View Full Version : Murraya paniculata (Turunçgil yasemini)
Çok güzel çalı formunda bir tropikal meyve.Çiçek şekli ve yaprakları çok güzel.Saksıda yetişebiliyor.Hatta Bonzaisi bile var.Elinde bu bitkiden olan var mı?
Sevgili Seren bunada bir göz at.:)
Merhaba;
Valla ne yalan söyliyeyim daha görür görmez bayıldım ve bunun harika bir kokusu olabileceğini düşündüm. Sevgili Elfogi bunları düşünürken de yazınızı henüz görmemiştim.
Demekki aynı şeyleri düşünmüşüz. Ben bunu araştırıp varsa fidancılardan fidanını, yoksa tohumunu ithal getirtmeliyim.
Bende tohum/fide/fidan dikme ve yetiştirme isteği neredeyse hastalık halini aldı.
Şimdide yeni bir konuya merak sardım.
En hızlı büyüyen bir ağacın fidesiyle(mesela paulownia), ayrı ayrı çam, meyve ağacı vs.
çeşitleri gövdelerinden birleştirerek yani bir nevi aşı yaparak büyümesini takip etmek istiyorum. Birbirine kaynadıktan sonra alttan meyve veya çamı üsttende paulowniayı keseceğim. Kök başka gövde başka olacak. Acaba paulownia gibi hızlı büyüyecekmi?
Heyecanıma yenik düşüp bu deneme/araştırma konusunu yanlış yere yazarak hata ettim galiba. Kusura bakmayın...
Sevgili Seren bulursan bana da haber ver .Bir fidanda ben alırım.Herşeyi ile çok güzel bir tür.
Hic merak etme.
Mutlaka gonderirim.
Biraz arastirdim 5 tohum 1$, 100 tohum 7$ vs.
cesitli sitelerde degisik fiyatlari var. Maasi bekliyorum. Baska siparislerimde var. Hepsini bir defada getirtecegim.
Fidan olarak biraz zor diye dusunuyorum.
Ayrica bir bitkiyi tohumdan yetistirip buyutmek ve onun guzelligini seyretmek
buyumusunu almaktan daha zevkli diye dusunuyorum.
S.İnceçayır
09-11-2007, 14:10
Murraya paniculata çok gösterişli bir bitki,rica etsem sayın seren benim içinde sipariş vere bilirmisiniz çok teşekkür ederim...
Kışı dışarıda geçirebiliyor mu?
Frost Tolerance: Semi hardy in Phoenix to 25°F ( -4°C)
Sanırım geçirebilir.Belki aşırı donlarda zarar görebilir.
Mine Pakkaner
10-11-2007, 00:31
Murraya nefis kokulu çiçeklere haiz bir süs çalısıdır. Meyveleri öneme haiz değildir. İzmir'deki fidanlıklara peyzaj dönemi ithal edilerek gelmekte ve çok pahalı satılmakta.
Mine Hanım teşekkürler.Ne varsa İzmir'de var.İzmir 'li kardeşler bir araştırın bakalım.Fidan bulabilecek miyiz.?
merhaba,
Ben de başka bir yerde bu bitkiyi görüp, Agaclar.net'e koştum ve hemen bu başlığı buldum.Tohum getirtmeyi düşünürseniz katılacağımı belirteyim.
Elfogi bir bitkiyi daha aklıma düşürdün yine :) Türkçesi Turunçgil Yasemini imiş.
Üretimi: Tohumla yapılır. (Gitti Gidiyor da 15 tohumu 12 YTL'ye satıyorlar ama satış sona ermiş)
Bakım İstekleri:
Bol güneş ışığı alabilen alanlardan hoşlanır. Yıl boyunca açan kücük, beyaz çiçekleri, portakal çiçeği kokusuna sahiptir. Organik maddece zengin, süzek ve nemli topraklardan hoşlanır. Sık dallanma özelligi nedeniyle budamaya uygun bır bitkidir. Bütün bir yıl boyunca yeşil yaprakları, güzel kokulu çiçekleri ve küçük kırmızı meyveleri ile peyzaj düzenlemelerinde etkilidir. Gelişme dönemi boyunca ayda bir kez gübrelenmeli ve yazın bol miktarda su verilmelidir.
http://www.batem.gov.tr
Fidanlığa gittiğimde fidesi var mı bakarım. Varsa fiyatı nedir öğrenirim.
Çok beğendim. Fidan veya tohum farketmez sipariş verirseniz ben da varım. Yakın fidanlıklara sorarım
Bir de aklıma hep şu soru geliyor. Tohumdan bitkinin çıkışını seyretmek harkulade ama çok riskli. Bu tür toplu tohum siparişlerinde, (özellikle yurtdışından gelen) bir fidanlıkla anlaşsak tohumlarımızı, kazasız belasız :) köklendiremezler mi acaba? Mumçiçeği başlığını okudukça hep aklıma geliyor bu soru?
Mine Pakkaner
14-11-2007, 00:11
http://www.batem.gov.tr/haber/fiyatlar/2007fiyatlar.htm adresinde Batem'in 1 yaşlı fidanı 3 YTL ' ye sattığı haberi de var. Antalya'lı üyeler harekete geçsinler :)
Turunçgil yasemini 1 yaşlı 3.00 YTL
Batem'in fiyatları çok uygunmuş, keşke bir yolumuz düşse pikapla :)
Harekete geçecek, nazik Antalya'lı üyemize şimdiden teşekkürler, ben 2 adet istiyorum mümkünse :)
Şu adreste (http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi?uid=MURRAYA_PANICULATA) 13 kadar fotoğrafı var.
maktas61
14-11-2007, 07:45
Sevgili arkadaşlar, bu çiçeği burada görür görmez vuruldum. Tohumuna veya fidesine nasıl sahip olabilirim
Doğru link bu olacak herhalde.)
http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi?uid=MURRAYA_PANICULATA
Saksıda oluyor.Benim için çok ideal.Fiyatıda uygun..
Doğru link bu olacak herhalde.)
http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi?uid=MURRAYA_PANICULATA
Haklısınız, düzelttim ;)
Mine Pakkaner
14-11-2007, 10:29
Bu arada, inanılmaz güzellikte bir kokusu olduğunu, eğilip eğilip koklamak, burnunuzu içine gömmek isteyeceğinizi de belirteyim.
Koyu yeşil
14-11-2007, 10:33
Çok beğendim. Fidan veya tohum farketmez sipariş verirseniz ben da varım. Yakın fidanlıklara sorarım
Bir de aklıma hep şu soru geliyor. Tohumdan bitkinin çıkışını seyretmek harkulade ama çok riskli. Bu tür toplu tohum siparişlerinde, (özellikle yurtdışından gelen) bir fidanlıkla anlaşsak tohumlarımızı, kazasız belasız :) köklendiremezler mi acaba? Mumçiçeği başlığını okudukça hep aklıma geliyor bu soru?
