PDA

View Full Version : Akçaağaç (Acer Palmatum)

backyard
17-11-2005, 18:18
Akçaağaç türü.

79cm uzunluğundadır.

kaynak:
http://www.bonsai4me.com/Gallery/Gal...nTreasure.html

Hazırlayan: botanist

bonsaisever
04-05-2006, 16:44
...

1262

1263

1264

1265

blackout
13-07-2006, 08:05
bu kırmızı japon akçaağacı bonsai nin fiyatı fazla mıdır?

bonsaireef
13-07-2006, 08:29
Acer palmatumun fidan fiyatı diğer fidanlara göre pahalı.Birde bonsaisini düşün, oldukça pahalıdır.

blackout
13-07-2006, 09:41
ama muhteşem bir görüntüsü var, insanı heyecanlandırıyor, tahrik ediyor resmen.. :)

umarım benim de bür gün bir akçaağaç bonsaim olur. kırmızı da olur.

neyse dersime çalışıyorum ben. hırslıyım. :)

ade1
13-07-2006, 12:05
tam fiyatlari bilmiyorum ama bu agaclar ingilterede rahat £800-£1500 satiyorlar.
umarim yardim eder

blackout
13-07-2006, 12:35
bana allah yardım etsin eğer fiyatlar böyleyse :p

ade1
13-07-2006, 12:49
bir agac var ve o Amerikada duruyor,o agac o kadar yasli ve guzel fiyatsiz ,sanirim o agac 'red pine'hatirliyorsam,eger resim bulursam gonderebilirim.

blackout
13-07-2006, 12:55
tamam, sevinirim ;)

blackout
13-07-2006, 14:52
şimdiye kadar gördüğüm en güzel iki bonsai.!!!! :eek:
1.si ve 3.sü......
saatlerce bakabilirm herhalde.. :(

bonsaireef
13-07-2006, 17:40
bana allah yardım etsin eğer fiyatlar böyleyse :p
Kendi bonsaini yetiştireceksin ve bu fiyata sat diyecekler satmayacaksın.Birgün bonsaireef diye birisi vardı böyle demişti dersin.:cool:
Kendi bonsaine harcadığın emeğin karşılığında o ağacın sana verdikleri parayla satın alınamaz.

Sen şanslısın aslında.18 yaşındasın ve benim yaşıma geldiğinde çok güzel bonsailerin olmuş olacak.Benimse şu an tam anlamıyla bonsai diyeceğim bonsaim yok :(

blackout
14-07-2006, 08:16
evet tahmin edebiliyorum öyle olacağını zaten, o kadar emek ve sevgi parayla satın alınamaz, parayla herhangi bir denkliği olamaz gibi geliyor.

ben yapar veririm sana merak etme :p
şaka bir yana gerçekten ne yaparsam bu sitedekilerin destekleri sayesinde olacak.

gallus
07-10-2006, 01:04
nette dolaşırken gördüm çok hoşuma gitti paylaşmak istedim
4196

murare
09-10-2006, 09:26
Çok güzel ağaçlar. Ellerinize sağlık, umarım hepimizin böyle ağaçları olur.

Minarai
21-10-2006, 00:39
Acer Palmatum konusunda bilgili veya bu ağaç türünden bonsai denemiş arkadaşlardan yardım rica ediyorum..
Bugün İstanbul'da Göktürk-Kemerburgaz bölgesinde birkaç fidanlık dolaştım..Acer palmatumlara baktım..Neredeyse hepsi aşağıda internetten bulduğum fotoğraftakine benziyordu..Boyları fotoğraftakinden biraz daha kısa 1-1.5 m civarındaydı fakat dal gelişimi çok benzerdi..
http://www.bloomriver.com/images/plants/1237_lg.jpg
Bunların fiyatları 100 YTL den başlıyor..
Sormak istediğim böyle bir acer palmatumun bonsai olma şansı var mıdır? (Yani dalları kısa budasak sürgün verir mi?Çünkü ana dallardan çıkan ilk dallar çok yüksekte)
Bir de, uzun dalları çelikleme veya air layering ile çoğaltılabilir mi?(Fidanlıkta çalışan arkadaş acer palmatumda çeliklemenin pek tutmadığını, belki 20-30 denemeden birinde başarılı olunabileceğini söyledi)
Şimdiden herkese teşekkür ederim..

Editör'e not : Mesajı konuyla ilgili olduğu için buraya yazdım..Eğer yanlış yerdeysem taşınmasını rica ediyorum...

acerpalmatum
21-10-2006, 02:06
Acer palmatumların çelikle çoğaltılması arsız tabir edilen ağaçlar gibi çok kolay değil. Ama bu palmatumların bu yolla çoğaltılamayacağı anlamına gelmiyor. Uygun mevsim ve uygun şartlarda (ısı-nem gibi )hormon desteğinide ilave edersek özellikle ilk sürgünlerde %90 ın üstünde çelikden köklendirme mümkün.Zaten Kütahya Simav ilçesinde bu uygulama yapılıyor.
Acer palmatumlar düşünülenin aksine sürgün vermeye hevesli ağaçlar özellikle kök sistemi iyi gelişmiş ağaçlar yazın haziran sonu temmuz başı gibi yapılan budamalara çok olumlu yanıt verirler.Acer Palmatum Atropurpureum Disectum gibi daha nazlı türler bile eğer ağaç sağlıklı ise hiç beklemediğiniz bölgelerden sürgün verebilirler. Ben seralarda bonsai olmaya uygun formlar da A. palmatumlara rastlıyorum.

1- Uygun ağacı bulmak için farklı yaşlarda farklı satıcılardaki ağaçlara bakmanızı tavsiye ederim
2-Eğer bulabiliyorsanız aşısız ağaçları tercih edin.
3-Formunu beğenmediğiniz bir ağacı sırf A.palmatum diye almak üzerinde uğraştıkça sizi yıpratacaktır.
4-Bir Acer Palmatumu bonsai olarak değilde saksıda ağaç olarak yetiştirmeyi tecrübe edinin.
5-Kırmızı yapraklı palmatum türleri yerine başlangışta yeşil yapraklı türleri tercih edin. Yeşil yapraklı türler bakım hatalarına ve çevre şartlarına daha dayanıklıdır. (Kırmızı renk klorofil eksikliğine bağlı olarak oluştuğu için bu türlerin yaprakları direk yakıcı güneş ışığına karşı daha hassastır.)
6-Eğer baharda ağaç almayı düşünüyorsanız genelde palmatum türlerinde (aslında yeşil renkli yapraklı türlerde de)yeni açan yapraklar kırmızı renkte olur. Sizi yanıltmasın.
7-A. Palmatumunuzu yakıcı sıcaklarda direk güneş ışığından ve aşırı rüzgardan koruyun.Ama kesinlikle tam gölgede olmalarına müsade etmeyin uzun sürgünler verecektir.
8-Acer palmatumlar bakım standartlarının aynı olmasını severler.(Toprak nemliliğinin hep aynı olması gibi)
9-Sağlıklı bir Acer Palmatum gelişmeye özelliklede budama sonrası gelişmeye hevesli bir ağaçtır. Sizi üzmez.
10-Şüphesiz Palmatumlar dünyanın en güzel ağaçlarındandır...

Minarai
21-10-2006, 02:53
acerpalmatum öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..
Bu saatte benim gibi uyumayan birini bulmak güzel...:p
Peki sizce şöyle birşey yapsam uygun olur mu? Daha doğrusu ağacı katletmiş olur muyum?
Örneğin resimdeki ağacın uzun dallarını alttaki gövdenin biraz üzerinden budayıp, o dalları bir kaç parçaya ayırsam ve bunlarla çelikleme yapsam..Kalan kök ve gövdenin uygun bakımla sürgün vermesini beklesem..
Nihai amacım tabii ki bonsai ama meydana getireceğim ağacı (bonsai geleneğine ters olsa da) ömür boyu güzel, büyük bir saksıda da tutabilirim..
Sadece bir yerde Palmatum haricinde Acer türüne rastladım..O da sanırım Buergerianum'du ve 250 YTL'ydi...Belki yerli akçaağaç türlerine bakmalıyım..
Ağacı kışın, hatta yeterli bilgi edinirsem bir an önce almak istiyorum..Bakımı konusunda doğru şeyleri yapacağıma eminim(Bayağı bilgi edindim, hala da öğreniyorum)...
Tek korkum ilk müdahaleyi yanlış yapmak ve tabi ağacı öldürmek...

gümüş
28-10-2006, 18:31
en minik acer
4648

murare
30-10-2006, 11:49
Bence yukardaki büyükler daha güzel. Böyle olmayacak gideyimde alayım şu tohumları.

bonsaisever
30-10-2006, 13:10
Tohum olayına girmeyin :)

bonsaireef
30-10-2006, 13:36
Tohum olayına girecekseniz ilk önce acer palmatumun tohumdan yetiştirilmesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=758)ile ilgili başlığı okuyun. Ne kadar zor olduğunu görün.
Bonsai yapmak için tohum herşeyi bitirdikten sonra eğlence amaçlı olmalıdır. 2 yıl önce yaylaya Ankaradan topladığım tohumlardan ekmiştim. 2 yılda bir karış boya ulaşmışlar, geçen gittiğimde gördüm. Orman stili yapmak istiyorum ama bu hızla daha 5-6 yıl gerekir. Tohum ekeceksenizde onlar bir köşede büyüyedursunlar siz fidanlarla uğraşın. Bu tohumda acer palmatum olmasın. :)

gallus
30-10-2006, 15:29
Bu bayram bursa daydım. botanik parkına gittim. bol bol acer palmatum tohumu topladım. bi denemek lazım diyerekten. dönüşte de yalovadan geçtiğimiz için seralara uğramadan geçmek olmazdı tabi. bol bol fidan aldım. karaca arboretuma da uğramayı ihmal etmedim ne yazık ki sadeceöpazar günleri 11 ile 18 arası açıkmış. ben de hemen karşısındaki fidanlığa daldım. orası da Hayrettin Karaca nınmış gerçi. neyse lafı uzatmayayım. oradaki görevliyle sohbet muhabbet fidan seçerken acer fidelerini gördüm ve nasıl çimlendirildiklerini sordum. Görevli bana tohumları hiç bir işleme tutmadan bahçedeki yayvan toprak saksıların içine OCAK ayında ektiklerini ve üstlerini naylonla kapattıklarını söyledi sadece bu kadar. ve bahrda çimleniyorlarmış bir daha ki sene kış sonu da şaşırtıyorlarmış. gerçekten de çim gibi toprağın her yerinden acer palmatumlar çıkmıştı. bende bu ocakta bir denemeyi düşünüyorum. hatta görevliye soğuk katlanma olayını sordum öyle bir işleme tabi tutmadıklarını acerlerde buna gerek olmadığını söyledi. yanlız Bonsaireef in de dediği gibi fideler çok geç gelişiyor bir yıllık fideler nerdeyse bir karışlardı.

Bu olay okuduğum makalelerden ve sitedeki başarısız çimlendirme çalışmlarındansonra çok garibime gitti . acaba görevli mi beni kekledi yoksa gerçektende işi doğaya bırakıp beklemek mi lazım?

bonsaireef
30-10-2006, 17:42
Deneyimlerinin sonuçlarını dört gözle bekliyoruz.

bonsaisever
30-10-2006, 19:41
gallus, zannedersem sorun bende...yok yok kesin bende!!!

Acerleri tohumdan yetiştirme konusunda başarısızlığım beni bu konuda pes ettirdi.
İBA alarak Acer çeliklerini köklendirmeyi denedim onda da başarılı olamadım :)
Çelikten köklendirme için en az üç boğum toprak altında üç boğum da toprak üstünde olması gerekiyormuş, benim çelikler ise toplam iki üç boğumdan oluşuyordu :(
Şimdi ise İBA kullanıp toprağa yatırarak ayrıca havai köklendirme şeklinde denemeler yapıp bunlarda da başarılı olamazsam oturup ağlayacağım :))

Bonsaireef'in dediği gibi deneyimlerinizi paylaşın ;)

since_1071
23-11-2006, 11:21
Selamlar arkadaşlar,

Bonsai hakkında bir çok makale okudum, bir çok site gezdim ve bu hassas hobi konusunda kendimde ağaç yetiştirmeye karar verdim. Fakat şahsen bir bonsai satın alıp onu yetiştirmektense tohumdan yetiştirmeyi tercih ediyorum. Siz arkadaşlarıma bir sorum olacak. Geçtiğimiz günlerde Bursa botanik bahçesinde gezerken hayran kaldığım bir ağaca rastladım. Bu ağacın tohumlarından aldım. Acaba bu agac için tohumdan bonsai yetiştirmem mümkün olurmu. Nasıl bir yol izlemeliyim. Ve fotoğrafta görünen bu ağacın cinsi Akağaç mı? Yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürlerimle.5510

5511

5512

turunç
23-11-2006, 11:36
Merhaba since1071, Öncelikle hoşgeldiniz aramıza. Gerçi çok önceden üye olmuşsunuz ama... Tohumdan yetiştirip bonsai yapmak bence insanı bezdirir ve bonsaiden uzaklaştırır diye düşünüyorum. Yine de siz bilirsiniz tabii. Tohumdan ağaç yetiştirmek ayrı bir zevktir. Ama 5-10 yıl beklemek sizi yormaz mı? Yormaz derseniz size büyük sabırlar dilerim:)

since_1071
23-11-2006, 12:27
Merhaba turunc hoşbuldum. Dedim ya epeydir okuyor ve izliyordum sadece ama bu aralar bende bişiyler yapayım dedim. Yinede bilgilerin için çok teşekkür ederim. Merak ettiğim bir konuda tohum ekmek için bir dönem varmı. Yoksa hemen tohumları ekeyimmi ve merak ettiğim diğer bir konuda gönderdiğim fotoğraflardaki ağaç cinsi Akağaç mı?

