Bağlan

View Full Version : Hoya pubicalyx

Penelophe
05-10-2007, 13:07
22116

Aile: Asclepiadaceae
Anavatanı: Filipinler
Cins: Hoya
Tür: Pubicalyx Silver Pink
Bitki Grubu: Sarılıcı-Tırmanıcı
Yer İsteği: Kısmen süzülen güneş ışığı ve hafif gölge
Su İsteği: Toprak kurudukça
Çiçeklenme Dönemi: Erken yaz-Yaz ortası
Üretim Metodu: Çelik, daldırma ve tohum
Yetiştiği Bölgeler: Tropikal bölgeler
Habitat: Çok yıllık, odunsu gövdeli, hızlı büyüyen

-Koyu yeşil ve dar yapraklı, yapraklarında gümüşi benekler olan, çoğunlukla pembe renkli çiçeklere sahip bir türdür.

-Çiçekleri iki haftaya kadar üzerinde kalır ve kuvvetli, tatlı bir kokusu vardır.

-Hızlı büyür, bir çelikten 4 metre boya ulaşması 2 yılını alır.

-Günün en fazla 4 saati güneş almalıdır.

-Yumuşak ve asidik toprakları sever. Bir kısım turba, bir kısım perlit ve bir kısım torf karışımından oluşan topraklarda keyifli olur.

-Çiçeklenme döneminde kaliteli su ile ve toprak kurudukça sulanmalıdır.

-Baharda 1/2 oranında seyreltilen dengeli bir gübre ile besin ihtiyacı karşılanmalıdır.

-Patlayan tohum kapsüllerinden toplanılan tohumlar, saklanmaya dayanıksızdır, ilk fırsatta ekilmelidir.

-Kapalı alanlarda bakmak için uygundur.

Kaynak1 (http://www.plantoftheweek.org/week166.shtml)
Kaynak2 (http://davesgarden.com/guides/pf/go/57670/)

hoyadag
15-10-2007, 23:04
Pubicalyx Silverpink'i yaklaşık 4 ay kadar önce getirtmiştim. Yaklaşık 3 hafta kadar suda köklenmeyi bekledi. Sorunsuz bir şekilde köklendi ve 3 yaprak halinde toprağa aldım. 1/3 humus, 1/3 torf ve 1/3 perlit karışımında şu anda 2 yaprak daha verdi ve yaklaşık 50cm boy attı. İlk sulama suyunu oksijenli su ile yaptım. Günde 3 saat civarı güneş alıyor. Yaz aylarında yaklaşık 10 günde bir bir bardak sulama yaptım. Her 3 sulamadan birinde oksijenli su kullanıyorum. Hemen her sabah mutlaka yapraklarına su püskürtüyorum. Daha uzun süre direk güneş alan arkadaşlar yaz aylarında haftada bir sulama yapmalılar.

Bence tüm Pubicalyx türleri gibi silverpink te bakımı gayet kolay ve hızlı büyüyen bir tür. Carnosa'ya göre daha hızlı büyüyen ve çiçekleri de gayet güzel olan bu türü özellikle mum çiçeğiyle yeni tanışmış tüm arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Sizi üzmez, kaybetmeniz birkaç hususa dikkat ettiğinizde neredeyse imkansız.

Bu türün ülkemizde henüz çelik alınacak boyutlarda olmaması nedeniyle, isteyen arkadaşlar en kolay ve güvenilir yol olan Paul Shirley'den temin edebilirler. Yurtdışına sipariş verme ile ilgili sıkıntısı olan arkadaşlar özelden bana ulaşabilirler. Elimden gelen yardımı yaparım.

Hoya Pubicalyx'in silverpink dışında "Red buttons" ve "Chimera (Royal Hawaian Purple)" gibi iki harika türü daha var. Onların fotoğraflarını da buraya alıyorum:

1- Hoya Pubicalyx Chimera
2- Hoya Pubicalyx Red Buttons

İlkin
27-10-2007, 11:36
23171

Bu çeliklerden baya var onları da akşam eve gidene kadar suya koyacağım. Yollayacağım yerlere biraz suda kaldıktan sonra yollayacağım.

Hafta sonu çeliklerin gelmesi kötü oldu gerçekten. Yarın evdeyim ve internet yok :mad:

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 12:45
Soldaki : iki çelik olur ama üst göz yapraksız kalır, alt yap. kes.

ortadaki : tek çelik alt yap. kes.

sağdaki : Tek çelik alt pap. kes ( bütün çeliklerin dip kısmı böyle olacak)

İlkin
27-10-2007, 12:53
Mucip Abi anlattıklarınızın hepsini anladım ama silverpink'te bahsettiğiniz alt yap kes onu anlamadım. Bu çeliklerden resmin altına gelen kısımlar toprağa gelecek kısımlar değil mi? Acaba onu mu söylediniz. Bir de soldaki iki çelik olur dediniz. 2'li yapraklar ( yani 4 yaprak arası ) arasında bir nokta var onun altından mı keseyim biraz. Ortadaki de öyle yine 2'li yapraklar var 2 göz arası yani orada da bir noktamsı birşey var onun da mı altından keseyim. Sağdaki zaten tek olacak onu da toprağa öyle ekeceğim. Toprağa ne kadar girsinler peki?

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 13:17
İlkin alt iki yaprakla, üst iki yaprağın arasında yapraksız bir göz var dikkat et O yapaksız göz üst olacak , alt iki yaprağı keseceksin.

Yapksız gözün üstünde de 1 cm. sap bırak. Evet resmin altı ALT doğru.

Soldan sağa konuşuyoruz değilmi?

İşaretleyip resimleyebilirmisin ?

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 13:27
Bir ve üç tamam Ortadaki tek çelik olacak üç gözlü, bunu bölme tamam.

İlkin
27-10-2007, 13:28
Tamam o zaman ortadaki çeliğin sadece alt yapraklarını keseceğim değil mi?

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 13:30
İlkin çeliğin altta kalan yapraklarını keseceksin işaret koymamışsın?

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 13:38
Birincinin alt çelıği yapraksız olacak işaret koymadığın yaprağı da kes,

Üçüncününde üstte tek yaprak bırak,

( birincinin üstte kalan çelıktede alt yaprakları kes üstte tek yaprak bırak)

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 13:45
Ortadakinin de üst bir yaprağını kesersen tamamdır.

Güle güle büyüt. Sevgilerimizle.

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 13:48
2. nin üst tek yap. bırak.

3. nün yatık yap. kes.

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 13:52
Tamam güle güle büyüt. Sevgilerimizle.

İlkin
27-10-2007, 13:52
Şimdi oldu sanırım. Gelen gidenden anca fırsat oldu ama oldu sonunda. Çok ama çok teşekkür ederim.

Diğer resimleri de sileceğim.

İlkin
27-10-2007, 14:07
Sevilay Hanım inanın ben de aynı şeyleri hissediyorum. Buradan birisine çelik gelse filizlenmiş resmini yollasa benimkilere olmuş gibi seviniyorum. Aynı şekilde öldüklerini duyunca inanılmaz üzülüyorum. Hakikaten Gürbüz ailesini allah başımızdan eksik etmesin. Sağolsunlar. Ben de sonra sileceğim bu yazımı. Böyle güzel bir yazıya cevap verilmese olmuyordu :p

Sevilay
27-10-2007, 16:28
Chimera'nın yaprakları kendini yere attı.
Artık sadece toprağa dikili iki çelik var.:( :(

hoyadag
27-10-2007, 16:31
Eğer bendeki RB ve Chimera lar da benzer bir durum yaşarsa, size bahsettiğim en kötü senaryoya doğru yol alıyoruz demektir Sevilay hanım. Umarım korktuğumuz başımıza gelmez.

Mucip Gürbüz
27-10-2007, 16:35
Yaprakların düşmesi sizi endişelendirmesin, çok uzun yollardan geldiler, çelikler yapraksız da olur, toprağını mutlaka nemli tutun, kurutmayın, çamurda yapmayın. Fazla suyun akmasını mutlaka sağlayın. Selamlar.

Oğuzhan
27-10-2007, 16:38
Arkadaşlar yaprağın düşmesi önemli değil bence .Çelik sağlamsa yeni yaprak ve filiz çıkartıyor.İnşallah hepsi tutar.:)

Sevilay
27-10-2007, 16:39
İyi ki sadece ikimiz denedik sevgili Hoyadağ.

Ya tüm mum çiçeği kardeşliği getirtseydi?Her gün bir üzüntü olacaktı.

Yine de bekleyelim derim ben.Çıkmadık candan ümit kesilmez.

O düşen yaprak gözlerinden belki yeni minik yapraklar çıkar.

Bizim tecrübelerimizi paylaşan arkadaşlarımız da Amerika için bilgilenmiş olurlar.

Bu arada Rigida inanılmaz sağlıklı duruyor.

Sevilay
27-10-2007, 16:46
Mucip bey inanın o kadar iyi bakıyorum ki,bu bakımıma yorgun olmasalar yürümeye bile başlarlar.

Su ve toprak kontrolü tam istediğiniz gibi.Gerçekten.;)

ilknur aşık
29-10-2007, 08:48
İlkin hanım çeliklerinizi güle güle büyütün. Sağlıkla

İnşallah fire vermeden hepsini köklendirirsiniz. Yaşasın demekki bizimkilerde yakında geleek demekki. En önemli kısmı yani köklendirmek için kesme işini siz halletttiniz. Darısı bizlerin başına:rolleyes:

İlkin
29-10-2007, 09:44
İnşallah ilknur Hanım. Mucip Abi sağolsun, yoksa işin içinden çıkamazdım gerçekten. Nasıl güzeller nasıl narinler anlatamam. İçim kıpır kıpır :p Umarim hepimizin çelikleri köklenip filizlenecek ben canı gönülden inanıyorum.

sabah
01-11-2007, 08:11
Merhaba,
Hoyadag'ın gonderdigi Chimera ve red button maceralı bir yolculuktan sonra elime geçti.

RB'un durumunu görüntüledim. galiba köklenmeye başlamış. Yatık toprağa dikeceğim de bölsem mi diye düşünüp tereddüt ettim. Ne dersiniz?

Bir de sararan, kahverengileşen yaprakları kessem mi?

23535

23536

Mucip Gürbüz
01-11-2007, 11:00
Sayın sabah bu iki resim aynı çelikse, yatık dikmeyin alttaki tüm yaprakları kesin, üstte tek yaprak bırakın ve onun dip kısmına kadar gömün, lütfen işaretleyip resimlermisiniz.

sabah
01-11-2007, 11:13
Cevabınız için teşekkürler.

İki aynı çelikti. Şu an çelik yanımda değil.

Tek bırakacağım yaprak sararmamış herhangi bir sıradaki yaprak olur mu?
-En üsteki değil de aradan ama yeşil bir yaprak-:rolleyes:

sabah
01-11-2007, 11:17
Chimerayı da size teyit ettireyim, en iyisi.

Yaprakların arasında açık kahverengi kesiklik var, onun yanında sürgüne benzer uç var.

Saptaki uzantıları ben pek köke benzetemedim.

23547

Mucip Gürbüz
01-11-2007, 11:25
Üstte ki resimde kökçüklerin yanında sapı görünen , arkaya doğru kıvrılmış bir yaprak var, kendisi görünmüyor eğer sağlamsa onu bırak, değilse üstten bir yaprak seç, ama alttakilerin hepsini mutlaka kes. aşırı su kaybetmiş yaprakların yükü kalkarsa hemen köklenir güçlü bir çelik. Ayrıca çok büyük saksı kullanmayın en fazla 12- 13 cm çapında olsun. Selamlar.

Mucip Gürbüz
01-11-2007, 11:37
Sayın sabah, buçeliğin alt tarafında göz yok, kök gibi gözükenler aslında bu çiçeğin yapışma veya tutunma çıkıntıları, yapılacak iş; üstten bir yaprağı kesin ve sürgün gibi görünen yere kadar gömün(yanılmıyorsam yaprak çıkarıyor) suladığınızda bu kısım dışarda kalmasın kalırsa toprak ekleyin. (yeni çıkan yaprak dışarda kalacak). Hoşçakalın.

sabah
02-11-2007, 08:34
üstten bir yaprağı kesin ve sürgün gibi görünen yere kadar gömün(yanılmıyorsam yaprak çıkarıyor)

Merhaba,

Chimera için dediğiniz gibi yapmaya kalmadan tek yaprak kırıldı. Bu arada çeliği saptan dik tuttuğunuzda meğer yaprakların üst yüzeyleri yere doğru imiş. O nedenle toprağa dik değil biraz eğik diktim.
Yaprağın durumunu rahat göresin diye fotoğrafı biraz büyük koydum. Aslında o uç kısımın ne olduğu pek anlaşılmıyor. Ben gene de toprakla kapadım.

