View Full Version : Kış mevsiminde evde domates yetiştirmek
Bir kaç gün önce evimize çok lezzetli bir domates alındı,Annemde hemen tohumlarını saksıya dikti (çıkacakmı diye meraktan sadece).Evet domatesler yavaş yavaş büyüyor .Annem kararlı kışın daha büyük bir saksıya ekip evde domates yetirme çabasında.Acaba bu mümkün mü?
Kışın evde hormonsuz domates yemek ne güzel olur.Henüz domates yok hep böyle mi kalır yoksa kışın domates çıkarmı?
Yardımcı olabilimisiniz?
Yemek için mi yetiştireceksin, bonsai mi yapacaksın? :)
(Sorunu bonsai bölümünde sormuşsun:)
Domates olursa tadımlık da olsa yemek içn
Selahattin Yılmaz
21-10-2007, 20:19
Isı 10 ºC nin altına düşmediği ve ortalama 20-25C derecedeki ortam ısısı, iyi bir güneşlenme ve bol besinli bahçe toprağı ve bol organik gübreli geniş bir saksı sizi amacınıza ulaştıracaktır.
Hepsi olur da bol güneşi kışın nereden bulayımki, güneşsiz de galiba olaz değil mi?
Güneş ışığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2501&highlight=lamba)
Çiçekler için yapay ışık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1605&highlight=lamba)
Bu konulara baktınız mı?
Bir kaç gün önce evimize çok lezzetli bir domates alındı,Annemde hemen tohumlarını saksıya dikti (çıkacakmı diye meraktan sadece).Evet domatesler yavaş yavaş büyüyor .Annem kararlı kışın daha büyük bir saksıya ekip evde domates yetirme çabasında.Acaba bu mümkün mü?
selam, evde domates yetiştirmek mümkün, ben denedim. 10 yaşındaki oğlum sayesinde salatalık, biber, nohut bile yetiştirdik. Tavsiye ederim.
evde domates yetiştirmek mümkün, ben denedim.
Konu başlığına dikkat ettiniz mi?
Kış mevsiminde evde domates yetiştirmek
Bu konudaki deneyimlerinizi yazabilirsiniz... :)
Benim bu domateslerle ilgili başka bir sorumum daha çıktı.
Domates çitilleri şimdilik küçük bir saksıda,çok daha büyük bir saksıya geçirmem gerekiyor saksısını değişirken ölme ihtimalleri var mı?Ölmemesi için ne yapmalıyım?
Selahattin Yılmaz
25-10-2007, 14:59
Domates fidelerinizin resimlerini buraya koyabilirseniz size daha iyi yardımcı olabiliriz
amcam cherry domatesleri kisin yetistiriyor. benim anlamadigim nokta diyelim tohumlari ektik, peki yazin bile saksida 4 ayda cikan domatesler kisin nasil cikacak?
kocaolgun
18-05-2008, 20:52
tohum aldığınız domatesler hibritmi acaba
amcam cherry domatesleri kisin yetistiriyor. benim anlamadigim nokta diyelim tohumlari ektik, peki yazin bile saksida 4 ayda cikan domatesler kisin nasil cikacak?
Bu sorumu hatırladıgım icin konuya girdim, hala meraktayım bu konuda.
Merhabalar bu konuya yeteri kadar cevap yazılmamış ama ben yinede kışın domates yetiştirmeyi deniyecegim ve bu sayfada sizlerle paylaşacagım 28.06.2008 tibari ile tohumlar toprakla buluştu bakalım neler olacak . Birde tohumların nemlendirime süresi için ne tavsiye edersiniz ? Not: Tohumlar cherry cinsi F1 Anadolu tohumculuktan .
Sevgili kuzen38 in verdiği sarı ampul domates tohumlarını ektim.yaklaşık 5 cm oldular.
Kapalı balkonda yetiştirip,kışın yemeyi düşünüyorum bakalım olacak mı?
Her ay tohum ekip deneme yapacağım.Gelişmeleri yazalım arkadaşlar.Seralarda yetiştiğine göre, kapalı balkonda da yetişir diye düşündüm ben.
