Bağlan

View Full Version : şerbetçiotu




Arzu Kasapoğlu
15-09-2007, 22:22
Maya otu olarakta bilinir.Kendirginler familyasından,tırmanıcı bir bitkidir.Anayurdu Avrasya ve Kuzuy Amerikadır.Türkiye'de Kuzey Anadoluda yetişir.Yaklaşık 7,5 m kadar uzayan sarılıcı gövdeleri yapraklarla birlikte kışın ölür, ertesi yıl yeni sürgünler verir.
KULLANIM YERLERİ
Şerbetçiotunun dişi çiçekleri 1200 yıldır bira yapımında kullanılmaktadır.Bu nedenle yalnızca dişi çiçekli bitkilerin tarımı yapılmaktadır.Biraya acımsı bir tat ve aroma verir.Şerbetçi otunun çiçeklerinin bileşiminde uçucu yağlar,acı maddeler, humulun, lupulun(100'ün üzerinde aroma maddasi) ve tanen bulunur.
Yatıştırıcı, uyku getirici, iştah açıcı, safra kesesini yatıştırıcı olarak faydalanılır, ayrıca kozmetik sanayiinde de kullanılır.
İÇ huzursuzluğu ve uykusuzluğa karşıda etkili olan şerbetçiotu, östrojen etkisi yapabilen maddeler içerdiğinden adet kanamalarını erken başlatabilir.Sinirsel kökenli kalp düzensizliklerinde kalp ritmi bozukluklarında, hafif depresyonda da etkili bir bitkidir.
KULLANIM ŞEKLİ
Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış şerbetçi otu kozalağı, kaynamış suda on dakika haşlanır ve süzülür.Gün boyu taze demlenmiş bitkiden üç bardak içilebilir.




Metin Y.
12-10-2007, 01:51
Babamın Bilecik Teknik Ziraat Müdürü olarak çalıştığı 1975 yılında bende yaz tatilinde geçici tarım işcisi konumunda bir grup öğenci arkadaşımla fidanlıkta çalışmıştım...Ülkemizde Şerbetçiotunun yetiştiği yegane ilimiz Bilecik'tir. Konuyla ilgili Bilecik Tarım İl Müdürlüğünün web sayfası detaylı bilgiler içeriyor.
www.bileciktarim.gov.tr/serbetciotu.htm

kaktüs
28-04-2009, 13:50
Şekil itibariyle duta benziyor.

mustys
23-08-2010, 20:21
İlk bakışta görünüşü dutu andırsa da şeklini, dişi çiçeklerinde başak görünümü, erkek çiçeklerinde ise yeşilimsi beyaz gevşek salkım olarak tanımlamak daha doğru olur.
Karadeniz Bölgesi'nde yabanisine rastlanırken Bilecik'te tarımı yapılmaktadır.

almanyalı
26-11-2012, 20:59
selam almanya da bunlar bira yapımında kullaniliyor

Gazi Barış
26-11-2012, 21:27
Yabani ile kültürel ekim arasında bir fark var mı? Ben arazide bunlardan birçok görmüştüm, yazın toplayıp, kurutup tarif üzere kullansak sayılan faydaları görebilir miyim?