View Full Version : Oya Ağacı
Merhaba
Ben yeni üyenizim. Sitede oya ağacı ile ilgili bilgi bulamadım kusura bakmayın. Oya ağacını Muğla'dan 1 ay önce aldım ve İstanbula getirdim. Fidanı geniş bir saksıya diktim. Çiçekleri tomurcuk halindeydi ama hiç açamadılar. Teker teker dökülüyor ve yaprakları da uçlarından kıvrılıp kuruyor. Çok güneş istemesi dışında bir bilgim yok. O kadar güzeldi ki onu kaybetmek istemiyorum. Ne yapabilirim? :(
sinaninci1
04-10-2007, 14:09
Dican
Hic merak etme hava degisimi etkilemis, zaten oya agaci kisin yapraklarini doker, benimde bahcemdede iki rengi var beyaz ve pembesi.
Saygilar
Oya ağacı, 30 kadar çeşidi olan ve Asya’da doğal olarak yetişen, herdem yeşil veya yazın yeşil, çalı ya da ağaçcık formunda bir bitkidir. Ancak bunlardan birkaç türü süs bitkisi olarak kullanılır.
Bunlardan en önemli türü Lagerstromia indica(oya ağacı)’dır. Bu tür yazın yeşil, 5-6 m boylanabilen ağaçcık veya çalı formunda bitkilerdir. Yaprakları oval, koyu yeşil renklidir. Ancak sonbaharda kırmızı, sarı renk alır. Çiçekleri o yıl ki sürgünlerin ucunda salkım şeklinde ve gösterişlidir. Beyaz, pembe, kırmızı, eflatun renkli varyeteleri vardır. Her yıl düzenli budama yapılması, çalı ve ağaçcık formu verilmesi için ve çiçek verimiliği için önemlidir. Ayrıca ilkbaharda en geç uyanan bitkilerdendir.
Yetişme istekleri bakımından güneşli ve yarı gölge alanları tercih eder. Ancak en iyi çiçeklenmesi güneşli ortamlarda oluşur. Toprak istekleri bakımından seçici değildir. Asit ve alkali topraklarda yetişebilirler. Ancak drene edilmiş topraklarda gelişme gösterirler.
Üretimi tohum ve çelikle yapılabilir. Şaşırtmaları zordur. Bu nedenle bitkiler daima tüplü olarak şaşırtılmalıdır.
alıntı:Süs Ağaç ve Çalıları Üretim Tekniği Kitabı
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mengüç
agronomistmrt
02-11-2007, 21:19
selamlar arkadaşlar
oya ağacınının bodur çeşitlerinide gördüm özellikle vişne çürüğü renginde bir bodur oya çeşidi varki süper.
ben daha çok boylu oya yetiştirmeye uğraşıyorum 1,5-2 mt boylandırıp sonra taçlandırmaya uğraşıyorum. çelikten olanlar daha düz uzuyop gibime geldi
saygılar
Sevgili agronomistmrt, bahsettiğiniz bodur, vişne çürüğü rengindeki oyayı Yalova toplantısında gittiğimiz Karaca arberetum'da görmüştüm. Hatta çok hoşumuza gitti ve canfidan ile birer tane aldık. Gerçekten çok hoş bir tür.
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
agronomistmrt
08-11-2007, 17:19
evet sayın kudret çok yavaş büyüdüğünden bahsedildiğinide duydum. ama onuda üretmeye çalışıyorum. 10 adet anaçla başladık bakalım nereye kadar gideceğiz:)
sizin üretiminiz hangi alanda?
enginpeyzaj
24-02-2008, 18:37
merhabalar. oya ağacını çelikten nasıl üretebilirim. bana bu konuda pratikte tarifini yapan olursa çok memnun olurum.
merhabalar. oya ağacını çelikten nasıl üretebilirim. bana bu konuda pratikte tarifini yapan olursa çok memnun olurum.
mart başında henüz bitki uyanmadan 10-15 cm boylarında son yıl sürgünlerinden çelikler alirsanız muhtemelen tutturursunuz . Ayrıca aldiğınız çelikleri toprağa dikmeden köklendirme tozu kullandırırsanız ve sera ortamına dikerseniz celiklerin tutma sansını arttırırsınız.
Çok güzel tebrikler uzman 16:)
Merhabalar,
Bahçemdeki oya ağacının bu yıl çiçeklerini zevkle seyrediyorum ama gözlemlediğim kadarı ile oyamın çiçek salkımları küçük. Acaba iri salkımlı çiçekler elde edebilmek için benim yapabileceğim var mı? Kışın mantara karşı ilaçladım, çiçeklenme döneminde düzenli suladım. Geçen sene bir komşum kışın ağacını soymak gerekir demişti soydum ama sanırım bu soyma işlemi çok da iyi bir uygulama olmadı .Çünkü soyarken gözleri zedeledik galiba soyulan dallardan taze sürgün gelmedi..
Bu konuda bilgilerinizi rica ediyorum ve şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum...:)
İyi günler,
Saksıda bir oya ağacım var ve çiçekleri çoktan geçti, tohum tuttu.
Soracağım şu; oya ağacı çiçekleri geçtikten hemen sonra mı budanır yoksa ilkbahara girerken mi? Ona göre budayacağım..
İlaçlamayı bir kere atladım diye hemen yine küllenme yapınca kızıp, tüm yapraklarını, ince dallarını kesmiştim 3 hafta kadar önce.Şimdi yine kocaman ağaç olmuş, barıştık.
Yani, bu zamanda budayınca bir sıkıntı olmadı ama doğru budama zamanını bilemiyorum.
Benim ağaç hiç gelişme göstermiyor, çiçekleri bitti biteli öylece duruyor. Budasam mı acaba? Bekleyelim bakalım MSaygin, bir bilen çıkar..
Benim bahçemdeki oya ağaclarını geçen yıl ilkbaharda budamıştı bahçıvan. Herhangi bir sorun yok.
nergis06
24-10-2008, 21:26
Bizim sitede hemen her bahcede oya agacı var. Bayramda gittigimde uzerlerinde tohum diye dusundugum kahverengi nesneleri topladım. Şimdi yetiştirmeye calışıyorum, ama henüz sonuç alamadım. Tohumsa ne zaman ekmeli ve neler yapmam gerektiği konusunda aydınlatırsanız sevinim.
Ben tohumdan yetiştirmedim ama çeliğinin kolay tuttuğunu duymuştum.
Oya bitkisi 1 cm. çapındaki dalcıklarından iyi çelikleme oluyor tenekeye dikilirse daha iyi tutuyor, bizdeki leylek rengi, ama şimdi karayolu ortasındaki kent geçisi refüjüne pembe rengi sıra olarak dikildi, araç rüzgarına ve yaz güneşine de açık iyi de çiçeklenme yapıyorlar. 5 m.boyunda olanda var parkta. Ama benimkiler fazla boylanmıyor nedense.
nergis06
24-10-2008, 22:13
Teşekkürler abk, nariçi. Sitede çoğunlukla pembe var, leylak tek tük. Çeliğinden çoğaltmaya çalışayım o halde. Eldeki tohumlarıda birde martta deneyeyim.
Ben değişik renklerde çelik için baharı bekliyorum.
mustafa15
19-11-2008, 15:08
ben oya ağcının tohumlarını topladım ve bunları çimlendirmek istiyorum.bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar bu konuda yardımcı olabilirmi?nelere dikkat etmem gerekiyor?
Tohum çok zaman kaybettirir.
