View Full Version : Matruşka (matriyoşka)
papatyam
04-09-2007, 15:35
Özel olarak şekillendirilmiş ve boyanmış bir tahta bebektir; 3 ile 15 arasında değişen sayıda, kendisinin küçük kopyalarını (içiçe geçmiş şekilde) içinde saklar. Genellikle kopyalar tek sayıdadır. Bunun nedeni Ruslar'ın tek sayının uğurlu olduğuna inanmasından gelir. Bu oyuncakların ilk olarak Moskova yakınlarında, (ithalatçı tüccarlardan biri olduğu farzedilen) bir Rus tüccarın köyünde imal edildiği bilinir. Bu tüccarın sevgilisi ise Matrena adında çok güzel bir Rus köylü kızıymış. (Bu ismin sevimli şekilde söylenişi 'Matreşa'dır) Bu kızın adını tarihe geçirmek için, tüccar bu ismi oyuncağa vermiş.Ama bu sadece bir efsanedir... gerçek ise matruşka yani doğru okunuşuyla matriyoşka'ların Japonya'dan geldikleridir...
papatyam
04-09-2007, 15:38
Devamı :))
papatyam
04-09-2007, 15:44
Ben çok aradım ama 10 tane iç içe olanından bulamadım sadece 5 li buldum :) ve çok güzeller :) aşağıdakiler benim değil
papatyam
04-09-2007, 16:02
Şimdilik bu kadar :)
Hepsi elle boyanıyor. Ne kadar emekli bir iş. Bir o kadar da zevkli olmalı.
papatyam
04-09-2007, 16:55
Eskiden piyasada çok vardı şimdi yok ben o kadar çok aradım ki ama buldum :)
Hep matruşka ne diye merak ederdim:D
Aslında matroşka rus isimlerini hatırlattı bana herşeyin sahtesini yaptılar matriyoşka bizim diyede uydurmuşlardur japonlar...
Matryoşkaların japon kökenli olduğunu ruslar da inkar etmiyor. Matryoşka tarihine bakarsak bunu görürüz. http://www.nestingdolls.ru/history.php
Bu ayrıntıyı bilmiyordum teşekkür ederim:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.