzetli mantar türü. Zehirli olan bir alt türü olduğunu da okumuştum. Aman burayı okuyupta zehirlenmeye falan kalkmayın.Bu mantar türü hakkında bildiklerim tamamen tecrübelere dayanmaktadır ve bilimsel niteliği yoktur. Ayrıca zehirsiz olan türlerinin de pişirilmeden yenilmemesi ve bir oturuşta fazla miktarda tüketilmemesi tavsiye ediliyor.
Toplandıktan sonra bir süre suda bekletilmesi ve iyice temizlenmesi gerekiyor. İçi neredeyse boş ve şapka çukurları oldukça müsait olduğundan, içinde börtü böcek olabiliyor. Yavaş ateşte uzun süre pişirilmesi de verilen tavsiyeler arasında. Buradan ötesini mutfaktan anlayan uzmanlara bırakıyorum.
Denizli'nin Babadağı yaylalarında yıllardır toplanır. Türkiye'mizin farklı yörelerinde de bulunduğunu düşünüyorum. Fransız gurmelerin baştacı ettiği, kilosuna onlarca avro verdikleri ve kültür ortamında yetiştirme çalışmaları dünyanın dört bir yanında devam etse de başarılamamış nadide bir tür. Yalnız wiki de okuduğuma göre Fransa'da bunu başarmışlar ve sır gibi saklıyorlarmış, aslı var mı bilmiyorum.
Tübitak'ın internet sitesinde bulduğum bilgiyi aynen alıyorum:
"Ülkemizde kuzu göbeği mantarı olarak bilinen Morchella spp, doğadan toplanan oldukça değerli bir mantar türüdür. Çam ormanlarında, yol ve akarsu kenarlarında, yanmış orman alanlarında meşe, ayıfındığı, akçaağaç, kayın, dişbudak gibi yaprak döken ağaçların altında, kireçli-kumlu topraklarda tek tek ya da 2-3'lü gruplar halinde yetişir. Bu mantar gördüğü talep üzerine ülkemizin birçok yöresinde bahar aylarında mantar toplama uğraşına neden olmaktadır. Doğada mart-mayıs aylarında yazın geç geldiği yörelerdeyse haziran-temmuz aylarında yetişir. Doğadan toplanan Morchella ihtiyacı karşılamada yetersizdir. Toplama sırasında topraktan misel yumağıyla birlikte sökülmesi giderek azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla Morchella�nın yüksek talebini karşılamak için doğadaki populasyonu artırıcı çalışmalar yanında suni üretim teknikleri geliştirilmektedir. Bu konuda pek çok çalışma yapılmaktadır"
Bitkiler hakkında hemen her tür bilginin bulunduğuna göre, belkide kuzu göbeği hakkında değişik tecrübe ve bilgi sahibi arkadaşlar paylaşmak isterler.
Son söz, lezzeti harika;)
Not:Bu bilgi ve fotoğrafa dayanarak mantar toplamaya ve yemeye kalkmayın, ne olur ne olmaz.
KANLICA MANTARI (Lactarius deterrimus)
Bu bölümde yurdumuzun çok bulunan bir mantarı tanıtmaya çalışacağız. Mantarın bilinen adı Kanlıca Mantarı dır. Melki Mantarı da denilmektedir. Mantarın adı, büyük bir porsiyon yendikten sonra çiş renginin kırmızılaşmasından gelmektedir. Bunda korkulacak bir yan yoktur.
24281
Nasıl Tanınır?
1.Mantar bütünüyle gevrek yapıdadır. Kolaylıkla kırılarak küçük parçalara ayrılabilir.
2.Gövde kesildiği, kırıldığı **** berelendiğinde havuç suyuna benzer, koyu portakal rengi bir sıvı çıkar.
3.Şapkanın üzeri açık **** koyu portakal renginde dar, merkezi halkalarla kaplıdır.
4.Gövde üzerinde değişik şekil ve büyüklükte yeşil lekeler bulunur.
5.Şapkanın altında bulunan lameller gövde ile aynı, portakal rengindedir.
6.Sap (ayak) portakal renginde ve düzdür.
7.Sapın kesiti gözenekli **** ortası deliktir.
8.Mantarın eti beyazdır. Ancak kesildiği **** zedelendiğ zaman, çıkan sıvı tarafından az **** çok portakal rengine boyanır. Bir süre sonra bu renk önce şarap kırmızısına daha sonra da yeşile dönüşür.
9.Şapkanın kenarları önceleri aşağı doğru kıvrıktır. Zamanla düzelerek şapka hunimsi bir görünüm kazanır.
Kokusu:
Kendine özgü hoş bir kokusu vardır.
Tadı:
Geçkin mantarların tadı biraz sert olabilir. Bunu gidermek için mantar parçalara ayrılıp kapalı bir kapta bir kaç dakika ilave su içinde kaynatılıp suyu dökülür.
Yetiştiği yerler ve özellikleri:
Genel olarak iki türü bulunur. Bir tür köknar ağacı ile diğer türü çam ağacı ile sembiyoz yaşadığından genel olarak bu tür nemli ormanlarda yetişir. Çam iğnelerinin altında gruplar halinde ya da tek tek görülürler
Toplama ve temizleme:
Özellikle sulak yerlerde yetişenler kolaylıkla sinek larvalarının istilasına uğrarlar. Toplanan mantarlar ortasından boylu boyunca kesip bu durum kontrol edilmelidir. Eğer var ise larvalı kısımlar kesilip atılır. Hem bu nedenle hem de sertleşmiş olabileceği için çapları 7-8 cm den büyükleri toplamamak daha iyi olur.
Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Mantar gövdesi döndürerek koparıldıktan sonra sadece küçük topraklı ayak ucunu kesip atmak yeterlidir. Şapkanın üzeri yapışkan olmadığından ayrıca temizlemeğe gerek olmaz
Tereyağda kızartması çok güzel olur.Birde odun ateşinde tereyağlı gözlemesi çok lezzetli olur.
24282
24284
denizakvaryumu
18-11-2007, 22:48
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=7532&c=510
Arkadaşlar,
gelin mantarı ya da sinekçi mantarı üzerine gelen sineklerin yapışıp ölmesi ile tanınır...acaba diyorum etobur bitkilerle bir bağı var mı?
================================================== =
Sinek mantarı (Amanita muscaria), Gelin mantarı olarak da bilinen, Amanitaceae familyasından zehirli ve halüsinojen bir mantar türüdür. İbotenik asit, müsimol gibi zehirli bileşikler içerir ve Pantherina sendromu zehirlenmesine yol açar. Yarattığı delilik krizleri 4-6 saat sürer. Bu mantardan etkilenenlerde; ruh halinin değişmesi, (keyifli veya kaygılı durum), nedensiz gülme, hayal görme, konuşma güçlüğü, kas spazmları, görme ve işitme bozukluğu, yorgunluk gibi belirtiler görülür. Bu mantardan zehirlenmelerde ölüm olayı nadirdir, özellikle küçük çocuklarda tehlikeli olabilmektedir.
Parlak kırmızı ve turuncuya renklerde olabilir. Diğer amanita türleri gibi beyaz renkli, yumurta şeklinde bir kapsülden çıkar, genelde üzerindeki zar'ın kalıntılarından kaynaklanan beyaz noktalar taşır.
Avrupa'da sinek mantarının şans getirdiğine inanılır.
Ortaçağ'da üzerine konan sinekleri sersemletip boğduğu için bu mantarın suyu sineklerden korunmak için kullanılmıştır. Etimolojik açıdan incelendiği zaman Yunancada amanitai "detaysız mantar", musc ise sinek anlamına gelir.
Bu mantar her zaman insanların ilgisini çekmiş, süslemelerde, çocuk kitaplarında kırmızı renkli beyaz benekli sevimli bir mantar olarak resmedilmiştir. Sibirya'da şamanlar tarafından çeşitli amaçlarla kullanıldıkları, Vikinglerin de bir yeri işgal etmeden önce cesaret vermesi için bu mantarı yedikleri bilinmektedir. Şamanlar ayinlerini düzenlemeden önce bu mantarlardan yerler ve uykuya yatarlar. Mantarın getirdiği uyku hali ve halüsinojenik etkilerle gördükleri rüyaları anlatarak kehanette bulunurlar.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Sinek_mantar%C4%B1
http://img143.imageshack.us/img143/7162/amanitetuemouchelg1.jpg (http://imageshack.us)
avukatkemal
18-11-2007, 23:56
Peki öldürdükleri sinekleri sindiriyorlar mı?
denizakvaryumu
19-11-2007, 07:36
Peki öldürdükleri sinekleri sindiriyorlar mı?
İşte o konu hakkında hiç fikrim yok :)
Neden yemeyeceği-sindirmeyeceği sinekler için bu tür bir yapı içinde olsun gibisinden bir fikir yürütüyorum...acaba sporlar için de bir etkisi olabilir mi?
Zoophag'ları yani etobur mantar türlerini merak eden varsa bilahare bildiklerimi burdan eklerim ...
lakin bu zoophaglar hiç de gözle görünür bir aksyon içinde değiller daha çok mikroskopik boyutlarda resmen Sarracenia psittacina kapanlarına benzer çok küçük tüneller, tuzaklar oluşturmaktalar.
Tabii bu zoophaglar bitki sınıfında olmadıklarından konunun buraya taşınmasını uygun gördüm.
Saygılarımla
denizakvaryumu
19-11-2007, 14:16
Etobur mantarlar hakkındaki açıklamalarınızı merakla bekliyoruz :)
Bu arada nette bulduklarım:
Bu mantar türleri genellikle ormanlarda yaşarlar. Asıl ilginç yanları, avlarını yakalamak için akla gelmeyecek tuzaklar kurmalarıdır.
Bir beyaz küf olan "Entomophtorales", toprağın altındaki sularda yaşayan amiplerle beslenir. Çevresinde dolaşan bir amip gördöğü zaman, dokunaçlarıyla onu yakalayarak tüm hücrelerini emer, geriye sadece zarını bırakır. Aynı şekilde, "Zoophagus insidans" adı verilen mantar da, "rotifer" denilen küçük yaratıkları mideye indirerek beslenir.
Toprakta yaşayan ve uzunlukları bir milimetreye ulaşan solucanlar ve ipliksolucanlarıyla beslenen mantar türü sayısının 50 dolayında olduğu tahmin ediliyor. Bu mantar türlerinin bazıları, ipliksolucanlarını yakalamak için çok gelişmiş tuzaklar kuruyorlar, çok çeşitli stratejiler deniyorlar.
Örneğin, "Dactylaria" grubu mantarlar, hücrelerinin üç tanesiyle çember biçiminde bir tuzak hazırlıyor ve büyük bir sabırla avlarının onun içine düşmesini bekliyorlar. "Dactylaria gracilis" biraz daha ileriye gidiyor; bu hücrelerini tuzağa düşen ipeksolucanının etrafına bir yüzük gibi sarıyor ve onu iyice hareketsiz hale getiriyor.
Daha sonra saniyenin onda biri bir süre içinde, tuzak olarak kullandığı hücrelerini suyla doldurarak iyice şişiriyor ve böylece avının ezilip ölmesine neden oluyor. "Dactylaria candida" daha da acımasız bir mantar... Tuzağına düşen ipliksolucanının en küçük bir şansı bile yok. Örneğin, solucan son bir gayretle kendisini çembere alan hücrelerden vücudunun yarısını feda edip kurtulsa bile, hücrelerin bir bölümü solucanın kurtulan vıcut parçasında kalıyor ve daha sonra burada gelişip yeni bir mantara dönüşüyor ve ipliksolucanına saldırıyı sürdürüyor.
"Arthrobotrys oligospora" isimli etobur mantarın halk arasındaki adı ise "örümcek mantarı"... Tıpkı bir örümcek gibi minik bir ağ ören bu mantar, ağa takılıp hareketsiz kalan avını büyük bir iştahla yiyor.
http://www.ogm.gov.tr/sites1/etobur.htm
bottistar
02-12-2007, 23:59
Sinekçi mantarı. Gerçeğini görmek için sabırsızlandığım bir canlı. Hangi zamanlarda nerelerde bulunduğu konusunda bilgi sahibi olanınız var mı?
Bir de, gördüğüm yerde dayanamayıp okşasam birşey yapar mı?
KIRLARIN SESI
16-02-2008, 00:01
Bunu yuruyus yaparken ormanda gordum ve resmini cektim. Degisik bir goruntusu var. Disadonuk bir yapisi var. Ismini bilen var mi acaba??
