Bağlan

View Full Version : Mini bonsailer.

Baki Berk Kayalar
22-11-2005, 01:48
Mini bonsailerle ilgili olarak bir ansiklobedide şöyle bir bilgi geçiyor.

"Tohumdan ya da daldırma yoluyla yetiştirilen ve boyları 5 cm'yi geçmeyen bonsailer 3-5 yıl içinde istenilen biçmi alır ve uzun yıllar yaşayabilir."

Ansiklobedide 5 cm'yi geçmeyenlere mini bonsai dendiği yazıyor ama bana kalırsa bu 10cm'ye kadar olmalı.

Bu mini bonsaileri yetiştirmek, alışılageldik bonsai türlerini yetiştirmekten daha kolay olabilir mi merak ediyorum.

Mesela ormandan yeni çimlenmiş, bir kaç cm boyundaki bir çam veya meşe fidancığını alıp ya da evde tohumdan çimlendirip fazlaca büyük olmayan bir saksıda kalınlaştırmaya başlasam nasıl olur?

Boyutu nedeniyle kalınlaştırmaya ufak bir bonsai saksısında başlasam doğru olabilir mi? Eğer doğru olabilirse avucumun içi kadar bir saksı üretip, tohumdan yetiştirdiğim ya da araziden aldığım fidancıkları burada büyütebilirim.

Bana kalırsa mini bonsai üretmek benim gibi yer darlığı çekenler için daha uygun. Çünkü büyük bir soğuk alanım yok. Evin soğuk olan tek yeri olan küçük kapalı balkonumuz zaten evin pek çok eşyasıyla dolu ve oraya eklediğim koca koca fidanlar ve saksıları büyük sıkışıklık yaratıyor.

Bu konuya bağlı olarak yapılabilecek mini bonsai ormanının oluşturacağı güzelliğe doyum olacağını pek zannetmiyorum;)

Açıkçası mini bonsai yazısını okuduktan sonra bir daha büyük fidan yetiştirmemeye karar verdim.

Mini bonsailerin boyutlarının bir yararı da taşınmalarının kolay olması. Eğer uçakla bir yere bonsainizi taşımanız gerekirse, mini bonsainizin zarar görme ihtimalini düşünmeden, kolaylıkla uçak veya otobüs içinde avucunuzun içinde/yanınızda taşıyabilme olanağına sahip olabilirsiniz.

Hem bu boy bir bonsaiyi şip şirin bir bardak içinde yetiştirerek değişik bir saksı bakışı yakalayabilirsiniz.

erkolgencer
25-11-2005, 08:31
Evet işte bir arkadaş daha bonsai boyları hakkında fikir edinmemi sağladı. Geçenlerde internette 72 cm boyunda bonsai gördüm onun üstüne bu 5 cm olayınıda öğrendikten sonra şunu anladım ki bu konuda katı sınırlar yok.

Minerallerin gücü adına Bay Mineral her yerde..

bonsaireef
01-05-2006, 21:42
İki resim koyayım olay netleşsin.

Bu birincisi:
1231

bonsaireef
01-05-2006, 21:44
Buda ikincisi:

bonsaireef
01-05-2006, 21:56
Bonsai Boyutları (cemboa nın yazısıdır)

--------------------------------------------------------------------------------

Boy..................Türkçe...................İngi lizce...............Çince

2,5 cm...............Yüksük Boy...........Thimble size............Keishi

2,5 - 7,5 cm........Çok Küçük............Very small..............Shito

7,5 - 15 cm.........Mini.....................Mini size.................Mame

15 - 20 cm..........Küçük..................Small size................Shohin

20 - 40 cm..........Ortanın küçüğü......Medium to small........Kifu Sho

40 - 60 cm..........Orta....................Medium size.............Chu

60 - 100 cm.........Büyük..................Large size................Dai

Şule
01-05-2006, 22:58
Birinci resimdeki bonsailer için gerekli malzemeler= Bir adet dikiş yüksüğü, bir çay kaşığı kadar toprak, sabırlı bir bitki ve en önemlisi bir adet büyüteç. :p

İkinci resimdeki bonsai için gerekli malzemeler= Büyük bir kova, kovanın içini dolduracak kadar toprak, büyük boy testere, dibini kazmak için kazma, bunu da fotoğrafa ve balkona sığdırabilmek için bir adet küçülteç. :p

bonsaireef
03-05-2006, 21:07
Buda benim beğendikten aldığım mini bonsaim:

Şule
19-05-2006, 20:29
Çam ağaçlarından mini bonsai yapan olmuş mudur? Bende bir karış boyunda iki karaçam var. Baktıkça mini bonsai aklıma geliyor. Bulundukları yerde gelişme gösterememişler ve hatta birinin tepe dalı kurumuş. Kış sonu sökmüştüm, biraz yeni dal çıkardılar ama gelişimleri çok yavaş. Boyları hala bir karış. Yeni çıkanlar hep yan dal. Bu çıkardığım sıralardaki görüntüsü:

http://img355.imageshack.us/my.php?image=imag00870vv.jpg

malina
19-05-2006, 21:56
http://img355.imageshack.us/img355/1144/imag00870vv.jpg

Şule
19-05-2006, 22:21
Teşekkür ederim malina.;)

musubeyd
20-05-2006, 13:41
Şule hanım,
minik karaçamlardan 'mini bir orman' yapmaya ne dersiniz? iki ağaçtan da olabiliyor yanılmıyorsam orman.gerekirse daha sonra yeni ekleme yapabilirsiniz.bir de beceremedim ama eğer yapmaya niyetlenip de onları çıkardığınızda gövdelerin toprağa bitiştikleri noktalarını biraz daha yaklaştırırsanız (birbirlerine değecek kadar) ve 2. daha miniği sağa doğru biraz daha eğebilirseniz hoş olabilir.bırakınız büyümesinler.görünümleri fena değil bu işlem için uygun geldiler bana.bahsettiğiniz tepe dalı -eğer oysa ve kurumuşsa-ölü dal haline getirilebilir.(sadece bir tavsiye tabi..)http://img125.imageshack.us/img125/166/imag00870vv5kv.jpg

malina
20-05-2006, 13:44
Çamlar, çıkarılıp tekrar dikilme konusunda epey hassaslar sanırım. Konuyu yeterince öğrenmeden bir şey yapmasan iyi olur :)

musubeyd
20-05-2006, 13:51
tabi ki..gelişme mevsimine girdiler.şimdi riskli olabilir.zamanlama konusu ayrı bir husus.