Çelik daha uygun.
feritburak
08-03-2009, 13:34
Tohum zaman kaybettirir demişsiniz ama işin doğrusu ben de tohumdan üretimi merak ediyorum. Benim elimde geçen sene topladığım oya ağacının sonbaharda kurumuş tohumluk top şeklinde (çiçek mi desem çekirdeğimi desem bilmiyorum) çekirdekleri var.. Bunların içinden sinek kanadı gibi ufak çekirdekçikler çıkıyor.. Bu çekirdekçiklerimi çimleme kabına gömücez? Bilgi verirseniz çok memnun olurum..
Oya ( Lagerstromia indica) Oya ağacı Hindistan kökenli (İndica) dolayısıyla oradaki koşullarda iyi yetişir ve gelişir. Diğer deyimle; Sıcak- Nemli bir ortam ister. Sıcak, nemli ortam içinde çelikleri (1 yıllık dallar) kolay köklenir. Çelik yaptıktan sonra suyu tepesinden eksik etmeyeceksiniz ve en sıcak koşulları sağlayacaksınız. Köklenen çelikleri su gübre sıcak olan ortamda hızlı büyür. Nisan -Ekim arasında 2 m. Boy yapabilir. Ancak küçük yapraklı çeşitler (Kırmızı- bordo renkli "Yuannanse " bodur kalır, balkon, bordürler ve saksı yetiştiriciliğine uygundur. Pembe, eflatun renkli ve İri yapraklı çeşitler Boylanmaya uygundur. Bir yaz içinde 2m.-2,5 m uzatılabilir.
Budaması 1 yıllık sürgünler 10 cm cıvarında bırakılarak üstü kesilir (ağır budama) Budama zamanı Sahil kesimlerinde Şubat-Mart, İç kesimlerde Mart-Nisan gibi yapılır.
Fotolar, köklendirilmiş çelikler Mart 2008 de seraya dikilimiş ve Mart/2009 daki durumları. Yetişme koşulları:Kapalı sera , sıcak, bolsu ve bol gübre. Çeşit pembe (iri yapraklı).
merhaba arkadaşlar ben foruma yeni üye oldum.çalıştığım işyerinin önündeki toprak araziye geçen sene bu zamanlar belediye tarafından oya ağaçları dikildi.ama üstünden bir yıl geçmesine rağmen hiç büyümediler ve henüz yeşermedilerde ben ölmelerinden korkuyorum.sizlerden ricam eğer biliyorsanız lütfen ne yapabilirim söylermisiniz? teşekkürler.
omertufekci12
17-04-2009, 08:34
iyi günler bendede bir kaç tane oya ağacı var dediğiniz gibi halen açmadı yaptığım incelemede kurumadığını yaprak gözlerinin yeşermeye başladığını gördüm demekki biraz geç uyanan sıcağı seven bir ağaç.sizede incelemenizi tavsiye ederim.
Oya ağacı, en geç uyanan ağaçlardan birisidir.
Henüz uyanmamış olması normal. Birden gövde ve dallarında gözlerin oluştuğunu göreceksiniz...
Size oya ağacı ile ilgili bir bilgi yazısı;
OYA (Crape Myrtle)
En güzel süs ağaçlarından biri olan oya yaz boyu açan güzel çiçekleri, sonbaharda kızaran yaprakları ve geyik boynuzunu andıran ilginç renkli gövdesiyle her mevsim gösterisini sürdürür. Gövde her yıl kabuk değiştirir.
Aşırı boylanmadığı ve budanmaya çok elverişli olduğu için bahçelerin formunu bozmaz. Temmuz-eylül arasında ağacı renkli bir bulut gibi saran çiçekleri cinsine göre pembe lila ve kırmızı tonlarındadır.
Oya ağacı ılıman iklimlerde kolay yetişir. Ancak gölge ve rutubet onun en büyük düşmanıdır. Böyle ortamlarda derhal külleme hastalığına tutulur. Yaprakları bükülür,tomurcuklar bir türlü açamaz. Bunu önlemek için ağacı ilkbahardan başlayarak bir mantar ilacı ile 3 haftada bir ilaçlamalıdır. Bazen körpe yapraklarına yaprak bitleri de musallat olabilir. Böcek görüldüğü anda ilaç yapılır.
Bol güneşli, drenajı iyi ve zengin bir toprağa dikilir. Düzenli sulama ve besin verme çiçek verimini çok yükseltir.
BUDAMA: Bol çiçek için derin budamalıdır. İlk baştan istenen şekil verilir. Daha sonraki yıllarda çiçek açan tüm dallar 2-3 göz üzerinden budanır. Budama mart ayında yapılır. Çalı formunda da büyütülebilir. Bu durumda budama toprak seviyesinin az üzerinden yapılır.
[/URL][URL="http://www.humeyraozdamar.net/Yazilar/susagaclari.htm"]www.humeyraozdamar.net (http://www.humeyraozdamar.net/Yazilar/susagaclari.htm)
agronomistmrt
20-04-2009, 20:13
sayın kgursan. oyaların seraya dikim sıklığı nedir?
yere dikimde dipten budayıp şahlandırma yapıyormusunuz acaba?
saygılar murat daltaban
Arkadaşlar Oya üretimi bu kadar detaya girmenize gerek yok kurban olim köklenmesi en kolay olan süs bitkilerindendir çalı veya ağaçcık gurubuna girer mart aylarında çelik zamanında odunsu dallarından alınan çelikler 10-15 cm alınır ve 2 göz toprağa 1 göz dışarı gelecek çekilde toprağa girecek kısım çapraz kesilmesi suretiyle atılır şaşmadan % 95 nin tuttuğunu izleyeceksiniz yeterki çeliğin suyunu ihmal etmeyin otunu iyi alın saygılar...
merhaba
arkadaşlar oya ağacı kışın kaç dereceye kadar dayanır. bulunduğum ilçede -20 her yıl görülebiliyor. acaba yetiştirebilirmiyim
Saksıda baktığım oya ağacım bu yıl açmayacak diye düşünüyordum çünkü bol sulamıştım. Sonra suyunu azalttım, toprağını iyice kuruttum; yaprakları susuzluktan gevşemeye başlayınca su verdim. Bu uygulamayı birkaç kez yaptım ve tomurcuklar belirdi.
Tomurcuklar belirginleşince yine düzenli periyotta suladım ve çiçeklerini açmaya başladı:
Oya Ağacımın çiçekleri geçti. Solan çiçeklerin dallarını hemen budarsam yeni sürgünler verip seneye çok açacağını söylediler, doğru mudur?
Ferda Ülkümen
05-09-2009, 21:55
Evet doğru.
Oya ağacının bol çiçek açması için derin budandığını biliyorum.
Sevgili limon, geçen sene bu soruyu ben de sormuştum ama net bir yanıt alamadım. Mart-nisan gibi budandığını söylemişler ama sanki bir yerden de çiçekleri geçer geçmez budandığını duyduğumu hatırlıyorum:(
Sanırım bazı ağaçlar çiçekleri geçer geçmez bir sonraki senenin çiçek tomurcuklarını bünyesinde oluşturuyor; eğer martta budanırsa önceden hazırladığı çiçek gözlerini de kesmiş oluyoruz. Yani bunların çiçekleri geçer geçmez budanması gerekiyor ki tomurcuklarını ona göre oluştursun.
Ancak oya ağacının bu konudaki davranışını nasıl bulabiliriz bilmiyorum:(
Ferda Hanım yazmış :) Bugün ulaşabildiğim alt dalları budamıştım ama derin değil çiçeklerin biraz altından. Yarın merdiven tırmanışı yapayım en iyisi. :)
Ferda Hanım yazmış :) Bugün ulaşabildiğim alt dalları budamıştım ama derin değil çiçeklerin biraz altından. Yarın merdiven tırmanışı yapayım en iyisi. :)
Mersin'de hemen hemen bütün park ve site bahçelerinde oya çalısı var. Budama tüm bitkilerle beraber oya çalısında da baharda (Şubat- Mart) yapılıyor. Her yıl da bol çiçekleniyor.