Sevgilerimle
http://www.agaclar.net/galeri/files/26447-winchcombe_054.jpg
nature57
17-02-2008, 23:41
Bunu yuruyus yaparken ormanda gordum ve resmini cektim. Degisik bir goruntusu var. Disadonuk bir yapisi var. Ismini bilen var mi acaba??
Sevgilerimle
http://www.agaclar.net/galeri/files/26447-winchcombe_054.jpg
Bu mantarın adı "Sarcoscypha coccinea" dır. aygılarımla
KIRLARIN SESI
20-02-2008, 14:40
:p cok tesekkurler. Ama ayni yere yuruyus yaptigimda bu mantarin agac govdesinde buyudugunu gordum. Hala ayni mantarmidir sence?
tesekkurler
nature57
25-02-2008, 23:10
:p cok tesekkurler. Ama ayni yere yuruyus yaptigimda bu mantarin agac govdesinde buyudugunu gordum. Hala ayni mantarmidir sence?
tesekkurler
Ben Daha önce bu mantardan toplamıştıştım epifitik olarak yani ağaç üzerinden. Hatta ince bir dal üzerinden. Görünüş aynı ise muhtemelen aynı türdür.
Selamlar..
denizakvaryumu
24-11-2008, 12:41
http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/mnt_sunu.pps#293,1,Slayt 1
Nette gizli kalmış, çok güzel bir site.
Zeytinci
05-02-2009, 17:53
http://www.sporeworks.com/morchella.html
Bu mantarın kültür üretimi yapılıyor mu?
http://www.sporeworks.com/morchella.html
Bu mantarın kültür üretimi yapılıyor mu?
Araştırdığım kadarı ile kültürü yapılmıyor. Ormanda dikkatimi çeken daha evvel ( 1 kaç yıl evvel) mangal yakılmış odun külü içinde çok sayıda büyüyorlar.
Ben de daha önceleri araştırmıştım, kültür üretimi yapılamamış hâlâ. Çocukken dağlara kuzugöbeği mantarı toplamaya çıkardık ama bulamazdık. Sonra mezarlıkta harika kuzugöbekleri olduğunu keşfetmiştik, inanılmaz büyüklerdi (15 cm boy civarı). Korka korka da olsa bir sürü toplamıştık. Ondan sonra da bir daha bu mantarı yeme şansım olmadı. Hayatımda yediğim en lezzetli mantar.
denizakvaryumu
05-02-2009, 22:11
http://www.sporeworks.com/morchella.html
Bu mantarın kültür üretimi yapılıyor mu?
Firmamız ayrıca Morchella spp. (Kuzu göbeği)gibi mantar türlerinin de tohumlarını satmaktadır.
http://www.agromantar.com/agromycel.html
Bu türün tohumu satılıyor evet ama bahsi geçen sitenin yetkili kişisi ile yaptığım telefon konuşmasında; tohumları doğal ortama serpiyorsunuz, gerekli koşullar doğada oluştuğunda mantarlar büyüyor şeklinde bir açıklama yapıldı. Tohumu ektiğinizde mantarların oluşma garantisini ya da oranını veremiyorlar.
denizakvaryumu
06-02-2009, 11:34
Peki kendileri bu mantarın misellerini nasıl buluyor?
Bu mantarın, misel yani tohumunu satabilmek için kültür ortamında yetiştirilmesi gerek.
Zeytinci
06-02-2009, 16:00
İnternet'den laboratuvar ortamında 7 adımda Morchella sporundan üretiminin yapıldığına dair bir sitede makale görmüştüm. Aynı siteyi bulamıyorum.
Araştırmaya devam edelim.
Peki kendileri bu mantarın misellerini nasıl buluyor?
Bu mantarın, misel yani tohumunu satabilmek için kültür ortamında yetiştirilmesi gerek.
Bunu bilemiyorum.
Mersin'in Gülnar ilçesinde tanıştığım, o yörede bolca tüketilen "çukurçanak" denilen mantarın tadı hala damağımda. Geçen günlerde İstanbul'da da bu mantardan gördüm ve fotoğrafını çektim.
Adının "Pseudoplectania nigrella" olduğunu zannediyorum.
Acaba bu türe benzeyen zehirli mantarlar var mıdır? Bu kesin o mudur diye merak ediyorum..
Gördüğüm çukurçanaklar:
Melih Bakırlıoğlu
03-04-2009, 12:37
Akhisar yöresinde çukurçanak mantarına kılavuz denir,yumurtalısı güzel olur.Bu aralar tam zamanı.Hoşçakalın.
Bu mantar Kanlıca mantarı mıdır acaba?
Schrodinger
18-10-2009, 15:03
Peki öldürdükleri sinekleri sindiriyorlar mı?
Amantia ailesindeki mantarların genel nitrojen kaynağı böceklerdir. Böcekleri kendilerine çekerler ve sonra zehirleyerek öldürürler lakin mantarların bitkilerle olan akrabalıkları insanların tek hücrelilerle olan akrabalıkları kadar uzaktır. Bunun yanında bir bilim insanının "İlkel mantarlar, ilkel bitkilerin atasıydı" gibi bir önermesi de bulunmaktadır. İlgili belgesel filmi aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.
http://blog.ted.com/2008/05/paul_stamets.php
Bu mantar Kanlıca mantarı mıdır acaba?
NARİEL bu mantar kesinlikle kanlıca mantarı değil. Annem'den de teyidini aldım. (Kendisi Kastamonu'lu olduğundan kanlıca, koç, tellice, kavak daha bir çok mantarı bilir.)
tugrul bıyıklı
21-10-2009, 01:23
monotropa uniflora bir mantar çeşidi midir? bunu öğrenebilirmiyim acaba?:confused: eğer bilgisi olan varsa yetiştirilmesi nasıldır? diğer mantarlardan farklımıdır?
Morchella Anatolica
116370
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Elmalı Köyü’nde bulunan endemik bir tür
Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu
Dr. Hakan Allı
Bunları Biliyor musunuz?
...
♦Tek bir Armillera bulbosa mantarının kök yapısısının 5 hektarlık bir alana yayıldığı ve toplam ağırlığının 10 tondan fazla olduğu hesaplanmıştır.
♦Agaricus bistorquis mantarı betonu ve asfaltı delerek çıkabilir. Şehirlerde sıklıkla görülen bu mantar yenebilir.
♦Hâlâ mantar veren bazı miselyumların 1500 yaşında
olduğu tahmin edilmektedir.
Armillaria Bulbosa'yı merak edenler için buradaki doküman (http://www.clarku.edu/faculty/dhibbett/TFTOL/APRL/APRL/APRL%20Armillaria%20bulbosa.pdf)ı buldum. Web'den meyvelerine ait birkaç da fotoğraf ekleyeyim (eskiden hepsi bu sanırdık, meğerse 'buzdağının görünen kısmı' deyimi bile devede kulak kalmış da haberimiz yokmuş!
116384 116385
116386
Scientific American'a göre (http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=strange-but-true-largest-organism-is-fungus) ise tespit edilebilen en büyük canlı (birçok boyutta en büyük!) Armillaria Ostoyae imiş. 965 hektar (bir hektar 10 dekar / dönüm, yani 10.000 m²'dir, bu arkadaş 965 hektar yani 9.650.000 m² alanda yaşıyor, ne diyeyim dünyada mekan ... !) 2600 yaşında olduğu kesin gibi de 8.650 yaşında da olabilirmiş. Ömrüne bereket diyor, daha uzun ömürler diliyoruz, çünkü hala yaşıyor!
Armillaria Ostoyae ile ilgili (web'den) fotoğraflar ise müteakip yazıda, bizden ayrılmayın!. :)
gece
boyut duygusu kısmen dumura uğramış forum kişisi!
Armillaria Ostoyae (http://en.wikipedia.org/wiki/Armillaria_ostoyae) hakkında biraz bilgi ve web'den birkaç fotoğraf:
Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Physalacriaceae
Cins: Armillaria
Tür: A. ostoyae
116396
Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için.
116397
Zaten hepimiz biriz, 'hepimiz bir fidanın güller açan dalıyız.' :)
116398
Tanıyabilmek için fotoğrafları böyle çekmek gerek sanırım.
Ayrıca A. Ostayae hakkında agaclar.net'in yeni haberdar olduğunu zannetmek büyük hata, bakın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=520), harita bile eklenmiş, yıllar, yıllar önce...
İlgili linkte her ne kadar, aybala yenilemez olduğunu aktarmış (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=10005&postcount=10) ise de wikipedia yenilebilir olduğunu söylüyor (http://en.wikipedia.org/wiki/Armillaria_ostoyae).
Kim ne derse desin ya da alıntılasın, apaçık olan şey ise; öyle internetten, fotoğraftan bakarak mantar yememek gerektiği. Bu iş tamamen, bu konuyu tam olarak bilen insanlardan öğrenilmelidir, şakası yoktur.
denizakvaryumu
22-02-2010, 16:09
Kuzu göbeği mantarının misellerini alıp bahçesinde üretmeyi başarabilen var mı?
Samsunlu55
28-04-2010, 21:42
Resimdeki mantarın ismi nedir:confused: Çevrede yetişen mantarlar içinde en tüketilir olanı bu gibi geldi, yenilebilir mi:confused:
139732
139733
açelya çiçeği
24-06-2010, 15:55
hareket etmeme açısından bitkiler aleminde besinlerini dışarıdan almaları açısından hayvanlar alemine girdikleri için bilim adamları onları fungi alemine koymuştur.
Playmakers
28-06-2010, 22:00
evde mantar üretmek aslında kolay ama bildikten sonra gittiğim bi arkadaşta evinde şeffaf sterilize bir torbada prinç saplarıyla ot yani mantar miseli aşılanmış buğdayları karıştırıp poşetin ağzını sıkıca bağlayıp banyoya koymuş sonra torbayı etrafında delikler açmış mantar büyümüş bende denicektim ama tam bilmediğimden yapmadım
ececeren
09-07-2010, 18:03
Bu mantarların isimlerini bilen var mı ? Ormanda bol miktarda var. Yeniyor mu yoksa zehirli mi ?
Samsunlu55
12-07-2010, 22:36
Sn. ececeren, sağdaki mantar şu zamanda fındıklığın içinde bolca mevcut. Siz sormasaydınız resim çekip ben soracaktım:)
Salonda ve balkondaki saksılarımdan arada sırada mantar gelişiyor. Bugün gördüğüm mavişimin saksısından çıkan mantar ilginç geldi. Sardunyaların saksısında da var. Yenir mi demeyeceğim, miktar olarak çok az ama türünü merak ettim :)
166698
Bu mantarın türü nedir? Tarçınlı salep gibi görünüyordu;)
Bir de bu çeşit var, bunlar diğerleri gibi tarçınlı değil, içi de dışı da bembeyaz. Ah mantarları ayırt etmenin kesin bir yolu olsaydı da bu güzellikleri yemekten mahrum kalmasaydık:(
HomeWork
21-10-2010, 12:06
Sayın Nariel
Benim topladıklarıma benziyor. Aynısı ise ben yedim daha sonra bir vukaatı olmazsa tecrübeme dayanarak zehirsiz olduğunu düşünüyorum. Resimlerini yükleyeceğim.
HomeWork
21-10-2010, 12:13
Sayın Nariel
Benim topladıklarıma benziyor. Aynısı ise ben yedim daha sonra bir vukaatı olmazsa tecrübeme dayanarak zehirsiz olduğunu düşünüyorum. Rezimlerini yükleyeceğim.
Mantar fotolarım
Sayın Nariel
Benim topladıklarıma benziyor. Aynısı ise ben yedim daha sonra bir vukaatı olmazsa tecrübeme dayanarak zehirsiz olduğunu düşünüyorum. Resimlerini yükleyeceğim.
Şaka mı, bu? Yazdıklarınızı ciddiye alan çıkabilir.
Nariel, türünü soruyor, tanımda kesin yol olsa da yesek diyor, siz ise türünü bile belirt(e)meden, yediğinizi, (bu) tecrübenize dayanarak zehirsiz olduğunu "düşünüyorsunuz". Yani sadece fotoğraftan, tanımını bile yap(a)madığınız bir mantarın yenilebileceğini söylüyorsunuz.
