View Full Version : Çınar (Platanus)
Penelophe
25-10-2007, 15:29
Kışın yapraklarını döken boylu ağaçlardır. Sürgünleri pseudo-terminal tomurcukludurlar. Yan tomurcuklar, sürgünlere iki sıralı sarmal (almaşlı) dizilmişlerdir.
Tomurcuklar, yumurtamsı-konik biçimindedir ve külah gibi tek bir pulla örtülmüştür. Yaprak dökümüne ladar tomurcuklar, yaprak sapları tarafından gizlenmiştir. Yaprak sapı izi dar bir şerit halinde, bir yüzük gibi tomurcuğun etrafını çevreler, böbrek şeklindeki kulakçıkların dökümünden sonra, sürgün üzerinde, çizgi halinde çepeçevre bir iz bırakır.
Yaşlı gövdelerin kabuklarının dış kısmı, geniş levhalar halinde veya küçük pullar halinde çatlaklıdır. Uzun saplı yapraklar 3-7 loplu, lopların kenarı kaba dişli veya ikinci derecede tali lopcuklu **** ender olarak tam kenarlıdır. yaprak ayasıda ışınsal damarlıdır.
Çiçekler bir cinsli, bir evcikli anemogamdır. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı topaç gibi başçık halinde kurullar oluştururlar.Küremsi bu kurullar ayrıca ortak, uzun bir eksende birkaçı bir arada bulunurlar.Erkek çiçekte çanak ve taç 3-8 parçalıdır. Etaminde aynı sayıdadır, etaminler çok kısa filamentlidir ve konnektif peltat bir pul şeklindedir.(Şemşiye benzeri bir pul ve altında etaminler yer almıştır.) Dişi çiçeklerin de çanak ve taç yaprakları 3-8 parçalıdır. Ovaryum 3-8 karpelden oluşur, uzun bir stilusu vardır. Stilusun iç tarafı stigma görevini üstlenmiştir. Meyve nustur. Toplu meyvenin küçük nusları dip tarafından uzun tüylerle sarılmıştır. Mürekkep meyve olgunlaştıktan sonra sonbahar ve kış ayları içerisinde dağılır. Meyveler, rutubetli mineral toprakta kolayca çimlenebilir. Genç yaşlardan itibaren hızlı bir büyüme yaparlar ve çok kalın çaplara ulaşır, Ulu ağaç halini alırlar, 500-600 yıl yaşarlar. Zamanla kalınlaşan gövdelerin içi çürüyüp, boşaldığı (kovuklaştığı) halde yaşamlarına devam ederler. Kütük sürgünü verme özelliğine sahiptirler.
Dere, nehir kenarlarını, vadi içlerini, taban suyu yüksek düzlükleri tercih ederler. Fazla derine gitmeyen, yüzeysel, geniş bir kök sistemi oluştururlar. Hava kirliliğine ve gaz zararlılarına karşı dayanıklıdırlar. Odunları dağınık-büyük traheli gruptandır, özışınları geniş ve uzundur. Son yıllarda kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır, iyi cila kabul eder.
Devam edecek..
Penelophe
25-10-2007, 17:32
Önemli Türleri
Doğu Çınarı, Kavlağan (Platanus Orientalis L.)
Çok kalın ve kısa gövde üzerinden yukarı ve yanlara doğru kalın dallar salan, geniş tepeli, ulu ağaçlardır. Yaşlı gövdelerde kabuk, küçük pullar halinde derin çatlaklı olup, gövde üzerinde uzun süre dökülmeden kalabilir. 3-5(7) loplu yapraklar derin parçalıdır. Loplar arasındaki oyuntular (sinuslar) dar açılıdır, ayanın ortalarına kadar, hatta yaprak sapına yakın gelecek biçimde içeri girmiştir. Loplar dar uzundur, kaba dişli veya tam kenarlıdır. Yaprak ayası 11-18 x 12-24 cm boyutlarındadır. Yaprak sapları 2,5-7 cm uzunluğundadır. Meyvelerden 3-6(-7) tanesi uzun bir sap (13-19 cm) üzerinde bir arada asılı kalırlar.
Vatanı, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'dır. Yurdumuzda İç Anadolu ve kısmen Kuzeydoğu Anadolu hariç, deniz seviyesinden 1100 metre yüksekliklere kadar çok yaygındır, dere boylarında, nehir kenarlarında, nehir deltasında, sızıntılı ve çakıllı yamaçlar üzerinde bulunur. Tohumlarının çimlenme yüzdesi yüksektir. Rutubetli mineral topraklarda kolaylıkla çimlenebilir. Şehir ve kasabalarda yol ve caddelerin kenarlarına dikilmektedir.
Ülkemizde yapraklı ağaçlar arasında en büyük çapa ulaşmış, ağaç türlerinden birisidir. Bursa'da göğüs çevresi 16 metre olan Çınarlar mevcuttur. Tarihi olaylara adı geçmiş, ulu Çınarlardan söz edilir. Örneğin 1096 yılında Haçlı kumandanlarından Godenferoy de Bouillon'un, Büyükdere Çayırında, gölgesi altında karargah kurduğu tarihi Boğaziçi Çınarı (Platane de Godenferoy de Bouillon) bunlardan birisidir. Altı gövdenin birleşmesinden oluşan bu Çınarın çevresinin 32 metre, boyunun ise 60 metre olduğu söylenir. Daha sonraları kovuk gövdesinde bir çay ocağı işletilmekte iken, ocakta çıkan yangın sonucu kül olmuştur.
Bugün İstanbul'da sayısız anıtsal nitelikte Çınar ağaçları varsa da, bunlardan en ilginç olanı Bilezikçi Çiftliğindeki Uyuyan Çınar veya Ahtapot Çınar diye isimlendirilen Çınardır.Kalın ve kısa gövdesi üzerinde yanlara doğru açılmış 5-6 adet kalın dalları bulunur, yaşlı dallar gövde kadar kalındır ve yere paralel uzanırlar. Görülmeye değer, muhteşem bir
anıt ağaçtır.
Finike'nin Kumluca yöresinde yaprağını dökmeyen, kışın da yeşil kalan iki adet doğu çınarından (cv. Sempevirens) söz edilmektedir. Bu ilginç yeni mutantın üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Vejetatif yolla fidanlıkta yetiştirilmeli, sayıları çoğaltılarak güneyin kışları mutedil geçen kasaba ve kentlerinde, kentiçi ağaçlandırmada kullanılmalıdır.
Doğu Çınarının Digitata ve İnsularis (P. Cyprius) -Kıbrıs Çınarı) adlarında iki kültivarı daha vardır. Bunlardan Digitata'da yapraklar 3-5 loplu, derin parçalıdır ve loplar hemen hemen tam kenarlıdır. İnsularis ise küçük bir ağaçtır, yapraklarda küçülmüştür, ayanın dip tarafı kama biçiminde daralmıştır, derin parçalanmıştır, loplar daralmıştır.
Devam edecek..
Penelophe
25-10-2007, 18:12
Amerikan Batı Çınarı (Platanus Occidentalis)
30-40 metre boya, 1-2,5 metre çapa ulaşabilen, (Maksimum 58 metre boy ve 3 metre çap) dolgun gövdeli yuvarlak tepeli ulu ağaçlardır. Amerika'da yapraklı ağaçlar arasında en fazla çap yapanıdır. Genç gövde ve dalların kabukları büyük levhalar halinde kavlayıp döküldüğü halde, yaşlı ağaçların kabukları küçük pulludur, uzun süre dökülmez. Yaprakların hemen hemen eni boyuna eşit, genç yumurta biçimindedir. Boyları 10-20 cm uzunluğundadır, 3-5 lopludur, loplar fazla derin parçalanmamıştır, sığdır, oyuntuları (sinuslar) oldukça geniştir, kenarları kaba dişlidir, dişler sivri uçludur. Küre biçimindeki meyveleri 2,5-3,5 cm çapındadır.Doğu Çınarının aksine 7,5-15 cm uzunluığundaki bir sap ucunda teker tekler bulunur, birden fazla sayıda bir arada görüldüğü de çok nadirdir. Oldukça sık bir kök sistemi oluştururlar. Ormanlarda rutubetli düzlüklerde, nehir ve dere kenarlarında rastlanır. Vatanı Amerika'nın doğusudur.
Londra Çınarı ( (Platanus x acerifolia) (P. occidentalis x P. orientalis))
Doğu Çınarı ile Amerikan batı Çınarının doğal bir hibridi olarak kabul edilen bu taksonda, ağaçlar 20-30 metre boyundadır. Gövde kabukları büyük levhalar halinde kavlar, dökülür. Yaprakları 12-25 cm genişliğindedir, 3-5 sığ lopludur, lopların oyuntuları (sinusları) fazla derin değildir, kenarları kaba ve sivri dişlidir. (Bu özelliği İle Amerikan Batı Çınarına benzer) Küremsi meyveleri bir sap üzerinde ikişer ikişer bulunur, ender olarakta 1 veya 3 tanedir. Orijini bilinmemekle beraber, 1650 yılında Güney Fransa veya İspanya'da ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.
Kaliforniya Çınarı (Platanus Racemosa Nutt.)
Yaprakları 3-5 loplu, lop pyuntuları dar ve derin parçalı, lop kenarları tam veya çok seyrek dişlidir, bir sap üzerinde 2-7 adet mürekkep meyve toplulukları görülür. Vatanı California,Sierra Nevada dağlarının batıya bakan rutubetli yamaçlarıdır.
Kaynak: Prof. Dr. Asuman Efe ve Prof. Dr. Faik Yaltırık'ın Dendroloji adlı kitabından alıntıdır.
Not: Kaynak için Sevgili Ferda ÜLKÜMEN'e teşekkürler.
Penelophe
25-10-2007, 23:44
Çınargiller (Platanaceae)
Bu Familya bir cins (Platanus L.) ve sekiz kadar tür içerir. Çok kesintili bir cins (Doğu Akdeniz-Kuzey Amerika) 3. zamanda Kuzey Yarımküre'den Grönland'a kadar yaygındı. Monoik ağaçlardır.
Çınar ritidom bir ağaçtır yani kabuğu kaygandır, üzerinde geniş beyaz lekeler bulunur. Yapraklar alternat, loblu, stipullu, genç yaşlarda çok az dallanmış veya yıldız şeklinde tüylerle örtülüdür. Stipulları büyüktür, serttir. Çiçekler tek eşeylidir, bunlar iki adet ender olarak üç küre şeklinde kapitulum üçgenine yerleşmiştir ve uzun bir eksen üzerinde sarkık durumdadır. Erkek ve dişi çiçek durumları farklı eksenler üzerine yerleşmiştir. Çiçekler küçük sarımsı veya yeşilimsidir, Nisan veya Mayısta çiçek açarlar. Erkek çiçekler üçgen şeklinde 4-6 sepalden oluşur, dış kısımları tüylüdür ve aynı sayıda petallar tüysüz, filamentleri çok kısa olan aynı sayıda stamenlerle alternattır; konnektif genişlemiş olup anterin üzerinde konik bir çıkıntı oluşturur. Çiçeğin ortasında, indirgenmiş ginekeumu gösteren, meme şeklinde bazı çıkıntılar vardır. Dişi çiçekler 4-6 sepallidir ve o kadar sayıda da petal mevcuttur. Karpellerin sayısı 3-6'dır. Serbesttirler ve uzun bi stilusla son bulur ve her bir ortotrop ve sarkık tek tohum taslağı içerir. Meyve akenlerin birleşmesinden oluşan küremsi bir şekildedir (karyopsis), stilus uzamıştır ve altta çok sayıda sert pulla çevrilmiştir. Meyve tümüyle küre şeklinde, çınarın dallarında bir sapla asılı durur. Meyveler sonbaharda olgunlaşır. Tohumda embriyo düzdür ve besi doku indirgenmiş olup yağlıdır. Çınarın bütün organları özellikle tüylüdür. Tüyler şamdan şeklinde ve dökülücüdür.
Bu Familya bir cins içerir. Platanus L.(Çınar)
P. Orientalis L. Doğu akdenizden Himalaya'lara kadar yayılır.
P. Occidentalis L. Meksika'dan Kanada'ya kadar yayılır.
P. Acerifolia Willd. Bundan önceki iki tür arasında bir çınardır ve bu iki türün hibriti olarak kabul edilir. Cadde kenarlarına süs olarak dikilir.
Gerek P. Orientalis L. gerekse P. Occidentalis L.'in polen çekirdeği stigma üzerinde çimlenmez, sadece suda çimlenir, dolayısıyla partenokarpi mevcuttur (Brouwer). Embriyo kesesi, polenlerin dağıldığı sırada tam olarak gelişemez, stilusta kurur ve meyve odunlaşmaya başlar.
