View Full Version : Vanilla planifolia
Arkadaşlar geçenlerde aktardan vanilya çubuğu almak istedim bir tanesinin fiyatını duyunca uçukladım.sarmaşıkgiller gurubuna giren bu bitkiden bildiğimiz tatlılarda kullandığımız Vanila özü elde ediliyor.
İnternette yaptığım araştırmada bu tropikal bitkinin ülkemiz şartlarında hatta kapalı ev **** sera ortamındada yetiştirilebildiğini öğrendim.
Hiç yetiştiren varmı? Çelik ile çoğaltılıyormuş...
(tipi biraz mum çiçeğine benziyor)
Daha fazla resim ve bilgi için;
www.sdahldtp.com/vplanif.htm
denizakvaryumu
04-10-2007, 14:38
http://toptropicals.com/catalog/uid/vanilla_planifolia.htm
Evet saksıda yetiştirilebilen diğer adı vanilya orkidesi olan şahane çiçek...
Evi mis gibi kokutur.
22161
Türkiyede var mıdır .
Vanillia Meyve ağaçları altında yanlış yerde açılmışdı asıl bulunması gereken orkideler başlığı, yani buraya taşıdık.
Ve sayın Elfogi şimdi siz tahmin edin bakalım bu bitkiden türkiyede kimde var :D
Daha çiçeğini göremedim ama hocam sağolsun:D
Sayın Praecox Ben sahip olmak isterim.Yoksa sizde mi var.?
Beni heyecan bastı.Nasıl yetiştirmesi kolay mı.Bitki kendisi mi koku yayıyor.Yoksa çiçek açtığı zaman mı kokuyor.
Kesin sizde vardır.
Vanillia planifolia hakkında bilmeniz gerekenler.
Vanilya bir orkide, bazı gelişme özelikleri mum çiçeğini andırıyor. Örneğin 10 metreyi bulmadan evvel çiçek açmıyor. Kendi değil çiçeği kokuyor. Çiçeği çok kısa süreli bir gün kadar dayanıyor. Çiçek açması için sıcak nemli bir ortam istiyor. Bunları sağlıyamazsanız evlerde yetişen Monstera veya potosdan çok daha değişik bir özeliği yok gibi gelişir bu bitki.
Evet bende var ephesosa da çelik vermiştim onda da var. çelikle üretimi çok kolay orkideler içinde bakımı en kolay olanlardandır. Ancak dediğim gibi 10 metre sarıp sarmalıyacağınız bir terraryumunuz seranız yoksa bu bitkiye bakmak lüzumsuz veya yıldırıcı bir emek harcamak demektir.
Vanillia'yı aztek'ler ilk keşfedip kültür bitkisi olarak kullanmışlardır. kakao ile karıştırıp çikolatanın ilk şeklini oluşturduğu bilinen "acı su" adlı bir içecek olarak tüketmişlerdir.
Tabii o zamanlarda rafine şeker olmadığından çikolata tadı şekersiz ve çok bitter bir halde olmalıydı. ancak kakaonun içindeki phentermin ile vaniliadaki vanilin ağırlıklı aromaları azteklerde de çok sevilmiş.
Yalnız çiçekden sonra oluşan tohum kapsülünde bugün sevdiğimiz o vanilin aromasını elde etmek için birkaç işlemle fermantasyona sokmak gereklidir bilinen 3 yoldan biri örneğin burbon vanilyası tadını verir.
saygılar
Sayın Praecox
Bilginiz için teşekkür ederim.
Vanilya çubukları bu bitkiden mi elde ediliyor.
Sayın Elfogi,
aşağıda çok açık yazamadığımdan anlaşılmadı sanırım. Esasen dükkanlardan satın aldığımız çubuk şeklindeki buruşuk şey Vanillia planifolia bitkisinin tohum kapsülünün fermante edilmiş tüm hali. İçinden çıkan siyah noktalar ise de tohumun kendisi.
Bunu keçi boynuzu gibi düşünebiliriz. Keçi boynuzu aslında fasulyagillerden bir akasya türünün (sanırım, ama emin değilim şimdi bakamadım tekrar ama...) tohum kapsülünün kendisi içindeki fasulya gibi sert tohumlar ise vanilya kapsülündeki minik siyah noktalarla eşdeğer bir durum.
Her orkidde tohumu gibi bu tohumlar da çok minicik ve steril ekim gerektiri bu tohumlardan üretim çok zordur. (bkz. steril ekim v.s.) Kaldı ki bu kapsüler fermantsayon işlemlerinde tohumların çimlenme özeliğini de yitirmiş olurlar.
Yazmak istediğm kapsül alıp içindeki siyah tohumları çimlendirme girişimine bulunmayın :D
Penelophe
06-10-2007, 13:46
Yalnız çiçekden sonra oluşan tohum kapsülünde bugün sevdiğimiz o vanilin aromasını elde etmek için birkaç işlemle fermantasyona sokmak gereklidir bilinen 3 yoldan biri örneğin burbon vanilyası tadını verir.
saygılar
Sevgili Praecox, sanırım pastalarımın sırrı meydana çıktı bu başlıkla.:D
Pastalarımda kullandığım ve sıvı vanilya olarak bildiğim bourbon vanilya aromasından bahsediyorsunuz sanırım.;)
Hemen buzdolabına koştum. Çiçeği de çok benziyor. Fotoğraf ekliyorum.:)
22178
İçerik kısmını da fotoğrafladım Almanca bildiğinizi varsayarak, siz okuyup karar verince emin olabilirim aynı şeyden bahsettiğimize.
22179
Evet bu extrelerde gerçi bir dizi katkı malzemeleri de var. İçerik kısmında "gemahlene Bourbon-Vanilliaschotten" burbon metodu ile fermante edilip öğütülmüş Vanilia kapsülü demek.
Belki rastlamışsınızdır yurtdışında deney tüpü gibi tüplerin içinde uzunca kara kuru çubuklar halinde de satılmaktadır. Bunu ortadan yarıp içindeki hülasa sıyrılarak çıkartılır ve süt ile kaynatılarak kullanılır. sonradan bu sütden vanilya kapsülünün kabuğunu çıkartmak siyah noktalar halinde yüzen tohumlardan da süzmek gerekebilir.
Penelophe
06-10-2007, 14:06
Praecox, tamda aradığım şeyden bahsediyorsunuz. 5-6 yıl önce, Amerika'da yaşayan bir arkadaşım vardı, bu kara kuru çubuklardan ve kokusunun mükemmelliğinden bahsetmişti.
Türkiye'de bulmak mümkün müdür bu çubuklardan?
İlk mesajda sayın petulya aktarlarda bulduğunu yazmış sanırım şimdilerde artık ithal ediliyor o da...
Penelophe
06-10-2007, 14:57
Tamam, teşekkürler.
Ben çok uzun yıllar önce almıştım Sn praecox'un dediği gibi cam tüplerde satılıyordu.( Kapalıçarşıdaki aktarlardan)Herhalde artık bulması daha da kolaydır:)
Sayın Efolgi aslında ilk mailimdeki linkte verdiğim resimlerde yazılar İngilizce olsada bitki ve çubukları(fasulyesi) ve nasıl fermantasyon yapıldığı gösteriliyordu..
Bu web sitesini hazırlayan kişi aslında genel olarak orkideleri kendine hobi edinmiş ve vanilyada hobisi olduğu için greenhouse da yetiştirdiği ve aldığı meyveleri(çubuk) orkide severlere resimleyerek tanıtmış..
Sayın Phenolope bu çubuklardan heryerde ama büyük aktarlarda bulabilirsiniz.. Çubukların tanesi 4-11 YTL arasında değişiyor..Meğer bu bitkiyi yetiştirebilsek hazine sahibi olacakmışız yurtdışındada pahalı..ama bizim burda aktardakiler fiyatından **** bilinmediğinden dolayı hızlı sirküle edilmediği için kuruyup bayatlıyorlar yani kuruyunca çok iyi vanilya lezetti (kokusu) vermiyorlar.. Durum böyle olunca bizde tatlılarımızı marketlerdeki tadı hiçbirşeye benzemeyen toz vanilyayla idare ediyoruz.
Sayın Praecox,
Araştırdıktan sonra size katılıyorum sabır isteyen bir bitki ama sanırım budana bildiğine göre 10 m kadar büyütmek gerekmeyebilir(büyütülen yerdeki duruma bağlı olarak)??. okuduklarımdan anladığım kadarıyla bitkinin çiçek açıp fasulye vermesi için aradan en az 2-3 yıl geçmesi yani bitkinin aslında olgunlaşması gerekiyormuş.
Bitki çiçek açsa bile fasulye oluşması için çiçek açması yetmiyormuş ayrıca çiçeklerin el yardımıyla da döllendirilmesi gerekirmiş.
www.sdahldtp.com (http://www.sdahldtp.com) sitesinde çok güzel resimleyerek tüm süreçler ve tecrübe anlatılmış.
Ben bir an camla kaplı balkonu ya da büyük aydınlık salonu olan bir kişinin kışın dondurmadan, yazın direkt güneş ışığıyla kurutmadan ve arada bir balkonu nemlendirerek bitkiyi kendi haline bırakıp deney yapabileceğini düşündüm. Ama sanırım bundan da önemlisi fasulye çubukların istenilen yoğunlukta vanilya kokusu vermesi için yapılacak olan fermantasyon çalışması olsa gerek..
Belki şartları müsait olup bu işe gönül verebilecek arkadaşlar sitenin sahibine e posta atıp tecrübelerinden daha detaylı yararlanabilirler. Hızlı görüntü için direkt linkleri ekledim.
www.sdahldtp.com/vanilla04.htm (http://www.sdahldtp.com/vanilla04.htm)
www.sdahldtp.com/pollinate.htm (http://www.sdahldtp.com/pollinate.htm)
www.sdahldtp.com/newvanillainpot.htm (http://www.sdahldtp.com/newvanillainpot.htm)
www.sdahldtp.com/vanilla3.htm (http://www.sdahldtp.com/vanilla3.htm)
www.sdahldtp.com/vbarbellata.htm (http://www.sdahldtp.com/vbarbellata.htm)
www.sdahldtp.com/vplanif.htm (http://www.sdahldtp.com/vplanif.htm)
Sayın Petulya Hepsi birbirinden güzel.
Sayın Praecox sizinki hiç fasulye verdi mi?
Penelophe
06-10-2007, 17:22
Petulya, bilgilendirme için teşekkürler.:)
Haftaiçi Kemeraltındaki aktarlara bi bakayım.
Toz vanilya yerine fotoğrafını yüklediğim sıvı vanilyayı kullanabilirsin.;)
batukhan
06-10-2007, 20:47
heheeh bende de var 2 türü:) 2 metre oldu keratalar:D
bu arada vanılya çubuklarında mısır çarşısında bulmak mumkun:)
sevgili batukhan diğer arkadaşlardaki orkidelerin durumlarını bilmiyorum ama mademki 2 metre kadar büyütmeyi başarabilmişsin bundan sonrada özenerek devam edersen senin tecrübelerinden faydalanabiliriz :) Eğer çiçekletebilirsen çelik isteyip bende denemek isterim mesela. Sendekiler hangi tür? Mesela Madagaskar V. Bourbon veya V. pompana olabilir mi?
Birde gelişmelerini resimleyip siteye ekleyebilirmisin? Böylece takip edebiliriz..
Teşekkürler
batukhan
07-10-2007, 20:12
merhaba petulya,
bende bir adet vanilla planiıfolia var bir tane de nispeten daha ufak yapraklı alacalı yapraklı bir türü var. Adını hayırlamıyorum şu anda. Ben orkidelerle yakında ilgiliyim. Söyleyebilirimki orkideler arasında bakımı en kolay bitki bence. hızlı gelışıyor.fakat çiçek açtırabilmek tamamen ayrı bır konu. Yabancı kaynaklardan okuduğuma göre en az 3 metreye ulaşması gerekiyormuş. Birde sıcaklık nem vs. ışık ihtıyacı çok çok az. Asla direkt ışıkta bulunmamalı diğer orkidelere göre çok daha hassas bu konuda. Ama genel olarak sorunsuz bir bitki bence. Sadece dikkat edin herhangi bir dalı kırılırsa içindekı sıvı bazı ciltleri cıidi şekilde tahriş edebiliyor. O nedenle dokunurken dikkatli olmanızı öneririm.
saygılar
Batuhan Meto
*** Penelophe,
Sıvı vanilya paketin Türkiyede üretilmişe benzemiyor. Her markette bulunuyormu?
sanırım paketler bir kullanımlık değilmi? Yoksa açıldıktan sonra bekletmeye gelmez belki?
Penelophe
07-10-2007, 21:52
Almanya'da üretilmiş fakat Türkiye'de büyük marketlerde satılıyor. Paketler tek kullanımlık, maksimum 3,5 su bardağı un **** 500ml sıvı için. Açıldığı zaman saklanma ihtimali yok. Ben Kipa'da bulmuştum. İçkili çeşitleri de mevcut. Bulamazsan sana gönderirim.:)
Bütün bilgiler için teşekkürler
Geçenlerde Bauhaus'a kaktüs toprağı almak için gittiğimde orkidelerin arasında bu güzelliği gördüm.
Forumdaki bu başlık aklıma geldi. Uzun zaman önce konuşulmuş bir konuydu, o dönemde Bursa'da bu bitkiyi çok aramıştım fakat bulamamıştım. Bu sefer çıkarken alırım diye düşünüp hata etmişim çünkü mağzanın kapanışına denk geldiğim için alelacele unutup çıkmışım.
105894
Güzelmiş.Fiyatı ne kadar dı .
