Bağlan

View Full Version : siyah domates

kuzen38
30-10-2007, 04:22
ukraynada yetistirildigini duydum, kis aylarinda soguga dayanikli oldugu söyleniyor. mümkünmüdür böyle birsey, bilgisi olan arkadaslar paylasirsa sevinirim. sevgiler.

bahar mavisi
10-11-2007, 12:41
ilk defa duydum ...mumkune benzemiyor gibi...

A.Şahin
10-11-2007, 17:05
Bende gazetede okumuştum bi ara.Fotoğrafları da vardı. Tam siyah değil ama koyu renkli, hani bazı biberlerin siyah tonda kırçıllı desenlileri olur ya işte o desenin daha yoğun olanlısı...

Ophrys
10-11-2007, 18:31
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.tradewindsfruit.com/vegetables/black_cherry_tomato.jpg&imgrefurl=http://www.tradewindsfruit.com/vegetables/black_cherry_tomato.htm&h=343&w=350&sz=41&hl=tr&start=2&um=1&tbnid=g6JX4PvZ7CnCsM:&tbnh=118&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dblack%2Btomato%26svnum%3D10%26um%3D1% 26hl%3Dtr%26sa%3DN

Verdiğim linki tıklarsanız, siyah domates görebilirsiniz.

Google dan black tomato yazdığınızda birsürü fotoğraf var.

Balıkcı
10-11-2007, 18:48
Purple Russian Tomato.
Bir de buna bakın.

dal
10-11-2007, 19:07
Tohum satan yabancı bir sitede görmüştüm kırım domatesi ya da hazar domatesi diye geçiyor soğuga nispeten dayanıklı bir sebzeymiş dondan etkilenmiyormuş http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=Crimean+tomato&meta=

Sergüzen
10-11-2007, 20:37
Siyah kırım domatesi: (Solanium lycopersicum) Kırmızı siyah renkli, hafif basık çok büyük meyveli(150-300 gr) bir sırık domates türü. Bu sırık domatesin meyvesi, yumuşak-ortasertlik arasında renk de kırmızı-siyah veya mor-siyahtır. Siyah kırım domatesinin tadı çok iyidir. Kokulu ve tatlıdır. salata olarak yendiği gibi,yemeklerde de kullanılır.
Değişik türleri vardır. Mesela

siyah kırım domatesi
siyah prens domatesi
siyah aysberg domatesi
siyah tula (Ukraynada bir şehir) domatesi
Marttan itibaren tohumlar viollere ekilebilir.20 C de 10 günde tohumlar filizlenir. Mayıs ayından itibaren 15 cm büyüklüğe ulaşmış pişkin fideler tarlaya dikilebilir. Bitkilere mutlaka kazık (herek) dikilmelidir. Meyveler de mutlaka seyreltilmelidir. Bitki üzerinde az sayıda meyve bırakılmalıdır. Meyvelerde çekirdek azdır. Her meyvede 4-5 çekirdek bulunur.

Tohumların paket fiatları da 2-3.5 avru arasındadır. Daha çok Ukrayna, Kırım, Rusyada yetiştirilmektedir.
Galapagos adasında caretta carettalar üzerinde yapılan bir araştırmada, siyah domates ile beslenen caretta carettalarda afrodizyak etkisi olduğu da yazılmaktadır. Yani bizim fındığa yeni rakip.

kuzen38
12-11-2007, 02:57
peki bunu kisin istanbulda eksek sonuc ne olur Eyüp1 hocam?

Sergüzen
12-11-2007, 19:56
peki bunu kisin istanbulda eksek sonuc ne olur Eyüp1 hocam?

Dış mekanda yetişmez. Çünkü İstanbulda kışın sıcaklıklar eksilere düşüyor. Bitkilerin tamamı donar diye düşünüyorum. Yazı niye düşünmüyorsunuz?

kuzen38
12-11-2007, 23:39
Hocam yazin zaten ekiyorum ama benim düsündügüm sey suydu: madem bu domates rusya-ukrayna bölgesinde yetisiyor hatta bu isimle aniliyor, o zaman sanki bir kis sebzeziymis gibi ekilmesi lazim. ben yaniliyorsam, o halde klasik sera domatesleri gibi yapiyorlar demekki. Kisacasi olay kisin domatesten ürün almaktan, yazin koyu renkli domates almaya dönüyor galiba.

sındırgılı
16-03-2009, 20:01
Kırım domates tohumu çimlemeye aldım. 10 gün sonra uzun bir gövde,farklı bir yaprak formuyla toprağın üstünden kendini gösterdi.Pazar günü şaşırtma yapayım dedim,topraktan çıkarınca kökünü gördüm,şaşırdım..Bu kadar kısa sürede nasıl bir kazık kök yapmış,anlatamam.Tohumları derin kaplarda yapmaya çalışın...Çok güçlü bir domates türü,diğerleri gibi nazlı değil...

MeyveliTepe
16-03-2009, 20:24
Arkadaşlar, siyah ukrayna domatesinin fidelerini sn.adem_09 satıyor (daha doğrusu talep topluyor). Bu domatesten geçen yıl yetiştirdim. Bende de tohumları var, yine fide yapacağım.

Domatesin resmini de yayınlamış sn.adem_09. Aynı resimdeki gibi. Oldukça iri (250-500gr) meyveler veriyor. Çok erkenci sayılmaz. Fakat meyve verme süresi uzun. Temmuz ortasından Eylül sonuna kadar azar azar da olsa sürekli meyve bağlayıp olgunlaştırıyor.

Bu cins, hairloom. Yani tohumunu aldığınızda yıllarca hep aynı bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Bu domatesten yetiştirdiğinizde salatanıza başka domates kullanmak istemezsiniz.

