PDA

View Full Version : Sinameki (Senna sp)

Kudret
15-09-2007, 21:09
Sinameki (cassia, Senna)

Baklagiller familyasından, dünyanın sıcak bölgelerinde ve çok çeşitli yerlerde 400'ü aşkın türü olan, genellikle Afrika, Hindistan ve Arabistan’nın yarı çöl ve dağlık bölgelerinde yetişen çalı formunda ağaççıklardır. Bunun yanında 7-10 metre boy yapan büyük ağaç türleride vardır .
Çalı formundaki ağaççık türü sinamekiler 100-150cm boy yapar. Çiçekleri sarıdır, meyveleri ise fasulye şeklide,içinde 6-10 kadar tohum bulunan koyu yeşilimsi veya siyah renklidir.
Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bazı sinameki türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Ağustos ayı sonunda çiçeklenir.

Kudret
15-09-2007, 21:13
Benim bahçemdeki sinamekiden iki tane resim...

Arzu Kasapoğlu
06-11-2007, 13:16
Arkadaşlar, sinameki tohumları olgunlaşınca bana gönderebilir misiniz?

aysemelike
06-11-2007, 14:06
Sinameki (cassia sena)

Baklagiller familyasından, dünyanın sıcak bölgelerinde ve çok çeşitli yerlerde 400'ü aşkın türü olan, genellikle Afrika, Hindistan ve Arabistan’nın yarı çöl ve dağlık bölgelerinde yetişen çalı formunda ağaççıklardır. Bunun yanında 7-10 metre boy yapan büyük ağaç türleride vardır .
Çalı formundaki ağaççık türü sinamekiler 100-150cm boy yapar. Çiçekleri sarıdır, meyveleri ise fasulye şeklide,içinde 6-10 kadar tohum bulunan koyu yeşilimsi veya siyah renklidir.
Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bazı sinameki türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Ağustos ayı sonunda çiçeklenir.

Sayın Kudret,

Benimde saksıda yetiştirdiğim bir sinamekim var, genelde kışın bahçemde 5-10 gün don olduğu için toprağa almaya korkuyorum. Bu korkumda haklımıyım yoksa çuval ve benzeri malzeme ile sarsam, bahçede de yetiştirebilir miyim?
Teşekkürler.
Melike

Kudret
06-11-2007, 15:40
Sevgili aysemelike,
Korkucak birşey yok. Toprağa dikin. Dondan etkileneceğini sanmıyorum. Ancak don olayının görüldüğü 5-10 günlüğüne çuvalla sarmanız yararlı olacaktır.

Kudret
06-11-2007, 15:42
Arzu hanım tohumlar tam olarak olgunlaşmadı. Olgunlaşınca göndereceğimi söylemiştim.

Sebahattin Sargın
06-11-2007, 15:42
Sevgili Feyzan ve Kudret Bey;

Eğer elinizde fazla sinameki tohumu var ise banada göndermenizi rica edebilirmiyim?

Sevgiler ;)

Kudret
06-11-2007, 16:01
****** Sebahattin. 15 güne kadar olgunlaşırlar.

Arzu Kasapoğlu
06-11-2007, 16:18
Teşekkür ederim Kudret Bey. Bir çok kişiden tohum istediğim için kimden ne istediğimi
unutuyorum. Bana FeyzaN Bey geçen senenin tohumlarından göndereceğini söyledi.

eylems
03-06-2008, 02:10
Sayın Feyzan, çok teşekkür ederim kargo ulaştı.Çimlendirme ve akabinde bakımını başarabilirsem, benimde bir sinameki ağaççığım olacak.Bu tohumları direk toprağa ekecekmiyiz? yoksa keçiboynuzu tohumunu sıcak suda beklettiğimiz gibi sıcak suda bekletip öylemi ekeceğiz?

Ferda Ülkümen
14-06-2008, 22:09
Çiçeklerini sonbaharda açan sinameki şaşırdı galiba, üzeri çiçek dolu;

eylems
28-08-2008, 23:57
İlk çimlendirme denemem sanırım olmadı. Toprak yüzeyine çıkan sinameki yok. Aramızda çimlendirmeyi başaran oldu mu?

