Bağlan

View Full Version : Opuntia ficus-indica (Hint İnciri - Frenk İnciri)




ferahzade
26-07-2007, 09:07
Yaklaşık 10 günlük Anamur gezimizde bolca ağaç ve kaktüs fotoğrafları çektim. Onları çeşitli forum başlıkları altında sizlerle paylaşmak istiyorum. Anamur'da ilgimi çeken ilk şeylerden biri bu tür kaktüslerin ilçenin çeşitli yerlerinde doğal ortamda kendi başına yetişmesiydi. Bazıların üstünde meyveleri olanları bile vardı. Gün içinde fotoğraf için uygun saatleri bekleyerek bazı çekimler yaptım. Dönüşte Gazipaşa civarlarında otobüs yolunun kenarlarında daha büyük alana yayılmış olanlarını da gördüm. Ancak belediyenin bu bitkiyi bilinçli olarak yok kenarlarına ve refüjlerine ekmemesine şaşırdım. Halbuki bu tür bitkiler yörelerin doğal zenginlikleridir ve özellikle korunmalıdır.


http://img222.imageshack.us/img222/2491/dscf2106ny1.jpg (http://imageshack.us)
Shot with FinePix S9600 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=FinePix+S9600&make=FUJIFILM) at 2007-07-26




ferahzade
26-07-2007, 09:21
http://img263.imageshack.us/img263/6281/dscf2108dq7.jpg (http://imageshack.us)
Shot with FinePix S9600 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=FinePix+S9600&make=FUJIFILM) at 2007-07-26

İlkin
26-07-2007, 10:44
Bu kaktüsün meyveleri çok güzel ama çok da dikenli. Adana'da Hint İnciri diye satılıyor bu meyve. Satan kişi eline eldiven geçirip soyup soğuk soğuk ikram ediyor. **** bir torbaya koyuyor siz evinize götürüp soğutup yiyorsunuz. Bol çekirdekli ve faydalı bir meyve ;)

ataser
26-07-2007, 11:50
evet ilkin'e katılıyorum dikenli ve çok çekirdekli bir meyve olması açısından:D .
bu kaktüsün tohumları satılmakta gg de meraklılarına duyurulur.:rolleyes: meyvesinin çok da faydalı olduğu söylenir ama ben nedense tadından hiç bir şey anlamamıştım:o . neredeyse tüm akdeniz sahillerinde yol kenarlarında bolca bulunan bir türdür.

İlkin
26-07-2007, 18:17
Yerken ben de birşey anlamıyorum ama bu yaz sıcaklarında soğuk soğuk iyi geliyor ;)

Selahattin Yılmaz
21-09-2007, 00:16
Dikenli İncir

Doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan “dikenli incirin”, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olduğu bildirildi.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçe' de bu kaktüs türü için Frenk inciri, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
5 -10 cm uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyvedir.

21098

Üzerinde çok sayıda diken bulunur. İçinde tohumları bulunur. Tatlı ve suludur. Yenilebilir. Ancak, yerken kabuk kısmı soyulup çıkarılır. Akdeniz'de doğal olarak yetişir. Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu'da bulunur.


21099

Türkiye'nin hemen hemen yer yöresinde görülen ancak, Akdeniz ve Ege'de daha sık rastlanan yabani bir bitki olan dikenli incir, hasat dönemi olması nedeniyle kent merkezlerinin yanı sıra sahil kesimlerinde de tablalarda tanesi 10 YKr'den satışa sunuluyor.

21100

Genelde soğuk olarak tüketilen, bu nedenle satıcıların buz parçalarının üzerine serdiği, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunduğu dikenli incirin, her yaş grubunca tercih edildiği gözleniyor.

21101

Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen, anavatanının ise Güney Afrika olduğu bildirilen dikenli incir, halk arasında “Hint inciri” ve “Frenk inciri” olarak da biliniyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Tetiker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dikenli incirin C vitamini yönünden zengin olduğunu, bu nedenle vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğinin bulunduğunu söyledi.
Dikenli incirin, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak alışkanlığını düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğunu vurgulayan Tetiker, “Bu meyveyi tüketenlerin ayrıca polivitamin hapları almasına gerek yok”

21102

Tetiker, dikenli incirin, hiçbir hormon ve katkı maddesi olmadan, doğada kendiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organik bir meyve olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Bu meyve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili. Bu nedenle hastalarımıza bu meyveyi tüketmelerini öneriyoruz. Vitamin değeri ve katkısız yetişme özelliklerinin yanı sıra fiyatının da ucuz olması ayrı bir avantaj sağlıyor. Yetişkin bir bireyin günlük alması gereken 60 miligram C vitamini dikenli incirlekarşılanabilir.”

Tetiker, içindeki iri çekirdeklerinin de tüketilmesini önerdikleri dikenli inciri diyet yapanlara da tavsiye ettiklerini belirterek, “Bu meyve bağırsakları düzenli çalıştırmasının yanında tok tutma özelliğine de sahip olduğu için diyet yapanlar için son derece faydalı. Diyet yapanlar, açlık hissettiklerinde bu meyveden 3-4 adedini birden tüketebilirler” diye konuştu.
Tetiker, dikenli incirin tüm bu faydalarının yanı sıra doğal kozmetik sektöründe de “kırışık giderici” krem yapımında kullanıldığını sözlerine ekledi.