Soğuk iklime dayanıklı arctic-ice isimli başka bir tür var. Geçen yıl bundan da yetiştirdim (tohum alıp almadığımı hatırlamıyorum). Hybrid değil. Bu cinsi Amerikalılar Görland'daki askerleri taze domates yesin diye seleksiyonla üretmişler. Fakat soğukta, açık havada yetiştirmek için değil. Soğukta serada yetiştirmek için. Geçen yıl bahçede diğer cinslere göre en erken meyveye yatan cins oldu. Meyveleri cherry'lerden biraz iri. Haziran üçüncü haftadan Ekime kadar hiç bitmeden meyve veriyor. Tam amacına uygun.

Balıkcı
16-03-2009, 20:43
Arkadaşlar

İşin Türkçesi, siyah domates diye bir şey yok.

Siyah denmesinin sebebi, bizim domatesler gibi kıpkırmızı olmayıp, sap tarafı koyu yeşil-kahverengi olmasından dolayı olabilir. Bu renk, yarıya kadar böyle, çiçek tarafı ise yine kırmızı.
Geçen sene bizim bahçeye, böyle iki çeşit domatesin fidelerini diktik.
Biri, organik tohumdan yetiştirdiğimiz Black Sea Man(Latince adını bilmiyorum, tohumları Amerika'dan aldığımız için, oradaki adını yazıyorum.)
Bu bir yer domatesi, yani sırık istemiyor, fakat çok güçlü ve kalın bir gövdesi var.
Yaprakları, domatesten çok, patatese benziyor.
DOmateslerin şekli, bildiğimiz gibi, içi kırmızı değil, yeşil, siyah, beyaz, kahverengi, karmakarışık bir renk cümbüşü.
Lezzetli bir çeşit.
.
Bir diğeri, Purple Russian Tomato
Bu da ne mor ne de siyah, fakat kırmızıdan farklı, ilgi çekici bir rengi var, şekli de uzun.
Bu, sırık domatesi, lezzetli.
Orijinal tohumların, Amerika'daki, geleneksel tohumları devam ettirme amaçlı bir çiftlik tarafından, Ukrayna'dan, Irma Henkel adındaki bir hanımdan alındığı belirtiliyor.
Ben de Ukrayna menşeli olduğuna göre, bu bitki soğuğa bizimkilerden daha dayanıklıdır diye düşünüyorum.
Bu dayanıklılığı, kışın yetiştirilebilir manasında değil de, mevsim sonunda kışa doğru, bizimkilere göre, daha uzunca bir süre ürün verebilir şeklinde anlıyorum.
Geçen sene bunu deneme şansım olmadı.
Şimdi, bu iki türün tohumlarından çimlendirdim, az bir kısmını da satışa koydum.
Bakalım bu sene ne olacak.:p
Resimdeki, Black Sea Man
Çiçeğine bakın, nasıl gür ve güçlü.

Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14343) da diğer resimleri var

sındırgılı
20-03-2009, 22:35
Sn Balıkçı İyi akşamlar, Bende kırım domatesi çimlendirdim.Dediğiniz gibi yapraklar ve kök tıpkı patatese benziyor.İlk başta tohumları karıştırdım zannettim,hatta Tekin Beye de sordum,ama cevabını, bugünkü yazınızla öğrendim..Demekki yanlış tohum değilmiş..Teşekkürler..Aşağıya fidenin resminide ekledim.Saygılar

limon
21-03-2009, 19:15
Bir manavda siyah çeri domateslerden gördüm. Alıp çekirdeklerini eksem meyve verir mi deneyen var mı?

MeyveliTepe
21-03-2009, 20:04
Manavda gördüğünüz aynı cins mi bilmiyorum. Hybrid değilse sorun yok. Bende geçen yıl yetiştirdiğim siyah cherry tohumları var. Hairloom olduklarından aynısını vermeleri gerekiyor.
68104

Bu da Black Russian
Yanındaki normal irilikteki domatesler ve ortanca çiçekleriyle irilikleri kıyaslanabilir.
68105

envor
22-03-2009, 21:59
68306
68307

Brandywine black / Todor domatı ;)

Samsunlu55
24-08-2009, 00:38
68306
68307

Brandywine black / Todor domatı ;)

O domates ayran kutusunun içinde nasıl o kadar büyüyebilmiş hayret :p

turkuaz61
24-08-2009, 14:12
Bu yıl ilk kez Siyah Kırım domatesi istanbul-Beykoz da yetiştirdim.Oldukça lezzetli ancak ürünü çok fazla değil.Çok dayanıklı olduğunu da sanmıyorum.Bir kaçtanesi dalında çürüdü.Koyu yeşil koyu kırmızı karışımı rengi var.İrice bir ürün.

verdoque
26-08-2009, 17:18
Manavda gördüğünüz aynı cins mi bilmiyorum. Hybrid değilse sorun yok. Bende geçen yıl yetiştirdiğim siyah cherry tohumları var. Hairloom olduklarından aynısını vermeleri gerekiyor.
68104

Bu da Black Russian
Yanındaki normal irilikteki domatesler ve ortanca çiçekleriyle irilikleri kıyaslanabilir.
68105

Resimdeki black cherry benim bahçemdekine benziyor, tohumlar.net'te çikolata renkli cherry domates adıyla satılıyor. Tatlımsı çok güzel bir tadı var. Normal domateslerden çok farklı bir tat, tavsiye ederim...

turkuaz61
14-10-2009, 13:24
Beykoz da yetiştirdiğim Kırım domatesi ekte. Kışa dayanıklı olduğunu tahmin etmiyorum.Havalar soğuyunca bitki bozuldu.

