PDA

View Full Version : Taxus baccata (Adi Porsuk)

malina
05-12-2005, 18:07
Taxus baccata L. : Adi Porsuk
Çoğunlukla boylu çalı, bazen de 20 metreye değin boylanabilen sık dallı, yuvarlak tepeli bir ağaç görünümünde olan Adi Porsuk’ta, kırmızı kahverengi olan kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür.
Genç sürgünler, yeşil renkli ve çok elastikidir.

İğne yapraklar, 1-2,5 cm uzunluğunda olup, koyu yeşil ve üst yüzleri parlaktır. İğne yaprakların uçları sivri ve enine kesitleri yassıdır. İlk görünüşte Abies, Cephalotaxus ve Sequoia’ların iğne yapraklarına benzerse de, onlardan bazı karakteristik özelliklerce ayrılmaktadır. Öncelikle, Adi Porsuk’ta iğne yaprakların alt yüzlerinde belirgin stoma çizgileri yoktur. Yine iğne yaprakların enine kesitlerinde reçine kanalı bulunmaz, ötekilerde vardır.

Odunları sert ve ağır olup, dış hava koşullarına çok dayanıklı, sarı renkli dar bir diri odun halkası ile kahverengi kırmızı öz odunu vardır. Dayanıklı ve elastiki olan odunundan eski ve orta çağlardan günümüze değin yay yapımında yararlanılmaktadır. Öte yandan, odunu günümüzde mobilyacılıkta, lambri, oymacılık, tornacılık ve küçük el sanatlarında kullanılmaktadır.

Bir gölge ağacı olan adi porsuk, çok yavaş büyür. Donlara karşı duyarlı olup, kütük sürgünü verme yeteneğindedir. Uzun ömürlü, 2000-3000 yıl kadar yaşayabilmektedir. Makaslanarak istenilen şekil verilebildiğinden, parkçılık için aranan bir türdür.

Önemli park formlarının başında Taxus baccata cv. Fastigiata Loud. gelir. Bu taksonun iğne yapraklarının bir kısmı altın sarısı renkte olan Taxus baccata cv. Fastigiata Aurea Stand., sarımsı beyaz renkli T. b. cv. Fastigiata Variegata Carr. gibi güzel formları bulunur. Ayrıca, T. b. cv. Pyramidalis Carr. piramit yapılı, T. b. cv. Prostrata Bean. ise yerde sürünen yatık formudur.

Adi Porsuğun doğal yayılış alanı Kuzey ve Orta Avrupa ile Akdeniz ülkeleri, Azor Adaları, Türkiye ve Kafkasya’dır.

Ülkemizde birçok orman alanlarında, özellikle Karadeniz (Euxine ve Colchis) ormanlarının gölgeli ve kuytu kesimlerinde tek tek bulunur. Ayancık, Bolu, Karabük, Düzce ve Istrancalar’da yayılır. Karabük ve Yenice ormanlarında en iyi gelişimini yapar. Bu ormanlarda yer yer 35 m boy ve bir metre çap yapan bireylerine rastlanmaktadır. Az da olsa, bu yayılışı dışında güneyde Amanos Dağları’nda da izlenmektedir. Bu yayılış alanlarında hiçbir zaman egemen bir orman ağacı değil, asıl ağaç türleri olan Fagus orientalis, Abies nordmanniana, Picea orientalis gibi türlere teker teker ya da küçük gruplar halinde karışmaktadır.
Taxus cinsinin öteki türlerinden T. chinensis (Pilger) Rehder adlı tür Çin’de, T. cuspidata Sieb. et Zucc. Japonya’da, T. brevifolia Nutt. Kuzey Amerika’da ve T. canadensis Marsch. Kanada’da doğal olarak yetişmektedir.

E®TY
10-12-2005, 23:09
Taxus türünün meyvelerinde bulunan kimyasallar yüzünden park ve bahçelerden kullanılması sakıncalı bir türdür. Tohumunun çevresindeki kırmızımsı yumuşak kabuk bu kimyasalları içinde barındırır.
Tohumları kuslar tarafından ayıklanarak dogaya dıskıları ile bırakılır boylece cımlenme engelı kalkmıs olur.

ceratonia
24-08-2006, 19:10
Geçenlerde arazi çalışması esnasında artık bölgemizde neredeyse görmemiz imkansız hale gelenPorsuk karşıma dikiliverdi(!)Sevincimi tarif edemem.Koskoca Cehennemdere vadisinde(Mersin) Döndüm dolaştım,rastlayamadım.Sonunda mahsun ama asaletiyle karşıma çıktı.Bölgemizde Ahı(Zehirli) İledin olarak adlandırılan Porsuk, Hayvanları tarafından yenilip zehirlenmesinler(Yaprakları zehirli) diye yıllardır insanlar tarafından kesilip yok edilmiş.Belki koca bölgeyi tarasak sayısı onlarla ifade edilecektir.YAZIK,ÇOK YAZIK...

ceratonia
24-08-2006, 19:15
Ayrıca belirtmeden geçemedim;Taxus'un tohumdan gelen fidanlarında gelişme yavaş olup,eğer boylu bireyler isteniyorsa uç sürgünlerden,geniş habituslu isteniyorsa yan sürgünlerden çelik alınarak çoğaltılabilir

zuppes
27-08-2006, 18:16
Uludağ milli parkında da görmüştüm bunu...
Uludağ endemiği yazıyordu fakat.

Plumbago
28-08-2006, 09:37
Uludağ'da endemik olarak yetişen muhtemelen Porsuk'un bir alttürüdür.

Bu resim Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçesinden...

3477

ceratonia
28-08-2006, 09:51
Harika birşey !

Plumbago
28-08-2006, 10:36
Hemen yanında aynı yaşta yatay gelişen türü...

3480

ceratonia
28-08-2006, 17:19
Söylediğime görsel boyut kazandırdığınız için teşekkürlerimi sunuyorum,değerli Plumbago.

zuppes
29-08-2006, 12:44
Evet gördüğüm buna pek benzemiyordu seyrektı ve çalıya benziyordu .

AtameR
30-09-2006, 10:37
Bir gölge agaci olan Adi Porsuk yavas buyur. Kirecce zengin, nemli ve yari golgeli yerlerde iyi gelisir, kutuk surgunu verme yetenegindedir. Uzun omurlu, 2000-3000 yil kadar yasayabilmektedir. Makaslanarak istenilen sekil verilebildiginden parkcilik icin aranan bir turdur. 100'den fazla kultur formu bulunmaktadir. Onemli park formlarinin basinda Taxus baccata var. fastigiata Loud gelir. Bu taksonun igne yapraklarinin bir kismi altin sarisi renkte olan -cv. "Fastigiata Aurea"; Sarimsi beyaz renkli cv. "Fastigiata Variegata"; piramit yapili cv. "Pyramidalis"; yerde surunen yatik cv. "Prostrata" gibi guzel kultur formlari bulunur.

http://img132.imageshack.us/img132/4697/taxusbaccatatassozw7.jpg

http://img133.imageshack.us/img133/4695/taxbfasaureaue9.jpg
Taxus baccata Fastigiata Aurea

http://img141.imageshack.us/img141/5931/taxusbaccatapyramidalisjh2.jpg
Pyramidalis

__SHERiFF___
07-04-2007, 22:56
Bu ağacın kerestesini çok aramıştım okçulukla ilgileniyorum ama soyu tehlikede olduğunu duyunca üzüldüm.

acaba bu ağaç yılda ne kadar büyür? kaç yılda 35 metreye varır?

Eğer bu ağacı dikebileceğimiz araziler varsa tema ile irtibatta olup o fırsatı değerlendirelim.

Ben bu konuyla ilgili temaya danışacam

sezinci
09-04-2007, 09:37
Bu ağaç 35 m'ye çok zor ulaşır. Ulaşsa bile bu yüzyıllar ister. Taxus baccata ile orman kurmak da zordur. Küçük oranlarla karışık ormanlar kurarlar.

