PDA

View Full Version : Mantar toplama

Seawalker
05-11-2006, 10:46
Selamlar,

Akdeniz Bölgesi (Antalya civarı) ormanlarında tam mantar mevsimindeyiz. Yürüyüş yaparken Beyazdan sarıya ve kahverengiye kadar birçok değişik mantar görüyorum. Bunların bazılarının toplanıp yendiğini biliyorum. Hangileri olduğunu bilen var mı? Kimisi sarı renkliler diyor kimisi beyazlar... Bir bilen varsa ve yardım ederse sevinirim.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın.

Sefer GİRİŞEN
05-11-2006, 23:28
Bu bölgede de (Karadeniz) ilk ve sonbaharda ormanlarda bol miktarda çeşitli mantarlar yetişir ve çok sayıda mantar zehirlenmeleri olur,bazen ölümler de olur.Hatta bazı yıllar mantar mevsiminde zehirlenmeler o kadar olur ki halk belediye ve cami hopörlerlerinden uyarılır.Bildiğim kadarıyla zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırmak da o kadar kolay değil.Hele hele buradan zehirli-zehirsiz mantar tarifi yapılabileceğini hiç sanmıyorum.En iyisi benim gibi fotoğrafını çekmekle yetinmek.

Mesela bu mantar;Acı mantar.Adı gibi gerçekten de oldukça açı.Şapkasının içine bir miktar tuz dökülür közde pişirilerek yenir,Çok sayıda mantar türü olmasına karşın sadece bunu toplar ve yerim,çok iyi tanımama rağmen gene de çekinerek yiyorum

praecox
06-11-2006, 10:12
Bir bilenin bir uzman tanıyanın bile burdan bir bilgi vermesi doğru değil kanısındayım. Yurtdışında her pazartesi bazı eczanleler hafta sonu gezilerinde toplanan mantarların tanımlamasını yaptırmak üzere, uzmanlardan bilgi alınması için, görüşme zamanları düzenlerler. Mantarın bakmakla kasap olunma relasyonu ile uzakdan açık öğretim metodu ile eğitimlerden edinilen bilgilerin sonuçlarını her sene gazetlerden yeterinden fazlası ile okumaktayız.
Özelikle ilk başlıyanlar veya yeni hevesliler dikkat ...
bir kez hata yapma şansınız var.

denizakvaryumu
06-11-2006, 11:12
http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

en iyisi linkte verilen kitleri satın alıp kendimizin yetiştirmesi....Bakımı çok kolay üstelik yaprak türlerinin çok şifalı olduğu belirtiliyor.

memet
06-11-2006, 11:19
birbirine çok benzeyen zehirli, zehirsiz mantarlar var..kitaplardan, tariflerden ayırd etmesi mümkün olmayabilir..En iyisi riske girmemek.
Praecox'un dediği gibi hata şansı yok..
Bidiğim kadarıyla az zehirli olanlar hemen, çok zehirli olanlar daha geç etki gösteriyor.. farkedene kadar çoktan kana karışmış oluyor..

kürekçi
06-11-2006, 12:52
Değinilmesi gereken şöyle de birşey var ki;
Birini düşünün senelerdir kendi köyünde topladığı mantarı yiyor gönül rahatlığı ile ve birşey de olmuyor, çünkü o mantar gerçekten yenebilir bir mantar.
Daha sonra farklı bir yörede farklı bir yerde bir mantar görüyor ve "Yahu bu benim topladığım mantar dur hele bir toplayıverem de yiyiverem." diyor :) Ve bu sözler onun son sözleri oluyor.
O yüzden bırakın fotoğrafını gönderip oradan tayin etmeyi, gözle görerek inceleseniz bile çok fazla karıştırabileceğiniz türler var doğada. En iyisi hazır (marketlerden kapalı ambalajda) alın ya da kendiniz yetiştirin.

Bu arada söylemeyi unutuyordum. Aldığınız mantarların üretim tarihlerine bakın ve üzerinden 3 gün geçmiş olan mantarları almamaya çalışın. Çünkü sporları geliştikten sonra vücutta toksik etki yaratabiliyor. Özellikle alerjik bünyeli olanlarda sorunlar çıkmasına sebep olabiliyor.

yılmaztaşova
06-11-2006, 15:37
SAYIN ARKADAŞLAR LÜTFEN ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU ;TANIDIĞIM YİRMİNİN ÜZERİNDE MANTAR OLMASINA RAĞMEN KİMSEYE BU MANTAR YENİR DEMİYORUM.Mantar konusunda söyleyebileceğim ilk cümle kesinlikle tanımadığınız mantarlara yanaşmayınız! Özellikle resimlerden veya tariflerden yola çıkarak mantar toplamayın.Zira mantar dönüşü olmayan kayıplara yol açabilir.Mantar konusunda yazışabiliriz.

memet
06-11-2006, 17:38
Yılmaz bey teklif beklemeden bilgilerinizi aktarın, seviniriz..

Sefer GİRİŞEN
06-11-2006, 23:10
İki ayrı yerden fotoğrafa atıfta bulunulunca acaba yanlış mı anlaşıldım dedim.Hangi mantar yenilir hangisi yenilmez ile uğraşmaktansa fotoğrafını çekmek bana daha cazip geliyor anlamında koydum onu, yoksa tanınması için değil.Fakat şu da bir gerçek ki bu bölgede yetişen güven mantarı ve içi kızıl denilen mantarlar harika.Görsem kesin o dur diyemem ama bazen çok iyi tanıyanlar toplayıp getiriyorlar,hele pişirilirken çıkan kokusu bambaşka.
Bu yaz şu aşağıdaki fotoğrafı çektim buranın en uzak bir köyünde.Kurutularak satılıyor ve ilaç yapımında kullanılıyormuş.

Todor
07-11-2006, 05:41
Halk arasında yanilebilir mantarları ayırt etmek için kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Şapkası büyük ise yenebilir, kurtluysa yenebilir gibi. Bu tip ayrım yollarına itibar etmeyiniz.

memet
07-11-2006, 08:41
Adıge aslında resmi koyman daha iyi oldu.. Böylece mantarın risklerine karşı mesajlar geldi..tam mevsimiyken iyi bir başlık oldu burası..

scarface
07-11-2006, 19:17
daha dün hazırlamış olduğum türkiyede yenilebilen mantar türleri hakkındaki slaytım.umarım işinize yarar.

http://rapidshare.com/files/2384494/TR_de_yenilebilen_mantar_tuerleri.ppt.html

memet
07-11-2006, 19:34
Güzel bir çalışma, mantarlar hakkında...

scarface
07-11-2006, 20:03
eyvallah mehmet sağolsın.