verdoque
14-11-2009, 01:27
Biz tohumlar.net'ten almıştık ama domatesler pek lezzetli olmadı. Onun yerine çikolata renkli kiraz domatesi tavsiye ederim, değişik ve güzel bir tadı vardı, bahçede en çok rağbet gören o oldu:)

http://www.tohumlar.net/product.php?id_product=13

http://www.tohumlar.net/product.php?id_product=27

Douglas Fir
14-11-2009, 07:51
En lezzetli domateslerden biridir. Bizimkiler bayıla bayıla yediler. Ben bu domatesten çok verim aldım. Her hasatta olgunlaşan vardı. Geleneksel bir tür olduğu için sanayi domatesi gibi uzun süre dayanmaz. Kabuğu narindir. Hemen hasat edip yemek gerekir. Tohumlarını agaclar.net te satış yapan arkadaşlardan da edinebilirsiniz.

bender2003
09-07-2010, 10:46
İnternette bir ticaret portalında balıkesirden bir üretici fotoğraflarını koyup tohumunu satıyordu ilgimi çekti buraya oradan aldığım fıotoğrafları da yüklüyorum kendim denemedim ama ilgisini çeken olabilir. İlkine güneş karası diye isim vermiş diğeri malum bayağı siyah bir domates, önceki konularda adı geçen kırım cinsinden daha siyah gibi geldi bana fakat fotoğraf çok ayrıntılı değil gözüm yanılmış olabilir.

verdoque
09-07-2010, 12:30
Kömür karası bile denir buna, simsiyah :)

siniroluyorum
18-08-2010, 23:48
Bu sene bende bir kök kırım domatesi diye aldım ama sırıkta yetişen üstü hafif kahverengi-koyu yeşil altı kırmızı meyve veren bir tür ve çikolata renkli kiraz domates yetiştirdim.Kiraz domatesin kokusu ve tadı çok hoş ama büyük olanınkini bilemiyorum birini halam birini babam yedi biri çürüdü biri de tohumluk :D

hsivakci
15-11-2010, 15:46
Ben bu sene 3 kok Siyah KIRIM domatesi yetistirdim. Yetistirdigim yer Londra. Genelde cok sicak bir iklime sahip olmadigindan rus ve ukrayna domateslerine karsi ilgim var. Bu tur icin de bayagi umitliydim. Diger yetistirdigim domateslerin yaninda lezzeti cok geride kaldi. Hafif tuzlu bir tadi var. Daha cok dilimlenip yenecek bir domates gibi. Beefsteak turu bir domates ve irice oluyor. O kadar cig domates tuketme aliskanligimiz yok. Bu tur yerine cig yenmek icin cok daha uygun ve lezzetli domates turlerim var. Soguga dayanikli olmasina gelince diger turler arasinda bir fark hissetmedim. Tekrar buyutmeyi dusunmuyorum.

Huseyin SIVAKCI

bahtiyar02
15-11-2010, 16:19
Ben bu sene 3 kok Siyah KIRIM domatesi yetistirdim. Yetistirdigim yer Londra. Genelde cok sicak bir iklime sahip olmadigindan rus ve ukrayna domateslerine karsi ilgim var. Bu tur icin de bayagi umitliydim. Diger yetistirdigim domateslerin yaninda lezzeti cok geride kaldi. Hafif tuzlu bir tadi var. Daha cok dilimlenip yenecek bir domates gibi. Beefsteak turu bir domates ve irice oluyor. O kadar cig domates tuketme aliskanligimiz yok. Bu tur yerine cig yenmek icin cok daha uygun ve lezzetli domates turlerim var. Soguga dayanikli olmasina gelince diger turler arasinda bir fark hissetmedim. Tekrar buyutmeyi dusunmuyorum.

Huseyin SIVAKCI
Elinizde bahsedilen siyah domates tohumu varmı? Nasıl temin edilebilir?
Saygılar

verdoque
16-11-2010, 15:51
Ben tohumlar.net'ten almıştım ama tadını pek beğenmemiştik.

http://www.tohumlar.net/product.php?id_product=13

hsivakci
17-11-2010, 11:41
Elimde tohumlardan var. Bir miktar turu kaybetmemek icin kendime ayirmistim. Size verecek kadar da var. Posta yolu ile Turkiyeye tohum sokmak yasak. Dolayisiyla Londra'dan posta ile gonderme imkanim yok. Zaten bu turu yetistirmenizi tavsiye etmem. Elimde daha iyiler var. Imkan olursa gondermeye calisirm ama su an Mart sonundan once mumkun gorunmuyor.

thisisme
22-11-2010, 12:46
güneş ihtiyacı nasıldır acaba? diğer domatesler gibi çok güneş ister mi?

1filiz
29-01-2011, 11:33
Arkadaşlar,bu aralar pazarda siyah renge çok yakın,içinde kırmızı çizgiler olan,çok koyu küçük domatesler çıktı.Daha doğrusu ben yeni gördüm...
Tıpkı cheri domatesler gibi,ondan daha sert,salkım salkım görüntüde.Bayada lezzetli ve sulu,ancak kabuk biraz daha sert ama rahatsız tmiyor...Yani siyah domates var.:))

dünyam1
06-03-2011, 20:14
siyah domateslerim ekmiştim filizlendi büyümeye devam ediyor

atakan koçak
08-03-2011, 21:25
siyah domates ayrı siyah kırım domatesi ayrımı ya birisi tam siyah birisi koyu kırmızı ama siyaha çalıyor

mustafa07
05-05-2011, 11:15
Arkadaşlar internette hobi amaçlı Black Krim Domates Tohumu ve Black Prince Domates Tohumu aldım, bu tohumlar çimlendirmek için birgün boyunca su dolu bir kapta tutmam gerekiyormu? yoksa hemen saksıya ekeyim mi?