Dikenli incir ciltteki kırışmayı önlüyor
Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yabani olarak yetişen ''dikenli incir''in yapraklarındaki yüksek nem ve suyu bünyesinde tutma özelliği ile cilt kırışıklıklarını önlediği bildirildi. Anavatanı Güney Afrika olan, kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen dikenli incir, halk arasında ''Hint inciri'' olarak da biliniyor. Meyvesi, dikenli kabuğundan özel yöntemlerle çıkarılarak yenen kaktüs türü bitkinin yapraklarından elde edilen cilt, vücut ve saç bakım ürünleri, doğal kozmetik sektörünün gözdesi oldu.

Adana'da 1999 yılından beri Toros Dağları'ndan toplanan çeşitli bitkilerle doğal kozmetik ürünleri imal eden bir firmanın sahibi ve Genel Müdürü Pırıl Dikici, yaptığı açıklamada, bitkisel kozmetik ürünlerinin cildin gıdası olduğunu söyledi.
Dikici, tüm dünyada güzelliğine düşkün kadınların artık doğal ürünleri tercih ettiğini belirterek, ''Boyar madde içeren ve bünyesinde alkol bulunan klasik kozmetik ürünlerinin neden olduğu dermatolojik sorunlar bitkisel ürünlere olan ilgiyi artırdı'' dedi.

Aloe veradan daha etkili
Dikici, kozmetikte kullandıkları bitkileri, dağ köylüleri aracılığıyla Toros Dağları'ndan toplattığını ifade ederek, ''Biberiye, at kuyruğu, alıç, öküz gözü (calendula), aloe vera, lavanta, kekik, papatya, okaliptus yağı, greyfurt yağı, ardıç yağı, çay ağacı yağını ürünlerimde yumuşatıcı ve nemlendirici olarak kullandım. Son olarak keşfettiğim dikenli incirin bunların hepsinden daha etkili olduğunu belirledim'' diye konuştu.

Dikenli incir yaprağını kaynatarak elde ettikleri nemlendirici ve cilt bakım ürünlerinin diğerlerine oranla cildi daha uzun süre kurumadan koruduğunu ifade eden Dikici, şunları kaydetti: ''Dikenli incir yaprağının en büyük özelliği nem oranının yüksek ve suyu uzun süre bünyesinde tutması. Bu sayede bitkisel kozmetik cilde sürüldüğünde uzun süre nemini muhafaza ediyor, bu sayede de kırışma ve ciltte oluşabilecek çizgiler önleniyor. Uzun süre kullanımda cildi taze, zinde, pürüzsüz ve genç tutuyor.''

Selahattin Yılmaz
21-09-2007, 00:19
21103

Hint inciri **** latince adıyla Opuntia ficus-indica. Yazın Bodrum, Marmaris sokaklarında buza yatırılmış şekilde sunulan bir meyve. Bugün Akdeniz florasının doğal bir parçası olarak kabul edilen bu kaktüsün, aslında Amerika’ya giden ilk İspanyol fatihler tarafından İspanyol hükümdarına getirilen hediyeler arasında olduğunu biliyor muydunuz? 15 yy. sonu ile 16 yy. başında Avrupa’ya getirilen bu kaktüs bitkisine sahip olmak, aristokratlar arasında bir prestij meselesi haline gelmişti
Hint inciri kaktüsü Azteklerin sosyal, ekonomik ve dinsel yaşamlarında önemli rol oynamış bir bitkidir. Özellikle, bu kaktüsün üzerinde yetişen koşnil böceğini (Dactylopius coccus (Dipnot)) Aztekler, dinsel törenlerde kullandıkları giysilerindeki ve çeşitli gıdalara kattıkları kırmızı boyayı üretmek için kullanmışlardır. Avrupa’ya getirilen az miktardaki kırmızı boyanın değeri o kadar yüksek olmuştur ki, İspanya’da ve Kanarya adalarında bu böceği yetiştirme denemeleri yapılmıştır. Bugün sadece Kanarya adalarında, buraya uyum sağlayabilen bu böceğin kabuğundan koşnil kırmızı elde edilmektedir.

21104

Kaktüs Nisan ayında çiçek açar, Temmuz-Eylül ayları arasında da meyve verir. İlk çiçeklerin yolunması yöntemi ile kaktüsün Ekim-Kasım ayları arasında da meyve vermesi sağlanmaktadır. Hikayeye göre1, Palermo yakınlarında Capaci’li bir çiftçi, kendisine kaktüs meyvesi satmayan komşusundan intikam almak için, bir gece kaktüsün tüm çiçeklerini yolar. Bir süre sonra kaktüs tekrar çiçeklenir, hatta bu sefer çok daha kaliteli meyve verir.
Tarıma uygun olmayan çorak arazide yetişen bu kaktüs, Türkiye’de ekonomik değeri olan ama yeterince değerlendirilememiş bitkiler sınıfındadır. Güney Amerika ülkeleri, İspanya, İtalya ve İsrail’de ise kaktüs bahçelerinde ticari olarak üretim yapılmaktadır.

Kaynak: www.tarimsalpazarlama.com (http://www.tarimsalpazarlama.com/ayrinti.asp?Kod=565)


Dipnot: Bu koşnil linkteki (http://www.bilimveteknik.net/forum/index.php?topic=799) tartışma konusu olan koşnildir.

sokak lambası
23-09-2007, 17:42
Bu kaktüsün Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen farklı bir türü daha var. Hint inciri denilen meyveleri yenilebilen kaktüsten farkı dikenlerinin uzun olması (hint incirinin dikenleri kısa ve yoğundur) ve meyvelerinin yenilememesidir. Bilgisi olan var mı?