Kendiniz, intihara niyetli ya da meyilli olabilirsiniz ancak başkalarını buna yönlendirmek ne kadar doğru, söyler misiniz?
gece
mantar konusuna ilgi, mantar konusunda bilgi, hele tecrübe bu mudur? Diye soran forum kişisi.
missmenas
21-10-2010, 23:02
Yabani mantarların Zehirlimi Zehirsizmi diye burda resimlere bakarak sorulması ne derece doğru acaba? 1 kişi çıksa size zehirsiz dese ve siz bunu yiyecekmisiniz? inanınki hiç şakası yoktur Yabani mantarın. Benim tanıdığım 4 kişilik bir aile kendilerince mantar konusunda çok uzmanız diyenlerden tüm aile şimdi yok oldu köyde yaşanan bu olay köylülere ders olmuştur bilmedikleri mantarı asla eve getirmezler. Aile büyüklerimizin bizlere tanıttığı mantarın dışındakilere merak edip elimizi bile sürmeyiz biz. bildiğimiz belli türler vardır kuzugöbeği, trüf mantarı, kavak mantarı şimdilerde kültürü çıktı istiridye mantarı diye satılıyor, kanlıca, çukurçanak ve mayıs ayına doğru ekin tarlalarında çıkan beyaz şapkalı bir mantar bunlar yine bu mantarı bilen kişiler tarafından toplanır öyle rastgele mantar toplanıpta tadına bakılmaz çok ama çok dikkatli olmak lazım.
HomeWork
22-10-2010, 12:32
Ben yediğim mantarın fotoğrafını koyuyorum. İlgili fotoğrafdaki matarın zehirsiz olduğunu söylüyorum. Onun dışında hiç kimseye herhangi bir tavsiye veya öneride bulunmuyorum. Benzerleri de zehirsizdir anlamına gelmez.
Bu işin bu kada basit ve şakaya gelmediğini anlamanız için kesinlikle Jilber Bey'in "Mantar Toplantısı" na katılmanız gerek. Özellikle mantardan zehirlenmenin ne kadar ızdırap verici bir ölüm şekli olduğunu anlattığı bölüm oldukça etkileyici.
Kuzu göbeği mantarının misellerini alıp bahçesinde üretmeyi başarabilen var mı?
http://i51.tinypic.com/jskjuu.jpg
benim bu yıl ormanda bulduğum kuzu mantarı (kuzu göbeği).
ev ortamı kendi yetişdigi habitat gibi olmaz gibi geliyor. çoğu deneyenler başaramazlar. en azından ağaç ve çimenlerin bulunduğu yerleri denemeliler bu da garati değil yetiştirmek için.
habitat kiti olayında ekilecek alana odun külü ve talaş seriliyor ki bu yapılan yer yabancı ülkelerde kavakların altına yapılıyor. izlediğim videolarda bunu yapan adamlar en az 5-6 dekar kavaklık arazilerine uyguluyorlar.
dede külahı ve kırmızı olanlar da büftek mantarı. Dede külahlarını iyi bildiğim için yedim. Ama diğerlerini yemeğe cesaret edemedim. Bilen tanıyan arkadaş varsa memnun olurum. Çünki gerisi oldukça fazla burada..
ilk iki resimdeki kırmızı mantarları da tanıyamadım. alttaki kırmızı mantar büftek mantarı olmasından ümitliyim.
Bu mantar domalan mantarı olabilir mi? Ortadan ikiye kesip incelemek için eve getiriyordum ama çöplerle karışıp çöpe atılmış :(
*** ben şileden yazıyorum bizim bölgemizde zehirli zehirsiz çok sayıda mantar var.
Biz bu mantarları kolaylıkla ayırt edebiliyor ve tüketiyoruz.zehirli mantarın kokusundan,renginden,ve büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla bilmediğin mantarı pişir ve kediye ver yemezse zehirlidir derler.
bölgemizde toplanıp yenen bir mantar var ama türünün ne olduğuna kanaat getiremedim altındaki lamelleri beyaz üstü hafif giri yapışa biraz, küçüklerinin üstü beyaz saplarıda kalın değil ince uzun türü ne olabilir daha sonra resminide yüklerim
Bu mantar Kanlıca mantarı mıdır acaba?
Bende çok merak ettim ama kimse cevap yazmamış, bilenler varsa yazsalar ne güzel olur..
Pazardan aldığım mantarlar: Birincisine "içi kızıl mantarı "dediler, araştırınca çayır mantarı olarak geçtiğini öğrendim.
İkincisine de "kokulu mantar" dediler, diğerinden daha pahalıydı ama ben tadını çok beğenmedim. Çok keskin aromalı bir tadı var.
Bahsettiğim pazar İstanbul'daki "Kastamonu(İnebolu) pazarı". Sabah erken saatte geliyor insanlar ve Kastamonu'dan taze taze gelen ne varsa silip süpürüyor, öğlene kalırsanız hiçbirşey kalmıyor. Restoran sahipleri bile en erken saatte gelip nadide otları, mantarları, ekmek ve peynir türlerini toplayıp gidiyorlarmış;)
Alışılmadık bir şey, sardunya saksımda çıktı
246387
,
246388
çok sevimli...
wellness
26-12-2011, 17:19
Mantar fotolarım
Diğerlerini bilmem ama bu fotolarda ki mantarların hepsi yenilir. Çünkü bizim buralarda da bu mantar türlerinden var ve de çok lezzetlidirler. Buralarda denk geldiğim zaman kesinlikle toplar yerim bunlardan.
wellness
26-12-2011, 17:23
Sayın HomeWork hemşeriymişiz de haberim yokmuş. Ben ilk mesajımı yazdıktan sonra, sizin nereli olduğunuzu kontrol etmeyi akıl ettim. Çünkü bahsettiğiniz mantarlar Düzce yöresinin mantarı olunca ilgimi çekti.
Bir de bu çeşit var, bunlar diğerleri gibi tarçınlı değil, içi de dışı da bembeyaz. Ah mantarları ayırt etmenin kesin bir yolu olsaydı da bu güzellikleri yemekten mahrum kalmasaydık:(
Amanita virosa sevgili Nariel, sayfaya eklenilen dosyada net görülüyor.
ölümcül zehirli sınıfta maalesef :(
Alışılmadık bir şey, sardunya saksımda çıktı
çok sevimli...
Sevgili Jezebel,
herşeyinde olduğu gibi mantarında bile en şirinini bulmuşsun :p ya da o seni bulmuş, gerçekten çok şirin ;)
Mantarla ilgili çok etkilendiğim bir haberi paylaşmak isterim sizlerle. Mutlaka bu haberi hatırlayanız olacaktır.
'Organik'çi mantardan mı öldü? / Türkiye / Radikal İnternet (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&Date=&ArticleID=1041858&CategoryID=77)
Daha sonra ki haberler bu doğrultuda idi. Bu konuda daha kesin bilgisi olan varsa öğrenmek isterim. Ben bu kadarını takip edebilmiştim.
Gazete Gda - MANTARDAN DEL, GAZDAN ZEHRLENM - Haberi (http://www.gazetegida.com/haber/929-guncel-mantardan-degil-gazdan-zehirlenmis.html)
moritimer
29-01-2012, 15:58
Bu mantarın türü nedir? Tarçınlı salep gibi görünüyordu;)
Bilimsel adı "Agaricus Campestris" olan ülkemizde çayır mantarı olarak bilinen bir türe çok benzetiyorum. Eğer o ise ülkemizde hemen hemen her bölgede bulunan çayırlıklarda ve terk edilmiş otlaklarda görülür. Bu mantar türü topraktan ilk çıktığında şapkası yuvarlaktır, zaman içerisinde şapkası giderek açılır... şapkanın alt kısmının rengi koyu mat pembemsi **** bordo olabilir. Zehirsizdir.
Not: Doğadan yabani mantar toplamak uzmanlık gerektirir. Bilmeyenler için tehlike arz edebilir çünkü zehirsiz mantarların dahi birçoğunun çok benzeyen zehirli kopyaları aynı coğrafyada yetişmektedir...
Dşibudak ağacı diğer adı cinar olan ağaçta yetişen zehirsiz çok lezletli mantar türüdür. Bizim yörede bu cis mantara Alakaz mantarı denir, 6-7 kğ kütleye varan ağırlığa kadar ulaşabilir. http://www.agaclar.net/forum/mantar/5002-4.htm
mor-salkım
29-09-2012, 12:26
merhabalar, iki gündür bahçemde bulunan mantarları sizlerle paylaşmak istedim. bugünde yenileri çıkmaya devam ediyor. toprakta ne gibi bir madde fazlalığı buluyorlar da çıkıyorlar çok merak ettim. nem ve ışık elverişli bunu biliyorum. fakat bahçemde oldukça geniş bir alan mantar tarlasına döndü :) görenleri şaşırtan ve gülümseten hoş bir görüntü. ilerde de çıkmalarını isterim. bu sebeple ne yapabilirim merak ettim doğrusu. :rolleyes:
kartal124
29-09-2012, 16:47
Ben de bu gün bahçeyi gezerken baktım ki sağdan soldan mantarlar çıkmış,bir kaçını fotoğrafladım.Cinslerini ve zehirli olup olmadıklarını bilen var mı?
Selamlarımla.
kalikratya
11-10-2012, 18:59
babamın çatalca'da ormandan topladığı ve az önce de afiyetle yediğimiz iki mantar türünün adlarını öğrenmek istiyorum. koyu renk olanın tadı fena değil ama kırmızı olan çok lezzetli. ayrıca ek bilgi olarak; kırmızı olan topraktan beyaz bir kozada çıkıyormuş. sonra onu patlatıyormuş. koyu renkli olanın ise temizlenmiş hali olduğundan şekli şemali pek belli olmasa da onun da çok kalın, ağaç dalı gibi sapı var. ve içinde süngerimsi bir tabakası vardı, ayırdık.
http://i.imgur.com/n1FYf.jpg
http://i.imgur.com/dcfBO.jpg
bu da diğeri:
http://i.imgur.com/DhbVf.jpg
sayın kalıkratya
kırmızı olan imparator mantarı sezarın mantarı olarka bilinir.Çiğ olarka da yenilebilir ve salatası harika olur.Diğeri porcini mantarı o da değerli bir türdür.genelde porciniyi et yemekleri yanında ve makarna içine sos yapıp koyarlar.Lezzet katıcı olarak ve hoş aroması vardır.Ben bu mantarı da çiğ yiyorum ve salatasını yapıyorum.İmparator mantarı akdar olmasa da o da güzel olur çiğ olarak.sizin bulduğunuz tür de porcini mantarının en güzeli.Queen bolete olarak geçer adı.afiyet olsun.
meraba ustalarım birde su da yetişen matar varmış birde bir tv kanalında mutfakta mantar yetiştirmeyle ilgili bir konu geçmişti adam bildimiz sarı süngeri bir cam kavanoza koymuş ve süngeri ıslatıktan sonra bırak ve 1 hafta mantar oluşumu olmuş berki bir haftayı yanlış anlamışta ola bilirim
böyle bişey varmı benşimdi video bulamıyom kaç günden beri onu arıyom :(
suplilumas
08-11-2012, 12:25
O sarı olarak gördünüz şey sünger değil talaş sap saman gibi bazı karışımlardan oluşturulmuş kompost. Tuvalet kağıdı ya da koli de kullanılabilinir kompost olarak ama sünger olmaz.
Bu mantarın cinsi nedir acaba? Yöresel ismi ''ayı mantarı'' olarak geçiyor. Gövde kısmı, şapka kadar kalın ve oldukça ağırlar; 4 mantar yarım kilodan fazla çekiyor... Yenebilen bir çeşitmiş, ama ben ilk defa görüyorum ve yemeyi düşünmüyorum.. ;)
345497
345498345499
DilekGuven
13-11-2012, 16:42
Bu mantarın cinsi nedir acaba? Yöresel ismi ''ayı mantarı'' olarak geçiyor. Gövde kısmı, şapka kadar kalın ve oldukça ağırlar; 4 mantar yarım kilodan fazla çekiyor... Yenebilen bir çeşitmiş, ama ben ilk defa görüyorum ve yemeyi düşünmüyorum.. ;)
345497
345498345499
sanıyorum benim soracağım da aynı cins, gerçi fotoğrafın açısı nedeniyle olduğundan daha büyük görünüyor. ama yine de oldukça iriler, eğer aynı cinsse ayı mantarı ismi gayet yerinde olmuş diyebilirim. benim kayınvalidemler haftasonu şilede köylüleri bundan toplarken gördüler, kendileri de toplayıp pişirip bi güzel yediler. ben cesaret edemedim, sadece fotoğrafını çektim ama oldukça lezzetli olduğunu söylediler.
345818
cinsi nedir acaba?
Boletus sp. leri edulis aereus pinophylus ve regius türleri yenebilirse de satanas erythropus luridus gibi türlerde sıkıntı yaşanabilir.
Arkadaşlar tekrarlamakda fayda var bakmakla resmetmekle kesin bir tür belirlemek çok zor. mantarın yaşına ve iklim çevre şartlarına göre veya renk koku gibi organoleptik algılamalar yanıltıcı oluyor.
İyice tanımlayamıyacağınız mantarları bilmediğiniz türleri yemeğe kalkışmayın..