Teşekkürler tekrar.

acerpalmatum
23-11-2006, 13:49
Akçaağaçların genel ismi ''Acer'' . Resmini yoladığınız ağaç. Acer palmatum yani japon akçaağacı. Küçük bir ayrıntı Akağaç değil akçaağaç deniyor. Türkiyede en çok bilinen türü Acer negunda. Tohumdan acer yetiştirilmesi konusuna uygun bir zamanda değineceğim.

since_1071
23-11-2006, 14:08
çok teşekkür ederim arkadaşlar değerli paylaşımlarınız için. Ayrıca Bursa'da yaşayan arkadaşlar var ise ısrar ile botanik bahçesini gezmelerini tavsiye ederim. Tekrar tekrar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

bonsaireef
23-11-2006, 20:42
Since 1071 hoşgeldiniz. :)

Önce buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1191) yazıyı bir okumanızı tavsiye ederim. :)

kalamanga
16-01-2007, 13:31
arkadaşlar bu acer benim de rüyalarımı süslüyor..bonsai meselesi 5 gündür kafamı kurcalıyor..geçen gün bursadan acer tohumları satın aldım..bunların çimlendirilmesi ve büyümtülmesi hakkında çok fazla bilgim yok..4 gün önce ufak bir bonsai satın aldım..ama bu yetmeyecek bana..ben bir tane de ufak acer bonsai istiyorum..nerede bulabilirim bana yardımcı olabilir misiniz?herkese sevgiler bu arada foruma az önce üye oldum..

Ali H. ALI
16-01-2007, 23:42
Iyi gunler Kalamanga Bonsai dunyasina hos geldin, dilerim hayalindeki cifligin gerceklesir ve yuzlerce bonsai ye bakip buyutme sansina ulasirsin. Bonsai satin almaktansa, ise bu sitede bonsai hakkinda yazilanlari okumakla ise baslayip, kendini bonsai yapabilecek bilgiye sahip oldugunu dusundugun an bir fidanciya gidip, sececegin fidanlardadan kendin bonsai yapmani oneririm. Bonsai konusunda takilacagin yerlerde, bu sitedeki tum arkadaslar, sorulari ilgili yerlere sordugun surece, cabuk bir sekilde cevap verip, yardimci olacaklardir.
Bonsaili gunleriniz bol olsun.

acerpalmatum
17-01-2007, 00:36
Merhaba kalamanga
Öncelikle aramıza hoşgeldin. Türk bonsai meraklılarının hocası Ali Hocam tüm ilgisiyle ve bizlerden esirgemediği bilgileriyle her zaman ki gibi herkesden önce davranmış.
Ben tohumların hakkında konuşmak istiyorum. Öncelikle tohumların acerin hangi türüne ait olduğunu belirtmeni rica edicem. Tohumlarının hangi tür olduğunu öğrendikten sonra bu konuda daha faydalı olabiliriz. Şimdilik 3 ana kriter dikket etmelisin.
1-Tohumların Kışlamaya(Dormansiye) ihtiyacı var. Tohumların baharda filizlenmesi için 3 ay kadar soğuk ortamda kalması gerekiyor.
2-tohumları mutlaka dondan korumalısın.
3-Tohumların yetişe dursun.Ama sen bu arada 3-5 yıl tohumdan fidelerin büyüyene kadar başka fidanlar edin ve onlar üzerinde çalış.

Şimdiden yakalandığın bu ömür boyu sürecek bonsai hastalığı için geçmiş olsun diyorum... :)

turunç
17-01-2007, 00:43
Ben de geçmiş olsun diyorum:)

Ali H. ALI
17-01-2007, 12:51
Acerpalmatum, Sizler sabahin en keyifli uykusunda iken, aramizdaki zaman farkindan , ben nerdeyse gunu bitiriyorum. Sizden once davranan ben deyil, aramizdaki zamandir.
Turk bonsai meraklilarinin hocasi tek deyildir, biz bir ekibiz, Acerpalmatum, Bonsaireef, Bonsaisever, Oktars, Memet, Arsakay, Gallus, Turunc, Murare, her zaman bitki bilgileri ile yardima hazir, Mine hanim, Yilmaz, Ormanbotanigi, Plumbago, Todor,teknik ve diger yardimlari ile Malina, Aybala, Backyard, Darkyes, Uzaytek, Tolkien, Saka, Mahmut bey, dDaha onceleri bonsaiyi ogretmek icin emek vermis arkadaslar ve her gun bonsai kapisini aralayip iceri girenler, bir o kadarda aralanan, bonsai kapisinda bakip da, girsem mi diye cekinenler, daha uzaklardan bakip bonsai seyredenlerin yurekleri hep bizimledir. Iste biz boyle guclu bir ekibiz, ve Turkiyede bonsai VARDIR.

oktars
17-01-2007, 13:15
Ali abi güzel temennilerin için çok sağol senin özverin yüreklendirmen olmasa bu noktaya zor gelirdik her şey için teşekkürler...

turunç
17-01-2007, 13:24
Bu ekibin içinde ismimi görmek benim için çok mutluluk vericidir. Kendimle gurur duymamı sağlıyorsunuz Hocam. Teşviklerinizle bugünlere geldik. İnşallah daha ne güzel günler bizi bekliyor. Darısı İlerde Kurulacak Olan Bonsai klübümüzün Başına...

ebonsa
05-02-2007, 23:54
Hepsi de çok harika ya gerçekten :) Allah ne kadar güzel yaratmış herşeyi :)

kalamanga
17-02-2007, 15:40
merhaba
acer totumları palmatum(Atropurpureum) cinsi..3 haftadır kombinin yanında.2 hafta sonra buzdolabına koymayı düşünüyorum..ama arkadaşımdan biri tohumları dondan korumamı söylemiş..soğuk ortamda onu nasıl d-ondan koruyacamm?9 tane tohum var onları ayırıp mı deneye devam etsem;?bi kısmını buzdolabına bi kısmını bodrum'a koysam veya sizin önereceğiniz bi şekilde mi devam etsem..bana yardımcı olmaya devam edin..tohumlar çimlenirse bi kısmını bağışlamayı düşünüyorum..:)
bonsai yapmayı tama anlayamadım aslında interneti kurcaladım..çelik tellerle şekiller veriliyormuş..bonsai yapmak için uygun zamanda herhangi bir bitkinin dalı bu iş için yeterli olur mu yoksa köklü bir fidanı mı bonsai yapacam..bonsai derneği kurulursa aktif çalışabilirim..arkadaşlar şimdilik hoşçakalınn..burada olmayı sevdim..:)

kalamanga
17-02-2007, 15:57
biraz hızlı çıktım..iyi arkadaşlarımdan biri singapura balayına gitti..bonsai ısmarladım..msj attı almış..uygun fiyata 3 tane seçenek sunmuştum..üçüde beğendiğim bonsai modelleri..arkadaşlar lütfen acemi dönemim benim..bana yardımcı olun geldiğinde cinsini size yazacam..veya fotoğrafını korarım buraya..ona bakmamda yardımcı olun..o bana güzel bir hediye olabak ve ben onu çok seveceğim..ama nasıl bakacam bu konuda endişelerim var..sorunlarımı buraya yazacam..aklımda bitkiler sanırım ben ziraat okumalıymışım..sevgiler

memet
17-02-2007, 16:08
Bence oradan buraya bonsai getirtme..
İklim değişikliği ağacın yaşama şansını azaltabilir..
En uygunu forumu bir oku. Uygun bir fidan alıp, öğrendiklerinle kendi bonsaini şekillendir.

beonedge
29-04-2007, 20:01
Selamlar,
bugün bir fidancıda 1,5m lik acer palmatum fidanı vardı. ithal olduğunu söylediler ve fiyatını sorduğumda 175 ytl dediler. Bir tanede toprağa dikmişlerdi gene aynı boylarda. bu kadar zor büyümesi ve bu fiyatlardan fidanı ile zor bonsai yaparız gibime geliyor.

Ali H. ALI
01-05-2007, 13:06
Iyi gunler Boenedge, akcaagaclar her yerde pahalidir. Belki sans duserse daha kucuk ve daha ucuz fidanlar bulup onlarla bonsai yapmiya calisirsiniz.

Bonsai yapilan her agacin, kendine gore bir guzelligi bir cekiciligi vardir. Su an akcaagac bonsaisi yapamiyorsaniz, hic moralinizi bozmayiniz. Cevrenizde bir cok yerli agaclar vardir. onlardan bonsai yapmiya yonelmelisiniz. Ornegin bir alic agaci kirmizi ve ya sari meyveleri ile ne guzel olur. Hele sonbaharda sararan yopraklar dokuldukten sonra uzerinde kalan bir iki meyvenin guzelligini bir dusunun.

Bonsaide, bonsai yapilacak agac cesitleri ve agac sekillari hic tukenmez. Bonsainin en buyuk cekiciligi de burada yatiyor. Yillarca hic usanmadan bikmadan her gun baska bir agac her gun baska bir tarz ve sekille yeniliklere dogru gidilir.
Hepinize bonsai calismalarinda kolayliklar dilerim.

beonedge
01-05-2007, 22:06
Merhaba Ali Usta,
Hevesim devam ediyor. 2 tane ardıç aldım. üyelerin çalışmasına ekledim. arkadaşlardan nasıl bir şekil ve yapılacaklar konusunda tavsiyeler bekliyorum.
teşekkürler

beonedge
03-05-2007, 17:15
Merhaba Ali Usta,
Ekteki resimde gözüken Aceri ucuza buldum. Ama gövde yapısından emin olamadım. Süpürge tarzı için uygunmudur. Üstten budayarak küçültüp bonsai olma şansı varmıdır. ***.

10132

bonsaisever
03-05-2007, 17:59
Selam beonedge
Acer'i kaça ve nereden aldın? :)
Daha yakın ve ayrıntılı çekimini gönderir misin?

obeser
04-05-2007, 10:40
arakadaşlar
ankara koçtaşta 55 YTL ye acer lar var.
Haberiniz ola.

beonedge
04-05-2007, 12:34
Selam bonsaisever,

daha satın almadım aceri. bonsai için uygun bir gövde yapısı varsa alacağım. fiyatı30 ytl. daha büyük boyları 200,300,400ytl şeklinde.
bundan süpürge tarzı olabilir gibime geldi nedersiniz.

bonsaisever
05-05-2007, 12:23
Fiyatı iyi ancak gövde yapısını göremediğim için bir şey söyleyemeyecim.
İstanbulda mı bu?
Nerede satılıyor?
Daha çok var mı? :)

tumbleweed
06-05-2007, 12:23
Selam
Ankara Koçtaş'taki Acerler fiyatına göre gerçekten çok küçükler. Karşıyaka mezarlığının karşsısındaki seraları gezmenizi öneriririm. Global bitki pazarının bu varoşlarında Acer fiyatları Manhattan'daki çiçekçilerle yarışacak düzeyde, ancak çok miktarda olduğundan seçme şansınız var. Fırsat bulursam oradan 60'ytl ye aldığım ağacın resmini yükleyeyim. Koçtaştakilerin yaklaşık üç katı büyüklükte, air layering ile üçe bölmeyi düşünüyorum.
sağlıcakla

Ali H. ALI
06-05-2007, 14:15
Tubleweed iyi pazarlar, akca agacin resimde tam secilmiyor onun icin bir yorum yapamiyorum . Agacinda hava koklendirmesi yapip onu cogaltabilirsin
25-30 cm lik araliklarla ayni zamanda yapacagin hava koklendirmeleri ile bir cok akcaagacin olabilir.
Kolay gelsin.

beonedge
08-05-2007, 22:49
selamlar ali hocam,
sanırım mesajlar karıştı. resimi ben eklemiştim. almayı düşünüyorum en azından uygun bir yerinden hava köklendirme yaparım.
bonsaisever daha var ama uygun fiyat açısından yok. uygun fiyata bir tane şemsiye tarzı olan var.

Ali H. ALI
09-05-2007, 13:06
Iyi gunler Boenedge, evet dedigin gibi mesajlar karismis, kusura bakma.
Akcaagacini aldinmi? boyu resimde goruldugu gibiyse, dusundugun hava koklendirmesini yapip daha fazla akcaagac fidani elde edebilirsin.
Kolay gelsin.

beonedge
10-05-2007, 07:49
Selamlar,
Evet ali hocam aldım. Bununla ilgili üyelerin çalışması bölümünde yer açacağım.
bonsaisever alırken tekrar baktım. daha acer var. 1m den biraz büyük var 130 ytl. 110ytl olur dedi ona. benimkini yukarıda resmi var 25 ytl ye aldım.
teşekkürler

beonedge
10-05-2007, 07:49
tekrar selamlar,
yerini yazmayı unuttum büyük çamlıca findanlığından aldım aceri.

bonsaisever
10-05-2007, 12:31
Bilgi için sağol :)
Aldığın acer'in değişik açılardan resimlerini yayınlarsan değişik fikirler çıkabilir.

beonedge
12-05-2007, 22:41
selam bonsaisever
resimlerini üyelerin çalışması bölümüne ekledim. fikirlerini bekliyorum

banzay
27-05-2007, 19:53
Eskişehir'de belediye yol kenarlarına yaklaşık 10-15 tane akçaağaç dikmiş sanırım. Sanırım diyorum çünkü yaprakları çok benziyordu. Ancak henüz tohum göremedim. Yanlarında bulunan başka cins ve tür ağaçlarda tohum vardı. Belki de daha tohum oluşturacak olgunlukta değiller. Fotoğraflarını fırsat bulduğum bir zamanda göndereceğim. En azından yaprakların fotoğraflarını çekerim. Bu arada renkleri böyle kırmızı değil. Yeşil renkli ve aralarında uzun yapraklı olan türleri de var. Tohum vermelerini sabırsızlıkla bekleyeceğim. Tabii gerçekten akçaağaç iseler ;)

Evaca
13-05-2008, 00:02
Ankara'da tohumunu nereden bulabiliriz acaba ?

