PDA

View Full Version : Hoya serpens

Penelophe
05-10-2007, 14:39
22135

Aile: Asclepiadaceae
Anavatanı: Himalayalar (Hindistan-Nepal)
Cins: Hoya
Tür: Serpens
Bitki Grubu: Sarılıcı-Tırmanıcı
Yer İsteği: Kısmen süzülen güneş ışığı ve hafif gölge
Su İsteği: Toprak kurudukça
Çiçeklenme Dönemi: Yaz boyunca
Üretim Metodu: Çelik, daldırma ve tohum
Yetiştiği Bölgeler: Astropikal bölgeler
Habitat: Çok yıllık, odunsu gövdeli, yavaş büyüyen

-Küçük yapraklara sahip, diğer türlere göre daha serin yerlerden hoşlanan, güzel çiçekleri olan bir türdür.

-Çiçekleri yaklaşık bir hafta üzerinde kalır, tatlı güzel bir kokuya sahiptir.

-Patlayan tohum kapsüllerinden toplanılan tohumlar, saklanmaya dayanıksızdır, ilk fırsatta ekilmelidir.

-Bu tür genellikle ağaçların arasında ve yerlerde yayılmıştır.

-10 °-15 ° C'nin altındaki kış sıcaklıklarına dayanamaz, uygun sıcaklık 24 ° C'dir.

Kaynak1 (http://www.succulent-plant.com/asclepiads/hoya2.html)
Kaynak2 (http://www.myhoyas.com/Hoya%20serpens.htm)

hoyadag
15-10-2007, 22:53
Hoya Serpens; Mum çiçeği türlerinin minik kraliçesi. Yaprakları yaklaşık bir 5 kuruşluk çapında. Elinize ulaşacak çeliğin muhtemel kalınlığı ise yaklaşık 0,7 kurşun kalem ucu kadar.

Bu türü sipariş veren arkadaşlar, şimdiden çelik yetiştirme konusunda bilgi edinmenizi tavsiye ederim. Tüm türleri gayet kolay yetiştirilebilen mum çiçeğinin en narin üyesi belkide. Benim suda köklendirme çabam sonuçsuz kalmıştı. Bence direk toprağa dikilmeli ve minik bir sera da yetiştirilmeli. Elinizde kök hormonu varsa çok çok daha iyi olacaktır.

Yetiştirme gayretinde olacak arkadaşlarıma en derin saygılarımla kolay gelsin diyorum. Paul bey'e verdiğim siparişte bir adet daha serpens istedim. Hepbirlikte buradan bilgi ve tecrübelerimizi paylaşarak bu türü yetiştirme gayretinde bulunalım.

Penelophe
15-10-2007, 23:20
Biryerlerde köklendirme hormonunun odunsu çeliklere uygulanabileceğini, otsu çeliklerde kullanılmamamsı gerektiğini okumuştum. Doğru mu hatırlıyorum?

Mine Pakkaner
15-10-2007, 23:41
Yanlış hatırlıyorsunuz :)
Odunsu çeliklerde kullanılan köklendirme hormonu ile otsu çeliklerde kullanılan köklendirme hormonunun derişiklikleri farklıdır. Her iki tip çelikte de köklendirme hormonu kullanılır.

Penelophe
15-10-2007, 23:58
...
1-Güneş ışığından koruyunuz
2-Serin yerde veya buzdolabında saklayınız.
3-Uygun koşullarda sakladığınızda 2009'a kadar son kullanma tarihi var.
4-Elinizdeki hormon odun çelikleri içindir, kesinlikle odunlaşmamış taze çeliklerde kullanmayınız....

Biraz aradım ve nerede okuduğumu buldum. Ben genel olarak düşünmüştüm. Sanırım her hormon aynı olmuyor?

şükran ünal
16-10-2007, 10:06
Hoya serpens için sevgili Hoyadağ varsa köklendirme hormonu kullanmamızı önermiş. Bu çiçekten siparişim geldiğinde bende kullanmak istiyorum ama bunun için gerekli miktar köklendirme hormonunu nereden temin edebilirim.Elinde olan bir arkadaştan ücret karşılığı almak isterim.Ankara'da bulabileceğim yer varsa da alırım.Teşekkürler.

Hakan KINACI
16-10-2007, 10:11
Şükran Hanım,
Ben de köklendirme hormonu almak istiyorum. :) Ancak okuduğum kadarı ile köklendirme hormonlarının da çeşitleri varmış.
Bu köklenndirme hormonları için daha geniş bilgilere ihtiyacım var. Bu bilgileri bulduktan sonra Ankara grubu olarak toptan almayı teklif ediyorum.

Bu arada ufak çaplı araştırmamda; IBA ( Indol Butirik Asit)in saf alkol ve su ile karışımı ile köklendirme hormonu hazırlandığı öğrenmiş durumdayım.
Ancak, Bu hormonun, Hoya serpens ve/veya türlerinde kullanılıp, kullanılmayacağı konusunda her hangi bir bilgiye rastlamadım.Bundan sonrası için, bir bilenin uzmanlığına danışmak gerekiyor.

Dip not; İki mesaj üst üste gelmemesi için bu şekilde yazılmıştır.

şükran ünal
16-10-2007, 10:35
Teşekkürler Sayın Hakan Bey,bilgi için bekleyelim bakalım.

Penelophe
17-10-2007, 17:41
IBA köklendirici hormon toplu alımı başlığında,

Bu arada odun çelikleri içinmiş bu hormon. Ben mumçiçeği çeliklerini köklendirmek için bunu kullanabilir miyim?

Normalde evet odun çelikleri için ancak mum çeliklerinde alıpta kullanan üyelerimiz varsa ancak onlar yardım edebilir, ben kullanmadığım için bir şey diyemeyeceğim. Ayrıca eğer oasis bulabilirseniz mum çiçeği bunda sorunsuz kökleniyor tek sorun oasis asla kurumayacak. (Oasisi yapma çiçek satan toptancılarına sorun, yeşil renkli süngerimsi bir ortam)

demiş Selahattin bey. Dolayısıyla, mum çiçeği için aldığımız köklendirme hormonlarına dikkat edelim ve çeliklerimize uygun olan hormonları alalım, çelikler o kadar emekten sonra ziyan olmasın zira çok üzücü oluyor. :(

Sevgili Hoyadag, Paul beyden köklendirme için neler kullanabileceğimizi öğrenmek mümkün mü? Şimdilik en doğru yol bu gibi görünüyor, sonuçta yabancı türleri şuanda onlar tanıyor.

Mümkün değilse, oasis bulmak lazım sanırım.;)

İlkin
27-10-2007, 11:32
Serpens'in bu kadar minik yapraklı olacağını hiç düşünmüyordum. Bir damla su gibi. Bir de yönünü anlayamadım. Neresinden toprağa dikilecek acaba? Sanırım etiket olan taraf toprağa girecek; sürgünlerinden öyle gibi ama küçücük zor anlaşılıyor. :rolleyes: Garanti olabilmesi için acaba birkaç parçaya mı ayırsam?