aslı1
05-05-2011, 12:45
selamlar.ben black kırımı tutmuştum suda 12 saat kadar,çimlendiler :) ama ben de ilk defa yetiştireceğim iyi bilen biri yazarsa daha iyi olur

mirsat
05-05-2011, 13:45
Amazon.com da bu ve benzeri değişik türler için tohum var .Yukarıda türkiye için posta yolu ile gelmesi yasak demiş ama ben sepette epey tür biriktirdim . Almayı düşünüyorum. Hatta büyük kabak türlerine ait tohumlardan da istemeyi düşündüm fakat her satıcıdan türkiyeye ürün gelmiyor. Fiyatlarda çok uçuk değil.

türlerin olduğu bölüm:

http://www.amazon.com/gp/search/ref=sr_nr_scat_3747181_ln?rh=n%3A3747181%2Ck%3Asee ds&keywords=seeds&ie=UTF8&qid=1304596298&scn=3747181&h=59303778e3141ea7823ebdb2dd27b392a6adba10

domates resmi

balck sea man tomato

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41gIUdeTSDL._AA160_.jpg

Black Krim Tomato 30 Seeds - Russian Heirloom

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41D5dWh3kwL._AA160_.jpg

Lilinin bahcesi
05-05-2011, 14:03
Gecen yil bir kac farkli siyah domates cesidi ekmistim. Ilk basta ilginc gelmisti ama daha sonra tiksinme hissi olustu. Bu yil hic ekmiyorum. Denememis arkadaslarin denemesinde fayda var. Yetistirme sekli olarak diger domates turlerinden ayricalikli bir bakima ihtiyac yok.

mustafa07
06-05-2011, 11:42
siyah domates tohumları çimleninceye kadar evin içinde mi tutayum?, yoksa dışarı balkona çıkarayımda orada mı çimlensinler. (saksının üzerine naylon geçirdim )

mustafa07
07-05-2011, 11:35
Domates tohumlarını çimlenmesi için balkona güneşe çıkardım,işallah bişey olmaz.saksının üzerindeki naylon hemen rutubetlendi.

Lilinin bahcesi
07-05-2011, 13:47
Domates tohumlarını çimlenmesi için balkona güneşe çıkardım,işallah bişey olmaz.saksının üzerindeki naylon hemen rutubetlendi.

Sizin bolgenizde hava sicak sanirim. Direk gunese birakmayin ve cimlenene kadar topragin surekli nemli kalmasina dikkat edin.

mustafa07
07-05-2011, 19:54
Balkonun gölge bir yerine koydum direk güneşte değil, sera etkisi yapsın diye üzerine naylon çekmiştim çok nem topluyor ama su kaybı olmuyor zannedersem.

mustafa07
08-05-2011, 08:19
Bu tohumlar kaç günde çimlenir acaba?

Lilinin bahcesi
08-05-2011, 10:54
Bu tohumlar kaç günde çimlenir acaba?

Ev icerisinde en gec 1 haftada cimlenirler ama siz disariya koymussunuz, cimlenme suresi dis ortamin sicakligina ve topragin nemine bagli. 3 gunde filizlenen tohumlarim bile olmustu.

mustafa07
08-05-2011, 19:15
Perşembe akşamı ekmiştim tohumları birgün içerde kaldı, bir buçuk gündürde balkonda nemini hergün kontrol ediyorum ,ozaman bir iki güne kadar çimlenirler herhalde :)

mustafa07
10-05-2011, 11:33
siyah domates tohumlarım çimlendi, şimdi ne yapmam gerekir su versem olur mu? balkonda güneşte bir zararı olurmu?

nurguldk
10-05-2011, 12:53
Resimdekiler Siyah tula domatesi ve pembe domates .. İkisi de geleneksel.

Tohumdan ektim ben, şu anda aralarında fide olarak bir fark göremiyorum. Gövde yapısı da yaprak yapısı da aynı gibi.

210385

210386

nurguldk
10-05-2011, 12:59
Mustafa Bey,

Tohumdan ektiğiniz domatesleri çimlenene kadar nemli tutup, çimlendikten sonra fısfısla değil de doğrudan toprağına su verebilirsiniz. Yalnız çok sulamayın toprak nemli kalsın yeter. Benim bulunduğum şartlarda (Ankarada ev içinde) 2 günde bir suluyorum. Bu durum köklerin daha iyi gelişmesini sağlıyor.
Antalyanın sıcaklığı, fidelerinizi dışarı koymak için artık uygundur diye düşünüyorum. Hatta siz bahçeye geçirebilirsiniz. Ama anladığım kadarıyla henüz küçükler. Benimkilerin fazla büyüdüğüne aldanmayın. Ankarada hava hala soğuk olduğu için bahçeye çıkmaya geciktiler.

nurguldk
10-05-2011, 13:10
Siyah domates **** diğer domates çeşitlerinin yetiştirilmesi, neredeyse aynıdır.

Tohumlar son donlardan yaklaşık 1- 1.5 ay önce ya tek tek ekilir **** topluca ekilip, şaşırtılır. Son donlardan sonra (Ankarada Myısın ortalarına doğru, ılıman iklimlerde daha erken) asıl yerlerine en az 50 cm aralıklarla yerleştirilir. Sırık domateslerde fide sırıkla birlikte dikilmelidir. (tula ve pembe domates sırık türüdür)

Toprak önceden derince çapalanmış (Neredeyse gövdes kadar kök yapmaktadır) ve yanmış çiftlik gübresi ile gübrelenmiş olmalıdır. ( Ek olarak demir için ben toprağa çiviler saplıyorum **** demir veriyorum) Ayrıca bol güneş alan yer tercih edilmelidir.

Fide dikilirken gövde ilk gerçek yaprağa kadar toprak altında bırakılır. Sulama yaparken gövde ve yapraklara mümkün olduğunca su değmemesine gerekir.