Ben noktayı büyütmeyi seviyorum.. Beklemeyi, özen göstermeyi, sabretmeyi seviyorum...

Ali H. ALI
13-05-2008, 11:25
Evaca, iyi gunler, yazdiklariniza bakilirsa bir gun iyi, guzel bonsailer yapan biri olacaksiniz.

Ankarada akcaagac tohumu bulsaniz bile, o tohumlari cimlendirmek hep sorun olacaktir. En iyisi bir fidan alip anunla ise baslamaktir.

Aslinda yeni basliyanlar icin tohumdan bonsai yapmak onerilmiyor. Cunku tohumdan yapilacak bonsai cok zaman alacagindan, yeni basliyan birinin, hevesi gecebilir diye. Ama siz cok sabirli oldugunuzu belirtiyorsunuz. Fidanlarla basliyacaginiz bonsailer yaninda,baska bitkileri de tohumdan yetistirmeye basliyabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Evaca
13-05-2008, 12:46
İyi günler Ali bey ve forum arkadaşlarım..

Tohum istemiştim ama tohum isteyenler için artık bana ulaşmalarını söyleyebilirim :)

Yeni öğrenen ben, yaklaşık 2 metre boyunda bir akçaağacımız olduğunu yeni keşfettim. Kırmızı yapraklı ve yaprakları 5 kuyruklu yıldıza benzeyen ağacımızın fotoğrafını çekip burada türünü öğrenecektim ki, daha ayrıntılı bir inceleme sonucu akçaağaç olduğunu keşfettim ve mutluluktan uçtum:)

Ankara ikliminde şuan bahçede bulunan akçaağacımız kışın tamamen sadece kurumuş dallar halindeydi. Baharla birlikte muhteşem bir görüntü aldı ve şuan üzerinde binlerce toum var.

Yalnız okuduklarımdan sonra inanamadığım bir durum söz konusu: Tohumlar her sene kendiliğinden dökülürdü. Bu sene yaklaşık 5 cm büyüklüğünde akçaağaç fidemiz oluvermiş. Sıcakta tutma, buzlukta bekletme, derece ayarlama gibi tohum çimlendirme yöntemlerini okuyunca hak verirsiniz ki şaşkınım..

Şimdi bilgilerinize ihitiyacım var.

Tohumları ne zaman toplayabilirim ? Ve toplar toplamaz çimlendirme öncesi işlem sırasının ilk basamağını uygulamalı mıyım?

O minicik fideyi şaşırtma yapmak için Ocak ayını mı beklemeliyim?

Tohumları topladığımda isteyen var mı ?:)

Şimdiden cevaplarınıza çok teşekkür ederim..

Ali H. ALI
13-05-2008, 13:29
Evaca, akcaagac cimlendirme hakkinda o kadar cok sey okuduktan sonra bahcenizde, kendi basina cimlenip buyuyen bir akcaagac gormeniz mutlaka sizi sasirtacakti. Insan oglunun yapmak isteyip de yapamadigini daga bir anda yapiyor.

Akcaagacinizin uzerinde su an tohum varsa gecen yildan kalmis tohumlardir. en erken bir zamanda onlari toplayip bir kismini soguk katlamaya aliniz bir kismini da dilerseniz bir deneme yapmak icin hemen ekiniz. sonuclari da burada paylasmayi unutmayiniz. agaciniz uzerinde olusacak yeni tohumlar sonbaharda olgunlasacak onlari toplayip soguk katlamaya alabilir ve onunuzdeki ilkbaharda ekebilirsiniz.

Akcaagac altinda buyuyen fideyi kis sonu yerden saksiya aktarabilirsiniz.

Bu mevsim bahcedeki akcaagaciniz uzerinde havai koklendirme yapabilirsiniz. Isterseniz konu basligina bir goz atiniz.

Belli ki artik bonsaiden kurtulamiyacaginiz bir surec icine girdiniz. O yuzden ben diyorum ki bahcenizdeki akcaagactan havai koklendirme yapacaksaniz ve ya baska bonsai calismalari yapacaksaniz kendinize bir sayfa acip calismalariniza oradan devam etseniz.

Size kolay gelsin ve onlarca bonsainiz olsun.

Evaca
13-05-2008, 14:11
Ali bey ilk fırsatta tohumları toplayıp işlemlere başlayacağım. Ayrıca havai köklendirme için de ilgili başlığı bulup uygulamaya başlayacağım. Hatta madem bu kadar çok tohumum var, farklı denemeler yapayım diyorum.. Tohumları topaldıktan sonra kendime ayrıntılı bilgi verebileceğim bir sayfa oluşturarak forumumuza katkı sağlamaya çalışacağım.

Hakikaten kurtulmak istemeyeceğim bir sürece girdim..

İlginize ve bilgi paylaşımlı desteğinize çok teşekkür ederim.

Evaca
14-05-2008, 18:56
Akçaağaç konusunda bilgili üyelerin yardımlarını rica ediyorum..

Bahçemizde bulunan akçaağaç ve üzerindeki çiçeklerin fotoğraflarını ekliyorum. Daha önce tohumunu hiç görmediğim için bilgilerinize ihtiyacım var.

Tohumları sitemiz üyelerine yetecek kadar büyük olan akçaağacımız için tohumlar konusunda lütfen bilgi verin.

Ayrıca kendiliğinden çimlenen ve yaklaşık 5 cm olan fide bana farklı fikirler verdi.

Acaba suda bekleterek dal köklendirme yapabilir miyiz?

Ağacın tüm çevresini didik didik aradım. Hiç sürgü vermemiş. Çevresini biraz kazıyıp sürgü aramamı önerir misiniz? Çünkü benim bildiğim en az 20 yıllık bir ağaç.

Selahattin Yılmaz
15-05-2008, 08:19
Elinizdeki bir Acer palmatum. Dallarını suda bekleyterek köklendiremezsiniz maalesef o nedenle sürgünlerle hiç uğraşmayın bence. Şu an için kasım ayına kadar beklemeli ve tohumlarını değerlendirebilrisiniz. **** bir ihtimalde air layering (Havai kökledirme) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1429&highlight=air+layering) yapmanız ve istediğiniz bir dalı köklendirmenizdir.

Ali H. ALI
15-05-2008, 11:49
agacinizin etrafini kazip surgun aramaniz gereksiz surgun olsa zaten topragin uzerinde gorecektiniz. Kaldi ki akcaagaciniz buyuk bir olasilikla asidir ve alttan koklerden cikacak surgunler yukarda gordugunuz agac gibi olmiyacaklar.

Selahattin beyin dedigi gibi havai koklendirme deneyebilirsiniz.

Evaca
15-05-2008, 14:57
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Havai köklendirme deneyeceğim ilk fırsatta..

Tohumlar için beklemek, sabrımı tohumu çimlendirmeye kullanacağım günler için antreman olacak gibi:)

Tekrar teşekkürler.

bet78
25-05-2009, 14:49
Bir hafta önce bir akçaağaç bonzai fidancığı aldım. Yapraklarda uç kısımlarda kurumalar başladı. Açık yeşil güzel yeni çıkmış yaprakları vardı. Yavaş yavaş rengi soluyor sanki. Aldığım yere gidip baktım ordakilerin durumunda değişikilk yok. Sera sahibi bana iç mekan bitkisi değildir onu dışarıya koyacaksın dedi. Şimdi akçaağacımı bahçeye bir elma ağacının altına bayağı gölge ve az rüzgal alan bir yere çıkardım. Ama nette baktığım kadarıyla bu bonzailer hep seralarda ve kapalı mekanlarda fotoğraflanmış. Acaba dışarıda kalmaya devam etsin mi, yoksa yeniden eve alayım mı?

Bununla bağlantılı olarak, ağacı içeri aldığım takdirde uyku dönemi geçirebilmesi için acaba kışın soğuk aylarında bir buçuk ay dışarı koymak nasıl bir etki yapar?
ve son olarak
Akçaağaç için bonzai besini kullanmak şart mıdır?

Lymyt
25-05-2009, 15:49
Öncelikle akçaağaçlar kesinlikle dış mekan bitkisidir. İçeride tutulduklarında 5-6 günde sağlıkları bozulacaktır.
Istanbulda olduğunuzu göz önüne alarak, akça ağaçların istanbul şartlarında dış mekanda bile bakımlarının çok zor olduğunu söyleyebilirim. Istanbul iklimi akçaağaçların çoğu türüne sıcak geliyor. Çok sıcaklardan koruyun, kavurucu rüzgarlardan koruyun. Yaprak uçları kuruyup dökülmeye başlıyorsa bitkinizin aşırı sıcaklardan dolayı yaprakları yanmış demektir. Yarı gölge ve çok rüzgar almayan mekanlar bu bitkiler için idealdir. Sabah erken saatlerde yapraklarını su ile çok olmamak şartıyla spreyleyebilirsiniz.
Kışın ise saksınıza biraz izolasyon yaparak dışarda bırakabilirsiniz. -5 derecenin altına düşerse sıcaklık o zaman kapalı otopark ya da kalorifersiz oda gibi yerlere alabilirsiniz, sıcaklık tekrar -5 n üzerine çıkınca da dışarı almalısınız.
Diğer sorunuza gelirsek her bonsai gibi akçaağaç bonsailer de besine ihtiyaç duyar vermediğiniz taktirde bu da ağacınızın gelişimini yavaşlatıp sağlığının bozulmasına neden olabilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir...

bonsaisan
25-05-2009, 15:55
Sayın bet78

akçaağaçlar konusnda gerekli bilgi siz verilmiş.

Her nekadar tavsiye etmediğim bir tür olsada ne yazıkki bu tür özelkle palmatum ve kırmız yapraklı olan türleri serin nemli rüzgarsız ve güneşten korunakllı gölge yerlerde iyi gelişiyorlar.

Gece serinliği isteyen bir tür.Blge olarak daha serin yerlerde gelişmi kısmen daha iyi.

En ufak sıcak esen rüzgar yaprakları kavuruyor.

İlklime adapte olmuş bir acer palmatum bile sıcak esen rüzgar **** ısının 30 derecelere çıktığı saatlerde hemen yapraklarını kurutmaya başlıyor.

Saygılar.

bet78
25-05-2009, 16:18
İlgilendiğiniz ve bu kadar çabuk yanıt aldığım için çok sevindim. Çok çok teşekkürler.

bonsaisan
25-05-2009, 16:35
Benim size tavsiyem çok hızlı gelişim gösteren ülkemize ait türler ile çalışmanız.
Saygılar.

miriel
26-05-2009, 09:26
Herkese merhaba;

Dün bauhausedan bir acer palmatum aldım. Aslında oradaki koşullar altında oldukça kötü bir durumdaydı ama bir tane kalmış olması ve sonra bulamam korkusu ile dayanamadım ve aldım. Yaprak uçlarında kurumalar söz konusuydu. Kurumuş olan yaprakları budadım ve şu anda dışarda az güneş alan ve rüzgardan korunaklı bir yerde duruyor.

Ağacın kısa bir sürede tekrardan kendine gelebilmesi için yapabileceğim bir şey var mı ?

Şimdiden teşekkürler herkese selamlar.

bonsaisever
26-05-2009, 19:03
Hayırlı olsun :)

Bulduğunuz Acer kırmızı yapraklıysa; güneş ve sıcak rüzgar, yaprak kurumaları yapar.
(diğer türlerde de yapabilir)
Toprağını kontrol edin.
Çürük kokusu gelmiyor ve fidanın gövdesinden tutup kaldığırdığınızda, saksı rahatlıkla geliyorsa sorun yok.
Bu seneyi yarı gölge, nemli bir ortamda gübre takviyelerinizle geçirip aşırı güneş ve sıcağa maruz kalmasın.
Seneye saksı ve toprak değişimi yaparsınız.

Kolay gelsin...

miriel
27-05-2009, 09:33
Çok teşekkür ederim bonsaisever;

Gerekli kontrolleri yapıp tekrar yaprak çıkmasını bekleyeceğim :)

Ozanorhon
17-12-2009, 15:54
Merhabalar, yaklaşık 15-20 gün önce Acer Buergerianum cinsi bir ağaç bulma şansım oldu. Gerek gövde yapısı gerekse yaprakları oldukça muntazam olduğu için kaçırmak istemedim. Ağacın cinsi ve temel bakımı ile ilgili yeterli bilgim var, zaten Acer Palmatum'larla da oldukça yakınlık sergiledikleri yönler olduğundan forumunuzda da yazılanların da faydası olacaktır. Dış mekan ağacı olduğu için balkondaki yerini aldı. Aralıkta olmamıza rağmen hala üzerinde 20-25 yaprağı var, henüz tüm yapraklarını dökmedi. Bana ulaştığında sağlıksız fundalık toprağı ile çevrelendiğini farkettim. Saksıyı çevirince de güçlü kök yapısına sahip Acer'larda olduğu gibi hemen hemen tüm saksıyı köklerin sardığını, hatta drenaj deliklerinden taştığını gördüm. Üzerine biraz inorganik karışımımdan ekleyip stresini arttırmamak adına biraz yerine alışmasını beklemeye karar verdim. Sizce bu hafta sonu kökleri zedelemeden toprak değişimi ile birlikte daha derin bir saksıya (eğitim saksısı olabilir) aktarıp bahara kadar bekledikten sonra sezonu gelince mi kök budaması yapmalıyım? Resimlerini uygun bir zamanda paylaşacağım. Resimlerden daha spesifik tavsiyeler verebileceğinize eminim.