Benim bahçemde dört adet oya ağacı var.
Seneler önce Şubat ayında budamıştım. O sene ağaç hiç çiçek açmadı.
Daha sonra ağacın çiçekleri iyice solduğu zaman budama yapmaya başladım. Şimdi her sene çok güzel çiçeklenme yapıyor.
Kendi deneyimime göre; oya ağacı, kartopu ve ortancalar çiçeklerinin solması akabinde budandığında ertesi sene daha güzel çiçeklenme yapıyorlar.
Oya ağacını dikeli 2 sene oldu evimin önüne sağlı sollu 2 tane diktim.İlk sene çok güzel çiçek açtılar.eylül aylarının başındayız ama halen çiçek açmadı.
Budama nasıl yapılır bilemediğim için ilk seneden çiçek açan yerlerin kuruları ağacın üzerinde duruyor bu bir sebep olabilirmi?
İlk sene çok az külleme olmasına rağmen çiçek açmıştı.Bu sene havalar çok sıcak olmadı yani güneşli hava çok azdı buda sebep olabilirmi?
Bir arkadasımla beraber aldık o nun oya ağacıda tüm gün güneş alan bir ortamda dikili oda çiçek açmadı
En son budama nasıl yapılır bu ağaçta nereler kesilir çiçek açıp kurumuş yerler kesilecekmi?
Teşekkür ederim sabırsızlıkla cevablarınızı bekliyorum.
Geçem sene bahçıvan budadı, bu yıl baharda formda okuduklarımdan sonra kendim çok sert budama yaptım.
6. yılında çiçek göremedik :)
Oturduğumuz sitenin peyzaj sorumlusuna sordum, sizden başka çiçek açma sorunu olan duymadım dedi.
Farklı tür ya da başka bir husus ne olabilir?
Harun Parlak
06-09-2009, 21:43
benim bonsai adayı oyalarım çiçeklendi. İki yıl önce çelikden köklendirmiştim.
Oya ağacını dikeli 2 sene oldu evimin önüne sağlı sollu 2 tane diktim.İlk sene çok güzel çiçek açtılar.eylül aylarının başındayız ama halen çiçek açmadı.
Budama nasıl yapılır bilemediğim için ilk seneden çiçek açan yerlerin kuruları ağacın üzerinde duruyor bu bir sebep olabilirmi?
İlk sene çok az külleme olmasına rağmen çiçek açmıştı.Bu sene havalar çok sıcak olmadı yani güneşli hava çok azdı buda sebep olabilirmi?
Bir arkadasımla beraber aldık o nun oya ağacıda tüm gün güneş alan bir ortamda dikili oda çiçek açmadı
En son budama nasıl yapılır bu ağaçta nereler kesilir çiçek açıp kurumuş yerler kesilecekmi?
Teşekkür ederim sabırsızlıkla cevablarınızı bekliyorum.
Sert BUdama yapmayacağız yani bu ağacı kelaynak kuşu gibi bırakmayacağız anlamına geliyor herhalde.
Ferda Ülkümen
07-09-2009, 03:42
Veritabanında, oya ağacının budama bilgilerini okudunuzmu?
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=1157
Okumamıştım çok yardımcı oldu.:)
bulentaltay
16-12-2009, 12:56
Mine Hanım ve değerli arkadaşlar Merhaba;
Tijli oya ağacı fidanlarım var, boyları hızla uzamakta (yaklaşık 200 cm) ancak gövde kalınlığı ince...
fidan gövde kalınlığını arttırmak için neler yapılabilir acaba?
şimdiden teşekkürler..
Mine Pakkaner
01-01-2010, 11:12
Mine Hanım ve değerli arkadaşlar Merhaba;
Tijli oya ağacı fidanlarım var, boyları hızla uzamakta (yaklaşık 200 cm) ancak gövde kalınlığı ince...
fidan gövde kalınlığını arttırmak için neler yapılabilir acaba?
şimdiden teşekkürler..
Azotlu gübre vermeyin, potasyum ve fosfor verin. Tacı budayın. Gövde kalınlaşması oyada yaşa bağlıdır.
Bodur oya ağaçlarım(!) erken uyanıp, yapraklandılar.
Boyları 20 cm. kadar. Sanki bonzai olmaya meyilliler.
127020
botanik2009
14-03-2010, 01:16
Benim oyalarımın kışın uç dalları kurumuş gibi göründüğü için biraz sertçe budadım , doğru mu yaptım bilmiyorum. baharda belli olur herhalde.
Benim oya ağacı da uyanıyor:
:(merhaba oya ağacımı dikeli üç sene oldu .diktiğimiz ilk sene çok güzel çiçekler açtı.iki senedir ise tık yok .neden acaba?düzgün budanıyor .ve herhangi bir hastalığı yok
kalambaklı
31-07-2010, 14:21
Bir kaç fotoğrafını gönderirseniz yardımcı olacak arkadaşlar olacaktır.
Orhan Özbilgiç
29-11-2010, 15:05
Oya Ağaçlarının çiçekli döneminde fidanlıktan iki farklı renk seçmiştim. O zamanlar repikajda idiler. Dün söküp rootballlayıp getidiler. Budama yapmamışlardı. Üzerinde çiçek tohumları duruyordu. Topiği okudum ve budadım. Ama sert bir budama olmadı. Sizlere danışıp, gerekirse tekrar budarım diye düşündüm. Zira Sayın Ferda Ülkümen' in verdiği link' e bir türlü ulaşamadım.
Evet arkadaşlar! Ne dersiniz biraz daha traşlamam gerekir mi?
Yardımcı olursanız sevinirim.:)
182064
182065
182066
Okulumun kampüsünde her sene oyalar aşırı derin budanıyor. Neredeyse hiç dal bırakmıyorlar, sadece ana gövde kalıyor. Her defasında içim gidiyor ama bahardaki çiçek açışlarını görmelisiniz. Çok fazla budak verip çiçekle donanıyorlar. Sizin budamanız çok hafif kalmış gördüklerimin yanında. Geçtiğimiz kış ben de saksıdaki oyamı çok derin budadım ve bu bahar sonuç muhteşem oldu. Paintte okuldakileri nasıl budadıklarını göstermek için çizim hazırlamaya çalışacağım.
Sn. Orhan bey,
Bence bekleyin. Bahçenizde yaşillenip, çiçeklensin. O zaman ki formuna ve ağacınızın talebine göre budarsınız.
Orhan Özbilgiç
29-11-2010, 15:28
Okulumun kampüsünde her sene oyalar aşırı derin budanıyor. Neredeyse hiç dal bırakmıyorlar, sadece ana gövde kalıyor. Her defasında içim gidiyor ama bahardaki çiçek açışlarını görmelisiniz. Çok fazla budak verip çiçekle donanıyorlar. Sizin budamanız çok hafif kalmış gördüklerimin yanında. Geçtiğimiz kış ben de saksıdaki oyamı çok derin budadım ve bu bahar sonuç muhteşem oldu. Paintte okuldakileri nasıl budadıklarını göstermek için çizim hazırlamaya çalışacağım.
omar Sn. Orhan bey,
Bence bekleyin. Bahçenizde yaşillenip, çiçeklensin. O zaman ki formuna ve ağacınızın talebine göre budarsınız.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu kadar kısa sürede çözüm önerisi beklemiyordum. Sağolun arkadaşlar.
Sevgili Nariel;
Çizimi merakla bekleyeceğim.;)
Benim oya ağacım çok minik kıyıpta budayamadım .Budama yapsam mı yoksa budama vakti geçti mi?