Fideler büyüdükçe asıl dalların altından gelen meyve vermeyecek küçük dallar budanmalıdır (koltuk alma)

Bundan sonraki gelişimlerini buradan paylaşacağım. Sevgilerimle..

mustafa07
10-05-2011, 20:20
sayın nurguldk bilgileriniz için çok sağolun,, bir sorum daha olacak bu Black Krim Domatesi ile tula domatesi görünüş olarak birbirine çok benzemekte hangisi daha iyi acaba?şu anada ekdiğim tohumlar (Black Krim ve Black Prince Domatesi)

bahtiyar02
10-05-2011, 21:48
Sevgili hsivakci;
Tohumlar için çok teşekkür ederim.Size bahsettiğim bahçenin bir köşesine yaklaşık bir hafta önce ekmiştim.Bu gün Domatesler çimlenmişti.Diğerlerinide sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılar

nurguldk
11-05-2011, 09:07
sayın nurguldk bilgileriniz için çok sağolun,, bir sorum daha olacak bu Black Krim Domatesi ile tula domatesi görünüş olarak birbirine çok benzemekte hangisi daha iyi acaba?şu anada ekdiğim tohumlar (Black Krim ve Black Prince Domatesi)

Benim o konuda hiç deneyimim yok. Siyahı da ilk defa yetiştireceğim. Pembe domates ve çeşitli cherry domates türleri yetiştirdim şimdiye kadar.

Yetiştirme ve bakımı aynıdır. Tadı farklı olabilir. Hangisi lezzetliyse seneye değiş tokuş yaparız :)

nesecik
11-05-2011, 11:19
ilginç bir domates çeşidi. ben de denemek istiyorum. Memnun kaldınız mı acaba rica etsem deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

derin
11-05-2011, 11:56
Black krim domatesini iki yıl yeme fırsatım oldu. İlk yıl pek lezzetli gelmedi hatta sn lilinin bahsettiği gibi tiksinme hissi uyandırmıştı. Geçen yıl ise tadı tamamen farklıydı bahçeye yaklaşık 21 çeşit domates dikmiştim 2 domates türünde değişme oldu çeriler neredeyse çerilikten çıktı, ve black krim domatesinin tadı tamamen değişti. Bu yıl balck krimim daha fazla diktim. En beğenilen heirloom domateslerin hepsini bahçemde yetiştirdim sonuç olarak yerli domatesin tadını hiçbirinde bulamadığım için yerli tohumlardan devam etme kararı aldım. Az veriyor ama lezzeti dünyanın en iyi 10 domatesinden daha iyi.

mustafa07
11-05-2011, 20:21
sayın nesecik siyah domatesi manav'dan alıp yemekten başka bir deneyimim olmadı ilk defa yetiştiriyorum meyvesinin tadı hoşuma gitmişti.

mustafa07
13-05-2011, 19:55
Bir saatliğine balkonda güneşe koyduğum fidelerim döndüğümde yarısından fazlasının yere yatmış ve çok halsiz halde buldum.sanki güneşte erimiş gibilerde hemen suladım .acaba tekrar canlanırlarmı?

nurguldk
14-05-2011, 22:23
mustafa bey, resimlei koyarsanız daha iyi anlaşılır

mustafa07
23-05-2011, 11:40
Yarısına yakını kurudu ama sağlam kalanlar sağlıklı gibi.

Murat Uysal
25-05-2011, 01:47
Merhabalar arkadaşlar. Sayın Meyveli Tepe'nin gönderdiği siyah domateslerimin yarısını ektim. Maşallah hepsi çimlendi. Çimlenme için alman torfu, biraz bahçe toprağı, biraz kum kullandım.

2-4 yapraklı olduklarında küçük viyollerden alarak biraz daha büyük viyollere aktardım. Sulama suyuna da hazırlamış olduğum enzimlerden ve EMa verdim. ****** biraz da yanmış keçi ve hayvan gübresinden hazırlanmış şerbetten kattım. (Bunlar suda çözelti halinde ******, fazlası fidana zarar verebilirdi) Fideler birden bire boy attılar.

Bu arada eğitim amaçlı 1 haftalık bir erzurum gezim oldu. Geldiğimde bitkilerin boyu yaklaşık 20 cm olmuştu. Ancak kök daha tam gelişememiş. 1 hafta daha beklettim ve suyunu eksik etmedim. 2 gün önce yağmurun güzelce ıslamış olduğu bahçeme fidelerimi diktim.

Şimdi hereklerini hazırlamaya başlıyorum. Bu hafta sonuda damlama sistemini kuracağım.

Söylemeden geçemiycem. Bahçeme hiç bir şekilde ne hayvan gübresi, ne de başka bir şey kullanmadım. Bahçem daha yeni. Resimlerini mutlaka eklerim. 12 yıldır işlenmemiş, içinde bol yonca, karınca vs. bir çok böceğin bulunduğu bir yerdi. İçerisinde ayrık otu ve diken pek görmedim. Mahalleli hayvanları her gün burada otlatırmış. burayı bir güzel sürdürüp otunu toprağa karıştırttım. Yeşil gübre olsun diye.

Domateslerim büyüdüğünde sadece yanmış koyun ve keçi gübresinden şerbet yaparak vermeyi düşünüyorum

Black Cherry, Black Russian, Black Plum, Black Giant, Santini, OX Hearth, Turuncu gibi ..

En çok bizim köy domatesimizden ekdim. Toplamda 160 kök.

Murat Uysal
25-05-2011, 01:51
Yarısına yakını kurudu ama sağlam kalanlar sağlıklı gibi.

