View Full Version : Apartman bahçesindeki ağaçları kesmek
Bir soru geldi:
Apartman bahçemde kendi ellerimle diktiğim ve yetiştirdiğim 15 yaşındaki 5/6ağacı yönetici seçilen kişi ve yandaşı üç kişi keseceklermiş. Bunu kendi ağızlarından işittim.
Bu kesimi durdurabilecek nasıl bir yaptırım olabilir...
Önerilerinizi yazar mısınız?
Baki Berk Kayalar
21-11-2005, 00:38
Avukat tutup dava açsın. En azından ağaçların biraz daha ömrü uzar. Ya da o adamlarla toplantı yapıp neden kesilmeleri gerektiği öğrensin. Mantıklı bir nedeni!!! mutlaka vardır. Kendiside onlara kibar biçimde durumu izah etsin, içtenlikle lütfen kesmeyin desin.
Erguvan Muhibbi
21-11-2005, 10:10
Ağaçların kesilme gerekçeleri neymiş?
Bir de bu apartmanın nerede (hangi ilde)olduğunu öğenebilir miyiz?
istanbulda olduğunu biliyorum.
Büyükşehirler dışında Orman İşletmeleri ilgileniyor tapulu arazilerde ağaç kesim işleriyle ama büyük şehirler için bilmiyorum.
Benim fikrim, Park Behçeler Müdürlüğü ile irtibata geçilebilir. Kesilmesi için yeterli bir sebep olması gerekir.
Merhaba herkese,
Aranıza yeni katıldım.
Sorunuza cevaben; Ağaçlar dikildikleri andan itibaren artık şahıs değil kamu malı olarak kabul edilirler yasamızda. Yalnız her yerde olduğu gibi Orman Kanunlarımızda da ufak tefek boşluklar mevcuttur. Şehir dışı bölgelerde Orman Müdürlük ve şeflikleri bu konuyla ilgilenirken şehir merkezlerinde bu konu belediyelere atılır nedense.. Eğer rahatsız olduğunuz konu ağaçların kesilmesi ise kesmeyi düşünen insanlarla bunu konuşmalısınız aksi halde kesmeyi planladıktan sonra onların önüne yasa dahi geçemiyor malesef. Evet kesmeleri yasak fakat belediyeye kesim yapacaklarına bildirmeleri bu yasağı ortadan kaldırabilecek bir girişim sayılmaktadır. İkna gücünüze güvenirseniz belki kestiremeyebilirsiniz...
belediyeye kesim yapacaklarına bildirmeleri bu yasağı ortadan kaldırabilecek bir girişim sayılmaktadır.
Peki bildirmedilerse?
ve belediyeye onlardan önce siz kesilmemesi konusunda bir bildirimde bulunduysanız ne oluyor?
Eğer belediyeye bildirmeden kesim yapılmışsa bir şikayet karşılığında uyarı veya çok ufak bir ceza gelebilir kesenlere ama sanmıyorum genelde uyarıyla geçiştirirler. Eğer onlardan önce belediyeye başvurursanız ve belediyeden olumlu yanıt alabilirseniz bunu kesimi planlayan insanlara söyleryin çünkü kesmekten vazgeçebilirler. Belediye ile konuşacağınız zaman biraz sert çıkışırsanız iyi olur önem verdiğinizi ve bilgi sahibi olduğunuzu onlara göstermelisiniz.
kesmeyi planladıktan sonra onların önüne yasa dahi geçemiyor
önem verdiğinizi ve bilgi sahibi olduğunuzu onlara göstermelisiniz
bilgi sahibi olduğuna dair nasıl cümleler kurulabilir? :)
Ağaç ekildiğinde veya fidanken fotoğraflanmışsa, bu ağaç hakkında bilgi sahibi olmak anlamına gelir mi?
Merhabalar efendim,
Sevgili Malina'ın dile getirdiği konunun sahibi bendenizim efendim.
Ben, tabiata ve dolayısı ile de ağaca meftun bir kişiyim.Bu nedenledir ki Küçükyalı/Maltepe de oturmakta olduğum apartmanımım bahçesinde yaklaşık 40adet ağaç yetiştirdim.Toprak sahibi olmam nedeni ile de tüm uygulamaları usul ve kaidesine uygun yaptım.Zaten soydan ziraatçi bir ailenin çocuğuyum ve konuya hiç de yabancı sayılmam.Gel gelelim toplumumuzda pek çok insan var ki tabiatı ve hayvanı sevmez.Bizim binamızda da böyleleri var tabii ki.
Bahçeye dikilen bir fidan veya çiçek olduğunda "parayı toprağa gömdün" azarlaması ile karşılaşmışımdır her zaman.Tepkisiz bir toplum olmamız nedeni ile de bir Allah'ın bir kulu da ses çıkarmaz... "bana ne" mantığı ile, susmayı yeğler.
Şu ana kadar değişik-anlamsız bahanelerle 4 ağacımı kestiler."Ağacımı" diyorum,çünki onları ben diktim ve yetiştirdim,onlar benim evlatlarım.
Binayı yaparken her daire için (9 daireli bir Apt.) bir arabalık mükemmel bir otopark da yaptım.Otoparkın duvarı önünde 60 santimlik bir toprak kısım vardır.Burada çiçekler ve sıra ile de incir ağaçları(değişik cinslerden) bulunur.
Bu ağaçlardan arabanın üzerine incir düşüyor bahanesi ile kesmek istiyorlar.Çok konuştum,ikna edemedim.Kaldı ki bu ağaç yılda bir ay (ağustos) meyva verir ve o tarihte de bu şahısların tümü yazlıklarındadır.Olmasa bile bir ay arabalarını 2mt geriye parketseler mesele hal olur.Lakin,niyet ağaç kesmek olduktan sonra bahane bulmak kolay.Zaten daha önce kestikleri ağaçlara da "sinek yapıyor,kuş konuyor,camımın manzarası kapanıyor,vs" gibi bahaneler bulmuşlardı.
Medeni memleketlerde bunu yapamazlar...çünki devlet tüm ağaçları kayıt altına almıştır ve kendi ağacını bile izinsiz kestirmez.
Üç gündür,Büyükşehir belediyesi,ilçe belediyesi,beyaz masa,cevre koruma,park ve bahçeler,zabıta...birimleri ile görüşmekteyim.Sonuç ise; buna engel olacak hiç bir yaptırımlarının olmadıklarını öğrenmiş olmam oldu.
Bendeniz 59 yaşında bir Ekonomistim.Hiç bu denli çaresiz kaldığımı hatırlamıyorum. Hukukçular sitesi üyesiyim.Konuyu bir de orada ele aldım.Bakalım ne olacak.
Küçükyalının en bol ağaçlı bahçesi giderek yerini betona mı terk edecek.Biz buna, yüreğimiz kan ağlayarak, seyirci mi kalmak durumundayız...bilemiyorum,efendim.
Saygılarımla,
ATTİLA OBRUK (college)
Benim penceremin önünde de birkaç ağaç var. Yaz günlerinde bile saat 15.00-16.00 dan sonra lambaları yakacak kadar karanlık olur evim. Buna rağmen ağaçların kesilmesi düşüncesi bile gelmedi aklıma. Ağaçları sevenler herşeyine katlanırlar. Ağaçların gelişimine bile tanık olmamışken ağaçların kesilmesi beni üzer.
Sizi çok iyi anlıyorum. Umarım bir çaresi bulunur, girişimlerinizin karşılığını alırsınız.
bilgi sahibi olduğuna dair nasıl cümleler kurulabilir? :)
bu konuda yanı agacların kesılememesı konusunun yasal bır destegının oldugunu anlatın anlamındaydı..
--------------------------------
Sevgili Atilla Abi,
telaşınızı çok iyi anlıyorum. Vermiş olduğunuz emeğin bu denli boş ve gereksiz birkaç insan tarafından yitip gitmesine gönlünüz razı olmuyor. ama daha önceden ayzdıklarımı okuma fırsatınız olduysa orman kanunlarımızda herhangi bir ağaç toprak ile buluştuktan sonra yanı dikiminden hemen sonra kamu malı olarak tanımlanır. sizin bahçenizde bulunan ağaçlar da keza şuan öyleler. onların kesilmesine siz nasıl karşı çıkıyorsanız ben de şuan burdan karşı çıkma hakkına sahibim. Kimse inkar edemez ki o ağacın şuan bana faydası var orda olmasıyla. bunun için gereken yerlere başvurmuşsunuz bir de tavsiyem bulunduğunuz bölgeye bakan orman işletmesine derdinizi anlatmanızdır. Bu konuda yardıcı olabilirler fakat sadece bilgi paylasımı olarak yardım edebılırler cunku agaclarınız orman sahasında olmadıgından sadece sızı yonlendırebılırler. yer olara sehır ıcı oldugu ıcın beledıyeler ılgılenmelıdır. daha once de basıma gelen hadıselerden bılıorum bıraz beledıyenın sıkıstırılması ıle bu ıs hallolu dıye dusunuyorum. bır de mumkunse beledıyeye ımza toplamanızın bır yararı olup olmadıgını danısırsanız cunku sızde bılırsınız kı boyle konularda beledıye orada yasayan halkın cogunlugu bır ıstekte bulunmadan cogu zaman harekete gecmezler.
umarım agaçlarınıza bır zarar gelmez. Kestıklerı takdırde yasal olarak dava acma hakkınız oldugunu ve buyuk ıhtımalle davayı lehınıze cevırebılecegınızı kesme taraftarı olan ınsanlara bırkez daha soylersenız sanıyorum kı yıldırabılırsınız.
Saygılarımla Ertuğrul YILMAZ
bu konuda yanı agacların kesılememesı konusunun yasal bır destegının oldugunu anlatın anlamındaydı
Soruyu sorduğum yerde yine sizden alıntılamıştım. "kesmeyi planladıktan sonra onların önüne yasa dahi geçemiyor" demişsiniz.
Eğer durum böyleyse "agacların kesılememesı konusunun yasal bır destegının oldugunu anlatmanın" yani konuyla ilgili bilgi sahibi olmanın işe yaramayacağına dikkat çekmek için sormuştum. Neyse :)
Bugün bir arkadaşıma sordum. Kesme izni için Belediyelere bağlı park ve bahçeler müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Kesme işlemini kendileri yapamıyorlarmış yani. Duruma göre bu istekleri kabul edilebilirmiş ama itiraz eden birinin varlığı hatta buna itiraz eden bir grubun varlığı (agaclar.net) caydırıcı etki yapabilir.
Ben kadıköyde oturduğunuzu sandığım için oradaki bilgileri aldım.
Kadıköy Park ve bahçeler müdürü Güleser Hanım Tel: 414 38 00
insanlarla aynı çatı altında yaşadıkça bu tip olaylarla karşılaşmak kaçınılmaz. Bunun bence en güzel ve en etkili çözüm yöntemi, aynı çatı altından çıkmaktır. Size başka apartmana taşının demiyorum; müstakil eve taşının. Ben İstanbul'da bunun mümkün olamayacağını anlayınca geçen sene evimi Yalova'ya taşıdım. 2400 metre yer aldım şimdi kendi yerime kendi ağaçlarımı dikiyorum. Biri kesebilirse kessin. Nasıl ?
simay özgam
06-07-2006, 10:17
selam
bende siteyi arama motorundan buldum ailemin oturduğu apartmanın yaklaşık 3 dönüm arka bahçesi vardı kullanılmayan birkaç ağaç içinde.neyse bende 6 adet ağaç ve bazı bitkiler alıp diktim.sonuçta apartman yöneticisi beyefendi önce ağaçları sulamamı engelledi,şimdide ortak alan olan bahçeye çıkmamı engellemek için arka bahçe kapısını kilitli tutuyor.bitkilerimi zaten öoktan ezip söküp attı.
sonuçta bu beni daha da körükledi ve ben ankarada ikamet ediyor olmama rağmen evime 1 saat uzaklıktaki bir ilçeden, hobi bahçesi satın aldım,yaklaşık 1 dönüm.ağaçlarımı oraya nakletmeyi düşünüyorum.ancak bu konuda bilgilerim çok yetersiz tabii internet ve zaman zaman çalıştığım işyerinin bahçevanlarıyla görüşüyorum.ancak yinede emin olmak istediğim şeyler var.
benimkiler meyve ağacı. ben özenmiştim çocukken uzaktan bakardım,kendim alıp büyütüp çocuklara sınırsız ağaca çıkma ve yemiş toplama imkanı sağlamak için böyle bir girişimde bulunmak istemiştim.ama sonuç böyle oldu.meyve ağaçları be sağolsunlar hemende meyve verdiler ufaklıklar.ben onları ne zaman diğer hobi bahçesine taşıyabilirim.buada yazanlar gibi apartman sakinlerinini elinde yitip kesilsin istemiyorum ağaçlarım.
bir bilen yetiştiren yardım bekliyorum.
evime 1 saat uzaklıktaki bir ilçeden, hobi bahçesi satın aldım,yaklaşık 1 dönüm.
Kötü komşu mal sahibi eder diye boşa dememişler :)
Sulamayı engellemesi, ortak ödenen su için para vermek istememesi olabilir mi? Tavrının nedeni hakkında bir açıklama yaptı mı?
Karşımızdaki apartmanın bahçesinde, bizim apartmanın sınırlarını da oluşturan kavaklar var. Son yıllarda oldukça uzadılar. Bu sonbaharda yağan fazlaca kar yüzünden bir kaç tanesi kırıldı ve kalanlarda da şekil bozuklukları, dallarda eğilmeler oluştu. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=530
Kimileri kırılıp yıkılabilirler diye bu ağaçları tehlikeli buluyor. Bizim apartmanın bazı sakinleri kavakların kesilmesi için karşı apartmandakilere sözlü uyarılarda bulundular ama ağaçlar kesilmedi.
Bir komşum belediyeye şikayette bulunmuş ama belediye yeni düzenlemeye göre bu konuya artık belediyelerin karışmadığını, ağaçları kestirmek istiyorsa mahkemeye başvurması gerektiğini söylemiş.
Komşumun anlattığına göre öncelikle bizim apartmanın yöneticisi apartman sakinlerinin imzasını alarak karşı apartmanın yöneticisine bir yazı yazmalıymış. Eğer ağaçlar kesilmezse bu kez bir dilekçe yazıp daha önce yazılan bu yazıyı da dilekçeye ekleyerek mahkemeye başvurulmalıymış. Komşumun dediğine göre süreç böyle işliyor.
Bütün bunlardan ağaç kesmenin de bir hukuki bir yönünün olduğunu, her isteyenin istediği anda ağaç kesemeyeceği anlamı çıkar. Hukuktan pek anlamam ama Umarım bu süreçte savcının kestirme gerekçesini yerinde bulmayıp isteği reddetme gibi bir seçeneği de vardır.
milliyet gazetesi 02.09.2006
Tamer Heper
Ağaç kesecek olanlar, iyi düşünün!!!
Bugün size ilginç bulacağınız, bir Yargıtay kararından söz edeceğim. Olay yaygın, deyin ki ortak olduğunuz bir bahçeden, ortaklardan biri sizden habersiz ağaçları kesti götürdü veya olayı daha genişleteyim, kat mülkiyetine tabi binada daire sahibisiniz, bahçenizde ağaçlar var, kat maliklerinden biri bunların tamamını veya bir kısmını kesti götürdü. Eliniz böğrünüzde melül mahzun kalacak mısınız, yoksa yapabileceğiniz bir şeyler var mı?
İşte bu karar soruya yanıt veriyor. Şöyle:
"Sanığın müşterek hissedar olduğu tapulu araziden diğer müştekilerin iznini almadan suça konu 12 ağacı kestiğinin anlaşılmasına göre konuda uzman orman mühendisi eşliğinde keşif yapılıp, saha üzerinde kesilen ve dikili halde bulunan bütün ağaçların miktarları ve vasıfları belirlenip, her hissedara isabet eden miktar nazara alındığında sanık tarafından kesilen miktar ile diğer hissedarların hisselerine tecavüz olup olmadığı tespit edilerek, ancak tecavüzün mevcut olması halinde eylemin TCK 494/2 maddesinde belirtilen hırsızlık suçunu oluşturacağı, aksi halde eylemin orman olmayan yerlerden ormanlarda yetişen ağaç cinsinden kesmek suçunu oluşturup... cezalandırılması gerekeceği."
Görüldüğü gibi olayın failine hırsızlıktan dolayı hapis cezası veriliyor. Ancak metin içinde sözü edilen 494/2 maddesi eski ceza kanununun maddesidir.
Peki yeni ceza kanununda durum ne? Durum benzerlik arz ediyor, ancak, yeni kanunda ilgili maddenin numarası 144.
Evet, görüyorsunuz ki, ağaç kesme karşısında boynu bükük kalmamak gerekiyor.
http://www.milliyet.com.tr/2006/09/02/yazar/theper.html
Sayın yetkili
Bir hususta yardım görüşlerinize ihtiyacım var. 24 daireli bahçeli sitemizde sudan nedenlerle site çevresindeki ve bahçesindeki yetişmiş ağaçlar bir iki kişinin keyfi kararları ile birer birer kesilerek katledilmekteler.
Kesilme nedenleri:
1- yetişmiş 15-20 yıllık kavak ağaçlarından 3 tanesi geçen kış bir ailenin
bahçesini yaprakları kirletiyor bir aileninde allerjik bünyesi oldugu
gerekçesiyle kesildi . Kaldı ki kavak ağaçlarının baharda döktüğü beyaz
pamuksu maddelerin polen olmadığı haksız yargılandığını bir kaç ay önce
bir gazetenin bilim ekinde okumuştum. Ayrıca benim eşim ve çocuğum da
astımlı oldugu halde hiç de bu siteye geldikten sonra krizlerinde bir artış
olmadığı gibi geriledi de diyebilirim.
İkinci sudan sebep kalan iki tane kavak agacı yapraklarını bir ailenin
balkonundaki giderin yapraklarla tıkanması. Bu kadar sudan sebep olur mu ?
acaba giderin tıkanmasını önleyecek tonla çare varken
2-havuz çevresindeki ağaçların kesilmesi nedeni ağaç yapraklarının havuzu
kirletmesi
Şimdi sizden dileğim bu ağaçların kesilmesini önlemek için sizden başka nereye başvurmam gerektiği ya da sizin bu hususta yeterli yaptırımlarınızın olup olmadığı... Değerli yardımlarınız önerileriniz bekliyorum
Gelen bir maili aktarıyorum..
Foruma yazma yerine bana maille gönderilmiş... Buraya ekliyorum...
Yeniden selamlar,
Duyarlı olup bana ve diğer yazanlara verilen bilgiler için teşekkür ederim.
Ben Ankara'da ikamet etmekteyim. Apartman bahçesindeki ağaçlarımla ilgili bir sorunum olmuştu, halende devam ediyor. 3 dönüm arazi içinde ki burada otoparkda yok, sadece alt katta oturanın ağaçlarımı kendi köyüne götürmek istemesi idi sebebi. Oysa ben onu apartman bahçesine almıştım. Herneyse beni mal sahibi etti.
Ben de en kısa sürede taşıma işlemini yapacağım,şu anda bu işte ehil birilerini arıyorum; çünkü ağaçlar biraz büyüdü tabi zarar görsün istemiyorum. Ekme ve taşıma için uygun koşulları bekliyorum, fakat mevsimlerde tuhaflaştı, kar yağmadı tabii. Biraz tomurcuklanmış gibi ağaçlar bu şekilde nasıl taşınır bu biraz beni düşündürüyor.
Neyse düzelir herhalde herşey.hoşçakalın.
Her ne kadar konu soğumuşsa da ilerde bu tür problemlerle karşılaşma ihtimali olan arkadaşların yararlanabileceğini düşünerek bu konu ile ilgili temel bilgileri paylaşmak istedim.
Eğer kesilmesi istenen ağaç Orman Kanunu kapsamında kalan orman ağacı statüsünde olan bir ağaç ise örneğin çam, sedir vs. ağacı kendiniz ekseniz ve tapulu mülkünüz üzerinde olsa dahi ağacın kesilmesi için bulunduğunuz yerde olan Orman İşletme Şefliğinden izin alınması gerekli.
