View Full Version : Harun Parlak / Bonsai denemelerim
Harun Parlak
10-03-2009, 15:40
Sayın Okan Kara saymadım ama aday olarak 100 den fazla aday fidanım var. Sürekli bir ağcın üzerinde çalışmıyorum. Değişik adayların başına gidip onların üzerinde çalışıyorum. Hatda bazen yetişemediklerim var onların tepesini kesip bırakıyorum. Birgün onada sıra gelir.
Geniş bahce açısından kendimi şanslı görüyorum. Okadar geniş alan olmasına rağmen sbze bahcesi daralmaya başladı adaylar yüzünden.
Bu yıl 200 den fazla çelikleme yaptım arada tohumdan da yetiştiriyorum ileride lazım olur diye.
İnşallag sizlerde kısa zamanda geniş alanlara kavuşma imkanı yakalarsınız.
Harun Parlak
13-03-2009, 16:28
Bugün üzerinde biraz çalıştığım Kadran Ardıç
Harun Parlak
14-03-2009, 16:25
Dünkü yaptığım çalışmayı begüm biraz düzenledim.
Harun Parlak
14-03-2009, 16:34
Dik kayanın ön tarafına bir ağaç yerleştirdim.
Harun Parlak
14-03-2009, 21:24
Önceki çalışmayı bu gün biraz daha değişiklik yaptım. Önceki hali (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=66201&stc=1&d=1236523883)
msgurkan
14-03-2009, 23:53
Tekin bey, her üç çalışmanız da eskisine göre daha güzel olmuş. İlk ağacınız siluet olarak seçtiğiniz tarza gayet uygun, ancak bazen benim de yaptığım gibi, dal boylarını kısaltmayı ve zaman kaybetmeyi göze alamadığınız için yukarıya çıkıp inen veya gereksiz kıvrımlar yapan dallar küçük kusurlar oluşturuyor.
Ancak ileride ağaç geliştik sonra küçük düzeltmelerle harika bir bonsai olacağı kesin.
Son ardıcınızda, ilk dalı gövdeyi kalınlaştırmak için kurbanlık olarak kullanılabilirsiniz.
Paylaştığınız için teşekkürler. Elerinize sağlık.
Harun Parlak
17-04-2009, 17:27
Mor salkım çiçeklenmeye başladı. Busene çiçeklerini görmek için derin budama yapmadım çiçekden sonra havai köklendirme yapmayı düşünüyorum.
Çiçeksiz hali (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=61736&stc=1&d=1233935811)
Harun Parlak
05-05-2009, 17:50
Dün fidancıdan aldığım bonsai adayları.
İkisine havai köklendirme yapmayı düşünüyorum. Acerpalmatum'a 3 havai köklendirme yapmaya çalışacağım inşallah başarılı olurum.
Bayağı büyümüşler, tepeleri kesilip bodurlaşacak mı?
Harun Parlak
05-05-2009, 18:15
İkisinde havai daldırma yapacağım. Köklendirip iki ağaçdan 5 adet bonsai çıkarmayı düşünüyorum.
Harun Parlak
05-05-2009, 18:19
Ardıç 'ı büyük boy bonsai düşünüyorum.
bonsaisever
05-05-2009, 20:29
Tekin, fidanlarınız hayırlı olsun...
Acer Palmatum'u 3 köklendirme yapacağınızı söylemişsiniz.
Bu sene güçlü kök yapısı oluşturabilmek için uzun ve kısa gövde de (dal) birer havai köklendirmeden fazla yapmazsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.
(259. mesaj sağ alttaki resimde göründüğü gibi)
Seneye yine istediğiniz yerlerden köklendirme yaparak ayırabilirisiniz.
Kolay gelsin...
Harun Parlak
05-05-2009, 20:37
Haklısınız Sayın bonsaisever aslında bende korkuyorum hepsini aynı anda yapmaya. İlk aşamada sizinde dediğiniz gibi en tepeyi yapmak seneye acele etmezsem tekrar yaparım ya da budama yapıp bir an önce ana gövdenin şekillenmesini isteyebilirim.
Hayırlısı tepeye şimdilik birtane yapalım görelim bakalım.
Teşekkürler uyarınız için.
bonsaisever
06-05-2009, 20:00
Tekin bey, bence acele etmeyip bir sene daha bekleyebilirsiniz.
Seneye, alacağınız 1 yaşındaki Acer fidanlarını, ağacınızın köklendirmek istediğiniz yerlerinden matkapla delikler açıp, bu deliklerden geçirerek aşılanmasını sağlayabilirsiniz.
Bu sayede hazır köklü ve kalın gövdeli bir sürü bonsai adayı acerleriniz olacaktır.
Böyle bir uygulama yapmak isterseniz size Selahattin YILMAZ (http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=4309)'ı tavsiye ederim.
İstediğiniz kadar Acer fidanını size temin edeceğini, tecrübeyle biliyorum :)
Selahattin Yılmaz
06-05-2009, 21:14
Şu an itibariyle bonsaiye uygun 5-6 adet fidanım kaldı, gerisini bonsaiye uygun şekilde tepesinden kestim ki alt kısımlardan dallansın. Ancak 500 kadar yer dikimi acerim var. 80-100 kadarı aşısız diğerlerini atropurpureum ve bloodgood aşılandı, şu an aşılar güzel duruyor, fotoğraf çektiğim bir zaman buraya koyarım. Ayrıca 1 yaşlı fidan olarakta temin etmem mümkün.
Harun Parlak
04-06-2009, 19:54
Sonbaharda ekktiğim meşe palamutları çimlendiler. Bonsai adayı olmaya hazırlanıyorlar.
Harun Parlak
04-06-2009, 20:01
Buda fidancıdan geçen yıl aldığım kendiliğinden sarkık duran mavi servi kıvırarak boy kısaltarak şekillendirmeye çalıştım.
Harun Parlak
30-10-2009, 18:18
Denemelerin bir kaçtanesini'in Saksı değişimini yaptım.
Shibumi71
30-10-2009, 18:44
Gıpta ile baktığımız çok güzel çalışmalar.
ellerinize sağlık.
umarım bizlerde buralarda çalışmalarımızı yayınlayabiliriz ilerleyen zamanda
Sevgi&Saygılar
Harun Parlak
30-10-2009, 18:55
Çok eminim Sizde bunlar ve bunlardan daha güzel eserler yayınlayacaksınız.
Yeterki istekle çalışıp ilgiyi bırakmaz iseniz mutlaka başaracaksınız.
Shibumi71
30-10-2009, 18:56
Bu olumlu, bu ümit verici, bu güzel düşünceleriniz için ayrıca teşekkür ederim.
Harun Parlak
30-10-2009, 19:04
Türk Halkının bu güne kadar Bonsai konusunda Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmasının tek sebebi bana göre Bonsai yi geç fark etmesidir.
Ama ben inanıyorum ki bundan sonra diğer ülkeleri yakalayıp ve fark atacaklardır.
Çünkü bizlerde Azimse azim Akılsa akıl meteryal ise metaryel Doğa dersen doğa İklim dersen iklim Hepsi var.
Tek eksiğimiz Bilgi ve inanc dı şimdi onlarda mevcut. Ozaman yola devam sol çekecek birileri mutlaka çıkacak ileride eminim Bu niye sziler olmayasınız.
meraba oldukça güzel görünüyorlar.ellerinize saglık ne diyelim.
Harun Parlak
30-10-2009, 21:21
Servi
bonsaisan
30-10-2009, 23:16
Güzel çalışmalar olmuş tekin bey Bonsai saksılarına geçmeside çok hoş olmuş.
Elinize sağlık
Harun Parlak
01-11-2009, 12:05
Teşekkürler Sayın bonsaisan. Bunlarda yeni aldığım adaylar bakalım nesıl şekil alacaklar.
Harun Parlak
01-11-2009, 12:14
Tek tek Fotoraflar.
tourkana
01-11-2009, 12:16
Maşallah, merakla nasıl şekil vereceğinizi bekliyorum.. Şu benim fidanları da bir ara baltalimanından alıverelim Tekin bey.
Harun Parlak
01-11-2009, 12:24
Nezaman isterseniz gider alırız Sayın tourkana.
Ali H. ALI
01-11-2009, 12:41
Tekin beyin bonsai yapmak icin aldigi fidanlara iyice bakiniz. cabuk ve iyi bonsailer yapabilmeniz icin sizlerin de bunlara benzer fidanlar secmeniz gerekiyor. Belkide fidanligin bir kosesinde duran, yilarca satilmayan ve artik alici bile bulamiyacagi dusunulen boyle agaclari indirimli fiatlarla almaniz bile mumkun.
Govde yapilari uygun, uzerlerinde calisabileceginiz bircok dallari bulunan fidanlar.
Kolay gelsin Tekin bey.
Harun Parlak
01-11-2009, 12:47
Teşekkürler Sayın Ali bey. Güzel resimler çekince bonsai fidan seçimi böülümüne de yükleyeceğim.
Bu ara bu 4 adet fidanın gayet uygun aldım Toplam 75 tl.
Shibumi71
01-11-2009, 13:07
Tekin hocam,
kamyonette solda duran fidanın üst tarafından havai köklendirme yöntemi ile alınırsa iyi olurmu dersiniz. ( soruyorum çünkü bende böyle bir yöntem yol denemeyi düşünüyorum )
saygılar
Harun Parlak
01-11-2009, 16:35
Olur ama ben o kadar beklemeyeceğim. Kesip öğlesine dikeceğim Köklenme olasılığı %60 Kurtbağrı Köklenme Oranı yüksek.
Harun Parlak
01-11-2009, 23:16
Yabani Erik. Yaza çiçeklenince güzel olack. Bu yıl iki adet meyvesi var.
Çalışmalarınızı merakla ve dikkatle izliyorum.Acer üzerine benimde çalışmalarım var.Mayıs ayında topraga üçyerinden çentikler açarak yatırdım.Mart ayında çıkarıp bakmak için heyacanla bekliyorum.Saygı dolu sevgiler.
