View Full Version : Moso Bambu (Phyllostachys pubescens)
Karaburun'a selamlar.:)
Bende ABD'den 1000 adet Phyllostachys pubescens (moso bambu) tohumu getirttim. yaklaşık 70 gün önce çimledim. Tohumlar yaklaşık 2 cm uzunluğunda 2 mm kalınlığında. Çimlenme süreleri 30 ila 60 gün. Çİmlenme sıcaklığı 24 C°. 40C° aşıldığı zaman tohumlar çimlenme özeliklerini kaybediyor. Düşük ısılarda ise çimlenme süresi gecikiyor.
1000 tohumda 400 adet kadar başarı sağladım. Böyle olunca 3000 adet daha sipariş ettim. Bu haftada onları çimleyeceğim. Şu anda çimlenenlerin boyları 1 ila 15 cm arasında değişiyor.
Bendeki bilgilerde sizin bahsettiğiniz bilgilerle uyuşuyor. İlk 5 sene fazla bir boy yapmadan sadece toprak altı aksamını geliştiriyor. 5inci sene ağırlığını taşıyabilecek ve kendini besleyebilecek kök yapısına ulaştığı zaman günde 30-60 cm boy yapmaya başlıyor. Gerekli güne kadar sessizce toprak altında geliştiğinden bazı kesimler tarafından manevi anlamlar yüklenmiş.
Sonuçta 5 sene sonunda 30 m boy, 18 cm çap yapıyor. Kereste olarak dişbudak ve akçaağaç ile kıyaslanıyor. Yani sert bir dokusu var. Dış etmenlere dayanıklılığı ile kendini ispatlamış bir bitki zaten. Yurtdışında 12.5 cm çapında 2.5 m uzunluğunda moso direkleri satış fiyatı 50$ civarında. (Kaynak (http://www.lewisbamboo.com/cutpoles.html))
İlk sene donlardan korumak koşulu ile -18 C°'ye dayanıyor.
Moso bambu tohumları;
http://matcmadison.edu/mchristoffel/plants/trees/moso3.jpg
Moso direkler;
http://www.bamboogardener.com/picts/moso-3in.jpg
Moso bambu bitkisi;
http://www.earthcare.com.au/images/2001_10_biggest_moso2.jpg
http://www7.ocn.ne.jp/~bwc/picture/Moso01.jpg
bilgekaan
18-05-2007, 10:37
Sevgili Todor,
Tohumları nereden aldın ve fiyatı ne kadar?Bende almayı istiyorum ama bulduğum yerlerde paketlerdeki tohum sayısı hep az.
Faruk Tuzcuoglu
06-06-2007, 19:22
Yazacağım ama her defasında unutuyorum.
Phyllostachys pubescens ( MOSO )
Bu bambuyu daha derinlemesine incelemeye başlamadan önce aklımda kalan önemli bir gariplik daha.
Bu mosların tohumu şimdilerde ortalıkta var ama öyle bir devre geliyor ki yıllarca Moso Tohumu piyasadan yok oluyor.
Nedenini araştırmadım ama böyle.
Bunun için sayın Cemal Sansar ın
Bambu uygulaması gönüllüleri grubu
nı desteklemek gerekiyor galiba...
Yanlız bu isim uzun, Akılda kalmıyor.:D
Yine de acele etmeyin.;) :D :o :dilli:
Diğer yandan, Yayılmacı bambuları anlatırken bu demek değildir ki Moso da tam tamına öyle davranıyor. Moso daha ılıman olabilir, inceleyip bakacağız.
Bu mosların tohumu şimdilerde ortalıkta var ama öyle bir devre geliyor ki yıllarca Moso Tohumu piyasadan yok oluyor.
Nedenini araştırmadım ama böyle.
Bu enteresan bir bilgi. Belki de bir kaç senede bir tohum veriyordur.
Faruk Tuzcuoglu
07-06-2007, 03:23
http://www.inbar.int/Ecolo_secu/sitematch.htm
Uluslararası Bambu ve Rattan(palmiye,saz vs.)Ağına göre Türkiye nin bazı bölgeleri Moso nun yayılmasına uygun bölgeler olarak işaretlenmiş.
Resmi büyütünce net olmasa da Ege-Marmara ve Karadeniz in bazı bölgeleri ile Güneydoğu nun bir bölümü uygun yer olarak tespit edilmiş.
Tokat pek görünmüyor ama.
Faruk Tuzcuoglu
07-06-2007, 13:03
Uluslararası platformlarda bile Moso (Philostachys Pubescens) bariz bir şekilde ön plana çıkarılırken, ona dünyada yer beğenilirken ben hala kararsızım.
"Clumper" Yayılmacı olmayan küme köklü tür bambuların daha hızlı gelişebilme yetenekleri sonucu daha kısa sürede hasat alınabiliyor. Bu sene çıkan yeni bir bitki ertesi mevsimde olgunlaşıyor, kamışın duvarları olgun kalınlığa ve sertliğe ulaşıyor.
"Runner" lar da bu durum böyle değil. Bir kamışın olgunlaşması daha yavaş oluyor ve kamış iki senede olgunlaşabiliyor.
Zaten yazmıştım.
Bu durum aslında bitkilerin gelişebildikleri güneşli gün sayısına ve sıcaklığa da bağlı.
Bütün bu soruları cevaplarını bulabilmek için Moso hakkında nokta odaklı araştırma yapıyorum. Diğer taraftan da dediğim gibi çin de daha ucuza Moso tohumu arıyorum.
Diğer yandan eskiden hazırladığım bambu listelerine bakıyorum.
Hep ayırmışım.
Tekstil için olanlar,
Kağıt sanayii için olanlar,
Kamış olarak kullanılacak olanlar,
Bunları size tercüme etmem lazım ama zamanım az.
Moso gerçekten güzel fiziği ve zahmetsiz yetiştirilmesi ile hepinizin gözüne girmiş haklı olarak. Ama ben diyorum ki, madem ki moso alacağız ve menşei şahadetnamesine 200$ ödeyeceğiz, yanında başka türler de getirelim.
En azından benim niyetim Moso ile sınırlı değil.
Örneğin benim çimlendirdiğim DENDROCALAMUS STRICTUS çok ilginç ve tam Türkiye nin sicak bölgelerine göre bir bitki.
Bir kere Runner değil. Çok sert bir odunsu yapıya sahip (Stone Bambu, Male Bambu, Calcuta Bambu) da deniyor. 13 cm çap 18 m boy yeterli bence.
Ama en büyük özelliği çöl ve yarı çöl şartlarına bile dayanıklı olması.
Karaburun - Çeşme için düşünülebilir çünkü ancak -1C lere kadar dayanıklı.
Bunun dışında -5 ve -7 lere dayanan güzel türler var. Tabii -17 lere dayananların içinde de çok güzel türler var.
Bir de şöyle bir durum var :
Beğendiğiniz her bambunun ha deyince tohumu olmuyor. Bazılarının da hiç olmuyor. Yine piyasaya bağlıyız ya da fidan getirteceğiz..
Daha sonra bunların da ayrıntılarına gireceğim.
Bilgi hırsızlığı derken kendinize haksızlık ediyorsunuz Cemal bey.:o
Keşke sizin gibi 200 - 300 tane bilgi hırsızı olsa da uygulasa ve
gönlümm rahatlasa.
sevgi ve saygılar,
Faruk
bilgekaan
08-06-2007, 09:04
Moso bambu için yaptığım araştırmada
aşağıdaki linkte
1000 adet tohum 42,5$ a mal oluyor
http://www.banana-tree.com/Product_Detail~category~19~Product_ID~19044.cfm
meraklısına duyurulur.
ayrıca birkaç resim, ekliyebilirsem.
Çinde MOSO ormanları....
Bu siteye 4 gün önce sipariş verdim.500 adet Moso tohumu için,sadece şiparişiniz alındı diye bir mail geldi.Daha sonra Mosonun yayılıcı olduğunu öğrenince siparişi değiştirmek için mail attım , cevap bile vermediler.Ayrıca kredi kartındanda hiç bir işlem yapılmamış.
Faruk Tuzcuoglu
08-06-2007, 10:16
Bu siteye 4 gün önce sipariş verdim.500 adet Moso tohumu için,sadece şiparişiniz alındı diye bir mail geldi.Daha sonra Mosonun yayılıcı olduğunu öğrenince siparişi değiştirmek için mail attım , cevap bile vermediler.Ayrıca kredi kartındanda hiç bir işlem yapılmamış.
Sayın Kaan bey,
Ben firmayı tanımıyorum, sadece bulduğum adresi paylaştım.
Ayrıca Moso okadar da korkunç değil. Dikkatli bakmak koşulu ile.
Bambularım bu aşamada. Boyları yaklaşık 15 cm kadar, yandan yeni sürgünler veriyorlar.
Bu güne kadar ki gözlemlerim;
Gübre verirken çok dikkatli olunmalı. Fazla gübreden hoşlanmıyor
İllaki gölgelik istiyor.
Çok suyu sevmiyor, rutubeti seviyor.
Henüz çekirge veya salyangoz problemi yaşamadım. Belirli bir zararlı tespit edemedim.
13378
Resimler ve bilgiler için teşekkürler todor. Günaydın.! selam olsun karaderedeki cennetinize ve ordaki herkese.
sayın todor. fidelerden bende alabilirmiyim bitane. satarmısınız
Yakın bir zaman da maso işi hallolacak gibi. Bir de taze tohum olayı netleştimi acaba . Dönem olarak ne zaman alınası oluyorlar. Bunlar da belli oldumu tohum alınma takvimi ortaya çıkar sanırım. Selamlar.
Bakmayın Bursadaki olaya. Resimde moso ya sarılmış şişman bir profesör (resim grupta var) arkadaşa resmen yalan söylemiş. Dendrocalamus Strictus -9C ye dayanır diye yönlendirmiş. Düşünün bu Profesör 40 - 50 dolar için yalan söyliyebiliyor.
Profesör olduğuna hemen inanmamak lazım. Biliyoruz ki, internet her çeşit yalan yanlış bilgiye açık bir deniz.
Gerçek şu ki, her tohum kendi şartlarında hazırlanır. Üreticisinden şartları içeren yazısı ile birlikte gelir. Ben şahsen bu reçeteleri merak ediyorum. Ayrıca yeşertme başarısının ardındaaki hikayeyi de okumak isterdim.
Bana gelen tohumların üzerinde çimlenme koşulu olarak şu yazıyordu.
%1 lik Potasyum permanganant çözeltisinde 4 saat bekletin. Temiz ve ılık su ile iyice durulayın.
Çimlenme için 24 derece toprak sıcaklığı sağlayın. Tohumlar 30-60 gün arasında çimlenecektir.
Gerçektende öyle oldu. Elektirikli kalorifer ile gerekli sıcaklığı sağladım. ilk çimlenme 25inci gün oldu.
Yaptığım gözlem sonucunda şunu söyleyebilirim, toprağın ısısının 24 °C olabilmesi için ortamın 28 °C olması gerekiyor. Buharlaşan sıvılar etrafından ısı alır kuralı ile ortamdan 3-5 derece daha serin oluyor toprak.
Dikkat edilmesi gerekli ikinci bir hususda şudur zannımca;
Ortam 24 °C, rutubet yüksek. Mantarların en sevdiği ortam. Düzenli aralıklarla mantara karşı ilaçlama yapılması gerekiyor. Zaten ilk olarak potasyum permanganantda bekletmenin sebebide bu. Mantarı önlemek.
Şimdi bu denenmemde çeşitli kombinasyonlar deniyorum.
1- 500 adet moso tohumu Giberralic asit çözeltisinde 2 gün bekledi
2- 500 adet moso tohumu IBA çözeltisinde 2 gün bekledi
3- 500 adet moso tohumu Giberralic asit ve IBA çözeltisinde 2 gün bekledi
4- 500 adet moso tohumu atonik çözeltisinde 2 gün bekledi
5- 500 adet moso tohumu ılık suda 2 gün bekledi
Bütün bu tohumlar ve kalan diğer tohumlar 4 saat potasyum permanganant ile işleme tutuldu ve ekildi.
İlk çimlenenleri göreceğiz bakalım.
Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 01:32
Todor a bilgiler için teşekkür ediyorum.
Bazen bize olağan gibi gelen basit bilgiler başkaları için can kurtarıcı olabilir.
Bu da öyle birşey. Sayın Todor un yazdığı bilgiler benim için çok önemli bilgiler.
Bu bilgiler ortaya döküldükçe tartışılacak ve bize kısa yollar olarak geriye gelecektir. sayın Todor un yöntemleri üzerine söyliyeceklerim var.
Bunları ayrı bir yazıda aktarayım.
Teşekkür ve sevgiler,
faruk tuzcuoğlu
Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 02:21
Bana gelen tohumların üzerinde çimlenme koşulu olarak şu yazıyordu.
%1 lik Potasyum permanganant çözeltisinde 4 saat bekletin. Temiz ve ılık su ile iyice durulayın.
Çimlenme için 24 derece toprak sıcaklığı sağlayın. Tohumlar 30-60 gün arasında çimlenecektir.
Gerçektende öyle oldu. Elektirikli kalorifer ile gerekli sıcaklığı sağladım. ilk çimlenme 25inci gün oldu.
Yaptığım gözlem sonucunda şunu söyleyebilirim, toprağın ısısının 24 °C olabilmesi için ortamın 28 °C olması gerekiyor. Buharlaşan sıvılar etrafından ısı alır kuralı ile ortamdan 3-5 derece daha serin oluyor toprak.
Dikkat edilmesi gerekli ikinci bir hususda şudur zannımca;
Ortam 24 °C, rutubet yüksek. Mantarların en sevdiği ortam. Düzenli aralıklarla mantara karşı ilaçlama yapılması gerekiyor. Zaten ilk olarak potasyum permanganantda bekletmenin sebebide bu. Mantarı önlemek.
Bütün bu tohumlar ve kalan diğer tohumlar 4 saat potasyum permanganant ile işleme tutuldu ve ekildi.
Sayın TODOR,
Benim yönlendirilmem dolayısı ile yöntemim başka oldu.
Potasyum Permanganat gibi bir çözüm bana hiç önerilmedi, oysa bana çok basit ve pratik geldi.
Bana gelen çözümlerde, uluslararası tohum üreticilerinin belirlediği bir liste geldi. 55 nolu mesaj a bakınız. Burada 48 saat derişik Sülfürik Asitte Bekletmeye kadar her türlü işkence mevcuttu.:D
Benim tohumlar için önerilen CW1 idi. Yani ılık suda 24 saat bekletme.
Bunu yaptım.
Bunun dışında "buzdolabında bekletme" işlemi uygulanmaktadır.
Bu işleme "STRATIFICATION" adı verilmektedir. 16 no lu işlem "S" harfı ile simgelenir. Bu işlemde tohum bir kış simülasyonuna sokulur ve gerçekte bu işlem 60 gündür. Tahmin ettiğiniz gibi, tohum kış mevsimini geçirdiğini sanır ve çimlenmek üzere tekrar uyanır. Ayrıca, bu işlemle tohumun kışı hatırlamasına yardımcı olunduğu, ve soğuğa tolerans kazandığı da söylenmektedir. Özellikle mevsimi atlamış tohumlar için bu önemlidir.
Diğer tarafta GA3 ve IBA uygulamaları başkaları tarafından uuygulanmış ve sonuçlar verilmiştir. Yine 55. yazılı mesajımda bu da var.
Burada ;
"Bambu tohumlarının en iyi verim verdiği metodu saptamak için yapılan çalışmada aşağıdaki durumda en mükemmel sonuç alınmıştır." deniyor.
Tohumlar 2 saat süre ile 100 ppm lik gibberlic acid (GA3) ve 100 ppm lik indole butryic acid kombinasyonuna batırılmakta ve ardından ekilmektedir. Tek tek GA3 vaya İBA bu etkiyi sağlıyamıyormuş. HABERİNİZ OLSUN.
2 gün bekletmek daha mı etkili olur bilemiyorum.
Yukarıdaki formül en etkili olarak ilan edilmiş. Ben inandırıcı buluyorum. Bekletmenin kaç saat olduğunu da ancak Ziraat Mühendisleri karar verebililer diye düşünüyorum. Bu konuda tartışmaya bir katkı bekliyorum.
Sevgi ve Saygılar,
Aşağıda Moso bambu için gelişim evreleri gözükmekte.
13452
1- Moso bambu tohumu
2-3- Çimlenme
4- 1inci yıl sonu
5- 2inci yıl sonu
6- 3üncü yıl sonu
Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 14:48
Sayın TODOR un verdiği bitkinin çeşitli evrelerinde geçirdiği değişimler bana bu şemanın bulunduğu pdf dosyasını hatırlattı. Çin MOSO sunun önemini anlatıyor ve yetiştirilme biçiminden bahsediyor.
Tohumdan ekmenin çok ucuz olacağından bahsediyor vs.. Ama diyor ki !!
Bu yöntem ile yetişkin bir ağaç almak 12 ila 20 sene sürebilir.
Evet yanlış okumadınız aynen öyle yazıyor.
Ana bitkinin Transplantasyonunu yaparak yetiştirmek ise sadece 5 sene alır diyor.
13467
Bu resimde bu transplantasyonun nasıl yapılacağını anlatıyor.
Ayrıca yazının tümünü merak edenler için aşağıki kısayoldan indirebilirler.
http://rapidshare.com/files/37150244/Imortance_of_China_MOSO_bambus.pdf
Bu önemli idi bu nedenle yazdım. Arkadaşlar yola çıkarken nelerle karşılaşacaklarını bilsinler. Ona göre Rotalarını çizsinler.
Ben şahsen ilk defa böyle bir bilgi ile karşılaşıyorum.
Hani INBAR gibi bir kuruluş ve The Magazine of the American Bamboo Society tarafından yayınlanmasa inanmıyacağım.
Nekadar doğru, araştıralım, tartışalım ?
Bu aralar pek müsait olmadığımı yazmıştım, ama Temmuz 6 dann sonra bu yazıyı size tercüme edeceğim, tabii bu hayrı bir başkası da yapsa sevinirim. Aramızda birkaç dil bilenler varmış.
Bu ara müzikseverler için ;
Paul Robeson un bir albumu.(Paul Robeson Nazım Hikmetin siirlerinde adı geçen
"Sana türkülerini söyletmiyorlar"dediği Amerikalı bas bariton zenci özgürlük şarkıcısı.
http://rapidshare.com/files/8353152/paul_robeson_-_songs_of_free_men.rar
Bir de insanlık tarihinin en eski kayıtlı müzikleri. Sümerlerden. Tabletlerdeki kayıtlardan çözmüşler. http://rapidshare.com/files/14654225/music_of_the_ancient_sumerians.rar
Umarım bu paylaşımımdan kimse rahatsız olmaz. Yoğunluklarda iyi gelir diye düşündüm.