Ayrıca Tema'ya da boşuna danışmayın bence. Çünkü onlar bu türle ilgilenmezler.

flora
14-04-2007, 20:47
Ben porsuğu tohumdan yetiştirmek istiyorum.Acaba dikmeden önce etli kısmından ayırmam gerekir mi?

sezinci
15-04-2007, 08:19
Evet etli kısımdan ayırmanız gerekli tohumu. Ama önemli bir sorun var Taxus baccata tohumlarında çimlenme engeli vardır. Bu engelin kalkması için tohumların kuşların sindirim sisteminden geçmesi gerekli.

flora
15-04-2007, 19:14
Evet etli kısımdan ayırmanız gerekli tohumu. Ama önemli bir sorun var Taxus baccata tohumlarında çimlenme engeli vardır. Bu engelin kalkması için tohumların kuşların sindirim sisteminden geçmesi gerekli.

sayın yılmaz
bu engeli kuş olmadan olmanın bir yolunu biliyor musunuz?

sezinci
16-04-2007, 06:56
Maalesef onu bilmiyorum. Ama araştıracağım

sezinci
17-04-2007, 10:27
İyi olacak hastanın ayağına doktor gelirmiş. Ben de öğrenmiş oldum.

Aşağıdaki bilgileri bu ayki Orman Mühendisliği Dergisinde tohum ekimi ile ilgili bir yazıdan aldım

Taxus baccata tohumları sonbaharda toplanır 2-3 ün suda bekletildikten sonra, aynı yılın kış veya bahar aylarında doğla koşullarda katlamaya alınır.İkinci yılın kış veya bahar aylarında ekilir.

__SHERiFF___
17-05-2007, 09:48
Porsuk kerestesini sorduğum yer bana dediki Türkiyede şu an 72 tane gelişmiş porsuk ağacı bulunmaktadır geçen yıl birini rüzgar almış uçurmuş ve bi adam kerestesini almış ve ondaki keresteden alıp birini ben sana satacağım diyor.

Banada dediki porsuk ağacını kesenin ocağını söndürürler.

cemal.S
31-05-2007, 16:13
Bizim memlekette bu ağaca kara ardıç diyorlar kim demiş 72 tane var diye çok olmasada bizde yüzlerce var. Tabii doğada kendi halinde.
Yok efendim kesen şöyle olur diken böyle olur bu söylentilerin tamamına yakınının sebebi ağacın geç büyümesinden kaynaklanıyor bence.

Geçen yıl önce kök budaması yaparak ve sonra yerinden alarak saksıya yerleştirip ta Tokattan yaklaşık bir metrelik fidanını ben Yalovaya getirdim. Tabii çelik aldık pek başarılı olduğumuz söylenemez ancak 2 yılda fideler ancak 15- 20 santime ulaştılar. Tabii sera ortamında.
Bir gün şu teknolojik savaşı aşıp resimleri buraya yüklemeyi öğrenirsem resimlerinide sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Saygılar sunuyorum.

abrek
10-08-2008, 17:56
Ben de okçulukla illgiliyim. Istanbul'da Anadolu hisarında birkaç tane buldum. Ancak çoğaltmak için ne yapılabilir bilmiyorum.Park ve bahçelerden izin alınarak uzmanlar eşliğinde belki bir kaç fidan yetiştirebiliriz.

Safak

www.kemankes.com

cemal.S
26-08-2008, 11:17
Merhabalar Abrek!

Biraz geç oldu ancak kusura bakmayın. Arkadaşlarımız inanın çok fazla bilgiyi önceki mesajlarında sunmuşlar. Sanıyorum tohumlarını belli bir işlemden geçirerek yetiştirmek mümkün. Yukarıdaki mesajımdada belirttiğim gibi biz Yalovada çelikten çoğaltma yolunu denedik. Oluyor olmasınada çeliğin tutma oranı oldukça düşük. Belkide biz ortamı tam sağlayamadık. Halen çelikleme çalışmalarımız devam ediyor. Mesajınızı okuyunca anaç bulabilirsek yeniden denenebilir diye düşündüm. Gelişmeleri burdan paylaşırız. Kendimizi küçük bilgilerle tanıttığımız bir sayfamız var uğrarsanız seviniriz.

Saygıyla.

darkfriairs
26-08-2008, 19:40
Fabrika bahçesinde var, gayet ufak, iyi ki yemişlerini yememişim :) Sümük gibi bir sıvısı var...

fiona
26-08-2008, 20:15
Taxus meyvelerinin dışı yenebilir ama çekirdeklerinin zehirli oldugunu unutmamak gerek.

denizakvaryumu
26-11-2008, 11:44
Hiç görülmemiş bir intihar şekli

5 tanesi öldürürken o 400 tane yedi.

İflas eden ve eşi tarafından terk edilen işadamı Jonathan Hamilton, İngiltere'nin ünlü porsuk ağacının yapraklarından yiyerek intihar etti. Karısı Ebru Hamilton’dan ayrılmasının ardından İngiltere'den İspanya'ya taşınan ve babasıyla yaşamaya başlayan Hamilton'ın yakınları işadamının her zaman normal davrandığını belirtti.

Ailesine bıraktığı mektupta 400 porsuk ağacı yaprağını yediğini yazan Hamilton'ın intihar metodu herkesi şaşkınlığa uğrattı. Porsuk ağacının meyveleri dışında tamamı zehirli. Uzmanlar beş adet porsuk ağacı yaprağı yemenin bile kişiyi ölüme götürebileceğini belirtti.

http://www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=46909

abrek
26-11-2008, 12:44
Kırmızı yemişlerin sarhoş edici özelliği dışında afrodizyak etkisinin olduğuna inanılıyor. Bu nedenle Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa , Hidiv kasrının bahçesini porsuk ağaçlarıyla donatmış.

comus
25-01-2009, 13:42
Porsuk ağacından elde edilen kanser tedavisinde geniş kullanımı olan kemoterapi ilaçları var, Taxol türevleri. Zehirinden iyi yönde faydalanmak da mümkün diye belirttim.
Taxus baccata'nın kökeni/etimolojisi ile bilgisi olan var mı? Aslında Türkçe adı, porsuk, ve diğer dillerdeki adların (İngilizce: Yew; Almanca Eibe) kökenleri hakkında da bilgiler ilginç olurdu.

meloş
20-09-2009, 18:30
Sevgili arkadaşlar
Sizlerle karşılaştığıma memnunum.
Yıllardan beri forum sayfalarını okur bilgi edinirdim.Sonunda üye olmaya karar verdim.Benim sizden bir ricam olacak ,tabii ki bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlardan.Adi Porsuk türü ağacımın yerini değiştirmek istiyorum.16 sene önce dikiliyorken 3 adet yan yana dikilmiş çok büyüdüler ve komşularımın deniz manzarasını kapatıyor.Bu yüzden onları aynı bahçede bir başka yere almak istiyorum.Mümkünmüdür? Taşıma tekniği ve zamanı nasıl olmalı?Bu işi profesyonel yapanlar varmı?
Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
Teşekkür ederim.
Melike Aykaç

Harun Parlak
20-09-2009, 20:36
Adiporsuk da yer değiştirmek biraz riskli ama mecburiyet varsa biraz itina ile yer değişimi yaparsanız olabilir.
Geniş bir çevre kazarak kökleri ile birlikde sökmeye gayret edin.
Taşımayı kendi toprağı ile taşımaya dikkat edin. En önemlisi ağcın yönünü iyice belirleyin söktüğünüz yerde kuzey güney cepesi nerde ise dikim yaptığınız yerde de aynı olmasına dikkat edin.
Tabii her şeyden önemli olan bitki uyku dönemine geçtükden sonra bu işlemleri yapın.
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12523)da bir göz atın belki size fikir verir.

wersaxc
26-09-2009, 20:48
16 yıllık bir ağacın sökümünü mutlaka profesyonel bir ekip yapmalıdır

Emre Albayrak
30-09-2009, 16:05
porsuk dayanıklı birbitki olsada yüzeysel ve geniş alana yayılmış kök yapısı fazlaolduğundan yer değişirmeye çalışmak son derecerisklidir. bitkinin tepetacı kaddar alan korunarak alınmalı en az 1.5 - 2 metre kadar derinliğe inilebilinmelidir. kısaca bu size epeyi bir maliyet getireceği gibi bitkinizin zarar görmiyeceği de garanti değildir.