Harun Parlak
05-11-2009, 11:43
Bonsai ye arkadaş gelmiş.
Bu son çalışma çok güzel, elinize sağlık.
kalambaklı
05-11-2009, 13:26
Sayın Tekin bey, sanki kendi bahçemde bulunuyorlar gibi hayallere daldım, bunları bize yaşattığınız için teşekkürler.
Tekin Bey merhaba.. yaptığınız çalışmalar gerçekten çok güzel.. Bir kanalda geçen yıl bonzai budama şekillerini seyretmiştim çok ilginç ve çok zevkli bir uğraş olmalı.
nereden satın alabilirim acaba??
Harun Parlak
05-11-2009, 15:40
Beğendiğinize sevindim arkadaşlar.
Sayın amikail aramıza hoş geldiniz Bonsai ye merak saldıysanız. Bu sevdaya sizde tutuldunuz demektir. Satın alabileceğiniz yerler sanırım büyük marketler. Ama onlar genelde tepesi kesilmiş ya da bir iki s verilmiş fidanlardan ibaret. Onlardan alıp kendiniz şekillendirebileceğiniz gibi ayrıca fidanlıkdan alıp kendi bonsa nizi kendiniz yapabilirsiniz.
Kendiniz yapabilmeniz için gerekli bilgiler Sitemizde mevcut olduğu gibi merak etdiklerinize cevap verecek arkadaşlar mutlaka olacaktır.
Ayrıca bonsai Atölye çalışmalarımız oluyor sizleride aramızda görmekden mutluluk duyarız. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=527486#post527486)sizide bekleriz.
Bir tanuki çalışması. Orta daki canlı fidan uykuya geçince biraz eskitilecek.
Tekin Bey, 287 deki ağaç ta kedi de birbirinden güzel, beraber fotoğrafları da çok güzel, elinize sağlık.
Sergi hazırlığındasınız biliyorum, merak ediyorum acaba sergilenecek ağaçların tellerinin sökülmesi gerekir mi? Sergi için kafanızda yer var mı?
Harun Parlak
05-11-2009, 18:03
Teşekkürler Sayın limon Kedimiz hakikaten çok güzel. Bahcede hiç işim olmadığı zamanda onlar için bahceye gidiyorum ekmek götürmek için.
Birde orada doğal hayata daha yatkın büyüyorlar. İnanırmısınız hergün Kuş böcek yılan kerten kele vs yakalıyyorlar. Kuşları yiyor lar ama sürüngenleri öldürüp bırakıyorlar.
Teller evet çıkarılacak bir kısmı çıkarıldı zaten.
Sergiyi açmayı düşündüğüm yer şimdilik aklımda Garanti koza evleri Zekariya köy var. Zaman olarak inşallah yetişirsem orada her mayıs zon pazarı bir festival oluyor biliyorsunuz ona denk getirmeyi düşünüyorum.
Harun Parlak
08-11-2009, 09:40
275 Nolu mesajımdaki ağcımı bugün biraz daha telledim.
Harun Parlak
07-03-2010, 16:42
Selamlar arkadaşlar. Bugün çalışmlardan bir kaçı.
Harun Parlak
07-03-2010, 16:44
İncir.
İncir muh te şem... Çok çok çok güzel bayıldım harika. Ellerinize sağlık.
k_donmez
07-03-2010, 17:20
295 nolu mesajdaki mazı olduğunu sandığım küçük bitki için ilk aklıma gelen " Herhalde saksıyı bulmak bitkiyi bulmaktan daha zor olmuştur" şeklindeydi. Çok güzeller. Bonsailerinizi taşla bütünleştirmede çok ustasınız. Ellerinize sağlık.
Harun Parlak
07-03-2010, 19:13
Teşkkürler arkadaşlar. Beğendiğinizi sevindim. Yukardaki iğne yapraklılar. Bir ardıç türü onları geçen yıl çelikden yetiştirmiştim.
Yaptığım her budama da çıkan dalları toprağa daldırıp bırakıyorum. Bir çoğu kökleniyor.
:) Ardıç sevmiyorum biliyorsunuz Tekin Bey ama sizin ardıçları bile beğenmemek mümkün değil.
bonsaisan
07-03-2010, 21:22
Tekin bey sizi yarışmaya katılım konusnda bekliyoruz.
Bu kladar güzel ağaçları yarışmaya eklemelisiniz bence
Harun Parlak
08-03-2010, 09:02
Teşekkürler. Sayın bonsaisan. Beğendiğinize sevindim. Bu yıl yoğun bir şekilde sergiye hazırlanmaya çalışıyorum.
Buda hayli zaman alıyor. Kış yarışmasına katılamayacağım ama Yaz yarışmasına inşallah bende katılabilirim.
Sizlerin Katılımı da tüm arkadaşlara öncülük edecektir diye düşünüyorum.
Ali H. ALI
10-03-2010, 08:59
Tekin bey sergi gunu belli olmussa artik duyuru yapmalisin. Belki afisler de hazirlanmaya baslar.(senin serginden sonra oralarda bonsai daha guzel bilinecek)
Harun Parlak
10-03-2010, 20:47
Sayın Ali H. ALI bey Sergi zamanı belli 30 Mayıs Pazar. Yer olarakda belli SARIYER ZEKERİYAKÖY sadece nokta adres olarak kesinleşmedi kesin adres belli olduğunda sizinde dediğiniz gibi duyuru yapacağım.
Teşekkürler hatırlatdınız için. Kısa zamanda adresi kesinleştireceğimi umuyorum.
Harun Parlak
15-03-2010, 16:07
Selamlar arkadaşlar. Bir kaya üzeri çalışmamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bundan sonraki çalışmalarım, Sergiye sürpriz olsun diye yayınlamayacağım.
Diğer tüm çalışmalarımı sergiden sonra yayınlayacağım. Eminim beni bu konuda anlayışla karşılayacaksınız.
Harun Parlak
15-03-2010, 16:09
Devamı.
izzeterisen
15-03-2010, 16:23
Tebrikler. Muhteşem görünüyor.
Harun Parlak
15-03-2010, 16:27
Teşskkürler İzzet bey. bir değişik açı daha.
Tebrikler Tekin bey, "mükemmel"den biraz daha iyi bir çalışma olmuş :)
Umarım güzel olduğu kadar da uzun ömürlü olur.
k_donmez
15-03-2010, 17:16
Ellerinize sağlık. Çok güzel bir örnek daha gördük. Bu örnekteki kök uygulaması ve kayanın iç yapısındaki boşluğun kullanımı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Emre Kuzu
15-03-2010, 18:06
Gerçekten çok güzel olmuş. Çok doğal duruyor.
Tebrikler Tekin bey, "mükemmel"den biraz daha iyi bir çalışma olmuş :)
Umarım güzel olduğu kadar da uzun ömürlü olur.
Tam da "mükemmel olmuş" diyecektim, "yok mükemmel de yetersiz kalır" diye düşünüyordum.
İnanılmaz etkileyici bir çalışma. Teşekkür ederim paylaştığınız için.
kalambaklı
15-03-2010, 18:26
Yaa USTA' m!...Sana ne diyeceğimi bilemiyorum, sen galiba sihirbazsın.
Harun Parlak
15-03-2010, 21:36
Çok teşekkürler arkadaşlar beğendiğinize sevimdim. Eminim sizlerde istediğiniz sürece bundan daha güzellerini yapacaınıza eminim.
Gerçekden yeterki isteyin devamı gelecektir.
bonsaisan
16-03-2010, 08:43
Tekin bey gerçekden çok güzel bir penjin çalışması olmuş.
Uzun ömürlü olması dileğiyle.
Elinize sağlık.
Çok başarılı bir çalışma olmuş, tebrik ederim.
Harun Parlak
17-03-2010, 12:43
Teşekkürler arkadaşlar. Eminim sizlerde istediğiniz sürece bundan daha güzel çalışmalar ortaya çıkaracaksınız.
Muhteşem. Tekin bey elinize, yüreğinize sağlık. Bu tek kök mü? Yoksa bir kaç kök mü?
Bu taş saksılar muhteşem. Bence Kökleri hem soğuktan, hem sıcaktan korur, değil mi?
Aynısını ben de yapmayı çok isterim. :)))))
Harun Parlak
17-03-2010, 18:12
Teşekkürler agozce Sığ saksılara göre daha avatajlı Hem gölge yapıp su kaybını önleyecek hemde soğukdan koruyacak.
Kaya üzerinde 5 ayrı kök ağaç var. Biri üçlü gövde diğer 4 tane si ayrı ayrı. Sizin kayalara olan tutkunuz bunkarı yapmanızı kolaylaştıracaktır. Tek dikkat etmeniz aleti kullanırken sağlam tutun toz maskesi ve gözlük kullanın. Başaracağınıza eminim yeterki isteyin.
Harun Parlak
29-04-2010, 22:06
Merhaba arkadaslar; (Vangelya) weigela florida bir tanuki calısması icin ön hazırlık yaptım. Saksı degisimi ve budama yapılmadı. Seneye bonsai saksısına alabilirim diye umit ediyorum
Yine her zamanki gibi harikalar yaratmışsınız. Tebrikler...
Bahamalar'ın güzel çiçeğinden ,güzel bir çalışma.
Yaprak küçültmesi yapılıp daha sonra bonsai saksısına almak belki daha iyi olabilir diye düşünüyorum.
Ayrıca şurada bir bayan silüeti mi var yoksa bana mı öyle geliyor? Gerçekten çok güzel.
140082
Penelophe
30-04-2010, 11:39
Bu gerçekten çok güzel olmuş, tebrikler..
Harun Parlak
30-04-2010, 14:08
Teşekkürler arkadaşlar. Beğendiğinize sevindim.
Umarım zamanla hep beraber daha güzellerini yaparız.
jeomeo Busene uç alarak dallanmayı artırıp, Seneye bonsai saksı'sına geçtiğinde yaprak küçültme yapılabilir. Yparak küçültme işleminde fazla enerjiye gerek yok diye düşünüyorum.