Şule
20-05-2006, 14:00
http://img114.imageshack.us/img114/7185/imag00013fy.jpg

Bu yeni hali. Çizimlerin güzel olmuş musubeyd, ellerine sağlık. Yan yana dikme işini gelecek bahara bırakırız. Şimdi şekillendirmeleri tamamlarız. Seneye bir kaç tane böyle bücür çam bulabilirsem güzel bir orman yapılabilir. Şimdilik ikisiyle idare edeceğiz.

musubeyd
20-05-2006, 14:05
teşekkür ederim.çok değişmişler çok;artık seneye minik değil de büyük bir orman olacak herhalde :)..

Ali H. ALI
03-07-2006, 14:38
Hepinize selamlar
Kucuk bonsai yetistirmek buyuk bonsai yetistirmek kadar zefkli bir calisma , yalniz biraz daha fazla dikkat isteyen bir ugras cunku agacin icinde yasadigi saksi cok kucuk oldugu icin sicak gunlerde toprak hemen kuruyuverecek ve bir gunluk bir su vermeme agaci olum riskine atacak. Saksi yerine deniz kenarindan toplaycaginiz deniz urunleri kabuklari deniz salyangoz kabuklari ,kucuk oyulmus taslar da olabilir ilerki gunlerde resimlerle bazi ornekler gonderecegim

bonsaireef
03-07-2006, 19:27
Bu benim ilk mini bonsai denemem.Ponza taşından oyduğum saksıya dikmiştim.(Nisan 2005).Saksıya dikimden bir gün sonraki resmi.
2367
Yalnız unuttuğum birşey daha doğrusu aklıma gelmeyen birşey ponzanın çok delikli olması.Aslında delikli olup kolay şekil alması çok işime yaradı.Fakat sonrasında sulama konusunda çok sıkıntı yaşadım.Öyleki günde 3 sefer sulamam gerekiyordu.

Gelmek istediğim nokta mini bonsai yetiştirmek isteniyorsa toprak mümkün olduğunca çok su tutmalı ve sakısa çok su kaybedebilen saksı olmamalı.

Benim mininin akıbetine gelince başedemedim ve büyük saksıya gömdüm.Hala yaşıyor.

malina
03-07-2006, 19:58
Ponza saksı için, toprağı koymadan bir iki küçük delik açtığın bir naylonla içini kaplamak işe yarayabilirdi.

Benim de taştan oyduğum saksılar var, buharlaşmayı azaltmak için toprağın üzerine streç film koydum:) Gerçekten çocuk bakmaktan zor. Gözün hep üzerinde olacak.. Ben ne zaman pes edeceğim bilmem :)

bonsaireef
03-07-2006, 20:05
Çok haklısın malina içine poşet koysam başım hiç ağrımazdı **** daha az ağrırdı :)

Çok ilginç projelerim var.İlerde bunları gerçekleştirebilirsem bakım olayını daha kolaylaştıracam.(Değişik otamatik sulama projelerim var ama gerçekleştirmeden bahsetmek istemiyorum)

bonsaisever
03-07-2006, 20:46
Dün bauhaus'a gittim.
Mini bonsailer için üzerinde 14.95 tabelada 4.95 yazıyordu.
Bir yanlışlık vardır diye 4 tane alayım olmazsa bırakırım dedim ama doğruymuş :)
Geriye dönüp başka alayım mı diye düşündüm fakat üşendim :)

bonsaireef
03-07-2006, 21:06
Bende istiyom :(
Buralarda niye yok onlardan.Burda 49.5 den başlıyor fiyatlar :(

bonsaisever
03-07-2006, 21:08
Ayıp ettin reefciğim hepsini sana hemen göndereyim :)

bonsaireef
03-07-2006, 21:20
Düşünmen yeter acerim palmatumum :D

bonsaisever
03-07-2006, 21:29
Ciddiyim :)

bonsaireef
03-07-2006, 21:36
Soktun şeytanı içime duramıyom yerimde.Yok yok o kadar zahmete gerek yok.Bir İstanbul yaparım bir gün,o zaman ufak minimini bir bonziye hayır demem.Yinede saol.

(Bu arada yanlışlıkla benim ev adresi senin özele gitmiş.Nasıl oldu anlamadım.Neyse siliverirsin boşa özel mesajların dolmasın. :D )

oktars
03-07-2006, 21:57
Kalmaz Tarık ben dün akşam aldım ligustrum sinensis mini bonsai fakat gövdenin kalınlığını görsen şaşarsın ben sabah gitmesem sana alırdım Oktay alacaksa bence hiç itiraz etme bu fırsat kaçmaz yalnız iyi seçmesi lazım bir kısmı sağlıksız elden çıkarmaya çalışıyorlar yeni parti mal gelecekmiş

bonsaireef
03-07-2006, 22:09
Hasan hani bana bonsai alacaktın.İstanbula gelincede verecektin.
Tatilden dönde gelecem senin bahçeye kafama göre birine el koyacam.Ben bilmem.Sen kararını ver artık ya alacan ya tatil dönüşü yamadorilerden verecen **** ben senin bahçeden istediğime el koyacam.