İşte bu şekilde derin buduyorlar ve her sene çiçek bolluğu yaşanıyor:
182100
Ve inanamazsınız ama aşağıdaki çiçekli oya kışın aynı çizdiğim gibi kelaynak durumundaydı. Bir bahar döneminde verdi bütün bu dalları.
182101
Orhan Özbilgiç
29-11-2010, 15:51
[QUOTE=Nariel;720604]İşte bu şekilde derin buduyorlar ve her sene çiçek bolluğu yaşanıyor:
Ve inanamazsınız ama aşağıdaki çiçekli oya kışın aynı çizdiğim gibi kelaynak durumundaydı. Bir bahar döneminde verdi bütün bu dalları.
Teşekkürler Nariel. Yarına kadar gelebilecek önerilerin ve senin önerinin bir sentezini yapıp, budayacağım.:) Sonucu yine fotoğraflarım.;)
Not: Benimkilerden biri fotoğrafladığın ağaçların çiçek renginde. Ço hoşmuş!
Eser İlhan
29-11-2010, 15:57
İşte bu şekilde derin buduyorlar ve her sene çiçek bolluğu yaşanıyor
Sevgili Nariel, tam ben de oyalarımı şimdi mi budasam yoksa bahar başında mı diye düşünüyordum ki, siz yazdınız.
Oyaların budanma ayını hatırlıyor musunuz??
Bir dakika, ben "dün sökülüp bahçenize getirildiği" konusunu şimdi farkettim. Bu durumda derin budama yapmayıp bu halde bırakmanız daha iyi olacaktır bence,aşırı budamayı ve aynı zamanda köklerinin oynamasını kaldıramayabilir. Bu sene böyle dursun ve yerine alışsın, seneye derin budama yaparsınız.
Orhan Özbilgiç
29-11-2010, 16:09
Bir dakika, ben "dün sökülüp bahçenize getirildiği" konusunu şimdi farkettim. Bu durumda derin budama yapmayıp bu halde bırakmanız daha iyi olacaktır bence,aşırı budamayı ve aynı zamanda köklerinin oynamasını kaldıramayabilir. Bu sene böyle dursun ve yerine alışsın, seneye derin budama yaparsınız.
Sevgili Nariel;
Çok teşekkürederim. Bu önerinizi son derece mantıklı buldum. Artık benim için budama sorunu bu sene için çözümlenmiştir.:)
Sevgili Nariel, tam ben de oyalarımı şimdi mi budasam yoksa bahar başında mı diye düşünüyordum ki, siz yazdınız.
Oyaların budanma ayını hatırlıyor musunuz??
Kışın budadıklarını hatırlıyorum ama ay olarak hatırlayamadım. Budadıklarında buraya gelip haber veririm.
Eser İlhan
29-11-2010, 16:30
Kışın budadıklarını hatırlıyorum ama ay olarak hatırlayamadım. Budadıklarında buraya gelip haber veririm.
Bu ifadenizden henüz budamadıklarını çıkarıyorum. Ben şubat-mart gibi budamayı düşünüyordum. Siz de unutmaz haber verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler :))
Ben oya ağaçlarımı çiçeklenmesi geçtikten 1 ay kadar sonra, sanırım Ekim ayı sonunda budadım. Sevgili Limon çiçekleri geçince budadığını yazmıştı.
Eser İlhan
29-11-2010, 21:23
Oya ( Lagerstromia indica) Oya ağacı Hindistan kökenli (İndica) dolayısıyla oradaki koşullarda iyi yetişir ve gelişir. Diğer deyimle; Sıcak- Nemli bir ortam ister.
Budaması 1 yıllık sürgünler 10 cm cıvarında bırakılarak üstü kesilir (ağır budama) Budama zamanı Sahil kesimlerinde Şubat-Mart, İç kesimlerde Mart-Nisan gibi yapılır.
Başlığı geriye doğru okudum ve sayın kgursan'ın yukardaki satırlarını buldum. Oya ağaçları bahçede en son uyanan ağaçlar.Bu yüzden budamayı şubat sonu -mart gibi yapmaya karar verdim. Sonuçlarını yaza hepbirlikte göreceğiz.
melek mutlu
15-03-2011, 21:40
sayın mt55 eyer uygunsa oya ağacı varsa bana gönderebilirmisinizsaygılar
Zeytin agaci
03-04-2011, 19:37
Merhaba,
Oya agacinin köklerinin zamanla zarar vermemesi icin duvara, yola (kayrak tasi) mesafesi asgari ne kadar olmali? Oyam terasta dikilmeyi bekliyor.
Sevgiler, selamlar.
kamelyavadisi
06-04-2011, 10:37
Merhaba;
Aldığın kamelyaları sayfanda görmeği arzu ediyorum. Umarım bizimle paylaşırsın. Sağlıcakla kalınız.
Bu ifadenizden henüz budamadıklarını çıkarıyorum. Ben şubat-mart gibi budamayı düşünüyordum. Siz de unutmaz haber verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler :))
Oya ağaçları İstanbul'da geçtiğimiz hafta, yani nisan başında budandı. Haberiniz olsun.
Oya ağacı en sevdiğim ağaççıklardandır..
20 yıl önce Tekirdağ'da bir yazlık sitenin ilk yıllarında yöneticilik yaparken 5 dekar bahçeyi bolca bunlarla doldurmuştum..
Pembe..eflatun ve beyaz oyalar..
Orada oturduğum 10 yıl içinde pembe ve eflatun olanları 3 metre boylandığı halde beyaz olanı 1,5 metreyi geçmedi..
Oyaların beyazı bambaşkadır..nedense beyaz olanını park-bahçelerde pek göremiyorum İstanbul'da..sanırım beyazı biraz müşkükpesent ve nadir..
Oya ağacı olanların yaptığı en büyük yanlış şudur:Sakın bunların tozunu gidereyim,yıkayayım deyipte güneşin olduğu saatlerde hortumla yapraklarını yıkamayın..çok hassastırlar mantara karşı..Hemen yaprakları beyazımsı bir mantar kaplamaya başlar ve telafisi biraz zordur..
Eser İlhan
10-04-2011, 17:11
Oya ağaçları İstanbul'da geçtiğimiz hafta, yani nisan başında budandı. Haberiniz olsun.
Teşekkürler. Ben de budadım ağaçlarımı şimdi keyifle yaprak ve çiçeklerini bekliyorum (Her ne kadar henüz erken olsa da ;) )
Merhaba. Oya agaci tohumu kac gun surede cimlenir ve nasil ekilir acaba. Yaklasik bir bucuk hafta oldu 3 tohum ekdim ama hic bir kipirdanma yok. Ev sicakligi 21 derece arada petek ustun de aliyorum.Kolay cimlensin diye.
Yardimci olabilcek var mi aramizda. Cok tesekkur ederim...
Oya ağaçlarım sürgün vermeye başladı.
Merhaba. Oya agaci tohumu kac gun surede cimlenir ve nasil ekilir acaba. Yaklasik bir bucuk hafta oldu 3 tohum ekdim ama hic bir kipirdanma yok. Ev sicakligi 21 derece arada petek ustun de aliyorum.Kolay cimlensin diye.
Yardimci olabilcek var mi aramizda. Cok tesekkur ederim...
Yaklaşık üç haftada çimlenmesi gerek,peteklerin üzerine koymasanız iyi olur,çok ısı zarar verebilir.Nemini koruyun.
Tohum sayısıda az,inşallah çimlenirler.
oya ağacı ne zaman çiçek açıyor acaba
Eser İlhan
27-05-2011, 21:02
oya ağacı ne zaman çiçek açıyor acaba
Temmmuz ortası - Ağustos gibi...
Temmmuz ortası - Ağustos gibi...
teşekkür ederim
Bu sabah çok keyifliyim...