Sevgiler hepinize,
Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 15:20
http://rapidshare.com/files/37150244...OSO_bambus.pdf
Bu makale çok önemli...adresi tekrar ediyorum...
Sayın TODOR un fidanlarının henüz ufak olmalarına karşı,
neden yandan sürgün verdiklerini de açıklıyor.
Bu durum 1 seneyi aşkın yaştaki tohumlarda olağan imiş.
Bir yılı geçmemiş tohumdan çıkan MOSO lar tek ve kalınca sap şeklinde çıkıyormuş. Ayrıca benim bahsettiğim uyandırma işleminden de bahsetmişler.
Taze MOSO tohumları için EYLÜL - EKİM i beklemek gerekecek galiba.
Branşsız ve kalın kamışlar için...
Size söyleyecek söz bulamamak beni deli ediyor. Sevincimi ifade etmekte zorlanıyorum. Başta bilgiler ve diğer her şey için teşekkürler. En kısa zamanda bende bu ingilizceyi halletmezsem gözüm açık gider.
Saygıyla kalın.
Demek ki, benim tohumlar bayatmış.:(
Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 15:41
Demek ki, benim tohumlar bayatmış.:(
Bence birinci elden güvenilir bir tüccar bulmak lazım, halen de arıyorum.
Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 15:55
Bence MOSO tohumlarını Avrupa ve Amerikadan değil, Çin den almak lazım.
Tabii güvenilir bir kaynak bulduktan sonra. Bulacağız...
Kasım'ı hatta Ocağı beklememizde bir sakınca yok.
O zamana kadar eski tohumlar pilav olmuş olur.:D :D :D
Tabii bize iki senelik tohumları sokuşturmazlarsa.Onlar daha da dallı çıkıyormuş.:o
Tohumları satın aldıktan sonra MARTTA ekeriz.
Benim tropik tohumlar için uyguladığım yöntem tam olarak bu idi.
Nisan-Mayıs-Haziran mevsiminde toplanan tohumları Eylülde satınaldım ama maalesef nisan başında ekebildim.
%30-40 bir randıman aldım tüm olumsuzluklara karşı.
Çin ile iş yapan gidip gelen birilerini bulsak , bir de singapura gden gelen çok aslında bir kişi denk getirilse 3-4 kilo vatandaşa çok yük olmaz sanırım. Hiç yoktan taze bir şeyler bulunmuş olur.
Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 17:58
Çin ile iş yapan gidip gelen birilerini bulsak , bir de singapura gden gelen çok aslında bir kişi denk getirilse 3-4 kilo vatandaşa çok yük olmaz sanırım. Hiç yoktan taze bir şeyler bulunmuş olur.
Merak etmeyin sayın MİRSAT bey, güzel ilişkiler var, onu da halledeceğiz.
Bu arada ben de Pendikte 20 sene kadar oturdum, hala da ilişkim var.
Selam ve sevgiler,
faruk Tuzcuoglu
232 248 46 98
0533 456 67 95
Faruk Tuzcuoglu
17-06-2007, 05:14
Herkes susmuş, dayanamadım onca işim arasından tercüme ettim.
Çin Moso Bambusu : Önemi
Jinhe Fu
International Network for Bamboo and Rattan
Mailing address: Beijing 100101-80, P.R. China
Email: jfu@inbar.int (jfu@inbar.int)
Web Site: http:// (http:///) www.inbar.int (http://www.inbar.int/)
http:// (http:///) www.geocities.com/zhuzi.geo/ (http://www.geocities.com/zhuzi.geo/)
Tercüme eden : Faruk Tuzcuoğlu 17 haziran 07
Özet
Moso Bambu’su çindeki en önemli bambu türüdür ve orada 3 milyon hektar (30.000 km2) alana yayılmıştır.
Bambu odunu ve filiz üretiminde ana türdür ve ekolojik çevre açısından çok önemli rolü vardır. Kuzeydoğu Amerika moso nun gelişmesi için elverişlidir. “
“Mao Zhu” mosonun Çince adıdır ve “kıllı bambu” anlamına gelmektedir.
Latince adı, Phyllostachys heterocycla var. pubescens veya Ph. edulis. Edulis yenilebilir demektir.
Bambu türlerinden en önemlisi ve odun üretiminde Pinus massoniana and Cunninghamia lanceolata (“Chinese Fir”)den sonra Çin in üçüncü önemli bitkisidir.
4.2 milyon ha bambu ormanı ve Moso bambusu tek başına yaklaşık 3 milyon ha kaplar ki bu Çin in toplamda ormanlık alanının %2 sidir. Table 1, Moso Orman kaynaklarının son 30 senede ikiye katlandığını göstermektedir.
Table 1 · Çinde Moso Bamboo Kaynakları (1975-1998)
Sene Alan (ha) Gövde (milyar) Ton (milyon)
1957 ....... 1.50 ............... 2.88............... 43.13
1965 ....... 1.60 ............... 2.92............... 43.82
1975 ....... 2.00 ............... 3.54............... 53.13
1981 ....... 2.49 ............... 3.58............... 53.69
1988 ....... 2.50 ............... 4.00............... 59.97
1993 ....... 2.60 ............... 5.00............... 74.93
1998 ....... 2.92 ............... 5.84............... 87.66
Yayılım
Bambu dünyada en hızlı büyüyen bitkidir. Moso bambusu 24 saatte 119 cm ve 40-50 günde 24 metreye uzayabilir. Topraktan itibaren 1m30cm seviyesindeki kamışın çapı 6 ila 18 cm dir.
P.pubescens’in doğal mekanı 23°30' ile 32°20' K ve 104°30' to 122° D . Those provinces are Fujian, Hunan, Zhejiang, Jiangxi, Anhui, Hubei, Sichuan, Jiangsu, Guizhou, Guangdong, Guangxi, Yunnan and Shan’xi. The central forest area of Moso bamboo lies between 25° to 30° N and 110° to 122° E, 81.2% of the total Moso bamboo forest area is in province Fujian, Hunan, Zhejiang and Jiangxi. Large areas of Moso bamboo forest are called “Bamboo Sea”. One of them is the bamboo sea in Anji, Zhejian province, which covers more than 10,000 ha (24,710 acres). The Anji Bamboo Botanic Garden and Museum is situated near this bamboo sea and has about 300 bamboo species in its collection.
Soğuğa Dayanımı ve İklim Şartları
Moso bambular genellikle şu soğukluk bölgelerine yayılmışlardır. (ABD deki Bölge değerleri.)
- 7. bölge, -17.7 den -12.3°C ye kadar
- 8. bölge, -12.2 den -16.7°C ye kadar
- 9. bölge, -6.6 den -1.2°C ye kadar
- 10.bölge, -1.1 den 4.4°C ye kadar
Yine de 8. ve 9. bölgeleri tercih ederler ve bu bölgeler onların ana dağılım yerleridir.
Moso doğal olarak tropik altı Muson iklimlerinde yetişir.
“Yazları yüksek sıcaklıklar nem ve yağmur; kışın soğuk ve kuru”
Bu demektir ki ;
Senelik ısı 15 ila 21˚C arasındadır,
En soğuk ay 1 ila 12˚C
Senelik en düşük sıcaklık -1,2 ila -18˚ C arasıdır.
En sıcak ay 26 ila 29˚ C arasıdır. ( Not : Bir şey anladı isem…..)
MOSO kışları -18 ila -20˚C lere dayanabilir.
Senelik nemin 800 ila 1800mm olması gerek.
MOSO nun gelişmesini sınırlayan şeyler;
- senelik nem (800mm),
- kuzeydeki kışlarda oluşan en düşük sıcaklıklar, ve
- güneydeki bahar kuraklıklarıdır. Baharda kuraklık moso nun sürgün vermesini zorlaştırır.
Yağmur Yağışı
Yağmur yağışı da Moso nun büyümesinin ana faktörlerindendir. Mosolarda , filiz verme dönemi için en uygun yağmur 400 ila 600 mm arasında olanıdır.
Mart - Mayıs yeni filizlerin oluşması ve bu sürgünlerin büyümesi için en hızlı gelişme devresidir, bu nedenle bu dönemde aşırı suya ihtiyaç vardır.
MOSO bambularının merkezi büyüme bölgelerinde ( 8. ve 9.bölge) sürgün verme ve boy atma zamanları çakışır. Temmuz – Eylül arası yumruların ve yan dalların filizlenme ve gelişim zamanıdır.
Kuraklıkta birkaç filiz tomurcuğu kedi başlarına buyruk bölünür. Filizler seneye gelişir.
En uygun toprak biçimi
- 60cm den derin, verimli
- pH = 4.5 to 7.0;
- nemli fakat islak değil.
MOSO nun Batı ya girişi Introduction of Moso to the West
Moso Japonyaya 1736 da, Avrupa’ya 1880 da, Amerikaya da 1890 da girmiştir.
Bugün 50.000ha dan fazla Moso bambu ormanı japonyada mevcuttur.
Moso bambusu ana bambunun veya yan fideler “transpantasyonu” ile (başka yere nakli) yetiştirilebilir. Bu şekilde ana bambu aktarıldıktan sonra 5 sene içinde orman gelişme gösterebilir.
Fakat 10-12 cm lik kamışlardan oluşan bir koruluğu tohumdan yetiştirmek için yaklaşık bir 10 seneye ihtiyaç vardır.
Italya da tohumlardan 1984 senesinde ekilip yetiştirilen bir MOSO koruluğu ancak şimdi 12cm çapa ulaşmıştır.
1 hektar Moso Bambu Ormanı senede 6 ila 10 ton taze kamış, 5 ila 8 ton bambu filizi üretebilir.
Rekor üretim 37 ton/senedir.
Moso Ormanı nda odun amacı için optimum kamış yoğunluğu 4000 adet hektardır. Filiz üretimi için daha seyrek ormana ihtiyaç vardır, 2500kamış/hektar.
Harmanlama zamanı kullanım amacına gore değişmektedir ;
- Odun için 7 sene sonra,
- Kağıt sanayii için 4 sene sonra,
Bunun dışında Çin’de bir yaşından küçük bamboo kamışları, dini yazılar, kaligrafik yazılar veya antic eserlerin kopyalanmasında kullanılan geleneksel kağıdın imalatı için kullanılırlar.
Moso yetiştirmenin çeşitli amaçları vardır :
1.Odun olarak – yapı malzemesi,mobilya, elişleri, bamboo levhalar, bamboo evler, sergi alanları, kule, inşaat iskelesi vs…
2.bamboo filizleri için – taze, kurutulmuş , işlenmiş, konservelenmiş bamboo filizleri.
3.hem odun hem filiz için,.
4.toprak ve suyun and korunması için..
5.süs amaçlı.
6.Yeni imalatlar : Bambu suyu, bamboo birası, bamboo şarabı, bamboo kömürü..vs..vs…
TOHUMDAN YETİŞTİRME
Moso bambu koruları filizler veya ana bambular kullanılarak yetiştirilebilir.
Filizlerden yavru almak için bazı esas noktalar ;
· Moso tohumlarını Ağustos ve eylülde toplamak,
· Onları oda sıcaklığında 2-3 ay bekletmek. 6 aydan fazla değil. 0 ila -5˚C derecede 1 seneden fazla bekliyebilirler.
· Soğuk kış şartlarından sakınmak için, tohumu ya hemen toplandıktan sonra dikin, ya da uygun saklamadan sonra Mart veya Nisanda.
· Tohumları temiz suda yıkayın, %0,3lük potasyum permanganat (K2MnO4) solüsyonunda 2 ila 4 saat bekletin, sonran tekrar yıkayın.
· 30-40 cm aralıklarla, 5-6cm çapında ve 3 cm derinliğinde çukurcuklara 8-10 ar adet tohum yerleştirin, tohumları ince tütsülenmiş toprak ile kapatın Tüm Filizlenme sahasını samanla örtün ve nemlendirmek amacı ile üzerlerine su püskürtün.
· Hektar başına 22,5-30 kg ekerek 800 hektar alanı ağaçlandırabilecek fideyi elde edebilirsiniz.5m x 5m lik aralıklarla ekim düşünülüyor.
Bir yaşındaki filizler kökten ve kalınca büyürler, iki yaşındakiler ise yanlardan tomurcuk verirler. Bir yaşında ve iki yaşındaki filizler de daha çok filizler verirler, öyle ki o filizler de filizler verir veya toprak altında yatayda kısa yumrular olarak ilerleyip ilerde filiz vermeye hazırlanır. Bu kısa yumru uçları da zamanla filizlenir ve bamboo karma tipli bir bukete benzer.
Üç senelik fidanlar birçok yumru (rhizomer) verirler.bunların da yavruları toprak yüzüne çıkıp fidan olurlar ve bunlar artık MONOPODIAL oluşumlar gösterir.
Bir-iki yaşındaki filizler çoğaltma amacı ile kullanılabilecek, güçlü bir kökten türeme özelliği gösterirler. İki üç yaşındaki filizler ağaçlandırma için hazırdırlar, kullanılabilirler.(figür 1)
3-4 kamışlı bir küme,1 ila 3 yaprak ve dallar ve incecik kökler. (Moso nun su kaybını önlemek için bu kökler kırpilmalı imiş?)
Fidan ekmenin kolay kazılması, taşınması, güçlü uygunluğu, yüksek hayatta kalma oranı, ucuzluk, gibi birçok avantajı vardır.
Fakat her nasılsa filizin azami boyuna ulaşması 12 ila 20 seneyi bulmaktadır.
13700
Fig.1 – Moso bamboo tohum ve fidanları . (1) tohum, (2-3) tohum çimlenmesi ve büyümesi, (4) 1-yaşında-filiz, (5) 2-yaşında filiz, (6) 3 yaşında filiz..
Ana Bambu yu Yeniden yerleştirerek (transplantasyon) yetiştiricilik
Bu metodla Moso nun normal boyuna ulaşması sadece 5 sene sürmektedir.
Ana noktalar aşağıdaki gibidir.
· Göğüs hizasında ve 3-5cm çaplı, 2-3 yaşında bir bambu seçmek.
· Ana bitkiye yaklaşan 30 cm lik bir yumru,
· Ana bitkiden uzaklaşan 50cm lik bir yumru,
· Üstünde yeterli toprağı ile, 4 ila 7 çift branş kök brakıp fazlalıkları branşları kesmek.
· Bu şekilde seçilmiş ve ayıklanmış fidanlar yeniden toprağa dikilir.
13699
Faruk Tuzcuoglu
17-06-2007, 05:16
MOSO konusu netleşti sanırım...
Benim şu ana kadar anladığım şudur.
Tohumdan ekilmiş moso, ortalama 15 sene içinde 30 m. boy, 18 cm çap yapıyor.
Tohumdan ekilmiş moso, üçüncü yaşına geldiği zaman rizom yaparak, yayılmaya başlıyor.
Yani bir orman kurmayı planlıyorsak, gerekli rutubet şartı sağlandığı takdirde, 2 yaşını geçmiş mosolar rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü artık mosolar, yayılmaya başlamıştır. Nihai yerine dikidikten sonra moso hem dikine hem enine büyüyecek, hem de yayılma gösterecektir.
ÇeteÇakal
17-06-2007, 14:51
Bu da gösteriyor ki tohum yerine 2 yaşını geçmiş mosolarla plantasyon oluşturmak bizim için en hızlı sonuca ulaşmanın en kısa yolu.
Faruk Tuzcuoglu
17-06-2007, 16:01
Sayın Todor un yazıdan anladıkları doğrudur.
Diğer yabancı Bambu forumlarında da sıkça rasladığım yazılarda
ana tema olaraak şunu söylüyorlar ;
- Kümeleşmiş bambunuz varsa içlerinden Güçlü olanını seçin
diğer yan dalları budayın, yumruyu (rizomer) sadeleştirin.
Bizim yazida tarif edildiği şekle getirin.
- Fazla kökler bitkiyi yorar.
- bitkinin tüm gücünü tek kamışa yönlendirmesine yardımcı
olun.
- Gelişmemiş olarak kalan bambunuz varsa onun da kök
sistemini sadeleştirmeniz bitkiyi canlandıracaktır.
Bu forumlardan aklımda kalan birkaç şey bunlardı.
Diğer yandan iki yeni dost edindiğimi söyliyebilirim, bunlardan biri Pakistan-Lahor dan, samimi ve kardeşçe yardım öneren bir Bambu yetiştiricisi ve bambu parke imalatçısı.
Diğeri daha mesafeli ama dostça, hatta Türkçe hitap kullanmış. Merhaba, Hoş Geldiniz diye. Bu arkadaş da Çin'den yazıyor. Türkiye'de Moso yetiştirildiğini yeni duymuş, merak etmiş. Ben de grubumuzdan bahsettim. Umarım bize hububatçılardan MOSO tohumu bulacağımız yeri bulur yazar.
Birkaç kilo Pilavlık MOSO tohumu alabiliriz.:D :D :D
Ymmm, moso pilavı...
Çok lezzetli olur, ama kabuklarını ayıklamanın bir yolu vardır muhakkak.
Faruk Tuzcuoglu
17-06-2007, 18:46
Ymmm, moso pilavı...
Çok lezzetli olur, ama kabuklarını ayıklamanın bir yolu vardır muhakkak.
valla herşeyin bir çaresi vardır...:D :dilli: :o :( :D
Önce bir ekelim de sonra kendi tohumlarımızı pilav mı yaparız satarmıyız bakarız:p Daha ekmeye bulamadık yahu :D
Faruk Tuzcuoglu
17-06-2007, 22:19
Önce bir ekelim de sonra kendi tohumlarımızı pilav mı yaparız satarmıyız bakarız:p Daha ekmeye bulamadık yahu :D
biz psikolojik olarak kendimizi şimdiden hazırlıyoruz. :D :o :dilli: :p :D
Merhabalar!
Bu moso pilavından bende alabilirmiyim. Şunu biliyorum bu kadar uğraştan sonra yanında yeni yayladan gelmiş yoğurt ile iyi gidecek. İki gündür açım. Araya araya karnımı ve beynimi, gözümü doyuracak hatta komşuya fazlasını verebileceğim bir pilav varmış sizin buralarda şimdilik bir porsiyonda ben alabilirmiyim.