Olmuyor böyle.Kardeşin öyle gurbet ellerde.Bir yamadoriye bile götüren yok.Neyse dertlendim yine :(

(İki koldan çalışayımda bonsai nerden gelirse :D )

oktars
03-07-2006, 22:19
Dostum bende şu anda dört adet mini bonsai var biri zaten senin yamadori içinde dua edin av partisi bereketli olsun oktay zaten ilk söktüğüme talip oldu ikinciside senin olsun banada heralde şeyin şeyi kalacak neyse...:(

berayatalay
31-08-2006, 17:34
Abi bu mini bonsai için özel ağaç mı gerekiyo mesala bi limondan mini bonsai olur mu?Komikse özür dilerim?

gümüş
04-10-2006, 14:29
tohumlar ektim bir kısmı çıktı... çelikler aldım köklendi.... hepsini saksılara diktim minicik balkonumda adım atacak yer kalmadı. Bunları mini bonsai yapabilsem acaba daha kolay olurmu diye kurcalarken bu siteyi buldum bir şeyler anlatıyor kanımca ama onu da ben anlayamadım. http://mini-bonsai.com/indexe.html
belki anlayabilen birileri bize anlatırlar . şimdiden teşekkürler.

bonsaireef
17-10-2006, 12:11
http://bonsaiart.tripod.com/html/mini_bonsai.html

gümüş
29-10-2006, 12:02
Mini bonsai bir insanin avucuna sığabilecek büyüklükte olan ağaçlardır.(küçük bonsai, mini bonsai, shohın bonsai , veye mame bonsai olarak adlandırılabilir.

Ancak ekseriyetle mini bonsai ismini alır.

Mini bonsainin boyutu sadece sıradan bir bonsainin bir sürgünüdür. Bu bonsailer aslında sıradan bir ağaçtan başka bir şey değildir hala mevsimsel olara yaprak döker çiçek açar meyve verir. İnsanlar bonsai yapımının zor olduğunu düşünürler ama mini bonsai bu görüşleri değiştirebilir.Normal bonsaiye göre daha hızlı ve kolaydır aslında.

İlk bakışta ağaçların o kadar küçük kapta yaşamalarının zor olduğu düşünülse de o kaplar onların köklerinin daha dar alanlara sıkıştırılarak büyümesini sınırlamayı amaçlamaktadır

Bu ağaçlar aşamalı olarak, minyatür kapların içine yerleştirilirler.

Kaplarda tutulan ağaçlar uzun zaman boyunca meyve vermeye ve çiçek açmaya devam ederek hayatını devam ettireceklerdir.Küçük kaplarda olması demek onların daha fazla özen ve ihtimama ihtiyacı olduğu anlamına gelir

Mini bonsainin karakteristik özellikleri
Büyük bir alana ihtiyacı yoktur herhangi bir yerde onlara bakılabilir.
Daha kısa zamanda tamamlanabilir.
Malzemeleri daha ucuzdur.
Tohumdan ya da bir dal parçasından büyütülebilirler.
Kolayca minik kaplara alıp orada yaşaması sağlanabilir.
4653

4654

4655

4656

4657

gümüş
29-10-2006, 12:06
Anladığım kadarıyla çevirmeye çalıştım. mini bonsailer çok ilgimi çekiyor.
( tamam büyüğünü yaptında küçücük olanı mı kusur kaldı diyeceksiniz ama fazla bilgi göz çıkarmaz değilmi ) fotoğraflara bakınca sanki çok kolay yapılabilirmiş gibi gözüküyor ama daha çok özen göstermek gerektiği kesin özellikle bu işe yeni merak sarmış kişiler için.
4659

4660

4661

4662
http://mini-bonsai.com/indexe.html

Şule
29-10-2006, 14:43
Eğer yanılmıyorsam fotoğraftaki fıstık ya da sakız. Tohumdan yetiştirdiğim iki fıstık var. Çok yavaş büyüyorlar. Daha bir yaşında olmalarına rağmen minyatür yaşlı bir ağaç izlenimini veriyorlar. Belki de bu tür mini bonsai için uygun bir adaydır. Uzun süredir onları mini bonsailer olarak canlandırıyordum gözümde. İyi oldu bu bilgileri bizimle paylaştığınız. Teşekkürler!

bonsaireef
29-10-2006, 21:38
Gümüş çeviriniz için çok teşekkürler. Resimlerle iyi bir anlatım olmuş. Elinize sağlık.
Benim de hastalığımdır mini bonsailer. Yalnız bakımları çok zor. Hata yapma oranı çok yüksek. Özellikle sulama konusunda çok dikkat edilmeli. Çok çabuk kuruyor.
Şule yukarıdaki mini ağacı ficusa benzettim, emin değilim ******.

murare
30-10-2006, 11:44
Bilgiler için çok teşekkürler gümüş. Resimli anlatım en sevdiğim şeydir :)

gümüş
30-10-2006, 13:08
http://mini-bonsai.com/indexe.html
japoncasını incelerseniz daha pek çok örnek görebilirsiniz. (telleme kök , dal budama vs....)

Şule
30-10-2006, 21:38
Şule yukarıdaki mini ağacı ficusa benzettim, emin değilim ******.

