View Full Version : Orman Gülü, Komar (Rhododendron)
Gerçekten çok güzel kokarlar.Yıllar var o kokuyu alamıyorum.Memlekete gittiğimde onların zamanı geçmiş oluyor.
Sarı komar da denilen bu çiçeğe konan arıların yaptıkları bala "delibal" diyor Karadenizliler. Balı yiyenlerin başları dönüyor ya da bayılıyorlar. Çiçek nektarı tansiyon düşüren bir madde içeriyor.
Bu çalı türü Doğu Karadeniz Dağlarında yaygındır ve kokusu müthiştir.Odanızdaki vazoya bir tutam Sifin(veya zifin) bırakın tüm evin içi o hoş kokuyla dolar.Bu orman gülünü İstanbul da bahçemde yetiştirdim,Marmara Bölgesi ikliminde genel olarak yetişmezler,belirli bir rakım(yükselti)ihtiyaçları vardır.Yarı gölge yerlerde iyi yetişirler,doğrudan güneşe maruz kalırlarsa yaprakları yanar.Suyu sever bu bitki,asitli topraklar sevdiği toprak türüdür.Çelik alma yoluyla veya kök ayırma yöntemiyle yetiştirilebilir,Kasım ayından Mart ayına kadar çelik alınabilir.
Mor renkli olanı da mevcuttur fakat kokusuzdur,görünüşü mükemmeldir.
Bu sitede yeniyim fakat bildiğim bitki için bilgi vermeyi uygun buldum.Belki faydalı olabilirim,benim de bir katkım olsun istedim.Saygılarımla...
Şimdide orman gülüne biraz merak salalım. İlk defa ingilteredeyken ormanlarda yabani olarak yetişenine rastlamıştım. İlkbaharda çiçekli halini seyretmeye doyamazsınız...
Sırf bunları koklamak ve seyretmek için evdeki köpeği sık sık ormana yürüyüşe götürürdüm..Ama ticari satılanlar görkemli olması için kültürden yetiştiriliyor.Aşağıdaki resimlerde olduğu üzere...
900 cinsi 8000 tipi vardır..Çalı tipli ağaçlardır boyları 10-20 cm den 50 mt kadar yükselebilir. Bodur olanlarına aynı familyadan gelen “Azalea” denir (90 cm kadar). Yarı gölge yerlerde yetişir, günde en az 2-3 saat güneş görmelidir ve asit toprakları sever (ph-5-6) Yaprakları tüm yıl boyunca yeşildir. İlk baharda salkım salkım kocaman muhteşem çiçekler açar. Yerini sevdikten sonra çok fazla ilgiye ve budanmaya ihtiyacı yoktur. Hem tohumdan üretilir, hemde çok sertleşmemiş dallarından çelik alarak çoğaltılır. Ne diyelim darısı büyük bahçesi olanların başına…Balkonu olanlara sanırım Azalea daha çok yakışır…
Şimdide web linkleri ekleyerek resimleyelim…
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/nave-html/w05/rhod.html
http://www.rhodygarden.org/page/page/1083572.htm
http://www.downsrhododendrons.com/photoindex.html
Ormangülü Karadeniz'deki ormanlardada kendiliğinden yetişiyor.
Merhaba Nihal,
Ailem Trabzonlu ama duymama rağmen hiç ormanlık alanda rastlamadım..
Eğer bildiğin varsa fotolayıp siteye koyabilirmisin? merak ettim bizdekiler nasıl görünüyor :) Mersi.
maktas61
13-11-2007, 10:34
Sayın Petulya, işte size TRABZON ' dan bir ormangülü
maktas61
13-11-2007, 10:58
işte birtane daha
Maktas nefis bir şeymiş bu. Elinize sağlık.
Komşum, Karadeniz'de ormanda çok bol miktarda olduğunu hatta yöre halkının yakacak olarak kullandığını gördüğünü söylemişti. Burada büyük (ağaç) boyları çok pahalı, küçük saksılarda ise 60 YTL civarı. Yaşatamazsam diye korkup almadım.
Sevgili Limon, ormangüllerini ben de çok beğeniyorum. 4-5 sene evvel değişik renklerde 6-7 tane almıştm. İlk iki sene güzel çiçek verdiler. Kışın hertarafını iyice sardım, dondan korudum. Ama daha sonraki senelerde çiçeklenmede azaldı bitkinin keyfi de kaçtı. Sonra tekrar 2 tane aldım, onları toprağa ekmedim. Saksı ıle muhafaza edeyim, kışın da seraya alırım dedim. Ama onlar da istediğim randımanı vermedi. Şimdi saksıda kıl kuyruk gibi, açayım mı açmıyayım mı diye karar veremiyor sanki. Alacaksan sen de iyice düşün.
Harun Parlak
13-11-2007, 20:24
Asidik geçirgen rutubetli ve humuslu toprakları sever kirece karşı hassastır.
Nemli yarı nemli çoğunlukla kuzey yamaçlarda yetişir. Güney ve kuru yamaçlardan kaçar.
Sıcak yerlerde gölgeli yerleri tercih eder. Bunlara dikkat edilirse açmaması için bir sebep yok
TRT' de ödüllü belgesel vardı 4 mevsim diye ilkbahar-yaz,sonbahar-kış süreçlerini ormanda görsel degişimlerle anlatan çok ta güzeldir tavsiye ederim.Genelde trt-2 'de oluyor.Neyse bu türlerin içinde Sarısı en zehirlisiymiş,kokusu büyüleyici güzellikte ancak çok koklandığında hastanelik edebiliyormuş.Bir de ormancılar illallah ediyorlarmış yolup duruyorlarmış ama nafile ormanı ele geçirmişler ve başka bitkileri de barındırmıyormuş.Bu kadar masum görünen bir güzellik nasıl olurda tehlikeli olabilir bilemiyorum.Ama asıl kafamı karıştıran şey bu çiçeği Bauhaus'da satıyorlar şuan hem de çok yüksek fiyatlara,eee tehlikeli değil miydi bu? :eek:
denizakvaryumu
06-05-2008, 08:11
Bauhausda satılanlar, kokusuz kültür olanları.
Böyle kokulu bir orman gülünün satıldığını bilsem, koşa koşa almaya giderim :)
Kokulu olmayıp üstelik ithal olan orman güllerine dünyanın parasını ödüyoruz.
http://www.crocus.co.uk/plants/_/shrubs/rhododendrons/classid.2074/
linkte sarı orman gülünün 3 lt lik saksıdaki fiyatını görebilirsiniz, oysa yerli üreticiler tarafından çelik alınarak bu bitki çiçek zamanı yapı marketlere pazarlanabilir ve yurt dışına para gitmez.
http://bp1.blogger.com/_qu4OIurP6QM/R_ZoS3sWrAI/AAAAAAAAAY0/oz2SJldmGnA/s1600-h/S7303778.JPG
linkte arıcı Salih'in çektiği sarı orman gülü yani çifin çiçeği...Bir yanda dağ taş arıların bile uğramadığı çifin çiçeği bir yanda ise aynı çiçeğin 3 lt lik saksıda 20 pound a ( yani bugünün kuru ile 40 YTL) satılan durumu.
------------------------------------------------------
E Komisyonu'na göre (Kommission E: Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu komisyonu), ormangülü (açalya) yaprağı etkisizliği ve zehirliliği nedeniyle tedavide kullanılmamalıdır.
Hipertansiyon, kas ve eklem romatizması, kas ağrıları, nevraljiler, siyatik ağrıları, trigeminus nevraljisi, migren ve diğer başağrıları, interkostal nevralji, gut hastalığı, idrar yolları taşları ve yaşlılık şikayetlerinde etkisizdir.
