View Full Version : Tourkana/İncir
tourkana
14-08-2007, 19:09
Merhaba,
Bugün Armutlu / yalova dönüşü bir fidanlıktan uzun süredir bonsaisini yapmayı heves ettiğim İncir Ağacı fidanı aldım.
İç mekan ficus türünde yeni çıkan tomurcukları sürekli çimdik alımı ile alırken sorun olmuyor fakat bu ağaçta da aynı yöntemi izlersem hem tomurcukların kalın olması hem de daha sert ve sağlam olması sorun teşkil edebilir mi,bu işi yeni çıkan tomurcukları alma işini makasla yapsam olur mu ?
aşağıya resimlerini ekliyorum,bir hafta yerine alışması için hiç dokunmayacağım ,bu arada üzerinde görüş belirterek bana yardımcı olabilirsiniz.
Fotoğrafları aşağıya ekledim..
Ferda Ülkümen
14-08-2007, 19:44
tourkana
Armutluya gelip niye bana uğramadın?
bahçede bonzai olabileceğini düşündüğüm yaşlı hedera helix ler var,görmeni isterdim.
tourkana
14-08-2007, 19:48
Çok isterdim ama yanımda tapu devri için gelen karşı taraftandan da arkadaşlar vardı...
Armutlu çok güzel ,ziyaret edilebilirsiniz her an, benden uyarması :)
Ali H. ALI
15-08-2007, 13:15
Torkana incir agaci uzerinde keyifli calismalar yapacagini dusunuyorum.
Onu kivrimli dik tarz yapabilirsin.
Su an incire hic birsey yapma cunku gec oldu. Sonbahari bekle yapraklarini doktugu zaman tum dalladinin uclarini buda. Ilkbaharda budadigin yerlerin altindaki tomurcuklar acilip birer dalcik olacak(dallari budamazsan ilkbaharda dallar ucundaki tomurcuklar patlayip dal uzamaya devam edecek)
Iki uc yil icerisinde bu yontemle istedigin gibi agacin dallarini cogaltabileceksin.
Daha sonra agacin yapraklari uzerinde calisirsin.Yazin ilk ayinda budaycagin tum tapraklar sap koklerinin oldugu yerlerden daha kucuk yapraklar cikacaktir. bu islemle de iki uc yil ugrasirsan 6-7 yil icerisinde guzel bir incir agacin olur.
Incirin taze surgunlerini makasla budamanda bir sakinca yoktur.
Kolay gelsin.
tourkana
18-08-2007, 18:31
Hedefim böyle bir incir bonsaiye sahip olmak.Gövdenin kalınlığı ,dalların dizilişi ,yaprakların küçüklüğü çok estetik duruyor.
tourkana
23-03-2008, 09:18
İncirimiz meyve veren bir incir. Konu başlığının birinci fotosunda gördüğünüz ilk yatık dalı tepe yapacağım için kaldırdım, diğer dala dokunmayıp gövdenin yeterli kalınlığa ulaşmasını bekleyeceğim ,O artık kurbanlık bir dal ..:)
Ayrıca saksı bulmakta zorlanan arkadaşlar benim kullandığım gibi manavlar ve marketlerde kolayca bulabilecekleri plastik kasaları alıştırma saksısı olarak kullanabilirler.
Hem kökler yatay büyür hem ağacın gövdesinin kalınlaşması devam eder.
Not:Ali Bey bu arada şimdi farkettim sonbaharda tomurcukları kopar ki baharda alt dalcıklar oluşur demişsiniz.Ben bunu atlamışım ,şimdi bir önlem alamaz mıyız acaba?
berduray
23-03-2008, 13:04
Sayın Tourkana yaklaşık aynı boyutta benim de incirim var.
Üstatları okuya okuya ben de pek bir heveslendim, kök kalınlaştırma için ekstra bir yöntem uyguluyormusunuz, kökü telleyip, boğuyorlar hani?
Öyle bir şey uyguladınız mı, ve lütfen çalışmalarınızı fotolarla aktarmaya devam ediniz, biliyorum sessiz çoğunluk da gözlemci...
Evet sessiz bir çoğunluk olarak sizi takip ediyoruz.
berduray
23-03-2008, 13:17
Yaşasın itiraf eden, cesur biri çıktı; hani bir laf var ya futbol için "Bir gün herkes.... olacak" şeklinde...
Ben bunu bir gün herkes Bonsaici olacak şeklinde anlamaya başladım....
tourkana
23-03-2008, 14:40
Sayın Tourkana yaklaşık aynı boyutta benim de incirim var.
Üstatları okuya okuya ben de pek bir heveslendim, kök kalınlaştırma için ekstra bir yöntem uyguluyormusunuz, kökü telleyip, boğuyorlar hani?
Sn. Berduray ,hevesinizin hiç kırılmamasını dilerim. Kök kalınlaştırma için ağaca geniş bir hareket imkanı sağlama dışında başka bir teknik uygulamıyorum. Zaten uğraştığımız ağaçlar geniş bir alanda çabuk büyüyen ağaçlar,hele ki incir :)
Bunun dışında belirli bir kalınlığa ulaşmış gövdedeki ağaçları bulup alıyorum.
Sn. Atilla ,teşekkürler elimden geldiğince görselleri aktarmaya çalışacağım,aslında hayatın her alanında öğretirken öğrenmek ya da öğrenirken öğretmek ikisi de çok faydalı ..Yeterki aralarda yanlış aktarmalar olmasın :)
Sizin de katılımınızı görmek isterim.
Harun Parlak
23-03-2008, 16:14
Selamlar Sayın tourkana çok güzel bir incir fidanınız var. Bir üstde nasıl bir bonsai istediğinizi göstermişsiniz. Sanırım bu fidanda onu yakalayabilirsiniz.Eğer gerçekden istediğiniz oysa fidanınızı altdan 15 cm kadar bırakıp üst kısmı hemen acil kesin ki yeni filizler versin ve bu filizleri değerlendirmek lazım. İnciriniz yeterli gövde kalınlığına ulaşmış bundan sonra tepeyi fazla büyütmenin faydası olmaz diye düşünüyorum. Eğer kıyamaz isen haberim olsun :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.