Tabi o da olabilir. Tek sakallıyı dedesi olarak görmüş birine her sakallı dedesi gibi gelir.:D Belki ficus da sakıza benziyordur. Hiç görmedim ki...;)

bonsaireef
31-10-2006, 11:06
Şule senin durumdan benimkinin farkı yok :D
Ben de sakızı görmedim, ficusu da çok gördüm.;)

gallus
31-10-2006, 13:32
yalova da gittiğim fidanlıkta bonsai ile ilgilendiğimi anlayan görevli belki ilgini çeker diye bana 10 yıl önce tohumları ekilmiş fakat satılmadığı ve ilgilenilmediği için gelişememiş sakız ağaçları gösterdi. ağaçlar 10 yaşında olmasına rağmen boyları 10-15 cm yi geçmemiş hala poşetlerinde duruyorlar artık poşetlerinde toprak bile kalmamıştı. gövdelerine bakıldığında ise gerçekten 10 yaşında gibi duruyorlardı. tek tük dallarında olan mevcut yapraklarına baktığım zaman yukarıdaki ağaca hiç benzemediklerini görüyorum. yaprakları daha küçük ve yaprak sapları hafif kızıla çalıyor. evde bağlantım olmadığı içi şimdi resimlerini gönderemiyorum. ben de forumdaki sakız konularına baktığımda ağacı sakıza benzettim ama emin olmak için resimlerini yollayıp soracaktım. yarın sakız ağacı konulu başlığa yollamayı düşünüyorum. o zaman emin olabilirim. budadığım dallardan birinden ertesi gün yapı9şkan bir salgı akmış. bu sebeple herhalde sakızdır diye düşünüyorum.

fidanların (artık 10 yaşında fidan olurmu bilmem) tanesini 3ytl ye verdi. bilseydim bu kadar zor bulunan bir ağaç olduğunu sizlere hediye edebilmek için hepsini toplar gelirdim.:( eğer isterseniz karaca arboretumun tam karşısında bulunan fidanlıkta daha 15-20 tane daha mevcut. ve satılacaklarını zannetmiyorum. çünkü gerçekten kurumuş dal parçaları gibi duruyorlar.

yarın resimleri sizlerle paylaşmak isterim

oktars
31-10-2006, 13:39
Eğer fidancının dediği gibi ağaçlar 10 yıllıksa bunun için yalovaya gitmeye değer

murare
31-10-2006, 14:20
10 yıllık küçük ağaçlar. Ah ben olsam hepsini alırdım. Onlarla ne güzel orman stili olur. Resimleri bir gönderde bakarsın atlar gideriz hafta sonu. Otobüsmü yok? :D

albiza
31-10-2006, 16:41
Arkadaşlar bunun sakız olmadığı kanaatindeyim.Zira sakızlar bilesik yapraklıdır.Yükleyeceğim resimler sakızın farklı alt türlerini de gösteriyor.
4727
Pistacia chinensis
4728
Pistacia terebinthus
4729
Pistacia atlantica
4730
Pistacia lentiscus

albiza
31-10-2006, 16:42
Bunlarda sakızın Bonsailerinden örnekler.
4731
4732

Şule
31-10-2006, 19:08
Ben fıstık olarak ektim ama ne çıktı bilmiyorum.:p Ben çok benzettim. Bakalım siz benzetebilecek misiniz? İşte benim fıstık ağaççığı.

http://img211.imageshack.us/img211/613/imag0123pw1.jpg

musubeyd
31-10-2006, 21:36
Şule, buralarda menengiçlerin üzerine antep fıstığı aşılıyorlar.sizin minikliğin yaprakları o antep fıstığınkine çok benziyor.neyse o çıkmış diyebiliriz belki de:)
a. fıstığının dal yapısına bakıldığında kalınlık ve kütlük göze çarpıyor.hafif şişkince oluşumlara sahip.

murare
01-11-2006, 09:00
Pistacia atlantica'ya bayıldım o üzerindekilerde fıstıkmı oluyor yoksa ?

kürekçi
01-11-2006, 09:16
Yukarıda sakıza ve ficusa benzettiğiniz bitkiyi ben de

Ligustrum vulgare'ye benzettim. Lükstrüm diye bilinen, çit yapımında kullanılan bitki. Mine Hoca'ya sormak lazım derim ben :)

bonsaireef
01-11-2006, 09:19
Ben inatla ficus diyorum. :)

Mine Hocam neredesiniz? :(

kürekçi
01-11-2006, 09:27
Öğretmenim öğretmenim benimki doğru değil mi? :(

bonsaireef
01-11-2006, 09:29
Hiçte bile benimki doğru işte. Öğretmeniiim, şuna bişey de.:mad:

gümüş
01-11-2006, 09:32
bence de ficusa benziyor

Ficus altissima

4746

Ficus_microcarpa
4747

kürekçi
01-11-2006, 09:36
4748

Öğretmenim saçımı çekiyo benim bonsaireef
Öğretmen kızıcak şimdi sana işte oh olsun :P

Neyse fazla uzatmayayım forum kurallarını katlediyorum diye gerçekten fırça yemeyeyim;) .
Evet ficusa da benziyor ama Ligustrum da bir alternatif tabi.

bonsaireef
01-11-2006, 09:36
Gördünmüüü. Gümüşte ficus dedi işte.:p

kürekçi
01-11-2006, 09:38
Hıh...

bonsaireef
01-11-2006, 09:40
Hih sensin.:mad:

Mine Hocam gelsin o zaman görüşeceğiz.:rolleyes:

kürekçi
01-11-2006, 09:42
Görüşeceğiz!!! :(

bonsaireef
01-11-2006, 09:46
Korktun değil mi.:cool: :D

gümüş
01-11-2006, 09:47
kavga etmeyin

bonsaireef
01-11-2006, 09:48
Önce o başlattı.:(

oktars
01-11-2006, 09:50
Ben değişik bir şey söyleyeceğim bu Pistacia vera L. (Antepfıstığı) olabilir
4750

gümüş
01-11-2006, 09:50
bu da Ligustrum vulgare
4749

bonsaireef
01-11-2006, 09:53
Antep fıstığı, sakız, menengiç olamaz bu tek yapraklı.

kürekçi
01-11-2006, 09:53
4751

Gelsene gelsene...:mad:

bonsaireef
01-11-2006, 09:57
Bak ya. :eek:
Dışarda bekliyorum. Çık dışarıya.:mad:
Burada olmaz. Mine Hocam ve Malina döver bizi.:(

bonsaireef
01-11-2006, 09:57
Ficus retusa:
4752

kürekçi
01-11-2006, 10:00
Peki tenefüste görüşelim o zaman:mad:

Evet şimdi bir de onlardan dayak yemeyelim.