Rhododendron türlerinin yaprak, çiçek, meyva ve poleni zehirli bileşikler (andromedotoksin gibi) içerir. Türkiye'de insanların bitki ile zehirlenmesi nadirdir, zehirlenmeler daha çok Karadeniz bölgesinde arıların bitkinin nektarıyla yaptıkları deli bal ile olur.
Zehirlenme belirtileri tükrük salgısında artma, bulantı-kusma, karın ağrısı, ishal, denge bozuklukları, nefes darlığı, santral uyarılma, felçler, deri ve mukozalarda yanma ve kaşıntı şeklindedir. Ağır zehirlenmeler kan basıncında düşme, kalp hızında yavaşlama, kasılmalar, kalp yetmezliği ve solunum durmasına bağlı ölüme neden olabilir.
Tedaviye glikoz serumu ve i.v. 1 mg atropin ile başlanır. Drogun içerdiği arbutine bağlı kronik hidrokinon zehirlenmesi de gelişebilir.
Genç yaprak sürgünlerini veya çiçekleri yiyen koyun ve keçilerde tehlikeli zehirlenmeler görülür.
Alpgülü (Rhododendron ferrugineum L.) mayıs-ağustos aylarında kırmızı-mor çiçekler açan, derimsi yapraklı, kışın yaprak dökmeyen bir çalı olup Türkiye'de yetişmez.
Türkiye'de hepsi de Karadeniz bölgesinde yetişmekte olan, 6 kadar ormangülü (Rhododendron) türü bulunmaktadır. Bunlar beş taçyapraklı, mor, beyaz ya da sarı çiçekleri olan ağaççıklardır:
Rhododendron ponticum L. (komar, mor ormangülü, karaağu): 10 m'ye kadar boyunda, kışın yaprak dökmeyen ağaççık. Yaprakları derimsi, marttan ağustosa kadar açan çiçekleri mavimsi-mordur. Beyaz çiçekli bir varyetesi de vardır. Kuzey Anadolu ve Trakya'nın ormanlık bölgelerinde, 0-1800 m yükseklikte yetişir. Zehirlidir.
Rhododendron luteum SWEET = R. flavum G. DON = Azalea pontica STEVENSON (sarı ormangülü, yelçiçeği, zifin, sarıağu): 4 m'ye kadar boyunda, kışın yapraklarını döken, nisan-ağustos aylarında sarı çiçekler açan ağaççık. Kuzey Anadolu, Trakya ve Kuzey Ege'de, 0-2000 m yükseklikteki ormanlarda ya da kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir. Zehirlidir.
Rhododendron ungernii TRAUTV. (ak ormangülü, beyaz ormangülü): 4 m'ye kadar boyunda, kışın yaprak dökmeyen, haziran-temmuz aylarında beyaz çiçekler açan ağaççık. Doğu Karadeniz ormanlarında, 0-2200 m yükseklikte yetişir.
Rhododendron caucasicum PALLAS (kafkas ormangülü, beyaz komar): kışın yapraklarını dökmez, çiçekler sarımsı beyaz ve kuvvetli kokuludur. Kuzeydoğu Anadolu'da (Rize) orman kenarlarında yetişmektedir. Zehirli değildir. Arılar nektarından kıymetli bir bal olan anzer balı yaparlar.
Rhododendron balları:
Yenilebilen anzer balı (asel): Anzer yaylasında (Rize-İkizdere) bulunan 2 köyde (Çiçekliköy ve Ballıköy) elde edilen bir bal çeşidi. Çevre halkı bu balın özelliklerinin ve kokusunun, arıların bal yapmak için, bölgede bol olarak yetişen ve beyaz komar adı verilen Rhododendron caucasicum PALLAS'tan yararlanmalarına bağlarlar. Beyaz komar çiçeği kuvvetli kokulu olup bölge halkı tarafından kuvvet verici olarak çiğ olarak da yenmektedir. Fakat Türkiye'de Anzer balı adı altında satılan bal miktarı, bölgede elde edilen Anzer balı miktarlarının en az yüz katıdır. Anzer balı özellikle yanık tedavisinde kullanılmaktadır.
Zehirli olan deli bal (acı bal, tutar bal): Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen Rhododendron türleri (özellikle R. luteum ve R. ponticum) nektarlarından arılarca alınan usare ile yapılan zehirli bala bu bölgede deli bal denir. Hemşin (Trabzon) bölgesinde deli bal çok olmaktadır. Özellikle taze bal zehirlenme yapmaktadır. Eskimiş veya kaynatılmış balla zehirlenme olmamaktadır. Deli bal mikroskopik muayenede Rhododendron poleninin saptanmasıyla diğer ballardan ayırt edilebilir.
http://www.otrehberi.com/Sakincali_droglar/ormangulu.htm
Bu arada bizim beyaz komar dan yani Rhododendron caucasicum dan ilaç da yapılıyormuş bilginize.
http://www.risingstarlc.com/SRC.htm
Arıcı Salih Arıcı nın çektiği beyaz komar çiçekleri ve bu çiçeklerden yapılan ballar.İşte gerçek bal diye ben buna derim.
Şimdi gel de bu köyde yaşama.
http://aricisalih.blogspot.com/2008/04/harika-beyaz-komar-ieklerih.html
Haftasonu arkadaşım Hendek'ten sizin verdiğiniz linkteki mor çiçekli olan Orman Gülünden getirdi. Yörede adının Manolya olduğunu söyledi. Bir kaç kök sökmüşler, bir köklü dal da bana verdi.
Uzun bir daldı, 10-15 cm kadar çelikler hazırladım, bir de köklü kısmını diktim saksıya. Bakalım tutacak mı?
denizakvaryumu
06-05-2008, 21:16
Topraklı değilse tutması çok zor, mor çiçekli olanlar zehirli olan türdür.
feslegen
21-05-2008, 09:46
orman gülleri sadece çeliklemi çoğaltılır. bende 2 tane var biri beyaz diğeri pembe bunları çoğaltmak istiyorum.
denizakvaryumu
21-05-2008, 10:41
İlk olarak MÖ 401 yılında
...Yunan askerlerinin bu baldan yemeleriyle literatüre girmiştir:
“Bu köylerde onları şaşırtan bir tek şeyle karşılaştılar: birçok kovan vardı ve bu kovanlardaki peteklerden bal yiyen askerler kustular, ishal oldular ve içlerinden hiç biri ayakta duramıyordu;
az yiyenler körkütük sarhoş olmuş insanlara, çok yiyenlerse azgın çılgınlara, hatta can çekişen insanlara benziyorlardı.
Bu durumda birçoğu bir bozgun sonrasındaymış gibi yere serilmiş büyük bir umutsuzluk başlamıştı. Ertesi gün kimsenin ölmediği görüldü ve sarhoşluk yaklaşık olarak bir gün önce başladığı saatte geçti. Üçüncü ve dördüncü gün müshil almış gibi bitkin düşmüş halde ayaklandılar”
Daha sonraki dönemlerde
...Plinius’un (MS 77) notlarında baldan bahsedilmektedir:
“Arıların yiyeceği o kadar önemlidir ki bu yüzden balları bile zehirli olabilir. Pontus’ta ,Herakleia’da aynı arılardan olan ballar bir kaç yıl sonra öldürücü olurlar. Otoriteler bu balların hangi çiçeklerden yapıldığını açıklamamışlardır ... Bir çeşit bal daha vardır ki, aynı Pontus bölgesindeki insanlar arasında yaygındır ve meydana getirdiği çılgınlığa maenomenon denir” (Plinius, Nat. Hist. XXI, XLIV, 74, 77)
Yine Yunanlı yazar "Pontus" veya "Pontos" kelimesi, "etnik" bir isim değil, "coğrafi" bir ifadedir. "Pontus" veya "Pontos" kelimesi Grekçe'de "Deniz" anlamında olup; eski çağlarda Karadeniz'in güneydoğu kısımlarına, bu arada Karadeniz'e de verilmiş coğrafi bir addır.
