PDA

View Full Version : Albizia julibrissin (Gülibrişim Ağacı)




deniz boro
29-09-2007, 16:03
Balkonda saksıda tohumdan yetiştirdiğim 5 yaşında iki ağacım var. Bu yaz da çiçek vermediler. Bakımları, budanmaları ve toprağa dikme zamanları konusunda genel bilgi verir misiniz?




Mine Pakkaner
29-09-2007, 16:24
5yıl balkonda saksıda geçirmek üzere uzun bir zaman. Ağacınız saksıda olduğuna göre her mevsim bahçeye dikebilirsiniz, ama tercihen ilkbaharda dikiniz. Özel bir bakım ve budama gerektirmez. Sadece şekil budaması yapılarak form verilir. Süzek, nemli ve zengin toprakları sever. Kuruluğa, tuza, rüzgara ve kirece kısmen dayanıklıdır. Ancak bu etkenler bir süre sonra gelişimini durdurur.

deniz boro
30-09-2007, 00:37
bbc prime da inanılmaz güzel bahçe tasarımı programları var. Hatta bazı yarışmalarda bahçe tasarımının içeriğini belirtiyorlar: Akdeniz, sahil, köy evi, v.s., gibi. Arada bir de genelde bahar aylarında yarışmalar oluyor. Hayranlıkla ve imrenerek seyrediyorum. Kew garden'daki saatlerce gezilecek botanik "hayvanat bahçesi" bir yana bir de Richmond parkın içerisinde Orman gülü/Rhodedendrum'un her renginden oluşan bir park var. Mayıs ayının başlarında inanılmaz bir zevk orası.
Bunun dışında kiraz çiçekleri açan kiraz ağacı gelin gibidir. Bazı dekoratif ağaçlar sokaklarda meyve için değil de çiçek için aşılanıp budanıyor. Böylece meyve verip dökülen meyveler sineklenme yaratmadan Mayıs ayında rüzgarın hareketlendirdiği beyaz pambe bir güzellik yaratıyorlar.
Dut ağaçlarını kiralamayı düşünen belediyelerden çok fazla şey mi istiyorum?
Aslında tek istediğim 2 elimle yetiştirdiğim gülibrişimi ekebileceğim 5 m2 lik toprak alan.

deniz boro
30-09-2007, 00:40
istanbul akasyası yani gülibrişim Encyclopedia Americana'ya göre Afrika kökenlidir. Gülibrişim adı liflerinden ipek benzeri iplik elde etmekten gelir "ibrişim"

deniz boro
30-09-2007, 00:47
Resmini verdiğiniz ağaç çiçeği çok hoş bir kokuya sahiptir. Hafif taze ve ne diyim yani...3 hafta kadar püskül gibi çiçekleri olur. Daha sonra bezelye benzeri tohum keseleri verir. Bu tohum keselerini kuruyup yere düşünce toplayın ve direkt toprağa ekin. 2 sene sonra filizlenir. Ektiğiniz yer sol-doğu; sağ- batı yönünde olursa yardımcı oluyor. Zaten tüm bitkileri kuzey rüzgarlarından olabildiğince korumalısınız. Filiz verdikten sonra inatçı ve dayanıklı bir bebiş ağacınız oluyor. Ama bir gülibrişim ağacından aldığınız tek bir tohum bile sonunda ağaç olabiliyor.

Mine Pakkaner
30-09-2007, 01:06
Gülibrişim ağacın kabul edilmiş ve yaygın Türkçe adıdır. Bu adı yüzünden botanik adı da Albizia julibrissin'dir. Albizzi, ağacı İstanbul'dan Floransa'ya götürmüş ve ona ithafen adı Albizia konmuş. julibrissin de gülibrişimden gelir. İstanbul Akasyası diye botanik veya Türkçe bir kabul yoktur. Avrupa bu ağacı İstanbul'dan gittiği için Konstatinapol akasyası veya mimozası diye isimlendirilmiş. İngilizcesi de ipek ağacı.

Kökeni Asya- İran, Çin ve Tayvan'dır.

Resmini verdiğiniz ağaç derken de http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=156721&postcount=1062 mesajındaki resimi kastediyorsanız o bir gülibrişim değil fırça çalısıdır.

deniz boro
30-09-2007, 01:25
Bu bitkinin elyaflarından ipek benzeri bir iplik elde edilirmiş diyor ansiklopesi. Bu konuda beni aydınlatır mısınız. Özleşeceğim bir ağaç varsa o gülibrişimdir. Hani Başka ülkelerde her doğan çocuk için bir ağç dikilir ya. Bu öyle birşey.

deniz boro
30-09-2007, 01:30
O zaman ben size kendi ağacımın resmini göndereyim. Ama zaten yaprak döktü artık. Gülibrişimlerin sadece çiçekleri değil yaprakları ve dalları da güzel.

deniz boro
30-09-2007, 01:32
Evet haklısınız yapraklar aynı değil.

Mine Pakkaner
30-09-2007, 01:40
Bitkinin elyaflarından ipeksi bir iplik elde edilmesi değil de çiçekleri ipek tellerine benzemesi söz konusu. Botanik adının konmasına da etkili olan, Türkler'in verdiği görselliğe dayanan bu isimdir; Gül pembesi ipek ibrişime benzemek.

deniz boro
02-10-2007, 11:00
Sonunda gülibrişim fidanlarımı bahçesine dikmeye ikna ettiğim bir apartıman bulabildim. Yolda fidanlarımın tohumlarını aldığım ana (yoksa baba mı demeliyim) ağacın yanından geçtim ancak alt ve orta kesimlerinde hiçbir tohum kesesi göremedim. Bu da mı küresel ısınmadan oldu?

bahars
02-10-2007, 23:08
Sevgili Deniz Boro
O güzelim ağacı ekmek için birde apartman bahçesimi aradınız.Gelin benim bahçeme ekin hem misafirim olun hemde bahçemde bulunan değişik bitkilerin belki sevgiye ihtiyacı vardır.Öyle güzel bir ağacı kim istemezki.Bende drenaj sorunumu halleder halletmez ilk ekeceğim ağaçlardan gülibrişim.Gölge ağacı aynı zamanda.. Sevgiler..

deniz boro
02-10-2007, 23:40
şu anda 50 cm2 bi saksıda ve uykuya olabildiğince yattı bu fidan. Anlayamadığım şey tohumdan bu kadar kolay yetiştirilen bu kadar güzel bir ağacın şehir planlamasında kullanılmaması. Çok uğraştım bir filiz elde etmek için ama sonrası kolay geldi

tasdelenmurat
14-10-2007, 00:13
Bende sürekli gülibrişim tohumları topluyorum. İstanbul ve Muğlada gördüğüm farklılıkları söyliyim. Şu an elimde İstanbuldan ve Muğladan topladığım yüzlerce tohum var. 2008 mart ayında dikmeyi düsünüyorum hepsini. Bonsai çalışmalarımda kullanmayı düşünüyorum. Tohumdan çalışma için kullanacağım. Ağaçla ilgili bilgilerini paylaşmak isteyenlere şimdiden teşekkürler.

İstanbulda mart ayında bütün güzelliğini ortaya koyan bu ağaç muğlada ağustos ayında ancak çiçek açtı. İstanbulda tohumlarınıda mart ayında ortaya koymuştu. Muğlada ekim ayı itibariyle tohumlarını gösterdi. İstanbulda mart'ın 10 da diktiğim 3 tohumdan birisi 1 hafta içinde hemen çıkmıştı. Bende bonsai'ini yapmayı düşünüyorum. Galiba ege bölgesindeki sıcağı pek sevmiyor.

alice
08-11-2007, 22:27
GÜLİBRİŞİM TOHUMU ÇİMLENDİRME DENEMESİ

Arkadaşlar, sizlere gülibrişim tohumu çimlendirme denememi kısaca anlatmak istiyorum.
Eylül ayını sonuna doğru gülibrişim ağacının üzerindeki tohum keseciklerinin sararmış olanlarından (şu günlerde dahi tohumlar ağaç üzerinde mevcut) alarak hazırlamış olduğum humuslu geçirgen,hafifçe nemli toprak ile bir ekim yastığı hazırlayıp 30 adet tohumu üzerini kapatacak kadar toprak ile kapattım.Takriben 20-25 gün sonra çimlenen tohumlar görünmeye başladı(27 kadar tohum çimlenmişti).Bir süre sonra büyümekte olan fidancıkların gövdelerinden koptuğunu tespit ettim.Bu zararın sebebi olarak çekirge ve danaburnu zaralısının olabileceğini düşünmekteyim.Kalan 7 fidancığı poşetlere aktaralı 10 gün kadar oldu ve hepside sağlıklı durumda.Ayrıca gülibrişim fidancığının da kök sürme durumunun iyi olduğu tespit etmiş bulunuyorum.Şuanki fidancıklar 8-10 cm oldular.Bu deneme gülibrişim çimlendirmedeki tecrübesizliğimi atmam için gayet olumlu sonuçlar edinmeme neden oldu.