Aksi takdirde bu orman kanununa muhalefet olur ve ağacı kesenleri C.Savcılığına ihbar ederseniz şahıslar kendini yargılanırken bulurlar.
Eğer ağaç bu kapsamda değil ise ve örneğin bir site yahut apartman bahçesinde ise ancak yönetim kurulu kararı ile kesilmesine karar verilebilir.
Eğer ağaç anıt ağaç ise gene Kültür ve Tabiyat Varlıkları Kanununa muhalefet suçundan yargılanabilirler. Kanunlarımız ve Anayasamız ormanlarımızı ve ağaçlarımızı koruma altına almışlar.
Ancak bu kanunların uygulaması insanımızın ve yetkililerin duyarlılığına kalmakta.Fazla teknik detaya girerek sıkmak istemedim ancak bu tür konularda(ağaçların kesilmesinin engellenmesi) problemi olanların sorularını sitede yanıtlamak bu işten biraz anlayan biri olarak benim için keyif olur. Saygılar.
Mine Pakkaner
26-02-2007, 00:31
Sayın Unal, bilgilendirmeniz çok faydalı oldu. Teşekkür ederiz.
Ferda Ülkümen
26-02-2007, 11:52
Sayın Unal
Çevrede birçok makilik alan varken,Belediyenin halı saha yapmak için yüzlerce yıllık birçok zeytin ağacını yok etmesini nereye şikayet edeceğiz???
İlk etapta bahsi geçen ağaçların bulunduğu bölgenin neresi olduğunun tam olarak tespiti gerekli. Zeytin ağaçları şahıs mülkü üzerinde ise ve agaçlar korumaya alınmamışsa (zeytin ağaçlarının yaşından dolayı kültür varlığı kapsamına alınıp alınamadığını teknik olarak bilemiyorum) yapılacak bir şey yok.
Ağaçlar belediyeye ait arazi üzerinde ise muhtemelen belediye gerekli yasal prosedüre uymuştur. Ancak işin yasal prosedüre uydurulması yani gerekli belediye meclisi kararının ve diğer işlemlerin tamamlanmış olması yapılan işlemin yasal olduğu anlamına gelmez.
Tecrübelerim idari makamların genelde kendilerine sıkıcı ve ayak bağı olarak gördükleri bu tür yasal mevzuatı uygularken pek çok yanlış ve eksik yaptıkları yönünde. Ayrıca idari makamların yaptığı tüm işlemler de kamu yararı unsuru aranmakta.
İdare mahkemeleri ise ağaçlık bölgeler ve ağaçlar konusunda çok hassas. Ben bir parktaki ağaçların kesilmesinin durdurulması için yürütmenin durdurulması kararına talepten 2 saat sonra karar verildiğini gördüm. Ancak bu çok istisnai bir örnekti. Aynı hızda karar beklemeyin.
İdare mahkemelerine yürütmenin durdurulması talebinide içeren dava açıldığı takdirde mahkeme muhtemelen yukarıda belirttiğim belediyenin muhtemel eksikliklerini dikkate alarak ve halı sahanın mı ile ağaçlık alanın mı kamuya yararlı olduğuna karar verecektir. Muhtemel kararıda yürütmenin durdurulması ve ağaç kesimi ile halı saha inşaatının durdurulması yönünde olur. Ancak böyle bir karar verilip belediye yetkilileri bu karara uymazlar ve ağaç kesimine devam ederlerse yasal ve cezai sorumlulukları doğar ve yargılanarak ceza alabilirler.
Bahsi geçen davayı o yörede ikamet eden ve belediyenin hizmetlerinden yararlanan ve eylemlerinden doğrudan vatandaş sıfatıyla etkilenen herkes açabilir. Umarım bu uzun yazı ile sıkmamışımdır ve biraz olsun yardımcı olabilmişimdir. Sayın Ülkümen olayı çok kısa özetlediği için anladığım kadarıyla genel olarak cevaplayabildim. Saygılarımla.
Ferda Ülkümen
28-02-2007, 17:07
Yani anında müdahale gerekli. Biz farkına vardığımızda iş işten geçmiş oluyor.
Malesef doğru.Ayrıca yargı süreci bazılarına uzun ve zahmetli gelebilir. Bu sebeple belkide organize olarak başka bir deyimle dernekler vasıtasıyla bu hakların aranması daha sağlıklı ve daha bilinçli yapılabilir.
Orçun Karagöz
04-03-2007, 01:49
Merhaba.. Ben de buna benzer bir durumla karşı karşıyayım.. Apartmanın zemin katında oturan komşumuz bahçedeki ondan fazla ağacı diğer sakinlerin iznini almadan kesti ve tümünün odununu sobasında yaktı..
Kendisini defalarca ihtar etmeme rağmen oralı olmadı.. Kestiği ağaçların hepsi de meyva ağacı idi.. Geçtiğimiz hafta da dut ağacını kesti,bugün de ön bahçedeki portakal ağacını kesmekten bahsediyordu.. Tek sebebi ise evine gölge yapması..
Bu konuda nereye başvurabilirim bilemiyorum çünki bu konuda çok ta terbiyeli davranmıyor,gece yahut sabaha karşı ağaçları kesiyor,sabah uyandığımızda ağaçları göremiyoruz..
Bu konuda başvurabileceğim mercileri okudum ama bir işe yaramadığını da okudum.. Yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.. Teşekkürler..
Genede belediyeye gidip şikayetçi olun..Bildiğim kadarıyla bizim belediyede işe yarıyor.
Sanırım yazdıklarım yanlış anlaşılmış.Daha doğrusu ben yeterince izah edemedim sanırım. Çabalarınızın bir şeye yaramaması düşüncesi bence yanlış. Sadece biraz zahmetli olduğunu belirtim. Bu zahmete değip değmeyeceğini ve kibar olmayan komşunuzla bu konuda uğraşmaya değip değmeyeceğine siz karar vereceksiniz.
Her değişik duruma göre izlenmesi gereken yöntem farklıdır. İlk etapta oturduğunuz apartmanda ev sahibi olup olmadığınızı, kesilen ve kesilme ihtimali olan ağaçların türünü sorayım. Vereceğiniz cevaba göre izlemeniz gereken yolu ve ihtimalleri belirtirim arzu ederseniz. Gerisi size kalmış.
Eğer apatmanda dairelerden birinin ev sahibi iseniz ve şahıs salt zarar verme yahut belirttiğiniz gibi evinin güneşinin engellenmemesi amacı ile ağaçları kesiyor ise şahsın eylemi en kötü ihtimalle Türk Ceza Kanununun 152/1-c madesinde düzenlenen mala zarar verme suçunu oluşturur. Cezası 1 yıldan 6 yıla kadar hapistir.
(152/1-c :Mala zarar verme suçu devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun her türlü dikili ağaç fidan veya bağ çubuğu hakkında işlenmesi halinde fail hakkında 1 yıdan 6 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.)
Ayrıca ortak malınız olan bahçedeki ağaçları kesip evinde diğer ev sahiplerinin rızası olmadan yakıyorsa yani kendi ihtiyacı için kullanıyorda bu ayrıca hırsızlık suçunuda oluşturur.Bu konuda da ayrıca ceza alır.
Merhaba,
Aşağıdaki resimde göreceğiniz erik ağacı kapımızın önünde yetişmiş. Sonradan da yanına doğalgaz kutusunu ve borularını yerleştirmişler. Şimdi yöneticimiz bu ağaç büyürse, doğalgaz borularına/kutusuna zarar verir diyor. Şimdilik vazgeçildi, ya da uzadı gibi.
Bu ağacın kesilip kesilmemesi gerektiği konusunda "konusunda ihtisası" olan birinden fikir verilirse, bu yazıyı gösterip vazgeçirtebilirim... Küçük ağacımız az ama çok tatlı malta erikleri veriyor.
Ağacı korumak biraz sana kalıyor.Bu konuda başka konuşmalar olmuştu. Belediyeye haber verene kadar ağaç ortadan kalkabilir.
Malta eriği çok büyümez, orada kutuya zarar vereceğini sanmam..
Doğalgaz kuruluşları çok titiz.
Ağacın zararı olsaydı, ya kutuyu oraya koymazlardı ya da o zaman ağacı kesin derlerdi.
Bu fikir, kesmek isteyenlere söylenebilir.
Teşekkür ederim. Bunları söylerim, ilave olarak da yukarıdaki yazışmalardaki kanuni durumları anlatırım. Bakalım...?
hadiyebigic
06-08-2007, 00:22
Arkadaşlar Bursa'da zannederim sahipsiz kaldık.Ağaç değeri bilmeyen bu cahil komşularımı nereye şikayet edeceğimi bilemedim.Zira bilinçsiz bir şekilde buduyoruz diyerek apartman bahçemizdeki ağaçları üzerinde meyveleriyle kesiyorlar.Ne yapabilirim?Bursa'dan çevrecilere sesleniyorum .Yardım edin neolur.....
Ne yazıkki bir yerden yardım isteyene kadar ağaç kesmek isteyenler amaçlarına ulaşmış oluyor.
Nerede olursa olsun ağaç kesmek serbest değildir. Belediyeye şikayetçi olun.
Ben İstanbul'da bir konsolosluğun bahçesindeki 2 adet büyük çam ağacının kesildiğini öğrendim.... Artık çok geç tabii. Onlara ihtar gibi, ne yapılabilir ?
WantedTurk
28-08-2007, 13:26
Merhaba ;
Burda duyarlı bir çok kişinin olduğu belli herkes sizin gibi olsa keşke.Apartman bahçesindeki ağaç kesimi ile ilgili bir çok sorun var galiba ve bazı arkadaşlar konu çözümü ile ilgili hem yasal hemde fikirlerini belirtmiş ve gerçekten ne yazık ki bu tür durumlarda yasal bir işlem yapılamıyor ancak bir tane yasal işlem yapılabilcek durum var 8 dairenin üstündeki apartmanlarda yöneticilik zorunlu ve aynı zamanda apartman sakinlerince alınan kararların tutulması için noter tasdikli karar defterinin de kanunen tutulması lazım.
Eğer durumunuz buna uyuyorsa [8 daireden fazla ise] yöneticini bütün apartman sakinlerini toplayarak toplantı yapması ve bu toplantıda bahçedeki ağaç kesiminin oylamaya sunup %51 oyu toplayıp karar defterine işlemesi gerekir eğer % 51 oyu toplamazsa bahçedeki herhangi bir ağacın yaprağını koparsa hakkında apartman yöneticliği hususuna aykırı davranmaktan dava açılabiliri ve bunun sonucunda çok ciddi suçlardanceza alabilirdeğil alır.
Ancak %51lik oy toplanırsa(toplantıya katılanların değil apartman sakinlerinin %51i) ne yazık ki ağaçlarınızla vedalasın.
Ama ikna yoluyla sansınızı denemek işterseniz benden size birkaç tane öneri :
Ağaç kesmek işteyen sahışlara ağaç kesmenin dinimizce yasak ve günah olduğunu hatırlatın
Peygamber Efendimiz Hz.Muhammmed (sav.) su sözünü hatırlatın ; "Kıyamet koptuğunda 1 ağaç dikebilecek vaktiniz varsa dikiniz"
Ayrıca her ağacın kesim vakitleri farklıdır. Genellikle ağaç kesimi ve budanması kasım aylrında yapılır ve dinimzce meyve veren ağacı kesmek veya yeşermiş yaprakları üstünde olan ağaçlrı kesmek çok büyük günahtır.
Bence sizbunları hatırlatın belki imana gelirler :-) en azından uyarmadık ve denemedik demeyiz
unutmayalım ki sizin bahçenizdeki ağaçlar sadece sizin değil hepimizindir ve hep beraber sahip çıkalım.Umarım ağaçlar kesilmez
İyİ Günler...
Çalıştığım fabrikanın yeni yapılacak binaları için 11 adet fıstık çamı 4 adet palmiye ve 8 adet zeytin ağacı kesilince ne mi yaptım.?
Daha kesimlere yeni başlanmışken hemen fabrika müdürünün odasına damdan düşer gibi girip yüksek sele "hakkımı size helal etmiyorum.Neden kesiyorsunuz bu ağaçları, bu kadar boş alan varken neden buraya yapılıyor bu binalar?" diye bağırdım."
Doğru söylüyorsun ama bu yapılacak yeni tesislerde 35 tane daha işçi alıp çalıştıracağız,bu da iyi değil mi?" diye bir cevap alınca aynı dilden konuşmadığımızı anladım.
Hemen taktik değiştirip "peki o zaman kesilen her ağaç yerine 4 adet ağaç dikmek için bana söz verin." dedim.Odadan çıktım ve hemen 3 kişilik bir ekip alıp yanıma kesilen fıstık çamlarının yanına gittim ve başladım üzerindeki kozalakları toplamaya.
Daha sonra bu kozalaklardan çıkan neredeyse 1500 adet fıstığı alıp yakınımızdaki ormana götürüp diktik.Sonra ne mi oldu, bu işleri mesai saati içinde yaptığım ve 3 işçiyi özel işim için kullandığım ve yöneticilik pozisyonumu kötü yönde kullandığım için ihtar aldım.
Fabrika ise bana verdiği sözü tutmadı ve bir tane bile ağaç dikmedi.Ama olsun ihtar aldım ama ben bu dünyaya bu fabrikada çalışmak için gelmedim ki bu fabrika olmazsa başka bir fabrikada çalışabilirim ama dikilen 1500 adet fıstıktan biri bile ağaç olsa bu bana bir ömür boyu yeter.
Bu olaydan 2 yıl sonra işten ayrıldım.Ancak halen bazen benim fabrikadaki bu deliliklerim konuşuluyormuş.Olsun onlar bunlara delilik desinler "yiğit ölür namı kalır geride" demiş atalarımız.
Bence siz de bir delilik yapın ve ağacı kesmek isteyenlere bu ağacı kesmek karşılığında 5 adet ağaç dikmeyi şart koşun.Uygun biryere 5 adet ağaç dikildikten sonra o zaman erik ağacını zorunluysa kessinler.
Hoşçakalın.
Arkadaşlar konsolosluğun ağaçları kesme konusunda sizce birşey yapılabilir mi ? Orası o ülkenin toprağı mı oluyor ? Boşuna uğraşmamayım şikayetle...
Arkadaşlar konsolosluğun ağaçları kesme konusunda sizce birşey yapılabilir mi ? Orası o ülkenin toprağı mı oluyor ? Boşuna uğraşmamayım şikayetle...
Malesef konsolosluklara hiçbir şey yapamazsınız. Yapabileceğiniz en iyi aktivite, o ülkenin Dışişleri Bakanlığına durumu bildirmek. O da çok fazla bir sonuç üretmeyecektir, ama mesajınızın ulaştığı kişi eğer doğasever ise, size cevap verebilirler.
discovery35
02-12-2007, 11:13
Bu sabah mahalleden birilerinin bahçelerinde ağaçları keserken yakaladım. sizi şikayet ederim tehditlerime karşın, gözüme baka baka kestiler ağaçları. Kanıt olarak fotolar çektim. Nereye şikayet edebilirim ?? bilgi olan varsa acil yardım edin..
Kent dışında, jandarma bu konuda çok sıkı. Kentlerde belediyeler bu konuda yükümlü ama, genellikle şikayet sonuca ulaşmıyor. Yine de, hemen belediyeyi arasanız, iyi olurdu.
merhabalar
nereye yazacagimi bilemedim once yeşilleri taradim .sanirim sizde yardimci olabilirsiniz. izmirde bir sitede oturuyoruz ve 20 yillik bu sitedeki apt. onunde 5 tane cam agaci var ama bazi kendini bilmezler denizi goremiyoruz diye cam agaclarini kestirmek istiyorlar. ve konak belediyesinde adam buldurup bu hafta camlari kestireceklermis ark bu nasil bir zihniyettir deniz gormek icin 20 yillik agaclari kestirmek bunu nasil onleriz bana acil cozum yazarmisiniz
Çam ağaçlarının kesilmesi yasak.Büyük cezası var bildiğim kadarıyla.Üzülmeyin kesemezler.Orman Bakanlığı bu konuda bilgi verir bildiğim kadarıyla.
hassoman
23-02-2008, 20:51
Sevgili redakte,
Önce 23 ve 31 nolu bölümde yazılanları okuyun.
Kesilmek istenilen ağaçlar her şeyden önce kamu malıdır.
- Siteniz yönetim kurulu bu konuda bir karar almışsa Site Yönetim Kurulu Başkanlığına itirazınız olduğunu, kesmeleri halinde savcılığa başvuracağınızı yazılı olarak bildirin. Sizin gibi düşünenler varsa onlar da ayrı ayrı dilekçe yazarlarsa iyi olur. Site içinde bir baskı grubu oluşturmaya çalışın.
Site yönetiminin Konak Belediye Başkanlığına resmi bir başvurusu olmuşsa, site sakini olarak siz de Belediye Başkanlığına site yönetiminin bu kararına karşı olduğunuzu, ağaçların kesilmemesini, aksi halde savcılığa suç duyurusunda bulunacağınızı bildirir bir dilekçe yazarsınız... Ayrıca kesilecek ağaçların çam olması nedeniyle konu ’unal’ın bu formun 23’ncü bölümdeki bilgilerine göre Orman Bakanlığı sorumluluğuna girdiği için olayı Orman Bölge Müdürlüğü’ne bir dilekçeyle bildirin. Diğer site sakinleri de aynı şekilde belediyeye ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne dilekçelerini gönderebilirler.
Dilerim olmaz ama diyelim buna rağmen ağaçları kestiler, (önceden site yönetimine ve belediyeye başvurmamış olsanız bile) derhal savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Suç duyurusu dilekçenizi ekleyerek Belediyeye ve Orman Bölge Müdürlüğüne de bir yazı ile bilgi olarak yollayabilirsiniz.
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak o kadar pahalı bir iş değildir. Bu iş için avukata da gerek yoktur...
Umarım çabalarınızda başarılı olursunuz.
Gelişmelerden bizi bilgilendirmeyi unutmayın….
Kaktüs-Çiçeği
09-03-2008, 00:50
merhabalar
nereye yazacagimi bilemedim once yeşilleri taradim .sanirim sizde yardimci olabilirsiniz. izmirde bir sitede oturuyoruz ve 20 yillik bu sitedeki apt. onunde 5 tane cam agaci var ama bazi kendini bilmezler denizi goremiyoruz diye cam agaclarini kestirmek istiyorlar. ve konak belediyesinde adam buldurup bu hafta camlari kestireceklermis ark bu nasil bir zihniyettir deniz gormek icin 20 yillik agaclari kestirmek bunu nasil onleriz bana acil cozum yazarmisiniz
3.CD.
E: 1993/9464 K: 1993/15767
1.12.1993 T.
(6831 s OK. m. 116/B , 109)
KENDİ TAŞINMAZINDAN, İZİN ALMAKSIZIN , ORMANDA YETİŞEN TÜRDEN AĞAÇ KESMEK
ÖZET: Orman sayılmayan kendi taşınmazından ,orman idaresinden izin almadan , ormanlarda yetişen türden ağaç kestiği belirlenen sanığın eylemi, Orman yasasının 116. maddesindeki suçu oluşturur ve aynı yasanın 109. maddesi gereğince cezalandırılması gerekir.
Konuyla emsal yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere ,özel mülkiyet üzerinde olsa dahi ,orman idaresinden izin almadan ,çam ağacı hele hele bahse konu yirmi yaşında beş aded çam ağacını kesmek 'toplu ağaç katliamı' na ' girer.
Belediye 'nin bu işe karar vermeye yetkisi yoktur. Apartman yöneticisinden talep gelse bile ,orman statüsüne tabii olan ağaçları kesmeye belediye yanaşamaz.
A-) Kat mülkiyetine bağlı olan anagayrimenkullerde, ortak alanlarda bulunan ağaçların kesilme kararının "kat malikler kurulunda " nitelikli çoğunlukla alınması gerekir.Siz siteden bahsediyorsunuz. Eğer ağaçlar sitenin ortak alanı içinde bulunuyorsa,kesim için site kat malikler kurulunun kararı gerekir.Diyelimki site kat malikler kurulu, herhangi bir nedene dayanarak ağaçları kesme kararı aldı.Bu karar haklı bir nedene dayanmıyorsa ,KMK.'na göre ,süresi içinde bu kararın iptali için itiraz etmeye ve dava açmaya yetkiniz var. Bu hakkı kullanabilirsiniz.
