View Full Version : Ankara iklimine uygun bitkiler
İyi Günler,
Forumunuza yeni gelen bir üyeyim. Ankara Beysukentde evimin bahçesine dikeceğim yeni ağaçlar hakkında fikir almak istedim.
Sorum şu, çok fazla büyüyüp uzamayacak (erişkin boy 3-4 m), bir tarafı evin verandası ve diğer tarafı yan evle olan istinad duvarı (ben yüksek kottayım) olan 5 metrelik alana (yani zaman içinde istinad duvarını zorlayıp yıkmayacak) geniş yapraklı ağaç dikmek istiyorum, önerileriniz nelerdir. (bahçemde 1 adet süs eriği ve iki tane süs elması var, diğerleri ibreli ağaçlar).
Ankara iklimine uygun olmasını ve bir de çimle iyi geçinmesini istiyorum.
Saygılar
Dr. Ahmet Akman
Emrah ÖZKALE
08-03-2007, 17:08
Sayın Akman,
Ankara iklim yönünden zor bir yerdir. Ve sizin istediğiniz şekilde küçük boy yapan fazla ağaç yetişmez. Bir kaç ibreli ve pul yapraklı tür tercih edilebilir fakat yapraklı türler pek fazla değil. Ama Betula pendula ( Sarkık dallı Huş ), Cercis siliquastrum ( Erguvan ) gibi zarif ve kısa boy yapan iki tür önerebilirim. Cercis baharda pembe çiçekleriyle çok güzel bir görüntü oluşturur. Sarkık dallı huş ise yaz boyu estetik bir görüntü katar.
gunesser
17-05-2007, 20:48
herkese selamlar;bir öneri almak istiyorum tüm çevre dostları,evimin önünde 2 ağaç dikilebilecek yer var birine ıhlamur alıp diktim şimdi biryerim boş orayıda değerlendirmek istiyorum,iğde agacı hariç, güzel hoş kokulu bir fidan dikmek istiyorum,eskişehir de yetişebilecek
şimdiden teşekkürler.... saygılarımla:rolleyes:
gunesser
18-05-2007, 14:47
yokmu yorum ve öneri yapacak kimse
Sanırım başlık senin sorunu açıklayıcı olmadığı için, öneride bulunması muhtemel arkadaşlar farkına varmıyor.
Ben başlığın bahçenle değil, Eskişehir'le ilgili olduğunu düşündüm.
Kouyu açtığın başlıkta çok uygun değil, bir bilene soralım başlığında daha çabuk cevap bulabilirdin.
Bu başlığı değiştirip oraya taşıyalım.
Selahattin Yılmaz
18-05-2007, 20:32
yokmu yorum ve öneri yapacak kimse
Neden pembe çiçekli akasya diyesim geliyor ;)
gunesser
19-05-2007, 23:43
Sanırım başlık senin sorunu açıklayıcı olmadığı için, öneride bulunması muhtemel arkadaşlar farkına varmıyor.
Ben başlığın bahçenle değil, Eskişehir'le ilgili olduğunu düşündüm.
Kouyu açtığın başlıkta çok uygun değil, bir bilene soralım başlığında daha çabuk cevap bulabilirdin.
Bu başlığı değiştirip oraya taşıyalım.
yardımınız için saolun...
Neden pembe çiçekli akasya diyesim geliyor
koku olarak nasıldır saygılarımla:rolleyes:
Selahattin Yılmaz
22-05-2007, 15:16
Akasya da güzel kokar Sığla da. Ancak eğer çiçekleri koksun istiyorsanız akasya tavsiye ederim, kış ayları için forumumuzda hakkında bilgi bualabileceğiniz chmonanthus preacox (kış tatlısı) tavsiye ederim. Yaprakları ve bitkinin kendisi koksun istiyorsanız o zaman Sığla benim favorimdir...
green_83
07-10-2007, 11:20
selamlar
ben peyzaj mimarıyım sizden ricam ankara iklmine uyum gösterebilecek egzotik türler yapıcağım çalışma için yardımlarınızı bekliyorum
şimdiden teşekkürler gerçekten acil
M. Giray Özçam
23-04-2009, 11:18
Geçen sene passiflora yetiştirmiştim. Çok ta güzel çiçekler açmış, sadece bizi değil tüm dostlarımızı da kendine hayran bırakmıştı.
Bu yıl, kışı çıkaramadığı için farklı bir şey dikmek istiyorum.Clematis düşündüm. Ne dersiniz, Ankara' da yapabilir miyim?
Dikmeyi düşündüğüm yer güney-batı cepheli rüzgardan korunaklı, bir bignonia'dan 2 metre kadar uzakta olacak.
yardım ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler...
hassoman
23-04-2009, 23:05
Sevgili M.Giray Özçam,
Pasiflorayı sökme, sadece yerden bir karış kadar budayın... O tekrar yeşeriyor... Akdeniz iklimindeki gibi olmuyor ama yine de sarıyor...
Gelelim clematis sorunuza...
Ankara'da rahatlıkla oluyor. Ama önce şuraya bir göz atın...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4446
Kafanızda hiç bir soru işareti kalmayacağına eminim... Hadi kolay gelsin...
seratblyz
11-10-2009, 13:55
Merhabalar, fidan dikimi konusunda epey ilgiliyim fakat bilgi eksikliğim var. Çoğu eksiğimi forumunuzu takip ederek giderdim. Ankara'da öğrenciyim ve okula birkaç meyve fidanı dikmek istiyorum. Kasım dikimi yapmayı düşünüyorum fakat Ankara'nın kışı sert geçtiği ve don olayı çok olduğu için endişeliyim. Kiraz, kayısı, dut, badem ve erik dikmek istiyorum. Bir yandan kışın kar yağması kurak Ankara'da toprağın suya doyması açısından bir avantajken soğuk ayazlar ve 0'ın altına düşen sıcaklıklar dezanavtaj olabilir mi? Kısacası bu durumda Kasım dikimini mi Mart dikimini mi tercih etmeliyim. Şimdiden teşekkür ederim..;)
Douglas Fir
11-10-2009, 18:08
Kışın çok soğuk geçtiği Ankara gibi yerlerde kış sonu-bahar başı dikim yapmak daha uygun olacaktır.
seratblyz
13-10-2009, 20:18
çok teşekkür ederim. peki tohum ekimi için kış öncesi mantıklı olabilir mi?
Kışın çok soğuk geçtiği Ankara gibi yerlerde kış sonu-bahar başı dikim yapmak daha uygun olacaktır.
Sn. Douglas Fir, geçen hafta Yalova ve Bursa'da fidancıları dolaştık. Alara dahil tüm fidan üreticileri aldığımız fidanları (don olmadığı müddedce) bu yıl dikmemizi kesin bir şekilde istediler.
Bunun önümüzdeki bahar ve yaz aylarında ağacın gelişmesine çok faydalı olacaklarını söylediler.
Bu yıla kadar tüm ağaçlarımızı kıştan etkilenir diye hep baharda diktik :)
Sn. seratblyz, ne tür tohum dikmek istiyorsunuz ?
Douglas Fir
13-10-2009, 21:53
Sayın k0900,
Haklı olabilirler ancak önceki tecrübelerim Bursa, Yalova, İzmir'den gelen bitkileri kışın dikmememi söylüyor. Kış dikimleri için Bolu ve Eskişehir'den gelen ve Ankara'da üretilmiş fidanlar daha uygun bence. Acizane görüşüm bu.
Oradan aldığınız fidanların bahar başındaki durumunu bir görelim. Belki de ben yanılıyorumdur. İnşallah hepsi sapasağlam baharı görürler.
Douglas Fir
13-10-2009, 21:56
Sayın seratblyz,
ne tür tohum ekeceğinize bağlı.
seratblyz
14-10-2009, 22:48
Elma ve armut istiyorum. İstediğim genelde meyve ağaçları zaten. Kayısı, erik ve kiraz fidanları da fidan halinde gelecek bir abimden. Özellikle elma çekirdeği şu zamanlarda epey elime geçiyor. Aslına bakarsanız 15 cm kadar çukur açıp birkaç yere elma çekirdeği bıraktım. İnanır mısınız hemen üzerine 2 gün yağmur yağdı. Her neyse elma ve armut çekirdeği var şu an elimde ve fidan dikimi düşündüğüm meyveler ise bir abim tarafından sözünü aldım. İlginiz için çok teşekkür ederim. Bu arada nar ağacının Ankara'da yetişme olasılığını da merak ediyorum.. Saygılarımla..
zapatista70
31-01-2010, 01:04
arkadaşlar hepinize merhaba,
ankara'da oturuyorum. kendime kıyıda, köşede küçük bir arazi alıp ufak bir kulübe kondurmak istiyorum. asıl amacım doğayla iç içe olmak ve biryeşler üretmek. yaşım 40 ve dikeceğim ağaçların hemen büyümesini istiyorum. sizlerden ricam, ankara'nın iklimine uygun, çobuk büyüyen bir ağaç öneriniz olabilir mi? şimdiden saygılar...
arkadaşlar hepinize merhaba,
ankara'da oturuyorum. kendime kıyıda, köşede küçük bir arazi alıp ufak bir kulübe kondurmak istiyorum. asıl amacım doğayla iç içe olmak ve biryeşler üretmek. yaşım 40 ve dikeceğim ağaçların hemen büyümesini istiyorum. sizlerden ricam, ankara'nın iklimine uygun, çobuk büyüyen bir ağaç öneriniz olabilir mi? şimdiden saygılar...
Meyve mi, çiçek mi, istiyorsunuz?
zapatista70
31-01-2010, 19:53
önemli olan çabuk büyümesi ve yeşillik olması. yani yemyeşil bir arazim olsun istiyorum. meyve önemli değil, çiçekli ağaç olursa tabi daha iyi olur. ilginize teşekkürler...
40 yaş ne ki. Acele etmeyin o zaman.
Bence en az aşılı 2 tane ceviz dikin. Merak etmeyin aşılı kaliteli bir fidan ilk yıl bile ceviz verebilir. ( Nerden, nasıl alacağım dersen biraz bekleyin, ben kendime en iyisinden bir kaç fidan alacağım. Araya sizinkini de sıkıştırırız.)
Bahçenin çit hizasına ladin, göknar, sedir,ıhlamur. Hem yaz kış yeşil olur, hemde bol oksijen verir.
En az 2 tane elma, öneri olarak biri fuji-kırmızı, biri granismıth- yeşil olabilir. Bunlar ayrıca bir birlerini tozlar.
Bir kaç çeşit erik, bir ayva, şeftali, gojiberry, aralara veya kenarlara dikensiz böğürtlen ve ahududu. Hem yer örtücü olarak hem de meyve . Yer örtücü demişken bir kaç çeşit çilek. Çok kısa sürede her yeri kaplar. Muhteşemdir....
........
Ayrıca mevsimlik: pembe domatesler, biberler, kavun, karpuz...
nergisler, sümbüller, çiğdemler, kır papatyası, gelincik.....(bunları bir kez ekersiniz, her yıl kendisi çoğalarak çıkar.)
Daha isterseniz, sınırsızca yazabilirim.