Selluka, mum çiçeği, plumeria derken şimdi bir de murraya çıktı ;) Ben çiçeğin kokusunu hatırlıyorum geçmişten. Gerçekten muhteşem. Tohum isteyenler arasında ben de varım. Bu arada Botanik Bahçesinde olan Musa Bey'e plumeria tohumu sözüm var. Sevgili Zenfree ile aynı şeyi düşündüm bende. Riski azaltmak için hediye tohumlar karşılığında çimlenmiş fide almayı teklif etsem ne der acaba;) (Üstelik sohbet sırasında siz muhtemelen çimlendiremezsiniz demişti bana:( )
lerdemir
15-11-2007, 11:29
Aynen, bende de tohumdan çimlendirme özürü var :(
O yüzden tohumlu projelere uzak duruyorum; imrenerek ama...
maktas61
28-11-2007, 08:02
Arkadaşlar, Ben BATEM den bir turunç yasemini temin ettim fakat maalesef ellerinde bir adet kalmışmış o da bana nasip oldu. Bana gelen yasemin bu sitede resimleri olan gibi değilde daha farklı (yaprakları uzunca ve internetten araştırdım 1-2 m. büyüyebiliyor) . Anladığım kadarıyla saksıda değilde bahçede oluyor,öğrenmek istediğim Trabzonda kışın donar mı? (ender de olsa bazan -5 -6 derece ye oluyor). Bana gelen yaseminin internetten bulduğum resmi
sinaninci1
28-11-2007, 11:31
Bunun temini için fide veya tohum dahil olamak isterim.
Koyu yeşil
28-11-2007, 13:31
Ben de botanik bahçesine baktım ama bulamadım. Tohum **** fide ortak siparişe katılmak istiyorum.
Arkadaşlar merhaba;
Murraya paniculata ve Kamkat(kumkuat) tohum siparişi verdim. (ABD den)
1 ay içinde gelir diye tahmin ediyorum.
Ancak tohum dağıtma şansım yok Çünkü fazla sayıda sipariş yapmadım.
Düşünce olarak amacım ve hedefim tohumları çimlendirmek ve satışını yapmak.
Yaklaşık 15 ayrı çeşit meyve ve 20 ayrı çeşit çiçek siparişi verdim.
Hepside en seçme, en güzel çeşitler. Meyveler tatlı, çiçekler gösterişli.
Yetiştirme şekillerini ve iklim isteklerini inceledim. Yaklaşık 15-20 gün inceleyip araştırıp en sonunda çeşitleri seçtim.
Fiyat olarak herkesin içi rahat olsun. Paragöz birisi değilimdir.
Şu anda küçük seramda bazı fidelerim var.
Baharda dışarı çıkaracağım. Yeni gelenleride serada çimlendireceğim.
BÜTÜN DOĞASEVER DOSTLARA SELAM....
Kolay gelsin seren, fideleri dört gözle bekliyor olacağız :)
Seren kolay gelsin.Şimdiden meraklandım.:)
Başarılar .Bol fide diliyorum.
oyaağacı
13-02-2008, 14:09
Sevgili Mine Hanım ve yasemin severler,
resimdeki bitkiyi turunçgil yasemini diye aldım satıcı ayrıca israil yasemini de dediklerini söyledi.Ama emin değilim .Bademe iki defa gittim malesef yoktu pek rağbet olmadığını söylediler.İnşallah doğru bitkidir.
oyaağacı
16-02-2008, 14:28
Ağaçlar.net üyeleri 31 numaralı mesajım için yorumlarınızı bekliyorum.
saygılar
30324Turunç yasemini olabilir küçük olduğu içi pek anlaşılmıyor.Buna benziyor.Büyük ihtimalle odur.Güle güle büyütün.
oyaağacı
16-02-2008, 15:44
Teşekkür ederim Oğuzhan
evet büyük yaprakları benziyor sizin bitkide diken gibi çıkıntılar var mı?
oyaağacı
16-02-2008, 16:01
Benim 2. resimde çatal ayrımında dikkatli bakınca görünüyor.
Bitki benim değil.:(İnternetten resim.
Bayram tatilinde çok güzel turunçgil yaseminleri gördüm, bitkilerimi ileride nasıl bir şekle sokacağıma da karar vermiş oldum böylece.
Bu arada turunçgil yasemini demektense Mutlu Bey'in dediği gibi Gelin Çiçeği mi desem diye düşünüyorum, bitkiye bakınca gerçekten de gelin gibi görünüyor.
49090
49091
lerdemir
08-10-2008, 16:18
MSaygin,
İlk fotoğraftaki ağacın dibindeki taşların herhangi bir işlevi var mıdır?
lerdemir,
Bahçe düzenlemesi içinde görsel bir unsur olduğunu düşünüyorum, farklı şekiller yapmışlardı süs olarak.
lerdemir
08-10-2008, 20:33
Teşekkürler MSaygin.
Sevgili Mine Hanım ve yasemin severler,
resimdeki bitkiyi turunçgil yasemini diye aldım satıcı ayrıca israil yasemini de dediklerini söyledi.Ama emin değilim .Bademe iki defa gittim malesef yoktu pek rağbet olmadığını söylediler.İnşallah doğru bitkidir.
sn oyağacı. Fotoğraftaki çiçeğiniz benim Sn Mutlu Kutlu'dan aldığım natal plum'a benziyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14909&highlight=natal
lastmohikan
03-09-2009, 13:40
ilgin demek meyveside var haydee şimdi eksemmi ekmesemmi diye düşünce aldı beni
Uzun zamandır kimse uğramamış buralara!
Mutlu beyden gelen Murrayam. Henüz çok küçük; 5 cm. kadar.
O da büyüyecek… Bir gün portakal çiçeği kokulu zarif beyaz çiçeklerini bana sunacak :)
Murraya yaseminim açtı.Olağanüstü bir kokusu var.
Sn. nuzel,
Murrayanız çok güzel. Büyümesi, çiçek açması için özel bir şeyler yapıyormusunuz?
Çok özel bir şey yapmıyorum.Bir kere NPK 20-20-20 gübre vermiştim.Zaten daha bu kış Mutlu beyden gelmişti.