Seawalker
07-11-2006, 20:20
Bilgi gönderen arkadaşlar, çok teşekkürler. Ben bu işten caydım. Tavsiyelerinize uyacak ve mantarımı marketten alacağım. Doğayı da sadece göz zevkim için kullanacağım. Buraya soru sorduktan sonra diğer kaynaklardan da araştırma yaptım. wikipedia da mantarlar ile ilgili geniş kaynak var. Gerçekten benzerlikler bazen aldatıcı olabiliyormuş.
Tekrar teşekkürler.

Ateş Öztan
19-11-2006, 16:30
Mantar yeme konusunda konu kapandı. Ancak, ben mantarlar konusunda sorularımıza cevap bulabileceğimizi düşünüyorum.

Ormanda, zamanı geçmiş bu mantar domalan denilen tür müdür?
Emin olun ki yemeyeceğim.:D

kürşad
06-11-2007, 20:35
Evelki gün yine mantardaydık.
2 kişi 2 saatte 1 kova topladık. Birkaç kare fotoğraf da çektim.
Bilgisayara atınca unutmazsam yüklerim.
Bu arada en ölümcül mantar ölüm meleği diye adlandırılan "Amanita phalloides" olması lazım daha önce bir orman mühendisinden duyduğuma göre.

limon
07-11-2007, 15:11
Kürşad, genellikle çam ağaçlarının dökülen yaprakların altında çıkan, yanlış hatırlamıyorum yörede Melki denilen, Kaz Dağlarında bolca toplanan mantar türünü biliyor musun?
Tadı muhteşemmiş, çok çeşitli şekillerde pişiriyorlar. Ben korkarım yemem hayatta da, annem tadını anlata anlata bitiremedi :)
Siz 1 kova mantarı yemek için mi topladınız?

hatipali74
07-11-2007, 21:28
Biz bu mevsimde yağmurlardan sonra çam ağaçlarının pürleri altında çıkan ve çıntar dediğimiz mantarı hiç korkmadan yiyoruz.

Selahattin Yılmaz
07-11-2007, 22:58
Aman arkadaşlar dikkat edin haberlerde mantar zehirlenmelerinden dolayı hastanelere müracaatlar artmış ne olur bilmediğiniz mantarları hatta mümkünse kültür mantarları haricinde mantar yemeyelim.

Mantarlar zehirli değilse bile çevrelerindeki zehirli bitkilerden etkilenerek zehirli hale gelebilecekleri konusunda bir doktor açıklaması bile yapıldı.

zenfree
07-11-2007, 23:20
Çıntar dediğiniz mantar bu mu acaba? Biz bu mantara kanılıca deriz. Harika bir tadı vardır. Bu mantarı bir kere yediğinizde kültür mantarı yiyemezsiniz.:rolleyes:

kürşad
08-11-2007, 07:22
Sayın Limon mellik dediğiniz mantarın rengi ve şekli hakkında biraz bilgi verirmisiniz?
Tanıdığımız bir türdür belki de.
Biz topladığımız mantarları bildiğimiz birkaç tür ile sınırlı tutuyoruz. şu da güzelmiş bu da iyimiş toplayayım diye bir şey yok.
Artı mantarı toplarken "acaba yenir mi" diye aklınızdan geçerse kesinlikle toplamayın derim.

kürşad
08-11-2007, 07:23
http://www.rogersmushrooms.com/gallery/default~gid~~page~2~startPage~1~chr~a.asp
şöyle de bir site buldum mantarların latincesini bilenler veya öğrenmek isteyen var ise bakabilir.

bilgekaan
08-11-2007, 08:03
Çıntar dediğiniz mantar bu mu acaba? Biz bu mantara kanılıca deriz. Harika bir tadı vardır. Bu mantarı bir kere yediğinizde kültür mantarı yiyemezsiniz.:rolleyes:

Evet buna çıntar diyoruz Muğla'da.Çok olmamakla birlikte bu mantarın başka renkleri de oluyor.Çam ormanlarından toplananlar turuncu(çıntar) , çimenlerin arasında yetişenler beyaz, çalıların arasında yetişenler beyaz -mor renkte oluyor.ama diğer iki renk pek satılmıyor pazarlarda.

Derya Özen
08-11-2007, 08:49
Biz çoğunlukla çalı mantarı dediğimiz mantardan topluyoruz bu mevsimde. Zenfree yüklediği resimdeki mantarların tadı gerçektende harika oluyor. Birde ot mantarı var, lezzet olarak çok güzel olmasada, zehirli değiller. Yinede çok dikkatli olmak lazım, Selahattin Bey'in dediği gibi, mantarlar çevrelerindeki zehirli otlardan etkilenebiliyor! Birde aynı mantar bazı kişileri zehirlerken bazılarına hiç bir şey olmuyor. Örneğin biz bahar aylarında meşe mantarı toplarız, annem onları bir güzel pişirir, evde ben hariç herkes yer. Diğer aile bireylerimize bir şey olmaz iken, ben tadına baksam dahi müthiş bir karın ağrısı çekerim. Bir defada mantar zehirlenmesi yüzünden hastaneye gittim, üstelik aynı mantardan evdeki herkes yediği halde, sadece ben zehirlendim.

S.İnceçayır
08-11-2007, 09:27
Halk arasındaki mantarlar hakkındaki yanlış inanışlar.
Salyangozların zehirli mantar yemediği, mantarın besleyici özelliğinin etle aynı olduğu, zehirli mantarın birlikte kaynatıldığı gümüş kaşığın kararacağı, pişirilen mantarın zehirinin kaybolacağı ve yoğurtla yenildiği takdirde mantarın zehirlemeyeceği.

kürşad
08-11-2007, 09:34
Burada kırmızı melki denilen Delicious Lactarius
24142
24146

Buna beyaz melki derler latincesini bilmiyorum.
24143

Kovadaki hali :-)
24144

Bu da taşın üstüne tutunmuştu.
24145

zenfree
08-11-2007, 11:32
Türkiyenin yenen mantarları,

http://www.ogm.gov.tr/sites1/mnt01.htm

esen
08-11-2007, 12:00
Zenfree, çıntar mı topladınız? Ben daha önce hiç böyle lezzetli bir şey yemedim, çocukken Ege'de çok yerdik ama şimdi korkuyorum, zaten İstanbul'da da yok.
Aradan yıllar geçti, o lezzetin yerini dolduracak bir başka şey bulamadım:(

Müjgan
08-11-2007, 12:04
#5 teki fotoğraftaki mantar halk arasında çintar, çıntar, melki, çam mantarı da denen mantar.
Tecrübeyle sabit ki tadı nefiss... Zeytinyağında kendi suyuyla pişirilmesinin tadını tarif bile edemem. :p

zenfree
08-11-2007, 12:17
Dünyadaki en keyifli şeylerden bir bence mantar toplamak. Ve yemek tabi ki.;)

Geçen yıl sonbaharda o kadar çok olmuştu ki 2 saate 2 arabanın ( otomobil)bagajı mantar dolmuştu. Sizin çintar dediğiniz benim kanılaca dediğim mantar.