CoolEarth
03-10-2009, 08:17
Harika bir bitki ,
Oğuzhan bey gibi , ben de edinmeyi çok isterim.
Almanyada tanıdığı olan varsa,
http://www.baldur-garten.de/produkt/4651/Obst+und+Gem%C3%BCse/Rarit%C3%A4ten+Obst/Echte+Vanille/detail.jsf
Şu konuyu tekrarlamamda sanırım fayda var.
Vanilla'nın çiçek açması için toplamda 5 metreyi geçmesi gerekir. evinizde bu 5 metre ve üzeri bitkiyi ışık alacak şekilde yeriniz varsa edinmeyi düşünün. Yoksa Vanilla hoya gibi veya potos v.d. salon sarmaşıkları gibi uzayıp gider tavandan ordan oraya sarsanız sarmalasanız da güneş ışığı almazsa çiçeklenmesi zor olur. Kuru havayı da pek sevmez.
Genelde yurtdışında satılan bu orkidenin boyu 30-50cm arasındadır dolayısı ile de açması yıllar sürebilir.
Sayın praecox öneriniz için çok teşekkürler. Haklısınız bitkinin boyu çok uzun değildi. 5 metrelik bir bitkinin güneşi görecek şekilde ev içerisinde muhafazası zor olacak.
Sayın Oğuzhan fiyatı net hatırlamıyorum ama diğer phaller 9-12 € civarındaydı.
Özelden gelen bir mesaj. Özelden cevap vermediğimden burdan publik yaptım.
Vanilya
Merhaba sayın Praecox.
Tecrübelerinize başvurmak istediğim bir konu var.
Yaklaşık bir karış uzunluğunda Vanilla planifolia variegated çeliğim var. Bir türlü adam olmadı tabir-i caizse. Ben de şeffaf kilitli poşetin içinde bıraktım. Arada havalandırdım. Bugün kontrol ettiğimde oldukça kocaman bir kökün kıvrılıp, spagnum moss üzerinden alttaki toprağa sımsıkı tutunduğunu gördüm. Küçücük bir saksının içinde dikili. Sessiz sedasız köklenmiş.
Şimdi ne yapmalıyım? Nasıl bir ortam sağlamam gerekir? Dikmeli miyim başka bir saksıya?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sevgi ve selamlarımla,
Günüm
Normal bir orkide saksı harcına dikin. Bir de bize burdan resim eklerseniz iyi olur.
Yarın daha geniş bir saksıya alayım o zaman. Resmini gündüz gözüyle çekip, eklerim. Teşekkür ederim.
Bu yazıları okumadan almış bulundum ,
demek bir sarmaşık misali bakmam gerekeçek ;)
Gelen Vanilya orkidesi normal saksıda , normal toprağa dikilmişti .
Orkide toprağına naklettim . Nakil sırasında saksıda 3 kök olduğu anlaşıldı .
İki ayrı şeffaf saksıya aldım , ve İzmir şu aralar çok kurak (nem oranı % 20-30 )
nemi muhafaza etmek için şeffaf plastik bir kap içine saksıyı oturttum .
163589,
umarım yaşar .
Ben saksıyı kilitli torba içine koyuyordum sevgili jezebel. Arada çıkarıp havalandırıyordum. Şimdi uzamaya başladı. Yine torbaya koydum ama ağzından hava alabileceği bir aralık bıraktım. Keyfi yerinde görünüyor.
Beş metre uzamadan çiçek vermediğine göre , 5 metre şeffaf boru bulmamız gerekecek ;)
Ve evimizin yüksekliği buna müsade etmdediğine göre (3 metre ) boruya veya bitkiye muhtelf kıvrımlar yaptırmak gerekecek .
Şimdilik bu sorunumuz değil ama :cool:
acemifüsun
01-08-2010, 11:52
Jezebelciğim nazar değmesin, çok sağlıklı görünüyor:) Belli bir boya geldikten sonra yapraklarına sabah ,akşam su püskürterek yeterli nemi sağlayamazmıyız:?
Sadece yazın nemi artırmak için sera uygulaması gerekiyor sanırım .
Veya 5 metreye ulaşınca sera uygulayıp açtırsak ;) ?!
Merhaba,
Vanilya veya çeliğini nerden bulacağım yahut satın alacağım konusunda bilgisini paylaşak bir arkadaş var mı ?
acemifüsun
01-10-2010, 19:32
Benim miniğim de çok keyifli, devamlı sürgün veriyor:)
Herkesin ortak sorunu bulamamak galiba, sahip olan arkadaşlar nerden temin edebileceğimizi söyleyebilirler mi?
Ben ebay'den açık arttırma ile almıştım.
Benim kız yazın epeyi uzadı. Sizin kızlar ne durumda sevgili arkadaşım?
Sevgili Günüm ,
benimki de epey uzadı , birini de Füsun hanıma verdim ;)
Resmini yarın eklerim . Balkonumu kapattım artık güneş gören bir köşesine alabilirim .
Açması için uzaması ve güneş görmesi şartmış madem ...
Çember şeklinde bir destek teli sorunsuzca uzamasını sağlayacaktır ;)
Malesef biz alamıyoruz yabancı dilimiz yok akadaşlarım bizde sizin resimlere bakarız artık.
Vanilya orkidesinin ticari yetiştiricilerinin yazdığı bir makalede şöyle diyor :
"Mulching the trenches with coconut husk and micro irrigation provide ideal micro climate for
vegetative growth and one metre growth can be expected once in every three to four weeks.
Cuttings
with three nodes can be taken for planting in poly bags filled with potting
mixture consisting of FYM, sand and soil in 1 : 1 : 1 proportion
NPK
requirement of vanilla varies and the general recommendation is 40 to 60 g N, 20 to 30 g P2O5,
and 60 to 100 g K2O per vine per year."
FYM derken kastedilen " Farmyard manure " mu , yoksa yanılıyormuyum ?
Bu harçta yetişen vanilya bitkisi 4 haftada 1 metre uzadığı mı yazıyor ?
İngilizcesi iyi olan arkadaşlarımızın yardımını rica ediyorum ...
Ben bir sitede 20-20-20 gübre verilmesinin çok iyi sonuçlar doğuracağını okumuştum. Ben birkaç kez verdim.
Kapalı ve güneşli balkon kış için muhteşem olacaktır. Seneye vanilya alacaksın inşallah arkadaşım.
acemifüsun
07-10-2010, 14:45
Arkadaşlar hemen vanilyamı güneşe aldım, NPK vermeye de başlayayım o zaman:)
size fikir olması açısından tele sardırmak yöntemi;
174137
Bu resimlerde eğer çiçek alabilirseniz döllendikten sonraki oluşacak vanilya çubukları;
174135
174136
Bazı değişik çeşitleri de mevcut, ama yazdığına göre birkaç çeşidi var...
174145
Sanırsam çiçekleri elle döllendirmek gerekiyor, internette videolar mevcut...
Yabancı forumlarda da hızlı uzaması için sabah güneşi, doğu pencere kenarları tavsiye ediyorlar... Şimdilik öğrenip aktarabileceğim bunlar...
Eğer sahip olursam buraların havasını seveceği belli ;)
Vanilya orkidesinin ticari yetiştiricilerinin yazdığı bir makalede şöyle diyor :
"Mulching the trenches with coconut husk and micro irrigation provide ideal micro climate for
vegetative growth and one metre growth can be expected once in every three to four weeks.
Cuttings
with three nodes can be taken for planting in poly bags filled with potting
mixture consisting of FYM, sand and soil in 1 : 1 : 1 proportion
NPK
requirement of vanilla varies and the general recommendation is 40 to 60 g N, 20 to 30 g P2O5,
and 60 to 100 g K2O per vine per year."
FYM derken kastedilen " Farmyard manure " mu , yoksa yanılıyormuyum ?
Bu harçta yetişen vanilya bitkisi 4 haftada 1 metre uzadığı mı yazıyor ?
İngilizcesi iyi olan arkadaşlarımızın yardımını rica ediyorum ...
Çiftlik gübresini ağzım açık şekilde doğruluyorum, öyle yazıyor :)
Fazlada garanti verilmemiş sanırsam 3-4 haftada bir metre boylanabilir deniyor...
Bir bilirkişinin yanıtlaması doğru olur diye düşünüyorum yine de...
vanilya çubukları neye benziyor.tarçın çubukları gibi mi.hayal edemedim.
Fermantasyondan sonraki hali;
Ben çiftlik gübresi vermekten çekinirim. 20-20-20 gerçekten çok işe yaradı. Yarım metre boya ulaştı. Sardırmak gerekiyor gerçekten ama ne türlü bir tel kullanmak gerekir bilemedim. Saksının içindeki orkide toprağı olduğu için tel içine saplanıp durmuyor. Başka bir yöntem bulmak gerekiyor teli tutturmak için ama ne?
Geçtiğimiz yıllarda passiflora almıştım tele sarılmış. Saksı tel için özel imal edilmişti. İki tarafında kanalları vardı teli içine sokabilmek için. Küçücük bir saksıydı. Büyüğünü bulmak harika olurdu ama bizde satılan bir ürün değil maalesef.
Olayın ticari boyutunu düşününce , o cümleler inandırıcılık kazanıyor .
Resimlere de bakınca .
174161
hortumla sulama yapıyorlar ;)
174162
şok oldum .
Ben de yarım metre büyüdü diye bayram ilan ettim. Kolay bir bitki bu galiba.
Çiftlik gübresinden ben de korkuyorum . Çiftlik gübresi çiftlikte kullanılır saksıda olmaz .
Netekim insanlar da çiftliklerinde , vanilya bağlarında kullanıyorlar ;)
acemifüsun
07-10-2010, 19:25
Sevgili Günüm'ün dediği gibi dünden beri orkide toprağına teli nasıl sabitlerim diye düşünüyorum:) Saksının kenarlarına kızgın tornavida ile delik açıp, telleri bağlayabiliriz.
Bir de ; hergün su dolu daha büyük bir saksıya asıl saksıyı oturtarak sulamayı yaptığım için, sanırım NPK uygularken sık sık , az dozlarda olacak? Yanlış mı düşünüyorum arkadaşlar?
Az dozlarda kullandım ben sevgili acemifüsun. Size artık acemi demek içimden gelmiyor aslında pek. O ismi atıverin adınızın başından.:D
acemifüsun
07-10-2010, 19:40
Sevgili Günüm sizlerin ve sizler gibi deneyimli, bilgili diğer arkadaşların yanında ..:))
Ben de az az kullanayım, teşekkürler:)
Bunlarda benden...
174167
Üretime hazır çelikler...
174168
Ahh ahhh :))
acemifüsun
07-10-2010, 20:12
Sn. Icon eklediğiniz açıklayıcı fotoğraflarla başlığa canlılık getirdiniz, teşekkür ederiz:)
Üretim için alınan çeliklerin bu kadar büyük mü olması gerekiyormuş?
Teşekkür ederim sn acemifüsun...
Çeliklerin büyük alınması sanırsam bir çelikten birden fazla sürgün elde edilmesi olabilir veya boyunun dikiminden itibaren uzun olması isteniyor olabilir...
Bu da çubukların fermantasyona başlaması;
174170
Bu resimde de bildiğimiz vanılya extresinin üretildiği içinde balımsı kısım;
174171
Füsuncuğum
" with three nodes can be taken for planting "
bu da dikim için tercih edilen çeliklerin üç boğuma( göz ) sahip olması tercih edilir- miş;)
O bitkiler dikimden 4 hafta geçmiş olup 100 cm ye ulaşmış olanlar ...
Bitkim böyle görünüyor ,kabaca 35-40 cm .
174761
Desteği hakkında fikir vermek için 2 poz çektim .
174762
:rolleyes:
Bende tohumdan deniyorum. Kısmetse fideyi görürüz.
siniroluyorum
09-07-2011, 16:20
Arkadaşlar bende iki yapraklı bir fide var sanırım altı aydan beri bekliyorum:) Bugün topaktan çıkardım bir yaprağının yanında küçük bir kök uzantısı gördüm.Ancak bu çelik bir uç çeliği değil. Sorun olur mu acaba?Yaprağının yanından filiz verme olasılığı var mı?
Bir de bakımı konusunda şüpheye düştüm?Bu bitkiyi uzun süredir yetiştiren ve çiçek açtırmayı başarış biri var mı?Çünkü bazı yerlerde orkide toprağı denmiş bazı yerlerde çiftlik gübresi veya normal toprak, Bir yerde güneş ihtiyacı çok az bir yerde ise çiçek açması için güneş görmesi gerekir demiş? Daha net bilgilere sahip birileri yok mu?
Beyaz Kartal
08-09-2011, 19:23
Herkese Merhabalar,
7. aydan beri bu konuda kimse yazmıyor mu? Acaba başlık başka bir yere mi taşındı?
Perihan Bayram
19-01-2012, 16:16
Bunlarda benden...
174167
Üretime hazır çelikler...
174168
Ahh ahhh :))
Sevgili arkadaşlar vanilla kimde varsa bana yollasın ne olur ,içim gitti.
Batuhan Yılmaz
19-01-2012, 17:17
Merhaba arkadaşlar acaba aktarlarda satılan kuru vanilya çucuklarının içinde eğer tohum varsa bu çubuklardan üretmek mümkün müdür?
Batuhan Yılmaz
29-01-2012, 23:12
Arkadaşlar aktarlarda satılan kurutulmuş vanilyaların içindeki minik tohumlar çimlenirmi deneyen varmı yoksa ben deniyeceğim :) .
fzthalil
02-02-2012, 15:59
Sayın Praecox,
aldığım çiçek bu. cinsi vanilla mıdır acaba yoksa nedir bir bilginiz var mı?