Arkadaşlar keşke o kadar aramasaydınız Mutlu abi'de vardı zannedersem. :)
Yılmaz Yalçın
28-07-2010, 10:40
Arkadaşlar,
Samsun'daki aileme Sevgili Mutlu Bey'den geçen yıl hediye olarak aldığım murraya yaseminin meyvesi aylarca dalında bekletmişti.Nitekim 3 ay önce anneme o meyveleri saksının altına gömmesini söylemiştim.Şimdi 10 cm büyüklüğünde 4 adet murraya fidemiz olmuş:)Demek ki tohumdan kolay çimleniyor.Memlekete gidince bir tanesini alacağım.
acemifüsun
28-07-2010, 14:07
Sevgili Yılmaz güle güle büyüt, sevindim:)
Bu da benim geçen yaz Mutu Bey'den aldığım murrayam.
163137
Çiçek açtı ve döktü, yeni tormurcuklar vermeye başlamış. Meyve verdiğini hiç duymamıştım. Keşke bir fotoğraf eklenebilseydi...
Yılmaz Yalçın
28-07-2010, 17:15
Bu da benim geçen yaz Mutu Bey'den aldığım murrayam.
163137
Çiçek açtı ve döktü, yeni tormurcuklar vermeye başlamış. Meyve verdiğini hiç duymamıştım. Keşke bir fotoğraf eklenebilseydi...
Son çiçeklerini Ağustos gibi solduktan sonra kopartmayın çünkü meyve oluşacak ve o meyveler 2-3 ay kalsın..Sonra ekerseniz çimleniyor:)
acemifüsun
28-07-2010, 19:03
Sevgili maki sizinkinin maşallahı var, hep sağlıklı ve bol çiçekli olsun:)
Mutlu Kutlu
28-07-2010, 19:36
Maaşallah,
Nazar değmesin sn. maki01, 150 tl lik bir değere çoktan ulaşmış. İsteyen olursa 150 tl den satın, yenisini alır yine büyütürsünüz.
Sağlık, huzur ve bol çiçekli günler dilerim.
Teşekkürler...
Murraya 150 TL ise ful yaseminim 500-600 TL'lik olmuş demektir, balkona sığamıyor:) Yaseminlerim de ROA'yı çok seviyor. Biyolojik gübre olarak tescillendiği için kullandığım gübreden rahat rahat söz edebiliyorum:)
Zararlıları kontrol altında tutabilmek için çok büyümelerini istemiyorum aslında, kısa boyluyum yukarlarda neler oluyor detaylı göremiyorum:)
12-13 gün önce Mutlu beyden aldığım Murraya’mı 10 Litrelik saksıya hoşlandığı toprak harcına diktim.
Üzerindeki çiçek kümeleri artık iyice belirginleşmeye başladı. Sanırım kısa sürede açıp, hoş kokusunu etrafa yayacak!
191206
Bu sabah iş yerimde odamın kapısını açınca müthiş bir koku beni karşıladı, sanki portakal bahçesinin yanından geçiyormuşum gibi hissettim. Murrayanın 4-5 çiçeği açmış, naif kokusunu odama salmıştı.
Soğuk bir Ankara gününde bahar havası…
Düşünemiyorum hepsi açınca ne olur?
Teşekkürler Mutlu bey :D
Mutlu Kutlu
07-02-2011, 13:49
Bende teşekkür ederim Ömer bey,
Çoğu müşterim oda parfümü niyetine kullanıyor murraya'yı, 3-5 çiçek açtığında bile tüm odalara kokusu yayılıyor.
Güzel bakar ve beslerseniz bitmeyen bir şarkı gibi, peş peşe açıyor tomurcuklar.
Murrayam bütün yapraklarını dökmüştü... :(
198275
Bugün fark ettim ki yeni sürgün uçları çıkıyor, üzüntüm biraz olsun hafifledi. ;)
198276
Yılmaz Yalçın
24-03-2011, 09:30
Murrayam bütün yapraklarını dökmüştü... :(
198275
Bugün fark ettim ki yeni sürgün uçları çıkıyor, üzüntüm biraz olsun hafifledi. ;)
198276
Sevgili Omar,
Ucuz atlatmışsınız:)Peki murrayanız ne zamandan beri yakraksızdı?ve neden yaprak döktü sizce?Çünkü annemlere hediye aşdığım murraya da 4 aydır tamamen yapraksız halde..Biraz budadım kışın ama hala sürgün vermedi umarım kurumamıştır:(
Sn.Yılmaz Yalçın,
7 Şubat günü murrayamın açtığını yazmışım. Yaklaşık 10 gün sonra yaprakları dökülmeye başladı. Şubat ortasından bu güne yapraksız. Mutlu bey'e telefon ile ulaştığımda durumun normal olduğunu, Ankara havasına alışmaya çalıştığını, daha sonra yeni sürgünlerin çıkacağını söylemişti.
acemifüsun
24-03-2011, 17:33
Arkadaşlar Murraya yasemin nasıl bir toprak seviyor?
Mutlu Kutlu
25-03-2011, 07:31
Bazan yaprak dökmesi ortam ısısının ani düşmesi veya yükselmesiyle oluyor. fazla sulamak veya susuz kalmasıda yaprak dökülmesinde etkili.
Gölge ortamda uzun süreli kalmasıda bitki sağlığı açısından olumsuz.
Bitki güneş görebilmeli, toprak yüzeyi kurudukça sulanmalı. Toprak ph 5,5 civarında tutulmalı, bunun için mutlaka besin kullanılmalı.
Kendi haline bırakırsanız bir küser, dahada barışmaz. Göçer gider.
Toprak olarak gevşek, humus bakımından zengin toprakları sever.Sn.Yılmaz Yalçın,
7 Şubat günü murrayamın açtığını yazmışım. Yaklaşık 10 gün sonra yaprakları dökülmeye başladı. Şubat ortasından bu güne yapraksız. Mutlu bey'e telefon ile ulaştığımda durumun normal olduğunu, Ankara havasına alışmaya çalıştığını, daha sonra yeni sürgünlerin çıkacağını söylemişti.
Mutlu bey yerini çok sevmesi lazım çünkü her gün muntazam güneş aldı .Toprağını değiştirmedim sizden geldiği gibi ,salonum çok sıcak bundan etkilenmez diye düşünüyorum .Bir sorunu var ama anlayamadım .
Mutlu Kutlu
25-03-2011, 07:49
Benden geldiği gibi derken yine aynı büyüklükteki bir saksıya yerleştirdim demeyin, bizim saksı boyutları üretim içindir. Üretimde en az yer kaplayacak büyüklükteki saksı ve torbalar kullanılır. Form için mutlaka daha büyük saksılar kullanılmalı, murraya için en ideal saksı büyüklüğü 15-20 lt saksılar.
Salonun çok sıcak olması aslında problem. Kış aylarında kalorifer, soba, klima vb. ısı kaynaklarıyla ısıtılma yapıldığında havadaki nem oranını düşürür. Düşük nem, kuru hava insan ve bitki sağlığı açısından olumsuz.
