View Full Version : Bitkiler hakkında bilinmeyen gerçekler
Bu başlıkta dünyamız ve bitkiler hakkında bilinmeyen gerçeklerin yer aldığı küçük bir kitapçıktan bazı ilginç alıntılar yazmak istiyorum.
Kitap Adı: Hobi Dizisi Bilinmeyen Gerçekler ( Milliyet Yayıncılık)
Hazırlayan: Alastair SMITH
Çeviren: Ege GÖRGÜN
©1997 Usborne Publishing Ltd.
©1997 Doğan Egmont Yayıncılık A.Ş.
Dev saguaro kaktüsünün boyu 15 metreye ulaşır ve 200 yıldan fazla yaşar. Yetişkin bir saguaro yaklaşık iki fil kadar ağırdır.
http://www.nps.gov/archive/sagu/Saguaros/pages/01%20Saguaro%20Flower%20Buds_jpg.htm
Dünyanın en büyük ağaçları dev sekoyalardır. Kuzey Amerika ormanlarında yetişirler. Bazılarının gövdesinde bir arabanın geçebileceği bir geçit açılabilir.
Dünyanın en yaşlı ağacı Kaliforniya'dadır. 4.700 yaşını aşmıştır.
Denize düşen hindistancevizleri yeniden yeşereceği kuru bir toprağa çıkana kadar 2.000 km. yol alabilirler.
Hıyar bitkisinin meyvelerini yardığınızda, tohumlarını püskürtürler. Hızı 100 km'ye kadar çıkan bu püskürtme sonucu, tohumlar 8 metre uzağa gidebilirler.
Hint Okyanusu'nun bazı bölgeleri gece ışık saçar. Işığın kaynağı bir deniz bitkisidir (dinoflagellate). Milyarlarcası kitap okumaya yetecek kadar ışık verir.
http://www.ab.lst.se/upload/Projektwebbar/Informationscentralen/bilder/algblomning/mareldhel_ES_e.jpg
Dünya üzerinde 10.000 kadar çim çeşidi vardır.
Piriç de bir tür çimendir. Suda yetişen tek çimen türü olup dünya nüfusunun yarıdan fazlasının besin kaynağıdır.
Dünyanın en büyük çiçeği " rafflesia" bitkisinde yetişir. Toprağın üstünde çiçeğin yalnız bir bölümü görünür. Çiçek, kokmuş et gibi kokar.
Fotograf:http://www.malaysiasite.nl/belum.htm
Ortalama boylardaki bir kurtmantarı 30 cm. boyundadır ve yedi milyon spor üretebilir. Doğru şartlarda bütün sporlar yetişkin birer kurtmantarı olabilir.
Bolivya'da yetişen, az rastlanır bir bitki (puya raimondii) 150 yılda bir çiçek açar.
Fotogralar:http://fcbs.org/butcher/Puya_raimondii.htm
anilozer112
01-10-2007, 12:51
Hint Okyanusu'nun bazı bölgeleri gece ışık saçar. Işığın kaynağı bir deniz bitkisidir (dinoflagellate). Milyarlarcası kitap okumaya yetecek kadar ışık verir.
Bunlar çok ilginç. :eek: Hiçbirini bilmiyorum.
Teşekkürler sevgili zenfree.
karaselvi
01-10-2007, 13:25
(Bolivya'da yetişen, az rastlanır bir bitki (puya raimondii) 150 yılda bir çiçek açar.)
Bunun sitemizin kaktüsler bölümünde resmi var
Sevgili Anıl teşekkürler... Daha çok ilginç şeyler var.:)) Yazmaya devam edeceğim.
Sevgili Karaselvi3, bilmiyordum. Hemen bakayım.:)
Geyikboynuzu yosununun sporları açık sarı bir toz üretir. Bu toz havai fişek yapımında kullanılır.