Daha sonra gülibrişimlerimin fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.

tasdelenmurat
30-11-2007, 19:17
Sevgili Alicee bulunduğun bölge ve şehir hakkındada bilgi alabilirmiyiz. Yönelecek arkadaşlar bölgesel farklılıklar hakkında bilgi sahibi olmuş olurlar.

Ben şu an Marmara (İstanbul) bölgesiyle-Ege bölgesini ( Muğla ) kıyaslayabiliyorum.

tasdelenmurat
14-12-2007, 20:36
14 Aralık itibariyle 1,5 hafta önce diktiğim tohumlar topraktan başlarını çıkarmış bulunmaktalar..

Dikim metodum: Küçük konserve kutusuna, humuslu toprak ile, konserve kutusunun altında delik olmayacak şekilde, Çiçek toprağına ( humuslu kara toprağa) torfa diktim. Yüzeye çok yakın olacak şekilde, toprak bayağı ıslak olacak şekilde. ( Adeta balçık kıvamında ) Ağacın tohumlarını yumuşatma ve açmaya tetiklemede bayağı etkili oluyor. Konserve kutusunun üstüne streç film çekildi. streç filmle sarılan kutular bir başka torbaya koyularak, içinde hava olacak şekilde ağzı bağlandı. ( Not: Konserve kutusunun içindeki balçıkımsı toprağın seviyesi, kutu ile aynı seviyede. Yani toprak ile streç film arasındaki yükseklik 1,2 mm kadar kalıyor ) Bu şekilde 1 haftada tohumlar tohumlar acayip halde şişmiş, ilk köklerini toprağa salmış, boynunu yukarıya doğru kaldırmaya başlar halde buluyorum. 1. kutuda 5 de 3 tohum çıktı. Diğer iki tohumdan haber yok. Diğer kutuda 5 de 2 tohum çıktı.

Yaptığım hatalı deneme : Bu denemem 3. kutuda. sonu hüsran ile bitti. iki tane aynı kutu aldım. Arasına bir kaç taş yerleştirdim. İçiçe geçirdim. Alttaki kutuya su koydum. Üstteki kutu balçıkımsı toprakla dolu. bir poşete yerleştirdim. Ağzını kapattım. 5 tohumdan çıkan ilk maalesef öldü. Hala can çekişiyor. Sebebi içerdeki haddinden fazla nem seviyesi. Tohum boynunu yukarıya kaldırdı ve o safhada kurudu. Bembeyaz olan boynu küfümsü ( şu anda sütlü kahverengi ) bir tabaka ile kaplandı. Hatam tohumun topraktan çıkışını gördüğüm an kademeli olarak içerdeki nemi azaltacak şekilde torbadan çıkartmamam. Diğer iki kutuda streç filmin üstüne bir iki iğne darbesi attım. Daha sonraki komple streçi kaldırdım ve büyükçe bir torbaya koydum. Şu an torbasız oda sıcaklığındalar. Sağlıkları iyi :P

2 gün suda bekletilen tohumlar: Bu hala deneme aşamasında
Sera etkisine tabii olmayan tohumlar: Bunların tohumunda hala ses seda yok. Biraz eşeledim. Tohumlar şişme bile şişmemişler. Sulamaya devam.

minka
14-12-2007, 23:35
Sayın tasdelenmurat,yazdıklarınız ilaç gibi oldu,teşekkürler.Ben de şu sıralar elimdeki gülibrişim tohumları için şansımı deniyeceğim.Kutuları oda sıcaklığında mı beklettiniz acaba?

tasdelenmurat
17-02-2008, 01:06
Kutuları soğuk bir odada beklettim.

Ela
17-02-2008, 08:08
Ankara şartlarında dış mekanda zor büyür o zaman. Ankara'da bu ağaçtan gördünüz mü ?Ben de çok beğendim ama büyüdüğü zaman apartmanın bahçesinde yer kalmadı.Balkonlarım çok rüzgarlı bu şartlar altında bu ağacı büyütmek zor görünüyor.

abk
18-02-2008, 09:47
Çevremde pembe çiçekli gülibrişimler var. Yani bu ağacı tanıyorum. Ancak fotograftaki bitkiyi görünce hem gülibrişime benzettim hem de farklı buldum. Sizce bu gülibrişim mi?

tasdelenmurat
06-03-2008, 18:52
1. resmin sağ üst köşesindeki açılmamış çiçek tomurcuğunun oradaki yaprak ( şu an itibariyle en iyi gözüken yaprak) aynı bitkinin parçasıysa normal gülibrişimlerden biraz farklı bir yaprak yapısı sergiliyor.

Uzman arkadaşlar daha iyi bilir tabii.

tasdelenmurat
06-03-2008, 18:58
Birde SUMMER CHOCOLATE ( Yaz çikolatası ) denen türü var. Google'da görseller bölümünden aramanızı tavsiye ederim.

Bunlarda benim 5 tohum dikipte 3'nün çıktığı gülibrişim ağaçları. Ton balığı konserve kutusu, balçık şeklinde ağzına kadar toprak ve üstüne streç film ve streç filmli bu kutuyu bir başka poşetin içine koydum.

Küçük resimleri tıklarsanız büyük olarak yeni bir sayfada açılacaktır.


http://img186.imagevenue.com/loc62/th_65570_DSC00057_122_62lo.JPG (http://img186.imagevenue.com/img.php?image=65570_DSC00057_122_62lo.JPG) http://img187.imagevenue.com/loc353/th_65576_DSC00058_122_353lo.JPG (http://img187.imagevenue.com/img.php?image=65576_DSC00058_122_353lo.JPG)
http://img218.imagevenue.com/loc425/th_65586_DSC00059_122_425lo.JPG (http://img218.imagevenue.com/img.php?image=65586_DSC00059_122_425lo.JPG) http://img11.imagevenue.com/loc904/th_65597_DSC00060_122_904lo.JPG (http://img11.imagevenue.com/img.php?image=65597_DSC00060_122_904lo.JPG)
http://img101.imagevenue.com/loc589/th_65602_DSC00063_122_589lo.JPG (http://img101.imagevenue.com/img.php?image=65602_DSC00063_122_589lo.JPG)

tasdelenmurat
01-07-2008, 00:56
Birde arkadaşlar birşey ekleyim. Sadece kişisel deneyim olarak. Aralık ayında bir nevi sera etkisi yaparak çimlendirmeyi başardıklarımdan 2 tanesini yaşatabilirken. Şubat sonu-Mart başı arası diktiklerimden nerdeyse yüzde 90'ı öldü. Odada duruyorlar, güçlendiler büyüdüler diyorum. Az bisey dışarıya çıkıyorum. O gün bitiyorlar. **** 1 hafta içinde kuruyorlar. Sebebini ise muğlanın sıcağına bağlıyorum. Suluyorum su dayanmıyor. o kadar hızlı toprak kuruyorki fide dayanmıyor. Oda içinde tutuyorum. Sabah güneşi görecek şekilde. Öğlene kadar. Onlarda ayrı bir dert. Bir soluyorlar bir diriliyorlar. Bir türlü dengesi tutmuyor.

Şu an elimde toplasanız yasayan 5 tane fide var. 20 tane kadarıda ölmüştür. Muğla gibi sıcak bir yerde Aralık dikecem bundan sonra. Buranın kışı onlar için ilkbahar sanki.

ankaradanselam
04-07-2008, 13:02
fideleri elde ettikten sonra ayırırken nelere dikkat ediyorsunuz?

tasdelenmurat
09-07-2008, 17:10
Genişce diktiğim topraklarda fide aralarına kestiğim küçük karton parçaları koyuyorum. Kökleri birbirine geçmesin diye. Daha geniş topraklara dikerken ucunu spatula gibi ezdiğim ve L şekline getirilmiş bir kaşık ile köküyle-toprağıyla çıkarıyorum.

Pet bardaklara dikmek her zaman tercihim ama. Fidenin yerini değiştireceğim zaman, toprağı kuruyken maket bıçağıyla yukardan dibine kadar bir kesik ve dibini komple kesiyorum. Elimde pet bardak şeklinde bir toprak kitlesi oluyor. En basiti ve iyisi bu.

tasdelenmurat
12-11-2008, 00:13
Gülibrişim ağacı tohumları, kendi ellerimle topladım. 5. resimdeki biraz ipucu verir gibi duruyor ama o biraz soğuk yedi ve büzüldü.

Assassin
12-11-2008, 01:11
merhaba taşdelenmurat.. bu gülibrişim tohumlarından hala elinde mevcut mudur? bir vakit istanbul'da görmüş, hasta olmuştum çiçeğinin güzelliğine.. ama ne ismini öğrenebilmiştim, ne de tohumunu elde edebilmiştim.. bana elde etme imkanı sağlarsan inan çok sevineceğim..