İzmirli
10-11-2007, 01:38
İyi Akşamlar=)
Marmariste bu kaktüsler doğal olarak bir yerde yoğunlaşmış ve orayı korumaya almışlar.Tabelada kaktüslerin antikçağdan beri orda olduğu yazıyordu.

E.F.E
06-03-2008, 12:18
Hint İnciri yurdumuzda ağırlıklı olarak Muğla'nın Köyceğiz ilçesinden başlayıp Hatay'a dek uzanan bir sahil bölgesinde yayılma gösterir.Bu bölgelerden ayrı olarak Kıyı Ege bölümünde de nadir olsada yetiştiği görülür.

Bu kaktüs türü,yurdumuzda Hint İnciri,Amerikan İnciri,Avustralya İnciri,Mısır İnciri,Kaktüs Meyvesi gibi isimlerle anılır.

Anavatanı,çocukken okuduğum ansiklopedide yanlış hatırlamıyorsam Avustralya olarak geçmekteydi.

Kaktüsün üremesi yaprakları,kolları aracılığıyla olmaktadır.

Yılın her mevsimi kesilen veya gövden kopan kollar, 20-30 cm derinliğinde kolun şekline göre açılan bir çukura dikilerek üretimi sağlanabilir.Ancak en uygun köklendirme dönemi ekimin onbeşi ile mart arası dönemdir.

Dikimi esnasında gövdenin yarısının dışarda kalması gerekmektedir.Dikildikten sonra ilk bir ay haftada iki veya üç gün 1 lt su verilerek bitkinin kök salması sağlanır.Ayrıca bir ot yığının üstüne atılıp, gene gövdenin yarısı ot yığını içinde kalcak şekilde de sulanarak kök salabilir.

Kaktüsün meyve vermesi,gerekli gübreleme ve sulama işlemlerine rağmen yaşıyla alakalıdır.İlk meyvesini genellikle 4 yaşından sonra veren Hint İnciri gerçek anlamda 7-8 yaşından ilk ciddi meyvesini verir.

Meyvelerinin oluşumu ise hayli ilginçtir.
Yapraklarının uç kısmında açan dikenli çiçekler 20-25 gün içerisinde kapanarak meyveye dönmekte ve 3-4 ay içerisinde olgun bir meyveye dönüşmektedir.Ancak bu olgunlaşma süresinin uzunluğu da kaktüsün yaşına bağlıdır.Örneğin 15 yaş ve üstü bir Hint İncirinin meyvesi iki buçuk üç ayda oluşur ve bu meyveler,bölgenin ikliminin de etkisiyle, mayıs ayından kasımın ortalarına dek devam eder.

Meyvelerin olgunlaştığının işareti ise, koyu ateş kırmızısı hale bürünmesinden anlaşılır.Bu renge gelmiş olan meyve en tatlı haline ulaşır.
Kaktüsün meyvesi sırasıyla yeşil,sarı,kırmızı ve en son koyu kırmızı renklere bürünür.

Gerek meyveleri gerekse yapraklarında kılcal dikenler bulunan Hint İnciri,vücutta değdiği yerde şiddetli kaşıntı yapar.Bu kaşıntı 4 güne dek sürer.Bu nedenle kaktüsün meyvelerinin sert ve kalın bir eldivenle toplanması zorunludur.

Kaktüsün meyveleri,bir çatal ve bıçak yardımıyla üst kısmı soyularak yenir.
Bu meyveler, şekere,sindirim sorunlarına,tansiyon ve kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.

Not : Eğer unutmazsam,gerek ekimi gerek yetişkin hali ile ilgili fotoğrafları çekip bu başlık altında yayınlayacağım.

Bu bitki,meyve ağaçları bölümüne açılmış ancak asıl olarak kaktüs bölümüne açılması gerektiğini düşündüğüm için,bir yetiştirici olarak yazma deneyimlerimi aktarma ihtiyacı duydum.Umarım yanlış bir şey yapmamışımdır.

zocor61
21-04-2008, 11:37
Arkadaşlar dikenli inciri bursa'da bahçemde yetiştirmek istesem hava koşulları açısından başarılı olurmuyum.Bir de tabi çekirdeklerinden mi yetişiyor yoksa başka bir yöntem mi var.
Bilenler yardımcı olsun lütfen.Şimdiden teşekkürler.

cagatayyucel
21-04-2008, 18:17
merhaba zokor61 Osmaniye ilinde en düşük -5 derecede yetiştiğini biliyorum. biz buralarda yıllardır bu bitkiyi kullanıyoruz (meyve olarak tüketiyoruz) bu bitkinin tohumdan üretildiğini bilmiyordum, bir adet dalını alıp toprağın üzerine bırakıyorsunuz oradan kendi büyümeye başlıyor. bir keresinde dalın dibini toprağa batırmıştık ama onlar çıkmadılar. o zaman tavsiye olarak burada yaşanlar sadece toprağın üzerine atın demişlerdi kendisi bu şekilde büyür demişlerdi. burada bu kaktüslerin ağaç olanları var.
bu meyvenin en önemli problemi dikenleri dolayısıyla toplanması. çok değişik dikenleri var battığı zaman dışarı çıkmıyor ve insanın çok canını yakıyor. el deymeden toplandıktan sonra meyve üzerindeki dikenler, su ve kum dolu bir kabın içinde süpürge ile yıkanıp dikenden arındırıldıktan sonra tüketilebiliyor. bütün zahmetide bu, başka hiç bir şey istemiyor.
Bursa da olup olmayacağını bilmiyorum.