Emre Albayrak
30-09-2009, 16:15
ancak şöyle bir uygulama yapailirsiniz. bitkinizin çevresini (1,5 mt çap) 1 metre derinlikte kazın.. bunu bölüm bölüm yapın (1 metre uzunlukta çukurukazın 1 metre boşluk bırakıp a metre uzunlukta gene kazın) .. amacımız bir tarafı kazıp ordaki kök olışumunu kesmek ancak diğer tafa zarar vermeyimbitkiye yaşaması içinortam bırakmak.. 2 ay sonra atladığınız 1 metrelik alanları kazmaya başlayın.. işiniz bittiğinde bitkinizin kök oluşumu merkezetoplanmış olacak. bundan sonra bitkiyi taşıyabilirsinz. ancak bunu yaparken kalın kökler kesielceğinden köklerin mikrop kapmaması için temiz ekipman kullanın. en azmaaliyetlisi bu gibi geliyor bana. daha fazla detay için özelden ulaşabilirsiniz.

rüzgarsutoprak
03-10-2009, 12:18
Merhabalar,
Meyvalarını her bulduğum yerde yediğim için bende bir sürü adi porsuk tohumu var. Birkaç sorum olacak:
- Tohumdan üretim için bilgi veren bir internet sayfası biliyor musunuz? Mesela 'katlamaya bırakma'nın, 'çelikleme'nin ne olduğunu anlatan.
- Bir-iki senelik eski tohumlar işe yarar mı?
- Çimlenme engelinin kalkması için kuşların sindirim sisteminden geçmesi gerekiyormuş. Bir muhabbet kuşuna yedirsem kuş ölür mü acaba? (Ciddi soruyorum).
Selamlar,
Meltem

bari
03-10-2009, 13:58
Çimlendirmek gerçekten çok zormuş % 20 gibi çimlendirenler makale yazıyormuş diye birşey okumuştum:)

copur 09
05-10-2009, 07:55
Sayın rüzgarsutoprak, meyvelerini yediğiniz ağacın ve meyvelerin fotoğraflarını görebilirmiyiz.

rüzgarsutoprak
06-10-2009, 14:40
Merhaba copur_09,
İlginize teşekkür ederim.

İki resim ekliyorum: İstanbul Maçka Parkı'nın Teşvikiye'ye (ve CRR konser salonuna) yakın girişindeki porsuk çalısından. Tarih: 29 Eylül 2009.
Çalının uzaktan resmi yok çünkü o an hem ışık tersti, hem de IMF toplantısı yüzünden güvenlik nedeniyle her iki yanında demir bariyerler vardı. Yani fotoğraf çalı hakkında hiçbir fikir vermeyecekti. Başka bir zaman gidip yine çekeceğim.

106660

106661

Yeni üye olduğum için galeriye henüz resim yükleyemiyorum.
Meltem

godofwar
06-10-2009, 17:42
Merhaba arkadaşlar size yarın prosuk resmini çekip yolluyayım elimde 10 adet mevcut boyları 20*40 cm arasında değişmekte. Birtanesinde de meyvesi mevcut.

copur 09
06-10-2009, 18:49
Teşekkürler rüzgarsutoprak, ilginç meyvesi olan bir bitki bizim buralarda hiç görmedim.

Emre Albayrak
06-10-2009, 23:56
porsuk ağacının meyvesinni etli kısımalrı hariç her yanı zehirlidir. yani çocuk parkalrı gibi alanlarda kullanılmaması gereklidir. istanbulda güzel örnekleri mevcut. boya gitmesini görmeye sizin ömrünüz yetmeyebilir ama toroslarda nadide köşelerde 2000 yıllık olanları mevcuttur. porsuk bitkisi ortaçağda popüler bir intahar yöntemi oalrak kullanılmaktaydı bu arada. zehiri acı çektirmeden uykuya dalarmış gibi öldürürmüş. konu hakkında hocalarımın verdiği bilgiye dayanarak bunu söylüyorum tabi. bu arada yol kenarına dikmemenizi tavsiye ederim çünkü çok fazla toz tutuyor ve ağaç sanki sürekli kirliymiş gibi gözüüyor. ancak çim alanların ortasına veya belli köşeler 3-5 li gruplar halinde dikim yaparsanız ilerleyen senelerde büyüdükçe size güzel ve zengin bir doku kazandırır. makaslanabilmektedir ancak makaslanmış ve piramit forum verilmişinden ziyade serbest bırakılmış ve altı temizlenmiş olan doğal formu daha güzel gözükmektedir. çimlenmesinnde kuşun sindirimine uğraması gereken thum yanılmıyorsam ardıçtır. porsuk tohumları soğuk sıcak katlama ve hatta asite yatırılma yöntemleri ile çimlenebilir.. bilginize..

bari
08-10-2009, 19:32
Evet meyvesi yenebiliyor, çok tatlı, ama çekirdekleri zehirliymiş. Çekirdeklerin çimlenmesi zormuş ama bunlarda aynı ardıç gibi kuşların sindirim sisteminden geçince çimlenebiliyormuş.

Orhan Özbilgiç
09-10-2009, 08:58
PORSUKLAR
Herdem yeşil çalı ve ağaçlardır.
bu cins, yavaş büyüyen, sık yapraklı, Kuzey Yarımküre kökenli, bu arada bazıları yurdumuzda doğal olarak yetişen 10 civarında türü kapsar. Porsuklar yüzyıllardan beri sevilen ve süs bitkisi olarak kullanılan bitkilerdir. Kısa ya da boylu çit, istenmeyen görüntüleri engelleyecek perde ya da gösterişli çiçeklerin ve çalıların arkasına fon olarak harika olurlar. Değişik bireylerde belirsiz dişi ve erkek çiçekler açar.
Dişi ağaçlarda sonbaharda kısa süreli beliren yumuşak, kırmızı meyveler ağaca bir başka güzellik katarlar.

-MEYVELERİN ETLİ VE KIRMIZI KISIMLARI TATLIDIR VE YENİLEBİLİR.!

-iĞNE YAPRAKLARI TAXİN DENİLEN ZEHİRLİ BİR MADDE İÇERDİKLERİNDEN İNSANLAR VE HAYVANLAR İÇİN TEHLİKELİDİRLER.!

1000 yıl kadar yaşayabilen uzun ömürlü ağaçlardır. Bazı anıt Porsuk Ağacı bireylerine özellikle Karadeniz sahil kesimimizde rastlanmaktadır. Bir kısım insanlar batıl bir inanç olarak bu anıt ağaçlara gidip dilekte bulunmaktadırlar.

Porsuklar rutubetli, organik maddelerce zengin, kumlu balçık ve iyi drene olan toprakları severler. Zayıf drenajlı, ıslak topraklar sorun oluşturur. Tam güneş veya hafif gölge kısımlara dikin. Hava kirliliğine fevkalade dayanıklıdırlar. Şehir içi ve endüstriyel bölgeler de dahil olmak üzere hemen hemen tüm bölgelerimize uyum sağlayabilirler.
Üretilmeleri TOHUM, ÇELİK ve AŞI ile olur. Çelikler ana ağacın üst kısımlarından alınırsa DİKEY FORMDA, alt dallarından alınınırsa YAYILICI FORMDA bitkiler elde edilir.

Kaynak:Dış Mekan Süs Bitkileri ve Peyzajda Kullanımları. DR. GÜRKAN CEYLAN.

NOT:Birkaç gün önce,''Bu ağacın adı nedir?'' başlığı altında,ek bir cümleyle, Porsuk' un meyvelerinin de yenilebildiğini yazdım.
Sayın ahmet salih; ''Tam olmamış meyvelerinin zehirli olduğunu biliyorum.'' diye uyarma gereği duydu.
Ben hiçbir kaynakta, ''tam olmamış meyveleri zehirli'' diye kesin bir yargıya rastlamadım. O nedenle böyle bir iddiam yok!
Ayrıca böylesine ayrıntı içeren yazıların, ana başlıkta olması gerektiğini düşünerek, yukarıdaki alıntıyı, bu başlığa yazmayı uygun gördüm.
Saygılar.

godofwar
09-10-2009, 20:43
10 adet porsuk ağacımızın fotoğrafları:) Bir adette meyvesi bulunmakta .