B-) Site yönetiminin , site kat malikler kurulunda aldığı karar doğrultusunda, idareden izin alması (bulunduğunuz yerin orman işletmesine başvurması) gerekiyor.İdare , yaptığı keşif sonucu ,ancak çok haklı bir nedene dayalı istek varsa çam ağaçlarının kesimine izin verebilir. Yukardaki örnek karar izinsiz kesimin suç olduğunun teyididir.
Ayrıca Sayın unal'ın konu hakkındaki görüşleri yerinde ve doğrudur.
Bu hukuki durumu ağacı kesmeye niyetlenenlere açıklamanız ,hatta yazılı olarak ihtar etmenizde fayda var.
Saygılarımla.
Benim sorunum ağaç kesilmesi değil ama ciddi biçimde budanması... Bir akrabamın (akrabam yöneticidir binada) bahçesindeki kavağı belediye hem de vincini getirip kuşa çevirmiş.
Tabii bu olaydan bir kaç hafta önce yan binadan "astımımız var bahar geliyor, ağacınızı kestirin" şikayeti ile gelmişler. Astım bir çok vakada sebebi tespit edilemeyen bir hastalıktır, sadece bir kısmında sebep (kimyasal madde, polen, vs.) bulunabilir.
İzinsiz habersiz budama yapan ekibe sorduğunda ise internet üzerinden talep geldi demişler. İnternetten böyle bir istekte bulunsam sizin bahçenizdeki ağacı budamalarını sağlayabilir miyim? Belediye ağaç kesmiyor ama budama adı altında kuşa çeviriyor ağaçları. Bu konuda ne yapılabilir?
Sevgili ağaç severler.
Aslında bu konuyu tamamen okuduktan sonra sizlerle bir resim paylaşmak ve içimizdeki bilgi sahiplerinin bilgilerini ortaya koymalarını rica edeceğim.
Esas konu mülk dahilindeki ağaçların keyfe keder kesilmesidir, bu konu cevaplanırsa konunun en dramatik tarafına gelecegim.
Şimdi ekte yollamaya çalıştığım ağaç sizce doğru bir şekildemi budanmıştır ?
Kat irtifalarına bakalım ve budayan ne düşünerek budamış anlamaya çalışalım .
Konu öyle bir yere geliyor ki kime karşı savaş verdiğimizi bir görelim.
Saygılarımla
Tekrar saygılarımla
Şimdi bu ağacın birileri tarafından değil Kadıköy Park ve Bahçeler elemanları tarafından budanmış olduğunu hemen belirteyim (Bir yukarıdaki iletim)
Bu arada buna sebep olan kişi apartman yöneticisidir.
Bağdat caddesi Feneryolu mevkiinde Ana arter üzerindeki bir apartmandır bu.
Şimdi kimsenin ses çıkartmamasına dayanarak ekte yollayacağım ağacı kesmeye karar vermiştir.Sanıyorum Anıt olmaya yatkın bir Ladindir fakat ona göre ağaçlar pislik yuvalarıdır. Biran önce ortadan kaldırılmalı yerlerine beton dökülerek bu alanlar temiz hale getirilmelidir. Bu sebeptende yine ekte bulunan yeşillikleri apartman görevlisine bir komutan edasıyla söktürmüş yerlerine sezonluk bile yaşayamayan gül familyasından 5 adet 10 cm boyunda çiçek ektirmiştir.
Şimdi diger Sn üyemizin de belirttiği gibi bu kişiye neden böyle bir karar aldığını sorunca '' ONLAR SENİN GİBİ OT PARÇASI, SÖKÜLÜP ATILMALI '' cevabı ile yanıt vermiştir
Tabii bende boş durmadım ve önce B.Ş Belediyesi Beyaz masa ya oradan da Kadıköy belediyesi ne şikayette bulundum.
Önce cevap :Biz özel mülke karışmıyoruz oldu..Fakat peki ben arka bahçedeki ağacı kesiyorum o zaman bana sizin için sakıncası olmadığına dair bir yazı verin geliyorum ve yazımı istiyorum dediğimde iş ciddileşti.
''Hayır efendim ne münasebet isteyen istediği ağacı kesemez biz izin vermeyiz '' oldu
Bu da bana sadece şunu anlattı yani gizlide saklıda bir kanun var ama biraz karışık .Yorum sizlerin
Saygılarımla
Resimde görünen agaclarden dolaya nerdeyse italyan komsumla mahkemelik olacaktim. Bahcemde bulunan bu iki agac direk bahce sinirinda oldugu icin göya komsumu rahatsiz ediyormus, bahcesine gölge düsüyormus. Ille tuturdu bu agaclar kesilecek diye. Yogun cabalarimla ve belediyenin karariyla agaclar kesilmekten kurtuldu.
-----------------------
Unutmamalıyız ki, sağlıklı bir çevre için vereceğimiz her hizmet, kendi sağlığımız ve çocuklarımızın geleceği içindir.
www.cevremizikoruyalim.de.tl
Böyle komşular için bir reçetem var ;ağaçları kesip yerlerine tavuk kümesi koymak lazım. Ama ağaçlara kıyılmaz ki.Benimde bahçeme bakan komşumun pencere önünde güllerim var.Sürekli mesele çıkarıyorlar.Görüntüyü engelliyormuş.Bende baharda kökleyip bu formülü uygulamayı düşünüyorum.Gül kokusu alerjileri vardır belki diye.:eek:
denizakvaryumu
28-05-2008, 13:01
Medeni Kanun:
3. Bitkiler
a. Kural
Madde 740- Komşunun arazisine taşarak zarar veren dal ve kökler, onun istemi üzerine uygun bir süre içinde kaldırılmazsa, komşu bu dal ve kökleri kesip kendi mülkiyetine geçirebilir.
Ekilmiş veya üzerine yapı yapılmış arazisine dalların taşmasına katlanan komşu, bu dallarda yetişen meyvaları toplama hakkına sahip olur.
----------------------
(Ağacın komşu toprağın sınırını aşan dal ve köklerinin kesilebilmesi için, aştığı toprağa zarar vermesi gerekir.
Burada her çeşit taşınmazın kullanılması yönünden malik için katlanma sınırını aşan bir zarar söz konusudur.
Öyle ki, gölge ve rutubetin bitkilere zararlı olması, dalların manzara kesmesi, güneş ışığının eve girmesini önlemesi, MK. md. 740 anlamında zarar sayılır. Dal ve köklerin gelip geçmeye engel olmasında da durum böyledir.)
Babaturk07
16-08-2008, 15:30
Bu resimlerini gördüğünüz balkonu her yıl gelin gibi süsler budar çiçeklendirirdik. Her gören hayran kalırdı. Senede 15 gün gelip kalan diğer zamanlar Konya'da yaşayan bir mahluk dün bu güzel begonvili habersizce ve dipten kesmiş.
Akşam balkona çıktığımda çiçeklerin solgun olduğunu farkettim.Eşim ben üzülmeyeyim kızmayayım diye bana söylememiş. Neyapacağımı bilemedim.Allah'tan evde yoklarmış. Aynı mahluk kadın geçen sene de bahçemizdeki 14 kedinin kaldığı klübeyi çöpe, kedileri de sokağa attı.
Bu balkonda geçen sene begonviller arasında serçe ve kumruların yem yemesi için yaptırdığımız birde yemlik vardı ve kuş pisliğinden balkonum kirleniyor dediği için kaldırmıştık. Begonviller kendi balkonunada sarmış ve gayet memnundu.
Psikolojik sorunları olan kimse ile iletişim kuramayan bu mahluğa insan denir mi? Bahçemizde de her taraf ağaç ve çiçekti.Geçen sene tümünü kökünden söküp parke taş döşenip güya bahçe temiz duracakmış.
O kadar itiraz etmeme rağmen 3 tane büyük sedir ağacını kurtarabildim.Diğerlerinin hepsi gitti. Buraya yazarak Sizlerin vaktini aldığım için özür dilerim ama beni en iyi anlayacak kişiler sizler olduğunuzu düşündüğüm için paylaşmak istedim. Saygılarımla.
http://img503.imageshack.us/img503/5491/grnt002lv5.jpg (http://imageshack.us)
(http://imageshack.us)
Nasıl kıymış acaba o begovillere ne kadar güzel görünüyorlar. Benim içim acıdı inanın o güzelliğin katledildiğini düşününce
Sayın Babaturk07,
Bence gidip yenisini dikin, kesmekle baş edemeyeceğini anlasın..Şikayet edin apartman yönetimine..Bulduğunuz her yere bir fidan dikin.
Daha önceden ağaç kestiğini de söylüyorsunuz ,savcılığa dilekçe ile şikayet edeceğinizi yakınlarına belirtin.Rahat durmadığınızı görünce en azından kendisi fazla aktif olamayacaktır.
Merhaba Ağaç dostları,
Cevizli Kartal'da içinde çeşitli ağaçları olan bahçeli bir apartmanda 3 yıldan beri ikamet etmekteyiz. Bizi botanik parkını andıran bahçesi cezbetmişti. Ancak 2 gün önce "yönetici" nin "budama " adı altında 5 adet ağacı aşağıdaki gibi katlettiğini gördüm. Belediyeye resimlerle birlikte mesaj attım ama sonuç konusunda fazla umutlu değilim. Arkadaşların önerileri varsa sevinirim, en azından tetikte bekleyen çevredeki ağaç katillerine göz dağı olur. Saygılar.
Kesilen ağaç cevap veriyor:
Beni diken çok mutluydu, yıllar önce.
Beni kesen de mutlu oldu bir an.
Diken le kesen karşılaşınca,
Hava şimşeklendi.
Keşke ; dikilmeseydim de, kesilmeseydim.
Merhaba Ağaç dostları,
Cevizli Kartal'da içinde çeşitli ağaçları olan bahçeli bir apartmanda 3 yıldan beri ikamet etmekteyiz. Bizi botanik parkını andıran bahçesi cezbetmişti. Ancak 2 gün önce "yönetici" nin "budama " adı altında 5 adet ağacı aşağıdaki gibi katlettiğini gördüm. Belediyeye resimlerle birlikte mesaj attım ama sonuç konusunda fazla umutlu değilim. Arkadaşların önerileri varsa sevinirim, en azından tetikte bekleyen çevredeki ağaç katillerine göz dağı olur. Saygılar.
Merhaba Ağaç severler,
Yukarıda bahsettiğim "ağaç katliamı" ile ilgili olarak Kartal Belediyesi "Beyaz Masa" ya da başvurmuştum. Geçen gün aradılar. "Yöneticinin" , "budama" işlemi için izin almış olduğunu ama budamanın usulüne uygun olup olmadığına kendilerinin denetleyemediklerini , mahkemeye gitmemiz gerektiğini söylediler. Budama için izin verebiliyorsun ama denetleyemiyorsun. Ülkemizdeki adalet sisteminin işleyişini bildiğimizden elimiz kolumuz bağlanmıştır. Yönetim yakında değiştiğinde kesilen her ağaca karşılık 2 ağaç dikerek inşallah telafi edeceğiz.Ülkemizdeki bu yeşil ve ağaç düşmanlarını tekrar kınıyor, saygılar sunuyorum.
Merhaba Ağaç severler ...kesilen her ağaca karşılık 2 ağaç dikerek inşallah telafi edeceğiz..
sayın memet58
Sayende bu gibi durumlarda neler yapılabileceğini, nereye kadar yol alabileceğimizi öğrendik.
Toplu yaşam alanlarında ki ağaç katliyamı örneklerinin, orada yaşayanlarda verdiği duygusal çöküntüyü çok iyi bilen kişiyim.
Kendi diktiğin 5-6 yaşlarında tam formunu almış bir top mazının, birkaç gün sonra kapıcı tarafından, alttan kavak budar gibi budanıp kuşa döndürüldüğünü gördüğümde yaşadım.
Kesilen her ağaca karşılık iki ağaç dikme isteyinizden vazgeçmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü; ilerki yıllarda yine kesilme ihtimali var. Budanan ( katledilen)ağaçların dibine hanımeli dikip sardırın. Kötü görüntüyü kamufle edin.
Keşke; site, apartman bahçeleri tanzim edilirken " bir bilene" danışılsa bu sorunlar yaşanmasa.
Ne demişti ağaç: Dikilmeseydim de kesilmeseydim.
Sağlıkla kalın.
Teşekkürler Polen. Bu olay sayesinde apartmanda birbirine selam bile vermeyen daire sakinleri birbiri ile tanıştı ve ağaçları kestiren yöneticiye karşı birleşerek olağanüstü kongre kararı alındı. "Şerden" bir " hayır " doğdu. Önümüzdeki hafta seçimimiz var ve büyük olasılıkla bir "ağaçsever" seçilecek ve daire sakinleri olarak daha duyarlı olacağız. Kütüklerin etrafına hanımeli sardırmak çok güzel bir fikir, toplantıda önereceğim.
Saygılar, sevgiler
bir "ağaçsever" seçilecek
Hadi hayırlısı.
Yeni oluşumda sizede görevler düşecek. Bahçeden sorumlu yardımcılık gibi. "İlkbaharda ve sonbaharda bahçenin budanması için, uzman bahçe tanzimciden ücreti karşılığı destek alınması" gibi bir ibareyi tutanaklara geçirtiniz.
Böylelikle ağaçlarınız özelliğine uygun budanmış olur. Hemde yönetim, fazla budandı az budandı, polemiklerinden kurtulmuş olur.
girljedi
08-10-2009, 17:22
Bizim sitedeki meyve ağaçlarından bazıları kesildi bugün. Mazeret mi? "yeşilliğin yerinin beğenmedim" dedi adam. Adam yönetim de birde ukala ukala konuştu terbiyesiz.
Antalya merkezde oturuyorum bu konuda yapılabilecek birşey var mı? Şikayet nereye edilir? Yasa karşısında ceza alırlar mı? haber falan verilmedi site sakinlerinede hiç fikirde alınmadı birde adam "kime sorcam kesmek için sizemi" gibi laf ediyor.
Merhaba, bu konuyu enine boyuna derleyip toparlamayı düşünüyorum. Bu konuda bilgi ve tecrübesi olup da henüz yazılmamış olanlardan başlamak üzere, umutsuzluğa kapılan, yararı olmaz diye içine atanlar da dahil olmak üzere, herkesin eteklerindeki taşları dökmesinin yararlı olduğunu düşünüyorum.
Sonuçta çoğunluğumuz apartman veya sitelerde yaşamaktayız ve bir şekilde konunun içerisindeyiz, hemen hepimizi ilgilendiriyor.
gece
öyleyse sorunun değil, çözümün yanında bulunalım diyen forum kişisi!
Kentlerde, apartman bahçeleri veya sokak ve caddelerdeki ağaçları kesmenin cezası var mıdır? Ağaç kesim iznini verme yetkisi hangi kurumdadır?
... "6831 SAYILI ORMAN KANUNUNUN BİRİNCİ MADDESİNE GÖRE ORMAN SAYILMAYAN YERLERDEKİ AĞAÇ VE AĞAÇCIKLARDAN SAHİPLERİNİN FAYDALANMA ŞEKİL VE ESASLARIHAKKINDA YÖNETMELİK" ile düzenlenmiştir..
''Yaşadığım olaydan biliyorum ki kentlerde belediyelerin bahçeler müdürlüğü bu konuyla direkt ilgili. Budama mevsimi dışında bu konuda bir faaliyet görüp de ilgili belediyenin bahçeler bölümünü aradığınız zaman, hemen yetkililer gelip, işlemi durduruyor. Gerekli tutanak tutuluyor. Olay kaymakamlığa intikal ederse, ağacın cinsine, yaşına, bulunduğu yere göre 30.000 YTL ye kadar idari para cezasını da kaymakamlık kesiyor.
Ben fiilen bu isi bir kere yaptım ve de başarılı oldum...''
(İlgilenen arkadaşlara yarayabileceğini düşünerek, Hukuk Net'den aldım)
selamlar,
kaçıp gitsekte pek birşey farketmiyor. her yerde herzaman karşılaşıyoruz. iki senedir bodrum da ki yazlığıma yerleştim. bahçemde 2 tane çam ağacım. 15 yıldır her türlü bakımını yapıyorum. üst komşum bu sene benim balkonumun üstüne balkon çıkmaya karar verdi. çamları önce üsten keserek budamaya karar verdi. budama ise gösterdiği örneğe göre yerden 1 metre gövde kalacak şekilde :eek:
sıkıntım çamlarım kimvurduya gelip kesilmeden önlemini alabilmekte... 3 aydır araştırıyorum. pek sonuca vardığım söylenemez. kapımın önündeki iki adet çamı koruyamamak beni çok üzüyor.
kooperatifte oturuyorum. orman bakanlığı, engel tesbit etmediği koop. yön. kurulu tarafından tesbit edilmesi gerektiğini söylüyor. bunun üzerine kendilerine bu tesbit tutanağını ibra etmem gerektiğini.
kooperatif başkanı böyle birşeye gerek olmadığını, yasal olarak çamların korunduğunu, kesilirse savcılığa suç duyurusunda bulunucağını temin ediyor..
çamlarımı korumak istiyorum. kesildikten sonra cezası olsa ne olur olmasa ne olur. iki güzel çamı kaç senede yetiştiririm. bu ağaçları koop. dikmiş zamanında. bahçede ortak alan. ben sadece yeşillendiriyorum.
nasıl bir tedbir alabilirim. bu konuda bilgisi olan varmı.
Merhaba, ne yazık ki henüz olmamış bir haksız fiile karşı hukukî tedbir almanız zor.
Kooperatifin arazisine diktiğiniz ağaçların sahibi siz olmazsınız. Kooperatif olur. Diken ve bakımını sağlayan siz iseniz kooperatiften bunların karşılığı kadar talep hakkınız vardır ama.
Sizin tedbir sağlamak istediğiniz şey henüz gerçekleşmemiş, ancak gerçekleşmesi muhtemel bir tehlike ise, ihtar çektirebilirsiniz diyeceğim ancak burada da ihtar hakkı kooperatife ait.
Hukukî koruma diyemesek de kooperatiften tutanak tutturup, kesmeyi düşünene ihtarname çektirebilirseniz, caydırıcı olabilir.
Şimdiden kolay gelsin.
gece
ağaç katili adaylarına bunun yanlarına kâr kalmayacağını hissettirin diyen forum kişisi!
sayın gece,
cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. çünki bu kadar aydır yazdığım maillere ilk defa bu kadar çabuk cevap aldım. duyarlılığınız için tekrar teşekkür ederim. hukuk bu konuda önce eylem sonra ceza diyor bildiğim kadarıyla, sivil organizasyonlar ise oldukça iyi işler başarıyor diye düşünüyorum. yakın zamanda araştırdığım kadarıyla dünyanın akciğerleri ağaçlar konusunda eylemci bir grubumuz yok veya ben bilmiyorum.
eylem bazında birşeyler yapılmalı bence.. bu konuda her türlü eylemin destekticisi ve katılımcısıyım. siteyi daha yeni keşfediyorum. böyle bir başlık yoksada açılmalı.
sevgiyle,
Büyük olasılıkla balkonunun önünü kapatıyor gibi gibi gerekçesi var. Oradaki dalları budasak da, ağaç kalsa gibi bir uzlaşma önerseniz.
mehmet bey, bu sitenin çalışanları kışlık odunlarının yarısını burdan karşılıyorlar. ağaç budama konusunda uzman değilim ama gerçekten kışlık odun için kesildiği ortada.. iki aydır budatamadım.
komşuma sizin önerinizi yaptım ama balkonu yapan ustalara budatacağını söyledi. bende ben olmadan budamamalarını rica ettim.
dilerim bu iki güzel ağacın başlarına birşey gelmez. geçen sene tepelerdeki makiler yandı. bize hem rüzgar açısından hem mesafe açısından gelmesi mümkün değildi. ayrıca arada bir cadde var :) komşularım ağız maskesiyle yangını izleyip, bana bu arada (bu ağaçları keselim verda hanım) dediler. (her yangında ağaçmı keseceğiz) demiştim. bunu bana söyleyeyen komşularım üzüntü verici ama biri öğretmen, eşi ise albay emeklisi..
içler acısı...yaşadıklarım güvenmememi öğütlüyor. bu iki çamı kişisel korkularına feda etmek istemiyorum. bu yüzdende tedbir almak istedim.
zaman gösterecek artık.