23579

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 09:30
Sabah hanım günaydın, ben sürgün veriyor sanmıştım ama dediğiniz gibi ise iyi yapmışsınız, zaten sürüyorsa böylede olur. selamlar.

sabah
02-11-2007, 09:59
Üstte ki resimde kökçüklerin yanında sapı görünen , arkaya doğru kıvrılmış bir yaprak var, kendisi görünmüyor eğer sağlamsa onu bırak, değilse üstten bir yaprak seç, ama alttakilerin hepsini mutlaka kes.

Bu çelik de tam bir bulmaca gibiydi. Dalı dik tuttuğunuzda yaprakların yönü ters geliyordu. Benim evdeki mumçiçeğinin yaprak demetlerinde de aşağıya doğru çıkanlar olduğunu görünce benzeterek, çok da emin olamadan dikim yaptım.

Açıkcası böyle bir sorun yaşayabileceğimi hiç düşünmemiştim. Mumçiçeğinde gördüğüm kadarıyla dalların yönü sadece yukarıya doğru değil, yaprak saplarında da her yöne kıvrılmalar olabiliyor. Uzman ya da alışık göze sahip olmayanlar için ortadan kesilmiş bir çeliği değerlendirmek zor.

Dua ediyorum hiç değilse bundan sonraki çelikler dikim yönü açık anlaşılır olarak olarak gelsin.:rolleyes:

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 10:15
Bilmece dediğiniz çelik çok iyi sağlam çelik tutacağını garanti edebilirim, diğerinde kesim yanlışlığı var alt kısım da göz bırakmamışlar , ancak dikim şekli şansını bayağı yükseltiyor. şansınız bol olsun. Hoşçakalın.

nevsune
02-11-2007, 14:46
Pubicalyxten ancak bir tane çıkacak sanırım.

Altta 3, üstte 3 yaprak var.

Mucip Gürbüz
02-11-2007, 15:45
Tek çelik,

İpin bağlı olduğu yer alt, üç yaprağı da kes, üstte ise formlu duran tek yaprağı bırak diğer ikisini kes, üstte kalan gövdeden 1 cm. kalsın fazlasını kes. Güle güle büyütün. Gürbüzlerden sevgiler, selamlar.

nevsune
02-11-2007, 15:49
Çok teşekkür ederim. Bunu kolay anladım:D

İlkin
15-11-2007, 08:33
Gelen silverpinklerin toprağa ekimini yaptıktan sonra yapraklarını atmaya kıyamamıştım ve onları da ayrı bir saksıya dikmiştim. Ara ara unutmasam da gidip topraklarını nemlendiriyordum. Dün gece biraz kurcalayım bakayım ne vaziyetteler deren 2 tane yaprağın köklenmiş olduğunu gördüm. ;) Minicik kök vermişler. İnanılmaz şaşırdım. Benki Kerrii'yi öldürdüm ama silverpink'in yaprakları köklendirmeyi başardım. Ne olacak şimdi dallanıp budaklanıp çiçeklenebilme şansı var mı acaba? :p

hfz
15-11-2007, 11:03
Sevgili İlkin,

Benim köklendirdiğim bir adet Carnosa yaprağı var. 1 yılı geçti, hala aynı duruyor. Sapasağlam, çok sağlıklı ama sürgün yok.:( Verecek mi de bilmiyorum. Bazen 'bu saksıyı kök kaplayacak ama ben yıllarca tek yaprak beslemiş olacağım herhalde' diyorum.

Hoş bunu bile bile ben de gelen tüm çeliklerin yapraklarını diktim. Spor olsun..:p:p

İlkin
15-11-2007, 11:12
Ben de hep yapraktan birşey olmaz diye okuyorum, duyuyorum ama işte atmaya kıyamadığım için ben de spor yapıyorum :p

Sevilay
15-11-2007, 11:32
Pekiii bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=166873&postcount=830)mesaja ne diyeceksiniz bakalım???;)

Ful çiçeğinin dibine düşüp,köklenip,3-5 de yaprak veren bir mum yaprağı var.

Açıkcası bana umut oldu.

İlkin
15-11-2007, 11:36
Böyle güzel haber olur mu hiç Sevilay Hanım, çok mutlu oldum gerçekten. Yaşasın, belki bizim yapraklar da böyle dallanıp budaklanır yaprak da verir ;) Belki çiçek de açar :p

Öyle minicik kökleri vardı ki atmaya kıyamıyor insan yaprakları...

hfz
15-11-2007, 11:39
:eek::eek:

Sevgili Sevilay, bu mesajı hatırlamıyordum. Vallahi tebrikler.. Eğer tutar ise gelen çeliklerimin hepsinden toplamda 70 adet civarı yaprak diktim.:dilli::p:p

İlkin
15-11-2007, 12:20
O zaman Türkiye'nin paul shirley'i olmaya adaysınız desenize sayın hfz ;)

pelinya
15-11-2007, 12:28
:eek::eek:

Sevgili Sevilay, bu mesajı hatırlamıyordum. Vallahi tebrikler.. Eğer tutar ise gelen çeliklerimin hepsinden toplamda 70 adet civarı yaprak diktim.:dilli::p:p

Herkese merhaba,

yukarıda bahsi geçen benim mum çiçeğim, aslında sorduğum soruyu Hoya Carnosa bölümünde sormam gerekirdi ancak resimler bir olduğu için tekrar tekrar yüklemek istemedim.

Düşen yapraklar için özel hiçbirşey yapmadım. Mesajda da değindiğim gibi düştükleri şekilde kaldılar ve tuttular. (Yaprak ve sap yapısı gereği bir tarafa doğru kavisli. Bu kavisli taraf toprağa doğru dönük olduğu noktada sapın ucu toprağa dokunuyor.)

****** bu her cins için aynı olacak anlamına gelmiyor sanırım. Bilgi sahibi olanlar bizi bu konuda aydınlatırlarsa seviniriz.

Yapraklar için herkese iyi şanslar

Sevilay
15-11-2007, 12:53
Afrika menekşesini yapraktan köklendirmek için toprağa dikerken yüzeye mümkün olduğunca yakın dikin diye öneriyorlar.

Belki bizler de toprağın üstüne çok yakın dikmeli veya Sevgili Pelinya gibi sadece üstüne koymalıyız.

(Her ne kadar uzmanlarımız olmaz,yapraktan büyümez deseler de fıkaranın ekmeği umut muş.;) )

Bu arada benim diktiğim yapraklar (silver pink ve pub 282) enine ve boyuna büyüyorlar.

çiçeksever
15-11-2007, 15:23
fazla ümitlenmeyin.Önceki sayfalarda belirttiğim yaklaşık 3 senedir saksıda bekleyen yaprağım var,yaprak kök vermiş fakat büyümüyor.Hala tek yaprak olarak duruyor.

Hakan KINACI
15-11-2007, 15:39
Sn.Çiçeksever,
Bende de silverpink var. Yaprak olarak dikili, bende mi 3 sene bekleyeceğim şimdi?

pelinya
15-11-2007, 16:21
Sn.Çiçeksever,
Bende de silverpink var. Yaprak olarak dikili, bende mi 3 sene bekleyeceğim şimdi?

Hakan bey merhaba,
yaprağın köklenmesi ve yeni yaprak vermesi neye bağlı bilmiyorum ama benim ful içine düşen yaprak 1 ay hiç bir değişim göstermeden kaldı 1 ay sonrasında ise 5 yaprak birden verdi.

Mucip Gürbüz
15-11-2007, 18:55
Hakan bey merhaba,
yaprağın köklenmesi ve yeni yaprak vermesi neye bağlı bilmiyorum ama benim ful içine düşen yaprak 1 ay hiç bir değişim göstermeden kaldı 1 ay sonrasında ise 5 yaprak birden verdi.

Sayın Pelinya, şu düşüp köklenen yaprağın yakından bir resmini görebilirmiyiz, ben bunun yapraktan köklenip yaprak verdiğini bilmiyorum ve görüp yorum yapmak gerekir diye düşünüyorum, gerçekten ilginç. Acaba keramet neresinde eğer düşündüğüm gibi ise şanslısınız, diğer arkadaşlar hala umut varlıktan iyidir diyip dikiyorlar, herkes te birbirinden saklıyor, belki mujdeli haberi sizin aracılığınızla alırlar. Selamlar.

pelinya
15-11-2007, 20:27
Sayın Pelinya, şu düşüp köklenen yaprağın yakından bir resmini görebilirmiyiz, ben bunun yapraktan köklenip yaprak verdiğini bilmiyorum ve görüp yorum yapmak gerekir diye düşünüyorum, gerçekten ilginç. Acaba keramet neresinde eğer düşündüğüm gibi ise şanslısınız, diğer arkadaşlar hala umut varlıktan iyidir diyip dikiyorlar, herkes te birbirinden saklıyor, belki mujdeli haberi sizin aracılığınızla alırlar. Selamlar.

Merhaba Sayın Gürbüz,
resimleri elimden geldiğince çekmeye çalıştım, çok net olmayabilir kusura bakmayın. Köklenip yaprak veren mum çiçeği yaprağını kırmızı ile işaretledim, umarım işinize yarar.

Sevilay
15-11-2007, 20:30
Bu beş yaprak da bir ay içinde olduysa,ne diyeyim,inanılır gibi değil.:p

Mucip Gürbüz
15-11-2007, 22:23
Sayın pelinya, resim için teşekkürler fakat benim görmek istediğim yer ana yaprakla beş yaprağın çıktığı nokta idi.

Benim bidiklerime göre olmaz, ama yalnız bir şekilde bu olabılir o da şudur; yaprak gövdeden sıyrılarak alınmış veya gövdeden bir parça kopmuş olabilir, eğer böyle olmuşsa beraberinde orada bulunan gözü de sıyırmış ve dolayisiyle köklenme, sürgün verme organları üstünde olduğundan bu durum gerçekleşmiştir. Benim bildiğim tek ihtimal bu ve böylede olsa şanslı olduğunuz belli. Güle güle büyütün hoşçakalın.

pelinya
15-11-2007, 23:54
Maalesef o kısım görünmüyor, köklenmiş kısmı toraktan çıkarmaya korkuyorum, muhtemelen ful'ün köküne dolanmış biçimdedir. Ancak diğer tutan yaprakların nasıl olduklarına bakmıştım.
Succulentlerde nasıl bir parça yerinden düşer ve toprağa değdiği şekilde tutarsa bunlarda aynı şekilde idi. Yaprak gövdeden hiç parça almaksızın sapın tümüyle birlikte kopmuş ve o şekilde köklenmişti.

İlkin
21-11-2007, 09:37
Silverpink'im de bir hareketlilik var, 2 gündür pür dikkat bakıyorum çeliğin üst gözünde büyüme var gibi geliyor bana:p Alt yaprağı kesmiştim bu çıkan minik çıkıntı tam o kesilen yaprağın üstünde. İnşallah düşündüğüm gibidir.

Mucip Gürbüz
21-11-2007, 10:03
İlkin Merhaba, evet misafirin yola çıkmış geliyor, gözün aydın. Serpens te hareket veya canlılık ne durumda?

İlkin
21-11-2007, 11:18
Heyoo yaşasın, onun büyüyecek bir sürgün ucu olduğu tasdiklendikten sonra bugün değmeyin keyfime artık :p Çok teşekkürler...

Serpens'te bir hareketlilik yok Mucip Abi ama sağlam çok şükür. ;)

nevsune
21-11-2007, 16:09
İlkin tebrikler. İlk iyi haber senden geldi değil mi?

Bizimkiler de görür de bir gayrete gelirler belki. Ben de pubicalyx'in başında nöbetteyim de tık yok. Hem kesilen yapraklarını da dikmiş bulunmaktayım. Mucip amcasının inadına bir de yapraklar tutarmış:)

Mucip Gürbüz
21-11-2007, 16:18
Balık kavağa çıkarsa, kıyamet alameti sayarlar, niyetiniz kıyameti koparmakmı?:D

Sevilay
21-11-2007, 17:28
Benim balık,yani Pubicalyx 282'nin yaprağını, geldiğinde Mucip bey kesmemi önerdiği için kesmiş ve dördünü de ufak bir saksıya dikmiştim.

Geçen gün yaprakların büyümesi dikkatimi çekti.Enine ve boyuna dev bir yaprak haline geliyordu.

Tabii doğal olarak dayanamayıp saksıyı karıştırdım ve o büyüyen yapraklardan bir tanesinin köklenip,köklerinin de neredeyse saksıdan çıkacak hale geldiğini gördüm.