Ali H. ALI
30-04-2010, 15:07
Tekin bey guzel bir calisma. Hemen bonsai saksisina almayip en az bir yil sonra bunu dusundugunuzu belirtmekle de yeni uyelere, once genis saksida forumu tamamlayiniz sonra bonsai saksisina aliniz diye verilmis guzel bir mesaj.
Tekin Bey merhaba,
Çalışmalarınız ne güzel, hayranlıkla izliyorum. Özellikle manzara, vahşi yaşam formundakiler çok özgün. Yürekten kutluyorum.
Bende de bu aralar bir meraktır, bir ilgidir aldı başını gitti. Bugün okul bahçesinde minik bir afacanın kırıp attığı yarı odunsu ve filizlenmiş bir dalı filizlerini ve kendisini ayrı saksılara köklendirmek amacıyla daldırdım. Doğru mu yapmışım, köklenirler mi ve bu uygulamam bonsai denemesi için doğru bir başlangıç mıdır? Düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
bonsaisan
30-04-2010, 21:02
TEkin bey bir kaç ay önce bende bu türü alıp tanukidemi yoksa direk olarak kengai formundamı kulansam diye düşünüyordum.
Gerçekden güzel olmuş elinize sağlık uyumlu bir çalışma.
Tebrikederim.
Harun Parlak
01-05-2010, 21:10
Bugün okul bahçesinde minik bir afacanın kırıp attığı yarı odunsu ve filizlenmiş bir dalı filizlerini ve kendisini ayrı saksılara köklendirmek amacıyla daldırdım. Doğru mu yapmışım, köklenirler mi ve bu uygulamam bonsai denemesi için doğru bir başlangıç mıdır? Düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
Bu mevsimde; yarı odunsu ve taze filizlerden köklenenler olabiliyor. Sizin köklendirmeye çalıştığınız tür nedir bilemiyorum. Şansınıza köklenirse; ileri tarihlerde değerlendirirsiniz. O kırılan dalları; sanki bonsai adayı imiş gibi budayıp,telleyin. Sizin icin el alıstırması olsun. Forumu; dikkatle incelerseniz, bizim yaptigimiz hataları görüp ders alırsınız.
Yeni alacağınız fidanların; bir kac açıdan fotografını çekerek, foruma yuklerseniz, arkadaşlarımız ve ben size önerilerde bulunabiliriz. Fotograf üzerinde kücük değişiklikler yaparak görsel açidan da yardımcı olabiliriz.
Sayin Ali H. Ali Bey; bir kez daha, çok teşekkür ederim. Her zaman, engin tecrubelerinizi ,bizlerle paylastiginiz icin.
Artik; bonsai adaylarımı, bonsai saksısına geçirmek için, hiç acele etmiyorum. Saksıya aldıklarımı bile, gelişimi hızlansın diye tekrar büyük saksıya dikiyorum. Siz; bir çok kez belirttiginiz halde, hepimiz aynı hatayi yaptık, yapıyoruz.
Sizin de katkklarınızla; bonsaide yol alıp, oğreniyoruz. Tekrar tesekkürler...
Sayın bonsaisan çok teşekkürler beğendiğinize sevindim. Eminim sizde o fidandan güzel bir çalışma çıkaracaksınız.
Merhaba arkadaşlar Sİteyi yeni buldum ve tekin bey'in çalışmalarına bayıldım doğrusu bende amatörce birşeyler yapmaya uğraştım ama işgüç fırsat bulamadım .Tekin Bey'in çalışmaları beynimde şimşekler çaktırdı .İnş. sizin gibi ustaların sayesinde bir çok şey yapabilirim diye düşünüyorum.
Daha önce bir yabancı sitede narenciye ile ilgili bir kaç bonsai gördüm ve ben bir Antalya lı olarak bir limon bir portakal bonsaisi yapabilmek ve üzerlerinde küçük küçük meyveler görebilmeyi amaç edindim ve şuan iki adet çekirdekten fide büyümeye başladılar ***.
Tekin Bey, çok teşekkür ederim ilginiz için. Dal, aralarında 45 derece açıyla 3 dalcıktan oluşuyor. Filizler de o dalcıklar üzerinden fışkırmııştı ve dolayısıyla budanmış oldu.Yarın fotoğraflarını çeker sonra da yüklerim. Ağacın türünü sordum ama bilemediler. Onunkini de yüklerim.
dodıomar
08-05-2010, 20:01
gercekten cok güzel calısmalar bende bu gün 2 addet fidan alarak basladım yanlız öğrenmem gereken cok sey var.
cok
merhaba bu ağaçların boyutları hep kucukmu kalacak
Fotoğrafları çekmeme gerek kalmadı çünkü dallar kupkuru çöplere dönmüş. Umut yok, köklenme falan olmayacak. Ben iyisi mi bir fidan edinerek başlayayım.
Harun Parlak
09-05-2010, 21:28
Sayın aygün hnm onların tutmaması sizi yıldırmasın fidancı dan fidan alana kadar şimdilik DENEK dallar üzerinde çalışmalar yaparak elinizi alıştırabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20643
Sayın dodıomar ve csu aramıza hoş geldiniz bu ağaçlar evet hep küçük kalacak belki bazıları biraz daha kısalır.
Harun Parlak
03-07-2010, 15:04
Merhaba. Arkadaşlar. Yeni adaylara yer açılması için bonsai saksısına geçen lere dışarıda bir raf yaptım.
Biraz sulaması zor oluyor ama katlanacağız.
Emre Kuzu
03-07-2010, 15:18
Çok asil duruyorlar. tribünde ki seyirciler gibiler :)
Gercekten çok müthiş görünüyorlar Tekin bey!
Bana bonsai konusunda şevk veren insanlardan birisiniz!!!
Sulama kolaylığı için fotoğraftaki gibi lacivertle çizdiğim yerlere tahta çakıp kırmızıyla göstermeye çalıştığım gibi bir şekilde de delikli hortum (damla sulama hortumu olabilir ) konarak yağmurlama yapılabilinir belki.
Uğraşmaya değer mi derseniz onu bilmiyorum:)
kalambaklı
03-07-2010, 17:06
Haddime düşmez ustam ama!.. joemeo' nun önerisine ilave olarak bende düşüncelerimi yazıyorum. Sisleme şeklindeki yağmurlamalarla çok sağlıklı bir şekilde sulayabilirsiniz ve sisteme bir gübre tankı bağlayarak yapraktan gübre verme olayını da rahatlıkla çözersiniz.
Sevgilerimle,
Harun Parlak
03-07-2010, 22:29
Çok teşekkür ederim. Arkadaşlar beğni ve önerileriniz için.
izzeterisen
03-07-2010, 22:38
Eseriniz olan manzara ne kadar güzel.İyi seyirler dilerim.
Ali H. ALI
04-07-2010, 10:23
Tekin bey, bu kadar agaclarla calistiktan sonra, onlari dizmek icin yaptiginiz bu raflar gerekliydi. Iyi yapmissiniz.
Calismalarinzda kolayliklar diliyorum.
Harun Parlak
05-07-2010, 22:48
Çok teşekkürler, Sn.İzzeterisen ve Ali H. Bey...
Fazla agaç ile çalışmanın avantajları var bence. Örneğin; çesitlilik yarattigi için, tek ağaç üzerine yoğunlaşmayı engelliyor.
Böylece ağaçları, yormamıs oluyoruz.
Ayrıca; ağaç sayısı arttıkca, ağaçlar tarafından farklı stillere yönlendiriliyoruz.
Harika gözüküyorlar... Elinize sağlık :)
Harun Parlak
09-07-2010, 20:19
Teşkkürler. Sayın envor.
Kalın gövdeli ağaçları bükmenin bir yolu da şekilli demir kalıplar kullanmak.
izzeterisen
09-07-2010, 21:49
Tekin Bey,
Teşekkürler, Sizden bir şey kurtulmaz.
Biraz da Muğla'ya yakın olsaydınız keşke.
bonsaisan
10-07-2010, 12:53
Güzel örnek bir uygulama zaman olarak uzun soluklu ama destekleyici sonucunu hep beraber göreçeğiz.
Harun Parlak
10-07-2010, 15:03
Teşekkürler. Sn izzeterisen ve bonsaisaan.
Bugün kalıba tam yerleştirdim.
Ön kabuğu soyarak orada ölü gövde meydana getirerek sertleşmesini sağlayacağım.
Böylece ölü gövde bükeye detek vererek geri kaçmasını engellemiş olacağı gibi, Jin uygulamya da imkan verecek.
Gövdenin saksının üstünde köklere yakın kısmını da siz mi büktünüz yoksa doğada öyle kıvrık bir şekilde mi buldunuz. Biraz çocukça oldu ama acemi sorusu olarak kabul edin sevgili Tekin:)
Harun Parlak
10-07-2010, 15:32
Bazen Saksıların içinde. Yani toprağın alt bölümlerinde kökler bizlere böyle güzel sürpriz ler yapabiliyorlar.
Acem borusu ve morsalkım genelde bu tür süpriz leri yapar.
Anladım. Teşekkür ediyorum:) Daha sonraki çalışmanıza kaynaklık eden güzel sürpriz olmuş:)
kalambaklı
10-07-2010, 19:13
Sevgili Tekin ustam, bu çalışmanız ne kadar zamanınızı aldı...
Saygı ve sevgiler,
Harun Parlak
10-07-2010, 19:48
Sayın kalambaklı. Bu acemborusu bir arkadaşımın villası nın balkonu na sarmış 10 yaşlarında bir bitki idi.
Arkadaşım balkon demirlerini bozuyor diye bunu söküp atalım demişti.
2008 in martında söktüm bu bölüm alt toprakda olan bölümü idi diğer üst kısımlarını da çelikleyerek köklendirdiklerim den biri de burada (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148446&d=1275306390)
Birkaçtanesi de henüz bonsai saksısına girmeye hazırlanıyor.
Yaklaşık iki yılı geçti üç yılını tamamlıyor.