Kemal Kutlu
22-04-2008, 07:00
çok çekici bi meyve ama birde o kadar dikenli insandan sogutan şey ise çok dikenli olması ben eldivensiz meyveyinin dikenlerini alıp öyle yiyiorum yani soymuyorum

kutay48
22-04-2008, 14:45
Merhabalar
Mısır inciri(birim buradaki adıyla)en sevdiğim meyvelerdendir.Görünce şimdi canımda istedi.:)
TropikSera soymadan nasıl bir tadı var merak ettim.

caretta
22-05-2008, 14:28
Satıyorum kısmına ilan koydum :) 3 parça Frenk İnciri satılık..

caretta
23-05-2008, 08:55
Frenk İnciri = Hint İnciri = Misir İnciri
Yazayım da ayrı ayrı arayanlar bulamaz sonra diye düşündüm :)

Bence de diğer başlıklarla birleştirilmeli..

Sn.EFE , ayrıca Fethiye Grubuna davet ediyorum sizi..

ulas31
22-07-2008, 16:06
bunu ben söküyorum valla. usandım bunun elinden. geçmiyor birtürlü kökü. isteyen varsa yollayım size. dogu akdenizde olmayan bahçe takımı yoktur herhalde. ama yemesi çok harika. ****** başka biri toplayacak sen yiyeceksin. soguk olacak o da. toplarken elini vurmayacaksın asla.

caretta
23-07-2008, 16:15
çok çekici bi meyve ama birde o kadar dikenli insandan sogutan şey ise çok dikenli olması ben eldivensiz meyveyinin dikenlerini alıp öyle yiyiorum yani soymuyorum

Ben hiç birşey olmadan dilediğim kadar yiyiyorum çatal bıçakla, soyarak :)

Nariel
25-07-2008, 13:32
Bu kaktüsün meyvesi, hayatımda yediğim en lezzetli meyve. Buralarda "diken inciri" denir. Şimdi bu meyvenin zamanı, satıcılar temizleyip veriyor. En son 6tanesi 1ytl idi.

Eldivenle kabuklarını soymak kolay sayılır, böyle bir meyve için biraz uğraşmaya değer. Ayrıca soymadan önce buzlu suda bekletirseniz dikenlerin büyük kısmını döker. Yine de bu meyvenin değdiği hiçbir yere el sürmeyin (poşet, eldivenin dışı vb.)

Kurak iklimlerde yetişen ve böylesi bir meyve veren bu bitki, hayata nankörlük yapılmamasını bir kez daha hatırlatan bir nimet..

43727
43728

İlkin
25-07-2008, 13:49
Hımm çok güzel görünüyor, bugün ben de eve giderken bir bakınayım yollarda satan var mı diye; daha yiyemedim de bu sene. Afiyet olsun size. ;)

muhikan
25-07-2008, 15:07
Nariel'e katılıyorum. benim de yediğim en lezzetli meyvelerden birisi ve en sevdiğim diyebilirim.

dua-çiçeği
25-12-2008, 18:09
frenk inciri kütahya ilinde yetişir mi? burası biraz soğuk arkadaşlAR Bilgi veren olur mu?

hakan_73
25-12-2008, 19:20
Dışarıda yetişmez, ama saksıda yetiştirirseniz kışın korunaklı kapalı bir yere veya ev içine alabilirsiniz.Ben benimkini yazın balkonda kışın içeride güneş alan yerde tutuyorum. Bursada bile dışarıda donma riski varken ,kütahyada kışı dışarıda geçiremez diye düşünüyorum.

dua-çiçeği
20-01-2009, 16:05
Memlekete gittiğimde frenk incirinden bir bölüm kesip getirdim .Saksıya dikip evin güneş gören bir bölümüne koydum. 1 ay gibi bir zamanda köklendi.Bakalım saksı içinde büyümesi nasıl olacak?

smily
27-04-2009, 20:50
Bu kaktüsün yaprakları elips şeklinde. Bunun bir de dairesel ve daha kalın etlı yaprağı olan çeşidi var. Meyvesi de portakal büyüklüğünde ve koyu kırmızı (Pancar gibi) tadı süper. Soyup ister yeyin ister sıkıp suyunu şerbet yapın. Nefasetine hayran kalacaksınız.

dua-çiçeği
29-08-2009, 15:39
Şubat ayında diktiğim frenk incirim , ancak gelişme gösterdi.

tiya
29-08-2009, 22:50
Hımm çok güzel görünüyor, bugün ben de eve giderken bir bakınayım yollarda satan var mı diye; daha yiyemedim de bu sene. Afiyet olsun size. ;)

İlkin, Gazipaşa bulvarında neredeyse adımbaşı satılıyor.

eminetirsi
30-08-2009, 17:28
arkadaşlar kaynana dili diye bildiğimiz kaktüsle alakası yokmu yoksa.....

barisy
28-09-2009, 22:24
kaynanadili yaprağı diktim tutar mı???

barisy
26-09-2010, 10:18
tuttu..

barisy
26-09-2010, 17:49
kaynanadilimin büyümesini durduramıyorum durdurabilir miyim??

barisy
26-09-2010, 17:53
bir resmi
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=172942&stc=1&d=1285516699

alperfect
26-09-2010, 18:26
biz de lapa inciri deriz çok severim ama anamurda yediğim içtiğim kokladığım pek çok şey kırşehirde bırakın yetişmeyi bilinmiyor bile
şimdi canım çekti lakin ben nerde bulacağım