Auguste
05-12-2008, 04:57
Merhaba,
Gül ibrişim ağacı tohumlarında dormansı (çimlenme engeli) var. Bir ağaçtan topladığınız tohumları önce suya atarsanız ilk şişenler (yaklaşık 5 saat te ilk hallerinin neredeyse 2 katı kadar büyüyorlar) hemen çimleniyor. Bunlarda çimlenme engeli yaratacak kadar kabuk kalınlığı fazla değil. Diğer su emmeyenleri elinize bir bıçak alarak kabuklarını çok az hafif beyaz tohum taslağı görünecek şekilde kazıyın veya zımpara ile kabukları zımparalayın sonra suya atın çok hızlı tepki alacaksınız. 3-4 saatte şişmeye başladıklarını göreceksiniz. Bu şişen tohumları 1-2 gün suda bekletmekte fayda var. Fasülye ıslatmak gibi. Ardından toprakla buluşturmak kalıyor. Eğer tohumlarda daha başka bilmediğim bir sorun yoksa 1-2 hafta içerisinde ektiğiniz yerden çıktıklarını görebilirisinz. Ekim işlemleri oda sıcaklığında nemli toprakta yapılmalıdır.

k0900
26-01-2009, 00:27
Ankara şartlarında dış mekanda zor büyür o zaman. Ankara'da bu ağaçtan gördünüz mü ?Ben de çok beğendim ama büyüdüğü zaman apartmanın bahçesinde yer kalmadı.Balkonlarım çok rüzgarlı bu şartlar altında bu ağacı büyütmek zor görünüyor.

Sn.Ela;
Hala sorunuz cevapsızsa ; evet Ankara'da bu ağaçtan evimizin önünde 2 adet var. Yaklaşık 3 yıl önce dikildi. Gayet sağlıklılar ve bol ,bol çiçek açıyor. Ayrıca Beysukent'tede epey yaşlı bir ağaç yolumun üstünde olduğu için görüyorum.

Orhan Özbilgiç
26-01-2009, 19:19
Belki gülibrişimi tanıyan herkes biliyordur. Ama ben bu yaz bahçeme mart ta diktiğim iki gülibrişim ağacının yapraklarının, güneş battıktan sonra küstüm otu yaprakları kadar olmasa da kapanarak büzüştüğünü gözlemledim.
Sabah güneş doğunca, tekrar yelpaze gibi açılıyor.

k0900
10-02-2009, 16:34
tohumdan büyüyen 3 cm büyüklüğünde gülibrişim fotoğraf bugün çekildi.

smily
15-03-2009, 09:57
Çiçekleri tamamen aynı fakat tohum keseleri farklı iki çeşidini gördüm. Birisinin
çalı fasülyesi şeklinde meyveleri var. Tohumlar bunun içinde sıralanmışlar. Diğerinin meyvesi 5-8 cm çapında diskler şeklinde. Kuruyunca diski oluşturan 2 kabuk ayrılıyor ve tohumlar düşüyor. Her yıl ağacın bazı dalları kuruyor ve kesilmesi gerekiyor.

k0900
30-06-2009, 22:47
Bu ağaç muhteşem;

k0900
01-07-2009, 00:03
Bir hususu ilave etmeliyim, Ankara'da en geç yapraklanan ağaç galiba gülibrişim.

Harun Parlak
24-11-2009, 14:37
Anavatanı Kuzey İran ve Toripik Asyadaır. Ülkemizin saihil kesimlerinde yetiştirilmektedir.
Taze serin derin ve iyi drnajlı topraklarda optimal gelişim gösterir. Ağır topraklar ile kurak ve kuru topraklarda yetiştirmeye uygundur.
Kireci sever.
Geç donlara dutarlıdır. Vejetasyon dönemi dışında -20 derece sıcaklara kadar dayanır.
Sucak ve ılıman iklim koşullarında iyi gelişim gösterir. Güneşli yerleri sever. Kuraklığa dayanıklıdır.
Genç fidanlar aktif yapraklanma döneminde gölgelemeye ihtiyaç duyar. Tohumlar 3-4 mm büyüklüğünde yassı ve bakla neyvenin ortasında dizilmiştir.Tohum kabuğu sert ve geçirimsizdir . Bakla meyveleri 10-15 cm uzunluğunda yassı ve düzdür meyveler sonbaharda olgunlaşır.Haziran Temmuz aylarında açan çiçekleri açık pembe renkli ve güzel kokuludur.
Hızlı büyür maksimum 10-12 metre boy yapar.
Tohumla üretim esastır. Tohum kabuğundan ileri gelen çimlenme engelini asitle muamele veya çizikleme metodu ile giderilmelidir.
Tohumla ya Sonbaharda toplanır toplanmaz hemen ekilir. veya 45-60 günlük soğuk katlamanın ardında erken ilkbaharda ekilir. Geç kışda kök çelikleri ile serada yarı olgun sert çeliklerle Temmuz Ağustos ayında cemakanlarda üretilir.

Zühre Demir
18-02-2010, 18:16
Merhabalar. Ben bugün elimdeki gülibrişim tohumlarını (2 gün suda beklettim ve şişirdim) ayrı ayrı pet bardaklara ektim. Bolca suladım, yani fazlaca nemli topraktalar. Odada duruyorlar. Yani sıcaklık ortalama 20 derece kadar. Bu mevsim uygun mu ve üzerini illa streç filmle kaplamalı mıyım?

Zühre Demir
19-02-2010, 23:17
Yok mu yardım edecek bir arkadaş :(

k0900
21-02-2010, 22:56
Tohumlar dikilmiş, sonbahar başı, tohumlar sertleşmeden dikim daha iyi olabilirdi.

Şimdi sıcaklık ve nemi eksik etmemelisiniz. Sadece nem, ıslak kalıp çürütmeyin.

Zühre Demir
21-02-2010, 23:08
Tohumlar dikilmiş, sonbahar başı, tohumlar sertleşmeden dikim daha iyi olabilirdi.

Şimdi sıcaklık ve nemi eksik etmemelisiniz. Sadece nem, ıslak kalıp çürütmeyin.

Çok teşekkür ederim. Üzerlerine streç film geçirdim. Malum yalancı bahar yaşasak da havalar soğuk ve bahara daha var. Umarım kaybetmem hiçbirini. Tekrar teşekürler...

HomeWork
22-02-2010, 17:03
Geçen sene bu aylarda toplamış olduğum tohumlar (ıslak halde idi) doğrudan diktim büyük bir kısmı havaların ısınması ile çıkmıştı.

Zühre Demir
22-02-2010, 18:42
Yani uzun zaman çıkmasalar da ümidinizi kaybetmeyin, sıcakları görünce eninde sonunda çimlenecekler mi diyorsunuz sayın HomeWork. Umarım öyledir :) Bazıları çıkmaya başladı çünkü, ama çoğundan henüz ses seda yok. Gerçi daha 3-4 gün oldu. Hadi hayırlısı... Asıl iş çimlendikten sonraymış. dua ediyorum resmen...

HomeWork
23-02-2010, 16:47
Herkez zor büyüdüğünden bahsediyor. Acaba büyüme miktarı ile ilgili daha net bilgisi olan varmı? Mesela 2 yaşında şu boya gelmesi lazım gibi.

Zühre Demir
24-02-2010, 21:09
Ektiğim tohumlardan bazıları çimlendi. Ben de üzerlerindeki streç filmi çıkardım. Şimdi güneş alan bir yerde duruyorlar. Ortalama sıcaklık 20-21 derece. Umarım ölmezler.

126973
126974
126975

HomeWork
25-02-2010, 08:13
Işık alan ama doğrudan güneş almayan bir yerde bulundurmanızı tavsiye ederim. Bir de bardakları biraz daha doldursaydınız sanki daha iyi olurdu.

Zühre Demir
25-02-2010, 16:38
Işık alan ama doğrudan güneş almayan bir yerde bulundurmanızı tavsiye ederim. Bir de bardakları biraz daha doldursaydınız sanki daha iyi olurdu.

Haklısınız Sayın HomeWork. Bunu daha sonra kavradım. Umarım birşey olmaz. Biraz daha hayata tutunsunlar zaten kalıcı yerlerine alacağım.

umıt79
25-02-2010, 16:48
Sevgili Zühre ,tebrik ederim yeşertmişsiniz tohumları .
Bende Lale Hanımdan gelen gülibrişimleri saksıya dikmiştim.Şu an üç tanesi yeşerdi.Hızlı bir büyüme gerçekleştiriyorlar...Torf a diktiğim tohumlar 2 günde çatladı ,çıktı..Ilık suyla her akşam yaptığım fısfıslama işe yaradı..

Zühre Demir
25-02-2010, 17:23
Sevgili Zühre ,tebrik ederim yeşertmişsiniz tohumları .
Bende Lale Hanımdan gelen gülibrişimleri saksıya dikmiştim.Şu an üç tanesi yeşerdi.Hızlı bir büyüme gerçekleştiriyorlar...Torf a diktiğim tohumlar 2 günde çatladı ,çıktı..Ilık suyla her akşam yaptığım fısfıslama işe yaradı..

Sayın umıt79. Ben de Lale hanımdan almıştım tohumları. Yeşerttik ama umarım hayatta tutabiliriz.