(Küçük itiraf: Sanırım bu bir ficus :rolleyes: )

murare
01-11-2006, 10:01
Ohoo siz dağıttınız. En iyisi ben size ne olduğunu söyleyeyimde kavga etmeyin. Arkadaşlar bu bir çınar :D Napalım bizde bunu görüyoruz en çok. Bedeviye fili gösterip sormuşlar -Devenin büyüğü demiş, bizimkide ona döndü.

kürekçi
01-11-2006, 10:04
Nasıl olur da aklımıza gelmez. Gel barışalım bonsaireef;)

bonsaireef
01-11-2006, 10:06
Tamam barışabiliriz.:rolleyes: Kabul ettirdim ya.:cool:

Mine Hocam gelirde başka bir isim söylerse bak o zaman komediye. :D

kürekçi
01-11-2006, 10:20
Tamam barışabiliriz.:rolleyes: Kabul ettirdim ya.:cool:

Mine Hocam gelirde başka bir isim söylerse bak o zaman komediye. :D

Evet gerçekten benim de aklıma gelmedi değil :)

gallus
01-11-2006, 12:13
oooo dünden beri ortalık karışmış. ben de dün bahsettiğim hani şu fidanlıktan aldığım 10 yaşındaki sakız fidanlarının resimlerini yükleyeyim

şöyle boydan alalım kendisi bir kutu koladan az büyük
4755
4756

gövde gerçekten 10 yaşında gibi(çok zor şartlar altında hayatta kalabilmiş)
4757

yapraklara yakından bakış Pistacia terebinthus gibi duruyor
4758
4759
yaprak büyüklüğü bir şimşir inki kadar küçük. doğal hali mi bu yoksa ağaç kendi kendine bonsaileştiği için mi o kadar küçük bilmiyorum.

ağacım nasıl arkadaşlar yalovaya gitmeye değer mi?

murare
01-11-2006, 13:03
Gallus çek vur daha iyi. Şimdi nasıl gideceğiz burdan Yalova'ya. Aldığın yerin adını biliyor musun, telefonla görüşeyimde kargolasınlar. Onuda bilmiyosundur şimdi. Yalovada tanıdıkta yok. Neyse şimdi burdan böyle direk gidiliyormu, ne tarafa düşüyordu Yalova?

gallus
01-11-2006, 13:16
Aldığım yer Karaca Arboretumun tam karşısındaki fidanlık. orası da Hayrettin Karaca'nın fidanlığıymış. üzerinde isim varmıydı yokmuydu bilmiyorum ama yeri belli. yalova termal yolu üzerinde. belki küçük bir araştırmayla telefonu öğrenilebilir.Belediyeden falan.

Ahh be bilseydim hepsini toplardım. cebimdeki son paraya kadar fidanlara verdim o gün. 60 ytl hani. sonra karnım acıktı feribotta tost alacam 100 kuruş 50 kuruş toplaya toplaya 1.5ytlyi zor çıkarttım da aç karnımı doyurdum. tabi sonra aklıma otaban parası gelince başımdan aşşağıya kaynar sular döküldü.:eek: beşiktaş a kadar paralı yollara girmeden eve gidecem diye akla karayı seçtim:p

ben elimde olmayan değişik ağaç türlerinden aldım. iki tane de sakız yeter dedim. bazen insan düşünemiyor fidanları görünce gözüm döndü. hepsini almak istedim. orman stili yapmak aklıma geleydi 4-5 tane daha alırdım. hele bu kadar zor bulunduğunu bileydim sizlere hediye edebilmek için hepsini getirirdim istanbul a

halimi görcektiniz. arabanın içi resmen ormana dönmüştü. kafamın arkasından dallar çıkıyor heryer ağaç çiçek böcek dolmuştu.:D

bakalım kısmet yolumuz düşerse bir daha uğrarız inşallah.

bonsaireef
01-11-2006, 13:21
Bende yıllar önce Ankarada orman fidanlığında satılamamış ıhlamur fidanları görmüştüm. Onlarca ve hepsi mini bonsai kıvamında. Bakımsızlıktan bodur kalmışlar ve kimseninde alacağı yoktu. Şimdi aklıma geldikçe içim yanar hepsini alıp neden orman stili yapmadım diye. Orman stili için bunlar bulunmaz fırsatlar. bir daha ne zaman denk gelir kim bilir.

murare
01-11-2006, 14:00
Allah Allah ya ben alacağım onları da nasıl. 7000 üyeli koca forumdan Yalova'da kimse yokmu yahu. :D Biri yardım etsin bu gariplere :(

Şule
01-11-2006, 17:45
Bir deli bir kuyuya taş atmış, kırk akıllı uğraşmış çıkaramamış.:D Bu kadar kavga edeceğinizi bilsem dermiydim bu fıstık diye. Olmasın ficus da olmasın fıstık da. Gelin orta yolu bulalım. Bu bir: Fıstıkus ficustık.:p