Cemo hepsini kapalı balkonda yetistirmeyeceksiniz degil mi? yaz mevsimiden faydalanmak lazım :)
Sevgili kuzen38, şimdilik açık balkonda,hava soğuyunca kapalıya alacağım.
hava soguyana kadar verir onlar ilk ürünlerini. günes görüyorlarsa ******.
enginnaz
07-09-2008, 10:27
Bu sene yeni bulduğum bodur cherry domatesleri tamamen organik yetiştirdim.Sulamayı bile artezyen suyu ile yaptım.organik gübre kullandım.tohum çıkardım ve tekrar ektim yine çıktılar daha mahsulde değiller ama iyi görünüyorlar.en fazla 30 cm oluyor.saksıda yetişebilir.kışında yetiştirebilirsiniz ama kapalı bir mekan iyi güneş ve iyi bir gübreleme gerekebilir.
Sayın enginnaz rica etsem bana 2 pakat gönderebilir misiniz.Ödeme bilgilerinizi özelime gönderirseniz ödemenizi hemen yaparım teşekkürler
Ofisimde kurduğum sera ortamında çimlendirdiğim domates fidelerimi şaşırtma yapıp saksılara diktiğimde bir süre sonra kotiledon yaprakları sapsarı olup eriyip gidiyorlar . 300 watt projeksiyon ampülünü yaklaşık 1 metreden veriyorum . Günde 8 saat ışık veriyorum . Bunun haricinde tavanda bulunan floresanlar 24 saat yanıyor .
Sorun ne olabilir ? ışık çok fazla veya az mı? 1 kez can suyu veriyorum şaşırtmadan sonra bir daha su vermiyorum sorun su ile mi alakalı ? Toprak %50 koyun gübreli .%50 bahçe toprağı .
Sürekli olarak fide kaybediyorum .
Bazı fideler ise şaşırtmadan sonra eriyip gidiyorlar kısa sürede .
ilgili resimleri blogumda görebilirsiniz . http://domateserdem.blogspot.com/
Acil yardımınızı rica ediyorum
Teşekkürler
Erdem
Bu kadar üye arasından tek bir kişinin bile bir yorumda bulunmaması çok enteresan .
Bu konuyla ilgili başlığımız var. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767&page=3
Bu arada fotoğrafları sayfaya yüklemelisiniz ki ilerde linkte sorun olursa etkilenmesin. Böylece aynı sorunu yaşayan arkadaşlar da her daim faydalanabilir.
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim , o başlıktaki tüm mesajları okudum ama benim sorunumla bir ilgisi yok .
Harun Parlak
24-09-2008, 15:59
Sayın gummi öneclikle şaşırtmayı üç yaprak olunca yapın ayrıca %50 -50 toprak ve hayvan gübresi diyorsunuz sararan yapraklar büyük bir ihtimal azot zehirlenmesi. Ayrıca 24 saat ışık yapmayın gece ve gündüzü yaşasınlar. Kolay gelsin.
Çok teşekkürler Tekin bey . Tavsiyenize uygun olarak bolca torf alıp karışımdaki azor oranını azalttım . Işığı da günde 12 saat olacak şekilde ayarladım . Bakalım sonuç ne olacak . Bu arada son durum şu şaşırtma yaptığım şekilde duruyor 2 haftadır , hiçbir büyüme olmadı
Ben de red robin tohumu çimlendirmiştim eylül başı ortası gibi ama çimlendikten sonra kabın çok küçük olduğuna karar verip plastik bardaklara naklettim. Plastik bardaklara geçirdiklerimin gelişimi durdu ama geç filizlenip taşınmaktan kurtulan bir tohum onlardan 1 hafta sonra çimlenip onları geçmiş durumda. Demek ki neymiş palazlanmadan şaşırtmıyacakmışız :)
Harun Parlak
25-09-2008, 18:06
Şaşırtma yaptıkdan sonra bir duraklama olması normal yeni yerine uyum sağlıyor ve ayrıca kök sistemini geliştiriyor. Viyollerden toprağı ile alıp yetiştireceğiniz ortama gidince kaldığı yerden devam edecektir.
Dometesin meyve tutumu için en uygun gece sıcaklığı 13-15 derece ve 32 derecenin üzerinde meyve tutumu zorlaşır. Gece sıcaklığının bu derecenin altında olması polenlerin serbest hale geçmesine mani olur. Kapalı alanlarda orantılı nemin yüksek olması polen tozlarının dişicik tepesine düşmesini engeller. Polen düşmeyince döllenme olayıda olmaz.