Siz bahçenin boyutlarını söyleyin, çizim programları ile resmini çizelim...:)
zapatista70
02-02-2010, 20:29
ya gerçekten çok nazik ve iyisiniz. çok teşekkür ediyorum. ballı kuyumcu mevkiinde bir kooperatifimiz var. bir kaç sene sonra yaklaşık 500 merrekare arsam olacak. oraya düşünüyorum ancak şu an için bir şekli yok. hakhlısınız 40 yaş çok değil ama, kendimi hep ağaçların altında oturup çayımı yudumlayıp kitap okurken hayal ediyorum. tabi insanoğlu biran önce olsun istiyor.
Bizim oralarda bir laf vardır, "60 yaşında bahçe yaparsan 90 yaşını sağlıklı olarak garantilersin" diye. Her zaman yardıma hazırız.
40 ında yaparsan belki 120 yi garantilersiniz. ( benim hayalim de bu :)))
zapatista70
03-02-2010, 09:21
haklızınız, ama 120 de çok. 80 kafi :))
bu arada ilginiz için yeniden teşekkür ederim...
gilaburu
30-03-2010, 18:19
İyi Günler,
Forumunuza yeni gelen bir üyeyim. Ankara Beysukentde evimin bahçesine dikeceğim yeni ağaçlar hakkında fikir almak istedim.
Sorum şu, çok fazla büyüyüp uzamayacak (erişkin boy 3-4 m), bir tarafı evin verandası ve diğer tarafı yan evle olan istinad duvarı (ben yüksek kottayım) olan 5 metrelik alana (yani zaman içinde istinad duvarını zorlayıp yıkmayacak) geniş yapraklı ağaç dikmek istiyorum, önerileriniz nelerdir. (bahçemde 1 adet süs eriği ve iki tane süs elması var, diğerleri ibreli ağaçlar).
Ankara iklimine uygun olmasını ve bir de çimle iyi geçinmesini istiyorum.
Saygılar
Dr. Ahmet Akman
gilaboru meyvesi fidanı dikebilirsiniz gilaboru soğuktan etkilenmez ankara iklimine uygundur istediğiniz gibi ağacın boyu fazla büyümez bodur bir ağaçtır.gilaboru meyvesi ekim ayı sonunda toplanır ve bidonlara koyulur ve üzerine su eklenir yani meyve suyun içerisinde durur bu şekilde uzun süre bozulmadan durabilir çok faydalı bir meyvedir
gilaboru ağacının özellikleri
bodur bir ağaçtır
bakımı kolaydır
budama istemez
toprak seçmez
suyu sever
hersene meyve verir
GİLABORU MEYVESİNİN FAYDALARI
Gilaboru'nun Faydaları
Böbrek: Böbrek taşlarının bütün cinsleri asılları itibarıyla suda çözünmeyen kalsiyum tuzu olup bu tuz oluşumunu yerinde eritecek bir ilaç bulunmadığından dolayı lazer, ses dalgası vs. gibi yollarla böbrek taşı fiziksel olarak parçalanıp yerinden oynatılarak düşürülmeye çalışılmak- tadır (diğer bir yöntem açık operasyondur). Ve bu yöntemler hastaya aşırı ağrı- sancı vermenin yanında kalıcı yan tesirleri olan yöntemlerdir. Gilaboru ise böbrek taşını, diğer usullerde ( lazer. vs. ) olduğu gibi; fiziksel parçalama yöntemi ile değil kimyasal çözünme ile yok ettiğinden dolayı ne taş çözünürken nede idrar ile birlikte atılırken hasta ağrı sancı hissetmez. Taşın oluşum süreci tersine işleyerek, taş tamamen erir ve idrar ile birlikte kimyasal madde olarak atılır. 1 kür (8 kg ) Gilaboru 1 hafta içerisinde 6 - 8 mm böbrek taşı eritebilmektedir. Taş 8 mm den büyük ise her 8 mm için bir kür düşünülmelidir. Gilaboru ayrıca böbrek tembelliğine ve bazı cins böbrek kistlerine de iyi gelmektedir. Not:Sertliğinden dolayı lazerinde kıramadığı kristalize cins böbrek taşını Gilaboru' da eritmeyebilir. Bu cins taş ile karşılaşma riskimiz %1-2 civarındadır.
Prostat: Gilaboru, idrar kanalını genişletme özelliği ile mesanenin bir seferde ve kolaylıkla boşalmasını sağlar. Gece ve gündüz sık tuvalete çıkmayı azaltır.
Kalp/ Tansiyon: Gilaboru yatıştırıcı, damar genişliği düzenleyici, iskelet ve kas rahatlatıcı , kalp güçlendirici etkiye sahiptir. Girebolu " Visceral" gerilim / Tansiyon için çok etkilidir. Kas gerilimini azaltır ve spazmları engeller. Hipertansiyonda Cardiovascular sistemini rahatlatır ve tansiyon rahatsızlığından kaynaklanan kabızlığı engeller. Harici kullanımda kramp ve kas gerilmesini rahatlatır. Bazı migren vakalarında da yardımcı olabilir. Kaynak:www.purplesage.org.uk
İdrar Yolu Hastalıkları: İdrar kanalındaki iltihaplanmaları temizler. İdrar kanalındaki daralma ve boğumları açar, idrar zorluğu ve yanmalarına karşıda son derece etkili ve tedavi edicidir.
Dikkat...!
Hastanın 24 saat içerisinde tüketebileceği sıvı bir seferde hazırlanmalıdır. Diğer bir deyişle hazırlanan sıvı mutlaka 24 saat içinde tüketilmelidir.
Gerek meyve gerekse sıkılarak hazırlanmış sıvı sıcaktan ve direkt gün ışığından korunmalı serin bir yerde saklanmalıdır.
Girebolu kullanımı zamana yayılmamalı olabildiğince yoğun kullanılmalıdır.(günde en az 1 kg Girebolu ezilerek suyu yukarıda anlatıldığı şekliyle hazırlanıp kullanılmalıdır.)
Bekleyen meyve mutlaka su içinde ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Kevgirde ezilerek elde edilen Girebolu öz suyuna mutlaka birebir ölçüde su katılmalıdır.
Girebolu' nun bu güne kadar hiç bir yan tesiri tespit edilememiştir.
Gilaboru (Gilaburu) suyu içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen, antimikrobiyal ve antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmakta. Bu özelliği nedeniyle gilaboru suyu, yaşlanmayı geciktirici, mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
Gilaboru nun kullanım alanları ve etkileri:
• Böbrek taşlarını eritir.
• Taş üremesini önler.
• Böbrek Tembelliği rahatsızlığına iyi gelir
• İdrar yolları iltihaplarını temizler.
• Ödemi atar, yüksek üreyi düşürür ve dengeler.
• Safra taşlarını eritir ve karaciğeri destekler.
• Prostat rahatsızlığına iyi gelir.
• Kramp çözücü, yatıştırıcı, dokuları sıkılaştırıcıdır.
• Sinir sistemini güçlendirici etkileri vardır.
Gilaboru bitkisi, kanser önleyici, antioksidan ve C vitamini deposudur. Yaklaşık olarak portakaldan 10 kat daha fazla C vitamini içerir.
nurguldk
24-11-2010, 22:13
Merhaba;
Biraz geç bir cevap ama belki faydası olur. Ankara Gölbaşında yaşıyorum. Japon elma'sı bolca var bahçemde.. Baharda görüntüsü muhteşemdir. Ankarada yol kenarlarında mutlaka görmüşsünüzdür. Pembenin her tonunda yoğun bir şekilde çiçek açar. Sonra da çiçekleri lezzetli japon elmalarına dönüşür. Bunun dışında çeşitli meyve ağaçları onlar da yeni diyebilirim. Pek fazla verim alamadım henüz.
Ve Ankara iklimi için çok uygun bir sarılıcı olan Clematis'i yeni keşfettim. Çok sayıda, her renkten ve yılın bir çok döneminde çiçek açan türleri var. Çelikten **** tohumdan üretiliyor. Ben çelik bulmaya çalışıyorum..Bahçe duvarlarımı Clematis ve mor salkımlarla hayal ediyorum..
Ve bunu başaracağım :))
nurguldk
24-11-2010, 22:17
Merhaba;
Ankara'da Clematis arıyorum. Hatta bir çok türünü arıyorum. Bir de mor salkım..
Bu mevsimde dikilebiliyor mu? Bilgilendirirseniz sevinirim. Sevgiler..
Merhaba;
Ankara'da Clematis arıyorum. Hatta bir çok türünü arıyorum. Bir de mor salkım..
Bu mevsimde dikilebiliyor mu? Bilgilendirirseniz sevinirim. Sevgiler..
Mor salkımı Kastamonu Cide'ye gezmeye gittiğimde bir caminin bahçesinde görmüş ve o kadar çok beğenmiştim ki. Daha sonra araştırdm bu bitkinin adının mor salkım olduğunu öğrendim. Ankara'da Atatürk Orman Çiftliğinin serasını gezmeye gittiğimde de seranının görevlilerinin bulunduğu tek katlı evin bahçesini tamamen sardığını gördüm. Ayrıca fideleri burada da satılıyor, tanesi 3 lira civarında. Buradan temin edebilirsiniz.
nurguldk
25-11-2010, 21:49
Çok teşekkürler selenga..Bir de bu mevsimde dikilir mi onu öğrensem..Gidip hemen alacağım :))
Mine Pakkaner
25-11-2010, 22:59
Tam zamanıdır. Gönül rahatlığıyla dikebilirsiniz.
alectoris
06-12-2010, 14:19
Merhabalar
Ankara' da kestane yetistirmeyi basarabilen var mi aramizda?
denizakvaryumu
06-12-2010, 15:17
http://kumpnar.blogspot.com/search?q=kestane
Var :)
alectoris
06-12-2010, 19:13
Sn. akvaryumu
Fotograflara baktim. Kudret nari bile vardi.
Masallah diyelim.
Bu fotograflar bana buyuk cesaret verdi.
Kismetse ben de bu sene kestane deneyecegim.
Fidanlari Ankara icinden mi yoksa disaridan mi temin ediyorsunuz?
Tesekkurler
denizakvaryumu
06-12-2010, 19:39
botanik market
e-fidancım
Mutlu Kutlu
Yusuf Ustaoğlu
fidan istanbul
perkgül fidan
dallıoğlu peyzaj
uzman peyzaj
uyanıklar fidan
alara fidan
hassoman
27-12-2010, 22:41
Ankara'da dış ortamda begonvil yetişmez. Akdeniz iklimine uygun bir bitkidir. Kuzey Ege'de bile zordur. Çünkü soğuğa-dona-ayaza gelemez. İç mekanda ise yaprakları çiçeğe dönüşemeden dökülür. İç mekanda yetiştirmek isterseniz. Nisan ayında (havanın ayaz ve don ve ayaza çekmesi gözetilerek) balkona çıkarılırsa belki başarılı olunabilir...
nurguldk
03-01-2011, 10:21
Begonvil yetiştirmeyi ben de çok isterdim ancak Ankara da imkansız :(( Bu arada henüz toprakla buluşturmadım ama Zengarden den bir tohum çeşidi aldım. Kraliçe çelengi sarmaşığı... Mor salkıma çok benziyor ama çiçekleri hemen geçmiyor. Aylarca çiçekli..Hatta Ankara gibi soğuk iklimlerde daha çok çiçekleniyormuş. İnşallah yetiştirmeyi başarırım.
nurguldk
03-01-2011, 10:23
Bu arada daha önce Clematisten bahsetmiştim ama kolay bulunmuyor. Acem borusu da Ankara için kolay bir sarmaşık seçeneği..
clematis karşiyaka çiçekcilerde var.