Yetiştirdiğim bodur oyalar (beyaz ve bordo) yeni sürgünler vermeye başlamış!
Ankara'da hava serin ve yağışlı geçince uyanmaları daha da geç oldu.
Ben de ümidimi kesmiş, kurudular diye hayıflanıyordum.
Ve bu sabah süpriz...
Benim pembe oyamın bu yıl ilk çiçekleri açtı.
236094
,
236095
.
Orhan Özbilgiç
19-08-2011, 17:20
Nihayet oya ağaçlarımın ikincisi olan toz pembe çiçekli olanıda açtı. İlk açan şeker pembe idi.
241597
241600
241598
Oya ağacı çelikten üretilir mi? Başaran varsa ben de denemek istiyorum.
241698Oya ağacının, mart ayında çelikle üretilebileceğini okumuştum ama denemedim.Tohumdanda kolay üretilebiliyor.
zafer1326
22-08-2011, 13:35
Tohumdan üretirken tohumları hangi ayda çimlendirmek gerekiyor.
Dışarıya ekeceksen Nisan ayında ekebilirsin.
canannuman
25-08-2011, 13:25
Ben 3 adet oya ağacı aldım. İki tane 30 cm lik fide beyaz renkli idi. Çok güzel kıvır kıvır çiçeklerini görünce dayanamadım aldım. Yeni edindiğimiz küçük yazlığımızın bahçesinden açılan kapının dışına her iki tarafına ektim. Budama veya tellendirme ile yolu kapattırmamayı düşünüyorum. Birde koyu kırmızı ve boylanmaz denen nefis çiçekli 80 cm civarında daha çalımsı tipli bir ağaç fidesi daha aldım. Ancak onu toprağa ekmeğe fırsatım olmadı sulama konusundada bir şey yapamayacağım çünkü tekrar işe dönmek zorunda kaldım. Şimdi suzuz beni bekliyor. Yeni komşularımdan sağolsun bir teyze arada su atarım ben üzülme dedi. Ancak kimseye de yük olmak istemediğimden Allah Razı olsun dedim ama aman teyse ne olur sula diyemedim.
Şimdi aklım orada 8 gün civarı aradan sonra yanına ulaşacağım fidemin bu zaman zarfında sıkıntı olurmu sanki oradayken bile yaprakları kuruyordu. Güneşten mi az mı geliyor su bilemiyorum. Belki yeri değişti yönü değişti saksıdan çıkarmadıkdı ama. Birde hep çiçekleri tohuma kaçıyordu acaba oda fazla mı su istetiyor.
Ne olacak acaba şimdi ben dönünce onu eker sularım ama ektikten en fazla 1 hafta sonra onu gene yalnız bırakacağım ve sulanmayacak. Suya ne kadar isteği var acaba kuraklığa dayanırmı?
Büyümeyen cins diye aldım kırmızıyı acaba budamadan ve dallanma biçiminden dolayımı büyümüyor yoksa hep cinsi çeliklede çoğaltsam aynı büyümeyen cins mi olacak.
Teşekkürler.
Sayın cananmuman,
Toprağa dikilenler, dikim sırasında toprakları dağılıp hava almamışşa,sonrada düzenli sulanmışsa endişelenmeyin bir şey olmaz.
Dışarda kalan zaten susuzluktan kurumuştur.Kırmızı çiçekli oya da bodur türdür.
ligustrum
25-08-2011, 22:34
Sayın Uysal01; Oya tohumlarını ne zaman ekelim. Tohuma katlama gerekiyor mu?
Aşı isteyecek mi?
canannuman
26-08-2011, 10:26
Dışarıda derken saksı ile dışarıda ama çok sıcaktı havalar bilemiyorum, teşekkür ederim.
Bodurların beyazı vs renkleri varmı yoksa sadece bodurlar vişne rengi mi olur?
Sayın Uysal01; Oya tohumlarını ne zaman ekelim. Tohuma katlama gerekiyor mu?
Aşı isteyecek mi?
Oya tohumlarında katlamaya gerek yok.Biz Manisa -Alaşehir de tohumları nisan ayının sonlarına doğru ekiyoruz.
Aşı kanusunda bilgim yok.
[QUOTE=canannuman;852765]Dışarıda derken saksı ile dışarıda ama çok sıcaktı havalar bilemiyorum, teşekkür ederim.
Bodurların beyazı vs renkleri varmı yoksa sadece bodurlar vişne rengi mi olur?[/QUOTE
Beyaz çiçeklililerde hiç bodur olanını görmedim.
canannuman
05-09-2011, 08:01
Çok teşekkürler bilgiler için bayram tatilinde gittiğimizde yaşıyorlardı. Hemen büyük olanı da saksıdan alıp ektik. Yapraklarının uçları kurumasına rağmen hemen 3-4 günde toparlandı. Çok mutlu oldum. Beyaz ufaklıklarımda tutmuş ancak köklerin bir kısmı gözüküyor toprak çok taşlı ve sertti ben gene inat ettim ektim sanırım doğal bonzai olacak büyüyünce ama açık yeşil yaprak atmış keyfi yerindeler çok sevindim. (Toprak seviyesinin üstüne ekmişim 1 -2 parmak kök dışarı çıkmış ben toprakla kapatıyorum suyu yiyince tekrar toprak akıyor. Azıcık taşlada destekledim ama nafile toprak çamur gibi aktı gene ama keyfi yerinde pek umursamıyor benim minik beyaz oyalarım. Teşekkürler bilgiler için.
serhadyuksel
08-04-2012, 17:56
Bu kış aralık ayında bahçeme oya ağacı diktirdim yaklaşık 2 metre boyunda. Ancak nisan ayına gelmiş olmamıza rağmen tek bir yaprak bile açmadı. Sanırım kurudu. Ağacı kökletip yeni bir ağaç mı diktirmem lazım, yoksa ümidimi kesmeyeyim mi?
Eser İlhan
08-04-2012, 18:02
Sakın dokunmayın. Oya için henüz erken.. Sabırla bekleyin.
serhadyuksel
11-04-2012, 08:53
Sakın dokunmayın. Oya için henüz erken.. Sabırla bekleyin.
çok teşekkür ederim, bakım için ne zaman, ne yapmam gerekir...
Eser İlhan
11-04-2012, 15:53
çok teşekkür ederim, bakım için ne zaman, ne yapmam gerekir...
Oya pek de bakım istemeyen bir ağaç. Bol güneş-az su..
Ben baharda 3 hafta arayla antifungal yapmaya başlıyorum çünkü mantari hastalıklarta yatkın. Henüz başlamadım. Ama yağmurlar arttı, yavaş yavaş başlamak lazım. Bir de yaprak döktükten sonra buduyorum. Daha çok form budaması...
serhadyuksel
11-04-2012, 22:18
Hangi antifungalleri kullanabilirim? Gül yapraklarımda da mantar başladı ki ziraat mühendisi bir arkadaş bakır içeren bir preparatın uygun olacağını söyledi. Oya ağacına da aynısını uygulayabilir miyim?
Eser İlhan
12-04-2012, 07:00
Ben bahçedeki diğer ağaçlara bordo bulamacı yaparken oyaya ve güllere de sıktım. Yapraklandıktan sonra uyguladığım ilacın adını ve bakırlı olup olmadığını şu anda hatırlamıyorum. Haftasonu bahçeye gidince bakar yazarım...
Bildiğim kadarı ile oya ağacına en çok musallat olan küllemedir.
Ben küllemeler için Topas kullanmaktayım.
Topas'ı güllerde de kullanıyorum.
Eser İlhan
12-04-2012, 09:29
Evet, siz söyleyince hatırladım. Galiba ben de Topas kullandım geçen yıl. Sonuçtan da çok memnun kalmıştım. (Yine de bakarım hafta sonu).