Yaprakları ayırıp ikişer ikişer saksılara paylaştırdım.
Artık balık kavağa çıkar mı,bunlar büyür çiçek olur mu bilmem.;)

Mucip Gürbüz
21-11-2007, 18:01
Sevilay hanım merhaba,

Madem öyle şimdi anlatacaklarımla bir deneme yapalım belki balığı kavağa çıkartırız.

Köklenmiş yaprağın iki yanına ve uç kısmına 5 mm. kadar birer çentik atın, yanı kenarından kesin, yaprağı toprağın üstüne tam yatırın, (tabi kök toprakta olacak) yaprağın, toprakla tam yapışması için bir ağırlık koyun Taş olabilir ama yaprağı kapatmayacak şekilde konulması lazım.

Bilmem tam anlatabildim mi, tereddüt ettiğiniz bir şey varsa yazışalım, bu denemenin sonucuna kadar kimse de yapraklarını atmasın bakalım, bu da olmazsa balığıda kavağı da unutun.

Ben yapamıyorum bu mesajı carnosa başlığına taşırsanız herkesin bilgisi de olur size zahmet olacak.

nevsune
02-01-2008, 13:14
Tam 2 ay sonra ilk yaprağın habercisi göründü. Daha önce çelik aldığım hoya carnosa da 2. ayda ilk sürgününü göstermişti.

Uzun zamandır hiç bir hareket göstermeyen pubicalyx 282, sapından da buruşmaya başlayınca aslında gözden çıkartmıştım. Evi havalandırmak için açtığım pencerenin önünde durduğundan, soğuklardan korumak amacıyla üç-dört gün önce bir pet şişeyi kesip üzerine kapatmıştım. Dün baktım ilk sürgününü patlatmış.

Ya zamanı geldi, ya da sera etkisi hoşuna gitti.

denizakvaryumu
02-01-2008, 14:12
Sera etkisi çok önemli,

ben de lacunosayı öldü diye son çare olarak yoğun bakım niyetine 8 lt. lik petin içine koydum, lacunosa da yoğun bakımdan bir tomurcuk ile merhaba dedi.

ilknur aşık
14-04-2008, 07:55
Buda silverpinkin son durumu

some_at
14-04-2008, 11:13
Son durum gayet güzel sağlıklı gözüküyor.

kutay48
21-04-2008, 14:25
merhabalar arkadaşlar bu çeliklerden nerde bulabilirim?

kaktüs
16-04-2009, 09:55
Paul Bey'den sipariş edilecek çeliklerde son noktaya gelmek üzreyiz. Heyecandan deli gibi bir o başlığa bir bu başlığa dalıp çıkıyorum. Kafam çorba oldu.

İstediklerim arasında bu iki tür de var. Umarım başarabilirim. Bayılmıştım resimlerinde gördüğümde...

Sizlerinkinin son halleri nasıl?

kaktüs
06-08-2009, 21:02
Bir hoya kolleksiyoncusu olan bayan Christina'nın sitesinden Hoya Pubicalyx'ler ile ilgili çevirdiğim bilgiler:

Hoya Pubicalyx

Anavatanı Filipinler, 1918de keşfedilerek isimlendirilmiştir.

Hoya pbx kesinlikle çok kolay büyüyen bir Hoya türü. Çeşitli varyetelerini dükkanlarda görmeniz mümkün ve her geçen gün de bu artmakta. Hoş yapraklara ve çiçeklere sahiptirler. Dar yapraklarının üzerindeki gümüş renkli lekeler, varyetesine göre daha yoğun veya daha azdır.

Silverpink pek çok lekeye sahipken, Red Button'da lekeler daha azdır. Yaprakların boyutu 8-18cm uzunluk ve 2,5-6 cm genişlikte çeşitlilik gösterir. Bazı pbx'lerin yeni yaprakları kırmızı veya kırmızı / yeşil olur. Bu durum genç yapraklarda görülür, yapraklar olgunlaştığı zaman yeşil renklidir.

Çiçeklerin renkleri de beyaz taçlı (korona) pembeden, kırmızı taçlara sahip neredeyse siyah renkli çiçeklere dek değişiklik gösterir. Çoğu zaman, pembe, benekli ve siyah renkli çiçekler aynı şemsiyede (sap/umbel) bulabilirsiniz. Çiçekler yaklaşık 2cm'dir, bir miktar nektar üretirler, güçlü tatlı bir kokusu vardır ve yaklaşık 2 hafta dayanır.

kaktüs
06-08-2009, 21:26
Christina kendi elindeki hoya türlerini kendi deneyimlerini ve kendi çiçeklerinin fotoğraflarını ekleyerek anlatmış. Çok keyif aldığım bu yazıları da sizlerle paylaşmak için birebir çevirmeye gayret ettim. Christina'nın ağzından:

* "Little Leaf": Bu türü 2004 yılında Hoya toplantısında bir çekilişte kazandım, başka bir pubicalyx istemiyordum ama bunun gerçekten oldukça koyu renkli çiçekleri olduğunu söylediler. Denemeye karar verdim. Hızlı köklendi ancak fotoğrafa bakarsanız bir yılda ancak bu kadar "BÜYÜK" hale geldiğini görebilirsiniz. Bu hızla büyümeye devam ederse, çiçeklerini 2015 yılında bir yerlerde görebilirim. Şu anda böyle hissettiriyor. Çıkan yaprakları diğer pbx'lerinkilerden küçük, bu nedenle "Küçük yaprak" adını almış olmalı.

*"Silverpink": Bu çiçeği Ekim 2002'de büyük olarak aldım. Zaten 2 tane pbx'im vardı ancak bu tür (bana göre) yoğun lekeleri ile bütün pbxler içinde en güzel yaprak topluluğuna sahip. Bu hoyamı batıya bakan bir pencereye (güneşten korunan) koydum ve çok hızlı büyüdü. Bu sene bir kısmını kestim, böylece 2004 boyunca açtığı gibi açıp açmayacağını görebileceğim. Çiçeğim ilk kez Nisan 2004'de açtı, bu hoyanın çiçekleri beyaz taçların ardında pembe renkli.

* "Red Button": Bunu köklü çelik olarak Ağustos 1998'de aldım. Aynı zamanda satın aldığım ilk çelikti. Hızlı büyüdü ve yaprakları güneşte, büyüdüğünde oldukça hoş oldu. Bazı yaprakları gençken kırmızı beneklere sahipken, bazıları tamamen kırmızı. Benim deneyimlerimden, bu pbx'in yapraklarında en az leke olan pbx olduğunu farkettim. Benimki ilk olarak Temmuz 2000'de çiçek açtı ve bu hoyanın üzerindeki çiçekler, beyaz taçlı pembeden, kırmızı taçlı neredeyse tamamen siyah çiçeklere kadar çeşitlilik gösterdi. Çoğunlukla pembe, üzerlerinde siyah benekler var ve taçları kısmen kırmızı ve kısmen beyaz. Geçen yaz bitkiyi budadım, gene çok hızlı büyüdü hatta bu yaz birkaç kere çiçeklendi.

* "Royal Hawaian Purple" : Bunu Nisan 2000'de köksüz çelik olarak aldım. Aldığımdan beri bunun Red Button ile aynı olduğunu düşünüyorum ancak uzmanlar öyle demiyor... "Red Button"a göre daha dar yaprakları ve daha bol lekeleri var. Aynı zamanda bu cinse Hoya Pubicalyx "Chimera" dendiğini de duydum ancak gerçek ismi "Royal Hawaian Purple" doğru ismidir.

Benimki ilk olarak Ağustos 2001'de çiçeklendi ve o günden bugüne, oldukça sık açtı. Red Button gibi bu hoya da beyaz taçlı tamamen pembe ve kırmızı taçlı neredeyse siyah çiçekler açabiliyor. Güneşte bırakıldığında yeni yaprakları pembe / kırmızı olan hoş bir hoya türü.

* "Jungle Garden": Bilgileri daha sonra eklenecek...

diyor Christina :)

ilknur aşık
06-08-2009, 21:51
Çok teşekkür ederiz sevgili kaktüs.

kaktüs
06-08-2009, 22:05
Çok teşekkür ederiz sevgili kaktüs.

:)) Zevkle yapıyorum... Okurken çok keyiflendiğim için sizlerle paylaşmak istedim. Daha da keyif vericisi sizin deneyimleriniz olur :D

ilknur aşık
06-08-2009, 22:41
Peki. Pubicalyx'te ben kendi deneyimimi anlatayım. Bunları mum çiçeği başlığında ilknur aşık bölümünde yazmıştım gerçi ama buraya da yazayım. 2007 kasımda ilk aldığım çelik çok kolay köklendi ve gelişme gösterdi. Çok kolay bir tür. Ancak fazla sulama sonucunda yaklaşık 1 mt. boya ulaşmışken kaybettim. Bende dallarını tam anlamıyla doğrayıp çelik aldım. Onlardan bir kısmı tuttu, maalesef çiçek açmadı. Işığı çok seviyor bence, nemi de. Kendi adıma 2007 kasımda aldığım çeliklere göre 2009 mayısta aldığım çelklerde başarı oranım neredeyse 10 katı. 2007 kasımda aldıklarımdan sadece diversifolila, serpens, silverpink, sp bogor kaldı. Diversifolia'yı aynen silverpink gibi kaybettim. mayısta gelen çeliklerde başarımın artmasını havanın daha sıcak olmasına, kullandığım toprağa( orkide kompostu,compo'nun sardunya toprağı ve yeşil yapraklı bitkiler için toprağı, perlit karşımı) sera etkisine ve arada kullandığım guanolu gübreye bağlıyorum. Tabi ilk çeliklerde çok acemiydik. Göz neresi, çelik nasıl alınır, nasıl ekilir vs hiç birşey bilmiyordum. Şimdi kendimi çok yol kat etmiş hissediyorum.
Bu arada bir kaç ay kadar önce daha önce aldığım carnosa çeliklerinden birinin yaprağının değişik olduğunu farkettim. Allah allah bu neden diye araştırırken onun 2007 kasımda aldığım çeliklerden australis olduğunu keşfettim. Yani bende australis varmış ne zamandır, ama ben yeni farkettim.
Gülmek serbest:D

maki01
09-06-2010, 12:00
Sevgili dkp'nin hediye ettiği Hoya pubicalyx GPS 282'im kocaman yaprakları, ve nerdeyse her gözden verdiği sürgünlerle çok mutlu ediyor beni.

Bir kez daha teşekkürler sevgili dkp.

151206

151207

Uzun marlboro'dan bile uzun :)

Faruk
09-06-2010, 14:15
Mükemmel, mükemmel...

venus_trap
10-06-2010, 23:07
elimdeki hoya bu çelik almak için yardımlarınızı bekliyorum :) bu arada eğer elinde kalp şeklinde yaprak açan hoyası olan varsa ricada bulunmak isterim :). Teşekkürler

venus_trap
10-06-2010, 23:16
...

Fatih
11-06-2010, 17:55
Sevgili Venüs Trap bitkiniz hoya carnosa yani normal mum çiçeği.Arada da olsa yapraklar farklı uzunlukta ve şekilde olabiliyor.

venus_trap
13-06-2010, 00:16
Sevgili Venüs Trap bitkiniz hoya carnosa yani normal mum çiçeği.Arada da olsa yapraklar farklı uzunlukta ve şekilde olabiliyor.

Bilginiz için teşekkür ederim :) Peki kokar mı çiçekleri? Aldığım yerdeki satış danışmanı bayan silver pink demişti. Olsun ben yine de mutluyum :)

Hydrosuccess
05-07-2010, 18:54
Hollandadan Paul Shirley'den 8 ay önce getirttiğim çeliklerden Hoya Pubicalyx pink silver'in şu anki durumu.İlk tomurcuk ve çiçek

Fatih
05-07-2010, 19:28
Çok güzel maşallah...
Ek besin vs kullandınız mı?

Hydrosuccess
05-07-2010, 20:39
Sayın Fatih hoyalar da dahil hemen tüm ev bitkilerini hidrokültürde sıvı besin ile yetiştiriyorum.