Stephanotis floribunda yanılmıyorsam. Ya da başka bir Hoya carnosa olasılığı var
fzthalil
02-02-2012, 18:03
Aldigim cicekcinin anlattigina gore vanilla gibi kucuk sap halinde bir parmak boyunda meyveleri varmis. ve cicekliymis. ciceklerini bilmiyorum. peki bunun bakimi nasildir neler yapmam gerekir? Topragi torf.. Telefondan yazdigim icin turkce karakter kullanamadim kusura bakmayin.
Sayın fzthalil, çiçeğiniz Stephanotis floribunda.Bakımı için
http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/8377.htm
fzthalil
02-02-2012, 18:20
Galiba stephanotis.. biraz baktim da hoya'nin meyvesi yok gibi. ama stephanotis'in varmis:)
fzthalil
02-02-2012, 18:22
Cok tesekkur ederim sayin praecox ve sayin agozce. O basliga bakacam insallah.
Aldigim cicekcinin anlattigina gore vanilla gibi kucuk sap halinde bir parmak boyunda meyveleri varmis. ve cicekliymis. ciceklerini bilmiyorum. peki bunun bakimi nasildir neler yapmam gerekir? Topragi torf.. Telefondan yazdigim icin turkce karakter kullanamadim kusura bakmayin.
Bu çiçekçiyi afişe etmenizi istemem yanlış mı olur acep diye düşünüyorum da...
Zira yanlış tanımlamalarla bitki satışı da kusurlu mal satımı gibi tüketici haklarına aykırı bir durum.
fzthalil
02-02-2012, 19:42
Bu çiçekçiyi afişe etmenizi istemem yanlış mı olur acep diye düşünüyorum da...
Zira yanlış tanımlamalarla bitki satışı da kusurlu mal satımı gibi tüketici haklarına aykırı bir durum.
Aslinda aldigim cicekci de bilmiyordu cicegin turunu. orkidelerle beraber geldi dedi. hollanda'dan gelmis. bir cymbidium bir dendrobium bir de bunu aldim. adam bir tek cym'in adini biliyordu:) ben vanilla sandim adam da o cubuk meyve aciklamasini yapinca direkt atladim vanilla diye ne yalan soyleyeyim:-D tabi isin dogrusu size sorunca ortaya cikti:-)
fzthalil
02-02-2012, 19:47
Sayin praecox,
Hazir sizi bulmusken:) phalaenopsis basligi altindan en son sayfada bir yardim bekliyorum:( size zahmet bir bakabilir misiniz? simdiden cok tesekkur ederim...
Wikipedia'dan okuduğum kadarıyla Türkiye vanilya üretiminde 6. sırada Dünya'da haritadan incelediğim kadarıyla üretim Bursa, Yalova ve Balıkesir taraflarındaydı yanlış hatırlamıyorsam ve ülkedeki toplam üretim Dünya'daki market payının yüzde 1'i gibi bir rakam ki gayet iyi ülkemizin ikliminin bu bitki için uygun olmadığını düşünürsek. Vanlya zaten ileride denerim diye not ettiğim bitkilerden biriydi ama paylaşılmış sera fotoğraflarını görünce ertelememeye karar verdim. Bir an önce bir bitki edinip deneylere sera ortamında başlıycam, paylaşımlarınız için teşekkürler.
Bir yanlışlık olmasın?
Vanilya fide halinde yurtdışından getirttik.
Vanilya üretiminde mi yoksa ana maddesi olan 4-hidroksi-3-metoksibenzaldehid mi?
Vanilya üretiminde. arzu ederseniz vanilyanın ingilizce halini inceleyin sizde wikipedia dan link vermem sakıncalı olurmu bilmiyorum henüz yeniyim forumda.
paylaşım olması maksadıyla bende okduğum bilgiden önemli olduğunu düşündüğüm kısımları paylaşıyorum. yukarıda arkadaşlar güneş gören pencere kenarlarına koymaktan bahsetmişler saksıları, okuduğum kadarıyla bu bitki güneş ışığıyla direk teması sevmiyormuş dünya üretiminde ikinci sırada olan Madagaskarda yerliler bu bitkiyi gölgede kalması için çeşitli ağaçların gövdelerine sardırıyorlarmış. Vanilya çubukları yeşilken toplanmamalıymış, soluk bir sarı renge geldiğinde toplanmalıymış çubuklar oluşumlarının 9-11. aylarında olgunluğa erişiyormuş.
Google Google Translate (http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&tl=tr&u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FVanilla&anno=2)
Burda dediğiniz gibi yazıyor ancak ben hiç bir duyum almadım bu konuda.
Bitkisini arayıp da bulamıyan arkadaşlar var Nasıl olur bu bilemedim.
215 ton yıllık üretim ciddi bir rakkam.
Sanırım bir yanlışlık veya karışıklık olmalı.
Sanmıyorum bir yanlışlık olucağını Türkiyede bilmediğimiz pek çok ürün sadece ihracat amaçlı üretiliyor bu ürünlerin üreticileri malesef 'open source' (serbest, halka açık kaynak) ansiklopedileri kundaklıyorlar, şimdiye kadar wikipedia da sayısız makale düzeltmes yaptım ancak malesef yerli üreticiler sürekli yazdığım yazıları ya siliyorlar ya rakamlarla oynuyorlar. Örneğin yerli safran üreticileri sayısız defa safranla ilgili bilgileri değiştirdiler wikipedia da daha önce 40 saat yazıyorum 40 gün yapıyorlar inatla, ben değiştiriyorum onlar değiştiriyor :( her neyse. Demek istediğim malesef halkımız bilgi paylaşmayı pek sevmiyor, bu forumu bulduğuma ne kadar sevindim anlatamam, bu kadar zaman nasıl dikkat etmemişim bilmiyorum.
Some of the major cultivators from Indian ocean and south of equator include - COMORO, COOK ISLANDS, FRENCH POLYNESIA,GUADELOUPE,INDONESIA ,MADAGASCAR ,MEXICO,REUNION,SEYCHELLES,TONGA,TURKEY, ZIMBABWE etc.. ( VANILLA (http://www.orchidsasia.com/vanillazone.htm) )
gerçi ne Hint okyanusu kıyısındayız nede Ekvatorun güneyinde ama bu sitede bizi en çok vanilya üretenler sıralamasına sokmuş
Sahlep le karışmış olmasın veriler. Böyle bir Vanilia bitki üretimimz olsaydı kesin benim veya diğer orkideci arkadaşların haberi olurdu.
Isı burda asıl sorun bunu Türkiye'de sağlamamız pahalıya gelir. bir de el işçiliği çiçeği elle döllendirmek sora dalında fermantasyona almak takribi seneyi geçer.
Anlamadım kafam da karışmadı değil hani.
Orkide konusunda deneyimli iseniz ve bilmiyrsanız benimde güvenim sarsıldı kaynağa, farklı kanallardan araştırmaya devam eder sonuçlarını yazarım, birde İzmir ve Çeşme de büyük çapta Orkide Seracılığı yapan tanıdıklar var onlarla görüşür onlardanın da bir ağzını yoklarım. bildiğim kadarıyla bitki 2-3 yaşına geldikten sonra belirli bir hasat dönemi yok, doğru şartlar sağlandığında farklı farklı zamanlarda çubuk sürebiliyor dolayısıla hasat için seneden seneye beklemenn gereği olmaz ama evet çıkan çiçek ve ardından gelen çubukların toplanması bir senelik bir süreç. Ancak Fransa, İtalya ve Hollanda'da da sera üretimi mevcut vanilyanın o yüzden imkansızda gelmiyor bana. Neyse ilginiz için saolun araştırmamı genişletirim bu başlık altında, esen kalın.
Scientist Wins IgNobel Extracting Vanillin From Cow Dung : TreeHugger (http://www.treehugger.com/clean-technology/scientist-wins-ignobel-extracting-vanillin-from-cow-dung.html)
Bu haberde nobel ödülü alan, inek dışkısından vanilin üretmeyi becermiş Japon bir bilim adamından bahsediliyor haber 2007 yılı geçen dört yılı aşkın süre içinde pek çok kuruluş bu yöntem ile vanilin üretmeye başlamış bulunmaktadır, yapılan araştırmalar, üretilen sentetik vanilayanın tat olarak vanilin e birebir olduğunu, hiç bir şekilde sağlığa zararı olmadığını, hatta dolaylı yoldan çevreye yararı olduğunu kanıtlamıştır. Fizibilte çalışmaları çoktan bitmiş olan metodla vanilya üretmek geleneksel metodlara oranla maiyetlerde %50 gibi büyük bir düşüşe sebep olmaktadır. Ancak ülkelerin standartlar konusundaki yasaları gereği bu ürün çok az ülkede gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır(Amerikada bu vanilyayı kullanmakta olan bir dondurma firması mevcuttur). Kozmetik sektöründe kullanımı pek çok ülkede takip edilmemektedir. Dışkıdan lignin denilen maddenin ayrıştırılması ile yapılan bu işlemin sonucunda dışkı gübre niteliğini kaybetmemektedir hatta toprağa verildiğinde içindeki besin maddeleri ligninin bulunmaması sebebiyle toprağa daha çabuk karışmaktadır, yani gübrenin performansı artmaktadır.
İlginç bulduğum için paylaşma gereği duydum, saygılar.
Sanmıyorum bir yanlışlık olucağını Türkiyede bilmediğimiz pek çok ürün sadece ihracat amaçlı üretiliyor bu ürünlerin üreticileri malesef 'open source' (serbest, halka açık kaynak) ansiklopedileri kundaklıyorlar, şimdiye kadar wikipedia da sayısız makale düzeltmes yaptım ancak malesef yerli üreticiler sürekli yazdığım yazıları ya siliyorlar ya rakamlarla oynuyorlar. Örneğin yerli safran üreticileri sayısız defa safranla ilgili bilgileri değiştirdiler wikipedia da daha önce 40 saat yazıyorum 40 gün yapıyorlar inatla, ben değiştiriyorum onlar değiştiriyor :( her neyse. Demek istediğim malesef halkımız bilgi paylaşmayı pek sevmiyor, bu forumu bulduğuma ne kadar sevindim anlatamam, bu kadar zaman nasıl dikkat etmemişim bilmiyorum.
Kesinlikle size katılıyorum bilgi saklama,olan doğru bilgileri değiştirmek için her pislik yola başvurma, geleneksel yöntemleri hijyensiz vs. gibi yöntemlerle bıraktırıp zararlı ve ürün alınamayacak yöntemleri yayma.
Bunun yanında yabancılara herşeyin en doğrusunu her yola başvurarak öğretmek hem içimizdekilerden hem de bizden gibi gözüküp alttan alta kendilerine çalışanlar vs.
Bütün yabancılar bu işi ticari boyutta para kazanmadığı ve çok zor olduğu halde mi yapıyor hayır hiç akla mantığa yatmıyor.
Ülkede herşey bozuk bir düzende.
Neyse çiçeği alıpta deneyenler bir sonuç elde edemedi mi?
Doku_Kültürcü
29-07-2016, 11:05
Vanilya fidesi, tropikalfidan web sitesinde satılıyor. Çok pahalı, 750TL. Amazon.com'da da satılyor 16,99$. Gümrüğe takılmayacağını bilsem Amazon.com'dan alırdım.
orkide-filizi
12-01-2017, 17:24
amazon.com'dan almayı denedim bir kaç satıcı var fakat hiçbirinin türkiye gönderimi yoktu. Acaba nereden alabileceğimiz hakkında bilgisi olan başka üyeler var mı?
Benim Vanilla planifolia 150 santimetre oldu.
671007
671008
671009
Çiçeklenmesi Türkiyede hangi mevsimde olur merak ediyorum.
Doku_Kültürcü
16-04-2018, 13:48
Benim Vanilla planifolia 150 santimetre oldu.
671007
671008
671009
Çiçeklenmesi Türkiyede hangi mevsimde olur merak ediyorum.
Ne kadar zamanda bu boya ulaştı?
Sn.Doku_Kültürcü, haziran 2017 de edinmişim.
http://www.agaclar.net/forum/1510377-post6.htm
Şu konuyu tekrarlamamda sanırım fayda var.
Vanilla'nın çiçek açması için toplamda 5 metreyi geçmesi gerekir. evinizde bu 5 metre ve üzeri bitkiyi ışık alacak şekilde yeriniz varsa edinmeyi düşünün. Yoksa Vanilla hoya gibi veya potos v.d. salon sarmaşıkları gibi uzayıp gider tavandan ordan oraya sarsanız sarmalasanız da güneş ışığı almazsa çiçeklenmesi zor olur. Kuru havayı da pek sevmez.
Genelde yurtdışında satılan bu orkidenin boyu 30-50cm arasındadır dolayısı ile de açması yıllar sürebilir.
Unutulmaması gereken bir ayrıntı, toplam 5 metre olmadan açmaz demiş hocamız.
Doku_Kültürcü
11-08-2018, 15:46
Unutulmaması gereken bir ayrıntı, toplam 5 metre olmadan açmaz demiş hocamız.
Orchid Seed Bank Project Vanilla (http://www.orchidseed.com/html/vanilla.html) sitesinde 5-6 yılı bulabileceği bilgisi var. Sizin Vanilyanız, alacalı, daha az klorofil içeren bölümleri var, çiçeklenmesi daha uzun zaman alabilir.
Sn.Doku kültürcü, ben bunu merak ettiğim için aldım.
Hani derdim ucuz vanilya aroması elde etmek değil.
Böylesi çok uzun ve pahalı bir süreç.