Şule
01-11-2006, 17:50
Fıstık memleketinin yanındayım. Az çok burda da var fıstık yetiştiren. Yamadori toplayacağıma tutmuşum ben de tohumdan yetiştiriyorum.:D

Aldığın fidanlar güzelmiş gallus. Vatana, millete, bonsai camiasına hayırlı uğurlu olsun. ;)

bonsaireef
01-11-2006, 20:11
Bu bir: Fıstıkus ficustık.:p
İlahi Şule alemsin valla.:D Harika bir isim bulmuşsun.:dilli:

Sen tohumdan ek yamadori lazımsa ben varım burda hallederiz hiç merak etme. Yamadoriciyiz nede olsa :D

murare
02-11-2006, 08:23
Niyetim vardı bonsaireef'in yamadorileri almaya gitmek için, Mersin'i sel basmış :(

bonsaireef
02-11-2006, 23:04
Arkadaşlar bugün elime bir fotoğraf makinası geçirdim ve hemen konusu açılmış olan mini bonsailere elimdekilerden bir örnek çektim. Bu yaz başı şekillendirmeye başladığım bir mine. Yarı sarkık tarz deniyorum. Gövdesi bir taşa yaslanmış durumda. Boyunu ölçmedim ama yaklaşık 10 cm dir.

http://img75.imageshack.us/img75/5755/resim012gm2.jpg

http://img56.imageshack.us/img56/9580/resim014ot0.jpg

http://img234.imageshack.us/img234/8900/resim010tx9.jpg

murare
03-11-2006, 08:15
Bence çok güzel gözüküyor. Ellerine sağlık. Banada ayırıyorsun değilmi mine ve zeytinlerden.

bonsaireef
03-11-2006, 09:14
Ayırmaya gerek yok, hepsi senin. :D

murare
03-11-2006, 09:25
Eyvallah bu yetti bile. :)

albiza
03-11-2006, 13:39
Mini mini birler......
Bunlar da benim Mini Bonsai denemelerim.1,2,3,4. resimdekiler Euonimus fortunei -Yayılıcı taflan 5.resimdeki ise Euonimus microphylla- Minyatür Taflan .Mini bonsai için çok uygun türler zira yaprakları da çok küçük.
4797
4798
4800
4802

gümüş
03-11-2006, 14:06
Albiza ve bonsaireef minileriniz çok güzeller ellerinize sağlık.
Birgün benimde olur inşallah. Teoriği bırakıp da bir pratiğe geçebilsem, derken şimdide kış geldi. Bu kışta seracılar benim için baksınlar ufaklıklara baharda alıcam daha önceki denemelerimi hep kışın kaybettiğim için almaya cesaretim yok.
sizinkilere nazar değmesin
4805

bonsaireef
03-11-2006, 14:19
Teşekkürler gümüş.
Albiza ellerine sağlık minilerin çok güzel görünüyor.

murare
03-11-2006, 15:18
:D "minileriniz çok güzel" elbiseden bahseder gibi oluyor.
Eline sağlık albiza. Hepsi güzel ama en beğendiğim ilk resim. Bizde daha tık yok. :(

albiza
03-11-2006, 19:26
Teşekkürler arkadaşlar.Beğenmeniz beni sevindirdi.Zira yavaş yavaş yol aldığımın göstergesi olsa gerek:confused: .Yoksa çok mu iyimser konuşuyorum.:(

bonsaireef
03-11-2006, 19:40
Gayet haklı ve yerinde bir konuşma;)

kürekçi
08-11-2006, 09:38
Yalova'da yaşayan sanırım todor var

murare
08-11-2006, 10:22
Todor'u buldum zaten. Sağolsun yardım etti ama bu seferde adamlara ulaşamıyorum. Maillerine bir şey gitmiyor, faks gitmiyor, hafta sonu telefon edeceğim artık. İlgilendiğin için sağol rower

Todor
19-11-2006, 06:56
Todor'u buldum zaten. Sağolsun yardım etti ama bu seferde adamlara ulaşamıyorum. Maillerine bir şey gitmiyor, faks gitmiyor, hafta sonu telefon edeceğim artık. İlgilendiğin için sağol rower

Ulaşabildin mi????

murare
20-11-2006, 08:50
Ne yazıkki Todor, ulaşamadım. Telefon açılmıyor. Faxa cevap gelmiyor. E-mailede superonlinedan ulaşmadı diye yanıt geliyor. Tanıştığım bir seracı kanalıyla ulaşmaya çalışıyorum şu anda. Umarım başarırım.
Seni çok uğraştırdım ama hala netice yok kusura bakma umarım seni boşuna uğraştırmış olmam.

Todor
21-11-2006, 11:54
Ben şimdi aradım, telefon açılıyor. Acaba telefon numarasını yanlışmı verdim sana. Tekrar dene istersen

Karaca Arboretum Fidanlığı: 0 226 833 77 67.

murare
21-11-2006, 12:37
Sağol Todor mesai saati içinde arayım birde belki cumartesileri açık değildir.

banzay
21-11-2006, 22:30
Toros sedirlerimin boyları yaklaşık 25 cm kadar. Önce tellemeyi denedim. Şimdiden şekil verirsem iyi olur dedim. Fakat zamanlamayı tutturamadım. Diğeriki tanesi hem budama hem de telleme işlemini aynı anda kaldıramadı. Bu ikisindeki telleri hemen çıkardım.Şu anda sağlıklı gibiler. Biraz tepe kısımdan sarardı fakat gene de dayanacaklarını düşünüyorum.
Bu kadar küçük fidanlarda budama yapmak özellikle tepebudaması zararlı mıdır? Sedir ve çam ağaçlarında tepe budamasının uzamayı engellediği ve yana doğru uzama eğilimibaşlattığını duymuştum. Bir de parkta 2-3 adet hemen hemen aynı boyda sedire benzeyen ağaççıklar görüyorum. Bodur çam dedikleri cinsten midir acaba? Yaklaşık 45-50 cm boyundalar ve yıllardır hiç büyümüyorlar.

memet
22-11-2006, 10:00
İkisini aynı saksıya neden diktin.. Gelişmelerini yavaşlatacak benim fikrim.
İnce kalacaklar.Ayrı ayrı saksılarda olsaydı.. Gelişmelerini tamamladıktan sonra bonsai saksısında birleştirseydin daha uygun olurdu ..

murare
22-11-2006, 11:03
Böyle gelişmesini istediğin durumlarda mümkün mertebe büyük toprağa hatta mümkünse direk bahçeye dikmen gelişi hızlandıracaktır.