Bildiğim kadarı ile oya ağacına en çok musallat olan küllemedir.
Bazı insanlar bahçelerindeki bitkileri sulayayım derken nedense hortumla birde yapraklarını yıkarlar bitkilerin..
Bunu yaparken birde güneş çıkmış, bitkinin yaprakları ısınmışsa ve siz birde soğuk suyla yaprakları yıkarsanız küllemeye davetiye çıkarırsınız..
Oya'larda külleme olmaması için dikkat edilelecek en önemli nokta budur bence..
Dip sulaması çok erken saatlerde yapılmalı, asla asla yapraklara su sıkılmamalı, sıçratılmamalıdır..
Eser İlhan
13-04-2012, 05:42
Sevgili pria yaprak ıslatmamak konusunda çok haklısınız. Ama bahçede bitki sıklığından ötürü yoğun hava nemi oluşuyorsa (ki bende bahçem çok güneşli olmasına rağmen öyle oluyor) oyayı bu da çok etkiliyor. Oya için sanırım ne kadar kuru - o kadar iyi :))
fatma_demirel
13-04-2012, 06:42
benim oya da henüz yaprak çıkarmaya çalışıyor ama o kadar çok yeşil bit varki üzerinde. .. anlayamadım neden? zeytinyağ- arapsabunu karışımını kullanıyorum. bakalım sonuç ne olacak. başka tavsiyeniz olur mu acaba? saygılar
Anneannemin çok sevdiği bir oyası vardı, ara sıra böyle bit böcek kaptığında güneşin altında 3-5 gün (bitki ölmeyecek kadar) susuz bırakırdı ve yapraklarınının neredeyse tamamını alırdı.
Sevgili pria yaprak ıslatmamak konusunda çok haklısınız. Ama bahçede bitki sıklığından ötürü yoğun hava nemi oluşuyorsa (ki bende bahçem çok güneşli olmasına rağmen öyle oluyor) oyayı bu da çok etkiliyor. Oya için sanırım ne kadar kuru - o kadar iyi :))
Sayın Eser İlhan..
Bu durumda en iyi sulama zamanı, toprağın, havanın ve bitkilerin ısılarının neredeyse eşit olduğu akşamın geç saatleridir..
Sayın pria, oya ağacının yapraklarının ıslatılması pek söz konusu değil benim bahçemde. Neredeyse ağaçlarım 15-16 senelik.
Sabahları haliyle nem olmakta bahçede, arazi de açık.
Güllerimde de oluyor bu külleme, gül sulamasına özellikle dikkat ederim. Akşam sulamaları neredeyse hiç olmaz bahçemizde. Bitkinin geceye kuru toprakta girmesine dikkat ederiz. Buna çim de dahil.
Hastalık görülmeden her ne kadar ilaç yapmak istemesem de bazı kereler buna mecbur oluyorum.
Hocalarımız hastalık görülmeden ilaçlama yapmayın diyorlar.
Sayın Eser İlhan..
Bu durumda en iyi sulama zamanı, toprağın, havanın ve bitkilerin ısılarının neredeyse eşit olduğu akşamın geç saatleridir..
Sn pria,
Ben de bitkilerime bazen akşam/gece su veriyordum ama sevgili modaratörümüz Tekin beyden öğrendiğim kadarıyla akşam/gece verilen sulama hem bitki gece aktif olmadığından o suyu tam olarak kullanamaz hem de mantar oluşumuna davetiye çıkarmak anlamına gelebilir demişti. Bana mantıklı geldi.
Sanırım en uygunu Tekin beyin de önerdiği gibi sabah erken saatler.
Sayın Eser İlhan..
Bu durumda en iyi sulama zamanı, toprağın, havanın ve bitkilerin ısılarının neredeyse eşit olduğu akşamın geç saatleridir..
Ben buna pek katılmıyorum. Bence bitki geceye kuru toprakla girerse, mantar hastalıklarına maruz kalmaz.
Ama bu benim fikrim, yine de hocalarımıza sormakta fayda var. :)
rhepsag67
13-04-2012, 14:19
:eek:benim oya da henüz yaprak çıkarmaya çalışıyor ama o kadar çok yeşil bit varki üzerinde. .. anlayamadım neden? zeytinyağ- arapsabunu karışımını kullanıyorum. bakalım sonuç ne olacak. başka tavsiyeniz olur mu acaba? saygılar
Merhabalar Fatma Hanım, yeşil bitler benim de başımın derdi, ne güzel bu sene yok derken cezayir menekşemin en taze yerlerine konumlanmışlar, ilaç da kullanmak istemiyorum. Ben de arap sabunlu su denedim, geçmiyor. Sıra da öğrendiğim başka yolları deneceğim.
1. Kahve telvesi hem gübre olarak hem de çiçek bitlerini kaçırıyormuş.
2. Kemirici ve sümüklü böcekler için önerilen doğal kaçırtıcıları bir deneyeceğim.
* Pelin, levantin, biberiye, adaçayı, nane vs. kurutup toz haline getirin, serpin.
* Misk otu, yavşan, maydanoz, yabanturbu, labada gibi otlardan hazırlanan gübre suları böcek kaçırır.
* Sarımsak kabuklarından elde edilen bitki özü böcek kaçırıcı.
3. Lavanta ya da biberiye kokusundan zararlılar hoşlanmazmış.
4. Küçük küçük, çok hareketli saksı böcekleri içinde yabani kestane ya da ceviz yaprağı suda kaynatılır, süzülüp, dökülür.
5. Isırganotu zararlılarla mücadele de kullanılıyor. (10 lt. su + 1 kg. Taze ısırganotu , 24 saat bekleyin ve süzün)
Bunlardan yapabileceklerimi yok edene kadar deneyeceğim artık, yılmak yok :eek:
fatma_demirel
13-04-2012, 17:30
teşekkür ederim rhepsag67, bilgiler pratik.sarmısağı neredeyse her saksıya diktim. iyi sonuç veriyor. saygılar
Eser İlhan
15-04-2012, 16:25
Sayın Eser İlhan..
Bu durumda en iyi sulama zamanı, toprağın, havanın ve bitkilerin ısılarının neredeyse eşit olduğu akşamın geç saatleridir..
Hayır, en iyi sulama zamanı sabahın erken saatleri. Ne kadar hava ısınırsa o kadar erkene alıyorum sulamayı. Şimdilerde 6.30 (Tabii ki baharın yağmurlu günlerinde sulamayı kapatıyorum) ama Temmuz sonu - Ağustos başı sabah 5.00 e kadar düşüyor.. Böylece güneş kızışmadan bitkilerin suyu emecek zamanları oluyor ve geceye de kuru giriyorlar. Gece nemi bütün mantari hastalıklara davetiye çıkarır..
........Hocalarımız hastalık görülmeden ilaçlama yapmayın diyorlar.
Geçen sene ilk defa önlem olarak ilaçlama yaptım ve oyalar çiçeklenene kadar devam ettim. Sonuçtan çok memnun kaldım. Bu yıl da hem güllere hem de oyalara ilaçlama yapacağım. 23 Nisan gibi başlamayı düşünüyorum.
Bu benim seçimim tabii. Kimseye öneremem. Benim bahçemin koşullarında en iyi sonucu böyle alabileceğimi düşündüm..
Sevgili Eser İlhan, ben de sulamanın sabah yapılması taraftarıyım ve öyle yapıyorum.
Periyodik ilaçlamayı ben de bahçemde denediğim için mutluyum. Yani aynı kafadan ilerliyoruz, hocalarımız duymasın. :)
Oya agacimi bu sene mart ayında diktim. Hala kupkuru dal görünümünde. Sizce ağacım öldü mü? Yoksa daha erken mi?