Bitkiler için ideal ortam sıcaklığı 18-28 derece arasıdır, daha düşük veya daha yüksek sıcaklıklarda bitki tepki vermeye başlar.
acemifüsun
25-03-2011, 18:32
SAyın Mutlu Kutlu verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
''Toprak ph 5,5 civarında tutulmalı, bunun için mutlaka besin kullanılmalı.''Demişsiniz. Bunun için nasıl bir besin vermemiz gerekiyor? Ayrıca limon tuzunun toprak phşını düşürdüğünü biliyoruz, ne dersiniz?
Nisan ayını beklerim ki bol bol limon pottakal çiçeği koklayayım.Bu yüzden merak ettim umarım bulurum.
Murrayam yapraklarını dökmüştü...
24 mart'ta yeni sürgünler verdiğini yazmıştım; bugün sürgünleri 2-3 cm. boya ulaştı.
Aynı günlerde üzerinde bulunan meyvelerini de toprağına iliştirmiştim. Yaklaşık 10 gün evvel merak ettim durum nedir diye? 2 tanesi çimlenmiş.
Hemen 5,5-6 Ph. değerinde toprak dolu saksıya aldım.
Ve, dün sağ taraftaki toprak üstüne çıktı :)
Bu gün bir Murraya'm olduğu ortaya çıktı, sizlerin resmlerindeki gibi devasa olmasa da;)
227141
.
Yeni tohumlar aldım, zor mu, uzun mu surecek göreceğiz.
Bu bitki bir turunçgil, bu kadar zor olmamalı.
Kokusu nefis, her odaya bir adet gerek, doğal nefis koku;)
245398
.
kopshtar
22-09-2011, 11:39
Murayyam'da bu sabah çiçek patelleri belirmiş. Görünce çok sevindim. Sert budama çiçek açmaya teşvik etti diye düşünüyorum :)
Sayın kopsthar hani resim:p?
Benol Hazaroğlu
23-09-2011, 16:50
Bu gün fidanlıktan turunç yasemini diye istedim bunu verdiler. Etiketi yok doğru yaseminmidir acaba?
Benol Hazaroğlu
23-09-2011, 16:57
Yaprak yapısı benziyor mu? Pek güvenemedim.
Maalesef,
yasemin olduğu doğru, ama turunçgil yasemin değil, boşuna sevindim.
Fulyasemin sanırım...
Benol Hazaroğlu
23-09-2011, 17:07
Eh işte bu kadar. Sana mesaj atacaktım sayfaya bak diye daha eve gitmemiştir dedim. Ben de sevinmiştim. Fidancılar burada ne sattıklarını bile bilmiyorlar.
Benolcüğüm bu bitkiyi edineceğiz, kuşkun olmasın.
Allahın izniyle havada - karada buluruz ve emin ol fahiş bir fiyat ödemeden de:p
3'ü bir yerde bulmuştum da isteyen olmaz diye vazgeçmiştim, bir daha çıkarsa kesin alacağım:D
Bu katmersiz full, arap yasemini dedikleri. Çiçekleri daha büyük , ama katmersiz.
Benol Hazaroğlu niye üzüldünüzki elinizdekide muhteşem kokulu ful yasemin .Bende var tüm yaz actı ful gibide nazlı degil herdaim cicekli :p
Benol Hazaroğlu
24-09-2011, 09:10
Üzülmedim. Aradığımız Turunç Yasemini idi. Koskoca fidanlık. Satıcılar bilinçsiz. Bana Aradığın bu diye sattı.
Sevgili Benol, aradığımız bitkinin yaprak yapısı , çiçeği ve meyveleri böyle.
247719
,
247720
.
kopshtar
26-09-2011, 11:51
Sn Jezebel; sizde murraya yokmuydu? Başına birşey gelmemiştir umarım.
Resimleri en kısa zamanda eklerim.
Saksı değişimi sonrası kaybettim...
kopshtar
26-09-2011, 11:58
Üzüldüm şimdi :(
1 torba dolusu da çelik attım geçen ay. Toprağa daldırdıklarımda 2 gün içinde öldü. Çelikten üretilip üretilmediğini de bilmiyorum aslında.
Belki tohum yapar çiçekler belli mi olur :))
Üzüldüm şimdi :(
1 torba dolusu da çelik attım geçen ay. Toprağa daldırdıklarımda 2 gün içinde öldü. Çelikten üretilip üretilmediğini de bilmiyorum aslında.
Belki tohum yapar çiçekler belli mi olur :))
Ben tohum temin etmiştim ancak ne yaptıysam tohumdan üretmeye başaramadım.
kopshtar
27-09-2011, 08:52
İşte şekil budamasına soktuğum murayamın fatoğrafları.
İkinci fotoğrafta küçük çiçek patelleri görünüyor.
Şekil budaması için yorumlarınızı bekliyorum.
Özellikle Mutlu Abi senden :) Eski halini de biliyorsun.
Becerebilmişmiyim sence ?
İşte şekil budamasına soktuğum murayamın fatoğrafları.
İkinci fotoğrafta küçük çiçek patelleri görünüyor.
Şekil budaması için yorumlarınızı bekliyorum.
Özellikle Mutlu Abi senden :) Eski halini de biliyorsun.
Becerebilmişmiyim sence ?
Sn. Kopshtar,
Murrayanız çok güzel olmuş, kıskandım doğrusu!!!
Gövdenin kalınlaşması ile daha da güzel olacak. İyi günlerde büyütün ve koklayın :)
kopshtar
28-09-2011, 14:34
Teşekkür ederim omar:)
Dediğim gibi şekil budamasını 1 ay önce yaptım.
Boşluklar dolup gövde biraz daha kalınlaşınca daha güzel bir form alacak diye düşünüyorum
Artık benim de var. Sadece ben Murraya Exotica satın aldım.
Nasılsa arkadaşlarda Murraya Paniculata var.
Tohumlarımızı takas ederiz:p
255028
.
Benol Hazaroğlu
11-11-2011, 19:38
Güzeline kavuşmuşsun. Güle güle büyüt. Bol çiçeklerini kokla.
Teşekkürler, saksya nakledince daha medeni bir resim çekerim.
New Jersey'den geldi, yol yorgunu.
Yazı tek tük çiçekle geçiren murraya, camlı kısımdaki kış balkonunu mis gibi kokusuyla doldurup şaşırtıyor. Acaba camların tamamen kapalı tutulması gece gündüz ısı farkının yarattığı nemden mi hoşlandı? Derece birkaç gün önce 30 derecenin üstüne çıkıbiliyordu şimdi 20 derece civarı.. Geceleri 5 dereceye inebiliyor. Yazın çok daha sıcakta açmayan bitki neyi sevdi bilemedim..