Yaratıcılığına hayranım Tekin. Bitmiş hali çok güzel de, geçirdiği aşamalar bana hala eziyetmiş gibi geliyor:)))
Benim domatesin yaprağını koparırken elim titriyor, sen neler yapıyorsun öyle kardeş. Eğ, bük, vidala:)))
Konu dışı oldu kusura bakma:)
Satı Uğurtan
10-07-2010, 20:27
Merhaba. Arkadaşlar. Yeni adaylara yer açılması için bonsai saksısına geçen lere dışarıda bir raf yaptım.
Biraz sulaması zor oluyor ama katlanacağız.
Sevgili Tekin, çok güzeller hayran kaldım. Görücüye çıkmış genç kız gibiler:)
Yaratıcılığınıza hayranım sevgiler.
Harun Parlak
10-07-2010, 21:51
Yaratıcılığına hayranım Tekin. Bitmiş hali çok güzel de, geçirdiği aşamalar bana hala eziyetmiş gibi geliyor:)))
Benim domatesin yaprağını koparırken elim titriyor, sen neler yapıyorsun öyle kardeş. Eğ, bük, vidala:)))
Konu dışı oldu kusura bakma:)
Beğendiğinize sevindim Sayın Cemo ve Satı Uğurtan hnm. Teşekkürler.
Satı hnm zaten görücüye çıktılar:) Görmek isteyenlerin seyrine herzaman hazırlar.
Bu uygulamayı işkence gibi değilde Güzellik uğruna estetik amaliyat gibi düşünürseniz.
Sorun olmaz sanırım.:)
Gercekten cok guzel bir calisma, super yaraticisiniz Tekin bey!
Evet kesinlikle estetik ameliyatlar bunlar, siz de kesinlikle estetik cerrahi oluyorsunuz bu durumda AMA 3 fark var: genelde ameliyat olacak hasta şöyle böyle olsun oram buram der ama burada bunlara karar veren sizsiniz, ayrıca hastadan para da almıyorsunuz ve bir de narkoz/anestezi kullanmiyorsunuz... Allahtan bitki hakları diye bir kanun cikmadi henuz, yoksa haliniz harapti :D
(Ben henuz makyaj, manikur, pedikur vs. yapmakla meşgulüm :o )
Umarim ileride birgun bir operasyonunuza katilma firsati yakalarim.
Başarılı çalışmalarınızın devamını temenni ederim.
Harun Parlak
10-07-2010, 23:08
Evet kesinlikle estetik ameliyatlar bunlar, siz de kesinlikle estetik cerrahi oluyorsunuz bu durumda AMA 3 fark var: genelde ameliyat olacak hasta şöyle böyle olsun oram buram der ama burada bunlara karar veren sizsiniz, ayrıca hastadan para da almıyorsunuz ve bir de narkoz/anestezi kullanmiyorsunuz... Allahtan bitki hakları diye bir kanun cikmadi henuz, yoksa haliniz harapti :D
Teşekkürler. Sn bonsailover. Beğendiğinize sevindim.
Ağır budama ları ve kök budamaları, Bitkilerin hayyatı tehlike ye girecek ağır amaliyatları zaten uyku dönemine denk getiriyoruz.
Dolayısı ile doğal olarak Narkoz almış oluyorlar. Bu benim yaptıklarım küçük operasyon lar Kırık çıkık gibi:)
Umarım birgün Bonsai Atölye çalışmasında bir çok arkadaşla bir araya gelme şansı yakalarız.
Tekin Bey çok güzel bir uygulama ve gayet anlaşılır bir anlatım, özetle güzel bir ders olmuş.
Yalnız kabuğu soyarak oluşturduğunuz şekili belki biraz daha burgulu veya aynı şekilde daha ince (belki yer yer iki şerit halinde ve kalınlığı değişerek) yapsaydınız daha etkileyici bir görüntü elde edebilirdiniz.Mesela mavi servi çalışmanızdaki gibi.
Doğada gövdesinin kabuğu soyulmuş ağaçları incelediğimizde genelde bir yönünde (güneş, rüzgar, yağmur nem vs) ve sabit kalınlıkta olmayan ve genelde devamlı olmayan soyukluklar görüyoruz.
Kolay gelsin
kalambaklı
12-07-2010, 10:01
Tekin ustam, bilgilerin için çok teşekkür ederim, sen de olmasan halimiz ne olur bilemem.;)
Saygı ve sevgiler.
Ali H. ALI
12-07-2010, 13:12
Tekin bey guzel bir calisma. Bu ornek calismayi umarim bircok arkadas agaclarinda uygular ve ya uygulamaya calisir.
Yalnız kabuğu soyarak oluşturduğunuz şekili belki biraz daha burgulu veya aynı şekilde daha ince (belki yer yer iki şerit halinde ve kalınlığı değişerek) yapsaydınız daha etkileyici bir görüntü elde edebilirdiniz.
Jeomeo agacin soyulmus kabugu hakkinda dusundukleriniz yanlis degil ama tekin beyin uyguladigi da yanlis degildir. Yani bonsaide tek bir secenek yoktur. Temel bilgiler ogrenildikten sonra her kisi kendi agaci uzerinde hayal gucunu kullanip calismalar yapabilir(bu calismalar daha once kimsenin denemedikleri de olabilir)
Tekin beyin genis kabuk soyumu ileride onun, kurumus govde uzerinde yapacagi oymalar ile agacin kurumusluk goruntusunu daha dogal ve estetik bir guzellige getirecegini dusunuyorum.
Dogada cesitli nedenlerle bir yani kurumus govdeleri dallari olan agaclardan guzel dersler alinabilir. Dogada agaclari inceleme olanagi bulursaniz karsiniza o kadar cesitli yari govdesi ve ya dallari kurumus agaclar cikacak ki bu cesitlilige sasacaksiniz. Boyle bir ortamda agaclarin govde kivrimlarina da mutlaka goz gezdirin mumkunse fotograflayip ilerideki calismalarinizda kullaniniz.
Hepinize guzel bonsai calismalari diliyorum.
Ali Hocama katılıyorum. Doğa çok iyi bir rehber. Meseğim ve hobilerim nedeniyle ile devamlı dağda taşta olduğum için bol bol yanmış, soyulmuş, kısmen kurumuş, insan veya hayvanlar tarafından tahrip edilmiş ağaçları görüyorum ve her bonsaicinin senede en az bir iki kez 1000 metrenin üstündeki yerlerde geziler yapmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Zaten Tekin Bey gibi yaptığı çalışmalar ile Türkiye'de bonsai sanatını adım adım ileri götüren birine, yaptığın yanlıştır demek haddim değil :) Tekin Beyin çalışmalarını sık sık gördüğüm için ağaçlara aşikar olmanın verdiği rahatlıkla görüşümü bildirdim. Bu tarz detaylarla kendini belli eden uygulamalar hakkında bir iki fotoğrafa bakıp iyi olmuş kötü olmuş demenin de çok anlamlı olmadığı kanaatindeyim.
Harun Parlak
12-07-2010, 22:23
Görüş ve beğenileriniz için çok çok teşekkürler arkadaşlar...
Sn. Kalambaklı; doğru yanlış tecrübelerimizi paylaşırsak, bu sanatı yaygınlaştırıp, ilerletebiliriz.
Sn. Ali H. ALI; sizin de dediğiniz gibi gibi,uygulamaların artmasnı umuyorum. Paylaşımlarımın nedeni de, bu zaten. Ayrıca, bonsaiye yeni başlayan arkadaşlar da düşüncelerini paylaşırsa, hep birlikte yeni şeyler üretebiliriz diye düşünüyorum.
Sn. Jeomeo; sizin dediğiniz gibi de olabilirdi. Ama bu şekilde yapmamın 3 nedeni var:
1.Ağacın kıvrımı tersinde, odunlaşma yaratarak, direnç sağlamak. Kuruma başlayınca; eğim daha rahat yerinde kalır, böylece süreç hızlanmış olur.
2. Ağaçlarda; kabuk soyarken, genelde düz değil de, kendiliğinden kıvrımına doğru soyulduğunu, daha önceleri tecrübe ettim.
3. Sn. Ali H. ALI düşüncemi doğru tahmin etmiş. Soyulmuş kısmı; daha sonra, kurtçuklar gövdeyi yer yer kemirmiş gibi, oymayı düşünüyorum. Böylece, daha yaşlı görünmesini sağlamak istiyorum.
Bakalım zamanla nasıl bir şekle bürünecek?
Harun Parlak
14-11-2010, 19:45
Ardıç 'ı büyük boy bonsai düşünüyorum.
Daha önce bir yerden düşündüğüm havai köklendirmeyi karar değiştirip 2 yerden havai köklendirme yapıp 3 ağaç almaya karar verdim.
Havai köklendirme başarılı oldu.
Tepe kısmını Rüzgar düşündüm. Biraz kendini toparlaması gerekiyor.
bonsaisan
15-11-2010, 09:19
Çok hoş ve çok güzel olmuş elinize sağlık
Harun Parlak
15-11-2010, 18:39
Teşekkürler bonsaisan. Saksıya yerleştirken dik kayaya biraz fazla yanaştı.
Geri kısma doğru biraz daha oymam lazım taşı ama kökleri açmıştım fazla dışarda kalmasın diye acele yerleştirdim.
Şubat ayında tekrar elden geçirmeyi düşünüyorum.
Harun Parlak
19-11-2010, 19:47
Çalışmalara devam. arada fırsat buldukca bulutlu havaları değerlendirmek istedim.
Tekin Bey çok güzel görünüyorlar. Tebrikler.
Harun Parlak
20-11-2010, 01:06
Teşekkürler zenfree. Umuyorum yakın zamanda sizde başlayıp güzel çalışmalar çıkaracaksınız.
Bu çalışmayı öğnümzdeki yaz altdaki görünüme kavuşmasını ümid ediyorum.
Harun Parlak
16-01-2011, 16:21
Merhaba arkadaşlar. Bugün yağmur yağdı. İş yoğunluğu yüzünden gidemediğim bahceye bugün birkaç saat kadar zaman ayırabildim. Önceden hazırlamış olduğum kaya penjing uygulaaması'nın içini doldurdum. İnce budama ve tellemeler kaldı.