Hatice Tarhan
05-07-2010, 22:19
Harika ötesi başka kelime bulamıyorum.Güle güle büyütün, üzerinden çiçekleri hiç eksilmesin.

maki01
05-07-2010, 22:26
Çok çok güzel, mercan gibi... Kutluyorum sevgili HYDROSUCCESS. Kokusu nasıl, koklayabildiniz mi?

yıldıztozu
05-07-2010, 22:33
Sayın hyrosuccess,
Çiçeğinizin her zaman böyle çiçek açmasını temenni ederim.
Bu arada hidrokültür olayını biraz açmanız mümkünmüdür?
Belki biraz geç ama siteye hoşgeldiniz:o

Hydrosuccess
05-07-2010, 23:04
Sayın Maki01 H pubicalyx carnosam gibi geceleri kokuyor.Koku tanımlaması çok zor bir duyu.Ben yine de kendi algılamamı sözcüklere dökmeye çalışayım.HP'nin kokusu lacunosa gibi 'floral' çiçeksi, hafif ,kolay kabul edilebilir değil, daha çok carnosanın daha ağırı hatta zaman zaman mayalanmış hafif bozulmuş bir şey duygusu da veriyor.Tek bir çiçeğin tüm odayı kokuttuğunu ve lacunosadan daha fazla yayılabildiğini söylemek isterim.Sonuç olarak tekrar yaşamak istediğim bir deneyim.

maki01
05-07-2010, 23:11
Aynı mayalanmış gibi ekşimsi kokuyu ben de kerrii'de almıştım. İlk açtığı gün inanılmaz güzel yumuşak bir koku ballarla birlikte bozuldu sanki. Sanırım sıcak havanın da etkisi var bu olayda.

Hydrosuccess
05-07-2010, 23:22
Sayın yıldıztozu
Hidrokültür hoyalar gibi epifitik bitkiler için ideal ve natürel bir yetiştirme tekniğidir.Yurtdışından getirttiğim çeliklerden yolda çürüyenler hariç 100% başarı sağladım.Ev bitkilerinde 10 yıla dayanan hidrokültür deneyimime rağmen hoya yetiştirmede yeniyim.9 ay önce hediye carnosa pink ile başlayan hoya çalışmam 20 tür ile devam ediyor.Halen carnosa pubicalyx ve lacunosa çiçek açtı ve muhtemelen yaz boyunca açmaya devam edecekler.Hoyalar kısa süreli tecrübeme göre ve öngörülerimi doğrular şekilde yetiştirmesi ve çoğaltılması çok kolay bitkiler.

Faruk
06-07-2010, 01:14
Hollandadan Paul Shirley'den 8 ay önce getirttiğim çeliklerden Hoya Pubicalyx pink silver'in şu anki durumu.İlk tomurcuk ve çiçek

Çok heyecanlandım.:dilli: Bir çelikten 8 ay da maşaallah çok mükemmel bir saksı oluşturmuşsunuz. Ben de bu türden bir çelik getirtmiştim. Benimki de bu şekilde olacak mı diye fotoğraflarınıza bakınca aklımdan geçirmeye başladım. Çiçeği de çok güzelmiş. İnşaallah ben de bu hale getirip çiçeğini koklamaya erişirim...

maki01
06-07-2010, 12:04
Sayın HYDROSUCCESS,

Açacağınız yeni bir başlıkta tüm hoya çeşitlerinizi izlemek ve hydrokültür konusunda daha fazla bilgi almak isteriz. Bizi hydrokültürle yetiştirdiğiniz hoyalarınızla tanıştırın lütfen. Pubx'in saksısı normal seramik saksı gibi duruyor ancak saksınının içinde nasıl bir yaşam var, hiç bilgim yok :)

Hydrosuccess
06-07-2010, 19:00
Sayın Maki01
Şu an için kendi adıma ayrı bir başlık açmayı düşünmüyorum.Yetiştirdiğim hoyaların görüntülerini ilgili konulara göndererek katkıda bulunmayı planlıyorum.Sitede topraksız tarım hakkında (benim de takip ettiğim ve yararlandığım )ayrı bir bölüm olmakla birlikte ev bitkilerinin topraksız yöntemlerle yetiştirilmesi ile ilgili hiç bilgi olmaması beni çok şaşırttı.İleride bu başlık ile bir bölüm açılırsa şahsen daha fazla katkım olabilir.Sadece hoyalar ile ilgili tecrübem daha önce de belirttiğim gibi çok uzun süreli değil.Yetiştirme tekniğimi ilerde daha ayrıntılı olarak anlatırım.Sorunuza cevap olarak işte sağlıklı hoya kökleri...

Hydrosuccess
06-07-2010, 19:09
Sitede yurtdışı kaynaklı görüntüler hariç Hoya Pubicalyx pink silver'a ait hiç resim olmadığından çiçeklerin tam açmak üzere iken yakın çekim görünümünü paylaşmak istedim.

maki01
06-07-2010, 23:16
Bu ne güzel bir çiçek . Çekim de çok başarılı, kutluyorum sayın HYDROSUCCESS.

Hydrokültürle yetiştirdiğiniz hoya saksısının içini de gösteren fotoğraf ve açıklama için çok teşekkür ediyorum. Mesajlarınızı takip edeceğim :)

Faruk
07-07-2010, 00:44
Sayın Maki01
Şu an için kendi adıma ayrı bir başlık açmayı düşünmüyorum.Yetiştirdiğim hoyaların görüntülerini ilgili konulara göndererek katkıda bulunmayı planlıyorum.Sitede topraksız tarım hakkında (benim de takip ettiğim ve yararlandığım )ayrı bir bölüm olmakla birlikte ev bitkilerinin topraksız yöntemlerle yetiştirilmesi ile ilgili hiç bilgi olmaması beni çok şaşırttı.İleride bu başlık ile bir bölüm açılırsa şahsen daha fazla katkım olabilir.Sadece hoyalar ile ilgili tecrübem daha önce de belirttiğim gibi çok uzun süreli değil.Yetiştirme tekniğimi ilerde daha ayrıntılı olarak anlatırım.Sorunuza cevap olarak işte sağlıklı hoya kökleri...

Sayın HYDROSUCCESS yetiştirme tekniğinizin bilgilerini ileriye bırakmayıp anlatsanız emin olun bizlerin de çok işine yarayacak...

Emre İlhan
07-07-2010, 07:52
Ne güzel bir çiçek o öyle.Tebrikler sayın,HYDROSUCCESS.

İlkin
07-07-2010, 11:08
Muhteşem güzellikte açan H.siverpink fotoğraflarını paylaştığınız için çok teşekkürler. Ellerinize emeklerinize sağlık. Hydrocultur'u ben de saksı harcı içinde kullanıyorum. Bitkiler çok daha güzel ve hızlı büyüyorlar.

Hydrosuccess
07-07-2010, 16:12
Sayın Maki01
Öncelikle varolan tür başlıklarında bitkilerimi paylaşıp topraksız ortamda ev bitkileri (şimdilik hoya ) yetiştirme yöntemleri ne kadar ilgi çeker görmek istiyorum.Yeterli ve bilgi artışını sağlayacak ortam oluşursa temmuz sonuna doğru yeni konu başlığı açabilirim.

Hydrosuccess
07-07-2010, 16:19
Sayın İlkin
Toprak karışımlarınıza kattığınız flickr sayfanızda gördüğüm kadarı ile ev bitkilerini hidrokültür ortamında yetiştiren yabancıların da sıklıkla kullandığı Hydroton (pişmiş kil topları) olmalı.Ben de hydroton ile başladım ama artık diatomit kullanıyorum.

İlkin
07-07-2010, 17:50
Evet dediğiniz gibi kil topraklar. Çok yüksek sıcaklıklarda patlatılan taşlar da diyorlar. Bunların bitkiye tek sağladığı fayda, suyun saksı içinde birikmesini ve kök çürümelerini engelliyor. Sizinkiler de bu işe yarıyor galiba, değil mi?

Hydrosuccess
07-07-2010, 18:10
Sayın İlkin
Hydroton ile hidrokültürde oldukça iyi sonuçlar elde ettim.Ancak zamanla yetersiz kalmaya başladı.Saksı harçlarına karıştırdığımda ise hiç yararını görmedim ve tamamen terkettim.Halen 7-8 yıllık emektar bir sukulentimde anı olarak muhafaza ediyorum.Kullandığım malzeme ise hydroton ile karşılaştırılmayacak kadar multipotent ve kullanışlı.Daha ayrıntılı bilgileri bütünlük içinde ve referans linkleri ile birlikte yakında ayrı başlıkta vermem uygun olur diye düşünüyorum.

Hydrosuccess
09-07-2010, 16:00
6. gün Çiçekler her akşam aynı yoğunlukta koku yaymaya devam ediyor.3. günden itibaren nektar oluşumu başladı.Çiçeklerde henüz bozulma yok.

Fatih
09-07-2010, 17:08
Sevgili HYDROSUCCESS hidrokültürde orkide toprağı kadar zor bulunan bir madde mi?Denizlide ilk defa orkide toprağı gördüğüm yerde almıştı.Koçtaşta hep soruyordum gçeen hafta umutsuzca gitmiştim ama buldum.Silverpinkim bozulmadan önce bulsam daha iyi olascaktı.küçük bir çelik kaldı onuda torf,orkide toprağı ve perlite diktim.Umarım köklenir.
Ayrıca çok güzel açmış hoyalarınız elinizde hangi türler var öğrenebilirmiyim sizin içinde sorun yoksa?

İlkin
09-07-2010, 18:32
Silverpink'in harika renkte çiçekleri var, ellerinize sağlık.

Bu arada H.minibelle'nizi sardırdığınız tel dikkatimi çekti, sardırma telini yurtdışından mı getirttiniz? Yoksa Türkiye'de satış yapan bir yer var mı? Ben çok uzayan, desteğe ihtiyacı olan Hoyalarımı bu tür destek çubuklarını maalesef buralarda bulamadığım için ya kalın 2mm. gibi tel alıp büküyorum onlara sardırıyorum ya da praktiker gibi yerlerde satılan uzun kalın destek çubuklarından alıp onlara sarıyorum. Sizinkini merak ettim.

Hydrosuccess
09-07-2010, 19:42
Sayın Fatih
Daha önceki mesajlarda belirttiğim gibi hidrokültür bir malzeme değil bir yetiştirme yöntemi.Elimdeki türleri de toparlayıp buradan bildireyim.
Sayın İlkin
Kullandığım sardırma teli elektrikçilerde metreyle satılan dışı değişik renklerde olabilen plastikle kaplı bakır tel.Ucuz ve kolay şekillendiriliyor estetik duruyor.Ancak pubicalyx gibi çok büyüyen ve kalın ağır dallı bitkilerde eğilip bükülmeye başladı.Şu an 3 metredeyiz ama bu türler 10 metreye kadar büyüyebilir.Belki 2-3 kat sararak tel güçlendirilebilir.Ancak teli sarıp yapıştıkları için eski bitkilerimde başka çözümler üretmem gerekecek.Tele sardırma yöntemi en kompakt ve estetik yöntem gibi görünüyor.

İlkin
11-07-2010, 12:14
Teşekkür ederim bilgilendirme için. Ben de sizin gibi hafif kalınca tellere sarıyorum bazı Hoyalarımı. İlerki aşamalarda bitki çok büyüdüğünde bakalım neler olacak. Saksının devrilme tehlikesine karşı ana saksı daha ağırca bir saksının içine alınırsa, dediğiniz gibi de teller biraz daha kalın yapılırsa bir ihtimal devrilmekten kurtarabiliriz onları...

Hydrosuccess
11-07-2010, 13:58
Sayın Fatih
Elimdeki türlerin listesi:
H. Pubicalyx pink silver
H. Diversifolia
H. Bilobata
H. İmperialis pink
H. Obscura
H. Lacunosa
H. Merrillii
H. sp Haraku GPS3759
H sp Sulawesi GPS7752
H. Salweenica
H. Australis variegata
H. Odorata
H. sp Palawan GPS9057
H. Parasitica
H. Obovata
H. Pachyclada
H. cv Minibelle
H. Megalaster
H. Archboldiana pink
H. Carnosa pink

yıldıztozu
11-07-2010, 22:31
Sayın Hydrosuccess,
Sanırım hepimizin aklını başından aldınız. :confused:
Bu hydrokültür olayı konusunda bence bir konu açmanız sevgili maki01'in de dediği gibi gayet iyi olacak diye düşünüyorum.
Sanırım bu yöntem bizim normal köklendirme yöntemimizden çok daha hızlı ve başarı oranı yüksek bir yöntem eğer öyle olmasaydı bu kadar çok çeşitle işe koyulmazdınız diye düşünüyorum.
Ben ne kadar başarılı olacağımı bilmediğim için sadece 3 tür sipariş verdim yurtdışına mesela.
Başarısız olursam en azından ufak bir kayıp olsun diye.:o
Bu konuda bizleri adım adım bilgilendirirmenizi rica edeceğim.;) Sonuçta 10 yıldır bu konuda tecrübe sahibisiniz ve 8 aydır da mumçiçekleri konusunda bu işlemi uyguluyorsunuz ve bu forumdaki pek çok kişiden çok daha kısa zamanda çiçek görme şansına erişmişsiniz.
Beni en fazla heveslendiren şey de hoyaların kolay yetiştiğini söylemiş olmanız.
Umarım diğer hoyalarınızında buradaki hoyanız gibi güzel çiçeklerini en kısa sürede görür ve bizimle paylaşırsınız.
Sevgiler.

dkp
12-07-2010, 18:56
Kırmızı Hoya, ilk yabancı tür çiçeğim, ilk göz ağrım. Kutluyorum sizi, ödülünüz çok güzel. Fotoğrafları izlemek bile huzur veriyor, teşekkürler.