SON HATANIZ OLABİLİR!
Bu konuda Sn. Jilber Bartuçiyan'ın kitabını edinnip seminelrerine katılmanızı öncelikle, önemle ve ivediyetle salık veririm...
ahhhh dilek hanım o mantar yenmez mi :)) çok guzel bir mantardır elinizdeki.turkiyede ayı mantarı diye geçiyor evet.Namıdeğer porcini.Neyse siz gene de yemeyin ama koparmayın da bilen biri yesin bari.
DilekGuven
16-11-2012, 10:37
ahhhh dilek hanım o mantar yenmez mi :)) çok guzel bir mantardır elinizdeki.turkiyede ayı mantarı diye geçiyor evet.Namıdeğer porcini.Neyse siz gene de yemeyin ama koparmayın da bilen biri yesin bari.
:) ailemin bir kısmı toplananları afiyetle yediler zaten:) ben hem bilmediğim için cesaret edemedim, hem de hamile olduğum için... sanıyorum zehirli bir benzeri de varmış, öyle dedi yöre halkı. ondan da toplamışız yanlışlıkla, temizlerken onun dışı tamamen aynı görünse de içinin rengi farklıydı (diğerlerinin içi beyazken bu sarımtrak bir renkteydi), bir de diğer mantarlar oldukça ağırken bu çok hafifti. farklı olduğunu düşünüp onu yemedik.
Evet zehirli benzerleri olsa da kolay ayırt edilir.Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin.Eşimde hamile bu ara mantarı çok sevdiği halde topladığım mantarları gormek dahi istemiyor. :)) öykk diyor....
DilekGuven
16-11-2012, 10:55
Boletus sp. leri edulis aereus pinophylus ve regius türleri yenebilirse de satanas erythropus luridus gibi türlerde sıkıntı yaşanabilir.
Arkadaşlar tekrarlamakda fayda var bakmakla resmetmekle kesin bir tür belirlemek çok zor. mantarın yaşına ve iklim çevre şartlarına göre veya renk koku gibi organoleptik algılamalar yanıltıcı oluyor.
İyice tanımlayamıyacağınız mantarları bilmediğiniz türleri yemeğe kalkışmayın..
SON HATANIZ OLABİLİR!
Bu konuda Sn. Jilber Bartuçiyan'ın kitabını edinnip seminelrerine katılmanızı öncelikle, önemle ve ivediyetle salık veririm...
merhaba hocam, sayın Barutçiyan'ın kitabını aldım. seminerlerine de katılmak istiyorum. önceden ağaçlar.net'te seminer ve mantar toplama gezilerinin duyurusu yapılırdı, şimdi ne mail olarak ne de forumda böyle bir bilgiye ulaşamıyorum.
bu aralar yapılacak toplantı & gezi var mı, bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
teşekkürler.
DilekGuven
16-11-2012, 10:59
Evet zehirli benzerleri olsa da kolay ayırt edilir.Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin.Eşimde hamile bu ara mantarı çok sevdiği halde topladığım mantarları gormek dahi istemiyor. :)) öykk diyor....
teşekkür ederim, ve size de hayırlı olsun:) geçer o mide bulantıları, hep beraber ve sağlıkla nice lezzetli mantarlar yersiniz inşallah:)
Merhabalar..
fotoğraflarını verdiğim mantarların tadına bile bakmadım ama içim gitti.. belki bir bilen vardır ve bilgilendirir bizleri...
http://imgim.com/3206incij3790629.jpg
http://imgim.com/1891incin1102922.jpg
http://imgim.com/4231inciq133309.jpg
http://imgim.com/8421inciq4312015.jpg
http://imgim.com/3213incis9152223.jpg
http://imgim.com/6042incik4930955.jpg
http://imgim.com/1726incim6648810.jpg
http://imgim.com/3770incim4165388.jpg
http://imgim.com/1957incit4923762.jpg
http://imgim.com/1011inciu6517460.jpg
http://imgim.com/6611incim7047889.jpg
http://imgim.com/197inciw5709814.jpg
suplilumas
04-12-2012, 15:46
ikinci resimdekinin tadına bakmış olsan bu mesajı yazma şansın olmazdı sanırım :D
Sayın 16hp,
Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz. Dışarıdan verilen bağlantılarla gösterilen fotoğraflar, zaman içinde sorun yaratabilir. Fotoğrafa ulaşamama durumunda size verilen cevaplar anlamsız olur.
Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm)
Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6257.htm)
Merhabalar..
fotoğraflarını verdiğim mantarların tadına bile bakmadım ama içim gitti.. belki bir bilen vardır ve bilgilendirir bizleri...
http://imgim.com/3206incij3790629.jpg
http://imgim.com/1891incin1102922.jpg
http://imgim.com/4231inciq133309.jpg
http://imgim.com/8421inciq4312015.jpg
http://imgim.com/3213incis9152223.jpg
http://imgim.com/6042incik4930955.jpg
http://imgim.com/1726incim6648810.jpg
http://imgim.com/3770incim4165388.jpg
http://imgim.com/1957incit4923762.jpg
http://imgim.com/1011inciu6517460.jpg
http://imgim.com/6611incim7047889.jpg
http://imgim.com/197inciw5709814.jpg
Merhaba,
Bende dün toplayıp afiyetle yediğim mantarı paylaşayım dedim.Daha öncelerden de bu mantarı yemişliğim var fakat cinsini ve ismini bilmiyorum.Yardımlarınızı bekliyorum...
Teşekkürler..
...nokta
04-12-2012, 23:49
Sn. smnvrl...
Kulacık mantarı diyoruz biz bu mantarlara...geçen gün bizde toplamıştık zehirsiz olduklarını biliyorum ve gerçekten lezettli bi mantar türü :)
Sn Nokta verdiğiniz bilgi için teşekkürler.
Evet gerçekten çok lezzetli bir mantar. dikenlik ve otsu yapının fazla olduğu yerlerde çıkıyor sanırım.Zehirsiz olduğuna eminim daha bana bir şey yapmadı :)
Sayın Smnvrl,
Yanılmıyorsam Pleurotus eryngii bu mantar.Kültürü de yapılabiliyormus.Hiç yemedim ama denemek istediğim bir tür.Güzel resimler paylaştığınız için teşekkürler.
Kanlıca Mantarı - Galeri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23166&c=510)
kanlıca mantarı olması muhtemel
352415
suplilumas
10-12-2012, 12:08
Pleurotus eryngii değil. Eryngii ağaçlara bağımlı yetişir ağaç üzerinde olur toprakta olmaz. Ayrıca eryngii pişince anason benzeri bir koku verir kendine has. Çok lezizdir yemenizi tavsiye ederim.
Sn Murer,
Pleurotus eryngii mantarının resimlerine baktığımda gerçekten bulduğum mantarlara çok benziyor. Ama asıl ilgimi çeken şu oldu Pleurotus eryngii mantarının resimlerinde etrafta çoğunlukla ot ve diken görülmekte bende aynen bu şekildeki ortamlardan bulmaktayım.Sn suplilumas'ın dediği gibi ağaca bağımlı bir tür ise topladığım yerlerde ağaç yok.
Yorumlarınız için teşekkürler.
Evet normalde ağaçta yatişiyor bu mantar ama netten birçok resim araştırdım.Doğada böle dikenlik yerlerde de çıkabiliyor gördüğüm kadarıyla.Doğada büyüyenleri daha ince saplı ve kültüre edilmişlerine benzemiyor pek.Kültür ortamında daha ideal şartlar oluştuğundan sapların kalın olması normal bence.Ben hala Pleurotus eryngii diyorum.Tartışmaya açık.
suplilumas
10-12-2012, 15:01
Sn smnvrl
Yediğinize göre biraz daha emin olmamızın tek yolu var. Anason tadı aldınız mı ya da alkolle benzer bir tat ya da koku? Eğer bu özellikler varsa eringi olma ihtimali yüksek. Otların arasında çıkmasına neden şu olabilir eski ölü ağaçlar toprağa karışmış ve mantar orada kendine ortam bulmuş olabilir. Ya da ben yanılıyorum sadece ağaçta yetişmiyordur.
Aslında kompost yaparken ağaca gerek kalmıyor ben sapta yetiştirdim ama doğadakilerin ağaçta yetiştiğini biliyorum.
Sn Suplilumas,
Anason tadı almadım hiç.Bu yediğim mantarların lezzeti ve kokusu yaprak mantarı gibiydi.Ayrıca mantar konusunda bilgi sahibi değilim yeni yeni öğrenmeye çalışıyorum.O yüzden yanlış yorumum olursa kusura bakmayın.
zulkufhacettepe
10-12-2012, 22:32
bulduğun göbek mantarını güneş gören bir yere parçala at üstüne topraktan 3-4 milim üstte olacak şekilde buzdolabı kartonnu çamaşır makinesi kartonu koy üstünü nemlendir yani su dök bir kaç gün sonra kontrol et altında milyonlarca göbek göreceksin, büyüdükçe kartonu yukarı kaldır hafiften... afiyet olsun
Şöle bir yazı buldum,
Kral Mantarı (Pleurotus eryngii),( King oyster)mantarların kıralı olarakta tanınmakta lezzeti ve besleyici değerinin yanında afrodizyak özelliği ilede bilinmektedir Kral Mantarı(Pleurotus eryngii)'nin doğada Eryngium campestre kalıntıları üzerinde ve eryngii var. ferulae'nin ise, Ferulae sp. üzerinde doğal olarak yetişmektedir.
Doğu Anadolu Bölgesinin dağlık kesiminde yaşayan halkımızın, doğada yetişen ve yenilen mantar türlerinden besin olarak yararlandığı, özellikle Kral Mantarı(Pleurotus eryngii), Çaşır olarak bilinen çok yıllık Prangos aviculare L.' nin ölü dokularında yetiştiğinden "Çarçur" veya "Çakşır otu" dediği Ferula sp.'nin bir önceki yıldan kalmış ölü kök kalıntıları üzerinde yetiştiği bilinmektedir.
Kral Mantarı (Pleurotus eryngii) mantarının bünyesinde bulunan β-1-3 gulicans, lovastatin, pleureryn, Eryngin, Ribonuclease, 17 β-estradiol, eryngeolysin, Ergothioneine, protein xb68AB maddeleri immuno modulating (immün sistemlerini güçlendirici), anti tümör ,anti hiperkolesterolemia (yüksek kolesterol), Afrodizyak, Anti bacterial , Anti viral, Anti fungal, Anti oksidant, Anti osteoporotik(Kemik erimesi) olarak etki göstermektedir.
Genellikle mantarların, özellikle de Kral Mantarı'nın (Pleurotus Eryngii), çok lifli olması, yapısında steroller, proteinler ve mikro elementler taşıması ve çok düşük kalori içermesinden, kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için uygulanacak diyetlerin düzenlenmesinde özellikle ideal oldukları ilk kez geleneksel Çin Tıbbında ortaya konulmuştur (Breene, 1990; Hobbs,1995). Bodek ve arkadaşlarının (1991) yaptıkları bir çalışmada, yüksek kolesterol diyetine %4 oranında eklenen kurutulmuş Pleurotus mantarı deney sıçanlarının karaciğer ve serumunda kolesterol birikimini düşürmüş, HDL'nin lehinde kolesterolü düzenlemiştir.
Yine aynı çalışmada Pleurotus, LDL ve VLDL kolesterolün oluşumunu düşürmüş, kolesterol emilimini azaltmıştır ve karaciğerdeki HMG-CoA redüktaz aktivitesini azaltmıştır. Kontrollü klinik denemelerde, bir ay süresince 15–20 gr kurutulmuş Pleurotus'un günlük diyete eklenmesiyle hepsinde değil ama pek çok hastada hiperkolesterolemiyi azalttığı görülmüştür (Bodek ve ark., 1998).
Bu da Pleurotus mantarının insan diyetinde doğal bir kolesterol düşürücü olabileceğini göstermektedir (Gunde ve Cimerman, 1999). Benzer sonuçlarların Grifola frondosa ve Auricularia auricula mantarları ile elde edildiği bildirilmiştir (Ryong ve Tertov, 1989).
suplilumas
11-12-2012, 11:20
Lezzetine ve besleyiciliğine katılıyorum da afrodizyak etkisi olduğunu hiç sanmıyorum :D Diğer tıbbi bilgilerin ise henüz kesinliği yok hala bir çok mantar hastalıklara karşı korunmada ya da engellemede etken ilaç olarak kullanılmak üzere araştırılıyor ama kesin sonuç alındığını söyleyen bir araştırmaya henüz rastlamadım.