Penelophe
27-10-2007, 11:35
Bundan sanki 3 tane çelik çıkar gibi duruyor 6 göz saydım ben. Bence de etiketli kısım toprağa girecek kısım.

Kolay gelsin.:)

İlkin
27-10-2007, 11:39
Sağol penelophe tüm yazılarını okudum heyecanlı bir maraton başlıyor gerçekten. Of gelen giden de var iş yerine ne yapacağım ben şimdi. Kapatıp iş yerini eve mi gitsem ne? :p

sinaninci1
27-10-2007, 11:44
Ben senin yerinde olsam bir celigi suda koklendiririm.
Diyerini toprakta hangisi tutarsa.

İlkin
27-10-2007, 11:54
Evet ben de öyle yapayım diye düşünüyorum. Bakalım neler olacak. Umarım tüm çelik bekleyenlerin hemen gelir çelikleri. Akşama kadar hepsini suda bekleteceğim artık.

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 12:32
İlkin gözün aydın; Etiketin olduğu taraf alt

Bundan 3 çelik alırsın her 4. yaprağın üstunden kes, ayır

yönlerini karıştırma, alttaki iki yaprağı kes, üst tek yaprağı da kes.

alt iki yaprağın gölerin altında yarım cm sap bırak fazla bırakma,

Uçta kalan çelik yapraksız uzun olacak önemli değil.

İlkin
27-10-2007, 12:38
Benim anladığım şu Mucip Abi, 4'lü yapraklar halinde 3 çelik al diyorsun, bu her 3 çeliğin en altındaki 2 yaprağı kes, üstte kalan 2 yapraktan da birisini kes kalsın sana bir çelikte tek yaprak diyorsun değil mi? Sonra da alttan kestiğim yaprakların göz kısmından toprağa dikeceğim, toprağa giren kısım çok uzun olmayacak, uzun olacak olursa gözlerin altından keseceğim. Üstte de kalan uzun olabilir. Doğru anlamış mıyım acaba? ;)

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 12:58
Toprağa giren kısımda gözlerin altın da 1 cm sap bırak, çeliği öyle dik.

diğerlerini doğru anlamışsın.

İlkin
27-10-2007, 12:59
Tamamdır çok teşekkürler, sağolun varolun...

İlkin
27-10-2007, 13:35
Bu da galiba böyle olacak, değil mi?

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 13:40
Evet Kaptın bu işi :D

İlkin
27-10-2007, 13:47
Valla sizi baya yordum ama resimlerle uzaktan anca bu kadar kapabiliyorum. Kusura bakmayın lütfen. Teşekkürler yardımlarınız için ;)

İlkin
29-10-2007, 10:01
Cezzar'ın verdiği sitede http://www.angelfire.com/ks/botanova/prod01Eng.htm serpens için nemli iklimlerden hoşlanır diyor sanırım değil mi? ( Seems to be hard to grow in humid climates. )

Bence serpens için en güzel saksı türü tavana asılan saksılar; dalların aşağı sarkması daha rahat olur böylece. Sitede de ondan bahsediyor galiba ( Hanging growth form )

COYOTE
29-10-2007, 11:28
Sevgili İlkin ben bu cümleden (Seems to be hard to grow in humid climates )nemli ortam veya iklimde zor büyür diye anlıyorum? Adana pek nemli değildir herhalde:)

cezzar
29-10-2007, 11:48
Ben de dün aldım Serpens'imi.. Bir taneydi ama sanırsam üçe veya dörde böldüm. Paul Bey'in serasında askılı saksıda duruyordu, büyüyen dallar aşağı doğru sarkıyorlardı.
O cümlede de Coyote'nin söylediği gibi, nemli ortamlarda zor büyüdüğü söyleniyor.. Ancak Paul Bey'in serası da gayet tropik iklim gibi nemlimsi ve ılık idi.
Selamlar..

İlkin
29-10-2007, 12:27
Adana nemli olmaz olur mu hiç COYOTE :) İnanılmaz nemli burası ama cezzar biraz su serpti yüreğime.

serder
29-10-2007, 13:59
Nekadarda narin, kırılgan duruyor öyle. Sanki Yüzüklerin efendisi filimde bir Elf bahçesinin çiçeği gibi. İnce - Narin - Güzel. Sanki yaşamak için değilde GÜZEL yaşamak için varmış gibi....

hoyadag
29-10-2007, 14:18
Hoya Serpens; Mum çiçeği türlerinin minik kraliçesi.

Evet bu başlıktaki ilk mesajımda da yazmıştım, o bir kraliçe. Elbette biraz daha ilgi ve nezaket isteyecektir. Çok güzel betimlemişsin sevgili Serder.

cezzar
31-10-2007, 16:18
Arkadaşlar, bunu hangi başlık altında soracağımı bilemedim..
Az önce çiçek pazarına gittim, perlit ve kompost almaya.. Biraz zor oldu ama ikisini de buldum. Plastik saksı bulamadım ama, yarın pazara gidip bakmaya çalışacağım..
Sorum şu, bu kompost gerçekten de çok hafif toprak ve içinde koca parçalar olabiliyor. Bu parçaları ayıklayıp mı diktiniz İlkin Hanım?
Yani, direk kompost+perlit karışımını kullanırsam, çeliğe destek olacak hiçbirşey olmayacak gibi geldi bana, kompost öyle ince toprak gibi değil çünkü sanırsam.. Yoksa, ıslanınca değişiyor mu? (Hayatımda ilk kez kompost ile muhatap oluyorum da..). Paul bey, sade kompost kullanıyorum dediydi. O yüzden toprakla karıştırmayayım dediydim ama, herhalde biraz toprak da eklesem iyi olacak. Ne dersiniz?
Saksılarıma da yarın kavuşurum inşallah da dikerim çelikcağızlarımı..
Selamlar...

COYOTE
31-10-2007, 22:07
Oasis burada geçtiği için soruyorum. Ben oasis aldım fakat bir sorum var. Mum çelikleri burada köklendikten sonra ( tabii köklenebilirse) toprağa oasisle birlikte mi geçirilecek acaba?
Hoş daha gelen giden yok ama ön bilgi olsun.

Mucip Gürbüz
31-10-2007, 23:44
Merhaba, evet köklendikten sonra hiç bozmadan saksısına alacaksınız.

COYOTE
01-11-2007, 09:08
Teşekkür ederim Sayın M.Gürbüz. :DEğer çelikler bölünebilecek vaziyette iseler bazılarını oasiste köklendirmeyi düşünüyorum. Küçük kaplara (mesela çay fincanı kadar) bölsem oasisi uygun olur herhalde değil mi?:confused:
Acaba bugün sıra kimde?

İlkin
01-11-2007, 10:29
Cezzar ben çeliklerimi orkide toprağı, normal toprak ve torf karışımına diktim. Mucip Abi iyi bir karışım olduğunu onayladı. Saksı olarak da sırlanmamış seramik saksıya serpensi diktim, diğerlerini de plastik saksılara diktim. Bakalım hayırlısı yapraklar canlı duruyor, aman maşallah ;)

Mucip Gürbüz
01-11-2007, 10:44
Merhaba Coyote, çeliğinizi 3*8 cm. dikdörtgen prizma şeklinde kesin, dikmeden önce suya koyun ıslansın, dikey olarak çeliği içine yarısına kadar sokun, altı delik bir kap içine koyun kurutmadan sulayın. kolay gelsin. Hoşçakal.