Şimdilik 2 metre.
Hocanın dediği gibi evin içinde dolaştırmadım.
Aklımda ucundan çelik alıp köklendirmek var.
Köklendirme şartları ve videolarına bakıp denerim.
2-3 yıl gördüm ben, çiçeklenmeye kadar geçen süre olarak.
5-6 yıllık süre ile kast edilen piyasadaki vanilya çubuklarının muhtemelen 5-6 yıllık olduğu, fermentasyonu 2-3 yıl sürermiş.
Bakıp göreceğiz.
İki çelik aldım. Bakalım ne olacak.
687993
.
Köklendi
691541
691542
:)
chuckybebek79
23-05-2019, 17:24
Köklendi
691541
691542
:)Merhaba bende uzun süredir vanilya orkidesi arıyorum ama şimdiye kadar bulamadım , eğer elinizde fazla varsa bendede farklı dua çiçeği türleri var isterseniz takas yapabiliriz [emoji3526]
chuckybebek79
24-05-2019, 08:47
Cccc
Darısı diğer 9 çeliğin başına :)
694832
.
chuckybebek79
02-07-2019, 06:29
Orkideniz çok güzel olmuş benimkide baya büyüdü �� , orkidenizin türünü biliyormusunuz
Benim orkidem Vanilla planifolia variegata.
Mutlu pencere önü Vanilya bostanım da böyle :)
696125
Ne zaman açacak bilmiyorum.
Harikalar. takibi unutmasam iyi olcak :)
Doku_Kültürcü
02-07-2019, 18:04
Benim orkidem Vanilla planifolia variegata.
Mutlu pencere önü Vanilya bostanım da böyle :)
696125
Ne zaman açacak bilmiyorum.
Saksı harcında ne kullanıyorsunuz?
tropikalist
02-07-2019, 18:15
özelden yazarsanız sevinirim sn. jezebel
tropikalist
02-07-2019, 19:56
peki o çekikleri nereden aldınız bende ondan bir ricada bulunmak istiyorum umarım bana bir güzellik yapar
Saksı harcında ne kullanıyorsunuz?
Sphagnum moss.
Yeni ve ebruli olmayan vanilya orkidem.
696631
Ve alındığı yer.
696632
Ve lütfen kimse dal, yaprak veya çelik istemesin.
“Armut piş ağızıma düş “ felsefesindeki insan grubu bu dünyada hiç ama hiç sevmediğim insan grubu.
Sağlıkla kalın.
Doku_Kültürcü
15-07-2019, 14:24
Yeni ve ebruli olmayan vanilya orkidem.
696631
Ve alındığı yer.
696632
Ve lütfen kimse dal, yaprak veya çelik istemesin.
“Armut piş ağızıma düş “ felsefesindeki insan grubu bu dünyada hiç ama hiç sevmediğim insan grubu.
Sağlıkla kalın.
Saksı harcı, sizin önceki vanilyanızdan farklı duruyor. İlk vanilyanızın yaprakları daha canlı gözüküyor.
Erdem 01
16-07-2019, 10:10
108. fotodaki dallarda görülen köklere üzerinde bir yaprak olacak biçimde nemli yosunu naylonla sarın. iyice köklendiğinde altından kesin. Dalında köklendirme. Sarmaşık türü Hoya-mum çiçeklerine böyle yapıyoruz.
Saksı harcı, sizin önceki vanilyanızdan farklı duruyor. İlk vanilyanızın yaprakları daha canlı gözüküyor.
Maşallah, dikkatinizden birşey kaçmıyor :)
Bu insanlar ne kullandı bilmiyorum.
Bilirsiniz bu aslında başka ortamlarda bir tarla bitkisi deyim yerinde mi bilmiyorum:confused: Ortamda ne varsa kullanıyor, hatta çiftlik gübresi de verildiği yazıyor kaynaklarda.
Ben ilk aşamada baltık torfu karışık çam kabuğu kullandım ama 2 metreden sonra aniden, sebebi bilmiyorum, kök çürüdü.
Allahtan erken farkedip 2-3 boğum içeren çeliklere böldüm ki bazıları bari tutsun. Sphagnum moss vardı, preslenmiş onu şişirip kullandım.
İşe de yaradı, hepsi tuttu.
Bu daha yeni, toparlamasını bekliyorum. Sonra 2 adet çelik alıp onu rahat bırakacağım.
Doku_Kültürcü
16-07-2019, 15:11
Maşallah, dikkatinizden birşey kaçmıyor :)
Bu insanlar ne kullandı bilmiyorum.
Bilirsiniz bu aslında başka ortamlarda bir tarla bitkisi deyim yerinde mi bilmiyorum:confused: Ortamda ne varsa kullanıyor, hatta çiftlik gübresi de verildiği yazıyor kaynaklarda.
Ben ilk aşamada baltık torfu karışık çam kabuğu kullandım ama 2 metreden sonra aniden, sebebi bilmiyorum, kök çürüdü.
Allahtan erken farkedip 2-3 boğum içeren çeliklere böldüm ki bazıları bari tutsun. Sphagnum moss vardı, preslenmiş onu şişirip kullandım.
İşe de yaradı, hepsi tuttu.
Bu daha yeni, toparlamasını bekliyorum. Sonra 2 adet çelik alıp onu rahat bırakacağım.
Yaklaşık olarak iki yıl önce Fransa'nın Reunion Adasından vanilya çelikleri aldım. 35-40 cm uzunluktaydılar. Posta ile geldi. Kestim, böldüm, hormonlayıp perlit içerisine diktim. Bir kısmını da doku kültürüne aldım. Doku kültürüne aldıklarım hiç yaşamadı, hepsi enfeksiyondan öldü. Uyguladığım antibiyotik bile fayda etmedi. Çeliklerde işe, köklendiler, sürgün verdiler veeee hepsi çürüdü. Uyguladığım hiçbir ilaç fayda etmedi. Rahat durmadım, gittim Avustralya'dan, doku kültüründe steril deney tüpü içerisinde vanilya aldım. Sorun çıkarmadılar. Büyüyen bitkilerden bir tanesini saksıya çıkardım, perlit-vermikulit karışımına diktim. Benim vanilya maceram bu kadar.
Sphagnum moss sihirli bir şey.
Antibiyotik çağından önce ruslar onu savaş yaralarının pansumanında kullanmışlar. Mikrop uremesini baskılaması muhtemel.
Şu aralar eBay Türkiyeye kapandığı için temin etme konusunda sıkıntım var. Sphagnum moss stoklarım da tükendi.
Canlı Sphagnum satan birilerini araştırıyorum.
Vanilla ve diğer tüm bitkiler bu ortamda sorunsuz kökleniyor.
Birileri böyle oldu, diğerlerini kağıt bardağa dikme gafletinde bulunmuşum.
Nemli ortamda küflendi ve çürüdüler.
Bitki değil bardaklar.
Bitkileri kurtardım ama bu kadar iyi durumda değiller.
698461
Göz bebeğim :)
Inşallah onlarda kısa zamanda toparlarlar
Merhabalar ben bitki bakmayı çok seven bir lise öğrencisiyim. Vanilya bitkisi çok hoşuma gitti. İnternet te bayağı aradım fakat bulamadım. Biliyorum Çelik vermeyi istemiyorsunuz ama acaba benim sizden çelik satın alma gibi bir şansım olabilir mi? veya beni nereden vanilya alabileceğim ile ilgili yönlendirebilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim.
tropikalist
24-10-2019, 19:33
Merhabalar ben bitki bakmayı çok seven bir lise öğrencisiyim. Vanilya bitkisi çok hoşuma gitti. İnternet te bayağı aradım fakat bulamadım. Biliyorum Çelik vermeyi istemiyorsunuz ama acaba benim sizden çelik satın alma gibi bir şansım olabilir mi? veya beni nereden vanilya alabileceğim ile ilgili yönlendirebilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim.
merhaba BERK s. bende senin gibiyim (ama ortaokul) ben sn. jezebel'den istedim ama nedense çelik vermek istemedi, sn. doku kültürcü'nün dediğine göre istersen İnternette tüpler içerisinde vanilya dokuları satılıyor ama biraz pahalı bir yöntem , **** bazı seralarda satılıyor ama ben seralardan alışveriş yapmadığım için bilemiyorum , bir farklı yol ise internette vanilya tohumları satılıyor ama pek güvenli bir yöntem olduğunu sanmıyorum , son olarak almanya'da tanıdığın **** bir arkadaşın gidip geliyorsa orada fide halinde satılıyor ben bu sene bulamadım ama yılmak yok umarım yazdıklarım sayesinde bir fidan bulup benle paylaşabilirsiniz
Doku_Kültürcü
24-10-2019, 20:47
merhaba BERK s. bende senin gibiyim (ama ortaokul) ben sn. jezebel'den istedim ama nedense çelik vermek istemedi, sn. doku kültürcü'nün dediğine göre istersen İnternette tüpler içerisinde vanilya dokuları satılıyor ama biraz pahalı bir yöntem , **** bazı seralarda satılıyor ama ben seralardan alışveriş yapmadığım için bilemiyorum , bir farklı yol ise internette vanilya tohumları satılıyor ama pek güvenli bir yöntem olduğunu sanmıyorum , son olarak almanya'da tanıdığın **** bir arkadaşın gidip geliyorsa orada fide halinde satılıyor ben bu sene bulamadım ama yılmak yok umarım yazdıklarım sayesinde bir fidan bulup benle paylaşabilirsiniz
Vanilya tohumu, diğer orkide tohumlarından farklıdır ve çok kısa ömürlüdür. Buna ilave olarak, internette satılan Vanilya tohumları fermente edilmiştir (vanilya aroması bu şekilde oluşur) ve canlı değildir.
tropikalist
24-10-2019, 20:55
hayır ben internette taze tohumlar buldum ama dediğiniz gibi kısa ömürlü olduğu için büyük ihtimalle çimlenme gerçekleşmez
Doku_Kültürcü
24-10-2019, 21:08
Sayın Berk S. ve Sayın Tropikalist,
2017 yılında, Burleigh Park Orchid Nursery - Avustralya'dan steril deney tüpü içerisinde canlı Vanilya bitkisi aldım. Oldukça küçüktüler. Vanilyayı çoğalttım (fazla değil). Eğer, okul adreslerinizi ve sınıf öğretmenlerinizin isimlerini bildirirseniz, sizlere öğretmenleriniz üzerinden Vanilya fidesi gönderebilirim.
tropikalist
25-10-2019, 07:27
Tamam teşekkürler akşam size yazacağım ve fide boyutu ne kadar acaba
Doku_Kültürcü
25-10-2019, 18:01
Tamam teşekkürler akşam size yazacağım ve fide boyutu ne kadar acaba
Vanilya, steril doku kültürü ortamında, yaklaşık 5-17cm uzunlukta sürgünlerden ibaret.
tropikalist
25-10-2019, 19:38
peki ben bunları aldığımda nasıl toprağa geçireceğim ve bunları hangi kargo ile babama sordumda bunları sor ona göre dedi
Doku_Kültürcü
26-10-2019, 12:00
peki ben bunları aldığımda nasıl toprağa geçireceğim ve bunları hangi kargo ile babama sordumda bunları sor ona göre dedi
700092
Size göndereceğim kavanoz bu.
En iyisi, babanızın iş adresine göndereyim. Adresi bildirin. Yurtiçi Kargo ile göndereceğim. Dikim için bir miktar vermikulit gönderirim. Kavanoz elinize geçtiğinde, üzerindeki plastik örtüyü kesip açın. İçerisine oda sıcaklığında su doldurun ve temiz bir kevgirin içerisine döküp bitkileri üzerinde bulundukları aktif kömür + pamuk desteğinden kurtarın. Kökler gevrek olur zorlamadan yapın. Bir saksının içerisine bir miktar vermikulit dökün, bitkinin köklerini yerleştirin. Sonra saksının tamamını doldurun (bitkiyi gömmeyin, sadece kök ve bir miktar gövde kısmı vermikulit içerisine girsin). Gübreleme ve sulama için, Sayın Jezebel'e sorun. Vanilya konusunda iyi bir bilgi birikimi var.
tropikalist
31-10-2019, 06:29
Arkadaşlar sn doku_kültürcü den fidelerim geldi ama nasıl gübreleme yapmam gerekiyor acaba toprak yapısı nasıl olması lazım haftasonuna kadar süremiz var o yüzden cevaplarınızı esirgemeyin:D
Benden yanıt bekleniyor sanırım.
Bu konuda literatürde bulduklarım bu başlığın #48 nolu mesajında.
Kendimin yaptıklarına gelince, baltık torfu / orkide harcı 1/1 oranında çok iyidi ta ki üçüncü metreye varınca kök çürüdü.
Şimdi hepsi halis mulis sphagnum moos da dikili.
Her sulamada orkide gübresi veriyorum, bir litreye bir kapak. 30 dk bekletip süzdürüp yana alıyorum.
O litratürde yazanları denemeye korkuyorum valla.
Ama bitki çok, bir kısmını belki kumlu toprakta kim bilir denerim.
O an şuan değil, başka işlerim ön planda.
Sphagnum Türkiyede farklı sitelerde satılıyor.
Uluslarası takılan dost ve akrabalardan nazınız geçen kimse varsa alıp yurtdışı adresine göndertip getirmesini rica edebilirsiniz. Kimse sizin için site site, sokak sokak sphagnum aramaz.