...Strabon’un notlarında deli balın Karadeniz’li Heptakometler tarafından düşmanı altetmek amaçlı kullanıldığını okumaktayız:
“Heptakometler, Pompeus’un ordusu dağlık ülkeden geçerken, üç Roma bölüğünü imha etmiştir. Bunlar, ağaç sürgünlerinden elde edilen delibalı kaselerle yol üzerine bıraktılar ve askerler bunu yiyipte bilinçlerini kaybedince, onlara saldırarak kolayca hepsini saf dışı ettiler. Bu vahşilerin bir kısmına da By-zeres denir” (Strabon, Geographika, XII, III, 18)
1844 yılında Rize’yi ziyaret eden Alman bilim adamı Karl Koch’da deli bal konusunda eski yazarların notlarını ilettikten sonra, bal tutmasına sebep olarak çeşitli yazarlarca öne sürülen şimşir, karayemiş ve komar (orman gülü) bitkilerini tartışmış ve en muhtemel adayın komar bitkisi olduğuna kanaat getirmiştir.
Strabon, M.Ö. 1. yüzyılda bugünkü Amasya'da yaşamış olan coğrafyacı. İyi bir eğitim almış olan Strabon, çok seyahat etmiş ve özellikle Anadolu ve çevresinde yapmış olduğu geziler sırasında bu bölgeyi çok iyi tanımıştır. Coğrafya adıyla tanınan onyedi bölümlük dev yapıtında, yalnızca gezdiği ve gördüğü yerleri anlatmakla yetinmemiş, buralarda cereyan eden tarihî olaylar hakkında da ayrıntılı bilgiler vermiştir.
...Orman gülünün sahil kesiminde mor, yüksek kesimlerde beyaz çiçek açan türlerinin yanısıra ċifin/ḉifin adı verilen sarı çiçek açan bir türü daha bulunmaktadır. Zehirli bir bitki olduğu için Trabzon’un batısında “ağu” olarak da bilinen komar çeşitlerini, özellikle çifini yiyen hayvanlar zehirlenmektedirler. Bununla birlikte arıcılık yapan pek çok köylü arılarının çifin çiçeğine konmadığı iddiasındadır.
http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/Deli_Bal
denizakvaryumu
21-05-2008, 10:49
Elinde çifin çiçeğine konmuş arı resmi olan var mı? ;)
Çekeriz, açsınlar da. Bu arada çiçeğin asıl adı ' tsifin' dir. Türkçede 'ts' harfi olmadığı için sifin diyoruz.
feslegen
27-05-2008, 14:39
arkadaşlar orman gülleri nezaman budanır. bakımı nasıldır.nasıl çoğaltabiliriz.sanırım şimdi çiçeklerini açam zamanı başında tomurcuklar var.
çavdaroğlu
03-06-2008, 09:02
arkadaşlar orman gülleri nezaman budanır. bakımı nasıldır.nasıl çoğaltabiliriz.sanırım şimdi çiçeklerini açam zamanı başında tomurcuklar var.
orman güllerinin çelik, tohum ve daldırma üretimi ile ilgili görsel bir site
http://www.eskimo.com/~enumclaw/Tips/Propagation/cuttings.html
Selim-i Ahir
11-12-2008, 21:08
Bauhausda satılanlar, kokusuz kültür olanları.
Böyle kokulu bir orman gülünün satıldığını bilsem, koşa koşa almaya giderim :)
Kokulu olmayıp üstelik ithal olan orman güllerine dünyanın parasını ödüyoruz.
Şu gülücük işareti kafamı karıştırdı ama eğer ciddiyseniz doğal ve kokulu olanından baharda gönderebilirim. Arazimde bol miktarda var.
Sn. Selim-i Ahir ,
Kokulu olan sarı renk varsa ben isterim.:)
Mümkünse köklü bir şekilde :)
denizakvaryumu
14-12-2008, 20:09
Şu gülücük işareti kafamı karıştırdı ama eğer ciddiyseniz doğal ve kokulu olanından baharda gönderebilirim. Arazimde bol miktarda var.
Ciddiyim, özellikle kokulu olanlardan gönderebilirseniz sevinirim.
Denizakvaryumu, kokulu Orman Gülü geldi mi merak ettim?
En sonunda dayanamayıp iki renkte orta büyüklükte bol tomurcuklu Orman Gülü aldım. Aldıklarım kültür, kokusuz ama çiçekleri çok büyük ve gösterişli. Bir adet te alacalı yapraklı mor çiçeklisinden almıştım, geri bıraktım, şimdi pişmanlığını yaşıyorum. Bahçenin en güneş almayan gölge yerine diktim. 4 yıldır hep almak istedim , burada olmaz dediler vazgeçtim. Sonra baktım bir çok bahçede neredeyse ağaç büyüklüğüne gelmişler. Bu zamanlarda renk renk kocaman çiçekler açıyorlar. Fiyatı da makul gelince 2 adet alıp denemeye karar verdim. Altından kalkarsam gelecek yıllarda her rengini alabilirim.
Sırada Şakayık var :)
denizakvaryumu
09-05-2009, 23:50
Gelmedi umarım gelir :)
Aziz Fayda
27-05-2009, 12:30
Merhaba,
İzmir'de nereden temin edebilirim ? Orman fidanlıklarında ya da Bayındır'da bulma şansım var mıdır ? İzmir'li dostlardan alan oldu mu merak ediyorum.
Aziz FAYDA
S Güngör
18-06-2009, 02:52
orman gülü sadece doğu karadeniz'de değil batı karadeniz'de de doğal olarak bulunmakta. düzce'de güzeldere şelalesi mesire yerinden ve odayeri yaylasından bir iki fotoğrafım vardı. çiçek açtığı mevsimde çektiğim...
sirius50
30-06-2009, 20:59
beş senedir saksıda olan kışın soğuk seraya kaldırdığım orman gülü bu sene pek çiçek aöçmadı ve yapraklarıda iyice kenarlarından dışa doğru kıvrılmaya başladı gözle görülür bir haşarat yok gibi çiçek kısımları nın da yapışkan lı olduğunu burada okumuştum nedeni hakkında bilgi verecek dostlara teşekkurler.
diğer saksıdaki orman gulumde bu sorunları yaşamıyorum. bu çiçeklerin üzerindeki kartta budanmayacağı şeklinde bir açıklama var. resmi,ni eklediğim sorunlu çiçeği budamak istiyorum bu konudada bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Saygılarımla
Sirius, bana saksısı küçük gibi göründü ama siz bilirsiniz. Bahçesinde bir çok çeşit Orman Gülü olan komşum, bu bahar 2 adet aldığımı görünce bir iki tiyo verdi. Birisi, çiçekleri açıp solunca hemen çiçek dibinden kesmem gerektiği, oradan yeni sürgünler çıkaracağı ve seneye çiçekleri oralardan açacağı idi. Bir de gübreleme önemli diye biliyorum. İlk dikerken toprağın dibine kutudaki ölçülere göre karıştırdım, sonraki gübrelemeyi de yazılana göre yapacağım. Tam gölgeyi ve nemi sevdiğini biliyorum. Tıpkı Ortancalar gibi toprağının devamlı nemli olmasını seviyor. Komşum, en zor bitkilerden olduğunu, hepsine aynı şekilde baktığı halde(bazıları ağaç olmuş), arada bazılarının durup dururken kuruyup öldüğünü söyledi.