Hydrosuccess
13-07-2010, 22:35
Sayın İlkin
Devrilme riskine karşı saksıyı daha ağır bir saksı içine koymak (çift saksı yöntemi) sizler gibi toprakta hoya yetiştirenler için orta uzun vadede risk taşımaktadır.Dış saksı, iç saksının alt bölümünde( kök bölgesinde) nem oranını arttırır.Bu durum olumlu görülmekle birlikte aynı zamanda kök bölgesinde hava nem oranını hava aleyhine azaltır.Sonuç önce bitki gelişiminde olumlu gelişim daha sonra ise kök çürümesi bitkide sararma yapraklarda yumuşama(fazlasıyla sulamaya rağmen ) ve bitkinin ölmesi olabilir.Benim kullandığım yöntemde ise çift saksı ve köklerin alt zonunun su içinde olması tekniğin gerekliliği ve hiçbir sorun yaratmıyor.

Hydrosuccess
13-07-2010, 23:07
Sayın agözce
Her 3 tür de hızlı köklenip büyüyen nispeten kolay türler gibi görünüyor.Maliye ile uğraşmamak için çelik veya köklü bitki satışı yapmayı düşünmüyorum.Öncelikle elimde olmayan türler için değişim yapmak istiyorum.
Sayın yıldıztozu ve dkp
İlginize teşekkür ederim.Bilinen ve başarılı bir tekniği adapte etmek.Eğer varsa tüm başarı bu.

Hydrosuccess
30-07-2010, 20:40
H. Pubicalyx pink silver yeni çiçek saplarını büyütürken eski çiçek sapından da tomurcuklandı.Fingers crossed...

yıldıztozu
02-08-2010, 22:26
Sizi izledikçe içimden çatırtı sesleri geliyor.
Neden acaba:confused::o

İlkin
03-08-2010, 11:11
Koca bir maşallah da benden olsun. Hoyalar bir çiçeklenmeye başladı mı ardı arkası geliyor. Ne kadar güzel... Ellerinize sağlık.

Fatih
03-08-2010, 12:00
Bir maşallah da benden olsun bu güzelliğe;)

Darısı bizlerin başına.

Hydrosuccess
03-08-2010, 14:07
Sayın Yıldıztozu,İlkin ve Fatih,
Çok teşekkür ederim.Bitkilerde minimum yasası geçerlidir.Temel gereksinimlerinden biri karşılanmaz ise diğerleri tam olarak karşılansa bile yeterli ve sağlıklı gelişim elde etmek mümkün değildir.Hatta bitki tüm hastalıklara daha duyarlı hale gelir.Bunu en iyi kışın bitki yetiştirmeye çalıştığımızda yaşarız.Ev ortamında ısı, su,besin gereksinimleri tam sağlansa bile yeterli ışık sağlanamadığından gelişim arzu edilen noktaya gelmez.Ancak Hoyalar da dahil bazı tropikal bitkiler bu problem için farklı bir çözüm üretmektedirler.Minimum yasasına göre en az bir faktör yetersiz ise gelişim yavaşlar ve hatta bitki tamamen ''dormancy''ye yani uykuya geçer.Metabolizmanın yavaşladığı bu durum yetersiz gelişim yerine uygun koşulların beklenmesini sağlayan olumlu bir özellik gibi görünüyor.Hoyalar mevsimsellikleri sınırlı çok yıllık bitkiler olduklarından tüm gereksinimleri karşılandığında sürekli büyüme ve aralıklar ile çiçek açma eğilimindedirler.Sitede sıklıkla karşılaştığımız uzun süre (aylar hatta yıllarca ) değişim göstermeyen bitkiler bu çerçevede değerlendirilmeli ve hangi temel gereksinim karşılanamıyor saptanmalı.Benim bitkime gelince minimum yasasına göre tüm gereksinimler karşılanmakta gibi görünüyor.Bitki 4 ayrı çiçek demeti ile birlikte vejetatif (yaprak ve yandal) gelişimini de sürdürüyor.İstanbul koşullarında Ekim-Kasım aylarında ışık isteği yeterince karşılanamayacağı için çiçeklenme duracak vejetatif gelişme yavaşlayacak diye düşünüyorum.

yıldıztozu
04-08-2010, 09:13
Açıklamalarınız için teşekkürler Hydrosuccess.
Umarım yakında bir istanbul okulu açıp bize de bu sistemi öğretmeye karar verirsiniz de biz de öğrencileriniz olarak bu şekilde yetiştirecek olduğumuz hoyalarımızın çiçeklerini görme şansına erişiriz.

Perihan Bayram
09-08-2010, 14:32
Siyah renkli hoya da mı var ?Kaçbin çeşit hoya varmış,yeni öğreniyorum.Benimde olması için sabırsızlanmaya başladım doğrusu.

Perihan Bayram
09-08-2010, 14:34
Bunlar dünya güzeli.Biligiler için teşekkürler herkeze.

Perihan Bayram
09-08-2010, 14:37
Allahaşkına benide ikinci sıraya yazın.Kırmızı hoya,hayal etmesi bile sevindiriyor.

Hydrosuccess
14-08-2010, 13:53
H. Pubicalyx pink silver yeni çiçek saplarını büyütürken eski çiçek sapından da tomurcuklandı.Fingers crossed...

Daha önce açmış olan çiçek sapı yeni çiçek gelişimini sonuçlandırmak üzere.Ayrıca gelişim gösteren yeni 3 çiçek öbeğinden ikisi tomurcuklarını döktü.Fotoğrafın sağındaki ikinciye çiçeklenme, soldaki yeni çiçek öbeği.Ayrıca yaprak yoğunluğu nedeniyle tam olarak sayılamayan yeni çiçek sapları gelişmeye devam ediyor.Havalar sıcak gitmeye devam ederse çiçek mevsimi uzayacak gibi görünüyor...

Fatih
14-08-2010, 23:22
Buda tele sarılmış herhalde.Bende tele sardırmayı düşünüyorum hem derli toplu hemde çiçekleri ortada açarsa daha bir dekoratif gözükür diye düşünüyorum.

Maşallah çiçeklerinide en kısa sürede açsın.

Hydrosuccess
15-08-2010, 00:10
Sayın Fatih,sağdaki çiçek öbeği açtı.(daha önce açmış olan)Bazı hoya türünde olan aynı saptan yeniden çiçek verme çok etkileyici.Çiçeklerin ve öbeğin aynı büyüklükte olması da bitkinin gücünü gösteriyor.Çiçeklerde tam açılma anında oluşan(yaklaşık yarım saat) kenarları dalgalı çan görünümünü en kısa sürede paylaşacağım.Bu arada koku yoğunluğunda da bir değişiklik yok.
Sarılıcı bitkilerinizi olabildiğince kalın tellere sardırmanızı tavsiye ederim.En estetik ve kullanışlı (az yer kaplayan ) form oval, daire yanlara taşıyor.

Hydrosuccess
15-08-2010, 20:18
Petaller tam açılmadan önce yaklaşık yarım saat dalgalı bir görünümde oluyor.Bu görünümü Pubicalyx'de de yakalayabildim.Ayrıca öbek büyüklüğünü gösteren fotoğraf (Carnosadan biraz daha büyük) ve coronanın mükemmel beşli geometrisini gösteren makrolar.

Fatih
15-08-2010, 20:31
Resimlerin dili olsada konuşsalar.Aslında teknoloji gelişmeye devam edip kokusu alınabilen resimler çekmeye yarayan bir makina yapmaları gerek.Yoksa resimlerle yetineceğiz.
Maşallah çok güzel çekimler.
Bugün ikinci günleri sanırım çiçeklerin.Ya da sabah erken saatte mi açtılar?

Hydrosuccess
15-08-2010, 20:50
Sayın Fatih, daha önce olduğu gibi akşam saatlerinde açtılar.Koku yoğunluğu bu akşam (2. gün) dün akşama göre daha fazla.Diğer öbek de 1-2 gün içinde açacak.Birlikte görüntülemeye çalışacağım.

missmenas
16-08-2010, 01:52
Seyrine bile doyulmuyor, kutlarım Sizi Hyrosuccess gerçektende güzel ödül.
Teşekkürler paylaşım için. Darısı bizim minik Prenseslere.

yeşillim
16-08-2010, 07:10
Sn Hydrosuccess .
Ne kadar güzel fofoğraflar çekiyorsunuz. Sunumunuz çok güzel.
Doğrusu '' Siz bu işin hakkını veriyorsunuz''. Güzel paylaşımlarınızı bekliyoruz.

maki01
16-08-2010, 09:47
Çekimler de , çiçek de muhteşem, emeğinize sağlık sayın HYDROSUCCESS.

Benim pubx bol yaprak ve sürgün vermeye devam ediyor. Batıya bakan bir pencere önünde 4-5 saat güneş ışığı almasına rağmen çiçekle ilgili bir gelişme yok.

Hydrosuccess
16-08-2010, 13:55
Sayın Missmenas,Yeşillim ve Maki1,çok teşekkür ederim.Umarım çiçekleri yeterince tanıtabildim.Özellikle makrolar gözümüzle göremediğimiz şeyleri ortaya çıkardığı ve farklı bir bakış getirdiği için öncelikli tercihim.Açıkçası fotoğrafçılıktan hiç anlamıyorum.Elden geldiği kadar bitkiyi farklı kılan ayrıntıları göstermeye çalışıyorum.
Sayın Maki1,çiçek açmama gördüğüm kadarı ile sadece sizde değil nispeten yaygın bir problem.Hoyalarda bu konuda geçerli bir formül yok görünüyor.Amerikada popüler olan ''beer formula'' denenebilir.İçeriğini Türkiyede de tama yakın bulmak mümkün.Eksik olanlar benzeri ile değiştirilebilir.Bu formülün temel bileşeni bira(kök çevresinde yararlı mikroorganizma artışı?) ve Magnezyum tuzu.Açıkçası benim tekniğim ile uygunluk göstermez ama toprak kültürü ile denenirse sonuçlarını hep beraber değerlendiririz.

maki01
16-08-2010, 23:16
Her ikisi de evde var sayın HYDROSUCCCES, ancak ölçü ne olmalı?

ROA kullandığım için köklerin oldukca sağlıklı geliştiğini düşünüyorum. Çok kısa sürede kökler tüm saksıyı kaplayarak, drenaj deliklerinden dışarı taşıyor. Yaprak büyüklükleri ve yeni sürgün verme hızları da çok iyi ancak 10 ayın sonunda sadece Kerrii'de çiçek görebildim.

Sadece pubx282 için güneş ışığı ile arasında kalan tül perdeyi bir süre iptal etmeyi planlıyorum. Aşırı sıcakların 10 gün daha süreceği söylenir. Sonrasında deneyeceğim.

Paylaşımlarınız için teşekkürler...

Hydrosuccess
18-08-2010, 16:23
Beer Formula için araştırmamda çeşitli kaynaklarda içerik aynı ancak ölçülerde farklılıklar var.Bana en mantıklı gelen formulü veriyorum.Ölçüler yine de yaklaşık olarak verilmiş.Forumlarda bu karışımın hoya ve orkidelerde yararlı olduğu belirtiliyor.(Bu mantıklı. Bu iki bitki grubu aynı coğrafyada aynı ortamda yani ağaçların üzerinde yaşıyor ve çürüyen yaprak ve böceklerden ihtiyaçları olan mineralleri temin ediyor.Habitat fotoğraflarında bazen üst üste yaşadıkları görülüyor.)Çok başarılı sonuçlar bildirenler olduğu gibi bitkileri çöküşe geçenler de var.İki tarafı keskin bıçak gibi.Bence dozu ayarlama sorun oluyor.Kullanımı ile ilgili (ben hiç denemedim) tavsiyede bulunamam.''At your risk'' kendi kararınızla basit bitkilerde örneğin köklendirilmiş carnosa çeliklerinde veya başka ev bitkilerinde denenebilir.Güçlü bir karışım olduğundan varsa diğer gübreleri kesmekte yarar var.
Beer Formula;
1.5 bardak bira (yaklaşık 1 küçük bira)
1\4 bardak Epsom salt (Magnezyum sulfat Eczanelerden temin edilebilir.)Bir başka kaynakta 1 bardak deniliyor.(Riskli olabilir.)
1\2 bardak amonyak (parfüm katılmamış olanından)
2 bardak ılık su
1\2 bardak pekmez
4 kaşık çiçek açtıran sıvı gübre
250-500 mg B12 (B vitamini içeren drajeler ezilerek katılabilir.)
Tüm malzeme iyice karıştırılır.Hazırlanan karışımın uzun ömürlü olduğu söyleniyor ancak hangi koşullarda (oda sıcaklığı? buzdolabı?) saklandığı ile ilgili bilgilere ulaşamadım.
Bu karışımdan 4 litreye 1 kaşık (başka kaynakta 2 kaşık) karıştırılıp bitkiler sulanacak.

maki01
18-08-2010, 17:22
Teşekkürler sayın HYDROSUCCESS.