En güzel pişirme şekli çok az tereyağında kızartacaksınız. Sulanmasına izin vermeyecek ölçüde ocağı açmalısınız.

Çok toplandığı zaman salarmurasını yapıyorlar. Salamura yapıldığında kızartmaya pek elverişli olmuyor mantarlar. O zaman sote ya da börek yapılıyor.:)

habibe
08-11-2007, 15:19
:dilli::p:rolleyes::cool:;)

Sağlıklı iletişim için, dilimizi doğru kullanmalıyız.

Mine Pakkaner
08-11-2007, 16:36
Dergimizin Ocak 2007 (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/ocak07.html) sayısında Sadece Tek Şans Tanıyan Bitki: Mantarlar başlılı bir yazım vardı. Onu okumanızı rica ederim.

Buket Aknar
08-11-2007, 17:06
Kıbrıs'ta yağmurlarla birlikte dağlarda mantarlar görülmeye başlar. Ailece biz mantarı çok severiz.
Ben kültür mantarını eğer mecbur olmazsam yemiyorum. Daha doğrusu doğadakilerin tadını onlarda alamadığım için yemekten zevk almıyorum.
Kıbrıs'ta, mantarlar yıkanıp temizlendikten sonra kıyılır ve tavada kendi suyunu çekince bir soğan kıyılarak kızartılır üzerine yumurta kırılır. Biraz da taze limon suyu eklerseniz hımmmmm tadına doyum olmaz.

zenfree
08-11-2007, 18:22
Dergimizin Ocak 2007 (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/ocak07.html) sayısında Sadece Tek Şans Tanıyan Bitki: Mantarlar başlılı bir yazım vardı. Onu okumanızı rica ederim.

Mine Hanım dergideki söz ettiğiniz konularda çok haklısınız. Mantar tehlikeli bir bitki.

Bilinmedik coğrafyalardan kesinlikle toplamam lazım. "Adana'ya pamuk toplamaya gelen işçiler mantardan zehirlendi " türünden çok haberlere rastlıyoruz. Çünkü bilmedikleri bir çevreden topluyorlar mantarları.

Babam hep uyarır. Yediğimiz mantarların hemen aynısı zehirli türler de var diye. Mesela bizim mantar topladığımız gizli yerimiz var.:rolleyes: Babam küçükken (65-70 sene ) önce babannesiyle gidermiş mantara. Şimdi torunlarını aynı yere götürüyor. Ve toplanan her mantar onun tarafından kontrol ediliyor. Yoksa gerçekten çok tehikeli.

Şu da bir gerçek, o mantarları yediğinizde kültür mantarı lastik gibi gelmeye başlıyor insana.

limon
09-11-2007, 16:58
Kürşat, adını yanlış hatırlamışım. Sizin yazdığınız gibi adı melki idi :) Kazdağlarındaki bir köyde yaşayan gelinimiz sayesinde tanıdık. Dediğim gibi ben hayatta yemem zehirli olmasa da psikolojik olarak hastanelik olacağımdan eminim :)
Yarın umutmazsam eğer buradaki çamların altında çok bolca çıkan, üzeri kahverengi, içi sapsarı, süngere benzeyen kocaman ve grup halinde olan mantarların fotoğrafını çekip eklerim.
Adını merak ediyorum.

limon
15-11-2007, 16:00
Mantar fotoğrafları başlığına ekledim bahsettiğim mantarların fotoğraflarını

Yeşilparmak
18-11-2007, 20:40
Bende bu sabah namazdan sonra eşimle beraber mantar toplamaya gittik. Yöremizde "Malkadın" denilen Kasım,Aralık nadir olarakta Ocak ayına kadar çıkan ve çok kaliteli bir mantarı toplamaya gittik. Aşağıda resimleride var. Meşelik,Gökçe ve biraz otlu bir yerde bulunma şansı yüksek.
24951

24952

doğa aşığı
21-11-2007, 10:42
Geçtiğimiz Temmuz sonu ve Ağustos ayı içerisinde bizde Trabzonun yaylalarında bizim çocukluğumuzdan beri (nesiller boyuncada toplanan) guguvak dediğimiz mantarlardan bolca toplama fırsatımız oldu.İçerisine tuz koyup Izgarasını yapıp yediğimiz gibi bolcada sote yaptık.Biz bu guguvakların 3 çeşidini topluyoruz. sitede mantarların resimlerini görünce resimlerini çekmediğime nasıl pişman oldum anlatamam. En azından bilimsel isimlerini öğrenme imkanım olurdu.Belki üretilebilir bir cinstirde o lezzetleri her zaman tatma imkanını yakalardık.

doğa aşığı
21-11-2007, 10:45
Ayrıca bu manytarların yakınında bir karış yüksekliğinde çalılarda nefis yaban mersinleri (bluberry)ler yetişiyor.Yolunuz Ağustos aylarında Trabzona düşerse yaylalara çıkmanızı tavsiye ederim.Hepinize saygı ve sevgiler.

denizakvaryumu
21-11-2007, 10:59
Ayrıca bu manytarların yakınında bir karış yüksekliğinde çalılarda nefis yaban mersinleri (bluberry)ler yetişiyor.Yolunuz Ağustos aylarında Trabzona düşerse yaylalara çıkmanızı tavsiye ederim.Hepinize saygı ve sevgiler.

İşte bunun resmini likapa konusunda isteriz...:)

doğa aşığı
21-11-2007, 12:14
Sn denizakvaryumu kardeşim.Allah ömür verirde yaza varırsak söz fotoğraf makinesi bulup likapaların(ligarba=bizim yöresel söyleyişimizde) fotoğraflarını çekip burada yayınlayacağım.Ayrıca bir önceki mesajımda bahsettiğim likapalar
ağaç bulunmayan yaylalarımızda yetişmekle birlikte rakımı biraz daha düşük olan yerlerde orman gülü (komar) agaçlarıyla beraber büyüyen ve 1 metreye kadar boylanan cinside bulunmaktadır.Allah nasip ederse onlrında resimlerini yaz ortasında yayınlayabilirim.Çünkü şu anda oralar bembeyaz kar örtüsü altında İlkbaharı ve yazı beklemekteler.Sevgi ve saygılarımla.