Bu konuda henüz acemiyim, tecrübe sahibi değilim ama belki işinize yarayabilir diye yazmak istedim. Kolay gelsin :)
sirius50
01-07-2009, 22:58
İlgine teşekkürler. saksısını bu sene değiştirdim. vilmorin in orman gülleri için üretilmiş gübresinden veriyorum tabiiki prosedürüne uygun olarak.sulamay gelince ortancalarımla ayni yrede durduklarından ayni zamanda sulanıyorlar. diğer saksıdaki orman gülü ünde şu anda hiç sorun yok birde budanmamasoı gerktiği şeklinde üzerindeki kartta şekil var. resimden anlaşılacağı gibi çok şekilsiz oldu ne yapabilirim:(
tugrul bıyıklı
05-09-2009, 04:07
syn denizakvaryumun yapmış olduğu açıklamaya ek bir bilgide benden gelsin bari :) bi yardımımız olsun sitemize.
orman gülü olarak geçen bitki yüksek rakım sever doğrudur fakat pek bahsedilmeyen bir türü daha vardır.
rhododendron ponticum L. subsp. ponticum vary. heterophyllum Anşin. (değişik yapraklı mor çiçekli orman gülü) : mor çiçekli orman gülünün, Trabzon-Of ilçesi Kumludere Köyü yörelerinde, düşük yükseltilerde (50-100 m) , yeni bir varyetesi saptanmıştır. Prof. Dr. Rahim Anşin tarafından saptanan bu varyetede, yapraklarının bir kısmında tüysü damarlanma yerine, belirgin olarak üçlü damarlanma görülmektedir. bu tür yaprakların bulunduğu sürgünlerin tomurcukları daha büyük ve geniştir. endemik olan bu takson sadece belirttiğimiz alanda çok sınırlı bir yayılışa sahiptir.
orman gülünün yüksek dağlık kesimlerde önemli bir yararı vardır. oda dik yamaçlarda ve ormansız alanlarda toprak kaymasını önlemesidir.
buda benden nacizane bir dip not olsun :)
Orman gülleri çelikle çoğaltılabilirler. Bazı çeşitler çok kolay ve kısa sürede bazıları ise çok zor ve uzun sürelerde köklenir. Çeliklerin yaprak yüzeyinin azaltılması, alttan ısıtmanın kullanılması ve nemli bir ortamda tutulması iyi olur. Köklenme sonucunda ortaya çıkan kökler çok ince oluyor, naklederken çok hassas olmanızı tavsiye ederim.
Sayın cey_cey'in gönderdiği mor orman gülü… Kocaman ! :D
131552 131553
turgut28
29-04-2010, 12:26
çok güzel resimler orman gülleri harika duruyor
Orhan Özbilgiç
29-04-2010, 21:07
[QUOTE=omar;601629]Sayın cey_cey'in gönderdiği mor orman gülü… Kocaman ! :D
Sayın omar;
Şu fotoğraflarını koyduğunuz mor orman gülünün birde çiçekli halini isteriz.;)
Sizin bitkiniz büyüklüğünde bir tanesini, bugün Zeytinburnu Tramvay istasyonu' nun yanındaki fidan satış noktasında, çiçeklenmiş olarak gördüm. Mor çiçekleri ile gerçekten çok güzeldi.
Fiyatını sordum. 65 bin lira dediler. Çok pahalı geldiği için almadım. Pazarlık yapsam belki 50 liraya verirlerdi ama o bile pahalı olacaktı. Belki sarı çiçeklisi olsa, kokulu olduğu söylendiği için alabilirdim. Sağlık olsun.:(
Benim orman gülüm de harika açtı hala da çok güzel çiçekleri çabuk geçmiyor .Telefonla resmini çekmiştim ama yükleyemedim Tekirdağ'a tekrar gidersem makinemi de alacağım sizlerle bu güzelliği mutlaka paylaşmalıytım . Sayın ceyceyden gelen de çok güzel sarı çiçekler açıyor onu köye ektik .Daha yeni çiçekleniyor .çok güzel bir ağaçcık Orman Gülü ben çok seviyorum. Bauhause'tan 30 tl ye almıştım .Sayın cey cey çok uygun satıyor .Herkes alsın bence çok güzel süslüyor bahçeleri
Kafkas57
29-04-2010, 21:50
1 ay önce doğal ortamından (ç)aldığım ormangülü.Saksıda yetiştirmeyi de çok isterim.
kar-topu
06-05-2010, 19:02
Ben de bugün pembe çiçeklisini aldım ama yetiştirme zorluğu beni korkuttu doğrusu, umarım yaşatabilirim.
Merhaba;
Saksı yetiştiriciliği konusunda yardımcı olamayacağım. Evimin karşısındaki ormanda kendiliğinden yetiştiği için saksıya dikme ihtiyacı duymadım. Ama son fotoğraftaki saksının küçük olduğunu söyleyebilirim.
Tüm karadeniz ve hatta İstanbul'un karadenize yakın kısımlarında bolca bulunur. Bu dönemler köküyle sökülüp dikilebilir.
Sarı çiçekli olanı belli yükseklikten sonra yetişir. Balına deli bal denir.
kopshtar
13-01-2011, 09:50
Gerçekten yetiştirmesi zor bir bitki. İlk yılında açan kırmızı ormangülüm 2 yıldır açmıyor. Yaprakları da keyifsiz gelişiyor. Anladığım kadarıyla toprak ph'ı na yaban mersini kadar duyarlı. Mutlaka açelya toprağı kullanmanızı öneririm.
nurguldk
28-02-2011, 13:57
Merhaba,
Almanyaya bir ziyaretim sırasında gördüğüm ormangülü beni hayran bırakmıştı. Ankara ile iliminin yakın olduğunu düşünerek bira araştırma yaptım.Söylenen fiyatlar açıkçası beni korkuttu başta.. Ve sonra karadeniz bölgesinde üreticilerini buldum :) 5o cm lik fideleri 5 tl den satıyorlar. Sarı(yaprak döken) ve mor(yaprak dökmeyen) iki cinsini alacağım. Biz yakında siparişini vereceğiz. Benim elime geçmeden sizlere referans olmak istemem :)
nurguldk
28-02-2011, 13:58
Pardon!! Tekrar kontrol ettim fideler 70 cm miş :) Şehir Giresun..
athena -asena
07-05-2011, 18:00
Bahçe yolumdaki mor orman gülleri; Geçen senede çekmiştim resimleri galeriye yüklemiştim.
Bu orman gülü nden ne zaman çelik alsak tutar. Yoksa çelikle degil köklümü satın almak gerekli
teşekkurler
Gerçekten etkileyici bitkiler.
Teşekkürler.Sizin galerinizde harika.
esabri bunlar ormangülü degil bildigimiz acelya . orman gülleri en sevdigim bitkilerden bende sarısı var giresundan getirttim oldukca hoş kokulu .
Karadeniz yaylalarından orman gülü manzaraları
1. Foto Elevit yaylasından sarı komar(orman gülü)
2. 3. Foto Şavşat Karagölden mor orman gülü
Rhododendron schlippenbachii (Royal Azalea) tohumlarını ebay'dan satın aldım. Tohumları çok minik. Pembe renkli. Mor renkli olanından da vardı. Orijin Türkiye diye yazıyordu. Biraz araştırınca, Karadenizdeki orman gülleri olduğunu anladım. Bendeki tohumları daha ekmedim. Daha önce tohumdan yetiştiren var mı acaba?
Denemek için 5-6 tane Rhododendron schlippenbachii (Royal Azalea) tohumunu vermikülit benzeri (taneleri daha ince) bir çimlendirme ortamına serptim. Üzerini hemen hemen hiç örtmedim. Sürekli nemli ve sıcak sera ortamında tutuyorum. 4 tanesi çimlendi.