Orhan Özbilgiç
10-10-2009, 08:08
PORSUKLAR

ADİ PORSUK(TAXUS BACCATA)
Boy: 10-12m
Bitki yapısı:Yayılan dallarıyla geniş bir tepe yapar.Koyu-yeşil yaprakları vardır.
Yorum: Özellikle Karadeniz sahilinde doğal olarak yetişir.Bodur ve sütun formlu kültivarları çok sevilir ve yetiştirilir.

TAXUS BACCATA 'REPANDENS'
Boy: 80-90 cm
Bitki yapısı: Yatay dallı ve yoğundur. Az yayılır.
Yorum: Yüzey örtücü, çit ve kap bitkisi olarak kullanılır. Gölgede yetişir.

TAXUS BACCATA 'STANDİSHİİ'
Boy: 5 m
Bitki yapısı:Dar sütun formunda, çok ilede genişleyebilir. Sarı-Yeşil yaprakları vardır. Yavaş büyür.
Yorum: Çok su sevmiyor.Drenaj önemli. Tek olarak ya da gruplamalarda kullanın.

TAXUS BACCATA 'SUMMER GOLD'
Boy: 1-1,5 m
Bitki yapısı: Sarı renkli yaprakları vardır. Yavaş büyür. Hafif konik formlu, dar bir yapısı vardır.
Yorum: Küçük bahçelerde tek olarak ya da grup halinde kullanılabilir.

JAPON PORSUĞU-TAXUS CUSPİDATA
Boy: 15 m
Bitki yapısı: Çoğunlukla dik piramit şeklinde, bazen de bodur ve yayılıcıdır. Koyu yeşil yapraklar alt kısımlarda açık renklidir.
yorum: Soğuk iklimler için çok değerlidir. Kültivarları peyzajda çok gösterişli olur.

TAXUS CUPSİDATA 'NANA'
Boy: 1-2,5 m
Bitki yapısı: Yatık dallıdır ve yavaş büyür. Koyu yeşil yaprakları vardır.
Yorum: Bodur çit bitkisi veya kap bitkisi olarak çok uygun.

TAXUS*MEDİA 'BROWNİ'
Boy: 1,5-2 m
Bitki yapısı: Dik ve konik şekliyle gözalıcıdır.
Yorum: Sık yapısıyla çok güzel kısa boylu çit olur. Küresel şeklinin korunması için budanabilir.

TAXUS* MEDİA ''HİCKSİİ'
Boy: 3-3,5 m
Bitki yapısı: Dar ve dik yapılıdır. Koyu yeşil yaprakları vardır.
Yorum. İyi çit olur.

KAYNAK: Dış mekan Süs Bitkileri ve Peyzajda Kullanımları.

rüzgarsutoprak
10-10-2009, 08:43
Orijin şöyle demiş:
"Üretilmeleri TOHUM, ÇELİK ve AŞI ile olur. Çelikler ana ağacın üst kısımlarından alınırsa DİKEY FORMDA, alt dallarından alınınırsa YAYILICI FORMDA bitkiler elde edilir."

Çelik derken, gövdenin üzerindeki filizler mi kastediliyor? Bunları suya koyup köklenmeleri mi bekleniyor?

Emre Albayrak
10-10-2009, 09:01
su değil efendim nemli ortamda kuma koyulur.

ahmet salih
10-10-2009, 23:16
Bunlarda benimkiler ,hala meyve göremedik

ahmet salih
11-10-2009, 00:14
Sn; Orijin konuyla ilgili yazıları sırasıyla kopyalıyorum.[QUOTE=isolet;505127]Çam ağacı ama üzerinde kırmızı meyveler gibi bişeler var. İçi çıkartılmış yeşil zeytini düşünün öle meyveleri ama kırmızı. Çok ilginç bir çam türü.

Sayın isolet;
O bir Porsuk Ağacı.
Meyveleri yenebiliyor.benim cevabım
Sn;isolet yapraklarının ve tam olmamış meyvelerinin zehirli olduğunu biliyorum, Konuya netlik getirilmeden kimsenin yemesini tavsiye etmem, bilhassa , ÇocuklarıncevabınızPorsuk meyveleri zehirli değildir! Yapraklarının zehirli olduğu da, iddia edilir..
--------------------------------------------------------------------------------
Sn;Orijin konuyu buraya taşıdığınız için teşekkür ederim.Ben yapraklarının ciddi zehir içerdiğini ve az miktarda yenmesinin bile ölümcül olabileceğini ve olmamış meyvelerinin de zehirli olabileceğini hatırladığım için, bir uyarıda bulunma ihtiyacı hissettim.Siz hala benim olmamış meyvelerin zehirli olduğunu iddia ettiğimi yazabiliyorsunuz.(ben yazımı bir kaç kez okudum,herhangi bir kesin yargı veya iddia anlamı çıkaramadım) amacım böyle ölümcül olabilecek bir konuda yanlış anlamaları önlemek ,bilgilerimizi paylaşarak doğruyu bulmaktır.istemiyerek de olsa,Sizi kırdıysam özür dilerim.En azından ben bilmiyordum,Sn;Bari'den çekirdeklerininde zehirli olduğunu öğrendik.

Orhan Özbilgiç
11-10-2009, 05:14
Sn; Orijin konuyla ilgili yazıları sırasıyla kopyalıyorum.[QUOTE]cevabınız Sn;Orijin konuyu buraya taşıdığınız için teşekkür ederim.Ben yapraklarının ciddi zehir içerdiğini ve az miktarda yenmesinin bile ölümcül olabileceğini ve olmamış meyvelerinin de zehirli olabileceğini hatırladığım için, bir uyarıda bulunma ihtiyacı hissettim.Siz hala benim olmamış meyvelerin zehirli olduğunu iddia ettiğimi yazabiliyorsunuz.(ben yazımı bir kaç kez okudum,herhangi bir kesin yargı veya iddia anlamı çıkaramadım) amacım böyle ölümcül olabilecek bir konuda yanlış anlamaları önlemek ,bilgilerimizi paylaşarak doğruyu bulmaktır.istemiyerek de olsa,Sizi kırdıysam özür dilerim.En azından ben bilmiyordum,Sn;Bari'den çekirdeklerininde zehirli olduğunu öğrendik.

Sayın ahmet salih;
Birazcık kırıldığımı ve o günkü yazımı da o ruh haliyle yazdığımı inkar etmemeliyim!
Neden mi?
Sayın isolet' e cevap niteliğinide yazdığım o iddiama karşılık, siz kimi muhatap almışsınız? Beni mi? Hayır! Alıntı benden, yanıt sayın isolet' e!
Yenilebildiğini iddia eden benim.
Ama siz; ''sayın orijin, bu bilgilendirmeniz hatalı'' diye, beni uyarmanızı beklenirken, sayın isolet' e, ''aman haa, siz ona buna kulak asmayın!'' dercesine bir ifade ile yazmışsınız, yazınızı..:confused:

Çekirdeklerinin zehirli olabileceği bilgisini, bende önemsiyorum. Çünkü okuduğumuz birçok yerde ''meyveleri dışında herşeyinin'' zehirli olabilceği, iddia ediliyor.
Sayın bari de kesin bir ifade kullanmıyor ''Çekirdekleri de zehirliymiş! Diyor, hiçbirimiz ''Zehirlidir!''diyemeyiz. Zira elimizde yeterli veri yok. Benim okuduğum sadece bir gazete haberi. O da yapraklarının zehirli olduğu ile ilgili. ''İngiltere' de biri, 400 tane yaprak yiyerek intihar etmiş.'' O kadar.
Sayın ahmet salih;
Benden özür dilemenizi büyük bir erdem olarak algılıyor, şayet bende sizi kırdıysam özür diliyorum.
Saygılarımla.

rüzgarsutoprak
12-10-2009, 16:05
İstanbul Emirgân'daki bir adi porsuk ağacından galeriye üç fotoğraf yükledim.

ahmet salih
17-10-2009, 14:42
[QUOTE=ahmet salih;509676]Sn; Orijin konuyla ilgili yazıları sırasıyla kopyalıyorum.