Domatesleri birden güneşe çıkarmış olmalısınız. Önce gölgede dursa daha iyi olurdu. 3-4 gün sonra yarı gölge, sonrada güneşe .. Alışmadıkları taktirde hemen ölüyorlar. Tecrübe yaşamıştım.

himone
28-06-2011, 12:34
domatesler ne durumda acaba. Birde tadını hiç seven yok mu?

umutyolcusu
28-06-2011, 15:24
Benim ektiğim siyah domatesler henüz çiçekte,daha en az 1 aydan fazla bekleyeceğim sanırım tadına bakmak için.

kocasinan
23-08-2011, 11:24
Hala siyah domatesin tadına bakan yok mu ??

limon_sever
23-08-2011, 16:53
Douglas Fir'den aldığım 2 siyah domates çeşidinden iri olanın tadı enfesti. Tohumlarını aldım. Seneye ekeceğim. Normal pembe domatese göre daha kokulu ve lezzetli olduğunu düşünüyorum.

gulumcinki
07-09-2011, 21:17
Biz bu sene Sivas'ta serada siyah domatesi yetiştirdik , kabuğu çok ince lezzetli bir domates ;fakat çok dayanıksız, ticarete pek uygun değil gibi. Seneye tohumundan tekrar ekeceğiz.
Tohumunu internetten almıştık.

gambet
10-10-2011, 15:25
gordugum domatesler ile tohumdan yetistirdiklerim arasinda o kadar fark varki yetistirdiklerime siyah domates demek icin kendimi cik zorladim.sanirim zaman icinde siyah domatesler melezlenmis fakat tohumunu alanlar buna dikkat etmemisler.sizinkiler gercekten siyah dometesmi sayin siyahdomates severler

umutyolcusu
10-10-2011, 21:04
Benimkiler tohumlar.netten gelmişti.Gerçekten siyah domates oldular.Tadı ve kokusu süper ama dayanıksız bir çeşit.Bahçede olacakta ger zaman taze taze koparacak insan...

mrduran
09-11-2011, 20:40
''Purple calabash heirloom (http://www.zengardentr.com/mor-kalabash-domates-tohumu-purple-calabash-tomato-seeds,PR-1690.html)'' tohumu aldım, sırık tipi. Balkonda olmadı, köydeki arkadaşıma verdim, meyvede iken çürütmüş oda. Pembe domateslerimizden üretilen söğüşlük bir çeşit imiş. Bahara, betondan yeteri kadar yükseltip, büyük saksıda tekrar deneyeceğim. Şekli bile eski domatesleri hatırlatıyor.

cegabo
07-02-2012, 10:11
2 gün önce kadıköyde bir manavda gördüm bu siyah domateslerden. ama almadım. kaldıysa bugün alıp tadına bakmak istiyorum.....

ehtepot
13-02-2012, 10:45
Selamlar,
biz de öğrencilerimle okula uygulama bahçesi yapmayı düşünüyoruz. Douglas Fir arkadaştan tohum alabilirsek tohumların yaygınlaşması amaçlı sadece domates üretimi yapıcaz. başka tohum yollamak isteyen olursa özele yazabilir.

abrahamoz
16-02-2012, 18:34
siyah domateslerin kanser önleyici olduğunu duymuştum.
bu domatesleri kırşehirde termal su ile yetitiren yiğit akü gurubunuda duymuştum .googleden aratılabilir

mustafa07
28-02-2012, 14:03
Selamlar,
biz de öğrencilerimle okula uygulama bahçesi yapmayı düşünüyoruz. Douglas Fir arkadaştan tohum alabilirsek tohumların yaygınlaşması amaçlı sadece domates üretimi yapıcaz. başka tohum yollamak isteyen olursa özele yazabilir.

hocam bu bahsettiğiniz organik domateslerin tohumunu içinden kendiniz alabilir, yani manavdan veya pazardan aldığınız bu geleneksel domateslerin içinden tohumlarını alıp kendiniz yetiştirebilirsiniz.aynı ürünü elde edrsiniz, diğer tohumlar gibi hibrit değillerdir.gdo'suyla oynanmamıştır.

Douglas Fir
28-02-2012, 17:04
Genelde herkes geleneksel tohumlardan uretilen domateslerin dayaniksizligindan yakiniyor. Aslinda bu domatesin dogal bir ozelligi. Ancak biz uzun suredir markette pazarda kalin kabuklu kaya gibi sanayi domatesi gormeye ve bunlari tuketmeye alistigimiz icin bunlari unuttuk. Geleneksel domatesler ince kabuklu ve narin olurlar. Tam zamaninda hasat yapmak ve fazla oynamadan tuketmek gerekir. Ama tadi ve kokusu butun bu zahmete deger.

limon_sever
28-02-2012, 17:50
Genelde herkes geleneksel tohumlardan uretilen domateslerin dayaniksizligindan yakiniyor. Aslinda bu domatesin dogal bir ozelligi. Ancak biz uzun suredir markette pazarda kalin kabuklu kaya gibi sanayi domatesi gormeye ve bunlari tuketmeye alistigimiz icin bunlari unuttuk. Geleneksel domatesler ince kabuklu ve narin olurlar. Tam zamaninda hasat yapmak ve fazla oynamadan tuketmek gerekir. Ama tadi ve kokusu butun bu zahmete deger.

Sizden almış olduğum domates tohumlarından meyve almayı başarmıştım. Ayrıca güzün ermeyen yeşil haldeki meyveleri soğukta tutarak olgunlaşmasını sağladım. Yeşil olarak 2-3 ay dayandılar. Sonra erdiler. Kışın da bu güzel domatesi yedik. Ayrıca tohumlardan bir çok üyemiz istifade edecek bu sene. ;)

limon
28-02-2012, 19:50
2 gün önce kadıköyde bir manavda gördüm bu siyah domateslerden. ama almadım. kaldıysa bugün alıp tadına bakmak istiyorum.....

Bu mevsimde alacağınızı beğeneceğinizi sanmam. Manavlarda satılanlar elma gibi sert ve lezzetsiz oluyorlar ancak yazın kendiniz yetiştirebilirseniz, incecik kabuklu, bol sulu, mis kokulu gerçek tadını alabilirsiniz. Pembeyi de tavsiye ederim.