Herkese selam olsun taaa yürekten.
Biz en iyisi pilavı pirnçten yapalım. Bu fiyata pilav bizi bozmasın:D
Faruk Tuzcuoglu
19-06-2007, 11:22
MOSO TOHUMU
Nihayet ...
Çin'de Şangay'ın arka mahallelerinde, el arabasında sokakta Moso Pilavı satan bir gariban çinli bulduk. :D :o :dilli:
Ama bunların en garibanı da uyanık. Abi 50 gaymeden bi kuruş aşağı olmaz diyor ve sırıtarak eklıyor; o da sizin güzel hatırınız için. :D :o :dilli: :D
şaka bir yana..
ÖDENEBİLİR FİYATA
TOHUMSUZ KİMSE KALMASIN...
50.- $ / 1kg + kargo + menşeii belgesi
henüz detaylar gelmedi...
Lütfen şimdi karar verin.
Tohumları hemen, alıp hemen mi ekelim ? Bence uygundur.
yoksa,
Ağustos-Ekim arası çıkacak
yeni tohumları mı bekleyelim ?
Bunların alımı Kasımda olur ve Mart 08 de dikimi yapılır.
Ben şahsen hemen ekerdim ama tohumların başında olabilmem açısından
evimin inşaatını beklemem lazım. Bu nedenle Mart 08 benim için daha uygun olacak. Tohumların başında bulunamamam bana pahalıya patladı. Yine de sağa sola hediye etmek için yarım kilo hemen alacağım.
Bir daha aynı hatayı yapmayacağım. Lütfen aynı hatayı siz de yapmayın. Başında bulunamayacağınız tohumları ekmeyin.
Bu ara başka talepler var. Daha doğrusu 3 ayrı talep,
Çin den bize tohumları satan Universite den bir öğretim üyesi,
Hindistan'dan bir bambu yetiştiricisi,
Pakistan'dan bir bambu yetiştiricisi;
yurdumuzu ve grubumuzu ziyaret etmek istiyorlar.
Artık sayın Todor ve Cemal bey Yalova'da, sayın Tourkana'nın Çeşme deki bağlarını ve nihayet Karaburun belediye fidanlığını gezdiririz.
Nasıl ballandıra ballandıra grubumuzdan bahsetmişsem...:D
Valla geliyorlar, şaka değil. :(
Sevgiler,
Faruk
faruktuzcuoğlu@yahoo.com
0533 456 67 95
Benim içinde şimdilik yarım kilo , yeni sezon içinde bir yarım daha düşünebilirim. Benim sipariş budur. ÇAlışmalarınız için teşekkürler. Hatta şöle temmuzun 7 sine kadar gelse gitmişken köydede bir çalışma yapardım. Maksat bir miktar tohumu deneme amaçlı dikerdik. ;)
Aman diyeyim, yüksekten düşenin canı çok acır. Çinliler benim buraya büyük umutlarla gelirler, sonra umduklarını bulamazlar hayal kırıklığına uğrarlar. Naçizane ufacık bir seram var işte. :)
Sonbaharda çıkacak tohumlardan bir kilo alabilirim.
Faruk Tuzcuoglu
19-06-2007, 15:34
Aman diyeyim, yüksekten düşenin canı çok acır. Çinliler benim buraya büyük umutlarla gelirler, sonra umduklarını bulamazlar hayal kırıklığına uğrarlar. Naçizane ufacık bir seram var işte. :)
Sonbaharda çıkacak tohumlardan bir kilo alabilirim.
Şaka bir yana amatör bir grup olduğumuzu yazdım.
Hatta sadece forumdan tanıştığımızı anlatmaya çalıştım ama
adamların canı gezmek istiyor herhalde. :D :dilli: :o :D
Gelsinler.. İstanbul'u gezerler, buralarda Efes harabelerine giderler,
belki denize bile girerler Çeşme'de... Kendileri bilirler...
Yok kardeşim, gelmeyin diyemem ya.
"I am also interested to visit Turkey to learn more about your
project and the Organic / Bio-Dynamic farming technologies in
Turkey. We will keep in touch." diyor adam, ben ne yapayım ? :D :D
tourkana
19-06-2007, 15:52
gelsinler onlara Türk misafirperverliğini gösteriririz evelallah......tabi gelirken yanlarında biraz tohum getirirlerse çok iyi olur...
burada tehlikeli olan " about your project and the Organic / Bio-Dynamic farming technologies in Turkey " cümlesi. Guruba ait bir plan , proje **** Türkiye'de dahil olunan bio-dynamic farming experiments var zannediyor.
Çinlilerle bir kaç kez yazışmıştım. Israrla düzeltmeme rağmen baştaki yanlış anlamalarında tekrara düşüyorlardı. Bir de geldilermi bayağı kalabalık gelirler.
"I am also interested to visit Turkey to learn more about your
project and the Organic / Bio-Dynamic farming technologies in
Turkey. We will keep in touch." diyor adam, ben ne yapayım ?
Merhabalar!
Sayın Tuzcuoğlu ! (Bunları çok az ingilizce bilen birisi yazıyor lutfen bağışlayın)
Bilgiler için teşekkürler. Yukarıdaki paragrafınızı buraya kopyalamaktan aldığım hazı bana tattırdığınız için bin kere teşekkür. Şu anda çok büyük bir sevinç yaşıyorum. Bilgisayarımda çalan bir yöresel tokat havası eşliğinde oynamamak için kendimi zor tutuyorum. Sizinle bu yıl gördüğüm bir güzelliği paylaşacağım müsadenizle. Tarih 23 Nisan 2007 yer Yalova sıtadı.
23 Nisan bayramımızdan bir kaç gün önce genç bir beden eğitimi öğretmeni olan (Bahçeli evler İlköğretim okulunda görevli) Özlem hanım. Heyacanla şunları söyledi. "Cemal abi sana sıtatta bir süprizim var". Eşim ve çocuklarımla beraber biz bayram günü süprizi bekliyoruz.Proğram finale kadar geldi biz hala beklemekteyiz. Bütün okullar istisnasız yerlerini aldılar artık final. Fonda bir halay çalıyor ve her okul istisnasız rengarek yöresel giysiler içinde her yörede değişik oynanan halaylarımızı oynuyorlar. Ben bir anda şok oldum. Yüksek sesle İŞTE SÜPRİZ İSTE ANADOLU deyince eşim beni uyardı. Özlem hocayı sahaya inip tebrik ettik. Süprizimi farkettinmi diye beni mülakata tabi tutan bu kardeşime ben cevap vermekte biraz zorlandım eşim cevapladı. Ordaki manzarayı hayatım boyunca hiç unutamam. Bunları şunun için yazdım. Biliyorum belki konumuzla hiç alakası yok ancak diyorumki, rengarenklilik bizde güzellik bizde tarih bizde misafirperverlik bizde geleceklerse görecekleri çok şeyler var. Buyursunlar.
Sevgili todor sizin cennette Çinliler aradıkları bir çok şeyi fazlası ile bulurlar diye düşünüyorum. Sevgili tourkananın bahsettiklerinden fazlasıyla sizde var. Sera ile ilgileneceklerini pek zannetmiyorum. Birde ballı kaya çiftliğini unutmayınız olmazsa müsade alır gezdiririz ne dersiniz? Cennette kaç kişi olurlarsa olsunlar Tokat kebabı ikram ederiz.Hele bir gelsinler.
250 gr. Moso
500 gr Sasa
250 gr saksıda yetişecek bir tür.
250 gr Yalovada deneyebileceğim bir tür.
250 gr Tokatta deneyebileceğim birtür (Sayın tuzcuoğlu önerinizi bekliyorum. Toprak tahlili ve bahsettiğiniz diğer ayrıntılar yerine getirilecektir.)
Heyacanımı lütfen bağışlayın herkesi saygıyla selamlıyorum.
Faruk Tuzcuoglu
20-06-2007, 00:40
burada tehlikeli olan " about your project and the Organic / Bio-Dynamic farming technologies in Turkey " cümlesi. Guruba ait bir plan , proje **** Türkiye'de dahil olunan bio-dynamic farming experiments var zannediyor.
Çinlilerle bir kaç kez yazışmıştım. Israrla düzeltmeme rağmen baştaki yanlış anlamalarında tekrara düşüyorlardı. Bir de geldilermi bayağı kalabalık gelirler.
Evet yanliş anlamada ısrar ediyorlar.:D
Ben sadece "birkaç arkadaş, bambu yetiştirmeyi deniyoruz" diye yazmıştım.
Proje olarak almışlar onu. Gerçekte de öyle, aslında kalkışmamız çok önemli. Sadece biz farkında değiliz. :(
Onların düşünce sistemleri değişik. Bizim hiç önemsemiyeceğimiz şeylere çok önem veriyorlar ve ciddiyetle inceliyorlar, herşeyi ama herşeyi.
Bahsettikleri diğer konunun ne olduğunu bilmiyorum.
Organik / Bio Dinamik çiftçilik teknolojisi diyorlar.
Bu ara ben bu ziyareti bir şekilde Ege Üniversitesine satarım. :D
Üniversite üniversiteye görüşsünler değilmi ?
Onları ben davet etmiyorum, kendilerine söz vermedim.
Elbette gelirlerse yol göstermemek olmaz. En azından ben elimden geleni yaparım.
Bir tek Pakistanlı arkadaşa seneye 12 odalı evimin tamamlanacağını yazdım ve ozaman onu ağarlayabileceğimi söyledim. O da gelirken bana Dendrocalamus Strictus'un 10 inç çapındaki kamışının 5 adet rizomerini hediye olarak getirecekmiş veya yollıyacakmış. Bakalım, kulağa hoş geliyor...
FAruk hocam ,şimdi bizim tohumlar bu çinliler ile birlikte mi gelecek. Yoksa başka bir kaynaktan kargo ile mi. Veya bir takvim var mı. Selam ederim. Bu arada hoşgelsinler çinli kardeşlerimiz.:p
ÇeteÇakal
20-06-2007, 09:31
Hakikaten bu adamların bir konuya olan ilgileri ve pür dikkat yoğunlaşmaları benim çok hoşuma gidiyor. Keşke millet olarak biz de aynı ciddiyetle işler yapsak. Bence bu konu da almamız gereken dersler var...
500 gr moso
250 gr sasa
250 gr ( Cemal Bey'in istediği saksı da yetişebilecek bir çeşit) benim için ilk başlangıç seçenekleri olabilir...
Her zaman yanınızdayım ama bilgim olmayınca yazışma pek olmuyor. Fakat iyi bir okuyucunuzum...
Sağlıcakla kalın...
Selahattin Yılmaz
20-06-2007, 09:33
1 kilo moso da ben istiyorum.
O da gelirken bana Dendrocalamus Strictus'un 10 inç çapındaki kamışının 5 adet rizomerini hediye olarak getirecekmiş veya yollıyacakmış. Bakalım, kulağa hoş geliyor...
FAruk hocam burada bahsettiğiniz Maso ya göre biraz daha iri bir tür sanırım.
Faruk Tuzcuoglu
20-06-2007, 15:56
Sevgili Mirsat kardeşimiz doğru soruyu sorup bu kargaşaya bir son veriyor.
ZİYARET KONUSU ;
1 - Çinliler sadece niyet ve konu belirttiler.
Bir tarih görüşmesi daha olmadı.
2 - Hintliler de sadece niyet ve konu belirttiler.
Tarih konuşulmadı.
3 - Zaten bu ikisi ile de, haftada bir veya iki defa haberleşiyoruz.
4 - Bunlar hiçbir şekilde yanlarına tohum alıp gelmeyecekler.
5 - Bunlardan alınacak tohumlar Kargo yolu ile resmi şekilde satın alınacak.
6 - Kardeş Pakistan ile ilişki zaten baştan beri başka platformda yürüyor.
Kardeşlik yardımlaşması, yani nasıl sizlerle kardeşsek.
Ilk adım oradan geldi, yalansız çıkarsız.
7 - Pakistanlı arkadaş direk bana misafir olarak geleceği için kimseyi rahatsız
etmeyeceğiz. Bu ziyaret de seneye olacak sağ kalırsak.
Merak etmeyin grubu utandıracak bir organizasyon bozukluğu
yaşamıyacağız emin olun. Burda bana hikaye anlattırmayın.:D
Her nekadar burada hepimiz (bazılarımız hariç) amatör isek de,
her ne olacaksa, son derece PROFESYONEL olacak.
Faruk Tuzcuoglu
20-06-2007, 16:13
Sevgili todor sizin cennette Çinliler aradıkları bir çok şeyi fazlası ile bulurlar diye düşünüyorum. Sevgili tourkananın bahsettiklerinden fazlasıyla sizde var. Sera ile ilgileneceklerini pek zannetmiyorum. Birde ballı kaya çiftliğini unutmayınız olmazsa müsade alır gezdiririz ne dersiniz? Cennette kaç kişi olurlarsa olsunlar Tokat kebabı ikram ederiz.Hele bir gelsinler.
250 gr. Maso
500 gr Sasa
250 gr saksıda yetişecek bir tür.
250 gr Yalovada deneyebileceğim bir tür.
250 gr Tokatta deneyebileceğim birtür (Sayın tuzcuoğlu önerinizi bekliyorum. Toprak tahlili ve bahsettiğiniz diğer ayrıntılar yerine getirilecektir.)
Heyacanımı lütfen bağışlayın herkesi saygıyla selamlıyorum.
Oh oh... ben bir an önce Yalovaya bir uğrıyayım.:D :D :D
Ben şaşırdım şimdi, ya 58 yaştan ya da başka bir nedenle.
Hadi MOSO yanlış yazılmış Maso diye.
ama 500 gr Sasa ne bilmiyorum.
Ben birşey mi kaçırdım acaba?
Herkes de tekrarlamış SASA diye ama ben inanın ne olduğunu bilmiyorum.
Lütfen bana da açıklayın, öğreneyim.
Faruk Tuzcuoglu
20-06-2007, 16:21
Arkadaşlar liste yazmışlar ama benim şu anda ilişkide olduğun Çin Üniversitesinin elinde sadece MOSO lar var. Yanında başka bir tür sipariş etmek mümkün değil. zaten yavaşlar yazışma konusunda.
TROPİKAL türler dışında da şu anda tohum getirtmek niyetinde değilim.
Sasa bambuyu ilk Sayın Orhan Turan'ın 63 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4707&page=3) numaralı mesajında gördüm. Şöyle diyordu bana hitaben;
Aynı kökten başka kamçılar, fışkılar atmaz atıyorsa o Moso değil Sasa olabilir
Sasa resimleri için link: (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=sasa+bamboo&btnG=Resimlerde+Ara&gbv=2)
Faruk Tuzcuoglu
20-06-2007, 22:26
Sasa bambuyu ilk Sayın Orhan Turan'ın 63 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4707&page=3) numaralı mesajında gördüm. Şöyle diyordu bana hitaben;
Sasa resimleri için link: (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=sasa+bamboo&btnG=Resimlerde+Ara&gbv=2)
Teşekkürler TODOR.
Herhalde kendi hazırladığı veritabanını okumayan adam olarak
tarihe geçiyorum. :D
Resimleriniz olmasa idi Veritabanına bakmayı akıl edemiyecektim.
Evet, 0,8 ila 3 metreye kadar olabilen CÜCE bambular. 0,8 - 1,3 cm arası kamış kalınlıklı soğuk iklim bambuları. Sayenizde öğreniyorum. Teşekkürler.
Bu ara sizin filizleriniz hakkında "bayat tohumdandır" diye yaptığım yorumun yanlış olduğunu söylemek zorundayım. O anda tercüme yaparken bir tek kelimeyi yanlış yorumlayınca
(normal filiz ile bitkinin gövdesinden yandan süren filiz olayını karıştırmışım)
öyle yanlış bir anlamdan emin olmuştum. Sonradan yazının bütününü tercüme edince anladım ki bahsi geçen kelime topraktan süren filiz için kullanılıyormuş.
Bir yandan da tarımla hiç uğraşmamış olmanın verdiği cahillik de var. :D
Evet ben "tohumlar bayattı" betimlememi geri çekiyorum.
Faruk Tuzcuoglu
20-06-2007, 22:46
Sevgili Cemal Sansar,
Sanırım sizinle bir iş bölümü anlaşması yapmıştık.
Siparişleri siz toplayacaktınız bana toplam şukadar tohuma ihtiyacımız var diyecektiniz. Ben sadece satınalmayı yapacaktım.
Herkesin benim vereceğim banka dolar hesabına, dolar yatırmasını sağlayacak ve ben de bu dolarları karşıya transfer edecektim.
İyiki daha nakliye ve belge fiyatını bekliyorum. 50.-$ + nakliye + belge.
Ihtıyaç şu anda belli oldu sanırım.
Sadece MOSO satınalabiliyoruz şu anda.
Başka tohumlar için başka işlem yapacağız.
Cemal bey Lütfen Yardım...
Sevgiler ve selamlar
Faruk Tuzcuoglu
20-06-2007, 23:10
FAruk hocam burada bahsettiğiniz Maso ya göre biraz daha iri bir tür sanırım.
Sevgili Mirsat Kardeş,
Pakistanlı kardeş ne yetiştirdiğini bilmiyor.
Yanlız bir Dendrocalamus türü olduğunu biliyor.
Bitkiyi 40 sene önce Bangladeşten Pakistana sokmuşlar.
Zaten kendisi de Hindistan sınırında Lahor da yaşıyor.
Sadece yetiştirici ve ürünlerinden de levha ve parke üretiyor.
Ingilizcesi problemli.
Bahsi geçen bambu da bayağı bir dev.
GÖRECEĞİZ hep beraber.
1 kg moso tohumunun bir makarna paketi kadar yer tutacağını tahmin ediyorum.
ÇeteÇakal
21-06-2007, 17:31
Eğer başka çeşit şu an itibariyle getirtmeyeceksek ben moso siparişimi 1 kg a çıkarabilirmiyim.
tourkana
30-06-2007, 20:00
Bir bahçe düzenleme ve peyzaj firmasının promosyon amaçlı getirttiklerini söyledikleri Bambu standından moso bambu olduğunu tahmin ettiğim bambu sopalarından (boy 180 cm en 6 cm) aldım,tanesi 15 YTL..,kesinlikle indirim yapmıyorlar. Aşağıda fotoğrafları var..
Ancak düşüncem odur ki,bu işe girecek arkadaşlar odunu ve kerestesi için giriyorlarsa Uzakdoğu dan ithal edilen ürünlerle hem kalite hem fiyat yönünden çok geride kalacakları yönünde..