Hhatice
25-02-2010, 17:37
Zührecim tebrik ederim gül ibrişim en sevdiğim ağaçtır Tekirdağda sahilde belediye ekmiş her sene buradan tohum alayım diyorum ama İstanbul Tekirdağ arasında vaktini geçiriyorum bu sene bana gelen tohumları yetiştirebilirsem bu güzel ağaca kavuşacağım :)

Zühre Demir
25-02-2010, 19:04
Zührecim tebrik ederim gül ibrişim en sevdiğim ağaçtır Tekirdağda sahilde belediye ekmiş her sene buradan tohum alayım diyorum ama İstanbul Tekirdağ arasında vaktini geçiriyorum bu sene bana gelen tohumları yetiştirebilirsem bu güzel ağaca kavuşacağım :)

Bol bol tohum çal Sevgili Hatice. Gülibrişimler çoğalsın :rolleyes:

algül
03-03-2010, 03:02
Albizia julibrissin
"SUMMER CHOCOLATE"® böyle çok güzel mor yapraklı bir çeşiti var ama türkiyede bulamadım. bulan yetiştiren varmı?:confused:

Zühre Demir
03-03-2010, 19:06
Bu mor da çok güzelmişşş. İlk defa görüyorum.

HomeWork
04-03-2010, 07:11
Bende bayıldım . Biryerlerden tohumunu bulsak.

Zühre Demir
07-03-2010, 02:24
Çimlenen tohumlarım yavaş yavaş büyüyor. Acaba ne zaman kalıcı yerlerine almam gerekiyor bilmiyorum.

sevim.K
07-03-2010, 06:46
Albizia julibrissin
"SUMMER CHOCOLATE"® böyle çok güzel mor yapraklı bir çeşiti var ama türkiyede bulamadım. bulan yetiştiren varmı?:confused:

Fidanistanbulda var. Sitede satış sayfasında fotoğrafını gördüm.

umıt79
07-03-2010, 20:33
Gülibrişimlerime bir yenisi daha eklendi .Şu anda beş adet boy boy ...İlk çatlayp çimlenenler yaklaşık 5 cm civarında..ikinci ve gerçek yapraklarını açmak üzereler...

Zühre Demir
07-03-2010, 22:14
Benimkiler de...

algül
08-03-2010, 00:56
hiç sormaya uğraşmayın yokmuş sordum ben, ayrıca başka zamanlar olmak üzere değişik ağaçlarda sordum sitelerinde görüp hep elimizde yok dediler daha ne akla hizmet o siteye koyuyorlar resmini birde satın al linki koymuşlar :mad:Fidanistanbulda var. Sitede satış sayfasında fotoğrafını gördüm.

Zühre Demir
08-03-2010, 19:32
Pek iyi güncellemiyorlar demekki siteyi. Olsun, kendileri kaybeder...

umıt79
08-03-2010, 21:31
Peki şimdi merak ettiğim bişey var gülibrişimler hep beş cm boyunda kalmayacak.Nette dev ağaçlara dönüşmüş olduklarını gördüm.

Büyüdüğünde saksıda mı tutacağız?

algül
09-03-2010, 01:39
bonzai yapmayacaksan saksıda tutamazsın bahçeye dikmen gerekecek 20 metre boyunda bir ağaç olacak.

Zühre Demir
09-03-2010, 02:01
Ya da habire budanacak :)

Güler
12-03-2010, 00:52
Hem ağaç şeklini hem de çiçek kokusunu çok sevdiğim Gülibrişim ağacının bu rengini hiç görmemiştim.

129604


Hımmm, sitemizde bir arkadaş daha evvelce fotoğrafı eklemiş, inşallah biz de elde edebiliriz.

umıt79
12-03-2010, 23:36
Sevgili Zühre sizde dikkat ettiniz mi? ilk yapraklardan sonra büyüme hızı gayet düşüyor..sanki bana büyümüyorlar gibi geliyor artık..

Zühre Demir
10-04-2010, 18:54
Haklısın sevgili umıt79. Benimkilerin de büyüme hızı düştü. Eski yapraklarını bir yandan döküp yeni yapraklar veriyor ama bu, bayağı zaman alıyor. Katlanacağız artık. İşte benim gülibrişimlerimin son hali...

135400 135401

Hhatice
10-04-2010, 19:07
Hem ağaç şeklini hem de çiçek kokusunu çok sevdiğim Gülibrişim ağacının bu rengini hiç görmemiştim.

129604


Hımmm, sitemizde bir arkadaş daha evvelce fotoğrafı eklemiş, inşallah biz de elde edebiliriz.

O zaman bu yaz tohumlar benden bu renk bizim Tekirdağ sahilde var .Yanından geçerken mis gibi kokuyor .
Benim de 3 tohumum çıktı . Zühre'cim aynı seninki kadar büyüyüp ağaç olacağına inanmak zor

Zühre Demir
10-04-2010, 19:16
Valla torunlar görür herhalde. Gelecek nesillere mirasımdır... :)

S Güngör
04-05-2010, 00:09
Bu gülibrişim en geç yapraklanan ağaçlardan biri galiba. Mayıs oldu İstanbul'da gülibrişimler anca hareketlenmeye başladı...

Orhan Özbilgiç
04-05-2010, 06:31
Valla torunlar görür herhalde. Gelecek nesillere mirasımdır... :)


Zühre hanım, moralinizi bozmayın!
Zannedildiği gibi, yavaş büyüyen bir ağaç değil! Aksine çok hızlı büyüyor.
Aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz Gülibrişim, 18 Mart 2008' de dikildiğinde, tohumdan yetiştirilmiş, 60 cm boylarında idi.
İlk fotoğraf, aynı yıl 5 ağustos ta çekildi. Boyu 120cm kadar.(Sağ köşedeki)
Son fotoğrafta, tam bir yıl sonra, 19 Ağustos 2009' da!
Bol su ve yaz boyunca iki kez azotlu gübre.
İşte sonuç ortada.;)
Şimdi daha uzun. Bu yaz fotoğrafını koyarım.

Not: Boy uzamasını teşvik için, alt dalları hep buduyorum. Gövde zayıf kaldığı için destek için kazık(herek) kullanıyorum)!




141324

141325

eticin
04-05-2010, 10:00
selam arkadaşlar,
30 cm boyunda fidancıdan aldığım bir gülibrişim fidanım var.yaprakları actı ama bir süre sonra kuruyup döküldü. yenilerinin gelişimide yavaşladı. balkonum olmadığından içeride aydınlık ve yarım gün güneş alan bir yerde duruyor. yaprakları neden kuruyup dökülüyor olabilir sizce?

Zühre Demir
04-05-2010, 22:35
Zühre hanım, moralinizi bozmayın!
Zannedildiği gibi, yavaş büyüyen bir ağaç değil! Aksine çok hızlı büyüyor.
Aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz Gülibrişim, 18 Mart 2008' de dikildiğinde, tohumdan yetiştirilmiş, 60 cm boylarında idi.
İlk fotoğraf, aynı yıl 5 ağustos ta çekildi. Boyu 120cm kadar.(Sağ köşedeki)
Son fotoğrafta, tam bir yıl sonra, 19 Ağustos 2009' da!
Bol su ve yaz boyunca iki kez azotlu gübre.
İşte sonuç ortada.;)
Şimdi daha uzun. Bu yaz fotoğrafını koyarım.

Not: Boy uzamasını teşvik için, alt dalları hep buduyorum. Gövde zayıf kaldığı için destek için kazık(herek) kullanıyorum)!



141324

141325


Sayın Özbilgiç, 2.5 yılda bu hale geldiyse muhteşem o zaman. Torunlar da kendileri yetiştirsin artık :)

Zühre Demir
04-05-2010, 22:36
selam arkadaşlar,
30 cm boyunda fidancıdan aldığım bir gülibrişim fidanım var.yaprakları actı ama bir süre sonra kuruyup döküldü. yenilerinin gelişimide yavaşladı. balkonum olmadığından içeride aydınlık ve yarım gün güneş alan bir yerde duruyor. yaprakları neden kuruyup dökülüyor olabilir sizce?

Susuz kalmış olabilir mi acaba?

nariçi
04-05-2010, 23:09
O zaman bu yaz tohumlar benden bu renk bizim Tekirdağ sahilde var .Yanından geçerken mis gibi kokuyor .
Benim de 3 tohumum çıktı . Zühre'cim aynı seninki kadar büyüyüp ağaç olacağına inanmak zor


Tohumlardan ben de talibim.