Kaynak: Yazarları, Prof.Dr.Yıldırım AKMAN, Prof.Dr.Osman KETENOĞLU, Doç.Dr.Latif KURT, Yrd.Doç.Dr.Kerim GÜNEY, Doç.Dr.Ergin HAMZAOĞLU, Dr.G.Nihan AKTUĞ olan, ANGİOSPERMAE (Kapalı Tohumlular) adlı kitapdan alıntıdır.
Penelophe
30-10-2007, 08:40
Çınar, çınargiller (Platanaceae) familyasından Platanus cinsinin içerdiği, 10 kadar yaprak döken ağaç türünün ortak adı. Anayurdu Kuzey Amerika, Avrupa’nın doğusu ve Asya’dır. Bu büyük ağaçlar gövde kabuklarının çatlayıp dökülmesiyle tanınır; elsi lopları olan iri yaprakları ve küremsi topluluklar oluşturan çiçekleri vardır. Çiçekler tek cinslidir, erkek ve dişi çiçekler ayrı topluluklarda bulunur.
Anayurdu Kuzey Amerika olan Batı Çınarı **** Amerikan Çınarı (P. Occidentalis) çınarların en uzun boylusudur; bazılarının yüksekliği 50 metreyi aşar. Gövde kabukları büyük levhalar halinde dökülür. Küre biçimli meyve toplulukları genellikle tek tek bulunur ve çoğu kez yapraklar döküldükten sonra da düşmez.
Avrupa’nın Güneydoğusundan Hisdistan’a kadar uzanan bölgede yaygın olan Doğu Çınarı (P. Orientalis) ise, 30 metreye kadar yükselen, gövde çevresi bazen 10 metreye ulaşabilen ve yüzlerce yıl yaşayan ulu bir ağaçtır. Gövde kabukları öbür türlerin aksine küçük parçacıklar halinde ve yavaş dökülür. Küremsi meyve topluluklarının 2-6 tanesi salkım halinde bir arada bulunur.
Akçaağaç yapraklı Çınar **** Londra Çınarı (P.Acerifolia), Doğu Çınarı ile Batı Çınarının doğal bir melezidir ve her iki türünde çeşitli özelliklerini taşır. Boyu Batı Çınarından daha kısa gövdesi ise daha kalındır; küremsi meyve toplulukları ikişer ikişer bulunur.
Yüksekliği 25 metre olan Kaliforniya Çınarının (P. Racemosa) gövdesi çoğu kez çatallanma yapar. Yaprakları kalındır, küremsi meyve topluluklarının 2-7 tanesi bir arada bulunur.
Çınarlar hava kirliliğine ve hastalıklara dayanıklı olduğu için büyük şehirlerde ve sanayi merkezlerinde çok yetiştirilir. Çok hızlı büyüyüp ulu bir görünüm alan uzun ömürlü ağaçlardır. Yamalı gövde kabukları nedeniyle renkli bir görünümleri vardır; dış kabuk soyuldukça iç kabuk beyaz , gri, yeşil ve sarı gölgeler halinde ortaya çıkar.
Türkiye’de iki Çınar türüne rastlanır. Biri orman bölgelerindeki dere içlerinde ve akarsu yataklarında doğal olarak yetişen, ayrıca park, bahçe ve yol kenarlarında süs ve gölgelik olarak yetiştirilen Doğu Çınarıdır. Öbürü ise Türkiye’de doğal olarak bulunmayan, süs ve gölgelik olarak çok yetiştirilen batı Çınarıdır. Başta İstanbul ve Bursa olmak üzere bir çok yerdeki tarihi Çınar ağaçları ‘Doğal Anıt’ olarak korunmaktadır.
Çınar odunundan alet sapları, fıçı, çit kazığı yapımında ve mobilyacılıkta, ayrıca yakacak odun olarak yararlanılır. Ayrıca tanen içeren kabukları kabız yapıcı ve ateş düşürücü olarak içten, antiseptik olarak da dıştan kullanılır.
Kaynak: AnaBritannica Genel Kültür Ansiklopedisi, Cilt 6
Penelophe
02-11-2007, 07:40
Çınar, Çınargillerden büyük boylu ağaç (Platanus). Boyu 30 metreye kadar ulaşır. Yeşilimsi gri kabuğu vardır ve zamanla parça parça ayrılır. Yaprakları el ayası biçiminde ve parçalıdır. Dikenli olan meyveleri kömeç biçimindedir. Doğu Çınarı (Platanus Orientalis), türü arasında en çabuk gelişenidir, anayurdu Anadolu'dur. Çınar, bahçe ve parklarda gölge ve süs ağacı olarak kullanılır. Marangozlukta ve yakacak olarak yararlanılır.
Kaynak: Sabah Genel Kültür Ansiklopedisi, Cilt 1
quercuslover
10-11-2007, 16:58
Çınar ağacının 10 farklı türü bulunmaktadır.[B]Çevre kirlenmesine en dayanıklı ağaçlar oldukları için kentlerde yaygın biçimde yetiştirilirler.
Kaynak : Grolier
Penelophe
10-11-2007, 21:37
Sayın Quercuslover, Vikipedi'ne kalırsa da 13 türü var.
Chiapas çınarı (Platanus chiapensis)
Gentry çınarı (Platanus gentryi)
Kerr çınarı (Platanus kerri)
Meksika çınarı (Platanus mexicana)
Platanus nobilis
Oaxaca çınarı (Platanus oaxacana)
Batı çınarı (Platanus occidentalis)
Doğu çınarı (Platanus orientalis)
California çınarı (Platanus racemosa)
Rzedowski çınarı (Platanus rzedowskii)
Arizona çınarı (Platanus wrightii)
Platanus wyomingensis
Londra çınarı (Platanus x acerifolia) (P. occidentalis x P. orientalis melezi) (Kaynak (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87%C4%B1nar))
Ben bu yüzden şimdiye kadar yazdıklarımı somut kaynaklardan oluşturmaya çalıştım.
Bulduğunuz kaynaklardaki bilgileri bizimle böyle kısacık değilde uzun uzun paylaşsanız ne güzel olur. Umarım yazarsınız..
quercuslover
12-11-2007, 00:17
İkiçeneklilerin çınargiller familyasından ulu bir ağaçtır.El ayasını andıran geniş yaprakları vardır.Bu sayede altına koyu bir gövde verir.Çınarın ana yurdu Anadoludur.Ağacın gövdesi yeşilimsi kül rengi kabuklarla kaplıdır,bu kabuklar zamanla enli tabakalar halinde kalkarlar.Çınarın çiçekleri birevciklidir, yani erkek ve dişi organları ayrı ayrı çiçeklerde ama, aynı kök üzerindedir.Bu çiçekler ceviz büyüklüğünde ve yumuşak topçuklar biçimindedir. İkisi üçü birer sap üzerinde dururlar.
Çınar kolay yetişen bir ağaçtır.Soğuklardan dondan pek etkilenmez. Tahtası zamanla çatladığından doğramacılıkta pek kullanılmaz.
Çınar çok uzun ömürlü bir ağaçtır, 500-2000 yıl kadar yaşayabilir.Yaşlandıkça gövdesinde geniş yarıklar meydana gelir, bu yarıklar kimi ulu çınarlarda birer oda büyüklüğünde bile olabilir.
Çınar, Avrupa'ya Anadolu'dan geçmiştir.
Kaynak : Hayat Ansiklopedisi :)
burhan muştu
12-11-2007, 19:40
çınarların tohum ile üretimi hakkında bilgilenmek istiyorum teşekkürler
quercuslover
12-11-2007, 22:38
İnternetten bulduğum bazı çınar resimleri bu ağacı tanımamıza yardımcı olacaktır:
24370 24371
Penelophe
12-11-2007, 22:48
..Tohumlarının çimlenme yüzdesi yüksektir. Rutubetli mineral topraklarda kolaylıkla çimlenebilir.
Sayın Burhan Muştu, öğrenmek istediğiniz başka bir şey varsa lütfen belirtin.:)
Penelophe
12-11-2007, 22:57
..Çınar çok uzun ömürlü bir ağaçtır, 500-2000 yıl kadar yaşayabilir..
Kaynak : Hayat Ansiklopedisi :)
..Genç yaşlardan itibaren hızlı bir büyüme yaparlar ve çok kalın çaplara ulaşır, Ulu ağaç halini alırlar, 500-600 yıl yaşarlar...
Kaynak: Prof. Dr. Asuman Efe ve Prof. Dr. Faik Yaltırık'ın Dendroloji adlı kitabından alıntıdır.
Çınargillerin yaşı hakkında iki farklı kaynak iki farklı bilgi sunuyor. Doğruyu nasıl bulacağız?
Şöyle düşünmek doğru olabilir mi, ikilemde kalındığı zaman, ansiklopedilerin derlemeler halinde yazıldığı göz önüne alınırsa, ansiklopedik bilgi yerine uzmanların yazdığı bilimsel bilgi kabul edilebilir mi? (Sadece mantık yürütmeye çalışıyorum)
quercuslover
12-11-2007, 23:04
sayın penelope araştırmacıların yazdığı bilimsel kaynakları esas almak ******* daha doğru olur ancak ansiklopedilere ulaşmak daha kolay olduğu için öncelikle oraya başvurduyoruz.
Penelophe
13-11-2007, 07:49
Haklısınız, ansiklopedilere ulaşmak daha kolay.:)
burhan muştu
19-12-2007, 21:10
Çınar tohumlarının ne zaman toplanacağı,ekim zamanı ve bakımı konusunda bilgi istiyorum teşekkürler.
kuçukamazon
20-12-2007, 11:22
Çınarları hiç sevmem...Hiç tropik değiller...
Selahattin Yılmaz
20-12-2007, 20:56
Sevgili burhan muştu, çınar tohumlarını baharda nisan ayına kadar dalından toplayabilirsiniz. Eğer ekecekseniz mart ayında toplayın iyice yıkayıp tüylü yaprakları mümkün olduğunca tüylerinden ardındırın ve hemen ekin.
Penelophe
16-01-2008, 22:11
Konu başlığını Çınargiller (Platanaceae) olarak değiştirsek iyi olur..
Sayın Küçük Amazon Çınarları sevmeyebilirsiniz.Tropik bitkiler de güzeldir ancak kendi bölgemizde yaşıyor bu ağaç.Ötelere gitmek yerine önce önümüzdeki güzellikleri görebilsek çok şey fark edecek belki de.Hiç tropik değil denilerek sökülüp yokedilen onlarca yerli bitki gördüm.(dağ çilekleri, zeytinler, ardıç ağaçları...)Bu anlayıştan vazgeçilmeli bence.
Teşekkürler
quercuslover
06-02-2008, 12:34
Ülkemizin toprak ve iklim yapısına uygun (doğal) bitki örtüsüne öncelik verilirse ağaçlandırma **** erozyonla mücadele çalışmaları daha başarılı olur.çınar,meşe.ardııç vs..kadar toprağa ve çevresine faydalı ağaçlar dururken.
ağaçsever2
26-03-2008, 18:23
bn çınar tohumu hakkında bilgi alabilirmiyim. Ağacın dallarından sarkan salkım şeklinde ki şeyler tohumu mu?Nasıl ekmemiz gerekiyor ? :confused:bilgi verebilirseniz sevinirim teşekkürler.;)
kazim polat
26-03-2008, 20:57
Hoşgeldin ağaçsever2.
Evet o topcuklar tohum.Binlercesi bir araya gelerek oluşturuyorlar o topu.Yapman gereken o topu ufalayıp bir gece suda beklettikten sonra o minik tohumları toprakla karıştırıp ekmek.Hatta bir de mantar ilacıyla(pomarsol olabilir)kararsan çimlendiklerinde mantardan ölmezler.Ektikten sonra üzerini ince bir toprak tabakasıyla ört,çimleninceye kadar günün sıcak saatlerinde,çimlendikten sonra da serin saatlerinde sula.Arada mantar ilacı ve gübre vermeyi ihmal etme.Yalnız acele et tohum ekmenin son zamanları!
ağaçsever2
27-03-2008, 15:51
soruma sonunda cvp alabildim sağol.;)
kazim polat
30-03-2008, 21:28
Ne demek, her zaman.
mrucaksavar
25-05-2008, 18:57
mayis sonlarindayiz ama cinar agaclarinin uzerinde hala o tohum toplarindan mevcut
yesillerden birkacini topladim gecenlerde, bunlari ekme imkani var midir yoksa seneye mart nisan ayini mi beklemek gerekir,
son soru olarak da kurumus toplardan mi almak gerekir yoksa yesillerden alip kurutmak mi ?
Dip sürgünlerinden toplasak yetiştirebilirmiyiz?
quercuslover
22-06-2008, 13:55
Forumda çınar ağacının çeliklede üretilebileceği yazıyor.