Ferda Ülkümen
29-08-2008, 00:36
Çimlendirmede zorluk olacağını sanmıyorum, çünkü dökülen tohumlar bol miktarda çimleniyor, ot yolar gibi devamlı söküp atıyorum.

kaktüs
28-04-2009, 14:49
Sinameki tohumu nereden bulabilirim? :)

Nail Sarı
06-08-2009, 16:32
Arkadaşlar elime Sinameki tohumu geçti. Nasıl çimlendireceğimiz konusunda yardım edecek var mı?
Teşekkürler.

Orhan Özbilgiç
01-10-2009, 15:50
Arkadaşlar;
Uzun zamandır aradığım Sinameki' yi nihayet bugün buldum. :)
İl Özel İdaresi Beykoz Fidanlığı' nda var. boyları 1.5 metreden fazla. Mevsim itibariyle çiçekli. Tüplü oldukları için taşınması kolay! Üstelik çok ucuz. Sadece 5 Tl. Bir devlet kurumu oldukları için KDV almıyorlar.
Ancak kargo hizmetleri yok. Oraya gidip alabiliyorsunuz. Ben Bahçelievler'den gidip aldım.
Ayrıca, bir Arboretum orası. Gezmek için de gitmeye değer. Yolu çok kolay! FSM. Köprüsü Kavacık-Beykoz Kavşağından bundan 5-6 sene önce açılan yol direkt Fidanlığın Kapsının önünden geçip, Beykoz' a iniyor.
Tabii ki, Kavacık sapağından itibaren, hiç başka yere sapmadan sadece, Beykoz yön levhalarını takibetmek şartıyla.
Ayrıca fidanlığın son derece zengin bir bitki portföyü var. İnternet adresinde fiyatlarıyla beraber bulabilirsiniz.
Not: Adresi yazdım ama açmıyor. Google' dan Beykoz Fidanlığı diye ararsanız, web adresi de orada var.
Sağlıkla kalın.

Lun@tiC
13-12-2009, 17:56
Sinamekinin iklim şartları nelerdir bilgisi olan var mı?

Orhan Özbilgiç
13-12-2009, 18:27
Sinamekinin iklim aşrtları nelerdir bilgisi olan var mı?

Sayın Lun@tiC,

Sinameki, Doğu ve Orta Anadolu dışında her yerde yetişebiliyor.
Hiçbir özel isteği yok! Ne su, ne toprak, ne de gübre konusunda.
Ağustostan, kasım ayı ortalarına kadar çiçekleri üzerinde kalıyor.Çiçekleri fasulye gibi tohum keseciklerine dönüşüyor. Şubat ayına kadar pek yaprak dökülmüyor. Komşu bitkileri kökleri ile ürettiği azot ile beslediğinden, her bahçede öneriliyor.
Çok kuvvetli donlar dışınıda, hafif donlardan etkilenmiyor.

Lun@tiC
13-12-2009, 19:34
Teşekkürler yani İstanbul'da kolayca yetişebilir yani

Harun Parlak
13-12-2009, 19:38
İstanbulda çok rahatlıkla yetişiyor. Tohumları martda ekin kısa zamanda size merhaba diyecektir. Ağustos gelincede size çiçeklerini de gösterecektir. Ekildiği yıl çiçekleniyor.
Yükleyeceğim fotoraflardaki fidanlar 1. hariç diğerleri 6 aylık iken çekilen fotoraflar.

Lun@tiC
13-12-2009, 20:40
Bendekiler küçük şuan saksıdalar fotoğraflarını koyarım

Orhan Özbilgiç
13-12-2009, 21:08
İstanbulda çok rahatlıkla yetişiyor. Tohumları martda ekin kısa zamanda size merhaba diyecektir. Ağustos gelincede size çiçeklerini de gösterecektir. Ekildiği yıl çiçekleniyor.
Yükleyeceğim fotoraflardaki fidanlar 1. hariç diğerleri 6 aylık iken çekilen fotoraflar.

Sayın Tekin;
Tebrik ederim. Çok sağlıklı görünüyorlar. Çiçekleri müthiş güzel değil mi? Hele yaşlandıkça daha yoğun çiçekleniyorlar.

Lun@tiC
19-12-2009, 00:42
İşte benim sinameki'm :) sayın Satı Uğurtan vermişti sağolsun

nariçi
19-12-2009, 09:05
Çiçekleri güzel kokuyor mu?
Yapraklar akşamları kapanıyor mu?