Tohumdan da oluyormuş. Yanlız zamanlaması kötü. İlk baharda ekseydim daha iyiydi. Kışın gelişebilecekler mi bilmiyorum.
bastan kara
18-02-2012, 19:04
selam arkadaşlar anladıgım kadar herkez bu orman gülerini yetiştirmekten korkuyo.ben her rengini balkonda yetiştiriyorum çok zor çiçek.açelya topragı sever.gölge yerleri sever güneşte yaprakları yanar kararır .iki günde bi sulamak lazım ayriyetten her aksam .yaprak larını fıs fısla.nemlendirmek lazım .yük sek rakımda yasadıkları için,hergün nemli kalıyolar,her sene sak sısını bir numara büyültün .küçük saksıda alıpta baya büyük sak sıya eker seniz,o saksıyı kökle dolduranaya kadar çiçek acmazlar,
ciceksever70
10-03-2012, 14:59
Sirius, bana saksısı küçük gibi göründü ama siz bilirsiniz. Bahçesinde bir çok çeşit Orman Gülü olan komşum, bu bahar 2 adet aldığımı görünce bir iki tiyo verdi. Birisi, çiçekleri açıp solunca hemen çiçek dibinden kesmem gerektiği, oradan yeni sürgünler çıkaracağı ve seneye çiçekleri oralardan açacağı idi. Bir de gübreleme önemli diye biliyorum. İlk dikerken toprağın dibine kutudaki ölçülere göre karıştırdım, sonraki gübrelemeyi de yazılana göre yapacağım. Tam gölgeyi ve nemi sevdiğini biliyorum. Tıpkı Ortancalar gibi toprağının devamlı nemli olmasını seviyor. Komşum, en zor bitkilerden olduğunu, hepsine aynı şekilde baktığı halde(bazıları ağaç olmuş), arada bazılarının durup dururken kuruyup öldüğünü söyledi.
Bu konuda henüz acemiyim, tecrübe sahibi değilim ama belki işinize yarayabilir diye yazmak istedim. Kolay gelsin :)
Sevgili limon bildigim kadariyla kesilmiyor da cicekler bitince petunya gibi eski cicekler kopariliyor.
Bu arada benim iki tane rhododendron`umda sorun var. Bir tanesini gecen yil sekle girsin diye budamistik bu kis bir dali tamamen yapraksiz kaldi, yaprakli olan dalda da kahverengilesme var. Saglikli olan yaninda ekili bitkide de kahverengilesme basladi.
Çekeriz, açsınlar da. Bu arada çiçeğin asıl adı ' tsifin' dir. Türkçede 'ts' harfi olmadığı için sifin diyoruz.
Trabzon çarşıbaşı yöresinde bitkinin adı çifin veya cifin dir. Türkçenin bazı lehçelerinde c s değişimi vardır. Yani Batı Türkçesinde c ve ç harfi bu lehçelerde s ye dönüşür. Yani benim cifin dediğim çiçeğe komşu köylüler sifin der. Ts ise; ç sesi latin alfabesinin kabülünden önce ve hemen sonrasında ç harfi alfabemize girmeden önce tsc şeklinde yazılarak karşılanmasından olabilir **** yanlış hatırlamıyorsam yunancada böyle bir harf var.
Cifine gerçekten bal arısı hatta bonbus arısıda konmaz. Deli bal komar kekik ve kestane karışımıdır. Deliliğinin kestaneden geldiği söylenir memlekette.
Mor çiçekli komarların özellikle nisan mayıs aylarında çiçeklerini koparıp dibinden emerek içinde oluşan balı (polenli su karışımı) yerdik. Çifini bırakın emmek kokusu dahi baş ağırtır.
Orhan Özbilgiç
21-05-2012, 15:21
Pembe çiçekli Orman gülüm tamamen açtı. İlk kez bir orman gülü çiçeği gördüm. Daha öncekileri hep kurutmuştum.:mad:
298497
maktaş bahçende orman gülü varmı
Şu gülücük işareti kafamı karıştırdı ama eğer ciddiyseniz doğal ve kokulu olanından baharda gönderebilirim. Arazimde bol miktarda var.
hala arazınızde orman gülü varmı ???
kemal28ay
11-11-2012, 15:53
giresun espiye'de yaşıyorum bizim köyümüzde kendiliğinden yetişen bir bitki mor orman gülü.bazı arkadaşlar zehirli demiş ben çocukluğumda mor çiçeklerini yerdik. bişeyde olmazdı severdikte.
Ama sarısı daha yüksek rakımda oluyordu bize'de uzaktı yaylaya giderken ağaçların ladın koknar ağaçlarıyla birleştiği rakımda karşılaşırdık büyüklerimiz zehirli olduğunu söylerlerdi hayvanların sarı yaban gülüne sunmasını engellerlerdi.
köyümüzde kendiliğinden yetişiyor arsızda bir bitki hızlı çoğalıyor kökünüde sökmek zor oluyor fındık bahçesinden arının bal yapması yönünden güzel bir flora.;)
çiftçi5234
11-11-2012, 16:24
Komar (odunumsu yapıda ise) çok dayanıklı bir ağaçtır.Bazen baltayla bile kesilmez.Zifin, kumar, komar gibi isimler almakla birlikte çoğu aynı köktendir.Avu da denir.Sarı olanları büyükbaş hayvanları zehirlermiş.Yapraklarından ekmek yapımında yararlanırız.(Bileki taşına dizip üstüne mısır ekmeği için hamur konulur.) Şöyle birşey ekleyeyim, şu bahçe fırınlarını ısıtmak için çok iyi iş görür ;)
Birde dörtlük ;
Gel çikalum dağlara,
Dağlar olsun evumuz,
Her komardan bir yaprak,
Olsun kiremitumuz.. ;)
nılgun_dogan
11-11-2012, 17:53
Çok güzel bir çiçek her yerde yetişse çeşke.
Derdimi yazacağım da
Komar yapraklarına
Okurken aksın yaşlar da nayino
Düşsün yanaklarına
çiftçi5234
11-11-2012, 18:40
Bu sayfaları okuduktan sonra keşke genç komarlardan söküp getirseymişim diye düşündüm.Fakat 15 saat otobus yolculuğundan sonra yaşaması az ihtimal :(
nılgun_dogan
11-11-2012, 18:43
15 20 gün önceden dikilse ancak dayanır o yola.
çiftçi5234
11-11-2012, 18:55
Birde sökeceğim râkım 2400, dikeceğim râkım 020 :D
Arkadaşlar ben 3 ,4 defa denedim giresundan getirttim olmuyor istanbulun ikliminde malesef bırakın dogal ortamında mutlu mesut yaşasın komarcıklar ;)
Orhan Özbilgiç
16-12-2012, 06:49
Bu sene Eflatun çiçekli orman gülüm, birçok meyve ağacı gibi şaşırıp, çiçeklenmeye başladı. Zira Vişne ağacımda çiçeklendi.
Bu fotoğrafları 4 aralıkta, İstanbul'a dönmezden bir gün önce çektim. İnşallah tomurcuklarının hepsini açmayıp, birazını mayıs ayına bırakırda, o zamanda keyfini çıkarırız.:)
355102
355103
Yasemin Deniz
30-12-2012, 18:53
merhabalar ben sayfanıza yeni katıldım, ben orta karadenizliyim ve burada yaşıyorum. orman gülü( bizim yöresel tabirimizle sarı ağu, mor ağu) denizden 10km yüksekte ağaçlık alanlarda kendiliğinden yetişir. kokusu ve görüntüsü muhteşemdir. bulunduğu ormandan kökünden merkeze getirdim kurumadı ama büyümedi de bundan sonra karadeniz ormanlarında doğal olarak yetişen bitkilerden görsel olarak bu sayfada paylaşmak istiyorum.