Şimdiden teşekkürler...

sökeli
02-11-2011, 16:58
agaca hangi ek besin verilmeli

Zeytinci
02-11-2011, 20:57
Bana geldiğinde oranj olduğunu tahmin ettiğim yaprakları kurumaya yüz tutmuştu.
Getiren arkadaşım teslim edinceye kadar yazın Izmir güneşinde tutunca olanlar olmuş.
Ofise klimalı ortamda 24 C derecede cam önüne koydum. Yazın güneş görmedi. Şimdilerde sonbahar güneşi görmeye başladı.
Gövdenin uçları kurudu. Alt gövdelerden yaz sonu gibi yeni gözlerden sürgün vermeye başladı.
Bahçenin kuzeye bakan yarı gölge (ağaç altında) tutsam acaba yaz sıcakalarını atlatabilir mi?
Bonsai yapmaya uygun görünüyor mu? Usta arkadaşlar ne der? Çeşidi Ürdün (Jordan) olabilir mi?

Ferit Aydın
03-11-2011, 00:17
Merhaba Sayın Zeytinci,

Ağacınız Acer Palmatum ( Japon Akçaağacı ) son bahar geldiği için yaprak dökme ve yaprak rengi değişmesi normal, dışarıda aşırı ruzgar almayan yarı gölge bir yerde durması daha sağlıklı olacaktır, üst kısımda kurumuş olan yaprakları elle toplayabilirsiniz.

Bonsai yapımında çok kullanılan bir tür olmasına karşın narin ve bakımı zor bir ağaçtır.

Ayrıca bonsai olabilmesi için gövdenin ikiye ayrıldığı noktanın biraz altından budama yapabilir **** forum içerisinde anlatımı ve örnekleri bulunan Air Layering ( Havai Köklendirme ) yaparak birden fazla Acer Palmatum sahibi olabilirsiniz.

Saygılar.

memet
03-11-2011, 06:22
agaca hangi ek besin verilmeli
Hangi gübreyi kullanıyorsunuz ve neler veriyorsunuz söylerseniz, ek olarak ne verilir fikir üretebiliriz.

memet
03-11-2011, 06:28
Zeytinci,
Acer izmir için zor bir tür. Karaburun nispeten serin olması bakımından ağaç toparlanabilir. Ama yine de yazın havanın neminin az olması sorun yaratıyor.
Kışın dışarıda kalsın. Soğuktan korkmaz. Kış içinde toprak değiştirirken asidik bir toprak karışımı hazırlayıp toprağın değiştirin.
Bukadar ince bir gövdede havai köklenridme ile uğraşmayın istersenzi çelikleyebilirsiniz budayacağınız dalları. Budama yapmak için acele etmeyin.

Bonsai toplantılarına başladığımızda getirebilirseniz üzerinde konuşur fikir de üretebiliriz.

Zeytinci
03-11-2011, 18:45
Arkadaşlar, bilgi için teşekkürler.

Sn. AteşAydın,

Sonbahar geldiği için kurumuş ve dökülmüş durumu yok. Bana geldiğinde ağustos ayı idi ve yaprakları kavrulmuş idi.
Ince uc dallar da şimdi kurumuş durumda. Ana kök asi (yabani). Kalem yarma aşı yapılmış. Dipten yabani sürgün ve toprağından tohumdan küçük yabani geliyor.

Memet,

İnce dallar kuru olduğundan çelik şansı yok malesef. Ateş kırmızı yaprağını göremeyince ,görünen oranj idi, kırmızı Palmatum konusunda emin değildim.

Kış boyu yerine alışması bakımından bahçeye dikme düşüncem vardı. Bonsai için yeterli zaman bulabilme ve acemiliğim yüzünden kaybeder miyim endişem var.

İlk bonsai toplantısına getirmek şart oldu. Ayrıca içme suyu harici birşey vermedim. Gübre vereyim mi? Sıcaktan kavrulma stresini atmış mıdır?

Zeytinci
03-11-2011, 18:56
Sn. EVACA,

Acer palmatum'unuzun Mayıs sonrası Ağustos ve Ekim aylarına ait fotoğrafları var mıdır? Bakınca gözlerinizi kaçıramayacanız tipte aceriniz. Tebrik ederim.

memet
03-11-2011, 19:03
Acer çok fazla varyeteye sahip bir bakışla hangi varyete olduğunu anlaması gerçekten çok zor oluyor.
Canlı taze yapraklar var en azından kış için sıkıntısını atlatmış.
Havai köklendirme uygun olmaz bakımında söylemiştim çelik almayı, yoksa bence o da gereksiz.
Ağaçlar artık uyuklama dönemine giriyorlar gübre olarak bir seferlik potasyum verebilirsiniz belki. Kış boyunca gübre vermeyin.
Kardan kıştan soğuktan endişe etmeyin acer için.

Aşının altından budama yapılırsa malum, aslına döner aşılı olan bölümü kaybedersiniz.

19 kasımda Urla'da sohbet toplantımız var, katılırsanız orada konuşabiliriz.

Zeytinci
03-11-2011, 19:26
Teşekkürler Memet,
Görüşmek üzere, 19 kasım Urla'da.

maysan80
03-11-2011, 19:30
harika bir ağaç bu.

volkan ozyesil
12-01-2012, 10:19
Merhabalar

gittigidiyor sitesinde verilen bu tohumu alayım mı ? önerir misiniz ? RED JAPANESE MAPLE- AKÇAAĞAÇ- BONSAI- 10 TOHUM GittiGidiyor.com'da 50380677 (http://goo.gl/p4eit)

bir de, 10 adet tohum demişler, bu "10 adet farklı bonsai yapabilirsin" demek midir ?

saygılarımla.

memet
12-01-2012, 10:27
Tohum yerine fidan almanızı öneririm.

çin imparotoru
15-01-2012, 13:00
Arkadaşlar merhaba söğüt ağacından bosai yapılabilirmi ?tohumdan yetiştirirsek kaç yılda yetişir ?toprak cinsi ne olmalıdır ? bilen varsa cevabı aktarsın şimdiden teşekkür ederim...

memet
15-01-2012, 13:47
Söğüt bonsai örnekleri var.
Söğütü tohum yerine kolayca köklenen çeliklerinden yapmak daha pratik olur. Tohumun en azınndan dört beş yıl gelişmesini beklemeniz gerekebilir.
Su seven bir ağaç olduğu için toprak karışımında nemi tutacak malzeme kullanılması yararlı olur.
Ben, dere kumu perlit killi toprak ve komposttan oluşan bir karışım yapardım.

vulcano
07-05-2012, 02:21
Arkadaşlar acer palmatum türleri araştırdığım kadarı ile sıcak iklimi pek sevmiyor, özellikle fide gelişimi süresince gelişimin yetersiz olduğundan bahsediliyor. Bu türün sıcak iklime daha uygun olan bir cinsi var mıdır ?

Yer : Antalya, yazın yakıcı bir rüzgar ve sıcak, sıklıkla nemli bir hava.

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

tourkana
07-05-2012, 09:09
Acer palmatum değil de acer campestre ( ova akçaağacı) ve çınar yapraklı akçaağaçlar üzerinde araştırın isterseniz . Onların daha dayanıklı olabileceğini düşünüyorum.

bocuk
07-06-2012, 04:51
Arkadaşlar ne kadar zormuş bu ağacın fidanlarını bulmak. İstanbulda bildiğiniz bir yer var mı? 3-5 yaş arası fidanları satan bir yer arıyorum.

incii
07-06-2012, 09:50
Merhaba Arkadaslar

Bir süredir Acer agaclarinin yetistirmesini bakimini okuyorum. Halen kararsiz bir sekilde düsünüp duruyorum:)
2 ay önce iki tane acer palmatum dissectum garnet agaclari aldim. Suan terrasda balkonun altinda öglen sicagindan korunuyorlar ( gerci daha dogru dürüst bir sicakta olmadi bu zamana kadar :)). Suan iyiler gül gibi gecinip gidiyoruz:).
Bizim buralarin (avusturyanin) türkiye gibi kavurucu sicaklar olmuyor belki yazin toplarsaniz 3 hafta 30un üzerinde sicaklik oluyor. Bu agaclari bahceye ekmek istiyorum. Yoksa bu yil kisi saksida kalmalari daha mi uygun olur diye düsünüyorum yoksa bahceye ekip agaclarimi kayip etme riskine gireyim mi?

Asil teredüt etigim konu sabahlari duruma göre bahce otomatik sulama ile cimler sulaniyor buda bir sorun olurmu acaba, cünkü agaclarin yapraklari resimdede gördügünüz gibi, tüy gibi, bir yerde yapraklari islanmamasina dikkat edin diye bir yerde okumustum. Sulama sistemi benim Ormangülünü (Rhododendron sp.) hic etkilemedi aksine büydükce büyüyorlar:)

Yardimci olursaniz sevinirim, Saygilar

Sakaki
07-06-2012, 11:23
Sn incii,

Bir ara ben de Acer konusunu kafaya çok takıp araştırmıştım.
Sizin sorduğunuz konularla ilgili edindiğim bilgiler:

Bu tür için pek uygun olmayan ortamlarda toprakta yaşama ve gelişme şansı saksıya göre çok daha yüksek olduğu ve yaprakları sıcaktan zarar görse bile sağlıklı kök sistemi korunduğu için (kökler sıcaktan daha az etkileneceğinden) ağacın yaşamaya devam edebileceği....

Sıcakta, özellikle güneşli havada yapraklarının ıslanmasının yaprakların kuruyup kavrulmasıyla sonuçlanacağı...

yönündeydi.

Eğer bonsai amacıyla almadıysanız bence bahcenizde saksıya göre çok daha iyi ve sağlıklı olacaktır (güneşli havalarda yaprakları ıslanmadığı sürece). :)

incii
07-06-2012, 11:58
Sayin Sakaki !

Kafam epey bir karismisti sanirim bir kisinin evet daha saglikli olur demesini bekliyordum:) size cok tesekkür ederim.

Bu agaclari bonsai amacli almadim hür yasamalarini istiyorum:)
Bonsai deneyimimlerim icin bir acer palmatum deshojo ve birkac baska agaclarim var zaten onlara birsey olmasin diye kendimi ezip büzüp duruyorum:))

Desteginiz icin tesekkür ederim en kisa zamanda onlara bahcemde bir yer acacagim., Saygilarimla

unforgiven35
29-01-2013, 00:15
Artık benim de bir acer palmatum um var.. kış sebebiyle yapraklarını dökmüş durumda. baharla beraber açtığı ilk yapraklarıyla fotoğrafını çekip sizlerle paylaşacağım...

dostca
11-02-2013, 15:12
:(Herkese merhaba, 3 sene önce japon akcaağaçı almıştım çokta uygun fiyata bulmuştum, merak dürtüsü ve iyi bakma dürtüsü ile verdiğim fazla gübreden dolayı hakkın rahmetine kavuştu, bu bitki de her yerde bulunmadığı gibi bulunan yerlerde de oldukça pahalı fiyat istiyorlar. Gecen sene sonbaharda Ankara da ki fidanlıklardan topladığım akçaağaç tohumların ı sonbaharda ekip ilkbaharda 50 tohumdan 3 tanesini çimlendirdim ama üçü de öldü, bu sene 100 tohum daha topladım ve kasım ayında ekip dış ortamda soğuk gördü bakalım ne olacak bu sene olur da çıkacak olursa pek kurcalamayı düşünmüyorum, bir saksıya da dalından çelik yaptım ılık kapalı bir ortamda bekliyor tutup tutmayacağını bilmiyorum, birde bu aylarda çelik alıp dikmeyi düşünüyorum bakalım ne olacak, bu kadar çabaya olsun artık.. :mad:

mehmetali
11-02-2013, 23:20
Sayın Dostça abi keşke tohumları toprağa ekmeyipde sadece toprağın üzerine rüzgarda uçmayacak şekilde bırakıp.Baharda ekim yapsaydınız.O zaman tohumların
tutma yüzdesi fazla olurdu .Bende şansıma saksını içinde kalan acer negundo tohumlarından tecrube edindim.
Kasım ayında ekim yaptıysanız,büyük ihtimalle tohumlar çürümüştür.Ama inşallah çürümemiştir.Baharda patlama yapar.:(

dostca
13-02-2013, 11:42
Merhaba Mehmetali kardeşim,ilgine teşekkür ederim, sonbaharda ektiğim akağaç tohumlarını toprağın yüzeyine yakın üzerinde yarim cm toprak var yok.3-4 saksı ve tekneye böldüm beklemedeyim, dünde akağaç 'dan aldığım dalları çelik haline getirip iki saksıya çelikledim bakalım ne olacak. Tohumlarla aynı zamanda çelik de gömmüştüm çeliklerden tutan olursa buda bir bilgi vermiş olacak.

bonsaicimali
18-03-2013, 02:09
akçaağaç için en ideal yer Ankara diye düşünüyorum Sn.dostca çimlendirmeye çalıştığınız tohumlar palmatum tohumlarıysa çimlenmesi epey zahmetli olucaktır bunun dışında acer platonodies ve acer negundo türleri çok kolay çimleniyor benim bahçemdeki çınar yapraklı akçaağaçtan düşen tohumlar sürekli çimleniyor bir haftada yaklaşık 2 ,3 tane yeni fidan görmek mümkün oluyor (önceden düşen tohumlar olabilir)

dostca
19-03-2013, 11:31
Palmatum diye biliyorum, tohumlardan henüz ses seda yok çelik olarak aldıklarımdan üzerinde poşet geçirilmiş ve sıcak ortamda bulunanlarda bazı gözlerde patlama mevcut fakat bunların henüz kök saldığını düşünmüyorum, umarım beni hayal kırıklığına uğratmaz..

asmacı
30-04-2013, 19:57
Selamlar

Manisa'da yaşıyorum ve yeni yeni bonsaiye merak saldım. Devamlı İzmir'e gidip gelmekteyim, şimşir fidanı aldım ve gayet iyi gitmekte ama bir kaç fidan daha almak istiyorum. Ama fidanları nereden alacağımı bilmiyorum, bana bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum. İzmir'de nereden bu tür fidanları alabilirim? Özellikle ACER fidanlarına meraklıyım. Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler.

dostca
02-05-2013, 09:00
Ekmiş olduğum 100 adet Japon akçaağacı tohumlarımdan 3 tanesi çimlendi biri sağlıklı gözüküyor biri yaşamak ile yaşamamak arasında kararsız, biri yaşama veda etti. Çelik olarak diktiklerimde biri dışında faaliyet yok tutmadı..O çelik de bekleme aşamasında yeşeren yaprak uzamadı bekliyor,parktan aldığım yeni yeşeren akçaağaç çeliklerini dün yeniden deneme amaçlı fideledim üzerlerini kapattım bakalım ne olacak..