Bu uygulamada 15 adet fidan yerleştirdim.
Tekin bey çok güzel oluş, elinize sağlık.
Fidanların adı nedir?
Harun Parlak
16-01-2011, 17:15
Teşekkürler. nariçi Bu fidanlar daha önce köklerini budadığım Ulmusun artık kalan saçak köklerin yetişmeleri.
Ellerinize saglik Tekin Bey; yine guzel bir is cikarmissiniz ortaya. Ilkbaharda;
fidanlar yeserdigi zaman, tekrar fotograflar misiniz bizim icin?
Sevgiyle kalin...
Sayın Tekin;
Tüm çalışmalarını buğün baştan sona kadar izledim, çok rahatladım ve aydınlandım, rahatladım çünkü kendi kendime çıldırdım mı acaba demeye başlamıştım. O kadar çok adayım var ki aşırıya mı kaçıyorum dediğim zamanlar olmaya başlamıştı.Şu ana kadar resimlerini yayınladıklarım 3 te biri ve 3 te ikisini daha yayınlamadım ve bu beni ürkütmeye başlamıştı acaba baş edebilirmiyim demeye başladım.ADAYLARIN ÇOKLUĞU VE BAKIMLARINDA PROBLEM YAŞAYABİLECEĞİM UYARISINI YAPAN, hatta kendilerinin çok sayıda ağacı kuruttuğundan bahseden ve tecrübesini paylaşmak isteyen ARKADAŞLARIMIZ DA OLDU.
ANCAK SİZEDE İLK BAŞLARDA BU ŞEKİLDE BİR YORUM YAZILIMIŞ VE VERDİĞİNİZ CEVAPLA BENZER DÜŞÜNCELERE SAHİP OLDUĞUMUZU GÖRDÜM.BAYAĞI RAHATLADIM ASLINDA.Adaylarınızın çokluğu cesaretimi arttırdı.Adaylar ne kadar çok olursa bir ağaca yoğunlaşmıyorsunuz, daha fazla deneme yapınca tecrübeniz artıyor, okuyarak bir yere kadar uygulamadan gerçekten olmuyor.Sizede çalışmalarınızda başarılar diliyor yakından takip ediyorum.
Harun Parlak
17-01-2011, 17:45
Teşekkürler. Sayın Gülşen hnm ve Syın Hazeyn. Beğendiğinize sevindim.
Sayın Hazeyn Çok sayıda adayla başlamak bence büyük avantaj. Her fidan size ayrı bir ilham veriyor. Ayrıca tek adayın üstünde fazla durmuyorsunuz. Dolayısı ile adayınıza zaman tanımış oluyorsunuz.
O zaman içinde adayınız da kendini toparlıyor.
Bir iki ay sonra aday üzerinde fikriniz değişebiliyor. Fikriniz değiştiğinde adayınızı tekrar yönlendirebiliyorsunuz.
Başa çıkma işine gelince de çok özel çaba da harcadığım yok. Her işinizin bir parçası gibi sorrumluluğunu duymanız yeterli.
Günde bir kez suluyorsunuz çok sıcaklarda belki iki kez adaylar hep aynı yerde olursa hortumla üzerinden sıradan geçtiniz mi tamamdır.
Adaylarınızı bir birinden guruplar halinde ayırmayın ayırdığınız da arada kalıp sulamadığınız gurup olursa riskli olabilir.
Kolay gelsin.
Harun Parlak
20-01-2011, 17:22
Merhaba arkadaşlar. Adaylarımdan birini de bugün fırsat bulup saksıladım. Biraz da elledim.
Jin uygulaması kaldı. Bir ara onu da tamamlayacağım inşallha.
Harun Parlak
20-01-2011, 17:27
Diğer yüzleri.
Eline sağlık ileride güzel bir ağaç olacağa benziyor.Ancak o taşın içindeki toprak yeterli gelir mi?Saygılar.
Harun Parlak
20-01-2011, 19:34
Ancak o taşın içindeki toprak yeterli gelir mi?Saygılar.
Teşekkürler. Sayın Hazeyn. Bence Tüm bitkiler ve dolayısı ile Bonsai için Toprak bir tutunma ve örtünme malzemesidir. Toprağın içindeki besinleri de alırlar elbet.
Bonsai ye gerekli tüm ihtiyaçlarını siz karşıladığınız için var olan toprak da örtünmye yettiği için besin arama derdine düşmeden yaşayacaktır.
Bonsai bakmak isteyen arkadaşlar'ın Topraksız tarımı okumalarını öneririm.
Bonsai sine gerçekden gerekli ilgiyi ve bakımı yapacak arkadaşlar. Bana göre eskimiş 10 çift çorabı ile kökleri örtüp gerekl besinleri ve su ihtiyacını karşılasın. Orada da yaşayacaktır.
Önemli olan bir bebekle ilgilenir şekilde sürekli bakımını üstlenmek tir.
Eğer zamanınız el vermyorsa daha fazla toprak ve ya su ve besin tutan örtü kullanmak lazım.
bonsaisan
20-01-2011, 21:22
Tekin bey çalışmalarınızı artıroyorsunuz
Tekin bey çalışmalarınızı artırıyor ve gelişmelerini de bizler ile paylaşıyorsunuz elinize sağlık.
Saygılar.
Harun Parlak
20-01-2011, 22:30
Teşekkürler.bonsaisan. Evet her geçen gün artırmaya çalışıyorum. Bu aralar işler yoğun arada kaçabiliyorum ağaçlarımın yanına.
Fotoğraf çekebildiğim sürece paylaşmaya çalışıyorum. Çalışırken yalnız olunca fotoğraf çekmek baya zor oluyor benim için. Bu yüzden tüm ayrıntıları çekemiyorum.
Bugün üzerinde biraz çalıştığım Kadran Ardıç
sayın tekin çevremde arsızca büyüyen katran ardıçı var boyları 2 metre civarında sitemizde incelediğim kadariyle sizde örnek gördüm.uygulamayı yaptığınız ardıçın son durumu hakkında bilgi verebilirmisiniz.bakımı ve uygulaması nasıl bunlardan örnekler yapabilirim çokça yardımcı olursanız sevinirim.
Harun Parlak
02-02-2011, 18:31
son çekilen fotoğrafı şimdilik bu (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148401&d=1275298904) tekrar çektiğimde sizlerle paylaşmaya çalışırım.
Bakımı sizin de belirtiğiniz gibi kanaatkar bir tür. Bonsai ye yeni başlayanların yörelerinde ki en arsız çalı türlüre ile başlamaları uygun olur düşüncesindeyim.
Maşallah Tekin bey bakıyorumda nerden nereye gelmiş bonsai tutkunuz..Şöyle geçmiş yıllara baktım,insana umut verici...bende yapabilirm düşüncesine kapılıyor insan sizin çalışmalarınızı seyrederken..Şu an sadece heveslisiyim tek yaptığım bol bol okumak .:)
Harun Parlak
03-02-2011, 19:01
Teşekkürler. Zaman geçtikce ve çalışmalar arttıkca tutku daha da artıyor. Çalıştıkca Tabii ki tecrübe de artıyor.
Bu düşünceye kapıldığınızda kesin yapabilirsiniz. Yeterki insan istesin. İstediğinde yapılamayacak bir şey olmaz.
Umarım bir an evvel başlarsınız. İşe başlamak işin yarısıdır derler bizde.
Harun Parlak
12-02-2011, 16:47
Merhaba arkadaşlar.
3 Yıl önce çekirdeklerini ektiğim kayısılar. Küçük bir ada çalışmasına malzeme oldu.
Emre Kuzu
13-02-2011, 14:48
Çok güzel tebrikler tohumdan bonsai'ninde ayrı bir tadı oluyor..
xervoodoo
15-02-2011, 14:26
çok güzeller tekin bey
377 no'lu mesajdaki ağacın üst kısmı, hazır hala kolaylıkla bükülebilir kalınlıktayen belki şunun (http://www.animabonsai.com/wp-content/uploads/2011/01/21.jpg) gibi yapılırsa daha etkileyici olabilir. Ne dersiniz?
Harun Parlak
19-02-2011, 06:04
Üst kısm kendini doldurduğunda . Alt ilk dalı alırsam sanırım aynı ağaç olabilir Bu foto (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=189562&stc=1&d=1295540687)ile bu çalışma (http://www.bonsai-fachforum.de/download/file.php?id=104733) çok benzerlik gösteriyor. Zaten aynısı olması mümkün değil.
Harun Parlak
21-02-2011, 16:52
Merhaba. Arkadaşlar. Bu pazar saksı çalışması ve biraz telleme yaparak. Alıştırma saksısından yeni taş saksıya yerleştirdim.
Yeni evine uyum sağladığında bir ara orta da ki ağca hareket sağlatacağım.
bonsaisan
21-02-2011, 20:48
Tekin bey elinize sağlık güzel olmuş.
Yapraklanmasını görmek çok güzel olaçak.
Bu arada gecen yıl İstanbul japon bahcesinde bonsai dostları ile düzenlediğiniz o güzel toplu sergi günü bana hediye etmiş olduğunuz yerli karaağaç fidanını tourkana bu sabah bana ulaştırdı.
Zaman bulduğum an da şekil düzenlemesi yaparak forum içinde paylaşaçağım.
Çok teşekkürederim.
Saygılar.
Tekin bey bu çalışmanızda diğerleri gibi harika olmuş.Taş üstü uygulamaları konusunda hakikatten öncüsünüz,çalışmalarınız ilham kaynağımız oluyor tebrikler.
Harun Parlak
22-02-2011, 18:48
Teşekkürler. bonsaisan. İnşallah sizin de dediğiniz gibi yapraklı halini de hep beraber görürüz.
Fidanınızı güle güle sağlıkla şekillendirin.
Teşekkürler. Sayın e1hun beğendiğinize sevindim. Yanlışlarım ve doğrularımla sizlere fikir verebiliyorsam ne mutlu bana. Tecrübeler paylaştıkça işlerimiz kolaylar ve iyi yol alırız diye düşünüyorum.