COYOTE
01-11-2007, 11:25
Teşekkür ederim. Saksı,oasis,toprak ayarlamaları tamam bi tek çeliklerin gelmesi kaldı:)))
Öyle hemen hoşçakal demeyin ama daha çelikler gelsin bir sürü sorum olur kesin:)))
pek ümidim yok bugünden de....

sinaninci1
01-11-2007, 11:58
M.gurbuz nasilsiniz
Resimdeki hoya suda koklendi kok boylari resimdeki gibi, simdi hemen dikeyimi, yoksa biraz daha kokler buyusunmu.
Kusura bakmayin fotorafciligim biraz zayif.

Saygilar

Mucip Gürbüz
01-11-2007, 12:08
Merhabalar Sinan bey, çok teşekkür ederim iyi sayılırım.

Bence dikin devamını orda yapsın daha iyi olur, yalnız büyük saksı kullanmayın en fazla 12-13 cm çapında olsun, sığıyorsa 10 cm daha iyi olur.Selam ve sevgiler.

sinaninci1
01-11-2007, 12:11
Cok tesekkurler.

İlkin
02-11-2007, 15:13
Ooo siz de benim gibi şanslısınız nevsune hanım. Uzun bir çelik yollamış paul bey, yaşasın ;) Güle güle büyütün tüm çeliklerinizi... Bence 4 tane bile çıkabilir ama mucip abi son sözü söyleyecektir...

şükran ünal
02-11-2007, 15:20
Sevgili nevsune, sen birtanesin hemen resimlemişsin bile. Soruları sen sor bende senden kopya çekeyim..kıh kıh...

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 15:34
Merhaba Nevsune hanım, ben tomurcuk görmedim ama, bu çiçek oyuncak gibi.

SAĞ taraf alt, çeikleri sıra ile anlatıyorum.

1- çelik alttan iki tek yap. kes, üst ikili kalsın, 1cm. üstten gövdeyi kes.

2- çelik ipin etiket tarafındaki tek yap kes, ipin bağlı olduğu ikili yap. kes. gelen iki yaprak kalsın 1cm üstten gövdeyi kes.

3- İkili yaprağı kes, gelen tek yap. kes, üçlü yapraktan aşağı sarkanıda kes.

Kolay gelsin istersen işaretle tekrar görelim.

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 15:54
İşaretlediğin yer ÜST olması lazım, istersen iki çelik yapalım ama üç çıkar, bendede var komik bir güzelliği var.

nevsune
02-11-2007, 16:06
Ben bunun altını, üstünü şaşırdım. Yaprak çıkışları nereye çevirsem aynı gibi.

Bir foto daha ekliyorum, bu belki daha iyi gösterecek.

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 16:10
Bu resim güzel ve işin rengi değişti kesmeden beklermisin, galiba haklısın.

sabah
02-11-2007, 16:15
Ben bunun altını, üstünü şaşırdım. Yaprak çıkışları nereye çevirsem aynı gibi.

Çeliğin Altını Üstünü Şaşıranlar Kulübü ne hoş geldiniz. :rolleyes:

nevsune
02-11-2007, 16:18
Yok siz haklısınız sanırım. Şu en alttaki yer çeliğin kopartılma yeri galiba.

nevsune
02-11-2007, 16:19
Vallahi zor işmiş.

Ben de aman diyordum alt tarafı bir çelik işte ne var:p.

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 16:25
Tamam ilk tarifi uygula şüphem kalmadı. kolay gelsin.( çelik yanımda olsa 1 dakika bile sürmez , resimle bu kadar.)

şükran ünal
02-11-2007, 16:31
Ben iyice tırstım vallahi.. Resimleyip yardım almaktan başka çarem yok gibi...

nevsune
02-11-2007, 16:43
Şimdi oldu galiba.

En üsttekiler tek ve üçlü değil ikişerli.

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 16:47
Bravo 10 puan kazandınız.:D

nevsune
02-11-2007, 17:01
Hocam iyi olunca ben de 10 puanı kaptım:D

Gürbüz ailesine sonsuz sevgiler.

İlkin'ciğim çektiğin heyecanı şimdi anlıyorum. Dışardan ahkam kesmeye benzemiyormuş.

İlkin
02-11-2007, 17:06
Gerçekten de öyle nevsune hanım, insanın eli ayağı birbirine karışıyor, mucip abi olmasa vay bizimkilerin haline. Ben devamlı sulamıyorum bu arada; Toprağı kontrol ediyorum, kurumaya yakınsa toprağın üst tarafı o zaman su tabağa birikecek kadar suluyorum. Biraz bekleyip tabaktaki suyu döküyorum. Sanırım bu yol doğru yol, vıcık vıcık suda olmaları iyi olmaz, değil mi?

nevsune
02-11-2007, 17:56
Ben sıkıştırılmış karton saksıcıklara diktim İlkin'ciğim. Orada tuttuğunda(dilerim tutarlar), asıl saksılarına hırpalamadan geçirebilirim diye düşündüm.

Su konusunda çok haklısın. Bu konuda dikkatli olalım, bu yıl bitkilerimi suda boğduğumdan başarısızlar yaşadım hep.

şükran ünal
02-11-2007, 20:55
Bu da benim çiçeğim. Sayın M. Gürbüz, benim de nasıl kesmem gerektiğini tarif edebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 21:37
Şükran hanım merhabalar; ( Çatalın altı ALT)

1. Çatalın 1 cm. üstünden iki dalı da kesin,altta kalan kısım bir çelik, alt yaprakları kes ve dik.

2. Sağ tarafa giden dal dan iki çelik olacak, dört yaprağın üstünden gövdeyi kes, iki parçanında alt iki yaprağını kes ve dik.

3. Sol dal: En tepedeki üç yaprağın altındaki yapraksız gözün 1 cm. altından kes bu bir çelik,üstteki tek yaprağı bırakın alt iki yaprağı kes dik.

4. Arada kalan parça ise, ipin bağlı olduğukısımın 1 cm. altından gövdeyi kesin ,yanındakitek yaprağı da kesin ve dikin.

5. Bu çeliğin altında kalan kısım da bir çelik,çataldan yukarı en üstte iki yaprağı bırakın kalan yaprakları kesin ve dikin.

Kolay gelsin. İşaretleyip bir daha gönderirseniz iyi olur biraz karışık bu.

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 22:06
Şükran hanım bir problem mi var?

şükran ünal
04-11-2007, 17:06
Merhaba; ben Şükran Hanım'ın kızıyım. Annem siz bu tarifi verirken dediğiniz tüm yerlerden kesti sağolsun.İşaretlemek için biraz geç kaldık sanırım. Artık kendisi gelişmelerden sizi haberdar edecek.Teşekkür ederiz

cezzar
04-11-2007, 18:30
Nevsune Hanım, şu karton saksıcıkları pek merak ettim, bir resim koyabilir misiniz?