Eser İlhan
14-05-2012, 18:03
Oya agacimi bu sene mart ayında diktim. Hala kupkuru dal görünümünde. Sizce ağacım öldü mü? Yoksa daha erken mi?
Oya ağaçları artık uyandı. Sizinki de normal olarak uyanmalıydı. Ama bence biraz daha bekleyin. Mayıs sonuna kadar hareketlenmiş olmalı diye düşünüyorum. Oyalar dayanıklı ağaçlar. Çok kolay birşey olmuyor :)
Şimdiye yapraklanması gerekiyordu. Belki dipten sürgün verir.
Şimdiye yapraklanması gerekiyordu. Belki dipten sürgün verir.
Tesekkurler cevabınız için. İnsallah verir
Sevgi Durul
17-05-2012, 09:46
Yeni aldığım oya ağacım. Tüm yaprakları kızardı, neden olabilir?
296690
Yeni aldığım oya ağacım. Tüm yaprakları kızardı, neden olabilir?
296690
Sayın Sdurul, resimden yaprak dal detayı pek göremedim ama bu fidanı ben pek oya ya benzetemedim. Umarım yanılıyorumdur.
Eser İlhan
17-05-2012, 12:11
Yeni aldığım oya ağacım. Tüm yaprakları kızardı, neden olabilir?
296690
Parklarda nadiren de olsa kırmızı tonlu yaprağı olan oyalar gördüm. Sizinki de onlardan olabilir ( ki ben onları çook beğeniyorum ) İzlemeye devam edin bence.
Sevgi Durul
18-05-2012, 15:51
Sayın Sdurul, resimden yaprak dal detayı pek göremedim ama bu fidanı ben pek oya ya benzetemedim. Umarım yanılıyorumdur.
Sayın musk, detay fotoğrafları ekliyorum. Oya diye aldım, değilse de yapacak bir şey yok. Açınca belli olacak artık.:)
297289 297290
Sayın musk, detay fotoğrafları ekliyorum. Oya diye aldım, değilse de yapacak bir şey yok. Açınca belli olacak artık.:)
297289 297290
Sayın Sdurul, oyaya benziyor. Kızarıklık da sanırım gün boyunca kuvvetli güneş almasından kaynaklanmış. Şu yeni çıkan sürgünlere bakın lütfen. Kırmızı olan yeni sürmüş dallar köşeli bir yapıda ise kesin oyadır. Dal yuvarlak değil de kare gibi olur.
Resimlerde belirgin şekilde dalın keskin köşelerini göreceksiniz.
YeniGine
26-05-2012, 01:46
Benim Oya ağacım 3 senelik, ne uzadı, ne de kısaldı. Geçen sene çiçeklendikten sonra küllenmeye maruz kaldı. Bütün yapraklarını üzerinden aldım, topraktakileri de topladım, yok ettim. Bu sene 10 gün kadar önce matar ilacı uyguladım. Yapraklar şu an iyi durumda. Fakat; henüz bahçe fıskiyeleri açılmadı, açılınca kesin mantar a aday bir ağaç. Nasıl budanır onu da bilemiyorum. Yardımcı olabilecek bir arkadaş var ise memnun olurum, şimdiden teşekkürler.
Sahip olduğum bodur oyamın saksı ve toprağını bir ay önce gereksiz yere değiştirdim.
Oda hemen tepki verdi ve yaprakları sararıp soldu.
Ben usanmadan sulamaya devam ettim; özür dilercesine...
Bu sabah fark ettim ki bana küsmemiş, minik yapraklarını çıkartmış.
Sanki dünyalar benim oldu, geçen yaz Bayındır'dan aldığım fidanlıkta artık üretmediklerini söylemişlerdi.
Oya şaşirtmayı pek sevmiyor,kökleri hava alırsada herhalde küsüyor.
YeniGine
11-08-2012, 17:34
324775
YeniGine
11-08-2012, 17:35
324776
YeniGine
11-08-2012, 17:37
Oya Ağacım inşallah açmak üzere. Onun için sevinçliyim... Fakat :( yaprakları hiç sağlıklı görünmüyor. Geçen sene de aynı şekilde olmuş idi. Ne yapabilirim; yardım eder misinizz??
Sevgi Durul
27-08-2012, 12:59
Sayın musk, detay fotoğrafları ekliyorum. Oya diye aldım, değilse de yapacak bir şey yok. Açınca belli olacak artık.:)
297289 297290
Oya ağacı olduğundan tereddüte düştüğüm bitkim tomurcuklanmış.:) Bakalım gerçekten oya mı?
327503
Sayın SDurul,
Bitkiniz bence oya,açmak üzere birkaç güne kadar açar.Bizim oya agaçlarıda tomurcuklanıp açtılar.
Sevgi Durul
14-09-2012, 11:41
Oya ağacı olduğundan tereddüte düştüğüm bitkim tomurcuklanmış.:) Bakalım gerçekten oya mı?
327503
Açtı.:)
331374
YeniGine
14-09-2012, 23:31
324776
Oya ağacım 3 senelik... Her sene yapraklarındaki sorun aynı. Fazlaca çiçek de açamıyor. Belli ki yerini sevmedi... Yerini değiştirebilir miyim??? Değiştirebilir isem ne zaman değiştirmeliyim?
Ağaç uykudayken yani kış aylarında...
Tam güneş ve havadar yerlerde ağaçta hiç sorun olmuyor fakat yarı gölge ve hava akımı olmayan nemli ortamda külleme kaçınılmaz oluyor. (tecrübeyle sabit)
Eser İlhan
15-09-2012, 10:24
Ağaç uykudayken yani kış aylarında...
.............. fakat yarı gölge ve hava akımı olmayan nemli ortamda külleme kaçınılmaz oluyor. (tecrübeyle sabit)
O zaman da Topas imdada yetişiyor. Ben nisan gibi başlıyrum ilaçlamaya , ayda bir düzenli sürdürüyorum ve sonuçtan oldukça memnunum.
YeniGine
16-09-2012, 00:01
Limon, Eser İlhan çook teşekkür ediyorum. Aslında Oyanın yeri fena değil. Sorunu site bahçesinde olmasından kaynaklanan gece sulaması... O halde seneye de Topas ile deneyeyim kısmet ise... Tekrar teşekkürler.
kelebek çalısı
06-10-2012, 02:28
Geçenlerde saksıda bir çalıdan aldığım tohumların yaptığım aramalar sonucunda Lagerstroemia sp. tohumlarına benzediğini düşündüm.
Bu tohumlar (http://www.agaclar.net/forum/1027333-post1015.htm)oya bitkisine ait olabilir mi?
Geçenlerde saksıda bir çalıdan aldığım tohumların yaptığım aramalar sonucunda Lagerstroemia sp. tohumlarına benzediğini düşündüm.
Bu tohumlar (http://www.agaclar.net/forum/1027333-post1015.htm)oya bitkisine ait olabilir mi?
Çok benziyor sn kelebek çalısı. Muhtemelen oya tohumu bence.
Oya tohumlarında katlamaya gerek yok.Biz Manisa -Alaşehir de tohumları nisan ayının sonlarına doğru ekiyoruz.
Aşı kanusunda bilgim yok.
Aralık ayında ektiğim oya tohumlarının dün çımlendiğini farkettim. Havanın iyice ısınmasını beklediler herhalde. Katlama yapıp Nisan sonu ektiğim manolya tohumlarında hala kıpırtı yok. Hala çıkma şansı varmış, sabırla bekliyoruz.
yaseminhande
30-06-2013, 08:20
Merhaba,
Oya agaclarimin yapraklarinin uzerlerinde siyah bir katman olusmus. Yapraklarda ve dallarda da daha once gormedigim bir böcek türü dolaşıyor. Yapraklarda da oldukça fazla yumurta var. Nasıl mücadele edebilirim?