Mahallemizindeki bir inşaatın önünde 4-5 tane çeşitli ağaçlar vardı. İnşaat başlarken bir tanesi gitti, İnşaat ilerledikçe ağaçları teker teker kestiler ve dün kaldırımın ucundaki inşaata zararı olmayan en büyük çam ağaçını da kesmişler, arkasına da garaj yapıyorlar.
Belediyeyi aradım. Ordaki kişiler daha önceki ağaç köklerini temizlemek için bir araç istediklerini söylediler. Bende son kalan ağacı da kesmişler dedim ama bundan sonra ne yapılabir ki 50-60 yıllık ağaçlar kesilip gitti. :(
Oğuz Karsan
24-12-2009, 10:47
Merhaba.
Ağaçsever olarak tanıdığınız insanların aslında kendi menfaatlerine dokunduğunda hiç de öyle olmadıklarının farkına uzun süre önce varmıştım. Ama evlerinin bir parçası haline gelmiş asırlık ağaçları bile katledebildiklerini öğrenince gelecekten daha da korktum.
Aklıma canlı hayvan kürkü giyen hayvanseverler geldi. İşte Ağaçsevgisini de bu şekilde algılayanlar var. Ağacı sever ancak manzarasını kapatmayacak. Evinin görünümünü kapatmayacak. Sevgi şarta bağlandığında sevgi olmaktan çıkar.
Altınolukta bulunan evimin Edremit Körfezine bakan bahçesine Fıstık Çamı diktim ve asla pişman değilim. Diktiğim her fidanı ve ektiğim her tohumu, Yıllar sonra belki de Dünyada kalacak ve türünün devamını sağlayabilecek son Ağaç olarak görür ve öyle de hissederim. O yüzden Ağaçlar benim herşeyimdir.
Saygılar.
... Geçtiğimiz hafta da dut ağacını kesti, bugün de ön bahçedeki portakal ağacını kesmekten bahsediyordu.. Tek sebebi ise evine gölge yapması..
Bu konuda nereye başvurabilirim bilemiyorum çünki bu konuda çok ta terbiyeli davranmıyor,gece yahut sabaha karşı ağaçları kesiyor,sabah uyandığımızda ağaçları göremiyoruz..
Bu konuda başvurabileceğim mercileri okudum ama bir işe yaramadığını da okudum.. Yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.. Teşekkürler..
İşe yaramadığı konusunda kötümser olmayın, öncelikle zabıtaya haber verin, apartman yönetiminiz varsa imza toplayıp, ihtar olarak "haklarınızı kullanıp, zararlarızı tazmin ettireceğinizi, masrafları da kendisinin ödemek zorunda kalacağını" bildirin.
Hatta söylediğiniz gibiyse, pek bir şey çıkmasa da karakola da şikayet edin, tutanak tutturmaya çalışın. Kolay değil, ama ağaçlarını kaybetmek ve sineye çekmek de hiç kolay değildir.
gece
sessiz kalmak da yüz bulmalarına yol açıyor diyen forum kişisi.
Dediğim inşaatın yerinde daha önce gecekondu vardı, sahipleri de ölünce ev hemen yıkılıp apartman yapılmaya başlandı. Ev sahipleri hayatta olsalardı ağaçlarda hayatta olurdu büyük ihtimalle.
Böyle çaresiz kalıp, bu katlimı ne kadar seyredeceğiz.
Okuduklarımdan anladığım kadarıyla hiç çıkar yolumuz yok. Birşekilde bu insanlar bir açık bulup, oldu bittiye getirip işlerini yürütüp oteritelerini pohpohlamak için ağaçlarımızı yok ediyorlar ve biz sadece çaresiz içimiz acıya acıya bunları seyredeceğiz.
Dün akşam komşum aradı. Ne rica, ne ceza hiç bir şey onu ikna edemedi. Konuşurken 'ağaçlarım' dedim. Kendisi bana sitenin zamanında ektiği ağaçlar olduğunu, yaprakları gideri tıkıyacağını, evini su basacağını söyledi. Ona hepsi benim, bizim ağaçlarımız dediğimi hatırlıyorum. Bu günde inşaatıyla uğraşan beye yönetimden izin almanız gerekiyor dedim. Çaresizce ve kendimden utanarak. O da bıyık altından güldü.
Bu gün yine internette heryere baktım. Daha önce mail attığım tüm yerlere tekrar baktım. gazete makalelerine baktım. Hiç umut yok görünüyor. Tema vakfına daha önce mail atmıştım geri dönülmedi. Çevre avukatları, Orman bakanlığı, Çevre mühendisleri odası hiç biri geri dönmedi..
Pazartesi Orman müdürlüğüne gideceğim. yine deneyeceğim. Tema bodrum gönüllülerine pazartesi telefon açacım. aklıma gelenler şimdilik bunlar.
Tabi bu arada ağaçlarım kesilecek. Oldu bittiye getirilecek. Kökten kesilmeyecek ama yinede ana dallar gidip güdük hale gelecek.
Ben kendimden ve çaresizliğiminden daha çok utanacağım.
Sevgi ve ışıkla kalın.
Bu gün Tema vakfı bodrum gönüllülerinden gelen telefon içimi rahatlattı. Yan dallar budanabilir ama gövde kesilmez denildi. Komşunuz anlaşmaya yanaşmıyorsa Savcılığa Suç duyurusunda bulunacağınızı kendisine söyleyin. Gerekirse bizde konuşuruz dediler. Kooperatife Savcılık karışıyor dediler.
Cezaları çok ağırlaşmış. Hapse varan cezaları varmış. İnşallah buraya kadar gelmez.
Sevgilerle,
Sayı Verda umarım sizin açınızdan iyi bir şekilde sonuçlanır.
Bizim sokaktaki inşaatın önünde kimseye zarar vermeyen koca çam ağacının yerine şimdi cılız küçük fidanlar dikmişler.
Sayın incifem,
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim, bir çiçekçiyle konuştum, ağaçları askıya alarak balkondan uzaklaştıracak.
Ama hepimizin çam diye bildiği ağaç, demir ağacı veya avusturalya çamı olarak adlandırılıyormuş. Çam gillerden olup olmadığını öğrenemedim. Tabii ben hiç renk vermiyeceğim. :)
İnşallah sonuç iyi olur.
sevgiyle kalın.
..Ama hepimizin çam diye bildiği ağaç, demir ağacı veya avusturalya çamı olarak adlandırılıyormuş...
Konuya bir başka açıdan bakmanız için aşağıdaki başlığa bakmanızı tavsiye ederim.
Orada söz konusu ağaç sizinki ile aynıydı. Profesyonel arkadaşlar demir ağacının binaya zarar vereceğini belirtmişlerdi.
Bu çamlar komşu binaya zarar verir mi? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5675)
Merhaba, sahibi bulunduğu ağacı kesilen kişilerin Türk Ceza Kanunu (TCK) 151. ve 152. maddelerine göre malına zarar verilmesi nedeniyle, şikayet hakkı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=13877) bulunuyor. Bu hakkı kullanın.
TCK 151 genel olarak başkasının malına zarar verilmesi durumunu, 152. m ise suçun nitelikli halini düzenleyip, asıl suç olan başkasının malına zarar vermenin cezasını artırmıştır. Madde metinlerini aşağıya kopyaladım.
Şikayet dilekçesi yazacakların dilekçelerine kendi isimleri ve sanık ismi/isimleri ile birlikte T.C. no'larını eklemeleri gerektiğini de hatırlatmalıyım. Dilekçeler suçun işlendiği yerin Cumhuriyet Başsavcılıklarına hitaben yazılacak ve müracaat savcılığına verilecektir.
Yasal hakkınızdır, kullanın.
gece
'hak verilmez, alınır' diyen, hak aramanın vazgeçilemezliğine inanan forum kişisi!
"Mala zarar verme
MADDE 151. - (1) Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hâle getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hâle getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.
Mala zarar vermenin nitelikli hâlleri
MADDE 152. - (1) Mala zarar verme suçunun;
a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında,
b) Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,
c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,
d) Sulamaya, içme sularının sağlanmasına veya afetlerden korumaya yarayan tesisler hakkında,
e) Grev veya lokavt hâllerinde işverenlerin veya işçilerin veya işveren veya işçi sendika veya konfederasyonlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,
f) Siyasî partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,
g) Sona ermiş olsa bile, görevinden ötürü öç almak amacıyla bir kamu görevlisinin zararına olarak,
İşlenmesi hâlinde, fail hakkında bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Mala zarar verme suçunun;
a) Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak,
b) Toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle,
c) Radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silâh kullanarak,
İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır."
Kaynak: http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5237.html
zınnar47
11-02-2010, 03:48
Her ne kadar konu soğumuşsa da ilerde bu tür problemlerle karşılaşma ihtimali olan arkadaşların yararlanabileceğini düşünerek bu konu ile ilgili temel bilgileri paylaşmak istedim.
Eğer kesilmesi istenen ağaç Orman Kanunu kapsamında kalan orman ağacı statüsünde olan bir ağaç ise örneğin çam, sedir vs. ağacı kendiniz ekseniz ve tapulu mülkünüz üzerinde olsa dahi ağacın kesilmesi için bulunduğunuz yerde olan Orman İşletme Şefliğinden izin alınması gerekli.
Aksi takdirde bu orman kanununa muhalefet olur ve ağacı kesenleri C.Savcılığına ihbar ederseniz şahıslar kendini yargılanırken bulurlar.
Eğer ağaç bu kapsamda değil ise ve örneğin bir site yahut apartman bahçesinde ise ancak yönetim kurulu kararı ile kesilmesine karar verilebilir.
Eğer ağaç anıt ağaç ise gene Kültür ve Tabiyat Varlıkları Kanununa muhalefet suçundan yargılanabilirler. Kanunlarımız ve Anayasamız ormanlarımızı ve ağaçlarımızı koruma altına almışlar.
Ancak bu kanunların uygulaması insanımızın ve yetkililerin duyarlılığına kalmakta.Fazla teknik detaya girerek sıkmak istemedim ancak bu tür konularda(ağaçların kesilmesinin engellenmesi) problemi olanların sorularını sitede yanıtlamak bu işten biraz anlayan biri olarak benim için keyif olur. Saygılar.
Sayın Ünnal;
Apartmanımızın bahçesinde ve önünde Karabiber ve 9 adet te akasya ağacı vardı.Yeni gelen ve 1 kat 1 nolu daireyi satın alan ev sahibi bu ağaçları kestirdi halbuki daireyi satın aldığında bu ağaçları bilerek satın aldı. En son olarakta gölgesinden faydalandığımız 2 adet akasya ağacını kestiler.Bu ağaçları 1990 yıolında ben kendi ellerimle dikmiştim.Ben suluyordum.
Çok ağırıma gitti.Çok üzüldüm ve akşam eve döndüğümde kesilmiş ağaçların önünda ağlamaya başladım.
Bunun şikayert mercii yokmudur cezası yokmudur.bu ne aymazlık böyle ÇOCUĞU DOĞURURSUN AMA DOĞURDUĞUN ÇOCUĞU BENİM DİYE ÖLDÜRMEYE HAKKIN YOKTUR.
bu şekilde keyfi ağaç kesenlerin önüne geçmek veya onlara ağır para cezası vermek veya bundan sonra kesilecek ağaçların kesilmesini önlemek için ağaç sayımı yapılabilirmi.
İlgilenirseniz çok memnun olacağım ve gereğini yapacağım.
Selamlar.
İki sene önce, şimdi oturduğum dairemi ilk gezdiğimde sık yapraklarıyla arka balkonu gölgeleyen akasya ağacına ve sanki ağacın dallarından birine yerleşmiş gibi duran, akasya çiçeği kokularıyla dolu o serin, gölgelik balkona hayran kalmıştım. Güneşin parlak ışıkları dalların yaprakların arasından güçlükle sızıyor, bu arada yaprakların kimisini ötekilerden daha çok ışıtıyor, böylece açıklı koyulu yeşil yaprakların arasında balkonum sanki rüyalar aleminden kopup gelmiş bir sahne gibi oluyordu. Balkonun pencerelerini açtığımda dallar içeriye uzanıyor, adeta akasya salkımlarını ikram ediyorlardı.
Yaz geldiğinde her yer sıcaktan kavrulurken benim güneye bakan balkonum serin ve gölgelik bir vaha gibiydi.
Balkonuma ayak basan misafir çocuklar sevinçten zıp zıp zıplar, ellerini uzatırlardı o tiril tiril yapraklara dokunmak için..
Ziyaretime gelen arkadaşlarım en çok o ağaca imrenirlerdi.
Çocukken çok ağaçlara çıkmışlığım vardı ama hayatım boyunca bir ağaca hiç bu kadar yakın yaşamamıştım.
Ağacımı çok seviyordum.
...
Bugün bina yöneticisi o ağacı kestirmiş.
Adeta kökünden kestirmiş, gövdesi yer ile bir..
İki gözüm iki çeşme...
........
Ah akasyam, sana nasıl kıydılar...
Kestiler de dallarını nerelere attılar..
Seni nerelerde arasam,
Gelsem dallarına sarılsam...
Dalların dalasa beni,
Dikenlerin kanatsa beni...
Ben de senin ile birlikte kanasam...
Ah akasyam akasyam.
Zınnar47 ve nil, her ikinizin de Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet hakkınız var. Ağaçlarınızı kesenler, emin olun durmayacaklardır. İlk fırsatta ya da canları istediklerinde başka ağaçları da keseceklerdir. Hiç olmazsa bunun önüne geçersiniz.
Yalnız, her ikiniz de apartmanda oturduğunuzdan komşularınızın da isim ve imzasını içeren bir dilekçe vermenizin bir çok açıdan daha yararlı olabileceğini düşünüyorum.
İnsanlar bu haklarını kullanmadıkları için ağaç kesmek çok sıradan, çok önemsiz görülüyor. Şikayetiniz üzerine savcılık soruşturma dosyası açacaktır. Takip edersiniz. Zor bir iş değildir.
gece
hak aramak, suçluların cezasını bulması adaletin gereğidir diyen forum kişisi.
Üniversitemizin sınırları içinde, geçen yaz başında, Maltepe giriş kapısı tarafındaki güvenlik görevlisi kulübesinin arkasındaki devasa ağaç kesildi. Saatlerce, beceremeyerek parça parça ederek. Sebep, aşırı yaprak döküyormuş kulübe çatısına, bir de reçine mi döküyormuş neymiş. Ne ağacıydı bilemiyorum ama oldukça büyük ve genişti. Tüm asistanlar delirerek kesilmesini seyretmek zorunda kaldı. Bir kaçı polisi aramış sanırım. Bir şey yapamayacaklarını söylemişler. Şimdi o kulübe korunmasız kaldı ve yaz mevsiminde kavruldular. Ve herkes, açık seçik olarak, oh, gebersinler, dedi.
Bu ay içinde, bu kez üniversite bahçesinin içindeki oldukça büyük ve yıllanmış bir salkım söğüt canı okuna okuna kesildi. Yine herkes, eli kolu bağlı delirdi. Üniversitenin malı olduğu için şikayet edilemeyceğini söyleyenler oldu. Lisans yıllarımızdan beri yazları altındaki masalara oturur gölgelenirdik. Kimseye zararı olmayan reçinesi meçinesi de görülmemiş bir ağaçtı. KKKA furyası sırasında bile üzerimize bir böcek bile düşürmemiş bir ağaçtı. Kesme işlemi sırasında, kimi arayıp şikayet etmeliyiz? Örneğin TEMAyı arayabilir miyiz, bir katkıları olur mu?
Üniversitemizin sınırları içinde ... Tüm asistanlar delirerek kesilmesini seyretmek zorunda kaldı. Bir kaçı polisi aramış sanırım. Bir şey yapamayacaklarını söylemişler. Şimdi o kulübe korunmasız kaldı ve yaz mevsiminde kavruldular. Ve herkes, açık seçik olarak, oh, gebersinler, dedi.
Bu ay içinde, bu kez üniversite bahçesinin içindeki oldukça büyük ve yıllanmış bir salkım söğüt canı okuna okuna kesildi. Yine herkes, eli kolu bağlı delirdi. Üniversitenin malı olduğu için şikayet edilemeyeceğini söyleyenler oldu. ... Kesme işlemi sırasında, kimi arayıp şikayet etmeliyiz? Örneğin TEMAyı arayabilir miyiz, bir katkıları olur mu?
TEMA'yı aramak konusunda niye kesilme anını bekleyesiniz, yarın arayın, kendilerine (http://www.tema.org.tr/Sayfalar/TemsilcilikIletisim.html) sorun. Hatta yazılı sorun ve yanıtını burada paylaşın ki, bizim de haberimiz olsun ve benzeri kötü anılar hiç bir yerde tekrar etmesin.
Ağaçlarınız kesildiğine göre ise;
"MADDE 152. - (1) Mala zarar verme suçunun;
a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında,
b) Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,
c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,..."
Altını çizip, renklendirerek altıntıladığım Türk Ceza Kanunu 152. maddesine göre sizin de suçtan zarar gören sıfatıyla şikayet hakkınız olduğunu düşünüyorum.
Şikayetinizi karakol yerine suçun işlendiği yerin bağlı bulunduğu Adliye'deki Cumhuriyet Başsavcılıklarına hitaben yazıp, müracaat savcılıklarına verebilirsiniz.
Sorunuzun amacının başlamış olan bir kesimi engellemeye yönelik olduğunun, benim ise olup bitmiş bir suça karşı şikayet yolunu önerdiğimin farkındayım. Ancak dilekçeyi, tanığı (ve mağduru) olduğunuz ve hiç bir şey yapamadığınız o ortamda, tutanak hazırlar gibi karşı tarafa göstere göstere hazırlar, hemen işleme koyabilirsiniz. Başlamış kesimde dahi caydırıcı olabileceğini düşünüyorum.
Caydır(a)masa bile, kesimden sonra, suç olan bu eylemden dolayı biri ceza yese, memuriyeti zarar görse, bırakın sizin üniversiteyi, diğer bir çok kurumda duyulup, kesmezden önce iki kere düşüneceklerini de umuyorum.
gece
her durumda girişimde bulunmanın çaresiz tanıklığın vicdani yükünden hafif olduğunu düşünen forum kişisi.
İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sevgili Gece. Bakalım.. düşünüyorum şikayet etmeyi... Sağolun tekrar.. Sevgiler
TEMA'yı aramak konusunda niye kesilme anını bekleyesiniz, yarın arayın, kendilerine (http://www.tema.org.tr/Sayfalar/TemsilcilikIletisim.html) sorun. Hatta yazılı sorun ve yanıtını burada paylaşın ki, bizim de haberimiz olsun ve benzeri kötü anılar hiç bir yerde tekrar etmesin.
Ağaçlarınız kesildiğine göre ise;
"MADDE 152. - (1) Mala zarar verme suçunun;
c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,..."
Altını çizip, renklendirerek altıntıladığım Türk Ceza Kanunu 152. maddesine göre sizin de suçtan zarar gören sıfatıyla şikayet hakkınız olduğunu düşünüyorum.
Şikayetinizi karakol yerine suçun işlendiği yerin bağlı bulunduğu Adliye'deki Cumhuriyet Başsavcılıklarına hitaben yazıp, müracaat savcılıklarına verebilirsiniz.
Sorunuzun amacının başlamış olan bir kesimi engellemeye yönelik olduğunun, benim ise olup bitmiş bir suça karşı şikayet yolunu önerdiğimin farkındayım. Ancak dilekçeyi, tanığı (ve mağduru) olduğunuz ve hiç bir şey yapamadığınız o ortamda, tutanak hazırlar gibi karşı tarafa göstere göstere hazırlar, hemen işleme koyabilirsiniz. Başlamış kesimde dahi caydırıcı olabileceğini düşünüyorum.