Sayın asmacı acer fidanları çok pahalı bonsaiye yeni başlayan biri için acerden bonsai yapmanı pek tavsiye etmem yazık olur fidana bunun yerine ucuz olan fidanlardan deneyerek tecrübe kazanmanı tavsiye ederim. Acerin kendisi zaten görsel bir şölen bonsai yapmana gerek yok diye düşünüyorum..

unforgiven35
28-05-2013, 16:14
Acer palmatum fidanı almıştım, kışın yaprakları döküldüğünü söylediler fakat hala yaprak veya en ufak bir kıpırdama olmadı.
Bunun sebebini bilen var mı acaba?

Sakaki
28-05-2013, 18:50
Acer palmatum fidanı almıştım, kışın yaprakları döküldüğünü söylediler fakat hala yaprak veya en ufak bir kıpırdama olmadı.
Bunun sebebini bilen var mı acaba?

İlk kez aldığım acerde ben de aynı durumu yaşadım, ancak bunun sebebi kışın soğuk ihtiyacı fazla olan bu tür için benim iklimimin neredeyse tropik iklim gibi gelmesiydi :)
Tunceli'nin iklimini bilemiyorum ancak yeterince soğuk gelmemiş olabilir veya bitkinizi içeride muhafaza etmiş olabilirsiniz?

bonsaicimali
30-05-2013, 10:06
Selamlar

Manisa'da yaşıyorum ve yeni yeni bonsaiye merak saldım. Devamlı İzmir'e gidip gelmekteyim, şimşir fidanı aldım ve gayet iyi gitmekte ama bir kaç fidan daha almak istiyorum. Ama fidanları nereden alacağımı bilmiyorum, bana bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum. İzmir'de nereden bu tür fidanları alabilirim? Özellikle ACER fidanlarına meraklıyım. Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler.

Merhabalar acer fidanı almak ve bonsai yapmak istiyorsanız yerli akçaağaçlarımızla başlamalısınız acer negundo, aser pseudoplatanus ,acer platanoides ,gibi türlerle sizin için daha ucuza gelir ve daha dayanıklılardır acer palmatuma göre çimlenmelerindede bir sorun yoktur bu türlerde eğer kırmızı yapraklı acer istiyorsanız acer platanoides crimson king i deneyebilirsiniz

unforgiven35
31-05-2013, 02:43
İlk kez aldığım acerde ben de aynı durumu yaşadım, ancak bunun sebebi kışın soğuk ihtiyacı fazla olan bu tür için benim iklimimin neredeyse tropik iklim gibi gelmesiydi :)
Tunceli'nin iklimini bilemiyorum ancak yeterince soğuk gelmemiş olabilir veya bitkinizi içeride muhafaza etmiş olabilirsiniz?

evet kışın içeride muhafaza ettim peki sonuç ne olur yaprak açarmı fidanım?

Sakaki
31-05-2013, 18:47
evet kışın içeride muhafaza ettim peki sonuç ne olur yaprak açarmı fidanım?

Dediğim gibi benim iklimim acerlere uygun olmadığı için deneyimleme şansım olmuyor maalesef. Eski ağacım da şu an bahçede gelişiyor :)

Bu konuda tourkana size daha iyi bilgi verecektir akşam.

tourkana
01-06-2013, 12:44
Birkaç dal üzerinde kırma işlemi yapın, çıtır çıtır kırılıyorsa kurumuştur. Şimdiye kadar bir kıpırtı olmadıysa kurumuştur.

unforgiven35
02-06-2013, 12:52
:( maalesef ben kışın çok soğuk olduğundan donmasın diye iyilik ettiğimi zannedip sıcak olmayan ama soğukda sayılmayan bir yerde muhafaza etmiştim...kurumuş.. ilk denemem olduğu için bayağı canım sıkıldı daha ağaca yaprak bile açtıramadım...

isacikgoz
05-06-2013, 15:51
Herkese selam,

Yeni aldığım acer palmatum cinsi akçaağacımın yaprakları sanırım yandı, sizce neden olabilir. Yoksa hastalık gibi bir durumdan mı kaynaklanır? Ağaç açık havada sabah ve öğlen güneşini gören bir yerde, çok fazla rüzgar almayan bir konumdadır.

http://i.imgur.com/42mafHO.jpg?1

Teşekkür ederim.

tourkana
07-06-2013, 18:50
Uzaktan bir fotoğraf ekleyebilir misiniz?

Size tavsiyem öğlen 2 ye kadar güneş alan sonra gölge olan bir yerde Acerler çok rahat ediyorlar. Ayrıca yapraklarını sulamayın, sulamayı sabah erken saatlerde yapın.
Yaprak yanması genel değil gibi görünüyor, sapın biraz üzerinden kesebilirsiniz, eğer ağaç kuvvetliyse büyük yaprakları bu şekilde kesip , yapraksızlaştırma işlemi yapabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/27885.htm
http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/9357.htm

emrebadem
14-03-2014, 16:55
havai köklendirmeyla cabucak bir bonzai yapabirsinininiz

ıstedigininiz kAlınlıktaki bir dalıın kabugunu. soyarak cürumus yosun torf vb madaddeleri soydugunuz dalın uzerıne poset yardıyla dala sıkı sekilde tutturup 4 ay gibıbır surecte sulayarak koklendirerek bonzaı yapa ılırsının kısa yoldan

badrobot
14-03-2014, 17:15
Sn.emrebadem.
Diğer üyeler arasından yanlış anlamalar olacağını düşünerek küçük bir düzeltme yapmak istiyorum.
Söylediğiniz gibi kalın bir dala uygulanan köklendirme yöntemiyle türe göre değişsede 4 ay gibi kısa bir sürede dal köklendirmesi yapabilirsiniz. İnce bir fidanı alıpta yıllarca onun kalınlaşmasını beklemektense,kalın bir daldan elde ettiğiniz yeni ağaç size oldukça zaman kazandıracaktır. Ama nevarki bu sürede elde ettiğiniz bir Bonsai değildir. Sadece aday adayıdır. Bu süreçten sonra elde ettiğiniz bireyin yeni sürgünlerini ve dallarını eğiterek Bonsai'ye ancak o zaman elde edebilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim.

Deathstroke
25-08-2014, 23:35
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım öncelikle herkese selamlar, bende bonsai sahibi olmak istiyorum öncelikle beğendiğim ağaç tipi olan akçağaç düşünüyorum ancak piyasa da ne kadar baktıysam yetiştirilmiş akçaağaç bonsai'si bulamadım genelde gingseng ve diğer türler bulunmakta. akçaağaç İstanbul içinde nereden bulabilirim? Mesela beğendiğimiz bir ağacın dalından köklendirme yapabilir miyiz? teşekkürler

murat doğan
12-09-2014, 14:48
merhabalar bonsai için ideal bir nebariye sahip akçaağaç buldum. Ancak satıcı sadece akçaağaç olarak biliyor. yardımcı olur musunuz acaba hangi akçaağaçtır. ve sizce almaya değer mi. ben internetten baktığım kadarı ile acer negundo türünün yapraklarına benzettim ama. tecrübeli arkadaşların fikrini almak istiyorum. ağaçları fıskiye sulama ile suluyorlar genelde. yapraklar ıslanıyor. burada hava sıcak ve zaman zaman rüzgar yakıcı oluyor. Maalesef satıcıdaki ağaçların büyük çoğunluğunun yaprakları yanmış. hemen hepsi tijli ağaçlar. havai köklendirmeye uygun.

517165

517166

517167

517168

badrobot
12-09-2014, 15:54
Bu sizinde dediğiniz gibi acer negundo olarak blinen dişbudak yapraklı akçağaç. Birleşik yapraklı olduğundan çok fazla bonsaide kullanılmıyor. Fakat azda olsa yinede çok güzel örnekleri var. Yapraklarının yanmasıda her acer türünde olan yapraklara su değmesinden kaynaklanıyor. Ağaç sağlıkle ve güzel bir nebariye sahip.
Birleşik yapraklı olmasına rağmen yaprak dalcığında 3-5-7 gibi yaprak oluyor. Çok fazla yaprak olmaması işi azda olsa kolaylaştırıyor. Eğer fiyatıda sizin için uygunsa alın ve deneyin. Hızlı büyüyen bu türden bendede bu türden 3-4 çalışma var. Çok güzel ilerliyorlar.
Çok favori ağacım olmasada yinede deneye değer.

ozancolak
24-02-2015, 09:42
tohumundan bir türlü çimlendiremediğim tür

caglarxx
24-02-2015, 11:48
sn.Ozançolak Ankaradaysanız uğrayın vereyim taze tohum rahat çimlendirebilirsiniz.
(bayat tohumları çimlendirmek zor)

Ozlem A
24-02-2015, 13:36
Şu an hala çimlenme imkanı var mıdır? Kasım sonu topladığım tohumlar var elimde ve dikmeye fırsat bulamadım. Şansım varsa denemek isterim.

Sakaki
24-02-2015, 14:08
Şu an hala çimlenme imkanı var mıdır? Kasım sonu topladığım tohumlar var elimde ve dikmeye dırsat bulamadım. Şansım varsa denemekmisterim.

Sn Ozlem A,

Maalesef biraz geç kalmış durumdasınız çünkü Acer palmatum gibi ağaçların tohumlarını ekmeden önce, tohumları 3-4 gün süren bazı nemlendirme ve koşullandırma işlemlerine tabi tutmanın yanı sıra yaklaşık (bazı kaynaklara göre en az) 3 ay buzdolabında soğuk katlama işlemine de tabi tutmanız gerekiyor.

Bu işlemler çimlenme başarısını ve yüzdesini artırmak için şart, ancak okuduğum bazı kaynaklara göre de uygun koşullarda muhafaza edilmiş tohumlarda soğuk katlama yapılmaması halinde bile yüzdesi çok düşük de olsa birkaç tohumun çimlenme şansı olabilir deniliyor :)

Benim iklimim Acer için uygun olmadığından ben denemedim açıkcası, ama elinizde uygun koşullarda saklanmış tohum varsa deneyin derim.

Bol şans...

caglarxx
24-02-2015, 14:35
Sn.Ozlem

Sn.Sakaki katılıyorum.Tohumları topladıktan sonra hangi şartlarda nasıl sakladığınız önemli.Soğuk katlama yapmadıysanız havalar biraz daha ısınınca (1 ay sonra gibi) dışarı ekin,şansınızı deneyin.

Benim tohumlar buzdolabında o yüzden sorun olmuyor.hatta birkaçı buzdolabında spaghnum yosununda çimlendi.

Ayrıca bu mevsimde çelikleride spaghnum yosununda az nemli şekilde köklendirdim tohumdan daha zevkli tavsiye ederim.

Ozlem A
24-02-2015, 15:02
Tohumdan ıhlamur, kestane, at kestanesi, erik, dut, fındık, manolya, defne, nar, fıstık çamı ve bilimum narenciye çimlendirdim ve bunun hazzı bambaşka, size katılıyorum. Sadece meşede başarılı olamadım bir türlü. Acer palmatum için de çok zor olduğu o kadar yazılmış ki toplayınca okuyup cesaret edemedim böylece kaldı.