Kapalı ortamlarda bu sıcaklıklara dikkat edip gerekl ortamları ve dengeli besleme sulama yeterli havalandırma ile tozlama için uygun ortam sağlanmalıdır.
Çiçeklerin tozlanma için bir iki saniye vibresyon yapılarak yardımcı olunabilir. Vibrasyonu fazla yapılması durumunda plenler dişicik üstüne düşeceğine yere düşebilir. Bunlara dikkat edilmediği takdirde çiçekler meyve tutmadan dökülme başlayabilir.
Sararan ve kayıp olan domates fideleriyle ilgili :
Muhtemel sebep olarak yapay ışık olarak halojen kullanılmasının aşırı sıcağa yol açtığını ve bu ışığın yeterli olmadığını düşünüyorum.
Florasanlarla yaptığınız çalışmanın daha verimli olacağını sanıyorum, ancak burada dikkat edilecek husus ise florasanların domates fidelerine 5 cm gibi bir mesafe korunarak yetiştirilebilir olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde fideler büyüdükçe armatürü sık zamanda kontrol edip yer değiştirmeyi gerektirecektir.
Metal halide veya sodyum buhar basınçlı lamba düşünülebilir, daha efektif olur.
Harun Parlak
07-11-2008, 10:33
Vibrasyon Titreşim demek Bitkiyi hafif ama titreyecek kadar sallayıp tozlanmasını sağlamak.
bibrasyon değil de vibrasyon olabilir mi acaba bahsettiğiniz tireşim konusu?
Harun Parlak
07-11-2008, 15:43
Hakılsınız ben kelimeyi yanlış alıgılamışım. Teşekkürler hemen düzeltiyorum.
vibratör
isim Fransızca vibrateur
Titreşim yaratan araç.
Arkadaşlar ben daha çok yeniyim ama çok meraklıyım bu işe:DBen bizim balkonda domates yetiştirmek istiyorum.
Sorularım şunlar;
1-)Balkonda herhangi bir ısıtma sistemi yok(balkonum kapallı değil tamamen açık)
2-)domatesi bildiğimiz domatesin çakirdeklerinden diksem çimlernirmi (bu mevsimde?).
Saygılar..:o
AgacSevdalisi
12-01-2009, 18:09
ben evde saksıda domates yetiştirme konusunda başarılı olamadım.
enginnaz
12-01-2009, 18:28
merhaba,
domates hibrit değilse tohumdan yetiştirebilirsiniz.
odanın içinde ışık alan yerde yetiştirebilirsiniz.ama çiçeklenme döneminde havalanma ihtiyacı olacağından arada bir temiz havaya çıkarmanız gerekir.veya camı açıp havalandırmanız gerekir.bu dönemde yetiştirmek şu şartları yerine getirmekle mümkün
1-ısı 20-25 derece olması gerekir.
2-ışık yeterli olmalı özellikle güneş alan bir yer..
3-tozlanması için havalandırma
4-gübreyi ve suyu sever bunları dikkate almanız gerekir.
Arkadaşlar ben daha çok yeniyim ama çok meraklıyım bu işe:DBen bizim balkonda domates yetiştirmek istiyorum.
Sorularım şunlar;
1-)Balkonda herhangi bir ısıtma sistemi yok(balkonum kapallı değil tamamen açık)
2-)domatesi bildiğimiz domatesin çakirdeklerinden diksem çimlernirmi (bu mevsimde?).
Saygılar..:o
merhaba,
domates hibrit değilse tohumdan yetiştirebilirsiniz.
.
Tohum eğer hibrit ise?
enginnaz
12-01-2009, 22:11
Ben wizard arkadaş yeni olduğu için hayal kırıklığına uğramasın diye hibrid tohum kullanmasın diye demiştim.ama siz hibrid tohumdan tekrar tohum dikilmez anladınız galiba.