çiftçi5234
30-12-2012, 19:06
Buyrunuz paylaşın lütfen
Tohumcu Nılgun
08-01-2013, 05:02
Arkadaslar, asagidaki fotograflari ilk cektigimde bu cali hakkinda hicbir bilgim yoktu, arastirirken cevabi burada buldugumu zannediyorum. Ben daha once hic Orman Gulu Calisini gormedigim icin biraz tereddutluyum. Henuz acmamis ama Sizce bu Orman Gulumu? Ben cok benzettim.Aydinlatirsaniz cok sevinirim.
Fotografin cekildigi tarih: 02 Ocak 2013
Yer: Botanik Park, Bruksel/ BELCIKA.
coskun8553
20-01-2013, 23:53
Evet ormangülü bunlar,bizim buralarda yaygın olarak ormanlarda kendiliğinden yetişiyor.Yüksek rakımı ve bol yağmur istiyor.
Tohumcu Nılgun
21-01-2013, 00:47
Evet ormangülü bunlar,bizim buralarda yaygın olarak ormanlarda kendiliğinden yetişiyor.Yüksek rakımı ve bol yağmur istiyor.
Sayin coskun8553, bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim. Insaallah acmis halininde fotografini cekip burada paylasirim. Ne renk acacak simdiden merak ediyorum.
coskun8553
21-01-2013, 22:43
Kendi çektiğim bir fotoğrafı paylaşmak istedim,tam seçilmiyor olabilir ama pembe gözükenler orman gülü ormanın büyük çoğunu sarmışlar:p
Tohumcu Nılgun
10-02-2013, 21:38
Arkadaslar, dun Parkta fotograflarini cektigim Orman Gulu, yeni yeni acmaya baslamis.
Orhan Özbilgiç
10-02-2013, 22:25
Orman gülleri bu yıl şaşırdı mı ne?
Genellikle nisan-mayıs aylarında açarlar diye biliyorum. Benimkilerden biri, taaa kasım sonlarında açmaya başlamıştı.:eek:
368884
368885
Tohumcu Nılgun
10-02-2013, 23:01
Sayin Orhan Ozbilgic, bu sene burada kis genellikle soguk ve yagisli gecti. Dun parkta Orman Gullerini hemen hemen acmis gorunce bende cok sasirdim dogrusu.
Sizin Orman Gulleride cok guzel gorunuyor MasaAllah.
Tohumcu Nılgun
08-03-2013, 15:46
Arkadaslar, buradaki bazi Orman Gulleri cicek acti, bazilarinda henuz tomurcukta ve cok yavas gelisiyorlar. Asagidaki fotograflari 2 gun once cektim.
İstanbulda yaşatamadım ben.:o
Bende İstanbulda yaşatamadım,bıkmadan yetiştirmeye çalışıyorum,çiçek fuar'ından tekrar aldım bakalım bunu yaşatabilecekmiyim, toprakla buluşunca dört beş ay sonra yavaş yavaş kuruyorlar,bu defa dikeceğim yerin toprağını genişçe bir şekilde değiştirmeyi düşünüyorum.
Bence nemli ortam seviyolar, İstanbul havası kurak geliyor sanırım, inşallah yetiştirirsiniz.
Toprakta sorun yok hava nemli puslu olmalı karedeniz iklimi ni araştırmalısınız komar ancak bu şekilde bakılabilir.
kopshtar
10-03-2013, 23:37
Ben bir tek bu orman gülünü memnun edemedim. Toprakta önemli , asit toprak istiyor. Hadi toprağı sağladınız hava da nemliyse neşeleniyor. Yani anlayacağınız havanın durumuna göre o yıl açıyor ya da açmıyor.
athena -asena
06-04-2013, 20:33
Ormandan sökülen mor orman gülleri.
Fagus Sylvatica
06-04-2013, 21:01
Şaka gibi, ne müthiş bir şey. Geçen hafta Kapıdağ ormanına gittik. Bize çok yakın, 15 dakika (o da yol bozuk olduğundan). Babam da dere kenarında herdem yeşil, güzel bir çalı bulduğunu söyledi ve bir kaç kök söktü ve bahçeye diktik. Bu sayfayı görünce orman gülü olduğunu anladım. Tam bir kör istedi bir göz Allah verdi iki göz durumu! Ne şans!
kilicaslan3561
15-04-2013, 10:53
:) Güzel dörtlük olmuş.
Ağu ve sarağu resimleri.
392437
392438
392439
392440
392441
Yenimahalle serasında ilk defa gördüğüm ve çok beğendiğim "orman gülü". Fiyatına 90 TL dediler. Bauhaus'da da 32 TL'ydi.
Tohumcu Nılgun
24-04-2013, 13:05
Orman Gulleri...
Tohumcu Nılgun
24-04-2013, 13:08
'''
Arkadaşlar Afyonkarahisar'da da orman gülü yetiştirenler var. En azından soğuktan ölmüyorlar. Ancak buradaki güneş herhalde daha yakıcı geliyor. Arkadaşım yapraklarının yanmaması için ağaç gölgesi olan bir yere dikmişti.
athena -asena
25-04-2013, 20:16
Ormandan sökülen mor orman gülleri.
Mor orman gülleri tutmuş herhalde çiçeklenmişler.
Tohumcu Nılgun
07-05-2013, 00:46
Orman Gulleri...
neslihan0602
07-05-2013, 09:48
Harika görünüyorlar,ama yapı marketlerde bu kadar çok çeşit ve renk bulmak imkansız,üzerindeki etiketler farklı çıkabiliyor ..Ben 4 yıldır Ankara'da yetiştiryorum,her gören hayret ediyor ama buranın iklimine uyum sağladı ,önCe büyük saksıda terasta büyüdüler sonra toprağa geçirdim,beyaz ve pembe rhododendron um var..
Cevap çok geç oldu ama açıklamakta fayda var.Açelya güzel bir saksı bitkisidir.Bunlarsa 2-3 m.boyunda orman çalılıkları.Üstelik botanik parkında yanlarında adlarının yazdığı tabelalar da vardı.
gokselcetin
07-02-2014, 17:15
Üyelerimizden sayın Romantik'ten gelen Mor Çiçekli Orman Gülü. Boyu 1,5 metre.
Bahçeye götürmekte zorlandığım için şimdilik balkonda durması gerek.
Yanında da hediyesi Passiflora Caerulea 'Constance Elliott' dikilmeyi bekliyor.
Sayın Romantik'e buradan tekrar teşekkür ederim.
468419
468420
468421
468422
Tohumcu Nılgun
14-02-2014, 16:55
Arkadaslar, Orman Gùlleri buradaki park ve bahcelerin demirbaslarindan.
Nereye baksaniz bu calinin degisik renkli tùrlerinden gorebilirsiniz.
Bazilari o kadar cok gelismis ki, neredeyse agac formunda.
Tomurcuklandiginda hemen acacakmis gibi bir izlenim verse de, cicek acmasi aylari buluyor.
Vesselam gùzel bir cali. Ciceklenme zamani bittiginde ùzerinde bir sùrù tohum kesesi olusuyor.
Henùz hic tohumundan toplamadim. Seneye biraz toplasam cimlenirler mi acaba?
Fotograflari buradaki bir parkta 13-05-2013 tarihinde cekmistim.
Tohumcu Nılgun
14-02-2014, 16:59
Fotograflarin devami...
gokselcetin
14-02-2014, 19:20
Fotoğraflarınızı hayranlıkla izledim. Her bir çeşit harika görünüyor.
Ben de orman gülleriyle yeni yeni ilgilenmeye başladım ki vazgeçemeyeceğim türler listeme hemen girdi. Gerçekten ilgi çekici ve değer verilmesi gereken türlerden. Manolya konusunda olduğu gibi bu sayfayı da zevkle ve ilgiyle takip edeceğim.