O kadar büyük hatır yok yani ;)
tropikalist
31-10-2019, 17:27
peki her kara yosunu kullanılabilir mi bizim evin orada bu aylardo aşırı fazla kara yosunu oluyorda eğer olursa yapayım
peki her kara yosunu kullanılabilir mi bizim evin orada bu aylardo aşırı fazla kara yosunu oluyorda eğer olursa yapayım
Bunun yerine orkide harcı alın , güzelce yıkayın tozu gitsin.
Gözden çıkardığınız bir tencere varsa 30 dk. kaynatın.
Soğuduğu zaman bitkinizi o harca geçirin.
Gübreleme her sulamada çünkü bu orkide diğerlerine nazaran çok büyüyen bir tür ve çok besine ihtiyaç duyuyor.
tropikalist
01-11-2019, 17:29
belli bir süre mi kullanabilirm bu toprak harcını yani dediğinize göre orkideniz aniden çürümeye başlamış ben birkaç deney yapıp ona göre bakarım teşekkürler
Doku_Kültürcü
01-11-2019, 18:32
belli bir süre mi kullanabilirm bu toprak harcını yani dediğinize göre orkideniz aniden çürümeye başlamış ben birkaç deney yapıp ona göre bakarım teşekkürler
Bitkiyi diktiğiniz saksıya bir etiket yerleştirin. Diktiğiniz tarihi yazın. Her iki yılda bir defa saksı harcını değiştirin. Bu iki sene, ağaç kabuğu ağırlıklı harcın parçalanıp küf gelişiminin başlaması için gerekli zaman aralığıdır. Gelişen küf, belirli bir yoğunluğa ulaştığında bitkiyi de öldürür.
Perlit, vermikulit gibi organik madde içermeyen yetiştirme ortamına dikim yaparsanız, küf gelişimi için bir ortam oluşmayacaktır.
tropikalist
01-11-2019, 19:01
yani ben vermikülit ve perlit katmayayım mı biraz yoğunum beynim almadı
Doku_Kültürcü
01-11-2019, 20:10
yani ben vermikülit ve perlit katmayayım mı biraz yoğunum beynim almadı
Ağaç kabuğu (orkide harcı) iri parçalardan oluşur ve oldukça havadar bir ortam sağlar. İri perlit ve iri vermikulitte bol gözeneklidir ve bitkinin köklerine hava temin eder. Perlit ve vermikulit bozulmaz, bakteri ve küf tarafından parçalanmaz
Dolayısıyla, bitki için bir tehlike oluşturmazlar. Sadece vermikulit ve perlit
(veya bu ikisinin karışımı) içerisine diktiğinizde endişelenmeniz gerekmez, bozulma olasılıkları yoktur. Sulamayı ve gübrelemeyi unutmayın. Gübreleme yapmadan önce saksıdan 1-2litre memba suyu geçirin. Bu işlem, bir önceki gübrelemeden harç içerisinde kalan gübre artıklarının uzaklaştırılması için yapılır. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre çözeltisini saksıya verin. Saksıdan fazla sıvının akmasını sağlayın. Kolay gelsin.
Arkadaşa katılıyorum, lakin bu ikisini ( perlit ve vermikulit ) de yıkayıp tozdan arındırmak lazım.
Özellikle perlit tozuna dikkat edin, nefes yoluyla alınması tehlikeli.
Mutlaka maske takın ve süzgeçe boşaltarak birkaç su yıkayın.
Küçük taneli higroton da çok iyi iş görür.
Türkiyede satılanın tane boyutu değişken, alıp küçükleri içinden ayıklayabilirsiniz.
Bunların hepsini farklı bitkiler için yaptım.
Size kolay gelsin.
tropikalist
03-11-2019, 07:36
Arkadaşlar dün doku kültüründen çıkardığım.vanilyada yaprakları buruşmaya başladı acaba daha ilk defa havayla buluştuğu içim mi toplar mı
İlk defa resim yüklemeyi denedim umarım olmuştur
tropikalist
03-11-2019, 07:46
Devamı
tropikalist
03-11-2019, 10:56
galiba bu konu hallında bilgisi olan yok
galiba bu konu hallında bilgisi olan yok
Doğru bildin.
Benimkiler saksıda geldi o bakımdan fikrim yok.
Sadece çok acele ediyorsun gibi geldi.
İzin ver şoku atlatsınlar.
Anne rahminden çıkmış bebek gibi düşün.
Korkuyorsan sera ortamı sağla, küvöz gibi.
Ama bunu atlatacaklar, biraz rahatla .
tropikalist
03-11-2019, 14:02
tamam teşekkürler pek toprağını tutturamadım gibi hissediyorum da yeni sürgünleri de solmuş o yüzden biraz korktum
siflera12
13-11-2019, 07:20
benim vanilya orkidemde çok güzel oldu yerini sevdi [emoji4]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191113/75b983eb35fcbe45eed65c84bfb91b63.jpg
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
tropikalist
14-11-2019, 06:30
Benimkiler olduğu gibi duruyor yani kök veriyo diye yorumluyorum
Saksı değişimi oldu, iyi gidiyor şimdilik
701029
Orkide harcı hazır ettim ve geçirdim.
siflera12
20-11-2019, 19:25
Saksı değişimi oldu, iyi gidiyor şimdilik
701029
Orkide harcı hazır ettim ve geçirdim.MaaşAllah ,çok güzel olmuş [emoji4]
tropikalist
20-11-2019, 20:13
benimkilerde pek bir gelişme yok seradan çıkardım 4 gündür alt yapraklarında hiç buruşukluk yok hatta daha canlı görünüyorlar yaklaşık 20 kökten 6-7 kök anca... galiba çoğunu kaybedeceğim ama bir kök tutsa ona bile razıyım. şimdi
buralar biraz soğumaya başladı kaç derecede bulundurmalıyım birde kuru maya ile besin takviyesi yapayım mı?
acemiyim birkaç ay böyle şimdiden özür dilerim :D
siflera12
20-11-2019, 20:15
benimkilerde pek bir gelişme yok seradan çıkardım 4 gündür alt yapraklarında hiç buruşukluk yok hatta daha canlı görünüyorlar yaklaşık 20 kökten 6-7 kök anca... galiba çoğunu kaybedeceğim ama bir kök tutsa ona bile razıyım. şimdi
buralar biraz soğumaya başladı kaç derecede bulundurmalıyım birde kuru maya ile besin takviyesi yapayım mı?
acemiyim birkaç ay böyle şimdiden özür dilerim :DMutlaka sıcak bir ortamda tutun ( 20-25 derecelerde )
tropikalist
27-03-2020, 16:52
Merhaba arkadaşlar sn Doku_kültürcüden tutmuş bir fide aldım şimdi bakımını nasıl yapmalıyım acaba fotoğrafını atacağım bu miniğin büyümesini paylaşacağım eğer büyürse
Tavsiyelerinizi bekliyorum
tropikalist
05-05-2020, 15:41
merhaba arkadaşlar sayın doku_kültürcü'den aldığım tutmuş vanilya fideleri daha hiç gelişme göstermedi yaklaşık 1.5-2 ay oldu acaba besini mi yok diye besin aldım bir hafta önce verdim normalde yavaş büyüyen bir bitki mi acaba yoksa benimkiler mi anormal
cevaplarınızı bekliyorum...
iyi günler
Kalkuluskaktus
09-05-2020, 16:45
yazılanları okuyunca resmen şok oldum vanilya bitkisi ulaşılabilir bişeymiş.o koku için resmen çıldırıyorum vanilya çubuğu alınca saatlerce kokluyorum.yalancı vanilya çiçeğinin tohumumnu aldım ektim onun bakımına bakıyım derken buna denk geldim.allah aşkına elinde olan bana da versin ücreti neyse öderim..çiçeksiz hali bile güzelmiş aynı hoya gibi
tropikalist
09-05-2020, 17:03
Derdime derman olacak bir kimse yok mu?:(
Doku_Kültürcü
09-05-2020, 19:26
Derdime derman olacak bir kimse yok mu?:(
Üç çeşit fotosentez türü var: C3, C4 ve CAM(crassulucean acid metabolism). Bu isimlendirme fotosentez sırasında ilk oluşan bileşikteki karbon sayısını gösterir: C3: 3 karbon, C4= 4 karbon. CAM, aslında yaprakları kalın, etli bitkilerin (kaktüsgiller) fotosentez yoludur. Verimlilik sıralaması C4>C3>CAM. Bu fotosentez en verimsiz fotosentez türü olmasına karşın, bitkiler karbondioksidi gece saatlerinde bünyesine alır vokuol denilen hücre içi organellerde organik asit şeklinde depolarlar. Gündüz ışık koşullarında da bu organik asitten şeker sentezlerler.
Vanilya bitkisi de CAM türü fotosentez yapar ve bundan dolayı da yavaş gelişir. Sabırlı olmanız gerekiyor. Bitkiyi az ışık alan bir yere koymanız öneriliyor. Beyaz renkli perde arkasına konabilir. Orkide internet ansiklopedisi vanilya sayfası: IOSPE PHOTOS (http://www.orchidspecies.com/vanplanifolia.htm)
Kalkuluskaktus
09-05-2020, 20:35
Sevfili doku_kültürcü acaba bana da yardımcı olabilmeniz mümkün mü?..bana whatsapptan 5428230636 veya maille pisigor@hotmail.com ulaşabilirsiniz..
Doku_Kültürcü
09-05-2020, 21:44
Sevfili doku_kültürcü acaba bana da yardımcı olabilmeniz mümkün mü?..��bana whatsapptan 5428230636 veya maille pisigor@hotmail.com ulaşabilirsiniz..
Sayın Kalkuluskaktus,
Elimde gönderilebilecek büyüklükte vanilya yok. İzmir'de hava sıcaklığı yükselmeye başladı. Bitkinin sıcaklık nedeniyle kargoda ölmesi söz konusu. Bu nedenle sonbaharı beklemek gerekiyor. Eylül ayında tekrar hatırlatın.
Vanilya, 8-9 metre boya ulaştığında çiçeklenir. Bu nedenle vanilya çubuğu üretmeyi düşünüyorsanız, bundan vazgeçin: http://www.orchidseed.com/html/vanilla.html
Kalkuluskaktus
09-05-2020, 21:49
Mutlaka hatırlatıcam :D görüşmek üzere hoşçakalın
Erdem 01
13-05-2020, 09:41
Belgeselde izlediğim kadarıyla vanilya çubuğu üretimi çok zor. Olgunlaşınca yeşilken koparıp işletmeye satıyorlar. Yeşilken hiçbir tadı kokusu olmuyormuş. Burada çubuklar sandıklara yatırılıp diziliyor. Sandıklar fırına yerleştiriliyor. Sandık üzeri nem için ıslak çuvallar ile kaplanıyor. 60 derecede fırınlanıyor. Fırından çıkınca aylarca güneşte bırakılıyor. Gündüz güneşe seriyor akşam yeniden topluyorlar. 5 ay kadar sürüyor diye hatırlıyorum. Bu yöntemle bildiğimiz vanilya tad ve kokusu olan çubuklar oluşuyor.
Kalkuluskaktus
15-09-2020, 16:18
Sayın Kalkuluskaktus,
Elimde gönderilebilecek büyüklükte vanilya yok. İzmir'de hava sıcaklığı yükselmeye başladı. Bitkinin sıcaklık nedeniyle kargoda ölmesi söz konusu. Bu nedenle sonbaharı beklemek gerekiyor. Eylül ayında tekrar hatırlatın.
Vanilya, 8-9 metre boya ulaştığında çiçeklenir. Bu nedenle vanilya çubuğu üretmeyi düşünüyorsanız, bundan vazgeçin: Vanilla (http://www.orchidseed.com/html/vanilla.html)
Merhaba:rolleyes: eylülde hatırlat demiştiniz.şimdi mümkün mü acaba
tropikalist
15-09-2020, 17:24
valla çok zor deneyin ama benimki geçen hafta öldü:mad:
emin değilim bendeki hiçbir şey yapmadan besinini verdim suladım nemlendirdim ama nafile ben vazgeçtim çok sağ olun Doku Kültürcü bu iyiliğinizi asla unutmayacağım
eğer daha tecrübe edinirsem yine denerim :p ama şimdilik o tecrübe yok galiba biraz test yaparım sonra bakarız;)
iyi günler
Doku_Kültürcü
15-09-2020, 19:25
Sayın Kalkuluskaktus,
İsim ve adres bilgilerinizi mesaj olarak gönderin. Birkaç kişiye daha fide sözüm var. Bir kişi dışında, kimse posta adresini vermiş değil. Covid-19 nedeniyle, riski azaltmak amaçlı, hepinize tek bir seferde kargo göndermek istiyorum. Bu nedenle adres bilgilerinizi ne kadar çabuk gönderirseniz fideler o denli elinize çabuk ulaşır.
Doku_Kültürcü
15-09-2020, 19:43
valla çok zor deneyin ama benimki geçen hafta öldü:mad:
emin değilim bendeki hiçbir şey yapmadan besinini verdim suladım nemlendirdim ama nafile ben vazgeçtim çok sağ olun Doku Kültürcü bu iyiliğinizi asla unutmayacağım
eğer daha tecrübe edinirsem yine denerim :p ama şimdilik o tecrübe yok galiba biraz test yaparım sonra bakarız;)
iyi günler
Sayın tropikalist, Vanilya bitkisinin öldüğüne üzüldüm. Oysa ki, tutmuş bitkiydi (doku kültürü ortamından dış ortama geçireli bir yıldan fazla olmuştu).
Şu hataları yapmış olabilirsin:
1. Musluk suyu vermiş olabilirsin. Musluk suyunda ciddi miktarda kalsiyum ve magnezyum bileşikleri bulunur ve bunlar saksı harcında birikme yapar, bitkinin kökleri bu birikime dayanamaz ve ölür.