Doğal şartlarda yetişen bir domatesin tohumundan fıtri kanunlara göre yeniden bir domates elde etmeniz gerekir. Ancak melez azmanı olarak genetik çalışmalar ve suni seleksiyonla fıtratın dışına çıkarılan hibrid tohumlar bu sonraki nesille benzeşme normalinin dışına çıkarılmıştır.Bir hibrid tohumdan elde edilen ve normal görüntü gösteren domates bitkisinin tohumu toprağa yeniden ekildiğinde bizim f1 dölü dediğimiz ikinci nesil bitki ve meyveler ilk nesille aynı özellikleri göstermemektedir. Sonraki nesiller de f1 ile benzeşmemekte ve bir kaç nesil sonra domatesle uzaktan yakından alakası olmayan bir bitki ile karşılaşmaktasınız(Görüntüsü Hariç).
ayrıca satış uyarınız için teşekkürler sayın envor...
Tohum eğer hibrit ise?
yetiştiricilik için olmazsa olmazlar yeterli güneş ışığı ortam sıcaklığı (min 15 c) topraktaki organik madde miktarı (hayvan gübresi) ve nem.
Çok teşekkür ederim (evde pencerenin eşiğinde biber yetiştiriyorum şimdilik domates daha sonra:D)
Gülbeşeker
24-01-2009, 19:03
Sevğili enğinnaz marketten aldığım çeri domateslerin içinden çıkardığım tohumu 2 gün suda beklettim tohum uç verdi toprağa diktim 2 gün içindedetoprakta filizlendi acaba bu domatesler hibrid olabilirmi öyle iseler hiç uğraşmıyayım zaten 2 aydır red robinlerin büyümesini beklemek beni yeterince yordu.
enginnaz
24-01-2009, 22:51
yukarıdaki yazıyı okursanız ben hibrit tohum ekilmez demedim.hibrit değilse ekin dedim.wizard arkadaş yeni olduğundan aynı ürünü alamaz diye söylemiştim.size tavsiyem eğer aynı ürün olmasada olur diyorsanız ekebilirsiniz.marketten aldığınız domatesin aynısı olmayabilir.hibrit olup olmadığını anlamanız zor.hazır tohum almanız daha iyi olur.saygılar..
Sevğili enğinnaz marketten aldığım çeri domateslerin içinden çıkardığım tohumu 2 gün suda beklettim tohum uç verdi toprağa diktim 2 gün içindedetoprakta filizlendi acaba bu domatesler hibrid olabilirmi öyle iseler hiç uğraşmıyayım zaten 2 aydır red robinlerin büyümesini beklemek beni yeterince yordu.
Gülbeşeker
25-01-2009, 00:13
domates minik olmasına karşın domatesin çekirdekleri iri ve oldukça fazla idi acaba hibrid midir değilmidir ne dersiniz sayın enginaz sonra 3 ay domates bekleyibde domatese benzer birşeyler olursa çok üzülürüm
kahyanur
28-01-2009, 20:40
Besin çözeltisi elime geçtiğinden beri balkondaki domateslerim azmanlaşmaya başladı. Çiçeklenmeye başladılar. Ne yazık ki çiçekler açmadan kuruyorlar. Sebebini anlıyabilmiş değilim.
Harun Parlak
28-01-2009, 20:49
Çiçeklerin Sap kısmından kuruyup dökülmesi Fofor eksikliği ni gösteriyor. Yaprakarın kenarlarındki beyazlıklarda Bor eksikliği vargibi. Fideleriniz boy orantısına göre ince kalmış fazla sulama yapıyor olabilirsiniz. Az ışık alıyor olabilir.
kahyanur
28-01-2009, 21:34
Resimde öyle görünüyor ama yaprakların kenarında beyazlık yok. Çiçekler; çiçek çanağı ve çiçek sapının birleşme noktasından itibaren kuruyor. Geriye çiçeksiz sap yeşil olarak kalıyor. Budanmış gibi.
Harun Parlak
28-01-2009, 21:48
Çiçek dökülmesinin iki nedeni ya Fosfor eksikliği **** döllenme otamı uygun olmaması. Fosfor çiçeklenme olduğunda arada bir titreşim yapın çiçeklerin tozlanmasını sağlayın.
kahyanur
28-01-2009, 23:15
Döllenme olmadığında çiçek açmadan kuruma olur mu? Çiçek oluşumu yeni başlamışken mi titreşim yapmak lazım? Yoksa çiçek açtıktan sonra mı? Yani döllenme çiçek açmadan olur mu? Benim domatesçiklerimin çiçekçikleri daha miniminiyken kuruyor. Açılmadan.