Yine de deneyeceğim :)

dostca
25-02-2015, 09:54
Geçen senelerde topladığım acer tohumlarından buzdolabında bekletip çimlendirme imkanına sahip olduğum yaklaşık 15 adet tohum güvercinlerin hışmına uğrayıp hepsi hakkın rahmetine kavuştu. Bu yıl topladığım ve buzdolabında bekleyen yaklaşık 50-60 tohumda henüz bir gelişme yok, çelikleme yaptıklarımda tutmadı,
Sayın Cağlarxx çeliklemeniz süper olmuş, benim çelikler 2 mm kalınlığında, uç sürgünlerdi sanırım o yüzden köklenmediler. Sıvı İBA da mevcut, ne yapmamı önerirsiniz, torf- kedi kumu ve hindistan cevizi torfunu karıştırıp, 5-10 LT lik pet su kabını kesip çelikleme yapmayı düşünüyorum en ince dal kalınlığı ne olmalı, incelikleri neler..Bu günlerde çelik alımı uygun mu değilse Ankara için hangi zamanlar almalıyım..

caglarxx
25-02-2015, 11:44
Sn. dostca

öncelikle tohumdan bahsedeyim.Benim buzdolabında çimlenen tohumlarım sert dış kabuğunu dikkatlice soyup,spaghnum yosununda az nemli beklettiklerimdi.ve çok çabuk çıktılar (yaklaşık 10 gün).Fakat diğer tohumlarımı böyle yapmadım bu benim için denemeydi.Çünkü bana göre çimlendirmek değil zorluk ,onlara ışık sağlamak.
Amatör bir sera yaptım.Bauhasedan büyük boy tekerlekli taşıma kabı (derin).Altına kapların yere değmemesi için ızgara gibi bişey,üstünede elimde bulunan bir cam kapattım,yanlardan az hava alacak şekilde ve içine alüminyum folyo döşedim ışık ve nem kaybını aza indirsin diye..camın üstünde 50 cm lik iki florasan olan bir dandik armatür koydum.florasanlar akvaryumumdan kalma sylvania bitki için ve birde günışığı.

Herneyse bu düzeneği tohumlar için yapmıştım fakat çelikler köklenince (ki çeliklerim bloodgod,atroporprum,beni maiko ve fireglow olduğu için) önceliği onlara verdim,düzeneğin içinde onlar var şu anda.

Bence tohumlarınızı iyi bir karışımla 1 ay sonra dışarıda ekin.nemini koruyun ve donmamasını sağlayın.Neden böyle diyorum çünkü çimlenen tohumların ışık sorunu,kaloriferli ve kuru ortam sorunu insanı zorluyor.Doğayı tam taklit en başarılı sonuç olur.Benim dışarda torfta ekilmiş tohumlarımda mevcut dondurmadan ve çürütmeden baharı bulursak çimleneceklerine eminim.
Çimlendikten sonra dışarda dondan ve direk güneşten korunduğu sürece gelişimlerinde hiç sorun olmaz (bence).Ben o yüzden dolaptakileri şu anda vermiculit içinde en az nemle bekletiyorum ki kafayı çıkarmasınlar.Bir ay daha idare edersek sorun olmayacak.

Çelik konusunda tavsiyelerim (en azından benim izlediğim yol) şöyledir.
Ben yabancı forumlarda izlediğim videolardan yola çıkarak bir kısım çeliğimi ,dipleri ve ucları acıkta kalacak şekilde tuvalet kağıdına sarıp nemli(ıslak değil) bir şekilde saklama kabında beklettim.Diğer çeliklerimide spaghnum yosununu hafif nemlendirerek yine ayrı saklama kabında beklettim.

Kağıtlı metodu beceremedim,birçoğu mantar oldu nemi ve ısıyı ayarlayamadım sanıyorum,bir kısmıda çürüdü bir kısımda kurudu ortayı bulamadık:))
Spaghnumda bekleyenleri ise 2 günde bir yarım saat kutunun kapağını açarak havalandırdım,çok az nemlendirdim.onlar tuttu.Spaghnum bu gibi işler için gerçekten harika bir malzeme.3-4 tane kök çıkaranları ,katkısız torf,biraz pomza birazda ince akvaryum çakılı karıştırdığım toprakla ,büyük boy pet bardaklara ekip seraya koydum.Bardakları daha önce yandan alttan bolca hava alacak ve drenajı artıracak şekilde deldim.Odanın camı gece gündüz yarım açık ortam ısısı 18-20 derece arası çeliklerin bardakta (toprakta )yaklaşık birinci aylarına giriyorlar.yaklaşık 1 ay kadarda spaghnum içinde saklama kutusunda beklemişlerdi .Ben bazılarını hormonladım bazılarını yaraladım.Yaraladıklarımın köklenme oranı düşük .Hormonlu ve hormonsuzlar arasında kayda değer başarı farkı göremedim.

Sabah ve akşam üzerlerine su spreyliyorum(ağır sulama yapmadım saksılama haricinde) ve seranın dibine biraz su döküyorum ertesi güne kadar nemi korunsun diye.
Benim anladığım odunsu çelikler için aralık-şubat arası uygun.sizin aldığınız daha ince çelikleri ise, dallar yapraklandığında ,yeni çıkan sürgünlerden alınan parçaları biraz hormona batırarak direk toprağa ekip beklemek.Nisan ayı gibi.

Bugün foto çekerken dikkat ettim ,çeliklerin toprağını hazırlarken bir yandan da tohumlar ile uğraşıyordum.Çelik bardaklarının 2 tanesindede yeni çimlenmiş gördüm.:))
güncel fotoları ekliyorum.

selamlar

caglarxx
25-02-2015, 11:50
sizi motive etmek adına bunlarıda eklemeden geçemiyeceğim.:)

Ozlem A
25-02-2015, 12:02
Kıskançlıktan çatlama gibi etkiler de yapabilir :)

dostca
25-02-2015, 14:57
Cağlar bey detaylı açıklamalarınız ve fotoğraflarınız için çok teşekkür ederim.Yosunu nereden temin ettiniz, Çevremde nemli beton kenarlarında ve duvar kısımlarında yeşillenmiş yosun mevcut fakat bunlar sizin belirttiğiniz spaghnum yosunu değil. Sanırım Ulus hali karşısındaki Sulu han içindeki çiçekçilerde bulabileceğimi düşünüyorum. Olmazsa camyünü üstüne koyup üzerine de ince bir tabaka cam yünü ve sprey ile sulama şeklinde düşünüyorum. Birmilyoncularda satılan kapaklı dikdörtgen yarı saydam saklama kaplarından alıp içine koyup bekletmeyi deneyeceğim.
Anladığım kadarı ile bu düzenek 18-20 derece ortamda kalmalı ve 2 günde bir hafif fısfıs ile nemlendirilip yarım saat havalandırılmalı.
Allah nazarlardan saklasın çok güzeller..

caglarxx
25-02-2015, 15:19
sn.dostca

Spaghnum yosunu normalde yurtdışında ucuz ve bol.Ben havai köklendirmeler için ebay den almıştım.150 g.sıkıştırılmış olanı nemlendirip açtığınızda 12 litre ediyor.posta dahil 50-60 lira gibi kapıya sorunsuz geldi.
Camyünüde bir seçenek olabilir.Ama yosunu bulamazsanız ben size celiklere yetecek kadar ücretsiz verebilirim.
Ayrıca çelikleri alırken 45 derece açıyla ve iyi kesen bir makasla alın.gözün yarım santim altı daha verimli oluyor.

Nemlendirme ve havalandırma püf nokta.sadece nemli olmalı ıslak değil.Yarıdan fazla çeliği havalandırmadığım ve fazla ıslak bıraktığım için mantar ettim.Elinizde fungusit bir ilaç var ise nemlendirmeyi onlada yapmanızı tavsiye ederim.(ben yapmadım o yüzden elde kalan,, yaklaşık 80 iyi kalite çelikten ,sadece 30 tanesi)

selamlar

dostca
25-02-2015, 15:35
Teşekkür ederim inceliğiniz için, araştırmayı yapayım bulamazsam eğer sizinle irtibata geçerim.Mantar için 1 litre suya bir tatlı kaşığı kadar oksijenli su iyi geldiğini okumuştum.Bu yosunu üretmeyi denediniz mi torf üzerine koyup sulandırılmış ayran veya (sanırım biraydı) sulayarak canlandığını okumuştum.

caglarxx
25-02-2015, 15:46
Denedim onu ve aspirini ama mantardan sonra, pek bi faydasını görmedim.Aslında çokta beklemedim, çünkü 50 civarı akçaağaç bonsai adayı ,birçok tohum, çelik ,toprak karıştırma, saksılama derken arada kaynadılar:)
Bahsettiğiniz bu yosunun canlısı için geçerli,bizdeki kurutulmuş ve sıkıştırılmış organik ama steril ,görevi yüksek miktarda su ve nem tutma kapasitesi.
Spaghnumu bende çok arayıp sonuca ulaşamayınca yurtdışından sipariş etmiştim.O yüzden aramayın .Telimi mesaj attım.

caglarxx
28-02-2015, 10:38
Durum güncellemesi :)
Buzdolabında vermiculit içinde kiitili poşette bekleyenlerden birkaçı daha kök çıkarmış.
Diğer çimlenenlerde gelişim yavaş (ışık eksikliğinden tahmin ediyorum)

Çeliklerde sorun görünmüyor,atropurpureumlarda muhtemelen ışık yetersizliğinden yapraklar erken yeşile dönmeye başladı.

dostca
02-03-2015, 08:58
Merhaba Caglarxx,
Sizinle görüşemedik fakat kardeşiniz ile tanışma fırsatı oldu, benim için ayırmış olduğunuz yosun ve tohumlar için teşekkür ederim. Tohumları bakmadan buzdolabına kaldırdım akşam gittiğimde bakayım canlanan var mı.Size getirmiş olduğum yosun örneği sanırım aynı yosunun kurutulmuş hali.Mahallede ki çiçekçide buldum sanırım Ulus Suluhan'daki yapma çiçek yapan yerlerde de vardır. Sizin verdiğiniz ile 2 kutu ve bendeki yosunla da 1 kutu içinde aldığım çelikleri koydum ve 1-2 günde bir yarım saat havalandırıyorum. Bir kutu içinde de az bir toprak içinde bendeki yosunun yeşil olan kısımlarını koyup suladım kapağını kapattım bu yosun canlanıp gelişecek mi bakalım sabah baktığımda topraklı olanda kısmı küflenme vardı oksijenli su ile spreyledim ve ağzı acık bıraktım sanırım bunun ağzını kapatamamak gerekecek.
Uygun bir zaman fotoğraflarını koyarım..

alibaba
05-03-2015, 19:32
Budan da temin edebilirsiniz.
Abdüssamet bey ara getiriyor.

TORF- TOPRAK- GÜBRE (http://www.seymacicekcilik.com/products/69/spagnum-yosunu_1637.html)

sn.dostca

Spaghnum yosunu normalde yurtdışında ucuz ve bol.Ben havai köklendirmeler için ebay den almıştım.150 g.sıkıştırılmış olanı nemlendirip açtığınızda 12 litre ediyor.posta dahil 50-60 lira gibi kapıya sorunsuz geldi.
Camyünüde bir seçenek olabilir.Ama yosunu bulamazsanız ben size celiklere yetecek kadar ücretsiz verebilirim.
Ayrıca çelikleri alırken 45 derece açıyla ve iyi kesen bir makasla alın.gözün yarım santim altı daha verimli oluyor.

Nemlendirme ve havalandırma püf nokta.sadece nemli olmalı ıslak değil.Yarıdan fazla çeliği havalandırmadığım ve fazla ıslak bıraktığım için mantar ettim.Elinizde fungusit bir ilaç var ise nemlendirmeyi onlada yapmanızı tavsiye ederim.(ben yapmadım o yüzden elde kalan,, yaklaşık 80 iyi kalite çelikten ,sadece 30 tanesi)

selamlar

aigneis
18-03-2015, 08:50
Selamlar,
Acer palmatum kapalı balkonda yetişir mi acaba?
Teşekkürler

caglarxx
21-03-2015, 11:54
Sn. aigneis

Kışın sorun olmaz,yazında kapalı balkonun camları açıksa yine sorun olmaz.Yanlız camları kapatıp biryerlere giderseniz büyük sorun olur diye düşünüyorum.

japon akçağacı direk güneş ışığından ve aşırı hava akımlarından hoşlanmayan bir tür(birçok varyetesi en azından)..Tam gün (direk güneş ışığı olmadan) aydınlık bir ortam,
biraz hava akımı,suyu çabuk drene edebilen ama mümkün mertebe nemini koruyan bir toprak karışımı ile ,çok derinden ziyade yayvan ve geniş bir saksıda konumlandırılırsa,haftada bir de 180 derece döndürürseniz (ışığın ve havanın ağacın her bölgesine nüfuz etmesi için) sağlıklı ve mutlu bir ağacınız (fidanınız ) olur .

caglarxx
21-03-2015, 12:30
uyanıyorlar :)

caglarxx
21-03-2015, 12:31
yavruyu unuttuk

feriha
24-03-2015, 19:38
542668

Acer palmatum rubrum

Yazı geçirdiği terasta yaprakları kavruldu.

Kışa girerken apartman içine kapı girişine soğuktan korumak amacıyla alındı.