Fatih
26-09-2010, 18:44
Büyümesini durdurmak mı?Neden yer darlığı falan yoksa bırakın büyüsün ama illa durduracağım diyorsanız uzayan ucunu kesin.Ama bu kesim işlemi temelli durdurmaz yan dallanmaya teşvik eder haberiniz olsun.

dlk
26-09-2010, 19:16
çok ilginç bir bitkiymiş.her derde deva.daha önce hiç duymamıştım.yetiştirmek lazım.bende ne görsem özeniyorum.halim nolacak bilmem.

barisy
27-09-2010, 19:24
aslında vitamin açısından zengin hastalıkla falan baş edemiyor ancak ishalla baş ediyor:cool:

barisy
27-09-2010, 19:26
evet o olabilir 1 tane daha var ağaç gibi oldu bunu yandan büyütsek olur çok hızlı büyüyor

aysahay
24-10-2010, 14:23
Bu da benimki.. Antalyada bir evin bahçesinden yürüttüm. 1 haftada köklendi. 2. haftada yavru çıkardı 1 ayın sonundaki hali..

171740

agozce
25-10-2010, 02:48
evet o olabilir 1 tane daha var ağaç gibi oldu bunu yandan büyütsek olur çok hızlı büyüyor

Tam güneş alırsa o kadar hızlı büyümez. Çok az sulayın.

Meyvelerin lezzetli olması için hiç sulanmaması gerekiyor.

Batuhan Yılmaz
14-08-2011, 17:15
Merhaba meyve icindeki tohumlar cimleniyormu.

canannuman
11-09-2011, 19:00
Ben tesadüfen İstanbul Kadıköyde seyyar satıcı elinde bıçakla soyup satarken gördüm. Tabii bu nedir çekirdekten yetişirmi filan diye adamcağıza sordum sağolsun arkadaşımla benim bayağı meraklı olduğumuzu anladı bıçakla kaktüzlü hemde meyvalı kısmından yani yaprağının bir parçası ile verdi bunu ekin çıkar dedi yedeklemek ve çekirdekten oluyormu diye 2 tane daha aldım meyvasından tanesi 1 milyon. şimdi çekirdekleri ayıkladım suya koydum iyice yıkıyorum jelli durumdalardı. Bakalım çıkacakmı ekince çıkarsa paylaşırım inşallah tutar.
Bu arada akıl verecek olan varsa çekirdekle ilgili memnun olurum teşekkürler.

canannuman
23-09-2011, 12:18
Ektiğim bütün dikenli yapraklardan hiçbirisi toprakta kalmamış. Kuşlar yedi herhalde. Şimdi tohum çıkarmı diye bakıyorum.

Yanılmışım Saksıları şaşırdım herhalde. 2 ayrı saksıda 2 adet yarım mı desem çeyrek yaprakmıydı desem tutmuş. Tohumlardan hala haber yok ben başaramadım.

Ancak meyvesini satın alırken çekirdekten yetişirmi diye sorduğum satıcı bana yaprağından olur deyince kaktüslü yaprak dilimlerinden rica ettiğim ve bana tutar diye veren satıcıdan Allah Razı olsun.

Ben tutturdum ama öyle saksıda hareketsiz duruyor inşallah büyür. Kışın kapalı balkona aldım. Az suluyorum. Gelişmeleri tekrar yazarım.

bozon
10-02-2012, 00:51
Bu bitkinin bir adı da, "Tahta İnciri"dir. Köylerde, "Tahta Yemişi" de denir. Yaprak şeklindeki gövdenin, tahtaya benzetilmesinden herhalde.

Gerçekten çok lezzetli bir meyve. Çok fazla soğuk olursa, tad alamayabilirsiniz.

Bu günlerde, bende bahçenin kenarına dikeceğim.

Selamlar.

bertunum
10-02-2012, 06:01
anavatanı meksikadır. ama gerçekten lezzetlidir. kurak ortamda yayılmaya adapte olmuştur. kuşlar da seviyor, yiyor, yayılmasında katkıda bulunuyor.

canannuman
10-02-2012, 12:55
Yapraktan tutuyor dikkat. Çeyrek, yarım arası yapraktan tuttu benim ektiklerim.

Baki Berk Kayalar
10-02-2012, 14:17
Bunları çekirdekten yetiştirebilen var mı? Çekirdeğim var, ama yaprağı yok. Bir ara çok uğraştım ama çimlenemedi.

bozon
13-02-2012, 00:13
Bu gün, bir komşuda gördüğüm dikenli inciri inceledim. Üzerinde hala meyve olan var. Komşu bunun, çevredeki diğer dikenli incirlerden daha az dikenli olduğunu söyledi. Tekrar bir daha soruşturacağım. Dikeni az olması önemli bir özellik.

Selamlar.

GÜLSEN_
08-07-2012, 20:11
adanadan nihal arkadaşımın gönderdiği incir kaktüslerim tek yaprak gelmişti şimdi iki yaprak oldular çiçeklerini ve meyvesini dört gözle bekliyorum:p

Vonalı
09-07-2012, 09:08
Fotoğraflara bakıyorumda

Herşey yerinde güzel.

Antalyada fındık ne kadar yetişirse

Orduda da portakal o kadar yetişir.

Antalyada fındık yetişmezmi. Yetişir elbet. hergün sularsanız. güneşten korursanız yetişir.

Orduda portakal yetişmezmi yetişir. Soğuktan korursanız. nemden yağmurdan korursanız yetişir.

Ama ne antalyada yetişen fındık birşeye benzer ne orduda yetişen portakal birşeye benzer.