Bu iş ancak fidan yetiştirip satma ,hobi ve turizm amaçlı(tabi çok iyi bir iklim uyumu ve organizasyona ihtiyaç var bunun için) düşünüldüğünde faydalı olabilir bence..
15 YTL sizce bu boy ve ene sahip bambu için nasıl..?
Bir adet çubuk için çok yüksek bir bedel gibi gözükse de, o hale gelmesi için en az 4 sene geçmesi gerektiğini düşünürsek çok değil. Moso olduğunu nasıl tahmin ettin?
tourkana
30-06-2007, 23:28
Bir adet çubuk için çok yüksek bir bedel gibi gözükse de, o hale gelmesi için en az 4 sene geçmesi gerektiğini düşünürsek çok değil. Moso olduğunu nasıl tahmin ettin?
Senin 250 YTL lik mosoların fotoğrafından yola çıkarak öyle tahmin ettim..Acaba Dendro mu? :
Etiket ingiliz Gardman (http://www.gardman.co.uk/asp/products_plantSupport_bamboo.asp) firmasına ait ama hangi türe ait olduğu yazmıyor..bir de dikkatimi çeken bambuların sarılığı ve temizliği oldu..Bu tarz çit amaçlı bambuların kendilerine has özel bir sarı renkleri var..Acaba boya mı tam bilemiyorum..
Kötü haberlerim var;
Bir kaç gündür süren aşırı rüzgar ve sıcak hava birleşince bambu fidelerimin çoğu kurudu. Günde 4 kere sulamama rağmen hemen hepsi yandı.
İkinci olarak fareler moso tohumlarını çok seviyor. Hepsini çıkartıp yemişler. Tohum eken arkadaşlar gerekli önlemleri alsınlar.
Penelophe
09-07-2007, 18:51
Todor, çok üzüldüm.
Ne diyeyeyim bilemiyorum.
Geçmiş olsun.
Tecrübe ediyoruz. Ülkemiz koşullarında nasıl yetiştireceğimizi öğrenene kadar epey bir zayiat vereceğiz. :)
Kötü haberlerim var;
Bir kaç gündür süren aşırı rüzgar ve sıcak hava birleşince bambu fidelerimin çoğu kurudu. Günde 4 kere sulamama rağmen hemen hepsi yandı.
İkinci olarak fareler moso tohumlarını çok seviyor. Hepsini çıkartıp yemişler. Tohum eken arkadaşlar gerekli önlemleri alsınlar.
Sevgili Todor !
Kesinlikle bu kötü bir haber değil. Bakın ne güzel tohumlarımızı nasıl koruyacağımız veya ilk çimlendirme aşamasında nelere dikkat edeceğimiz konusunda bilgilenmiş olduk. Çözümsüz problem yoktur, problem varsa çözümüde vardır. Lutfen edisonu hatırlayın. Karadere gibi bir cenneti elektiriksiz düşünemiyorum. Ya denemeye devam etmeseydi.
Bizim memleketin fareleri sadece peyniri sevecek değiller ya birazda sizin mosoları tatmışlar ne var bunda. Belki iyi bile gelmiştir diye düşünüyorum.
Sanırım önceki mesajlardan birisinde Bursadan yazan Orhan beyin mesajında olması lazım özel yetiştirme mekanlarından bahsedilmişti. Bizlerde deneyerek bazı şeyleri aşabiliriz diye düşünüyorum.
Saygıyla
Faruk Tuzcuoglu
01-08-2007, 23:12
ÇİN KAYNAKLI
MOSO TOHUMLARI KONUSU
Bundan bir süre önce EN UCUZ Moso tohumu bulmak için bir araştırma başlatmıştım. Nihayet Çin’de Zhejiang Ormancılık Üniversitesinden sayın Dr.Gui Renyi ile yazışmaya başladım. Moso Tohumlarını kilosu 50$ dan satıyorlardı.
Ne var ki onlar da toplu satımdan anlamıyordu. Sağlık sertifikası ve Nakliye sorunu hakkında bir cevap veremiyorlardı.
Nihayetinde Dr.Gui Renyi işi asistanı Li Guodong’a devretti ve kendisi ile yazışmalarım başladı.
Li Guodong
ZFU
skyveblue@163.com (skyveblue@163.com)
En son yazışmamızda,
“Dear Faruk Tuzcuoglu,
I have asked someone about the sanitary document,
he said it would need 300-400 Euro to transact it.
I think it is too expensive.
And my agency advice me that we can change the seed goods name and mix it into other goods.
For its small bulk, the seeds can easily be passed through the customs;
he said it would have little risk according to his rich experience in international trade.
If we can try 1 kilo by this way ?
With sincere regards,
Li Guodong “
Birer kiloluk transferler halinde işi çözeceğimiz konusunda mutabık kaldık, ve ben bizdeki gümrük durumunu araştıracaktım. Konu öylece askıda kaldı. İşler, hastane vs...
Şimdi,
işleri acele olanlar kendileri
Li Guodong – Zhejiang Forestry University
skyveblue@163.com (skyveblue@163.com) adresinden
direkt olarak ilişkiye geçebilirler.,.
Ben, Moso tohumlarının mevsiminin Eylül-Ekim olduğunu hatırlıyorum. Doğru mu bilmem. Kendim olsam ekimi bekler, taze tohum alırdım ve ilkbaharda da ekerdim.
Yine de, vaktim olursa Sn.Li Guodong ile temasa geçip konuyu daha da aydınlatmaya çalışacağım.
Sanırım bu konuyu da böylece hallediyoruz.
tourkana
05-08-2007, 07:14
Bendeki tohumdan mosoların son hali,ev ortamında 3 günde 1 su verilerek bu hale geldi...(toplam süre 2 hafta)
Faruk Tuzcuoglu
05-08-2007, 09:46
Bendeki tohumdan mosoların son hali,ev ortamında 3 günde 1 su verilerek bu hale geldi...(toplam süre 2 hafta)
Harikasınız sayın tourkana...
Başarılarınızın devamını diliyorum.
Ben işi okuduklarımdan biliyorum. Okuduklarımı aktarıyorum ve ona göre hareket ediyorum. Bunun dışında bir tecrübem yok. Hatta sizler gibi tarımla da uğraşmıyorum. Mesleğim çok değişik bir branşta. Ne varki size aktarmaya çalıştığım bilgiler INBAR gibi çok güvenilir Bambu konusunda uluslararası otorite sayılan kuruluşların yayımladığı çalışma ve benzerlerinden aldığım bilgiler.
Yine de istisnaların kuralları değiştirmeyeceğine inaniyorum.
Genel geçerli bilgilere güvenmek zarar getirmez.
Resim görmek isteriz, eğer mümkünse.
Bugün eklemeye çalışırım Sevgili Todor.
Zaten kuruma sorunu var bana yön gösterirsiniz.
Faruk Tuzcuoglu
17-08-2007, 11:19
MOSO TOHUMLARI
Aslında ne yalan söyliyeyim, bu işten sıtkım sıyrıldı, bunu başardılar. Sözümde durmak için yazıyorum. Nereye yazılacağı da ayrı bir sorun.
Daha önce adresini verdiğim ama şimdi mesajımı bulamadığım bir yerde
Çin den MOSO tohumu getirtme görüşmelerimin cevabı geldi.
Kısaca, tohumların 1 sene için saklandığını ve verimlerinin düşmüş olması ihtimalini, yeni tohumların Eylül ayı sonunda geleceğini söylüyor. Daha önce konuştuğumuz gibi, bize bu taze tohumlardan verecekler.
Ben ödeme şeklini ve 1 kg tohum için ödeyeceğimiz toplam miktarı sormuştum.
Onu da taze tohumlar geldikten sonra bize bildirecekler.
Sipariş için basitçe "MOSO SEEDS" yazıp, net ve anlaşılır şekilde şekilde adres ve istenen tohum miktarını yazıyorsunuz.
Bunu Li Guodong'un
skveblue@163.com
deki elektronik posta adresine yolluyorsunuz.
Ödemenin nasıl yapılacağı konusu daha sonra bize bildirilecek.
Ben "Western Union" ile ödemenin bizler açısından daha kolay olacağını yazmıştım.
Bakalım ne olacak?
Gelen yeni gbilgileri gruba aktaracağım.
Tarihi:
Fri, 17 Aug 2007 12:01:51 +0800
Kimden:
"Li Guodong" <skyveblue@163.com>
Kime:
"faruktuzcuoglu@yahoo.com" <faruktuzcuoglu@yahoo.com>
Konu:
Re: MOSO seed Request from TURKEY
Dear Faruk Tuzcuoglu
First Congratulations on your complete recovery,I am sorry to reply you so later for i am in bussiness travelling to some village in Zhejiang province in China. and there is no interenet service here .now i have come back to compus.
Now the MOSO seeds here have been reserved about 1 year, its germination rate maybe become lower, and the fresh seeds will come soon, so I think if I can post you the new seeds , we will get it at the end of the September.
About the price and pay terms , I will give you when i get the fresh seeds.
If you freinds want the seeds, they can just write email to me or Dr. Gui, and write it with "moso seeds" as the title, give clear indicate of the weight and address.
Best wishes for your health again.
Yours Sincerelly,
Li Guodong
İşte maso bambum.
Yapraklardaki kuruma için önerilerinizi bekliyorum.
Ortamdaki rutubet az geliyor sanki. Şiddetli sıcak rüzgarda bu tip kurumaya yol açabilir.
Sevgili Todor,
Bambu filizi 15 cm i geçti ama sıcaktan ciddi olarak rahatsız. Ne yapacağımı da şaşırdım çünkü yapraklarda sararma başladı. Filizler sphagnum saksılarda dışarı kök vermemiş durumda.
iron bambu gelişmesini durdurdu. gigant dersen iyice yavaşladı
yardımlarını beklerim...
Yaprakların uçlarında sararma ve kuruma varsa, aklıma iki ihtimal geliyor. Gübre fazla gelmiş olabilir veya kuvvetli ihtimal olarak rutubet az geliyor. Üzerlerini örtebiliyorsanız örtün, spray ile su püskürtün. Bu işlerler süresince mantari hastalıklara karşı dikkatli olun.
Gelişmelerin durmuş olması normal. Sanırım şu anda fide çapları 1 mm'den ince. Şimdi biraz daha kalın gövdeye sahip yeni bir sürgün göreceksiniz. Boyu da daha uzun olacak.
Sistem bu şekilde işliyor. O yüzden bitkinin tam boyuna ulaşması biraz vakit alıyor. Hatırlarsanız daha önce Moso'nun, tohumdan ekildiğinde 15 senede 30 m boya ve 18 cm çapa ulaştığını konuşmuştuk. Bu süreç boyunca önce 0.5 mm sonra 1.mm, daha sonra 2 mm çaplara sahip yeni sürgünler vererek 18 cm çapa ulaşacağız.
Yani tohumdan çıkan filizimiz asla 30 m yüksekliğe ulaşmıyacak. 30 m olacak olan, aynı kök sisteminden beslenen başka bir sürgün olacak.
Not: Mesajınızı yetiştiricilikle ilgili olduğunu düşündüğüm için bu başlığa taşıdım.
manowarcool
24-08-2007, 13:14
Bambu ekimi için bulduğum bataklık bölgeyi alma işi yattı. Toprak numunesi alıp teste gönderdim ama sonuç daha gelmeden satış iptal oldu, jeotermal kaynak bulmuşlar satışı iptal ettiler. Şimdi kafamı duvarlara vurup duruyorum. Bundan sonra arazi buldum mu önce alıp ekeceğim sonra toprak analizi yaptıracağım. :( . ebay' den tohum alma işini elime yüzüme bulaştırdım. Eylül deki alımdan mutlaka 0,5 - 1 kg mutlaka bende moso tohumu istiyorum.
Her işte bir hayır vardır. Bataklık arazide moso ekseydiniz verim alamayacaktınız zaten.
Bataklık bölgelerde kurutma çalışması **** diğer çalışmalar özel izine tabi değil mi ?
Benim 7-8 taneden 7-8 cm yi geçebilen çıkmadı.
1,5 litre fruko şişelerinde, gövde çapı 0.5 mm ancak vardır.
Yaprakları da gelişmiyor yeni sürgün de vermiyor, gölgeden az güneşe çıkarsam faydası olur mu? yoksa kururlar mı?
Gübreleme yapıyor musun?
15-40-15 ile hümik asit var evde.
şişeler küçük olduğu için cesaret edemedim.
Sanırım 20 veya 30 litrelik bir şeye yapıp tüm bitkilere versem iyi olacak
manowarcool
26-08-2007, 22:21
bataklık eğer nehir benzeri bir yere aitse öyle ama bunun yanında falan dere nehir falan yoktu. 200 dönüm kadardı :)
Bu söylediğiniz bilgi kanunlarda böyle mi yer alıyor. Yani "Bataklık alanlar kuruturken yanında akarsu yoksa izine tabi değildir" diye bir hüküm mü var?
Sevgili Todor,
Az evvel alttaki yazıyı buldum. Mosolarına bir işlev daha.
http://www.biriz.biz/cay/islah/bambulu.htm
Selamlar.
Bu arada aklıma geldi:
Hiç Japonya'dan fidan araştırılmadı galiba.
tourkana
04-11-2007, 19:41
benim mosolar serin çatı katında ,ilk tohumdan çıkanların diplerinden yeni kalın filizler de uzadı. Dışarıya almalı mıyım ,içerde vejetasyon devam edecek bu gidişle :)
İçerde tutabiliyorsan içerde tut. Bitki daha çok genç olduğu için soğuk havalarda zarar görebilir. Resim yok mu?
tourkana
05-11-2007, 19:26
En kısa zamanda gelecek.
tourkana
10-11-2007, 06:43
İşte moso resimleri.
Bir bilgi daha vereyim ,tohumdan önce çıkan bambular dipten yeni sürgünlerini diğerlerine göre daha geç çıkardılar.
Maaşallah. Azot gübrelemesi yapıyor musun?
tourkana
10-11-2007, 08:27
Daha hiçbir gübreleme yapmadım. İlk bahar sonunda yapmayı düşünüyordum . Bu mevsimlerde yapılır mı?
Eğer ortam yeterli derecede ısıya sahipse bitki büyüme gösterecektir. Dolayısı ile gübreleme yapabilirsin.
handanhanım
17-11-2007, 18:52
Siteyi dolaştıkça bir deryaya daldığımı anlıyorum. Sizlere inanamıyorum, gönülden tebrik ederim.
Bu arada aklıma geldi:
Hiç Japonya'dan fidan araştırılmadı galiba.
hakikaten, fidan bulsak daha iyi olmaz mı? Hatta anaçtan yetişme bulursak 15 sene beklememiş oluruz :eek:
Selam ismim Neslihan,
Eşimle beraber Bangkok' ta yasıyoruz.İkimizde webmaster ız.
Ben bitki, çiçek, ağaç sevdalısıyım eşimde fotoğraf meraklısı.
Dün gece ''yoğurt nasıl yapılır?'' diye araştırma yaparken bu siteyi buldum :)
Hemen üye olmaya karar verdim ve gözlerimi açar açmaz kahvemi içerken bu satırları yazıyorum sizlere.
Burası bambu, orkide ve tabii ki lotus (nilüfer) dünyası.
Balkonumda kase içinde 6 minicik lotusum var, henuz bir haftadır birlikteyiz ve büyümelerini keyifle izliyorum.
Diğer bitkilerden farklı kılan özelliği benim için ''özgür çiçekler'' diye düşünüyor olmam.Belkide kendime benzettiğim içindir:)
Toprağa kök salmadan nehirde alıp başlarını seyahat edebildiklerini görmek çok hoş.
Tüm tapınaklarda özenle başköşede bulunuyor ve edilen dualar da tütsü ile birlikte elde tutuluyor.
Burada biz baharı yaşıyoruz suanda.Sonbaharın melankolik havasını sizin resimlerinizden görebileceğim.
Eskiden İzmir'de Karşıyaka'da yaşardım.Düzenlenen en güzel balkon yarışmasında 3. olmuştum.
Birde kedileri çok severim 3 tane kedim var.
Şimdilik bunlar beni tanımanıza yardımcı olacağını düşündüğüm aklıma gelen kelimeler.
Sevgiler :)
Kötü emellerim var.
Ben çok mu fırsatçıyım?
Bizim mosoları Yüksekokula hediye ettim.
7-8 tane vardı toplam.
Pirinç siparişi olarak getirme planı ne oldu?
Yeni tohumlar çıkmıştır belki.
tourkana
16-12-2007, 07:07
Resim istiyoruz sevgili Tourkana. Yanlarınada orantılayabilmemiz için cetvel veya kalem gibi bir şey koyabilirsen seviniriz.
Yeni çıkan sürgünlere bakınız ,artık "node" bölümleri daha belli oluyor.
Yaklaşık 15 derecelik kapalı çatı katında bulunuyorlar.Haftada bir kere su veriyorum. Bahar başında daha büyük saksıya nakledeceğim.Herhangi bir gübreleme işlemi hala uygulamadım.
Bravo, çok başarılı. :)
Bence aktarmak için henüz çok küçükler. Daha zamanları var gibi sanki.
tourkana
16-12-2007, 07:20
Saksıları bu gidişle küçük kalacak diye düşünüyorum da..
Bir de benim gözlemime göre ,tepede yaprak sayısı fazlalaştığı ve aralıkları sıklaştğı noktada büyümeleri duruyor ve tam bu sıralarda yeni sürgünler çıkıyor.
erkinersoy
16-12-2007, 13:16
merhaba arkadaşlar
uzun süredir çalışmalarınızı ve
emeklerinizi hayranlıkla izliyorum
sizden bu bitkiden 1 adet fide edinmem mümkün mü acaba?
veya birkaç tohum
tourkana
17-12-2007, 12:15
Yeterliğe kalınlığa ulaştıktan sonra mevsiminde ayırıp gönderebilirim.
Ama 4 sene daha beklemelisin....
Türkiye'de moso fidani alabileceğimiz bir yer yok mu?
Selam Arkadaslar ben de Bambu tohumlari alip evde kendim ekip cimlendirme denemesi yaptim ektigim onca tohumdan cok az sayida ancak basarili olabildim. Daha sonradan yaptigim arastirmada cimlendirmeye en elverisli olarak hindistan cevizi kabugu liflerinin oldugunu ögrendim. H.cevizi liflerini bir naylon torbaya koyup tohumlari icine ektim ve torbanin agzini kapatip nemli ortam saglayarak bu defa daha fazla sayida cimlenme sagladim.