Kendi kendime ,mantarı (afrodizyok) yedim pek bi değişiklik olmadı diye kendimden şüphe ediyordum.Sn suplilumas ın yazısı beni bu şüphelerden kurtardı :) .Lezzet ve besleyicilik konusunda herkes hem fikir sanırım.Yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum çok değerli olan bilgi ve tecrübelerinizi bize vermekten çekinmediğiniz için.
Sayın suplilumas,
Gönderdiğim yazıda dikkat çekmek istediğim nokta eringi mantarının sadece ağaç üzerinde yetişmiyor oluşuydu.Ben de yeni öğrendim artık doğada böle bir mantara rastlarsak tanıma ihtimalimiz yüksek olur.Hastalıklara yararı, afrodizyak oluşu tartışılır tabi ama benim şu sıralar üzerinde durduğum bir mantar var.Cordyceps militaris.Bu mantar hakkında çok olumlu şeyler okudum sağlık açısından.Hapları da var internette satılan.Hatta bizim kanser uzmanları da bu hapları kematorapi sonrasi vücudu güçlendirmek için tavsiye ediyorlar.Direkt tedevi edici olamsa bile yardımcı rollerinin yüksek olduğunu düşünüyorum.
Bu mantar cordyceps sinensisin akrabası.Yanlız cordyceps sinensis nerdeyse altın değerinde ve tibette 3500 ve üstü rakımlarda yetişiyor.Crdyceps militaris türkiyede olabilir.Etobur bi mantar böcek tırtıl gibi şeylerin vucutlarını enzimliyorlar.içindeki asıl etken madde cordicepin.C. militariste daha yuksek oranda var.Labratuar ortamında külürü başarılmış.Doğada denk gelirsem veya denk gelirseniz spor paylaşımı yapılarak denenebilir diyorum.
Selamlar.
Sn Murer ,
Bu dediğiniz mantarın iklim isteği ve yetiştiği ortam konusunda biraz daha açıklama yapabilir misiniz.Manisada yaşıyorum bu mantar ile burda karşılaşma ihtimalim olursa bakınayım doğaya.
Mevsimini bilmiyorum ama tahminim bahardan sonbaharın soğuk dönemlerine kadar rastlanabilir.Genelde toprak altında kozalanan böcek ve kurtçuklar üzerinde çıkıyor ama bir ağaç üzerinde karınca, çekirge, arı vs. avlamış olabilir.Hayvana canlıyken sporları yoluyla bulaşıyor.Kan yoluyla bütün vucuda yayılıyor ve misel gelişimi başlayınca hayvanı öldürüyor.Bu nedenle biyolojik ilaç olarak kullanılması da düşünülüyor.Birkaç resim yüklüyorum.
Teşekkürler.
suplilumas
11-12-2012, 16:05
sn murer
Böcek asalağı bir tür var burada ama Cordyceps militaris mi bilmiyorum? Karşılaşırsam spor print alıp postayla göndermeye çalışırım.
suplilumas
11-12-2012, 16:09
Aklıma gelen bir hikayeyi de anlatayım. İsmini unuttuğum bir mikolog tohumlara bu tür bir mantarın misellerini aşılayarak evdeki karıncalardan kurtulmayı denemiş. Başarılı olunca da patentini almıştı :D Bahsini ettiğiniz biyolojik ilaç bu teknik olabilir.
Gerçekten süper fikir haşerelere karşı etkin bir çözüm.
Duvaklıca mantarı ya da imparator mantarı. Karadeniz Kastamonu da bol bol yetişen bir mantar. İnanılmaz lezzetli çiğde tüketilebiliyor.. Eklemeden geçemedim. Resimler netten derlenmiştir..
Sayın Suplilumas,
Eğer Cordyceps militaris ise çok memnun olurum spor pirint yollarsanız.Netten çok araştırdım üretimini yapanlar tekel olmus.Sporunu bulmak imkansız gibi.
Teşekkürler...
suplilumas
21-12-2012, 13:42
@murer
Cordyceps militaris mi bilmiyorum. Bildiğim tek şey asalak bir türün burada da yetiştiği. Eğer aradığınız türse emin olun bulduğum an spor print alıp göndermek için sizi bilgilendirecem.
Toroslarda yetşen bazı mantar türleri.
samettutuncu
15-02-2013, 11:09
Saçak Mantarı. - Galeri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=31506&c=510)
http://www.gercekbal.com/wp-content/gallery/diger-resimler/01DSCF0124.jpg
Arkadaşlar bu resimlerdeki mantar ne mantarı acaba ? bizim memlekette saçak mantarı diyolar ve baya değerli diye biliyorum kilosu 15 tl gibi bişeydi sanırım.
edis2209
09-04-2013, 16:16
''Sarcoscypha coccinea''
Sn. murer teşekkürler.
Tarih : 08 Nisan 2013
Yer : Çınarköy üzeri Nif Dağı etekleri.
Kemalpaşa,İzmir
Sarmaşık toplarken çalıların içinde kırmızı görüntüsü ile dikkat çeken Mantar'dan birazcık daha sert duran bu tür nedir acaba..? Bu bölümde "Sarcoscypha coccinea" denilen türe çok benziyor. O olabilir mi acaba..? Saygılarımla,
''Sarcoscypha coccinea'' doğru.Yenilebilen bir türmüş.Eskiden ben de çok rastlardım bu mantara.Dokunduğunda duman şeklinde spor yayılımı yapıyor.Tadına hiç bakmadım ama bir daha rastlarsam denicem.
anadolu07
13-04-2013, 07:20
*** ben şileden yazıyorum bizim bölgemizde zehirli zehirsiz çok sayıda mantar var.
Biz bu mantarları kolaylıkla ayırt edebiliyor ve tüketiyoruz.zehirli mantarın kokusundan,renginden,ve büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla bilmediğin mantarı pişir ve kediye ver yemezse zehirlidir derler.
kardeş jilber beyden öğrendiğim kadarıyla bazı mantarlar 1 hafta sonra zehirliyor muş . kim kedinin olmesini bekler ve kedinin suçu ne. mevzu şakaya gelmez.
http://www.galeriedusseldorf.com.au/GDArtists/Giblett/RG2005/image/mycelium2.jpg
sabri zeki
25-04-2013, 21:31
Bu mantarın adı nedir..Bilen varmı?.Lütfen **KÜLTÜR MANTARI**demeyin..
yaklaşık 8-10 cm çapında kahverengi lekeli..
suplilumas
26-04-2013, 14:16
@sabri zeki
Agaricus bisporus
Bildiğin kültür mantarı.Gübreli alanlarda çıkıyor genelde.İki gun once ben de buldum bir tane 8-10 cm çapında.Suplilumas bilimsel ismini de vermiş.
sabri zeki
26-04-2013, 22:28
teşekkür ederim, siplilumas, ve murer, misel üretmeye çalışıyorum, bu mantarı nerede yetiştirmeliyim, ağaç talaşımı ,sap samanmı, iki hafta oldu, misel de bi bozulma yok en azından, ona seviniyorum..
suplilumas
27-04-2013, 17:30
Gübrede en iyi sonucu veriyor. At gübresi kullanabilirsin.
Merhabalar,
gördüğünüz resimler yeni taşındığım evimin bahçeye bakan odanın kenarından
sanırım bu tavanla duvarın köşesinden boyayı çatlatıp çıkan bir mantar türü ama benim bu konuda hiç bilgim yok.Endişem bu mantar türü herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet verirmi,çünkü eşimle beraber şuan bulantı kusma rahatsızlığı yaşıyoruz.
Şimdiden teşekürler
Toroslarda yetişiyor, Japonlar tüketiyor (http://www.dunya.com/toroslarda-yetisiyor,-japonlar-tuketiyor-172635h.htm)
http://www.haberler.com/sedir-mantari-orman-koylusunu-kalkindiracak-4020255-haberi/
suplilumas
26-05-2013, 17:14
@eray71
Zehirli olsa dahi mantarı yemedikçe zehirlenmezsiniz. Rahatsızlığınızın nedeni başka mantarla alakası yok. doktora gitmenizi tavsiye ediyorum.
Orhan Özbilgiç
28-09-2013, 04:39
İki aydır, bahçemdeki çatal sürgünlü fırça çalısının, bir sürgününün kök boğazında türeyen bir mantar var.
Bir ziraat mühendisi dostumun önerisi ile, bir kaç kez kazıyıp, Demir sülfat (Kara boya), hazır bordo bulamacı (toz) ve aşı macunu ile kazıyarak soyduğum kabuğu pansuman ettimse de, her defasında birkaç gün sonra tekrar çıkıyor.
Her kazımada, çalının kabuksuz bölümü artıyor. Yani, çalının o sürgünü ölüme gidiyor.:(
Bu mantar oldukça sert. Maket bıçağı ile zor kesiyorum.
Bu nasıl bir mantardır?
Çalının o sürgününü kesmeden, bu mantarı yok etme şansım var mı?
Not: Çalının 40-50 cm. ötesinde, yıllar önce, toprak seviyesinden kesilmiş bir armut ağacı kökü var ve ondada aynı mantarlar var.
Mantarın kesiti.
444871
Bütün hali.
444872
Kök boğazındaki son durum.
444873
444874
Yakınındaki çürük kökteki oluşum.
444875
Bu mantar Kanlıca mantarı mıdır acaba?
Kastamonuda doğmuş büyümüş biri olarak bölgemizdeki tüm mantarları tanırım.Bu mantara biz SÜTLÜCE deriz.Topraktan koparıp sapını bıçakla kestiğinizde dışarıya süt kıvamında bir sıvı salgılar.İsmini de bundan almıştır.Zehirli bir türdür ve yenilmez.Kanlıca ile hiçbir ilgisi yoktur.
Resimdeki mantarın ismi nedir:confused: Çevrede yetişen mantarlar içinde en tüketilir olanı bu gibi geldi, yenilebilir mi:confused:
139732
139733
Bu mantarın Kastamonudaki adı ÇAYIR MANTARI dır.Zehirlidir yenilmez.
Bu mantarın türü nedir? Tarçınlı salep gibi görünüyordu;)
Bu içi kırmızı olan mantar bildiğiniz kültür mantarının doğada organik yetişen halidir.Kastamonu da KIZIL İÇ diye bilinir.Zehirli değildir,yenilebilir.
Bir de bu çeşit var, bunlar diğerleri gibi tarçınlı değil, içi de dışı da bembeyaz. Ah mantarları ayırt etmenin kesin bir yolu olsaydı da bu güzellikleri yemekten mahrum kalmasaydık:(
Bu mantarın Kastamonudaki adı KATIR MANTARI dır.Bilmeyenler bu mantarı KIZIL İÇ dediğimiz zehirsiz,yenilebilir mantarla karıştırırlar.Bunun farkı içinin beyaz olması ve sapının daha uzun olmasıyla anlaşılır.Zehirlidir,yenilmez.
Bu mantarların isimlerini bilen var mı ? Ormanda bol miktarda var. Yeniyor mu yoksa zehirli mi ?
Bu mantar memleketim Kastamonuda AYICA ismiyle anılır.Zehirli değildir,yenilebilir.Özellikle topraktan yeni çıkan tazeleri dış kabuğu soyularak közlenerek yenilirse güzel bir tadı olur.
Bu içi kırmızı olan mantar bildiğiniz kültür mantarının doğada organik yetişen halidir.Kastamonu da KIZIL İÇ diye bilinir.Zehirli değildir,yenilebilir.
Bu mantarın kültür mantarıyla uzaktan yakından alakası yok.İçikızıl çok lezzetli bir mantardır.
Bu mantar memleketim Kastamonuda AYICA ismiyle anılır.Zehirli değildir,yenilebilir.Özellikle topraktan yeni çıkan tazeleri dış kabuğu soyularak közlenerek yenilirse güzel bir tadı olur.
Bu mantar porcini değil.Lezzetsiz bir mantardır. Kozde dediğin gibi porcini olur.Karıştırmayalaım.
Bu mantarın türü hakkında bilgisi olan ?
http://imgim.com/20131104_103453.jpg
Cantharellus tubaeformis yenilebilen bir tür.Nereden buldunuz? Lezzetli bir mantardır.
Geçen hafta İstanbul'da bir gezi sırasında denk gelmişti. Oldukça da çoktular. Bilmediğim için dokunmadım.
Birdaha görürseniz kaçırmayın derim.Cantharellus türleri çok lezzetlidir.Kurutulurak da rahatlıkla saklanır.Gene de bilen birine teyit ettirmeden yemeyin.