Çiçek açtı ;)

feriha
24-03-2015, 19:41
542670

Acer çiçekleri..

caglarxx
25-03-2015, 13:29
Sn.feriha hanım

Çok güzel bir varyete ..Ankara için çok fazla erkenci davranmış,benimkiler sadece tomurcuk şu anda.

feriha
25-03-2015, 20:03
Sn. caglarxx,

Kapalı yerde olması etkiledi sanıyorum. Kışı iç mekanda geçirdi çiçeklendiğini görünce yerini değiştiremedim. Yazın da fazla güneşi sevmediği için aynı yerde kalacak gibi..

caglarxx
25-03-2015, 20:47
Güneşi pek sevmiyorlar evet,ama soğuktan korkmayın kışın..Yeterince soğukta uyku dönemi yaşayamazsa ,sezon sezon zayıflayıp bir anda kuruyabiliyorlar.
Benim ağaçlarım (ki bonsai adayları saksıları vs.görece daha küçük) bu kış -18 gördüler ,üstlerine karda yağdı.Ne kadar soğuk yerlerse yaza daha kuvvetli ve coşkulu giriyorlar.

selamlar,saygılar.

caglarxx
27-03-2015, 12:27
En erken uyananlar:)

feriha
28-03-2015, 17:43
543616

Sanki hafif bir kokusu var :)

dostca
04-04-2015, 17:10
Bunlar da benden henüz köklenme olmadı..:rolleyes:

caglarxx
25-04-2015, 17:39
japon akçağaçlarımın bahar renkleri :)

Atcxy
09-05-2015, 11:47
Arkadaşlar bu ağaç karasal iklimde yetişir mi?

taisenberg
10-05-2015, 21:36
Arkadaşlar bu ağaç karasal iklimde yetişir mi?

caglarxx 'in mesajlarına göz gezdirmenizi tavsiye ederim.

tawsan
12-05-2015, 16:24
Biri bana şu kırmızı yapraklı akçağaç lardan İZMİR de nerede bulabileceğimi söylesin ne olur. Ara ara bitap düştüm. bulamıyorum :(

shawshang
28-10-2015, 17:07
Merhabalar

İzmir merkezde ikamet etmekteyim. Bonsai virüsü bulaştı bana da ve tavsiyenize ihtiyacım var.

Alt da linklerini vermiş olduğum akçaağaçların hangisi ya da hangileri izmir için uygun olabilir ?

ACER palmatum Atropurpureum, Krmz Yaprakl Japon Akaaa Fidan (http://www.1001fidan.com/urun-acer-palmatum-atropurpureum,-kirmizi-yaprakli-japon-akcaagac-fidani-379.html)

ACER palmatum Bloodgood,Krmz Japon Akaaa Fidan (http://www.1001fidan.com/urun-acer-palmatum-bloodgood,kirmizi-japon-akcaagac-fidani-188.html)

ACER opalus talyan akaaa fidan (http://www.1001fidan.com/urun-acer-opalus-italyan-akcaagac-fidani-1768.html)

ACER monspessulanum,Fransz akaac fidan (http://www.1001fidan.com/urun-acer-monspessulanum,fransiz-akcaagaci-fidani-1770.html)

Ozlem A
24-12-2015, 22:07
Dün parkta epeyce tohum topladım, sadeçe torf içerisinde soğuk katlama yaparak çimlendirmek mümkün oluyor mu?

mehmetpolat
25-12-2015, 20:28
ben dolaba koydum 8 hafta oldu 9 ile 12 hafta sürüyormuş, bekliyorum, hem kuma hem torfa koydum

caglarxx
26-12-2015, 22:02
Çimlendirmek için acele etmeyin ,bahara çimlenmesi en mantıklısı .yoksa sera ,ışık ,evin kuruluğu, vs birçok sorun var.Püf nokta ,,kurumayacağı kadar nem (küf ve mantar olmayacak kadar nemli),donmayacağı kadar soğuk(buzdolabı sebzeliği).

mehmetpolat
26-12-2015, 22:31
ben kasım ayı başında toplayıp dolaba attım, kaçtane tohum var saymadım ama yüzü geçiktir, çimlenirseler ne yapacam onu düşünüyorum şimdi asıl, okadar fidanı ben napıcam acaba

caglarxx
02-01-2016, 13:51
sn.Mehmetpolat yaşasınlarda acerden zarar gelmez.Bunlarda benim 2015 başı çimlendirdiklerimden.

mehmetpolat
03-01-2016, 20:02
sn Caglarxx, 9 hafta doluyor bekleyip göreceğiz sonucu.
Geçen kış çimlendirniz bu kış tellediniz sanırım, umarım baharda da gösteririsiniz bize acerleri biz de birşeyler öğreniriz sizden

caglarxx
05-01-2016, 12:40
Sn.mehmet bey evet geçen kış çimlendiler ,aslında adet çoktu ama zamanı düzgün ayarlayamadım erken çıktılar içerde bakmaya çalıştım ışık vs. ile ama birçoğu gitti elde kalanlar bunlar.Aslında en güzeli doğal süreç dışarda ,dondan korunaklı bir ortamda toprağın 1mm altında kışlamaları bahara çıkan sağlar bizimdir:)
Ayrıca öğretmek haddim değil bende değişik denemelerle en emin yolu anlamaya çalışıyorum.selamlar.

mehmetpolat
05-01-2016, 20:35
sn. caglarxx, ben acemiliğimden ve sabırsızlığımdan kasım başında ve ortasında topladığım toğumları iki ayrı poşet içinde attım dolaba (aralık başında lodos vurunca ağaçlarda ne yaprak kaldı ne tohum) bir kısmınıda balkonda torf içinde sakısıya koydum, dışarıda kalanlar gözden uzak oldukları için bilemiyorum ne haldeler bir de geçen haftaya kadar havalar hep sıcak geçti pek umudum yok onlar için, dolaptakiler eğer çimlenirse, doğuya bakan bir pencere önünde yaşatmaya çalışacam.
çok güzel görünüyor sizin acerler, tebrik ederim.

Alper
10-01-2016, 16:28
Acer ile ilgili şöyle bir video buldum paylaşmak istedim.
İnce gövdeleri bir araya geririp kaynaşma sağlamaya çalışıyor sanırım benzer şekilde çalışmalar yapılabilir 10-15 tl ye küçük acerler alınabilir

https://www.youtube.com/watch?v=Npw561EmW-M

mehmetpolat
11-02-2016, 15:22
Sayın Caglarxx bol suyu görünce kafayı kaldırdılar dediğiniz gibi ama bol güneş yok şimdilik

caglarxx
11-02-2016, 18:19
Mehmet bey nem sağlanır (kökleri çürütmeden) o kolayda ışık kısmı daha önemli ona bir çözüm bulsanız.Bursa'da hava nasıl gidiyor bilmiyorum ama nerden baksak en az 1 ay daha soğuktan dondan korumak lazım.

mehmetpolat
11-02-2016, 18:39
sayın Caglarxx, havalar iyi, lodasla 15 derece falan, haftaya 20 güneşli diyor ama bir soğuk hava daha gelebilir belki kar da yağacak, bakalım göreceğiz ne olacak

caglarxx
11-02-2016, 18:42
Dışarı çıkarmak riskli,üstlerine şöyle bir günışığı lambası ayarlasanız biraz faydası olur tahminim.

mehmetpolat
11-02-2016, 18:45
onu bir araştırayım bakalım, olabilirse , denerim

mehmetpolat
18-02-2016, 12:13
Selamlar
İşte en önde giden arkadaş

mehmetpolat
18-02-2016, 13:31
ve devamı

caglarxx
22-02-2016, 13:26
Yaklaşık 2 aydır buzdolabında olan, (kilitli plastik poşette,spaghnum yosunu içinde,hafif nemli vaziyette) tohumlardan birkaçını çıkarıp ,içerde duran bir saksıya ekmiştim.Bitanesi kafayı çıkarmış,akçağaç ama tohumları çeşitli ağaçlardan topladığım için,yapraklar çıkmadan türünü bilemiyeceğiz.

mehmetpolat
22-02-2016, 20:42
Sayın Caglarxx,
Tohumların kabuklarını soyup mu ekiyorsunuz? ben kabukları soyup hepsini bir pet bardak içinde nemli toprakta patlayıncaya kadar tutuyorum, en fazla 3-4 gün sürüyor bu, sonra ekiyorum, birkaç günde toprak üstüne ulaşıyorlar; kabuklu ektiklerimde ise hiç hareket yok şimdilik

mehmetpolat
22-02-2016, 20:49
filiziniz hayırlı olsun bu arada

caglarxx
23-02-2016, 12:16
Mehmet bey geçen sene soymuştum daha çabuk çimlenmişlerdi bu sene içerde fazla kalmasınlar tam havanın ısındığı zamana denk gelsin diye hiçbir işlem yapmadım.

Ozlem A
23-02-2016, 14:02
Ocak ayında kar yağdığında topladığım kırmızı küçük yapraklı acer tohumlarını koyduğum yeri bulamayınca ancak şimdi soğuk katlama için hazırlama imkanım olabildi. Umarım geç kalmamışımdır.

Torf perlit cocopeat karışımına sarıp buzdolabına kaldırdım. Nemlendirme yapmadım. Daha önce manolya tohumlarını bu şekilde çimlendirmiştim. Mayıs ayında çıkarıp ekmeyi düşünüyorum, 2-2,5 aylık katlama yeter umarım.

caglarxx
23-02-2016, 15:21
Özlem hanım zaten ocak ayına kadar ağacın üzerinde soğuklamanın bir kısmı gerçekleşmiş bence.Benimde bu sene ocakta topladığım var aralık'ta topladıklarımda var.
Torf,perlit ,coco fazla ve gereksiz bir karışım olmuş bence.cocopeat veya perlit az nemlendirip öyle koysanız kafi olurdu diye düşünüyorum.

mehmetpolat
23-02-2016, 15:35
İsteyen olursa bende hazır katlanmışı var. Kumda katladım sadece.

caglarxx
23-02-2016, 15:40
Mehmet bey ne güzel teklif.Başka zaman aransa bulunmaz,bende çok var tohum ,çelik birde bonsai adayları.Yoksa rica ederdim.

mehmetpolat
23-02-2016, 15:56
Ekemediklerimi atmaya kıyamıyorum, kıyacam galiba ama

Ozlem A
23-02-2016, 19:36
Özlem hanım zaten ocak ayına kadar ağacın üzerinde soğuklamanın bir kısmı gerçekleşmiş bence.Benimde bu sene ocakta topladığım var aralık'ta topladıklarımda var.
Torf,perlit ,coco fazla ve gereksiz bir karışım olmuş bence.cocopeat veya perlit az nemlendirip öyle koysanız kafi olurdu diye düşünüyorum.

Elimde hazır olarak bu malzeme vardı, değerlendirdim ;) Şimdi açıp nemlendirsem olmaz mı?

caglarxx
24-02-2016, 13:17
Olur ,çok sulu olmasın spreyle birkaç kere fıslayın kafi.Zaten arada açıp havalandırın mantarın küfün önüne geçmek için.

mehmetpolat
25-02-2016, 11:51
Selamlar, viyoller

mehmetpolat
25-02-2016, 11:54
Resmin ters olmasını hiç beklemiyordum

mehmetpolat
25-02-2016, 12:19
Acemilik kusura bakmayın

akcirahan
03-03-2016, 21:35
Merhabalar. Aranıza yeni katıldım. Daha önce memleketimde ( Alanya ) zeytin ağacından bir bonsai çalışmam olmuştu. Ama tabi çok da bilinçli değildim. 3 yıl gibi bir süre oluyor sanırım. Şu an annem onunla ilgileniyor. Gayet hoş. Çok bilinçli yapmasam da kritik hatalar yapmamış olduğumu şimdilerde fark ediyorum. Aslında konu şu arkadaşlar; şu an eskişehirde yaşıyorum evimde de bir kaç bitkim var fakat bonsai ayrı ilgimi çekiyor. Yine bir tanesiyle ilgilenmeye karar verdim. Bir arkadaşıma getirttim fakat türü hakkında bir bilgim yok. Acaba fotoğrafını sizinle paylaşsam bana bu konuda bilgi verebilecek donanımlı arkadaşlarımız var mıdır?

mehmetpolat
03-03-2016, 22:04
selamlar
yukarıda sorunuzla ilgili bir başlık var oraya da yazabilirsiniz

nebil1505
03-03-2016, 22:33
Arkadaşlar Bonsai ağaçlara ilgim yeni başladı. İlgilenen arkadaşlar gerçekten bakımı zor mu? 1-2 Defa denedim ama ağaçlar öldü. Bu konuda bana yardımcı olacak kişilerden mesaj bekliyorum.

caglarxx
10-03-2016, 12:45
2016 'nın erkencileri :)

nikon_
10-03-2016, 13:48
Son fotoğraftaki can alıcı olmuş ;)

Benim balkondakilerin gözleri henüz daha yeni patlamaya başladılar. Her ikisine de havai köklendirme yaptım bakalım ne sonuç verecek.

caglarxx
10-03-2016, 14:22
Sn.nikon
Uyanmasalar daha iyiydi aslında ,daha soğuklar var korumak gerekecek.
Köklendirme prosedürünü kitabına uygun yaptıysanız mutlaka tutarlar.

nikon_
10-03-2016, 16:22
Sayın caglarxx, umarım ki bundan sonra havalar dondurucu derecede soğumaz. Yoksa acerleri korumak zor olacaktır.
Havai köklendirmeyi hayli okuyup hatim ettikten sonra uyguladım. Başarılı olacağını umuyorum.

david72
10-03-2016, 16:55
2016 'nın erkencileri :)

Balkonunuz güneye mi bakıyor ? Gerçekten erken olmuş.

caglarxx
10-03-2016, 19:03
Aylık hava raporuna göre bazı geceler eksi değerlere inecek sayın nikon.Saksı ve toprak değiştirdikten sonra (şu son 15 gün içinde) seravari birşeyin içindeler.Gündüzleri açıyorum naylonu tek yönden ,akşamları kapatıyorum.
Not:Saksı toprak neden değiştirdiniz derseniz ,yeni senenin tomurcukları iyice büyüyüp ama tam açılmadan bu işlemleri yapmak gerek.
sn.david cephem kuzey ,yazları sabah belki en fazla 1 saat güneş alıyor.
Japon akçağacının altürleri arasında özellikle çok erkenci olanlar var,çizgilerini bozmadan her sene erken uyanırlar.Birde geçen sezon yapraksızlaştırma uç alma vs.yaptıklarım veya bazende ben yapraklarını döktürüyorum yeter uyuyun diye,onlarda etkiliyordur.

nikon_
11-03-2016, 11:17
Saksı ve toprak değişimlerini, iki acerimi geçen sonbahar sonunda aldığımda yapmıştım. O nedenle bu yıl başka değişim yapmayacağım. Dediğiniz gibi eksilere düştüğünde, kışın yaptığım gibi, üzerlerine büyük çöp torbalarından geçirebilirim. Kapalı balkonda durduklarından çok fazla etkilenmemişlerdi acerler.

caglarxx
11-03-2016, 12:21
Sn.nikon bu türde toprak,saksı,kök işlemlerinin ilkbaharda tomurcuklar eklediğim fotodaki gibiyken yapılması çok önemlidir.Ben zamansız toprak ,saksı,kök budamasından çok vasıflı fidanlar kaybetmiştim.
Sonbaharda ağaç yapraklarını tamamen döktükten sonra 1 hafta 15 gün içinde ağır budamaları yapıyorum sadece ,kanama olmuyor.

caglarxx
11-03-2016, 15:26
Buda tohumdan çimlenenlerin erkencisi .

nikon_
11-03-2016, 16:56
Sn.nikon bu türde toprak,saksı,kök işlemlerinin ilkbaharda tomurcuklar eklediğim fotodaki gibiyken yapılması çok önemlidir.Ben zamansız toprak ,saksı,kök budamasından çok vasıflı fidanlar kaybetmiştim.
Sonbaharda ağaç yapraklarını tamamen döktükten sonra 1 hafta 15 gün içinde ağır budamaları yapıyorum sadece ,kanama olmuyor.