Sayın ahmet salih;
Birazcık kırıldığımı ve o günkü yazımı da o ruh haliyle yazdığımı inkar etmemeliyim!
Neden mi?
Sayın isolet' e cevap niteliğinide yazdığım o iddiama karşılık, siz kimi muhatap almışsınız? Beni mi? Hayır! Alıntı benden, yanıt sayın isolet' e!
Yenilebildiğini iddia eden benim.
Ama siz; ''sayın orijin, bu bilgilendirmeniz hatalı'' diye, beni uyarmanızı beklenirken, sayın isolet' e, ''aman haa, siz ona buna kulak asmayın!'' dercesine bir ifade ile yazmışsınız, yazınızı..:confused:

Çekirdeklerinin zehirli olabileceği bilgisini, bende önemsiyorum. Çünkü okuduğumuPorsuk meyveleri zehirli değildir! Yapraklarının zehirli olduğu da, iddia edilir..
z birçok yerde ''meyveleri dışında herşeyinin'' zehirli olabilceği, iddia ediliyor.
Sayın bari de kesin bir ifade kullanmıyor ''Çekirdekleri de zehirliymiş! Diyor, hiçbirimiz ''Zehirlidir!''diyemeyiz. Zira elimizde yeterli veri yok. Benim okuduğum sadece bir gazete haberi. O da yapraklarının zehirli olduğu ile ilgili. ''İngiltere' de biri, 400 tane yaprak yiyerek intihar etmiş.'' O kadar.
Sayın ahmet salih;
Benden özür dilemenizi büyük bir erdem olarak algılıyor, şayet bende sizi kırdıysam özür diliyorum.
Saygılarımla.

Sayın Orijin, yanlış anlamaları düzeltmiş olduk, teşekkür ederim. yazdıklarınızın aksine yapraklarının ve çekirdeğinin çok zehirli olduğuna dair bilimsel kanıtlar mevcut.Yapılan diğer bir çalışmada Taxus baccata
(Porsuk)’nın tohumlarını yiyen bir kişide kol ve bacaklarda kasılmalar, koma hali
ve ölüm meydana gelmiştir. Hatta bu bitkiyi yiyerek zehirlenen hayvanın etinin
yenilmesi dahi zehirlenmelere sebep olmuştur (Avalos and Maibach, 1999).sablon.sdu.edu.tr/fakulteler/orman/.../2006_1_8_HYILMAZ.pdf . daha bir kaç yabancı ve yerli bilimsel yayın buldum.Beni asıl rahatsız eden durum,benim zehirli olabileceğine dair uyarı yazımdan sonra verdiğiniz cevap.(Porsuk meyveleri zehirli değildir! Yapraklarının zehirli olduğu da, iddia edilir.) Ağaçlarnet genel anlamda ciddi ve güvenilir bir site olarak kabul görüyor,sade bir vatandaş olarak sizin yazınızdan:Bu kırmızı çok sevimli görünen meyvelerin çok masum olduğu,çocuklarımıza bile gönül rahatlığı ile yedirebileceğimiz anlamı çıkıyor. Sizin yazınızı okuyan bir annenin çocuklarına (hiç bir uyarıda bulunmadan)bunların yenebileceğini söylemesi ve hatta kendisinin yemesi beklenen sonuçtur. çocukların çekirdekleri yeme olasılığı yüksektir.(en azından ben öyleydim kesin tadına bakardım). benim uyarı yazımdan sonra ,böyle ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir konuda daha temkinli yazmanızın daha doğru olacağını düşünüyorum. kaldı ki, bu bilimsel kanıtlar olmasa bile ,zehirli olabileceği şüphesi varsa ,insanların zarar görmemesi için konu netleşinceye kadar zehirli olduğunu kabul etmenin daha doğru ve mantıklı bir yaklaşım olacağı kanaatindeyim..Olmamış meyveleri hakkında bilimsel bir kanıt bulamadım, ancak yukarıda ifade etmeye çalıştığım mantık çerçevesinde ,bilimsel bir kanıt sunuluncaya kadar , Ben zehirli olduğunu kabul ediyorum.saygılarımla.

actionman
19-10-2009, 12:42
teşekkürler

konkordation
20-10-2009, 17:07
Taxus türünün meyvelerinde bulunan kimyasallar yüzünden park ve bahçelerden kullanılması sakıncalı bir türdür.

Orhan Özbilgiç
20-10-2009, 19:19
[QUOTE=ahmet salih;512946][QUOTE=orijin;509692]

Sayın Orijin, yanlış anlamaları düzeltmiş olduk, teşekkür ederim.

Sayın ahmet salih;
Bu polemiği de burada bitirsek iyi olur. Zira konu ister istemez saptı.

Porsukla ilgilenenler;
nasıl olsa, sizi de, beni de, burada yazılanları da, tesadüfen de olsa,(Google' dan yönlendirilmeri kastediyorum!) bir şekilde ulaşıp okuyacaklar ve sanırım bir senteze varacaklardır.
Haa..Bu arada, verdiğiniz web adresine ulaşılamıyor!
Saygılar.

bonsaisever
20-10-2009, 20:21
Kaynağın adresi. (http://sablon.sdu.edu.tr/fakulteler/orman/dergi/dergipdf/2006_Sayi1/2006_1_8_HYILMAZ.pdf)

praecox
20-10-2009, 20:41
Porsukdaki ephedrin değil ama Taxin çocuklar için ciddi bir sorun teşkil edebilir.
Ona bakarsanız Datura, patates üst yaprakları, solonacea sınıfı atropinler, olandrin v.s. de sorun...
Ancak Taxin porsuğun çocuklar için cazip kırmızı üzümsü meyvelerde olması asıl sorun.

Orhan Özbilgiç
21-10-2009, 09:30
108979

Dün, Güngören Belediyesi önündeki bahçede gördüm. Sarkık dallı(pendula) olması enteresandı.
Bu sabah erkenden makinamı alıp geldim.
Hava kapalı olduğu için çok iyi resim alamadım ama bir fikir vermesi için yükledim.

godofwar
21-10-2009, 19:06
İlginç aşımı yapılmış acaba yoksa ters çelikmi dikilmiş gerçektende çok güzel bir görüntüsü var ilk bakışta ben bunu uzaktan ilk fotoğraftaki halini sarkık dallı nutka yalancı servisine benzettim :) Yakın çekimi görünce prosuk olduğunu gördük. Aşımı yağılmış acaba ? Bir bilen arkadaş bize bu porşuğun nasıl bu hale geldiğini söylüyebilirse seviniriz. Bilgimiz olsun .

Orhan Özbilgiç
21-10-2009, 19:20
İlginç aşımı yapılmış acaba yoksa ters çelikmi dikilmiş gerçektende çok güzel bir görüntüsü var ilk bakışta ben bunu uzaktan ilk fotoğraftaki halini sarkık dallı nutka yalancı servisine benzettim :) Yakın çekimi görünce prosuk olduğunu gördük. Aşımı yağılmış acaba ? Bir bilen arkadaş bize bu porşuğun nasıl bu hale geldiğini söylüyebilirse seviniriz. Bilgimiz olsun .
Sevgili godofwar;
Yarın Samsun'a gidiyorum. Aralık ortasına kadar orada kalacağım. Dönüşte bunun çeliklerinden alıp denemeyi düşünüyorum. Arzu ederseniz s bir iki çelik te size gönderirim. Şansımızı denemiş oluruz.
Selamlar.

cemal.S
21-10-2009, 19:34
Sayın Orjin!

Fotoğrafı zevkle seyrettiğimiz porsuk ağacını müsait bir zamanda yakından görmeyi planlıyorum. Çok teşekkürler. Çelikten üretimi oldukça zor bir bitki. Sera şartlarında yaptığımız çalışmalarda %20-30 başarılı olabildik. Esas çoğaltmanın meyveden olacağını düşünüyorum. Paylaşımınız için teşekkürler.