Deneyimi sizlerle paylasmak istedim.
Herkese Selamlar.
Hoş geldiniz Safiris.
Tohumları çimlemeden önce bir işleme tabi tuttunuz mu? Herhangi bir mantar ilacı kullandınız mı ? Çimlenenlerin resimlerini görmek isteriz. :)
Bu arada Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığına uğrarsanız seviniriz.
Tekrar hoş geldiniz. :)
Selam Todor,
Hos geldigim icin Tesekkürler.
Tohumlari hic bir isleme tabi tutmadan öylece ektim. Bu benim icin sadece bir deneme mahiyetinde idi. Ama cok ilgimi ceken bir sey oldu koskoca Moso dan cikan cimler milimetrik birseyler idi. Cok cilizdilar yani. Ama arastirdigimda bunun normal oldugunu ve gelismesinin 5 yili alacagini ögrendim.Her sene yeni cikan sürgün bir bir öncekinden daha kalin oluyormus. Sanirim yalovada yasiyorsun ve yasadigin yer Moso icin uygun olmali. Yaklasik -20°c ye kadar yasiyor.
Haa bir de bir sey ögrendim ama daha uygulamadim. Tohumlari ekmeden önce %1 tuz cözeltili ilik suda yaklasik bir saat kadar bekletmek gerekiyormus. Bunu deniycem. Resimleri cektigimde buraya eklerim dostum. Ayrica tanistigima sevindim. Elimde degisik cesit bambu tohumlari var ayrica degisik cüce bambu bitkileri topladim internette ebay de satis yapan kisilerden.
Arkadaslar Selam,
Sohbetinize kulak misafiri oldum. Almanyadan katiliyorum Bambus Sasa denen cesit Palmiye yaprakli bambus demek oluyor. Yapraklar oldukca büyük yaklasik 15cm genisliginde 60cm kadar uzunlukta . Bitkinin boyu cok uzun degil en fazla 1-2 mt civarinda oluyor.
Ayrica Cinden tohum alirken cok dikkatli olun üc kagit yapabilirler tohumlar taze olmayabilir.
Selamlar
Arkadasim simdi arastirdim Gübre karisiminda bulunmasi gereken degerleri asagiya yaziyorum.
%18 N ,
%5 P2O5,
%7 K2O,
%1.7 MgO,
%0,7 Na,
%6,5 S,
%0,37 Fe
Bu karisima yakin bir gübre ayarlamaya calismalisin. Yaklasik 3 aylik yeterli oluyormus bitki icin. Compo sirketinin hazir karisim Bambus güberisinin oranlarini yazdim.
Saygilar
Bambular 100 senede bir tohum veriyorlar. Ve tohum verdikten sonra bitki ölüyor.
Tuz sanırım dezenfektasyon için. Çok pratik bir çözüm. Ben potasyum permanganant kullanıyorum. Ayrıca çimlendirmeyi hızlandırmak için, tohumlar 2 saat süre ile 100 ppm lik gibberlic acid (GA3) ve 100 ppm lik indole butryic acid kombinasyonuna batırılıp ve ardından ekilmesi tavsiye ediliyor ama ben elle tututlur bir etki gözlemleyemedim.
Şu yüz yıl olayı her bambu için mi geçerli?
Birde şunu belirteyim, tohumdan çimlenen mosoların 18 cm çapa ulaşması için 12-15 sene geçmesi gerekiyor. 5 senede 18 cm çap 30 m boy istiyorsak rizomdan dikmeliyiz.
Selam,
Moso öyle sandigin gibi cok hizli yayilmiyor . Yani cok uzun yillar aliyor yayilmasi ayrica yayilmayi önlemek icin gerekli materyaller de var. Öyle cok korkmaniza gerek yok.
Bol Bambulu günler dilegimle
Selahattin Yılmaz
24-03-2008, 22:29
Sen şimdi herşeyi darmadağın ettin safiris ;)
Bu moso bambu varya memleketi ele geçirecek diye ne tartışmalar oldu bu başlıkta sen biliyon mu :D
Sayin Selahattin Yilmaz Hocam,
Yillardir Almanya da yasiyorum ve bir cok kisinin bahcesinde Bambu var ve ben bunlarin bu güne dek öyle yayildiklarini falan görmedim. Kendi gözlemlerimden edindigim deneyime göre söylüyorum.
Ayrica Bambuyu ektiginiz yerin cevresini yaklasik 65 cm. kazarak icine kalinca naylon döseyip bir set cekerseniz yayilmayi istediginiz sinirlar icinde kendiniz belirlersiniz.
Arastirmalarimda Bambu icin böyle ürünler de gördüm.
Çok DİKKAT etmeliyiz: yayılıcı bambular çok ciddi bir sorun olabilir (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5446) başlığını gördünüz mü?
Selamlar,
Moso´larim yavruladi . Yeni cikan yavru Mosolar annelerinden daha kalin gövdeli ciktilar ve cok daha güclü görünüyorlar sanirim her cikan yavru Moso bir öncekinden daha kalin ve iri cüsseli olacak.
Merhabalar!
Yukarıdaki resimler MOSO ya hiç benzemiyorlar. Yoksa benmi yanılıyorum.
Selamlar.
Romantik
09-10-2008, 12:54
Merhaba arkadaşlar. Moso harika bir bambu. Harika bir bitki, bu bitkinin tohumunu ve fidesini arıyorum. özellikle tohumunu. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Tohum konusunda bu sene bende dertliyim. Bazı yerler ve kişşiler tohum satıyorlar ama taze oldukları güvenilir değil. Bambu tohumunda tazelik çok önemli. O yüzden bu sene güvenipte tohum alamadım.
Ama siz internetde moso bamboo seeds diye ararsanız bazı satıcılara ulaşabilirsiniz.
Merhabalar!
Yukarıdaki resimler MOSO ya hiç benzemiyorlar. Yoksa benmi yanılıyorum.
Selamlar.
Cemal Bey, bence o tohumlar Phyllostachys türü ama aurea mı pubescens mi bilemiyorum. Fakat suyu ve gübresi biraz fazla gelmiş zannımca.
Kg hesabı tohum alıyorduk, bir gelişme yok mu?
Bendekileri okula vermiştim 2 tanesi kardeşlenmiş duruyor diğerleri kurumuş, yazın sulanmamışlar ancak yine de 2 tanesi paçayı kurtarmış.
Moredhel
22-11-2008, 16:22
Selamlar.
Öncelikle bu post altında çeşitli deneyimlerini ve engin bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim. Uzun süredir bambulara karşı bir ilgim vardı ama bir türlü faaliyete geçememiştim. Sanırım artık geçeceğim. Bir kaç satıcı ile temestaydım ve aldığım bilgilere (ne kadarı doğru bilemiyorum) göre yeni hasat tohumlar sattıklarını belirtiyorlar. Yanılmıyorsam bir kaç arkadaş yukarıda Eylül-Ekim aylarında tohum alındığından bahsetmişti. Eğer beni kandırmamışlarsa tohumlar yeni hasata ait. :)
Çeşitli miktarlarda (adet hesabı ve 1000'i aşkın) değişik satıcılara tohum (Phyllostachys Pubescens) siparişleri verdim. İlk parti mal dün Hindistan'dan elime ulaştı. Henüz ekim-dikim çalışmasına başlamadım ama deneyimli arkadaşların tavsiyeleri Mart-Nisan aylarında ekim yapılması yönünde. Farklı bir kaç forumda Kasım-Aralık aylarının en uygun ekim zamanı olduğuna da rastlamıştım. Ne zaman ekeceğime henüz karar veremedim. Gerçi gerekli nemli ve sıcak ortamı ayarladıktan sonra Aralık veya Nisan aylarının farketmeyeceğini sanırıyorum. (Umarım yanılmıyorumdur.)
Kafama takılan çimlemeye başlamadan önce çeşitli varyasyonlarını gördüğüm bir kaç işleme tabi tutulmaları. Tuzdan bahsedilmiş çeşitli çözeltilerden ve kimyasallardan bahsedilmiş. Hangisini deneyeceğimi veya deneyip denemeyeceğime karar veremedim bir türlü. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler...
Uzun süredir yaptığım denemeler bana şu fikirleri verdi.
- Ekim öncesinde tohumları mantara karşı dezenfekte etmelisiniz. Tuz, potasyum permanganat, oksijenli su olabilir.
- 24 saat ılık suda bekletmek gerekli.
- Tohumlar ekilmeden 15 dakika ılık su ile durulanmalı
- Çimlenme için ideal sıcaklık havada 26-28 °C. Ölçme imkanı var ise, çimlenme ortamının iç ısısı 22-24 °C olmalı. Daha düşük ve daha yüksek ısılarda çimlenme gecikiyor.
- Torf, perlit, cocos gibi ortamların tümünde çimlendirebilirsiniz. Önemli olan fazla suyu alta geçirmesi ve tohumların çürümemesi.
- Bu sebeple günde 2 kez, az az sulamak ideal.
- Tohumlar taze, koşullar ideal ise ilk çimlenme 20inci gün gerçekleşiyor.
Moredhel
24-11-2008, 19:34
Sayın Todor, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Haziran 2007 tarihli yazınızda yukarıdaki gibi kombinasyonlara gittiğinizi belirtmişsiniz. Takip eden yazılarda hangisinden daha fazla verim aldığınızı tam olarak kestiremedim. Meraktan soruyorum. O tarihlerde çeşitli kombinasyonlardan geçirip de ektiğiniz tohumlardan nasıl bir verim aldınız? Hala yaşayanlar var mı? Aradaki mesajlarınıza bakaraktan hepsinin çeşitli sebeplerden öldüğünü farzediyorum. Nitekim Ekim 2008 tarihli yazınıza istinaden bu sene için de tohum alıp almamayı düşündüğünüze göre geçen sene ektiklerinize gitti gözü ile bakıyorum. Haksız mıyım?
Aslında çimlendirme gerçekleştikten sonra sormayı düşündüğüm bir soru daha vardı ama ona da kısaca değinmek istiyorum. Mantar. Çoğu arkadaş nem ve sıcaklıktan dolayı mantar oluşabileceğinden bahsetmiş. Ki, bunun içinde hem sizin hem de diğer arkadaşların bu konu hakkında çeşitli yorumları var. Hatta değişik bir kaç postta da hiç bir işleme tabi tutulmadan eken arkadaşlar olduğunu gördüm. Çimlenme esnasında veya daha sonrasında herhangi bir mantar sorunu ile karşılaşılıp karşılaşılmadığına dair hiç bir yorum göremedim. Bu da böyle bir sorunla karşılaşılmadığı sonucu çıkarıyor.(mu?)
Konu genellikle geçen senenin popüler konusu oldu için fazla da deşmek istemiyorum. Ekenler ekmiş, ilk çimlenmelerden bahsedilmiş, çeşitli fotoğraflar yüklenmiş ve bir kaç tane de bu seneye ait yorum ve fotoğraf var. O kadar. Sonrası sönük kalmış bir konu. Ya vazgeçildi ya da filizlerin büyümesi (ortalama 5 sene) bekleniyor. :o
Bu sene 300 moso adet ektim. hemen hemen yarısı çıkmış durumda. Ekeli bir ay kadar oluyor. Yukarıda bahsettiğiniz kombinasyonlarda hiç bir fark gözlemleyemedim. Hepsi aynı anda, aynı oranda çimlendi. Şu an için o partiden sadece 1 adet yaşıyor ve üçüncü sürgününü veriyor. Diğerlerinin sararıp ölmesinin, kullandığım harca bağlı olduğunu düşünüyorum. Harcı değiştirince kötü durumda olan fide, birden toparladı.
Harç kombinasyonu:
1/3 pomza
1/3 torf
1/3 deniz kumu ( çok iyi yıkanmış)
Eğer ticari olarak düşünmüyorsanız, elinizdeki tohumların çimlenme oranı sizi pek ilgilendirmez. 20 tohum alırsınız, ekersiniz, çıkan çıkar, çürüyen çürür. Ama benim gibi ticari olarak düşünüyorsanız mantar için önlem almanız gerekir.
Çimlenmeden sonra akibetlerden pek bahsidilmemesinin temel sebebi, ölüyor olmaları. Son öğrendiğime göre, Sayın Tourkana'daki fidelerde ölmüş. Fakat dediğim gibi, harca bağlı olduğunu düşünüyorum. Süzek ve organik yönden zengin olması gerekiyor. 5-6 ay içinde kesin belli olacak.:)
Moredhel
30-11-2008, 23:33
Sayın Todor, verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Dikkate alacağımdan emin olabilirsiniz.
Şimdilik hobi olarak başladım diyebilirim. Ama genellikle daha sonra bu hobi ticarete dönüşüyor nedense. Önceliğim küçük bir koru oluşturmak. Sonrası zaten kendiliğinden gelecektir.
Romantik
23-12-2008, 13:28
Moso bambu her zaman ilgimi çekmiştir. Ama çimlenmesinin bu kadar zahmetli olduğunu bilmiyordum. Şimdi gerçekten gözüm korktu.
58699
Bunlarda benim moso bambularım. 6 adet tohumdan sadece 4 tanesi çıktı. Biride çene atıyor:p
Yapraklarının ucunda kurumalar başladı
Ortam sıcak ve kuru geliyor bence. Daha serin ve rutubetli bir yere alıp gözlemleyebilirsin.
karakule
12-01-2009, 19:11
Benim de geçen sene küçük bir denemem vardı. tohumlarım bir ayda çimlendi. Fakat Manisa'nın sıcak ve kurak yazına dayanamadılar, hepsi de kurudu. İnternette gördüm, hava nemlendiricinin yanına koyuyorlardı. Envor, sen de uygun koşulları sağlamazsan, seninkiler de gidici korkarım.
Ortam sıcak ve kuru geliyor bence. Daha serin ve rutubetli bir yere alıp gözlemleyebilirsin.
Evet, ortam kuru ve sıcak oluyor, yarın ilk işim seradan çıkarmak olacak. Peki gölge bir yere alsam, güneşsizliğe ne kadar dayanır?
En ideali aydınlık ama direk güneş görmeyen rutubeti yüksek bir yer. Ama yarı gölgede de olmaz değil. Fakat hiç güneşsiz biraz zor.
başkentli
07-02-2009, 15:16
öncelikle forumdaki herkese hayırlı günler ara sıra forumdaki konuları takip ediyorum bambu konusu ilgimi çekti bu konuda bende hem hobi amaçlı hemde ülkemizin çıkarlarını gözeterek ne yapabilirim diye düşünmeye başladım ilk olarak orman bakanlığı ile görüştüm onların bu konuda hiçbir bilgisi yok forumda nemli bölgede yetişme olasılığının yüksekolduğu yazıyor bunun üzerine rize ili pazar ilçesinde yaklaşık 2 dönümlük arazi temin ettim bambuyu filizlendirmeye falan uğraşmasamda sadece o bölgede toprağa eksem yetişme olasılığı nedir acaba birde işlerim sebebi ile sizin kadar ilgilenmem imkanı yok bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz moso cinsinin yetişme koşullarını daha detaylı anlatırsanız bizim gibi meraklı kişiler için kolaylık olur
Moso değil, Bambusa lako ve ya Dandrecalamus gigantus gibi benzeri yayılıcı olmayan türler sizin için daha doğru seçim olacaktır. Bunların sebepleri daha önceki mesajlarda mevcut.
Forum kurallarınıda okursanız seviniriz. Hoş geldiniz.
erkinersoy
26-02-2009, 15:58
merhaba uzun zamandır yazılanları okuyorum.
moso bambuyla ilgili paylaşabileceğim ancak bu link var elimde
http://kasugak.sakura.ne.jp/comment/kinmeimousou.html
umarım farklı bir motivasyon yaratır.
Anladığım kadarı ile, linkte iki adet moso varyetesinden bahsediyor. Fotoğraflarda görülen bitkiler.
ilki Phyllostachys var pubescens KINMEIMOUSOU <Muneaki Takeshi Friday>
İkincisi MOUSOUCHIKU varyetesi.
Fotoğraflar 4 Mayıs 2004 yılında Kurume tarafından çekilmiş
Google translate ile baktım. Çeviriler çok bir anlam içermiyor, ancak bu kadar anlayabildim. Ama Japonca bilen arkadaşlar belki daha doğru tercüme eder.
Japonca ingilizce tercüme:
KINMEIMOUSOU <Muneaki Takeshi Friday> gramineae MADAKE genus Phyllostachys pubescens var. Nabeshimana
MOUSOUCHIKU variant. The line that contains every joint of a thick yellow-green to the whole "type KINMEICHIKU", has a lot of thin lines of yellow and green across the joint "type stripes."
China origin distribution
Flower season --
Kurume shooting 04.5.10
Japonca Türkçe tercüme
Phyllostachys var pubescens KINMEIMOUSOU <Muneaki Takeshi Friday> gramineae MADAKE cinsi. Nabeshimana
MOUSOUCHIKU türevi. Her bir kalın sarı ortak için yeşil içeren satırı tüm "türü KINMEICHIKU" ve ince hatları bir çok fikri var sarı ve ortak "tipi şeritler arasında yeşil."
Çin kökenli dağıtım
Çiçek mevsimi --
Kurume 04.5.10 çekim
Merhaba arkadaşlar,
Bilgi ve deneyimleriniz için çok teşekkür ederim, Bambu uzun bir süredir ilgimi çeken bir bitki Urfa da yetişebileceğini düşünüyorum ve Urfanın sıcaklarına dayanacak türlerinin araştımasını yapıyorum.
Özellikle tekstil sektöründe kullanabileceğim bambu tohumlarını nerden temin edebilirim.
Yeni üyeyim,Bodrumdan yazıyorum,emekliyim,salonda balkonda,evin hemen her yerinde amatörce çeşitli bitkileri yetiştiriyorum.Bambu konusuna yazılmış mesajların tümünü dikkatlice okudum.Çok ilgimi çektiği için bir siteden iki çeşit olmak üzere 30 tohum istedim,deneyeceğim.
Yetiştiği ülkede yayılıcı,istilacı özel ihtimam gerektirmeden büyüyen bir bitki neden bizde nazlanıyor ? Profosyonelce yetiştirici olan Tudor arkadaşımız sera ortamında bile doyurucu sonuçlar alamıyor ?Büyük alanları kaplayacağından,önüne geçilemeyeceğinden korkmak gereksiz bence.
Benim asıl sormak istediğim köklü,tüplü fidanı temin etmek mümkün değilmi ?