Bugün rastladığım mantar türleri. Yine hiç birini almadım. Bazılarının isimlerini biliyorum sanırım. Bilemediklerimi de sizlerden öğrenmek istiyorum. Malum öğrenme aşamasındayım;) İşin ilginç tarafı hiç kurcalanmamış bölgelere gitmeme rağmen bir tane bile Kanlıca Mantarına rastlamadım.
http://imgim.com/20131111_104228.jpg
?
http://imgim.com/20131111_104628.jpg
Kükürt Mantarı ( Laetiporus sulphureus)
http://imgim.com/20131111_104639.jpg
Kükürt Mantarı ( Laetiporus sulphureus)
http://imgim.com/20131111_114124.jpg
?
http://imgim.com/20131111_114137.jpg
?
http://imgim.com/20131111_114517.jpg
Karnıbahar Mantarı (Sparassis crispa)
1. resim Rhizopogon luteolus yenmiyor.4-5. resimler tricholomopsis rutilans yenmiyor.6. resimdeki (Sparassis crispa) değerli bir mantarmış.Ben hiç denemedim ama çoğu kaynakta tat olarak mukemmel deniyor.
1. resim Rhizopogon luteolus yenmiyor.4-5. resimler tricholomopsis rutilans yenmiyor.6. resimdeki (Sparassis crispa) değerli bir mantarmış.Ben hiç denemedim ama çoğu kaynakta tat olarak mukemmel deniyor.
Bilgiler için teşekkürler. Ben çok iyi bilmediğim yenilebilir mantarları bile güvenip de alamıyorum açıkçası. Doğrusu da bu herhalde.
Doğrusunu yapıyorsunuz evet.Ben genelde hiç bilmediğim mantarın detaylı resmini çekerim.Bu resimlerden internetten detaylı inceleme yaparım.Yeniliyorsa ve çok yakın zehirli benzerleri yoksa ikinci gordüğümde alırım.Bu sene mesela lepista nuda ile tanıştım.Gerçekten çok guzel bir mantarmış.
Bunun yanında eskiden toplayıp yediğim bazı mantarları artık gorsem de almıyorum.Clavaria flova (dede sakalı) mantarı buna bir ornek.Zehirlisiyle ayırt etmek çok zor.
mavi tutku
15-11-2013, 18:31
arkadaşlar ben de bugün tarlamın kenarında çamlık bölgede gezerken bir miktar kanlıca mantarı topladım. Onun yanı sıra resimdeki mantarı gördüm ama bilmediğim için almadı. Çok etli bir yapısı vardı
arkadaşlar ben de bugün tarlamın kenarında çamlık bölgede gezerken bir miktar kanlıca mantarı topladım. Onun yanı sıra resimdeki mantarı gördüm ama bilmediğim için almadı. Çok etli bir yapısı vardı
Tek bir açıdan resim yetersiz tanımlama için.Altını göremiyoruz mantarın.Şekil kültür mantarına benziyor.Etli bir yapısı var demişsin buna dayanarak Amanita ovoidea da olabilir.Geçenlerde ben de buldum buyukçe bir tane.Örnek resim koyuyorum.
mavi tutku
15-11-2013, 23:27
Tek bir açıdan resim yetersiz tanımlama için.Altını göremiyoruz mantarın.Şekil kültür mantarına benziyor.Etli bir yapısı var demişsin buna dayanarak Amanita ovoidea da olabilir.Geçenlerde ben de buldum buyukçe bir tane.Örnek resim koyuyorum.
hocam sanırım aynı mantar. Kök tarafı sanki yumurta kabuğu gibiydi sarı renkliydi.
Amanita türleri genelde zehirlidir.Böle yumurta gibi ince zardan çıkanlar dikkat edilmesi gereken türler.Benim veridğim örnek de zehirlidir.
mavi tutku
16-11-2013, 22:18
bunlarda bugün fotoğrafladığım mantar çeşitleri
ilk 2 resim kanlıca.Yanlız mantar öle toplanmaz.Toplarken saplarındaki topraklı kısımları kesmelisin ve poşete değil kesinlikle.Sepet veya karton kutuya topla.Hatta kanlıca toplarken yanında küçük bir boya fırçası olursa mantarın üstündeki toprakları da süpürebilirsin.Mantar temiz toplanır yıkanmaz.
3.resim Russula alutacea yanılmıyorsam.4. resim çok kötü bişi anlaşılmıyor.Son resim suillus sp.
mavi tutku
17-11-2013, 20:49
dostum ben yanımda karton,sepet ve boya fırçası götürmüyorum. Toplarken sap kısımlarını kesme kısmına katılıyorum ve genelde uygulamam bu şekildedir ama diğer kısımlarına katılmıyorum
Katılmadığın kısım nedir anlamadım.Poşet sepetten daha mı iyi?
mavi tutku
18-11-2013, 17:19
elbette sepet ve türevleri daha iyi ama orman sık olduğu sık sepet karton taşımak zor torbaya göre. Benim tercihim şarta göre poşettir. Üstelik ben mantarı her zaman yıkarım.
pasakoylu
22-11-2013, 15:17
1 = Arkadaşlar bu mantarı tanıyan varmı? Bu mantarlar SAMSUN bölgesinden
pasakoylu
22-11-2013, 15:22
2 = Arkadaşlar bu mantarı tanıyan varmı? Bu mantarlar SAMSUN bölgesinden
pasakoylu
22-11-2013, 15:25
3 = Arkadaşlar bu mantarı tanıyan varmı? Bu mantarlar SAMSUN bölgesinden
pasakoylu
22-11-2013, 17:46
4 = Arkadaşlar bu mantarı tanıyan varmı? Bu mantarlar SAMSUN bölgesinden
pasakoylu
22-11-2013, 17:48
5 = Arkadaşlar bu mantarı tanıyan varmı? Bu mantarlar SAMSUN bölgesinden
pasakoylu
22-11-2013, 17:50
6 = Arkadaşlar bu mantarı tanıyan varmı? Bu mantarlar SAMSUN bölgesinden
pasakoylu
22-11-2013, 17:52
7 = Arkadaşlar bu mantarı tanıyan varmı? Bu mantarlar SAMSUN bölgesinden
pasakoylu
22-11-2013, 17:57
8 = SÖBELEN MANTARI yeniyor zehirsiz yumurta ile kavrularak yemgi yapılır Not: bekleyen veya vekti gecen mantar siyah bir rek alır
pasakoylu
22-11-2013, 18:02
9 = KARAÇA OGLAN MANTARI yenir zehirsizdir
pasakoylu
22-11-2013, 18:04
10 = SANSUN bölgesinden KANLICA MANTARI yenir zehirsizdir
mtolgakeser
29-11-2013, 16:44
Kesinlikle Kanlıca mantarı
Selam bu mantarlar İzmir Kemalpaşa beldesinden cinsleri hakkında bilgisi olan varmı
Yenirmi yenmezmi belirtirseniz sevinirim
yukarıdaki mantarlar hakkında bilgisi olan yokmu
limon_sever
08-12-2013, 17:44
Üstünde o kadar çok mantar var ki kesilmiş ıhlamur ağacı kütüğünde çıkan bu mantarın cinsi nedir?
459387
459388
459389
merhabalar, yemeyi düşünmüyorum zaten karın doyuracak büyüklükte de değil, ancak bahçemde sıkça çıkan özellikle de çimenlerin arasında zırt pırt büyüyen bu mantarın cinsi nedir ? mücadelesi de varsa bilgilendirirseniz sevinirim :)
http://imageshack.us/a/img41/6322/qiih.jpg
http://imageshack.us/a/img689/1152/munt.jpg
Üstünde o kadar çok mantar var ki kesilmiş ıhlamur ağacı kütüğünde çıkan bu mantarın cinsi nedir?
459387
459388
459389
Çok güzel görünüyorlar.
pasakoylu
25-12-2013, 15:54
Arkadaşlar bu mantarı tanıyan varmı? Bu mantarlar SAMSUN bölgesinden
Alıntı: kadın memesi, Macrolepiota procera, Macrolepiota rhacodes Şalvarlı (Şemsiye) Mantar,
cengiztozoğlu
19-01-2014, 12:41
kıymetli arkadaşlar çalıştığım köyde okulumun bahçesinde buldm bu mantarları bir sürü var ve daha önce görmemiştim böyle bir tür
yaygın mıdır, nadir midir? ve ekonomik bir değeri var mıdır?
benim alerjim var ama satıp çocuklara ayakkabı alabiliriz :Dhttp://hizliresim.com/KqYzlB
http://i.hizliresim.com/KqYzlB.jpg (http://hizliresim.com/KqYzlB)
Şöle bir yazı buldum,
Kral Mantarı (Pleurotus eryngii),( King oyster)mantarların kıralı olarakta tanınmakta lezzeti ve besleyici değerinin yanında afrodizyak özelliği ilede bilinmektedir Kral Mantarı(Pleurotus eryngii)'nin doğada Eryngium campestre kalıntıları üzerinde ve eryngii var. ferulae'nin ise, Ferulae sp. üzerinde doğal olarak yetişmektedir.
Doğu Anadolu Bölgesinin dağlık kesiminde yaşayan halkımızın, doğada yetişen ve yenilen mantar türlerinden besin olarak yararlandığı, özellikle Kral Mantarı(Pleurotus eryngii), Çaşır olarak bilinen çok yıllık Prangos aviculare L.' nin ölü dokularında yetiştiğinden "Çarçur" veya "Çakşır otu" dediği Ferula sp.'nin bir önceki yıldan kalmış ölü kök kalıntıları üzerinde yetiştiği bilinmektedir.
Kral Mantarı (Pleurotus eryngii) mantarının bünyesinde bulunan β-1-3 gulicans, lovastatin, pleureryn, Eryngin, Ribonuclease, 17 β-estradiol, eryngeolysin, Ergothioneine, protein xb68AB maddeleri immuno modulating (immün sistemlerini güçlendirici), anti tümör ,anti hiperkolesterolemia (yüksek kolesterol), Afrodizyak, Anti bacterial , Anti viral, Anti fungal, Anti oksidant, Anti osteoporotik(Kemik erimesi) olarak etki göstermektedir.
Genellikle mantarların, özellikle de Kral Mantarı'nın (Pleurotus Eryngii), çok lifli olması, yapısında steroller, proteinler ve mikro elementler taşıması ve çok düşük kalori içermesinden, kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için uygulanacak diyetlerin düzenlenmesinde özellikle ideal oldukları ilk kez geleneksel Çin Tıbbında ortaya konulmuştur (Breene, 1990; Hobbs,1995). Bodek ve arkadaşlarının (1991) yaptıkları bir çalışmada, yüksek kolesterol diyetine %4 oranında eklenen kurutulmuş Pleurotus mantarı deney sıçanlarının karaciğer ve serumunda kolesterol birikimini düşürmüş, HDL'nin lehinde kolesterolü düzenlemiştir.
Yine aynı çalışmada Pleurotus, LDL ve VLDL kolesterolün oluşumunu düşürmüş, kolesterol emilimini azaltmıştır ve karaciğerdeki HMG-CoA redüktaz aktivitesini azaltmıştır. Kontrollü klinik denemelerde, bir ay süresince 15–20 gr kurutulmuş Pleurotus'un günlük diyete eklenmesiyle hepsinde değil ama pek çok hastada hiperkolesterolemiyi azalttığı görülmüştür (Bodek ve ark., 1998).
Bu da Pleurotus mantarının insan diyetinde doğal bir kolesterol düşürücü olabileceğini göstermektedir (Gunde ve Cimerman, 1999). Benzer sonuçlarların Grifola frondosa ve Auricularia auricula mantarları ile elde edildiği bildirilmiştir (Ryong ve Tertov, 1989).
Sn murer. Yazınızda belirttiğiniz eriyngi var ferulae mantarının kültür koşulları hakkında bir bilginiz var mı? Varsa paylaşırsanız çok memnun olurum.
Rammstein
01-02-2014, 16:18
merhabalar, yemeyi düşünmüyorum zaten karın doyuracak büyüklükte de değil, ancak bahçemde sıkça çıkan özellikle de çimenlerin arasında zırt pırt büyüyen bu mantarın cinsi nedir ? mücadelesi de varsa bilgilendirirseniz sevinirim :)
http://imageshack.us/a/img41/6322/qiih.jpg
http://imageshack.us/a/img689/1152/munt.jpg
Bahçemde bende buna benzer mantar buldum;
http://i.hizliresim.com/KlEDYp.jpg
bende bu mantarın cinsini merak ediyorum, birde şu sihirli mantar dedikleri mantara çok benziyor sanırım ;
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Psilocybe_semilanceata.jpg
refinc45
28-04-2014, 18:29
Merhabalar, Bugün ormanlık alanda piknik yaparken resimde gördüğünüz 3 farklı mantar topladım. Zehirli olduklarını düşünüyorum. Yardım edebilecek bir arkadaşımız var mı acaba?