Penelophe
29-06-2008, 02:34
Mrucaksavar, tohum toplamak için en uygun zaman Ekim, Kasım aylarıdır. Henüz dağılmamış olan tohum muhafazalarının toplanmasıyla elde edilen tohumlar 1-3 yıl kadar saklanabilirler. Tohumlar hava girmeyen kaplarda kuru muhafaza edilir. Mayıs ayı tohum toplamak için çok erken, o tohumlardan verim alamazsınız.
Mart, Nisan, Mayıs ayları ideal tohum ekim zamanıdır. Kış sonu ağaçlardan toplanan meyveler ufalanıp ayrıldıktan sonra tohumlar kumla karıştırılıp, doğrudan ekilir.
Svly, dip sürgünlerinden derken eğer köklü olarak ayırırsanız bu mümkün, tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım.:)
Qercuslover; çınarların çelikle üretimi yapılmaktadır, hormon köklendirmeyi hızlandırır.
Forumda çınar ağacının çeliklede üretilebileceği yazıyor.
Evet bu mümkün ben geçen yıl kışın aldığım bir **** iki yıllık çelikler ekmiştım aşağı yukarı hepsi köklendi. Kolay kökleniyorlar.
Mrucaksavar,
Svly, dip sürgünlerinden derken eğer köklü olarak ayırırsanız bu mümkün, tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım.:)
[.
sn penelophe verfdiğiniz bilgi için çook teşekkür ederim. evet köklü olarak ayırmaktan bahsetmiştim. :)
Yüzyılları devirebilecek çınarlar olmasını istediğim fidanlarım.
Bu dönemde oldukça iyi gelişiyorlar.:rolleyes:
Henüz batı çınarı mı doğu çınarı mı bilmiyorum
quercuslover
21-07-2008, 21:33
Sayın haki197 çeliklemi ürettiniz yoksa tohumdanmı?
meadowsons
22-07-2008, 11:03
Bunlar tohumla üretime benziyor
Eğer tohumla üretmişseniz nasıl yapıldığını bizimle paylaşırmısınız sayın haki197...?
Sayın haki197 çeliklemi ürettiniz yoksa tohumdanmı?
Meadowsons haklı bunlar tohumdan üretim. Bunu nasıl başardığıma gelince;
Nisan sonu İstanbul'daydım, eşimin en yakın arkadaşıyla anneannesini ziyarete gitmiştik. Müstakil evinin bahçesinde koparılmış çınar dalları üzerinde tohumlar dikkatimi çekti. Bunları bir kağıt parçasına sararak yanıma aldım. Memlekete döndüğümde, forumda yazan bilgilere göre tohumların etrafındaki tüycükleri yıkayarak uzaklaştırdım. Daha sonra saksıya dağınık bir şekilde yerleştirdim, üzerini ince bir tabaka toprakla kapatıp üstüne hafif bir baskı uyguladım. 2-3 günde bir sulayarak çıkmalarını bekledim ve sonuç yukarı da göründüğü gibi...
Geçen yıl yaptığım denemede tohumların tüylerini uzaklaştırmamıştım ve başarısız olmuştum. Bu yüzden yıkama işleminin önemli olduğunu düşünüyorum.
quercuslover
22-07-2008, 20:15
Tohumlar ne sürede çimlendiler?
Yanlış hatırlamıyorsam 15-20 günü bulmuştu.
İlk filizlendiği zaman ulu çınar bundan mı gelişiyor demiştim. Çünkü çok küçük görünüyorlardı. Başlangıçta çok yavaş gelişiyorlardı, fakat daha sonra büyüme hızları arttı.
Hadi hayırlısı...
meadowsons
24-07-2008, 12:40
Sayın haki197, yaklaşık kaç adet tohumdan kaç adet çimlendirdiniz yani çimlenme oranı nedir bilgi verirmisiniz?
Forumda, çınar tohumlarının çimlenme oranı yüksektir yazıyor ama benim çimlendirme oranım yanılmıyorsam %25-30 arasında gerçekleşti.Yanılmıyorsam dedim çünkü tohumların sayısını kesin olarak hatırlayamıyorum.
Sayın Meadowsons sizin de denemeleriniz varsa paylaşır mısınız?:confused:
Penelophe
25-07-2008, 00:59
Çimlenme oranı tohuma göre değişir. Forumda sağlıklı tohumlara göre oran yazılmıştır. Elinizdeki bütün tohumların sağlıklı olduğundan emin misiniz?
teşekkürler penelope.
bir de şu finike'deki mutantların yerini tarif etsen:)
o taraflara gittiğimde onları görmek isterim.
bir de;ülkemizde iki çınar türü olduğunu söylüyorsunuz,doğu ve batı diye.
gördüğüm kadarıyla bize dışaradan gelen tür batı çınarından ziyade onun
doğu ile hibridi olan ''londra çınarı''.batı çınarı pek yok bizde.
tekrar teşekkür.:)
Çimlenme oranı tohuma göre değişir. Forumda sağlıklı tohumlara göre oran yazılmıştır. Elinizdeki bütün tohumların sağlıklı olduğundan emin misiniz?
Sağlıklı tohumları nasıl ayırt edebiliriz ?
meadowsons
01-08-2008, 06:32
Benim tohumla çınar yetiştirmek için denemelerim olmuştu (ama bu foruma gelmezden önceydi bu denemelerim ) hepsi de olumsuz denemeler .
Ben ne tohumları yıkadım ne de tohumları zamanında topladım bu yüzden başarısız olduğumu düşünüyorum .
Ama önümüzdeki sefere yine bi deneme yapıcam ama forumda söylenenlere göre tabi...
Umarım başarılı olursunuz. Emekleriniz boşa çıkmaz inşallah.
meadowsons
03-08-2008, 13:56
inşallah...
Penelophe
03-08-2008, 18:12
Sağlıklı tohumları nasıl ayırt edebiliriz ?
Bunun için genelde su dolu bir kaba tohumlar konuluyor ve dibe çöken tohumlar sağlıklı oluyor ama çınar tohumları için de bu yöntem geçerli olur mu tam olarak bilemiyorum..
meadowsons
03-08-2008, 20:33
Sevgili burhan muştu, çınar tohumlarını baharda nisan ayına kadar dalından toplayabilirsiniz. Eğer ekecekseniz mart ayında toplayın iyice yıkayıp tüylü yaprakları mümkün olduğunca tüylerinden ardındırın ve hemen ekin.
tohum toplamak için en uygun zaman Ekim, Kasım aylarıdır. Henüz dağılmamış olan tohum muhafazalarının toplanmasıyla elde edilen tohumlar 1-3 yıl kadar saklanabilirler. Tohumlar hava girmeyen kaplarda kuru muhafaza edilir. Mayıs ayı tohum toplamak için çok erken, o tohumlardan verim alamazsınız.
Mart, Nisan, Mayıs ayları ideal tohum ekim zamanıdır. Kış sonu ağaçlardan toplanan meyveler ufalanıp ayrıldıktan sonra tohumlar kumla karıştırılıp, doğrudan ekilir.
Ben çınar tohumu ekmeyi düşünüyorum
Ama bu iki mesaj sanki çınar tohumu toplama konusunda farklı zamanları gösteriyor acaba en uygun zaman "Eğer ekecekseniz mart ayında toplayın" mı yoksa "tohum toplamak için en uygun zaman Ekim, Kasım aylarıdır" mı ?
teşekkürler...
Penelophe
04-08-2008, 02:04
Selahattin Bey daha iyi bilir fakat Mart ayı çok geç gibi geldi bana, en azından bu sayfanın ilk mesajlarında belirttiğim kaynaklarda Mart ayında tohum toplamaya ilişkin bir bilgi bulamadım. Tohum toplamak için en uygun zamanın Ekim, Kasım ayları olduğu belirtilmiş.
Belki kış sonu (Şubat-Mart) toplamanın mantığı şu olabilir; kış süresince dallarda kalan tohumlar soğuğun etkisiyle katlamaya maruz kalırlar, buda kış sonu toplanan tohumların çimlenme oranını yükseltebilir.
Daha önceki mesajlarımda tohumların kuru ve hava almayan kaplarda muhafaza edilmesi gerektiğinden bahsetmiştim, Ekim-Kasım gibi topladığınız tohumları böyle muhafazalarda kış sonuna kadar buzdolabında saklayarak da katlama yapabilirsiniz.
Not:İlk parağraftan sonrası şahsi fikrim olduğundan yanlış da olabilir, Selahattin Bey burayı okuyup bizi andınlatacaktır diye düşünüyorum.
meadowsons
04-08-2008, 06:56
verdiğiniz cevap için teşekkürler biraz daha aydınlandım şimdi...
Okul inşaatına başladık...
Bahçesinde çınar ağacı olsun istiyoruz. İstiyoruz ki kültürümüzün bir parçası olan, geçmişimize tanıklık etmiş bir tür okul bahçemizi renklendirsin...
Daha önce çınar ağacı yetiştirmedim. Tohumdan mı yetiştirsek yoksa hazır mı alsak? Dikiminde nelere dikkat etmemiz gerekir? Çabuk gelişmesi için neler yapmalıyız?
Bana sorarsanız hazır fidan alırsanız daha iyi olur. Çünkü tohumdan fidan olana kadar geçen süre yanılmıyorsam 2-3 sene. Bu süreyi beklememiş olursunuz, okulunuz daha kısa sürede yeşillenir. Ama ben sabırlıyım kendi yetiştirdiğim fidanım olsun diyorsanız saygı duyarım.
darkfriairs
28-08-2008, 15:49
Herkesin kendince bir fikri vardır, ben tohumdan itibaren yetiştirme tarafındayım, varsın uzun sürsün :)
Penelophe
27-09-2008, 12:57
Moso, okul bahçesinde olacağı için fidan almanızı tavsiye ediyorum zira her çocuk oyun oynarken tohumdan yeni çıkan fidanlara dikkat etmeyebilir.
Çabuk gelişmesi için bu başlığı okumanız ilk etapda yardımcı olacaktır size, başlıkta gerekli bilgiler mevcut.
Okul inşaatına yeni başladık. 2 yıl sonra ilk öğrencilerini ağırlayacak. İnşaat süresince büyütebildiğim kadar büyütmeliyim çınar ağaçlarını... Ağaçları diyorum çünkü okulun yurdu, lojmanı spor salonu derken çevrelerinde ağaç dikecek baya bir yer bulacağım:D Bahçesi çok müsait. Annemin köyünde eski bi çınar ağacı var. Çevresinde de irili ufaklı fidanlar yetişmiş. Onlardan 3 adet alsam köklerine zarar vermeden, yaşatabilir miyim?
İstanbulda hep eski okulların bahçesindeki o koca çınarları hayranlıkla seyretmiştim. 50 yaşıma geldiğimde sanırım görkemli çınar ağaçlarını kendi içlemizdeki okulumuzda da görebileceğim :p
Penelophe
27-09-2008, 13:11
Dediğiniz gibi köklere fazla zarar vermeden söküm yapabilirseniz, sulamasını ihmal etmezseniz yaşatmamanız için bir neden yok.:) Gelişmeleri bizimle de paylaşın lütfen, kolay gelsin.
Harika o zaman:p teşekkür ederim sayın Penelophe...
İnşaatın peysajı bitinceye kadar büyükçe bi saksıda bakmam lazım çınarlara... İşler bittikten sonra dikebilirim okulun bahçesine. İnşaatta başılarına ne geleceğini bilemem:(
Forumda çınar ağacının çeliklede üretilebileceği yazıyor.
Arkadaşım ben bu çelikle üretme konusunu göremedim. Çelikle üreten arkadaş var ise tecrübelerini burada paylaşabilir mi?
(çelik nezaman alınmalı,su içinde bakletimeli mi,ne kadar bekletilmeli,ortam sıcaklığı ne olmalı....)
Sayın elnino aradığınız çelikleme bilgilerine şuradan ulaşabilirsiniz ;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1250
sayın elnino aradığınız çelikleme bilgilerine şuradan ulaşabilirsiniz ;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1250
sağol dostum
nerkinozturk
26-12-2008, 15:31
Arkadaşlar,
Bugün Salihli'de yol üzerinden bir doğu çınarı ağacından 5-6 adet tohum aldım. Hafta sonu yukarıda belirtilen şekilde yıkayıp ekim yapacağım. Sonuçları sizinle paylaşırım. Sanırım mevsim itibari ile uygun, geç veya erken değil. Bakalım sonuç nasıl olacak.
Sevgiler,
pinusnigra
28-12-2008, 18:02
merhaba:) ben bir peyzaj şirketinde teknikerim.