YEŞİLCİ
22-11-2007, 16:56
Merhaba,
Uzun zamandır siteyi ziyaret edememiştim.Mantarları görünce hemen yazmak ve geçen ay Ordu'da topladığım mantarların fotoğraflarını paylaşmak istedim.Biz bunlara fındık kirmiti (daha çok fındık bahçelerinde olduğu için)deriz.Bizim yediğimiz mantarlardan kırıldığında süt gibi bir sıvı çıkar ve diğerlerinden ayırt etmemizde de yardımcı olur.Toplamasıda çok zevkli yemeside

Fotoğrafları yükleyemedim,hata oluştu dosyalar büyük gelmiş olabilirmi?:(

karaselvi
22-11-2007, 20:00
Fotoğrafın üzerine sağ tıklayıp özellikler deyin. 70 kb tı geçiyorsa hata veriyor.

Nariel
12-10-2008, 20:17
Merhaba,
Bugün doğada gördüğüm bir mantarın ismini çok merak ettim, biliyorum mantar tanımlamak zor ama bu mantar domalan mantarı olabilir mi acaba?

herbaryum
12-10-2008, 20:41
Merhaba,
Bugün doğada gördüğüm bir mantarın ismini çok merak ettim, biliyorum mantar tanımlamak zor ama bu mantar domalan mantarı olabilir mi acaba?

Domalan değil sanırım bir Lycoperdon sp. (Püf Mantarı)

Nariel
12-10-2008, 20:50
Teşekkür ederim Sayın Herbaryum, püf mantarından bulunduğum yerde bolca mevcut ancak bu değişik gibime gelmişti. Püf mantarları yumuşacık ve saplı oluyor, bu ise çok sert ve sapsız, yusyuvarlak.

memet77
18-10-2008, 22:49
sn arkadaşlar siteyen çok yeni katıldığım için şimdi ben de mantarlar hakkında kendi düşüncemi söylemek isterim.mantarlar benim 30 yıllık mesleğim denebilecek kadar geçmişe sahibim kültür mantarı ile tam 30 yıldır uğraştım hala da devam ediyorum.yabani mantarlara gelince benim literatürden ve çalıştığım araştırma kurum'un bu konuda iyi yetişmiş uzmanların araştırmalarından şunu söylemek isterim.Her yörenin çok yaygın yetişen yenebilen bir iki veya üç çeşit mantarı var ancak bunları doğada sürekli bulunan
kişiler örneğin avcılar veya çobanlar çok iyi tanır ve onlar bu çeşitleri kolayca tanır.Bunların o yörelerde bilinen isimleri de vardır.Örnek olarak kayın mantarını diyebilirim.ağıçların gövdesidne marul yaprağına benzer birbiri üzerine bitişik yetişir.mesela
karadenizde gürgen mantarı denir latince - pleotus ostreatus-.Bir mantarın zehirli olup olmadığını ancak laboratuar analizinde belli olur.bunun yanında bir yerde okumuştum keçiler en hassas bunu ayırt edebiliyormuş kesinlikle zehirli mantarı yemezlermiş
onun için özellikle keçinin yemediği mantara sakın yaklaşma.Saygılar.

derya Derya
23-10-2008, 17:14
Arkadaşlar böyle saygın bir sitede bu kadar akıllı insanın fikirlerini özgürce yazabildiği çağdaş bir plaftormda bu başlığımn olması bana çok ürkütücü geldi!
Arkadaşlar mantarda bulunan aflotoksinler fulminan hepatit denilen ölümcül bir karaciğer yetmezliğine yol açar.Tek tedavi ise karaciğer naklidir ki o bile büyük bir şansdır.
Asla ama asla kültür mantarı dışında herhangi bir mantarı yemeyiniz! Bir anlık gaflete bakar...Bu mantarlar yüzünden topluca ölen aileler var!
DİKKAT ÖLÜRSÜNÜZ!!!!!!
Cahilliğe verip hastalara birşey diyemesek de akıllı insanlara bu başlığı koymalarından ötürü dahi çooook kızabilirim kınayabilirim!Bu duruma ciddiyetle yaklaşmanızı ve cahilce çocukça yaklaşmamanızı öneririm.Emin olun ki mantar yüzünden ölen aile fertleri de mantarların zehirli olmadığını düşünüyordu ve bize bişey olmaz diyorlardı!!!!

kürşad
25-10-2008, 22:05
derya derya ben gönül rahatlığıyla kesinlikle zehirsiz olduğunu bildiğim ve tanıdığım 4-5 çeşit mantarı toplarım da yerim de. Dediğiniz gibi olsaydı köylerde topluca herkesin ölmesi gerekirdi. Bizim köyde evine mantar girmeyen birileri kesinlikle yoktur. Hatta öyle olsa avrupalı da yemezdi mantarların hiçbirisini.

derya Derya
27-10-2008, 18:27
Kürşad.. Doğru olduğundan emin olduğum tek şey var o da sağlığın kaybedilince asla tam olarak yerine gelmediği..Son bir haftadır mantar zehirlenmesi nedeniyle hastanemize 10dan fazla hasta refere edildi. Bunların içinde ölenler, yoğun bakımda yatanlar, durumu çok kritik olanlar var. Aynı şekilde Ankara'da aynı gün 6 tane karaciğer nakli yapıldı.
Tüm bunlar gerçeğin ta kendisidir. Tabi özgür irade size aittir. Ama şunu da unutmayın mantarların sporları birbirine karışıp o ' çok emin olduğunuz' mantarı da zehirli hale getirebilir. Bunun ne zaman olacağını da kimse bilemez.
Ayrıca tüm dünyada kirllilik mevcut malumunuz. Buna ikincil olarak mantarlar da ağır metal birikim olabiliyor ve haftada 100 grdan fazla kültür mantarı yenilmesi de önerilmiyor.
Tabi dediğim gibi biz uyarılarımızı yapalım, eylem size ait olacaktır.

Sinan9
28-10-2008, 00:08
Takip edenler bilir: (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10788)

Bahçemde yoğun bir şekilde çıkan mantarlar neticesinde mantar konusu gündemime girdi.

Konuyu araştırırken bulduğum bu site (http://wb332306.bahnhofbredband.se/) tamda bu konuyu ele almış. Mantar toplamanın bir hobi ve hayat tarzı haline nasıl gelebileceğinin örneği.

Yenebilen ve zehirli mantarlar hakkındada geniş bilgi mevcut.

derya Derya
28-10-2008, 14:38
Sağlıklı kalın. Afiyet olsun ne diyeyim...

Harun Parlak
28-10-2008, 16:37
Sağlıklı kalın. Afiyet olsun ne diyeyim...
Sizin yolunuz çooook Uzun Sayın derya derya Umarım sizin yolunuzkadar bizimde Ömrümüz uzun olur. Diyeceğim ama malisef olamayacak. Ne demişler. Bir nusubet bin Hayırdan iyidir.
Yanlışları illada kendimiz görmeliyiz galiba.