1) http://i.hizliresim.com/1PM96N.jpg
[/URL]
2) http://i.hizliresim.com/El57Wg.jpg (http://hizliresim.com/1PM96N)
3) http://i.hizliresim.com/4mbdQq.jpg (http://hizliresim.com/El57Wg)
[URL="http://hizliresim.com/4mbdQq"]
1. resimdeki mantarın üstü koyu altı sütlü kahverenginde, 2. resimdeki yine koyu kahve ve çan şeklinde, 3. resimse açık kahve sapları beyaz.
Teşekkürler
http://i57.tinypic.com/s6qb0z.jpg
Bahçemizde çıkan bu mantarın türü nedir acaba yenilebilir mi? Tüketirsek ne gibi bir zararı dokunur?
Merhabalar, Bugün ormanlık alanda piknik yaparken resimde gördüğünüz 3 farklı mantar topladım. Zehirli olduklarını düşünüyorum. Yardım edebilecek bir arkadaşımız var mı acaba?
1. resimdeki mantarın üstü koyu altı sütlü kahverenginde, 2. resimdeki yine koyu kahve ve çan şeklinde, 3. resimse açık kahve sapları beyaz.
Teşekkürler
Kaydadeğer mantarlar değil.Bilmediğin mantarları koparmamaya özen göster.Koparsan bile bile 1-2 numunelik resimlemek için alsan yeterli.Zehirli bile olsa doğada faydası var mantarların ve topladığın taktirde spor yayılımı durur.
http://i57.tinypic.com/s6qb0z.jpg
Bahçemizde çıkan bu mantarın türü nedir acaba yenilebilir mi? Tüketirsek ne gibi bir zararı dokunur?
Coprinus atramentarius olabilir. zehirli bir tür. Tüketirsen ölmek gibi bir zararı dokunabilir. :D
limon_sever
02-05-2014, 15:44
http://i57.tinypic.com/s6qb0z.jpg
Bahçemizde çıkan bu mantarın türü nedir acaba yenilebilir mi? Tüketirsek ne gibi bir zararı dokunur?
Birçok tanıdığım kültür mantarını dahi yemezken öyle her gördüğünüz mantarı yemeye kalkışmayın bence :)
http://i57.tinypic.com/s6qb0z.jpg
Bahçemizde çıkan bu mantarın türü nedir acaba yenilebilir mi? Tüketirsek ne gibi bir zararı dokunur?
Aynı mantardan benim dut ağacımın altındada her sene çıkıyor,kürekle söküyorum ama o inatla çıkmaya devam ediyor,bu sene tuzruhu,çamaşır suyu karışımı dökeceğim yine çıkaçakmı.
Mantarla birlikte ağacı da yok etmek istiyorsanız dökün tabi. Mantardan neden bu kadar nefret ettiniz anlayamadım? Ağaca bir zararı yoksa yani.
Mantarla birlikte ağacı da yok etmek istiyorsanız dökün tabi. Mantardan neden bu kadar nefret ettiniz anlayamadım? Ağaca bir zararı yoksa yani.
Agaca bir zararı yok ama, bahçede oynayan küçük çocugum var zehirli olan bir bitkinin etrafımda olamasından da rahatsız olduğum için.Dut ağacı yaklaşık 15 senelik sorun olacağını sanmıyorum.
refinc45
03-05-2014, 17:27
Kaydadeğer mantarlar değil.Bilmediğin mantarları koparmamaya özen göster.Koparsan bile bile 1-2 numunelik resimlemek için alsan yeterli.Zehirli bile olsa doğada faydası var mantarların ve topladığın taktirde spor yayılımı durur.
Teşekkür ederm bılgılendırme ıçın ancak, türünü, adını bılıyor musunuz?
refinc45
04-05-2014, 18:04
Bunlar da dün bulduğum mantarlar. Üstü beyaz ve sarı; altı açık kahve ancak kopardıktan sonra koyu kahve oldu. Zehırlı olduğunu düşünüyorum, bu sefer öncekı mesajınızı dıkkate alıp, 2 numune aldım :) Bilgisi olan var mıdır acaba
1.http://i.hizliresim.com/nPEj5R.jpg
[/URL]
2.http://i.hizliresim.com/QXQvJG.jpg (http://hizliresim.com/nPEj5R)
3. http://i.hizliresim.com/VpEPlR.jpg (http://hizliresim.com/QXQvJG)
4. http://i.hizliresim.com/zRnaAg.jpg (http://hizliresim.com/VpEPlR)
[URL="http://hizliresim.com/zRnaAg"]
Agaca bir zararı yok ama, bahçede oynayan küçük çocugum var zehirli olan bir bitkinin etrafımda olamasından da rahatsız olduğum için.Dut ağacı yaklaşık 15 senelik sorun olacağını sanmıyorum.
Bence bahçeni kimyasallarla kirletme.Mantar spor yayılımı yapmışsa başka bir noktadan gene çıkacaktır.Çocuğunu bilinçlendirmeye çalış ama mantardan nefret ettirme.
[QUOTE=refinc45;1279460]Bunlar da dün bulduğum mantarlar. Üstü beyaz ve sarı; altı açık kahve ancak kopardıktan sonra koyu kahve oldu. Zehırlı olduğunu düşünüyorum, bu sefer öncekı mesajınızı dıkkate alıp, 2 numune aldım :) Bilgisi olan var mıdır acaba
Bulduğun mantar biraz eski.Teşhis koymak zor ama Cortinarius anomalus veya Cortinarius sp. türlerinden birine benzettim.Eğer teşhisim doğruysa zehirli.
suplilumas
19-05-2014, 13:23
@inside
Dibine çamaşır suyu döktüğünüz ağacın meyvesinin mantardan daha zararlı olacağını düşünüyorum. Mantarı anlatırsanız çocuklar yememeyi kabul edeceklerdir ama dutları yemeden duramazlar. :)
limon_sever
23-05-2014, 17:25
Ağaç kenarında bulduğum mantarlar...
495595
Çok güzel bir mantar ve yenilebilen bir mantar türüne benziyor ama bilmediğimiz hiç bir mantarı yememeliyiz, doğrayıp doğruca kabakların etrafında döktüm (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/33480-10.htm#post1287390)...
athena -asena
12-06-2014, 22:56
Bugünkü hasat fındık bahçesinden.
selamlar, kavak ağaçlarının kesildikten sonra toprakta kalan kısımlarında, kütüğün ortasındaki çatlakları oyarak bu oyuklarda yetişen güçlü aroma ve tada sahip bu mantarı çevremdekiler yıllardır tüketiyorlar. acaba adını türünü bilen varmı? resimler tam olgunlaşmamış hali, daha oyuktan şapkasını çıkarmadan kopardıgımdan biraz zedelendi..
http://i.hizliresim.com/OJ3kLA.jpg
[/URL]
(http://hizliresim.com/OJ3kLA)
[URL="http://hizliresim.com/vYQmyD"] (http://hizliresim.com/bQgjV0)
EL UYGUNİ
18-07-2014, 14:16
Arkadaşlar bu mantarı tanıyan varmı? Bu mantarlar SAMSUN bölgesinden
Alıntı: kadın memesi, Macrolepiota procera, Macrolepiota rhacodes Şalvarlı (Şemsiye) Mantar,
ismini bilmiyorum ama yenilen bir mantar sakaryadada oluyor ama pişince çok sulanır iyi ayarlamak lazım
EL UYGUNİ
18-07-2014, 14:20
Bugünkü hasat fındık bahçesinden.
bizim ordaki adı tirmit , süper tadı olur
Bunu yuruyus yaparken ormanda gordum ve resmini cektim. Degisik bir goruntusu var. Disadonuk bir yapisi var. Ismini bilen var mi acaba??
Sevgilerimle
http://www.agaclar.net/galeri/files/26447-winchcombe_054.jpg
bu mmantarlar yeniyormu bende çok rastlıyorum
Hocam peki bu türün adı nedir ?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=519732&stc=1&d=1412441636
kerkenez
08-10-2014, 13:14
Tekirdağ' da buldum. Yemeyi düşünmemekle birlikte türü nedir merak ettim. Daha önce hiç görmemiştim.
yemeyin hocam yenilebilir mantarlarla çok benzerlik taşıyor zehirli mantarlar aman dikkat
refinc45
08-11-2014, 20:25
Bugün Manisa Spil dağı eteğinde ormanlık alanda şemsiye mantarı toplarken bu mantarlara rastladım. Yumuşak, top gibi, bir tanesini kestim içi tamamen etli idi. İçanadolu'da foskulak diye bilinen, kuruduğu zaman içinden koyu renkte duman çıkaran bir mantar var ona benziyor. Yardımcı olursanız sevinirim
refinc45
11-11-2014, 16:53
Bugün Manisa Spil dağı eteğinde ormanlık alanda şemsiye mantarı toplarken bu mantarlara rastladım. Yumuşak, top gibi, bir tanesini kestim içi tamamen etli idi. İçanadolu'da foskulak diye bilinen, kuruduğu zaman içinden koyu renkte duman çıkaran bir mantar var ona benziyor. Yardımcı olursanız sevinirim
Hala cevap yok mu, bilen çıkmadı mı :(
refinc45
12-11-2014, 16:41
Nette yaptığım araştırmalar sonucunda bu mantarın ne olduğunu buldum :D Calvatia utriformis (Bull. : Pers.) Jaap
Species: Calvatia utriformis (Bull. : Pers.) Jaap ‘’ Puf Mantarı’’ Mantar: Mantarın büyüklüğü 5-15cm çapında, genç evrede küremsi, olgunlaşınca armut veya topaç şeklini alır. Zemine kısa sapı andıran misellerle tutunur. Dışı gençken beyaz renkte, düz veya pullarla kaplı, bazen dipleri kare şeklinde siğilli, yan taraftan basık, olgunlaşınca soluk sarımsı kahverengiye döner. Etli Kısım: Gençlerde beyaz ve süngerimsi yapıda, olgunlaşınca zeytin kahverengisi bir toz kütlesine dönüşür. Habitat: Çayırlık alanlarda, yüksek kesimlerde, ilkbahar ve sonbahar aylarında yetişmektedir. Not: Mantar gençken yenmektedir.
Besin Durumu: Yenir.
Kaynak S.Ü. Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (http://www.mantarcilik.selcuk.edu.tr/makromantarlar.php?id=15&m_id=38)
refinc45
14-11-2014, 21:35
Merhaba arkadaşlar. Bugün yine ilginç bir mantar buldum. Şapkası koyu kırmızı, sapı siyah, şapkasının altı beyaz. Mantarın kökü küçük bir taşa yapışmış ve ayıramadım. Mantarın sapı da, sapkası da çok sert. 2-3 saat sonra üzernde yeşil küf oluştu. reishi mantarına benziyor gibi ama bunu toprakta buldum. Yardımcı olursanız sevinirim...
Taşlıbahçe
16-11-2014, 00:20
Merhaba arkadaşlar. Bugün yine ilginç bir mantar buldum. Şapkası koyu kırmızı, sapı siyah, şapkasının altı beyaz. Mantarın kökü küçük bir taşa yapışmış ve ayıramadım. Mantarın sapı da, sapkası da çok sert. 2-3 saat sonra üzernde yeşil küf oluştu. reishi mantarına benziyor gibi ama bunu toprakta buldum. Yardımcı olursanız sevinirim...
Bence tanı doğru; her ne kadar topraktan aldığınızı düşündürmüşse de muhtemelen çürümekte olan bir kök parçasından beslenmiştir veya toprak altında kalmış bir dal, kütük parçasından.
refinc45
17-11-2014, 08:31
Bence tanı doğru; her ne kadar topraktan aldığınızı düşündürmüşse de muhtemelen çürümekte olan bir kök parçasından beslenmiştir veya toprak altında kalmış bir dal, kütük parçasından.