2-3 gün önce bir müşterim çınar fidanı istemişti.ısrarla küçük istediği için dikkatimi çekti sordum ne için? diye.
yeni çocuğu olduğunu ve adını çınar koyduklarını onun doğumu için,onunla birlikte büyüsün diye fidan istediğini söylemişti.
gerçekten çok hoşuma gitti.herkes çocuğu için 1 fidan dikse ne güzel olur değilmi?
Herkes bu bilinç seviyesine ulaşsa çok şey değişir.
Bu davranış bir de her yaş günü için olsa, dikim alanı olmayanlar için belediyeler kamusal bir alan belirlese ...:D:D çok güzel olur.
Çınar uzun ömürlü olarak yeni nesile de hatıra kalabilir.
Evin 4,5 5 metre ötesinde çınar kendiliğinden çimlendi ve şimdi 15 cm kutrunda 10 m yi aşkın boyu oldu tepe kesimi yapmayada kıyamıyorum. Kendisini nasıl keseceğim. Evin temeline zarar olur mu? Kök sistemide tabana değil evin arkasına doğru, erik ve diğer bitkilerin altından geçiyor. Ne yapmalı?
nerkinozturk
18-01-2009, 01:51
Bence evin temeline zarar verene kadar o ev yenisi ile değişir hatta hepimiz tarih oluruz :)gibime geliyor. Bence ellemeyin.
Bugün parktaki çınar ağacından 2 adet (2 top şeklinde) tohum kopardım.Forumda anlatıldığı gibi tohumları yıkayrak büyükçe bir saksıya ektim.Umarım çimlenirler.İnşaallah çimlendikten sonra sıksık fotoğraflarını çekerek foruma göndereceğim.
Cahide Kartal
28-02-2009, 22:11
Bugünlerde çınarların diplerinde hava şartları sebebiyle ıslak ve parçalanmış kozalaklar var yıkayıp hemen eksek çimlenirler mi ?
Cahide Kartal
26-03-2009, 11:07
Yukardaki mesajımdan sonraki günlerde bulduğum kozalaklardan birini ovalayıp ektim yıkayamadım cünkü çimlenmeye başlamışlardı bile.Ama o iki yaprak olup çıkanlar da ölüyorlar .Sebebini anlayamadım.
69143
bohemian
27-03-2009, 15:54
Bu kış sonu yıldız'daki ulu çınarların dibinden toplayıp toprağa serptiğim,hayata 1-2 gün önce merhaba diyen bıcırıklarımın fotoğrafı
http://img91.imageshack.us/my.php?image=nar.jpg
Topladığım tohumları,soğuk katlama yapmadan toprağa ektim,zaten tohumlar bütün kışı ağaç dalında geçirdiklerinden doğa bu işlemi benim yerime yapmış oldu.
meadowsons
27-03-2009, 18:10
[QUOTE=bohemian;388079]Bu kış sonu yıldız'daki ulu çınarların dibinden toplayıp toprağa serptiğim,hayata 1-2 gün önce merhaba diyen bıcırıklarımın fotoğrafı
http://img91.imageshack.us/my.php?image=nar.jpg
fotografl derken? ben fotograf göremiyorum
Alonesmaug
23-05-2009, 10:57
Okulun bahçesinden 2 tane çınar kozalağını alıp eve getirdim.Yıkayıp tüylerinden arındırdım.Nemli bir toprağın 1 cm altına ektim hepsini,yaklaşık %80 i çıktı.Biraz büyüyünce keratalar,fotoğraflarını paylaşırım inşallah.
meadowsons
23-05-2009, 13:39
Okulun bahçesinden 2 tane çınar kozalağını alıp eve getirdim.Yıkayıp tüylerinden arındırdım.Nemli bir toprağın 1 cm altına ektim hepsini,yaklaşık %80 i çıktı.Biraz büyüyünce keratalar,fotoğraflarını paylaşırım inşallah.
1 cm derinlik çınar için fazla değil mi?
Ben çınar için optimal derinliğin toprak yüzeyine merdane yardımıyla bastırılması şeklinde diye biliyordum.
Bana da biraz derin geldi ama %80 başarı varsa derinlik uygun olmalı. Yine de fazla derine ekmemek lazım 'meadowsons' ın dediği gibi.
Alonesmaug
26-05-2009, 11:06
Toprağı yeni aldım yani geçirgen ve nemliydi.Hal böyle olunca 1 cm derin sayılmaz.Resimlerini ekliyorum.Daha çok küçükler ve beklediğimden yüksek oranda çıktıkları için sıkışıklar. Nasıl ayırabilirim?
http://img291.imageshack.us/img291/8762/dsc07162.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/5463/dsc07163.jpg
sercinyo
28-06-2009, 02:50
Çınar ağacı yapraklarının, büyük ve kart olanlarını iyice yıkayıp iki dakikadan fazla kaynamamasına dikkat ederek elde edilecek suyunun içilmesinin vücuttaki kireçlenmeden doğan rahatsızlıklara iyi geldiği ve bu yöntemin asgari iki ay kadar uygulanması durumunda kireçlenmenin ortadan kalktığını gözlemlemiş.
Kaynak: Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu
tohum arıyorum nasıl bulurum
Alonesmaug
08-10-2009, 10:37
Sayın ordu112 çınar ağacından sarkan top şeklindeki meyveyi bir şekilde al.Sonra onun içinden çok fazla tohum çıkıyor.
Sayın alonesmaug sizin çınarlardan ne haber. Çıktıklarını gördük ama sonrasını bilmiyoruz ;)
Alonesmaug
09-10-2009, 20:51
Malesef bilmediğim bir sebepten dolayı bazıları kurudu bazıları da kuşların hışmına uğradı.İlk denememdi ve çimlendirme konusunda başarılı oldum.Aslında belki 1-2 tane ancak çıkar diye sık sık ekmiştim ama çok çıkınca ilgilenemedim.Çok hassas oluyorlar malesef.İlk 6 ay özellikle ilgilenmek lazım yetiştirebilmek için.Şu sıralar az sayıda ve itinayla ekip yetiştirmeyi düşünüyorum.2. denememde dikilebilir bir boyuta getirmeyi planlıyorum umarım başarılı olurum.
bernacyhn
15-10-2009, 12:23
Yeni taşındığım sitenin bulunduğu cadde üzerinde büyükçe bir çınar ağacı var. Onu görünce buraya uğrayayım ve bilgi alayım dedim. Çimlenmesi zannettiğimden daha kolay oluyormuş. Umarım hepinizinki anıt ağaç olacak kadar büyürler.
Meyveleri toplayıp ilk denememi yapmak istiyorum en kısa zamanda. Hepimize kolay gelsin
Alonesmaug
15-10-2009, 22:34
Yeni taşındığım sitenin bulunduğu cadde üzerinde büyükçe bir çınar ağacı var. Onu görünce buraya uğrayayım ve bilgi alayım dedim. Çimlenmesi zannettiğimden daha kolay oluyormuş. Umarım hepinizinki anıt ağaç olacak kadar büyürler.
Meyveleri toplayıp ilk denememi yapmak istiyorum en kısa zamanda. Hepimize kolay gelsin
Tohumları bahar başı gibi toplamalısın.Zaten top şeklindeki meyve eline alınca yüzlerce tohum halinde dağılır.Evet çimlenmesi çok kolay ama asıl mesele çimlendikten sonra büyütebilmekte.İşte bunu başarabilirseniz çok güzel olur.Çok küçük ve hassas oluyorlar ilk çimlendiklerinde.Ama çok fazla tohum olduğu için çok fazla şans demektir elbet birini büyütürsünüz.Kolay gelsin.
bernacyhn
15-10-2009, 23:17
Sabırsızlıkla baharı bekleyeceğim.. Ben onlara gözüm gibi bakarım :)
shapsough
16-10-2009, 11:06
Bunu deneyeceğim, başarırız inşaAllah. Katlama yapılmıyor sanırım.
bernacyhn
17-10-2009, 18:33
katlama nedir acaba merak ettim daha önceki mesajlarda da geçmişti...
shapsough
17-10-2009, 20:11
Şimdiye kadar okuduklarımızdan aklımda kalanlar, özetle; toprakla buluşacak olan tohumların nemli bir toprak veya kum gibi maddeler arasında bekletilme durumuna deniliyor. Amaç elimdizde varolan tohumun embriyosunu çimlenme olgunluğuna hazırlamaktır. Birde bunun normal sıcaklıktan daha soğuk olan bir yere (buzdolabı vb.) konularak yapılan şekli var.
Samsunlu55
17-10-2009, 20:21
O kadar üzerinde durmadım ama anladığım kadarıyla yapılma amacı soğuklama süresini tamamlamamış tohumu soğuk bir ortamda bir süre bekleterek soğuklama süresinin tamamlatılması olayıdır.
shapsough
17-10-2009, 20:56
1
108560
2
108561
3
108562
4
108563
Okuduklarıma göre yaptıklarımın bir örneği yukarda. Aslında tek bir örnek o, çünkü yaptıklarımın tatmin edici olmadığını düşünüyorum. En azından ben yaptığımdan pek bişey anlamadım. Çınar ağacının tohumlarını bu zamanda mı almamız gerekiyor¿ tekrardan sormak isterim.
Birinci resimde bu gün büyük bir çınar ağacından almış olduğum tohum var. İkinci resim aynı tohumun ortadan kesilmiş hali. Üçüncü resim yaklaşık 5-10 dakika arasında temizlemiş olduğum tohumdan kalan kalıntılar (O kalıntıların küçük bir tohumdan çıktığını hatırlatmak isterim, küçük bir çaık ile bu işlem pekde kolay olmuyor inanın :rolleyes: ). Dördüncü resim de tohumumuzun kendisi olsa gerek.
Şimdi yaptığımız işlemin doğruluğunun bilir kişiden teyid edilmesini istemek benim ve beraberimde çınar ağacını tohumlama yöntemi ile yetiştirmek isteyen diğer müdavimlerin en doğal hakkı diye düşünüyorum ;) .. Yapılacak açıklamalar için sabırsızlıkla bekliyor olacağız. Sizi seviyorum arkadaşlar.
Alonesmaug
17-10-2009, 21:19
1
http://img42.imageshack.us/img42/3244/dsc03605orta.jpg
2
http://img527.imageshack.us/img527/7676/dsc03604orta.jpg
3
http://img158.imageshack.us/img158/5926/dsc03606orta.jpg
4
http://img207.imageshack.us/img207/4/dsc03615orta.jpg
Okuduklarıma göre yaptıklarımın bir örneği yukarda. Aslında tek bir örnek o, çünkü yaptıklarımın tatmin edici olmadığını düşünüyorum. En azından ben yaptığımdan pek bişey anlamadım. Çınar ağacının tohumlarını bu zamanda mı almamız gerekiyor¿ tekrardan sormak isterim.
Birinci resimde bu gün büyük bir çınar ağacından almış olduğum tohum var. İkinci resim aynı tohumun ortadan kesilmiş hali. Üçüncü resim yaklaşık 5-10 dakika arasında temizlemiş olduğum tohumdan kalan kalıntılar (O kalıntıların küçük bir tohumdan çıktığını hatırlatmak isterim, küçük bir çaık ile bu işlem pekde kolay olmuyor inanın :rolleyes: ). Dördüncü resim de tohumumuzun kendisi olsa gerek.
Şimdi yaptığımız işlemin doğruluğunun bilir kişiden teyid edilmesini istemek benim ve beraberimde çınar ağacını tohumlama yöntemi ile yetiştirmek isteyen diğer müdavimlerin en doğal hakkı diye düşünüyorum ;) .. Yapılacak açıklamalar için sabırsızlıkla bekliyor olacağız. Sizi seviyorum arkadaşlar.
Hemen yanlışlarını düzeltmek isterim.1. resimdeki yani bugün aldığın meyvedir ve daha olgunlaşmamıştır.Bu mevsimde hiçbir çınar ağacından olgunlaşmış tohum bulamazsın.Bahar başında olgunlaşır meyvesi.Zaten o top gibi meyveyi eline aldığın an olgunsa dağılır elinde.Üfeleyince uzun piramit şeklinde tohumlar kalır son resimdekinin çınar tohumuyla alakası yok.O yüzden sabırla bahar başını bekle Sonra belirlediğin bir çınardan 1 tane meyve alsan yeter.İçinden çok fazla tohum çıkacaktır zaten.Sonra o tohumları bir bir üşenmeden tüylerinden arındır ve tohuma katlama gibi hiçbir müdahelede bulunmadan toprağın 1 cm altına ek.10-15 gün sonra da çıkar topraktan.Resmini eklediğim topraktan çıkmış halleri,tohumları da görebilirsin.
