Bağlan

View Full Version : Muğla-Datça-Eski Datça

Vildan Sönmez
12-09-2007, 12:27
Datça'ya yolunuz düşerse Eski Datça'yı mutlaka görmelisiniz.
Eski Datça’ ya Marmaris’ ten gelirken Datça merkeze varmadan 2 km. önce, sağdaki sapaktan gidilir. Can Yücel'in yaşadığı ve renklendirerek ünlendirdiği bu yerin eski taş örgü evleri, begoviller taşan taş kaplama sokakları, Can Yücel Müzesi ve Muhtar Orhan'ın kahvesi, buranın en merkezi yerleri. Eski Datça’da gerçek Datçalı birkaç yaşlı kalmış. Bazı evler dışarıdan gelenler tarafından satın alınıp aslına uygun kalmak şartıyla restore edilmiş. Sokakları da durgun, sessiz ve sakindir. Ama ellerinde badem poşetleri taşıyan Datça çocukları sizi gezdirmek için etrafınızı sarar. Hatta bazıları Can Yücel şiirlerinden okur bir solukta.(Benim favorim esmer, çelimsiz olanı; Fırat)
Ben her yıl Eski Datça sokaklarında kayboluyorum. Bunlardan birinde rastladığım Güzelleştirme derneğinde kadınlar kilim dokuyup el işleri yapıp satıyorlar. Bu yıl sokak çeşmelerini kurumuş begovilleri de önceki yıllara göre daha kavruktu. Çok üzüldüm.Susuzluk Datça’da da kendini gösteriyor.
Muhtar 'ın kahvesinde Can Yücel Köşesi’nde bir masa üzerindeki camekanda Can Yücel' in yarım bıraktığı Evin şarabı, fotoğrafları, yazıları, imzası duruyor. Yapıtlarının sergilendiği Canevi ailesinin izni ile ziyarete açık. Can baba Datça için ‘Açık hava tımarhanesi’ demiş zamanında. Mezarı ise Eski Datça’da değil, İskele mezarlığında.
Datça'ya gömülme isteğini Can Baba bu şiirle dile getirmiş:

"Vasiyet"

Beni kuzum Datça'ya gömün
Geçin Ankara'yı İstanbul'u!
Oralar ağzına kadar dolu
Alabildiğine de pahalı,
Örneğin Zincirlikuyu'da
Bir mezar 750 milyona
Burası nispeten ucuzluk
Ortada kalma tehlikesi de yok
Hayır dua da istemez,
Dediğim gibi beni Datça'ya gömün
Şu deniz gören mezarlığın orda,
Gömü sanıp deşerlerse karışmam ama!

Vildan Sönmez
12-09-2007, 12:36
Kilim kursundan ve küçük rehberler

Fahri Yardımcı
27-09-2007, 11:07
Amaannn şimdi Gidesim Geldi Oralara. Ne Güzel Anlatmişsin Yüreğine Eline Sağlik

Vildan Sönmez
09-09-2008, 08:13
Datça yeldeğirmanlarinden biri şahıs tarafından satın alınmış.Konut olarak kullanılıyor.
Biri işletmeye açılmış.Cıvıl cıvıl genç bir hanım.Aslına sadık kalark bakım yaptırmış, değirmeni neredeyse buğday koyup un alacak hale getirmiş. İkiyıl önce tatile geldiği Datça'nın büyüsüne kapılıp yerleşmiş.Diğer değirmenler ise ne yazık ki harap halde.

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 09:24
Eski Datça sokaklarında Badem ve ev sabunu satan bir genç kız

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 09:27
Can Yücel in şimdilerde sadece ailesi tarafından ölüm yıldönümlerinde açılan CANEVİ

Vildan Sönmez
09-09-2008, 09:39
Çok hoş, aynı sokak....

Vildan Sönmez
09-09-2008, 09:42
Mayıs'ta yoktu, şimdi sokak adları taşlar üzerine yazılarak böyle hoş tabelalar oluşmuş....

Vildan Sönmez
09-09-2008, 09:54
Muhtar Orhan'ın kahvesi ve Can Yücel köşesi...

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 10:21
İstanbul kaçkını vosvosçu arkadaşlarımın eski fırında kurdukları el sanatları atölyesi

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 10:26
Bu sokağa ne demeli

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 10:32
Eski Datça da bayanların en önemli el sanatlarından birisi İĞNE OYASI dır

Vildan Sönmez
09-09-2008, 10:37
Evet rengarenk:)

Vildan Sönmez
09-09-2008, 10:43
Cıllı-cıfıtlı dedikleri süslemeyi ben başka yerde göremedim, gören va mı ?

berduray
09-09-2008, 10:45
Çok hoş resimler, güzel aktarımlar, teşekkürler Vildan Hanım.

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 10:50
Bu ev de yıllardır satılıktır. Fakat çok işi var ve sabır istiyor.

Dağçileği
09-09-2008, 13:00
Merhabalar

Bu bölüm adeta hayallerimin yansıması gibi olmuş.

Vildan Hanım, Mahmut Bey çok teşekkürler.

Hep bir gün böyle bir yeldeğirmeni bulup restore ettirip işler hale getirmeyi istemişimdir. Aynı zamanda Mahmut Beyin yukarıda aktardığı resimdeki gibi eski bir köy evine yerleşmeyi.
Sanırım yerleşmek için Datça bölgesini seçişimdeki en büyük etkenlerden biri de budur.

Mahmut Bey acaba bu evle ilgili bana biraz bilgi verebilir miydiniz ?

Eğer sakınca görüyorsanız sormadığımı farzedin lütfen.

Funda

Dağçileği
09-09-2008, 13:11
Bu arada tam yeridir diye düşündüğüm bir Çalıştay haberini aşağıda sizinle paylaşmak istiyorum:

DUYURU : DATCALILAR VE DATCA SEVDALILARI

Datca Cevre ve Turizm Dernegi, Datca Demokrasi Dernegi ve Mimarlar Odasi ile Insaat Muhendisleri Odasi Datca Ilce Temsilcilikleri, Datcalilari kiyilarina ve dogal guzelliklerine sahip cikmaya cagiriyor!

Datca Kaymakamligi ve Belediye Baskanligi'nin da destegiyle 13-14 Eylul'de duzenlenecek olan Kiyi Alanlari Yonetimi Calistayi'nda ilcede yapilmasi planlanan marina ve limanin olasi toplumsal ve ekolojik sonuclari degerlendirilecek; bilim insanlari essiz kiyilara ve dogal guzelliklere sahip ilceye iliskin endiselerini kamuoyuyla paylasacak.

Calistay, biyolojik cesitlilik ve tarihi ozellikleri nedeniyle Dogal ve Arkeolojik Sit Alani ilan edilen yarimadadaki yapilasmalarda bolge sakinleri ve projelerden etkilenecek toplumsal kesimlerin de goruslerinin dikkate alinmasi, surecin katilimci bir anlayisla yurutulmesi icin onemli bir ilk adim olacak..

Iki gun surecek etkinligimizde duyarli butun dostlarimizi aramizda gormekten mutluluk duyacagiz.
Etkinlik programi asagidadir.
Ilginiz icin simdiden tesekkur ederiz.

KAYCA DATCA DATCA YARIMADASI "KIYI ALANLARI YONETiMi CALISTAYI - KAYCA"

1.GUN DATCA (13 Eylul 2008, Cumartesi)
"ACILIS" (10:30-11:00)• Yolande AYDEMIR (DACEV Baskani)• Erol KARAKULLUKCU (Belediye Baskani)• Mustafa KAYA (Kaymakam)

"DATCA SU ALTI VE KIYILARI SUNUMU ve Erdogan OKUS belgeseli"
(11:00-11:30) (Yrd. Doc. Dr. Ahsen Yuksek, Ist. Unv. DBIE)" KIYILARIN PLANLANMASI, KULLANIMI VE YONETIMI"

(11: 30-13:00) (Moderator; OCKK Bsk.. Onder KIRAC)1) Oceanos Datca Raporu (Yrd. Doc. Dr. Ahsen YUKSEK, Ist.Unv. DBIE)

Kahve Molasi (15 dak.)

2) Datca Yarimadasinda antik caglarda kiyi yapilari (Prof. Dr. Numan TUNA, ODTU)
3) Kiyi Alanlari Yonetiminde Yeni Gelismeler (Prof. Dr. Aysen ERGIN, ODTU)
Ara

"DATCA YARIMADASI KIYILARI ICIN UYGUN MUHENDISLIK YAPILARININ DEGERLENDIRILMESI"

(14:00-16:30) (Moderator; OCKK Bsk. Onder KIRAC)
1. Datca Yat Limani ve Gemi Yanasma Yeri Projeleri
2. Yat Limaninda Hedefler ve Datca Yat Limani (Dr. Ulker YETGIN, DLH Liman Etud Daire Baskani)
Kahve Molasi (15 dak.)
3. Datca ve Datca Yarimadasina Kiyi Muhendisligi Cozumleri Acisindan Bakis ve Yapisal Oneriler (Doc. Dr. Ahmet C. YALCINER, ODTU)
4. Muhendislik cozumleri uzerine tartisma

2. GUN PALAMUTBUKU (14 Eylul 2008, Pazar)
1) "DATCA SU ALTI VE KIYILARI SUNUMU ve Erdogan OKUS belgeseli" (10:00-10:30) (Yrd. Doc. Dr. Ahsen YUKSEK, Ist.Unv. DBIE)"KIYI ALANLARI YONETIMI VE YARIMADA KIYILARININ PLANLANMASI" (10:30-12:00) (Moderator; OCKK Bsk. Onder KIRAC)
2) Oceanos Datca Raporu (Yrd. Doc. Dr. Ahsen YUKSEK, Ist. Unv. DBIE)
Kahve Molasi (15 dak.)
3) Ozel Cevre Koruma Kurumunun Datca Yarimadasindaki Genel Planlama Yaklasimlari ve Hassas Alanlarin Koruma Kriterlerinin Belirlenmesi (OCKK Baskani Onder KIRAC)
4) Kiyi Alanlari Yonetiminde Yeni Gelismeler; (Prof. Dr. Aysen ERGIN, ODTU)

Ara

"DATCA YARIMADASININ DOGAL, TARIHSEL VE KULTUREL SERUVENI" (13:00-14:00) (Moderator; OCKK Bsk. Onder KIRAC)
1) Datca Yarimadasinda antik caglarda kiyi yapilari (Prof. Dr. Numan TUNA, ODTU)
2) Datca yarimadasi ve cevresindeki tarihsel dogal afetler (Doc. Dr. Ahmet C. YALCINER, ODTU)

"SONUC BILDIRGESI"( 14:00-15: 00) (Moderator; Prof. Dr. Aysen

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 13:11
Herhangi bir sakınca yokta
Yalnız o evle ilgili pek bilgim yok. Sadece eski Datçada ve çok emek ve sabır isteyen bir ev.Ama oradaki dostlarımdan yardım isteyebilirim belki. Bir araştırayım bakaım.

Öyle satılık ve restore edilmiş bir tane daha var. Onun fotografını koyayım geçici olarak üzerinde telefon numaraları filan var.

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 13:21
Eski Datçada El Sanatları Atölyesinin kurucusu ve İstanbul kaçkını 2 dostum Yaşar ve Muberra Aydoğan çifti,İstanbulda Vosvos klüpte tanıdım onları sonra onlar Datçaya kaçtılar iyide yaptılar.

www.antikdatca.blogspot.com
sitesinde yaptıklarını izleyin.

Dağçileği
09-09-2008, 13:35
Çok teşekkür ederim Mahmut Bey

Restore edilmiş ev için telefon açacağım ama sanırım oldukça yüksek bir rakam
isteyeceklerdir.
Benim aradıklarım daha ziyade eski halleriyle ve tabi mümkünse oturulabilir olanlar.

Bahsettiğiniz Antik Datça sitesinin okuyucularından ve sahiplerinin hayranlarındanım. Kullanmış olduğunuz fotoğrafta dükkanlarının resmini görünce ben de sitelerinden bahsedecektim.

Kaçış hikayeleri daha ziyade keskin kararları ve cesaretleri de ayrıca hayranlık uyandırıcı.
Darısı herbirimizin başına.Tabi aradığımız mutluluğu bulmak adına :p

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 13:37
Size önerim mutlaka kış sezonunda ve oraya gidip aracısız bu işleri halledebilmek.Birçok ev var ama yakınlaşıp dost olup sonra alıcı olmak lazım derim. İlgi fazla olunca birçok firma türemiş ve ne yazıkki çoğuda yabancı.

Dağçileği
09-09-2008, 13:47
Anlıyorum, ben de zaten bu kanıdayım. Kış ayları benim için de en uygunu
olacak gibi iş açısından.Yine de netten kolaçan etmeye devam ediyorum.

Eğer zamanınız olursa size de Vildan Hanıma da bazı sorularım olacak ara ara.
Yardım ve önerilerinize açığım.

Kurmayı düşündüğüm yaşama dahil yetiştireceğim ekin ve meyve ağaçları için de ayrı bir araştırma içindeyim.
Yarımadanın florasına uygun olmak kaydıyla alınacak araziyle tam netleşebilecek bir plan olacak tabi ama ne yapayım şimdiden hazırlık yapıyorum işte :o

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 15:17
Sevgili Dağçileği daha öncede yazdım. Datçada ''Datça Yerel Tarih Derneği Bitki Araştırma Grubu '' tarafından DATÇADA HAYATIN İÇİNDEN BİTKİLER '' adlı bir kitap yayınlandı. Kitabın geliri ile Datça Yerel Tarih Evi projesinin başlatılması amacı ile kullanılacak ve 5 yıllık bir çalışmanın ürünü. Lütfen o kitaptan edinin çok faydasını göreceksiniz.

İsteme adresi;
Datça Yerel Tarih Derneği
İskele Mah.Ilıca Değirmen Evi
Datça/Muğla

0252/ 712 05 45
www.datcaytg.blogspot.com
datcaytg@gmail.com

Dağçileği
09-09-2008, 16:43
Bu kitap hakkında bilgi sahibiydim ama henüz almamıştım.
Vermiş olduğunuz detaylarla en kısa sürede edineceğim.

Tekrar teşekkürler Mahmut Bey

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 16:52
Yöresel bitki adlarına bayılacak ve çok güleceksiniz :)

ilker_eroglu
09-09-2008, 21:19
Bu ev de yıllardır satılıktır. Fakat çok işi var ve sabır istiyor.

Sn Mahmut Leventoğlu,

Ev hakkında bilgilere nereden ulaşabilirim nirde Vildan hanim bahsettigi yeldegirmenlerine sahip olmak mümkünmüdür.

Mesajların tümünü okumadan yazmışım mesajı ev hakkında bilgiler varmış özür dilerim

Saygılarımla

İlker

Vildan Sönmez
09-09-2008, 21:36
Arkadaşlar bu ev konusu aşağıdaki başlıkta konuşulabilir bence, ne dersiniz
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3201&highlight=%FEehirden+ka%E7mak

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 21:37
Datça Emlak sitelerine bir bak sevgili İlker Google da bulacaksın.Yeldeğirmenlerinden birinede sahip olabilirsin sanırım.

Vildan Sönmez
09-09-2008, 22:00
Gerçekten çok hoş cıvıl cıvıl.
Mahmut Bey'in bahsettiği kitap da sanırım bu....

Mahmut Leventoğlu
09-09-2008, 23:05
Evet o Sevgili Vildan hanım. Çok hoş bir kitap fakat bence tek eksiği bitkilerin Latince adları yok. Çok güldüğüm 37.sahifedeki bitki. :))

Vildan Sönmez
10-09-2008, 13:45
Mahmut Bey'cim, açıkçası Latince isimleri öğrenmek bana zor geliyor.
Mayısta da kapaktaki şifalı bitkiden ( KARABAŞ OTU) bolca fotoğraf çekmiştim.

FORUMDA
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5202

Mahmut Leventoğlu
11-09-2008, 13:16
Datça pazarında Kızlan köyünden Mustafa İlhan amca(Kasketli olan). Ömrünü bitkilere ve şifalı otlara adamış ve Datça bitkileri konusunda tam bir uzman. Pazarda yanında bir dostu ile.

Vildan Sönmez
14-09-2008, 23:18
Mahmut Bey,
37.sayfaya bakmadan önce acaba espri anlayışımız uyacakmı diye merak ettim.
Süper,bende güldüm vallahi. Ama her derde devaymış yani:)

Evet o Sevgili Vildan hanım. Çok hoş bir kitap fakat bence tek eksiği bitkilerin Latince adları yok. Çok güldüğüm 37.sahifedeki bitki. :))

cemal.S
15-09-2008, 00:00
Merhabalar !

Şu Datçayı o kadar güzel anlatırlar ve öyle manzaralar koyarsanız anadolu divanesini oralara yorarsınız haberiniz ola. Eğer bende o kitabı bir şekilde edinip bahse konu 37 sayfayı okumazsam görürsünüz siz görürsünüz. Gülüşünüz hiç eksik olmasın.

Saygıyla.

Vildan Sönmez
28-07-2009, 00:33
Ne yazık ki eski Datça'da begoviller gittikçe azalıyor.

Vildan Sönmez
28-07-2009, 00:35
Begoviller yaşlandıkça susuzluğun da etkisiyle çiçekleri azalıyor. Gördüğüm kadarıyla da yenileri ekilmiyor.
Eski yazlarda bu kapıda begoviller ve japon gülleri çiçeklenmede yarışırdı.

Dağçileği
29-07-2009, 11:50
Merhabalar,

Geçen sene en son buraya yazmıştım Datça ve emeklilik sonrası bazı hayallerimi.
Vildan Hanım ve Mahmut Beyden yardım istemiş ve aktardıkları tüm bilgiler için
teşekkür etmiştim.
Kış aylarında olamadı ama nihayet bu ay Datça'ya gidebildim.Kendimce araştırmalarıma da devam ediyorum.
Mahmut Beyin de bahsetmiş olduğu sevgili Müberra Hanımla nihayet tanıştım, tatlı tatlı sohpet etme şansım da oldu.
Oralara yerleşme hayalimden ve yapmak istediklerimden bahsettim, o kadar tatlı, yaşam dolu o kadar dopdolu bir insanki anında sizi sımsıcak sarıveren bir kişilik.Sanırım yaklaşık 2 saate yakın Cafesinde oturduk bol bol sohpet ettik.
Ben onları yazılarından ve tanıyanlardan bir şekilde az çok tanıyordum ama beni ve arkadaşımı hiç tanımadığı halde böylesi sıcak karşılanmayı ve samimiyeti açıkçası beklemiyordum.
O kadar çok yardımcı oldu ve hatta olmaya devam ediyorki ancak minnet
ve saygı duygularımı dile getirebilirim.
Vildan Hanımın da yazısını görünce keşke kendisiyle de tanışabilseydim dedim.
Belki yazımı okursa bir şekilde görüşebiliriz de.
İnternet imkanım çok fazla olmasa da ara sıra fırsat buldukça bakıyorum.

Vildan Hanım hala Datça'daysanız bana mesaj atabilir misiniz sizin için de mümkünse eğer sizinle de görüşmek isterim.

Sevgilerimle
Funda

Vildan Sönmez
29-07-2009, 12:59
Merhaba Funda Hanım,

Cuma-Pazar arası çok kısa bir tatil yaptım ve döndüm..(Datça İçin cumartesi- Pazar bile giderim)
Hatta Datça hastanesinde çalışan bir arkadaşımıza uğrayacaktım. Ona bile fırsat olmadı.
Ancak, Eylül' de bayram sonrası tekrar gideceğim kısmetse, siz de orada olursanız küçük bir ağaçlar toplantısı yaparız.

limon
29-07-2009, 17:23
Vildan Hanım, başka fotoğraflar yok mu?

Dağçileği
29-07-2009, 21:40
Sizi göremeyeceğime üzüldüm Vildan Hanım, kısmet değilmiş.
Bayramdan sonrası için ben de düşünüyorum, bir aksilik olmazsa mutlaka
haberleşiriz.
Kimbilir belki çok daha önce İstanbul'da olabilecek bir toplantıda görüşebiliriz.

Eski ve yeni Datça fotoğraflarımı ancak döndükten sonra sizlere de aktarabilirim sanırım, eğer beceremezsem birinizden yardım alırım artık :o

Bu arada Datça öncesi Kabak Vadisi'ndeydim, oradaki izlenimlerimi ve alabildiğim fotoğrafları mümkün olduğunda sizlere de aktarmak istiyorum.

Sizinle ve diğer forum arkadaşlarıyla görüşebilmek dileğim ve sevgilerimle

Funda

Vildan Sönmez
30-07-2009, 00:23
Funda Hanım,
Eylül'de gel şarkısını mırıldanmaya başladım bile. Örneğin haberleşip Eski Datça'da buluşsak nasıl olur ?

Bakın şimdi Kabak Vadisi'ni araştırmak gerekecek. Ama sizde gezi anılarınızı ve fotoğraflarınızı Geziler başlığında paylaşırsanız çok seviniriz doğrusu.

Sizi göremeyeceğime üzüldüm Vildan Hanım, kısmet değilmiş.
Bayramdan sonrası için ben de düşünüyorum, bir aksilik olmazsa mutlaka
haberleşiriz.
Kimbilir belki çok daha önce İstanbul'da olabilecek bir toplantıda görüşebiliriz.

Eski ve yeni Datça fotoğraflarımı ancak döndükten sonra sizlere de aktarabilirim sanırım, eğer beceremezsem birinizden yardım alırım artık :o

Bu arada Datça öncesi Kabak Vadisi'ndeydim, oradaki izlenimlerimi ve alabildiğim fotoğrafları mümkün olduğunda sizlere de aktarmak istiyorum.

Sizinle ve diğer forum arkadaşlarıyla görüşebilmek dileğim ve sevgilerimle

Funda

Vildan Sönmez
30-07-2009, 00:26
Galerilere fotoğraf eklemekte zorlanıyorum. Küçültüp küçültüp yükle diyorum, hata mesajı geliyor.:mad:
Sırasıyla:
Datça yat limanı,
Datça Aktur

Vildan Hanım, başka fotoğraflar yok mu?

Vildan Sönmez
30-07-2009, 00:29
Eski Datça'dan

Vildan Sönmez
30-07-2009, 00:37
Datça Yat Limanı'nda el yapımı terlik ve sandalet satan dükkanlardan sadece bu kaldı. Usta görünmek istemedi fotoğrafta.

Vildan Sönmez
30-07-2009, 00:39
Datça Aktur'a tepeden bakış ve Kurucabük.

Oğuz Alper
30-07-2009, 01:06
Vildan Hanım ; Özil sitesinin koyunun resmini de koydunuzmu değmeyin keyfime gitmiş kadar olacağım. Herşey gönlünüzce olsun .Sevgiler

Vildan Sönmez
30-07-2009, 01:25
Oğuz Bey CD lerimden birinde Özil Koyu da vardı. Bilgisayarımda bu güzel Özil balkonunu buldum sizin için.

Oğuz Alper
30-07-2009, 01:27
Harikasınız.Herşey gönlünüze olsun.Eski Datça dan bir resimde benden olsun.Sevgiler

Oğuz Alper
30-07-2009, 02:39
Datçada olive farm görülmeye degecektir.

Kaynak : http://www.olivefarm.com.tr/historical_olive.html

Vildan Sönmez
30-07-2009, 08:27
Datça'da badem ağaçları ocak ayında açıyor. 2008 yılı Şubat başında gittiğimizde sonunu yakalamıştık.

Vildan Sönmez
30-07-2009, 08:31
2009 da Mart ayında Datça'da kır çiçekleri coşmuş. Her yanda papatyalar, orkideler ve daha niceleri.

Vildan Sönmez
30-07-2009, 08:37
Eylul'de otlar sararmış, değirmenler ve bendeniz :o

Dağçileği
01-08-2009, 10:45
Merhabalar tekrar,

Vildan Hanım çok sevdiğim bir şarkı o mırıldanmaya başladığınız :)
Datça için gidiş tarihi kesinleştiğinde mutlaka size de haber vereceğim.
Orada buluşmak gerçekten harika olacak, şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum.
İstanbul'dan başladığım seyehatim İzmir, Fethiye Kabak Vadisi, Datça, Marmaris ve tekrar
İzmir'e dönüşle devam ediyor.
Bazıları cep telefonu bazıları fotoğraf makinasıyla çektiğimiz fotoğrafları sanırım ancak İstanbul'a döndüğümde ekleyebileceğim.Tabi becerebilirsem.

Güzel fotoğraflar ve emeğiniz için teşekkürler.

Sevgilerimle

limon
01-08-2009, 23:45
Fotoğrafların hepsi birbirinden güzel Vildan Hanım, Elinize sağlık.

Son fotoğrafta değirmenleri görünce, Tv de seyretmiştim, değirmen değildi ama eski bir deniz fenerini eve çevirmişlerdi. Bir dergide de değirmen-ev görmüştüm. İkisi de çok güzeldi.

Özgür Kız olmuşsunuz ;)

Vildan Sönmez
02-08-2009, 20:44
Değirmenlerden kullanılır durumda olan biri özel mülk. Birini de Ankara'dan tatil için geldiği yaz Datça'ya yerleşen genç bir bayan ihaleyle almış, kafe olarak işletiyor.

Özgür kız çok hoş.
Ama iş çıkışı sırt çantamla bir yere kaçıyorsam, iş arkadaşlarım Özgür teyze diyorlar.

Fotoğrafların hepsi birbirinden güzel Vildan Hanım, Elinize sağlık.

Son fotoğrafta değirmenleri görünce, Tv de seyretmiştim, değirmen değildi ama eski bir deniz fenerini eve çevirmişlerdi. Bir dergide de değirmen-ev görmüştüm. İkisi de çok güzeldi.

Özgür Kız olmuşsunuz ;)

RİKO
15-08-2009, 18:04
Merhabalar,
Datça da **** eski datça da kalınacak şirin ,sevimli tesisler var mı bildiğiniz? pansiyon otel farketmez ama samimi sıcak bir yer olsun:).bir de; eski datça deniz kıyısı mı?

Oğuz Alper
15-08-2009, 18:07
Sn.Riko ; Datça ya gelmeden özil tatil sitesinin içerisinde deniz kıyısında mokamp var küçük odaları da mevcut.Pansiyon olarak işletiyorlardı.Koyu da muhteşemdir.

RİKO
15-08-2009, 18:13
Oğuz bey,çok teşekkür ederim.Tatil ajandama not ettim bile:)

35kaya
18-08-2009, 16:21
vildan hanım ve diğer arkadaşlar emeğinize sağlık çok güzel paylaşımlarınız için teşekürler

zeynepk
12-09-2009, 01:29
Vildan hanım, değirmeni anlattığınız sözler çok hoştu, olabildiğince misafirlerimizle ilgilenmeye cabalıyoruz , keşke herkes sizin gibi olsa

tekrar bekliyoruz:)

Vildan Sönmez
12-09-2009, 02:18
Zeynep Hanım, isim olarak hatırlayamamıştım, özür dilerim. Ben bir cümleyle bahsettim, siz anlatın bize önce iskele, sonra değirmen kafenin öyküsünü.

Geçen yaz gelmiştim, bayramda orada olacağım kısmetse.

cemal.S
01-11-2009, 21:41
Merhabalar !

Şöyle bir dolaştım değirmenide bahçeleride. Eminim son baharda ayrı güzeldir buralar. Tam un öğütmenin zamanı Vildan hanım. Bayramda gideceğinize göre bir iki fotoğrafla gözlerimiz bayram eder artık. Hele o anlatımınız yokmu yaşatıyor oraları sağ olun.

Saygıyla.

Vildan Sönmez
01-11-2009, 21:52
Cemal Bey,
Bahsettiğim Ramazan Bayramıydı. Bayram sonrasına da yıllık izin eklemek niyetindeydik. Ama apar topar döndük. Sonrasını biliyorsunuz. Yine de 4 günde birkaç fotoğraf var tabii..
Sizin için; Eski Datça'da bayram çocukları....

cemal.S
01-11-2009, 22:07
Çok mutlu görünüyorlar. Şekerlerini balonlarını toplamışlar keyif çatıyorlar. Maşallah. Elleriniz dert görmesin. Akşam akşam mahsur kalan birisi olarak beni sevindirdiniz. Sandımki kurbanda oralardasınız. Un öğutulürmü hala merak ettim. Onun için fotoğraf rica etmiştim.

Selamlar.

Vildan Sönmez
01-11-2009, 23:44
Kafe olarak işletilen değirmenin üst katına bu taş merdivenlerden çıkılıyor.

Vildan Sönmez
01-11-2009, 23:51
Değirmenin üst katı aslına uygun olarak yeniden yapılmış. Mis gibi bir ahşap kokusu alıyorsunuz.
Un öğütmeye başladılar mı ?
İşte bunu bilmiyorum.

cemal.S
02-11-2009, 00:48
Teşekkürler. Gece gece nostalji oldu sayenizde. Kafe olarak işletilmeside bir ayrı güzellik sanırım.

ozbey
02-11-2009, 01:24
Sevgili Vildan hanım,
aşkolsun size, ramazan bayramın da datça' ya geldiniz demek, hani uğrayacaktınız? Datça fotoğraflarınız çok güzel, elinize ve yüreğinize sağlık.

Vildan Sönmez
02-11-2009, 08:19
Sevgili Ozbey, sitem etmekte haklısınız.
Bayramın 1.günü Datça' ya geldik. Telefon numaranızı bulmak için internet kafeye girdim, ağaçlara online olmayı beceremedim. Sonra da bir daha Datça'ya inemedik.(özelden yazarım nedenini) sİze yazacaktım, ama içimde hala kış gelmeden birkaç günlüğüne kaçabilirmiyim isteği var, ama yine gidemezsem diye yazmadım.
İnşallah görüşeceğiz.
Sevgiler

Sevgili Vildan hanım,
aşkolsun size, ramazan bayramın da datça' ya geldiniz demek, hani uğrayacaktınız? Datça fotoğraflarınız çok güzel, elinize ve yüreğinize sağlık.

ilker_eroglu
03-11-2009, 22:51
Vildan hanim,

Size hayranlığımı belirtmek istiyorum bu gezmek isteği ve paylaşım aşkınız için size teşekkür ederim sizin sayenizde bu güzellikleri ögrenebiliyor ve görebiliyoruz.

Çok gezenler bir yerden yeni gelip tekrar başka bir yere gidenler için "Leyleği havadamı gördün"derler anlaşılan siz leylek sürü görmş gibisiniz umarım daha çok gezer bizler daha çok güzellikler paylaşırsınız.

İlker

Zafer İnandıklı
04-11-2009, 20:39
TANRI sevdiği kulunu DATÇA yarımadasına bırakır demiş eskiler.DATÇAYI görmeden ölmemek gerek.

Sergüzen
04-11-2009, 22:44
Bir iki kare de benim makineden

Kömür ocaklarından getirilen asırlık zeytin ağaçları

Sergüzen
04-11-2009, 22:47
Datçanın Gebekum tarafından görünüşü

Sergüzen
04-11-2009, 22:51
Datçada Kumzambakları ne gübre ne de su istiyor, sadece insanlardan huzur istiyor

Sergüzen
04-11-2009, 22:57
Burada gözüne baktığımız Japongülleri

Sergüzen
04-11-2009, 22:59
Ve Gelinduvakları

Sergüzen
04-11-2009, 23:02
Tek çiçek

Vildan Sönmez
04-11-2009, 23:53
Sn.Sergüzen, zeytin ağaçları Datça'ya giderken sağda yoldan görünenler mi ? .Ben orada bir sera var diye düşünmüştüm. Ağaç müzesi gibi, geliyor şimdi bana. Kömür ocaklarından getirilen demişsiniz daha fazla bilgi var mı ?

Vildan Sönmez
05-11-2009, 00:05
İnternette aradığımda şöyle bir bilgi var:

Muğla Yatağan'a bağlı Yeşilbağcılar beldesinde, kömür çıkarmak için Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından kamulaştırılan arazilerden şu ana kadar 15 bin zeytin ağacı sökülerek yakacak yapıldı.

Bölgeden tesadüfen geçerken olaya şahit olan 32 yaşındaki inşaat mühendisi Timur Kabaklarlı, kalan ağaçları kurtarmak için 600 bin YTL vererek, 1500 zeytin ağacı satın aldı ve Datça'da özel olarak yaptırdığı dev saksılara diktirdi.

İstanbul'da iki inşaat şirketinin sahibi olan ve yaz aylarında Datça'da yaşayan Kabaklarlı, otomobiliyle Bodrum'a giderken, Yeşilbağcılar beldesinde çok sayıda zeytin ağacının iş makinalarıyla köklerinden söküldüğünü gördü.

Kabaklarlı, işçilerden, zeytin ağaçlarının kömür çıkarmak için söküldüğünü öğrenince köylülerle irtibata geçti.

Kabaklarlı, köylülerin arazilerinin kamulaştırma bedelini aldıklarını, sökülen zeytin ağaçlarını yakacak olarak kebapçılara sattıklarını öğrendi.

Tekrar araziye dikilmesi gerek

Kabaklarlı, "15 bin zeytinin yakacak olduğunu öğrenmek beni kahretti. Maddi imkanlarım elverdiği oranda 2 ay içinde 1500 zeytin ağacını satın alıp, ziraat mühendislerinin gözetiminde dallarını budattım ve özel yaptırdığım dev saksılara diktirdim. Şu ana kadar 600 bin YTL harcadım. Ancak, ağaçlar bu saksılar içinde uzun süre yaşamaz. Araziye dikilmesi gerek. Arazisi olup da zeytin ağacı satın almak isteyenlere çok az para karşılığı satmak istiyorum" dedi.

Yeşilbağcılar sakinleri istimlak bedelini aldıkları arazileri üzerlerindeki zeytin ağaçlarını, dikicek başka yerleri olmadığı için bunları zorunlu olarak sattıklarını söyledi.

Kömür için belde taşınıyor

500 haneli, 1800 nüfuslu Yeşilbağcılar'da TKİ kömür arama çalışmaları nedeniyle başlattığı kamulaştırma ve evlerin istimlakı nedeniyle belde merkezinin haritadan silinmesi gündeme geldi.
Devletin kendilerini ortada bıraktığını, teklif edilen istimlak bedellerinin son derece düşük olduğunu ve bu parayla ev satın almanın mümkün olmadığını savunan belde sakinleri tepki gösterdi.

Çoğunluğu yaşlılardan oluşan Yeşilbağcılar beldesi sakinleri hükümeti, başbakanı, milletvekillerini, valiyi, belediye başkanını ve kaymakamı suçladı.

cnnTürk

cemal.S
05-11-2009, 01:59
Merhabalar!

Şimdi sakın bana gülmeyin bu haberi okuyunca çok duygulandım. Timur bey benim askerden önce işletmelerinde rahmetli amcamla birlikte çalıştığım Nejat Kabaklarlının oğlu. Aile o zamanlar testil işiyle uğraşıyordu. Yıl 1980-81 küçücük akıllı bir çocuktu. Ekmeklerini yedik yıllarca allah uzun ömürler versin bütün ailesine. Hey gidi günler hey nerden nereye. Bir gün ağaçlar nette ismini duyacağımı hiç düşünmemiştim.

Saygıyla.

Sergüzen
05-11-2009, 11:21
Sn Vildan Sönmez
Evet adres doğru. Datçaya giderken BİLLURKENTİN karşısındaki arazide. Yukarıda yazdığınız gibi kömür ocaklarından arta kalan ağaçlar. Her biri 100 yıllık ağaçlar. Yazık olmuş. Yatağanı zehirlemek için üretilen kömür sahasından arta kalanlar. Kılıç çift taraflı kesiyor.

Vildan Sönmez
25-11-2009, 12:37
Datça Kasım ayında da bir başka güzel. Kavurucu sıcaklar yok,kalabalıklar yok, sakin.

Zafer İnandıklı
25-11-2009, 21:58
Sayın Vildan Sönmez. Biz ailece datça tutkunuyuz. 1996,2006 aralıksız 10 yıl her yaz datça'daydık. Son 3 yıldır maalesef gitmek kısmet olmadı. Datça'yı ve datça'lı dostlarımızı çok özledik. fakat yüklediğiniz resimlere bakarak, özlemimizi biraz olsun hafifletiyoruz. Sonsuz teşekkürler, Saygılar.

Vildan Sönmez
25-11-2009, 23:25
Zafer Bey, Datça'nın tadına varmışsınız ya dilerim en kısa zamanda tekrar gidersiniz.
bu fotoğraf da sizin için...

cemal.S
26-11-2009, 07:41
Yani bu kadar olur ve anlatılır güzellikler. Bir gün inşallah bizede nasip olur oraları görmek.

isceka
25-08-2010, 11:27
gidip görmek istediğim yerlerden biridin can babanın mezarını ziyaret etmek nasip olur umarım

Vildan Sönmez
25-08-2010, 11:39
En kısa zamanda gerçekleştirmenizi dilerim. Muhtar'ın kahvesinde Can Baba'nin köşesinde kahvenizi içerken, Eski Datça çocukları size şiirlerini okurlar.

gidip görmek istediğim yerlerden biridin can babanın mezarını ziyaret etmek nasip olur umarım

hosseda
29-11-2010, 17:50
Eski Datça köyünden bir kaç görünüm. Köy içi, köy yanı ve gene köy yanı...

Gelişme kademe kademe gözler önünde. Bellimi olur bir gün gelir gökdelenleri de fotoğraflayan olur.

ustunizci
29-01-2018, 20:30
Seferihisar'ın, Doğanbey Köyünde harabe durumdaki tarihi yel değirmeni, bir gönüllü tarafından restore edilmiş olup ziyaretçilerini bekliyor. Mavi Değirmen (http://www.mavidegirmen.com) sitesi incelenip bilgi alınabilir.

pria
18-02-2018, 00:18
Köyde zeytinleri toplayıp sıktırdıktan sonra hadi bi hava alalım dedik ve 5 gün Antalya 5 gün de Marmaris gezisi yaptık..Antalya'ya 1969'dan beri giderim ve gidişimde pek tanıyamam..değişmeyen bir tek Kaleiçi'dir..yine orada konakladık..

Marmaris'e ilk defa gittik..bayıldım her köşesine..orada da Kaleiçi'nde çok şirin bir otelde kaldık..

Tabi DATÇA'ya da günübirlik bir gezi yaptık..Yeni Datça'nın sahili çok güzel ama betonlaşma ve gelişigüzel yapılaşma, bakımsızlığı pek hoşumuza gitmedi..

Tabi Datça'ya gidip te ''badem kahvesi'' içmeden olmazdı :) ilk defa içtik ama çok harikaydı..farklı bir tat yani..

pria
18-02-2018, 00:34
Datça'ya gitmişken eski Datça'yı gezmeden ve Can Yücel'in çok hoşnut yaşadığı o ortamı solumadan olmazdı..

Evini gördük, meyhane arkadaşıyla sohbet ettik, son içtiği masada sanki onu görür gibi olduk..velhasılı tüm daracık şirin sokaklarını da gezdik eski Datça'nın..

Mezarına da gidip bir avuç kır çiçeği bırakmayı çok isterdim ama vakit darlığından olmadı..

samiergüzen
26-08-2020, 22:22
Datça'nın öteki yüzü.