255103
Maşallah Feriha hanım.
Isı farkı ve nem oranı etkili olmuş gibi.
Kokusu beni de mest ediyor.
Kokusu dediğiniz gibi gerçekten çok güzel sevgili jezebel..
Bugüne kadar hiç tohum vermedi. Çiçekleri solunca döküldü, geride bişey kalmadı. Kırmızı taneleri resimlerde gördüm.
Umarım ısı farkından korkup neslini devam ettirmek için tohum çabasına girişir.:rolleyes:
Ben de öyle umarım, çok güzel bir bitki.
Bu güzelliği çoğaltmak gerek.
255494
Bende 6-7 tohum olacak gibi;)
Yeni edindiğim Murayaların üzerinde çiçek ve meyveler var.:p
256295
256296
Bu da 200 T.L. ağaç olmuş Muraya.
256297
.
Böylesine ağaç olmuş bir Murraya'ya sahip olmak isterdim.
Meyve ve tohum farkı
Murraya Exotica
259000
Murraya Paniculata
259001
.
angel_emel24
05-02-2012, 15:26
Adı üzerine turunçgil yasemini. Arkadaşlar Çukurova'da turunçgil bahçelerinin çiçeklenme döneminde şehrin havası bile değişiyor. Portakal, limon,greyfurt ve mandalina ağaçları hep birden çiçek açınca havada mis gibi bir koku oluyor.Zaten turunçgil yasemininin meyveleri de limona benziyor.Eğer bu bitki akdeniz iklimine daha çok uyumlu ise en fazla çiçeği de turunçgillerin çiçek açtığı döneme denk geliyordur diye düşünüyorum.Çok güzel bir bitki bahçenin bir köşesinde olması gerekir hem koku hemde görsel açıdan.Fidanlıkta bulursam kaçırmam.Sanki internette bu bitkinin sarı çiçeklisinide gördüm yanlış hatırlamıyorsam.
maysan80
05-02-2012, 21:20
meyveleri yeniyor mu?
angel_emel24
05-02-2012, 21:44
Bitkiyi yakından görmedim ama meyvelerinin yendiğini sanmıyorum galiba onlar bitkinin tohumları gibi görünüyor.
Benol Hazaroğlu
04-08-2012, 12:36
Jezebele teşekkürlerimle.
Bu sene ilk çiçeği.
Kokusu hakkında yorumun nedir:confused:
Benol Hazaroğlu
04-08-2012, 13:45
2 tanecik açtığı için koklamamıştım. Soktum burnumuyaprakların arasına ben böyle parfümlü bir koku bir tek casablankada almıştım.
Harika bir koku. Tomurcukların hepsi açınca yemek masamın ortasına yerleşecek.
Selam arkadaslar,
Buda benim Murraya, bu basligi sanirim 4 ay önce okumustum o zamanlar bende tohumdan yetistirmeye karar vermistim. 10 Mayista ekmistim 3 ay icinde anca bu hale geldi 6cm anca oldu. Kokusunu koklamak icin sizce bu yil hic ümitlenmeyim mi?
kopshtar
31-08-2012, 16:15
Belki seneye, çabuk büyüyor çünkü :)
Çiçek kokusu çok hafif, turunçgil kokusu gibi ve çiçek demeti aynı anda açmıyor.
Belki seneye, çabuk büyüyor çünkü :)
Çiçek kokusu çok hafif, turunçgil kokusu gibi ve çiçek demeti aynı anda açmıyor.
" Belki " mi:) seneye veya birdahaki seneye bekleyecegiz artik, önemli olan benim elimde sag saglim boylanmasi:)) hatta varsin kokmasin bile ben onada raziyim, yeterki bu ciliz halden birazcik kurtulup sag sola dallansin:))
Murraya çok sevdiğim ve yetiştirmek istediğim bir bitki.
İlk edindiğim (2010) minik fidemi acemilikle kaybettim.
İkinci denemem (2011) güzel formlu 100 cm. kadar murrayamı fazla ilgiden kaybettim.
Ve son denemem (2012) Mutlu beyden gelen murrayam önce yapraklarını döktü, sonra tekrar canlandı, yeni sürgünler verdi. (fotoğraflar)
Ağustos ayında yıllık iznimde emanet verdiğim arkadaşım söylediğimden çok fazla sulamış. Üstündeki bütün sürgünler ve yapraklar dökülmüş. Şimdi maalesef sadece bir dal parçası olarak duruyor.
Ümit ediyorum ki; tekrar serpilecek, bana o güzel formunu ve kokusunu sunacak.
Sevgili acemifusun tarafından gönderilen murayyam. Çelikten koklendirmede başarılı olduğum tek bitkim. Gözüm gibi bakıyorum.
An itibari ile Murraya tohumlarımı ekmiş bulunuyorum, umarım sağ salim filizlenir ve sağlıklı bitkiler olarak gelişirler.
Murraya tohumu nereden ve nasıl elde edebilirim?
Bildiğim kadarı ile yurt içinde satışı yok :mad:
Capricorn
29-09-2012, 20:32
İzmir Bahçeli botanikte bulabilr, 5 lira verip satın alabilirsiniz.
2-3 yaşında farklı büyüklük ve şekillerde bitkiler var.
kopshtar
03-10-2012, 13:25
Sn omar; yapraklar açık renk görünüyor. Demir eksikliği olabilir.
Benimkinin demir verdikten sonraki hali. Coşmuş durumda :)
Sn omar; yapraklar açık renk görünüyor. Demir eksikliği olabilir.
Benimkinin demir verdikten sonraki hali. Coşmuş durumda :)
Aman nazar değmesin, muhteşem...
Resimdeki hali tüm yapraklarını dökmesinden sonra, yeni çıkan sürgünlerdi.
Demir eksikliğine karşı sıvı gübre takviyesi yaptım, toprağa paslı demirler koydum. Ama nafile, tatil dönüşü bitmiş bir halde buldum :(
Ben ebay'dan aldım Sayın Omar...
Hayat, güzel sürprizler ile daha bir anlamlı…
Dün çok hoş (bana büyük mutluluk veren) bir sürpriz ile karşılaştım;
Kocaman bir MURRAYA… Hatta iki :)
Altı bol delikli iki ayrı saksıya aldım onları. Üstleri tomurcukla dolu. Sabırsızlıkla bekleyeceğim açıp, misler gibi kokmalarını.
Yaseminler benim için saplantı. Özellikle de Murraya…
Tekrar teşekkürler.
Sizin adınıza çok sevindim Sn.Omar... Güle güle büyütün :)
Benol Hazaroğlu
19-10-2012, 18:54
2 tomurcuk açtı. Üzeri tomurcuk dolu bir türlü açamıyor.