Herşeyi yerinde sevmek en güzeli.

smily
03-09-2012, 15:13
Çok fazla miktarda yenirse ishalmi yapar kabızmı yapar.

Dansel
21-09-2012, 08:43
Bizim bildiğimiz kabız yapar. Tarsuslu olduğum için bu meyveyi tanırım. Ama bazı bilgilerde ishal yapar diyor, buna şaşırdım.

Erdogan
23-09-2012, 14:09
Dün istanbulda boğazın karadenize açılan yerlerinde kayalıklarda bu kaktüsten gördüm. meyveleri de vardı bir kaç tane topladım biraz yeni çıkan fazla büyük olmayan el kadar yapraklarından da kopardım. bir kaç gün yaprakların solmasını mı beklemem gerek yoksa direk toprağa mı gömmeliyim ? kumsaldan bitki yetişen yerlerinden kumlu toprak aldım , biraz torfla ve küçük taşlarla karıştırdım. bu karışım iyi mi sizce ? evin içinde bakmak istiyorum. kayalıklarda çok ilginç görüntü oluşturuyorlardı çok hoşuma gitti açıkcası.

bazı yerlerde bir kaç gün yaprakların soruşması gerek deniyor bazı yerde direk toprağa dikin deniyor. ne yapacağımı bilemedim.

ayrıca meyveleri kırmızı, takır takır çekirdek dolu ve çok ekşi. limon gibi. çok lezzetli ve çok güzel meyve diyenler var acaba burdaki mi farklı cins ? görüntü olarak aynı firavun inciri gibi. meyveler cevizden biraz büyüktü.

Çam Delisi
15-10-2012, 18:43
Niğdede yetiştirmeye çalışıyorum bakalım kışı atlatabilecek mi?

Erdogan
18-10-2012, 15:19
Niğdede yetiştirmeye çalışıyorum bakalım kışı atlatabilecek mi?

nasıl yetiştireceksiniz ? çelikten mi yoksa tohumdan mı ?

cukurovalı
18-10-2012, 15:25
Niğdede yetiştirmeye çalışıyorum bakalım kışı atlatabilecek mi?

Adananın yüksek rakımlı yaylalarında da yetişir.
Pozantı, Akçatekir arasında.

Çam Delisi
07-11-2012, 16:19
nasıl yetiştireceksiniz ? çelikten mi yoksa tohumdan mı ?

Osmaniye'den arkadaşım getirmişti. 2 yaprak getirtmiştim. Şimdi ikisinde de 2 yaprak daha kollandı. Yazın balkonda kışında içerde tutuyorum hava iyi olursa dışarı çıkarıyorum. Niğde de mart soğuğunu da gördü lakin bir şey olmadı soğuk iklimlerde evde bence yetiştirilebilir fakat sıcak yerler gibi hemen kollanmıyor bence meyve verme süreside uzayacaktır. ;)

bozon
13-01-2013, 22:10
Sayın Erdogan, bizdekiler tatlıdır.

FatihBahce
26-05-2013, 03:35
Bendeki sarı değil pembe çiçeklisi

409907

kaktüsçüm
22-09-2013, 18:55
benim ki 2 meyve verdi..bir tanesi hala üzerinde olgunlaşmasını bekliyorum

A_NOMAD
13-07-2014, 17:54
Tanıştırayım; bu arkadaş benim Haşmet'im, kısacık zamanda yavrular verdi üstelik cüssesine göre küçücük kalan saksısında...

Sevgili Milla, Haşmet yakışıklı olmuş değil mi? :D

Lonicera
17-07-2014, 13:49
Alttaki opuntia 'yı yaklaşık 5 yıl önce çelikten köklendirilip dikmiştim. Bir türlü çiçek açıp meyve vermedi. Bu yaz başında arkadaşın bahçesinde geçen yıl üzerinde meyve gördüğüm başka bir opuntia' dan çelik aldım. Çeliğin üst kısmını aşı yaptım, alt kısmını da köklendirip saksıladım. Aşıladığım parça üzerinde filizlenme başladı. Bakalım ne zaman meyve verecek?

Milla
17-07-2014, 14:28
Tanıştırayım; bu arkadaş benim Haşmet'im, kısacık zamanda yavrular verdi üstelik cüssesine göre küçücük kalan saksısında...

Sevgili Milla, Haşmet yakışıklı olmuş değil mi? :D

Hem de ne yakışıklı. Adıyla büyüsün :D

undaunted
17-01-2015, 19:47
Arkadaşlar merhaba,
Bende 2 gün önce 2 dal hint inciri kesip toprağa diktim. İlk haftalarda **** kök oluşana kadar diyeyim ne kadar su vermem gerekiyor. Kafam karıştı bir yerde su sevmediği bir yerde de ilk haftalarda 1 litreye varan su istediği yazıyor. Bu konuda yardım rica ediyorum.

Fatih
17-01-2015, 20:21
Undaunted dikmeden önce kestiğiniz yerin kurumasını beklediniz mi bu süre bir kaç gün sürüyor. Kesilen yer kabuk bağladığında çürüme olasılığı azalıyor. Eğer kurumadan diktiysenizde kuru bir toprağa dikmenizi öneririm. İlk dikimden sonra ben sulamıyorum. Beklettiğim yara yeri kuruduktan sonra diktiğimde nemli bir toprağa dikiyorum bir kaç hafta sonra su veriyorum.

undaunted
17-01-2015, 21:00
Sayın Fatih,
Cevabınız için teşekkür ederim. Hayır kestiğim yerin kurumasını beklemedim bilmiyordum çünkü dalın kuruma riskini göze alamadığımdan hemen toprağa diktim ve can suyu verdim. Şimdi ne yapmam gerekli çıkarttayım mı topraktan ne önerirsiniz?