Çok aramama rağmen internet üzerinden satışlarda şimdilik çok fazla rastlayamadım. Umarım farklı çeşitlerinden bulup edinebilirim.
gokselcetin
22-02-2014, 17:31
Sayın kaknus sağolsun, hiç tanımamasına rağmen tek ricamla beni kırmadı ve bir kaç kök sarı orman gülü sökerek gönderdi. Ne bir ücret ne de başka bir talebi olmadı. Benim için çok anlamlı bir davranış olduğu için kendisine buradan çok teşekkür ederim.
471198
471199
Fidanlar elime bugün ulaşır ulaşmaz bahçeye giderek saksılara dikimlerini yaptım. Üzerlerine de isimlerinin yazılı olduğu etiketler. Toprağa bolca yanmış büyük baş hayvan gübresi ekledim. Can sularını da verdim ki artık yapacak bir şey yok. Umarım kök çalışması başlar ve fidanlar hayata tutunurlar.
Sayın kaknus benden hiçbir şey talep etmemiş olsa da O'na bir hediye göndermek istedim. Önümüzde ki hafta uygun bir zamanda kendisine göndereceğim.
Adı Abies Pinsapo 'Glauca' Aşı ile üretilen mavi İspanyol Göknarı. Şu an yeşil olsa da Rengini büyüdükçe kazanır.
471200
471201
471202
gokselcetin
28-03-2014, 18:48
Komar - Mor Orman Gülüm Tokat'ta mart 26 tarihi itibariyle mor rengini gösterdi.
479177
479178
479179
479180
Tohumcu Nılgun
13-04-2014, 14:12
Bu sari renkli olan Orman Gùlleri cok gùzel kokuyorlar.
Fotograflari 11-04-2014 de cektim.
oceanheart
13-04-2014, 16:22
orman gülleri Karadeniz ve Marmara'nın yüksek kesimlerinin doğal orman altı bitkileridir ben de bu bitkileri çok severim ve İstanbulda yetiştiriyorum. Meraklılarına önerim aşağıdaki hususlara çok dikkat etmeleri yönündedir.
1-Orman altı bitkileri olduğu için kesinlikle ağaç altına dikilmeli ve mayıs ayından sonra güneşi direk almamalıdırlar.
2-Dikerken derine dikilmemeli köklerin üst kısmı 2cm kadar toprak altında kalmalı ve malçlanmalıdır
3-Dikilecek toprak geçirgen ve nemli olmalıdır, kestane ormanlarından alınan toprak idealdir.
4-PH ı düşük asidik toprak severler toprak PH ı 6 yı geçmemelidir dolayısıyla mümkün olduğunca yağmur suyu ile sulanmalı bu imkan çok yoksa arasıra gövdesine değdirmeden toprağı kükürtlenmelidir.
5-Yapı marketlerden alınan torfa ekilmiş bitkiler toprağa dikilirken saksının formunu almış olan kılcal kökler tarak gibi birşeyle açılmalı ve öyle dikilmelidir.
6-Saksı içerisinde yetiştirmek çok zor olsa da imkan yoksa ancak kuzey balkonlarda yetiştirilmeli ve toprağın sünmemesi için suyu azar azar verilmelidir.
Bütün bunlar yapılsa da nemli ve serin iklim sevdiği için yine de yetiştirmek meşakkatli bir iştir.
Tohumcu Nılgun
06-05-2014, 00:21
Bazi Rhododendron tùrlerinin cicekleri hem kokulu, hem de cok zarif.
münevver48
06-05-2014, 21:07
sevgili tohumcu nilgün, bu güzellikleri bizlerle paylaştığın için teşekürler.inşallah birgün kokusunu da koklamak nasip olur. bu güzel çiçeği buralarda yetiştirmek mümkün değil.
fırtına41
08-05-2014, 10:39
tafa orman gülü grüyorum
Tohumcu Nılgun
08-05-2014, 16:34
Arkadaslar, burasi 2 yasindaki kizimla arasira geldigimiz cocuk oyun parki.
Bu kùcùk oyun parkini sadece Orman gùlleri, bodur ve uzun Bambularla donatmislar.
Orman gùllerinin govde kalinliklarina bakarak cok yasli olduklarini tahmin ediyorum.
MasaAllah cok da boylanmislar, malesef cicekleri kokmuyor.
Bu kùcùk oyun parkina hava mùsait olursa kisin da geliyoruz.
Orman gùlleri ve bambular yaprak dokmedikleri icin o kis gùnlerinde bize yazi hatirlatiyorlar.
Tohumcu Nılgun
08-05-2014, 16:37
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
08-05-2014, 16:40
1. fotograftaki Orman gùllerinin gorùnmeyen arka ve ic kisimlarini da fotografladim.
Kalin govdeleri cok yasli olduklarinin bir kaniti gibi.
05.06.2014 , Trabzon-Şalpazarı-Sis Dağı'nda çektiğim orman gülü (ağu ve sarağu resimleri)
499916
499917
499918
499919
499920
lilpar76
18-05-2015, 08:17
Bu kış seradan iki tane rhododendron aldım. Yalnız, iki renk kalmıştı, iyi gelişim gösterirlerse, önümüzdüki sene başka renklilerini de almağı düşünüyorum. Benimkiler sabahtan öğlene kadar güneş alıyorlar, üzerinde yarıgüneşli yerlere dikilmeli, diye yazyordu, ben de kayısı ağacının altına diktim. Şimdilik, mor renklisi açtı, kırmızının da qonçaları açmak üzere.
553465
553462
553470
Bizim yaylalarda sarı olanı bol miktarda var. zehir anlamında 'ağu' deniliyor. Kayın ormanının kesildiği yokedildiği bölgeleri tamamen ele geçiriyor..tabii hayvanlar tarafından yenilmediği için düşmanı yok.ormanın yoğun olduğu alanlarda daha seyrek ve cılızken ormanın seyrek olduğu yokolduğu alanlarda çok sık, geçit vermez bir hale geliyor.
591785
Temmuzda Kaçkarlar (yaklaşık rakım 3500 m)
591785
Temmuzda Kaçkarlar (yaklaşık rakım 3500 m)
Şimdiye kadar aldığım orman güllerini nedense korkumdan 1280 civarı rakıma dikememiştim. Bir süre yaşattıktan sonra birer birer öldüler. Yüksek rakıma dayanıklı kokan yeril olanlardan almak istedim. Ancak bal arılarının yaptıkları bal içerisinde belki de yüksek miktarda olması nedeni ile insanları zarar verebilmesi benim sevsem de dikmeme engel teşkil etmeye başladı.
Çorum'dan bir arkadaşın anlattığı gerçek olayda ismini söylediği benim hatırlamadığım bir yerden bir genç eve gelirken bal alıp geliyor. Babası da balı çok beğeniyor. Oldukça fazla bal tüketiyor. Baba ölüyor. Yapılan incelemede balın deli bal denilen zehirli bal olması fazla miktarda tüketilmesi nedeni ile öldüğü anlaşıldığı için hapse girmekten son anda kurtuluyor.
Başka bir haber.
Deli bal öldürdü (http://www.trthaber.com/haber/yasam/deli-bal-oldurdu-80847.html)
mustafaazizoglu
03-02-2019, 08:59
Bauhausda satılanlar, kokusuz kültür olanları.
Böyle kokulu bir orman gülünün satıldığını bilsem, koşa koşa almaya giderim :)
Kokulu olmayıp üstelik ithal olan orman güllerine dünyanın parasını ödüyoruz.
http://www.crocus.co.uk/plants/_/shrubs/rhododendrons/classid.2074/
linkte sarı orman gülünün 3 lt lik saksıdaki fiyatını görebilirsiniz, oysa yerli üreticiler tarafından çelik alınarak bu bitki çiçek zamanı yapı marketlere pazarlanabilir ve yurt dışına para gitmez.
http://bp1.blogger.com/_qu4OIurP6QM/R_ZoS3sWrAI/AAAAAAAAAY0/oz2SJldmGnA/s1600-h/S7303778.JPG
linkte arıcı Salih'in çektiği sarı orman gülü yani çifin çiçeği...Bir yanda dağ taş arıların bile uğramadığı çifin çiçeği bir yanda ise aynı çiçeğin 3 lt lik saksıda 20 pound a ( yani bugünün kuru ile 40 YTL) satılan durumu.