İlkin
22-11-2007, 10:08
Serpens'im neden köklenmiyor neden köklenmiyor diyorum boyna, bugün iyice bir incelemeye aldım uyanır uyanmaz. Serpens'te kullandığım saksı sırsız seramik saksı, toprak da bol orkide karışımı olan toprak. Diğer silver pinklerle aynı zamanda sulamama rağmen hemen toprağı kuruyor ama silver pinkler'in toprağı kurumuyor. Çünkü silver pinkler plastik saksıda. Serpens'in iki günde hemen toprağı kuruyor, çiçeği de sulamaya korkuyorum kerrii gibi kaybederim diye. Ama artık iyice toprağın nemini kontrol edip serpens'i daha çok sulayacağım, yoksa köklenmeyip kuruyup gidecek.

hoyadag
22-11-2007, 14:27
Nevsune Hanım, şu karton saksıcıkları pek merak ettim, bir resim koyabilir misiniz?

Burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1523) inceleyebilir misiniz sevgili Cezzar. Sanırım sıkıştırılmış karton ifadesiyle bu saksıları ima ediyor Nevsune hanım. Ben de aynı saksıları kullanıyorum. Eğer aynı saksılardan bahsediyorsak bunlar, kökler için yararlı birtakım maddeler de içeriyor. Sağlıklı kök gelişimine yardımcı oluyor. Hoya Carnosa forumunda 3170 nolu mesajda da konusu geçmişti bu saksıcıkların.

İlkin
22-11-2007, 16:18
Myhoyas.com sitesinden aldığım bu serpens resminde, serpens neyin üstüne konmuş acaba? Hani çiçekçilerde kütük gibi birşey satılıyor, o mu acaba? Üstünde toprak mı var ki?!

Ne kadar güzel olmuş ama değil mi?

beyaz orkide
22-11-2007, 16:37
Gerçekten çok güzel ve şık görünüyor.Ama sanırım bu kütügün **** dalın üzerinde tabak şeklinde bir saksı var yeşil renkli yanılmıyorsam.Onun üzerine oturtulmuş gibi geldi ne dersiniz.

hoyadag
22-11-2007, 18:34
Hoya Bonsai Serpens olmuş;)

Harika bir fikir. Ayrıca ne kadar çok çiçek oluşumu var farkettiniz mi?

sempe
22-11-2007, 19:42
Benim çeliğimdeki yapraklarda kuruma belirtisi var. Henüz büyümeye dair bir belirti yok. Ben dikeli 14 gün oldu.
Daha önce diken arkadaşların bitkilerindeki son durum nedir? Yazabilirseniz sevinirim..

cezzar
24-11-2007, 14:56
Sempe, Ben tek çeliği beşe parçaladıydım. Hepsi çok sağlıklı duruyor. Sanırım ben dikeli de 3 hafta oldu.
Hatta birinde yeşil bir başcık da gördüm. Yaprak mı verecek ne...

İlkin
24-11-2007, 15:52
Ne güzel bir haber bu cezzar aman maşallah. Darısı bizlerin başına. Benim toprak hemen kuruduğu için günde 1 kere fısfıs yapmaya başladım. Bakalım benimki ne zaman yeşil başçığını verecek ;)

nevsune
30-11-2007, 12:06
Sempe, Ben tek çeliği beşe parçaladıydım. Hepsi çok sağlıklı duruyor. Sanırım ben dikeli de 3 hafta oldu.
Hatta birinde yeşil bir başcık da gördüm. Yaprak mı verecek ne...

Cezzar, o yeşil başcık yaprağa dönüştü mü?

Benim serpens çeliğini 3'e bölmüştük. En küçük olan dayanamadı ama onu da atmaya kıyamadığım için toprağa yatırdım. Diğer ikisinde henüz bir işaret yok. Çelikleri dikeli 1 ay oldu, ölmediklerine göre umut kesmeyeceğiz demek ki.

sempe
01-12-2007, 19:31
Sevgili İlkin serpensin fotğrafını koyabilir misin? Ben de kendi serpensimle kıyaslamak istiyorum. Hatta elinde serpens olan herkes koyarsa daha iyi olur diye düşünüyorum.
Böylece kurumuş serpensleri haftalarca tutmak zorunda kalmayız. Teşekkürler.

cezzar
01-12-2007, 19:47
Serpenslerden birini işyerime getirdim bugün. İşte fotoğrafı.. Yaprakları ana saksıda da böyle sarımsı sarımsı idi.. Sanırım dikeli 1 aya yakın oldu.
Selamlar..

sempe
01-12-2007, 20:08
Bu durumda benimki kesin kurudu galiba.:(
Tekrar Paul Shirley' den serpens ve lacunosa isteyeceğim.

nevsune
01-12-2007, 20:29
Benimkiler de bu durumda.

hoyadag
01-12-2007, 22:00
Serpensin yolcu sevgili Cezzar, sizinkinden ise emin değilim, sağlıklı gibi görünüyor sevgili Nevsune.

sinaninci1
01-12-2007, 22:29
Cezzar kırmızıyla işaretledigim yer yaprak gözü degilse, ben senin yerine olsam onun altından keser ya suya koyarım veya o kısmı topraklan buştururum bana onlar kök gözü gibi geldi.

Bakıyorum çiçeklerini antep fıstıgıyla besliyorsun gözümden kaçmadı

cezzar
01-12-2007, 22:37
Sinan Bey, yok yav o antep fıstığı filan değil :D
Ama fotoğrafı çekip de bilgisayarda bakınca, ben de aynı şeyi düşündüm: "nedir o antep fıstığı kabuğu toprağın üstünde" diye..
Bakın aslında bunu bilin bakalım bu ne başlığı altında sormalıyım, yıllar geçse kimse bilemez :D
Neyse söyleyim: Bu saksı açelyamın yanında duruyordu. O görünen şey, açelyanın kurumuş tomurcuklarından düşen bir kat. ;)

Evet orası kök gözü. Ama zaten minicik, daha minicik yapmak istemiyorum.

Bu arada hoyadag, nerden çıkarıyorsun bakiim yolcu olduğunu ;)
En tepe kısmından dolayı dediysen, orası zaten öyleydi hep galiba, ben vakit bulup da kesemedim. Yani üst yaprağın yukarısı kurumuş..
Duruşundan dolayı dediysen zaten eğik dikmişim ben..
Yaprakların renginden dolayı dediysen, dediğim gibi Paul Bey'in bir serpens saksısı sarımsı yapraklıydı. Bana ordan çelik verdi..
Selamlar..

sinaninci1
01-12-2007, 22:44
cezzar bak sen beni dinle işaretledigim yerden kes.
Hem iki çeligin olur hem ikinci bir şansın.
suya koy hemen ordan kök verecek bir hafta içinde köklenir.

memet
01-12-2007, 22:46
Kuruyan çeliklerin yerine yenisini istemeden, kış soğuklarının geçmesini beklemek yararlı olabilir. İlk baharda çeliklerin köklenmesi daha kolay olacaktır.

hoyadag
02-12-2007, 10:26
Bu arada hoyadag, nerden çıkarıyorsun bakiim yolcu olduğunu ;)
En tepe kısmından dolayı dediysen, orası zaten öyleydi hep galiba, ben vakit bulup da kesemedim. Yani üst yaprağın yukarısı kurumuş..
Duruşundan dolayı dediysen zaten eğik dikmişim ben..