Orhan Özbilgiç
04-05-2010, 23:13
Sayın Özbilgiç, 2.5 yılda bu hale geldiyse muhteşem o zaman. Torunlar da kendileri yetiştirsin artık :)

Hahh..Şöyle! Torunlar ayrı ağaç yetiştirsinler. Değil mi ya?:p

Bu arada, ikinci fotoğraf 19 agustosta değil, 19 temmuzda çekilmiş. Bu yaz ortalarında yine fotoğraflarım. Böylece, gelişimini daha somut bir biçimde gözlemleriz.;)

Zühre Demir
04-05-2010, 23:42
Tamam, mutlaka bekliyorum. eğer benimkilerin hepsi yaşarsa tam 15 tane Gülibrişim ağacım olacak. Sera açarım artık :)

haşiye
13-05-2010, 09:08
Herkese merhabalar...
Ben 12 mayıs 2010 da ağzı kapalı şeffaf plastik kutuya 15 tane kadar ibrişim tohumunu ıslak peçete arasına koydum. Güneşte bekletiyorum. Bakalım çimleneceklermi. (Duruma göre kabın ağzını açmayı ve gölgeye almayı düşünebilirim...)

Yazılan mesajlarınızıda severek okudum, herkesi tebrik ederim....:)

Emre Kuzu
13-05-2010, 13:15
Fidan İstanbul da yani şu verdiğim linkte mor yapraklı olan türü varmış ama şu an için temin edilemiyormuş öyle yazıyor. http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=1054
İsteyen müşteri destekten irtibata geçebilir.

Emre Kuzu
13-05-2010, 13:48
bonzai yapmayacaksan saksıda tutamazsın bahçeye dikmen gerekecek 20 metre boyunda bir ağaç olacak.

Bonsai olarak saksıda nasıl yetiştirebiliyorsa uygun zaman da uygun dal ve kök budamalarıyla normal bir saksıda yetiştirilebilir.
Herkesin bahçesi yok.

nariçi
03-06-2010, 20:13
Tohumlardan ben de talibim.

Beklemedeyim, bekleyen derviş muradına ermiş.;)

Hhatice
03-06-2010, 21:25
Geçen sene tohum toplayamadım malesef :( Bana da siteden arkadaşlar yolladılar .3Tane çimlenen fidan var elimde ama daha 1 karış boyundalar .Eğer ki yaşatabilirsem 3 tane bana çok size yollarım .

nariçi
03-06-2010, 21:49
Teşekkür ederim - bu yıl tohumu takip edin, emeğinize göz dikmiş olmayayım. Diğer yeşil iki tür var bu kahverengi çok güzel duruyor. Eğer isterseniz değişim yapabiliriz.

ykolko
04-12-2010, 20:20
4 adet Gülibrişim tohumunu, biraz şişsinler diye ılık suya koydum,2 tanesi dibe çöktü,2 tanesi suyun üstünde,teze göre suya batmayan tohumların içleri boş olacağı ve tutma ihtimalleri olmadığı,2 batan tohumu ayrı,batmayanları ayrı kablarda çimlendirmeye bırakacağım, bakalım tezler doğru çıkacak mı?
Gelişmeleri zaman zaman buradan aktaracağım.

ykolko
27-01-2011, 21:14
Evet Gülibrişim tohumlarım çimlendi ve 5cm boya ulaştı,dibe çöken tohumlar çimlendi ve tez doğrulandı.
ilk fırsatta resimlerini ekleyeceğim ve gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim.
190674

190675

HomeWork
28-01-2011, 06:46
Heyecanla resimleri bekliyoruz.

bragfor
28-01-2011, 10:40
poinsiana vulvera türünü hiç gördünüz mü? bembeyaz bir küre üzerinde çiçek oluşumları var. süper bir bitki ancak -2 derece ve altında sıcaklığa dayanmıyor.

bragfor
28-01-2011, 11:00
ben buna beyaz çiçekli gülibrişim adını verdim. belki kışın yaprağını dökmüyor ancak Manisa Ahmetli'de döküyor. Düşük sıcaklığa dayanamıyor. ertesi yıl gövdenin donan kısımlarını kesiyorum ve alttan tekrar sürgün veriyor.

ykolko
28-01-2011, 11:36
Sayın Bragfor beyaz çiçekli gülibrişim'in resmi varsa ekliyebilirsiniz.

venus_absolute
19-07-2011, 14:13
ben tohumları saksıya 2.5 sene önce diktim, çok yavaş büyüyorlar, ölüm gibi, en iyisi fidan almaktır. Bir de şunu soracam bu ağaç dikildikten kaç sene sonra çiçek açar? Teşekkürler.

serder
29-12-2011, 19:23
3 Gün evvel topladığım gülibrişim tohumlarını hemen sıcak suya koydum. İki gün sonra onları pet şişeye aldım ve üzerlerine çok az toprak serptim. Hemen hemen hepsi beyaz ve küçük köklerini toprağa salmak için kabukrından çıkarmış. İçlerinden bazılarını bonsai için ayırıp kalanı dikmeyi planlıyorum. Haydi hayırlısı...

elek
09-04-2012, 22:08
Babamın tavsiyesi ile, tohumları önce nemli kağıt havluya sarıp şeffaf plastik kutu içinde kök vermesini bekledim (1 hafta güneş gören cam kenarında bekledi) Dün de saksılara aldım. Tohumlar yaklaşık 1 senelikti ve bu kadar zaman tamir kutusu içinde kalmışlardı. 3 tohumdan ikisi çimlendi, diğeri çok küçüktü zaten. Toprağa öylece koydum, çıkar mı bilemiyorum. Çimlenenler biraz büyüsünler, resimlerini paylaşırım.

Summer chocalate türünün tohumunu ya da bitkisini bulabilen var mı acaba?

kelebek çalısı
11-05-2012, 21:18
Gülibrişim ağacımda hala bir uyanma belirtisi yok. Canım sıkılmaya başlamalı mı bu durumda? Yoksa normal midir bu durum...

Emre Kuzu
11-05-2012, 21:22
En azından gövdeden yaprak patlatması olmalı bu yoksa tırnağınızla biraz kabuğunu kaldırıp bir bakın yeşilse belki uyanabilir ama şunu söyleyeyim şimdiye kadar uyanması gerekirdi.

kelebek çalısı
11-05-2012, 21:41
En azından gövdeden yaprak patlatması olmalı bu yoksa tırnağınızla biraz kabuğunu kaldırıp bir bakın yeşilse belki uyanabilir ama şunu söyleyeyim şimdiye kadar uyanması gerekirdi.

Ağacım, şubat ayında ancak uykuya geçtiğinden pek üzerinde durmak istemedim başta, nasıl olsa uyanmak üzeredir diye düşünerek, fakat delonix regia ve jacaranda ağaçlarım uyanmaya başladıklarından kafamda soru işaretleri oluşmaya başladı.

Teşekkür ediyorum.

Emre Kuzu
11-05-2012, 21:44
Dediğim gibi gövdeyi kazıyın yeşillikse beklemeye devam edebiliriz bende de aynı durumda ağaçlar vardı bekledim geç olsada patladılar bu senede aynı şey oluyor yine bekliyorum bakalım..

kelebek çalısı
28-05-2012, 16:04
Fusarium veya kök çürümesi olduğunu düşündüğüm ağacımın maalesef ki içler acısı halini fotoğraflayarak ekliyorum.

Oysa ne güzel bir budama işlemi gerçekleştirmiştim, şubat ayında. Bana böyle küstü gülibrişim ağacım :( Gerçekten de yazık oldu.

Hiç bir uyanma, filizlenme belirtisi yok. Bu durumda, diğer ağaçlara da sirayet etmemesi açısından ağacı kaldırıp, kökünü çıkarıp, imha etmem gerekecek.

Zühre Demir
12-06-2012, 15:39
Kış çok çetin geçti biliyorsunuz. Terasımda yaklaşım 15 tane gülibrişim ağacı var. Hepsinin de boyu neredeyse 2 metreye ulaşmıştı. Kış boyunca uzun süre karın altında kaldığı zamanlar oldu. Nedeni bu mudur bilemiyorum ama ancak 3 tanesi yeniden yeşerdi. Diğerleri hala kuru dallarıyla duruyor. Yeşerenler de pek mutsuz, yaprakları eskisi gibi değil. Bir ağaç soğuktan nasıl böyle etkilenebilir? Öldüler mi yani şimdi? Aynı şey başına gelen var mı dostlar? Bu arada hatmi ağacım da yeşermedi. Çok üzgünüm

kelebek çalısı
12-06-2012, 21:20
Ağacımı tamamıyla kurumadan kesmemin doğru olmadığına karar vererek, kısacası çıkmamış candan umut kesilmez diyerek, bir yerinden filiz patlatmasını ümitle bekliyor olacağım bir süre daha.

Orhan Özbilgiç
14-06-2012, 20:07
Kış çok çetin geçti biliyorsunuz. Terasımda yaklaşım 15 tane gülibrişim ağacı var. Hepsinin de boyu neredeyse 2 metreye ulaşmıştı. Kış boyunca uzun süre karın altında kaldığı zamanlar oldu. Nedeni bu mudur bilemiyorum ama ancak 3 tanesi yeniden yeşerdi. Diğerleri hala kuru dallarıyla duruyor. Yeşerenler de pek mutsuz, yaprakları eskisi gibi değil. Bir ağaç soğuktan nasıl böyle etkilenebilir? Öldüler mi yani şimdi? Aynı şey başına gelen var mı dostlar? Bu arada hatmi ağacım da yeşermedi. Çok üzgünüm


Sevgili Zühre Demir;
Felaket tellallığı gibi olacak ama üzülerek anlatmak durumundayım.:(

Benzer durumlarlada ben karşılaştım bu baharda.
Bir Pittosporum, bir Gaura, iki Melisa (Kolonya) çalısı, bir Polygala, bir Lantana kurudular. Haziran ayına kadar bekleyip, sonrasında topraktan sökünce köklerinin, sürekli nemli ve donmuş toprakta kaldıklarını anladım. Çünkü, kök çevrelerindeki kabukların çürüyüp soyulmuş olduğunu gördüm.