Tüm bunlar gerçeğin ta kendisidir. Tabi özgür irade size aittir. Ama şunu da unutmayın mantarların sporları birbirine karışıp o ' çok emin olduğunuz' mantarı da zehirli hale getirebilir.

Bu cümleleri siz yazdıkdan sonra açıkcası bende çok emin olduğum MANTARLARDAN korkmaya başladım.

kürşad
30-10-2008, 08:17
Spor olayını ben de biliyorum senelerdir. Bizim topladığımız mantarlar çam pürenlerinin altında çıktıkları için pek de sorun olmuyor. Ayrıca ölüm meleği denilen mantarı yiyerek ölmek için bile 20 gram tüketmek gerekiyormuş. Bir not daha çok fazla miktarda delicious lactarius tükettiğinizde idrarın renginde koyulaşma oluyor, böbreklere fazla yükleme yapıyor. Dediğiniz gibi az tüketmekte fayda var.

hassoman
31-10-2008, 21:36
Bu mevsimde yagis sonrasi ormanlik alanlarda cesit cesit mantarlara rastlamak olagan... Mantarlar hakkinda derli toplu bir bilgim yok. Ancak sayin zenfree'nin dedigi gibi mantar toplamak keyifli bir is...

Ben de bu keyfi mantarlari iyi taniyan bir koylu bir arkadasimla yasadim... Camlarin altina daldik... Arkadasim, aradigimiz mantarlarin pürçeklerin altinda oldugunu soyluyor... (pürçegin, zülüf anlamina geldigini sanirdim... Ama koyluler anlaminin çamlarin diplerindeki kuru igne yapraklari oldugunu soyleseler de aslinda kelimenin diger anlami olan 'Bitkilerin saçaklı kökü ya da püskülü' yerine kullandiklarini saniyorum...)

Her neyse, bizim aradigimiz yenebilir olan beyaz mantar... Camlarin altina oylesine bakinca bu mantarlarin yerini bulmak kolay degil... Ama dikkatli bakinca mantar bulunan yerin kabarik oldugunu anliyorsunuz... Bu kabarik yerleri eseleyince altindaki mantara ulasiyorsunuz...

Mutlaka bu mantarlarin baska adlari da vardir... Bilen arkadaslar varsa umarim yardimci olacaklardir...

by_kiki
31-10-2008, 23:10
Her yörede halkın tanıdığı mantarlar var. Onları yesek yeter herhalde. Bizim yediğimiz KEKLİK ve YUMURTA mantarı bilen varmı.

eylems
01-11-2008, 04:19
Bu mevsimde yagis sonrasi ormanlik alanlarda cesit cesit mantarlara rastlamak olagan... Mantarlar hakkinda derli toplu bir bilgim yok. Ancak sayin zenfree'nin dedigi gibi mantar toplamak keyifli bir is...

Ben de bu keyfi mantarlari iyi taniyan bir koylu bir arkadasimla yasadim... Camlarin altina daldik... Arkadasim, aradigimiz mantarlarin pürçeklerin altinda oldugunu soyluyor... (pürçegin, zülüf anlamina geldigini sanirdim... Ama koyluler anlaminin çamlarin diplerindeki kuru igne yapraklari oldugunu soyleseler de aslinda kelimenin diger anlami olan 'Bitkilerin saçaklı kökü ya da püskülü' yerine kullandiklarini saniyorum...)

Her neyse, bizim aradigimiz yenebilir olan beyaz mantar... Camlarin altina oylesine bakinca bu mantarlarin yerini bulmak kolay degil... Ama dikkatli bakinca mantar bulunan yerin kabarik oldugunu anliyorsunuz... Bu kabarik yerleri eseleyince altindaki mantara ulasiyorsunuz...

Mutlaka bu mantarlarin baska adlari da vardir... Bilen arkadaslar varsa umarim yardimci olacaklardir...

Benim memleketimde de (Kastamonu/ Tosya) çam ağaçlarının yere düşen yapraçlarına pürçek derler. Fotoğrafladığınız mantarın adı Ak koçak tır. Pişse bile yerken kütür kütürdür. Birde kara koçak vardır. Kara koçak biraz baharatlı gibi bir tat bırakır.

hassoman
01-11-2008, 11:56
Sayin eylems verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim...
Evet, mantar toplama sirasinda sungere benzettigim bir mantar turuyle daha karsilastim... Arkadasim bu mantarin adinin purunç oldugunu soyledi... Boregi guzel oluyormus...

Yoresel mantar yemekleri uzerine arastirma yapmak icin gec mi kaldim ne?..

Neyse onu da bir baska güze birakalim... Purunç denilen mantarin resimlerine asagidan bakabilirsiniz...

eylems
01-11-2008, 23:37
Sayın dedem, daha ayrıntılı fotoğraf varsa yükleyebilirmisiniz. Bizim saçak dediğimiz mantara benzettim ama tam emin olamadım. Bu arada bir koçak mantarı buldu iseniz o mantarı daire merkezi sayıp göz kararı ufak bir daire hayal edip toprağı tırnaklarızın kazabildiğiniz kadar kazın. Deneyin bakalım. Genelde sepetiniz orada dolacaktır. Koçak mantarının hardallı sirkeli turşusunuda yapabilirsiniz.(Not: Meşelikler arasında bulunan koçak mantarını asla yemeyin zehirlidir.)

Derya Özen
30-05-2009, 10:17
Bunca yıldır toplayıp yediğimiz mantarlar artık beni zehirlemeye başladı. Bundan 4-5 yıl kadar önce, dağdan topladığımız meşe mantarlarını pişirip afiyetle yedik. 6 kişiden sadece ben zehirlendim. Üstelik aynı mantarları, 20 yılı aşkın bir süredir, mantar mevsiminde günde en az bir kez yiyip, hiç bir şey olmamasına rağmen. Geçen yıl acaba sorusu ile yediğim mantar, her hangi bir tesir göstermemişti. En son dün yediğim meşe mantarı, bana yine uykusuz bir gece geçirtti. Göğüsümün hemen altından kasıklarıma kadar bir kasılma ve acı hissi vardı. Çok şiddetli olmadığı için doktora gitmeye gerek görmedim. Birde, dakikam dakikamı tutmuyordu, geçti dediğim noktada, tekrar bir kasılma ve sancı geliyordu. Tam doktora gitmek için ayağa kalktığımda, miğdemin bulandığını hissedip hemen lavaboya koştum. Yediklerimi çıkardıktan hemen sonra, rahatlamaya başladım.
Daha öncede zehirlenme yüzünden birkez, hastaneye gitmiştim.

zelish
30-05-2009, 10:38
Sn Kürşad ın 27 nolu mesajındaki melkiyi çok iyi bilirim.