Diyatomlar dünyanın en küçük bitkileridir. O kadar küçüktürler ki, 2.500 tanesi bir araya gelse, ancak alt satırdaki çizgi ortaya çıkar.
---------------
Bazı vanilyalı dondurmaların tadının kaynağı bir çeşit orkidedir.
En geniş orman alanı Kuzey Rusya'daki Sibirya'dadır. Dünyadaki ormanların dörtte biri burada bulunur.
Deniz seviyesi hep aynı kalmaz. 18.000 yıl önce son buzul çağı sırasında, deniz seviyesi 120 mt. daha alçaktı. O zamanlar İngiltere'den Fransa'ya yürüyerek gitmek mümkündü.
Dünyadaki denizlerde yüklü miktarlarda altın bulunur. Eğer bu altınların hepsi çıkartılıp dünyadaki insanlara dağıtılabilseydi, birer kilo altınımız olurdu.
Atlantik, dünyanın en büyük ikinci okyanusudur ve hala büyümektedir. Her yıl 4 cm. kadar genişler ve bunu yaparken Avrupa ile Amerika'yı birbirinden giderek uzaklaştırır.
karaselvi
04-10-2007, 00:35
Bazı vanilyalı dondurmaların tadının kaynağı bir çeşit orkidedir
Bu yüzden türkiyedeki yabanı orkidelererin nesli tükenmek üzere. Daha fazla bilgi için orkideler başlığına bakabilirsiniz. Dondurma için doğadan tonlarca orkide toplanıyormuş.:(
Bir ton kullanılmış beyaz kağıt geri kazanıldığında, 16 adet çam ağacı, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı geri kazanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesini önleyebilirsiniz. 1 hektar ladin ormanı yılda 32 ton, 1 hektar kayın ormanı yılda 68 ton ve 1 hektar çam ormanı ise yılda 30-40 ton toz emer.
Kaynak: www.agaclar.net (ana sayfa)
Bu yüzden türkiyedeki yabanı orkidelererin nesli tükenmek üzere. Daha fazla bilgi için orkideler başlığına bakabilirsiniz. Dondurma için doğadan tonlarca orkide toplanıyormuş.:(
Vanilia'nın tadını veren bitki de bir orkide türüdür. Bu orkide yetiştirilebilip üretilinebilinmektedir. Ancak kaymaklı dondurmaya (Maraş dondurmasına) kıvamı veren ve özel tadını veren salepgil orkidelerdir.
Endüstriyel üretilen dondurmalarda artık kısmen kıvam artırıcı olarak değişik maddeler ve tadını veren doğala özdeş aromalar kullanılmaktadır.
Bu iki orkideyi bu anlamda ayırmak amacı ile ek bir bilgi olsun diye yazdım.
Salepgillerin tarlada ve sera da üretimi yok. İyi haber artık çoğu dondurma kıvam artırcı v.s. gibi (doğal ve insana zararsız örneğin keçiboynuzu unu, guar unu, arap zamkı alglerden elde edilen alginatlar.v.s.) ile üretilmektedir.
Kötü haber de dondurmayı bu şekilde üretim zorunlu oldu zira salepgiler çok azaldı.
En Hacimli Ağaç: Yeryüzünde yaşayan en hacimli varlık, Sequoia Ulusal Parkında (Kaliforniya, ABD) bulunan 85 metre yüksekliğindeki kaliforniya sekoyasıdır. (Sequoiadendron giganteum) "General Sherman" adı verilen bu ağacın gövdesinin çapı (yerden 1.52 m. yükseklikte) 24.32 metredir. Odunundan 5 milyar kibrit yapmak mümkündür. Yaprakları mavimsi yeşil olan bu ağacın kızılkahverengi kabukları yer yer 61 cm. kalınlığındadır. 1968 de yapılan resmi açıklamada bu ağacın ağırlığı 2030 ton olarak belirtilmiştir.
menekşemehtap
09-11-2007, 00:44
Artık dondurma yemeyeceğim buda benim protestom :(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.