Benzer durumları atlatanlar yeni dip sürgünleri verdiler. Solanum Rantonetti, Calistemon, Hibiscus Mutabilis, Lantanalaradan ikisi, bir Gaura, Bir Mercan Ağacı mayıs ortasına kadar sürgün verenler.

Tekrar geçmiş olsun. Selam ve sevgiler.

Orhan Özbilgiç
14-06-2012, 20:18
Bu arada, Oturduğum semtte bugün, çiçeklenmiş bir Gülibrişimi fotoğrafladım. Oysa birkaç gün önce Samsun' da bahçemdeki henüz tomurcuktaydı. Demekki İstanbul biraz daha sıcak bir mayıs geçirmiş.;)





308737

308738

308739

308740

kelebek çalısı
14-06-2012, 20:36
Gülibrişimin altında çıkan yabani otları temizleyince ortaya çıkan manzara. Uzun süredir su vermiyordum, sulama yaptım bu duruma sevinip :eek:

Acaba gövdesinde yer yer oluşumunu sürdüren bu düğme gibi çıkıntılar nedir, nedendir? Fikriniz var mı?

Orhan Özbilgiç
14-06-2012, 20:59
Yeni sürgünler için sevindim.
O düğmeye benzer oluşum konusunda kesin bir fikrim olmamakla birlikte, zararlı bir ödem olacağını düşünmüyorum. Oradanda yeni bir göz patlatıp, dallanacak mı acaba?

kelebek çalısı
14-06-2012, 21:11
Çok teşekkür ederim Sn. Orhan Özbilgiç. Ben de Pittosporum ve kaybettiğiniz diğer bitkileriniz için üzüldüm. Meraktaydım Pittosporumunuzun durumu konusunda.

Umarım düşündüğünüz gibidir, filizler patlarsa bu noktalardan harika olur :) Ağacın bir kaç yerinde bu oluşumlar var ve daha önce de farketmiştim ama büyüdüklerini farkettim. Yakında anlaşılacaktır eğer buralardan filiz verecekse.

Zühre Demir
17-06-2012, 01:33
Teşekkürler Orhan Özbilgiç, nasıl da uğraşmıştım onları yeşertebilmek için. Neyse bundan sonra daha dikkatli olacağım

kelebek çalısı
25-06-2012, 18:40
Gülibrişim ağacım üstteki dallardan da bir çok yeni filiz verdi. Dün farkettim. Biraz daha seçilir hale gelmesini bekliyorum fotoğraflamak için. Çok sevindirici :)

kelebek çalısı
27-06-2012, 23:14
Geç kaldı ama telafi etmeye çalışıyor ;)

312969

312970


Dipten gelen sürgünlerden sağ taraftaki öbek halinde görünen filizler ağacın gövdesinden en az 30 cm uzaklıkta, bana enteresan geldi bu durum.

312971

Muhsin Hanif
30-06-2012, 17:10
Ağacınızın canlanmasına sevindim Sn. Kelebek Çalısı. Mevsimler, özellikle kış ve yaz 1 ay ileri kaydı sanki, belki o yüzden geç canlanmıştır.
Geçen gün çektiğim fotoğraftaki fidanın çiçekleri değişik geldi, gülibrişimin bir türü mü diye bilenlere sormak istiyorum.

Nuri Murvet
30-06-2012, 18:37
Geç kaldı ama telafi etmeye çalışıyor ;

Merhaba sayın kelebek çalısı

Evet işte bu...

Gözünüz aydın!..

Bu gelişmeye çok sevindim...

Dipten gelen yeni sürgünleri almakta yarar vardır.

Tedbir amaçlı, Captan 50 wp uygulamasını yapalım....

Selamlar...

Nuri Murvet
30-06-2012, 18:43
Merhaba sayın Muhsin Hanif

Bu başlıkta paylaşmam gerekiyor ama dayanamayıp cevaplıyorum...

Ağacınızın latince Adı : Caesalpinia gilliesii

Yöresel Adları : Paşa bıyığı, Cennet çiçeği, Tavus çiçeği, Aslan bıyığı, Bodur akasya.

Sevgi Durul
03-07-2012, 14:50
Halâ inanamasam da benim de gülibrişimim var.:rolleyes: Saksıdan bahçeye aldım, yaprakları önce biraz sarsıldı ama şimdi toparlanıyor.:)

315098

kelebek çalısı
20-07-2012, 22:06
Gülibrişimdeki gelişmelerden çok memnunum. Çiçeklenme bile yaptı. Çiçekleri açık sarı renkte ve eğer yanılmıyorsam bu renklenmeyi yapan tür Albizia lebbeck miş.

320000

319995

319994

Bu türün tanımlaması ile ilgili bilgilendirici katkıda bulunmak isteyen üye arkadaşlarımdan yorumlarını beklerim.

bnymn_53
18-07-2013, 22:22
reisler bu bitkinin kırmızı renkli cicek açanı var fidesi olan varmı rica etsem bana verebilirmi :)

_Cihan
16-09-2013, 12:41
4 gün önce yere düşen gülibrişim tohumlarını topladım. Akşam eve geldiğimde Nemli genel kullanım bir torfun içine ektim. filizlenmeye başladılar

pomodoro
16-09-2013, 13:27
Gerçekten de hiç nazlı değiller :) Ben de topladığım tohumları ıslak peçetede filizlendirip öyle saksıya aldım. Henüz kurumamış, yaş olan tohumlar bile yeşerdi. 6'da 6. Miniklerimi ofise getirdim, gün boyu gözümün önünde olsunlar diye :)

_Cihan
17-09-2013, 08:44
Sonbaharda ekin diyorlar 4 tane ektim hemen çimlendi. Ama kışı nasıl geçirecek bakalım güneş görmeden, içeride tutacağım. İnşallah yaşarlar. Merakla bekliyoruz :)

_Cihan
18-09-2013, 10:36
Çok hızlı büyüyorlar

_Cihan
20-09-2013, 10:23
Durum şimdilik iyi gözüküyor. Güneş göremiyorlar ama sanırım Sylvania Gro-lux floresan işe yarıyor.

pomodoro
20-09-2013, 10:57
Durum şimdilik iyi gözüküyor. Güneş göremiyorlar ama sanırım Sylvania Gro-lux floresan işe yarıyor.

Harika görünüyorlar. Benimkiler pencere kenarında olmalarına rağmen ışık ihtiyacından çok fazla uzadılar :(

_Cihan
21-09-2013, 19:00
Gövdesi ilk çıktığı zamankinden daha inceldi benimkilerin nedense. Enerjiyi, köklere ve yapraklara verdi sanki. Kökleri çok çabuk uzadılar. Şeffaf kabın dibinde belli oluyorlar. Gülibrişimin kazık kök değil de yayvan kök sistemi olduğu söyleniyor. Daha derin saksıya mı şaşırtsam. Emin olamadım.

dombıra
21-09-2013, 20:15
Komşumun bahçesinde var bu ağaçtan, tohumlar olgunlaşmış gibi görünüyor. Toplasak olur mu ?

gokselcetin
21-09-2013, 20:45
Sayın dombıra merhabalar,
Tohum kesecikleri iyice kahverengine dönüştüyse toplayabilirsiniz.

dombıra
24-09-2013, 20:56
Sayın dombıra merhabalar,
Tohum kesecikleri iyice kahverengine dönüştüyse toplayabilirsiniz.

Teşekkürler sayın gokselcetin :)

Yarın ilk işim komşudan rica edip biraz tohum toplayacağım :)

_Cihan
02-10-2013, 13:10
İpek ağaçlarında Sylvania gro-lux t8 lambanın altında şimdilik bir sorun yok. 6500k 1200lm daylight bir lamba ile de ışığı arttırdım. İşe yaradığını düşünüyorum. Yapraklar ışığa doğru dönüyorlar. Gülibrişimler saat 23:00 olduğunda yapraklarını kapatıyorlar bende o zaman gölgeye alıyorum. Diğer bitkileri merak ettiyseniz 2 adet Gladiçya, 1adet Ficus Ginseng (bonsaimden aldığım çeliği suda köklendirdikten sonra toprağa aldım), akşam sefası, 1 adet gülden aldığım çelik (suda köklendirmeyi deniyorum) , 2 adet limon (çekirdekten çıktılar, turunç olma yolunda ilerliyorlar) :)) Mini seraya da palamut ektim bakalım çıkacakmı. Bonsai adayları :))

ridvan35
23-07-2014, 12:31
http://www.image-share.com/upload/2633/290.jpg

Merhaba arkadaşlar.