Sayın Mutlu Kutlu yanıtlarsa sevineceğim.
Mutlu Kutlu
19-10-2012, 22:05
Güle güle büyütün sn. Omar,
Altı bol delikli iki ayrı saksıya aldım onları. Üstleri tomurcukla dolu. Sabırsızlıkla bekleyeceğim açıp, misler gibi kokmalarını.
Yaseminler benim için saplantı. Özellikle de Murraya…
Tekrar teşekkürler.
Sn. Benol Hazaroğlu,
Murraya yasemin çok ilginç bir bitki, onca tomurcuk olmasına rağmen bazen 3-5 tomurcuk, bazende 20-30 tomurcuk aynı anda olgunlaşıp açıyor.
Bazı zaman tomurcuklar olgunlaşıp açacakmış gibi iken, günlerce aynı durumda kalıyor. Bence hava sıcaklığı ve güneşle ilgili bir durum bu, sebepini hiç incelemedim.
Murraya yasemin asitik toprak seven bir bitki, ph 5,5 ve humusca zengin toprakları seviyor. Tabi ki güneşi de seviyor.
2 tomurcuk açtı. Üzeri tomurcuk dolu bir türlü açamıyor.
Sayın Mutlu Kutlu yanıtlarsa sevineceğim.
Benim yasemin ilk kez dolu dolu açıyor. Bu kez onu yarı gölgeye aldım, acaba sebebi bu mudur diye düşünüyorum. Defalarca tomurcuklandı ama böyle acmadıydı.
Murraya, (Ankara ikliminde) iç ortam ısısı +8 ila +10 c civarı olan, güney cepheli, kapalı bir cam balkonda kış mevsimini rahat geçirebilirmi?
nem: 60% cıvarı
Mutlu Kutlu
22-10-2012, 21:09
Az birazda güneş alabiliyorsa çok iyi. +3 +5 derece sıcaklıklarda bile problemsiz kışı çıkarıyor.Murraya, (Ankara ikliminde) iç ortam ısısı +8 ila +10 c civarı olan, güney cepheli, kapalı bir cam balkonda kış mevsimini rahat geçirebilirmi?
nem: 60% cıvarı
Az birazda güneş alabiliyorsa çok iyi. +3 +5 derece sıcaklıklarda bile problemsiz kışı çıkarıyor.
Günaydın Mutlu bey,
Evet öğlen 12'den gün batımına kadar güneş alır. Tabii ki kış şartlarında ve bulut olmadığı sürece.
Sanki sera gibi olur, sıcaklık 22 dereceye kadar çıkıyor.
Mutlu Kutlu
23-10-2012, 07:52
Günaydın Omar bey,
Ortam mükemmel görünüyor, birde ph 5,5 olan iz elementleride içeren besinde kullanırsanız ortam orman olmaya doğru yol alır. :)
Günaydın Mutlu bey,
Evet öğlen 12'den gün batımına kadar güneş alır. Tabii ki kış şartlarında ve bulut olmadığı sürece.
Sanki sera gibi olur, sıcaklık 22 dereceye kadar çıkıyor.
Ortam mükemmel görünüyor, birde ph 5,5 olan iz elementleride içeren besinde kullanırsanız ortam orman olmaya doğru yol alır. :)
Daha önceden var olan “COMPO” marka içeriği de: NPK 16+7+15 (+2 Magnezyum) ve Bor, Bakır, Demir, Manganez, Çinko olan yavaş salınımlı uzun etkili ormangülü/açelya gübresi vermeği düşünüyorum.
Umarım faydası olur.
Benol Hazaroğlu
07-12-2012, 11:46
Dilini çözemedim havalar geceleri soğuk. Çiçeğim dışarda. Tomurcuklar irileşti
açmaya uğraşıyor.
Benol Hazaroğlu
07-12-2012, 11:50
Bu sene içeri almayı düşünmüyorum. Jezebele tekrar teşekkür ederim.
Bu güzel çiçeği bana kazandırdığı için.
gülincarmen
17-03-2013, 11:59
kolay gelsin
Turunçgil
20-08-2013, 13:33
Merhaba bu güzel çiçeğin tohumunu paylaşacak olan varmı :)
Turunçgil
20-08-2013, 13:45
Arkadaşlar bu çiçeğin tohumuna sahip olanlarla istediğiniz miktarda hakiki kırkağaç kavunu tohumuyla takas yapabilirim
Lonicera
22-08-2013, 13:01
Geçen yıl sezon başında ekmiş olduğum 5 adet Murraya tohumundan 4 tanesi çimlenip bu hale gelmeyi başardı. Sonbaharda yeni yerlerine yolculuk yapacak olan bitkilerin önümüzdeki sezonda çiçekleneceklerini tahmin ediyorum.
Turunçgil
22-08-2013, 14:14
Sn Lonicera tohumlari nereden temin ettiniz acaba ?bende almak istiyorum.
Lonicera
22-08-2013, 14:31
Sn Turunçgil, bir arkadaşım denemem için göndermişti, herhangi bir yerden satın almadım. Bildiğim kadarıyla da tohumları tazeliğini çok çabuk yitirip çimlenme problemi yaşanabiliyor. O yüzden taze tohum olması çok önemli.
Merhaba bu güzel çiçeğin tohumunu paylaşacak olan varmı :)
Canlısı 5 liraya Bahçeli Botanikte satılıyor.
Urla yolu üzerinde, Avrupa çiçekçiliğin tam karşısında.
Turunçgil
22-08-2013, 15:14
İnternet üzerinden satışları varmı Sn jezebel ?
Bilmiyorum, hiç ihtiyacım olmadı.
Açtı, kokusu nefis:)
451035
nihayet.
Lonicera
02-02-2014, 14:20
Tohumdan denemek isteyenler acele etsinler. Buyrun (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/kokulu-portakal-yasemini-murraya-cicek-tohumu-5-101849927)
Lonicera
19-11-2014, 12:32
Biraz daha havalar düzgün gitseydi kesin açardı bu tomurcukları. Ne yapalım kısmetse seneye artık. Demek ki tohumdan iyi bir bakımla 3.senesinde çiçeklenebiliyormuş.
Lonicera
05-06-2015, 12:30
Üst kısmı tamamen yok olmuştu soğuktan. Hem dallandı hem tomurcuk oluşturuyor.
Lonicera
02-08-2015, 11:39
Mis kokulu çiçekleriyle tam bir cümbüş...Tohumdan iyi bir bakımla 2, bilemediniz 3 yılda çiçeklerini görmek mümkün, tecrübeyle sabit:)))
Murraya edinmek isteyip İzmirde oturan arkadaşlar Bahçeli Botanikten geçen hafta 15 liraya 3 bitki aldım. İkisi hediye, birisi de benim için.