------------------------------------------------------
E Komisyonu'na göre (Kommission E: Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu komisyonu), ormangülü (açalya) yaprağı etkisizliği ve zehirliliği nedeniyle tedavide kullanılmamalıdır.
Hipertansiyon, kas ve eklem romatizması, kas ağrıları, nevraljiler, siyatik ağrıları, trigeminus nevraljisi, migren ve diğer başağrıları, interkostal nevralji, gut hastalığı, idrar yolları taşları ve yaşlılık şikayetlerinde etkisizdir.
Rhododendron türlerinin yaprak, çiçek, meyva ve poleni zehirli bileşikler (andromedotoksin gibi) içerir. Türkiye'de insanların bitki ile zehirlenmesi nadirdir, zehirlenmeler daha çok Karadeniz bölgesinde arıların bitkinin nektarıyla yaptıkları deli bal ile olur.
Zehirlenme belirtileri tükrük salgısında artma, bulantı-kusma, karın ağrısı, ishal, denge bozuklukları, nefes darlığı, santral uyarılma, felçler, deri ve mukozalarda yanma ve kaşıntı şeklindedir. Ağır zehirlenmeler kan basıncında düşme, kalp hızında yavaşlama, kasılmalar, kalp yetmezliği ve solunum durmasına bağlı ölüme neden olabilir.
Tedaviye glikoz serumu ve i.v. 1 mg atropin ile başlanır. Drogun içerdiği arbutine bağlı kronik hidrokinon zehirlenmesi de gelişebilir.
Genç yaprak sürgünlerini veya çiçekleri yiyen koyun ve keçilerde tehlikeli zehirlenmeler görülür.
Alpgülü (Rhododendron ferrugineum L.) mayıs-ağustos aylarında kırmızı-mor çiçekler açan, derimsi yapraklı, kışın yaprak dökmeyen bir çalı olup Türkiye'de yetişmez.
Türkiye'de hepsi de Karadeniz bölgesinde yetişmekte olan, 6 kadar ormangülü (Rhododendron) türü bulunmaktadır. Bunlar beş taçyapraklı, mor, beyaz ya da sarı çiçekleri olan ağaççıklardır:
Rhododendron ponticum L. (komar, mor ormangülü, karaağu): 10 m'ye kadar boyunda, kışın yaprak dökmeyen ağaççık. Yaprakları derimsi, marttan ağustosa kadar açan çiçekleri mavimsi-mordur. Beyaz çiçekli bir varyetesi de vardır. Kuzey Anadolu ve Trakya'nın ormanlık bölgelerinde, 0-1800 m yükseklikte yetişir. Zehirlidir.
Rhododendron luteum SWEET = R. flavum G. DON = Azalea pontica STEVENSON (sarı ormangülü, yelçiçeği, zifin, sarıağu): 4 m'ye kadar boyunda, kışın yapraklarını döken, nisan-ağustos aylarında sarı çiçekler açan ağaççık. Kuzey Anadolu, Trakya ve Kuzey Ege'de, 0-2000 m yükseklikteki ormanlarda ya da kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir. Zehirlidir.
Rhododendron ungernii TRAUTV. (ak ormangülü, beyaz ormangülü): 4 m'ye kadar boyunda, kışın yaprak dökmeyen, haziran-temmuz aylarında beyaz çiçekler açan ağaççık. Doğu Karadeniz ormanlarında, 0-2200 m yükseklikte yetişir.
Rhododendron caucasicum PALLAS (kafkas ormangülü, beyaz komar): kışın yapraklarını dökmez, çiçekler sarımsı beyaz ve kuvvetli kokuludur. Kuzeydoğu Anadolu'da (Rize) orman kenarlarında yetişmektedir. Zehirli değildir. Arılar nektarından kıymetli bir bal olan anzer balı yaparlar.
Rhododendron balları:
Yenilebilen anzer balı (asel): Anzer yaylasında (Rize-İkizdere) bulunan 2 köyde (Çiçekliköy ve Ballıköy) elde edilen bir bal çeşidi. Çevre halkı bu balın özelliklerinin ve kokusunun, arıların bal yapmak için, bölgede bol olarak yetişen ve beyaz komar adı verilen Rhododendron caucasicum PALLAS'tan yararlanmalarına bağlarlar. Beyaz komar çiçeği kuvvetli kokulu olup bölge halkı tarafından kuvvet verici olarak çiğ olarak da yenmektedir. Fakat Türkiye'de Anzer balı adı altında satılan bal miktarı, bölgede elde edilen Anzer balı miktarlarının en az yüz katıdır. Anzer balı özellikle yanık tedavisinde kullanılmaktadır.
Zehirli olan deli bal (acı bal, tutar bal): Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen Rhododendron türleri (özellikle R. luteum ve R. ponticum) nektarlarından arılarca alınan usare ile yapılan zehirli bala bu bölgede deli bal denir. Hemşin (Trabzon) bölgesinde deli bal çok olmaktadır. Özellikle taze bal zehirlenme yapmaktadır. Eskimiş veya kaynatılmış balla zehirlenme olmamaktadır. Deli bal mikroskopik muayenede Rhododendron poleninin saptanmasıyla diğer ballardan ayırt edilebilir.
http://www.otrehberi.com/Sakincali_droglar/ormangulu.htm
Bu arada bizim beyaz komar dan yani Rhododendron caucasicum dan ilaç da yapılıyormuş bilginize.
http://www.risingstarlc.com/SRC.htm
Arıcı Salih Arıcı nın çektiği beyaz komar çiçekleri ve bu çiçeklerden yapılan ballar.İşte gerçek bal diye ben buna derim.
Şimdi gel de bu köyde yaşama.
http://aricisalih.blogspot.com/2008/04/harika-beyaz-komar-ieklerih.html
Ne kadar güzel yazmışsınız. Tam dediğiniz gibi, mis gibi kokan bitkilerimize biz İstanbul’da ulaşamıyoruz, ithal kültür bitkilerine tonla para ödüyoruz.
Keşke kokulu rhododendron çeliklerine ulaşabilsem!
Sent from my iPhone using Tapatalk
mustafaazizoglu
03-02-2019, 09:06
Şu gülücük işareti kafamı karıştırdı ama eğer ciddiyseniz doğal ve kokulu olanından baharda gönderebilirim. Arazimde bol miktarda var.
Hala var mı? Çelik alabilir miyim?
Sent from my iPhone using Tapatalk
siflera12
03-02-2019, 14:51
Hala var mı? Çelik alabilir miyim?
Sent from my iPhone using TapatalkMesajı yazan kullanıcı foruma en son 2013 te girmiş , aradan 6 yıl geçmiş mesajınızı göremez maalesef [emoji52]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
civarina
13-05-2019, 23:37
Buyrunuz paylaşın lütfen
Orman gülleri Sapanca tepelerinde bolca var. ilginizi çekerse...
EAkpınar
15-05-2019, 15:17
Hala var mı? Çelik alabilir miyim?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ankara da Bauhaus ta rengarenk satılıyordu. İstanbul mağazalarında da vardır.
Merhaba
Geçen yıl satın aldığım rhododendronun üzerinde çiçekleri vardı. Bu yıl çok güzel sürgün vermesine rağmen çiçek açmadı. Acelemi ettim bilmiyorum ama ne yapmam gerekir? Çiçekli olan geçen yılın fotoğrafı. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.