Herkese samimi selam ve saygılar.
Mümkün tabi. 6 m bitkiye 1500 $ civarında para istiyorlar.
Afaki bir rakam :)) Altı metre değilde plantasyon yapılmış otuz cm.lik fidanları düşünmüştüm.Tohumdan yol almak çok uzun zaman,bu arada fidan belki hız katar diye düşündüm.Selamlar.
Rizom satan bir yer bulunabilse, rizomunu almak mantıklı. Ama rizom satan bir yer bulamadım. Yer gök leylandi yetiştirilen bölgemde, 3 m leylandinin bile 80-100 TL parakende satış fiyatı olduğu düşünülürse, benim için en kolay çözüm tohum oluyor.
ithal, saksılı bambular (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11730) başlığında bazı ithal bambuları toptan fiyatına parakende alma şansımız var ama kimse ilgi göstermedi.
Tüm mesajları dikkatlice okuduğumu sanıyordum ama bu mesajı yeni görüyorum.
Bence kişi başı birer fidan alsak sipariş adedini geçer ve çeşit getirilmiş olur.Ben severek katılırım.
sonunda bende moso bambuya merak saldım...
Antalyada yetişirmi acaba?
tahmini olarak 1 kg dan kaç adet tohum olmakta..
50,000 tohum 1 kg geliyor. Antalya'da olmaması için bir sebep yok fakat küme bambulardan çok daha fazla verim alırsınız.
toplu tohum siparişi verme imkanımız yok mu..?
Bu sitede Bambucu kalmamış..:(
Tez giden çabuk yorulur.:)
bana 1 kg bambu lazım.. bahar aylarını değerlendirmem gerek..
işi gücü bıraktım illede bambu,
bambu da gelecek var..:)
hem zevkli hemde getirisi olan bir ürün olarak görüyorum..(peyzaş ve dekoratif olarak....)
bu konuda değerli düşüncelerinizi öğrenmek isterdim..
1 kg tohum almayı planlıyorsanız toplu siparişe ihtiyacınız yok ki.
1 kg moso bambu tohumu 215 dolar
http://b-and-t-world-seeds.com/carth.asp?species=Phyllostachys%20edulis&sref=1995
Ayrıca farklı bambu türlerinin tohumlarıda var.
http://b-and-t-world-seeds.com/a1.asp?title=Bambuseae&list=705
1 kg tohum almayı planlıyorsanız toplu siparişe ihtiyacınız yok ki.
1 kg moso bambu tohumu 215 dolar
http://b-and-t-world-seeds.com/carth.asp?species=Phyllostachys%20edulis&sref=1995
Ayrıca farklı bambu türlerinin tohumlarıda var.
http://b-and-t-world-seeds.com/a1.asp?title=Bambuseae&list=705
sayın TODOR bahsettiğiniz yerden 1 kg Bambusa Arundinacea aldım..
moso tohumu 215 £ olduğu için biraz pahalı buldum fiyatı...
Kküme bambular(clumper), yayılıcı bambulara (runner) oranla çok daha hızlı gelişiyor. Benim geçen sene çimlediğim küme bambular şu anda 70 cm boy ve 30 adet gövde yapmasına rağmen 20lik saksı küçük geldiği için 35liğe aldım. bir kilo tohumdan çıkacak fideyi sığdıracak yeriniz vardır umarım.:)
Kküme bambular(clumper), yayılıcı bambulara (runner) oranla çok daha hızlı gelişiyor. Benim geçen sene çimlediğim küme bambular şu anda 70 cm boy ve 30 adet gövde yapmasına rağmen 20lik saksı küçük geldiği için 35liğe aldım. bir kilo tohumdan çıkacak fideyi sığdıracak yeriniz vardır umarım.:)
2.300 m2 kapalı sera var... :)
ama niyetim hepsi aynı anda ekmek değil..
aşama aşama ekmeyi düşünüyorum.....
bu yaz çimleyip..
sonbaharda seraya almayı düşünüyorum...
üzerinden 1 kış geçince açık mekanlara diksem don olaylarına karşı zarar görürmü..?
Antalya şartlarında, soğuk ile ilgili bir probleminiz olacağını sanmıyorum. Fakat şunu hatırlatmakta yarar görüyorum. Bambu tohumlarında tazelik oldukça önemli. Beklettiğiniz her gün, çimlenme oranı düşecektir.
tohumları..
1-) 24 saat kaynamış olan suyu el yakmayacak şekilde soğutarak ılık suda beklettim...
2-) Forumlarda aspirin uygulaması hakkında bilgi okumuştum bu nedenle aspirinin ana maddesi olan söğut kabuklarını kaynar suya ıslattım. elde ettiğim suya çeşitli mantar ilaçlarından (fungasit) yaptığım karışımı ekledim..tohumları bu karışımda 3-4 saat beklettim..
3-) tohumları nemli beze sararak serada çimlemeye aldım.....
tek korkum gece ve gündüz sıcaklık farkının fazla olması...
Bizim okulda pet şişedekiler yazın hemen hemen hiç sulanmamasına rağmen kardeşlenmişler ve kurumuşlar, kışa girerken pepinolarla yan yana koyup onları da suladık şimdi zayıf bir iki sürgünü var.
çıkan tohumların yaz sıcaklarından kavrulmasından korkuyorum...yoksa çimlendirmek sorun değil....
Besenkar
25-04-2009, 22:55
Bambuyu tohumdan yetiştirmeye çalışmak çok zahmetli ve riskli bir iş.Ayrıca çok da zaman alıyor.Şimdilik on tür ile yaklaşık 8000 m2 alanda yaptığım çalışmaları http://www.bambufidanligi.blogspot.com/ adlı blogda yazıyorum.Sanırım iki tür için bu yaz sonundan itibaren rizom satışına ya da başka alanlara dikmeye başlayacağım.Gerçi 16 dönümlük bir alan temini de söz konusu, bu olursa hızlı yayılan iki türü bu alanda çoğaltmayı planlıyorum.
Bambuyu tohumdan yetiştirmeye çalışmak çok zahmetli ve riskli bir iş.Ayrıca çok da zaman alıyor.Şimdilik on tür ile yaklaşık 8000 m2 alanda yaptığım çalışmaları http://www.bambufidanligi.blogspot.com/ adlı blogda yazıyorum.Sanırım iki tür için bu yaz sonundan itibaren rizom satışına ya da başka alanlara dikmeye başlayacağım.Gerçi 16 dönümlük bir alan temini de söz konusu, bu olursa hızlı yayılan iki türü bu alanda çoğaltmayı planlıyorum.
arasıra giriyorum ama dediğiniz gibi pek bişiler yazmıyorsunuz...sitenize...
2 sorum olacak
1-)kaç adet bambu ektiniz....?
2-)rizomları nekadarden vermeyi düşünüyorsunuz...?
saydemir
27-04-2009, 14:02
Nisanın 29 unda ektiğim moso, lako ve birde pembe renkli bambu tohumlarından, mosoların boyları yaklaşık 10 cm'e ulaşanlar oldu. Lakolardan ise 1 tanesi çimlendi. Terraryum içerisinde sıcak ve nemli ortamda bulunuyorlar. Tohumları ekmeden önce mosoları 2-3 hafta dolapta bekletmiştim. Diğer bambuları dolapta bekletmeden ektim. Ekmeden önce 1 gün oksijenli suda beklettim ve ekimi yaptım.
arkadaşlar Bambu tohumları için cocopeat, vermikulit, peatmoss, perlit karışımı toprak hazırlıyorum. bambuların daha nemli bir oertamda gelişmelerini amaçlıyorum..sizlerin görüşlerini almak isterdim..
Besenkar
29-04-2009, 21:18
Sayın Saydemir,
29 nisanda ektiğinizi belirtip, 27 nisanda mesaj yazdığınıza göre geçen yıl ekmişsiniz demek.Umarım yanlış anlamamışımdır.Bir yılda 10 cm. çok büyük sabır işi tohumdan yetiştirme.
Sabırlar dilerim.:)
Besenkar
29-04-2009, 21:27
Sayın Amazon,
Gerçekten işlerimin çokluğundan bu konuyla ilgilenemiyorum.Ama hemen hemen her akşam da ne kadar uzamışlar diye merak edip bakmaya gidiyorum.Bu beni tahmin edebileceğinizden çok daha fazla dinlendiriyor.
Bu gün baktığımda phyllostachys bissettilerin omuz hizama kadar yani yaklaşık 160 cm kadar boylandıklarını gördüm.
Bu soğuk havada bu kadar uzamaları çok hoş.Havalar daha mutedil olsa demekki daha fazla boy yapacaklarmış.
Bu aşamada herhangi bir şey satmayı düşünmüyorum.
Hatta destek kamışı olarak değerlendirebilme imkanı bulursam canlı kök vs satmayı düşünmüyorum.
Sevgilerimle...
Sayın Amazon,
Gerçekten işlerimin çokluğundan bu konuyla ilgilenemiyorum.Ama hemen hemen her akşam da ne kadar uzamışlar diye merak edip bakmaya gidiyorum.Bu beni tahmin edebileceğinizden çok daha fazla dinlendiriyor.
Bu gün baktığımda phyllostachys bissettilerin omuz hizama kadar yani yaklaşık 160 cm kadar boylandıklarını gördüm.
Bu soğuk havada bu kadar uzamaları çok hoş.Havalar daha mutedil olsa demekki daha fazla boy yapacaklarmış.
Bu aşamada herhangi bir şey satmayı düşünmüyorum.
Hatta destek kamışı olarak değerlendirebilme imkanı bulursam canlı kök vs satmayı düşünmüyorum.
Sevgilerimle...
Dugularınızı çok iyi anlıyorum.....Zaman zaman bizlerde aynı duyguyu yaşıyoruz.....
Bugün ilk çatlayan köklenen tohumlarımı torfa ektim 100 tohumdan 25 adet kadarı köklenmiş..( budha bambu)
1000 kadar dendrecalamus strictus tohumlarında daha bir gelişme yok... köklendirme kabında bekliyorlar...:(
saydemir
30-04-2009, 14:48
Sayın Saydemir,
29 nisanda ektiğinizi belirtip, 27 nisanda mesaj yazdığınıza göre geçen yıl ekmişsiniz demek.Umarım yanlış anlamamışımdır.Bir yılda 10 cm. çok büyük sabır işi tohumdan yetiştirme.
Sabırlar dilerim.:)
:eek:
Yanlış yazmışım besenkar, 29 martda ekmiştim yani yaklaşık 1 ayda bu boya ulaştılar.
ustunizci
13-05-2009, 21:26
Merhaba,
Benim'de 4 saksıda, Aureo, (Faruk Tuzcuoğlu abimiz, ve Sayın Todor'la yaptığımız görüşmelerden Aureo, olduğunu anlıyor ve kabul ediyorum. Farklı bir cinsde olabilir.) bambum var. Bunları Kasım-Aralık 2008'de başkalarının arazisinden söküp, saksıya diktim. Bu Bambular, saksıya uyum gösterdiler. Çiçekçilerde satılan torf deline toprak kullandım. Sonbaharda yazlığımın bahçesine dikmeyi (aktarmayı) düşünüyorum.
Ben 3 defa ayrı zamanlarda Moso tohumu getirttim. Son 2'sinde aldığım tohumlar hiç çimlenmedi. İlk aldığım, Mart 2008'deki Moso tohumlarının çoğunluğu, çimlendi. Bunların yarısını, inşaat kumuna, yarısını da torf'a dikmiştim. Yaklaşık, 10-15 cm. olduktan sonra, alt yaprakların ucundan başlayarak kurumaya başladı. Ben herhangi bir müdahale de bulunmadım. Kışlık evimdeki, Yuka'nın saksısına da 5-6 tohum dikmiştim. Bunlarda çimlenmişti. Haziran 2008 başlarında, yazlığa göçtük. Evdeki diğer çiçeklerle, Moso fideleride bakımsız kaldı. Yaklaşık olarak 5 ayda, 5 defa ancak sulanmıştır. Perdeler kapalı idi bu nedenle doğrudan güneş almadı. Eylül 2008 sonunda eve döndüğümüzde, Moso'lardan bir tanesinin, hastalıklı gibi görünmesine rağmen, yaşadığını gördük. Bu Moso'nun dibinden, toprağın içinden Şubat 2009, ayında bir sürgün verdi, bu sürgün geçen yıldakinden daha kalındı. Mart-Nisan 2009'da geçen yıldan kalan sürgün kurudu. Bu yıl büyüyen sürgün halen duruyor. 15 cm. kadar. Ancak büyüme çok yavaş. Benim kanaatim, Moso, Güneş'e ve Su'ya dayanmıyor. moso tohumu eken arkadaşların çimlenen tohumlarının birazını, çok az su vererek beslemelerini ve güneş göstermemelerini tavsiye etsem, yanlış bir şey demiş olmam gibi geliyor.
Saygılarımla
Hoş geldiniz Üstün Bey. :)
aureaların ve mosoların susuzluğa dayanıklı olduğu doğru. Fakat bu susuzluğu sevdikleri anlamına gelmemeli. Sevdikleri ortam, hafif nemli toprak, yüksek nemli hava.
Tohumlar ilk çimlendikleri zaman sorunsuz büyüyorlar. Ne zaman ki, tohum içindeki besin bitiyor ve fide kendi kökleri ile beslenmeye başlıyor, işte sorun o dönemde baş gösteriyor. Ya pH doğru değil, ya da besin fazla geliyor diye düşünüyorum ben. Topraktaki asitliği arttırmak için kükürt kullanıldığından dolayı, son konuşmamızda kükürt önermiştim size. Kükürtten sonra, yaprak uçlarındaki kurumaların hallolacağını düşünüyorum.
İyi günler. Ben gittigidiyordan moso bambu tohumu aldım. Şehir dışında okuğum için ailem çimlendiriyor. Şimdilik 3 tanesi fiziklenmiş. Ben onları şimdilik büyümesini bekliyorum ve kendi yazlığımıza sınırlı bir alana ekmeyi düşünüyorum. Benim sorum size bu bambu türü yetişirken ne kadar sulama gerekiyo ve ne kadar sonra onları toprağa ekmemi önerirsiniz.
Süzek bir toprak kullanın. Sık ama az az sulayın. Toprak devamlı rutubetli olsun. Fakat çok sulayıp köklerin çürümesine yol açmnayın.
En az iki sene saksıda bakmanızı öneririm.
Süzek bir toprak kullanın. Sık ama az az sulayın. Toprak devamlı rutubetli olsun. Fakat çok sulayıp köklerin çürümesine yol açmnayın.
En az iki sene saksıda bakmanızı öneririm.
Çok teşekkür ederim bilgileriniz için. Ben bu bilgileri uygulayayım.
ustunizci
19-06-2009, 21:47
Arkadaşlar,
bendeki Moso yaşıyor 15-18 cm. civarında boyu var. 2 gün önce Şubat 2009'da ortaya çıkan sürgün'ün dibinden, 4 cm. kadar yeni bir sürgün verdiğini gördüm. Bu sürgün de oldukça ince. Bu moso bir saksıda, 2 ile 4 gün de bir, yarım çay bardağı kadar, damacanalarla satılan, içme suyundan, bazen de çay demlemek için kaynattığım suyu soğutarak, su veriyorum. Todor'un tavsiye ettiği gibi toprağa kükürt te vermiştim.
Mosonun saksısı bir büroda, camın arkasından, akşam üzeri, güneş batmak üzereyken, yaklaşık 2 saat kadar güneş alıyor.
Çalışmalarınızda başarılar,
Bundan sonraki yeni sürgünler hem daha uzun, hem daha kalın olacak. Bitkiyi beslemek için kalsiyum nitrat ve potasyum nitrat verebilirsiniz. Fosfora pek ihtiyaç duymuyor şu aşamalarda.
Yaprak uçlarındaki sararmalara karşı, demir sülfat (saçı kıbrıs ismiyle aktarlarda satılıyor) temin edip verebilirseniz iyi olacaktır. Çünkü toprak pH'ını düşerürken aynı zamanda demir takviyesi yapmış olacaksınız. Yaprak uçlarındaki sararmalar yüksek pH'tan dolayı demir eksiliğine bağlı olarak oluşuyor.
amonenis
04-07-2009, 14:18
Sayın Baylar,
Bambu konusunda, sanırım 2006 sonlarında başlamış olan görüşmeleriniz bu günlere gelmiş. Elverdiğince tamamını okumaya çalıştım. Elbette birileri görünürken birileride kaybolacak yaşamın gereği bu. Ama virüs bulaştı mı üreyecek bir yerler bulur. Buradan kaybolanlar da olsun bu virüsü taşımaya devam edecekler; büyük bir çoğunluk çekilmiş olsa da. Gözlemlediğim kadarı ile bu foruma Sn. Faruk Tuzcuoğlu'nun katkıları çok olmuş ama 2007 ağustos sonlarında çekilmiş sanırım. Sn. Todor büyük bir sabırla başından beri burada ve üstelik tekrar tekrar benzeri sorulara cevapta vererek. (Belki de moderatör) Sanırım Sn. Besenkar azimle bu konuyu realiteye en fazla yaklaştıran kişi olmuş, tebrik ederim. Az zaman değil forum başlayalı 2.5 sene olmuş, okurken nostalji duygusu bile yaratıyor. Çok içten, yaklaşımlarda olmuş çatışmalarda. Olacak tabii ki, farklılıklar seçme şansını, seçme şansı ise özgürlükleri getirir. Açıkçası farklılıklar özgürlüklerdir. Yeter ki küskünlüklere neden olmasın. Bugün itibari ile son zamanların en aktif görüşmecileri olarak ta Safiris, Amazonn ve Morodhel i gözlemledim. Elbette daha bir çok kişiden bahsedilebilir ama aklımda kalanlar bunlar. Bambuya ilgim National Geografic te izlediğim bir programla başladı. Bambu yetişen bir bölgede sanırım 42 yılda bir felaket oluyordu tarla fareleri çoğalıyor ve köylülerin ektiği başka ürünlerin hepsi tarla fareleri tarafından yok ediliyordu. Yapılan araştırmaların sonucunda olay, bambuların 42 yılda bir tohum vermesine ve buna programlanan farelerinde çoğalarak tohumları yemesine neden oluyordu. Nüfus artışı nedeni ile de sonuçta köylülerin diğer ürünlerine yöneliyorlardı. Çıkardığım sonuçlardan biri köylülerin bambunun çeşitli ürünlerinden faydalanırken (Hatta afrodizyak olarak bile) bunun yanında diğer başka ürünlerde ekebilmeleri.(bambu işgali yok, elbette küme bambu olabilirler) Diğer bir sonuç 42 yılda bir tohum veren bambuların ölmesi ve bu tohumlardan yeni bambuların üremesi sonuçta 42 yılda bir tohum. Edindiğim bir diğer bilgi ise bambu tohumunun en fazla 6 ay içinde ekilmesi gerektiği. Sohbetlerinizde bambu tohumu ithal çalışmaları yapıldığı görülüyor. Bu şartlarda bu tohumlar ne kadar güvenilebilir olabilir? Buradan ve kendi yaptığım araştırmalardan bende yarattığı soru ise fidan, rizom, tohum ayrışmaları ve anlaşıldığı kadarı ile zaman/fiyat temeline dayanarak en verimli yaklaşım rizom üzerinden yapılacak çalışmalar. Benim naçizane bir sorum da olacak fidan ile rizom arasında ki fark nedir? Sanırım ilk yaklaşım forumu başından beri taşıyan Sn. Todor dan gelecek. :)
Saygılarımla.