Douglas Fir
31-01-2011, 21:24
Hakikaten çok gösterişli bir sarmaşık. Kısa bir araştırma yaptım. Kışın yaprağını dökmüyor. Sizlerinde belirttiği gibi uzun bir çiçeklenme sezonu var. Suyunu eksik etmeyeceksin. Ancak maalesef kışın bu bitkiyi Ankara'da yaşatmak zor görünüyor. Amerikan endeksine göre Dayanıklılık Kuşağı/Hardiness Zone olarak 8-10 demiş. Yani -8'in altına inerse bitki ölebilir. Ankara 6. kuşakta bulunyor. Yani kışları ısının -15-20 dereceleri görebileceği kuşakta. Güneşli ama rüzgara ve soğuğa karşı iyi korunaklı bir yeriniz varsa zevkini çıkarırsınız.
Bir başka endişem bu bitkileri daha ılıman iklimlerde yetiştirip Ankara'ya gönderiyorlar. O nedenle özellikle ilk kış önemli. Ankara'daki ilk kışı hafif geçer, bitki daha kolay adapte olma şansı yakalarsa yaşayabilir. İnşallah...
Douglas Fir
01-02-2011, 08:45
İncelediğim kaynaklarda kokusuyla ilgili bir bilgi yok. Daha çok görünümü ile ön plana çıkan bitki anlaşılan.
meyveli kızılcık ankaradamı.
Merhaba,Ankara'da balkonda büyükçe toprak saksılarda çiçekli bitki önerilerinizi bekliyorum,şimdiden teşekkür ederim.
nurguldk
01-03-2011, 11:26
Kraliçe çelengi kokusuz evet..Görüntü için :)
Ankara da yşatmak zor olabilir. Gerçi tohumdan yapmaya çalışıyorum ve hala çimlenmedi :( Aldığım yer bir kaç ayı bulabilir bahar görsün diyor.
Başarılı olursan büyük bir saksıya yerleştirmeyi düşünüyorum.
Clematisi Karşıyakada hiç görmemiştim. Artık bu sene o güzeli bulmak için hepsini tek tek gezerim :)
..Ankara'da balkonda büyükçe toprak saksılarda çiçekli bitki önerilerinizi bekliyorum...
Bu sorunun en iyi cevabını Feriha / Teras (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10217)'da bulabilirsiniz. :rolleyes:
Bu sorunun en iyi cevabını Feriha / Teras (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10217)'da bulabilirsiniz. :rolleyes:
Tesekkur ederim.
atatundra
05-03-2011, 19:47
Benimde bir sorum olacaktı:
şu anda saksı içinde 3 adet zakkum bitkim var,pencere önünde büyüttüm ( boyları 12-15cm arası ) mayıs ortası dışarıya almayı düşünüyorum.Acaba toprağa diksem kışı dışarıda geçirebilirmi yoksa saksıda durması dahamı mantıklı kış geldiğinde tekrar içeri alabilmem için '' duyumlarıma göre akdeniz iklimine yatkın bir bitkiymiş ''........?
Birde dışarıda 50cm boyunda bir erguvan mini ağacım var,acaba ankara ikliminde bir şansı varmı büyümesi açısından,yoksa benimki beyhude bir çabamı ?
k_donmez
06-03-2011, 08:28
Sayın Atatundra
Erguvan Ankara'da büyüyüp yetişebilen bir ağaçtır. Merak etmeyin. Çevremizde bolca var.
Ankara'da dış mekanda canlı zakkum gördüğümü hatırlamıyorum. Sitedeki bilgilerden bir araştırın.
.. saksı içinde 3 adet zakkum bitkim var..
Ankara'nın her tarafı sıcaklık olarak aynı düzeyde değil.
Zakkumun şehrin iç bölgelerinde ve alçak kısımlarda saksıda, dışarda bırakıldığını görüyorum.
atatundra
07-03-2011, 22:30
Verdiğiniz bilgile için teşşekürler.
bir sorum daha olacak bu zakkum ağacı ortalama nekadar boyu oluyor büyüdüğünde,ve budama yöntemi nasıl oluyor zakumda ?
@csydn arkadaşın yöntemi mantığıma yattı,madem kışları zakkumda donma tehlikesi var!
Douglas Fir
08-03-2011, 20:16
Sayın csydn,
Zakkum iç bölgelere özgü bir bitki olmadığından soğuğa ve düşük neme karşı duyarlıdır. Aydın'daki yazlığımda 4-5 tane var. Kendi bölgesinde çok dayanıklı bir ağaç. Kuraklığa, toza toprağa ve sert budamalar karşı dayanıklı. Yaz sonu 1.5 metrden budayıp Ankara'ya geliyorum. Ertesi yaz dev gibi karşıma çıkıyorlar. Budama bitkiyi genç tutuyor.
Ankara'da özellikle toprağa da dikim yaparsanız fazla verim alamazsınız bence. Saksıda bakmak da sizi yoracaktır ama insan sevdiği şeyden üşenmez. Şu da denene bilir belki; kış girişi topraktaki zakkumlarınızı oldukça kısa bir şeklide budarsanız yani yeşil aksamı mümkün olduğu kadar azaltırsanız bitki ertesi seneye hayatta kalabilir. Kolay gelsin.
atatundra
08-03-2011, 22:46
6 metreye kadar boylanabiliyor galiba..!
Budaması da çiçeklenmesi bittikten sonra yapılır diye biliyorum, henüz budamadım..!
Benimkilerin biri bir metre kadar diğer dört tanesi yirmi/otuz santim kadar..!
6 Metremi ??????
Ohalde hapı yuttuk,kışın 6 metrelik ağacı eve nasıl sokacağızki ?
ve bu zakkumum büyüme hızı nasıldır yani senede nekadar boy atar ortalama ?
nurguldk
11-03-2011, 12:18
#39 - Ortancalarımın ikisi taptaze sürgünler vermeye, büyütmeye başladı arkadaşlar, bir saksıda ise hiç hareket yok, bekliyorum..!
Ortancalarınız dışarıda mı? Saksıda mı? Ankarada korunaklı ve gölge bir yerde olabileceğini söylüyorlar. Ben saksıda dışarıda tutarak 2 yıldır öldürüyorum :)))
Bu sene çok sayıca ortanca ısmarladım.Bahçeye dikeceğim..Bakalım hayırlısı..İnşallah olur..
nurguldk
14-03-2011, 09:58
Bursa da Ankara kadar olmasa da birhayli soğuk olur!!!
Ama anneannemin ortancaları içeriye aldığını hiç hatırlamıyorum, belki de alıyordur da ben görmemişimdir..!
Ben de Bursalıyım :))
Bursa ve İstanbulda ortancalar çok iyi gelişiyor hatta boylanıyor. Sanırım Ankara gibi uzun süreli donlar olmadığından derin budama ihtiyacı da olmuyor.
Aslında bir çok tür kısa süreli donlara dayanıklı ama Ankara hem uzun süre don yapıyor hem de sert ayazları var :( O nedenle bizim gibi hersene yap-boz olmaması için dikkatli bitki seçmek gerekiyor. Bir de insan bilgi sahibi olunca gerekli gördüğü bitkileri soğuktan koruma yöntemlerini uygulayarak güzel bir bahçeye sahip olabilir.
nurguldk
30-03-2011, 16:38
Bursalı olduğunuzu bildiğim için yazmıştım zaten..!
Sevgi ile...
:))
Bu arada Yasemini çok istememe rağmen hep Ankarada olmaz yanıtını almıştım.
Biraz araştırma yaptım ve Jasminum polyanthum türünün donlara daha dayanıklı olduğunu gördüm. Bir çok kaynakta -10 dereceye kadar dayanıklı olduğunu yazıyor. Ankarada biraz da korumayla olabilir diye düşünüyorum. İşin güzel tarafı bence çiçekleri en güzel ve sık yasemin çeşidi :)
199489
nurguldk
30-03-2011, 16:53
Bunun dışında ben bu sene şu bitkiler Ankara-Gölbaşında deneyeceğim;
İlk bilgiler birçoğunun dona dayanıklı olduğu ancak Gölbaşında belli olmaz. Bir kısmını da kısmen koruyacağım.
Oya
Çalı mine
Weigela
Abelia
Filbahri
Açelya
Kamelya
Poligala (çok koruyacağım :))
Kelebek çalısı
hasancihad
04-04-2011, 22:25
Oya
Çalı mine
Weigela
Abelia
Filbahri
Açelya
Kamelya
Poligala (çok koruyacağım :))
Kelebek çalısı
Merhabalar,
Oya, çalı mine dona dayanıklı bitkiler değil Ankara'da hele ki Gölbaşı'nda korumasız yapmanız çok zor.
Vegelya (Çalı hanımeli) dona dayanıklı bir bitki ama asidik toprakları seviyor, Gölbaşı ise alkali toprak yapısında (ph 7,5 üstü). Hayvansal gübreyle iyi sonuç alabilirsiniz kanaatindeyim.
Filbahri hem soğuğa dayanıklı hem de alkali tölaransı var. Muhtemelen iyi sonuç alırsınız.
Açelya hem asidik toprak ister hem de nemli hava. Dona ve soğuk rüzgarlara hassastır. Korumasız yaşatmanız çok zor.
Kelebek çalısı sorunsuz Gölbaşında olur. Dona ve alkali toprağa dayanıklı.
Jasminum polyanthum malesef Ankara'da dış mekanda olmaz. -10'a dayanması çok zor ki Gölbaşı daha da soğuk olur.
Bu yasemine içmekanda bakabilirsiniz ancak kış soğunu görmezse çiçek açmıyor. Bu yüzden havalar -3'ün altına düşene kadar dış mekanda tutup sonra iç mekana alırsanız bu sorunu aşabilirsiniz. En azından teorikte aşabilirsiniz benimki bu sene hala çiçek açmadı.
hasancihad
04-04-2011, 22:30
Üç saksı ortancam vardı. Dış mekanda kısmen korunaklı bir köşede budanmadan tüm kışı geçirdiler. Son donlardan önce birini içeri aldım, diğerlerini dışarda bıraktım. Dışarda bıraktıklarımı kaybettim,içeri aldığımın durumu iyi.
k_donmez
05-04-2011, 00:26
Benim bahçemde bu yıl üçünü baharı karşılıyorum. 1100 metre rakımdayım.
Bütün yıl yeşil kalmayı ve yaşamayı başaran bitkiler. Ankara'da daha farklı ve bütün yılı yeşil geçirebilen ağaç dışında bitkiler bilenler yazarlarsa yararlanabiliriz. Zira acaba olur mu diye bitki denemek hem maddi hem de manevi olarak insana yük oluyor.