Tanesi 5 lira, alın kurtarın, çok kötü bakıyorlar...
Toplamda 4 oldu. Biri Murraya exotica bu sene 3 defa açtı:)
Açınca parfüm gibi, her oda parfümü yanında sönük kalır.
Mis kokulu 😊
572585
Henüz keşfetmemiş olanlara ...
Turunçgil
27-07-2016, 00:02
Her ne kadar arasam'da şu bitkinin tohumunu bulamadım bunun için çok üzgünüm.
Bu bitkiyi bugün Murraya diye aldım ama emin değilim gerçektende omudur, sanki bir sorunuda var yapraklarında yer yer sarı lekeler var ve dikkatimi çeken bir durumda yaprak saplarının altı pütürlü gibi bu murrayalara özel bir durummudur anlamadım?
Soruları çözmek içinde resimleri yüklüyorum.
Bu kesinlikle Murraya paniculata kardeşim.
Hastalığı konusunda kesin bir yorum yapamıyorum ama turunçgillerde oluşan benekli asimetrik sararmalara Diaphorina Citri adındaki bir psilid sebep oluyor.
Bitkinizi bu parazit yönünden kontrol edin. Toprağının üst tabakasını 2-3 cm. atın ve yeni toprak ekleyin.
Hasta dal ve yaprakları yokedin. Bitkiyi karantinaya alın.
Ayrıca mikroelementler içeren gübreler verin.
Kimyasal olarak nasıl mücadele edilir araştıralım.
http://journals.plos.org/plosone/article/figure/image?size=large&id=info:doi/10.1371/journal.pone.0112331.t001
İyi geceler.
Çok teşekkür ederim hızır gibi yetiştin. :)
Lonicera
28-08-2016, 13:04
Tek bir dalında bile onlarca çiçek açabilen, enfes kokulu murraya...Bakalım bu yıl meyve bağlayıp tohum verecek mi?
Lonicera
08-10-2016, 18:20
Keşke bahardan bu yana tüm çiçeklenmelerin fotoğraflarını çekip koysaymışım. 2 ay aradan sonra yine çiçekleriyle büyüledi bizi. Eksik fazla en az 5 kez çiçeklenmiştir herhalde. Üzerinde hala küçük küçük açmayı bekleyen tomurcukları var. Ahh, bir de kokusunu da resimleyebilseydik:))
lilpar76
07-12-2016, 18:15
Bitkinin gövdesi dikenli mi?
Lonicera
08-12-2016, 06:49
Hayır, dikenli değil.
Bu sabah uyandığımda heryeri saran müthiş bir koku vardı.
Murraya paniculata aklımın ucundan bile geçmedi.
Fullerin tüm dallarını inceledim.
Yok!!!
Döndüm dolaştım kokunun kaynağı balkon, Murraya masum masum duruyor, üst dallarda bir aksiyon yok.
İyice inceleme yapınca alt dallardan birinde suçluyu buldum.
Oh neşem yerine geldi, 3 yılın sonunda...
676027
Müthiş bir koku:)
Selma_321
27-06-2018, 18:06
Murrayam kaç aydır tomurcuklu ama ne tomurcukları büyüyor ne açıyor, ne yapmam lazım acaba? 677332
Ayrıca kapalı balkonda duruyor, sabah akşam pencere açık.
Lonicera
28-06-2018, 06:29
Murrayam kaç aydır tomurcuklu ama ne tomurcukları büyüyor ne açıyor, ne yapmam lazım acaba? 677332
Ayrıca kapalı balkonda duruyor, sabah akşam pencere açık.
Biraz sabır, bir süre sonra o tomurcuklar şişecek ve açacak..
Selma_321
28-06-2018, 07:51
İnşallah bakalım sayın Lonicera, çok merak ediyorum kokusunu;). Çiçeği zaten çok güzel gözüküyor. Cevap içinde ayrıca teşekkür ederim.
Lonicera
04-07-2018, 15:04
Kokusu anlatılamaz , yaşanır. Akşamları metrelerce öteden kokusunu alabilmek mümkün.
Mahmut Tebir
04-07-2018, 15:44
fidanını nereden alabiliriz acaba.
Selma_321
04-07-2018, 20:58
Tropiksera. comda var
Berbat bir çiçek, hep açmaya başladı :mad:
679107
Hem de mis gibi kokuyor.
Doğal afet gibi dalga dalga her yeri dolduran bir koku.
Lonicera
29-07-2018, 12:16
Aynen katılıyorum, çok berbat bir çiçek bu. Böyle açıp kokacağına hiç açmasın daha iyi.:D:D:D
Şşt, nazar değmesin diye öyle konuşuyorum:rolleyes:
Bu çiçeğin özelliği belli aralıklar ile aynı sap/salkımlardan çiçeklenmeye devam etmesi.
Şu an böyle:)
680935
Bu ilk açtığı çiçeğin salkımı.
Artık boyu boyumu aştı. Eğilmeden çiçeğini kollayabilirim.
Selma_321
23-09-2018, 07:37
Benim ki ise hala ilk geldiği gibi aynı şekilde duruyor. İlk geldiğinde tomurcukluydu, onlar hala öyle. Ya bi açmaz mı,:mad::mad:Bu sene belirli bir zaman sonra çiçeklerim (ful hariç) beni delirttiler. :(
Sevgili arkadaşım ona biraz susuzluk mu yaşatdanız acaba.
Yıllar önce 5 liraya aldığım zaman bunlar bir serada tamtakır kuru ve verimsiz bir toprakta üstleri başları hep çiçek içindeydi.
10 taneye yakın aldım ve eşe dosta gönderdim.
Kendime ayırdığım iki bitki den biri bu, diğerini kışın bahçede unuttum:(
Serada kuru toprakta açmıştı.
Benimki de beni yıldırmıştı, bu sene ilk açıyor.
Umudunuzu kaybetmeyin:)
Selma_321
23-09-2018, 14:11
Valla o halde bu murrayalara yuh diyorum. Dediğnizi deneyeceğim, açar inşallah. Resimlerini görüyorum açmış olanlar çok güzeller. Kokusuda müthiş diyorsunuz zaten. Bu güzeller hep nazlı oluyor, çok ilgiden şımarıyorlar;)
ben de artık bir murraya sahibi olarak bu başlık altında aranızdayım. fotoğraflarda sayın mutlu kutlu bey’den aldığım güzelimi görüyorsunuz. üzerinde çiçek adayları oldukça fazla. umarım açtırmayı başarırım. 17 lt’lik saksıya humuslu, torflu süzek bahçe toprağına aldım. kapalı ve batı cepheli balkonda üzerine çok fazla güneş gelmeyecek şekilde duruyor. dün saçıkıbrıs çözeltisi verdim yapraklardaki sararmalar için. öneri ve görüşlerinizi bekliyorum. bol çiçekli günler dilerim :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181006/29a9959826c19666e29388833e561405.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181006/b23b322e1ef37e105ef4a5cd59e5ea08.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181006/8faf913dbe80671f021c3384a8ca6a30.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181006/4d2f7a241181e792eed3b9a374fec8b0.jpg
Selma_321
06-11-2018, 13:14
Yok bu murrayanın dilinden hiç bir şey anlamadım.. Tomurcukları ilk geldiği günkü gibi... Bazı yapraklar süzgün, anlayamıyorum...