Caydır(a)masa bile, kesimden sonra, suç olan bu eylemden dolayı biri ceza yese, memuriyeti zarar görse, bırakın sizin üniversiteyi, diğer bir çok kurumda duyulup, kesmezden önce iki kere düşüneceklerini de umuyorum.
gece
her durumda girişimde bulunmanın çaresiz tanıklığın vicdani yükünden hafif olduğunu düşünen forum kişisi.
Mehaba,
Hepimizin ortak derdi olan ağaçları kesme konusunda bir sürü girişimim oldu
Sanırım orada kendi başına duran bir ağacı katletmenin ana fikrine inerek o noktadan başlamak gerekiyor ki konuyu halledebilelim.
Kimseyi okumaya mahkum etmeden şıklara bir göz atalım
1)Biri niye meyva veren ağacı keser veya meyva vermemesi için özellikle yanliş zamanda budar?
2)Bu budamacılar veya kesenler ortalama kaç yaşlarındadır?
3)Bunlar arasında Kadın -Erkek ayrımı yapalım, bakalım % kaçı erkek veya kadın
4)Bunlar dışındaki amaçları neler olabilir?
Genellikle ağaçları zamansız budama, ya bilgisizlik ya da kesin psikolojik sapmadır.
Mesela benim komşum da bahçedeki ağaçları (Erik) 2 gün önce budadı.
Suçu işleyenin profili, nedeni, gibi konuya parmak basalım.
1)Adam 52 yaşında başarısız bir inşaat mühendisi(Bu ayrı konu)
2)Adam evinde mutsuz ve oğlu kendisinden daha üstün mevkii de(26 yaşında)
3)İnsanın çirkini yoktur sadece yüzüne yansıyan bir çirkinliği vardır ki o bu sınırlar içerisini doldurmuş:))
4-5,,,,
Budama ve yokediş şekline karşın;
Ben de Kadıköy belediyesi bahçe bakım şefini aradım. Hizmetleri hakkında bilgi istedim.
Verdikleri hizmetler ve kurallar
1)Apartman bahçe dahilindeki ağaç, daldırma çubuk, budama, kökten kesme;
Gerkli işlem
1) Apartman toplantısında ağaç budama kararı
2)Apartman yöneticisinin Belediye ye baş vurup gerekli evrak tanzimi
3)Belediye aracı giremeyen bir sokak ise KAPICI haricinde Ziraii ehliyet sahibi eleman atanması
Eğer bu işlem yapılmadı ise AZMETTİREN ve SUÇ işleyen olarak TCK 152/1/c ye göre encümenliğe intikal durumu ve karar defterinde olmadığı ve de karar sadece bir şahıs tarafından alındığı sebebi ile ağacın yaşına ve cinsine göre 1-6 sene hapis kararı sadece kendisine verilmektedir. Apartman sakinlerini ilgilendirmeyen ve AZMETTİRİCİ ye verilen cezadır
CAYDIRICILIK İÇİN NE YAPMALIYIZ..PÜF NOKTASI
Belediyeden gelen görevlinin AZM ETTİRİLEN kapı görevlisi veya suçu işleyen bilinçsiz görevliyi çağırıp kendisine Belediye görevlisi tarafından verilen bilgileri anladığına dair bir bilgi formu oluşturmak ve kendisine imzalatmak. (Bunun için apartman sakini bile olmanız gerekmemektedir) İkinci suçunda hapis kararı bilinçli suç işleme yani basitçe işinden olma korkusu taşıyan AZMETTİRİLMİŞ görevli http://www.turkhukuksitesi.com/mevzuat.php?mid=3296
yi kabul etmiş durumdadır.
Ben bunların tamamını uyguladım ve sonuç Encümen kararına kalmıştır. Eğer encümen "kesen keser " şeklinde bir karar alırsa ki sanmıyorum.Bu durumda apartmanda kapatılan tüm izinsiz balkonların tadilat proje izinlerinden girip, apartman ön cephelerine takılan (ara sokaklar; ANA ARTERLER İŞİ UZUN KONUDUR) klima montajları ve hayvan barınakları konularında hazırlanmış dilekçeler devreye girecektir.
Herkesten uzun yazım için af dilerim ama sanırım bu yaşamımızın gereğidir
Sevgili arkadaşlar merhaba.
Önceki mesajımda anlattığım konuda şikayette bulundum. Ama ne oldu biliyor musunuz? Takipsizlik kararı çıktı! İşte aşağıda aktarıyorum:
KABAHAT EVRAKI İNCELENDİ.
Müştekinin olay tarihinde apartman komşusu olan şüphelinin talimatıyla, apartman görevlisinin apartmanın önünde bulunan akasya ağacını kökünden keserek, 6831 sayılı kanunun 116/2 maddesine muhalefet ettiği iddiasıyla şikayetçi olduğu anlaşılmış ise de;
Şüphelinin ve tanıkların ifadelerinden suça konu ağacın, çevreye zarar verdiği ve kurumuş olduğu, ağaç budama işlemi sırasında apartman sakinlerinin şifai izniyle kısmen kesildiği anlaşılmış olup, şüpheli hakkında İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, kararın şüpheliye ve müştekiye tebliğine, itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi. 24.03.2010
Ne yazık ki işlerimden vakit bulup da vakitli hareket edemedim, itiraz etmekte gecikmişim (ama itiraz süresi ile ilgili bilgi de yoktu cevapta) , kabahatler kanunu 27 ve 28'e göre hareket etmemi önerdi itiraz dilekçesi ile gittiğim ağırceza hakimi. Ama belki de yeniden başvurabilirim; bilmiyorum...
Bugüne dek pek çok hayalkırıklıklarım oldu ülkemize hakim zihniyetle ilgili olarak, ama bu belki de en acısı idi. Göz göre göre yalan söyleyen bir hakim... içler acısı.. Neden böyle diyorum biliyor musunuz, bu kararın altına imza atan kabahatler bürosu hakimine gittiğimde "ben o ağacı gördüm, o kurumuştu" dedi bana. "Akasya zaten ağaç değildir sarmaşık cinsindendir" de dedi bi de. Kendisini Allaha havale ettim, çıktım oradan...
...kararın şüpheliye ve müştekiye tebliğine, itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi. 24.03.2010
Ne yazık ki işlerimden vakit bulup da vakitli hareket edemedim, itiraz etmekte gecikmişim (ama itiraz süresi ile ilgili bilgi de yoktu cevapta), kabahatler kanunu 27 ve 28'e göre hareket etmemi önerdi itiraz dilekçesi ile gittiğim ağırceza hakimi. Ama belki de yeniden başvurabilirim; bilmiyorum...
Bugüne dek pek çok hayalkırıklıklarım oldu ülkemize hakim zihniyetle ilgili olarak, ama bu belki de en acısı idi. Göz göre göre yalan söyleyen bir hakim... içler acısı.. Neden böyle diyorum biliyor musunuz, bu kararın altına imza atan kabahatler bürosu hakimine gittiğimde "ben o ağacı gördüm, o kurumuştu" dedi bana. "Akasya zaten ağaç değildir sarmaşık cinsindendir" de dedi bi de. Kendisini Allaha havale ettim, çıktım oradan...
Merhaba, itiraz süresini kararda yazan 24.03.2010'dan başlayarak hesaplamıyorsunuz değil mi? İtiraz süresi size tebliğ tarihinden başlamaktadır.
Hayal kırıklığınızı anlıyorum. Ama böyle, ne yazık ki böyle.
Ancak unutmayın ki, hak aramak kutsal, hakka engel olmak, olayları saptırıp, değiştirmek ise ... dır.
Yılmak yok, hak aramaya devam, başka yolu yok, yoksa müstehak olmaz mı?
Arkadaşlar,
2 hafta önce yan tarafımızdaki 2 katlı bahçeli ev bir inşaar firması tarafından yıkılmış.Eve geldiğimde bahçemize dalları uzanan cennet hurması ağacıyla ( yan evin bahçesinde) kaldırımın üzerinde bulunan defne ve dut ağacının kesilmiş olduğunu gördüm. Sonradan öğrendiğime göre kesilmemiş graayder tarafından koca ağaçlar parçalanmış. Yıkılan evin arka bahçesinde de erik,zeytin,nar,dut,ceviz,çam ağacı var. Belediye halkla ilişkiler müdürlüğünü aradım (İzmir-Balçova)duyarlılığımdan dolayı teşekkür ettiler beni kesmeyince park bahçeler müdürünü bağladılar. O da duyarlılığımdan dolayı teşekkür etti. Sokağımızda yeşillendirme başlatacakları müjdesini verdi. Kesilen ağaçlar kişinin bahçesinde ise bir şey yapılamıyormuş. Sadece çam ağacı için yaptırım var bilgisini verdi.
ben o sinirle "Ağaç katilleri bize komşu geliyor" başlıklı bir yazı yazarak belediyeye,basından bir kaç kişiye ve üyesi olduğum bir gruba yolladım. Gruptan bir avukat arkadaş bana TCK 152 maddelerini yolladı.Bu maddeleri de ekleyerek belediyeye tekrar e-posta yolladım. Ardından da kesilen ağaçlarla ilgili kesen kişilere nasıl bir yaptırım uygulanacağı ve var olan ağaçların belediyenin sorumluluğunda olduğuna dair bir dilekçeyle başvurdum.
Bu arada kesilen cennet hurması ağacının bulunduğu yer imar planına göre kesilmesini gerektirmeyecek bir konumdaydı.
Bugün dilekçeme yanıt gelmiş. İmar müdürlüğü ile yapılan görüşmede mülk içinde bulunan ağaçlarla ilgili belediyenin bir yaptırımı olmamdığı kişinin sorumlu olduğuna dair. kaldırımdaki ağaçlarla ilgili ise yanıt verilmemiş.
Bundan sonrası için ne yapabilirim konusunda desteğe gereksinmem var.
Sayın gece, ben iş seyahatinde iken sekreterim tebellüğ etmiş o yazıyı. Böylece benim elime geçene dek 4 gün geçmiş oldu. Ben itiraz edene dek geçen süreyi de ekleyince epeyice zaman geçmiş bulundu ne yazık ki. Doğrusu kendimi suçluyorum bu gecikmeler için... Birçok işin arasında bir de ona yetişemedim işte... Bu itirazları niye bu kadar kısa süre ile kısıtlarlar ki? Teşekkürler cevabınız için. Sevgiler, Nil
Arkadaşlar,
2 hafta önce yan tarafımızdaki 2 katlı bahçeli ev bir inşaat firması tarafından yıkılmış. Eve geldiğimde bahçemize dalları uzanan cennet hurması ağacıyla (yan evin bahçesinde) kaldırımın üzerinde bulunan defne ve dut ağacının kesilmiş olduğunu gördüm. Sonradan öğrendiğime göre kesilmemiş graayder tarafından koca ağaçlar parçalanmış. Yıkılan evin arka bahçesinde de erik, zeytin, nar, dut, ceviz, çam ağacı var. Belediye halkla ilişkiler müdürlüğünü aradım (İzmir-Balçova) duyarlılığımdan dolayı teşekkür ettiler, beni kesmeyince park bahçeler müdürünü bağladılar. O da duyarlılığımdan dolayı teşekkür etti.
Sokağımızda yeşillendirme başlatacakları müjdesini verdi. Kesilen ağaçlar kişinin bahçesinde ise bir şey yapılamıyormuş. Sadece çam ağacı için yaptırım var bilgisini verdi.
Ben o sinirle "Ağaç katilleri bize komşu geliyor" başlıklı bir yazı yazarak belediyeye,basından bir kaç kişiye ve üyesi olduğum bir gruba yolladım. Gruptan bir avukat arkadaş bana TCK 152 maddelerini yolladı. Bu maddeleri de ekleyerek belediyeye tekrar e-posta yolladım. Ardından da kesilen ağaçlarla ilgili kesen kişilere nasıl bir yaptırım uygulanacağı ve var olan ağaçların belediyenin sorumluluğunda olduğuna dair bir dilekçeyle başvurdum.
Bu arada kesilen cennet hurması ağacının bulunduğu yer imar planına göre kesilmesini gerektirmeyecek bir konumdaydı.
Bugün dilekçeme yanıt gelmiş. İmar müdürlüğü ile yapılan görüşmede mülk içinde bulunan ağaçlarla ilgili belediyenin bir yaptırımı olmadığı kişinin sorumlu olduğuna dair. Kaldırımdaki ağaçlarla ilgili ise yanıt verilmemiş.
Bundan sonrası için ne yapabilirim konusunda desteğe gereksinmem var.
Öncelikle, duyarlılığınızdan dolayı, ben de, teşekkür edeyim. Kara mizaha saygımdan ötürü.
Belediyeye 'unuttukları/vazgeçtikleri/umursamadıkları' kaldırımdaki ağaçları hatırlatan bir dilekçe daha verebilirsiniz, vermelisiniz (=ben olsam verirdim).
Savcılığa hem komşu bahçedeki hem de kaldırımdaki ağaçlar konusunda şikayet dilekçesi vermelisiniz. TCK 152 metni (...nerede olursa olsun...) buna uygun.
Dilekçe örneği olarak buradan (http://www.maxicep.com/genel-hukuk/ornek-sikayet-dilekcesi-suc-duyurusu-ve-dilekcede-dikkat-etmeniz-gerekenler-168270.html) yararlanabilirsiniz. Dilekçede 'sanık' yerine 'fail' yazmanız daha doğru olur. Ayrıca dilekçede TCK 152'yi de belirtmeniz yararlı olur.
Dilekçeyi adliyedeki (bahçenizin bulunduğu (aslında suçun işlendiği) yer müracaat savcılığına veriyor, hazırlık no'sunu alıyorsunuz. Böylece, şikayetinizin akibetini bu no ile adliyelerde 'soruşturma' bürolarından takip edebiliyorsunuz.
Kolaylık diliyorum.
gece
hak mücadelesi otomatik ve kolay olmayabilir ancak zorunlu ve kutsaldır diyen forum kişisi
Not: Sağlık olsun nil, rica ederim.
Çalıştığım fabrikanın yeni yapılacak binaları için 11 adet fıstık çamı 4 adet palmiye ve 8 adet zeytin ağacı kesilince ne mi yaptım.?
Daha kesimlere yeni başlanmışken hemen fabrika müdürünün odasına damdan düşer gibi girip yüksek sele "hakkımı size helal etmiyorum.Neden kesiyorsunuz bu ağaçları, bu kadar boş alan varken neden buraya yapılıyor bu binalar?" diye bağırdım."
Doğru söylüyorsun ama bu yapılacak yeni tesislerde 35 tane daha işçi alıp çalıştıracağız,bu da iyi değil mi?" diye bir cevap alınca aynı dilden konuşmadığımızı anladım.
Hemen taktik değiştirip "peki o zaman kesilen her ağaç yerine 4 adet ağaç dikmek için bana söz verin." dedim.Odadan çıktım ve hemen 3 kişilik bir ekip alıp yanıma kesilen fıstık çamlarının yanına gittim ve başladım üzerindeki kozalakları toplamaya.
Daha sonra bu kozalaklardan çıkan neredeyse 1500 adet fıstığı alıp yakınımızdaki ormana götürüp diktik.Sonra ne mi oldu, bu işleri mesai saati içinde yaptığım ve 3 işçiyi özel işim için kullandığım ve yöneticilik pozisyonumu kötü yönde kullandığım için ihtar aldım.
Fabrika ise bana verdiği sözü tutmadı ve bir tane bile ağaç dikmedi.Ama olsun ihtar aldım ama ben bu dünyaya bu fabrikada çalışmak için gelmedim ki bu fabrika olmazsa başka bir fabrikada çalışabilirim ama dikilen 1500 adet fıstıktan biri bile ağaç olsa bu bana bir ömür boyu yeter.
Bu olaydan 2 yıl sonra işten ayrıldım.Ancak halen bazen benim fabrikadaki bu deliliklerim konuşuluyormuş.Olsun onlar bunlara delilik desinler "yiğit ölür namı kalır geride" demiş atalarımız.
Bence siz de bir delilik yapın ve ağacı kesmek isteyenlere bu ağacı kesmek karşılığında 5 adet ağaç dikmeyi şart koşun.Uygun biryere 5 adet ağaç dikildikten sonra o zaman erik ağacını zorunluysa kessinler.
Hoşçakalın.
Ahhh ya ahhh..Müdüre "hakkımı size helal etmiyorum.Neden kesiyorsunuz bu ağaçları, bu kadar boş alan varken neden buraya yapılıyor bu binalar?" diye bağırmışsınız...Ama daha sonra,bu cümlede söylediğiniz şeyi tekrarlamamışsınız! Belkide tekrarlamış olsaydınız,müdürün odasına gitmeniz işe yarayabilirdi!
Yani müdür size "Doğru söylüyorsun ama bu yapılacak yeni tesislerde 35 tane daha işçi alıp çalıştıracağız,bu da iyi değil mi?" diye cevap verdiginde siz ona "35 insanın yeni bir işe girebilmesini saglamanız elbetteki iyi birşey,fakat bu yeni tesisleri dedigim gibi boş olan,ağaç olmayan alanlara inşa edebilirsiniz.Böylece ağaçlarda kesilmemiş olur.Hem 35 kişinin yeni bir işe başlaması,hem de ağaçların kesilmemesi çok daha iyi olmaz mı" deseydiniz,belkide müdür sizi dinleyecek,o agaçlarda hiç kesilmemiş olacaktı.
Herhalde o anda çok heyecanlı olduğunuzdan,bunları söylemek aklınıza gelmedi o anda...
Bence kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesi,öldürülen çocukların yerine yenilerinin doğurulmasına benziyor.Bir çocuğu katlettiginizde,yerine yenisini doğurduğunuzda bence bu,çocuğun katledildiği gerçeğini değiştirmiyor.
işte bence aynen ağaçlarda da böyle...Kesilen bir agacın yerine yenisinin dikilmesi,agacın katledildigi gerçeğini değiştirmez.
Bence ağaçların katledilmesini onaylayip,yerine yenilerinin dikilmesini istemek dogru degil bu nedenle.
Dogru olanı,agacların hiç katledilmemesini saglamaya çalışmak bence..
Sonuçta bir ağacın katledilmesine tamamen karşı olduğumuzu bu insanlara hissettirmemiz gerek.Ve bunu hissedebilmeleri içinde agacın katledilmesini kesinlikle kabullenmedigimizi onlara göstermemiz gerek.Eger agacın katledilmesine razı gelip yerine yenisinin dikilmesini istersek,bu sekilde agacın katledilmesine tamamen karşı olduğumuzu gösteremeyiz/hissettiremeyiz bence...
Ayrıca bir agacın bir fidan olduğu zamandan kocaman bir ağaç olduğu zamana kadar geçen süre,oldukça uzun bir süre.Bu süre içerisindeki oksijen kaybı,ve kocaman bir agacın cevresine sagladığı bir çok başka yararın kaybı,hiçbirşekilde telafi edilemez.
Ayrıca bence ağaçlar da insanlar gibidir.Herbiri eşsizdir ve yeri doldurulamaz...
Arkadaşlar ne yazık ki bende bu dertten muzdaribim. 20 yıllık müstakil evimin önünde kalan bahçesinin başkasına ait olduğunu birkaç sene önce öğrendim. Bu süreçte danıştığım bazı kişiler bahçenin olduğu alanın küçük olması nedeniyle herhangi bir yapı yapılamıyacağını ve ilerde arsa sahibinden alabileceğimi söylemişlerdi. Ama şimdi yan tarafımdaki arsa sahibi ile birleşip inşaata verdiklerini ve evimin önündeki alanıda otopark olarak kullanacaklarını öğrendim. Bahçemin içinde 20 yıllık 2 adet portakal ağacı, 10 yıllık 2 adet yenidünya ağacı, 20 yıllık asma, bir tanesi 20 yıllık olmak üzere birçok gül ve çeşitli çiçekler var. Şimdi göz göre göre bütün bu güzellikleri kaybedeceğimi söylüyorlar. Mütahit gelip bahçe duvarımı yıkıp ağaçlarıda keseceğini söylüyor.