(Sitedeki başlıklarına göre yazıyorum)
Arapsaçı,
Ateş dikeni,
Aubrieta Cultorum, (Obrezya)
Abelia Grandiflora,
Dağ Muşmulası,
Gayret Çiçeği,
Kasımpatı,
Hedera (Orman sarmaşığı) Alacalı ve düz türü,
Papatya türleri (Beyaz Çiçekliler),
Thuja (Mazı),
Yer örtücü kekik 2 tür ( Mor çiçekli ve limoni kokulu olanlar),
Şebboy (Mor çiçekli),
Sedum reflexum,
Kamelya,
Süpürge Çalısı,
Cezayir Menekşesi,
Salvia (Adaçayı türleri)
Taflan (Karayemiş)
Hüsnüyusuf,
Santolina,
Lavantin,
Verbena (Yayılıcı Mine- Mor çiçekli),
Çuha çiçeği,
Ardıç türleri,
Şimşir.
İris (Süsen)
Fare kulağı.
hasancihad
05-04-2011, 09:39
Merhabalar,
Boyacı sumağı (Cotinus coggygria) Ankara'da çok güzel oluyor.
Hem dona dayanıklı hem de alkali toprak toleransı var.
Mutlaka deneyin bordo rengiyle bahçenize güzel bir renk katacaktır.
hasancihad
05-04-2011, 10:00
Kartopu (viburnum opulus) çalısının da Ankara'da güzel gelişeceğini tahmin ediyorum.
Bu çalının annemin bahçesinde (Kastamonu-Tosya) bir örneği var o kadar büyük çiçekler açıyor ki dalları artık taşıyamıyor bağlamak durumunda kalıyoruz.
Ortancaya bir alternatif olarak Ankara'da yetiştirilebilir.
Dona ve alkalin toprağa karşı dayanıklılığı çok iyi görünüyor.
nurguldk
05-04-2011, 11:07
Abelia ben de aldım bu yıl, henüz bahçeye yerleştiremedim saksıda..!
Leylak ve Alev Ağacı sevmez misiniz, geçen yıl diktim, baharda uyanışları çok güzel, hele Alev, kırmızı kırmızı sürgünler veriyor..! Berberis çok güzel diriliyor o'nun yaprakları da kırmızı..!
Bunlar bizim bahçede bulunan türler hatta epey büyükler :)) Ne yazık ki Berberis merdiven kenarlarında ve bahçe girişinde olduğundan dikenleri kızıma epey bir zarar verdi ( merdivenlerde tutunmaya çalışırken) O nedenle sürekli dipten buduyoruz. Bu sene artık bize küsmüş gibi görünüyor.
Yasemin konusunda sizi takip ediyorum :) Pervane çiçekliyi denemek daha gerçeğe yakın olacak bu durumda :)
Sayın Hasancihad;
Bilgiler için teşekkür ederim. Ben bazı türlerin Ankara için dayanıklılık sınırında hatta sınırın altında olduğunun farkındayım. Ancak bazı koruma yöntemlerini (yosun gübreleri, malçlama, hatta gerekenlerin gövdesine pat pat naylon) denemek istiyorum.
Söylediğiniz gibi toprağımız bölge itibariyle alkalin, Biz her sene yanmış gübre getirip toprağa karıştırıyoruz. Ayrıca bu sene Kükürt de uygulayacağım.
Ortancalar Ankara'da saksıda dışarıda olmuyor kesinlikle..Denedim :))
Ancak ortanca donlara, bahçe toprağında çok dayanıklı yalnız budanıp malçlandığı takdirde.. Kaldı ki Almanya'da ve bir çok soğuk Avrupa ikliminde kolaylıkla yetişiyor.
Kartopu da çok uygun Ankaraya ancak benim isteğim bahçedeki çiçeklilerin bir kısmının tüm yaz çiçekli kalması :)
Sayın k_donmez,
Aubrieta konusunda da sizi takip ediyorum. Tohumları ektim.Çimlenmeler başladı. Hatta fidesi de satılıyor karşıyakada. Sizin deyiminizle Ankara için biçilmiş kaftan :)
nurguldk
05-04-2011, 11:12
Sayın k_donmez,
Bu arada sizin kamelya şu anda ne durumda?
Yine Ankarada olmaz denilen türlerden ama ben 2 tane alacağım :) Birini bahçeye birini saksıda ısıtmasız iç mekana almayı düşünüyorum. Bu konuda yine sizi takip ediyorum.
Fıstıkçamlarımı bütün kış ev ortamında tuttuktan sonra artık dışarı çıkaracağım hatta ev ortamında sıcak ve güneşli olan günlerde güneşte gördükleri için büyümeye devam ettiler :)
k_donmez
05-04-2011, 15:03
Sayın Nurgüldk,
Kamelya çok keyifsiz. Çok sayıda tomurcuk yaptı. İlk açmaya niyetlenenin üzerine kar yağdı. Kahverengiye dönerek kurudu. Biraz büyümeyi başarabilenler kuruyor. Halen diri ve güzel tomurcuklar var. Ancak gördüklerimden sonra onlardan da pek ümitli değilim. Daha sonra resim eklerim.
Ortancanın Ankara'da yetişmediği konusunda sizlere katılmıyorum. Daha önce de yazmıştım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=574237&postcount=610). Biri Tunalıhilmi ile Kennedy'nin kesiştiği yerdeki çiçekçinin ön ve yan tarafında, diğeri Şimşek sokakta bir apartmanın önünde saksılarda bulunan ortancaları 2 yıldır izliyorum. Kışın açıktalar, bahar sonu yaz gibi de pıtrak pıtrak çiçek içinde oluyorlar. Çiçekçiyle konuştuğumda özel hiç birşey yapmadıklarınıi kendi halinde bıraktıklarını söylemişti. Hatta her iki yerdeki saksılar yazın güneş gören konumdalar. Alışmışlar ortama. Şu anda da gayet iyi durumdalar, her iki yerdeki bitkiler yaprak çıkartıyor..
Haa, bana kendi ortancamı ne yaptığımı sorarsanız; kışın kuzeye bakan balkonumda açıkta ama don tehlikesi olabilecek (ki bu yıl çok fazla soğuk görmedik) dönemde delikler açtığım bir poşetle saksının üzerini kapatarak korumaya çalıştım. Yalnız kış başında dışarda kalacak tüm bitkilerin topraklarını yaprak ve samanla malçlama yapmıştım. İşe yaramış görünüyor. Çiçek durumu nasıl olacak, bu yıl göreceğim ben de.
Kuzey balkonda clematis, kır menekşesi, frenk üzümü, goji berry, nane, roka (bir ara dondu ama hemen yeni yapraklar çıkarttı), hedera, rubus illecebrosus, helleborus, lysimachia nummularia, tabii ki kasımpatılar ve hatta gallalarım (kışın sulayıp neredeyse çürümelerine neden oluyordum, yumrulardan birinin bir bölümünü keserek kurtarabildim) bahara zararsız girdiler.
Diğer bitkilerim güneye bakan kapalı balkonda, kış güneşiyle keyif yaparak soğukları atlattılar.
Fıstıkçamlarımı bütün kış ev ortamında tuttuktan sonra artık dışarı çıkaracağım hatta ev ortamında sıcak ve güneşli olan günlerde güneşte gördükleri için büyümeye devam ettiler :)
rüzgar alan bir yerdeyseniz biraz daha sabredin derim. Ben geçtiğimiz iki yılda1,5 - 2 yaşındaki fıstıklarımı büyük saksılarda bahçeye aldım. genelde bir sorun olmuyor ama rüzgarda kalan iki tanesi şimdilik tamamen kurumuş gibi.
bir de çok körpe iseler tepe filizleri için önlem almak gerek sanırım. kuşlar nedense bunları koparıp yere atıyor bazen.
Ortanca Ankara'da oluyor. Ya da olabiliyor diyelim en azından. :)
Bizim yan komşumuzun dışarıda saksıda 3 adet ortancası var. Kış gelince pek bir budama da yapmadan başlarına birer adet market poşeti geçiriyor. Hatta poşetlerin de kenarları havada kalıyor, öyle sıkıca sarmalanmış bir hali yok yani. Benim şahit olduğum en azından 3 senedir hayattalar ve her yaz çiçek içindeler. :)
çiçeksever70'in bahçesindeki ortancaları da biliyorsunuz. Onun bulunduğu yer de kışın -15 hatta -20'yi görüyormuş.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=162312&stc=1&d=1279883660
Belki de ithal alıp da diktiklerimiz dayanmıyor olabilir. Yerli türler ya da kendi ürettiklerimiz daha dayanıklı olabilir. Sevgili çiçeksever de çelikten üretmiş tamamını.
Benim bahçem Beynam yolunda, oldukça yüksek bir tepe üzerinde.
Ortancalar her zaman çok beğendiğim bir çiçek çeşidi olduğundan bahçemde deneyim istedim. Geçen sene Ekim 2010'da sadece iki fide olarak bahçemin gölge bir yerine diktim. Kış geldiğinde de üzerine 10 litrelik pet su şişelerinden birer adet geçirdim. Kışı çok rahat donmadan geçirdiler. Petleri yaklaşık iki hafta önce çıkardım. Oldukça canlı görünüyorlar. Bu fikride bu siteden öğrendim ve uyguladım. Umarım bundan sonra da iyi gelişirler.
nurguldk
15-04-2011, 15:15
Benim bahçeye 15, eşimin abilerinin bahçelerine 22 adet getittirdim ve diktik. Verdiğim uğraşa mı yanayım, kargo parasına mı....
Valla artık mecburen olacaklar başka şansları yok :)
nurguldk
15-04-2011, 16:00
Bu arada bahçeye farklı bir tür çalı diktim. cytisus praecox Cins ismi kesin doğru da tür konusunda bu olduğunu düşünüyorum. Türkçe de katır tırnağı diye geçiyor ama katır tırnağı diye arayınca başka türlerde çıktı karşıma. O yüzden latincesini yazıyorum.
Sevgili K Donmez in listesinde olmayanlardan.
Sarı ve pembe-kırmızı 2 tür buldum. Çok yıllık ve kokulu harika çiçekleri var. Fazla bilgi bulamadım ama Zone 6a (-23 C) ya kadar dayanıklı diyor bir yerde.
Sevgili nurguldk, forumda şurada bilgisi var:
Katırtırnağı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3649)
Yalnız latinceleri çok farklı olan bitkilere ortak isim olarak katırtırnağı deniyor anlaşılan. Başlıkta Mine Hanım'ın açıklaması var bu konuda.
Hayırlı olsun yeni bitkileriniz. :)
Merhabalar,
Ankara ve civarında dikilebilecek ağaç türlerini araştırıyorum, amacım bu türleri tohumdan yetiştirmek ve 1, gerekiyorsa 2-3 yıl (1-1,5 yıl tercih sebebi :D ) evde bakımdalarını yapıp, ankara civarında yerlere dikmek. kendi arazim mevcut değil, ailecek pikniğe/gezmeye gittiğimizde elimdeki fideleri (genellikle fıstık çamıdır) gezi/piknik alanına dikerim. Ihlamur/elma/armut/dut vs. ve genel iğne yapraklı türlerin uygun olduğunu biliyorum. Fakat istediğim;
- diktiğim fidenin iklime uygun olması
- Çevreden zarar görmeyecek olması (elma ağacı civara gelenler tarafından talan edilecek, 3 tane elma vermiş bir fidan o elmalar için kırılacak vs.)