Douglas Fir
29-02-2012, 02:23
Sayın limon,

İşin sırrı her sebze meyveyi mevsiminde yemek. Bu mevsimde domates değil, ona benzeyen birşey yiyebiliriz ancak.

Sayın limon sever,

Ben de işler niye bu aralar kesat diyordum. Meğer sizin yüzünüzdenmiş. :(( Şaka bir yana bu geleneksel tohumları yayın ki yaşasınlar. Çünkü gitgide nesilleri azalıyor. Sevgiler....

limon_sever
29-02-2012, 08:23
....

bu geleneksel tohumları yayın ki yaşasınlar. Çünkü gitgide nesilleri azalıyor.

....

Ben de aynen böyle düşünerek herkese yayıyorum. :)

mustafa07
02-03-2012, 13:07
Ben de aynen böyle düşünerek herkese yayıyorum. :)

bu domateslerin görüntüsü hibritler kadar güzel olmadığından tüketici almıyor almayıncada bu güzel taddan mahrum kalıyorlar,halbuki geleneksel tohumdan üretilmiş domatesin tadını bir görseler bırakamazlar.ayrıca bazı serada üretilmiş siyah domatesin tadıda güzel olmuyor.

trakya1401
17-04-2012, 11:31

bende üç yıldır ekip yediğim siyah renkli (koyu bordo)diyeyim domatesleri manavdan alıp çekirdeğini ayırmıştım.şimdi dördüncü yıl çimlendirdim gayet te lezizler.

adonis-
23-04-2012, 13:04
nurguldk hanım ayrıntılı verdiğiniz bilgilerden ötürü teşşekkür ederim oldukça faydalı oldular benim için. bende gittigidiyordan SİYAH BRANDYWINE DOMATESİ isimli tohumları aldım çimlendirmek ardında bahçeye ve saksılara şaşırtacağım. sormak isteğim brandywine domates çeşidi sırık bir domates çeşidimidir ? fide şekline geldiğinde sırıkla birliktemi ekilmelidir?

birnefestoprak
27-09-2012, 06:03
Siyah domateslerin yetistirme bakimindan bildigimiz kirmizi domateslerden hicbir farki yok. Don olan yerlerde kisin yestirmek de dogal olarak dondan korumadiginiz surece mumkun degil.

Ingilizce bilinen adlariyla Black Krim, Paul Robeson, Cherokee Purple, Black Prince, Black Sea Man siyah domates cesitlerinden bazilaridir. Bu cesitlerin icinde Cherokee Purple en verimlilerindendir. Siyah domateslerin renkleri siyah olmamakla birlikte genel olarak morun koyu tonlaridir.

Bu domateslerin anavatanlarinin Rusya, Kirim ve Ukrayna cografyasi oldugu biliniyor. Ben Karadeniz Bolgesi'nde de uzun yillardir yetistirilegelen siyah domatesler olduguna adim gibi eminim cunku bolge Rusya'ya cok yakin, bir sekilde gelmis olmasi gerek. Bu domates cesitlerinin cok lezzetli oldugunu dusunuyorum. Bu seneki tohum takasinda Paul Robeson tohumundan paylasacagim.

Turunçgil
16-01-2013, 14:04
Forumu güzelce okudum ve hemen çarşıdan siyah domatesleri aldım.Tatları nefis ayrıca tohumlarınıda aldım hemen çimlendirme işine geçiyorum :)

banusemiha
10-02-2013, 12:47
Hemen mi ekeceksiniz.. Ben de ekmeyi düşünüyorum fakat soğuktan etkilenir diye korkuyorum..

tekbir
22-02-2013, 16:15
bende bi siyah domates buldum, alıp ekmeyi düşünüyorum. şöyle bi bilgi yazıyor doğrumu sizlede paylaşmak istiyorum
,Ekim zamanı : Haziran, Temmuz, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs
Hasat sezonu : Yaz aylarında hasat, Sonbaharda hasat
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Türüne göre : Sebze
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum

cliepy
02-03-2013, 21:31
Geçen yaz ben de siyah domates yetiştirdim hatta tohumdan fide haline getirmek için geç kaldığımı da düşünmüştüm. Çünkü çimlendirme mayısta yapıldı fide olarak da sanırım haziran sonu veya temuz başı gibi ekim yapmıştım buna rağmen yüzümü güldürdüler. Ürün alamam derken hem sıcaktan etkilenip çiçek dökümü yapmadılar hem de ürünlerimi aralık ayı başına kadar hasat ettim (ilk sulu kar yağarken ben domates topluyordum) soğuk bir bölgede yetiştirmeme rağmen. Bu yıl ise 2 defa ekim yapmayı düşünüyorum biri erken ilk bahar ve diğeri de yaz ortası gibi zira mükkemmel bir tadı var ince kabuklu sulu ve zararlılara karşı daha dirençli. Diğer domateslerime yeşil kurtçuklar dadandı, çatladılar vs ama bunlarda hiç sorun yaşamadım üstelik çapa ve gübreyi de diğerlerine göre eksik yapmama rağmen. Uzun lafın kısası sıcağa da soğuğa da ve hatta hastalık ve zararlılara da diğer türlerden daha dayanıklı lezzeti de azımsanacak türden değil. Ama pazarda markette satılanlar için bunları söyleyemem 2 veya 3 sene önce tattığımda ben de sevmemiştim sanki fabrika üretimi gibi oldu zaten herşey.