Benim öğrenmek istediğim bu durum karşısında yapabileceğim birşey olup olmadığı.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sisyphos
19-05-2010, 08:56
Herkese merhaba
Apartmanımızın hemen dibinde 25 yıllık bir sarmaşık var. Temele zarar vermesinden korkuyoruz. Kesilmesini istemiyoruz ama evimiz daha değerli. Komşularımız kesmeyi istiyor. Bende kesmenin daha kötü sonuçlar doğuracağından korkuyorum. Sarmaşık apartmanın dibine dikilmiş durumda yani apartmana 0. Kesmelimiyiz? Ne yapabiliriz?
Kedi Tırnağı
27-05-2010, 16:38
Bu başlığı en baştan itibaren okudum ve ağlamamak için kendimi zor tuttum. Bu siteyi geç keşfettiğime bir kez daha üzüldüm. Geçen yaz apartmanımızın yan tarafından bulunan bahçeli 2 gecekondu sahibi, ortaklaşarak bir müteahhitle anlaştılar ve bina yapılması için arsalarını bu kişiye devrettiler. Çok moralimiz bozuldu tabii. Özellikle sokağın köşesinde kalan ve yaşlı bir çifte ait bahçede 3 tane yetişkin yeni dünya ağacı, 1 tane kocaman armut ve elma ve başka meyve ağaçları ve kaldırım tarafında da çeşitli büyüklüklerde çam ağaçları vardı. Bahçeyi dolduran sarmaşıklar, güller vs. den bahsetmiyorum bile:(
2 gecekondu arasında sıkışmış yeni dünya ağaçlarının kesileceği zaten belliydi. Bahçenin ortalarındaki ağaçların kesileceği de. En azından kaldırım tarafındaki( bölge yeni geliştiği ve sokaklar-kaldırımlar sonradan yapıldığı için sınırdaki çamlar resmen kaldırım alanının içinde kalıyordu yani zaten buraya inşaat yapılmayacaktı) çamların kesilmemesini istiyordum. Birgün, inşaat başlamadan müteahhiti yakaldım ve bu ağaçları ne yapacaksınız diye sordum. Bunlar zaten kaldırımda kalacak kesmezsiniz heralde dedim. Adam da bana '' belediyenin belirleyeceği inşaat planına göre davranmak zorundayız zaten '' filan dedi. Benim korkum ise inşaat makinelerinin arsaya girmesini kolaylaştırmak için bu ağaçları kesecek olmalarıydı. Halbuki 2 kocaman arsayı aldıkları için başka yerden grayderleri vs. sokmaları mümkündü. Adam bi şeyler geveledi ama hiç de tatmin edici bir hali yoktu. Klasik, odun müteahhit modeli işte.
Gecekondu ve bahçeler şahıs malı olduğu için kendi diktikleri ağaçları da kesme hakları var sanıyordum. Şikayet etme hakkım olduğunu bilmediğime çok yanıyorum şimdi. Yoksa ortalığı ayağa kaldırırdım heralde. Günlerce elim kolum bağlı tedirgin yaşadım. Çok aptalmışım.
Bir gün uyandığımda gördüğüm manzara çok korkunçtu. Bahçedeki tüm ağaçları( kaldırım hizasındaki çamlar da dahil) katlederek temeli kazmışlardı. Ağladım inanın. İşten dönerken günlerce o inşaatın önünden geçip eve girmek benim için çok acılıydı.
Annemler sormuş sanırım müteahhite, '' niye kestiniz bu çamları, ne gerek vardı? '2 diye ve müteahhit de, '' bahçe sahibi yaşlı amca ağaçların kesilmesi için ısrar etti'' filan demiş. Adamın bunadığını düşünmüştüm çünkü bu çamları, ölen oğulları dikmiş ve annesi '' oğlum benim '' diye seviyormuş hatta kazara yoldan geçen bir kamyon vs. ağaçlara sürtünse ortalığı ayağa kaldırıyormuş. Şimdi düşünüyorum da belki müteahhit yalan söyledi. İşin acı yanı bu yaşlı amca evin bittiğini bile göremedi. Gaeçen gün vefat etmiş. Ölenin ardından konuşmak hoş değil belki ama Ağaçların ahını aldı diyesim geliyor. O kadar acılıydım ve kendimi çaresiz hissediyordumki ( maalesef bu kadar hukuki hakkım olduğunu yeni öğreniyorum, hele çamlar orman ağacı sayılırmış) daha fazla sorgulamdan, kesenlerle muhattap olmadan içime kapandım. Bu olay nedeniyle, İstanbul' dan kurtulup bir çiftlik kurma isteğim daha da körüklendi.
Çekmeköy yeni gelişen bir bölge ve biz de 2 yıl önce Şişli' nin betonundan, keşmekeşinden kaçarak yerleştik. Üstelik ailece Taksim-Maslak vs. yerlerde çalıştığımız halde günde 3-4 saat yola katlanmayı da göze aldık. En azından daha yeşil, daha ferah diyorduk ama burası da günden güne Şişli' ye dönüşüyor. Geldiğimizden beri çevremizdeki tüm güzelim bahçeli gecekondular( gecekondu diyorum ama kaçak yapılar değil sanırım) müteahhitlere verilip çirkin binalarla doldu ve hala da devam ediyor. Aslında bizim de arsamız vardı ve biz de müteahhite verdik ama bizim arsada tek bir bitki bile yoktu. Bu nedenle içimiz rahattı. Evleri konforsuz, rutubetli vs. diye buralarda oturanlara da hak veriyorum bir yandan ama bahçeli bir evde yaşamanın güzelliğine tercih etmek de tuhaf geliyor. En azından bahçelerinde inşaatı engellemeyen ağaçları vs koruyarak bunu yapabilirler.
Bu yazıyı yazarken, çevredeki inşaatlarda çalışan makinelerin sesini dinliyorum ve sinirim daha da fazla zıplıyor. Tek bir gün daha yaşamak istemiyorum bu şehirde.
Not: Yazıda sözkonusu ettiğim binanın zemin çevresine nasıl bir bahçe mi yaptılar? Fayansla kapladılar, bildiğiniz fayans:( Bu zihniyetten başka bir şey beklememek gerekirdi aslında değil mi?
Not 2: Ağaç kesen, balkona uzanan begonvili doğrayan vs. komşularınızla hukuken ya da insani yollardan çözüm bulamıyorsanız önerim şu: siz de onlar gibi pislik yapın! gübre( cinsi size kalmış artık) atın mesela balkonlarına. Doğru birşey mi bu, değil ama onlarınki de değil zaten.
aqualander
29-12-2010, 20:03
İnternetten araştırma yaparken bu forumu buldum ve üye oldum ancak bu başlık altında okuduklarımdan sonra durumun ne kadar vahim olduğunu anladım.
Yan tarafımızda senelerdir kimsenin oturmadığı bir evi satın alan şahıs, dün ve bugün bahçedeki tüm ağaçları kökünden makineli testere ile katlettirdi.
2 adet 5-6 Metrelik dut ağaçları dibinden
1 adet Asma dibiden
1 adet Dev boyutta defne ağacı (sadece bizim bahçemize sarken bölümü kaldı)
1 adet 15 Metrelik yabani bir ağaç dibinden
Bu arada bahçemizde bulunanan, hurma ağacını da nasibini almış, herhalde zevk olsun diye veya testereyi denemek için 2 metrelik bölümden sonrasını uçurmuşlar. Sadece ince gövdesi kalmış.
15 Metrelik ağacı keserken gövde bizim bahçemize devrildi ve bahçemizi çevreleyen demir teller ve duvarlar tamamen hasar gördü.
Bana Belediye'den söz etmeyin, ismi üzerinde Beledi - YEEEE, şahsen belediyelerde işlerin nasıl yürüdüğünü hepimiz çok iyi biliyoruz, herşey rüşvete endeksli, hatta şikayetler olsun da sebeplenelim kafasında bir sürü memur ve çalışan mevcut. Belediye olaya el koyarsa çoktan kesilmiş ağaca kesilebilir, tehlikeli vs raporu bile verirler, hiç merak etmeyin. Sonuçta gerekli makamlardan tespit yaptırmadıkça ağaçların hangi gün kesildiğini bile ispatlamamız teknik olarak mümkün değil.
Kendimizi kandırmayalım, insanın değerinin olmadığı bir ülkede yaşıyoruz, biri diğerini öldürse, 2 en çok 3 yıl hapis yatıyor, hapis cezasında da yediğin önünde yemediğin arkanda, devlet paşalar gibi 1. sınıf misafir ediyor. Nerede kaldı ağaçların değeri nerede kaldı deniz canlıları.
Ben ağaç kesenleri insandan saymıyorum onlar sadece ağaç zararlısı ve yapılması gereken şey haşerelerle mücadelede uygulanan yöntemlerin bunlara karşı da uygulanması çünkü tabiyatın bunlara değil ağaçlara ihtiyacı var.
artemisia10
29-12-2010, 22:04
Gerçekten de çok üzücü bunlar ben de okudukça üzülüyorum ve kızıyorum bu nasıl bir acımasızlık ben çocukken anneannemlerin apartmanında kayısıları erikleri sinek böcek yapıyor diye kesmişlerdi hala hatırladıkça hüzünlenirim. Öyle ilginç olaylar yaşanıyor ki Çankkale'de annemlerin yaşadığı bir olayda denize sıfır bahçesinin bir kısmına belediye el koyup yürüyüş yolu yapınca bahçe sahibi kendi diktiği ağaçları bir güzel kesmeye başlamış annemler tesadüf görüp koşmuşlar annem durun aman insan kendi yavrularını keser mi diye müdahale etmiş ama biraz geç kalmışlar bir küçük akasyayı kurtarmışlar şimdi o akasya büyüdü gölgesinde insanlar oturabiliyor. Ben sahil kesiminde güzel bahçeli evlerinin önüne kimse gelmesin (çünkü gölge yapıyor) ordan denize girmesin diye ağaçlarını kesen budayıp ucebeye döndüren insanları çok görüyorum ve etrafarına o güzelim iğdelerden birer çelik alıp dikmemişler. İnsanlar sinek böcek yapar diye ağaçları istemiyor bunları anlamak mümkün değil ben sökülenin yerine yenisini dikelim derim bir daha sökerlerse bir daha dikelim...
ibrahim özdede
06-07-2011, 11:53
sevgili dostlar
ben fatih belediyesi ile ilgili bir sorunumu burada paylaşmak istiyorum katkısı olabilecek herkesten de yardım bekliyorum.
ben fatih ilçesinde oturmaktayım evimin arkasında kamuya ait oldugunu bildigim yaklaşık 4 dönüm bir alan mevcut, bu alanda ıhlamur, akasyaya,incir,erik gibi yaklaşık 50 adet agaç mevcut idi ,bu alandaki agaçlar belediye tarafından saglık ocagı yapılacagı gerekçesi ile 23 nisan 2011 tarihinde kesilmek istendi.
Belediye görevlileri ne bir izin ,ne bir yasal dayanak olmadan bu agaçları keseceklerini söylediler mahalleli olarak direndik ama buna ragmen ilk gün 9 agacın kesilmesine mani olamadık, polis dahi çagırdık ve polisler yasal izin olmadan yapılan bu kesimi durdurdu kalan agaçları kurtarabildik diye sevindik.
Daha sonraki araştırmalarımızda bu ve benzeri alanlarla ilgili DANIŞTAYIN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARIN na ulaştık belediye hatasını anladı diye düşündük ,belediye görevlileri seçime kadar mola vermişler meğer...
Haziran 2011 seçimlerinden hemen sonra tekrar kesime geldiklerinde mahalleli olarak yine direndik fakat belediye zabıtaları bu kez çok kalabalık gelmişlerdi ve fiziki kuvvet uygulayarak halkı ,yaşlı insanları yerlerde sürükleyerek,çekim yapan kameramanları döverek alandan uzaklaştırıp malesef amaçlarına ulaşarak kalan yaklaşık 40 agacıda kestiler ve halen bizlere yasal bir dayanak sunamadılar ama o agaçlar artık yok.
O agaçlar kesilirken kızımın döktügü göz yaşları beni çok etkiledi ve çaresizlik içinde sadece seyredebildik.
valilik, kaymakamlık ,il saglık müdürlügü ile yaptıgımız tüm yazışma ve girişimlerden de olumlu bir sonuç alamadık,bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor biz bu alanın tekrar agaçlandırılarak mahalleliye iade edilmesi için çaba sarfediyoruz bunu başarabilirsek bu tüm doga dostlarının başarısı olacak
şu andan itibaren yargıya başvurmaktan başka çaremizde kalmadı SİZLERDEN BU KONUDA DESTEK BEKLİYORUZ,bu ve benzeri olaylarla karşılaşmış arkadaşlardan bize yol göstermesini rica ediyoruz hukuki olarakda destege ihtiyacımız var bu konudaki mevzuatıda bilmiyoruz
gösrereceginiz ilgiye şimdiden teşekkür ederiz.
NOT :ıhlamur agacı kesildiginde binalara zarar verebilir düşüncesi ile kesilemedi çünkü ıhlamurun boyu binalardan da yüksek
Küçük Prens
06-11-2011, 15:54
Merhaba Ağaç dostları,
ne biçim insan bunlar? sadece ağlıyorum...
Yaşadığım apartmanın bahçesine dikili olan ceviz ağacını,temizlik hastası olan komşulardan biri kesmiş!Fark ettiğimde çok geçti,ağaç kesilmişti ve üstelik gövdesiyle beraber yan apartmanın bahçesine saplanmaya çalışılıyordu! İş işten geçtiği için neden kestiklerini sormadım;zaten kendileriyle de pek iyi anlaşamam.Saksılarımdan su damlıyor diye defalarca bağırıp çağırmasına,kapıma gelmesine tanık olmuşumdur.Tahminimce astıkları çamaşırlara değdiği için kestiler.Aklıma başka hiçbir neden gelmiyor.Böcek vs yapar mı ağaç bilmiyorum.Kendileri temizlik konusunda takıntılı oldukları için bu da neden olmuş olabilir!Çok üzüldüm ve sinirlendim.Bu apartmanda 5 yıldır yaşıyorum;ama böyle cahil komşular görmedim.
Kayınvalidem uzun yıllar şu an yaşadığım apartmanda oturmuş.Kendisine durumu anlattım.O ağacı onlar dikmişti,dedi.Yani diken kişi,ağacı kesebilir öyle mi!?
kelebek çalısı
12-08-2012, 19:03
Aynı apartmanda yaşasanız bile aynı dünyada yaşamadığınız çok belli Sn. Tika.
Genelleme yapmak belki doğru değil ama çoğu kez insanların bahçelerinde süs ağaçları yerine meyve ağaçlarını tercih ettiklerine şahit oldum. Süs bitkisine harcayacağı sulama masrafını meyve ağacına harcamayı dolayısıyla meyvesini yiyebilirse cebinden çıkan su parasını karşıladığına inanan insanlar da tanıdım.
Menfaati için diğer canlıların yaşam hakları konusunda karar vermekte hiç zorlanmazlar. Hatta kendisi sizin meyve ağacından faydalanamıyorsa ağacın dalının uç kısmı bahçe duvarından aşıp binama değiyor ağacının dalını kes diye de buyurabilirler. Bu arada kanunen komşuyla arasında duvardan sonra en az üç metre mesafe bırakarak evini inşa etmeyen bu kişi kendi usulsüzlüğünün farkında bile değildir. Ona göre herşeyin en iyisini doğrusunu o bilir.(Bizzat yaşadım)
Cahil insanla yaşamak kötü şey kısacası, ama daha kötüsü var o da kara cahille yaşamak. İnsana kendi saçını başını yoldurur.
Geçmiş olsun.
Emre İlhan
12-08-2012, 19:25
Geçmiş olsun sevgili, Tika :(
Oturduğum apartmanın bahçesinde bulunan demir ağacını (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29451&catid=searchresults&searchid=19817), sırf kendilerinin kaçak olarak yaptıkları balkonun atermitini temizlememek için kestiler :(
Bende onların kaçak balkonlarını hem belediyeye hemde valiliğe ihbar ettim, yıkım işlemleri başladı. Daha sonra dilekçemi geri aldım, zarar vermemek amacıyla.
Sonuç; herkes dersini aldı ve bahçedeki herhangi bir ağaca işlem yapılacağı zaman bana soruluyor ve budama haricinde hiçbir şeye olumlu cevap vermiyorum.
Malesef bu ortamı kendileri istediler. Evimin önünde duran yaklaşık 80 yıllık demir acağının kesilmesine sessiz kalamazdım...
Bir ağacı dikmeniz, size onun yaşama hakkını geri alma yetkisini vermez. İyi o zaman, herkes doğurduğu çocuğunu istediği zaman öldürsün ve suçsuz olsun. Sorulduğunda da; onu ben dünyaya getirdim, öldürmeye hakkım vardı desin. Bir ağacı kesmenin bundan ne farkı var ki!
Öncelikle ağaç dostu arkadaşlarıma saygılar.Arkadaşlar ben bu gibi konu yüzünden ölmek üzereyim desem heralde abartmamış olurum.Benim bahçemde bir akasya,iki asma,iki defne,bir ayva,bir ceviz,bir citlenbik(en aşağı 60 senelik),bir mor salkım,iki yasemin.bir incir(iki taneydi biri kuruduğu halde kesemedim),iki sarmaşık gül,bir kiraz.bir elma,6 gül,bir yedi veren gül (kışın bile açar),arada başka bir çok çiçek ve akşam sefaları,bir kartopu ağacı,iki ortanca,dört adet çiçek açan çalı bitkisi veduvarları saran orman sarmaşıklarım belki arada unuttuğum olmuştur.Bunlar benim emeklerimle yetiştirdirdiğim bitkiler ağaçlar.Şimdi kötü habere gelelim:(bahçemizin bu bitkilerle olan kısmı belediyeye aitmiş. Daha önce hiç bir uyarı olmadan...Belediye kapıma ONBEŞ GÜN İÇİNDE TAHLİYE KARARIYLA geldiler.Yanımdaki dört gecekondu(onlar hakikaten görüntü kirliliğ. Vakfın malıydı üstelik) Ama ben bu eve ömrümü verdim. Komşularımda şahit. Bizim evimiz görüntü kirliliği vermediği gibi sokağa asalet vede yeşilliğin verdiği o güzelim güzelliği sağlıyor.Yarın İstanbul belediyesi başkan yardımcısıyla görmeye gideceğim.Bu karar benim onurumu, gururumu,yaşam azmimi,ailemin pisikolojisini yani hayatımı mahfetti.YANİ BU KARAR BENİM ÖLÜM FERMANIM ASLINDA.Masa başında oturup birşeylere karar vermek bu kadar kolay olmamalı bence..Ben İstanbulluyum(sonradan olma değil) eski İstanbul'lulardan. Fatih belediyesine bağlıyız.Ben çokkk şeyleri alt etmiş bir insanım.Ama artık tükendim.(Bu kararı da hemen bayramdan sonraki gönderdiler).Hakkınız helal edin lütfen.Belkide artık yazamam.Sürç-ü lisan ettiysem affola.
Birisi durumu biliyor ve sikayet mi etmis acaba?
Nereden cikmis ki boyle bir durum? O alana belediye bir sey mi insa edecek?
Umarim dokunmazlar.
Gelismislerden bizi haberdar edin Sayin sevilla.Belki de geri adim atarlar.Umarim guzel haberlerle donersiniz.