- mümkünse meyveli (meyveli olursa etraftaki canlılar için faydalı olacaktır) ve kendi çekirdeğinden rahatça üreyebilecek, veya meyvesiz fakat kalıcı.
Aslında Çam fıstığı daha çok ılıman iklim ve yüksek nem oranında ciddi büyüme sağlıyor, anadoluda da yetişebiliyor fakat deniz kıyısında olduğu gibi değil. Aklımda dut ağacı var, meyveler rahat toplandığından fideye pek zarar geleceğini sanmıyorum fakat hastalıklara yatkınlık durumunu bilemiyorum. Öte yandan sitede sekoya bilgilerine eriştim, acaba sekoya yetiştirsem (Sequoiadendron gigantea) ve fideleri anadoluya diksem yaşar mı? (ankara ve çevresi, çankırı civarı)
Bu arada mavi ladin (Picea pungens) tohumları edindim, akşama viyollere 100 kadar ekeceğim, sekoya tohumları ise anladığım kadarıyla ağustos ayından sonra ithal edilecek, sekoya'nın anadolu uyumu hakkında sorum geçerliliğini koruyor, sekoya'ların daimi su ihtiyacını dere/göl kenarına dikerek halledersem anadolu ikliminden sağ çıkabilir mi? veya kaç yaş'ından sonra iklimle başa çıkabilir hale gelir?
Bu konuda bir bilgim ya da tecrübem yok ama Davesgarden'a göre dev sekoya -23 dereceye kadar dayanıyormuş. Bu Ankara için yeterli.
http://davesgarden.com/guides/pf/go/37064/
Sekoya tohumlarının flizlenmesi biraz zordur mavi ladine göre
Sekoya ile ilgili biraz araştırma yaptım ama ne hikmetse heryerede farklı şeyler yazıyor.
Tohumların filizlenmesi %30, filizlenenlerinde yaşama yüzdesi %25 olarak geçiyor bazı yerlerde. eğer böyle ise 100 viyolden sadece 7 adet elde edeceksem ki bunlardan da anadolu iklimine adapte olamayanlar çıkacaktır (iyimser olarak %50 desem) 100 viyolden elimde sadece 3-4 fide kalacaktır. onlarında doğada nelerle karşılaşacağı, hayyata kalıp kalamıyacakılarını düşündüğümde, binlerce viyol'e tohum eksemde bundan 5 yıl sonra ortada bir tane bile sekoya'nın kalmaması ihtimali ortaya çıkıyor.
Madem tohumlar ile uğraşacağım o zaman acer palmatum gibi akçaağaç ve varyeteleri ile uğraşmam daha makul gibi duruyor. (yinede nedenini bilmiyorum ama içimde önlenemez bir sekoya yetiştirme isteği mevcut, sanırım anıt ağaç olması ve binlerce yıl kalma ihtimalinden dolayı) Sekoya haricinde tür arayışına girdim fakat sekoya'dan da vazgeçmiş değilim, sekoya'yı birkaç yüz viyol ile tohumların ithalatından sonra deneyeceğim. bir arkadaşım bana uygun mekan sağladığı için, artık alan darlığım olmadığından farklı türleri de denemeyi düşünüyorum.
..istediğim;
- diktiğim fidenin iklime uygun olması
- Çevreden zarar görmeyecek olması (elma ağacı civara gelenler tarafından talan edilecek, 3 tane elma vermiş bir fidan o elmalar için kırılacak vs.)
- mümkünse meyveli (meyveli olursa etraftaki canlılar için faydalı olacaktır) ve kendi çekirdeğinden rahatça üreyebilecek, veya meyvesiz fakat kalıcı.
..
Forumda ağaçlandırma çalışmaları için ilgili başlıklara bakmanızı tavsiye ederim. Buralarda ağaçlandırma amaçlı bitki seçimi, dikimi, bakımı için çeşitli bilgi ve deneyimler paylaşılmış. Bilinçli çalışma mutlaka daha yararlı olacaktır.
Meyvesiz ağaçların da canlılara yararı var.
Ankara'da çevreye baktığımızda akasya, atkestanesi ve dişbudak yapraklı akçağacın özel bakım gerektirmeden çok kolay yetiştiğini görüyoruz. Özellikle akasya ve akçaağaç tohumları kendiliğinden tuttuyor. Belki bunları düşünebilirsiniz.
Ağaçlandırma sahama sizi beklerim tohumdan ektiğim at kestanesi ağaçlarımı ve diğer ağaçlarımı size göstermek isterim açıkçası sayın Yabani. Elimde Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ağaç ürettiği viyolleri de size göstermek isterim.
@ seaa
İçten teklifiniz için teşekkür ederim, fırsat bulursam görmeyi isterim de, fakat iş/aile durumlarından dolayı bu fırsat ihtimali pek az görünüyor.
Mavi ladin tohumlarımdan şu anda sadece birkaç tanesi çimlendi (172 viyol'de sanırım 6 adet) 100 viyol dış ortamda, 72 viyol ev içindeydi çimlenenlerin hepsi ev içindekiler, galiba burada daha çimlenenler olacak. dış ortamdakilerin ise çimlenememesinin bir numaralı suçlusu kuşlar, halen üzeri torf kaplı tohumu nereden/nasıl algılayıpta çıkartıp yediklerini çözebilmiş değilim. etrafta sürüyle böcek var git onları ye kardeşim :D
Hafta sonu kısmet olursa arkadaşımın sağladığı mekana bakmaya gideceğim, otomatik sulama sistemi kurulup kurulamayacağını da kontrol edeceğim (elektrik ve su varsa yapabilirim) otomatik sulama sistemi yapmalıyım çünkü mekan Ankara'ya 150 km uzaklıkta :D yer uzak olunca yetiştirilecek ağaç türünü daha kolay olabilecek at kestanesi olarak düşünüyorum. eğer otomatik sulama işini yapabilecek imkan olursa at kestanelerini büyük torbalara ekip çimlenip biraz büyüdükten sonra birkaç yıl orada kendi haline bırakmayı düşünüyorum.
Düzeltme: çimlenme sayısı için erken davranmışım, sanırım sayı oldukça yüksek olacak :D
Meyve alıyorlarmı?
yasinmetin
12-07-2012, 14:40
arkalarda kalmış bu bölüm:) ben yeni katıldım aranıza, yaş 33 umarım çok geç kalmamışımdır:) Keçiörene bağlı Güzelyurt köyü var, eski adı geldibuldu, orada 900 m2 bi bahçe aldım, arka çit kenarına mezarlık servisi (italyan servisi de deniyor, veya latince "Cupressus sempervirens") dikmek istiyorum, Ankara şartlarında iyi yetiişirmi olurmu, olursa kaç m aralıklarla diksem iyi olur. benim isteğim 15-20 m uzasınlar minare gibi ince.. 1-2 m aralıklarla dikmeyi planlıyorum ama siz değerli üstatların değerli bilgilerine ihtiyacım var, yardımcı olursanız müteşekkir kalırım.
Merhabalar,
Genç yaşta bahçe sahibi olmanız ne güzel.
İyice araştırmadan dikmemek gerek. Bölgenizin şartlarını tam bilemiyorum. Cupressus sempervirens biraz daha sıcak yerler için söylenir.
İnternet ve yazılı kaynakları araştırıp, haberleşelim.
AGACLAR.ORG -Türkiye'nin Ağaç Arşivi (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=895)'nde donlara karşı duyarlı denmiş.
Kolay gelsin.
Davesgarden Cupressus sempervirens için -12'ye kadar dayanıklı diyor. Bu Ankara için yeterli değil. Ben Ankara için düşünürken -20'yi baz alıyorum.
PlantFiles: Detailed information on Italian Cypress, Funeral Cypress, Mediterranean Cypress Cupressus sempervirens (http://davesgarden.com/guides/pf/go/53329/#b)
denizakvaryumu
16-07-2012, 20:02
Meyve alıyorlarmı?
>Bu gün Hıdırellez… (2) « kumpınarı hobi bahçeleri (http://kumpinari.wordpress.com/2011/05/06/bu-gun-hidirellez-2/)
yasinmetin
19-07-2012, 09:26
İlginize teşekkür ederim, bilgileri okudum, aldığım yer 1225 rakımlı, dolayısıyla rakımdan kaybettim, ayrıca don olayı da sıkıntı tabi... önerebileceğiniz başka bir ağaç varmı arka çit kenarı için? ön taraftaki çit kenarına 4 yerli mavi ladin 2 sedir diktim, 2-3 hoopsi ital ladin ve göknar dikmeyi planlıyorum, arkayı acaba sedirlerle mi kapatsam?? Birşey daha merak ediyorum Ankara'da şu aşırı soğuklara dayanıklı passiflora türünü (maypop muydu neydi hatırlaymadım adını) bahçe ortamında yetiştiren ve meyva alan varmı acaba?
denizakvaryumu
19-07-2012, 13:20
Sedir soğuklara dayanıklı tavsiye ederim.Ankara'yı da seven bir ağaç :)
Bir de iğdeyi deneyin hem çiçeklerin kokusu hem meyvesi güzeldir.
Pasiflora bahçeniz için uygun değil meyve alamazsınız.
yasinmetin
19-07-2012, 13:39
Ankara zor yer gerçekten, face de bir arkadaşım bişey paylaşmış, "Yaşadığın yeri cennet yapmadıkça kaçtığın heryer cehennemdir" Ankarayı cennet yapmak biraz sıkıntılı:)
Gerçekten zor, ama imkansız değil. :)
Üyelerin bahçeleri/balkonları bölümlerini gezerseniz Ankara'da da bir sürü cennet bahçe olduğunu görebilirsiniz. :)
Örneklerden sadece ikisi:
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/11146.htm
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/10217.htm
..arkayı acaba sedirlerle mi kapatsam?...
Ben de Ankara'da sedirlerden çok memnunum. Aralarındaki mesafeye dikkat ederek dikin. Üçbeş yıl içinde ciddi fark görebilirsiniz.
Onların aralarında ya da önlerinde iğde de güzel renk verir.
Ankara'ya zor demek bence de çok doğru değil. Bu koşullara uyan çok çeşit var. Ankara'daki bahçelere göz atmak, seraları gezmek yararlı olabilir.
İyi günler
Çok geçtiğim bir yoldur ama ilk kez dikkatimi dün çekti. Küçükesat, Beyazgül sokakta bir binanın bahçesinde yanyana incir ve nar ağaçları vardı. Nar ağacının üstü çiçek ve meyve doluydu. Hem öyle bodur falan değil, ciddi ciddi ağaç formundaydı. Yani demek epeydir varmış o ağaç. Kışlar geçirmiş, yazlar geçirmiş. Ankara'da incire alıştık artık, birçok yerde görünür ama narı ilk gördüm.
Hadi buyrun:)
Çok geçtiğim bir yoldur ama ilk kez dikkatimi dün çekti. Küçükesat, Beyazgül sokakta bir binanın bahçesinde yanyana incir ve nar ağaçları vardı. Nar ağacının üstü çiçek ve meyve doluydu. Hem öyle bodur falan değil, ciddi ciddi ağaç formundaydı. Yani demek epeydir varmış o ağaç. Kışlar geçirmiş, yazlar geçirmiş. Ankara'da incire alıştık artık, birçok yerde görünür ama narı ilk gördüm.