Fatih
17-01-2015, 21:11
Benim önerim topraktan çıkartmanız ve bir kaç gün yara yerinin kurumasını beklemeniz.
daha sonra dikimini yaparsınız tekrardan.

undaunted
17-01-2015, 21:23
tmm dır peki çıkartıyorum hemen 2 gün sonra dikince ne kadar aralıklarla ne kadar su vermem gerekiyor sn. Fatih :))) çok oldum artık ama kusuruma bakma nolur :)))

Fatih
17-01-2015, 22:05
Yok her zaman soru sorabilirsiniz bunu çok olması falan olmaz. İnsan öğrenmek için araştırmalı ve soru sormalıdır. :)

Diktiğiniz toprak kuru bir topraksa bir kaç gün sulamasanız da olur nemli bir toprağa dikecekseniz de toprak kuruduktan sonra nemlendirecek şekilde sulayıp köklenmesini sağlayabilirsiniz.

undaunted
18-01-2015, 09:49
Sn Fatih,
Yardımlarınız için çok teşekkürler dediğiniz şekilde uygulayacağım ve daha sonra resimlerini yüklerim. :)

Laleci_03
06-04-2015, 14:30
Bu da benim Haşmet'im, benimkisi daha yakışıklı :p
Milla abla, "Haşmet" süratle büyümekte ;)

Milla
06-04-2015, 14:45
Sevgili Laleci_03,
Büyümesine çok sevindim. Biraz daha büyüsün sen bana bir çelik yollarsın inşallah. Benimki malesef son soğuklarda buz tuttu ve suya döndü :))

A_NOMAD
06-04-2015, 14:47
...Biraz daha büyüsün... Benimki malesef son soğuklarda buz tuttu ve suya döndü :))

İsterseniz onun büyümesini beklemeyin, ne dersiniz? ;)

Milla
06-04-2015, 14:49
O da olur, sevinirim sayın A_Nomad :)) Sizinki hiç açtı mı mor mu ,sarı mı acaba?

Laleci_03
06-04-2015, 14:49
Ah Milla ablacım yollarım tabii ki ne demek, çok yazık olmuş senin haşmete ya gerçi bende ki de senin sayılır ablam ne zaman istersen... ;)

A_NOMAD
06-04-2015, 14:54
...Sizinki hiç açtı mı mor mu ,sarı mı acaba?

Numune olsun diye bir tanecik çiçek açtı yaz sonu, sarı renkli ama meyve tutamadı ;)

Haşmet boyum kadar oldu maşallah, birkaç gün içinde yazlığa gidecek, bahçeye dikilecek zira ağaç formuna girdi artık, eve sığamıyoruz :D

Milla
06-04-2015, 14:57
Tamam, teşekkürler :))

athena -asena
06-04-2015, 18:07
Sayın laleci 03 toprağa ekerseniz daha çabuk gelişir.

athena -asena
06-04-2015, 18:13
toprağa aldıktan sonra çok gelişti.

Laleci_03
06-04-2015, 18:33
Sayın laleci 03 toprağa ekerseniz daha çabuk gelişir.

Toprağa derken bahçe vs. mi kastettiniz Sayın athena-asena?

athena -asena
06-04-2015, 18:41
Evet bahçeye saksıdan kurtarın.

Laleci_03
06-04-2015, 19:08
Ah bir de bahçem olsa seve seve dikerdim ama maaleef yok :( Büyük bir saksıya geçirsem de olur her halde?

athena -asena
06-04-2015, 19:12
Olur.

Laleci_03
06-04-2015, 19:25
Tamamdır, teşekkürler :rolleyes:

athena -asena
21-06-2015, 22:38
Frenk inciri daha yeni yeni çiçeklerini açmaya başladı.

athena -asena
25-06-2015, 11:01
En son hali ortasında meleklerin boruları

extant958
21-08-2015, 10:35
ben bu meyvayı binbir zorlukla poşetle topladım dağlardan eve getirdim komşularaa yemediler çöpe attılar, şimdi okuyunca ne nimet kaçırmışlar üzüldüm :(((

evandevan5
21-08-2015, 11:38
ben bu meyvayı binbir zorlukla poşetle topladım dağlardan eve getirdim komşularaa yemediler çöpe attılar, şimdi okuyunca ne nimet kaçırmışlar üzüldüm :(((
bu cins incir ceşidini istanbul da ekmeyi denesek çıkmaz herhalde nasıl bir ortam lazım.

istcallst
02-09-2015, 13:14
Dikenlerden kurtulma yontemi var: meyveleri kaynar suda 3 dakika bekletmek lazim ve sonra rahatca elinize dikenler batmadan alabilirsiniz ve soyabilirsiniz.

A_NOMAD
02-09-2015, 14:51
...meyveleri kaynar suda 3 dakika bekletmek lazim...

Söylediğiniz yöntemde meyvenin tadı ya da formunda değişiklik olmuyor mu peki?


Bana en kolay gelen soyma şekli aşağıdaki gibi ;)
573608

istcallst
02-09-2015, 14:59
Söylediğiniz yöntemde meyvenin tadı ya da formunda değişiklik olmuyor mu peki?


Bana en kolay gelen soyma şekli aşağıdaki gibi ;)
573608

yok fazla degisiklik olmuyor, belki biraz daha yumusak oluyor. Yemeden once buzdolaba koyuyorum, daha lezzetli oluyor.