Fotoğrafta tohumdan filizlenmiş (ergovan diye aldığım ama gülibrişim çıkan) ağaç adayım hastalandı, önce yapraklarını döktü sonra dallarını. Gövde hala dinç ama üstten itibaren zayıflıyor. Ne önerirsiniz kurtarabilir miyim?

(fotoğrafı küçültemedim özür dilerim)

Uysal01
23-07-2014, 16:41
Galiba bu bitki uzun süre susuz kalmış,yapraklarının kuruması susuzluğu aklıma getirdi.
Bir kenarda ona bakmaya devam edin,gövde kurumamışsa filizlenebilir,bir taraftanda yeni fidan temin edebilirsiniz.

bozunal
08-10-2014, 15:19
Merhaba,

İzmir Karaburun bölgesindeki yazlığımızın bahçesine Gülibrişim ağacı dikmeye karar verdik, kararımızda temel etkenler hızlı büyümesi ve geniş bir alanda gölge yapması. Piyasada çok farklı boyutta ve tipte fidan satılıyor, hatta bazıları fidan değil, ağaç formunda. 2-3 metre boyunda, 12-14 cm gövde kalınlığına sahip bir gülibrişim alıp dikmeyi düşünüyoruz ancak bu ağaçları saksıda gördüğümüzde gülibrişim olduğuna inanamadık. Düz bir gövdeye sahipler (bir işlemden geçirildiği söylendi) ve tepesinde çok az sayıda dal mevcut. Biraz kel gibi. Fidanlık görevlisi, ağacın toprağa dikildiğinde üst dalların genişleyeceğini ve bildiğimiz gülibrişim formunu alacağını söyledi. Benim sorum şu : bu ağacın üst dallarının gölge yapacak şekilde 5-6 metre çapında genişlemesini beklemek doğru olur mu, yoksa ilerde de bu formda kalıp, bizi üzer mi ? Yoksa 20-30 cm boyunda küçük bir fidan alıp sabırla büyümesini beklemek mi daha doğru olur ?.

Saygılar,

Büyük Kartal
28-12-2014, 17:44
merhaba bırey ögrenmek istıyotum yardımcı olurasanız sevınırım ben kasım ayında gülibrişim togumlarını buldum bunları ekdım hemen hemen hepsı cıkdı yaklasık 40 tane bunları catı katında camın önune koydum hepsıde tek tek pet bardaklarda ama pek fazla gelışım göremıyorum hatta bazılarıda öluyor elımde nerdeyse 20 tane kaldı bunları nasıl gelısdıre bılırım bana bu konuda yardımcı olurasanız sevınırım neten bakdım lakın terımlerınde de pek bırsey anlamıyorum artı nıtelık bı bılgıde elıme gecmedı

İbrahim Yavuz
27-01-2015, 23:36
İpek ağaçlarında Sylvania gro-lux t8 lambanın altında şimdilik bir sorun yok. 6500k 1200lm daylight bir lamba ile de ışığı arttırdım. İşe yaradığını düşünüyorum. Yapraklar ışığa doğru dönüyorlar. Gülibrişimler saat 23:00 olduğunda yapraklarını kapatıyorlar bende o zaman gölgeye alıyorum. Diğer bitkileri merak ettiyseniz 2 adet Gladiçya, 1adet Ficus Ginseng (bonsaimden aldığım çeliği suda köklendirdikten sonra toprağa aldım), akşam sefası, 1 adet gülden aldığım çelik (suda köklendirmeyi deniyorum) , 2 adet limon (çekirdekten çıktılar, turunç olma yolunda ilerliyorlar) :)) Mini seraya da palamut ektim bakalım çıkacakmı. Bonsai adayları :))

Cihan bey çalışmalarınız çok güzel görünüyor... Fotoğrafta gördüğüm üzere cam şişelerde bazı tür bitkileri çelikten köklendirme yapıyorsunuz. Bitki dostu kardeşinizden naçizane bir tavsiyem olsun işinize yarayacağından eminim;

Çelikten doğal yollar ile suda köklendirme yapacak iseniz küçük kaplarda az su ile ve bitki türüne göre çoğunlukla havadar, aydınlık ortamları kullanın. Sıcaklık da elbette önemli ama asıl dikkatinizi çekmek istediğim konu az su ve klorsuz, dinlendirilmiş hatta mümkünse yağmur suyu olmalı. Normal bir suyu da ağzı açık bir kapta yaklaşık 2 gün bekletirseniz de olabilir. Zaman zaman da haftada bir suyu aynı kalitede bir su ile eksildiği kadarı ile azar azar takviye ederseniz iyi olur. Tüm bunlar bitkinin mühür, yani kök oluşumu öncesi kesim noktasında oluşan mumsu salgının oluşmasını ve akabinde de kök gelimişinin gerçekleşmesini artıran faktörlerdir. Umarım işinize yarar :)
Size iyi çalışmalar, Saygılarımla ;)

msacit
26-06-2015, 17:22
Arkadaşlar bunlar minik gülibrişimlerim :D İki tane de büyük var yakında foto eklerim.

Kadirne
06-07-2015, 20:17
Merhabalar
Ben adanada kucuk bir gulibrisim gordum ve boyu 1.5 metreden daha azdi. Ilginc olan bitkinin yapraklari summer cocklate varyetesini andiracak kadar koyu renkteydi. Bu bitkiden celik alsam nasil olur? Teknikleri nelerdir?

Sefu
23-05-2016, 09:12
Merhabalar,

Şubat ayından bu yana büyüttüğüm gülibrişimlerimle ilgili sıkıntılarım var, yardımcı olursanız memnun olurum.

613984

613985

İki günde bir suluyorum, güneş ışığını yeterli şekilde alıyor. Hiç gübre veya ilaç kullanmadım şimdiye kadar. Yapraklarda lekelenmeler oldu, ne yapmam gerekiyor?

613986

613987

tasdelenmurat
23-08-2016, 18:59
Yaprak sararmasının bir çok nedeni var. En klasik sebeplerden, sulamada su kireçli olabilir, aşırı sulanmış olabilir. Olumsuz hava akımları ( pencereleri açıp kapatmanız ), hastalık vb. Yalnız resimdeki diğer yapraklara bakılınca siz o dalı tamamen kesip atın bence. Hastalık belirtisi fazla gibi duruyor. Diğer dalların en uçlarındaki yapraklarda sararma görseydik toprak-hava, sulama biçimine dönük bişeyler daha etkili bir neden sunarlardı. Resimde bir başka dalın en uç yaprakları ( arka zeminde gözüküyor. ) o yüzden hastalık, dalı kesin derim.

Kaany
03-06-2018, 15:29
Merhaba, bende 3 kök vardı ve hepsi iç içe geçtiği için ayıramadım zamanla bir tanesi aldı başını gitti diğeri orta büyüklükte kaldı üçüncü ve en küçük olan ufacık kaldı. 3 yılın ardından sonunda sanırım çiçek açacak ama şöyle bir sorunum var. Daha önce hiçbir sorunu olmayan ağacımın yapraklarında hiçbir böcek veya zararlı görmeme rağmen sararıp kurumaya başladılar. Baya artmış durumda Geçenlerde 2 soğan zambak ektim dibine baya büyüdüler açmak üzereler. Bunları yarım saat önce söktüm acaba ağacı boğuyorlar mı diye. Ne yapacağımı bilemedim fotoğraflarını koyuyorum umarım bana yardım edebilecek birisi çıkar çünkü 3 yıldır açmasını bekliyorken birden sararmaya başlaması çok üzüyor beni. Teşekkürler.
https://prnt.sc/jq8pvg
https://prnt.sc/jq8pzy
https://prnt.sc/jq8q3v
https://prnt.sc/jq8q8f
https://prnt.sc/jq8qeg
https://prnt.sc/jq8qke

Khan
25-07-2019, 08:42
Ben de büyük bir fidan aldım. 2. gün bütün yaprakları sararıp döküldü.