Satı Uğurtan
19-12-2009, 14:04
Sevgili Lun@tİC, çok güzel olmuş sağlıkla büyüt.

ankara
15-01-2010, 16:15
Merhaba Ankara dada yetişirmi acaba?

berduray
15-01-2010, 16:18
Bodrum'da yetişir mi? Bodrum'a tohum yetişir mi? Adres vermem gerekir mi? :)

Orhan Özbilgiç
20-01-2010, 23:50
122676

Sinameki'ye güzel bir örnek! Artık ağaçlaşmış..
Ne yazıkki, telefonla çekildiği için fotoğraf kalitesi düşük.;)
Yer:İstanbul/ Bahçelievler

cem kaptan
01-02-2010, 21:39
Bir kaç Sinameki fotoğrafı da benden... Selamlar,

Nail Sarı
02-02-2010, 15:04
Çok güzeller Cem bey. Ellerinize sağlık.

almira
14-03-2010, 16:14
Sevgili Satı'nın hediyesi sinamekilerim çok güzel gelişiyor.:D

Orhan Özbilgiç
04-09-2010, 22:15
Bahçemdeki iki Sinameki bu günlerde en yoğun çiçekli dönemlerini yaşıyorlar. Demekki, Karadeniz Sahil kesiminde çiçeklenme Ağustosta başlıyor, eylülde iyiden iyiye çoğalyor.;)

169286

169287

Satı Uğurtan
05-09-2010, 00:15
Sevgili Almira, sağlıkla büyüt.
Sevgili Orhan bey, çok güzel çiçek açmışlar, benimkide çok açtı.

limon
07-09-2010, 23:18
İnternette doşırken raslayıp hayran kaldığım ağacın önce akasya türü olduğunu sandım fakat araştırınca sinameki türü olduğunu anladım. Sanırım tropikal iklim seviyor. Şu güzelliğe bakar mısınız?
Cassia fistula 'javanica' - "Rainbow Shower Tree"
169693

169694

169695

Hangi dönem çiçek açıp ne kadar çiçekli kalır acaba?

athena -asena
20-05-2012, 22:06
sinameki ağacım kurmuş zannediyordum ama dibinden yeni sürgünleri ile merhaba dedi iyi ki söküp atmamışım.

serdar1
28-10-2012, 05:25
Geçen yıl ki aşırı soğuklardan sonra kuruyan ve tekrar köklerinden patlayan sinameki ağacım bu sene havaların daha ılıman gitmesi nedeniyle daha iyi durumda.Bu yıl aşrı soğuk gitmezse tohum alabileceğim, üzerinde kozalı tohumlar iyi durumdalar.

pria
13-01-2013, 21:39
''Sinameki yaprağı, bağırsak florasını bozuyor''

Prof. Dr. Sezik, aktarların ''doğadan gelen her şey zararsızdır'' sloganıyla bitki eczanesi gibi kullanılmaya başlandığını kaydetti. Aktarlar tarafından satılan yaprak, çiçek gibi ürünlerin herhangi bir kalite kontrolünden geçmediğine işaret eden Sezik, satılan bu ürünlerin hangi oranda ağır metal ve mikroorganizma içerdiğinin, bunların sağlığa olan etkisinin bilinmediğini anlattı. Sezik, ''Örneğin sinameki yaprağının sürekli kullanımı halinde bağırsak florası bozuluyor. Floranın bozulmasıyla değişik rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Ağır metal, pestisit, mikroorganizma gibi maddeler yönünden analizi yapılmış bitkilerden üretilen ve kökeni belli olan poşet çayların kullanılması daha doğru'' diye konuştu.

Cumhuriyet Portal (http://cumhuriyet.com.tr/?hn=392252&kn=19&ka=4&kb=19)

denizinkizi
03-04-2013, 09:19
Geçen yıl ki aşırı soğuklardan sonra kuruyan ve tekrar köklerinden patlayan sinameki ağacım bu sene havaların daha ılıman gitmesi nedeniyle daha iyi durumda.Bu yıl aşrı soğuk gitmezse tohum alabileceğim, üzerinde kozalı tohumlar iyi durumdalar.

serdar bey sinameki çiceğiniziden 1 kök dal alabilirmiyim mümkün müdür.