Hoş geldiniz.:)
Rizom, bazı bitkilerin sahip olduğu bir çeşit besin depolamada kullandıkları, gelişmiş bir kök. Mesela patates rizomlu bir bitkidir. Bir rizom parçasını alıp başka bir yere diktiğimizde, uygun şartları bulduğunda bu rizom yeşermeye, toprak üstü aksamı yani gövde, yaprak, çiçek oluşturmaya başlar.
Çok yıllık bitkilerin, üretimlerinden bir yıl sonraki, odunsu gövde oluşturmaya başladıkları hallerine fidan diyoruz. Daha önce fide oluyorlar. Bu üretim tohum, çelik, doku kültürü ile olabilir.
Bambuda, kamış ve rizom çapları doğru orantılıdır. Rizomumuz ne kadar kalın ise, vereceği yeni gövdeler o kadar kalın olacak demektir. 5 cm çapındaki bir rizom, adaptasyon süresini atlatınca 5 cm'e yakın bir çapa sahip kamış sürmeye başlayacaktır. Zaman geçtikçe hem rizomlar hem gövdeler kalınlaşacak, bu kalınlaşma bitkinin tam kapasitesine ulaşana kadar devam edecektir. Ayrıca kalınlaştıkça boylarıda uzayacaktır. 2 cm'lik çapa sahip bir gövde 5-6 m. boy yaparken 20 cm'lik bir gövde 20-25 m. kadar boya ulaşabilir. Sayın Amazonn'un #37 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=460577&postcount=37) numaralı mesajında belirttiği yeni sürgünleri şu anda mevcut olanlardan hem kalın hem uzun olacak.
Şimdi;
Biz biliyoruz ki, yeni bir sürgünün topraktan çıkıp tam boyuna ulaşması 100-150 günlük bir süre alıyor. Yani edindiğimiz rizom, yaşına ve çapına bağlı olarak 150 gün sonra gösterişli bir bitkiye dönüşecek. İşte bu sebeple firmalar rizom satmayı ticari kayıp olarak görüyorlar. Bugün 50$ eden bir rizom, saksılanır ve 150 gün bakılırsa 1000$'a kadar satış fiyatına ulaşabiliyor. Dolayısı ile rizom bulmak zorlaşıyor. Ayrıca gümrükte ve kargoda yaşanan sorunlarda var.
Edindiğim bir diğer bilgi ise bambu tohumunun en fazla 6 ay içinde ekilmesi gerektiği. Sohbetlerinizde bambu tohumu ithal çalışmaları yapıldığı görülüyor. Bu şartlarda bu tohumlar ne kadar güvenilebilir olabilir
Bambu tohumlarının çimlenme yüzdeleri giderek düşüyor. Bence denenmiş, güvenilir firmalardan tohum almak daha sağlıklı. 3-4 ay bekleyip tohumların çimlenmediğini görmek hem üzücü hem hayal kırıklığı.
amonenis
14-07-2009, 14:58
Teşekkürler Sn.Todor.
Düşüncem şöyledir ki, iyi düşünülmüş doğru rizom seçimi ile yapılacak bir bambu yetiştirme eylemi tohumdan pahalı dahi olsa daha verimli bir eylem gibi görünüyor.-Eğer amaç pamuk içinde fasulye çimlendirmek gibi bir geçici eylem, bir hobi olmayacaksa ve yapılan onca yazışmalar, çalışmalar küçükte olsa yapılan harcamalar eğer hayal kırıklığı ile sonlanacak ise ve zaman kaybına neden olacaksa.-
Bu forumda bambunun ekonomik değerinden yeterince bahsedildiği ve ekonomide verimliliğin önemi de tartışılamayacağı bağlamında bambu yetiştiriciliğinin bu forum katılanları açısından bu temelde daha sağlıklı değerlendirilmesi ile eyleme dönüştürülmesi düşüncesini taşımaktayım. "Biliyorsan yönlendir" denebileceğini de düşünerek :) Şu aşamada sıfır bilgi düzeyine sahip durumunda olmam gereğince bu yaklaşımı yeterince tatmin edemeyeciğimi de belirtmek isterim. :)
Saygılar
Ben sitedeki arkdaşlara bir rica edeceğim. Bu siteye çok ilgili olarak nerde ise bütün konuları okuyup öğrenmeye çalışıyorum. Engin bilgileriniz için hepinize çok teşekkür ederim. Çok faydalı oluyor. Bilgilerimi geliştiriyorum. Benim kendime ait 20 tane moso bambu tohumum var. Bunların tam 13ü nü çimlendirmeği başardım büyüyorlar hızlıca. Konu içeriğinde okuduğum kadarı ile tohumdan ekilen bambular 1 yıla büyüyormuş. Fideden ekim ise 5 yıla olugunlaşıyormuş. Ben 1 adet moso bambu fidesi isticektim elinde olandan. Çünkü çok merak ediyorum bitkinin büyümesini ve onu hızlıca olmasını istiyorum. Sitede çok uzun zaman önce alınmış tohumlar. Bu yüzden bir kişide muhakkak filizi olacağını düşündüm. Filizi olan benle iletişime geçebilir mi?
ustunizci
15-07-2009, 00:45
İsolet arkadaşın,
aşağıdaki alıntısı ile ilgili bilgilendirme notum aşağıdadır.
Bu sitede moso fidesi satacak kadar, moso yetiştiren olduğunu okumadım. Bu nedenle, bu isteğinize ulaşmanızın çok, çok zor olduğunu düşünüyorum. Sizdeki tohumlar yaşıyorsa;
1. fazla sulamamanızı,
2. fazla güneş göstermemenizi, (akşam güneş batarken yarım saat veya 1 saat güneş görmesi yetebilir)
3. toprağa biraz toz kükürt dökmenizi tavsiye ediyorum.
Saygılarımla,
Alıntı: Ben 1 adet moso bambu fidesi isticektim elinde olandan. Çünkü çok merak ediyorum bitkinin büyümesini ve onu hızlıca olmasını istiyorum. Sitede çok uzun zaman önce alınmış tohumlar. Bu yüzden bir kişide muhakkak filizi olacağını düşündüm. Filizi olan benle iletişime geçebilir mi?
Çok teşşekkür ederim. Bu bilgileri uygulamaya çalışıyoruz zaten. İnşallah hızla büyür.
saksıda agaç gibi 1.5 boyda seyrek yapraklı bambu dedikleri bana 15tl ya satayım dedigin de ben görüntü güzel degil diye almamıştım da sanırım kıymetli bitkiymiş,pek bişi anlamadım ama ne gibi faydası vardı açıklarmısınız?genellikle yenilebilecek ürün veren bitkileri seviyorum...
d.güzeldemirci
12-08-2010, 23:02
Arkadaşlar bende moso bambu yeriştirip dikmek istiyorum ben samsundayım ama memleket ordu korgan orda fındık bahçelerimiz var bir bahçeyi bambu yapmak istiyorum sonra ticaretini yapmayı tohumu ne kadar nasıl temin edebilirim yardım ederseniz çok mutlu olurum.
ustunizci
17-11-2010, 22:29
Arkadaşlar merhaba,
Bu sitede, bambu ile ilgilenen arkadaşların heyecanı azalmış gibi görünüyor. Bendeki Moso Ağustos başında bir sürgün vermişti. Bu sürgün 60 Cm. oldu. 2-3 mm. kalınlığında. Uzama durdu. Kasım başında yeni bir sürgün verdi. Bu sürgün daha kalın. Şu an 15 Cm.ye ulaştı.
Yaklaşık 2 ay kadar önce, aurea ların genç sürgünlerini, köklerinden koparmadan toprağa yatırmıştım. Bugün merak ettim köklenme başlamışmı diye, yatırdığım sürgünleri topraktan çıkarıp kontrol ettim. Toprak altında köklenme başlamış. Aureaları yeniden toprağa yatırdım. Böylece hızlı bir şekilde çoğaltmayı düşünüyorum. Bu arada mosonun 2 sürgününü de toprağa yatırdım. Tahminim doğru çıkarsa, bunların da 2-3 ay sonra kökleneceğini düşünüyorum. Bakalım başarabilecekmiyim.
Bitkiseverçocuk
30-01-2011, 10:48
benim bahçemde hiçbir şey yok ve ne diktiysem kurudu toprakta bir sorun var acil yardım ve ayrıca bende tohumdan diktiğim su an 30-40 dal olan 1-1,5 metre moso bambu var 7 tane 10 taneydi kurudular 7 kaldı vere bilirim çünkü bahçeme diksem kesin kuricak
copur 09
30-01-2011, 20:30
Birisine ben talip olabilirim. Şubat' ın 6 sından sonra Denizli - Honaz'a yarı yıl tatili dolayısı ile geleceğim. Sanırım Nazilli ikliminde güzel gelişir.
Besenkar
28-02-2011, 19:10
Sevgili Arkadaşlar umarım ki sizlerin tohumdan moso bambu yetiştirme sorununuzu bu yıl yaz ayları itibariyle çözümlemiş olacağım :)
Yurtdışından getirtmeyi başardığım moso rizomları ile köklendirme ve çoğaltma çalışmalarına başladım.
Taliplerine sanırım yararı olacak.
m_aslan_d
05-03-2011, 21:59
Sevgili Arkadaşlar umarım ki sizlerin tohumdan moso bambu yetiştirme sorununuzu bu yıl yaz ayları itibariyle çözümlemiş olacağım :)
Yurtdışından getirtmeyi başardığım moso rizomları ile köklendirme ve çoğaltma çalışmalarına başladım.
--------------------
Ne güzel bir haber bu. Dilerim başarılı olursunuz. İlk taliplisi ben olayım. Unutmayın.:))
sürüngenkolik
08-03-2011, 19:44
Arkadaşlar benim moso bambum 5 metreyi geçti sanrım.Bahçede bakıyorum yetiştire bildiğim yerlerine kadar su püskürtüyorum nemli tutmaya özen gösteriyorum ama son zamanlarda gövdesinde cürükler oluşmaya başladı ne yapmalıyım?
Vay inanılmazsınız sürüngerkolik. Resim paylaşımı yapabilir misin acaba çok merak ediyorum. Bende Moso yetiştirmek için epey uğraş veriyorum. 1 metreyi daha göremedim.
Çürükler mantari bir problem mi acaba? Çürüklerin fotoğrafını koyarsanız yardımcı olabiliriz belki.
merhaba ben siteye yeni üye oldum hatalarım olursa simdiden affınızı dilerim.
bitkiler konusuna oldukça meraklıyım. moso bambu üzerine çalışmalarınız ilgimi çekti acaba bitkiseverçocuk arkadaşımızın elinde olan moso bambulardan alabilmem mümkünmü
Besenkar
20-03-2011, 22:11
Moso bambuları bir sereda köklendiriyorum.Epeycede güzel gelişiyorlar.
Bu arada Gürcistan Batum'dan da rizom getirtebildim.Onlar da serada köklendiriliyor.
Umarım başarılı olabilirim.
ustunizci
30-04-2011, 22:22
Arkadaşlar merhaba,
bugün yazlığıma, sebze dikmeye gittim. Yazlığımızın bahçesindeki, moso'nun Kasım 2010 daki sürgününden sonra yeni 4 sürgün verdiğini gördüm. Bu sürgünlerin boyları henüz, 5 ile 10 Cm. arasındalar. Çok sağlıklılar, önceki sürgünlere göre de daha kalınlar, 3-5 mm. civarındalar. Demekki bu sürgünler daha uzun ve sağlıklı olacaklar. Yazlığımız denize 150 m. Mosoların yaprakları kış soğuklarından, Aurea'ların yapraklarına göre daha fazla zarar görmüş. Hepinize kolay gelsin. Başarılar diliyorum.
fenerium
03-05-2011, 00:10
Merhaba,
bende'de Bambu Moso var...
ecenlerde 3 filiz çıkarmaya başladı çok sevindim.
hep evi n içinde tutuyorum şuan ve gayet iyi büyüyor.
fotoları ekliyorum... veya eklemeye çalışıyorum
fenerium
03-05-2011, 00:16
buda diğer fotoraflar
Besenkar
05-06-2011, 00:20
Rizomdan yetiştirmek her zaman avantajdır.
Bambu dostlarına sevgilerimle...
Besenkar
05-06-2011, 00:23
Sevgili Agozce,
Sadece moso değil yetiştirdiğim 10 tür de ilginizi çekecektir diye düşünüyorum.
Selam ve sevgilerimle...
Müco Nusret
16-08-2011, 15:37
sakaryada moso bambu yetiştirmek istiyorum olur mu sizce olursa nasıl olur ? teşekkür ederim.
ngunduz71
16-09-2011, 13:42
Merhaba,
önümüzdeki haftalarda moso bambu satışına başlayacağız.
adet'te sıkıntı yok.fideler 7-8 aylık ve tohumdan yetiştirmedir.
ngunduz71
18-09-2011, 11:41
büyüme sürecindeki bambular.
ustunizci
20-09-2011, 21:33
Sayın ngündüz,
fotoğraftaki bambular Moso'mu?
Çok güzel görünüyorlar. Tebrik ediyorum.
Başarılar diliyorum.
ngunduz71
22-09-2011, 22:02
Merhaba,
sayın ustunizci resimdekiler moso'dur.
ustunizci
24-09-2011, 20:42
Sayın Gündüz,
Bambu'larınız çok güzel görünüyorlar. 7-8 ayda bu kadar büyümelerine çok şaşırdım.
Bende de bir kök Moso var. Kamışların boyları, 50 Cm. kadar ancak büyüyor. Yazın yaprakları güneşten kuruyor. Şu an hemen hemen üzerinde yeşil yaprak yok. Bir hafta önce de yeni bir sürgün topraktan çıkmaya başladı. Oldukça ince. Başarmışsınız. Profilinizde İstanbul'da yaşadığınız yazıyor. Bu bambuları İstanbul'damı yetiştiriyorsunuz.?
Selamlar.
ngunduz71
26-09-2011, 16:45
Merhaba,
Resimdeki bambularda tohumdan yetiştirme 3 yaşının üzerindeler.
Satış için bahsettiklerimin resimlerini satış ilanı altında yer alacak.Büyüme sürecindeki değişimlerini izlemek güzel bir duygu.büyük bambu'lar karadenizde,
satış boylarında olanlar İstanbul'da.
Seawalker
03-12-2011, 16:21
Çimengiller ailesinden olan (Poaceae), ama boyu 25 metreye ulaşan, her gün 1 metreden fazla büyüyen, dünyanın en hızlı büyüyen canlısı olan Moso Bambu tohumu satılıktır.
Kerestesinden her türlü eşya yapılır, inşaatlarda kullanılır, el sanatları ve sunta olarak değerlendirilir. Sürgünleri (filizleri) taze, kurutulmuş ya da konserve olarak yenilebilir. Çok önemli bir peyzaj aracıdır. Şelale gibi dökümlü görünümü olan yaprakları ile bahçelere ve yeşil alanlara büyük güzellikler katar. Ekolojik açıdan büyük öneme sahiptir. Toprak ve su korunmasında kullanılır, gölgesinden, tohumundan faydalanılır.
Moso Bambu sadece tropikal iklimlerde ve ülkelerde değil, ılıman iklimlerde de yetişir ve gelişir. Sıfırın altında (-) 25 C ye bile dayanıklıdır. Ilıman iklimlerde ormanlar oluşturur.
Bambu familyasının en büyük ve güzellerinden olan Moso bambusu (Phyllostachys Moso) yurt dışında “Muhteşem Moso” olarak adlandırılır, soğuğa dayanıklı bambu türlerinin en büyük ve görkemli üyesidir, dünyanın en önemli ticari bambu çeşitlerindendir.
Ülkemizin büyük bir kesimi, Moso bambu yetiştirilmesi için elverişli ortama sahiptir. Tüm kıyı kesimlerimiz, Marmara ve Ege ile Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun iç kesimleri, (yüksek yerler hariç) İç Anadolu’nun da önemli bir kısmı, kışın hava sıcaklığının -20 C nin altına düşmeyen kısımlarında Moso yetişebilir. En çok verim daha ılıman bölgelerde (en soğuk -10, -15 C olan) alınabilir. Moso, nispeten daha soğuk olan yerlerde tam erişkin boyutlarına ulaşamaz veya daha geç ulaşır. Yazları yüksek sıcaklık, nem ve yağmur (veya sulama) ister, kışın soğuk ve kuru havadan hoşlanır. Nemsiz, fazla kuru, fazla soğuk yerleri sevmez. Özellikle Mart-Mayıs arası en hızlı gelişme devresinde bol suya ihtiyaç duyuyor.
Moso bambusu tohumdan çok rahat bir şekilde üretilebilir. Bir yaşından sonra yan filizler vermeye başlar, sonra daha da çoğalır, sürgünler yeni sürgünler verir, bir buket halini alır. Birkaç yıl, nispeten küçük ve çelimsiz olan Moso, 3 yaşından sonra birdenbire hızla yayılmaya ve büyümeye başlar. 5-6 yıl içerisinde 50-60 cm aralıklarla verdiği sürgünler ile grup oluşturuyor, 7-8 yılda ise bir koruluğa dönüşür. O kadar hızlı yayılır ve büyür ki, toprak altından yayılımı engellenmez ise tüm alanı istila eder.
Bir tek tohum ekin, birkaç yıl sonra bir koruluk haline gelsin.