Samsunlu55
18-10-2009, 00:21
Elimde 1,5 sene önce koparıp nasıl ekeceğimi bilmediğimden ekmediğim çınar tohumu var eksen hala yaşama şansı var mıdır? Bahara kadar bekler mi? 1,5 senedir nasıl sakladın diyenler olacaktır ama saklamışım işte:D
shapsough
18-10-2009, 00:42
Hemen yanlışlarını düzeltmek isterim.1. resimdeki yani bugün aldığın meyvedir ve daha olgunlaşmamıştır.Bu mevsimde hiçbir çınar ağacından olgunlaşmış tohum bulamazsın.Bahar başında olgunlaşır meyvesi.Zaten o top gibi meyveyi eline aldığın an olgunsa dağılır elinde.Üfeleyince uzun piramit şeklinde tohumlar kalır son resimdekinin çınar tohumuyla alakası yok.O yüzden sabırla bahar başını bekle Sonra belirlediğin bir çınardan 1 tane meyve alsan yeter.İçinden çok fazla tohum çıkacaktır zaten.Sonra o tohumları bir bir üşenmeden tüylerinden arındır ve tohuma katlama gibi hiçbir müdahelede bulunmadan toprağın 1 cm altına ek.10-15 gün sonra da çıkar topraktan.Resmini eklediğim topraktan çıkmış halleri,tohumları da görebilirsin.
Alonesmaug; çok teşekkür ederim. Çakı ile temizlediğim tüyümsü bölüm tohum mu acaba?
Eğer öyle ise zavallı tohumlara neler çektirdim yahu :( .. Dediklerinizi aynen uygulayacağım. Eğer o zaman geldiğinde hala yaşıyor isem çimlenecek tohumları sizlerle paylaşacağım. Esen kalınız..
shapsough
18-10-2009, 00:43
Elimde 1,5 sene önce koparıp nasıl ekeceğimi bilmediğimden ekmediğim çınar tohumu var eksen hala yaşama şansı var mıdır? Bahara kadar bekler mi? 1,5 senedir nasıl sakladın diyenler olacaktır ama saklamışım işte:D
Umarım zamanı geçmemiştir. Çimlendirdiklerini görmekten zevk alırız.. Elinde fazlası varsa bende isterim ;)
Samsunlu55
18-10-2009, 12:05
Umarım zamanı geçmemiştir. Çimlendirdiklerini görmekten zevk alırız.. Elinde fazlası varsa bende isterim ;)
Bendekiler yıllanmış çimlenmeyebilir. Eski adliyenin arkasında ulu çınarlar var tohumu ordan alabilirsin;)
Alonesmaug
18-10-2009, 14:41
Alonesmaug; çok teşekkür ederim. Çakı ile temizlediğim tüyümsü bölüm tohum mu acaba?
Eğer öyle ise zavallı tohumlara neler çektirdim yahu :( .. Dediklerinizi aynen uygulayacağım. Eğer o zaman geldiğinde hala yaşıyor isem çimlenecek tohumları sizlerle paylaşacağım. Esen kalınız..
Tüylerin arasındakiler kısmen yeşil olanlar tohum.Olgunlaşınca kahverengi oluyor.Baharı bekle sabırla.
Alonesmaug
18-10-2009, 14:49
Bendekiler yıllanmış çimlenmeyebilir. Eski adliyenin arkasında ulu çınarlar var tohumu ordan alabilirsin;)
Çİmlenme ihtimali yüksek bence.Deneyin o tohumları.Ağaç tohumları(kestane,ceviz,meşe palamudu gibi besin değeri yüksek tohumlu olanlar hariç) en azından 2 yıl kadar dayanır.
shapsough
18-10-2009, 17:03
Bendekiler yıllanmış çimlenmeyebilir. Eski adliyenin arkasında ulu çınarlar var tohumu ordan alabilirsin;)
Burda da çok sayıda çınar ağacı mevcut. Taa oralara gelmeme gerek yok sanırım :)
Samsunlu55
18-10-2009, 21:57
Burda da çok sayıda çınar ağacı mevcut. Taa oralara gelmeme gerek yok sanırım :)
Evet gelmenize gerek yok ovada ve dere kenarlarında bol sayıda bulunuyor. Ayrıca Belediye Evleri kavşağından Tekkeköy kavşağına kadar 10 km'lik yoldada 2,5 yaşlı çınarlar mevcut bazılarında meyvede var.
zulkufhacettepe
30-10-2009, 22:11
Denizli'nin ÇINAR diye bir mahallesi olduğunu, ÇINAR adında meydanı olduğunu ve Denizli Belediyesince ANIT ÇINARLAR olarak korunduğunu ve zarar verenlerin cezalandırıldığını, Denizlideki pamukkale vergi dairesinden sonra diğerinin adının ÇINAR vergi dairesi olduğunu biliyormuydunuz. Çınar ağacı bu memlekette seviliyor, ya sizin memlekette. :))
shapsough
07-01-2010, 19:01
Denizli'nin ÇINAR diye bir mahallesi olduğunu, ÇINAR adında meydanı olduğunu ve Denizli Belediyesince ANIT ÇINARLAR olarak korunduğunu ve zarar verenlerin cezalandırıldığını, Denizlideki pamukkale vergi dairesinden sonra diğerinin adının ÇINAR vergi dairesi olduğunu biliyormuydunuz. Çınar ağacı bu memlekette seviliyor, ya sizin memlekette. :))
Çınar ağacının seviliyor olması söylediğiniz isimlere göre değerlendiriliyor ise bizim memlekette o kadar sevilmiyor ki sadece Çınar'a çınar deniliyor, birde iri yarı birini gördüklerinde ÇINAR AĞACI gibi adam derler :) ..
" Alonesmaug " bu gün yeniden kontrol ettim şu tohumcukları. Bazılar ağaçtan düşmüşler ve dağılmışlar bile. Emin olmak için elimle kontrol ettim dediğiniz kıvama gelmiş mi diye, evet tohumların hepsi o şekilde dağılıyor.. Biraz topladım ;)
karaselvi
18-01-2010, 09:22
Arkadaşlar çınarın sonbaharda uçuşan tüyleri yaya trafiğini etkiliyor heryeriniz tüy oluyor yollarda tüyler birikiyor. O yüzden tüysüz çınar dikerseniz daha iyi olur özellikle tcari olarak düşünüyorsanız.
Samsunlu55
18-01-2010, 23:17
Arkadaşlar çınarın sonbaharda uçuşan tüyleri yaya trafiğini etkiliyor heryeriniz tüy oluyor yollarda tüyler birikiyor. O yüzden tüysüz çınar dikerseniz daha iyi olur özellikle tcari olarak düşünüyorsanız.
Hele birde döküldüğü zamanlarda yağış yoksa hafif bir rüzgarla sağa sola savrularak insanı zor duruma sokarlar. Ama yinede ağaçtan inişlerini izlemek keyifli:)
Merhaba :)
Çınarlar konusunda bir deneyimi anlatmak istiyorum. İzmir Göztepe Mithatpaşa'da belediye'nin diktiği çınar ağaçları var. 2008 yılında çınar ağaçlarının gübreye verecekleri tepkiyi ve kimyasal gübrenin ne kadar etkili ve hızlı sonuçlar verebileceğini merak ederek deneyime başladım. Öncelikle mart başı gibi bir çınar ağacına 3 gün ara ile 200'er gram toplamda 400 gram kadar, pet şişese eriterek MAP verdim ve bolca suladım(pet şişe ile)
Nisan ayında toprağını nemli tutmaya özen gösterdim sulamaya devam ettim.
Mayıs ayının ortalarında amonyum sülfat 500 gram su ile eritip verdim. 7 gün sonra 200gram üre'yi su ile karıştırdım ve yine uyguladım.
Uyguladığım gübrelerin ağaca zarar verebileceğini düşünerek humik ve fulvik asid'i su ile karıştırarak 3 hafta boyunca uyguladım(haftada 1)
Sonuç olarak Çınar ağacı neredeyse apartmanın 5. katına gelip gövdesi kalınken diğer çınarlar 3. kata ancak yetişebilmekteler, gövdeleri dar ve canlı gözükmüyorlar.
Keşke demir,bakır,çinko uygulaması da yapsaymışım diyorum.
Bunun üzerine İzmir Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün Bitki fuarındaki standına gidip neden hiçbir bitkiye kimyasal gübre ve çeşitli bakımlar uygulayıp uygulamadıklarını sordum. Onlar ise bana yılda 1 kez hayvan gübresi kullandıklarını söyleyip konuyu kapatmak istediler. Hayvan gübresi kullanımının orada oynayan çocuklar için tehlikeli olabileceğini çünkü parazitleri bu şekilde alabileceklerini söyleyip, leonardit veya kompost kullanabileceklerini, hiç olmazsa sulama tanklarına sıvı gübreler koyabileceklerini söyleyip konu ile bilgi alıp ilgilenilmesinde ısrarcı olunca şikayetim ile ilgili not yazmamı ve dikkate alınacağını söylediler.
Sonuç,
2.5 senedir ne arayan var, ne mail atan, ne de Sahilyolu ve iç taraflardaki ağaçlar ile ilgilenip mevsimsel gübrelemelerini yapan. Hatta sulandıklarına bile pek rastlamadım.
karaselvi
19-01-2010, 08:06
Ağaçların çok büyümesi ne insanlar nede belediye tarafından istenmez. Özellikle derin budamaya gelen bir türse dal budak burakmazlar. Neden bu kadar budandığını sorduğumda ise yenilensin gibi saçma sapan bir cevap alıyorum.
Ağaçları yaşayan can taşıyan varlıklar olarak görmektense, ağaçları tamamen evini, yolu, binayı tamamlayan objeler olarak görmelerinden kaynaklanıyor. Görüntüden mi sıkıldılar, canları mı istedi, güvenlik endişesi mi taşıdılar hemen "budama ekibi" gelir ağaçlara bakım yapıyoruz size hizmet veriyoruz bakın ne kadar çalışıyoruz havası vererek ağaçlar budanır, özellikle İzmir'de Palmiyelerin yaprakları aşağıya inemeden tekrar tekrar budanır, çiçek vermek üzere olan Pitosporumlar kökünden kesilir, (Mustafa Kemal Sahil Bulvarı) meyve salkımlarını uzatıp meyve veren Hurmalar(Sahil yolundakiler) tam olgunlaşıp yenmeye yakın kesilip atılır.
Ne bir gübreleme, ne bir ilaçlama(Balçova,Narlıdere ve bazı semtlerdeki çamlarda ciddi böcek sorunu var) Yavru veren, çok gövdeli palmiyeler tek gövde bırakılırcasına budanır. Üçkuyular İskeleden başlayıp Üçkuyular Hava Hastanesinin bitimine kadar olan Phoenix Canariensis veya Ege Bölgesine has Phoenix, yanlarından yavru vermekteydiler derken bakım adı altında yokedildiler. Nereye kadar bu şekilde davranılır bilemiyorum ancak belli ki çalışanlar ve başında olanlarda bu konuda eğitim eksikliği içindeler.
Acaba çeşitli eğitim seminerleri ve hatta sınavları mı olmalı? Böylece herkes memnun olur.
karaselvi
19-01-2010, 21:47
Arkadaşlar tohumla uğraşmayın istediğiniz buy dalı kesip uygun bir toprağa dikin. Bu arada çınarlar sulak yerleri severler bunuda göz önünde bulundurun. Tohum hem zahmetli hemde zaman alır.
Pazarlardan da fidanı bulunabilir. Pazar günü Üçkuyular pazarında gördüm çınar fidanı.
Samsunlu55
19-01-2010, 22:45
Sayın İzmirli çok haklısın ağaçları bilip bilmeden budama alışkanlığı ülkemizde çok fazla uygulanıyor. Ortalık yerdeki hurmaları meyveleriyle birlikte daha 2 hafta önce kestiler. 100. Yıl Bulvarı'ndaki büyük çınarlarıda 3 sene önce yüksekten kesmişlerdi direk gibi çok kötü bir görüntü ortaya çıkmıştı. Şimdi heryerinden sürgünler atıp büyümeye devam ediyor. Bunun bütün sebebi belediyeler, ağaçların bakımı için veya başka bir iş için rasgele insanları işe alıp şunu yap bunu yap diyorlar. Acaba merak ediyorum belediyeler çalışanlarına bu konu hakkında hiç bir bilgilendirme yapıyor mu?..
bernacyhn
20-01-2010, 10:28
Son tartıştığınız konuyla pek alakası yok ama buradaki çınarların meyveleri tüy diye adlandırabileceğim uzuvlarını dökmeye başladılar. Yavaş yavaş topluyorum ben de onları.