Tecrübe sevgili Cezzar, tecrübe. İnşaallah kurtarmayı başarırsın ancak bana kalırsa limandan demiri almak üzere. Çok tecrübem olmasa da, serpensi kaybetmek üzerine biraz var.

ilknur aşık
14-04-2008, 07:39
Nihayet serpensim yaprak verdi:rolleyes: Daha önce iki kez yaprak verecek gibi yaptı, ama sebebini çözemediğim bir nedenden yapraklar kurudu. Resim çok net değil ama defalarca denediğim halde ancak bu kadar netleştirebildim(biraz teknoloji özürüm var da)

some_at
14-04-2008, 11:09
Gözünüz aydın İlknur hanım.

ilknur aşık
15-04-2008, 12:34
Teşekkür ederim. Kaç aydır gözünün içine bakıyordum. Nihayet bir terk de olsa yaprağını gördüm.

Ophrys
17-04-2008, 19:33
Arkadaşlar çok şaşkınım.

Yaklaşık 5-6 cm boyunda gelen, yaşayacağına dair umutlarımı kestiğim, geldiğinden beri 1 mm bile büyümeyen serpens çiçek açmak üzre:)

COYOTE
17-04-2008, 20:19
Harika bir haber. Çok sevindim senin adına. Resmini bekleriz.:D:D

Ophrys
17-04-2008, 20:28
Darısı başınıza:)
Fotoğrafı yarın eklerim:)

oyaağacı
17-04-2008, 21:38
Harika haberler ikinizide tebrik ederim.Heyecanla fotoğrafları bekliyoruz.

Ophrys
17-04-2008, 22:20
Fotoğraf (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16321&c=446) için tıklayın.

COYOTE
17-04-2008, 22:24
Sevgili adabayrakoğlu süper valla:D:D

Ophrys
17-04-2008, 22:46
Aylardır torfta duruyordu, hareketlenme yok diye çıkarttım kök oluşmamıştı.
En son perlitte deneyim şansımı dedim. Ve sonuş ortada:)

papatyam
18-04-2008, 08:13
adabayrakoğlu, çok güzel bir haber bu :)

some_at
18-04-2008, 11:09
İki haberde çok hoş artık hoya sayfaları çok renkli olacağa benziyor;)
hepimiz için iyi haber bu adabayrakoğlu

Koyu yeşil
18-04-2008, 11:54
Şu teknoloji biraz daha gelişse de kokuları da iletebilsek ekran başından.:D

cezzar
11-06-2008, 14:07
Arkadaşlar,
Benim 4 serpens çeliğim vardı.. Hepsi de yeni yapraklar verdiler, ama bir tanesi, 69. mesajda resmini gösterdiğim ve hoyadag'ın "Ölecek bu" diye yorum yaptığı içlerinde en hızlı büyüyeni..

Şimdiye kadar 13 yeni yaprak verdi. Bu yaprakların biri yeni bir dal üzerinde.

Veee.. Sanki dalın ucunda bir yerde çiçek tomurcuğu mu görüyorum ne :rolleyes:

Emin olmak için 1-2 hafta beklemek lazım.. Bakalım..

Aslında çok yoğunum ama, bunu sizlerle paylaşmam lazım diye düşündüm. Böylece çelikten çiçek elde etmenin o kadar çok zaman almayabileceğini sizler de görmüş olun istedim (çiçekse tabi.. bakalım :o). Zaten DenizAkvaryumu sayesinde bunun lacunoza (kartozu) için mümkün olduğunu gördüydük..

Resimdeki sadece en alttaki sarı yaprak çelik üstündeydi diktiğimde.. Diğerlerinin hepsi yeni..

Selamlar..

Sevilay
11-06-2008, 14:13
Tebrikler Sevgili Cezzar,
Sizin minik çok azimli çıkmış maşallah.
Aferin ona..:)

Umarım çiçektir, ve biz de Denizakvaryumu'nun kartozundan sonra bir de Serpens çiçeği görürüz.

İlkin
11-06-2008, 16:00
Amanın bence o çiçek tomurcuğuna benziyor, hadi inşallah öyledir. Benim cici serpens'im de hızla büyümeğe başladı. Umarım o da çiçek açar. Bol bol sabah güneşi görüyor pek ümitliyim ondan...

denizakvaryumu
11-06-2008, 16:07
Tebrikler, çiçek resmini bekliyoruz.

sabah
11-06-2008, 16:26
Merakla bekliyoruz. Pek ihtiyacınız yok ama gene de iyi şanslar.

..Umarım çiçektir, ve biz de Denizakvaryumu'nun kartozundan sonra bir de Serpens çiçeği görürüz.

Lütfen benim henüz minnacık tomurcuklar halinde olan Hoya shepherdii (nam-ı diğer şıpsevdi, Mucip Beyin önersiydi) çiçeğini de unutmayınız.

ilknur aşık
11-06-2008, 17:52
Maşallah. İnşallah çiçeklerini de görürüz.

sempe
12-06-2008, 14:22
Çok sevindim. İlk tutan serpens galiba. Tebrikler..

beyaz orkide
29-07-2008, 17:17
Benim serpensim yerinde sayıyor ne bir yaprak nede bir dal uzantısı.Özel bir sey mi uyguladınız?

born2win
02-08-2008, 23:56
güzeller güzeli bir çiçektir hoya serpens:)
çocukluğumun masumlugunu anlatırdı bana rüyalarımda hep...
üniversite'ye gidip kendi evim oldugunda mutlaka yanımda bulunacak bu çiçek derdim,
üni.'ye geleli 3 yıl bitti, ancak kendi evime cıkabildim;bu kez de o güzelim mum çiçeğini bulamadım...

neyse;fazla uzattım sanırım siteye yeni üye olmuş birisi olarak...
Hoya Serpens'i bulabilecegim bir yer biliyor musunuz Istanbul'da?
Teşekkür ederim...

Penelophe
03-08-2008, 18:18
Born2win, forumda serpensi olan arkadaşlar yurtdışından getirtiler serpensleri. Daha yeni dallanıp budaklanıyor serpensler. Bazıları da öldü. Serpens bulmanız zor olabilir ama Mum Çiçeği (hoya carnosa) isterseniz, Mum Çiçeği başlığına bir yazın.;)

born2win
04-08-2008, 06:13
Born2win, forumda serpensi olan arkadaşlar yurtdışından getirtiler serpensleri. Daha yeni dallanıp budaklanıyor serpensler. Bazıları da öldü. Serpens bulmanız zor olabilir ama Mum Çiçeği (hoya carnosa) isterseniz, Mum Çiçeği başlığına bir yazın.;)

çok teşekkür ederim penelope;)

ilknur aşık
26-03-2009, 06:52
Hoya serpensi olan arkadaşlar serpenslere nasıl bakıyorsunuz?
Ben hala serpensin güneşte mi, gölgede mi mutlu olduğunu, sıcağı mı yoksa daha soğuk ortamları mı sevdiğini, az suyu mu yoksa çok sulamayı mı sevdiğini anlamadım. Filiz uçlarına dokunduğun zaman uçları kararıyor. Ayrıca yapraklarına çok fazla fısfısı sevmiyor. Bunlar tecrübe ile sabit. Ama onun dışında bir arpa boyu yol alamadım. Bilgi verirseniz sevinirim.