Todor
14-12-2006, 16:39
Sevgili Murare, bugün senin sakızların resmini çektim. Yanına bir tane sigara koydum ki, fidanların kalınlığını anlayabil:)
Sağolsun orda çalışan arkadaşlar çok güler yüzlüler ama kesin arkamdan "deli galiba" diyorlardır.

6055 6056

murare
15-12-2006, 08:35
Çok sağol Todor o kadar uğraştırdım seni. Artık bırakın peşimi diye yalova yazısını, yalova/karadere diye değiştirmişsin:D Çok teşekkürler.

murare
15-12-2006, 08:39
Ama ya gallusun gösterdikleri bunlar değil **** gallus en güzellerini alıp gitmiş.
Ama şu yakından çekilmiş olan dallanması hariç gövdesi benziyor gibi, bir iki tanede olsa alacağım sanırım.

turunç
15-12-2006, 15:46
Bende bendeeeeee..... Bende isteyebilirmiyim? Çok güzelmiş. Tam hazır bonsai... Todor ücretini banka hesabına havale edeyim kargoyla yolla bana da:) Çok zahmet olacak ama 2 tane de ben isteyebilir miyim?????... Öyle her şeyi isteyen biri değilim yanlış anlaşılmasın ama bunlar kaçırılacak gibi değil gerçekten. Yüzsüzlük olmazsa todor şöyle kalın ve yamuk gövdeli iki tane de bana ayırır mısın???

Todor
15-12-2006, 16:17
sevgili turunc, onlar zaten kargo ile yolluyolarmış. Ayrıntıları murare sana söylecektir. Hatta 95 nolu mesajda fidanlığın telefon numarası var. Ben sadece gittim, gördüm, gezdim:D

Todor
15-12-2006, 16:23
Çok sağol Todor o kadar uğraştırdım seni. Artık bırakın peşimi diye yalova yazısını, yalova/karadere diye değiştirmişsin:D Çok teşekkürler.

Ne demek peşimi bırakın. Olmaz öyle şey. Sadece bu taraflara yolu düşen olursa "Yahu bu todor Yalova'da nerde oturuyor acaba?" demesin, aklında kalsında, uğrasın diye ayrıntı ekledim. Belki iki laflarız, iki de kahve içeriz. Senin dikkatinde takdire şayan yani:)

murare
18-12-2006, 09:10
Mahsus söyledim, biliyorum yoksa Todor. Tekrar sağol.
Turunc sen ne istiyorsun sakız ağacımı. Bak demedi deme istediğin gibi bir şey bulamayabilirsin gallus almış gitmiş hep güzellerini:D Bende adres faks falan vardı. Bulayımda buraya ekleyim senin için.

Todor
18-12-2006, 10:45
Benim önümde firmanın kartları duruyor. Yazıvereyimde sen boşuna arama murare:)

KARACA ARBORETUM FİDANLIĞI
Ağaç ve Çalı Formunda Nadir Park ve Bahçe Fidanları

Termal Yolu- 5.km Pk 64
Samanlı Köyü Yalova
Tel : 0 226 833 77 67
Fax : 0 226 833 72 82

murare
18-12-2006, 11:57
Bana adres vermemiştin Todor :( Neyse onuda öğrenmiştik.

Todor
18-12-2006, 14:51
Sen fidanlığa gitmeye karar ver yeter ki. Ben seni götürürüm oraya kadar:)

Eaglion
30-05-2007, 11:58
Merhaba arkadaşlar,

Son mesajdan bu yana çok zaman geçmiş ama yeni başlık açmayayım dedim. Yeniyim. meraklıyım. Mazur görün.

Bu foruma girmeye başlayıncaya kadar bonsai dendiğinde benim aklıma en fazla15-30 cm büyüklüğünde minyatür ağaçlar gelirdi. Sitedeki üyelerin bonsailerini görünce kafam karışmıştı. Zira benim için şekil verilmiş ve saksıya konmuş gerçek ağaçlarmış gibi görünüyordu. Hepsi çok büyüktü. Bu başlığı gördüğümde anladım ki; boylarına göre farklı sınıflanıyormuş.

Hem yer sıkıntım olması hem de zevkimin, ilk bildiğim gibi, olması nedeniyle yeni olmama rağmen ben yoluma mini bonsaici ( hayır ben değil bonsai mini :p )olarak devam edeceğim. Aranızda tecrübeli olanlar bana aşağıdaki konularda öneride bulunabilir mi?