Sayın Tika öncelikle alakanıza teşekkür ederim.Durum şikayet meselesi değil.Ben zaten belediyeye her ay ecrimisil ödüyordum.Dolayısıyla belediyeninde haberi var zaten ama daha önceleri bu bahçeyi alabilirsiniz diyorlardı,bende hep bu umutla aidatları ödedim ve bahçeyle 30 senedir uğraşıyorum.Çocukları okuttum,oğlumu askere gönderdim geldi işe girdi daha bir buçuk sene oldu işe gireli.Kızım yönetmen yardımcısı sezon sonu işten çıktı.(Bir tv dış yapım şirketinde çalışıyordu).Ben emekli oldum artık bahçeyi satın almanın tam sırası diye düşünürken....Bayramdan hemen sonra kapıya üç zabıta gelip onbeş günde tahliye dediler.İnanın o anda hayatımın şokunu yaşadım.Evim sokak içinde sokaktan yanyana iki araba geçebilir dar değil yani.Benim yanımdaki evler kötü köşeye kadar 3 adet vakıf evi bunlar.Aslına bakarsanız üç tanesi körüntü kirliliği.Belediye köşeye kadar yıkıp yolu genişletecekmiş! ne alaka şimdi köşeden sonrasını yıkamıyacağına göre,sadece bu sokağı genişletmenin anlamı ne?İnşaat yapılacak durumumuda yok.Onbeş adet ağaç kesip gereksiz bu işten ben bişi anlamadım.Valla gidip görüşüldü.NE AĞAÇLAR NE İNSANLAR KİMİN UMURUNDA....(Benim moral sıfır olduğu için eşim gitti)Espiride yapılmış üstelik:(Hani eskiden tv'de bir proğram vardı bilirmisiniz diye sormuş o bey,bizimki bilirim diyince teklifi kabulmü edersin yoksa kutunamı gitmek istersin demiş.Evde yüz senelik ev eşimin dedesi yapmış. Evin arsası tpulu ama evinköşesi yarım metre belediyenin arsasına taşıyormuş. trajetiyi anlayın yani...Valla hayatım şaka gibiydi şaka gibide bitecek heralde.Şu anda ailece kan kusup kızılcık şerbeti içtik diyoruz.Yediğimiz,içtiğimiz zehir artık bize.Resmen ölüm fermanımı yazıp gönderdiler.Valla kendimi yüceltmek gibi olmasın ama ben gerçekten çok temiz kalpliyim,zararını görmedimmi çokkkk ama Rabbim benim sesimi duydu, yine duyacak eminim.Üç **** dört gün sonra ağlamaktan şişen gözlerime bakıp kızım,anne bu gün gel dışarı çıkıp biraz hava alalım dedi.Bilin bakalım karşıma kim çıktı dolaşırken.İnanamıyacaksınız KADİR TOPBAŞ şaka gibi değilmi?Yanımdaki kızım ve arkadaşı şaşırıp kaldılar bu duruma,istesem ulaşamazdım belki kendilerine.Onu bana Allah gönderdi ve benim derdime çare olacak.ŞİMDİ TEK UMUDUM KADİR TOPBAŞ.BENİM VE AİLEMİN HAYATINA UMARIM IŞIK OLUR VE BEN BAHÇEMİ SATIN ALIP BU KABUSTAN KURTULURUM.LÜTFEN AİLEM VE BAHÇEM İÇİN DUA EDİN.
Yok edilmeye çalışılan cennetimden görüntüler:(
çiftçi5234
07-10-2012, 00:06
Resimler gözükmüyor Sevilla :)
Resimler gözükmüyor Sevilla :)
Merhaba.Site demi bir sorun var anlıyamadım.Resimler yükleniyor ama gitmiyor her nedense:((((
Ahhhh ahhhh o Fatih belediyesi şimdide beni yakmak üzere:(((Birbuçukk aydır kan kusup, kızılcık şerbeti içtim diyorum.Hayatım boyunca bir çok dert çektim ama bu dert beni öldürecek inanın.Hayatım zehroldu.Ömrüm boyunca bu kadar offf çektiğimi,ağladığımı,üzüldüğümü hatırlamıyorum.Tanrım onlara merhamet versin.Tek dileyim bu artık:((
YeniGine
07-10-2012, 00:49
Sevgili Sevilla ismi geçen şahsı görmeniz hayr mıdır, şer midir bilemem ama; durum gerçekten üzücü sizin yaşadığınız olayı ben de yaşadım sayılır... Herşey gönlünüzce olsun inşallah diyorum.
Söylenecek çokkk söz varda...Yazamıyorum:((( Nede olsa demokrasi var ama!
YeniGine
07-10-2012, 01:06
Evet Sevilla çok haklısınız... Söylenecek çok söz var da!... Benim binamın önünden 633 tane çam ağacı katledildi. Katledildi ne oldu kentleşme adına yapılan sefertaslarının otoparkı ve yolları için....
conquest
17-10-2012, 13:33
******* kimse kesmemeli ağaçları
Beşinci Hugo
12-11-2012, 05:35
Savcılığa hem komşu bahçedeki hem de kaldırımdaki ağaçlar konusunda şikayet dilekçesi vermelisiniz. TCK 152 metni (...nerede olursa olsun...) buna uygun.
Dilekçe örneği olarak buradan (http://www.maxicep.com/genel-hukuk/ornek-sikayet-dilekcesi-suc-duyurusu-ve-dilekcede-dikkat-etmeniz-gerekenler-168270.html) yararlanabilirsiniz. Dilekçede 'sanık' yerine 'fail' yazmanız daha doğru olur. Ayrıca dilekçede TCK 152'yi de belirtmeniz yararlı olur.
Lütfen bilmediğiniz ve yetkin olmadığınız konulara yanıltıcı bilgi ve yönlendirmede bulunmayınız.
TCK 152. madde; mal varlığına karşı işlenen suçların tasniflendiği maddelerden birisi olup, bu madde ve bağlı olduğu bölüm; bir kişinin bir başka kişinin malına verdiği zararları içerir. Adamın başkasının malına zarar vermesi söz konusu değil. Kendi mülkündeki malını (agacını) kesiyor. Böyle bir eylem ya da ağaç kesimi hiç bir şekilde suç oluşturmaz.
Beşinci Hugo
30-11-2012, 03:52
Sorunuza cevaben; Ağaçlar dikildikleri andan itibaren artık şahıs değil kamu malı olarak kabul edilirler yasamızda.
Pek merak ettim, o enteresan yasanın adını ve numarasını rica ediyorum.
Sevgili Ağaç dostları,
2 yıl önce çok sevdiğim , site içi, bahçeli evimden 42 adet cam ağacını yönetim- budama bahanesi ile resmen katletmişti ( benim bahçemde 8 adet dahil). Orman ağacı olduklarından-Orman müdürlüğüne şikayetim sonucu yaklaşık 100 tl ceza aldılar. Sadece bu....
Belli ki bu şikyaetimden rahatsız oldular kedilerimi zehirlediler...
ve daha neler
Siteden taşındık, fakat her gün evimize sitedeki kedileri doyurma ve kısırlaştırma bahanesi ile ziyaret ediyorduk. Evim, evim- güzel evim derken,
geri dönme planları yapıyorduk...
Bugun yine Orman Müdürlüğünü aramak zorunda kaldım. Onların alanı değilmiş.
Yan komşu bahçesinde bulunan 2 ad devasa , yüzlerce kuşun yuvası olan sokak benjaminini hafta sonunda kesmişti. Mesleği ise çocuk doktoru.
ben yorum yapamıyorum. Siz bana bir Akıl Verin! Ağaçlar benim bahçemde değildi, fakat 8 yıl boyunca sabah erken saatlerinde onların sesini duymak için kalkıyor, yem veriyor yavruların büyümelerini izliyorduk eşimle. Golgeleri dillere destan idi Antalya gibi bir yerde. Umarım derdimi anlatabildim. Fazla sıkıcı olmak istemiyorum. sorularınız olursa, memnunietle cevaplarım. Saygılar!
Murat Yerlikaya
26-02-2013, 10:10
Merhaba,
Siteyi yeni gördüm ve biraz göz attım.Gerçekten sevindirici bir görüntü var.Böyle duyarlı insanların bir arada olduğu bir platform bulmak maalesef ki çok kolay değil.
Konuya gelmek gerekirse.Aydın Didimdeki yazlık sitemizde, evimizin önünde bulunan yaklaşık 20 yıldır kendimiz dikip yetiştirdiğimiz ceviz, kayısı, zambak, çam gibi yaklaşık 15-20 (belki de daha fazla) ağacımızı geçtiğimiz hafta belediye kepçeleri ve makinaları "buranın imarı yok,siteye ait alan değil" diyerek bir günde söküp attı.Aslında sitenin planında da o ağaçların bulunduğu alan siteye ait görünmüyor.Burada haklılar.ama benim öğrenmek istediğim özellikle ceviz ağaçlarının kesimiyle ilgili olan husus.bununla ilgili bir yasak veya ceza yok mudur? yasal olarak yapılabilecek bir şey yok mudur bunu merak ediyorum.Yardımcı olursanız çok memnun olurum.
YeniGine
27-02-2013, 00:16
Sayın Murat Yerlikaya, yani şimdi bu alan siteye ait değil deyip o ağaçları söküp attılar ve şimdi orası öyle ağaçsız boş bir alan olarak mı kaldı?
Tabi ki ağaç kesimlerinin cezaları var; fakat sadece adı var... Garibanın birisi kesmiş ise ceza geçerlidir, ama öyle belediye, TOKİ, KİPTAŞ kesmişler demiyorum söküp yok etmişler ise mutlaka geçerli bir sebep vardır, ceza yoktur. :(
Keşke her apartmandaki hane sayısı kadar ağaç dikilse.Ama bazı insanlar daha ağaçları sökmek için yer arıyor.güzel vatanım için her fert ilkbaharda bir tane ağaç dikse keşke
merhabalar. benim yaklasık 12 yıl önce dikmiş olduğum bir ağaç var evimin önünde. fakat apartman komşumuz önünü kapatıyor diye 2 senedir hergün agacın bir dalını kopara kopara suan 1 metrelik bir kütük olarak bıraktı o güzelim ağacı. kendisini defalarca uyardım ama ha duvara söylüyorum ha ona. tamam diyor ertesi gün henüz yeni filiz vermekte olan dalları yeniden koparıyor. önüne geçemedim ne yapacağımı da bilemedim. agaç kaldırımda durmakta yani site bahçesinin çitinin 1 adım ötesinde. adam polis memuru eşi öğretmen, statüsüne güvenerek ağaca olmadık işkenceleri yapıyor. lütfen yardım edin ne yapabilirim ???
yardım edecek beni bilgilendirecek biri yokmu??
arkadaşlar lütfen konuya vakıf biri varsa beni bilgilendirebilir mi? belediyelerin park ve bahçeler departmanı konuya cozum bulabılırmı acaba?
kemalgulaydin
08-02-2014, 12:42
Öncelikle Herkeze Merhabalar
Ben izmir karşıyakadan sizlere bir konu hakkında danışmak ve bu konuda hukuksal bazda neler yapılabilir bunları belirleyerek uygulamak isterim. Apartman bahçemizde bulunan Orman Ağacı cinsi ve niteliği taşımakta olan çam cinsi ( fıstık çamı sedir ladin gibi) ağaçların kesilmesini engellemek için kat maliki olarak hukuksal bazda neler yapabilirim bu konu hakkında bilgili olan arkadaşlarımızdan detaylı bilgilendirme rica ediyorum saygılarımla
kemalgulaydin
08-02-2014, 12:51
izmir karşıyakadan kemal
30 yaş KKK.Piyd.Assubay üstçvş.
Kayahann
08-02-2014, 13:05
sizden onay almadan kesemezler zaten iziz almaları için bütün apartman sakinlerinin rızası olması lazım
Ben izmir karşıyakadan sizlere bir konu hakkında danışmak ve bu konuda hukuksal bazda neler yapılabilir bunları belirleyerek uygulamak isterim. Apartman bahçemizde bulunan Orman Ağacı cinsi ve niteliği taşımakta olan çam cinsi ( fıstık çamı sedir ladin gibi) ağaçların kesilmesini engellemek için kat maliki olarak hukuksal bazda neler yapabilirim bu konu hakkında bilgili olan arkadaşlarımızdan detaylı bilgilendirme rica ediyorum saygılarımla
Kemal bey;
Hukukçu değilim ama, dilimin döndüğü kadar size yardımcı olmaya çalışayım.
Birincisi, apartman yönetiminiz kat malikleri kurulu kararı olmadan böyle bir işi yapamaz. Kat malikleri kurulunca bu yönde herhangi bir karar alındığında ve bu kararı öğrendiğiniz andan veya size tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde bulunduğunuz yer Sulh Hukuk mahkemesinde "kat malikleri kurulu kararının iptali" davası açmalısınız. (KMK. Madde 33) Ancak, eğer bu karara olumlu oy vermişseniz, sonra bu karar aleyhine veya iptaline ilişkin herhangi bir dava açamazsınız. Her halükarda karşı oy kullanmış olmanız lazım.
Bir hukukçudan doğrudan yardım almanız yararınızadır.
Kolay gelsin.
semihh_53
09-10-2014, 11:48
Bizim de Bodrum'daki sitede vaktiyle dikilmiş çam ağaçları var. Çok uzadılar. Önceden üsten budamışlardı. Sonra yeniden uzadılar. Orman müdürlüğüne başvurduk. Bu ağaçlar orman ağacı, buraya dikilmeleri yanlış olmuş, müracaat edin keselim dediler. Yukarı doğru uzar dediler, Alt dallarıdan seyrelttik. Yukarı doğru uzarlar mı bilmiyorum. Sitede 32 ev var. Bizim sıradaki 4-5 evin deniz manzarası en çok kullanılan balkondan bakınca neredeyse tamamen kapalı. Diğer evler haliyle kesilmelerine karşı. Budanmalarına bile. Bu nedenle siteden karar almak zor. Onların önüne de çam ağacı dikmeli ki anlasınlar. Belediyeye müracaat edilmesi gerekiyormuş. Ağaçları da çok severim. Kıyamıyorum da. Kararsızım. Keşke yukarı doğru uzasalar. Uzar mı?
Sayın semihh 53, sabrederseniz çamlar uzayacak ve manzaranıza engel olmaktan çıkacaklardır. Ancak sitenin yıllık olağan genel kurullarında, ağaçların arkalarındaki evlerin manzaralarına aşırı engel olmasına mani olmak için budama kararı alması çok önemli. Aksi halde manzarasının açılma ümidi olmayan bazı sakinlerden ağaçlara zarar verme ihtimali söz konusu olacaktır.
Yaşlı, küçük tek katlı yazlık evimizde arka bahçede 2 büyük fıstık çamı var. Bu çamlar 30 yaş üstü. Arka evlerin manzarasına engel olmamaları için her yıl alt dalların budanmalarını yönetimden biz talep ediyoruz. Onlar çok kıymetli, yazın sıcak günlerde ağaçsız evlerde klimalar ile uyuyamıyor komşular ama biz hep serin bir ortamda yaz geçiriyoruz o iki büyük çam ağacı sayesinde.
Merhaba.. Ben de buna benzer bir durumla karşı karşıyayım.. Apartmanın zemin katında oturan komşumuz bahçedeki ondan fazla ağacı diğer sakinlerin iznini almadan kesti ve tümünün odununu sobasında yaktı..
Kendisini defalarca ihtar etmeme rağmen oralı olmadı.. Kestiği ağaçların hepsi de meyva ağacı idi.. Geçtiğimiz hafta da dut ağacını kesti,bugün de ön bahçedeki portakal ağacını kesmekten bahsediyordu.. Tek sebebi ise evine gölge yapması..
Valla fena kaşınıyor benden demesi siz sabırlısınız ben sizin kadar sabırlı olamam
Herkese merhabalar,
Ben de sizler gibi ağaç kesimi durumundan muzdaribim. Bahçemizin sınırının hemen dışında bulunan Ailanthus altissima (Kokarağaç, Cennet Ağacı), bulunduğu yerin mevcut apartman sakinleri tarafından şikayet edilmediği halde yan tarafındaki apartmandan evlerini böcek sardığı gerekçesiyle (bu arada ev 5. kat) kestirilmek isteniyor. Evde olmadığım bir gün belediyeden gelen yetkililer bu bölüme herhangi bir operatör aracın ulaşamayacağı sebebiyle ağacı kesmeyeceklerini söyleyerek geri dönmüşler. Ancak ağacın kesilmesini isteyen bu genç hanım (sanırım evin manzarasının kapandığı fikrine kapılmış) feryat figan halinde ve ısrarla ağacı kestirme peşinde. Eğer ki belediye ağacın üzerine çıkılarak bölüm bölüm kesme fikriyle tekrar geri dönerse, polis çağırıp, tutanak tutturarak gerekli yasal işlemleri mahkemeye taşıyabilir miyim? Ağacın fotoğrafını da en kısa zamanda çekerek saklayacağım ki şikayetçi olan kişinin evinden olan uzaklığı da kanıtlayabileyim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum..Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim..
Herkese merhabalar,
Ben de sizler gibi ağaç kesimi durumundan muzdaribim. Bahçemizin sınırının hemen dışında bulunan Ailanthus altissima (Kokarağaç, Cennet Ağacı), bulunduğu yerin mevcut apartman sakinleri tarafından şikayet edilmediği halde yan tarafındaki apartmandan evlerini böcek sardığı gerekçesiyle (bu arada ev 5. kat) kestirilmek isteniyor. Evde olmadığım bir gün belediyeden gelen yetkililer bu bölüme herhangi bir operatör aracın ulaşamayacağı sebebiyle ağacı kesmeyeceklerini söyleyerek geri dönmüşler. Ancak ağacın kesilmesini isteyen bu genç hanım (sanırım evin manzarasının kapandığı fikrine kapılmış) feryat figan halinde ve ısrarla ağacı kestirme peşinde. Eğer ki belediye ağacın üzerine çıkılarak bölüm bölüm kesme fikriyle tekarar geri dönerse, polis çağırıp, tutanak tutturarak gerekli yasal işlemleri mahkemeye taşıyabilir miyim? Ağacın fotoğrafını da en kısa zamanda çekerek saklayacağım ki şikayetçi olan kişinin evinden olan uzaklığı da kanıtlayabileyim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum..Hepinize iyi bir haftasonu dilerim..
Bence Çevre ve Şehircilik İl Md.lüğü'ne gidip bir görüşün. Sanıyorum bu vb. konularda en fazla yetki bu kurumda.
Sertaç ilhan
02-12-2015, 03:45
Merhaba arkadaşlar bugün alt kattaki komşumuz sırf kiracısı ağaç dallarının kendilerini rahatsız ettiğini söylediği için eve geldiğinde yaklaşık olarak 40 adet agacimizi kökten kestiğini görünce resmen kafayı yedim bide işin kötü yanı ağaç kesim işini belediyenin park bahçe çalışanlarına yaptırmış ve apart sakinlerinin hiç birinden izin alınmadan yapılmış bu işlem ne yapabiliriz. Lütfen yardımcı olun 5438144586
Merhaba arkadaşlar bugün alt kattaki komşumuz sırf kiracısı ağaç dallarının kendilerini rahatsız ettiğini söylediği için eve geldiğinde yaklaşık olarak 40 adet agacimizi kökten kestiğini görünce resmen kafayı yedim bide işin kötü yanı ağaç kesim işini belediyenin park bahçe çalışanlarına yaptırmış ve apart sakinlerinin hiç birinden izin alınmadan yapılmış bu işlem ne yapabiliriz. Lütfen yardımcı olun 5438144586
Sayın Sertaş İlhan yazdığınız durum çok üzücü. Sanıyorum bir site içinde oturuyorsunuz. 40 ağaç kesilirken komşularınızın, çevrenizin duyarsızlığı ayrı bir durum. Tamamı kesilmeden ihbar edebilir, kesilmelerini önleyebilirlerdi. Oturduğunuz binanın ya da sitenin yöneticisi önce hem ağaçları kestiren komşusunuzu, hem de ağaçları kestiğini söyleyen belediye çalışanlarını savcılığa şikayet edecek. Tabii bir de kesilen bu ağaçların ne olduğu, kimin kullandığı sorusu var?
Aslında belediye ve başka bir kurumun kat mülkiyet kanununa göre sizin özel alanınızda işlem yapma yetkisi yok. Yöneticiniz durumu Çevre ve Şehircilik İl Md.lüğü'ne bildirsin. Tabii hepsini yazılı olarak ve belgeleriyle.
Ayrıca komşunuza kat mülkiyet kanununa göre dava açacak. Bu konuda bir hukukçuyla görüşmenizde fayda var.
Gelişmelerden bizleri haberdar ederseniz iyi olur.