Hydrosuccess
18-08-2010, 23:43
İkinci çiçek öbeği de açtı.Koku alışık olmayanlar için (açıkçası ben hariç) rahatsız edici düzeye ulaştı.Diğer çiçek saplarında da ilerleme var.Bu türün genelde problemsiz ve verimli olduğuna karar verdim.Tek problem çok büyüyüp yer kaplaması ama değer diye düşünüyorum.

maki01
19-08-2010, 00:27
Kokusu Carnosa'ya benziyor mu?

Hydrosuccess
19-08-2010, 07:22
Sayın Maki01 H pubicalyx carnosam gibi geceleri kokuyor.Koku tanımlaması çok zor bir duyu.Ben yine de kendi algılamamı sözcüklere dökmeye çalışayım.HP'nin kokusu lacunosa gibi 'floral' çiçeksi, hafif ,kolay kabul edilebilir değil, daha çok carnosanın daha ağırı hatta zaman zaman mayalanmış hafif bozulmuş bir şey duygusu da veriyor.Tek bir çiçeğin tüm odayı kokuttuğunu ve lacunosadan daha fazla yayılabildiğini söylemek isterim.Sonuç olarak tekrar yaşamak istediğim bir deneyim.

Tekrar yaşamaktan memnun olduğumu belirtmeliyim.

İlkin
19-08-2010, 08:56
Şanslısınız, hem çiçek açtırıyor hem de kokluyorsunuz. Dün gece 22:00'a kadar atölyedeydim. Yine koklayamadım ben çıktıktan sonra mı kokuyorlar nedir bunlar?!! :)

Hydrosuccess
20-08-2010, 23:51
Bazı türler kokusuz veya çok zayıf kokulu.Örneğin H. kerii için çok hafif kokulu, klor gibi denilmiş...Çiçeği ve yapraklarının güzelliği ile kendini affettirir diye düşünüyorum....

nimehnu
21-08-2010, 01:31
Çiçeğinizin fotoğraflarına hayran kaldım. Özendim, hem de çoookk... Keşke bana da çelik verecek birisi olsa :)

simyagery
21-08-2010, 22:43
çok güzel umarım bende bu türü bulabilirim

Hydrosuccess
26-08-2010, 21:32
3. çiçek öbeği de dökülmeye başladı.Diğer türlerin aksine yoğunluğu azalmakla birlikte koku değişim göstermeksizin (ekşi, rahatsız edici tarza dönmeksizin) çiçekler dökülürken de hissediliyor.3 çiçek öbeğinin de ömrü 7-9 gün arasında kaldı.

Faruk
31-08-2010, 01:47
Hoya yetiştirmede çok başarılısınız. Keşke şu yönteminizi daha açık bir şekilde anlatıp bize de yön gösterseniz de bizde siz gibi özene bezene baktığımız bitkilerimizde kayıp vermek yerine başarımızı artırsak...

yeşillim
31-08-2010, 13:30
Sayın Hydrosuccess, ne zaman görselliğin dışına çıkacaksınız, meraktayım.
Faruk Bey'e katılıyorum. Şöyle detaylı bir şekilde, anlayacağım gibi anlatmaya başlasanız.

Farz edin ki yalnız okuma ve yazma biliyorum. Cahil bir insan bu yeşillim ama öğrenmeye açık.
Haydi anlatın da görelim. Belli mi olur belki de siz gibi hidrokültür ortamında devam ederiz.

a1919
01-09-2010, 11:00
Sayın yeşillim'e aynen katılıyorum. Bu işin detaylarını ben de merak içinde bekliyorum.

Hydrosuccess
04-09-2010, 10:57
Sayın hoyaseverler, sadece görsellik paylaşımında bulunduğum sanırım çok doğru bir değerlendirme olmaz.Bugüne kadar sayısı iki yüzü geçen bitkilerimi kendi adıma açacağım başlıklarda sadece şu bitki açtı bu bitki yaprak çıkardı şeklinde tanıtmam hiç zor değildi.(Açıkçası bunun yanlış olduğunu düşünmediğimi daha önce belirtmiştim.)Ancak ben hep tür başlıklarında kalarak bitkilerin tüm özelliklerini (kuşkusuz görsellikler de dahil) kendi tecrübelerim ve edindiğim bilgiler ile paylaşmayı tercih ettim.Bu paylaşımlarda bilgi görselliğin önündedir.Paylaşmak istemediğim bir konu olursa bunu açıkça belirtmekten çekinmem.Topraksız yetiştirme yöntemlerine gelince süs bitkilerinde sanırım Türkiye'de uygulama yapan tek kişi olduğum görülüyor.(Ya da paylaşımda bulunan tek kişi olduğum söylenebilir.Bir başka yetiştirici varsa tanışmayı çok isterdim.)Bu durum çok yeni ve geniş bir konunun başkalarına aktarılmasında bana sorumluluk yüklüyor.Kişisel nedenlerle ön çalışmayı yapmakta geciktim.Ancak tekniğin uygulanmasında mevsimsel sınırlama sözkonusu değil.Bu konu dışında Hoya türlerinde yaprak detayları çiçeklerin morfolojisi ve tozlaşma açmayı düşündüğüm başlıklar.Sabır çiçeklerinde uzun soluklu çalışmalar daha verimli olacak diye düşünüyorum.

Hydrosuccess
05-09-2010, 22:14
Bir ''duş'' sonrası bitkinin en son genel görünümü.Üzerinde çiçek tomurcukları ve eski çiçek sapları duruyor ancak İstanbul'da ışık yoğunluğu ve süresinin azalmış olması (sonbahar) ön plana geçmeye başladı.Havalar tekrar düzelmez ıse ev koşullarında bahara kadar vejetatif gelişim ile sınırlı kalacağız.

yıldıztozu
26-09-2010, 20:16
Sayın Hydrosucces'in H pubicalyx 'sinden sonra benim hoyamın gelişimi için buraya koyacak olduğum resim devede kulak atasözüne en güzel örnek olacaktır.:rolleyes:
Küçük olsun benim olsun diyerek kendimi teselli ediyorum.
Bu da benim yaz başında almış olduğum 3 hoyamdan biri. Henüz bir yaprak verdi. Bunu görmek bile çok mutlu ediyor beni.
Bloodflower işte son durum.
Herkese sevgiler.
172964

missmenas
27-09-2010, 04:56
Sağlık olsun yıldıztozu H.pubicalyx' inizin yaşaması önemli, hayata bağlanmış çok hızlı büyüyen bir tür bendeki öyle en azından.

İlkin
27-09-2010, 09:56
Sayın yıldıztozu şimdiki boyuna hiç aldanmayın. Eğer gerekli imkanları verirseniz gelecek sene bu zamanlarda o birkaç yapraklı hoyanız şuandaki görüntüsünden kat ve kat daha fazla büyümüş olacaktır. Çok hızlı büyüyen bir tür bu...

yıldıztozu
27-09-2010, 15:58
inşallah dediğiniz gibi olur arkadaşlar bunca zamanda tek yaprak olunca biraz tereddütlüyüm bu konuda.
Umarım sizin sesinizi duyar da hızlanır bizimki :)

kaktüs
25-10-2010, 21:21
Petaller tam açılmadan önce yaklaşık yarım saat dalgalı bir görünümde oluyor.Bu görünümü Pubicalyx'de de yakalayabildim.Ayrıca öbek büyüklüğünü gösteren fotoğraf (Carnosadan biraz daha büyük) ve coronanın mükemmel beşli geometrisini gösteren makrolar.

Benimkinde bu günü gördüğüm gün, sevinçten havalara zıpladığım gün olur :D

a1919
18-03-2011, 09:18
Baharla birlikte gelişmeler hızlandı. Evet gerçekten şu an çok küçük daha ama bana geldiğinde sadece tekbir yaprağı vardı :)

missmenas
18-03-2011, 13:29
Sevgili a1919,
Çok güzel gelişmiş, Çiçeklerinide görmenizi dilerim.

yıldıztozu
18-03-2011, 22:20
Çok sağlıklı görünüyor sayın a1919,
Tek yapraktan bu hale gelme sürecini vene şekilde beslediğinizi sorabilirmiyim?

a1919
21-03-2011, 09:36
2010 Haziran sonu gibi geldi sayın yıldıztozu. Salonda güneş alan aydınlık bir köşe de duruyor. Yumurta haşladığım sudan ve arada orkide besini veriyorum. Arasıra da yapraklarına su püskürtüyorum. Sanırım baharla birlikte hızlanıyor gelişmesi.

yıldıztozu
21-03-2011, 21:17
Teşekkürler a1919,
Bende de bir tane tek yaprak Hoya Kerii var.
Ona sizin uyguladığınız şekilde bir bakım yapacağım.
Umarım sizinki kadar güzel bir şekilde sürgün verir :)

Fatih
21-03-2011, 21:29
Sayın Yıldıztozu sanırım siz Sayın a1919'un mesajını yanlış anladınız ya da ben yanlış anladım.Tek yaprak derken sanıyorum çelik üzerindeki tek yapraktan bahsetmişti.Diktiği çelik tek yapraklı olarak bahsetmişti sanıyorum.Siz sadece köklü yapraktan bahsediyorsunuz.Çok zor bir iş.Ama bir aralar yaprakları yavrulattıklarını anlatan bir site bulmuştum.Bir bakayım sıkkullanılanlara(300 sayfa içinde umarım bulurum:D).

yıldıztozu
21-03-2011, 21:43
Fatih Bey,
Arayışınızın başarı ile sonuçlanması için duacıyım.:o
Benim aklıma ilk gelen aslında şu oldu.
Yıllar önce Annemin gerdenyasını babam budamış ve çelikleri köklendirmeye çalışmıştı. Fakat öyle nazlı idiler ki hiç biri köklenememişti. Evimizin yanındaki evde oturan babamın yengesi (her ikisine de Allah Rahmet eylesin gani gani) bir çeliği köklendirmeyi başarmıştı.
Dibi bir parça kırık bir cam kavanozu çeliğin üstüne kapamıştı.
Acaba aynı yöntemi uygulasammı diye düşünüyorum.
Ne dersiniz ?
Eğer sizden başka bir tavsiye gelmezse böyle mi yapsam acaba?:confused:

a1919
22-03-2011, 08:58
Fatih Bey tam sizin anladığınız gibiydi. İnce bir dal ve üzerinde tek yaprak olan bir çelik :)

agozce
28-07-2011, 22:08
Bu da benim Silver Pinkim. ikinci çiçeği. İlk çiçek yaklaşık 15 gün kaldı. Kokusu hiç azalmadı.
Sayın Hidrosucces'in söylediklerine aynen katılıyorum.

237252

237253

maki01
28-07-2011, 23:18
Muhteşem, kutluyorum sevgili agözce. Kokusunu merak ettim şimdi, neye benziyor :)

agozce
29-07-2011, 00:56
Teşekürler, darısı sizlere.

Yoğun yasemin kokusuna, yoğun tarçın ve karanfil ekleyin...işte o na benziyor..:)).

Bir kaç tanesi aynı anda açsa gerçekten kapı pencere açtırır. Bir tanesi bile salonun her yanından alınıyor. Bence güzel ama eşim 'Hacı yağı' gibi diyor..:))))

Kesinlikle lacunosadan çok daha yoğun. Lacunosanın en kokulu tür olduğu bence yanlış..:))

iris41
29-07-2011, 05:31
Cok güzel acmış . hacı yagı mix evet koku olarak biraz agır kacıyor :p
Vanilya kokusunu cok severim hoyalarda vanilya kokulu varmı acaba merak ettim .Silver Pink sanırım almak gerek rengi cok güzel

agozce
29-07-2011, 13:27
Kesinlikle sayın İris, kolay büyüyor, kolay çiçekleniyor, muhteşem kokuyor.

Vanilya kokulu vardı ama hatırlamıyorum, bulunca size söylerim.