Görüntü itibariyle çirkin, küflü, yosunlaşmış gibi. Lezzetine gelince, bu mantarı yedikten sonra kültür mantarını bakasınız gelmez. :)

Derya Özen
30-05-2009, 12:24
27 nolu mesajdaki mantarlardan bizim köyde o kadar çokki, ama herkes onları zehirli diye bilir ve hiç kimse yemez. Demek yeniliyor, onu denesem o da zehirler mi acaba?

CamGuzeli
30-05-2009, 18:17
Ne demişler, ''Atın ölümü arpadan olsun''. Seviyorum ben de mantarları.

smily
30-05-2009, 18:38
Mantarı tanımak isterseniz google da jilber barutciyan mantar dostu yazıp gruba üye olun

makromantar
16-06-2009, 13:46
Bense jilberin grubunun haricindeki tüm oluşumları ve bilgileri değerlendirin derim. Özelliklede ingilizceniz varsa harika amerikan siteleri var. İlgilenen olursa linklerini verebilirim.

Mantar konusuna gelince bu konuda kendimce epey bilgiye ve tecrübeye sahibim, ve merakla zehirleniceğim günü bekliyorum :)

doğa aşığı
17-02-2010, 15:38
125653

125654

125655

125656

125657

2009 sonbaharında Trabzon yaylalarında toplayıp zevkle yediğimiz mantarların şovudur

doğa aşığı
17-02-2010, 15:43
125658

125659

125660 şov devam ediyor.

doğa aşığı
17-02-2010, 15:49
yukarıda eklediğim kırmızı renkli mantarları kesinlikle toplamıyor ve yemiyoruz. Hele şirinbabanın mantarına benzeyenini asla.Ama gördüğünüz diğer mantarları zevkle yiyebilirsiniz. Ancak bu konuda da garanti verilemez.Biz bu mantarların yenip yenmediğini çocukluğumuzdan itibaren aynı yerlerde(yerel tabirle öbek veya ebek) toplayarak biliyoruz.Yani bu mantarlar her yıl aynı öbekte yetişiyor ve biz onların zehirli olmadığını kanıtlanmış tecrübe ile bilerek güvenle yiyoruz.

doğa aşığı
17-02-2010, 15:52
Baştaki ilk üç resimdeki mantarlar büyük ihtimalle horse mushroom ve agaricus arvensis olsa gerek.

kürşad
18-02-2010, 07:21
Sn Kürşad ın 27 nolu mesajındaki melkiyi çok iyi bilirim.

Görüntü itibariyle çirkin, küflü, yosunlaşmış gibi. Lezzetine gelince, bu mantarı yedikten sonra kültür mantarını bakasınız gelmez. :)

Delicious lactarius dur. Son zamanlarda ayı mantarı tüketmeye başladık biz. Boletus edulis bunun tadına baksanız kırmızı olanı da yemezsiniz emin olun.

doğa aşığı
18-02-2010, 14:35
sayın kürşad acaba bu ayı mantarının bir resmi varmı.Belki bizde kendisini bu sayede tatma imkanına kavuşuruz.tabi eğer önümüze çıkarsa hatırını sormadan geçmeyiz.selamlar.

kürşad
19-02-2010, 09:26
Galeriye eklemiştim ben. Rumuzumun altındaki galeri yazan yerdeki rakama basarsanız galeri resimleri çıkacaktır.

gece
19-02-2010, 11:14
sayın kürşad acaba bu ayı mantarının bir resmi varmı? Belki bizde kendisini bu sayede tatma imkanına kavuşuruz. Tabii eğer önümüze çıkarsa, hatırını sormadan geçmeyiz. Selamlar.

Görüntüsünü bile bilmediğiniz bir mantarı, fotoğraftan görüp, doğada önünüze çıkınca tanıyıp, yemekten bahsediyorsunuz sanırım.

Peki zehirlenmeniz durumunda, ailenizin acilen nakil için ihtiyaç duyacağı, bünyenize uyumlu böbrek ve karaciğer'i temin ettiniz mi, tabii yüzbinlerce TL tutabilecek ameliyat giderlerini de bir kenara koymanız gerek.

Kürşad'ın acı haberinizi öğrendikten sonra 'fotoğraf adresi vermiş olması nedeniyle' olası vicdan muhasebesi sonucu, girebileceği bunalıma ilişkin olarak, en azından 'kürşad sorumlu değildir, kendim ettim, kendim buldum' gibi küçük bir not yazmayı da düşünmez misiniz?

gece
şaka gibi ama evet kötü bir şaka gibidir, fotoğrafa bakıp, mantar tanımlayıp, yemek, ama acı bir gerçektir aslında, diyen forum kişisi!

doğa aşığı
19-02-2010, 12:46
Sayın gece gerçekten çok haklısınız.Ben birazda muhabbet olsun diye öyle yazmıştım.Ama mantarların şakası olmadığı tartışmasız bir gerçek.Yukarıda da belirtmiştim sanırım bazı mantarları hiç toplamıyoruz. Bilip tanımadıklarımızı ise asla.Tüm forum daki arkadaşlardan özür dilerim.

bari
19-02-2010, 14:08
Gerçekten mantar toplamak bir tutkudur. Tıpkı balık tutmak gibi . Her sene baharı iple çekerim.. Bİzde bildiğimiz bir kaç tür var onun haricindekileri yemeyiz kesinlikle...

kürşad
21-02-2010, 09:07
Daha önceki mesajlarımda bahsetmiştim ben, isterseniz tekrar edeyim: bulduğunuz mantarın yenilebilir olduğundan %100 emin değilseniz toplamayın. Bunlar da ancak yöredeki mantarları toplayıp tüketen kişiler ile birlikte mantar toplamaya çıktığınızda size yardımcı olmaları ile mümkündür.

Bunun tanında Ayı Mantarının diğer ebe denilen mantardan ayırdedilmesi: Ebe denilen mantarın sapı çubuk gibi aynı kalınlıktadır. Şapka altında süngerimsi bir katman vardır bunun şekli ayı mantarı ile aynıdır fakan Ebe Mantarının süngerimsi yapısı sarı, Ayı Mantarınınki beyaz-krem renktedir. Bundan başka Ayı Mantarının sapı yerden çıktığı esnada incedir, sapın ortası kalınlaşır ve şapka ile birleştiği yeri yine hafifce incelir. Ayı mantarının ayırdedilmesinde birkaç kriter daha vardır ancak birisinin verdiğim tarifle çıkıp toplamasını da önermiyorum.