Hadi buyrun:)
Bu tarz bireyler sizleri çokça yanıltmasın sevgili arkadaşlar. Uygun ortam bulduğunda bu şehirde asla yaşayamaz dediğiniz tür pekala çok güzel gelişip meyve bile verebilir. Özellikle şehir ortamları evsiz bölgelere göre birkaç derece daha ılıman ve korunaklıdır. Sert ayaz günlerde yılan balığı avından dönerken motorumuz şehir kıyısına girdiği anda içimi bir sıcaklığın kapladığını hep hatırlamışımdır. Böyle bir ev, ağaç, farklı bir ortam yaşayamaz dediğiniz tür için harika bir ortam oluşturabilir.
Osmanlı saraylarındaki kış bahçelerini, içindeki sikas, manolya, arokarya kamelya ağaçlarını hatırlamanızı tavsiye ederim.
yasinmetin
24-07-2012, 11:01
Bu tarz bireyler derken kimi kastettiniz anlayamadım, benim bahçem merkezden 25-30 km uzaklıkta ormanlık bir mevki!! şehir merkezinden bahsetmiyorum! bahçe almakta birinci amacım şehrin kargaşasından kaçacak biryer edinmekti zaten, şehirde bahçem olması beni heyecanlandırmıyor, -kimisini her türlü heyecanlandırır şehir taşra farketmez ama bana göre farklı- Şunu anlatmaya çalışıyorum ben klasik meyvelerden ziyade daha değişik egzotik meyveler yetiştirmek istiyorum, örneğin passiflora, kocayemiş, kivi ve aklıma gelmeyen ve ankara iklimine uygun olmayan birçok egzotik ağaç türü var. Ha araştırdım üzümsüler uygun gibi... Yani sanki kötü niyetli yazmışım gibi tavır takınmanız bu siteye uygun bir davranış değil!!! Ben bu siteyi birkaç gün önce keşfettim, forum sayfalarında içtenlikle yapılan paylaşımları görüncü çok duygulandım ve heyecanlandım ama sizin tavrınız hiç hoş değil! saygılarımla...
İlginize teşekkür ederim, bilgileri okudum, aldığım yer 1225 rakımlı, dolayısıyla rakımdan kaybettim, ayrıca don olayı da sıkıntı tabi... önerebileceğiniz başka bir ağaç varmı arka çit kenarı için? ön taraftaki çit kenarına 4 yerli mavi ladin 2 sedir diktim, 2-3 hoopsi ital ladin ve göknar dikmeyi planlıyorum, arkayı acaba sedirlerle mi kapatsam?? Birşey daha merak ediyorum Ankara'da şu aşırı soğuklara dayanıklı passiflora türünü (maypop muydu neydi hatırlaymadım adını) bahçe ortamında yetiştiren ve meyva alan varmı acaba?
Çit kenarı için leylandiyi öneririm hızlı büyüyor, okulumuza diktiğimiz 2 yıllık leylandiler nerdeyse çiti kapattı.
Bu tarz bireyler derken kimi kastettiniz anlayamadım,
Bir yanlış anlama olmuş galiba. Sözü edilen bireyin sizinle bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.
aydoner'in yazısına bakarsanız benim mesajımdan alıntı yapıldığını göreceksiniz. Bu, bana cevap verildiğini gösterir (aynen benim sizin yazınızdan alıntı yaparak size cevap verdiğim gibi). "Bu tarz birey" derken de benim Ankara'da yaşamasına ve meyve vermesine hayret ettiğim nar kastedilmiş:)
yasinmetin
24-07-2012, 12:40
Bir yanlış anlama olmuş galiba. Sözü edilen bireyin sizinle bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.
aydoner'in yazısına bakarsanız benim mesajımdan alıntı yapıldığını göreceksiniz. Bu, bana cevap verildiğini gösterir (aynen benim sizin yazınızdan alıntı yaparak size cevap verdiğim gibi). "Bu tarz birey" derken de benim Ankara'da yaşamasına ve meyve vermesine hayret ettiğim nar kastedilmiş:)
alıntıyı sizden yapmış ama yazısının devamını okursanız sizi savunan ifadelere yer vermiş:) alıntıyı benden yapması gerekiyordu. "bu tarz birey" derken kesinlikle beni kastetti bence:))
Şaka biyana çok önemli değil... takılmayalım.
yasinmetin
24-07-2012, 12:46
öneriniz için teşekkür ederim hberbul, bu leylandiler 1200 rakımda ve sert kış koşullarında olur mu acaba bilginiz var mı?
Sn yasinmetin, ben de Sn aydoner'i yanlış anladığınızı düşünüyorum.
Sevgili nevsune: "Bir binanın yanında incir ve nar ağacı gördüm" diyor.
Sn aydoner de: "Bu tarz bireyler sizi yanıltmasın, şehir içi bölgeler daha ılımandır. Kırsalda dayanamayacak türler şehir içinde yaşayabilir" diyor.
Özetle "tek bir birey ile bitkinin genel dayanıklılığı hakkında karar vermeyin, değişik ortamlarda dayanıklılıkları farklıdır" demek istiyor.
Leylandi Ankara kışına dayanıklı. Yalnız bahçesinde çit olarak leylandi kullanıp sonra pişman olan da çok var. Hızlı ve çok büyüyor. Genelde bu göz ardı edilerek sık dikildiği için birbirine giriyor, keyfi bozuluyor, dallarında kurumalar görülebiliyor. Fazla uzayıp çok gölge yaptığından şikayet edenler de var. İyice araştırmanızı öneririm.
Egzotik meyve istiyorsanız, pawpaw -25 dayanıyormuş. Ben iki tane 1400 rakıma ektim. -15 leri rahat atlattı.
(Formda Romantik arkadaş satıyor)
Benim Ankaradaki bahçemde de nar var, çok güzel çiçekleniyor ama meyve tutmuyor. Nedendir bilmem..
yasinmetin
25-07-2012, 09:17
sn gilan, leylandiyi ne kadar mesafelerde dikmemi önerirsiniz?
sn agozce pawpaw dediğiniz papaya ile aynı mı? siz meyva aldınız mı hiç?
Bilmiyordum ama araştırdım. Minimum 60 cm olmak üzere çitiniz için istediğiniz yüksekliğin dörtte biri tavsiye ediliyor. Kesinlike her sene budanması, yıl içinde de ara ara düzeltilmesi gerekiyormuş. Asıl budama Eylül ayında yapılıyormuş. Yeşil kısımlar budanmalı, ağaç gövde budanmamalıymış. En az 1.5m - 1.80m yüksekliğinde bir çit istiyorsanız leylandi kullanın, daha kısa istiyorsanız daha kısa türleri kullanın deniyor.
Sayenizde ben de bayağı bir şey öğrendim. :)
...
sn agozce pawpaw dediğiniz papaya ile aynı mı? siz meyva aldınız mı hiç?
Papaya farklı. O soğukta yetişmiyor. Bende bu baharda ektim.
Şu başlıkta var.
http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/12701.htm
yasinmetin
26-07-2012, 09:46
sn gilan, çıraklar ustaların bakış açısını genişletir her zaman:) ilginiz ve değerli görüşleriniz için teşekkür ederim sn agozce ve sn dilan... ama sormaya devam ederim haberiniz olsun yani:)
thedream4you
11-09-2012, 08:25
Sorumu buraya yazdigim icin ozur dilerim. Sanirim yeni uye oldugum icin yeni konu acamiyorum. Ankaradayim ve eskisehir yolu civarinda (evimden 30-40km uzakta olabilir) 1-1,5 donum kadar bir arsa alip hem kendime golgelik hem de vatana millete cok kucuk de olsa bir oksijen kaynagi bir bahce yapmak istiyorum. Arsa bakarken nelere dikkat etmem gerekir acaba tecrubeli uyeler tavsiye verebilirler mi?
Tesekkur ederim
Hoşgeldiniz thedream4you,
Eminim bahçenizi şekillendirirken bu siteden çok faydalanacaksınız. :)
Şu başlıklar sizin için faydalı olabilir. Sorunuzu da orada sorabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/3201-12.htm
Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/26420.htm
Karlıçınar
30-09-2012, 20:49
Ankara için uygun olan en iyi ağaç türü armuttur.Bizim bahçede diğer meyve ağaçları bodur kalmışken armut 2,5 metreyi geçti!!!Kesinlikle armut ekin.
Ankara için uygun olan en iyi ağaç türü armuttur.Bizim bahçede diğer meyve ağaçları bodur kalmışken armut 2,5 metreyi geçti!!!Kesinlikle armut ekin.
Ben de sizin gibi düşünüyordum. :p Ama öyle değilmiş. Sizi bilmem ama, ben verim alamadım. Kayısı, Erik, Elma ve Şeftaliden daha çok verim aldım. 3-5 Armut ağacından 2-3 tadımlık haricinde bir şey göremedim dersem inanır mısınız? :p
kızıl-çam
08-12-2012, 10:06
Ankara İklimine Uygun Bitkiler
Kuzey Soğuğu engellendiği takdirde;
Fıstıkçamı,kızılçam,hünnap,çikolatalı trabzon hurması (-18 derece),ölü adamın parmakları,nar,fındık (çakıldak),halep çamı (?) (Zone 8'de kuruyor ve fıstıkçamı ve ağlayan çam da aynı zone ve oluyor),limoni servi,ağlayan çam,sahil çamı(?),uçan ejder,musa basjoo,anadolu palamut meşesi,pırnal meşesi,zakkum...
Normalde yetişebilecekler;,
japon akçaağacı,pav pav,türk meşesi,tüylü meşe,kestane,erguvan,yaban asması,üzüm,saplı meşe,sapsız meşe,yaban mersini...
Nemlendirildiğinde yetişebilecekler;
gürgen,avrupa kayını...
Aklıma gelenler bunlar...
yasinmetin
09-12-2012, 19:34
Ankara İklimine Uygun Bitkiler
Kuzey Soğuğu engellendiği takdirde;
Fıstıkçamı,kızılçam,hünnap,çikolatalı trabzon hurması (-18 derece),ölü adamın parmakları,nar,fındık (çakıldak),halep çamı (?) (Zone 8'de kuruyor ve fıstıkçamı ve ağlayan çam da aynı zone ve oluyor),limoni servi,ağlayan çam,sahil çamı(?),uçan ejder,musa basjoo,anadolu palamut meşesi,pırnal meşesi,zakkum...
Normalde yetişebilecekler;,
japon akçaağacı,pav pav,türk meşesi,tüylü meşe,kestane,erguvan,yaban asması,üzüm,saplı meşe,sapsız meşe,yaban mersini...
Nemlendirildiğinde yetişebilecekler;
gürgen,avrupa kayını...
Aklıma gelenler bunlar...
Sayın kızıl-çam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz, ağlayan çam gerçekten olur mu ankarada? benim bahçe bağlumdan 17 km kuzeyde 1250 m rakımlı güzelyurt köyünde, denemeyi düşünüyorum. ayrıca mezarlık servisini e denemeyi düşünüyorum sizce olur mu?
kızıl-çam
10-12-2012, 17:42
Mezarlık servisi olur;ama Bölge 7'de kuruyor(-12 ile-17 derece selsiyus). Ağlayan çam da Zone 8'de (-11 derece civarı) kuruduğu için emin değilim;ama bence denemeyin.Ağlayan çamı Beytepe'de görmüştüm.