Toprak ve saksı değişimlerini yaptığımda, acerler yapraklarını tamamen dökmüşlerdi, o nedenle bir sorun olmayacağını düşünerek bunu yapmıştım. Geldiklerinde içi torf dolu oldukça küçük bir saksıdaydılar, baharı beklemeden yapmam gerekiyordu. Keza, bu kış yaşanan şiddetli soğuklara rağmen şu anda gayet keyifli bir şekilde baharı karşılamaya başladılar. Gözler yavaş yavaş uyanmaya başladı.
Tohumdan ilk çimlenenler de ilk çift yapraklarını çıkardılar.

mehmetpolat
12-03-2016, 20:30
Size özendim sn. Caglarxx

mehmetpolat
12-03-2016, 20:32
O saksıyı nerden edindiniz?

nikon_
16-03-2016, 11:21
Ektiğim tohumlardan çıkanlar büyüyor. Kırmızı yapraklı Acer Palmatum türünden 4 tane çimlenmişti, ancak sadece biri yaşıyor. Mor yapraklı Acer Platanoides ağacından(çınar yapraklı akçaağaç) topladığım tohumlardan çıkanlar ise daha hızlı büyüyorlar ve güçlü görünüyorlar.

Bu Acer Palmatum,
600468

Bu ise, mor yapraklı olacak Acer Platanoides;
600467

600466

caglarxx
16-03-2016, 15:33
Sn.nikon
çınar yapraklı akçaağaç,japon akçağacına göre çok daha sağlam ve hızlı büyüyen bir tür.
Kırmızı yapraklı japon akçağacı türleri ise standart yeşil yapraklı japon akçağacına göre çok daha yavaş gelişiyorlar.(en azından benim tohumdan çimlendirdiklerim öyle.)
yeşil yapraklı olanlar kırmızılardan 2 belki 3 kat daha büyükler.

sn.mehmet bey
2 sene önce zengarden sitesinden almıştım.

nikon_
17-03-2016, 10:22
Dediğiniz gibi Sayın caglarxx, kırmızı yapraklı akçaağaçlar çok yavaş büyüme gösterirken, çınar yapraklı akçaağaçlar hızlı ve güçlü bir büyüme gösteriyorlar. İki yıl kadar önce tohumdan yetiştirdiğim ve ne yazıkki kırmızı örümcekler nedeniyle tamamı ölen mor renkliı çınar yapraklı akçaağaçları çok kısa zamanda hayli boy atmışlardı.

600578

600579

caglarxx
18-03-2016, 18:25
çelikler çiçek açıyor

nikon_
25-03-2016, 09:50
Acer Palmatumlar iyice yapraklanıyorlar. Bu görüntüyü çok seviyorum ;)

601757

601758

601759

caglarxx
25-03-2016, 11:53
sn.Nikon maşallah ..

Bakıyorum hepsinde bir havai çalışması var:)

nikon_
25-03-2016, 12:52
Teşekkürler Sayın caglarxx ;)

Birinde tek, birinde ise iki adet havai köklendirme çalışmam var, umarım başarılı bir sonuç alırım :p

caglarxx
25-03-2016, 18:14
Aynı hat üzerinde değilse tutar sanıyorum.

Fotoğraftaki de benim geçen sene köklendirdiğim fireglow.

İlkbaharda başlattım sonbaharda ayırdım.Beklediğim kadar kök çıkmadı bende yapraklarını toparladım bir an önce uyusun diye.Tomurcuklandığında saksı toprak değişimi yaptım ,şu anda anneside kendide çok coşkulu :)bi aksilik olmazsa ümitliyim kendisinden.

caglarxx
25-03-2016, 18:21
Bunlarda orange dream ile beni maiko ,onlarda hareketlendiler.
Arkadakide kırmızı yapraklı bir tür ama ne olduğunu bulamadım.Bu sene onu köklendirmeye niyetlendim.

caglarxx
31-03-2016, 16:42
Bahar renkleri

caglarxx
31-03-2016, 16:45
devamı

caglarxx
04-04-2016, 11:51
balkon 1

mehmetpolat
04-04-2016, 15:18
Çok renkli. Çok hoş. tohum bulunursa seneye orengedream ekmeli

aykutansin
27-04-2016, 06:14
Balkon 1 e bayıldım
Çok güzel çalışmalar

aykutansin
27-04-2016, 06:33
Acer lerin tohumlarını toplamak için en iyi Zaman nedir?
Genelde nerelerde yaygın oluyor? (İstanbulcivarında)

mehmetpolat
27-04-2016, 10:23
kasım ayı gibi, Marmara Bölgesinde bir de lodos vurunca ağaçta yaprak da tohum da kalmaıyor

withoutea
30-04-2016, 01:33
Acer lerin tohumlarını toplamak için en iyi Zaman nedir?
Genelde nerelerde yaygın oluyor? (İstanbulcivarında)

aynı soruyu tekrarlayayım.
bu acer yüzünden delireceğim sanırım.
inat ettim tohumdan yetiştirmek istiyorum.
netten aldık tohumları ama çimlendiremedim.sanıyorum o tohumlar yurt dışından toptancıya ordan da bize gelene kadar sağlıksız hale geliyorlar.
elimde hala bu tohumlardan var ama çimlenme olmayacak diye tekrar ekmek gelmedi içimden.
istanbul fatih te yaşıyorum.bırakın acer togumu acer ağacı bile göremiyorum her tarafa bakınmama rağmen.nerededir bu kırmızı - sarı acer ağaçları gidip sabahlayacam yanında

sagol
30-04-2016, 08:41
Sayın withouttea,

Kasım ayında toplamak gerekiyor ama rüzgarsız bir yerde ise üzerinde tohum kalır.

Kolay gelsin....

aynı soruyu tekrarlayayım.
bu acer yüzünden delireceğim sanırım.
inat ettim tohumdan yetiştirmek istiyorum.
netten aldık tohumları ama çimlendiremedim.sanıyorum o tohumlar yurt dışından toptancıya ordan da bize gelene kadar sağlıksız hale geliyorlar.
elimde hala bu tohumlardan var ama çimlenme olmayacak diye tekrar ekmek gelmedi içimden.
istanbul fatih te yaşıyorum.bırakın acer togumu acer ağacı bile göremiyorum her tarafa bakınmama rağmen.nerededir bu kırmızı - sarı acer ağaçları gidip sabahlayacam yanında

mehmetpolat
30-04-2016, 11:38
istanbul da nerede bulabilirsiniz bilemiyorum
ben ekmeden önce tohumların kabuklarını çıkarmıştım
tohum ekimi ile ilgili bu sayfada daha önce paylaşımlar yaptık, mesajlara bakabilirsiniz
yurtdışında tohum almak mı, acer palmatum geisha olsa belki

mehmetpolat
13-05-2016, 22:21
ben bakmaya doyamıyorum

boguz
31-05-2016, 19:42
Sn.mehmetpolat'ın benimle paylaştığı acerlerimin son durumu bu şekilde.
İzmir'in sıcağından bunalan kuşlar biraz yağmalamış fidanlarımı çoğu köklerinden çıkmış :(
Kalan fidanlarıma gözüm gibi bakıyorum bakalım biraz odunsu gövde yapsalar da kurtarsalar paçayı :D

mehmetpolat
31-05-2016, 20:30
o bir tanesi çok güzel çoşmuş sn. boguz,
sulamaya konusda ise ben hergün azar azar suluyorum yoksa kurumaya başlıyorlar fazla sudan dolayı, önce yaprak uçlarından başlayıp.

mehmetpolat
31-05-2016, 23:58
bu şekilde kurumanın önüne geçerim diye düşünüyorum

david72
01-06-2016, 11:06
Bence gölgelik icin kullanilan filelerden alin, hem kuşlardan korumuş olursunuz hem de günese karşi koruma saglar. Saksinin köşelerine sokacağınız bir cubuk üstune kolaylikla uygulanabilir

tekomusti
01-06-2016, 18:45
615649

Merhaba arkadaşlar akçaağacımda kurumalar oluşuyor ne tavsiye edersiniz lütfen yardım.

caglarxx
03-06-2016, 16:29
Sanırım tam gün güneş alıyorlar, rüzgarda var ve nemde az ise durum genelde böyle.İç anadoluda bakıyorsak eğer bu türe benim tavsiyem rüzgardan korunaklı,diğer büyük ağaçlar var ise onların gölgesinde bakmak..Güneş alması mühim değil kırmızı yapraklılar daha çabuk yeşillenir ama ağac daha sağlıklı olur.

ilyasgnnndmr
23-10-2016, 11:06
Arkadaşlar ben 2 ay önce çinden akçaağaç bonsai tahumları getirttim.Tecrübeleriniden faydalanarak büyütmek istiyorum.Çimlendirme aşamaları nelerdir?ne zamandr?

mehmetpolat
29-10-2016, 14:06
Ne tür aldınız, pek çok çeşidi var çünkü

mehmetpolat
29-12-2016, 22:54
Cok sessiz burasi. Ben bu yil da dolaba attim bakalim totuhumlari iki aylari doluyor.

mehmetpolat
24-04-2017, 22:26
123

sagol
25-04-2017, 08:38
Mehmet Bey fideleriniz güzel görünüyor, elinize sağlık. türü ne acaba?

Kolay gelsin

123

sagol
25-04-2017, 09:06
Çinden üç dişli akçaağaç(acer trident) tohumu getirttim. 2 gün ılık suda bekletip spagnum yosununun üzeine ve içine koyup poşet içinde buzdolabına koydum 1 nisan 2017de. Tohumlar gecikince biraz geç kaldım ama yine de çimlendirmeyi deniyorum.

mehmetpolat
25-04-2017, 14:16
Teşekkürler, Güven bey, orange dream sanırım, dolaba komuştum kasım ayında şubatta çıkardım baktım çimlenmişler 3 ay olmuş

mehmetpolat
25-04-2017, 14:24
Yeşil kalanlar güneşten biraz güneşten uzak kaldılar. Tohum lazım olursa ben size bulurum vermeyin paranızı boşuna

mehmetpolat
25-06-2017, 22:47
Kalan sağlar

mehmetpolat
07-07-2017, 21:02
Orange derken bunu mu demek istiyorlar acaba

boguz
10-07-2017, 23:34
mehmet bey
bende 4-5 ay kadar önce akçaağaç tohumları toplamıştım (almanya'dan), bu resimdeki akça tam türünü bilmiyorum, isterseniz size gönderebilirim (nasılsa ben beceremeyeceğim:)
@sagol güven bey size de iletebilirim isterseniz.
Yeşil kalanlar güneşten biraz güneşten uzak kaldılar. Tohum lazım olursa ben size bulurum vermeyin paranızı boşuna

mehmetpolat
11-07-2017, 17:16
Neden olmasın deneyin bence yaparsınız. Denedikçe öğreniyor insan. Siz de biliyorsunuz bunlar benim üçüncü denemem en son yerlerini değiştirdim coştular

mehmetpolat
11-07-2017, 17:19
Üçüncü denememde yaşatabildim bunları bu kadar

mehmetpolat
14-08-2017, 21:49
Bundan umutluyum, güzel olacak sanırım.

mehmetpolat
03-04-2018, 17:18
Bahar

mehmetpolat
04-05-2018, 14:16
Orange dream

Eyp
28-07-2018, 15:05
Merhabalar ben acer palmatum tohumu aldım erzurum gibi bi şehirde yetiştirmem mümkün mü

Jasmine Tea
25-11-2019, 17:34
Acer Palmatum Bloodgood
https://i.hizliresim.com/VQ1p3j.jpg (https://hizliresim.com/VQ1p3j)
https://i.hizliresim.com/5N19Dd.jpg (https://hizliresim.com/5N19Dd)

Jasmine Tea
13-12-2019, 12:04
https://i.hizliresim.com/WXjDE4.jpg (https://hizliresim.com/WXjDE4)

https://i.hizliresim.com/NLjDWg.jpg (https://hizliresim.com/NLjDWg)