Ben hiçkimseye çıkın şu mantarı toplayın demedim bugüne kadar demem de. Ancak kendi tecrübelerimi de paylaşmaktan çekinmem.

Almanyada Allfrisch markette 8-10 civarında kurutulmuş poşetlenmiş mantar çeşidi vardı. Bizde neden Kültür mantarından başka birşeyi yemeyin deniyor. Azıcık paçaları sıkıp üretsinler diyeceğim ancak zaten her yıl mantardan yüzlerce kişi zehirleniyorken ticari kar kaygısıyla bu işe de girmez hiçkimse.
En iysi kültür mantarı ancak bizim eve yılda 2-3 kez ya girer ya girmez.

balbay
13-03-2010, 01:22
Bulunduğum yerlerde bir tek çintar ı teşhis etmeyi ve toplamayı öğrenebildim. Gezip dolaşırken en az 10 çeşit daha mantara rastlıyorum ama bir türlü cesaret edip elimi bile süremiyorum. Halbuki yerel pazarda bazen rastladığım mantarların toplandığına ve satıldığına da şahit oluyorum. Acaba mantarı zehirli ya da zehirsiz olarak ayırt edebilecek bir makina ya da sitem geliştirilmesi mümkün değilmidir? Mantarı zehirli hale getiren hep aynı etkin maddemi yoksa mantara göre değişirmi? Önünden geçip de yenebileceği halde toplayıp yiyemediğim bu güzelliklere deli oluyorum. Bir canlı ya ( labaratuar fareleri-kedi-köpek gibi)yedirip zehirli olup olmadığını test etmek de çok ahlaksızca geliyor(Fransa-İtalya da çok uygulanan bir yöntem). Ne yapılabilir acaba.

ozdenarda
13-03-2010, 09:47
Bulunduğum yerlerde bir tek çintar ı teşhis etmeyi ve toplamayı öğrenebildim. Gezip dolaşırken en az 10 çeşit daha mantara rastlıyorum ama bir türlü cesaret edip elimi bile süremiyorum. Halbuki yerel pazarda bazen rastladığım mantarların toplandığına ve satıldığına da şahit oluyorum. Acaba mantarı zehirli ya da zehirsiz olarak ayırt edebilecek bir makina ya da sitem geliştirilmesi mümkün değilmidir? Mantarı zehirli hale getiren hep aynı etkin maddemi yoksa mantara göre değişirmi? Önünden geçip de yenebileceği halde toplayıp yiyemediğim bu güzelliklere deli oluyorum. Bir canlı ya ( labaratuar fareleri-kedi-köpek gibi)yedirip zehirli olup olmadığını test etmek de çok ahlaksızca geliyor(Fransa-İtalya da çok uygulanan bir yöntem). Ne yapılabilir acaba.

Doğal ortamda yetişen mantarlar yıllar boyu hiç zehirli olmayan bir tür birden değişime uğrayıp zehirli olabilir .Bu yaşam biçimi çok kolay değişime uğrayabilir .Frasa da uygulanan yöntemde insanlık dışı bir yöntem kabul edilemez .Siz kontrollü ortamlarda yetişenlerden yemeye devam edin .

alerdem
30-10-2010, 20:10
Merhaba aranıza yeni katıldım. Yetkim olunca sizlere bolca yöreme ait mantar resimleri ekleyeceğim.Mantar sezonunu bu cumartesi açtım.Bir sürü mantarla döndüm eve :)SELAM VE SEVGİLER MANTAR DOSTLARIM...

feyzon
08-11-2010, 21:50
Selamlar
Mantarla ilgili bende bir şey söylemek istiyorum. Tamam mantar çok tehlikeli ama yıllardır bilinen ve yenilen mantarların zehirleyeceğine inanmıyorum. Yol kenarları **** çöp civarı yerler dışında bilinen yerlerden mantar toplanabilir. Bizim Bolu da toplanan ve yenen mantarlar kanlıca, melkadın, söbelen, mıhtepe, cincile, ayıca, ekleyebilirsem fotoğraflardan koymaya çalışacağım.

zenfree
08-11-2010, 22:06
Bu iki türü de çok severim. Kanlıcayı bulabiliyoruz ama söbelen mantarını uzun süredir görmemiştim. Harika bir lezzeti vardır.:)

denizakvaryumu
09-11-2010, 07:41
Dikkat Uyari !!!

Söbelen mantarının aynı soydan (Coprinus) bir başka mantar ile karıştırılma tehlikesi bulunmaktadır.

Bu mantarın latince adı: Coprinus atramentarius olup bünyesinde bulunan Coprin nedeniyle alkolle beraber alındığında zehirlenmeye neden olmaktadır.

Bu duruma tıp dilinde Coprimus Sendromu adı verilmektedir. (Bak:Zehirli mantarlar)
Biz bu mantara Gri Söbelen adını veriyoruz.

Aşağıda bu mantarın iki ayrı fotoğrafı ve belirleyici özellikleri, yani Söbelen mantarından farklılıkları açıklanmıştır.

http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/sobelen.htm

Nariel
09-11-2010, 15:02
Ben de sık sık söbelen mantarına rastlarım ama hepsi çok olgunlaşıp mürekkepleşmiş oluyor, yenecek durumda olmuyor.

zenfree
09-11-2010, 15:08
İlk üç resimdekiler yenebilir gibi duruyor.:)

kalambaklı
09-11-2010, 15:18
Ben çilek mantarından başka mantar bilmem ve yemem dostlar.

karakaya68
09-11-2010, 17:14
merhaba arkadaslar
mantarların zehirli olup olmadığı yetiştiği bölgeye göre değişir. O yüzden başka bir bölgede iseniz tanıdıgınız bir mantar bile olsa o yörede bilen birilerine soradan mantar yemeyiniz

dlk
09-11-2010, 18:49
Mantara gitmeyi çok severim. Ayrı bir zevktir. Ama hiç anlamam. Yanımdakilerin yardımıyla toplayabiliyorum. Bizim buralarda melki boldur. Tadıda çok güzeldir. El açması böreğini yaparım ve çok severim. Geçen nöbetimde 12 kişi mantardan zehirlenip gelince artık emin değilim. 3 kişinin durumu ciddiydi ve sevk edildi. Küçümsenmemesi gereken bir durum.

pria
19-11-2010, 08:34
Mantara gitmeyi çok severim. Ayrı bir zevktir. Ama hiç anlamam. Yanımdakilerin yardımıyla toplayabiliyorum. Bizim buralarda melki boldur. Tadıda çok güzeldir. El açması böreğini yaparım ve çok severim. Geçen nöbetimde 12 kişi mantardan zehirlenip gelince artık emin değilim. 3 kişinin durumu ciddiydi ve sevk edildi. Küçümsenmemesi gereken bir durum.