İlkin
26-03-2009, 09:49
Bendeki gayet güzel büyüyor ilknur hanım, yapraklarına spreyle fıs fıs da yapıyorum, toprağı kurumaya yakın su veriyorum, birkaç kere haşlanmış yumurta suyu bile verdim. Bu aralar sabah güneşini de 1 saat kadar alıyor sonra perdeyi kapatıyorum yanmasın diye.

Bir de sürgün uçlarına asla dokunmamalısınız.

ilknur aşık
26-03-2009, 11:24
Allah allah bende düne kadar aynı şeyleri yapıyordum. Yeni çıkan iki yaprağı (bence) günde bir kez yapraklarına fısfıs yaptığım için önce sarardı sonra da döküldü.

İlkin
26-03-2009, 12:42
Belki çok suladınız ben haftada iki kere ya da bir kere spreyle fısfıs yapıyorum. Toprakta iyice kurumaya yakınken suluyorum. :rolleyes:

ilknur aşık
27-03-2009, 12:40
Verdiğiniz bilgiler içi Teşekkür ederim ilkin. Oda sıcaklığı nasıl peki?

İlkin
27-03-2009, 12:42
Rica ederim, bir faydam olduysa ne mutlu. Gündüzleri evde yokuz tahmini 15 derece civarıdır, akşamları da biraz daha artıyordur. O da eve geç gelmemişsek.

ilknur aşık
27-03-2009, 13:46
Gerçekten çok faydası oldu. Çok uzun zamandan beri uykuda olan serpensimde küçük bir dal çımıştı, bende hevese gelip yapraklarına sabah akşam fısfıs yaptım,biraz daha aydınlık bir yere aldım. Yani yapmamam gereken her şeyi yapmışım.

İlkin
27-03-2009, 17:38
Zararın neresinden dönsek kardır. ;) Yeter ki kökler ve ana gövde sağlam olsun gerisi kolay. Umarım gün gelir çiçeklerini de görürüz.

ilknur aşık
29-04-2009, 12:41
Serpensimi kendi haline bıraktım. Aydınlık bir yerde duruyor. Artık daha iyi.

Fatih
18-05-2009, 19:29
Buda benim miniğim.köklü olarak geldi bu miniş.ama hala kaybetmekten korkuyorum.direkt güneşten saklamaya çalışıyorum.siz neler önerirsiniz:confused:

İklimsiz
18-05-2009, 21:23
Direk güneşten saklayın ama aydınlık bir yerde dursun. Fazla suyu da sevmiyor;)

Güle güle büyütün.

ilknur aşık
07-08-2009, 09:46
2007 kasımda aldığım serpens yarı gölgede duruyor ve inanılmaz yavaş gelişiyor. 10 cm kadar ya var ya yok. 2009 mayısta gelenler ise diğer çelikler ile beraber çok aydınlık bir ortamda duruyorlar ve neredeyse hergün bir ya da iki kez fsısflanıyorlar. Kesinlikle daha mutlular.

maki01
02-06-2010, 15:03
2010 siparişi ile gelen Hoya serpens çeliklerimden bir tanesi ilk sürgününü verdi :)

149075

Orkun Kırcı
02-06-2010, 22:01
Gözünaydın ablacım. Bir sonraki listemde mutlaka serpens te olacak:)

maki01
03-06-2010, 02:36
Gelen serpens çeliğini Mucip Bey'in sevgili İlkin'e tarif ettiği şekilde beşe bölüp 2 saksıya dikmiştim. Üçünde sürgün var :)

İlkin
03-06-2010, 15:16
En sevdiğim ve beni en çok uğraştıran hoya türlerinden bir tanesiydi bu tür. İlk gelen çelikleri kaybettim sonra tekrar sevgili iklimsiz sayesinde Paul Bey'den getirttim derken 2 senenin ardından şimdi bol bol sürgün verip yaprak büyütüyor. Üstelik üstünde 4-5 tane de çiçek tomurcuğu oluştu. Diğerlerine göre iki çiçek tomurcuğu biraz daha büyük ama gelin görün ki boyna yaprak ve sürgüne enerjisini harcağı için çiçekleri büyütemiyor. :rolleyes: Sabrediyorum!!

Sevgili maki serpens deneyimlerime göre, nemi ve suyu seven bir tür bu. Hiç susuz ve nemsiz bırakma, hemen büyüsün ve çiçeklerini göstersin sana...

missmenas
03-06-2010, 19:47
Sevgili maki sizin adınıza çok sevindim. Hele böyle yeni türler çoğaldıkça ben dahada çok Seviniyorum. Benim minik kızlarımda bazıları sürgün verdi bazıları beklemede akıbetleri henüz belli değil fazla tercübem de yok hayata bağlanması için. Beklemedeyim bazı çelikleri 2 ye bölüp ekmiştim yaşayanlar arasında takasa sunacam ilk edinmek istediğim serpens olacak:p benim için iyi bakın serpense
Sevgili maki inşallah en kısa zamanda zaman ayırıpta bende görücüye çıkarırım kızlarımı:D

maki01
03-06-2010, 22:25
Teşekkürler sevgili missmenas. Ben de 2 kayıp vereceğim gibi duruyor. Compacta Brazil ve lacunosa çeliklerimden pek umutlu değilim. Kentiana ve australis'de köklendi. Çelikleri ayırarak ikili , üçlü dikmiştim. Sevgili Fatih ve Orkun'un da serpesi yok. Hayırlısı diyelim, umarım hepsi tutar ve hepimizde olur tüm çeşitler :)

Sevgili İlkin, senin başlığın ve başlığında sorduğun sorular ve gelen yanıtlar gerçekten çok yardımcı oluyor bana. Serpensin suyuna dikkat edilecek:)

İyi ki varsın:)

İlkin
04-06-2010, 10:59
Sevgili maki iyi ki sizler de varsınız ki, hem bilgileri paylaştıkça daha çok bilinçleniyoruz bakımları konusunda hem de bu güzellikleri paylaşıp daha da mutlu olabiliyoruz. Hiç birimizde bu güzelliklere duyulan sevginin geçici olmamasını ve büyüyüp koca bir hoya ailesi olabilmeyi diliyorum... ;) Herşey paylaştıkça ve onları paylaşan insanlar olduğu müddetçe güzel kalabilir...

Perihan Bayram
30-07-2010, 10:43
İnanılmaz güzelmiş bu hoya cinsi,hayran oldum,ellerinize sağlık.Hoya serpens 'i saksıda asarak yetiştirmek çok dekoratif olur mutlaka.Bende yetiştirmek isterim,nereden bulabilirim arkadaşlar ?