Teşekkür ederim Taşlıbahçe. Biraz önce bıçakla kestim lameller koyu kahve renginde ve çok sert süngere benzer bir yapısı var şapkası ise daha yumuşak; pişmiş akciğer gibi :) sapının dışı verniklenmiş gibi sert ancak sapın içi şapkayla benzer. Küçük küçük kesip kurutacağım. Sonuçları burdan yazarım. Tekrar teşekkür ederim...
refinc45
17-11-2014, 09:04
Bunlar da kestikten sonraki resimler. Ölçü olarak çay kaşığı koydum. Sağdaki de kökünden zorla ayırdığım taş
refinc45
18-11-2014, 16:58
Resim araması yaparken bu haberi buldum, benim bulduğum mantarla çok benzeyen özellikleri var. Haberdeki resmi de ekledim. "ZKÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanı Veli Eliçora, Devrek'te ormanlık bir alanda bulduğu mantarı, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Güray Uyar'a incelenmesi için teslim etti. Doç. Dr. Uyar, laboratuvar ortamında 6 ay süren incelemesi sonucunda mantarın Türkiye'de ender görülen, kanser ve alzheimer hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve 'ölümsüzlük mantarı' olarak da bilinen ticari adı 'Reishi mantarı' olan Ganoderma Lucidum olduğunu saptadı." kaynak:Mucize Mantar Zonguldak'ta Yetiştirilecek (http://www.haberler.com/mucize-mantar-zonguldak-ta-yetistirilecek-3454926-haberi/)
Arkadaşlar kanlıca mantarından sporlar **** doku nakli yaparak mise üretmek mümkün müdür üretile biliyor ise nasıl üretilir bu konuda yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler selamlar
Sayın derdin, Kanlıcanın miselini üretmek çok kolay da meyve alımı zor.Mikorizal yani bir ağaç veya bitkiyle iletişim içinde ürüyor.Yok ben sadece misel üretip deneme yapıcam dersen yardımcı olmaya çalışırız gene de.
suplilumas
25-03-2015, 09:41
@refinc45
O bulduğun haber ticari amaçlı yapılmış masa haberi. Mucize bir mantar yok kanser ya da alzheimer hastalığını değil tedavi etmek bu derdi çekenleri az çok rahatlatan her hangi bir şey bulunsa dünyada yer yerinden oynar. Bir dönem çinçinla ve angora tavşanı vardı onunla bir çok kişinin emeğini sömürdüler. Şimdi de bazı meyve ve mantar miselleri ile aynı işleri yapmak isteyen uyanıklar var. Dikkatli olun bu mantar üretilirse satılmaz çünkü yenebilen bir mantar değil. Pazarı çok dar.
Ayrıca sizin dahi görür görmez acaba bu mu diye şüphelendiğiniz çok kolay ayırd edilebilen bir türü bir profesörün üniversitede 6 ay araştırmış olması dahi amacın ne olduğunu açığa vuruyor. Dna testi yapılsa dahi mantara bu kadar uzun bir araştırma gerekmez türünü öğrenmek için.
Ayrıca ender bir tür de değil arayınca bol bol bulursunuz. Aynı bölgeyi araştırın dev boyutta olanlarını bulacaksınız. :)
suplilumas
25-03-2015, 09:59
Haberde kolay üretim yolunu araştırıyorlarmış onu da yazayım unutmadan da vakit kaybetmesinler. Bir torba sapı bir kovaya doldurup üzerine biraz sabun tozu dökün sonra kaynar su ile iyice yıkayın. Yıkama işlemi bittikten sonra kaynar su ile iyice durulayın. En son kaynar su soğuyana el yakmayacak düzeye gelene kadar sapları kovada bekletin. Şeffaf bir naylon alın sapları kovadan alıp torbaya doldurun bir sıra sap doldurduktan sonra elinizdeki mantarı bir tane rende ile üzerine dağılacak şekilde rendeleyin bütün saplar bitene kadar işlemi devam ettirin. Torbanın ağzını bağlayın temiz bir alet ile çeşitli yerlerine delikler açın. 20 - 27 derece arası bir yerde miselinizin sarmasını bekleyin. Bu kadar.
Halil G.
18-04-2015, 23:54
Mayıs ayında Çankırı'da görmüştüm.
Pösteki Mantarı / Söbelen mantarı
yenilebiliyormuş.
Halil G.
18-04-2015, 23:57
Mayıs ayında Çankırı'da görmüştü. Üstü beyaz, etekleri siyah.
Pösteki Mantarının olgunlaşmış ya da bozulmaya başlamış hali
Halil G.
19-04-2015, 00:03
Çankırı'da toplandı. Yenir. Hatta yendi.:-) Büyük olanlar kesinlikle iyice pişirildikten sonra yenmeli.
poılkapol
27-05-2015, 08:58
Gezinirken gördüm. Paylaşmak istedim.
"Mantarlar Ne Kadar İlginç Olabilir ki?" Sorusuna Cevap 26 Büyüleyici Mantar Türü - onedio.com (http://onedio.com/haber/-mantarlar-ne-kadar-ilginc-olabilir-ki-sorusuna-cevap-20-buyuleyici-mantar-turu-507387)
misafir34
09-09-2015, 13:33
Arkadaşlar, Resimdeki mantar ne tür bir mantar..Bu mantar istanbulda ki yıllar önce kesilmiş bir dut agacının gövdesinde yetişmiştir.Dut agacının gövdesi henüz topraktadır ama kütük yavaş yavaş çürümek üzere ..Ancak gövdesinde yetişen bu mantarın ne tür oldugunu anlayamadım.Mantarın Çapı yaklaşık 30 cm civarı olmuş durumda.Bilen arkadaşlar cevaplayabilirlerse memnun oluruz.
Bu mantarların türünü bilen var mı? Zehirli midir? Belgrad ormanlarında gezerken gördüm.
Belgrad ormanlarında gezerken gördüğüm mantarlar
Zehirliler mi?
https://hizliresim.com/lyn98k
https://hizliresim.com/ng12ag
https://hizliresim.com/1kzr3D
https://hizliresim.com/L49EX1
https://hizliresim.com/rVPRaM
https://hizliresim.com/7bRPpv
https://hizliresim.com/PoXBAQ
https://hizliresim.com/ZVGJaZ
https://hizliresim.com/oZB9ak
https://hizliresim.com/VL46Gr
zehirliler mi yenir mi sorusunun net cevabı , tanımadığınız %100 emin olmadığınız mantarı asla doğadan toplayıp yemeyin.
bununla birlikte ilk resimlerdeki kahve-sarı mantar "honey fungus" denen bir türe ait gibi görünüyor. bu pek iyi bir haber değil, bu mantar halen dünyanın en büyük canlısı rekorunu elinde tutan orman zararlısı bir tür , diğer mantarlar gibi ölü ağaçlarda yetişmiyor kendisi ağacı öldürüyor. ve evet çiğ olarak zehirli
reishi mantarına benziyor
cordiceps denen bir mantar türü var. genelde ölü böcekler üzerinde görülüyor.
yağmur ormanlarında yüksek platolarda falan rastlanıyor.
Acaba bizim memlekette varmı diye merak ediyorum
aşağıdaki benzer mantarlara rastlayanınız oldumu?
Aslında ilk bakışta tam mantar gibi de görünmeyebilir. Ölü bir böceğin üzerinden çıkan bir uzantı şeklinde rastlanıyor genelde
http://www.livehonestly.com/uploads/1/0/5/2/1052094/5493439_orig.jpg
http://attfile.konetic.or.kr/konetic/uploaded_data/GreenGalleryImage/%EA%B3%84%EB%A3%A1%EC%82%B0%EB%8F%99%EC%B6%A9%ED%9 5%98%EC%B4%88.jpg
http://mushroaming.com/sites/default/files/Cordyceps%20on%20cockroach%20St%20ed%20DW%20MS.jpg
http://www.biopix.com/photos/jcs-cordyceps-ophioglossoides-33384.jpg
http://fungi.myspecies.info/sites/fungi.myspecies.info/files/styles/large/public/IMG_2572a.jpg?itok=XVqSA3K7
http://www.world-of-lucid-dreaming.com/image-files/cordyceps-ant.jpg
çamkokusu
15-05-2016, 10:07
Aman olmasın...O resimler ne öyle?Tüyler ürpertici.
Mücevher Çalısı
15-05-2016, 13:52
Aman olmasın...O resimler ne öyle?Tüyler ürpertici.
Katılıyorum:)
Dışımızdan "Doğa kendini bir şekilde yeniliyor işte ne var" desek de olmuyor, içimiz kabul etmiyor:)
Şimdi bu "Mantar(lar)" zehirsiz ise kesin yiyen insan da bulunur:D
çamkokusu
15-05-2016, 19:07
Evet.Onu nasıl yiyeceklerse artık :D
Mücevher Çalısı
15-05-2016, 19:16
Sotesi yapılır, üzerine de bol sarımsaklı yoğurt döktün mü görünmez-duyulmaz olur herbişeyi:D:D:D
Dere kenarındaki bir söğüt kütüğü üzerinden bulduk bu mantarı. Yeniyormuş. Adını bileniniz var mı?
Murat Uysal
16-09-2016, 01:07
Şunu unutmayın!
Her mantar yenir. Ama bazısnı sadece bir kez yiyebilirsiniz....
Mantarlar resimlerle videodan gormeyle toplanmaz. Mutlaka bilmelisiniz. Aman dikkat....
Arkadaşlar, Resimdeki mantar ne tür bir mantar..Bu mantar istanbulda ki yıllar önce kesilmiş bir dut agacının gövdesinde yetişmiştir.Dut agacının gövdesi henüz topraktadır ama kütük yavaş yavaş çürümek üzere ..Ancak gövdesinde yetişen bu mantarın ne tür oldugunu anlayamadım.Mantarın Çapı yaklaşık 30 cm civarı olmuş durumda.Bilen arkadaşlar cevaplayabilirlerse memnun oluruz.
Reishiye benziyor.
Dere kenarındaki bir söğüt kütüğü üzerinden bulduk bu mantarı. Yeniyormuş. Adını bileniniz var mı?
https://en.wikipedia.org/wiki/Laetiporus
bunlara benziyor.
Resmi 23/05/2017 tarihinde Uşak Kaşbelen Köyü'ndeki arılığımda çektim. İçi dışı her yeri beyaz. Yenen bir tür olduğunu düşünüyorum (çocukken mantardan zehirlenmiş biri olarak, yemedim tabii). Köylülere sorma fırsatım da olmadı.
https://resimyukle.xyz/resim/2P3Nzy
https://resimyukle.xyz/resim/O58cIL
https://resimyukle.xyz/resim/37bMW5
https://resimyukle.xyz/resim/HV2Czc
Bu mantarı bilen var mı
Mantar türünü bilen var mı
Merhaba,
İnebolu pazarından arkadaşım adını sormadan almış bu mantarı ve aldıktan sonra yediğimizde güzeldi ama 6 saat içinde ikinci pişirmede acı bir tad verdi. Türünü öğrenmek istedim ama bulamadım bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.
https://i.hizliresim.com/JD1dk5.jpg (https://hizliresim.com/JD1dk5)
Merhaba , bilmediğim bir mantar buldum bunun ne olduğu çok merak ediyorum. Netten araştırdım ama sonuca ulaşamadım buraya nasıl resim atabilirim
antakya111
22-01-2019, 12:57
zehirlmidir acaba
trankobuskas
21-03-2019, 09:44
erik ağacının gövdesinde çıkmış. kükürt mantarına benziyor ama emin olamadım. bilgisi olan var mı?
https://eksiup.com/691c78250994
Burak2775
01-02-2022, 09:17
Codyseps mantarı enerji verici, cinsel gücü arttırıcı ve bir çok sağlık açısından faydası bulunan nadir ve çok pahalı bir mantar türevi, üretimi konusunda araştırmalarım devam ediyor.
Futurect
31-07-2022, 15:30
Sinek Mantarı yani Amanita Muscaria, insan sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri vardır tabii mikrodoz kullanımlarda. Son 2 yıldır Rusya'da yetişen Chaga, Amanita gibi mantarlardan kullanıyorum ve faydasını çok gördüm. Ne yazık ki ülkemizde bu şekilde satışı veya bilinirliği yok.
Futurect
31-07-2022, 15:37
Yıllardır bir çok yanlış bilgi var mantarların kullanımıyla ilgili. Ne yazık ki ülkemizde yetişen ne varsa sadece YEMEKTE yenilir mi algısı yüzünden bir çok faydalı mantara ne yazık ki önem vermiyoruz. Bu mantarlar belirli organlar tarafından toplanarak avrupa gibi ülkere satılıyor ve avrupalılar bu mantarları bir güzel işleyerek sağlıklarına sağlık katıyorlar.
Mesela namı değer Amanita Muscaria - Sinek Mantarı diye biliyoruz. İnsan üzerinden çok olumlu olabilecek etkilere sahip mikrodoz kullanımlarında ki ben 2 yıldır Chaga, Amaniya Muscaria, Lion Mane gibi mantarlar kullanıyorum ve hastalığım iyileşti. Sadece zaman ve anlamak önemli. Her şey yemek gibi öğün olarak tüketilmemeli ki bu bakış açısı yüzünden ülkemizde bir çok hastalık aşırı yağlı yemeklerden, fazla pişirilmiş yemeklerden kaynaklanıyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.