Ülkemizin tüm sahil kesimlerinde ve kışın en düşük hava sıcaklığı -20 C nin altına düşmeyen iç kesimlerimizde rahatlıkla yetiştirilebilecek Moso için, deneme amacı ile getirdiğim 2011 mahsulü Moso tohumlarını satıyorum. Telefonla veya mosobambu@gmail.com adresime e-posta ile ulaşmanız durumunda daha ayrıntılı bilgi verilecektir.
10 tohumluk paket: 10 TL
20 tohumluk paket: 17 TL
50 tohumluk paket: 40 TL
100 tohumluk paket: 70 TL
Teşekkürler
Seawalker
03-12-2011, 16:25
Resimler ve detaylı bilgi için bir blog oluşturdum. Aşağıda veriyorum. İsterseniz ziyaret edebilirsiniz. Saygılar.
Seawalker
03-12-2011, 16:26
Muhteşem Moso (http://mosobambu.blogspot.com/)
Seawalker
03-12-2011, 17:27
Moso bambu tohumu ihtiyaciniz varsa lütfen mesaj atin : Muhteşem Moso (http://mosobambu.blogspot.com/)
Selahattin Yılmaz
23-12-2011, 13:33
Görüşlerinizi bekliyorum. Moso Bamboo - Phyllostachys pubescens Fidanı (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/)
Kışbahçesi
31-12-2011, 13:11
Dün Ebay'den 50 adet Moso Bambu tohumu siparişi verdim, nakliye dahil 2,75 $ (yaklaşık 5 tl). E-maille sordum, tohumların taze olduğuna dair garanti verdiler. Adres: eBay - New & used electronics, cars, apparel, collectibles, sporting goods & more at low prices (http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280709353638&ssPageName=ADME:X:eRTM:US:1123) ;)
fenerium
23-01-2012, 21:29
Sayın Gündüz,
Bambu'larınız çok güzel görünüyorlar. 7-8 ayda bu kadar büyümelerine çok şaşırdım.
Bende de bir kök Moso var. Kamışların boyları, 50 Cm. kadar ancak büyüyor. Yazın yaprakları güneşten kuruyor. Şu an hemen hemen üzerinde yeşil yaprak yok. Bir hafta önce de yeni bir sürgün topraktan çıkmaya başladı. Oldukça ince. Başarmışsınız. Profilinizde İstanbul'da yaşadığınız yazıyor. Bu bambuları İstanbul'damı yetiştiriyorsunuz.?
Selamlar.
kısa sürede bukadar büyümesine bende şaşırdım, bendeki Bambu yaklaşık 5. senesinde ve 50cm anca büyüdü.
fenerium
23-01-2012, 21:42
kısa sürede bukadar büyümesine bende şaşırdım, bendeki Bambu yaklaşık 5. senesinde ve 50cm anca büyüdü fotorafda görüldüğü gibi.
Sn. Besenkar okuduğuma göre moso rizomları getirtmeyi başarmışsınız
Ben Antalyada yaşamaktayım, eğer elinizde hala satılık rizomlar varsa talibim bu konu ile ilgili görüşmek isterim.
Yurt dışından getirttiğinizi yazmışsınız. Ben aynı zamanda Antalya'daki iklim şartlarına istinaden Dendrocalamus Giganteus ve Asper türlerini de denemek istiyorum. Ancak yurtdışında bağlantılarım bunun için yeterli olmamakla birlikte Türkiye'de gümrüğe takılma riski beni endişelendiriyor. Hak verirsiniz ki rizomlar yolculukta stresse maruz kalıp birde burda gümrükte bir iki hafta kapatılıp kalırsa herhangi bir işe yaramicaktır.
Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim...
Moso bambu tohumları yaklaşık elli kadar çimlendirmeye çalışıyorum ,yirmi gün önçe torfla buluştular kendilerini göstermeye başladılar.
Sayin arkadaslar merhaba
Bambu konusunda hicbir tecrubem yok !
Konuyu bastan sona inceledim, okudum, acemiligimi,cehaletimi mazur gorun, cimlendirme bir yana cimlendirdikten sonraki nemli ortam ihtiyaci icin basit bir onerim olacak !
Haddimi asarak bu oneride bulunuyorum; yakin zamanda nemlendirme adina farkettigim bir uygulamadir, orkide ureticileri orkidenin ihtiyaci olan nemli ortami seralarindaki orkideleri zeminden 30-50 cm yukseye asarlar, zemini ise kazarak kucuk su goleti olustururlar, bu sayede sicak havanin etkisi ile zemindeki su buharlasir ve hemen ustundeki orkide fidanlarina ve cevreye ihtiyaci olan nemi saglar, soz konusu bambu ise ve nemli bir ortama ihtiyac duyuyorsa bu basit cozumu nacizane tavsiye ederim.
Bu cozum sonrasi yaprak kurumalarina ciddi olarak dur diyebileceginizi umit ediyorum
Saygilar.
Yaklaşık bir yıllık mosolar...
Benimkilerde bu kadar olmuşlardı. Ekimde 20 gün yokluğumda kurumuşlar...Susuzluğa dayanamıyorlar...
Selçuk Boz
17-05-2012, 16:29
24 Mart itibarıyla iki saksıya ikişerden dört adet moso bambu ekmiştim. İkisinin rengi sarıya dönük yeşil olarak çıktı. Resimlerde de görüldüğü gibi her saksıda ayrı olarak çimlenen bu fidelerin ikisi de, çimen gibi sarardı. Diğer ikisi bildiğimiz çim filizi gibi yeşil renkte çıktılar.
296898
Bu bitkiler de bir çeşit çim olduğu için, sararan bitkilerin kökleri sağlam olabilir düşüncesiyle sökmedim. Belki kökten yeni sürgün verir diye bekliyorum.
Kloroz endişesiyle, saksılara çok az demir takviyesi de yaptım.
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılar.
a_kandilli
18-05-2012, 22:11
herkese kolay gelsin konuyu baştan sona beğeniyle okudum. çalışmalarınıza sağlık. bende bir miktar bambu tohumu ektim yeni yeni çkmaya başladılar günden güne bir adım daha atıyorlar :)
selçuk bey bir miktar hayvan gübresi koymanızı öneririm asitli topraklar sevdiğini duymuştum.
a_kandilli
22-05-2012, 22:31
arkadaşlar tohum getittirmeyi düşünüyorumda ebaydan daha önce getittirenleriniz oldumu. ücretsiz kargo olarak gözüküyor gümrükte takılırmı.
sipariş eden oldumu içinizde varsa yardımcı olabilirmi
yusufnar
25-05-2012, 14:42
ben getirtmiştim. problem olmadı. 20 tl miydi neydi fiyatı da.
a_kandilli
25-05-2012, 18:24
kargo ücreti varmıydı ve ya diğer bir masraf .50 adetini 2.5 dolar gibi bir fiyata satıyorlar ve ücretsiz kargo nasıl oluyor aklım ermedi.
Selçuk Boz
26-05-2012, 19:14
kargo ücreti varmıydı ve ya diğer bir masraf .50 adetini 2.5 dolar gibi bir fiyata satıyorlar ve ücretsiz kargo nasıl oluyor aklım ermedi.
Kargo onlardan, 100 adedini 5 dolara eBay'den aldım. Hiçbir problem olmadı.
Kargo onlardan, 100 adedini 5 dolara eBay'den aldım. Hiçbir problem olmadı.
Kaç günde geldi kargo...
Selçuk Boz
11-06-2012, 07:50
20 gün civarında geldi.
fenerium
22-07-2012, 14:35
Merhaba, Önceden'de Resim Eklemiştim, bu sene Nihayet Bahceye bıraktım benim Bambu'yu, artık nerdeyse 5. Senesine girdi ve daha 50cm'e anca ulaştı, çok Zahmetli oldu ama sanırım Başardım.
Öncelikle burdaki imkanları bize sunan forum yönetimine ve tüm doğa dostlarına teşekkür ediyor sizleri saygı ile selamlıyorum.
Yaklaşık olarak 2-3 aydan beri bambu yetiştiriciliği konusunda ilgilerim oldu. İşin ticari boyutunda değildim ancak ülkemiz açısından ne denli bir gelir kapısı olacağını düşünerek neden olmasın sorusunu kendime sordum.
Şimdilik memleketimde(Trabzon) Bambu ekebileceğim birkaç dönümlük arazim var. Bu araziyi bambu dikerek değerlendirmek istiyorum. Konuyu mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde okumaya çalıştım. Ve bulunduğum bölgede bambu yetişebileceğini gördüm. Tohum mu yoksa fidan mı temin etmeliyim ? Nasıl nerden temin edebilirim ? Nasıl yetiştirmeliyim ? gibi konularda Sayın Faruk Tuzcuoğlu gibi bir üstadın yardımına ihtiyacım var. İletişim bilgilerinizi vermişsiniz ancak öncelikle buradan iletişim kurmamın daha iyi olacağını düşündüm. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden herşey için teşekkürler.
Öncelikle burdaki imkanları bize sunan forum yönetimine ve tüm doğa dostlarına teşekkür ediyor sizleri saygı ile selamlıyorum.
Yaklaşık olarak 2-3 aydan beri bambu yetiştiriciliği konusunda ilgilerim oldu. İşin ticari boyutunda değildim ancak ülkemiz açısından ne denli bir gelir kapısı olacağını düşünerek neden olmasın sorusunu kendime sordum.
Şimdilik memleketimde(Trabzon) Bambu ekebileceğim birkaç dönümlük arazim var. Bu araziyi bambu dikerek değerlendirmek istiyorum. Konuyu mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde okumaya çalıştım. Ve bulunduğum bölgede bambu yetişebileceğini gördüm. Tohum mu yoksa fidan mı temin etmeliyim ? Nasıl nerden temin edebilirim ? Nasıl yetiştirmeliyim ? gibi konularda Sayın Faruk Tuzcuoğlu gibi bir üstadın yardımına ihtiyacım var. İletişim bilgilerinizi vermişsiniz ancak öncelikle buradan iletişim kurmamın daha iyi olacağını düşündüm. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden herşey için teşekkürler.
fenerium
14-08-2012, 21:19
Merhaba Bambu Sevenler,
Son yazdığımdan beri bambularda baya bir gelişme oldu, son 5 günde 5-6 yerden yeni filizler çıkmaya başladı, yine bunları fotorafda paylaşıyorum. seneye inşallah beklenen boyuta ulaşılar.
Selçuk Boz
15-08-2012, 11:01
Sn. Fenerium, bambularınızda benimkilerde de olduğu gibi kloroz var gibi. Demir vermeme rağmen, benimkilerin rengi bir türlü düzelmedi.
Beş yıldır bambularınızın rengi bu şekilde miydi?
fenerium
23-08-2012, 00:51
Merhaba Selçuk Bey,
Hayır, aslında Rengi çok iyi, sadece burda (Düzce) Havalar çok Sıcaktı, az zorluk çekti Bambular, ama şuan gayet güzel ve sanırım Riski atlatı. Evet bu 5. senesi ve rengi aslında içerdeyken daha açıktı, oda sanırım fazla su vermekten oldu, Dışarı Bırakmaya karar verdim. Kışı nasıl geçirecek bilmiyoum ama sanırım bu kışı atlatırsa artık seneye istenilen Büyüme Gerçeklerşir ve 2-4 Metrayi bulur, evya fazlası.
Selçuk Boz
23-08-2012, 12:06
Dışarı Bırakmaya karar verdim. Kışı nasıl geçirecek bilmiyorum ama sanırım bu kışı atlatırsa artık seneye istenilen Büyüme Gerçeklerşir.
Düzce gibi bir yerde, kış için (malçlamak, sera şeklinde üzerini örtmek, vb.) ilave tedbir almanız gerekir gibi geliyor bana.
Kolay gelsin.
fenerium
26-08-2012, 16:00
Evet, bunun için Sera'm Hazır, Havalar biraz Soğusun Sera'yı Bambunun üzerine Çekicem.
fatsel007
08-09-2012, 22:03
*** arkadaşlar hindistan japonya ve çinden moso bambu tohumu getiriyorum ilgilenen olursa
100 adet 40tl
250 adet 75tl
500 adet 125 tl
iletişim fthmhmtylmz@hotmail.com ürünler elimdeki stoğa göre elinize ulaşma süresi değişir 10 gün sonra 1500 adet elimde olacak ondan sonra isteğe göre devamlı girişim olacak
Muhteşem Moso (http://mosobambu.blogspot.com/view/classic)
burda mosonun çimlenmiş tüpte adeti 5 tlye
fatsel007
13-10-2012, 19:41
bitti
Ben mosoyu Malayada denemek istiyorum karakaya barajının kenarında deneyeceğim ama koşullar şunlar;
-burada kışın en fazla -5 derece oluyor
-donlar yaşanabiliyor
-yazın çok yüksek kavurucu sıcaklıklar oluyor
-yazın yağmur yağsa da genelde kurak geçiyor
-yağışlar genelde yağmur oluyor
-baraj kenarı olduğu için nemi birazcık daha fazla
-malatya merkez yüzde 65 nemli falan oluyor yazın deneyeceğim yer baraj kenarı olduğundan nem biraz daha fazla.
bu koşullar altında mosoyu dikebilirmiyim dikebilirsem kaç yaşında dikebilirim.
örneği bugünkü nem yüzde 61(merkez)
palmiye ağaçları falan yetişiyor
fenerium
05-11-2012, 21:54
Nihayet Sera'yı Bambo'nun üzerine Yerleştirip Kışa Hazırlık Yaptım.
Ustalarım merhaba. Ben de bambu yetiştirmek istiyorum. Henüz yeni üye oldum foruma ve bu ilk mesajım hatam olursa mazur görün. Aslında anlatacaklarım belki biraz uzun olacak ama kusuruma bakmayın.
Benim esas ilgilendiğim alan Türk yayı yapımı. Bunu için akçağaç, porsuk gibi ağaçlar kullanılıyor ancak bu ağaçlar ülkemizde koruma altında olan türler. Kaçak kesim olarak ulaşma imkanım var ancak tam bir doğa sever olarak da bu benim içime hiç sinmiyor.
Velhasıl yay yapacağım bu ağaçlarla eşdeğer olarak moso bambusunu keşfettim. Aslında keşif benim değil aynı şekildeki kompozit yayları Kore liler yüzyıllardır yay yapımından kullanıyorlar. Türk yayları ile arasındaki tek fark bizde Akçaağaç onlarda bambu kullanılıyor olması diğer tüm malzemeler ve yapılış teknikleri tamamen aynı.
Ben de bu konuyla ilgili araştırma yaparken sizleri ve bu forumu keşfettim. Aslında öğrenmek istediklerimin bi çoğunu öğrendim (tohum temini, yetiştirme vs.) ancak moso bambusunun bi çok yönü bu sefer ilgimi çekti ve sadece yay için değil farklı amaçlarla da yetiştirmeye karar verdim (Arazimi güzelleştirmek, odunundan faydalanmak vs. gibi. ) o yüzden de aranıza katılmak, tanış olmak ve bilgilerinizden faydalanmak istedim. Aynı şekilde bonsai de disiplin olarak ilgimi çeken bi başka konu oldu. Umarım yazdıklarımı usanmadan okur bundan sonraki sorularımda da yardımlarınızı benden esirgemezsini. Çünkü çok soru sorarım yapım gereği :) Hepinize şimdiden teşekkürler.
fatsel007
01-12-2012, 18:05
yeniden tohum getirttim yanlız bu sefer biraz fazla geldi 5000 tohumu çok uygun fiyata vereceğim 150 tl ilgilenen 5545871515
Moso bambular çiçeklendikten sonra ölüyorlar ya,
ölümde sadece bir bambu mu ölüyor yoksa aynı kök sisteminden beslenen tüm bambular mı ölüyor?:confused:
a_kandilli
28-02-2013, 22:32
iyi akşamlar üstatlar konuyu uzun zaman önce incelemiştim bende geçen sene nisan ayının başında tohumu toprağa indirdim. gelişimini incelemek görmek insana çok keyif veriyor. yanlız bir sorum olucak yapraklarında lekeler var onların nedeni nedir. bilen arkadaş lar varmı acaba. yaklaşık bir sene oldu ve 2 filizinide verdi. çok nazlı büyüyor. :)
16makkrgz16
10-03-2013, 13:00
arkadaşlar moso tohumu paylaşabilecek var mı
Tohumcu Nılgun
15-03-2013, 15:09
Arkadaslar, yasadigim yerde uzunlu, kisali bircok Bambu turu goruyorum.
Bu bambu turlerinin arasindan Moso Bambuyu nasil ayirt edebilirim?
Moso Bambunun en belirgin ozellikleri nelerdir? Govde, dal, yaprak ozellikleri gibi..
Beni aydinlatirsaniz cok sevinirim.
fenerium
18-03-2013, 20:27
Merhaba Bambu Sevenleri,
Yılın ilk Filizlerini paylaşmak istiyorum....
bu yıl artık 2-3 Metre büyümesini bekliyorum
Bayağı kalın çıkıyorlar.Hayırlı olsun
a_kandilli
24-03-2013, 22:52
Merhaba Bambu Sevenleri,
Yılın ilk Filizlerini paylaşmak istiyorum....
bu yıl artık 2-3 Metre büyümesini bekliyorum
kaçıncı yılındalar. yaprakların rengi hoş duruyor nasıl bakıyorsunuz.:confused:
fenerium
01-04-2013, 09:44
Merhaba Arkadaşlar,
bendeki Bambo 7-8 tane kuvetli Filiz verdi 3 gün içinde yaklaşık 25cm büyüdü kısmen.
fotoraf yükleyip izleminize sunuyorum.
fenerium
12-04-2013, 23:03
ve işte budur denilecek kadar büyümeye başladı Bambu.
bir kaç gündür Yurtdışındaydım, merak edip Fotoraf çektirdim ve.....
6 gün içinde yaklaşık 1 Metre büyümüş Bambular.......
kopshtar
18-04-2013, 08:30
Sn Fenerium; bunlar siz gelmeden çatı kaplamasını delip geçerler. Acele edin bence :)
turkankaragoz
18-04-2013, 19:17
Ben geçen gün kahve dünyasının önünde dikili olan bambulardan fide kopardım. Eve gelir gelmez suya koydum. Biraz toparladılar. Bazısı yaprak bile çıkardı. Dikim yapsam kök salar mı?
**** Suda bekletmeye devam mı edeyim karar veremedim. Foto ekliyorum.
turkankaragoz
18-04-2013, 19:30
391956
turkankaragoz
18-04-2013, 19:31
2.resimdeki yaprak çıkardı.3 ve 4.resimdekiler yeni filiz verdi.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.