Hemşehriyiz...

Çanakkale'mizin Lapseki,Merkez ilçe,Ezine,Bayramiç,Ayvacık ilçelerinde genelde mantar için MELKİ tabiri kullanılır..
En meşhurları çam melkisi (kırmızı) ve pırnal (beyazımsı) melkisidir..
Çam melkisinin tazesini almak veya bulmak önemlidir..Kırmızı renkli bu mantar biraz bayatlayınca mavilimsi yeşilimsi beneklenmeye başlar..
Güzel pilavı olur..

Asıl lezzetli olan PIRNAL MELKİSİ'dir..Pırnal dediğimiz ve keçilerin zevkle yedikleri çalıların diplerinde olur..Doyumsuz lezzeti vardır..Kıtır kıtırdır yerken..
Bir şişe geçirip hafifçe tuzlayarak pişirebilirsiniz..

Bu tip lezzetli mantarları pirinç türü şeylerle karıştırıp yemeğini yapmamak gerek..Mantarın rayihasını,tadını almak için hiçbir şeyle karıştırmamak gerek bence..
Ben bunları bi güzel yıkarım..Üzerine tuz ve hafif zeytinyağı gezdiririm..Sonra bir tepside fırınlarım 30-40 dakika..Sonra suyunu süzerim çorba yapmak için..
Haşlanmış mantarları daha sonra 10 dakika kadar yine zeytinyağıyla kavururum..Bu haliyle çok güzeldir..İsterseniz pilav üstü olarak ta kullanabilirsiniz..İsterseniz bu kavrulmadan sonra yine bir tepsiye koyup üzerine kaşar rendesi ilave ederek fırınlayıp ta yiyebilirsiniz.

Eskiden Lapseki'nin Güreci köyü altındaki asfalt yolda çocuklar bu pırnal melkilerini bir ipe dizer satarlardı..Bilmem şimdi oluyor mu?

Güven konusunda haklısınız..Ben uzun yıllar kendim çok topladığım için yenen mantarları çok iyi tanırım..Bu yüzden satın aldığım mantarları tek tek gözden geçiririm.Ufak bir hata büyük üzüntüler yaratabilir..

delidumrul
21-11-2010, 20:26
Arkadaşlar 67 nolu mesajdaki beyaz şapkalı altı pembe renkli olan mantara çayır mantarı diyorlar latince Aguaricus Campestris , yenilebilir çok lezzetli bir mantardır.Ben bulduğumda yiyorum, yalnız kimseye yeyin diyemem,ben bile iyi bilmeme rağmen çekinerek yiyorum, altı beyaz olan Amanita'nın zehirli türlerine çok benzer, tek farkı altındaki çizgili yerin pembe olması gibi. Siz yine de uzman biriyle toplayın derim. Bu işin şakaya gelir yanı yok.
Aguaricus Campestris - resim alıntıdır,
http://groisy-nature.pagesperso-orange.fr/images/mycoimage/agaricus_campestris_030909Image004web.jpg

bir de kırmızı benekli şirinler mantarı var bu ayrı bir hikaye hiç denemedim ama uyuşturucu etkisi yaşatan bir mantarmış, aslında çok merak ediyorum :) bir kere yesem mi diye düşündüm ama yapamadım. Halüsinasyonlar görmenize sebep oluyormuş.
http://en.wikipedia.org/wiki/Amanita_muscaria
Bolu'da görmüş ve resmini çekmiştim.
http://img593.imageshack.us/img593/3955/kopyasamanitamuscariayg.jpg

turka
28-05-2011, 18:42
Aşağıda resimlerini koyduğum mantarı bilen var mı?
http://imageshack.us/photo/my-images/560/beyazmantar.jpg
Mantarın Özellikleri: Üstü beyaz altı beyaz-krem renkli. Mantar çok sulu bir mantar, büyüklerinin ağırlığı yarım kilogramın üzerinde

feyzon
30-05-2011, 10:29
Aşağıda resimlerini koyduğum mantarı bilen var mı?
http://imageshack.us/photo/my-images/560/beyazmantar.jpg
Mantarın Özellikleri: Üstü beyaz altı beyaz-krem renkli. Mantar çok sulu bir mantar, büyüklerinin ağırlığı yarım kilogramın üzerinde

Google gruplarda mantar dostu grubuna üye olarak bilmediğiniz mantarların isimlerini öğrenebilirsiniz. Mantar konusunda da bilmediğimiz veya yanlış bilinenler konusunda epey bilgi edinilebilir. Eğer mantarın yetiştiği ortam kirli değilse tüm yenebilen mantarlar yenebilir diye düşünüyorum.

kasap.94
07-11-2014, 00:19
Bu mantarın ne tür olduğunu bilen varmı. bu gün çam melkisi toplar ken buldum ve ne cins olduğunu merak ettim.

kasap.94
07-11-2014, 00:24
Ormanda kayın ağacının gövdesinde oluşmuş bu mantar cinsi yenirmi. (fotoğraf- üst ve alt yapısı)

Muda
07-11-2014, 17:08
Ormanda kayın ağacının gövdesinde oluşmuş bu mantar cinsi yenirmi. (fotoğraf- üst ve alt yapısı)

Sayın kasap94; Sizin bulduğunuz mantar kav mantarı. Eskiden kullanılan şimdi ağaçlar için zararlı bir mantar.

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/30281.htm

Kav mantarı (http://privat.bahnhof.se/wb332306/mantar/kav_mnt.html)

murer
22-01-2015, 06:15
Mantarla hiç ilişkisi olmayan ama merakı olanlar bu yorumları okursa birdaha mantara yanaşmaz heralde.Bilen bilmeyen yorum yazmış.Hele şu yanında zehirli mantar varsa sporundan etkilenir o da zehirli olur hikayesini kim uyduydursa bravo.Karpuzun da çok zehirlisi var karpuzdan zehirlenen duydun mu hiç.Zehirlisi ayrı tur zehirsizi ayrı tur.İkisinin spor yapısı farklı nasıl dolleyecek birbirini.Aynı aileden olan mantarlar bile birbirini döllemez.Ben çok defa amanita phalloides yanından amanita caesar toplayıp yedim.Bana kıyak yaptı demekki amanita phalloidesler yaşadığıma gore.Bizde bu kafa varken
en iyi mantalrlarımızı gelir yabncılar toplar gider.Biz de melkiyle kendimizi avuturuz.

Bayram18
04-06-2016, 16:55
Merhaba arkadaşlar aşağıdaki mantarın ismi nedir zehirli midir?