Alexus
08-08-2019, 17:26
Merhabalar, elinde fazladan beyaz çiçekli gülibrişim tohumu olan var mıdır acaba 🙄

sungurak
25-10-2019, 06:19
http://media.snimka.bg/s1/6459/039161798-big.jpg?r=0

sungurak
25-10-2019, 06:19
http://media.snimka.bg/s1/6459/039161797-big.jpg?r=0

sungurak
25-10-2019, 06:20
http://media.snimka.bg/s1/6459/039161796-big.jpg?r=1

sungurak
25-10-2019, 06:23
http://media.snimka.bg/s1/6459/039161789-big.jpg?r=1

sungurak
25-10-2019, 06:24
http://media.snimka.bg/s1/6459/039161788-big.jpg?r=1

sungurak
25-10-2019, 06:25
http://media.snimka.bg/s1/6459/039161787-big.jpg?r=1

sungurak
25-10-2019, 06:28
Ne olduysa bir gün içinde oldu. Neredeyse 20 gündür su içinde kalan tohumların milimetre bile şişmezken ,üzerlerini hafif zımparaladım ve surekli çalışan kuluçka makinama koyunca sonuç ortada. bir gün içinde tohumlar iki hatta üç katı şişti ve uzerlerindeki kabuğu atarak köklenmeye başladılar

sungurak
25-10-2019, 12:05
http://media.snimka.bg/s1/6459/039162440-big.jpg?r=0

sungurak
25-10-2019, 12:06
http://media.snimka.bg/s1/6459/039162431-big.jpg?r=0

sungurak
25-10-2019, 12:07
http://media.snimka.bg/s1/6459/039162406-big.jpg?r=0

sungurak
25-10-2019, 12:08
http://media.snimka.bg/s1/6459/039162400-big.jpg?r=0

sungurak
25-10-2019, 12:08
http://media.snimka.bg/s1/6459/039162405-big.jpg?r=0

sungurak
25-10-2019, 12:10
Hadi hayırlısı...

Alexus
30-10-2019, 07:07
Ben de dün yakınımzda boş bir arazide bulunan gülibrişimden bolca tohum aldım. Tohumları keselerinden çıkarırken elimin altındaki kaplara 7-8 tane atıverdim. Bugün de asıl dikeceğim tohumları suya koyup, akşama toprağa ekeceğim. Bana bahçeme dikmek için sadece bir tane lazım. Umarım bir tane olsun yetiştirebilirim.

sungurak
31-10-2019, 09:03
http://media.snimka.bg/s1/6461/039166635-big.jpg?r=0

sungurak
31-10-2019, 09:04
http://media.snimka.bg/s1/6461/039166633-big.jpg?r=0

sungurak
31-10-2019, 09:05
http://media.snimka.bg/s1/6461/039166541-big.jpg?r=0

sungurak
31-10-2019, 09:07
http://media.snimka.bg/s1/6461/039166540-big.jpg?r=0

sungurak
03-11-2019, 23:49
http://media.snimka.bg/s1/6463/039169517-big.jpg?r=0


büyüyoruz yavaş yavaş....

sungurak
09-11-2019, 15:15
http://media.snimka.bg/s1/6465/039174222-big.jpg?r=0

sungurak
09-11-2019, 15:15
http://media.snimka.bg/s1/6465/039174223-big.jpg?r=0

sungurak
09-11-2019, 15:16
http://media.snimka.bg/s1/6465/039174224-big.jpg?r=0

Alexus
16-11-2019, 17:42
Merhaba Sungurak, şu anda gülibrişim yetiştirmeye çalışan sadece biz varız galiba ☺️
Benim 2 hafta önce torfa koyduğum tohumlarda hiç hareket olmadı. Ben de törpüleyip 1 gün suda beklettiğim tohumları peçeteye koydum ve 1 günde çimlenmeye başladılar. Çok mutlu oldum �� 15 tane tohum var, bana 1 tane ağaç lazım, umarım 1 tane olsun sağlıklı yetiştirebilirim.

Alexus
16-11-2019, 17:46
Bunlar da tohumlarım ve mini sera olarak kullandığım peynir kabım :cool:

sungurak
25-11-2019, 19:39
Harika gidiyorsunuz ve püf noktasını kavramışsınız tebrikler

sungurak
23-12-2019, 17:59
http://media.snimka.bg/s1/6484/039212224-big.jpg?r=0


...büyüyoruz pencere kenarında yavaş yavaş...

sungurak
27-12-2019, 14:29
http://media.snimka.bg/s1/6485/039213630-big.jpg?r=0

..o kadar zımparala sabit ısı ve nem için kuluçka makinasına koy da çimlensin .. hiç gerek yokmuş . :) Melek borazanı çeliğinin etrafına çıkmaz diye gübre niyetine serpiştirdiğim Gülibrişim tohumları kendiliğinden çıkıyor

sungurak
27-12-2019, 14:30
http://media.snimka.bg/s1/6485/039213641-big.jpg?r=0

sungurak
27-12-2019, 14:31
http://media.snimka.bg/s1/6485/039213628-big.jpg?r=0

GÜLİBRİŞİMLERİM...

sungurak
27-12-2019, 14:32
http://media.snimka.bg/s1/6485/039213629-big.jpg?r=0

Alexus
03-05-2020, 23:55
Merhabalar, gülibrişimleriniz ne durumda acaba? Benimkilerin yarısı salyangoz kurbanı oldular. Diğerleri 10 cm kadar büyüdü ve büyümeleri durdu aylardır. Sanki son bir kaç gündür hareketlenmiş gibiler ama henüz bariz bir gelişme yok. Çok istemiştim bir ağacım olsun ama bu hızla ömrüm yetmeyecek :)

sungurak
03-08-2020, 22:00
Önemli gelişmeler var ama resim yükleyemiyorum başarabilirsem pek yakında....

tropikalist
03-08-2020, 22:07
Merhaba ben bu ağaçtan büyütmek istiyorum Ama doğaya ekmek için yaşan süreleri kaç sene ve biraz soğuk bir yere ekmeği düşünüyorum yaklaşık 500 adet sağlam şekilde kalmasını istiyorum kaç tane ekmeliyim sizce

elifaydin
04-08-2020, 08:54
Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım bir gülibrişimim var. Yaklaşık 4 yaşında türlü susuzluk ve bakımsızlıklara direnerek 75 cm boyuna ulaştı. Üzerinde minik top şeklinde tomurcuk olduğunu tahmin ettiğim oluşumlar geçen yıl da oluşmuştu ancak dökülmüştü. Bu yıl bahçeye naklini gerçekleştirdim. Yine tomurcuklardan oluşmuş ve bazıları beyaz top haline gelmiş. ilk çiçeklenmeleri böyle mi oluyor, o gözlere bayram ettiren pembe görünümlere ne zaman ulaşılır?

sungurak
09-08-2020, 08:52
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3530596146973074&set=a.594781900554528&type=3&theater

sungurak
12-11-2020, 00:53
https://i.hizliresim.com/B4V91C.jpg (https://hizliresim.com/B4V91C)

sungurak
13-11-2020, 18:49
https://i.hizliresim.com/a6zcyh.jpg (https://hizliresim.com/a6zcyh)
KIŞA HAZIRLIK...

sungurak
13-11-2020, 20:52
https://i.hizliresim.com/FK8h66.jpg (https://hizliresim.com/FK8h66)

sungurak
13-11-2020, 20:53
https://i.hizliresim.com/EBz3s1.jpg (https://hizliresim.com/EBz3s1)

İlkan T
30-11-2020, 00:40
Umarım gülibirişim ağacım büyürde dışarıya dikebilirim etrafta azda olsa var. Gülibirişim tohumlarını 20 mart 2020 de ektim hızlıca gelişti açık havayı ve güneşi seven tür içeride çimlendirmeye kalkışmayın içeridekiler çok cılız olup ölüyor. Bahar gelince tohumlarını ekebilirsiniz.Acele etmeyin çok kolay yetişir.Soğuğa sıcağa susuzluğa dayanıklı ağaçtır.

sungurak
30-11-2020, 09:59
https://i.hizliresim.com/DYX28C.jpg (https://hizliresim.com/DYX28C)



Balkonda mevsim soğuklarından dolayı kışa girmeden tüm yapraklarını döken Gülibrişim fidanlarım içeri odaya alındığında kalorifer sıcaklığının da etkisiyle olsa gerek yeniden yeşermeye başlaılar... demek oluyor ki sıcak enlemlerde 4 mevsim yeşil kalan bir bitki bu

sungurak
30-11-2020, 10:07
https://i.hizliresim.com/6ciPbD.jpg (https://hizliresim.com/6ciPbD)

sungurak
30-11-2020, 10:08
https://i.hizliresim.com/3cfguB.jpg (https://hizliresim.com/3cfguB)

sungurak
05-12-2020, 14:35
https://i.hizliresim.com/TtUmfR.jpg (https://hizliresim.com/TtUmfR)

sungurak
05-12-2020, 14:36
Sıcaktan canlanan gülibrişimlerim

https://i.hizliresim.com/sMANod.jpg (https://hizliresim.com/sMANod)

sungurak
16-05-2021, 22:20
https://i.hizliresim.com/cglhall.jpg (https://www.hizliresim.com/cglhall)

İNŞİLLAH BU SENE AÇARLAR

sungurak
16-05-2021, 22:20
https://i.hizliresim.com/5xxdrqn.jpg (https://www.hizliresim.com/5xxdrqn)

Elaeagnus
09-05-2022, 15:39
Merhaba bende şuan 2 tane Albizia julbrissin sahibiyim şuan mayıs ayındayız daha küçükler ve yeni yeni filizlerini açıp yaprak verdiler encok bitki hakkında şunu merak ediyorum bu bitki gerçekten bahçeden kaçıyor ve istilacı oluyormu? Hiç mimosa ve bir başkaeyve ağacıni bir arada büyüten ve yetiştiren oldu mu?