2. Gübre çözeltisini musluk suyu ile hazırlamış olabilirsin. Bu, fazladan iyon ilavesi anlamına gelir. Kökler, oluşan ozmotik basınca dayanamayabilir.
3. Gübreleme yaptıktan bir ay sonra ikinci gübreleme yapmadan önce saksı harcı içinden 2-3 litre memba suyu geçirip, saksı harcı içerisinde kalan gübre artıklarını uzaklaştırman gerekir. Bunu yapmadığın zaman biriken gübreden dolayı kökler ölür.
4. Memba suyu kullanmış olabilirsin ama etiketteki analiz raporuna bakmamış olabilirsin ve kullandığın su florür içeriyor olabilir. Orkide türleri florürden hiç hoşlanmaz, florür orkideleri öldürür.
tropikalist
15-09-2020, 21:16
Sayın tropikalist, Vanilya bitkisinin öldüğüne üzüldüm. Oysa ki, tutmuş bitkiydi (doku kültürü ortamından dış ortama geçireli bir yıldan fazla olmuştu).
Şu hataları yapmış olabilirsin:
1. Musluk suyu vermiş olabilirsin. Musluk suyunda ciddi miktarda kalsiyum ve magnezyum bileşikleri bulunur ve bunlar saksı harcında birikme yapar, bitkinin kökleri bu birikime dayanamaz ve ölür.
2. Gübre çözeltisini musluk suyu ile hazırlamış olabilirsin. Bu, fazladan iyon ilavesi anlamına gelir. Kökler, oluşan ozmotik basınca dayanamayabilir.
3. Gübreleme yaptıktan bir ay sonra ikinci gübreleme yapmadan önce saksı harcı içinden 2-3 litre memba suyu geçirip, saksı harcı içerisinde kalan gübre artıklarını uzaklaştırman gerekir. Bunu yapmadığın zaman biriken gübreden dolayı kökler ölür.
4. Memba suyu kullanmış olabilirsin ama etiketteki analiz raporuna bakmamış olabilirsin ve kullandığın su florür içeriyor olabilir. Orkide türleri florürden hiç hoşlanmaz, florür orkideleri öldürür.
Bunların hepsine de uydum aslında anlamadım ama bizim evde orkide yetiştiremiyorum bişey var yetişmiyor belki bu da ondan olmuş olabilir nasıl olsa Orkide türü ben bir kaç tane orkide denerim uygun yeri bulursam belki yine denerim
Gerçekten çok teşekkürler sayın doku kültürcü siz gerçek bir dostsunuz :D
Sizinle tanışmak benim için onurdur resmen
İyi akşamlar dilerim
safaguclu
17-09-2020, 12:23
Mümkünse ben de talibim.
Teşekkürler
Sayın Kalkuluskaktus,
İsim ve adres bilgilerinizi mesaj olarak gönderin. Birkaç kişiye daha fide sözüm var. Bir kişi dışında, kimse posta adresini vermiş değil. Covid-19 nedeniyle, riski azaltmak amaçlı, hepinize tek bir seferde kargo göndermek istiyorum. Bu nedenle adres bilgilerinizi ne kadar çabuk gönderirseniz fideler o denli elinize çabuk ulaşır.
Kalkuluskaktus
17-09-2020, 12:40
Sayın Kalkuluskaktus,
çok teşekkür ederim size.uzun bi zamandır bişeye bu kadar heyecanlanmamıştım.adresim (****).gözüm gibi bakacağıma emin olabilirsiniz <3
tropikalist
17-09-2020, 14:28
çok teşekkür ederim size.uzun bi zamandır bişeye bu kadar heyecanlanmamıştım.adresim kabakça mah yavuz selim cad lila çıkması no5/1 çatalca istanbul tel 5428230636 betül uslu.gözüm gibi bakacağıma emin olabilirsiniz <3
umarım sizinki güzel gelişir de sonu benimki gibi olmaz ama adresinizi özel mesajlardan da atabilirdiniz;) gelişmeleri atmanızı isteyeceğim bizim evde yetişmiyor en azından olanlarla kendimizi teselli edelim;)
Kalkuluskaktus
18-09-2020, 11:31
umarım sizinki güzel gelişir de sonu benimki gibi olmaz ama adresinizi özel mesajlardan da atabilirdiniz;) gelişmeleri atmanızı isteyeceğim bizim evde yetişmiyor en azından olanlarla kendimizi teselli edelim;)
İnşallah öyle olur da ben de çoğaltır size veririm bi gün ;) özel mesaj atmayı bulamadım ama sorun değil isteyen buyursun gelsin çay ikram ediyim :D yine de unutmazsam silerim sonra
tropikalist
18-09-2020, 13:02
İnşallah öyle olur da ben de çoğaltır size veririm bi gün ;) özel mesaj atmayı bulamadım ama sorun değil isteyen buyursun gelsin çay ikram ediyim :D yine de unutmazsam silerim sonra
İnşallah büyütürsünüz ne diyim ;)
Doku_Kültürcü
01-10-2020, 11:41
yazılanları okuyunca resmen şok oldum vanilya bitkisi ulaşılabilir bişeymiş.o koku için resmen çıldırıyorum vanilya çubuğu alınca saatlerce kokluyorum.yalancı vanilya çiçeğinin tohumumnu aldım ektim onun bakımına bakıyım derken buna denk geldim.allah aşkına elinde olan bana da versin ücreti neyse öderim..çiçeksiz hali bile güzelmiş aynı hoya gibi
Sayın Kalkuluskaktus,
Vanilya bitkisini dün Yurtiçi kargo ile gönderdim. Takip numarası verdiğiniz cep telefonu numarasına gelecektir. Bitkiler, doku kültürü ortamından çıktılar. Bazılarının kökleri yok denecek kadar zayıf. Bu nedenle bitkileri ıslak vermikulit-perlit veya orkide toprağına diktikten sonra fısfıs ile ıslatın ve üzerine şeffaf bir plastik torba geçirin. Torbaya 1-2 adet kurşun kalem kalınlığında delik delin. Her gün bitkileri fısfısla ıslatın. Diktiğiniz gün orkide gübresi ile gübreleyin ve ayda bir defa bunu tekrarlayın. Bir sonraki gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirip saksı harcında bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Bu işlem köklerin yanmasını önler. Sulama işleminde mutlaka florür içermeyen memba suyu kullanın. Florür orkideler için ölümcüldür. Memba suyu şişesinin üzerindeki analiz raporuna bakın.
Kolay gelsin....
Kalkuluskaktus
02-10-2020, 18:28
Sayın Kalkuluskaktus,
Vanilya bitkisini dün Yurtiçi kargo ile gönderdim. Takip numarası verdiğiniz cep telefonu numarasına gelecektir. Bitkiler, doku kültürü ortamından çıktılar. Bazılarının kökleri yok denecek kadar zayıf. Bu nedenle bitkileri ıslak vermikulit-perlit veya orkide toprağına diktikten sonra fısfıs ile ıslatın ve üzerine şeffaf bir plastik torba geçirin. Torbaya 1-2 adet kurşun kalem kalınlığında delik delin. Her gün bitkileri fısfısla ıslatın. Diktiğiniz gün orkide gübresi ile gübreleyin ve ayda bir defa bunu tekrarlayın. Bir sonraki gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirip saksı harcında bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Bu işlem köklerin yanmasını önler. Sulama işleminde mutlaka florür içermeyen memba suyu kullanın. Florür orkideler için ölümcüldür. Memba suyu şişesinin üzerindeki analiz raporuna bakın.
Kolay gelsin....
Size nasıl teşekkür edebilirim inanın ki bilmiyorum.geldi bebeklerim.orkide toprağı ve spagnumlu etobur bitki toprağı karıştırıp ektim.ben bitane bekliyodum 7 tane göndermişsiniz.paketlemesi de hayatımda gördüğüm en özenli kutuydu.durup durup gözlerim yaşarıyo.ciddi şekilde mutlu oldum çok teşekkür ederim.iban rica edebilir miyim numaram var sizde.bi unicorn kadar fantastik ve paha biçilemez bi varlık olduğu için sorsam ayıp olur mu emin olamadığım için ilk mesajınızfan beri yazıp yazıp siliyorum ama kargoyu bile siz ödemişsiniz o yüzden çok rica ediyorum
tropikalist
02-10-2020, 18:53
Size nasıl teşekkür edebilirim inanın ki bilmiyorum.geldi bebeklerim.orkide toprağı ve spagnumlu etobur bitki toprağı karıştırıp ektim.ben bitane bekliyodum 7 tane göndermişsiniz.paketlemesi de hayatımda gördüğüm en özenli kutuydu.durup durup gözlerim yaşarıyo.ciddi şekilde mutlu oldum çok teşekkür ederim.iban rica edebilir miyim numaram var sizde.bi unicorn kadar fantastik ve paha biçilemez bi varlık olduğu için sorsam ayıp olur mu emin olamadığım için ilk mesajınızfan beri yazıp yazıp siliyorum ama kargoyu bile siz ödemişsiniz o yüzden çok rica ediyorum
Hadi bakalım hayırlısı umarım büyütebilirsiniz sonu benimki gibi olmaz büyür inşallah lütfen büyümelerini paylaşın da hevesimiz gitsin ;)
Kalkuluskaktus
02-10-2020, 19:21
Hadi bakalım hayırlısı umarım büyütebilirsiniz sonu benimki gibi olmaz büyür inşallah lütfen büyümelerini paylaşın da hevesimiz gitsin ;)
Hevesinizin gitmesi için yeterli olur mu bilmiyorum ama büyüdükçe memnuniyetle fotoğraf paylaşırım 😊 şimdilik her tarafına delik açtığım plastik bardak ve kesilmiş şişelere ektim ve kardeşimden şeffaf saksı ve daha fazla orkide toprağı istedim gelirken getiricek onlara geçiricem.arada üstlerindeki poşeti kaldırıp kafamdan kalpler çıkarak seyrediyorum :D
Doku_Kültürcü
02-10-2020, 22:11
Vanilya hikayesine nasıl dahil oldum? Doktora tezim orkide doku kültürü üzerinedir. Tezde kullandığım bitkilerin bir kısmını Avustralya Burleigh Park Orchid Nursery'den aldım. Diğer bir kısmını ise Amerika'da bulunan Orchid Seedbank Project'ten aldığım tohumların çimlendirilmesiyle elde ettim. Tohumlar zarf içerisinde sorunsuz elime ulaştı. Canlı bitki alımı için Tarım Bakanlığı Ürün Geliştirme Genel Müdürlüğü'nden izin almam gerekiyormuş. Formaliteleri yerine getirip "vergisiz ithalat" iznini aldım. (Formaliteler her sene değişiyor, o nedenle yeni mevzuat konusunda bir şey bilmiyorum). Avustralya'daki üreticiye bildirdim. Gereken ücreti yatırdım. UPS kargoyla hızlı şekilde elime ulaştı. Mikro bitki boyutundaki bu bitkileri büyüttüm, çoğalttım ve tezimdeki çalışmalarımda kullandım. Tez, sekiz yıl sürdü, 2008 yılında savunmamı yapıp mezun oldum. 2017 yılında vanilya o kadar revaçta idi ki, kendi kendime "bu orkideden edinmeliyim" diye düşündüm. Önce Fransa'nın Reunion Adasından bir vanilya üreticisi buldum. Yaklaşık 100EUR tutan ücreti PTT üzerinden gönderdim. Her biri 30cm olan 9 adet vanilya çeliği dev bir zarf içinde elime ulaştı. Bunların bir kısmını köklendirme hormonuna batırıp ıslak perlit içerisine diktim. Diğer bir kısmını da evimdeki doku kültürü laboratuvarında dezenfekte edip kültüre aldım. İster inanın ister inanmayın, hiç bir tanesi yaşamadı. Çeliklerden bir tanesi köklendi ama sonrasında gelişen enfeksiyondan o da nasibini alıp öldü. Başarı oranı %'de 0. daha önce çok kirli bitki dokularıyla çalışmıştım %1'lik bir başarıyı yakalamıştım ama bu sefer olmadı. Sonra, Avustralya'daki üretici aklıma geldi. Steril deney tüpü içerisinde mikro bitki boyutunda vanilya bitkisini buradan aldım. Üretici, uzun bir gümrük beyanı yazmış zarfın üzerine, Gılgamış Destanı gibi. Sorun çıkmadan elime ulaştı. Çoğalttım, bir kısmını büyüttüm. 2018 yılında, internet üzerinde dolaşırken Türkiye'de bir üreticinin vanilya fidesi sattığını gördüm. Fiyat aşırı yüksekti. Sonra, bu formda vanilya ile ilgilenen insanları tanıdım. Bir kısmı öğrenciydi. Siz ve daha önce fide gönderdiğim sayın tropikalist dahil dört kişiye vanilya fidesi gönderdim. Sayın Berk S. ve Sayın dtekin tam isim ve adres talebime yanıt vermediler. Özel mesaj gönderdim hala dönüş olmadı. Söz verdiğim zaman sözümde durmak isterim.
Kimseden ücret talebim olmadı. Elinize ulaşan fideler doku kültürü ortamından yeni çıktılar. Bu şu demek; her şeyin optimum düzeyde olduğu bir ortamdan çıktılar. Nispeten kuru olan havaya oldukça hassas durumdalar. Tutma oranları yeterli nemi sağlayamazsanız oldukça düşük. Sayın tropikalist'in durumunda olduğu gibi tutmuş, pişkinleşmiş bir fidede bile başarısızlık söz konusu. Açıkçası karizmayı çizmek istemem, o nedenle fide gönderdiğim kimseden bir ücret talebim olmadı.