denizinkizi
16-04-2013, 09:17
Ben sinameki tohumu almak istiyorum veya fidesi de olabilir. Benim le iletişime geçerseniz çok mutlu olucağım

dikenliçiçek
21-05-2013, 12:30
bende tohumdan yetiştirip .küçük bahçemde yer kaplayacağını düşünerek bahçenin karşısına diktim .güzel büyüdü .kök kısmına sebze artıklarını gömüyorum .toprak süper oluyor .toprağı azotlaştırdığını okudum .oradan toprak alıp azot seven bitkilerime koyuyorum .

pomodoro
10-09-2013, 22:07
Ben sinameki tohumu almak istiyorum veya fidesi de olabilir. Benim le iletişime geçerseniz çok mutlu olucağım

Ben de tohumdan sinameki yetistirmeye calisiyorum. Evimin cevresinde bu guzel agacciktan cok var. Ben de bu cevre agaclari yagmalayarak tohum edindim. Adres iletirseniz size de gonderebilirim :)

Telefondan yazdigim icin turkce karakter giremedim. Bu seferlik affola...

abk
31-01-2016, 16:30
Sinamekinin büyüme hızı nedir acaba? Su kadar yılda su kadar oldu, diye ornek gösterilecek fotograflar var mıdır?

Orhan Özbilgiç
31-01-2016, 20:26
Sinamekinin büyüme hızı nedir acaba? Su kadar yılda su kadar oldu, diye ornek gösterilecek fotograflar var mıdır?

Sayın abk;
2008 de diktiğim 2 sinameki maalesef kurudular. Bunu sonradan diktim. Diktiğim yıla ilişkin fotoğrafları, flaş belleklerde olduğu için arayıp koymam mümkün olmadı. Tahminen, 2012 di.
Sinameki bir çalı olduğu için fazla boylanmıyor. Bendekinin boyu 2-2,5 metre dolayında. Her sene, yaklaşık diz boyundan itibaren oluşan tacını, sertçe buduyorum.

Çiçekli fotoğraf, 14 ekim 2015 te, budanmış hali de, 13 aralık 2015 te çekilmiş.

594127

594126

abk
02-02-2016, 22:34
Sayın Orhan Özbilgiç, yanıtınız icin tesekkur ederim. Bu durumda sinamekinin boyunu budama ile istediğimiz ebatta tutabilir miyiz?

Orhan Özbilgiç
03-02-2016, 20:30
Elbette, Sayın abk.
Ama her odunsu bitki gibi, sert budandığında, kökler dahada güçlenecek, buna dayalı olarak, yeni dallanmalarda, o ölçüde kuvvetli olacaktır.
Yani kanaatimce, insan boyundan daha kısa tutulabileceğini sanmıyorum.:confused:

hasbahce
28-06-2017, 11:31

Harun Bey merhaba,

Bu sene İstanbulda ki kış bahçemdeki iki sinamekimi de öldürdü, açıkçası bahçe marketlerde de bulamadım tohum ya da fidana ihtiyacım var yardımcı olabilirmisiniz.
saygılarımla.

hasbahce
28-06-2017, 11:35
''Sinameki yaprağı, bağırsak florasını bozuyor''

Prof. Dr. Sezik, aktarların ''doğadan gelen her şey zararsızdır'' sloganıyla bitki eczanesi gibi kullanılmaya başlandığını kaydetti. Aktarlar tarafından satılan yaprak, çiçek gibi ürünlerin herhangi bir kalite kontrolünden geçmediğine işaret eden Sezik, satılan bu ürünlerin hangi oranda ağır metal ve mikroorganizma içerdiğinin, bunların sağlığa olan etkisinin bilinmediğini anlattı. Sezik, ''Örneğin sinameki yaprağının sürekli kullanımı halinde bağırsak florası bozuluyor. Floranın bozulmasıyla değişik rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Ağır metal, pestisit, mikroorganizma gibi maddeler yönünden analizi yapılmış bitkilerden üretilen ve kökeni belli olan poşet çayların kullanılması daha doğru'' diye konuştu.

Cumhuriyet Portal (http://cumhuriyet.com.tr/?hn=392252&kn=19&ka=4&kb=19)
Sinamekinin gerek meyvesi gerekse yaprağının kontrolsüz ve fazla kullanımı sindirim için salgılanan enzimleri bozuyor ve kandaki trombosit hızla düşüyor, bir yakınım bu yüzden az kalsın ölüyordu, uyarmak istedim.

Jezebel
11-12-2017, 21:32
Benim Sinameki olduğunu düşündüğüm çalım

662480

açmaya devam ediyor.