Eminim sizde Bonsai için Türkiyenin en şanslı bölgesinde olma şansınızı değerlendirip çok güzel Bonsai ler yapacaksınız. Kolay gelsin.
Harun Parlak
10-03-2011, 11:35
Bonsailerim Kar altında.
Harun Parlak
10-03-2011, 11:40
Birkaç foto daha.
Emre Kuzu
10-03-2011, 11:40
Gayet güzel bir görüntü oluşmuş benim balkonunda durumu böyle.
Emre Kuzu
10-03-2011, 11:49
Uzun zamandır yabancı sitelerde gördüğümüz manzarayı şimdi türkiyede görüyoruz güneş açtığında bir fotoğraf daha olursa daha iyi olur.
manzara çok güzel.Temennim başlarına bir şey gelmemesi
Harun Parlak
10-03-2011, 11:58
Kar' dan çekinmiyorum da şiddetli don olursa korkarım.
Ali H. ALI
10-03-2011, 12:07
Tekin bey bizler kar'i fotograf ve filimlerde goruyoruz. Guzel fotograflar cekmissiniz.
Dusundugun gibi don olursa agaclarini korumak gerekebilir(gazete ve ya bez torbalarla ortebilirsiniz.) Umarim bir ariza olmadan mart ayini cikarirsiniz.
kalambaklı
10-03-2011, 12:16
Tekin usta, harika fotoğraflar çekmişsin, imrendim doğrusu.
bonsaisan
10-03-2011, 16:43
İzmir de kar 10 yılda bir sadece şehir dışına yağar bazende şehir içine lakin b Kar'ın güzeliği Onu tanımayan için çok etkileyici.
Gerçek den güzel görüntüler.
Emre Kuzu
10-03-2011, 19:16
Sarıyerin hava durumuna baktım sadece cuma ve cumartesi gece eksi 1'e iniyor hissedilen daha düşük olur don ihtimalini göz önüne almak lazım. Sonraki günlerde sıcaklıklar yükseliyor.
Merhaba arkadaşlar.
3 Yıl önce çekirdeklerini ektiğim kayısılar. Küçük bir ada çalışmasına malzeme oldu.
Tekin bey bu kayısı çekirdeklerini nasıl diktiniz, yani çatlattınız mı veya çok bekletip kuruttunuz mu?Teşekkürler iyi çalışmalar.
Harun Parlak
13-03-2011, 09:38
Fotoğraf da gördüğünüz gibi yendiği anda hiç bir işlem yapmadan direk toprağa gömerek ektim.
Herhangi bir kurutma ve ya çatlatma işlemi yapmadım.
Harun Parlak
04-04-2011, 18:59
Merhaba arkadaşlar. Üç adet Fırça Çalısı (Callistemon sp.) birini bugün saksıladım.
bonsaisan
05-04-2011, 11:28
Diğerlerini de merakla bekliyoruz
zeynon33
06-04-2011, 08:34
merhabalar
396 mesajınızdaki 2.resimdeki fidan türü nedir acaba?
bu arada hepsi çok güzel bayıldım bende başlamak istiyorum sürekli ertelemekteyimde nasıl başlasam karar vermedim :)
Harun Parlak
06-04-2011, 21:36
merhabalar
396 mesajınızdaki 2.resimdeki fidan türü nedir acaba?
bu arada hepsi çok güzel bayıldım bende başlamak istiyorum sürekli ertelemekteyimde nasıl başlasam karar vermedim :)
Sorduğunuz 2. fidan türü Mavi servi yalnız her ne olmuş ise kendiliğinden genlerinde bir değişiklik olup bu şekilde sarkık duruyor.
Ertelediğiniz bonsai ye buradaki etkinliğe (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=781130#post781130) katılarak ilk adımı atmış olursunuz.
Diğerlerini de merakla bekliyoruz
İkinci Fırça Çalısı (Callistemon sp.) 3. bu yıl alıştırma saksısında kalmaya devam edecek.
Gül adayım ı geçen yıl komşum bahçesinde düzenleme yaparken söküp atmış ben de alıp saksılamıştım busene kendisini göstermeye başladı.
Sizlerle paylaşmak istedim.
Yaz boyu uç almalarla dallanmayı teşvik edeceğim son baharda oyma işlemleri yaparak Jin uygulayacağım.
Emre Kuzu
06-04-2011, 21:52
Off vay be gül neymiş öyle gövdesi harika! Hayran kaldım! Yanlız gövdede yanık izleri var gibi yoksa benmi yanılıyorum
Harun Parlak
06-04-2011, 22:02
Gövded yanık izleri yok. Ama sürekli yağmur altında kaldığından kabuk altları kararma yapmış temizleyince bu şekilde ortaya çıktı.
Emre Kuzu
06-04-2011, 23:41
Hıı anladım tamam kolay gelsin güle güle şekillendirin.
Harun Parlak
08-04-2011, 19:45
Merhaba arkadaşlar. Nar uyanmaya başladı. Umarım 2 mayıs sergi zamanına kadar tam uyanır.
Tekin Bey harkulade görünüyor.
Harun Parlak
11-04-2011, 19:37
Teşekkürler zenfree, Sergi öncesi bir çalışmamı daha paylaşmak istedim.
Bundan sonrakiler sergiye sürpriz olsun.
Harun Parlak
10-06-2011, 19:13
Merhaba arkadaşlar. Kendini iyice gösteren bonsailerimden bikaç foto çekebildim. Çiçekli halini sizlerle paylaşmak istedim.
Merhaba,
Bu ara işlerim çok yoğun size uğrayamadım. Çiçeklenenleri kaçırmışım. Bonsailer çiçeklenince/meyve verince bir başka oluyor. Gülü de çok beğendim.
Gorüşmek üzere,
ilk resim nardı sanırım çok beğendim elinize sağlık.
Harun Parlak
12-06-2011, 19:59
Teşekkür ederim arkadaşlar. Çiçek açanları fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istedim ama iyi fotoğraf çekemiyorum.
Güven bey fırsat oldukça bu hobiye zaman ayırabiliyoruz fırsat bulduğunuzda beklerim.
Harun Parlak
12-06-2011, 20:58
Yeni aldığım adaylar.
Harun Parlak
12-06-2011, 21:01
Birkaç aday fotosu
Harun Parlak
12-06-2011, 21:04
Eski adaylar ve havai köklendirme.
Harun Parlak
12-06-2011, 21:08
Birkaç foto en son hünnap baya yaşlı.
Emre Kuzu
12-06-2011, 22:53
Hayırlı olsun tekin bey.
Cumhur Tonba
12-06-2011, 22:57
Tekin bey,
Sizin dünyanızdan epeydir ayrıyım. Harikasınız. Bonsai ler de şahane. Baktıkça bakası geliyor insanın. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Ve ayrıca bu güzellikleri bizlere sunduğunuz için çok teşekkürler.
Ne desem Tekin bey. Bonsai yaşam biçiminiz olmuş. Hani sokak hayvanlarına kol kanat geren hayvanseveler olur ya... Onları çağrıştırıyorsunuz bana. Hele de sergide satmak konusuna değinen bir misafire, "kıyamam, onlar evlatlarım gibi" demenizi anımsadıkça...
İyi çalışmalar...
bonsaisan
13-06-2011, 18:52
Tekin bey hem türleri hemde çalışmaları artırmanız ne kadar güzel elerinize sağlık.
Çalışmalarınızda başarılar
Tekin bey emeklerinize sağlık çok güzeller. Özellikle son fotoğraflardaki bonzailer, yerörtücülerle süslenmiş taşlar, yosunlar çok hoş görünümleri var:)
Harun Parlak
13-06-2011, 22:53
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Umarım sizlelerde daha fazla çalışmalarla katılıp Bonsai'nin Türkiyede hak ettiği yere gelmesini hızlandırmış olursunuz.
Harun Parlak
14-06-2011, 20:35
Erik adaylarımdan biri iyice kendini toprladı seneye bir ikitanesi bonsai saksısına girmeye hazırlanıyor.
bonsaisan
15-06-2011, 16:07
Erik gerçekden çok güzelmiş.
Saksı ya da kaya ie yapaçağınız bir saksıya da otura bilir.
Harun Parlak
17-06-2011, 19:41
Teşekkürler bonsaisan.
Saksıyı busefer kayrak taşından yapmayı düşünüyorum. Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya.
Bu ara Nar bir klip de rol aldı. (http://www.youtube.com/watch?v=xIxTAJEI9OU)
Nar iyice meşhur oldu demek.:)
Bugün Harun Bey'in güzel çalışmalarını görmeye gittim, çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Emeğine sağlık.
Çok beğendiğim narı yakından görüp son halini fotoğrafladım. O arada civcivleri de gözden kaçırmadım.
İyi çalışmalar...
Harun bey bahsettiğim örnekler.
Muz tek yıllık bir bitkidir, ama...
Muz ve cycas
231693
231694
Harun Parlak
06-07-2011, 23:28
Tek muz dan bonsai olmaz diye diye okumuştum sanki bir yerlerde.:)
yapraklarını çok sevdiğim muzu 12 yıldır bahçede yetiştiriyorum. Normal muzdan bonsai yapmanın çok zor olacağını zannediyorum. Cüce muz ile yapılabilir. Muzdan bonsai yapmak isteyen arkadaşlar için tavsiyem saksıyı biraz büyük seçip her yıl gelen yavrulardan 2 tanesini saksıda tutmaya çalışmaları(daima 1 ana 2 yavru). Ana muz yaşlanınca yavrular onun yerini alıyor. Yavruları alıp saksıda tek muz bırakırsanız 2-3 yıl içinde yok olur. İyi çalışmalar
Harun Parlak
13-07-2011, 18:49
Teşekkürler sagol bilgiler için.
Bir ay kadar önce aldığım bir adayda telleme yaptım sizlerle paylaşmak istedim.