Birde çelik alsam ne şekil ve neresinddn almalıyım, bilen arkadaşlardan rica ediyorum, bilgilendirseniz. 683441
683442
683443
Selma_321
28-11-2018, 04:47
Bu sayfaya bakan hiç yok mu arkadaşlar, yok mu bir yorum yapacak...
Bu sayfaya bakan hiç yok mu arkadaşlar, yok mu bir yorum yapacak...
Ne desem bilemedim Selma hanımcığım.
Hiç denemedim. Ama başka da üzerine alınan kimse olmayınca cevap vereyim dedim;)
Her zamanki gibi Googleden arattığım "Murraya paniculata propagation from cuttings" yani "Murraya paniculatanın çelikten çoğaltımı" bu video çıktı.
Ne dediği belli değil ama yaptıkları çok açık.
https://www.youtube.com/watch?v=oqnZfDnMTsw
https://www.youtube.com/watch?v=HhJdfb_CNxw
Umarım yol gösterici olmuştur.
Selma_321
28-11-2018, 20:15
Çok teşekkür ederim sevgili jezebel.. Çelik alayım bakalım, olacak mı... Murrayamdaki sıkıntının biride yaklaşık bir senedir üzerinde tomurcuk var ve hala açmıyor:(:(. Ne inatçıymış.
Yok bu murrayanın dilinden hiç bir şey anlamadım.. Tomurcukları ilk geldiği günkü gibi... Bazı yapraklar süzgün, anlayamıyorum...
Birde çelik alsam ne şekil ve neresinddn almalıyım, bilen arkadaşlardan rica ediyorum, bilgilendirseniz. 683441
683442
683443
ben de yeni bir murraya yetiştiricisiyim, çok bilmiyorum ama o tomurcuk olarak gösterdikleriniz sanırım meyve taslağı. benim murrayamda da bol miktarda var ve onlardan 8 tanesi meyve olarak büyüyor şu günlerde. ben arada bir sulama öncesinde toprağa bir yemek kaşığı kadar toz yarasa gübresi serpip ondan sonra suluyorum. çok iyi geldi murrayama. hem meyveler hızla büyüyor, hem de bol miktarda yeni dal ve yaprak çıkartıyor.
Selma_321
05-12-2018, 18:41
ben de yeni bir murraya yetiştiricisiyim, çok bilmiyorum ama o tomurcuk olarak gösterdikleriniz sanırım meyve taslağı. benim murrayamda da bol miktarda var ve onlardan 8 tanesi meyve olarak büyüyor şu günlerde. ben arada bir sulama öncesinde toprağa bir yemek kaşığı kadar toz yarasa gübresi serpip ondan sonra suluyorum. çok iyi geldi murrayama. hem meyveler hızla büyüyor, hem de bol miktarda yeni dal ve yaprak çıkartıyor.
Ama daha hiç çiçek açmadı ki, çiçek açnadan meyvesi olmaz ki... Ah murrayam çok zorluyor beni.
Selma_321
05-12-2018, 18:44
Sayın sagenit, birde yarasa gübresini nerden aldınız, desem.
Sayın sagenit, birde yarasa gübresini nerden aldınız, desem.
internetten aldım. marka belirtmem doğru mu bilmiyorum ama turkuaz marka aldım ben. gittigidiyor, n11, hepsiburada,... herhangi bir e-ticaret sitesinde değişik marka ve fiyatlarda bulabilirsiniz.
Selma_321
06-12-2018, 16:35
Teşekkür ederim sayın sagenit..
Bu akşam kokuyu duydum ve takip edince çiçekleri buldum
693972
Bu kadarçık çiçek tüm balkona yetmiş.
Çiçek çok meyve yok
699375
Kapalı balkon ama kapısı yazın bahçeye açık duruyor, arılar bu çiçek bolluğunda onunla ilgilenmiyor galiba ;(
Erdem 01
07-10-2019, 09:28
Elle tozlaşmayı deneyin. Yumuşak bir sulu boya fırçası veya kürdana pamuk sarın çiçeklerin içine sürün. Diğer yöntem erkek organları cımbızla tutup dişiye sürebilirsiniz. Meyve tutumunda yarı gölge üzerine biraz güneş istiyor olabilir.
Merhaba bende bu çiçekten almak istiyorum nereden temin edebilirim
Elle tozlaşmayı deneyin. Yumuşak bir sulu boya fırçası veya kürdana pamuk sarın çiçeklerin içine sürün. Diğer yöntem erkek organları cımbızla tutup dişiye sürebilirsiniz. Meyve tutumunda yarı gölge üzerine biraz güneş istiyor olabilir.
Bu bitki kendisi zaten 180 cm. boyunda, saksıda 60 litre var.
Yaz kış aynı konumda duruyor çünkü oynatmak için gerekli kuvvet bende ne yazık ki yok.
Yani güneş sabah 3 saat tül ardından alıyor.
Belli ki o yüzden meyve tutmuyor.
Tutabildiğini biliyorum çünkü aldığımda üzerinde vardı.
Son derece bakımsız olduğu halde.
Yapacak bir şey yok, spor salonuna gidip kas yapmam lazım.
Teşekkür ederim.
Yine açtık
710767
710768
710769
Kokusu tarifsiz.
Bu sefer ağacım resmen çiçek kaplı.
712405
712406
712407
Dışardan girince ev bu koku ile dolu oluyor. Nefis bir şey.
Hala almadıysanız alın.
Ben paylaşmaktan sıkıldım artık.
Aralıklarla açıyor ve beni çok mutlu ediyor.
Havai köklendirme deneyeceğim.
İki uygun yan dal seçtim.
Kapalı balkona arı gelmiyor, açıyor geçiyor çiçekleri, dökülüyor.
719441
719442
719443
Üç tane olursa ve farklı zamanlarda açarsa parfümsüz günümüz olmaz.
advitamaeternam
29-04-2023, 20:21
Herkese merhaba, İzmir'de portakal yaseminini nereden bulabilirim ? Tesekkur ederim, yeniyim herkesi selamlıyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.