[Vanilya kokusu isterseniz, kolay büyüyen, çok güzel çiçekleri olan Quisqualis İndica yı öneririm...:))}

iris41
29-07-2011, 18:17
Merhaba Quisqualis İndica yı forumda takip ediyorum :p cok güzel bir bitki

missmenas
30-07-2011, 07:25
Sevgili Agozce,
Başarınızı kutluyorum. Çiçekleri muhteşem gözüküyor, Benim içinde koklayın lütfen.

Perihan Bayram
24-11-2011, 11:47
Sevgili Agozce,hoyaların muhteşemler,kutlarım.Bu türünden bende almak isterim.Kokusuna bayılırım,allahın yarattığı parfüm mubarek.

yeşillim
18-03-2012, 20:16
Sayın Hydrosuccess, ne zaman görselliğin dışına çıkacaksınız, meraktayım.
Faruk Bey'e katılıyorum. Şöyle detaylı bir şekilde, anlayacağım gibi anlatmaya başlasanız.

Farz edin ki yalnız okuma ve yazma biliyorum. Cahil bir insan bu yeşillim ama öğrenmeye açık.
Haydi anlatın da görelim. Belli mi olur belki de siz gibi hidrokültür ortamında devam ederiz.

Ne kadar teşekkür etsem azdır. Nereden nereye!! Ama bende de müthiş öğrenme isteği vardı, öğreneceğim çok şey var daha. Şimdi kendim farklı materyallerde denemeye başladım. Hoya yetiştirmede daha bilinçli olmakla beraber sistemin tekniğini almış bulunmaktayım.

mutter
16-04-2012, 15:53
Hem kokusu hem görüntüsü güzel. En çok sahip olmak istediğim tür bu.

mmanager
16-08-2013, 13:39
İyi günler değerli arkadaşlar elimde pubilix 282 var bu yaz ve bahar çok güzel gelişme gösterdi .Neredeyse 1-1,30 mt lik sürgün verdi yerini çok sevdi diye düşünüyorum.Daha sonra aldığım red button ve silver pink cinsleri de 30 cm lik sürgünler verdi.Neredeyse geçen yıl ekim ayında aldıklarım hoya cornasa çeşitleri 3 değişik cinsler ancak zar zor bir kaç yaprak verdiler.Hepsi yan yana olmasına rağmen.Cinslerine göre değişik zamanlarda büyüdüklerini biliyorum ama bu kadar da olmazki diyorum kendi kendime....Pubilixlere çiçek açtıran sıvı bitkilerden versemmi acaba diye düşünüyorum....

dkp
20-08-2013, 11:19
Sayın mmanager, bu üç türden ilk açanı 282 olacak. Kök gelişimlerinin çok güçlü olması ve yeni sürgünler oluşturmasına izin verin. Ortam ısısını dengeli tuttuğunuzda inanıyorum, çiçek göreceksiniz. Kolaylıklar diliyorum. 06.09.2013 fotoğraflandı.

dkp
19-09-2013, 21:11
Hoya Publicalyx'lerden kırmızı ilk beğendiğim türdü. Carnosa gibi uyumlu bir tür, çiçek öbekleri büyük, haziranda çiçeklenmeye başladı ve hala çiçekli. Diğerlerinde (silver ve red button) çiçek gelişimi yok.

Stilsen
04-11-2013, 14:29
Ben cocukken annemin mum cicegi vardi, muthiş kokuyordu. Yapraklarida, çiçeğide gösterisli ve kokanlardan olsun istiyorum. Bazi hoyalar seyrek yaprakli gördüğüm kadariyla. Bu türü kokuyor mu? Bunu mu tavsiye edersiniz baska türünü mü? Yardimci olurdaniz cok sevinirim.

dkp
05-11-2013, 09:18
Ben cocukken annemin mum cicegi vardi, muthiş kokuyordu. Yapraklarida, çiçeğide gösterisli ve kokanlardan olsun istiyorum. Bazi hoyalar seyrek yaprakli gördüğüm kadariyla. Bu türü kokuyor mu? Bunu mu tavsiye edersiniz baska türünü mü? Yardimci olurdaniz cok sevinirim.

Aşağıdaki türleri yetiştirmek diğerlerine göre daha kolaydır. İncelemenizi öneririm.

Hoya lacunosa (güzel kokan)
Hoya davidcummingii (Phlp.) ( Çiçekleri güzel ve kolay çiçeklenir, sarıcıdır)
Hoya heuschkeliana pink ( Çiçekleri küçük ve kolay çiçeklenir, pembe ve sarkıcıdır )
Hoya obscura (Phlp.) ( Çiçekleri sarıdır, sarıcıdır)
Hoya Pubicalyx Red (burada bulunan, sarıcıdır)

kelebek çalısı
08-06-2014, 23:22
Sn. yeşillim tarafından yetiştirilmiş ve artık bana teslim olan bu Hoya pubicalyx Red yeni yerleştirdiğim saksısındaki ilk gününde sizlere merhaba demekte.

500745

aliakrep
17-06-2014, 10:51
Hoya Pubicalyx Royal Hawaiian Purple Büyük boyutlu resimler.
http://cdn.vevzo.com/mum/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple%20Yen i1.jpg
http://cdn.vevzo.com/mum/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple%20Yen i2.jpg
En tepeyede paratoner koydum. Ne olur ne olmaz dimi ...

aliakrep
26-06-2014, 10:29
Hoya Pubicalyx Royal Hawaiian Purple Hızla büyüyor. ( Büyük Resim için üzerine tıklayınız )

http://cdn.aliakrep.com/cicekler/mum/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple/thumb/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple%2026% 20Haziran%202014%20-%20552x981.jpg (http://cdn.aliakrep.com/cicekler/mum/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple%2026% 20Haziran%202014.jpg)

kelebek çalısı
27-06-2014, 15:05
3 hafta içindeki gelişim ve yeni çıkan yapraklar...

Hoya pubicalyx"Red"

505099

kelebek çalısı
27-06-2014, 15:11
Çelik olarak elime geçmesinin üzerinden geçen 3 haftalık süreçte yeni saksı içine köklendirdiğim GPS 282 de meydana gelen yapraklanma çalışması.

505100

nothing
03-07-2014, 22:51
Hoya pubicalyx cinsi olduğunu yeni öğrendiğim mor çiçekli mum çiçeğini zabıta bürosunda camdan görmüştüm. bugün gittim istedim, bir dal verdiler :) suda köklenmeye koydum.
İsteyenin bir yüzü :)

sakdag
04-07-2014, 12:28
Oldukça coşkun bir pubicalyxim var ama nedense çiçeklenme belirtisi görmüyorumbir buçuk yıldır. Onunla aynı zamanda ektiğim carnosalar çiçeklendi bile.

Limonik
04-07-2014, 12:50
Sitemizde hoya pubicalyx pink dragon yetiştiren var mı? Fotoğraflarını gördüm harikulde bir çiçeği var.

yeşillim
04-07-2014, 13:07
Sevgili Limonik,

Toprak ve topraksız olmak üzere iki kültürde de bakımlarını yapmaktayım.

Sevgiler.

Fatih
04-07-2014, 13:50
Oldukça coşkun bir pubicalyxim var ama nedense çiçeklenme belirtisi görmüyorumbir buçuk yıldır. Onunla aynı zamanda ektiğim carnosalar çiçeklendi bile.

Eksik olan bir şeyler olmalı. Besin olarak orkide besini öneriyorum ben daha iyi geliyor hoyalara. Kullanıyor musun bilmiyorum abla ama besin olarak orkide besinini kullanabilirsin abla.

sakdag
04-07-2014, 18:27
Sözümü geri aldım, sürgün uçlarını inceledim biraz önce, çok çok küçük tomurcuk sapları görür gibi oldum. Yaşasın.

Bu arada ben de orkide besini kullanıyorum Fatih. Tüm bitkilere hem de..;)

Limonik
04-07-2014, 19:17
Sevgili Limonik,

Toprak ve topraksız olmak üzere iki kültürde de bakımlarını yapmaktayım.

Sevgiler.

Yetiştirdiğiniz türler ve hoya sevginiz ile engin bir derya gibisiniz sayın Yeşillim. Gerçekten nadide ve tablo gibi çiçekleri olan bir tür. Nice çiçeklerimizi görmeniz ve o güzelliklerini paylaşmanız dileğiyle :)
Sevgiler

yeşillim
04-07-2014, 21:15
Elimdeki EPC-819 Hoya aff.pubicalyx 'Black dragon' dur.
Henüz fide halinden yeni çıktılar. Türün çiçeklenmesi zaman alabilir.
Kısmet olursa buradan çok güzel kareler sunacağım..!

Sevgiyle

sakdag
06-07-2014, 19:44
Neşesi yerinde olan pubicalyxim. Sürgün uçlarında tomurcuk ararken bir kaç unlu bit yakaladım. Nerden geldilerse artık...:dilli:

507189

aliakrep
16-08-2014, 16:04
3 yerden fışkırdı. ↓↓↓

BÜYÜK RESİMLER

1 (http://cdn.aliakrep.com/cicekler/mum/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple%200%2 016%20Agustos%202014.jpg) 2 (http://cdn.aliakrep.com/cicekler/mum/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple%201%2 016%20Agustos%202014.jpg) 3 (http://cdn.aliakrep.com/cicekler/mum/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple%202%2 016%20Agustos%202014.jpg) 4 (http://cdn.aliakrep.com/cicekler/mum/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple/Hoya%20Pubicalyx%20Royal%20Hawaiian%20Purple%203%2 016%20Agustos%202014.jpg)

yeşillim
10-11-2014, 08:27
Hoya pubicalyx ''Royal Hawaiian Purple'

Yapraklarına bakarsak, bazen kendini Kerrii sanıyor..

yeşillim
10-11-2014, 08:37
Pubicalyx silver pink

Bu da ayrı havadan. Yaprakları tombul küçük yapraklı hoyalara benzemeye yön aldı.
Fakat yaprakları hangi türe doğru benzemeye çalışıyor, tesbitim yok şimdilik. Büyüsünler bakalım..

maki01
10-11-2014, 22:18
Bakalım aynı kaynaktan gelen benim Royal Hawaiian Purple da bu tür yapraklar verecek mi ? Çok hamarat çıktı kendileri, kısa sürede ilk sürgünlerini pıtlattı :)

525963

Sevgili yeşillim'e teşekkürlerimle...

yeşillim
11-11-2014, 07:11
Bunu hydrotan'a köklendirmeye almıştım. Suyunu eklemeyi unutmuşum.
Yaprakları susuzluk belirtisini giderip, sürgün bile vermiş.
Aşağı yukarı bir 15 gün hydrotanda susuz öylece dikili durdu :)

Güzel olmuş. Ellerine sağlık sevgili arkadaşım.

Bakım şartlarından olsa gerek aynı anaca ait olan pubicalyx'lerim, yapraklarında farklılıklar gösterebiliyor. Bir de çiçek açsalardı..

mclog
11-11-2014, 08:23
Çok güzel bir bitki! İlk defa gördüm. Türkçe bir ismi var mıdır (hani anneme rahatlıkla söyletebileceğim cinsten)? Nereden bulabilirim, nasıl hangi isimle aramalıyım? Malum Türkiye'de biyere gidip bişeyleri orjinal adı ile isteyince insanlar tuhaf tuhaf bakıyorlar... :)

maki01
11-11-2014, 10:33
Mevcut sürgün ucu kurumuştu sevgili yeşillim. Çeliği 4 gün kadar yapraklarıyla birlikte suda bekletince biraz toparlandı ve yeni boğumdan sürgün patlattı :)

aliakrep
16-03-2015, 19:15
Hoya pubicalyx 'Royal Hawaiian Purple' 1 yaprağını aşırı büyüttü ve hala büyütüyor.

edelvays58
17-03-2015, 09:30
Bu yaprak büyütme durumu tüm hoya türleri için geçerli. Sebebini tam olarak bilemiyorum ama oluyor. Bendeki İlagiorumun normal yaprak boyutu 10-12 cm arasında ama son zamanlarda bir kaç yaprak 20 cmyi geçti. Baharın etkisi olabilir. Daha fazla ışık alıyorlar ve belki de fotosentez için daha büyük yeşil yapraklara ihtiyaç duydukları için büyütüyorlar. Bu sadece bir tahmin.

yeşillim
17-03-2015, 10:17
Sevgili edelvays58 in de belirttiği gibi. Olağan bir durum. Hoyalar sürprizlerle doludur.
İşte bu sürprizler değil midir albenili kılan..!

sakdag
15-06-2015, 21:32
Sayfaya biraz çiçek ekleyelim mi? ;)

Çiçek açtırmak isteyenler çok çok fazla ve direkt güneşle buluştursunlar bitkiyi. Tabii birden yapmayın bunu yapraklarını yakmadan yavaş yavaş alıştırın.