Sayın godoffar!

Ağaca görüntünün zamanında yapılan budama ile kazandırıldığını düşünüyorum. Konunun uzmanı değilim bir üretici olarak söyleyebileceğim bu kadar.

Saygıyla

godofwar
21-10-2009, 19:41
Neden olmasın sayın orijin ,
Sabırsızlıkla bekliyorum denemiş oluruz , Hazır çelik almışken meyvasındanda alıp gönderirseniz çok sevinirim.

Sayın Cemal.S Anladım oda olabilir ****** ama o budamayı yapan kişi gerçekten bu işin uzmanıymış bence çünkü eğer budamadan kaynaklı görüntüsü öyle ise gerçekten harika iş çıkarmış. En azından bizde deniyelim çelikle üretimini ve tohumlada deneyim açısından yanlış anlamayın sakın ve ayrıca sağolun bilgilendirmeniz için. Sevgilerle

Orhan Özbilgiç
22-10-2009, 16:34
Sayın Orjin!

Fotoğrafı zevkle seyrettiğimiz porsuk ağacını müsait bir zamanda yakından görmeyi planlıyorum. Çok teşekkürler. Çelikten üretimi oldukça zor bir bitki. Sera şartlarında yaptığımız çalışmalarda %20-30 başarılı olabildik. Esas çoğaltmanın meyveden olacağını düşünüyorum. Paylaşımınız için teşekkürler.
Saygıyla

Sevgili Cemal.S;
Aralık ayı ortalarında veya sonrasında gelirseniz, misafirim olursunuz. Ben bugün itibarıyla Kızılot' ta, bahçemdeyim. Sizin ve değerli eşinizin, 2008 Fuarı' ndaki ilginiz beni çok mutlu etmişti. Sizlere bu nedenle kayıtsız kalamam.
Söz konusu ağaç evime yürüme 10-15 dakika.
Saygılarımla.

cemal.S
25-10-2009, 19:05
Sayın Orjin !

Nazik davetiniz için çok teşekkürler. Konuyu eşime aktardım. Birlikte gelmeyi ve yerinde porsuğu görmeyi planlıyoruz. Kısmet diyelim. Güzel SAMSUNA karadenizin Parisine selam söyleyin olurmu.

Selamlar.

magent
08-11-2009, 00:52
Taxus tohumlarının çimlendirilmesi süreci 3-4 yılı bulabiliyor. Çelikle hem yazın hem de kışın çoğaltılması mümkün. Yazın gölgeleme, kışın ise alttan ısıtmaya ihtiyaç var. Hem tohum hem de çelik yöntemini denemiş biri olarak çelikten üretimin daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Ama her iki durumdada bitkilerin gelişimi çok yavaş.

darkfriairs
09-12-2009, 20:33
Alınan çeliklere köklendirici hormon uygularsak yüzde oranını yükseltebilir miyiz?

magent
12-12-2009, 22:20
Alınan çeliklere köklendirici hormon uygularsak yüzde oranını yükseltebilir miyiz?

Tabii ki yükseltebilirsiniz. En az %3 IBA öneririm.

ysf14
13-12-2009, 20:57
dün karabük çevresinde çektiğim porsuk yaprakları..

copur 09
16-02-2010, 20:23
İki ay kadar önce çeliklerini aldığım bu bitki porsuk mudur?

magent
17-02-2010, 18:26
İki ay kadar önce çeliklerini aldığım bu bitki porsuk mudur?

Evet

Hhatice
17-02-2010, 19:14
Ben de sonbaharda bizim evin yakınındaki şairler sofrası parkında ilk defa gördüm bu ağacı daha sonra geogle da aradım porsuk olduğunu öğrendim bayağı toplamıştım tohumlarından dün tohumları çimlendirmek için suya aldım sıcak bir yerde duruyorlar eğer çimlenirse elimde çok tohum var isteyenlere yollarım ,umarım çimlenir yoksa kuş bulamam yedirmek için :)

magent
17-02-2010, 23:48
Ortalama 2 yıl beklemeniz gerekecek :) Porsuklarda çimlenme süreci uzun. Benim bazı tohumlarım 4.yılda çimlenmişti. Kolaylıklar diliyorum.

ben de sonbaharda bizim evin yakınındaki şairler sofrası parkında ilk defa gördüm bu ağacı daha sonra geogle da aradım porsuk olduğunu öğrendim bayağı toplamıştım tohumlarından dün tohumları çimlendirmek için suya aldım sıcak bir yerde duruyorlar eğer çimlenirse elimde çok tohum var isteyenlere yollarım ,umarım çimlenir yoksa kuş bulamam yedirmek için :)

bozon
09-04-2010, 00:21
Mersin Fındıkpınarı'nda var olduğunu hatırlıyorum. Meyvelerini yemiştik. Buradaki adı da "ak ladin" idi.

senemr
14-05-2010, 23:53
mersinde forum alışveriş merkezinin önünde çalı formunda dikilmiş bir çok porsuk var ama aslanağzı çiçeklerine benzer çiçekleri vardı onların,acaba farklı bir tür mü? ben bir çelik alıp suya koyup gölgede beklettim belki köklenir diye ama 1 ay oldu tüm yapraklarını döktü acaba beklesem köklenirmi ?çok güzel bir bitkiydi.

bozon
16-05-2010, 00:39
Mersin Forum'un önündeki porsukları farketmedim doğrusu. Bir baktıktan sonra fikir yürütebilirim.

Emre Kuzu
07-10-2010, 21:45
ben de sonbaharda bizim evin yakınındaki şairler sofrası parkında ilk defa gördüm bu ağacı daha sonra geogle da aradım porsuk olduğunu öğrendim bayağı toplamıştım tohumlarından dün tohumları çimlendirmek için suya aldım sıcak bir yerde duruyorlar eğer çimlenirse elimde çok tohum var isteyenlere yollarım ,umarım çimlenir yoksa kuş bulamam yedirmek için :)

Hatice hanım elinizde hala porsuk tohumu varsa gönderebilir misiniz yavaş büyüyen ağaçlara özel ilgim var da.
Bu arada mektubunuz gelince haber edin :)

Erkan
05-11-2010, 20:47
Bu ağaçtan, Sultan Ahmet parkında 4-5 tane var, 1-2 hafta önce farkettim meyvelerinin ilginç olduğunu, merakımdan toplamıştım 1 avuç sonra internette öğrendim ki zehirli bir ağaçmış.

Bugün de yine aynı yerden bir avuç topladım, çekirdeklerini kurutup saklamayı düşünüyorum. Bonsai için deneme yaparım belki ilerde.

shapsough
25-05-2011, 03:19
Bunlar da benim Taxus Baccata üretimlerim. Şimdilik iyi görünüyorlar, bakalım zaman ne gösterecek ;)

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=39423

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=39422

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=39421

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=39424

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=39426

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=39427

Emre Kuzu
25-05-2011, 12:25
Tebrikler iyi görünüyorlar.
Tohumları ekmeden önce ne gibi işlemler uyguladınız? Kaç günde çimlendi?

shapsough
25-05-2011, 12:37
Tohumların üstünde ki kırmızı etli kısmı temizLerken biraz sert davrandım onlara :) .. Annemin kullanmadığı bir elek vardı, onun içinde bir güzel hırpalandılar. Sonra toprağın 2 metre altından çıkardığımız kuma plastik bir kasa içine dikerek bahçede ki erik ağacının gölgesine bıraktım. ;) (Eriğin esprisi yok sanırım, o sadece tevafuk oldu)

Tarihi konusunda kesin bir şey hatırlamıyorum. Eğer yanılmıyorsam Aralık veya Ocak gibi dikmiştim. İlk çimlenmeyide Nisan ayı içinde farkettim.. 5 aylık bir süreç sanırım :)