İleride biraz daha ince tellemeler yapılacak.
tekomusti
14-07-2011, 16:48
tekin hocam hepsi süper çalışmalarınızda başarılar saygılar
gizdüşüm
14-07-2011, 21:28
hepsi birbirinden güzel başarılar diliyorum :)
Harun Parlak
14-07-2011, 21:36
Teşekkür ederim arkadaşlar. Her geçen gün daha da iyi yol alıyoruz.
Sürekli çalışmalar hem tecrübeyi artırıyor hem el yatkınlığını geliştiriyor.
tekomusti
24-07-2011, 04:48
tekin hocam çalışmalarım var acizane ve acemice fikirlerinizi alabilirmiyim saygılar
Harun Parlak
04-08-2011, 19:00
Merhaba arkadaşlar. iki aykadar önce aynı ağaçda 6 adet yaptığım havai köklendirmeleri bugün aldım. Şimdilik suya koydum bir kaç gün sonra hazırlamış olduğum bir kaya içersine yerleştirmeye çalışacağım.
Havai kölendirme aşamasında bıraktığım tek dalı ana gövde üzerinde bırakarak ön hazırlıktan geçirdim. Zamanla gelişip nasıl bir hal alacağını ilerde göreceğiz inşallah.
Harun Parlak
04-08-2011, 19:03
Devamı
Sayın Tekin, 424. mesajınızdaki 4. fotoğraftaki ağacın türü nedir acaba öğrenebilir miyim? Önceki mesajlarınızı da karıştırdım ama rast gelemedim bir türlü.
bonsaisan
04-08-2011, 22:35
Çok başarılı bir çalışma olmuş tekin bey ibreliler üzerindeki köklendirme başarılarınız bonsai gönül veren tüm bonsai dostları için yararlı bir örnek oluşturuyor.
Saygılar
Harun Parlak
05-08-2011, 07:54
Sayın Tekin, 424. mesajınızdaki 4. fotoğraftaki ağacın türü nedir acaba öğrenebilir miyim? Önceki mesajlarınızı da karıştırdım ama rast gelemedim bir türlü.
Liquidambar orientalis batı sığlası 210. mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=311221&postcount=210) ilk halleri var ama orada ismini yazmayı unutmuşum düzelttim.
Teşekkürler bonsaisan. Bu şekildeki havai köklendirmeler penjing için daha uygun oluyor. Kökler çok fazla gelişmeden kaya içlerine daha kolay yerleşiyor.
Kayaların alt ve yanlardan fazlaca delikler açıyorum ki ilerde kök budama olmasın diye. Yan deliklerden dışarı çıkan kökleri Güneş yakıyor dolayısı ile doğal budama olmuş oluyor.
Liquidambar orientalis batı sığlası 210. mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=311221&postcount=210) ilk halleri var ama orada ismini yazmayı unutmuşum düzelttim.
Sanırım Doğu Sığlası ya da (Türkiye) Anadolu Sığlası demeye çalıştınız; çünkü batı sığlası Liquidambar styraciflua ve yaprakları bariz şekilde bundan daha parlak olur.
Harun Parlak
05-08-2011, 17:55
Latincesini yanlış yazmış olabilirim. Ama bu ağaçlar sonbaharda yaprakları kızarıyor. Anadolu sığlasının yaprakları kızarmadığını duymuştum.
tekomusti
05-08-2011, 20:58
Tekin hocam bir selvi aldım kökü kalın ve güzel iki yerine havai koklendirme yaptım ikiside kurudu kök sağlam ama nerde hata yaptım acaba saygılar bu arada calışmalarınız süper
Elinize sağlık, köklenmeler başarılı olmuş. Eylülde uğrayıp son çalışmalarınıza yerinde bakarım. İyi çalışmalar..
Harun Parlak
06-08-2011, 16:24
Tekin hocam bir selvi aldım kökü kalın ve güzel iki yerine havai koklendirme yaptım ikiside kurudu kök sağlam ama nerde hata yaptım acaba saygılar bu arada calışmalarınız süper
Yaptığınız işlemleri anlatırsanız nerede hata yapıldığnı tesbit edebiliriz.
Eylül de görüşmek üzere Güven bey.
tekomusti
08-08-2011, 20:46
Hocam fidanın üst kısmında 5cm kadar kabuğunu soydum siyah renkli kök hormonu fircayla islak sürdüm naylonun altından telle bağlayıp ıslak torflu toprak koyup üstünü telle bağladım bu kadar 2 hafta kadar iyiydi dün hafif kuruma vardı bugün Havai in üstü tamamen kurumuş..alt taraf da hafif yaprak uclarında kurumalar başladı kökü nasıl kurtarırım.hocam bu işlemleri yaptıgım fidanın resmini yükledim bakarsanız daha iyi fikir verir belki kendi bölümümde.saygilar
tekomusti
09-08-2011, 20:49
Tekin hocam ilgi ve alakaniza teşekkür ederim.hocam benim başlıkta 23.mesajda yaptıgım işleme bakarsanız ilk denemem oldu sorun çıkmadı ama az sulamistim.bunları havalar sıcak olduğu için her gün aksam suladım susuz kalmasın diye saygılar
kalambaklı
10-08-2011, 17:29
Sayın Lymyt, anadolu sığlası(Liguidambar orientalis), amerikan sığlası (Liguidambar Styraciflua) haricinde diğer yöresel sığla isimleri olduğunu öğrendiğm için size tşekkür ederim.
Harun Parlak
22-08-2011, 10:30
Geçen yıl yaptığım Tanuki kendini baya toparladı. Sizlerle paylaşmak istedim.
bonsaisan
22-08-2011, 11:02
Tekin bey elinize sağlık çok hoş ve sanırm biraz ufak müdehaleler ile çok gösterişli bir çalışma olaçak.
Saygılar
Harun Parlak
18-10-2011, 21:24
Merhaba arkadaşlar. Geçen yıl hazırladığım kaya deliklerine ektiğim dut thomları çimlendi ve güzel gelişim gösterdi. Henüz istediğim kalınlığa tam ulaşmadı ama Şubat da bir ağır budama yapıp tekrar vereceği sürgünlerle geliştirip değerlendirmeye alacağım. Sizlerle paylaşayım istedim. Tohum ekim aşama fotoğraflarını bulamadım bulduğumda tekrar yeni bir başlıkta paylaşmaya çalışacağım.
Harun Parlak
18-10-2011, 21:30
Geçen yıl yaptığım tanuki çalışmasını geleişmesi için altı kesilmiş bir saksıyı toprağa gömmüştüm. İyi gelişim gösterdi ilk dalların bir üst daldan ince olması çok da dert değildi üst dalları uç alımı yaparken kalınlaşmasını istediğim dalları serbest bıraktım enerjiyi istediğim dallara yönlendirerek kalınlaşmasını sağladım. Henüz istenilen kalınlığa gelmedi ama sanırım seneye istediğim sonucu alacağım.
Emre Kuzu
18-10-2011, 22:57
Dutlar çok doğal olmuş, iyi fikir. Başarılar.
ATASEVEN
19-10-2011, 00:00
hımmm atatürk çiçeğime iyi bakim diye girdiğim bu site beni gecenin bu saati büyüledi toprakla uğraşmak istiyorum resmen elinize sağlık heykel gibi hepsi
bonsaisan
19-10-2011, 22:33
Tekin bey güzel bir tanuki uygulaması gelişme ve ileride ki görselini merakla bekliyenlerden biriyim.
Saygılar
Haftasonunda Jeomeo ile Harun Bey'i ziyarete gittik. Harun Bey sahilde suiseki avındaydı, biz de katıldık. Daha sonra Bonsaileri de ziyaret ettik. Harun Bey, çektiğim fotoğraflardan bazılarını buraya ilave ediyorum, dilediğinizi silmenizde benim açımdan sorun yok.
Fotoğrafları şu sırayla grupladım, suiseki, sonra muhteşem şimşire yapılan operasyon ve en sonunda da bonsai çalışmalarından birkaç örnek.
Haftasonu için teşekkürler...
Şimşirde kazık kök kesilip, araya bir plastik parça sıkıştırılarak yeniden kaynama önlendi. Saçak kökler biraz daha gelişince üst kısım bonsai saksısına alınacak, saçak kök kısmı ise ayrıca değerlendirilecek.
Çiçekli erika ve sonbahardan esintiler
Tanuki çalışması ve sonbahardan esintiler
Zeytin ve sonbahardan esintiler
Çok güzel görüntüler. Ağaçlar birbirinden güzel. Teşekkürler.:) Gelmiş kadar olduk.
Harun Parlak
24-10-2011, 19:36
Güven bey elinize sağlık. Teşekkürler böyle güzel fotoğraflar çekip paylaştığınız için.
Suiseki bölümüne birkaç fotoğraf bende yüklemek istiyorum küçültme yapar yapmaz yükleyeceğim.
Harun Parlak
24-10-2011, 19:53
Gelmiş kadar olduk.
Yıl da 1 kez de olsa bahçemi ziyarete beklerim gelme imkanı olan tüm ağaçlar net üyelerini.
Tekin hocam ellerinize sağlık, hepsi bir birinden güzel maaşallah... Seyrediyorum ve feyz alıyorum...
Teşekkürler & Saygılar...
Tekin Bey Merhabalar,
İstanbul Toplantısı öncesi hazırlık çalışmaları için 26 Çarşamba günü İstanbul'da olacağım. Hafta başına kadar kalacağım sanıyorum.
Benim de ilgi alanlarımdan birisi bonsai. Profil ismim de o var zaten Yeni BONSAİ'ci anlamında YeniBON. Özel mesajla tam adresinizi ve telefonunuzu gönderirseniz sizi ziyaret etmek isterim.
4. Levent'ten geleceğim size. Yeni açılan AVM'nin yanından. Bana izleyeceğim metro, otobüs, dolmuş güzergahına da belirtirseniz zorluk çekmem.