Tutma oranınızı artırmak için, bir adet plastik bir kutu alın. Renklendirilmemiş olsun. https://www.ikea.com.tr/urun-katalogu/ev-duzenleme/kutular-ve-sepetler/kutular/79850875/samla-kapakli-kutu.aspx
Bitkileri bu kutunun içerisine koyun. Sonra, bir adette 2-15 watt'lık ultrasonik bir oda nemlendiricisi alın. https://urun.n11.com/hava-nemlendirici/led-isikli-400ml-su-hazneli-hava-nemlendirici-buhar-makinasi-P211354745 Bu cihazı da su tankıyla beraber kutunun içerisine yerleştirin. Buna güç sağlamak için telefon şarj adaptörü ve bu adaptörü takacağınız, sistemi zaman zaman çalıştıracak mekanik bir timer alın. https://www.koctas.com.tr/mekanik-timer-mini/p/2000013752
Her iki saatte 15 dakika nemlendirme yapacak şekilde sistemi ayarlayın.
Kutuyu, ışık alan ama doğrudan güneş almayan bir mekana yerleştirin. Kutu kapağını, kutuyu tam örtMEyecek şekilde yerleştirin, hava akışı olsun (yaklaşık serçe parmağı genişlikte). Yeni sürgün ve yapraklar verince kapağın açıklık miktarını artırın. En sonunda dış ortama çıkartın. Bu işlem 6-7 ay alabilir, sabırlı olun.
Güle güle büyütün....
Kolay gelsin....
tropikalist
02-10-2020, 22:20
Vanilya hikayesine nasıl dahil oldum? Doktora tezim orkide doku kültürü üzerinedir. Tezde kullandığım bitkilerin bir kısmını Avustralya Burleigh Park Orchid Nursery'den aldım. Diğer bir kısmını ise Amerika'da bulunan Orchid Seedbank Project'ten aldığım tohumların çimlendirilmesiyle elde ettim. Tohumlar zarf içerisinde sorunsuz elime ulaştı. Canlı bitki alımı için Tarım Bakanlığı Ürün Geliştirme Genel Müdürlüğü'nden izin almam gerekiyormuş. Formaliteleri yerine getirip "vergisiz ithalat" iznini aldım. (Formaliteler her sene değişiyor, o nedenle yeni mevzuat konusunda bir şey bilmiyorum). Avustralya'daki üreticiye bildirdim. Gereken ücreti yatırdım. UPS kargoyla hızlı şekilde elime ulaştı. Mikro bitki boyutundaki bu bitkileri büyüttüm, çoğalttım ve tezimdeki çalışmalarımda kullandım. Tez, sekiz yıl sürdü, 2008 yılında savunmamı yapıp mezun oldum. 2017 yılında vanilya o kadar revaçta idi ki, kendi kendime "bu orkideden edinmeliyim" diye düşündüm. Önce Fransa'nın Reunion Adasından bir vanilya üreticisi buldum. Yaklaşık 100EUR tutan ücreti PTT üzerinden gönderdim. Her biri 30cm olan 9 adet vanilya çeliği dev bir zarf içinde elime ulaştı. Bunların bir kısmını köklendirme hormonuna batırıp ıslak perlit içerisine diktim. Diğer bir kısmını da evimdeki doku kültürü laboratuvarında dezenfekte edip kültüre aldım. İster inanın ister inanmayın, hiç bir tanesi yaşamadı. Çeliklerden bir tanesi köklendi ama sonrasında gelişen enfeksiyondan o da nasibini alıp öldü. Başarı oranı %'de 0. daha önce çok kirli bitki dokularıyla çalışmıştım %1'lik bir başarıyı yakalamıştım ama bu sefer olmadı. Sonra, Avustralya'daki üretici aklıma geldi. Steril deney tüpü içerisinde mikro bitki boyutunda vanilya bitkisini buradan aldım. Üretici, uzun bir gümrük beyanı yazmış zarfın üzerine, Gılgamış Destanı gibi. Sorun çıkmadan elime ulaştı. Çoğalttım, bir kısmını büyüttüm. 2018 yılında, internet üzerinde dolaşırken Türkiye'de bir üreticinin vanilya fidesi sattığını gördüm. Fiyat aşırı yüksekti. Sonra, bu formda vanilya ile ilgilenen insanları tanıdım. Bir kısmı öğrenciydi. Siz ve daha önce fide gönderdiğim sayın tropikalist dahil dört kişiye vanilya fidesi gönderdim. Sayın Berk S. ve Sayın dtekin tam isim ve adres talebime yanıt vermediler. Özel mesaj gönderdim hala dönüş olmadı. Söz verdiğim zaman sözümde durmak isterim.
Kimseden ücret talebim olmadı. Elinize ulaşan fideler doku kültürü ortamından yeni çıktılar. Bu şu demek; her şeyin optimum düzeyde olduğu bir ortamdan çıktılar. Nispeten kuru olan havaya oldukça hassas durumdalar. Tutma oranları yeterli nemi sağlayamazsanız oldukça düşük. Sayın tropikalist'in durumunda olduğu gibi tutmuş, pişkinleşmiş bir fidede bile başarısızlık söz konusu. Açıkçası karizmayı çizmek istemem, o nedenle fide gönderdiğim kimseden bir ücret talebim olmadı.
Tutma oranınızı artırmak için, bir adet plastik bir kutu alın. Renklendirilmemiş olsun. https://www.ikea.com.tr/urun-katalogu/ev-duzenleme/kutular-ve-sepetler/kutular/79850875/samla-kapakli-kutu.aspx
Bitkileri bu kutunun içerisine koyun. Sonra, bir adette 2-15 watt'lık ultrasonik bir oda nemlendiricisi alın. https://urun.n11.com/hava-nemlendirici/led-isikli-400ml-su-hazneli-hava-nemlendirici-buhar-makinasi-P211354745 Bu cihazı da su tankıyla beraber kutunun içerisine yerleştirin. Buna güç sağlamak için telefon şarj adaptörü ve bu adaptörü takacağınız, sistemi zaman zaman çalıştıracak mekanik bir timer alın. https://www.koctas.com.tr/mekanik-timer-mini/p/2000013752
Kutuyu, ışık alan ama doğrudan güneş almayan bir mekana yerleştirin. Kutu kapağını, kutuyu tam örtMEyecek şekilde yerleştirin, hava akışı olsun (yaklaşık serçe parmağı genişlikte). Yeni sürgün ve yapraklar verince kapağın açıklık miktarını artırın. En sonunda dış ortama çıkartın. Bu işlem 6-7 ay alabilir, sabırlı olun.
Güle güle büyütün....
Kolay gelsin....
sayın doku_kültürcü ben neden tutturamadığımı hala anlayamadım ama iki etken olduğunu düşünüyorum ama emin değilim lütfen cevaplayın ilk olarak orkide türleri sanırım sabah güneşinden hoşlanırlarmış bizim ev sabah güneşini almıyor belki bu bir etken olmuş olabilir veya Kahramanmaraş'ın nem oranı düşük geliyor olabilir tabi başka etkenlerde olabilir ama emin değilim
Doku_Kültürcü
02-10-2020, 22:52
sayın doku_kültürcü ben neden tutturamadığımı hala anlayamadım ama iki etken olduğunu düşünüyorum ama emin değilim lütfen cevaplayın ilk olarak orkide türleri sanırım sabah güneşinden hoşlanırlarmış bizim ev sabah güneşini almıyor belki bu bir etken olmuş olabilir veya Kahramanmaraş'ın nem oranı düşük geliyor olabilir tabi başka etkenlerde olabilir ama emin değilim
Orkideler, güneşten hoşlanmazlar. Doğrudan gelen güneş ışığı bitkinin yapraklarını yakar. Vanilyayı pencere yakınına koyuyorsanız, pencereye güneşi kısmen kesecek beyaz renkte bir kağıt yapıştırın veya beyaz renkli bir perde ile engelleyin. Nem önemli nokta. Bitki yapraklarında kontrollü gözenekler bulunur Bunlara stoma denir. Doku kültürü koşullarında gelişen bitkilerin yapraklarında stoma sayısı dış ortamda gelişene göre oldukça düşüktür. Bitki yaprak yüzeyindeki (normale göre çok ince olan) mumsu tabaka üzerinden nem kaybeder. Kök sistemi bu nem kaybını geri kazandıracak derecede güçlü olmadığı için bitki pörsür. İleri durumda ise kurur. İkinci gönderdiğim bitkiler pişkinleşmişti. En azından uç kısma yakın 2-3 yaprak dış ortamda meydana gelmişti. Ama nemlendirmede başarılı olamamışsın gibi gözüküyor. Seneye, mart-nisan gibi bir kez daha gönderirim.
Kalkuluskaktus
03-10-2020, 19:04
Güle güle büyütün....
Kolay gelsin....
Tekrar teşekkür ederim en kısa zamanda dediğiniz şeyleri yapıcam.şu an kışlık eve geçene kadar asıl endişem soğuk.dün gece kalkıp yakınına sıcak su torbası koydu bu gece de koyucam, bikaç güne taşınırız zaten.türkiyede sizin gibi tutkuyla bilimsel çalışmalar yapan kişiler olduğunu görmek beni ayrıca mutlu etti çok güzel örnek oluyosunuz.inşallah hak ettiğiniz değeri görüyosunuzdur.iyi ki varsınız <3
tropikalist
03-10-2020, 21:48
Orkideler, güneşten hoşlanmazlar. Doğrudan gelen güneş ışığı bitkinin yapraklarını yakar. Vanilyayı pencere yakınına koyuyorsanız, pencereye güneşi kısmen kesecek beyaz renkte bir kağıt yapıştırın veya beyaz renkli bir perde ile engelleyin. Nem önemli nokta. Bitki yapraklarında kontrollü gözenekler bulunur Bunlara stoma denir. Doku kültürü koşullarında gelişen bitkilerin yapraklarında stoma sayısı dış ortamda gelişene göre oldukça düşüktür. Bitki yaprak yüzeyindeki (normale göre çok ince olan) mumsu tabaka üzerinden nem kaybeder. Kök sistemi bu nem kaybını geri kazandıracak derecede güçlü olmadığı için bitki pörsür. İleri durumda ise kurur. İkinci gönderdiğim bitkiler pişkinleşmişti. En azından uç kısma yakın 2-3 yaprak dış ortamda meydana gelmişti. Ama nemlendirmede başarılı olamamışsın gibi gözüküyor. Seneye, mart-nisan gibi bir kez daha gönderirim.
Çok teşekkürler ve aslında güneşe direkt gelmiyordu aydınlıktı ama dediğiniz gibi nemlendirme yapamadım sanırım Bu sefer teyzeme mi versem diye düşünüyorum onun evi sizin dediğinizle birebir tutuyor tek sıkıntı nem sanırım onun için şöyle bir fikrim var olur mu solunum yolu rahatsızlığından dolayı önceden aldığımız bir soğuk nem yapıcı gibi birşey di tam hatırlayamıyorum ismini ama öyle bir şeyler işte acaba işe yarar mı
Şimdiden teşekkürler
Doku_Kültürcü
04-10-2020, 00:54
Çok teşekkürler ve aslında güneşe direkt gelmiyordu aydınlıktı ama dediğiniz gibi nemlendirme yapamadım sanırım Bu sefer teyzeme mi versem diye düşünüyorum onun evi sizin dediğinizle birebir tutuyor tek sıkıntı nem sanırım onun için şöyle bir fikrim var olur mu solunum yolu rahatsızlığından dolayı önceden aldığımız bir soğuk nem yapıcı gibi birşey di tam hatırlayamıyorum ismini ama öyle bir şeyler işte acaba işe yarar mı
Şimdiden teşekkürler
Yukarıda anlattığım gibi, plastik bir kutu alıp soğuk buhar üreteci makine çıkışını kalın bir hortumla bu kutuya bağlarsanız sorun kalmaz. Tabii bir de mekanik zamanlayıcıyı makinaya bağlamalısınız ki sürekli nem vermesin. Küçük bir hatırlatma daha yapayım, soğuk buhar üreteci, dışardan hava çektiği için üzerinde bulunduğu zeminin çok temiz olması gerekiyor.
Kalkuluskaktus
04-11-2020, 20:10
Vanilyalarımın son durumu.biri yaprağının dibinden bişey çıkarmaya başladı :D ötekiler bu kadar sağlıklı durmuyo ama hepsi hayatta.toparlayacaklarına inanıyorum yeşil varsa umut var.
Not:onay e postası gelmediği için özel mesaj atamıyorum,doku_kültürcü çok geçmiş olsun deprem için..
Doku_Kültürcü
09-11-2020, 14:34
Vanilyalarımın son durumu.biri yaprağının dibinden bişey çıkarmaya başladı :D ötekiler bu kadar sağlıklı durmuyo ama hepsi hayatta.toparlayacaklarına inanıyorum yeşil varsa umut var.
Not:onay e postası gelmediği için özel mesaj atamıyorum,doku_kültürcü çok geçmiş olsun deprem için..
Teşekkür ederim. Deprem gerçekten kötü salladı. Evin zemini sağlam olduğu için bir sorun oluşturmadı bizde.
Saksıya fazla su vermişsiniz gibi duruyor. Resimdeki bitki, sürgün vermiş, bu güzel haber.
Güle güle büyütün....
Kolay gelsin....