In God We Trust
04-09-2015, 14:55
Beni bu bitkiye bağlayan birşey var yahu çok seviyorum :) İstanbulda rahatlıkla yaşamakla birlikte rutubetli ortamları pek sevmemektedir.

Milla
04-09-2015, 20:06
Söylediğiniz yöntemde meyvenin tadı ya da formunda değişiklik olmuyor mu peki?


Bana en kolay gelen soyma şekli aşağıdaki gibi ;)
573608

Ben de küçüklüğümde öğrendiğim gibi; 5-10 dakika buzlukta beklettiğiniz Hint incirini sayın A_Nomad'n anlattığı gibi soyarak yemenizi tavsiye ederim. Tadına tat katıyor soğuk :)

Resulgur
04-09-2015, 20:54
Söylediğiniz yöntemde meyvenin tadı ya da formunda değişiklik olmuyor mu peki?


Bana en kolay gelen soyma şekli aşağıdaki gibi ;)
573608

Akdeniz bölgesinde de Adana ve Mersin Tarsus ilçesinde köylerde çok fazla yetişir. Kendiliğinden doğal ortamda bakıma ihtiyaç duyulmadan tarla kenarlarında meyve verir. Halk dilinde tikenli incir lap inciri diye de geçer. Meyvesi çok tatlıdır. Tikenleri çok küçük ve rüzgarlı havada çok rahat savrulduğundan sabah erken saatlerde meyveler toplanır ve bir kova içerisinde suya daldırma işlemi uygulanır soğuk tüketilmesi tavsiye edilir. ;)

Jezebel
06-09-2015, 10:56
Pitayaya göre çekirdekleri çok iri.
Tadı güzel de çekirdek ayıklamaktan pek bir şey anlaşılmıyor.
Tüm Opuntia türlerinin meyve yapısı aynı mı acaba.
Elimde 2 adet somon rengi açan Opuntia var da...

Jezebel
06-09-2015, 16:19
Dalında domates kurutulduğunu gördüm de, bu da dalında Frenk inciri;)

574055


.

In God We Trust
12-09-2015, 11:12
Maksadı nedir acaba? Kurutup ne yapıyorlar.

A_NOMAD
12-09-2015, 11:18
...Kurutup ne yapıyorlar.

Yiyorlardır :D

Jezebel
12-09-2015, 11:28
Maksadı nedir acaba? Kurutup ne yapıyorlar.

Kurutulmuş incir gibi düşünün :)
Çekirdekleri kocaman, sevdim diyemem.
Pitayayı tercih ederim.

antiphon
13-09-2015, 09:20
ben de diktim opuntia kopardıktan 10 gün sonra diktim. saksının dibine küçük taşlar koydum kumlu ince toprağa diktim. bi kaç damla su döktüm nemlensin diye toprak çok kuruydu çünkü 2 gün sonra biraz daha döktüm galiba yanlış yaptım yarısı sararmış dikerken çok canlıydı nasıl kurtarabilirim balkonda duruyo sabah güneşi alıyor öğlen gölge oluyor acaba yerini mi beğenmedi maşallah kocaman olmuş sizinkiler nasıl bakıyosunuz

Muda
23-11-2016, 20:09
Fethiye gezisinden


634003

634004

akçabardak
18-02-2018, 11:44
Arkadaşlar bu kaktüsün mor olan meyveleri yeniyor mu, elimde bir kaç tane meyve var ama yenip yenmediğini bilmediğim için öylece bekliyor, sarı meyvesinden tadına bakmıştım ama buna güvenemedim. Teşekkürler

siflera12
27-05-2018, 11:58
Arkadaşlar bu kaktüsün mor olan meyveleri yeniyor mu, elimde bir kaç tane meyve var ama yenip yenmediğini bilmediğim için öylece bekliyor, sarı meyvesinden tadına bakmıştım ama buna güvenemedim. Teşekkürler Biraz geç olmuş ama [emoji4] Yabancı bir sitede yenilebildiğini yazıyor

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Mesut Temiz
29-05-2018, 11:16
Arkadaşlar bu kaktüsün mor olan meyveleri yeniyor mu, elimde bir kaç tane meyve var ama yenip yenmediğini bilmediğim için öylece bekliyor, sarı meyvesinden tadına bakmıştım ama buna güvenemedim. Teşekkürler

Opuntia'ların hepsinin meyvesi yenebilir... Mesele, yemeye değecek miktarda etli dokusunun olup olmadığı ve yeterince şekerli olup olmadığı... Bazı ufak türlerde etli kısım çok az olduğu ve tatlı da olmadığı için zaten yenecek pek bir şey olmuyor. O yüzden, yiyecek olarak yetiştirilen türler daha yuvarlak, etli ve tatlı meyve üretenler... Opuntia'ların taze yapraklarını (yani aslında botanik olarak yaprak olmayan, ama yaprak görünümündeki yassı kısımlarını) da dikenlerini iyice temizledikten sonra sebze olarak tüketebilirsiniz... Kan şekerini düzenliyor ve kilo vermek için de birebir... New Mexico, Arizona, Nevada gibi eyaletlerin yerlilerinin ana besinini binlerce yıldır opuntia yaprakları oluşturuyor (bunu arada çölde avladıkları kertenkele, kuş gibi protein kaynaklarıyla destekliyorlarmış) ve şişmanlık hiç görülmüyorken, artık süpermarketlerden besin alıp yediklerinden neredeyse tamamı obez olmuş durumda...