Bir şey değil...
Ağlayan çam yetiştirmek istiyorsanız, bence -15 ila -20 altı olduğunda üstünü kapatmalısınız.
yasinmetin
10-12-2012, 22:11
Mezarlık servisi olur;ama Bölge 7'de kuruyor(-12 ile-17 derece selsiyus). Ağlayan çam da Zone 8'de (-11 derece civarı) kuruduğu için emin değilim;ama bence denemeyin.Ağlayan çamı Beytepe'de görmüştüm.
Bir şey değil...
Ağlayan çam yetiştirmek istiyorsanız, bence -15 ila -20 altı olduğunda üstünü kapatmalısınız.
mezarlık selvisini perde için çit kenarına dikmeyi planlıyordum ama o rakımda -20 leri görür gibime geliyor. perde olarak leylandiyi önerdiler siteden arkadaşlar onu yapacam artık olmazsa birkaç da ortaya mezarlık servisi dikerim. değerli bilgileriniz için tekrar teşekkür ederim.
s.serdar
11-12-2012, 00:21
Sorumu buraya yazdigim icin ozur dilerim. Sanirim yeni uye oldugum icin yeni konu acamiyorum. Ankaradayim ve eskisehir yolu civarinda (evimden 30-40km uzakta olabilir) 1-1,5 donum kadar bir arsa alip hem kendime golgelik hem de vatana millete cok kucuk de olsa bir oksijen kaynagi bir bahce yapmak istiyorum. Arsa bakarken nelere dikkat etmem gerekir acaba tecrubeli uyeler tavsiye verebilirler mi?
Tesekkur ederim
İmar, su, elektrik, yol durumu öncelikler arasında yer alıyor. Sonrasında arazinin konumu, güvenlik, toprak yapısı sayılabilir.
Üzerine bina veya konut yapmayacaksanız arsa değil tarlaya yönelmenizi öneririm. Zira arsa tarladan 8-10 kat daha pahalıya gelebilir.
kızıl-çam
26-12-2012, 16:09
Ben,İstanbul'da bir yerden macar meşesi palamutları topladım ve Ankara'da yetişip yetişmeyeceğini merak ediyorum.Acaba yetişir mi?
Teşekkürler
Meşe türlerinden soğuğa hassas tür hiç duymadım. Sanırım yetişecektir. Problem olmaz, raahatça dikin.
kızıl-çam
28-12-2012, 19:11
Kitabımda yazıyor ki; Marmara ve Batı Karadeniz'de doğal olarak yetişir. Ben de bundan anlıyorum ki nem isteği fazla, bu yüzden Ankara'da olmayabilir.
kızıl-çam
31-12-2012, 12:56
Ankara'da yetişebilecek başka bir tür daha buldum:Karaçalı.(not: merkezde)
Sayın yasinmetin, siz bence bunları deneyin;
Leylandi melez selvisi, hünnap, Sibirya kivisi, ölü adamın parmakları ,fındık, çikolatalı trabzon hurması, gürgen, avrupa kayını, anadolu palamut meşesi, pav pav, gölevez (yazın toprakta yetiştirerek, kışın kökünü içeri alarak), asma, badem, kara hurma (küçük meyveli Trabzon hurması), Toros sediri, Himalaya sediri, Atlas sediri, Toros göknarı,Uludağ göknarı,
Ankara Merkez (Bölge 7b) için:
fıstıkçamı (gözlerimle gördüm ve kozalaklı), kızılçam (kendi gözlerimle gördüm), Çin tırpan ağacı, Japon kadife çamı, Halep çamı, sahil çamı, mezarlık selvisi, Trabzon hurması (morali ve fuyu), karaçalı, ve sizin için önerdiğim türler.
Bütün agaclar.net üyelerinin yeni yılı kutlu olsun.
Japon akçaağaç kırmızı yapraklı çok görsel ve pahalı bir ağaçtır, incelemenizi tavsiye ederim..
canturk_22
31-05-2013, 09:05
degerli arkadaşlar forumda yeniyim görüntü kirliligi olmaması nedeniyle buraya bir kaç sorum olacak cevaplarsnız sevinirim...
öncelikle afyonkarahisar/bolvadin ilçesinde oturuyorum yeni yapacagım evin yaklaşık 100-120 metre kare bahcesi var iklimimiz ankara iklimine benziyor kışları -20 leri buluyor zaman zaman
sorum şu ben bu bahçeye 3 veya 4 tane meyve agacı iki tanede farklı üzüm asması dikmek istiyorum eş gerektirmeyen meyve ve asmalar nelerdir şunuda belirtmek istiyorum bu fidanları 1 veya 2 sene büyük saksılarda duracak ev tam olarak bittiginde dikicegim şimdiden böyle birşey düşündümki diktigimde 2 veya 3 yaşında olsun
2 sorumda bahce duvarına bolca etrafına koku veren sarmaşık dikmek istiyorum
tabi kalan yerler var orlarada kücükten domotes biber vs..
bu konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum
fidanları satında alabilirim şimdiden
feyzagul
08-06-2013, 22:55
Ortancanın Ankara'da yetişmediği konusunda sizlere katılmıyorum. Daha önce de yazmıştım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=574237&postcount=610). Biri Tunalıhilmi ile Kennedy'nin kesiştiği yerdeki çiçekçinin ön ve yan tarafında, diğeri Şimşek sokakta bir apartmanın önünde saksılarda bulunan ortancaları 2 yıldır izliyorum. Kışın açıktalar, bahar sonu yaz gibi de pıtrak pıtrak çiçek içinde oluyorlar. Çiçekçiyle konuştuğumda özel hiç birşey yapmadıklarınıi kendi halinde bıraktıklarını söylemişti. Hatta her iki yerdeki saksılar yazın güneş gören konumdalar. Alışmışlar ortama. Şu anda da gayet iyi durumdalar, her iki yerdeki bitkiler yaprak çıkartıyor..
Haa, bana kendi ortancamı ne yaptığımı sorarsanız; kışın kuzeye bakan balkonumda açıkta ama don tehlikesi olabilecek (ki bu yıl çok fazla soğuk görmedik) dönemde delikler açtığım bir poşetle saksının üzerini kapatarak korumaya çalıştım. Yalnız kış başında dışarda kalacak tüm bitkilerin topraklarını yaprak ve samanla malçlama yapmıştım. İşe yaramış görünüyor. Çiçek durumu nasıl olacak, bu yıl göreceğim ben de.
Kuzey balkonda clematis, kır menekşesi, frenk üzümü, goji berry, nane, roka (bir ara dondu ama hemen yeni yapraklar çıkarttı), hedera, rubus illecebrosus, helleborus, lysimachia nummularia, tabii ki kasımpatılar ve hatta gallalarım (kışın sulayıp neredeyse çürümelerine neden oluyordum, yumrulardan birinin bir bölümünü keserek kurtarabildim) bahara zararsız girdiler.
Diğer bitkilerim güneye bakan kapalı balkonda, kış güneşiyle keyif yaparak soğukları atlattılar.
Evet, size katılıyorum Nevsune.
Eryamanda oturuyorum ve oturduğum sitede, komşumun bahçesinde yaklaşık 10 yıllık kocaman , çok güzel ortancaları var.
Ayrıca yine Eryamanda, daha önce oturduğum sitedeki evin bahçesinde kocaman bir narımız vardı ve çok da güzel meyve veriyordu. Şimdiki evimin bahçesinde de kocaman bir ıhlamur var. Şu sıralarda da çiçek açmaya başladı, miss gibi kokuyor :rolleyes:
Ankara' da incir yetişir mi? Yoksa denemek mi lazım? ;)
Ankara merkezde meyve veren incir ağacı var.
İncir, sıcak ve nemli havayı seviyor diye biliyorum. Bu bakımdan tereddüt etmiştim. Ancak, herşeye rağmen deneyecem. Umarım emeklerim boşa gitmez. :)
Belki de bulunduğu lokasyona (yer altı kaynağı, sıcaklığı vs.) özel bir durumdan dolayı hayattadır. Ben de gördüm incir, nar vs..
Hatta Batıkent taraflarında ilginçtir sulak yer ağacı olan bir sürü salkım söğüt doludur :)
Ben de Eryaman'da oturuyorum, uzun süredir bahçeme piramit servi ve kara servi dikmek istiyordum, bugün kısmet oldu, her iki tür ağacı da çok beğeniyorum, yalnız yukarıdaki yorumları okuyunca çok üzüldüm, inşallah ağaçlarım Ankara'nın soğuğundan etkilenmez, bugünden itibaren bu sene çok soğuk olmayacağını düşünüyorum, bu seneyi atlatırlarsa belki tutarlar, umarım, yoksa çok üzüleceğim...
olgunaydeyer
25-02-2014, 23:30
Herkese merhaba ben ANKARA da yaşıyorum. Kızılcahamam ilçesine bağlı Gümele köyünde 2 dönüm lük bi arazimiz var .Burada yeşilliğin ve meyve ağaçlarının bol olduğu bi bahçe ve ileriki yıllardada içine bi ev yapmayı düşünüyorum.Arazide su problemi olmayıp etrafının fens teli ile çevrilidir. Ne gibi ağaçlar ve bitkiler dikebilirim fikirleriniz ile beni yönlendirirseniz sevinirim.
merhaba ankarada küçük bir bahçem var...mevsimsel olarak hangi bitkileri dikmem konusunda bilgiye ihtiyacım var...bahçe dikdörtgen ...hızlı büyüyen ve dayanıklı bitkiler dikmek istiyorum..yardımcı olursanız sevinirim....
s.toprak
22-08-2014, 09:54
Merhaba, Ankara'da yaşıyorum, çiçekçilerde, saksıda üzerinde tomurcukları olan
Madagaskar yaseminleri gördüm, bu çiçek içerde cam arkasında yaşar mı, fazla uzamaması için budama yöntemi var mıdır, bakımı nasıldır, ne ister, neden hoşlanır, zararlıları var mıdır?
Teşekkürler :)
dusunenadam
27-10-2014, 16:20
Değerli ağaç dostları. Ankara'da büyümüş sığla ağacı gören ya da yaşatmayı deneyen var mı?
cemalersin
17-11-2014, 18:21
Hızlı büyüyen, susuzluğa,soğuğa dayanıklı ve estetik anlamda da güzel bir ağaç önerin derseniz Ankara için bence en uygunu Yalancı Akasya (robinia).
Su probleminiz yoksa çınar ya da söğüt en iyi seçenek olabilir. Akasya'dan daha da hızlı büyürler.
İğne yapraklıklardan da Ankara için en uygun türler bana kalırsa karaçam,toros sediri,mavi servi,boylu mazı. Ancak servi dışındakiler oldukça yavaş büyüyor bunu da hesaba katmak lazım.
Eğer ağaç dikeceğiniz yer az güneş alıyor ise yine ladin,göknar,porsuk gibi türler de güneş isteği az türler olarak denenebilir.