Zealot207
13-08-2013, 13:03
Merhaba,
uzun süredir işlenmemiş bahçeme temmuz ayında oya ağacı ektim. İlk ektiğim zamanlar çiçekleri çok güzel bir şekilde açarken şu anda resimdeki durumda: çiçekler açılmadan tomurcuklar düşüyor ve yaprakları yarı kurumuş durumda. Hemen hemen her akşam su veriyorum kuruyor izlenimi olduğu için ama çok mu suluyorum ? Yoksa bu bir hastalık yüzünden mi bu halde? Nasıl düzeltebilirim? :(
Teşekkürler
Temmuz ayında fidan dikmek çok riskli olur,Kuruma ihtimali yüksektir.
Resimden çıkarabildiğim,fidan muhtemelen kurur.Her akşam su vermeyiniz toprağı kurumak üzereyken verin.Eğer kurumaz ise topraktan sürgün verir.
gaye_oguz
26-10-2013, 11:37
bizim Oya ağacımız da şu an küskün duruyor, çok sulama sevmediğini okudum ve tabağını kaldırdım, kendine gelmesini bekliyorum, terasta bakıyoruz..
449750
bizim Oya ağacımız da şu an küskün duruyor, çok sulama sevmediğini okudum ve tabağını kaldırdım, kendine gelmesini bekliyorum, terasta bakıyoruz..
449750
Bu mevsimde oya artık yaprak dökümüne girer. Bir şey beklemeyin. Ağacınıza güzel bir şekil budaması yapın ve baharı bekleyin
gaye_oguz
28-10-2013, 14:43
budamak için şu an uygun zaman mı?
budamak için şu an uygun zaman mı?
yaprakları sararıp dökülmeye basladı ise budayabilirsiniz. yoksa biraz daha bekleyin.
YeniGine
29-10-2013, 00:04
Sayın Gaye-Oğuz; 4. senesi Oya ağacım ile uğraşıyorum küllenmeye hemen hazır bir ağaç. Ben her sene çiçekleri geçtikten sonra az biraz buduyorum sonra mart sonu nisan başı daha bir derin buduyor idim. Geçtiğimiz yaz sonu çiçekleri geçtikten sonra yine az biraz budamış idim, sonra bir komşum mart sonu nisan başı gibi iyice derin bir budama yaptıktan sonra Mayıs ayındaki görüntüsü. Ve daha sonra çok da güzel çiçeklendi.
450331
gaye_oguz
30-10-2013, 13:33
YeniGine teşekkür ederim, budama hakkında internetten de bilgi edinmeye çalışacağım
450667Oya ağacı budamaya hassas değil,budanınca dahada gürleşiyor.
İstenilen şekli vermek için veya aykırı büyüyen dallar yazın dahi budanabilir.Daha derin budama yapraklarını döktükten sonra yapilmalıdır.
ardıclı2013
26-11-2013, 08:34
Merhaba arkadaşlar oya ağacı her dem yeşil kalan bir bitki fakat çalışmasını yürüttüğüm bahçede ki oya ağaçlarında tek bir yaprak bile yok bunun nedeni nedir şimdiden teşekkürler..
Orhan Özbilgiç
26-11-2013, 10:39
Merhaba arkadaşlar oya ağacı her dem yeşil kalan bir bitki fakat çalışmasını yürüttüğüm bahçede ki oya ağaçlarında tek bir yaprak bile yok bunun nedeni nedir şimdiden teşekkürler..
Sayın ardıclı2013;
Oya Ağacı her dem yeşil bir bitki değildir!
O nedenle şimdilerde yapraksız olması çok doğal.
cicek2000
04-02-2014, 09:44
Bir sera gezisi sırasında oya ağacından yapılan formlar dikkatimi çekti ve sizler için fotoğrafladım
469680
469681
469682
emrebadem
16-03-2014, 14:19
celiklerde horman kullanılmazsa olmuyormu
emrebadem
16-03-2014, 14:22
cel,klerde hormon kullanılmazsa olmuyormu
herkese selamlar
2 sene önce bir oya ağacı diktim, maşallah güzel de büyüdü, fakat bu sene daha ağustosun ortasında olmamıza rağmen yapraklarının hepsi kızardı ve döküldü, ne çiçek açtı ne de başka bişey :( geçen sene de çiçek açmamıştı aslında, problemi ne olabilir yardımcı olur musunuz?
Sayın deno82,oya ağacının resmini koyarsanız daha doğru bilgiler verilir.
Oya ağacı fidanları 2-3 yaşında çiçeklenmektedir.Külleme hastalığına hassatırlar,hastalık yayılmış ise yapraklar dökülebilir.
resim koymuştum ama mesajım silinmiş sanırım?
eklediğim fotoğrafın boyutu büyüktü o yüzden site alanına yüklememiştim ama, şimdi bi daha çekmem gerekicek fotoğraf
altınköy
25-08-2014, 10:27
İki yıl öncesine kadar her yaz çiçekli gördüğüm oya ağacım geçen yaz ve bu yaz resimlerdeki gibi,yeşerme yok ,filizlenme yok çiçek yok.Ne yapmam gerekir bilemiyorum.
Sayın altınköy,
Yeterli sulanmamış olabilir.
altınköy
26-08-2014, 07:59
Cevap için teşekkürler.Sulamayı birax arttırdım ancak tek bir dalında filizlenme başladı,inşallah kurtarırım.
Yeni aldığım oya fidanı.Henüz toprağa dikmedim havaların serinlemesini bekliyorum....
AatilimM
22-08-2017, 06:46
Merhabalar,
Oya ağacımın bazı yapraklarının uç taraflarında kahverengi lekeler var. Yanma sebepli mi bilemiyorum. Fikri olan var mı acaba?
Mehmet Eskizara
16-12-2017, 21:12
Sayın AatilimM oya ağacı ile ilgili sorunuzu yeni gördüm.Öncelikle şunu belirtmeliyim ben
sitenin eski bir üyesiyim,uzun süredir siteye giriş yapmadığım için yeniden üye olmak zorunda kaldım.Benimde bahçemde oya ağacım var geçen seneye kadar güzel çiçek açıyordu bu sene maalesef bilmediğimden tavuk gübresi kullandım,bu gübre çok asidik
olduğundan hiç iyi olmadı ve oya ağacım çok kötü şekilde etkilendi,bunu farkettiğim anda hemen üst topragı aldım ve bol bol sulayarak biraz biraz ağacımı düzelttim.Sizde ağacınıza yanmış büyük baş hayvan gübresini dikkatli şekilde veriseniz zannederim olayı çözersiniz.Bende üst topragı aldıktan sonra böyle yapıp bol bol suladım.Ağacım düzeldi.
Bol güneşli günler dilegi ile selamlar.
teşekkürler tüm bilgiler için
siflera12
21-11-2019, 06:56
Çok fazla hastalık yapan bir bitki , küllemeden hiç kurtulamıyor dayanabiliyor ama hep hastalık yapıyor [emoji51]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
engnkucuk
22-11-2019, 09:50
Çok fazla hastalık yapan bir bitki , küllemeden hiç kurtulamıyor dayanabiliyor ama hep hastalık yapıyor [emoji51]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yazdığınız gibi bir defa yakalandıktan sonra ne kadar ilaçlama da yapsanız yine hastalık tekrarlıyor..
naturefan
03-09-2021, 22:45
721248
Merhaba, Bu iki yıl önce çelikten köklendirdiğim oya fidanı. 20 lt.saksida ve tam güneş gören bir yerde, sorunsuz yaşıyor.
Bordo renklisi den arıyorum. Yetiştiren veya satılan adres bilenler paylaşır ise memnun olurum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.