Bu kadar insan bilinçlenmek için nasıl çırpınırken belediyeler insanları köreltmek için ellerinden geleni yapmakla meşguller. İstanbulda oturduğum site türünü bilmediğim bir ağaçla çevrelenmişti. 7 yılda çok güzel büyüdüler ve beton yığınlarınıın arasında o kadar iç rahatlatıcı duruyorlardı ki anlatamam. Sonra site sakinlerinden biri şikayet etmiş belediyeye. Belediyeden gelip yarı belinden kesip aldılar ağaçları. Ondan önce de yeterli ağaçlandırma yok diye siteye toplu para cezası veren belediye gelip olanı biteni de kesip götürdü. Bir sonraki yıl ağaçlar yanlardan sürgün verip tekrar büyümeye çalıştılar. Ama bu kez site yönetimi sulama yapmayıp kurumalarına izin verdi. İnsanlar çok cahil. Gerçekten. Bize para cezası veren belediyeyi kim cezalandırsın? Allah'a havale ediyorum hepsini.
bernacyhn
20-01-2010, 10:34
Yukarda tohumların dağıldığını yazmışsınız benim tüylerden arındırdığım tohumlar böyle
Yeteri kadar soğuğa tabi olmadılar, bunu biliyorum. Ama söylediklerinize göre dağılmaları gerekiyormuş. Olgunlaşmamışlar sanırım.
karaselvi
20-01-2010, 20:28
bernacyhn hanım onlar tohum değil tohumları bir arada tutan bölgedir. Aynı mısır tanelerini üzerinde bulunduran mısır kocanı gibi. siz şimdi mısır tanelerini atıp mısırın ortasını ekmeye çalışıyorsunuz gibi oldu.:p Asıl tohumlar attığınız tüylü kısımların içindeydi.
Dalından istediğiniz boyda dikebilecekken neden tohumla uğraşıyorsunuzki:rolleyes:
bernacyhn
21-01-2010, 22:42
Cahilliğin gözü kör olsun Sevgili Karaselvi, bilgilendirdiğiniz iiçin teşekkürler. Doğaya tohum kazandırmışım işte :) Baya utandım şimdi...
Otobüse binmeden önce durağın arkasındaki ağaçtan düşen meyveleri topladım bir tanesinin tüylerini saçtım etrafa :D Tüylerden çok daha büyük bir tohum beklediğim için bunların tohum olduğunu zannettim. Vay bee :) Bu da gelecekmiş benim başıma. Gülüyorum kendime ufff vallahi sizin yerinize koydum kendimi şimdi hehehhee :D :D
Benimki hobi amaçlı.. Dalından alıp dikebileceğim bir yerim yok. Burada kiracıyız ve diğer yerler hep özel mülk ya da tarla. Çam tohumlarından da fide elde ettim. Saksıda büyütmeye çalışıyorum. İlerde burada fidan üretimi yapan bir bahçe var belki oraya hediye ederim. Ya da isteyen birine veririm.
karaselvi
22-01-2010, 07:53
Bende tohumundan yetiştirmeyi denemiştim ama çimlenen tohumlar bir süre sonra çürüyordu.
Benimde bahçem yok. Kendim diktiğim ya da saksıların dibine atılan çekirdeklerden çıkan fidanları pikniğe gidince müsait bir yere dikiyorum :) Tabi su kenarları tercih edilir biz gidince onu kimse sulamaz çünkü. Yerim yok demeyin tüm türkiye sizin fidan dikilecek çok yer var. Bir şıkkınız daha var oda bonsai yapmak.
bernacyhn
22-01-2010, 10:38
Sevgili Karaselvi, bir de bonsai olayına girersem herhalde ailem isyan bayraklarını gözüme gözüme sokacaklar :D Düşündüm ben de bonsai yapmayı ama ailemin tepkisinden korkup sadece düşünmekle yetindim.
Dediğiniz gibi pikniğe gidince dikmek iyi olur. Bugün hava soğuk burada. Hava sıcaklığı devamlı değişiyor düşünün ki 1 Ocakta 22 dereceydi. İnanır mısınız çınarlar soğuklanıyorlar diye seviniyorum. Bu akşam İstanbula gidiyorum dönüşte oturduğumuz cadde üzerindeki iki çınar ağacını da elden geçireceğim. Hala gülüyorum kendime ben nasıl böyle bir şey yaptım diye hehehheh
karafatma
22-01-2010, 19:25
Bende 50-60 adet çınar fidanı vardı 30 adedini diktim ancak domuzlar saldırarak köklerini açtılar. Acaba fidanlar ölmüşmüdür. Ölüp Ölmediklerini nasıl anlarız acaba yardımcı olursanız sevinirim.
karaselvi
24-01-2010, 21:51
Çınar dayanıklıdır kolay kolay ölmez. Kabuğunu tırnağınızla hafif kazıyın hala yeşil suluysa yaşıyorlardır. Diplerini örtün soğuk zarar verebilir köklere. Bizimde bağımızda domuzlar çam ağaçlarımın kabuklarını sıyırmışlardı biri kurudu diğerleri şimdilik yaşıyor. ağaçlandırılan alanın tel örgüyle çevrilmesi **** diplerine çalı çırpı doldurulması gerek.
HomeWork
25-01-2010, 15:50
bernacyhn hanım onlar tohum değil tohumları bir arada tutan bölgedir. Aynı mısır tanelerini üzerinde bulunduran mısır kocanı gibi. siz şimdi mısır tanelerini atıp mısırın ortasını ekmeye çalışıyorsunuz gibi oldu.:p Asıl tohumlar attığınız tüylü kısımların içindeydi.
Dalından istediğiniz boyda dikebilecekken neden tohumla uğraşıyorsunuzki:rolleyes:
Sn. Karaselvi
doğru söylüyorsunuz tohumdan belirli boya gelmesi çok sıkıntılı. Ancak çeliğin bir puf noktası varmı? Ben çelik ile daha önce denemedim.
Merhaba :)
Bugün okulda bulunan beş adet 2.5 metrelik çınar ağaçlarını bina yapılacağı için söküp saksılara alıyorlardı. Merak edip sorduğumda inşaattan sonra tekrar yerlerine koyacaklarını, ağaçların inşaatta zarar görmemesi için yaptıklarını söylediler. Belediyelerin aksine sanırım bizim okul daha bilinçli. Üzerlerinde birkaç tohum kesesi vardı ancak alamadım oldukça yüksekteydi.
bernacyhn
27-01-2010, 01:31
Sevgili İzmirli okulunuz ve sizin adınıza çok sevindim. Böyle bir şey görmek herkese nasip olmuyor ne yazık ki :(
karaselvi
27-01-2010, 11:51
Sn. Karaselvi
doğru söylüyorsunuz tohumdan belirli boya gelmesi çok sıkıntılı. Ancak çeliğin bir puf noktası varmı? Ben çelik ile daha önce denemedim.
Bende denemedim ama çınar söğut gibi ağaçlar suyu seven ve dalından çok çabuk tutan ağaçlar. Dedem denemişti bir metre uzunluğunda hemde kalın dalları bir köy çeşmesinin yanına dikmiş ve tutmuştu.
Ne dikerseniz dikin toprağı çok sık olmamalı çiçek toprağı ya da çam diplerindeki çürüklü kaba topraklar gibi olmalı. Nemlide tutarsanız tutma ihtimali yüksek. Ama isterseniz siz biraz daha kısa dallardan deneyin. Birde tarımcılarda köklendirme hormonları oluyor. Çok pahalı ama 50 gramı 5.00 tl olanları var amatörler için ben ararken buldum.
HomeWork
27-01-2010, 14:07
İlk fırsatta deneyeceğim
HomeWork
27-01-2010, 14:09
Ihlamur için IBA kullanmıştım. Birsüre sonra ölmeye başladılar. Hatalı kullanıyorum galiba.
Dün Güvercinlik'te devasa çınar ağacından tohumlarını alıp suya koydum. Tabi daha önce burdan nasıl tohumdan nasıl üretildiğine dair biraz bilgi sahibi oldum. Bu akşam onları ektim.
İnşallah güzel fidelere sahip olurum. Resimlerini yarın çeker eklerim. Bu akşam'da fıstık çamı, 2 adet meşe ve ismini hiç bilmediğim burda ilk kez gördüğüm bir ağaçtan tohum almıştım. Şu an suda yarın ekilmeyi bekliyorlar.:rolleyes:
Ayrıca epey bir çiçek ve ağaç tohumları aldım (Çalınca dahamı iyi tutuyordu :rolleyes:). Diyerlerinin akibetini de zamanı geldikçe yazacağım.
bernacyhn
31-01-2010, 13:19
Umarım hepsi tutar sevgili Verda :) Ağaçlar çoğaldıkça mutluluğumuz katlanıyor :)
Sevgili Bernacyhn,
Teşekkür ederim, İnşallah; çimlenmelerini, büyümelerini hatta dikilmelerinin hikayelerini burdan hep beraber izleriz.;)
Kağıt yumurta kutularına, önce torf ile karıştırıp sonra üzerlerine 1 cm kadar daha torf koydum. Alüminyum pişirme kaplarına koydum. Daha kolaylaştırıcı ve sağlıklı yetişmesi için fikri olan arkadaşların geç olmadan önerisini beklerim.:)
karaselvi
01-02-2010, 15:49
İçinde su birikmez inşallah . yoksa çürürler. Folyonun altını delmeniz gerek bence.
Alüminyum folye ile yumurta kutularının arasına ince bir sıra kum koysam nasıl olur? çınarlar evin içinde ve nemli kalacak şekilde çok sulamadan çürümelerini engelliyebilirmiyim?
Alonesmaug
02-02-2010, 22:09
Moral bozmak gibi olmasın ama çimlendirmeleri zor olmasa da büyütmeleri çok zor.Tohumlarını bulmak kolay olduğundan herkese önerim çok fazla sayıda tohum ekmek.% 1 i bile büyüse yeter.
HomeWork
03-02-2010, 11:13
Ben de yumurta viyolünde denemiştim. Başarılı olamadım. Daha fazla derinliği olan topraklarda başarı yüzdesi yüksek oluyor.
karaselvi
03-02-2010, 22:48
Alüminyum folye ile yumurta kutularının arasına ince bir sıra kum koysam nasıl olur? çınarlar evin içinde ve nemli kalacak şekilde çok sulamadan çürümelerini engelliyebilirmiyim?
Her şeyden önce ne dikerseniz dikin kabın altına delik şart. Bence tohumları önce siteril bir ortamda çimlendirin sonra toprağa dikin toprağın içindeki çürükçül bakteriler tohumu çimlenirken ya da çimlenmeden çürütebiliyor.
Mesela kapaklı bir kabın içine sünger ya da kat kat bez koyun kalınlığı 3 4 parmak olsun Sonra içine su dökün su seviyesi 1 parmağı geçmesin tohumları en üste koyun üzerinide bez ya da selpak mendille kapatıp ıslatın kapağıda kapatıp sıcak bir yere koyun soba kalorifer yanı olabilir. ben palmiyeleri böyle çimlendirdim yüksek verim alıyorum.
Çok teşekkür ederim, en kısa zamanda yazdıklarınızı da deniyeceğim.
gayrimelhuz
05-02-2010, 13:25
Merhaba!
Çınar yetiştirmeyi düşünüyorum ama çınarlar hakkında hiçbir bilgim yok, farklı çeşitleri var mı acaba. Parklardaki ağaçlardan tohum toplayıp çimlendirmeye çalışacağım. En ideal ekim dönemi ne zamandır, yetiştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Maalesef, çınar tohumlarımın bir tanesini bile çimlendiremedim :(. Tekrar denemek istiyorum ama yakınlarda hiç çınar ağacı yok.
Birdahaki sefere daha dikkatli olacağım.:(
mrucaksavar
04-04-2010, 19:57
Su aralar cinar tohumu ekmek icin uygun zamandir diye dusunuyorum, yaniliyorsam bilgili arkadaslarin yardimlarini rica ederim. Etrafta oldukca fazla cinar tohumu var ve ben bugun biraz toplayip 1 gun suda bekletip yarin ekmeyi planliyorum. Yanlis yapiyorsam lutfen belirtin , eger dogruysa da herkese tavsiyem haftasonu disari ciktiginizda , o tuylu tohumlardan biraz toplayip ekmeniz, boylece birkac tane agac kazandirmis oluruz dogaya da . Sevgiler
shapsough
10-04-2010, 19:00
Yaklaşık 1000 adet tohum üzerinde çalışmam oldu, şu ana kadar 15-20 civarında çimlendi.. Çimlenme oranımı düşük yoksa hata yaptığım yerler mi var bilemiyorum..
yorulmaz
21-04-2010, 23:16
Genç çınar fidanlarının gübrelenmesi konusunda teknik bilgi sahibi olan var mı acaba? Dekara verilecek saf madde miktarı ne olabilir?