Hydrosuccess
05-10-2010, 20:29
Bu kez erişkin ve çiçeklenen bir Hoya değil de çok küçük (sadece 2 cm uzunluğunda ve 4 yapraktan oluşan) bir çeliğin gelişimini paylaşmak istiyorum.H. serpens çeliği yaklaşık 2 ayda diatomite kısmen gömülü olan alt 2 yaprak dibinden hem köklendi hem de filiz vererek 2 minik yaprak büyüttü.Bu çeliğin gelişimini (eğer yaşarsa ) aralıklar ile paylaşmak istiyorum.Bitkinin şu anki genel görünümü ve 5 mm çapındaki yaprakçığın pübesen (tüylü) yapısını gösteren yakın çekim.

missmenas
05-10-2010, 23:43
Çok şirin ve narin bir tür H. Serpens, bu haline bakıpta hoya demek çok zor ama Siz zoru başarırsınız Sayın Hydrosuccess, gelecek yıl çiçek bile verirse artık şaşırmam.
Teşekkürler paylaşım için.

maki01
06-10-2010, 00:46
Büyütmekte en zorlandığım tür oldu serpens. Sürekli sürgün verip , sonra kuruttu. 4 saksıdan 3 tanesi başa döndü. 2 yaprakla vereceği yeni sürgünü bekliyorum.

İlkin
06-10-2010, 09:57
Bu türü ele almanız ve sizdeki gelişimlerini buradan izlemek güzel olacak. En sevdiğim türlerden bir tanesi. Bendeki serpens'in üstünde 10'a yakın çiçek tomurcuğu oldu ama hiçbirisini büyütmüyor. Bende de kabahat var tabii; boyna yerini değiştiriyorum. Bu akşam da saksı içindeki toprak harcı değiştirip daha nemli bir ortam hazırlayacağım ona, kaç zamandır aklımda ama bir türlü elim gidemedi. Bakalım neler olacak. Değişiklik iyidir. :)

Hydrosuccess
06-10-2010, 22:24
İlgilenen herkese teşekkür ederim.Bu çelikte mini sera benzeri bir ortamda yüksek nem oluşturarak gelişim sağlamaya çalışıyorum. Topraksız ortamda bakteriyel aktivite/çürüme riski daha düşük ve ortamın nem oranını bozmadan bir hafta on gün bitkiyi bu şekilde kapalı tutmak mümkün oluyor.Nem oranındaki oynamalar gelişim üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

maki01
07-10-2010, 13:37
Benimkiler de kapalı sera ortamında.

Kısa süreli deneyimim, çeliğin mümkün olduğunca uzun , toprak üstünde en az 4-5 boğum kalacak şekilde dikilmesi gerektiğini söylüyor. Bir boğum toprak altında, bir boğum da toprak üstünde olunca yeterince gelişemiyor.

dlk
07-10-2010, 14:24
süper.çok beğendim.

Hydrosuccess
07-10-2010, 15:20
Benim minik çelik altta gömülü olan yaprak dibindeki büyüme noktasından filizlendi ve çevresinden de köklendi.Üstteki iki yaprak büyüme noktalarından filiz çıkışı (henüz) yok.Daha uzun bir çelik olsa daha hızlı gelişim olabilirdi ama elimizdekinin de değerini bilmemiz gerek diye düşünüyorum.

maki01
07-10-2010, 22:55
Benim çeliklerde önce alttan, toprak altındaki boğumdan sürgün vermişti, kurudu. Sonra üstteki boğumdan sırayla her iki yandan sürgün ve yaprak verdi. Onlar da kurudu. Daha sonra kapalı sera ortamına aldım. 4 çelikten sadece aynı yetiştirme kabına diktiğim iki yapraklarını büyütebildi .

Daha önce sürgün verdiği boğumlardan bir kez daha sürgün verebilecek mi bilmiyorum, bir çift yaprakları hala oldukca sağlıklı. O nedenle boğum sayısının fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Bir kurursa diğer gözden sürgün verip, geliştirebilir. Nazlı ve hava sıcaklığından çok etkilenen bir tür. Hala isteklerini tam olarak anlayabilmiş değilim.

yeşillim
07-09-2011, 21:29
Bu da benim H. Serpens'im

missmenas
07-09-2011, 21:43
Maşallah, çok güzel büyümüşler... Ellerine sağlık, gelecek yılda buna çiçek açtırırsınız siz. İlk çiçek açtıran olursunuz... en öndeki taze sürgün yapraklarıyla beraber çok şeker duruyor:))

yeşillim
12-01-2012, 14:08
H. Serpens güzel gelişiyor valla bir oluşumlar var da daha çözemedim Bekleyelim görelim.
Sırlarını çözdürmeye karar verecektir.

maki01
12-01-2012, 14:47
Kutluyorum sevgili yeşillim,

Benim yurtdışından gelen serpenslerden diktiğim 4 çelik de kurudu. Son olarak arkadaşımdan gelen çeliğim ise yaşamaya devam ediyor ancak yeterli nemi sağlayamadığımdan olmalı , onda da sürgün kuruması devam ediyor.

Fitilli sulamanın Afrika Menekşelerinin ortam nem ihtiyacına da katkısı olduğu biliniyor. Bir de menekşeler arasına alıp denememde fayda var . İyi ki mesaj yazdın sevgili arkadaşım. Mesajını okurken menekşelerden faydalanabileceğimi hatırlattın bana :)

yeşillim
13-01-2012, 19:35
Sayın nılgun_dogan,

Çelik olarak Hollanda;dan geldi. Direk diatomite çelikledim. Mini seraya aldım. Gelişmeye başladı, bir çelik aldım ki ne olur olmaz diye..

O da köklenmişti ama evden uzak oluşum kaybetmeme vesile oldu.

Ara sıra mini seradan ev ortamına aldım. Şu an, Kalorifer peteğinin üzerinde saklama kabına su koydum odanın nemi için, h. serpens i de dış kabıyla içine oturttum. Üzeri açık Bakımı ise
fazladan birşey yapmıyorum. Şu kesin ki nemi seviyor.. Bakalım nereye kadar gidebileceğiz.!

Sevgili maki, H. serpens i sevdiğini biliyorum, bir de torfun dışında denesen..

yeşillim
28-01-2012, 13:27
Ben de ne sabırsızım böyle,
Acaba diyorum, acaba!
Yaza Serpens'im çiçek sapını başarıyla sonlandırır mı?;)

maki01
28-01-2012, 13:38
Sevgili yeşillim,

Malesef 3-4 yapraklı miniş bir serpensim var. Ortak sipariş açılırsa yeni çeliklerle muhakkak toprakraksız ortamda ve menekşe toprak karışımında deneyeceğim.

Bilgi paylaşımın için teşekkürler, kalorifer peteğini denediğine göre ben de korkmadan deneyebilirim :)

yeşillim
28-01-2012, 16:09
Daha net anlaşılması açısından bir görsel ekleyeyim.:)

agozce
28-01-2012, 17:13
Çok şirin ya...Bunun hoya olması ne ilginç. Güle güle büyütün.

yeşillim
15-03-2012, 18:32
Bu gün Serpens

yeşillim
26-06-2012, 23:59
Evde basit sera ortamından yeni çıkan serpens çeliği kabında akar yok. Tek kap sistemiyle ortamda daha çok nem oldu. Serpens oldukça nemi seven bir tür olmakta.

maki01
27-06-2012, 00:59
Her gözden sürgün vermiş, kutluyorum sevgili yeşillim.