Emre Kuzu
25-05-2011, 12:49
Herhangi bir ön işlem uyguladınız mı yoksa direkt mi ektiniz

shapsough
25-05-2011, 16:44
Taxus baccata hakkında çok araştırma yaptım, o kadar kafam karıştı ki anlatamam. Ekerken de umutsuzca bir ruh hali içindeydim. O bakımdan tarihini de not almamışım (Ekdiğim & diktiğim hemen hemen bütün bitkilerin ekim, dikim ve doğum tarihleri mevcuttur). Evet kafam çok karıştı ve ben direkt ektim :)

platanus76
02-06-2011, 11:04
Merhabalar,
Geçen hafta Afyon Sandıklıda bulunan Akdağ Tabiat Parkındaki arazi çalışmamız sırasında yaklaşık 1 dönümlük alanda çalı formunda porsuk topluluğu gördük. Durumu daha da ilginç yapan şey bu porsuk topluluğunun neredeyse stepe kadar içlere girmiş olması, orman sınırının üzerinde 2000 metrelik yükseklikte bulunması. Ayrıca alanın tamamını gezmiş birisi olarak söylüyorum, 16000 hektarlık tabiat parkında başka hiçbir yerde yok. Gerçekten çok ilginç.
porsuklara tabiat parkının Menteş tarfından girdikten sonra Oktur Yaylasına giderken güney yönünde ayrılan yoldan yaklaşık 2 saatlik bir tırmanma ile ulaşılıyor.
Meraklısına duyurulur.
Bu arada bu porsuk topluluğunun bulunduğu iklim ve toprak şartları göz önüne alındığında altın değerinde olduğunu ve çok özenle korumamız gerektiğini belirtmeliyim.
Saygılarımla...

Orhan Özbilgiç
03-06-2011, 15:37
Sevgili Shapsough;
Araştırmacı kişiliğinle yine bir başarıya imza attın. Daha önceleride, Gülibrişim, Sophora Japonica, Paşa bıyığı,Himalaya sediri ve Feniks' i tohumdan yetiştirmeyi başarmıştın. Bunlardan bir kaç tanesi benim bahçemi süslüyor şimdi.
Şimşir yetiştirme ve Himalaya sedirine Atlas sediri aşısındada başarıya ulaştığını biliyorum.;)

Tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Emre Kuzu
03-06-2011, 17:46
Merhabalar,
Geçen hafta Afyon Sandıklıda bulunan Akdağ Tabiat Parkındaki arazi çalışmamız sırasında yaklaşık 1 dönümlük alanda çalı formunda porsuk topluluğu gördük. Durumu daha da ilginç yapan şey bu porsuk topluluğunun neredeyse stepe kadar içlere girmiş olması, orman sınırının üzerinde 2000 metrelik yükseklikte bulunması. Ayrıca alanın tamamını gezmiş birisi olarak söylüyorum, 16000 hektarlık tabiat parkında başka hiçbir yerde yok. Gerçekten çok ilginç.
porsuklara tabiat parkının Menteş tarfından girdikten sonra Oktur Yaylasına giderken güney yönünde ayrılan yoldan yaklaşık 2 saatlik bir tırmanma ile ulaşılıyor.
Meraklısına duyurulur.
Bu arada bu porsuk topluluğunun bulunduğu iklim ve toprak şartları göz önüne alındığında altın değerinde olduğunu ve çok özenle korumamız gerektiğini belirtmeliyim.
Saygılarımla...

Buna fazla şaşırmadım neden derseniz afyon sultandağlarında yayılıcı porsuk olduğu uzun süredir biliniyor.
Yayılıcı porsuk boylu porsuktan daha dayanıklı kanaatkardır.
Bigli için teşekkürler.

tourkana
03-06-2011, 23:11
Bu bağlantıda üzerinde Bonsai teknikleri uyguladığım Porsuğun fotoğrafı yer almakta.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=812098&postcount=8

Emre Kuzu
03-06-2011, 23:38
Daha önceden görmüştüm ben çalışmanızı. Şu an için güzel duruyor.

shapsough
04-06-2011, 12:09
İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum hocam. Porsuklar ve mavi atlas sedirleri yetişirse bunlardan da bahçenizi süsleyenler olacaktır. Saygılarımla..

aaltaras
21-01-2012, 21:09
konik porsuk satin aldim fakat disi mi erkek mi bilemiyorum,uzerinde hic meyveside yok,
sadece disiler mi kirmizi meyve veriyor

dorkasdes
08-08-2012, 18:57
Porsuk ağacı, Keltlerin kutsal ağacı olup, ölümü ve yeniden doğuşu temsil etmektedir. Kerestesinin dayanıklı ve esnek oluşundan ötürü, Orta Çağ'da uzun yay olarak yararlanılıyordu. Pınarların ve kuyuların yerinin işaretlenmesinde de, (Keltler tarafından) kullanılıyorlardı.

Renkli tohum zarfı, zehirsiz olmasına karşın, diğer tüm kısımları, zehirli bir ağaçtır. Ancak, son yıllarda, Docataxel ilacı, Taxus bactata'dan elde edilmektedir.

Tohumcu Nılgun
10-03-2013, 01:42
Arkadaslar, dun fotograflarini cektigim Porsuk Agaclarinin bu sene de cok tomurcuklari var.
Bu halleriyle de cok guzeller, o kucuk kirmizi meyveleri olustugunda da...

Tohumcu Nılgun
29-04-2013, 15:13
Arkadaslar, parklardan fotograflarini cektigim Porsuk Agaci Turleri.

Tohumcu Nılgun
29-04-2013, 15:17
'''

Tohumcu Nılgun
29-04-2013, 15:19
...

Tohumcu Nılgun
29-04-2013, 15:23
"""

Tohumcu Nılgun
29-04-2013, 15:43
,,,

Tohumcu Nılgun
29-04-2013, 15:59
;;;

denizinkizi
29-04-2013, 16:25
Arkadaşlar sinameki tohumu arıyorum bana ulaşabilirmisiniz

Eser İlhan
29-04-2013, 16:37
Arkadaşlar sinameki tohumu arıyorum bana ulaşabilirmisiniz

Bu başlık yanlış adres. Burası taxus baccata başlığı. İlgili başlığa yazmalısınız..

Tohumcu Nılgun
04-05-2013, 21:43
Her dem yesil Porsuk Agaclari.

Tohumcu Nılgun
04-05-2013, 21:46
'''

Tohumcu Nılgun
04-05-2013, 21:49
...

Tohumcu Nılgun
04-05-2013, 21:51
,,,

Tohumcu Nılgun
06-05-2013, 01:34
Porsuk Agaclari ve Porsuk Agaclari ile yapilmis citler.

Tohumcu Nılgun
05-08-2013, 01:48
Porsuk Agaci meyveleri.

Dersaadet
13-08-2013, 11:01
Porsuk çok güzel bir ağaç, özellikle form verildiği zaman seyrine doyum olmuyor fakat şehir içinde porsuk kullanımını pek uygun bulmuyorum. Yapraklarının ve sürgünlerinin zehirli olması çok büyük bir dezavantaj. Özellikle çocuklar için büyük bir tehlike arz ediyor. Fakat meyvesi zehirli değil. Ben meyvesini yiyip çekirdeklerini etrafa saçıyorum, tıpkı kuşların yaptığı gibi. Çekirdeği bildiğim kadarıyla zehirli değil ama yutulmamasında fayda var. Arillus (meyvenin kırmızı kısmı) çok güzel bir tada sahip. Tavsiye ederim. Ama çocukların gözü önünde yememekte yine fayda var, onlar farkında olmadan yaprak yiyebilirler.

Porsuk ağacının kullanıldığı yerde zehirli olduklarını belirten uyarı levhalarının kullanılması hoş olurdu.

Tohumcu Nılgun
09-09-2013, 01:05
Arkadaslar,
bu Porsuk Agacinin rengi de cok hos.
Yapraklari iki renkli ve dikine cizgili.
Simdi bu ayda bazi Porsuk turlerinin meyveleri olgunlasti,
bazilarida henuz olgunlasmak uzere.
Bu fotograflarini ekledigim Porsuk turunun uzerindeki meyveler yeni,
yeni belirmis cok kucukler.

Tohumcu Nılgun
09-09-2013, 01:07
Devami...