HomeWork
26-04-2010, 15:52
Yaklaşık 1000 adet tohum üzerinde çalışmam oldu, şu ana kadar 15-20 civarında çimlendi.. Çimlenme oranımı düşük yoksa hata yaptığım yerler mi var bilemiyorum..
Bildiğim kadarı ile tohumların çimlenme kabiliyeti hızlı olarak düşüyor. Aynı senenin tohumlarını kullanmakta fayda var.
shapsough
15-05-2010, 14:19
HomeWork hepsi bu yılın tohumları, sayı olarak tam bilemiyorum ama yakın tarihlerde aynı ağaçtan kalan tohumlardan aldım ve onları ektim. Şimdi bakıyorum onların çimlenmesi önceden ekilenlere kıyas yapılınca daha fazla. Biraz vakit geçince detaylarını burada vereceğim inşaAllah..
toprakta repikaj 2000 adet londra çınarım var..bunları saksıya almam doğru olur mu acaba..Bilgi verebilecek arkadaş var mı?? büyüme dev am edermi? şu an 50 cm civarı..
HomeWork
17-08-2010, 16:37
Çınar ile Londra çınarı bir birinden farklı diye biliyorum. Zannedersem Londra çınarı akça ağaç türü. Yanılıyor muyum?
Yalnız At
02-09-2011, 16:36
Uzun araştırmalar sonucunda bende çınar ağacı yetiştirmeye çalıştım.Şu an sadece 1(bir) adet çınar fidanı yetiştirebildim.Yaklaşık 50-60 cm boyuna ulaştı.Bir meyvenin tüm tohumlarını kullanmama rağmen sadece bir tanesinin çimlenmesi komik.Peki bu aşamaya nasıl geldim?
Nisan ayı içerisinde artık tozlaşmaya başlayan meyvaların birini aldım elimle saksıya ufaladım.Daha sonra üzerlerine biraz toprak ekledim.Ancak hatayı sanırım burda yaptım tohumlar biraz derinde kaldı.Sonra toprağı nemli tuttum. 15-20 gün sonra ik tanesi filiizlenmişti.Birisini kaybettik. ama bir çınar fidanı hayata tutundu.Tam güneş gören bir yerdeydi ve büyümesi yavaştı üzerine bir gölgelik yapınca büyümesi çok arttı.Şu an günde 2 kez sulanıyor ve çok sağlıklı.
mahir0502
06-09-2011, 22:29
Merhaba. Ben de daha önce çınar çimlendirmeye çalıştım, çalıştım dediysem mayıs ayında iyice olgunlaşmış bir tohum yumağını saksıdaki çiçeğimin kenarına ufaladım. Üzerini ürttüysem de en fazla 1-2 mm kadardır. 1-2 hafta içerisinde onlarcası çıktı. İlk zamanlarda o kadar narindiler ki bir ara onları gereksiz ot zannedip yolmaya kalkmıştım.
Benim anladığım kadarıyla çınar tohumları kış aylarında olgunlaşıyorlar ancak bir süre soğukta kalmaya ihtiyaç duyduklarından, baharda toplanan tohumların çimlenme yüzdesi daha fazla. Diğer taraftan çınar tohumları çimlenmek için asgari 23-25 derece gibi sıcaklıklara ihtiyaç duyuyorlar(bilimselliği tartışılır, gözlemlerime dayanıyor).
Mayıs ayında torf üzerine bol sayıda tohumu serpin üzerlerini en fazla 0,5 cm torfla örtün, toprağın kurumasına fırsat vermeyecek şekilde sulayın, iki hafta sabredin istediğinizden de çok sayıda çınarınız olacaktır. çimlendikten sonra bir süre yakıcı güneşten koruyun ve suyu eksik etmeyin, kısa sürede boylanacaktır. yapraklarını döktükten sonra, köklerini kurutmadığınız sürece istediğiniz gibi açık kök olarak dikebilirsiniz. Benden bu kadar, umarım haddimi aşmamışımdır.
mesedenizi
07-09-2011, 10:22
Değerli arkadaşlar size önerim 2.5, 2 litrelik pet kola şişelerinin üstlerini keserek, altlarına da bir kaç tane hava almasını sağlayacak delikler açarak kendimize özel saksımızı yapmış oluruz. Ben bu yıl kullanmaya başlıyorum inşallah.. İçerisine karaçam tohumları, meşe palamudu ve çınar tohumları ekeceğim. Gayet mantıklı bildiğimiz saksı düzeni oluşuyor pet şişelerin altını delipte üst tarafını kesince.. Hadi kolay gelsin, Allah yardımcımız olsun.
mahir0502
10-09-2011, 21:31
Sayın mesedenizi, sizin dediğiniz kola şişelerinden saksı yapma işini ben geçen sene yaptım. 1,5 lt'lik su şişelerini kullandım, içlerine de sedir, meşe, dişbudak, üç çeşit akçaağaç, çınar, karaçam, güvey kandili, katalpa, aylantus tohumları diktim. Şu anda 200 saksı kadar fidanım oldu. Hem maliyeti çok düşük bir yöntem hem de pet şişelerin değerlendirilmesiyle çevre sağlığına da katkısı oluyor.
Sağlıklı ve genç bir doğu çınarına ait yaprak ve tohumları.
Douglas Fir
01-10-2011, 20:55
Çınar çocukluğumun geçtiği sokağın sembol ağaçıydı. Altımızdaki ve üstümüzdeki sokak boyunca atkestanesi vardı. Bizim sokağın başından sonuna kadar sağlı sollu çınar ağaçları. O zaman bile bize çok ulu gelirdi. Şimdi yazın mahalle orman gibi oluyor. Bakmaya doyamıyorsun. Tabii verdiği gölge ve serinlik de cabası....
Douglas Fir
01-10-2011, 21:05
Çınarlar bir çok bakımdan iç bölgeler için sokak ağacı olmaya uygundur. (Kıyı bölgelerde neme maruz kalınca mantarlanma riskleri var) Uzun yıllar yaşarlar. Dayanıklıdırlar. Oldukça hızlı serpilip büyürler. Gölgelerinden ve verdikleri serinlikten faydalanılır. Sonbahar'da iri yaprakları nefis güz manzaraları oluştururlar. Hatta akıl eden olursa bu kuruyan yapraklardan bir sonraki sene için hazırlanan komposta karbon takviyesi olur. Çınar iyidir...
Tohumları ince uzun oluyor değil mi ??
Douglas Fir
02-10-2011, 23:21
Çınar Tohumu
249255
mesedenizi
04-10-2011, 19:11
çok sevindim mahir bey.. Benimde bu yıl aklıma geldi. Tüp alacaktım birde baktım ki kola şişeleri bu iş için çok uygun. Hem çevremizdeki şişelerin kötü görüntüsünü gidermiş oluyoruz. Şimdilik 2 tane kayısı diktim. Yakında göknar tohumu alacağım.. 100 tane dikmeyi düşünüyorum..
Yalnız At
10-10-2011, 15:37
Elime geçen her türlü plastik kabı saksı olarak görüyorum artık.Önce 5 ve 10 lt'lik pet su şişeleri ve 5 lt'lik yoğurt kutularını biriktirip altına bir kaç delik açıyorum.Ne kadar çok olursa o kadar iyi.İçlerini torf toprak ve birazda kum dolduruyorum.Artık saksılarımız hazır.Mart ayının sonlarına doğru çınar ağaçlarındaki tohumlar olgunlaşacaktır.Bir kaç tanesini alıp ufalıyoruz. Geçen sene hiç ıslamadım kuru kuruya serpitim toprağın üzerine ..O yüzden sadece 1(Bir) tane tohumum çimlendi ve fidana dönüştürebildim.Bu sene tohumların uçlarındaki tüyleri temizleyip ıslatarak toprağın üzerine ekeceğim.Üzerine de yarım cm kapatıp bekleyeceğim..
HomeWork
11-10-2011, 08:19
Sayın Yalnız At
Ben sizin yerinizde olsam, Köpüt balık kasasına Torf/kum karışımını koyar, iyice sıkıştırdıktan sonra tohum topları kendiliğinde dağılmaya başladığı dönemde tohumları bol kum ile karıştırdıktan sonra hazırlamış olduğunuz toprağın üzerine serip tekrar sıkıtırırım. Bol bol sularım.İçeri almaya gerek yok balkonda rahatlıkla oluyor.
Hem daha kolay, hem çimlenme oranı yüksek olur.
Douglas Fir
12-10-2011, 05:02
Tohum çimlendirirken steril malzeme kullanmak önemli. Torfa kum yerine perlit ya da vermikulit karıştırmak hastalıklardan kaçınmamızı kolaylaştırır. Hatta tohumları serptikten sonra kapak olarak perliti öneririm. Hem drenajı iyi, hava daha rahat dolaştığı için oksijen alımı iyi. Çimlenme başarısı yüksek oluyor.
Şubat ayında isteyen olursa .İstedikleri kadar ,İstedikleri boy ve yaşta çok cazip fiyata çınar fidanı temin edebilirim.
bernacyhn
06-03-2012, 18:50
Acelem olduğu için paylaşımların hepsini okuyamadım. Ama sanırım şimdilik yapmam gerekenleri öğrendim. Tohumları, oturduğum sitenin girişinde her tarafı tohum tozuna bulayan çınarın dibinden aldım, bir avuç kadar. Bazıları sönük, bazıları ise dolu dolu görünüyor. Anladığım kadarıyla önce tüylerinden arındırmam gerekiyor. Yukarılarda bir yerlerde nisana kadar tohumları toplayıp ekebileceğimiz yazıyordu.
Bu yaza çok güzel şeyler düşünüyorum. Elime geçen çekirdek ve tohumları yeşertmeye uğraşıyorum. Umarım yeni kuracağım bitki aileme Çınar gibi ulu bir fert de katılır. Çınarımın dallarına konacak kuşların cıvıltısını duymak için şimdiden sabırsızlanıyorum. :)
muratkapan
06-06-2012, 11:21
Yaklaşık 1 ay önce ektiğim çınar tohumlarından 6 tanesi çimlendi. Şişede duruyor hepside. Bu küçücük çınarlar acaba gölge mi severler yoksa güneş mi? Ben aşırı sıcaktan ölmelerinden korktuğum için ağaç gölgesine koydum orada duruyorlar. Günde 3-4 saat güneş görüyorlar. Öğleden sonra güneş görmüyorlar gölgedeler. Bu konuda bilgi alabilir miyim?
ahmetiri
20-02-2013, 22:37
Hoşgeldin ağaçsever2.
Evet o topcuklar tohum.Binlercesi bir araya gelerek oluşturuyorlar o topu.Yapman gereken o topu ufalayıp bir gece suda beklettikten sonra o minik tohumları toprakla karıştırıp ekmek.Hatta bir de mantar ilacıyla(pomarsol olabilir)kararsan çimlendiklerinde mantardan ölmezler.Ektikten sonra üzerini ince bir toprak tabakasıyla ört,çimleninceye kadar günün sıcak saatlerinde,çimlendikten sonra da serin saatlerinde sula.Arada mantar ilacı ve gübre vermeyi ihmal etme.Yalnız acele et tohum ekmenin son zamanları!
Arkadaşlar merhaba. Konuya biraz geç dahil olmuşum ama bir problemim var. Topladığım tohumları sizin dediğiniz gibi ektim ve çimlenme başladı. Havaların güneşlendiği su günlerde güneşi gören kapalı balkonuma çıkardığım çınarlar ölüyor. Sanki güneş yaramıyor gibi. İçeri alıyorum can geliyor. Su durumu da iyi. Problemin ne olduğunu söyleyebilecek var mı? Teşekkürler.
muratkapan
25-06-2013, 11:49
Bu yıl hiç çıkmadı ektiğim tohumlar sorun nerde bilmiyorum. Bir sorum olacak acaba çınar balçıklı, sulu toprakları sever mi? Geçen yıl yetiştirdiğim çınarları dikeceğim yer sulu toprak bahar dönemi boyunca o yüzden aşırı sudan köklerinin çürüyüp ölmesinden korkuyorum.
muratkapan
25-06-2013, 11:52
Arkadaşlar merhaba. Konuya biraz geç dahil olmuşum ama bir problemim var. Topladığım tohumları sizin dediğiniz gibi ektim ve çimlenme başladı. Havaların güneşlendiği su günlerde güneşi gören kapalı balkonuma çıkardığım çınarlar ölüyor. Sanki güneş yaramıyor gibi. İçeri alıyorum can geliyor. Su durumu da iyi. Problemin ne olduğunu söyleyebilecek var mı? Teşekkürler.
Evet Ahmet bey çınarlar güneşi pek sevmiyorlar galiba ben de geçen yıl 8 tane çınarımdan 6 sını aşırı güneşten kaybettim çözümü gölgede buldum. Ama bu yıl çıkmadı tohumlarım nedense.