Ben de sürgün ucu kuruyan serpensimi uç kısmını kesip, yeniden çeliklemeyi düşünüyorum. Yanlış görmüyorsam diatomit üstünde 2 göz var. Diatomit içinde kaç göz bırakmalıyız?

yeşillim
27-06-2012, 04:26
Teşekkürler oldukça sağlıklı bir çelikleme oldu :) diatomitin üzerinde
iki göz olduğu doğrudur. Hatırlamıyorum ama genelde hafif yan yatırarak en az iki göz olmak üzere
diatomit altında var diye hatırlıyorum!

Sizin serpens'in tekrar mı sürgün ucu kurudu!! muhtemelen evi taşıdınız ya zaten serpens
mimoza gibi tepkili bir ihtimal sürgün ucu büyüme noktaları zarar görmüştür diye düşündüm!!

maki01
03-10-2012, 13:28
Son diktiğim iki çelikte fitilli sulama (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm) yöntemini uyguladım. Toprak sürekli nemli ( Islak olmamalı) ve sonuç çok başarılı oldu, kısa sürede köklenip sürgün verdiler.

336061

336062

Özellikle çelikten yetiştirmekte sıkıntı yaşadığım serpens, sürekli sürgün ucunu kurutuyordu. Fitilli sulama ile bu sorunu aşacağımı düşünüyorum.

nılgun_dogan
03-10-2012, 15:55
Sevgili maki01 serpens çok sevdiğim ama malesef çok zor olduğu söylenen bir tür inşallah fitillide başarılı olursunuz sizin sayenizdede cesaret edip edinmeye çalışırım.

maki01
03-10-2012, 16:14
Ben 2 senede çözebildim Serpens'i Nilgün Hanım'cım. Özeti bulunduğu ortam ve topraktan eksik olmayan nem...

Uluslararası Hoya Topluluklarında Serpens için teraryum (http://www.google.com.tr/search?hl=tr&cp=8&gs_id=u&xhr=t&q=teraryum&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1024&bih=653&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=bkhsUKmmCojntQb3sYHAAg) uygulaması öneriliyor. Kullanılmayan bir akvaryumun zeminine dolomit , diatomit ya da benzeri bir malzeme döşeyip saksıyı tabağıyla birlikte içine oturmak lazım:)

Paşabahçe'de satılan cam fanuslar da ideal olur aslında. Uzun süredir planladığım ancak uygulayamadığım bir proje olarak beklemede hala...

Tura
04-10-2012, 07:55
....... Özeti bulunduğu ortam ve topraktan eksik olmayan nem...

Sn.maki01, bu Serpens için bir düşüncem var... serum gibi bir düzenek hazırlansa...acaba netice alınır mı ki?

maki01
04-10-2012, 15:05
Neden olmasın sevgili Tura, denenebilir . Sadece toprağın nemli olması yetmeyebiliyor. Saksı altındaki tabağa yine su tutan bir malzeme koyarak sürekli ıslak olmasını sağlamak, ortam nemini sağlayabiliyor.

Benzer sıkıntıları yaşamadan son derece sağlıklı Serpens yetiştiren arkadaşlarımız da var, sevgili İlkin (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/6675-10.htm) gibi.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/211404d1305198697-dscf0470.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/211405d1305198697-dscf0469.jpg

İlkin
14-11-2012, 00:37
Uzun zamandır foruma girmiyordum, şans eseri paylaşımınızı gördüm sayın maki. =) Bendeki H.serpens aldı başını gitti, bunun iki katını geçti görüntüsü. Her yerden de çiçek sapı vermeye devam ediyor. Ama hala tomurcuk göremedim. Nem olayını da ışık olayını da takmadığım halde gelişimi sürüyor. Bir çiçeklerini göstermedi bize! Bu yüzden bıraktım onu kendi haline artık...

missmenas
14-11-2012, 21:15
Sevgili İlkin,
sayfaya öyle bir heyecanla giriş yaptımki anlatamam.
Açmış çiçeklerle karşılacağımı bekliyordum. Sağlık olsun gelişimini tamamlamış bir Hoya elbetteki birgün açacaktır. İlk Çiçekli Resimlerde yine Sizden gelecek buna inanıyorum.

sudealp
30-12-2012, 22:39
Bakımı zor olan, güneşi pek sevmeyen bir çiçek herhalde... Serin yerlerde rahat büyüyebilir düşüncesindeyim. Su ile arası da pek fazla olmaması dikkat çekici bir özelliği...

maki01
30-12-2012, 23:44
Sevgili sudealp,

Yetiştirmesinde çok zorlandığım bir türü başarı ile yetiştirmişsin, kutluyorum. Sitemizde Hoya Lacunosa Eskimo gibi Serpens'in de ilk çiçeklerini sizde göreceğiz diye düşünüyorum, kutlarım.

Serpensin su ile arası pek yok demişsiniz ama iklime göre değişiyor olmalı. Adana'da toprak kuruduğu anda sürgün ucu kuruyor. Sürekli nemli ortam istiyor. Siz sulamayı hangi aralıklarla yapıyorsunuz, toprağın kurumasına izin veriyor musunuz?

Serpensi ne zaman diktiniz ya da köklü olarak mı gelmişti? Saksıda tek kök mü var? Gübre kullanıyor musunuz?

Serpens favori hoyam olunca sorularım bitemiyor :) Şimdiden teşekkürler ...

sudealp
01-01-2013, 21:05
Kışın haftada bir su döküyorum. Yazın ise 2'ye çıkıyor. Toprak kurudukça su dökülmesi gerekiyor. İklime göre değişiyor olabilir. Başka bir bölgede bu çiçeği yetiştirmediğinden haklı olabilirsiniz... (Tek kök var). 1 yıl çiçek bende olalı...

azorka
17-07-2015, 17:27
Selamlar, serpens' in çeliklerini nereden temin edebilirim ? Forumun satış listesinde ve çiçek satan yerlerde bulamadım.

maki01
18-07-2015, 01:11
Benim de çok sevdiğim tür serpens. Yurtiçinde bulabilmek zor, Aleya Garden gibi yurtdışı satıcılarda bulmak mümkün olabiliyor.

azorka
18-07-2015, 10:08
Benim de çok sevdiğim tür serpens. Yurtiçinde bulabilmek zor, Aleya Garden gibi yurtdışı satıcılarda bulmak mümkün olabiliyor.

Yurt içinden bir hoya sever hediye verebileceğini söyledi. Sanırım aleya garden' a gerek kalmadı. :)

azorka
17-08-2015, 12:35
Hediye gelen serpens köklendi ve köklendikten sonra ikiye böldüm. Tek tarafı sürgüne bile geçti. :D Diğer tek yapraklı tekinden pek ümidim yok ama belli mi olur. :rolleyes: