PDA

View Full Version : Kücük siyah sinekler




demian
07-09-2007, 22:19
Selam arkadaslar,
oda ciceklerimin etrafinda minik siyah sinekler ucusuyor. Her iki günde bir sinek ilaci ile onlarcasini öldürüyorum.Ama nafile..Tekrar olusuyorlar. Sonra, cicekciden, sari yapiskan kagitlar alip astim her birine. Sari kagitlar yapisip kalan sineklerle dolup tasiyor ama, bir türlü kökünü kesemedim.
Böyle bir sey basiniza geldi mi?
Bunlarin nedenini ve de nasil yok edebilecegimi bilen varsa , anlatsin lütfen.
Tesekkürler..:(




hfz
07-09-2007, 22:31
Fazla nemden oluşuyorlar. Sulamayı kesin ve saksıları açık havaya çıkarın. Toprağın kuruması gerek. Sevdikleri ortam nemli ortam.

demian
08-09-2007, 18:16
Tesekkür ederim bilgine Agac dostu. Tavsiyeni tutacagim.Ama ciceklerimi cok sulamiyorum aslinda.Sanki topragin icinden cikiyorlarmis gibi.Nasil sey anliyamadim

petulya
25-05-2008, 14:38
Sanırım bu sinekleri toprak yapıyor. Özellikle torf ve kompost tipi topraklar..Benimde başıma geldi.Çareyi toprak değiştirmekte buldum. Eğer aynı şeyden bahsediyorsak ve tespitlerim doğru ise, toprak yüzeyine bakarsanız görünmeyecek kadar küçük beyaz kurtçuk/larva misali şeylerin yüzeyde yürüdüğünü görürsünüz bunlar aynı zamanda bitkinin köklerinden beslenip bitkiyi kurutuyorlar ve gelişimlerini tamamladıklarında bahsettiğiniz sineklere dönüşüyorlar.

ciceksever70
22-12-2008, 13:56
Ayni sorun bende de var. Menekse saksilarimin etrafi bu kücük sineklerle kayniyor. Iki gün önce de sabah uyandigimizda bir baktik ki saksilarin etrafina yüzlerce sinek düsmüs. Hemen islak bir bezle hepsini topladim. Bir saate kalmadan yine yüzlerce sinek buldum. Iki gündür cikanlari topluyorum yeniden yüzlercesi cikiyor. Sinek ilaci kullandik, yaprak bitleri icin kullandigim bir sprey vardi onu kullandik hic biri ise yaramadi. Bunlari kesin olarak yok etmenin baska bir yolu yok mu acaba?

L-EYLA
22-12-2008, 18:23
Bende bu dertden muzdaribim eşimle birbirimize gireceğiz yakında. Sanırım bunu torf yapıyor.Bahçe toprağı olan saksılarda da solucan oluyorç Çözüüüüüm. Yok!

ciceksever70
26-12-2008, 17:26
Ben birkac gün önce saksilarin topragini döktüm, saksilari ve menekselerin köklerini yikadim tekrar yeni topraga ektim. Bir kac gündür ortada sinek yok. Yeniden olusurlar mi bilmiyorum. Sonucu sizlerle paylasirim. Yine de köklü bir cözüm arayisi icindeyim.

gummi
10-02-2009, 14:34
Bende de aynı sıkıntı var , niye kimse bir çözüm önermiyor ?

Passion
10-02-2009, 15:49
Benim evdeki çiçeklerde de sonbahar da olmuştu. Sinek ilacı kullandım. Şimdilerde tekrar tektük görünmeye başladılar. Gördükçe öldürüyorum henüz ilaçlamaya başlamadım.

Âyine-i Esma
11-02-2009, 16:39
Bizim evdede var bu sineklerden. Bu ev onların en sevdiği ortam olmalı. Çünkü alt katımız boş. Üst katımız boş. Ve bu yüzdende strafor olmayan yerler adeta ağlıyor. Yani sırılsıklam. Çiçeklerin toprakları kurumuyor. Her saksıya ayda bir kere ve sadece bir su bardağı kadar su döktüğüm halde.
Kurtçukları bazen rahat bırakıyorum, bazende kürdanla almaya çalışıyorum. Sinekler uçuşup duruyorlar. Niye derseniz Guzmanyayı kurtcuklardan kurtarmak için saksı değişimi yaptık. Ama kurtçuklardan çok biz zarar verdik sanırım guzmanyaya. Kökleri zarar gördü. Ve bir tanesi hariç diğerleri yeni yeni toparlanıyor.
Sadece yazı bekliyorum. Toprak kuruyunca inşaallah giderler. Bu sineklerden daha çok diğer böceklerden muzdaribim. Beyaz sinek, yaprak biti gibilerden.

Polen
11-02-2009, 16:53
Yoğunluk azaltması nasıl yapılır
Sinek üretiğini tahmin ettiğimiz çiçek saksının yanına elektrik süpürgesi ile yavaşça yaklaşılır.
Süpürgenin ucundaki başlık çıkartılır.
Süpürge çalıştırılır.
Ucuşan sinekler süpürgenin çekiş gücü ile ortamdan toplanır.
Aynı işlemi 2-3 gün arayla tekrarlayabilirsiniz.

Âyine-i Esma
11-02-2009, 21:07
Bunu asla yapamam. Uçmasına devam seçeneğini tercih etmek zorundayım. Bizim elektrik süpürgesi suya çekenlerden. Direk suya gidecekler. Boğularak ölüm. Ne korkunç : (

ninina84
25-02-2009, 23:28
Bu siyah sineklerin larvalarına kaç tane soğan kurban verdim ben biliyorum. Bunlar yumurtalarını nemli toprağa bırakıyor. Yumurtalardan çıkan larvalar ise yeterli büyüklüğe ulaşana kadar bitkilerin köklerini ve özellikle küçük soğanları yiyorlar. Büyüdükten sonra metamorfoz geçirip o delirten siyah sineklere dönüşüyorlar.

Ben en son bütün balkonu ve bitkileri Başbahçıvan arkadaşımın bana getirdiği bir ilaçla ilaçladım. İsmi Folidol olmalı ilacın. Özellikle kurtlanmış soğanları saksılarından çıkarıp topraklarını 200 derecede 20-30 dakika fırınladım. Toprağı tepsiye döküp fırına atmak kulağa garip geliyor biliyorum ama içindeki larvaların, kurtçukların ölmesi ve varsa yumurtaların bozulması için iyi bir yöntem. Fırından çıkan toprakları soğuduktan sonra ilaçlayıp bir süre havalandırdım. Ardından yıkiyip kuruttuğum soğanlara da mantar ilacı sıkıp tekrar diktim. Darbe alan veya yaralanan soğanlara mantar hastalıklarının bulaşması daha kolay oluyor. O yüzden yenmiş olan soğanları dikmeden ilaçlıyorum. Son 10 gündür sadece bir tane sinek gördüm. Onu da avladım :)

Sinekler yumurtaları toprağa bıraktıkları için siz ortama ne ilaç sıkarsanız sıkın onlar yine geri geliyorlar. Yaptığınız ilaçlamadan bir tek sinek bile kurtulsa bıraktığı yumurtalardan onlarcası geri dönüyor. O yüzden ben yeni toprak bile alsam artık pişirmeden kullanmıyorum. Belki içindeki maddeler için o kadar yüksek sıcaklık zararlıdır ama o maddeleri tamamen olmasa da besinlerle telafi edebilirim ama kurtların yediği soğanlarım gitti gider.

Benim yaptığımın tek kötü tarafı bitkiyi saksısından ve toprağından çıkarma kısmı. Yanlış olduğunu biliyorum ama acil durumlar olduğunda mevsim gözetmeksizin saksı değiştiriyorum ben. Şimdiye kadar kışın saksısını değiştirdim diye ölen bir bitkim olmadı. Ama forumda yazılanlara göre bazı arkadaşların çiçekleri zamansız değişimlerdene etkileniyormuş. Başbahçıvan, topraktaki kurtlar için toprağını dağıtmadan bitkiyi saksısından çıkarıp etrafını ilaçlayıp tekrar saksıya yerleştirmeyi ve yarım saat kadar sonra da bitkiyi sulamayı önermişti. Tabi çok büyük saksılara uygulanacak bir yöntem değil.

İlk ilaçlamadan 5 gün kadar sonra balkonu ve biraz da toprakların üstünü tekrar ilaçladım. Benim yaptıklarım ve bildiklerim bu kadar. Umarım faydalı olabilmişimdir.

sercan1969
03-03-2009, 20:12
Toprağı fırınladığınızda artık o toprak değildir...Sadece yetiştirme ortamıdır...
Toprak içinde yararlı pek çok mikroorganizma var ve onlar yüksek ısıda yok olur malesef...Bence düşük dozda bir organik insektisit denenebilir....

ninina84
03-03-2009, 20:43
Evet haklısınız ben de biliyorum bunu ama habire böcek ilacı almaya bütçe dayanmıyor. Her soruna ayrı ilaç almaktansa elimdeki ilaçlarla halledemediklerime kendim çözüm üretmeye çalışıyorum. Fırınlamayı yabancı bir sitede okumuştum. Ev ortamı için de mantıklı geldi açıkçası. Sonuçta larvalar soğanlarımı yiyip bitirdikten sonra topraktaki mikroorganizmaların da bir önemi kalmıyor.

tener
26-03-2009, 11:08
Aynı durumu bende yaşadım.Evdekiler rahatsız olduğu için, tüm çiçekleri ,havalandırma bulunan evin dışına yerleştirmekte buldum.Tüm bu yazışmalardan anladığım ,sinekler böyle bir ortama yerleştikten sonra ,onlarla mücadele zor oluyor.

kaktüs
30-03-2009, 11:54
Sn ninina84

Şu aralar benim de bu sinekçiklerle başım dertte... Tahmini suçlum onlar en azından. Soğanlılarımın yapraklarında bozulma hissettiğimden topraklarını açtım. Bir de ne göreyim bazılarının içi boşaltılmış ve son derece yoğun tempoda boşaltma işlemi devam etmekte.

Beyaz beyaz kurtçuklar var. Sağlam soğanları oksijenli suda bekletip yeniden diktim ancak kurtulup kurtulmayacağından emin değilim :(

ninina84
30-03-2009, 12:35
Aynen dediğiniz gibi oluyor. Benim topraktan çıkarıp ilaçladığım soğanlar şu an hayatta. Toprağı fırınlamak daha önce belirtildiği gibi mikroorganizmalar için çok zararlı. Onun yerine toprağı ilaçlayabilirsiniz ama hangi ilaç kurtçuklara etki eder bilmiyorum. Ben ne ilaç sıktıysam kurtulamadım onlardan. En son çareyi pişirmekte buldum. Şu an tek tük görüyorum siyah sineklerden. Onları da avlıyorum. Tetikteyim kısacası ;) Zira eve getirdiğiniz her yeni toprakla sineklerin de gelme olasılığı çok yüksek.

gummi
06-04-2009, 13:14
Ben bu konuda bir başlık açmıştım , sorun çözülmüştü . O siyah sineklerin bitkiye bir zararı yokmuş . Toprağın ıslak kalması nedeniyle ürüyorlarmış . Özellikle TORF ıslak kalırsa çıkıyorlar . Yok etmenin yolu , su vermeyi kesin , toprağı havalandırın , mümkünse güneşe çıkartın mümkün değilse bitkilere zarar gelmeyecek şekilde UFO ısıtıcı yakınlarına koyun . Saksının yerini değiştirin , binlercesinin arkasındaki duvara vs. konduğunu göreceksiniz , bitkiyi uzaklaştırdıktan sonra şeltox sıkın . Bitkilerede doğal sinek ilaçlarından tespih ağacı tohumu vs. sıkabilirsiniz .

kaktüs
28-04-2009, 10:00
Balkona çıkıp havalandırıyorum sinekleri gördüğümde. Ama bu sene ilk defa soğanlı bitkilerimde kurtçuğumsu bir canlı sorunu ile karşılaştım. Çoğu telef oldu soğanlıların. Bu sineklerden şüphelendim.

kömür
28-04-2009, 10:07
Uzun zamandır bende bu sorunu çözemedim.
Dönem dönem tarım ilacı kullanıyorum, (şuan modelini hatırlamadığım bir zehir). Sinekler kayboluyor. Ancak 2-3 ay sonra bi saksıdan mutlaka tekrar çıkıp yayılıyorlar. Tahmin ediyorum ki sinekleri yoketmiş olsak bile yumurtarını yok edemiyoruz ve böylece tekrar kendileriyle karşılaşıyoruz. Toprağı fırınlamak çözüm olabilir, ama zor iş ve hangi birini fırınlayalım :)
Doğal bir çözüm bulmalı bu duruma.

ninina84
28-04-2009, 11:57
:) zor evet. Ben sadece soğanları ektiğim saksılardaki toprakları fırınladım. En büyük zararı soğanlar görüyor çünkü. Fırınlamak toprağın bileşimi için zararlı olsa da en azından soğanlarımı kurtardım. Birkaç yavru amaryllisim ve bütün zıpçıktılarım ölecekti yoksa. Nergislerimin kökünü kuruttular zaten.

Sn. Kaktüs muhtemelen o kurtçuklar siyah sineklerin larvaları. Benim balkonumda siyah sineklerin ortaya çıkışı ve soğanlı bitkilerimin yapraklarının kurumaya başlaması neredeyse eş zamanlı oldu. Soğanlıların toprağını fırılayıp diğerlerininkini de ilaçladıktan sonra uzun süre bu sineklere rastlamadım. Son zamanlarda yine rastlamaya başlamıştım ki dün kurtarmaya çalıştığım kendini ancak toparlamış olan lilium soğanlarımın içlerine kadar bu kurtçukların girmiş olduğunu farkettim.

kaktüs
28-04-2009, 12:44
Soğanları oksijenli suda bekletip yeniden temiz toprağa diktim ben.. Çiğdemlerimden birkaç tanesini bu şekilde kurtarabildim. (Ya da kurtarabildim sanıyorum. Seneye göreceğiz, henüz yaprakları sararmadığı için sökmedim.)

Turgay78
28-04-2009, 19:13
Merhaba ,
sanırım doğru bölümdeyim sorunumla ilgili...Bizim derdimiz Ficus Benjamin ve Ficus starlight 'ımın yaprakları üzerinde minicik bazı bazı hareketli nesneler,bit ya da vb maddeler...nemli bir bezle sildim benjamin yaprak döktü...:(fakat o zararlılar yine çıktı...içim üzülüyor onları nasıl kurtarabilirim,teşekkürler sevgiler...

ninina84
28-04-2009, 19:24
Neye benzediklerini daha iyi tarif ederseniz yardımcı olacak biri çıkacaktır. Yaprakların üstündekiler minik siyah sinekler mi yoksa başka birşey mi?

kömür
28-04-2009, 19:31
Bendeki minik siyah sineklerin bitkilerimi bir zararı olmadı, belkide soğanlı bitki yetiştirmediğim için. Sn aybudak, sizin bahsettikleriniz farklı olabilir.
Benim konudan anladığım ve mevcut olduğum sinekler toprak altında barınan ve genellikle sulama yaptığım zaman kendilerini gördüğüm sinekler.

ninina84
28-04-2009, 19:39
Sn. Kömür sinekleriniz ortalıkta uçuşmuyor mu hiç? Bendekiler hem ortalıkta uçuşuyor hem de sulayınca topraktan çıkıyor. Ama toprağın içinde yaşamıyorlar üstündeler. Sinekleriniz diyince de hoş birşeymiş gibi oldu ;)

Turgay78
28-04-2009, 19:45
Hayır arkadaslar,bunlar toprak üstünde falan değil...Ficuslarımın genellikle üst yapraklarında var.Yapragın altında ve üstünde,bazı bazı küçük ağlar gözüme çarptı...Ayrıca uçmuyorlarda...kimileri sabit kimileride çok ağır hareket halinde...Parmağınızla ezdiginizde(zaten parmak ucunuzu şöyle bir üstünde sürtmeniz ezilmelerine yetiyor) kırmızımsı kahverengimsi bir renk çıkıyor elimde....
Kısaca sorun bu,yardımcı olabilecek bir arkadas var mı bilgisi olan?
Bu ficuslar benim ilk bitkilerim çok değerliler....Sevgilerimle...

ninina84
28-04-2009, 20:10
O zaman siz yanlış yerdesiniz. Ağ varsa ya kırmızı örümcektir ya da ağ dediğiniz pamuğumsu birşeyse pamuklu bittir. Bitki zararlıları kısmına bakarsanız sizin için daha faydalı olur.

İlkin
06-05-2009, 17:03
Aynı sorun benim iş yerimdeki bitkilerde de var, toprağın içinden çıkıp çıkıp uçuyorlar. Üstelik kapı da devamlı açık duruyor. Ben etkili bir ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Bence tek çözüm bu olsa gerek. Bir 15 gün sonra bir daha ilaç yapıp topyekün kurtulanabilir. :rolleyes:

kömür
06-05-2009, 17:52
Sn. Kömür sinekleriniz ortalıkta uçuşmuyor mu hiç? Bendekiler hem ortalıkta uçuşuyor hem de sulayınca topraktan çıkıyor. Ama toprağın içinde yaşamıyorlar üstündeler. Sinekleriniz diyince de hoş birşeymiş gibi oldu ;)Benim sineklerim :) ortalıkta uçuşmuyorlar, sulama yaptığım zaman toprağın üstünde uçuşuyorlar, sonra sanırım yine toprağın altına giriyorlar. **** sizinkiler gibi toprağın üstüne yayılıyor olma ihtimalleride var.
Sn ilkin, düzenli ilaçlamayla kurtulunabilir sanırım, ben başaramadım, dönem dönem bazı saksılardan çıkıveriyorlar. Belirli periyotlarda birkaç kez ilaçlama yapmak ve sadece sineklilere değil tüm saksılara yapmak yerinde olur sanırım.

Lonicera
06-05-2009, 18:02
Arkadaşlar sanırım bahsedilen siyah küçük sinekler özellikle torflarda bol miktarda bulunan, oğul şeklinde bitki etrafında uçuşan sinekler, değil mi? Eğer onlarsa ben çözümü saksı toprak yüzeyini, suyla seyreltilmiş arap sabunu ile fısfıslayarak çözebildim. Tamamen yok olmadılar, ama aynı toprağa uzun süre uğramıyorlar. Bu arada saksıdaki bitkinin de aynı solüsyonla banyo yaptırılması yerinde olur.

mono_blaine
25-03-2010, 09:02
Dün eve geldiğimde kalanchoe'mun boynunu büktüğünü gördüm, toprağı biraz yoklayınca bu sineklerin toprağın üzerinde gezinip durduklarını farkettim. Daha önce de başıma geldi bu olay ve bir türlü kurtulmayı başaramadım. Bu minik hayvanlar filizleri, koca bitkileri, her şeyi köklerinden yiyorlar anladığım kadarıyla. Bir sürü tohumum ve soğanım boşa gitti bu hayvanlar yüzünden. Şimdi de boynunu bükmüş kalanchoe'yu ve yeni ektiğim, çimlenmek üzere olan tohumları kurtarmaya çalışıyorum ama pek umudum yok. İçine arap sabunu katılmış su püskürttüm dün, bakalım bir işe yarayacak mı. Kafayı yemek üzereyim...

kalemkağıt
30-03-2010, 13:01
Bende de aynı sorun vardı,arapsabunlu su falan da işe yaramamıştı.Ben torfun üzerini ince bir tabaka şeklinde bahçe toprağıyla kaplamakla kurtuldum sineklerden.Kesinlikle işe yarıyor tavsiye ederim..

ninina84
31-03-2010, 07:42
Dün eve geldiğimde kalanchoe'mun boynunu büktüğünü gördüm, toprağı biraz yoklayınca bu sineklerin toprağın üzerinde gezinip durduklarını farkettim. Daha önce de başıma geldi bu olay ve bir türlü kurtulmayı başaramadım. Bu minik hayvanlar filizleri, koca bitkileri, her şeyi köklerinden yiyorlar anladığım kadarıyla. Bir sürü tohumum ve soğanım boşa gitti bu hayvanlar yüzünden. Şimdi de boynunu bükmüş kalanchoe'yu ve yeni ektiğim, çimlenmek üzere olan tohumları kurtarmaya çalışıyorum ama pek umudum yok. İçine arap sabunu katılmış su püskürttüm dün, bakalım bir işe yarayacak mı. Kafayı yemek üzereyim...

Bence kalanchoenuzun toprağını kontrol edin. Çünkü asıl zararı yapan sineklerin larvaları. Bitki köklerini, tohumları ve soğanları yiyenler larvalar. Larvalar çok ince neredeyse saydam kurtçuklardır. Bitkinizin köklerinde veya gövdeye yakın yerlerde onlardan varsa öncelikle kökleri iyice yıkayın ardından da bitkiye zarar vermeyecek bir ilaç püskürtün. Kökler çok kötü durumdaysa kalanchonuzun sağlam yerlerinden çelik alın. Larvalı toprağı da çöpe atın. Selamlar...

dünyam1
14-07-2011, 08:43
yerkirazlarım da minik beyaz sinekler kaynıyor yıkasam da geçmiyor :( arap sabunu su püskürttüm azalmıyor habire gelip geri konuyorlar çıldıracağım:(

Ömer Durmaz
14-07-2011, 11:34
Yurtdışı sitelerde okumuştum fakat cesaret edememiştim.Sıvı bulaşık deterjanını bir litre suya bir çay kaşıgı sıvı bulaşık deterjanını koyup püskürtüyorlarmış zarar gelir diye cesaret edemedim

gülenmelek
24-10-2011, 07:52
Son 3-4 gündür bizim evi de bu küçük siyah sinekler bastı. Havaların ısınmasıyla yumurtadan mı çıktılar anlamadım ama günde en az 50-60 tane öldürmek zorunda kalıyoruz. Yediğimiz yemeğin içine kadar giriyorlar artık. Çözüm olarak net bir şey okuyamadım. Sayın iris41 in şöyle bir yorumu var (http://www.agaclar.net/forum/860506-post2685.htm).

Ben evdeki ciceklerin dip köşesine naptalin topu yerleştiriyorum ne örümcek ne torf sinekleri oluşuyor cok rahatım :p

Umarım bu mesajı görür de nasıl yaptığını detaylı olarak anlatabilir. Gerçekten sıkıntı veriyorlar çünkü.

Başka bir konuda açıklama yapmış. Ben de burada paylaşayım, bu konuyu okuyanlara yararı olur umarım.
http://www.agaclar.net/forum/872856-post2746.htm

"Şu yöntem iyi geliyormuş"dan ziyade, "Ben bu yöntemi kullandım, işe yaradı" önerisi olan ve paylaşan olursa bu öneriyi memnuniyetle okuyacağım ;)

gülenmelek
24-10-2011, 19:43
Belki cevap gelecekti ama dayanamayıp kendi yöntemimi buldum galiba. İlk önce sarı parlak bir naylona fare yapıştırıcısı sürüp naylonu bir yere astım. Ne gelen var ne giden. :(

Sonra ışığa geldikleri aklıma takıldı. Havlu kağıtlara yapıştırıcıyı sürüp onu da ışıldağa bantladım. Sonuç :D Eh şimdi acımasızca gelse de bu akşam taze fasulyeyi sineklerle beraber yemeye başlayınca başka çarem kalmadı. Gündüz şarj edip gece sabaha kadar açık bırakacağım ışıldağı. Umarım sineklerden muzdarip olanlara fikir vermiş olurum ;)

(İlk ve acele yapılan acemice oldu ama işe yaradı. Sonraki daha muntazam olacak. Şu an saydım ışıldağın üzerinde 28 tane sinek var ve monitörde hala uçuşanlar da cabası )

M.Çelik
06-02-2012, 12:24
Bütün mesajları okudum.
Öncelikle bilgi paylaşımları için çok teşekkür ederim.

Fırınlamak çok zor geldi bana, Saksı değiştirmekde daha önce yapmadığım bir işlem olduğundan korkutuyor beni, özellikle çiçeklerim çok sağlıklıyken.

Birkaç öneri var arap sabunu ve sıvı deterjan ile ilgili. Acaba deneyen var mı? Birde satılan ilaçlar var acaba işe yarayanı var mı ?
şimdilik yapıştırıcılı çözümü biraz değiştirerek denemeyi düşünüyorum..

Rahat
21-02-2012, 20:52
Torf'a ektiğim bir kaç çeşit sebze tohumum var ve maalesef bu minik sineklerden o kadar çok ki etrafta. Ne yapacağımı bilemeden yazılanları okudum. Fısfısla suluyorum tohumları ve mutlaka nemli tutmam gerekiyor yüzeyi, o yüzden toprağın kurumasını beklemek bu aşamada mümkün değil. Ayrıca yenilmek için üretilen sebzelerin bulunduğu saksılarda oluşan bu sineklerle kimyasal ilaç yöntemiyle mücadele etmek de çok iştah kapatıcı bir yöntem olur :rolleyes:

Yarın biryerlerden naftalin bulup, onu denemek en iyisi galiba ;)

Bunları yazarken bile monitörün önünden bir kaç uçuş yapan sinekcik oldu, sinirlerim iyice bozuldu :)

Sonuçları bildirmeye çalışırım:)

* Ek olarak şöyle bir öneri var : http://www.agaclar.net/forum/251514-post7.htm

uenal
27-04-2012, 05:51
selam arkadaslar, formunuzu gezerken bu bitkilerdeki sinek sorunlarinizi okudum, ve benimde basima gelmisti uzun ugraslar sonunda ben cözümü buldum, ve bir tek sinek bile yok bitkilerimde,

yapmaniz gereken seyler sunlar, gününde bir at kestanesi agaci bulacaksiniz agac kestaneleri olgunlasip yere düstügü zaman kestaneri toplayip her saksinin yani saksi topraginin üstüne en az 3 - 4 tane kestane koyun ve her saksiya 10 ar damla süt damlatin

yalniz sütü cicek veya agac kökünün dibine damlatmayin biraz uzagina direk olarak topraga damlatin, ve sinek olmayacaktir artik deneyin insallah benim gibi basarili olursunuz,

bilirsinizki at kestane agaclarinda kus yuvagi veya diger bir canli kestanerin ciktiginda barinmaz nedeni ise kestaneler canlilara kovma manyetik gücü veriyor sütte günü geldiginde insanin duymayagi kadar koku saliyor bu sineklerde bu kokudan hic hoslanmiyor ve kayboluyorlar,

insallah yardimim olur eger olmassa bende böyle seyleri cok arastiriyorum baska cözümlerde bulacagiz insallah saygilarimla

kostebeksantos
11-05-2012, 17:14
sayın "uenal" yönteminiz gayet güzel ve işe yarar gözüküyor. Ben de bu sorundan muzdariptim. birkaç zaman önce bir tv programında topraktaki zararlılardan kurtulmak için ısırgan otunu 1 gece suda bekletip saksılara dökmek gerektiğini duydum. uyguladım 1 haftada tüm sinekler ölmüştü.ve 1 sene boyunca hiç sinek çıkmadı. fakat bu sene tekrar çıktılar hem bu yöntemi hem de sizin tavsiyenizi uygulayacağım. bakalım inşaallah kurtulurum. Ayrıca daha başka tavsiyeleri olanların yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum...

Rahat
13-05-2012, 22:15
Naftalin'i denemeyi düşündüğümü yazmıştım daha önce ben de. Kokusunun evde açıkta çok da iyi olmayacağını düşünerek vazgeçmiştim. Diğer linkte önerilen çay ve çekirdek kabuğunu da sakın denemeyin :) Çok iyi bir ortam oluyor sineklerin çoğalması için :)

At kestanelerine bayılırım, denemekte fayda var...

kedicik
14-05-2012, 07:53
Bende aynı sorunu yaşadım ,bu minik sinekler sanki her geçen gün 5 ,6 misli çoğalıyorlardı.Hangi bitkinin içine yumurtladıklarını bulup o saksının topragını değiştirip bikininde köklerini yıkamak sorunu giderir diye düşünüyorum . En azından ben bu şekilde kurtuldum.

yesilgiresun
14-05-2012, 13:57
benimde bir tavsiyem var.ayni sorunlari bende yasadim ve yumurta kabuklari ile care buldum.haslanmis veya haslanmamis kabuklari biriktirip ciceklerimin,sebzelerimin diplerine,saksilarina koydum sinekler bitti

Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 06:39
Kasımpatımdaki minik köpük böceğini öldürdükten sonra yaşadığım vicdan azabından sonra ne olursa olsun öldürmemeye karar verdim. Benim bitkilerimin de bu siyah sineklerle başı dertte, latin tohumlarımı bunların kurtçuklarına kurban verdim.

Çözüm olarak da sulamayı azaltıp çiçeklerin bulunduğu odanın penceresini açıp odayı ve bitkileri havalandırıyorum, toprakta kurtçuklar yok oldu, sinekler de uçuşup duruyor ama azaldılar sanki.

emre 2000
13-06-2012, 07:38
Balkondaki uzun saksıma maydonoz tohumu ekmiştim.Tohumların hemen büyüyüp serpileceğini düşünmüştüm.Ama aynı dertten muzdaribim.Sinekler.Uçuşan siyah sinekler

Toprağı değiştiremem ,çünkü maydonozların boyu 1-2 cm falan.Bence de torf yapıyor galiba
Yeni aldığım hazır torf.

semanur2001
10-10-2012, 09:37
*** sorunlarinizi okudum aynisi benimde basimdaydi cok berbat bir sorun hic gitmiyorlar ve evin her yerini sariyor önlemiyorsunuz onun yüzünden iki cicegim dondu cünkü esim sinirlenip balkona birakti ve sabahina sinek kalmadigi gibi cicegim donmustu cok üzülmüstüm ama cözümünü buldum size tavsiyem bir püskürtmeli bir sise alin bu cam temizleme siseside olabilir icine bol su birakin suyun icine bir caykasik arap sabunu bir caykasigi kabarmatozu ve bir cay kasigi sivi yag birakip topraga püskürtün umarim sonuc alirsiniz . **** at kestanesini kaynatip suyunu topraga püskürtün buda sonuc verir. bayagi uzun oldu sanirim. :)))

Muhsin Hanif
10-11-2012, 02:25
Bu küçük sineklere İngilizcede Fungus Gnats deniliyor yani mantar sivrisineği ya da tatarcığı diyebiliriz.
Adından da anlaşılacağı üzere topraktaki mantarlarla besleniyor. Özellikle torf'ta, fazla sulama sonucunda (çürümüş organik maddelerden kaynaklanan) mantarların aşırı çoğalması onların da doğal olarak çoğalmasını sağlıyor.

Genellikle bitkilere zarar vermediği söylense de bazı bitkilerin köklerine özellikle de küçük fidelerinkine larvaları zarar veriyor. Daha yeni kaybettiğim gülibrişim fideceğinin sorumlusu onlar diye düşünüyorum. Forumda da arkadaşlar soğanlara verdiği zarardan bahsetmişler.

Mücadele için en başta gelen öneri sulamayı minimum düzeyde tutmak ve toprağı havalandırmak ( özellikle güneşlendirmek ). Kendi gözlemlerimde de fazla suladığım saksılarda gözüktüler ve güneşten çok rahatsız oluyorlar.

Bunun dışında :
1- ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) da çok faydalı bilgiler var.
2- Toprağın üstünü 1 cm kadar kumla kaplamak böylece sineklerin saksının içine giriş çıkışını engellemek.
3- Hypoaspis Miles isimli toprak bitleri, bu sineklerin larvaları ile beslendikleri için kullanılabilir.
4- Larvaları öldürücü ilaçlar ya da Bacillus thuringiensis gibi toprakta yaşayan bakteriler kullanılabilir.
5- Yukarıda 1 no'da da var ama sitelerde yazıldığı için burada ayrıca yazmak istedim; tütün-nikotin ile, tespih ağacı (melia azedarach) tohumu ile, sabunlu su ile ilaçlama.

Kaynaklar : bitkivecicek.com/toprak-sinekleri (http://www.bitkivecicek.com/toprak-sinekleri)
Colorado Eyalet Üniversitesi (http://www.ext.colostate.edu/pubs/insect/05584.html)
Vikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Fungus_gnat)

asu07
13-07-2013, 19:23
Kucuk sineklerden kurtulmak icin DDVP adinda bir tarim ilaci var, onu mutlaka deneyin. Bir cam sil sisesine su doldurun ve 1 kapak bu ilactan karistirin. Sut gibi olacak rengi. Sonra da topragin ustunden puskurtun. 2-3 gunde bir tekrar edebilirsiniz. Sineklerden eser kalmiyor, ustelik bitkiye de zarar vermiyor. Sirf bunu yazabilmek icin uye oldum. Umarim ise yarar.

mustafax3
17-07-2013, 14:01
At kestanesini denedim. SAKSIYA TOPRAĞIN ÜZERİNE BİRKAÇTANE AT KESTANESİ KOYDUM 100 de 100 sineklere kesin çözüm oldu bilgilendirenlere teşekkür ederim.

torkulu
19-07-2013, 16:08
bende bir gözlemimi aktarayım , bende de bol miktarda küçük sinek oluyordu. bir ay kadar önce petunya büyütmeye başladım. bir süre dikkat etmemiştim ama sineklerin petunyanın üzerinde öllülerini gördüm. ayrıca petunya saksısında hiç sinek görmedim. bir süre sonra neredeyse hiç sinek kalmadı. başka bir sebep de olabilir ****** ama, başka petunya sahibi arkadaşlar da da durum böleyse çaresi bu mudur acaba?

Cathliam
31-05-2015, 13:52
Arkadaslar selam,

Size babamdan ogrendigim daha kolay iki yontemi soyleyebilirim.

1) Topraga araliklarla bir iki damla kolanya damlatin. Cok vermeyin. Kokusu sinekleri kacirir yaklasamazlar.

2) Aspirini eritip sulama suyunuzla topraga verin, sinekler kesilir.

Iki yontemide denedim, ise yariyor. Ama unutmayin bu sizin bitkiniz sizin sorumlulugunuz.

Saglicakla kalin.

FAKO
13-10-2015, 10:22
FACEBOOKU ziyaret edin bosuna kafa yormayin. Resmini ve KARISIMI yapistirdim

kutluay-
11-03-2018, 11:45
Arkadaslar selam,

Size babamdan ogrendigim daha kolay iki yontemi soyleyebilirim.

1) Topraga araliklarla bir iki damla kolanya damlatin. Cok vermeyin. Kokusu sinekleri kacirir yaklasamazlar.

2) Aspirini eritip sulama suyunuzla topraga verin, sinekler kesilir.

Iki yontemide denedim, ise yariyor. Ama unutmayin bu sizin bitkiniz sizin sorumlulugunuz.

Saglicakla kalin.

etobur bitkilerde bu yöntemi kullansam sıkıntı çıkarmı saksıları küçük kolonya damlatırsam köke denk gelmesin

Turuz
30-04-2018, 10:01
Bu sinekler benim bitkilerimin etrafında da dolaşıyordu ama araştırma yaparken şu çözümlerle karşılaştım :

1- Kum ( Larvalar için )

Yetişkin sinekler larvalarını nemli kuma bırakır. Bu kumun üstüne biraz kuru toprak serperseniz sinekler için kafa karışıklığı yaratabilir.

2- Sirke ( Yetişkinler için )

Bu sinekler ve özellikle meyve sinekleri için bir cazibe oluşturur. Sirkeyi küçük bir kaba doldurun. İçine biraz bulaşık sabunu damlatabilirsiniz. Kutu kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra sineklerin girecekleri kadar delik bırakın.

Sinekler bu karışım içerisinde boğulacaktır. Fazla sinek dolduğunda karışımı yenileyebilirsiniz.

3- Patates Dilimleri ( Larvalar için )

Patatesi küçük dilimler halinde sorunun yaşandığı yere koyun. Dilimleri bıraktıktan sonra 4 saat bekleyin. ( Bu süre değişebiliyor sanırım ) Larvalar patatesler çevresinde toplanacaktır. Onları elle toplayabilirsiniz.

Ayrıca sayılarına göre durumun ciddiyeti hakkında bir karara varıp yeni bir yöntem belirleyebilirsiniz.

4- Yapışkan Kağıt ( Yetişkinler için )

Sarı yapışkan kağıtlar alarak sineklerin dikkatini buraya çekebilirsiniz. Sinekler sarı kağıda geldiğinde yapışacaklardır. Böylece onları toplayabilirsiniz. Kağıdınızı sorunun yaşandığı yere yakın bir konumda bekletmeniz gerekiyor.

5- Besin Sınıfı Diyatomlu Toprak ( Larvalar için )

Diyatomlu toprak, hem doğal hem de çevreye zehirli olmayan mineralize fosil tozudur.

Bu toprakla işlem yapılırken maske takılmalıdır. Tozların solunması iyi bir sonuç doğurmayabilir.

Diyatomlu toprak, içerisinden geçen herhangi bir böceği fiziksel olarak parçalayan mikroskobik silika parçaları içerir. Bu nedenle hidroponik ( toprak yerine bir sıvı içerisinde yetişen bitki ) bahçelerde çalışmayacaktır. Bu toprağı saksının üstüne veya daha iyisi toprak karışımının içine dökmeniz zarararlılarla mücadele de işe yarayacaktır.

6- Hidrojen Peroksit ( Larvalar için )

Oksijenli su olarakta bilinir. 4 pay su ile bir pay %3'lük hidrojen peroksiti karıştırın. Toprak kuruduğunda sulama yapacağınız zaman bununla sulayın. Toprakta fışkırma tarzı şeyler olabilir. Bunun siteye göre olağan olduğu söyleniyor.

Birkaç dakika içinde bu tepki duracaktır. Bunu duruma göre tekrarlayabilirsiniz.

7- Papatya Çayı ( Sönümleyen bitki için )

Soğuyan papatya çayı böceklerden dolayı sönen bitkiler için iyi gelebilmektedir. Bir bardaklık hazırladıktan sonra sulama kutunuza boşaltın ama öncelikle soğuması gerekiyor.

8- Tarçın ( Larvalar ve sönümlemeler için )

Tarçın tozu sönümleyen bitkiler için iyi gelebilir. Larvaların beslendiği mantarlara karşı öldürücüdür. Fakat Seylan tarçını veya gerçek bir tarçın kullanmalısınız. ( Kaliteli bir tarçın kesin sonuç verebilir. )

Bu tarçın tozunu toprağın üstüne tabaka oluşturacak şekilde serpin. Gerekirse birkaç haftada bir tekrarlayın. Bu solucanları öldürebilir bu yüzden deney tarzı işlemlerde kullanmayın.

9- BT – Bacillus thuringiensis ( Larvalar için )

Bacillus thuringiensis (Bt), birçok türde solucan, tırtıl, larva ve böceği öldüren, doğal olarak ortaya çıkan bir bakteridir. Gnatrol, Knock Out Gnats gibi isimlerle satılır. Yalnızca İsraelensis ve H-14 olarak adlandırılan çeşidi işe yarar.

10 - Faydalı Nematodlar ( Larvalar için )

Steinernema feltiae adlı nematod larvalar için öldürücür. Toprağa bırakıldıklarında onlar için öldürücü bir bakteri salgılar.

11- Neem Yağı

Neem yağı bu sinekler için öldürücü etki yaratabilmektedir. Hasattan birkaç gün öncesine kadar kullanılabilir.

12- Öneriler

Toprağı yoğun sulamamanız bu gelişimi yavaşlatacaktır. Ayrıca turba veya kompost topraklar larva gelişimine daha yatkındır. Bunun yerine perlit toprak kullanılabilir. Toprak üzerinde çürük bitki veya benzeri kalıntılar bulunmamalıdır.

1sezgin
23-05-2020, 17:16
Merhaba arkadaşlar,

Bende de aynı sinekler problemi vardı ve son zamanlarda sayısı o kadar çok arttı ki internette çare aramaya başladım.
Bende ki sineklerin sebebi ağaç tohumlarını ekerken kullandığım torftu.
Burada yazan tavsiyelerden üzerine toprak ekleme, sulamama vb pekçok şeyi yaptım fakat kurtulamadım.
Sonrasında elimde elektrikli süpürge ile sabah akşam uçanları çekmeye başladım.
Fakat sonraki gün toprakta yenilerini görüyordum.
En son aklıma saksının üzerini kalın şeffaf bant ile bantlamak geldi.
Bu şekilde azaldılar fakat altından yine çıkmaya devam ettiler.
Bu defa hem altını hem de üstünü bantladım. Sonraki 2 gün içinde tüm sinekler kayboldu.
Bu sayede bitkiler oluşan nemli ortamda hem daha iyi gelişiyor hem de daha az sulamam gerekiyor.

Ağacı veya çiceği bu yönteme uygun olanlar deneyebilir.

Not: Bantlarken sineklerin girip çıkmasına izin verecek delik bırakılmamalıdır.

Tavsanoglu
24-05-2020, 10:11
Merhaba arkadaşlar,

Bende de aynı sinekler problemi vardı ve son zamanlarda sayısı o kadar çok arttı ki internette çare aramaya başladım.
Bende ki sineklerin sebebi ağaç tohumlarını ekerken kullandığım torftu.
Burada yazan tavsiyelerden üzerine toprak ekleme, sulamama vb pekçok şeyi yaptım fakat kurtulamadım.
Sonrasında elimde elektrikli süpürge ile sabah akşam uçanları çekmeye başladım.
Fakat sonraki gün toprakta yenilerini görüyordum.
En son aklıma saksının üzerini kalın şeffaf bant ile bantlamak geldi.
Bu şekilde azaldılar fakat altından yine çıkmaya devam ettiler.
Bu defa hem altını hem de üstünü bantladım. Sonraki 2 gün içinde tüm sinekler kayboldu.
Bu sayede bitkiler oluşan nemli ortamda hem daha iyi gelişiyor hem de daha az sulamam gerekiyor.

Ağacı veya çiceği bu yönteme uygun olanlar deneyebilir.

Not: Bantlarken sineklerin girip çıkmasına izin verecek delik bırakılmamalıdır.

Sezgin bey merhaba öncelikle iyi bayramlar.
Yaptığınız işlem şuan için işe yaramış gözükse de sineklerin yumurtlaması için bol nemli bir ortam oluşturmuşsunuz bu yumurtalar çatlayıp larvar çıkmaya başladığında ise beslenmek için ilk hedefleri ne yazık ki bitkiniz kökleri olacak. Bu döngü böyle devam ettiği sürece bitkinizi kaybetme riski ile karşı karşıya geleceksiniz. Ayrıca hava akımı olmaması ve nem yüzünden köklerde çürüme, küflenme olası.
Gelelim çözüm önerime oksijenli su bende çok hızlı etki etti. En önemlisi direk olarak larvaları hedef aldığı için ağacımın kuruması durdu. Geride kalan erişkin formlarıyla da etkili bir mücadele yöntemi bulursanız kısa süre içerisinde bu işi çözebilirsiniz.

zaman00
24-03-2021, 21:35
merhaba saksi topraklarinda ve toflarinda olusan kucuk siyah torf sinekleri icin , soganin kahverengi dis kabuklarini 5 10 gun suda bekletip saksiyi suladiklarinda sineklerin öldügunu soyleyenler var. Hic deneyen oldumu gercekten kalici bir cozummu ? deneyen arkadaslar deneyimlerini paylasirsa cok sevinirim.

ParlakYıldızlar
06-04-2021, 16:59
Bende bu küçük sineklerden bıkmıştım, birkaç yöntem denedim fakat bir süre sonra tekrar ortaya çıktılar az miktarda, şimdi yoklar sadece yanmamış kibrit çöpünü saksı toprağına ters şekilde yerleştirmek sorunu çözdü tabi buyuk saksılarda(9 litrelik) 2-3 tane kullandım.Ben bitki üzerinde bir zararını görmedim ancak bitkilerim et yiyen veya sukulent türü "değiller" . Deneyecek arkadaşlar bunu gözönüne almalı.

Portakal Rengi
07-04-2021, 07:13
Hayır arkadaslar,bunlar toprak üstünde falan değil...Ficuslarımın genellikle üst yapraklarında var.Yapragın altında ve üstünde,bazı bazı küçük ağlar gözüme çarptı...Ayrıca uçmuyorlarda...kimileri sabit kimileride çok ağır hareket halinde...Parmağınızla ezdiginizde(zaten parmak ucunuzu şöyle bir üstünde sürtmeniz ezilmelerine yetiyor) kırmızımsı kahverengimsi bir renk çıkıyor elimde....
Kısaca sorun bu,yardımcı olabilecek bir arkadas var mı bilgisi olan?
Bu ficuslar benim ilk bitkilerim çok değerliler....Sevgilerimle...

Ev yapımı ilaçlar bölümünde bir çok zararlı için öneriler var. Oraya bakmalısınız. Siyah sinekler farklı. Torf kullandığım sürece kurtulamadım. Toprakta karşılaşmadım.

h_dogan
07-04-2021, 10:21
Ev yapımı ilaçlar bölümünde bir çok zararlı için öneriler var. Oraya bakmalısınız. Siyah sinekler farklı. Torf kullandığım sürece kurtulamadım. Toprakta karşılaşmadım.

O sinekler büyük ihtimalle biyolojik parçalanmanın tamamlanmamasından kaynaklanıyordur. Torf tam torf olmamıştır o yüzden de canlı aktivitesi devam ediyordur.

ootkn
09-05-2024, 11:26
Kucuk sineklerden kurtulmak icin DDVP adinda bir tarim ilaci var, onu mutlaka deneyin. Bir cam sil sisesine su doldurun ve 1 kapak bu ilactan karistirin. Sut gibi olacak rengi. Sonra da topragin ustunden puskurtun. 2-3 gunde bir tekrar edebilirsiniz. Sineklerden eser kalmiyor, ustelik bitkiye de zarar vermiyor. Sirf bunu yazabilmek icin uye oldum. Umarim ise yarar.

Bitki ilaç satanlarda sordum ama günümüzde satılmıyormuş..Muhtemelen başka bir kimyasal gerekecek ben de kurtulamadım bu siyah sineklerden