View Full Version : Bonsai fotoğrafı çekerken dikkat etmeniz gerekenler
Komik gelebilir ama bonsai konusunu net üzerinde paylaşıyorsanız, bir fotoğraf makinası da gerekli malzemeler listesine giriyor :)
Bu genel olarak var ama dikkat edilmesi gereken konu nasıl çektiğiniz?
Bonsai ile ilgileniyorsanız doğa severliğinizin yanı sıra, epey uzun soluklu bir uğraşa girecek kadar sabırlısınız. Görsel sunuşa önem veren, sanatsal bir yanınız var.
Öyleyse, bonsailer başkalarının görüşüne sunulurken de aynı özenin gösterilmesi gerekir.
Yanlış çekimler
Gördüğünüz gibi arka planların karışık olması dikkati dağıtıyor.
Masanın üzerinde fotoğraflanmış bir bonsai...
http://www.agaclar.net/bonsai/masaortusu.jpg
Arka planda görünen ev ya da binalar...
http://www.agaclar.net/bonsai/bina.jpg
Arka planda başka bitkiler...
http://www.agaclar.net/bonsai/digerbitkiler.jpg
Bir parça idare edenler...
Arka planda nispeten sorun yaratmayacak görüntüler, aşağıdaki iki fotoğraftaki gibi tekrarlanan ve öne çıkmayan fonlardan oluşur.
http://www.agaclar.net/bonsai/duvar.jpg
http://www.agaclar.net/bonsai/golge.jpg
Bazıları daha da uygun olabilir, mesela bir tül perde önünde görüntülemek...
http://www.agaclar.net/bonsai/perde.jpg
Gökyüzünü fon olarak kullanmak da iyi bir çözüm olabilir.
http://www.agaclar.net/bonsai/gokyuzu.jpg
Zemini siz hazırlayın
Uygun bir zemin yoksa, çarşaf, tek renk bir örtü, beyaz ya da renkli kartonlar işinize yarayabilir. Mavi renkli bir örtü üzerinde çekilmiş bir bonsai...
http://www.agaclar.net/bonsai/mavicarsaf.jpg
Tabii dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı var. Arka plan için kullanılan kumaş yeterince büyük olmalı. Aşağıdaki görüntü, sayfa başındakilerden daha kötüdür. Çünkü hem dikkati dağıtmaktadır, hem doğal değildir. "Özenmiş de bezenememiş" lafı bu durum için söylenmiş sayılabilir :)
http://www.agaclar.net/bonsai/carsaf.jpg
Aşağıda görüntü zeminin içine sığdığı için durumu biraz kurtarmış görünebilir ama kumaşın düz durmaması ve fazla kırışık olması sorun yaratıyor.
http://www.agaclar.net/bonsai/carsaf2.jpg
Photoshop, Gimp gibi imaj işleme programlarıyla, fırça ya da doku taşıma yardımıyla zemin düzeltilebilir. Aşağıdaki örnekte fırça kullanılmıştır.
http://www.agaclar.net/bonsai/carsaf3.jpg
Ön yüzünü çevirin
Bonsainin ön yüzü önemlidir, çekimleri yaparken özel bir nedeniniz yoksa buna dikkat etmeyi unutmamak gerekir.
http://www.agaclar.net/bonsai/onyuz.jpg
Bonsaininzin altına şık görünecek bir sehpa, altlık bulun...
http://www.agaclar.net/bonsai/sehpa.jpg
Fazlalıkları kesin (Crop)
Çekimi yaparken daha geniş bir alanı çekmiş olabilirsiniz. Düz renk bir masa ve duvar iyi bir seçimdir. Özellikleri renkleri öne çıkan renkler değilse... Fazlalık kısımları atacak gibi kesmeniz, görüntüyü daha iyi hale getirir.
http://www.agaclar.net/bonsai/crop.jpg
Bu daha iyi değil mi?
http://www.agaclar.net/bonsai/crop2.jpg
Çok sıkıştırmayın
Herşeyi yaptıktan sonra kaydederken, çok fazla sıkıştırma uygulamamanız, küçük çekilmiş fotoğrafları %20-30 dan fazla büyütmemeniz gerekir. Photoshopta Save for web seçeneği ile kaydederken Quality 50 den az olmamalı...
http://www.agaclar.net/bonsai/sikistirma.jpg
Bonsainin iyi görünmesini sağlayan çekimler
Zeminin siyah olması bunu sağlar.
http://www.agaclar.net/bonsai/siyah.jpg
Beyaz olması da :)
http://www.agaclar.net/bonsai/beyaz.jpg
Küçük renk ve ton değişiklikleri olan, renk şiddeti az olan, degrade (bir renkten diğerine eriyerek geçen) ağaç yaprak ve gövdesiyle uyumlu olan renkler içeren zeminler bonsainizin güzelliğini öne çıkarırır.
http://www.agaclar.net/bonsai/degrade2.jpg
http://www.agaclar.net/bonsai/g-1.jpg
http://www.agaclar.net/bonsai/degrade.jpg
http://www.agaclar.net/bonsai/arkaisik.jpg
Herkese iyi bonsai yetiştirmeler ve güzel sunuşlar :)
Erguvan Muhibbi
16-11-2005, 22:39
Müthiş Bir sunu ve ders teşekkürler.
Görünmesi için biraz kalın çizdim, aslında kumaşı taşıyacak bir kalınlıkta tel yeter...
2611
Toplayıp bir arada saklamak kolay...
2612
2812
Uçlarını kıvırmanız gerekir, dayanma yüzeyi genişlerse, ayakta durabilir.
Merhaba,
Belki konu biraz eskimiş ama...
Madem daha bonzai hakkında bilgi veremiyorum bari bu konuda katkım olsun.