çamkokusu
05-02-2016, 11:01
Bu konuyu okudum iyice içim karardı...Sırf deniz göreceğim diye ağaç kesmek akıl işimi arkadaşlar?Sanki köşelerine kurulup manzara eşliğinde sütlü köpüklü latte içme huyları var.Manzaraları kapanıyormuş.O ağaçların size sağladığı serinliği, temiz havayı manzara sağlyabilir mi?
Yapılan haksızlıklar ayrı konu.Umarım cezalarını bulur hepsi.
çamkokusu
05-02-2016, 11:04
Herkese merhabalar,
Ben de sizler gibi ağaç kesimi durumundan muzdaribim. Bahçemizin sınırının hemen dışında bulunan Ailanthus altissima (Kokarağaç, Cennet Ağacı), bulunduğu yerin mevcut apartman sakinleri tarafından şikayet edilmediği halde yan tarafındaki apartmandan evlerini böcek sardığı gerekçesiyle (bu arada ev 5. kat) kestirilmek isteniyor. Evde olmadığım bir gün belediyeden gelen yetkililer bu bölüme herhangi bir operatör aracın ulaşamayacağı sebebiyle ağacı kesmeyeceklerini söyleyerek geri dönmüşler. Ancak ağacın kesilmesini isteyen bu genç hanım (sanırım evin manzarasının kapandığı fikrine kapılmış) feryat figan halinde ve ısrarla ağacı kestirme peşinde. Eğer ki belediye ağacın üzerine çıkılarak bölüm bölüm kesme fikriyle tekrar geri dönerse, polis çağırıp, tutanak tutturarak gerekli yasal işlemleri mahkemeye taşıyabilir miyim? Ağacın fotoğrafını da en kısa zamanda çekerek saklayacağım ki şikayetçi olan kişinin evinden olan uzaklığı da kanıtlayabileyim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum..Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim..
Manzarası batsın...Ne diyeyim?Asla abuç bırakmayın bu insanlara.
magdur10
03-05-2016, 16:10
Merhabalar. Dedemizin vefatından sonra 10 dönümlük meyve bahçemiz 3 kardeşe intikal etti.Dedemin vefatından son 1 yıl önce başka bir kişilere tarlamız kiraya verildi.Dedemin vefatından sonra 3. kardeşin inisiyatifi ile 50 ye yakın erik ağacımız kiracı tarafından kesildi, talan edildi.Diğer 2 kardeşin haberi olmadan.Bu konuda 3. kardeşe ceza i yaptırım nedir ? Yardımcı olur musunuz?
microsoft
18-06-2016, 20:09
Merhaba,
İş yerimin önündeki geniş alana yani kaldırıma 3 yıl önce dut ağacı kendi elimle diktim. Dikerken de sorun yaşadım. Ağaç ile iş yerimin üstünde oturan arasında 3,5 veya 4 metre arası var. yükseklikte hemen hemen aynı. onların kapılar yandan giriş. Balkonları benim dükkanımın önüne bakıyor. yani aslında onların evinin önü değil yan tarafı. yani yan tarafta yola bakıyor. Sadece apartman sakinlerinden 1. kattaki, Sürekli balkonumun oraya gelmesin diyor. tamam ben dallarını eğdirir hatta o tarafa gelmesini engellerim dedim. Şimdi de bir karış dikine uzadığı için etrafı göremem, Eve sinek geliyor yoksa keseriz falan diye beni huzursuz ediyor. Bende esnaf olduğum için sesimi çıkarmıyorum. ağaç ise erkek dut meyvesi falan da yok tamamen güneşten korunmak için. Ne yapalım şimdi bu ağaç kesilsin mi kesilmesin mi ?
s.serdar
24-06-2016, 01:34
Dut fazlası ile sinek böcek üretir. İmha edilmesinde yarar var. Yerine At kestanesi önerebilirim.
Merhabalar,
Benimde sorunum; site içinde dairem var. Site bakımsız, birlik olup düzeltemedik. Bende kendi tarafımı düzeltip bitkiler diktim. Duvar kenarına servi diktim. yanlara da pis görüntüyü engellemek için kurt bağrı diktim. 70-80 cm de tutuyorum. Ben burayı yapınca değerli oldu, ortak alan yapamazsın diye kıyamet koptu. 2 defa kurt bağırlarından 2-3 tanesini söküp attılar. kavga edip tekrar diktim ve yine aynı şekilde söktüler. Heryer ot pislik içinde, orayı düzeltmek için uğraşmak yerine yapılan birşeyi bozmak istiyorlar. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim. Ben oraya emek ve para harcıyorum. Yarımlarınızı bekliyorum.
rumeysabyraktar
09-10-2016, 18:37
merhaba
apartman bahçesi içerisinde bulunan 15 16 tane 3 senelik fidan denilecek agaçlar vardı yönetim ile birlikte ağaçların kesilmeyeceğini etrafına bordür yapılacağı kararını aldık bende yönetim kurulu üyesiyim ve kat sahibiyim kimseye sormadan bir kat sahibi ağaçları kestirmiş ben hukuki açıdan ne yapabilir miyim
Merhabalar,
Benimde sorunum; site içinde dairem var. Site bakımsız, birlik olup düzeltemedik. Bende kendi tarafımı düzeltip bitkiler diktim. Duvar kenarına servi diktim. yanlara da pis görüntüyü engellemek için kurt bağrı diktim. 70-80 cm de tutuyorum. Ben burayı yapınca değerli oldu, ortak alan yapamazsın diye kıyamet koptu. 2 defa kurt bağırlarından 2-3 tanesini söküp attılar. kavga edip tekrar diktim ve yine aynı şekilde söktüler. Heryer ot pislik içinde, orayı düzeltmek için uğraşmak yerine yapılan birşeyi bozmak istiyorlar. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim. Ben oraya emek ve para harcıyorum. Yarımlarınızı bekliyorum.
Evet sitelerde bahçeler ortak alandır. Ama dikim yaptığınız alan sitenizin belediyedeki mimari projesinde veya varsa peyzaj projesinde ağaçlandırılacak alan ( yeşil alan ) olarak görünüyorsa önce ilgili projenin vaziyet planını belediyenizden fotokopi olarak alın ve bir şikayet dilekçesinde site yönetimine verin. Baktınız hala bir sonuç alamıyorsunuz ilgili belediyenizin " yapı kontrol müdürlüğü'ne" aynı dilekçe ve ekinde başvuru yapın. Belediyeye verdiğiniz dilekçede sitenin ada parselini mutlaka yazın.
rumeysabyraktar
10-10-2016, 09:21
merhaba
apartman bahçesi içerisinde 15 16 tane 3 senelik fidan denecek ağaçlar vardı bunların 3 tanesi falan cam acıydı apartmanca yönetim ile birlikte ağaçların kesilmeyeceğini ağaçların etrafına bordür dönüleceği kararını almıştık ama bir kat sahibi kendi kafasına göre ağaçların hepsini kesmiş ben bununla ilgili şikayette bulunabilir miyim. bana yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba ,
Ankara da Emekevler diye bir site de ikamet ediyorum.Ekte resimleri gördüğünüz olayı yaşadık.Çok üzücü bir durum ve hiçbir devlet kurumundan bu konu ile alakalı yardım alamadım. Mevzu şu şekilde Site yönetimi ağaç budama zamanı olduğu için ağaçları budarken Alt komşu isteği ile bu resimdeki ağaçı kökünden kesmiştir.Bu ağacın gölgesi ve ya yoldan geçen kişiler tam olarak görmemesi için çok eskiden dikilen bir ağaçtır.Yani bir nevi engel oluşturuyordu ayrıca hem çok güzel bir görüntü veriyordu ayrıca bir canlıydı o .. Ama insafsızlar acımadan kesimini gerçekleştırmişler. Dediğim gibi konu ile alakalı kesinlikle hiç bir kurumdan yardım alamadım. Ayrıca site yönetimi ile görüşme yaptığımda yönetim başkanı önce benim haberim yok dedi sonrası kapıcı arkadaşlar sizden habersiz mi iş yapıyor deiğimizde palazlanarak ben kestirdim istediğin yere şikayet et dedi. İş te böyle bir Ülkeden bu şekilde yaşam sürdürmeye çalışıyoruz.Çaresiz kaldık. Konu ile alakalı yol gösterecek arkadaşlar varsa yardımlarınızı beklerim. İyi günler.. :(
İnönü mh. 1777 cd emekevler sitesi ..Yenimahalle - ANKARA
http://i.hizliresim.com/gqYJ55.jpg (http://hizliresim.com/gqYJ55)
[](http://hizliresim.com/ojNRgb)
http://hizliresim.com/69vLk0
http://i.hizliresim.com/69vLk0.jpg (http://hizliresim.com/69vLk0)
http://i.hizliresim.com/LyRWgZ.jpg (http://hizliresim.com/LyRWgZ)
Merhaba
Apartmanımızın arka bahçesinde ikişer metre ara ile selvi ağaçları var tabii yan taraf tamamen apartman ile bitişik ağaçlar arka taraftaki ağaçlar ise 1.nci ve 2 nci katların bahçeye görünümünü engelliyor tabii haklı olarak kesilmesini istiyorlar fakat kat maliklerinden 2 - 3 kişi kesilirse şikayetçi olacağım diyor yorumlara bakıyoruz iş mahkemede hakimin kararına bağlı ne yapacağımızı şaşırdık herkes kendine göre haklı...!!
chnarmagan
06-12-2018, 07:48
Minicik ağacı kesmeye mi tenezzül ettiler arkadaş yazık, günah ya :D
Doku_Kültürcü
06-12-2018, 11:43
Merhaba
Apartmanımızın arka bahçesinde ikişer metre ara ile selvi ağaçları var tabii yan taraf tamamen apartman ile bitişik ağaçlar arka taraftaki ağaçlar ise 1.nci ve 2 nci katların bahçeye görünümünü engelliyor tabii haklı olarak kesilmesini istiyorlar fakat kat maliklerinden 2 - 3 kişi kesilirse şikayetçi olacağım diyor yorumlara bakıyoruz iş mahkemede hakimin kararına bağlı ne yapacağımızı şaşırdık herkes kendine göre haklı...!!
Kısaltın, budayın.
JackSparrow22
15-12-2018, 14:55
Bu konu bana her zaman çok acı geliyor. Öyle ki, dünyada yeşili korumak, yeşille iç içe yaşamak gerekliliği üzerine üretilen projeler her geçen gün artarken bizim ülkemizde apartman bahçeleri içinde bulunan birkaç küçük ağaç bile güvende değil maalesef.Buyrun bakın (https://tranio.com/articles/building-green-trendy-and-economical/), mesela Milan'da gerçekleştirilen bu Bosco Verticale projesi çok ilginç. Dünyada yeşille iç içe yaşayabilmek için milyon dolarlık projeler ortaya koyulurken bizim iki küçük ağaca katlanamayışımız gerçekten çok acı.
https://tranio.com/photos/article/693x460/articles/5674/chris-barbalis-98731-unsplash.jpg
kerempgs
14-02-2019, 04:22
Merhaba arkadaşlar,
Binaların arasında "paylaşım alanında" "ortak alanda"
1) belediye tarafından yapılan çocuk oyun parkı,
2) insanların fiziksel egzersiz yapması için egzersiz aletleri
3) "boş bir arazi"
https://drive.google.com/file/d/1vlpTQrLOANXYRVvJeiV3itHs-xFKpu_P/view?usp=sharing
mevcut.
Bu alanın ismi "yeşilyurt 2 Nolu Mini Dinlenme Parkı"
https://goo.gl/maps/66Ww2CR4XWL2
3) "Boş bir arazi" için düşüncem bu boş alana limon, mandalina, fidanları (15 adet) ekmek. Sebepleri ise:
1) mahallede oturanlar ağaçardan portakal, limon, mandalina toplayabilsinler.
2) bu boş arazide çocuklarımız bağır çağır, kavga kıyamet futbol maçı yapıyorlar. sesi engelliyemiyor, rahatsız oluyorum.
2.a.) Her topa vurduklarında eve her türlü ses yalıtımını yapmama rağmen engelleyemeyeceğim "topa vurma" sesi mevcut.
2.b.) futbol oynarken çocuklar çığırtkanlık yapıyor, parkta oynayan çocuklardan farklı sesler cıkarıyorlar, kavga ediyorlar. Dolayısıyla 15 çocuğun bağır çağır seslerine maruz kalıyoruz.
bu dikilecek fidanlar hiçbir vatandaşa, apartman sakinine, komşuya rahatsızlık verecek, alanına müdahele edecek cinsten değildir.
bu 15 adet fidan ekme girişimi için apartman sakinlerinden mi izin almak gerekir, belediye'den izin almak gerekirse Seyhan belediyesinin hangi bölümünden izin almak gerekir?
teşekkür ederim.
siflera12
14-02-2019, 05:03
Merhaba arkadaşlar,
Binaların arasında "paylaşım alanında" "ortak alanda"
1) belediye tarafından yapılan çocuk oyun parkı,
2) insanların fiziksel egzersiz yapması için egzersiz aletleri
3) "boş bir arazi"
https://drive.google.com/file/d/1vlpTQrLOANXYRVvJeiV3itHs-xFKpu_P/view?usp=sharing
mevcut.
Bu alanın ismi "yeşilyurt 2 Nolu Mini Dinlenme Parkı"
https://goo.gl/maps/66Ww2CR4XWL2
3) "Boş bir arazi" için düşüncem bu boş alana limon, mandalina, fidanları (15 adet) ekmek. Sebepleri ise:
1) mahallede oturanlar ağaçardan portakal, limon, mandalina toplayabilsinler.
2) bu boş arazide çocuklarımız bağır çağır, kavga kıyamet futbol maçı yapıyorlar. sesi engelliyemiyor, rahatsız oluyorum.
2.a.) Her topa vurduklarında eve her türlü ses yalıtımını yapmama rağmen engelleyemeyeceğim "topa vurma" sesi mevcut.
2.b.) futbol oynarken çocuklar çığırtkanlık yapıyor, parkta oynayan çocuklardan farklı sesler cıkarıyorlar, kavga ediyorlar. Dolayısıyla 15 çocuğun bağır çağır seslerine maruz kalıyoruz.
bu dikilecek fidanlar hiçbir vatandaşa, apartman sakinine, komşuya rahatsızlık verecek, alanına müdahele edecek cinsten değildir.
bu 15 adet fidan ekme girişimi için apartman sakinlerinden mi izin almak gerekir, belediye'den izin almak gerekirse Seyhan belediyesinin hangi bölümünden izin almak gerekir?
teşekkür ederim.Bence apartman görevlisinden izin almalısınız sonuçta o apartmanla ilgileniyor. ( Apartman sahibinden )
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İstanbul Üsküdar’daki Bestekar Selahattin Pınar Sokak’ta, boğaz manzaralı 4 katlı bir binanın bahçesinde bulunan tarihi fıstıkçamı, bina sakinleri tarafından kesildi.
712092
Paylaşım üzerine harekete geçen Üsküdar Belediyesi ekipleri adrese giderek incelemelerde bulundu. Belediye ekipleri incelemenin ardında yaptığı açıklamada “İhbarı alır almaz olay yerine intikal ederek özel mülkteki orman ağacının kesildiğini tespit ettik. Ceza yetkisi İl Orman İşletme Müdürlüğü’nde olduğundan tutanağı ilgili kuruma ilettik. İbretlik bir ceza için kurumla irtibat halindeyiz” dedi. Orman ağacı vasfındaki ağaç özel mülk alanında bulunduğu için Üsküdar Belediyesi ekipleri sadece tespit tutanağı tuttu. Bu tutanak İl Orman İşletme Müdürlüğü’ne gönderildi.
Olayın meydana geldiği Bestekar Selahattin Pınar Sokak’taki 116 numaralı binanın sakinleri ağacın izinli kesildiğini iddia etti. İsmini vermek istemeyen bir bina sakini “Ağaç çok yaşlıydı. Çocuklarımız bahçede ağacın altında oynuyor. Birkaç dalı kırıldı. Orman İşletmeleri Müdürlüğü’nden gerekli izinleri aldıktan sonra kestik” dedi.
İddialar üzerine açıklama yapan İstanbul İl Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ağacın kesimiyle ilgili izin alınmadığını açıkladı. İl Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri “Fıstıkçamı orman ağacı vasfında olduğu için kesilmesi izne bağlıdır. Özel mülkte bulunması durumu değiştirmez” dedi. Yetkililer izinsiz ağaç kesen bina yönetimine 308 lira idari para cezası uygulandığını söyledi. Alan özel mülk olduğu için apartman sakinlerinden birisi şikâyette bulunduğu taktirde ağacı kesen kişi hakkında adli soruşturma da başlayabilecek.
Anlaşılan ağacın kesilmesini fotoğrafçı ve gezgin İlsu Dirgin olmasa öğrenemeyecektik...
Kaynak (https://www.hurriyet.com.tr/gundem/bogazdaki-tarihi-fistikcamini-kestiler-bahane-agac-curuk-cocuklar-altinda-oynuyordu-41585854)
. (https://www.acunn.com/haber/uskudardaki-tarihi-fistikcamini-kestiler-1177371-haber)
tropikalist
13-08-2020, 13:13
ne kadar üzücü insanlar doğayı sevmeyenler sevenleri de maalesef engelliyorlar insanları bazen anlamak imkansız sınırını da geçiyor umarım sitedeki şikayetçi olanlar çıkar... binada ben ağaç dikmeye çalışsam üstüme şuç yıkıyorlar artık vazgeçtim bir ağaç kesildi binada daha gencecik iğde ağacı yer kaplıyormuş allah aşkına sana ne yaptı ağaç binanın kuytu köşesinde üstü meyve dolu kestiler tüm yaptıklarıma rağmen olmadı :mad: bina güzelleşsin diye çiçek getirdim kalanşo tomutcuk zamanı tepelemiş biri neden yani küçücük çiçek sana ne yaptı yani tepelediler ektim 4-5 defa böyle olay oldu en son sökmek zorunda kaldım üzerine yemek artıkları dökmüşler sabunlu sular dökülmüş sitede karşı bina beni sevmez çocuklarını çiçekleri tepelesinler diye bırakırlar :( bir çocuğa benim yanımdayken dedi git şuraya ez diye kavga çıktı ya sanane çiçekten ne yaptı sana en kuytu yerde görünmüyor :confused: başka zaman ağaç ektim patlamış borunun yanına vermişler boruyu patlattı diye üstüme suç yıktılar :mad: yani bir insan neden böyl bi şey yapar ki
neyse konumuza dönelim dediğim gibi insanlar duyarsız keselim ne olacak kafasında umarım şikayet eden kişi çıkar en ağırından bir ceza alır da yaptığını çeker
308 TL. bina yönetimine kesilen ceza. Daire başı kaç TL düştüyse ödeyip geçmişlerdir. istanbul'da yalıda oturan kişiye dokunacak bir rakam değil. Giden ağaç olmuş. Hem de çerez parasına. Şaka gibi gerçekten. Çok yazık.
Arkadaşım apartmanının bahçesine defalarca narenciye fidanı ekti. Her sefer bazı apartman sakinleri söktürdüler. Bıraktı artık dikmiyor. Üzülüyor insan. Ne çok yeşil düşmanı var?
tropikalist
14-08-2020, 09:00
308 TL. bina yönetimine kesilen ceza. Daire başı kaç TL düştüyse ödeyip geçmişlerdir. istanbul'da yalıda oturan kişiye dokunacak bir rakam değil. Giden ağaç olmuş. Hem de çerez parasına. Şaka gibi gerçekten. Çok yazık.
Arkadaşım apartmanının bahçesine defalarca narenciye fidanı ekti. Her sefer bazı apartman sakinleri söktürdüler. Bıraktı artık dikmiyor. Üzülüyor insan. Ne çok yeşil düşmanı var?
sayın derin35 aynı durumu ben de yazdım yani okursanız direkt bi sinirlenme geliyor ve dediğiniz gibi 308 tl nedir ya biraz fazla olsaymış keşke :mad:
Dostlar merhabalar benim dedemin oturduğu apartman bahçesinde ekilmiş ve beşinci katta dedeme ait olan terasta üzüm bulunmakta komşuları kesmek istiyorlar böyle bir yetkileri varmı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.