Merhaba ben foruma yeni üye oldum. Yazları devamlı 4 5 ay boyunca Burhaniye' de oluyorum hatta Ankara'ya dün döndüm. Burhaniye' de mandalina limon portakal ve nar ağacları var ve ben çalışacağım için artık o meyvelerden uzak yaşayacağım. Ankara' da ev kışın ortalama 26 27 derece oluyor ama kuzeye baktığı için güneş almıyor. Yazınsa 1 2 saat sabah güneşi alıyor. Böyle bir evde kumkat kalamodin limonella süs narı ve mayer limon yetişirilebilir mi.
dusunenadam
27-03-2015, 00:18
Hızlı büyüyen, susuzluğa,soğuğa dayanıklı ve estetik anlamda da güzel bir ağaç önerin derseniz Ankara için bence en uygunu Yalancı Akasya (robinia).
Su probleminiz yoksa çınar ya da söğüt en iyi seçenek olabilir. Akasya'dan daha da hızlı büyürler.
İğne yapraklıklardan da Ankara için en uygun türler bana kalırsa karaçam,toros sediri,mavi servi,boylu mazı. Ancak servi dışındakiler oldukça yavaş büyüyor bunu da hesaba katmak lazım.
Eğer ağaç dikeceğiniz yer az güneş alıyor ise yine ladin,göknar,porsuk gibi türler de güneş isteği az türler olarak denenebilir.
Sayın cemalersin, önerileriniz için çok çok teşekkür ederim. Mesajınızı çok geç gördüğüm içinse özür dilerim. Yazdıklarınızın çıktısını alıp dosyama koydum.
Eskiden akköprü civarında etbalık kurumunun bahçesinde birsürü incir ağacı vardı ankara çayına doğru ankamall yapılınca ve o yol yapılınca hepsini söktüler.Yenimahalle de eski iki katlı evlerin bahçelerinde hala tek tük var ama meyveleri yenmiyor tam büyümeden çürüyor.
rwenzori
04-10-2016, 12:46
Merhaba arkadaşlar,
Ne zamandır üye olmadan takip ediyordum forumu, üyelik bugüne nasip oldu.
Bende bir ağaç severim, olmaya çalışıyorum, tema vakfı ile ağaçlandırma çalışmalarına destek oluyorum, köyümde bir çam ağacım var, şehirde de bir ağaç dikmeyi düşündüm, apartman bahçesi geldi aklıma, birilerinin penceresini mi kapatırım diye bundan vazgeçtim.
Sonra iş yeri kampüsümüz geldi aklıma özellikleri ve imkanlar aşağıdaki gibi.
Yer: Ankara/Yenimahalle
Fazlaca diken ve geniş yapraklı çeşitli ağaçlar var, yeni ağaçlar için yer müsait.
Toprak hakkında bilgim yok ama kaliteli bir toprak kullanıldığını biliyorum.
Ağaçlar ve çimler için sulama sistemi var, bahçe ile ilgilenen budama, sulama, gübreleme yapan personelimiz de var.
Amatörce baktığımda erguvan var hoşuma giden, başka neler olabilir?
Ankara da hangi ağacı yetiştirebilirim?
hepsiburada sitesinde de mevcut veya tavsiye edeceğiniz başka bir yerden de alabilirim.
Teşekkürler.
Bende sizin gibi araştırma yapıp ağaç dikmeyi düşünmüştüm. Fakat imkanım olmadı. En azından gözümün önünde büyüyüp gelişimini izleyeceğim bir yer bulamadım. Hatta oturduğum sitenin bahçesine dikmek istedim ama onda da sitede yeterince ağaç var dediler. Ama katalpa dikebilirsiniz. İklimime uygun ve hızlı büyüyen bir tür.Karşıyaka mezarlığının etrafında bolca seralar var. Oradan temin edip kampüsünüze dikebilirsiniz.
hasan_esendemir
07-10-2017, 09:46
Öncelikle herkese merhaba. Ankara Kahramankazan'da 850 m2 bir arsa aldım. Burayı bahçe olarak kullanmak istiyorum. Bahçenin rakımı 1.100 civarında. Ölçüleri 20*42,5. Telle çevrilmiş durumda.
1 - Buraya bu bölgede yetişebilecek tüm ağaç çeşitlerinden 2-3'er tane dikmek istiyorum. Hangi tür ve çeşitleri ekmemi tavsiye edersiniz.
2 - Etrafına mazı, leylandı, servi vs. hangisini dikmem daha güzel olur ya da çam türlerinden dikip sarmaşıkları tel diplerine dikip tellere sardırmam mı daha iyi olur.
Bahçe ölçüsüne göre çizim yapabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden hepinize teşekkür ederim.
Musa Gündoğan
10-10-2017, 15:37
hasan esendemir
hiç kimse fikir beyan etmemiş diyorsunuz fakat siz sitede iç anadoluda neler yetiştirilir ankara da yetişebilecek ağaçlar vs. şeklinde arama yaparsanız zaten istediğiniz bilgilere ulaşırsınız. bu şekilde armut piş ağzıma düş herkes tarafından olumlu karşılanmıyor.
araştırmalarınızı yaptıktan sonra paylaşımlarınızı ona göre yaparsanız eminim herkes daha çok yardımcı olacaktır
Etrafına çit amaçlı leylandi dikebilirsiniz, ben memnunum.
Şahsen ağaçlara sarmaşık sarılmasını doğru bulmuyorum. Ağacın gelişimini engelleyeceği için sarmaşık bitkilerini başka şekillerde değerlendirin derim.
hasan_esendemir
11-10-2017, 11:43
Forumu kontrol ettim. Ankara'da yetişen ağaç çeşitlerini 2012 den bu tarafa araştırıyorum. Hali hazırda mevut ağaçlarım var. Fakat burayı yeni aldım vegöze hitap edecek bir şekilde dizayn etmek istediğim için yeni bir başlık açtım. Sarmaşıkları ağaçlara değil çit olarak kullandığım tellere sarmayı düşünmüştüm.
Leylandiler 40 ar cm. arayla dikerseniz komple kapatacaklar zaten, sarmaşığa gerek yok. Tele de sardırsanız daha sonra kontrol edemezsiniz ağaca yayılır gider ve ikisi de yeşil olduğundan uzaktan baktığınızda sarmaşık var mı yok mu belli de olmayacaktır.
Musa Gündoğan
11-10-2017, 16:27
Forumu kontrol ettim. Ankara'da yetişen ağaç çeşitlerini 2012 den bu tarafa araştırıyorum. Hali hazırda mevut ağaçlarım var. Fakat burayı yeni aldım vegöze hitap edecek bir şekilde dizayn etmek istediğim için yeni bir başlık açtım. Sarmaşıkları ağaçlara değil çit olarak kullandığım tellere sarmayı düşünmüştüm.
http://www.agaclar.net/forum/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/41400.htm
sayın hasan esendemir yukarıdaki linkte ağaç çeşitlerini bu yıl itibariyle bir arkadaş düzenlemeye çalışıyor umarım faydası olur. kolay gelsin
hasan_esendemir
11-10-2017, 16:29
Yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.
Beşiktaş
14-12-2017, 09:24
Hasan Esendemir dikebileceğin ağaçlardan kastın meyve ağacı sanırım? Yoksa kim 850m2 yer alıpta çınar söğüt vb. ağaçla doldurur bahçesini :)
Eğer meyve ağacıysa kastın, çoğu meyve yetişir Ankara şartlarında. Kıyı kesimi zeytin, portakal, mandaline, nar, limon, fındık gibi türler dışında...
ankara da okaliptus yetişir mi ? yetiştiren var mı ?
ankarada Paulownia tomentosa yetişir mi ?
Ankarada zemin suyunu en iyi çekebilecek yetişmesi en kolay ağaç hangisidir ?
s.serdar
24-11-2018, 05:05
ankara da okaliptus yetişir mi ? yetiştiren var mı ?
Hiç mümkün değil.
AkisSoftware
03-12-2018, 15:00
Kumpınarı hobi bahçesi: kestane sorgusuna yönelik arama sonuçları (http://kumpnar.blogspot.com/search?q=kestane)
Sayın üstadım Ankara'da nerede bu işi yapıyorsunuz sormamda mahsuru varmıdır? Gerçekten tebrik ediyorum. Neler neler yapıyorsunuz...
Kerem Örenç
08-12-2018, 18:23
Beypazarı tarafanın iklimi mikroklima iklim olduğu için meyvesi için antep fıstığı yetiştirmek mümkündür.
Siz bahçenin boyutlarını söyleyin, çizim programları ile resmini çizelim...:)
Sayın agozce, mesajınız oldukça eski ama yazayım dedim, umarım hala aktifsinizdir forumda. Gölbaşında 650 metrekare kadar bir yerim var. Burayı ormanımsı bir bahçeye dönüştürmek istiyorum. Bir kaç permakültür sitesinden fikir aldım. 7 seviye varmış, büyük ağaçlar, küçükler, sarıcılar, sarmaşıklar vs.. Bunların kombinasyonu ile, az bakım gerektiren, yoğun bir yeşilliğin olduğu bir yer yapmak istiyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz acaba?
https://www.mgm.gov.tr/tarim/bitki-soguga-ve-sicaga-dayaniklilik.aspx?g=i
buyrun ;
https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/46733/mod_resource/content/1/konu5_Ankaran%C4%B1n%20Egzotik%20Bitkileri2.pdf
ankarada yetiştirilecek bitkilere dair kendime aldığım notları buraya yapıştırdım ;
sadece isimleeri araştırsanız da olur açıklamalara takılmayın :)
sedum sprium suklukent
müge çiçeği gölgeye ekilecek
pamuk helva çalısı
kanarya gülü herşeye dayanıklı sürgünveren çalı gölge gerekiyor -----------------
inci çalısı güzel dayanıklı top gibi çiçeklerivar -----------
sedum sieboldi suklukent çok dayanıklı dona dayanıksız-----
hatmi çiçeği hertürlü dayanıklı uzun dönem
klamatis yaban asması dayanıklı humuslu toprak leonardir gerekli yarı gölge yerleri sevviyor dibi gölge olacak
hanımeli kumlu toprakta olacak dayanıklı
meksika potakal dal çiçeği güzel koulu dayanıklı mayıs hazira çiçeklenme dönemi oğuuk rüzgardan koru - 15
süs narı çok dayanıklı kumlu olacak çok kurumayacak
mor saslkım
japon kadife çamı
camelia güllü çalı güzel anakaraya uygun
ALTIN ÇANAĞAI YAZIN SU İSTER
MAHONYA
MALUS FLORIBUNDA Van Houtte. Rosaceae Süs Elması
Japon Süs Kirazı (
"SYMPHORIKARPOS L. Caprifoliaceae İnci Çalısı
TAXUS BACCATA L.Taxaceae Porsuk"
Zakkum gözlemlediğimde haziranda yoğun çiçekleniyor kasıma kadar azala azala çiçeklendiği gözlemledim yazın olgunlaşan yeşil tohum kapsülü kışın patlıyor ve her yere saçılıyor bazen etrafında fide görüyorum ama dokunmuyorum.Bu tohumlar çok kolay çimleniyor benim 10 dan fazla fidem var. Zeytine baktığımda yaz kış yeşil kalıyor fotoğrafı çektiğimde kasım ayıydı şuan hala yaşıyor hızlı gelişiyor ama şimdi fotoğrafını çekecek fırsat bulamadım.
Defne filan var murt var frenk üzümü vs: http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/45465.htm
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.