Keanacur
19-01-2021, 14:19
Merhabalar arkadaşlar bu vanilya firesini nerden bulabiliriz acaba türkiye sınırları içerisinde nerelerden alabilirim?
esma_avme
19-02-2021, 16:59
annem birkaç yıl önce buna sahipti. Bilmiyorum, koku güzeldi ama tam olarak pastane için satın alabileceğin bir vanillay kadar değil ... belki kendime de bir tane alırdım, ama benim için oldukça seçici bir bitki, eğer nasıl ilgileneceğimizi düşünüyorsak onun.
https://www.gardeningknowhow.com/wp-content/uploads/2020/11/vanilla-bean-flower-blossom-400x533.jpg (https://parimatchtr.com/)
kribification
22-04-2021, 21:34
Sayın Doku_Kültürcü sayesinde edindiğim vanilya fidelerini farklı ortamlara dağıtıp riski bölmeye çalışmıştım. Bazıları fazla nemli geldi ve bir kaçını kaybettim. Şu an torf perlit karışımı ve canlı sphagnum yosununda büyüyen fideler var ancak gelişim yok yavaş. Biraz ek besine ihtiyaçları var gibi, gübreleme çekindim şu ana kadar ama artık çok seyreltilmiş dozlarla hafiften başlayacağım. Gelişmeleri paylaşacağım.
Doku_Kültürcü
22-04-2021, 22:58
Sayın Doku_Kültürcü sayesinde edindiğim vanilya fidelerini farklı ortamlara dağıtıp riski bölmeye çalışmıştım. Bazıları fazla nemli geldi ve bir kaçını kaybettim. Şu an torf perlit karışımı ve canlı sphagnum yosununda büyüyen fideler var ancak gelişim yok yavaş. Biraz ek besine ihtiyaçları var gibi, gübreleme çekindim şu ana kadar ama artık çok seyreltilmiş dozlarla hafiften başlayacağım. Gelişmeleri paylaşacağım.
Gübreleyin, başka türlü büyütemezsiniz. Vilmorin firmasının orkideler için ürettiği sıvı gübre var. Bu gübreden etiketinde önerilen kadar suyla seyreltip saksıya uygulayın. Ayda bir defa gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde saksı harcı içerisinden 1-2litre memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırlamış olduğunuz gübre çözeltisini saksıya uygulayın. Yazın 2 günde bir defa, kışın 4-5 günde bir defa memba suyu ile sulayın.
Kolay gelsin....
Vanilya bitkisini hep yetiştirmek istemiştim halihazırda bir nepenthes seram da var sıcaklığı ve nem oranı da tropikal iklimi aratmayacak kadar. Sorum şu olacaktı ; Bu bitkiden elinde fazladan olan varsa çiçekli erişkin formda satabilir mi ?
Saygılar
Doku_Kültürcü
01-07-2021, 23:05
Sayın Bitkiciik,
Özelden yazdığınız mesaja yanıt gönderemiyorum, sistem posta kutunuzun tamamen dolu olduğunu bildiriyor. Size buradan yanıt vereyim:
Bir kaç sene önce Fransa'nın Reunion adasından Vanilya çeliği getirtmiştim. 90-100Eur civarında bir ücrete mal olmuştu. Bu çelikler aşırı derecede enfeksiyon taşıyordu. Bir kısmını parçalara ayırıp diktim, sistemik bir fungisit uyguladım. Diğer bir kısmını da dezenfekte edip steril doku kültürü ortamına ektim. Sistemik fungisit uyguladıklarım köklendi ama onlarda diğerleri gibi gelişen küf enfeksiyonu neticesinde öldü. Sistemik bir fungisit deneyebilirsiniz. Mesela Koruma Tarımın ürettiği Komore 300EC. Bu üründen bir enjektör vasıtasıyla 0.6ml çekip 1 litre su içerisine karıştırın. Çelikleri bu süspansiyon karışıma daldırıp çıkartın. Bir gazete kağıdının üzerinde üzeri kuruyuncaya kadar bekleyin. Sonra tekrar daldırın. Tekrar bekleyin ve ıslak perlit içerisine dikin. Üzerine plastik bir bardak çevirin ve bardağın tabanında kurşun kalem kalınlığında bir delik olsun. Perliti zaman zaman ıslatın. 20 gün sonra bitkide gelişme varsa, ikinci bir uygulama daha yapın. Kolay gelsin.
Sarmaşık Ağaç
11-08-2021, 13:44
Ticari anlamda güneyde falan üretimi mevcut mu, çok pahalı, meyvesini daha hesaplı temin edilebilecek satış yeri bilen var mı?
Bu ne şimdi?
17-08-2021, 16:14
Çok pahalı, akdeniz havzasında yetişir bence bu.
Akçay Balıkesir
22-08-2021, 19:05
Zaten var, hesaplı bulabileceğiniz yerler çok.
Mia-Mira
27-08-2021, 19:39
İlgili herkesi tebrik ederim, çok zor bir iş başarıyorsunuz. Uzun zamandır orkide türleri ile alakalıyım ve nasıl bir emek olduğunu biliyorum. Bir süredir dışarıdan takip ediyordum hevesiniz ve çabanız beni buraya çekti. Umarım ben de Vanilla planifolia edinebilirim ve başarılı olurum. Evimin bir köşesini de ona ayırmak istiyorum. Bence orkide türlerinin hepsi bu çabayı hak ediyor.
fatmanur yılmaz
04-09-2021, 12:58
Bu bitki orkide toprağında mı yoksa torf bahçe toprağı gibi topraktamı yetişir toprak bildiğimiz orkide gibi kökünü çürütmez mi
Doku_Kültürcü
05-09-2021, 12:02
Bu bitki orkide toprağında mı yoksa torf bahçe toprağı gibi topraktamı yetişir toprak bildiğimiz orkide gibi kökünü çürütmez mi
%50 perlit + %50vermikulit karışımı ya da perlit + aktif kömür içerisinde oldukça güzel gelişiyor.
fatmanur yılmaz
05-09-2021, 18:47
Teşekkür ederim cevabınız için
bluemercan
13-12-2021, 18:04
%50 perlit + %50vermikulit karışımı ya da perlit + aktif kömür içerisinde oldukça güzel gelişiyor.
Merhabalar. Vanilya çeliği nasıl temin edebilirim acaba ? Ben de izmir Karşıyakada oturuyorum.
Doku_Kültürcü
13-12-2021, 19:27
Merhabalar. Vanilya çeliği nasıl temin edebilirim acaba ? Ben de izmir Karşıyakada oturuyorum.
2022 yılı eylül-ekim gibi hatırlatırsanız size vanilya fidesi göndermeye çalışırım.
Buradaki bilgilerden memnunum ve vanilya fidesi almayı umuyorum, nem konusunda hile yapan küçük bir seram var. Fidan alabilir miyim, çiçek aşığı? Fidan ve nakliye ücretini de ödeyebilirim efendim.
Doku_Kültürcü
12-07-2022, 15:03
Buradaki bilgilerden memnunum ve vanilya fidesi almayı umuyorum, nem konusunda hile yapan küçük bir seram var. Fidan alabilir miyim, çiçek aşığı? Fidan ve nakliye ücretini de ödeyebilirim efendim.
Maliyetinden dolayı çok sınırlı bir üretimim var. O nedenle fide temin edemiyorum. Ancak, instagram üzerinden orkide türleri satışı yapan kişiler var bunlardan dış koşullara alıştırılmış, pişkinleşmiş fide temin edebilirsiniz. Instagram kullanıcısı evdeki_sera alacalı vanilya fidesi satıyor. Fidenin görüntüsü: https://www.instagram.com/p/Cftonq1ASFf/
Bu orkidenin çelik ile üretildiğini biliyorum, bazı bitkilerin çeliklerini köklendirirken İBA hormonunu kullanıyorum eğer bir çelik bulabilirsen İBA köklenmesine yardım eder mi? Yoksa sadece sphagnum moss da mı köklendirmek gerekli? Çelik bulma şansım var mı?
Doku_Kültürcü
14-03-2024, 13:36
Bu orkidenin çelik ile üretildiğini biliyorum, bazı bitkilerin çeliklerini köklendirirken İBA hormonunu kullanıyorum eğer bir çelik bulabilirsen İBA köklenmesine yardım eder mi? Yoksa sadece sphagnum moss da mı köklendirmek gerekli? Çelik bulma şansım var mı?
İBA (indol butirik asit) köklendirir.
Diğer üyelere vanilya fidelerini ben göndermiştim. Doku kültürü maliyeti çok arttı, bu nedenle bundan sonra üretmiyorum. Elimdeki steril Vanilya kültürünü akvaryum bitkisi üreticisi AKVARED firmasına hibe ettim (yaklaşık bir sene oluyor). Firmanın doku kültürü laboratuvarı var. Vanilyayı çoğaltmışlarsa, onlarla bağlantıya geçip satın alabilirsiniz.
info@akvared.net
https://www.akvared.net/
Akvared ile iletişime geçtim söylediklerine göre küf oluşumu nedeninden dolayı kültürleri kurtaramamışlar:(. Ama bir vanilya çeliği bulmayı başardım;). Kısa bir çelik bulabildim yaklaşık 15-20 cm. Risk almamak için İBA kullanmadım saf sphagnum yosununa dikili. Köklenmesini desteklemek için başka yapabileceğim ne var? :confused:
Maalesef foruma fotoğraf yükleyemiyorum (genel bir sorun mu? Yoksa benimle ilgili mi?)
tropikalist
15-03-2024, 21:24
Akvared ile iletişime geçtim söylediklerine göre küf oluşumu nedeninden dolayı kültürleri kurtaramamışlar:(. Ama bir vanilya çeliği bulmayı başardım;). Kısa bir çelik bulabildim yaklaşık 15-20 cm. Risk almamak için İBA kullanmadım saf sphagnum yosununa dikili. Köklenmesini desteklemek için başka yapabileceğim ne var? :confused:
Maalesef foruma fotoğraf yükleyemiyorum (genel bir sorun mu? Yoksa benimle ilgili mi?)
Sn almuud. Çeliği nereden edindiğinizi öğrenebilir miyim ?
Sn almuud. Çeliği nereden edindiğinizi öğrenebilir miyim ?
İnstagram da bir kişinin paylaşımını gördüm, bir adet çelik vardı fiyatını sordum biraz tuzlu ama değeceğini düşünüp satın aldım.
Hiç bir şeye gerek yok, normal ormandaki Kaya veya ağaçlardaki yosunda, hatta Hindistan cevizi yorganda kolay kökleniyor ama meyve vermiyor. Bende 10 yıldır bir tane var, 3-4 mt. Çiçek açmadı.. Anamur’da bile nem yetersiz geliyor. Isıtmalı seralarda olur mu bilmiyorum..
Çok istiyorsanız 1 köklü Çelik göndereyim
Tanıyormusunuz buraya yazarmısınız
tropikalist
19-03-2024, 06:09
Sayın agozce sanırım upuzuuuun bir aradan sonra geri geldiniz. Hoşgeldiniz diyeyim ;) ben bu foruma üye olduğumdan beri ilk mesaj atışınızı görüyorum. Bu 5. Senem öyle düşünelim. Köklü vanilya çeliğinden benim de alabilme ihtimalim var mı acaba ? Yani bu bitkiyi ben de çok istiyorum senelerdir de hayalini kuruyorum yetiştirmeyi en çok istediğim bitkilerden biri eğer yollarsanız çok sevinirim .siz öyle yazınca gözlerim parladı resmen :D Cevaplarınızı büyük bir heyecanla bekliyorum. İyi günler dilerim
3-4 gün şehir dışına çıktım ve döndüğümde bu sürprizle karşılaştım. Çelik kesilmeden önce çıkardığı yaprak çürüdüğü için umudumu yitirmiştim, ancak yaprağından yeni bir sürgün vermiş. Yeri gelmişken sorayım, ne kadar zamanda bir gübrelemeli ve sulamalıyım?
730548
730550
730549
Şu anda saksı harcı kurudukça suluyorum ve iki sulamada bir gübreliyorum.
geekofseed
18-07-2024, 14:33
Merhaba ne tur bir gübre kullanıyorsunuz ve ne miktarda
Doku_Kültürcü
18-07-2024, 21:06
Çok fazla gübreliyorsunuz. Her gübreleme öncesi saksı harcı içerisinden 2-3 litre memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Aksi durumda kökler yanar.
İkinci bir seçenek olarak, uzun süre dayanımlı Osmocote boncuk göbre kullanın. Saksıya 7-8 adet uygulayın. Sulamayı fısfıs ile yapın. Bu gübre 8-9 ay dayanır. 8-9 ay sonra tekrar gübre uygularsınız.
Zengarden Firması satıyor:
https://www.zengardentr.com/urun/akilli-gubre-osmocote-exact-8-9-aylik-16-11-10-2mgo-te
Merhaba ne tur bir gübre kullanıyorsunuz ve ne miktarda
Orkideler için üretilmiş sıvı gübreler var onlardan kullanıyordum, ancak 20-20-20 sıvı NPKya geçtim. Söylenilen miktarın yarısı kadar kullanıyorum.
Çok fazla gübreliyorsunuz. Her gübreleme öncesi saksı harcı içerisinden 2-3 litre memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Aksi durumda kökler yanar.
20-20-20 NPK ile (sıvı formda 1 litreye 10ml ekliyorum) ayda bir gübreleme uygun mudur?
Doku_Kültürcü
19-07-2024, 12:52
20-20-20 NPK ile (sıvı formda 1 litreye 10ml ekliyorum) ayda bir gübreleme uygun mudur?
Gübreyi uygulamadan önce saksı harcı içerisinden memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştırmanız çoook önemli, aksi durumda kökler yanar. Bunun dışında ayda bir yaptığınız gübreleme miktarınız uygun...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.