:confused: Bir iki haftaya kadar, dördünün türünü bildiğim [Acer ginnala bonsai (Amur maple bonzai), Wisteria sinensis bonsai (Mor salkım bonzai), Celtic sinensis bonsai (Jap. Hackberry bonzai),Ulmus parvifolia bonsai (Chinese Elm bonzai)] ve 3'ü süpriz olacak tohumlarım geliyor. Bunlar mini bonsai için ne kadar uygun ve başka bilinen uygun tür var mı? Özellikle yaprakları da küçülmeye müsait.
:confused: Bu ağaçların bazıları ve ileride olacak diğerleri dış ortam ağaçları. Mini bonsai yapıldığında dış ortamda yaşayamayacakları kesin. Peki içeride tutsam ne olacak?
:confused: içeride de olsa dışarıda da olsa bu ağaçlar içi cam veya mika gibi bir malzemeden minyatür bir sera yapmayı planlıyorum. Özellikle balkonda tutacak olursam, güvenli (agaçları haşlamadan) ve ucuz nasıl ısıtırım. Bildik elektrikli ısıtılar olmayacağı kesin.
:confused: Yanlış dönemde aldığım için ( o zaman bilmiyordum özür dilerim), henüz köklenememiş bazı çeliklerim var. Bunlar toplandığında bile mini bonsai için büyükler. Bir de gövdelenip dallandığında amaçtan sapmış olacaklar. Budama ile ne kadar yola getirilebilir. bu yöntem uygun değil ve ben tohumla mı devam edeyim?

Şimdiden hepinize teşekkür ederim
Sevgiler,
Taylan

bonsaisever
30-05-2007, 13:11
Eaglion aramıza hoş geldiniz :)

Neden mini olmasında gayret gösteriyorsunuz?
Mini dahi olsalar dış mekan ağaçlarınıza dışarda bakmak zorundasınız.
Sıcağı, soğuk'u kısaca tüm yılı dışarıda geçirip nefes alması gerekir.
İçeride sergilenmek için bir gün tutulabilirsin (hatta o bile bence çok) ancak daha fazlası öldürecektir.

Ben bonsaiye başladığımda; okuduklarımla %20, okuduklarımı uygulayarak %80 bilgi ve tecrübemin arttığını , sonrasında ağaçların neye nasıl tepki verdiklerini öğrendikçe bu formülün tersine döndüğünü gördüm:)
Bunun için bolca fide alın ve forumda okuduklarınızı uygulayarak el ve bakım alışkanlığınızı arttırın.

Eaglion
30-05-2007, 14:43
Bonsaisever hoş buldum,

Mini istememin en önemli sebebi yer sıkıntısı. Evimizde balkon hariç bizim bile rahat dolaşabileceğimiz yer yok. Büyük ağaçları koyabileceğimiz yer söz konusu değil. Balkon da epi topu 4 metre kare. Zaten yarısını da dolap ve masa kaplıyor.

Tohumdan başlamak istiyorum. Daha önce yazdığım gibi 6 türden 50- 60 tane kadar tohumum gelecek. Yaşım 37 başlamak için biraz geç kaldım. Yani sadece 3-5 ağaç yaparak ve 5-6 sene sonra bir veya daha fazlasını kaybederek gidersem iyi bir bonsai yaptığımı görmek için oldukça az zaman kalır. :dilli: Bu nedenle başlarken olabildiğince çok ağaç yapmak istiyorum. Bu yüzden 15-30 cm benim için ideal gibi geliyor.

Onun dışında sitemizin bahçesinde oldukça fazla sayıda ağacımız var ve büyük boydaki bonsaileri biraz bunlara benzetiyorum. O zaman bana anlamsız gelmeye başlıyor. Tercih meselesi. Lütfen kimse alınmasın.

Fide konusuna gelince, İstanbul'u hala öğrenemedim. Esenkent-Bahçeşehir tarafına yakın uygun bir fide satan yer henüz bilmiyorum. Benim de niyetim en az bir kaç tane alıp onlar üzerine denemeler yapmak. Sizin bildiğiniz var mı?

Isıtma konusundaki fikriniz nedir?

Görüşmek üzere teşekkürler.
Taylan

Ali H. ALI
30-05-2007, 14:55
Iyi gunler Taylan, Kucuk bonsailer resimlerde cok guzel gorunuyor ve bonsai yapan birini hemen o boy bonsailer yapmiya yonlendiriyor. Oysa mini bonsailerin bakimi orta boy ve buyuk bonsailerin bakimindan daha zordur. Ozelliklede sulama konusunda cok hassastirlar, kucucuk saksi icerisinde, bir yaz gunu susuz kalan bir mini bonsai tek bir gunde kaybetmek hictendir.

Bence yeni basliyanlar icin orta boy bonsailer en uygun olanlardir. Zaman icerisinde deneyim ve beceri kazandik sonra, deysik tarzlar, deyisik agac cinsleri, deysik buyukluklerdeki bonsailer denenebilir.
Bonsaisever onemli bir konuya degindi, Bonsaide deneyim olmazsa, el becerisi gelistirilmezse, teorik olarak ne kadar bilginiz olursa olsun bonsai yapmasini ogrenemezsiniz. Onun icin fidancilardan alacaginiz bonsaiye uygun fidanlarla ise baslamak bonsaiye ulasmak icin en kestirme yollardan biridir.

Bonsai icin getirteceginiz tohumlardan bonsai yapmaniz[mini bonsai olsa bile] en az 4-5 yil ister kucucuk bir fidani bonsai saksisina dikmek onu bonsai yapmaz. Mini bonsai yapmak icin 4-5 yasindaki fidanlari kullanabilirsiniz dallarini ve koklerini dogru sekilde ve uygun tarzda budayip onu bonsai saksisina alabilir ve agac uzerindeki calismalarinizi, bonsai saksisinda devam ettirebilirsiniz.[bonsai golgesinde sohbetler forumundaki 887 ve 895 nolu mesajlara bakabilirsin].

Tropik bitkiler disindaki bitkiler dis mekanda olmali, ic mekanda bakilirsa kisa bir zaman sonra sagliklari bozulup yasamlarini bitirecekler.
Saglicakla kaliniz.