Görüşmek üzere, saygılar.
maysan80
24-10-2011, 22:01
tekin bey ben sizin bahçenize gelsem. o güzellikleri görmekten dolayı oturur ağlarım. ben de bu sene nar için hazırlamak istiyorum bir tane. bir tane hazırladım. ama hoşuma gitti. gerçi yaşatmamda sorun yok harika şekilde gelişiyor ama bazı teknikleri yanlış yaptığımı düşünüyorum. neyse darısı yenisinin başına onu harika yapacağım.
4. Levent'ten geleceğim size. Yeni açılan AVM'nin yanından. Bana izleyeceğim metro, otobüs, dolmuş güzergahına da belirtirseniz zorluk çekmem.
4. Levent'te metro istasyonu çıkışından Sarıyer minibüsleri kalkar, isterseniz otobüs durağı da var aynı yerde. Gümüşdere-Kısırkaya minibüslerine bineceğinizi söylerseniz orada indirirler sizi. Kısırkaya'dan sonra Tekin Bey'in bahçesi biraz içeride, oraya geldikten sonra kendisi yardımcı olacaktır.
Sn.Sagol çok güzel fotoğraflar çekmişsiniz. Şu sıra ormanlardaki renklenme çok güzel oluyor. Bonsailerin arka planlarındaki manzara da çok güzel görünüyor.
Gördük ki Bonsailerin de sonbaharı da tıpkı doğadaki gibi çok güzel oluyormuş.
Harun Parlak
26-10-2011, 21:01
tekin bey ben sizin bahçenize gelsem. o güzellikleri görmekten dolayı oturur ağlarım.
Ağlamak için değil de Gülmek için gelirseniz sevinirim. Sizde bu merak oldukça eminim daha güzellerini yapacaksınız. Bunun için de çok çok çalışmalısınız.
Tşekkür ederim Sayın envor. beğendiğinize sevindim. Sizin de çok güzel adaylarınız olduğunu biliyorum yakın gelecekte sanırım güzel sergiler açacaksınız.
Sayın YeniBON özelinize adres ve telefon numaramı yazdım. Sayın limon da çok güzel tarif etmiş. Teşekkürler limon.
maysan80
26-10-2011, 21:32
tekin bey azim olmaz olur mu? sonuna kadar var hem de. geçen sene çekirdekten yetişritidiğim bir turunç fidanı var elimde onu yoğurucam iyice. tıpkı sizin dediğiniz gibi.harika birşey çıkcak ortaya. ama zaman istiyor işte.bu gün saksısını deiştirdim biraz da kök budaması yaptım. şimdi suyunu verdim bekliyeceğiz yeni işlem yapana kadar.yeni işlem ancak seneye olur. o zamana kadar ufak tefek yapraklardan alıcam o kadar.
sizi izlemeye devam edicem
Harun Parlak
29-10-2011, 18:06
Azminiz daim olur İnşallah maysan80 .Fidanınız gelişmesi biraz zaman alabilir. Bulunduğunuz bölgede fidancıları gezin alt dalları olan kökleri gelişmiş gövde yapısı bonsaiye uygun fidan seçip fotoğrafını çekin fotoğraf üzerinde silme yöntemi ile kafanıza göre budayın. Beğendiğiniz tasarımı yakaladığınız da fidan üzerinde şubat gibi budama ve telleme yapabilirsiniz. Kolay gelsin.
İlkbaharda köklerini kayaya sardırdığım süs narımı sizlerle paylaşmak istedim.
bonsaisan
30-10-2011, 18:58
Tekin bey güzel bir aday daha elinize sağlık.
saygılar
Sayın Tekin;
Bonsai severleri/uygulayanları başka gözle görüyorum. Zanaâti sanata çeviren, ruh dünyasını onlara aksettiren, Ferhat sabrı/azmi olan. Chopin gibi iç dünyasını yansıtan.
Çok güzel çalışmalarınız ile örneksiniz efendim.
Saygılarımla lütfen.
Ve anladım ki, bosai şiir gibi bir şey.
Yani o bir yaşam biçimi. Ya içine adam gibi girip olduğunca yaşanır ya da sadece seyredilir.
Ortası yok.
Ve performansınız Tekin Bey...
Her seferinde ona bir kez daha hayran oluyorum.
Nebarisizi sizinkine benzeyen bir narım var. Aynısını yapmaya çalışacagım. Sizinki kadar olcağını zannetmiyorum
Harun Parlak
20-11-2011, 16:59
Beğendiğinize sevindim arkadaşlar. Bonsai ye başlamayanlar başladıklarında daha çok sevineceğim.:)
Latif bey eminim ki sizin nardan da güzel bir eser ortaya çıkacak. Belkide buradaki nardan daha görkemli olacak.
artemisia10
20-11-2011, 17:20
Sn.Tekin
Çalışmalarınızı ben de büyük bir hayranlıkla izliyorum ve sizi bir sanatçı olarak görüyorum.Çalışmalarınız da çok zevklisiniz ve mükemmel bir ahenk duygusu yansıtıyorsunuz.Belki doğada olan ama ne eksiği ne fazlası var. Ben de bonsai konusunda kendimi geliştirebileceğimi düşünüyorum uzun bir süreç ama acelem yok . Şimdilik hazır bir ulmus'um var ve bir hanımeli üzerinde çalışıyorum(biraz umutsuz) tekrar bahçeye dönebilir. Bu sene tohumdan yetiştirdiğim adeniumlar benim için bu uzun sürecin başlangıç noktası olacak sanırım. Forumda aradıklarımın çoğunu buluyorum ama yine de sorularımla başınızı ağrıtabilirim...:) Başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılar.
Harun Parlak
20-11-2011, 18:10
Sn. artemisia10 bğendiğinize sevindim. En çok da bonsaiye ilgi duyup hayata geçirme gayreti içide olmanıza sevindim.
Adeniumlar nız ileride size güzel adaylar olacak. Şimdi ise artık yavaş yavaş budama zamanı da geldi sayılır. Fidanlıklardan seçeceğiniz uygun fidanlar ile başlayabilirsiniz.
Bonsaide merak ettiklerinizi herzaman sorabilirsiniz forum da ben ve diğer tecrübeli arkadaşlar terübelerini bonsai sevdalılarına seve seve aktaracaklardır.
Aralık ayı içersinde İstanbul bonsai atölye çalışmalarına başlayacağız katılma şansınız olursa bire bir uygulamalrda okuyarak öğrendiklerimizden daha farklı tecrübeler edinebiliyoruz.
artemisia10
20-11-2011, 18:39
Teşekkür ederim atölye çalışmalarına mümkün oldukça katılmayı istiyorum umarım Balıkesir 'de de çalışmalar olur. Saygılar...
Harun Parlak
02-12-2011, 18:21
Merhaba Arkadaşlar. Bugün iki güzel aday aldım Sanırım japon beyaz çamı. Yakın zamanda bazı işlemler yapmayı düşünüyorum.
Hayırlı olsun, iki çam da birbirinden güzel.
İyi çalışmalar dilerim
izzeterisen
06-12-2011, 22:05
böylesine güzel çamları bulabildiğiniz için çok şanslısınız. Çalışmalarınızda başarlar dilerim. çamlarınızın takipçisiyim. Güzel bonsailer elde edersiniz umarım.
Harun Parlak
07-12-2011, 19:51
Teşekkürler Arkadaşlar beğendiğinize sevindim. Bende beğnerek aldım. Bakımsız bir fidanlıkta denk geldi ben de ummuyordum böyle güzel çamlar bulacağımı.
Fidanlıkta güzel adaylar var. Almak isteyen arkadaşlar olursa yardımcı olabilirim. İstanbul a gelebileceklere tabi ki.
Güzin Çakar
24-12-2011, 07:04
Sevgili Harun Bey, sizin sayfalarınızdan ayrılamıyorum.Her ziyaretimde muhteşemler,seyretmeye doyamıyorum diye düşünsemde bu mesajlarla sayfalarınızı doldurmak istemediğimden yazıya geçirmiyorum. Ah biraz daha yakın olsaydınız benden kurtulamazdınız. Başka bir arkadaşın sayfasında beni yanıtlamanız çok hoş bir sürpriz oldu. Şimdi yakınlarımda incir ağacı arayacağım.Teşekkür ederim.Selam ve sevgilerimle...
Emre Kuzu
24-12-2011, 10:26
Vay tekin bey gözümüş şenlendi gerçekten ikiside iyi denk gelmiş güzel adaylar iyi çalışmalar.
Harun bey yine harika fidanlar bulmuşsunuz.sizin ellerinizde yine muhteşem bonsailer oluşacak eminim.kolay gelsin.
Harun Parlak
06-01-2012, 19:38
Teşekkür ederim arkadaşlar. Gerçekten denk geldi çokda uygun fiyat olduğunu geçengün aynı türün 25 cm lik bir fidana 250 tl dediklerinde şaşırdım.
Ben de karar verdim bu yıl kesilmesi gereken dalları havai köklendirme deneyeceğim.
Bu türde hiç denemedim ama nasıl olsa kesilecek denemekle bir kayıbım olmayacak.
Geçen kış aldığım şimşiri bugün fırsat bulup baklava tepsisini alıştırma saksısı olarak kullandım.
Cemaleddin
06-01-2012, 19:48
Tekin Bey, Şimşiriniz çok güzel, tebrik ederim... Çalışma yapılmadan önceki halinin fotoğrafınıda görmek isterdim...
Harun Parlak
06-01-2012, 20:05
Aslında Şimşirin başlığı varmış (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/22767.htm#post896429) oraya taşıyorum diğer fotoğrafları.
Harun Parlak
03-02-2012, 13:25
Ağaçlarımın çoğu kar altında kaldı bakalım zarar gören olacak mı.
bonsaisan
03-02-2012, 13:52
Umarım zarar görmezler.
Genelde Seçtiğiniz türlerin çoğu kış şartlarına dayanıklı türlerden yanılmıyor isem.
Sağ sağlim atlatmaları dilekleri ile.
Emre Kuzu
03-02-2012, 14:55
Şu an kar yağışı var ise sorun olacağını sanmıyorum ama kardan sonraki dondan çekinmek lazım saksıdaki ağaçlar topraktaki ağaçlara durumuna benzemiyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.