Acipayam20
03-07-2016, 18:25
Arkadaslar kasabamda Camii avlusunda bulunan cok eski bir Çınar Ağacınin cok buyuk bir dali dun aksam kendiliginden kirildi Allaha sukur yaralanan veya her hangibi hasar olmadi. Ama bunun neye sebep oldugunu cok merak ediyorum. Forumda bu konuda bana bilgi verebilecek arkadaslar varmi acaba?
Ekte fotolari maalesef foruma yukleyemedim. Isteyen arkadaslara e-mail veya baska bir yolla gonderebilirim.
Mahmut Ozkur
02-05-2017, 11:42
Merhabalar,
14 Ocakta edindiğim tohumların bir kısmını altını deldiğim 0,33 ve 0,50cl pet şişelere birer tane ektim ve toprak sürekli yaş kalacak şekilde evin içerisinde tuttum, kalan tohumu da dış alanda, geniş saksıya gelişi güzel serperek ektim. Evin içindeki tohumlar üç hafta içinde çimlendi fakat terasa çıkarıp güneşi görünce iki gün içerisinde öldüler. açık alanda geniş saksıdaki çınarlar daha yavaş gelişim gösterdi ve dirençli oldu. Boşalan şişelere şaşırtma yaparak çıkanları aktardım.
Gözlemlediğime göre, çimlenme oranı çok kolay ve yüksek(%90-95), tohumları ektikten sonra ilk üç hafta toprağın ıslak kalması gerekiyor fakat çimlenmeden sonra su fazla olursa yapraklar kahverengiye dönüyor. Suyu azaltınca iki gün içinde tekrar yeşil renge dönüyor. Ben ekerken kırmızı toprağa, organik kahve çekirdeği tortusu karıştırdım. Çimlendikten sonra seyreltilmiş kuş gübresi verdim. Tohum yapraklandıktan sonra zayiat fazla oluyor. Fotoğrafta göründüğü gibi ekildikten bu tarafa hepsi bir arada olmasına rağmen gelişim farklılıkları mevcut. Şuan için kuzeyi kapalı diğer cepheler açık, öğlen güneşini direk alacak şekilde, kamkat ve limonun yanında yarı gölgedeler. Küçükken güneşi çok sevmediklerini okudum o nedenle bundan sonra bir kısmını gölgede bir kısmını yarı güneşte tutarak deneme yanılma ile hiç olmazsa yarısını yetişmiş olarak görmeye çalışacağım. Tek çekincem; toprağa ekince daha önce kapalı alanda çıkıp da ilk defa güneşi görenler gibi solup gitmeleri
646380
polat_makina
07-06-2017, 00:26
merhabalar arkadaşlar çınar fidanlarımın yapraklarında kahve rengi küçük belirtiler birde bazı yaprakları sarımsı ve yeni çıkan yapraklar kuru acaba neden kaynaklandığını bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim..
664369
sizce neden böyle oldular gayet güzel çimlendiler mantar mı oldular acaba?
Yeterli ışık olmadığı zaman sıcaklık ve nem olunca tohumlar uyanıp ölüyorlar. Bu olayı bahar ayında yapsanız daha doğru olmaz mı. Güneş alan kısıma koysa idiniz belki daha iyi olurdu. Şimdi aydınlık ama güneş görmeyen bir yere alın isterseniz. En azından kalanları kurtarabilirsiniz belki. Güçlendikçe daha güneşli yere alıp gelişmelerini sağlarsınız. Doğrudan güneşe koyarsanız hepsi ölür.
Daylight ampul kullanıyorum özel florasan lamba ama yetmedi artık bahara kaldı
Merhabalar,
14 Ocakta edindiğim tohumların bir kısmını altını deldiğim 0,33 ve 0,50cl pet şişelere birer tane ektim ve toprak sürekli yaş kalacak şekilde evin içerisinde tuttum, kalan tohumu da dış alanda, geniş saksıya gelişi güzel serperek ektim. Evin içindeki tohumlar üç hafta içinde çimlendi fakat terasa çıkarıp güneşi görünce iki gün içerisinde öldüler. açık alanda geniş saksıdaki çınarlar daha yavaş gelişim gösterdi ve dirençli oldu. Boşalan şişelere şaşırtma yaparak çıkanları aktardım.
Gözlemlediğime göre, çimlenme oranı çok kolay ve yüksek(%90-95), tohumları ektikten sonra ilk üç hafta toprağın ıslak kalması gerekiyor fakat çimlenmeden sonra su fazla olursa yapraklar kahverengiye dönüyor. Suyu azaltınca iki gün içinde tekrar yeşil renge dönüyor. Ben ekerken kırmızı toprağa, organik kahve çekirdeği tortusu karıştırdım. Çimlendikten sonra seyreltilmiş kuş gübresi verdim. Tohum yapraklandıktan sonra zayiat fazla oluyor. Fotoğrafta göründüğü gibi ekildikten bu tarafa hepsi bir arada olmasına rağmen gelişim farklılıkları mevcut. Şuan için kuzeyi kapalı diğer cepheler açık, öğlen güneşini direk alacak şekilde, kamkat ve limonun yanında yarı gölgedeler. Küçükken güneşi çok sevmediklerini okudum o nedenle bundan sonra bir kısmını gölgede bir kısmını yarı güneşte tutarak deneme yanılma ile hiç olmazsa yarısını yetişmiş olarak görmeye çalışacağım. Tek çekincem; toprağa ekince daha önce kapalı alanda çıkıp da ilk defa güneşi görenler gibi solup gitmeleri
646380
".. ilk üç hafta toprağın ıslak kalması gerekiyor fakat çimlenmeden sonra su fazla olursa yapraklar kahverengiye dönüyor. Suyu azaltınca iki gün içinde tekrar yeşil renge dönüyor. .."
başlık tekrar canlandı galiba .) arkadaşımızın bahsettiği durumu bu günlerde birebir deneyimliyorum bende.
Allahtan yakaladım bu mesajı, Allah razı olsun .)
https://i.hizliresim.com/769QNW.jpg
herkese sevgiler
Mahmut Ozkur
12-05-2018, 20:34
".. ilk üç hafta toprağın ıslak kalması gerekiyor fakat çimlenmeden sonra su fazla olursa yapraklar kahverengiye dönüyor. Suyu azaltınca iki gün içinde tekrar yeşil renge dönüyor. .."
başlık tekrar canlandı galiba .) arkadaşımızın bahsettiği durumu bu günlerde birebir deneyimliyorum bende.
Allahtan yakaladım bu mesajı, Allah razı olsun .)
https://i.hizliresim.com/769QNW.jpg
herkese sevgiler
Merhabalar,
Farklı deneyimleriniz olur ve paylaşırsanız mutlu olurum. Bu arada madem sizden bir sene önde gidiyorum, gelişmeleri aktarayım o zaman. Geçen sene çimlendirdiğim çamlardan sağ kalanlardan 6-7 tanesini ceviz bahçemin hemen yanında başlayan Niğde'nin kıraç dağlarına diktim. Şimdilik sorun yok. Kışa doğru davar yemesin diye etraflarını çevireceğim. Bir tanesini de babamın mezarına dikmek için ayırdım.
Direk güneşte kalan çınarlar her gün sulanmasına rağmen, toprakları da az olması nedeni ile Adana sıcağına yenik düştü. Yarı gölgeye aldığım ve sağ kalanları ise pet şişeleri ile büyük bir yoğurt kovasının içine koydum ve suyu kovanın ağzına kadar doldurdum. Geçen yazdan bu tarafa kovanın suyunu eksiltmedim. Kovadaki çınarların tamamı boğazına kadar suda yaşıyorlar. Demek ki bir kaç ay sonra suya ihtiyaç duyuyor ve su içinde rahatlıkla büyüyor. Bu durum hem taze fidanlar hassas olduğu için yazın aşırı sıcaklarda kuruma riskini sıfırlıyor, hem de sürekli sulama ile uğraşmanın önüne geçiyor. Kışın zaten yağmur suları kovayı sürekli dolu tutuyor.Bir aksilik olmazsa sonbahara çınarlarda çamlar gibi toprakla buluşacak.
Çok teşekkür ederim Mahmut arkadaşım, bu sitenin bir güzelliği de bu işte paylaşımlar, yardımlaşmalar ,)
Ben tohumlarımı 24 nisan 2018'de ektim. Bazılarını 1 gece suda bekletip, tek tek tüylerinden arındırdım.
Kapaklı ve şeffaf peynir kutusuna ektim. Onlar 1 mayısta çıkmaya başladılar.
Yine yıkadıklarımdan pet şişelere ektiklerim de 8 mayısta çıktılar.
Deneme amaçlı yıkamadıklarım ise yine pet şişelerde 11 mayısta ve çok cılız çıktılar.
Bütün ısı ve ışık şartları aynı idi.
Yalnız dikkat ettiğim bir nokta derin olmayan kutuya ektiklerim oldukça sağlam çıktı.
Fakat sizin bahsettiğiniz su fazlalığı hatam yıprattı, şimdi onu çözmeye çalışıyorum.
Bir de gerçekten başlardaki gelişim süreci oldukça yavaş.
seyreltilmiş kuş gübresini bende deneyeceğim. Bakalım neler göreceğiz.
Şimdilik haberler böyle bizde.
Selamlar.
merhaba yeniden,
son durumu paylaşmak istedim belki işine yarayanlar olur diye .)
çınarlarımın son durumları ektedir,
çınar bebekleri gerçektende ilk başlarda çok yavaş gelişiyorlar sanırım, en azından bende durum böyle.
Gün ışığını bolca alan pencereye yakın bir konumdalar,
bugün itibariyle peynir kutusunda çimlenenlerin bir tanesini ayırdım, metal ve uzun bir kutuya.
aşama aşama günlük tutmaya çalışacağım,
sevgiler herkese .)
https://i.hizliresim.com/rOq0d7.jpg
https://i.hizliresim.com/gONPn5.jpg
herkese merhaba,
çınarÇocuklarımın bir tanesini görücüye çıkarayım istedim .)
bizdeki son durum bu.
güçlü olmayanları sökmek zorunda kaldım maalesef.
Şuan 5 adet fide olmaya aday çınarım var çok şükür .)
ekBilgi: 1 lt suyun içine muz kabuğu, yumurta kabuğu ve çay kaşığının ucuyla tarçın karıştırıp, süzdüm.
Bütün yeni çıkmaya başlayan, fide olmaya aday olan çocukları bu su ile suladım.
Bir haftada sanki daha diri görünmeye başladılar.
Tabii çok azar azar, ve tamamen uydurmasyonum olabilir düşüncesi ile yaptım bunu. Yanlış bilgi vermek istemem.
Paylaşmak istedim.
sevgiler herkese.
bahtiyar02
31-03-2019, 02:37
herkese merhaba,
çınarÇocuklarımın bir tanesini görücüye çıkarayım istedim .)
bizdeki son durum bu.
güçlü olmayanları sökmek zorunda kaldım maalesef.
Şuan 5 adet fide olmaya aday çınarım var çok şükür .)
ekBilgi: 1 lt suyun içine muz kabuğu, yumurta kabuğu ve çay kaşığının ucuyla tarçın karıştırıp, süzdüm.
Bütün yeni çıkmaya başlayan, fide olmaya aday olan çocukları bu su ile suladım.
Bir haftada sanki daha diri görünmeye başladılar.
Tabii çok azar azar, ve tamamen uydurmasyonum olabilir düşüncesi ile yaptım bunu. Yanlış bilgi vermek istemem.
Paylaşmak istedim.
sevgiler herkese.
Merhaba öncelikle hayırlı olsun. Çınar su.serinlik ve kumlu bölgelerde çok güzel yetişir aşırı sıcaklar da ki bizim bölgemizde sadece dere kenarında bazı Bahçeli evler de yetişir. Bahçede denedim ne yazık başaramadım. Deremiz yazın kuruduğu için yetişmedi. Saygılarımla
Merhaba öncelikle hayırlı olsun. Çınar su.serinlik vekumlu bölgelerde çok güzel yetişir aşırı sıcaklar da ki bizim bölgemizde sadece dere kenarında bazı Bahçelievler de yetişir. Bahçede denedim ne yazık başaramadım. Deremiz yazın kuruduğu için yetişmesi. Saygılarımla
ben de maalesef dediğiniz gibi gerekli şartları oluşturamadığım için dört çınarımı kaybettim, şu sıralar sadece bir tanesi hayatta kalmaya çalışıyor gibi.
Gerçekten de serin ve kumlu yerlerde tam verimli büyüyorlar sanırım.
Saygılar selamlar.
sungurak
08-08-2019, 14:43
http://media.snimka.bg/s1/6423/039089818-big.jpg?r=1
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.