Malina sağolsun hem kompozisyon hem de teknik pek çok konuya açıklık getirmiş. Benim katkım ise ışıklandırma konusunda olacak.
Günümüzde otomatik / digital makinelerin artması beraberinde bir sorunu da getirdi. Uygunsuz flaş kullanımı. Bu makineler, gerekli gereksiz, her fırsatta flaş kullanma eğiliminde. Bu da, zaten minik olan bonsainizin ayrıtılarının kaçmasına neden oluyor.
Ne yapılabilir?
Öncelikle makine üstü flaşınızın otomatik çalışmasını iptal edin.
Tripod kullanın (3 bacaklı fotoğraf makinesi ayağı)
Eğer makro çekim flaşınız varsa (yakın çekimlerde kullanılan objektifi çember şeklinde saran ya da yine objektife bağlı bir çubukla sağlı sollu duran iki minik flaş) bunu tercih edin. Sağ ve soldan gelen fazla ışıklar birbirini öldürdüğü gibi sadece önden gelen ışığın yolaçacağı sert gölgeleri de ortadan kaldırır.
Bu flaşlar pahalı olduğundan herkeste olmayabilir.
Eğer senkron çalışan iki flaşınız varsa bonsainize yaklaşık 35-45 derece açı ve 50-75 cm mesafe ile yerleştirerek de yapabilirsiniz. Flaşınız yok ama iki aynı özellikle çalışma lambanız varsa bunları da aynı şekilde kullanabilirsiniz.
DİKKAT! bu durumda lambaları çekimden çok kısa süre önce açın. Aksi takdirde oluşacak ısı bonsainize zarar verebilir. Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise; ampul olarak mutlaka beyaz ışık verenler tercih edilmeli ve makinanızda eğer beyaz ayarı (white balance compansation) yapılabiliyorsa bu da ayarlanmalıdır.
Son ve çok daha ucuz bir yöntem ise,
Bol güneşli bir gün bekleyin.
Daha önceden anlatıldığı gibi bir beyaz fon oluşturun. Perdelerinizi tamamen açın. Camınızın tamamını beyaz ince pellur kağıt ile kaplayın. Cama yakın bir yere bir masa, masanın üstüne beyaz fon ve onun üzerine de bonsainizi yerleştirin. Yerleştirme; fon pencereye 45-60 derece ile bakacak şekilde olsun. Dikkat fotoğraf çekerken gölgeye neden olmadığınıza emin olun. Daha sonra pencereden gelen ışığa tam dik olacak şekilde bonsainize yakın bir yere beyaz bir kağıt ya da karton yerleştirin. Flaş kullanmayın.
Mutlaka birkaç farklı enstantane ( açılıp kapanma hızı) ayarında ikişer üçer çekim yapın.
Son olarak eğer sergilemek /göstermek amaçlı değil ancak örnek vermek veya soru sormak amacıyla çekim yapıyorsanız bonsainin büyüklüğü hakkında da bir referans olmasında fayda var. Bunun için lütfen sigara kutusu bira şişesi gibi (bunlardan nette çok var) malzemeler yerine skalası iyi okunan bir cetvel kullanın. Hem daha estetik hem de daha bilimsel olmuş olur. Objektifiniz de bonsai ve cetvele paralel yükseklikte olsun.
Dilerseniz isteyenlere diagram olarak çizebilirim.
Umarım işinize yarar.
Sevgiler ve saygılar
Taylan
Önerileriniz için çok teşekkürler.
gencmenn
13-06-2012, 18:23
Bonsai görünüm olarak estetik bir agactir fakat fotograf cekimi pekte kolay degildir, arka fon eger gözü yorarsa, bonsai agacinin detaylari kaybolur gider, bonsai cekimi yapmak isteyen arkadaslar öncelikle arka fonugözü rahatsiz etmeyecek sekilde secmelidirler.
Benim kanimca en iyisi siyah bir arka fondur asagidaki gibi
http://img832.imageshack.us/img832/7519/bonsaibonsaibonsai.jpg
Illa siyah olmayabilir, beyaz fonda kullanilabilir fakat yüksek kontrast gözü yorabilir asagidaki gibi
http://img221.imageshack.us/img221/6816/bonsaibonsai.jpg
Birde cekim yaptiktan sonra fotograf programi ile zoom in out efekti verilerekte güzel netice alinabilinir. asagidaki gibi
http://img706.imageshack.us/img706/118/bonsaifotografresim.jpg
Simdi gelelim bu tarz cekimler icin kullanacagimiz fotograf makinesine ve lenslere, öncelikle arka fonun flu yani bulanik görünebilmesi icin tele zoom lens kullanilabilir, misal olarak sigma 70-300mm apo makro veyahut bir portre lens 50mm gibi, bu lensleri kullanmak icinde bir DSLR fotograf makinemiz olmali, eger compakt bir makinemiz varsa arka fon icin bir bez kullanilabilir
Bazi bonsai agaclari asagiya egimli oluyor ve bu agaclarin fotografida zor oluyor asagidaki gibi bir cekimde yapabilirsiniz cok estetik bir görünüm cikar ortaya
http://img254.imageshack.us/img254/5658/8903400.jpg
Evinize günes pencereden direk giriyorsa , uygun bir saat secilip asagidaki gibi usta bir bonsai fotografida cekebilirsiniz
http://img4.imageshack.us/img4/3430/15848839.jpg
Eger ki hicbir arka fon bulamiyorsaniz ev duvarida ilginc bir detay verir, fotograf cekiminden sonra HDR teknigi uygulanarak yüksek renk kontrasti verilebilir (HDR TEKNIGI NASIL YAPILIR RESIMLI ANLATILACAKTIR)
http://img233.imageshack.us/img233/3079/27738062.jpg
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.