Tohumcu Nılgun
21-09-2013, 03:52
Bazi porsuk turleri meyvelerini olgunlastirdi,
hatta tohumlar yerlere dokulmeye basladi bile.

Kuslar bu kirmizi sirin meyveleri bayila, bayila yiyorlar.
Ben de tadina bakmadim desem; yalan olur.
Tohumlarinin zehirli oldugunu duydugum icin,
yerken tohumlarini yutmamaya dikkat ettim.
Sekerli, hos bir tadi var.

Tohumcu Nılgun
07-10-2013, 00:59
Porsuk Agaci meyveleri... :)

Yine dayanamayip, bir kac yedim. :)

gokselcetin
01-11-2013, 20:22
Arkadaşlar daha önce rastlamadığım ve şu an itibariyle bulduğum bir porsuk çeşidini sizlerle paylaşmak istedim. Belki daha önceden bilenler vardır.

Adi porsuğun sarı/turuncu meyveleri olan bir çeşidi.

Taxus Baccata Lutea

Bulduğum kaynağa göre Lutea 1817 yılında İrlanda'nın Dublin yakınlarında bulunmuş. Kaynak: Skov & Landskab (http://sl.life.ku.dk/)

http://2.bp.blogspot.com/_3v9KWcZpC4Q/SvGo7mDg-HI/AAAAAAAAAMw/3ezeYU9Hi1c/s400/P1030277.JPG fotoğraf alıntı:bedgeburydanchile.blogspot.com

http://bomennederland.files.wordpress.com/2009/10/taxus-bacc-lutea-fr-091015e.jpg fotoğraf alıntı: bomennederland.wordpress.com

_SEMRA
28-11-2013, 11:40
Merhabalar. Bir peyzaj mimarı adayı olarak benim bir ricam olacak sizlerden. Her ne kadar adı literatüre Adi Porsuk olarak geçmiş olsa da bitkilere 'adi' demeyelim. Benim hocam Yaygın Porsuk diyor. Biz de adının değişmesi için öyle diyoruz. İsteyen yeni bir isim versin isteyen sadece porsuk desin ama o kelimeyi kullanmayalım lütfen.

mr.kenan
04-05-2015, 18:27
porsuk üretimi konusunda detaylı bilgi verebilecek olan var mı?ben mart ayında toplayıp ektiğim tohumlarda hala bir gelişme göremedim.2 yılda filizlendiği hakkındaki yazılar doğru anlaşılan.

Eser İlhan
04-05-2015, 20:51
Porsuk Agaci meyveleri... :)

Yine dayanamayip, bir kac yedim. :)

Porsuk ağaçlarının tek zehirsiz yeri meyveleri ;)

heyyamola
30-01-2017, 23:08
15 sene önce 10 cm boyunda fide olarak dikilen Porsuk, 8 yaşındayken eski bahçemizden sökülüp yeni bahçemize taşınmıştı. Son 2 senedir güçlü sürgünler vermeye başladı. 2016 Mart ayında biraz derin budama yapmıştık.

29 Mayıs 2016' dan
637950

Giant
24-10-2017, 01:53
Zonguldak'ta keşfedilen 4113 yaşındaki Porsuk ağacından etkilendim fidanlığa koştum ve bir tane aldım, çok sevimli 4000 yaşını görebilmesi umuduyla ;)

659747

659748

umsturz
03-12-2018, 09:36
Zonguldak'ta keşfedilen 4113 yaşındaki Porsuk ağacından etkilendim fidanlığa koştum ve bir tane aldım, çok sevimli 4000 yaşını görebilmesi umuduyla ;)

659747

659748

Köye yakın ormanda, yol kenarında ve çok güzel boy vermiş bir tane vardı, yaklaşık 30 cm çapında. Orman işletme, yol boyunca kesim yaparken (yola gölge düşmesin, devrilmesin ve yol güneş alsın çamur olmasın vs vs diyeymiş) bizim Porsuk da arada kaynamış. Kıyameti koparttım. Abi köknar diye kesik odunu kırmızı çıktı, boş ver yine büyür dediler... Offf! Uzun hikaye.

Yine, kayda değer boyuttaki porsukların izini sürerken biri 70 cm diğeri de 100 cm çap üzerinde iki ayrı Porsuk gördüm. Tepelerini gördüğüm ve daha büyük olduğunu düşündüğüm bireyler var fakat, bulunduğu bölge çok sarp ve ekipmanım olmadığı için yanlarına inemedim. Bir gün onları da fotoğraflarım :)

4000 yaşını görebilmesi umuduyla :)

mrdak
18-01-2019, 08:31
Arkadaşlar çalıştığım hastane bahçesinde porsuk ağacının olduğunu fark ettim. İnternette araştırmalar sonucu zehirli olduğu hakkında yorumlar var. Zehirli ise tedbir amaçlı uyarı yazısı konulması gerekli değilmidir.

https://i.hizliresim.com/r53MJM.jpg

https://i.hizliresim.com/7aqgyv.jpg

https://i.hizliresim.com/P10kOQ.jpg

Taxusbaccata
16-05-2019, 21:37
Merhaba,

İstanbul'da, bahçemde bulunan gelişmiş Porsuk ağacı sanırım ölüyor. Yardıma ihtiyacım var. Ağaç yaklaşık 12 metre, ben 4 yıldır bu evde yaşıyorum ve bugüne kadar hep sağlıklı görünüyordu. İlk taşındığımda bahçe için getirdiğim peyzaj mühendisi bana bu ağacın ne olduğunu anlattı, türünün tehlikede olduğunu ve İstanbul'da bu kadar yaşlı Porsuk ağaçlarının nadir olduğunu söyledi.

Bir süre önce, evimin yanındaki boş araziye belediye ekipleri gelip bazı ağaçları kesti ve budadı. Ertesi gün dışarı çıktığımda, bahçe duvarım üzerinden uzanıp bu porsuk ağacının da sokak tarafındaki tüm dallarını kesmiş olduklarını gördüm. Bu şekilde habersiz bunu yapmalarına çok sinirlendim ancak olan olmuştu. Bu noktadan sonra ağaç çok hızlı bir şekilde kurumaya başladı. Şu an tamamen kahverengiye döndü. Belediyeye şikayette bulundum ancak ne yapabilirim bilmiyorum. Çok üzgünüm. Ağacı kurtarma şansım var mı? Yapabileceğim bir şey var mı? Ulaşabileceğim bir uzman, fikir alabileceğim bir merci var mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

mr.kenan
25-04-2021, 00:02
Bazı yazılarda bu ağacın polenlerinin de zehirli olduğu söylenmekte.acaba evin yakınındaki ağaçlar gerçekten zararlı olabilir mi?polenlerden korunmak neredeyse imkansız çünkü.

mr.kenan
25-04-2021, 12:12
Porsuk ağacının neredeyse tamamının zehirli olduğunu biliyorum ama polenleri de aynı oranda zehirli mi?polenlerden korunmak imkansız gibi.bu konuda bilgisi olanların yazmasını rica ediyorum.teşekkürler.

Mesut Temiz
25-04-2021, 22:06
Porsuk ağacının neredeyse tamamının zehirli olduğunu biliyorum ama polenleri de aynı oranda zehirli mi?polenlerden korunmak imkansız gibi.bu konuda bilgisi olanların yazmasını rica ediyorum.teşekkürler.

Porsuk ağacının meyvesinin etli kısmı dışında her tarafının zehirli olduğunu biliyordum, ama polenleri hiç aklıma gelmemişti... Merak edip biraz araştırınca, polenlerinde de aynı toksinin (taksin/taxine) bulunduğunu öğrendim... Her ne kadar polenlerin ağırlığı çok az olup içeriğindeki taxen miktarı ihmal edilebilir olsa da, bu maddeye karşı hassas bünyesi olup fazlaca polene maruz kalanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabileceği söyleniyor..
Karşılaştığım birkaç kaynak şunlar:

https://www.researchgate.net/publication/11519386_Taxanes_in_Taxus_baccata_Pollen_Cardiotox icity_andor_Allergenicity

https://www.bushgear.co.uk/blogs/bush-telegraph-2017/tree-top-guide-english-yew

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11842324/