Bir üçüncü sebep; Malbmanın red robin domatesinde yaşadığı sorun. Düşük nem!
Kullanmış olduğunuz besin eriyiğinden kaynaklanan bir sorun olmaması lazım. Çünkü bende aynı eriyiğikten kullanıyorum, vede sadece bu yıl kullanmıyorum.
Sayın Tekinin dediği gibi, çiçek dökülmesinin bir sebebide fosfor noksanlığı. Fosforu bitki kullanamıyorsa, aklıma yetersiz ışık geliyor. Fotosentezin tam olarak sağlanması için bitkinin ihtiyacı olan ışığın karşılanması gerekiyor. Bitki kökleri yardımıyla besini alıyor, önce en tepe noktasına, oradanda yapraklarına dağıtıyor besini. Yapraklarını bir panel gibi kullanıp, besini bünyesi içinde sindiriyor. Sindirim için ısı ve ışık çok önemli.
Dördüncü sebep; Işık.;)
Çiçek açmadan dölleme yapamazsınız zaten. İmkansız. Çiçek açacak ve polen oluşacak.
Harun Parlak
28-01-2009, 23:28
Domates 'in meyve tutması için en uygun gece sıcaklığı 13-15 derecedir. 13 derecenin altında 32 derecenin üstünde meyve tutumu zorlaşır.
Gece sıcaklığını 13 derecenin üstünde tutmalı dengeli besleme ve sulama yeterli havalandırma sağlandırılmalıdır.
kahyanur
28-01-2009, 23:32
Besin eriyiğinden kaynaklanan bir problem yok bence de . Çünkü besin eriyiği vermeye başladığımdan beri gelişimleri hızlandı. Nem problemi olabilir belki balkonda kalorüfer olmamasına rağmen. Çünkü Çorlu'nun kuru, sağlıklı bir havası var:p
Işık yetersizliği zaten kesinlikle var. Tartışmasız. Buna rağmen yine de iyi sayılır fideciklerim. Varsın meyva vermesinler. Mart ayına şurda ne kaldı? 21 Mart ta gece gündüz eşit olacak. Ondan sonrada Nisan gelecek. Tamamm:p Fidelerim kurtulacak. Az sabretsinler, ölmesinler:D
Ayhan Davutoglu
04-02-2012, 10:28
Afedersiniz, domatesle alakali degil ama
yanitlanirsa sevinicegim bir konu var
benim saksida sakladigim bir nar agacim var
bu onun oturma odamizdaki gecirdigi ilk kis mevsimi
sayisiz güller acti ama meyve vermesi icin ne yapmam gerek :(
yoksa kisin meyve vermezmi.
Ilginize tesekkürler.
arkadaşlar cok sağlıklı bılgıler paylaşılıyor burada emegı gecen herkeze tesekurler
Balkonda domates,biber,çilek yetişrimeyi çok severim. Bununla ilgili bir makalede yazdım. göz atmak isteyenler için
https://www.sorulab.com/balkon-saksisinda-domates-yetistirmek/
velican81
27-10-2018, 20:46
Merhaba arkadaşlar.
2018 Haziran ayında 5 numara saksıya çeri domates tohumları dikmiştim. Biraz büyüyünce, 2 ye ayırdım.
Bir kısmını köye tarlaya diktim, fazla bakamadığım halde, bir miktar domates aldım ama evde başka saksıya diktiğim 1-2 meyve verdi ve kurudu.
2 hafta kadar önce, yerli domates tohumlarını kardeşim bilmeden reyhan çiçeğinin olduğu saksıya gömmüş.
Domatesler 5 cm kadar oldu, o kadar çok ki, toprak görünmüyor. :)
Şimdi onları ayıracağım, inşallah yetiştirmekte başarılı olurum.
Kanasci03
27-10-2018, 22:25
Şimdi kışın domates alınabilir mi alınabilir ama ışık şart iyi bir gübreli toprak olsada ışık olmaz sa bu iş olmaz bitki yediğini ertmeşi lazım
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.