NPK
03-03-2013, 12:18
Merhaba,
Ben bu domtesten şubat ortasında ektim. Fideler şu an için iyi durumdalar, Nisan başı gibi saksıya alıp balkona koymayı düşünüyorum.

doganworld
23-04-2013, 17:48
merhabalar , bende 4 gün önce siyah tula domates tohumlarımı ektim henüz çıkmadılar , diğer arkadaşlardan niye ses yok ne halde domatesleriniz ...

justice
06-05-2013, 11:23
Tohum takas şenliğinden gelen siyah domates tohumlarım çimlendiler.

Çimlenme bilgileri:
Batı karadeniz iklim şartlarında kapalı balkon ortamında 15 nisanda ekim yapıldı.
Yaklaşık 11 günde çimlenip topraktan çıkmaya başladılar. Büyüsünler daha güzel fotolarda eklerim umarım.

sulukök
07-08-2013, 11:45
İyi Günler,

Ben bu yaz balkonda kırmızı salkım ve siyah domates birlikte yetiştirdim. Topraksız ortamda, cocopeat ortamında yetiştirdim.

http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/31718.htm

Tohumunu ağabeyim göndermişti. Pazardan alıp yediği ve tadını çok beğendiği domatesten aldığı çekirdekler.

Ben de ilk kez ürettim ve yedim. Bence tadı eski doğal domatesler tadında ve kokusunda.

Kişisel gözlemim, direk güneş ışığını pek sevmediği. En azından meyveler için öyle. Bitkiler çok güzel büyüdü, çok çiçek verdi, çok da meyve verdi, sorun yok. Ancak güneşte kalan meyveler gittkçe beyazlaştı, yumuşadı. Gölgede kalanlar kızardı (yani karardı) ve gayet güzel tatlı meyve verdi.

Buradan çıkardığım sonuç, kışın ev ortamında, pek de fazla güneş istemeden rahatlıkla, hatta daha iyi yetiştiliebileceği. Tabii açıkta, dondurucu soğukta değil, kapalı - ılık balkonda. Bu nedenle bu kış üç kök kadar yetiştirmeyi düşünüyorum. Bugünlerde yeni nesil tohumlardan çimlendirmeye başlayacağım, Kasım sonu gibi ilk meyveleri alırım diye umuyorum.

dramali
14-07-2014, 23:17
Merhaba arkadaşlar.

Ben yaklaşık 3 yıldır Kırım domatesi yetiştiriyorum. Tohumları yurtdışından organik ürün/tohum satan bir internet sitesinden almıştım. Ata tohum (heirloom dedikleri.) Son 2 yıldır da aldığım tohumlardan üretim yapıyorum.
Genel olarak çok kuvvetli bir kök/gövde yapısına sahip olan bir domates. Mutlaka bakım yapılması gerekiyor yoksa ağaç gibi oluyor.
Domatesler tam olarak siyah değil, hafif kahverengimsi bir rengi oluyor. İncecik kabuklu koparıldıktan sonra en fazla 2 gün dayanıyor.
Lezzet olarak hayatımda yediğim en lezzetli domates sıralamasında ilk 3 tedir. Yaklaşık olarak 20-25 tane heirloom cins yetiştiririm. Türk damak tadına çok uygun. Black from tula daki ekşilik yok. Salata için mükemmel bir seçim. Bol çekirdekli ve sulu.
Yakın zamanda balkonumdaki 20-25 taneden fotoğraflar da göndereceğim merak edenlere.

Hasiyne
07-07-2017, 13:24
Ben ektim simsiyah ve çikolatalı domates dediklerinden domatesleri var ama henüz olgunlaşmadı

devrann
06-08-2017, 17:58
Ben ektim simsiyah ve çikolatalı domates dediklerinden domatesleri var ama henüz olgunlaşmadı

Olgunlaşınca tohumlarından rica edebilirmiyim?

sakdag
16-08-2017, 15:37
Black chery domatesim. Balkonda saksıda yetiştiriyorum.
655642

655643

mahon67
30-08-2017, 22:39
Bunlar da benimkiler...

guneydefne
02-03-2022, 08:29
Konu eski olmasına rağmen paylaşımda bulunmakta yarar var. 2021 yılında 7-8 tür siyah domates türünü tohumdan yetiştirdim. Damak zevki görece olmasına rağmen sofralık olarak tadını beğenmedim. Sosluk olaraksa kıvam güzel fakat aroması bana göre değil. Siyah domateslerin meyve dokuları çok yumuşak, olmadan bile olmuş hissi uyandırıyor. Erkenci türleride var geç olanlarıda ...meyve verimi orta. Ektiğim tüm çeşitlerde susuzluğa dayanım az. İyi yönlerine gelince rus dometesinde bu yıl neredeyse hiç hastalık olmadı, tuta bile sezonun sonlarına doğru kısa bir süre saldırdı. Kalsiyum vermeme rağmen burun çürüğü çok az oldu. Mantari hastalık olmadı. 1 tür hariç çatlama yapmadı.Kesinlikle sırık kullanmak gerek toprakla temastan hoşlanmıyor. Birde birbirleri ile tozlaşma miktarı çok yüksek. Olmadığı kadar çok tozlaşma oldu aynı dalın üstünde bile farklı meyveler oluştu. Yerli domateslerle rus domatesleri arasında tozlaşma olmadı ama sezon ortalarında 2. mahsulde pembe domateslerle olan tozlaşma inanılmazdı, o noktadan sonra her 2 türde farklı türlere dönüştü. Sezonun sonunda havalar soğumaya başlayınca diğer türler verimden kesildi hatta ölmeler başladı, ruslar 1 ay kadar daha ürün büyütüp çiçek açtılar.

ala.turka
14-10-2022, 13:30
Ben bu sene Fahrenheit ve Black Beuty yetiştirdim. Hem lezzetleri yoğun hem de verimli domatesler. Fahrenheit tam olgun halde çok dayanıklı değil ancak bb aynı zamanda dayanıklı da bir tür.