Benim bitkim silver pink galiba. gps 282'de aynı şey mi tam bilmiyorum. Aradaki farkları bilen bir arkadaşımız yazarsa çok sevinirim.

Bu güzelliği görünce bu türün esmer çiçeklisine de heves ettim doğrusu...:D

559422

559423

559424

559425

edelvays58
16-06-2015, 09:14
Sevgili sakdağ, ne kadar güzel çiçek açmış. Kokusu muhteşem bunun. Klasik Carnosadan bile daha yoğun.
Geçen gün arkadaşlarla biz de aynı şeyi tartıştık:Silver Pink ve GPS282 aynı varyeteler mi diye. Benim şahsi görüşüm aynı oldukları. GPS( Geofrey Paul Shirley). 282 de Paul'de kayıtlı numarası diye düşündüm. Yani Silver Pink'in Paul Shirley'de kayıt şekli GPS 282.

lusoari
16-06-2015, 20:53
Sevgili sakdag bu görseller harika, hazır akşamda oldu kim bilir ne kadar güzel kokuyordur şimdi. :D ellerine sağlık.
Belki sevgili edelvays58 haklıdır ama peki ya neden netteki görsellerde pubicalyx silver pinkin yaprakları çok ve daha gümüş renkli benekli? Bu bol benekler GPS282 nin görsellerinde pek yok yani silver pink kadar çok benekli değil ve gümüşi tonu daha açık sanki daha mat gri kremsi bir renge sahip.

sakdag
16-06-2015, 21:19
Şu an balkonda 13 top carnosa ve 2 top pubicalyx'in açmış çiçek demetleriyle yayılan kokuyu siz sevgili dostlarla paylaşmak mümkün olsaydı keşke!!!! Şahane ötesi...;) Araya ceropegia'nın 50-60 çiçeğinden yayılan turunçgil çiçeği kokuları da karışıyor. Parfüm üretim merkezi gibi. ;) ;) ;)

samur
16-06-2015, 21:22
Bizim yerimize de icinize cekin missssss

günebakan
17-06-2015, 12:57
O nasıl bir anlatış Sakdağcığım mestettin bizi :)

sakdag
21-06-2015, 10:42
Pubicalyx'te son durum çiçekler hala canlı... Balları şıp şıp akıyor. ;) Yapraklar falan yapış yapış oldu. Tabii unlu bitlerde coştular... Bu hiç iyi bir durum değil. :mad:

Geçen yıl çıkan sürgün uçlarını sardırmıştım, uçları hep kurudu. Yeni çıkan sürgün uçlarını sardırmadım bu yıl. Onlarda da arka arkaya tomurcuklar beliriyor. Pubicalyx kışa kadar açacak galiba...:eek:

560712

560713

salihcan
21-06-2015, 13:25
Maşallah çok güzel olmuş :)
Kokusu carnosaya benziyor mu ?

sakdag
21-06-2015, 22:21
Hem benziyor, hem benzemiyor. :)
Carnosa daha baharatsı, pubicalyx daha tatlı ve daha çiçeksi kokuyor.

salihcan
22-06-2015, 10:02
Hem benziyor, hem benzemiyor. :)
Carnosa daha baharatsı, pubicalyx daha tatlı ve daha çiçeksi kokuyor.

Carnosa çok yakıcı, bunun kokusu daha çiçek kokuluysa demektir ki carnosadan güzel :)

sakdag
01-08-2015, 21:14
Bir başka saksıda lav taşında başka bir kaynaktan daha çilli yapraklı pubicalyxım vardı. 1 yaşındaydı.Bir dalından sürpriz şekilde tomurcuk çıkarmış. Açmaya yakın fark ettim. Ama aynı renk açtı. :(

Daha büyük bir çiçek topu oldu.

569331

569332

569333

569334

gulperi
22-10-2015, 13:53
Merhabalar,

Hoya Pubicalyx'nin yeni çıkardığı yaprak kopmuş ya da dökülmüş ne yapabilirim acaba? Fotoğraftaki yapraktan önce de 1 tane küçük yaprağın kopmuş olduğunu görmüştüm.

edelvays58
22-10-2015, 14:24
Pubicalyxlerde yaprak dökülmesine tanık olmadım...Bunun bir kaç sebebi olabilir:fazla sulama. Toprak kurudukça sulamalısınız,hele havaların soğumaya başladığı bu günlerde suya dikkat. İkincisi toprak karışımınız fazla su tutuyor gibi göründü bana. Nasıl bir karışım hazırladınız acaba?

gulperi
22-10-2015, 16:33
Orkide toprağı ile normal torfu karıştırarak hazırlamıştım. Fazla sulamadan olabilir, balkondaydı gece yağan yağmurla çok sulanmış oldular, toprak kuruyuncaya kadar su vermem artık. Toprağın erken kuruması için yapabileceğim bir şey var mı acaba?

salihcan
22-10-2015, 16:55
Sn gulperi sevgili edelvays58 in dediği gibi toprak karışımınız çok su tutuyor gibi...
Toprak karışımınıza torf yerine cocopeat koysaydınız çok daha iyi olurdu bence **** torfu tamamen kurutup öyle kullansaydınız...
Lav taşı toprak karışımınıza koymanızı öneriririm...
Saksınızın altına gazete veya peçete koyup saksı üzerine peçeteleri rulo yapıp sokun suyu emdikçe de atın...
Yaprak dökülmesi bende bir kere oldu oda çok çok fazla ellediğim için ;)

gulperi
22-10-2015, 17:05
Oturduğum civarda lav taşı veya karışımda kullanılan diğer malzemeleri bulamadığım için bu ikisini kullanmıştım, önerilerinizi dikkate alacağım :)

salihcan
22-10-2015, 17:23
Cocopeat büyük AVM lerde kalıp halinde oluyor...
Lav taşını ise kaktüs seralarında,peyzaj malzemeleri satan yerlerde veya büyük seralarda bulabilirsiniz ;)
Başaracağınıza inanıyorum :)

edelvays58
22-10-2015, 18:14
Normal torf,hoyaların hiç sevmediği bir toprak çeşidi. Bu kadar ıslak bir topraktta kökler çürüyebilir. Kenarlardan peçetelerle fazladan suyunu almaya çalışın bence,ya da çıkarttıp doğru toprağa dikmeniz gerekiyor.

gulperi
22-10-2015, 19:01
Dikeli 2 ay oldu toprak değiştirmek için saksıdan çıkartsam rahatsız olmazlar mı veya soğuktan etkilenmezler mi? Bununla birlikte 4 saksıda hoyalarım var, 3'ü orkide toprağı ile normal torfa dikili diğeri sadece torfa dikili. Eğer rahatsız olmaz derseniz yakın zamanda değiştirmeye çalışayım.

edelvays58
22-10-2015, 20:02
Bence rahatsız olmaz ama kökleri kontrol edin..çürüme var mı yok mu...Kolay anlaşılabilir:iki parmağınızın arasında hafifçe sürtün,ufalanıyorsa çürüme var demek ki...O zaman sil başttan köklendirmeniz gerekiyor

gulperi
22-10-2015, 20:13
Anladım, teşekkür ederim yardımlarınız için :)

gulperi
27-10-2015, 17:03
Bugün hoyaların toprak değişimini yaptım, toprağın üst kısmı kuru gibi gözükse de alt kısımlar peçete ile kurutulacak gibi değilmiş, çamur gibi olmuş. Hoyalar için hazır toprak karışımına diktim, karışımın hafifliğinden ben bile keyif aldım :) Köklerde çürüme yoktu, yeni kökler vardı toprak değiştirirken biraz hırpaladım gibi toparlamaları zaman alacak sanırım.

azorka
28-10-2015, 18:46
Bugün hoyaların toprak değişimini yaptım, toprağın üst kısmı kuru gibi gözükse de alt kısımlar peçete ile kurutulacak gibi değilmiş, çamur gibi olmuş. Hoyalar için hazır toprak karışımına diktim, karışımın hafifliğinden ben bile keyif aldım :) Köklerde çürüme yoktu, yeni kökler vardı toprak değiştirirken biraz hırpaladım gibi toparlamaları zaman alacak sanırım.

Selamlar, çürümeler genelde köklerde değil kökün başladığı gövde kısmında oluyor.

salihcan
28-10-2015, 20:28
Pubilerde çürüme hemen olmuyor...
Benimki yağmur altında kaldı kaç gün sadece yeni oluşan yapraklarda sarama oldu (bir kaçında) Toprak karışımı na kadar hafifse o kadarda geçirgendir ;)
Toprak karışımınızı biliyorum zaten :D
Toparlanmasında sorun yaratmaz .... Uykuya girer bence ankara soğumaya başladı çok az su verin ki kökler zarar görmesin ...
İlk baharda bol sürgünüyle uyanır diye umuyorum ...
Başarılar ;)

xTHRee
11-12-2015, 00:48
Arkadaslar merhaba

Bende Hoya Pubicalyx celigi isterim. Paylasabilecek arkadas varmi?

aliakrep
08-01-2016, 14:45
Selamlar. Çeliği yanlışlıkla ters dikilen Hoya pubicalyx royal hawaiian purple sürgün verme ihtimali nedir?
Yani yaprakları filan ters olarak (aşağıya bakarak) sürme olasılığı varmı ?

Fatih
08-01-2016, 15:29
Sorun yaratmıyor. Sürgün veriyor fakat biraz geç ve zamanla sürgün ucu büyümeye başladığında kendisi normal yönü buluyor.

aliakrep
08-01-2016, 15:37
Bunu duyduğuma sevindim. Ters çıkan bir sürgün var ve büyümez diye korkmuştum.

Büyük Resim : Burada (https://img2.brain3.photobox.com/441754658aae4aa0acf1d139700fea0f3c393d386c4aaf9479 311ef4f518c1ecdcd02930.jpg)

kelebek çalısı
30-03-2016, 13:58
Elimdeki anaç bitkiden kırılan dalları çelik olarak değerlendirmiştim. Nitekim daha sonra anaç bitkimi kaybettim ama bu iki bebeği yaşatabildim. Birini heveslisi olan bir üyemiz olursa diyerek toplantıda paylaşacağım cumartesi günü.

602461

602460

aliakrep
22-07-2016, 14:42
Hoya Pubicalyx Royal Hawaiian Purple
Köklendirmeyi yaptım. Bu aralar haliyle havalar çok sıcak.
Şimdi dikmelimiyim? Yoksa bekleyeyim mi ?
Bu arada suyun içinde filiz çıkarttığını bilmiyordum.

Büyük resimler için üzerine tıklayın.

http://ultraimg.com/images/2016/07/22/20160722_150727-728x409.md.jpg (http://ultraimg.com/images/2016/07/22/20160722_150727.jpg)

----------------------------------

http://ultraimg.com/images/2016/07/22/20160722_150733-728x409.md.jpg (http://ultraimg.com/images/2016/07/22/20160722_150733.jpg)

rainac
22-07-2016, 15:12
Bence direk toprağa dikmelisiniz köklerin uyum sağlaması ve yeni sürgünlerin toprak üstünden çıkması için güzel bir zaman.

Erdem 01
23-07-2016, 13:13
Dibinde dal parçası olan yapraklı dalları köklendirme iyi olmuş. Dal parçası olunca gözler yapıp bu gözlerden sürgün verme başarılı oluyor. Dikerken dalı bardağın içinde havada sabit tutun. Diğer elinizle kökleri kırmadan yumuşak toprak dökün. Toprağa kesinlikle üsten bastırmayın. Bastırınca aşağı çöken toprak kökleri kırıp zarar verir. Parmakla bastırma yerine saksıyı hafif yere vurun yanlarda saksıya parmağınızla vurun toprak oturur. Hemen güneşli yere koymayın. Aydınlık yerde kökleri gelişsin. Ben uzun dallı Karnosamı çoğaltırken dal üzerinde uyuyan köklere bardak veya naylon sarıp içine toprak koyup dalında köklendiriyorum. Keriye de böyle yaptım çok başarılı oldu. Bir kök Keriyi üç kök yaptım.

kelebek çalısı
08-08-2016, 13:22
Ağustos ayı itibarıyla gelişimi çok güzel ve ben bu halini dahi seyretmeye bayılıyorum. Çiçek açmaya kalksa şenlik olur, ne de güzel olur. Kısmet...:p

624347

Hımırnur
03-01-2019, 08:28
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190103/84f683ec9ca667974526e94121334781.jpg çiçek mi geliyor?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi