Bağlan

View Full Version : Çelik ile Kaktüs Üretimi

Sayfalar : [1] 2

ferahzade
08-08-2007, 18:33
Çiçek piyasasında aynı türden bazı kaktüsler grup halinde - bir kaç kök bir arada- satılıyor. Böyle kaktüsleri ayırmanın ve kaktüsleri bir şekilde çoğaltmanın kaktüse zararı olur mu? Eğer ayırma işlemi yapılacaksa nasıl bir ayırma işlemi yapılmalıdır? Ayırma işlemi yapıldıktan sonra bu kaktüsler yeni sürgünler verir mi? Özellikle futbol topu büyüklüğünde satılan kaktüslerin yeni çıkan sürgünlerini görmedim. Bunun nedeni ne olabilir?

ferahzade
09-08-2007, 15:09
Greyfurt büyüklüğünde bir kaktüsü portakal gibi dilimleyip dilimlenen yüzeyleri kendisi için uygun olan toprağa diksek kök salar mı? Böyle de çelik elde edilebilir mi?

İlkin
09-08-2007, 15:34
:) Böyle birşey olabileceğini sanmıyorum. Aşılamak için belirli cins kaktüslerin tepesini uygun şekilde kesip, ona uygun kaktüsü aşılıyorlar ama sizin dediğinizi yapmak kaktüsü öldürür bence.

ferahzade
09-08-2007, 15:53
Aşılamaktan bahsetmiyordum. Sadece çelik böyle de üretilebilir mi diyorum.

ferahzade
09-08-2007, 15:57
Dün İstanbul'dan aldığım bir kaktüsten çelik elde etmek istedim bu vesileyle soldaki kaktüsümü forum içindeki bilgilerden yararlanarak budadım/kestim.

112030

Önce kaktüsü maket bıçağıyla birleşme yerlerinden kestim. Ve aşağıdaki görünümü aldı. Bu işi yapmadan önce nereden keseyim diye düşündüm. Kafamda planladım. Kaktüs temel çeliğinin üzerinde bulunan üç kaktüs çeliğini bırakmak istedim. Böyle daha estetik duracağını düşündüm.

112031

ferahzade
09-08-2007, 16:09
Bazı çeliklerin tepe çeliklerini de maket bıçağıyla kestim.

112036

Elde ettiğim çeliklerin alt uçlarını konik şeklinde iki taraftan da kestim.

112037

112038

Kenarları kesilmiş çelikler aşağıdaki hali aldılar.

112039

Tüm bu işler için böyle bir eldiven kullanmak son derece gerekli. Dün eldivenim yoktu özellikle bu kaktüsün dikenleri elime battı, çok küçük olduklarından bulup çıkarması da oldukça zahmetli oluyor.

ferahzade
09-08-2007, 16:17
Kesip, dikim için hazırladığım çelikleri bu saksı altlığına yerleştirdim. Altlığı gölgeli ve sıcak bir yere koyacağım. Böylece konik şeklinde kestiğim yerlerin tamamen kurumasını bekleyeceğim. 2 gün yeter sanıyorum. Daha sonra da kaktüs çelikleri için hazırladığım kum ve odun kömürü kırığından hazırlanmış toprağa bu çelikleri dikeceğim.

112040

Soldan üçüncü kaktüs çeliği, kaktüsü aldığımda yaralıydı. Yaralı olan bu çeliği de bu şekilde kullanmaya karar verdim.

COYOTE
09-08-2007, 18:15
Sn ferahzade ben anlamadım şimdi neden çelikleri bu şekilde aldığınızı. Önce zannettim ki aşılama yapacaksınız. Ama yok yapmıyorsunuz. Forumda böyle bir bilgi mi var benim kaçırdığım. Çünkü ben el ile yavruların bağlandığı yerden koparır ve dikerim hep tutarlar. Çiçek açtıramıyorum o ayrı;)

ferahzade
09-08-2007, 18:25
Ben de önceden öyle yapıyordum. Ancak forum içinde "kagan" adlı arkadaşımızın http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5427 bu forumda kaktüsler hakkında geniş bilgi verdiği bir alıntı yazıda çelikle üretimin bu şekilde yapılacağını okudum. Ben de o yazıdan hareket ederek hem fotoğraflayayım hem de çelik hazırlayayım dedim. Hazırda çeliği alınacak kaktüs de vardı.

Forumda kaktüs çeliklerinin uçlarını konik kesmekten bahsediyor. Bunun nedeni sanırım kök için yüzey genişletmektir. Çünkü ben kılıç bitkisini dikerken kılıcın kök yüzeyini genişletmek için; kılıç, içe doğru üçgen bir şekilde kesilir. Böylece toprakla olan yüzey teması arttırılır ve daha çabuk kök salar.

Ben bu kaktüsü konik kesme yöntemi de bu kılıç dikme yöntemine benzettim. Ancak "kagan" adlı arkadaşımın foruma aktırdığı yazıda köklerin diken diplerinden çıkmaması diye bir neden de belirtmiş. Bu nedeni kafamda canlandıramadım ama yine de yazıyı dikkate aldım. Uygulamayı bu şekide yaptım. 2-3 gün dinlendirme işini ise ilk defa uyguluyorum.

Sevgi ve saygılarımla

ataser
09-08-2007, 22:05
Çelik aldığınız kaktüs bence de çok bir özen aramıyor direk toprağa saplamanız yeterli *******, ama bu yollu da denemekte fayda var belki daha kolay köklenebilir.
Ben çeliklerin ucunu kurutmak yerine nemli ve sıcak yerde mümkünse kapalı bir ortamda beklettiğimde köklendiklerini gördüm.
Sonuçları merakla bekleyeceğiz.

ferahzade
14-08-2007, 09:39
http://img251.imageshack.us/img251/848/dscf2643fv0.jpg (http://imageshack.us)
Shot at 2007-08-19

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz kaktüsün kökleri saksı değiştirmesi sırasında zedelendiği için köklerin bulunduğu yerin biraz üstünden maket bıçağıyla kestim. Yeniden köklenmesi için yapabileğim bir şey var mıdır?

İlkin
14-08-2007, 10:01
Aşılamaktan bahsetmiyordum. Sadece çelik böyle de üretilebilir mi diyorum.

Eh ben de bildiklerimden öğrendiğim üzere üretilemeyeğini söylüyorum. Portakal büyüklüğünde bir kaktüsü alıp dilimlere ayırırsanız ve ekerseniz ölürler.

Resimlerde anlattığınız üzere ana gövdeden koparttığınız kaktüsleri o şekilde kesmenize gerek yok. Direk hafifçe kesip ana gövdeden aldıktan sonra normal koşullarda 2-3 gün beklettikten sonra ekebilirsiniz.

Saygılar :rolleyes:

İlkin
14-08-2007, 10:03
Bunu da nemli olmayan bir ortamda beklettin 1 hafta kadar, kök kısmının kuruduğunu gördükten sonra kumlu toprağa dikin. Büyük ihtimalle yaşayacaktır.

ferahzade
14-08-2007, 11:35
Cevaplar için teşekkür ederim.

Sevgi ve saygılarımla

Kagan
14-08-2007, 12:11
Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz kaktüsün kökleri saksı değiştirmesi sırasında zedelendiği için köklerin bulunduğu yerin biraz üstünden maket bıçağıyla kestim. Yeniden köklenmesi için yapabileğim bir şey var mıdır?

Birkaç gün çok sıcak olmayan gölge bir ortamda bekletin ki kesik bölümde nispeten koyu renkli "kallus" tabakası oluşsun. Sonra kaktüs toprağına dikin. Su vermeyin. Deposundaki su ona yetecektir.

Sulamaya 7 ila 15 gün sonra (bulunduğu ortamın ışık, nem ve toprağının yapısına bağlı olarak) azar azar başlayın. Bu durumda iken kesinlikle gübre vermeyin. Hatta bu yıl gübre vermeyip, gelecek baharda havalar ısınmaya başlayınca verirsiniz...

ferahzade
14-08-2007, 12:27
Forumdan bir arkadaş kuma gömmemi önermişti, Siz de kaktüs toprağına dikmemi öneriyorsunuz. Sizin bahsettiğiniz kaktüs toprağı acaba Kaktüsler için temel bilgiler forumundaki karışım mıdır?

Şimdi elimde perlit, kum, kara bahçe toprağı var ama kaktüs toprağı yok..

Bu toprağı nasıl elde edebilirim?

Yine forumdan tecrübeli bir arkadaş kum ya da kırmızı tarla toprağına ekebilirsin dedi..

Yoksa hepsini karıştırıp başka bir toprak mı elde edeyim?

Her birini tek başına kullanabilir miyim?

Toprak seçiminde üreticinin sahşi tecrübelerinin önemi var mıdır?

Mesela sadece perlit içinde köklendiren bahçıvanlar tanıdım. Bu yöntem uygulama için yeterli midir?

Sevgi ve saygılarımla

Kagan
14-08-2007, 12:43
Kum da olur kaktüs toprağı da... Zaten kaktüs toprağının en az üçte biri kum olmalı (ben hazırladığım karışında toprak ile kumu yarı yarıya karıştırıyorumve Mineflora'dan almış olduğum toprağı kullanıyorum).

Çelikleme aşamasında salt kuma ekilmesinin nedeni kumun süzek etkisinden yararlanarak köklerin gereksiz sulamadan çürümesini önlemek. Kumda besin olmayışı da sorun değil, çünkü bünyelerinde yeterli besin depo etmiş durumdalar. Kum çelikleme ve köklendirmede sadece kaktüslerde değil başka bitkilerde de kullanılıyor...

Perlit konusuna gelince. Ben kaktüs yetiştiriken perlit kullanmamayı öneririm. Çünkü perlitin su tutucu yapısı, kurak ortamlara uyum sağlamış kaktüs köklerine zararlı olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca perlit (öğrendiğime göre) zamanla toprakla karışarak toprağın yapısını ağırlaştırıyor ve toprağı su tutucu duruma getiriyormuş ki bu kaktüs için hiç de istenilen bir durum değil.

En iyisi yıkanmış kaba dere kumudur. Toprak karışımımı 1 ölçü Mineflora'dan aldığım toprağa bir ölçü kaba dere kumu ekleyerek oluşturdum. Kaktüsler bu topraktan çok memnunlar...

ferahzade
14-08-2007, 12:44
Çok teşekkür ederim.

Kagan
14-08-2007, 12:46
Ben teşekkür ederim... Esen kalın...

ferahzade
19-08-2007, 09:18
Kağan Bey 11. fotoğraftaki kaktüsün dikim zamanı gelmiş midir? -11. resim dümdüz kesilmiş ve kabak gibi tazedir- Kaktüsde sizin bahsettiğiniz callus tabakası oluşmuş mudur? Eğer şartlar olgunlaşmışsa kaktüsü toprağın ne kadar derinine ekeceğim.

İkinci olarak kaktüsün üzerindeki tüyler kirlendi ve formu bozuldu, bunun nedeni kaktüsü bu hale getirmeden önce üzerine su püskürtmüştüm, Ben bu püskürtme işini, bu kaktüs için VSB'deki satıcıya özellikle sormuştum. -ki o, kaktüsler hakkında temel bilgilerinin de olmadığını da söylemişti.- "Önemli değil, bu kaktüse de su püskürtebilirsiniz" dedi. Ancak anladım ki dışı bu şekilde tüylü olan kaktüslerin üzerine asla su püskürtülmemelidir.

Bu konuda da bilgileriniz varsa almak istiyorum.

112041

ferahzade
19-08-2007, 11:45
Yaklaşık 2.5 cm derinliğe söylediğiniz gibi diktim. Sopayla desteklemeye gerek kalmadı. Gölge bir yere bıraktım. Kaktüs dikine gelişen bir kaktüstür. Çünkü kenarda beklerken bile tepesinden temiz ve beyaz tüyler çıkmıştı. Şu anda diktiğim toprak gayet kurudur. Bir hafta ya da iki hafta sonra sulayacağım. Püskürtme işlemi sadece böyle tüylü kaktüsler için olmaması gerekir diye düşünmüştüm.

Dikimden sonra yandan ve üstten görünüş

112042

Üstte çıkmış beyaz tüyler fotoğrafta açık bir şekilde gözüküyor.

112043

acemi çiçekçi
31-01-2008, 10:48
Zamanlama doğru mu bilmiyorum ama, cok köklü tombul yapılı bir kaktüsten çelik aldım. Ve sitedeki araştırmalarıma göre müdahale etmeden iki gün sadece kurumasını beklemeliyim.
Ama keserken dip tarafında bir çatlak oldu acaba orayı kesip düzlesem mi?
Tombul yapılı ve kocaman beyaz çiçek açan bir kaktüs bu. aynı kaktüsten gecen yılda almıştım çelik ama onu annem aldı benden.Onu direkt suya koyarak köklendirmiştım. Şimdi kurutma yolunu deneyeceğim.
inşallah bir aksilik olmaz.:rolleyes:

COYOTE
09-02-2008, 22:23
Bir Adromiscus cooperi yaprağı gelirken kopmuştu ben de kıyamadım diktim.:DSevgili Nevsune'ye gideceği günü bekliyor.

nevsune
17-02-2008, 10:14
Sevgili Coyote, daha önce gelen adromiscus cooperi, dibinden üçlü bir şekilde yavru veriyor:) Biraz geç oldu ama demek ancak alıştı yeni yerine. Neyse önemli olan uyum sağlamasıydı, onu da başardı.

Şu anda hala çok dipteler, biraz daha görünür hale gelince fotoğraflarını çekip, göstereceğim.

acemi çiçekçi
27-02-2008, 10:22
Kaktüsten çelık alıp üretim yapmak için en uygun aylar hangidir?

acemi çiçekçi
04-03-2008, 11:55
Bu çeliği neresinden kesmeliyim karar veremedim. Yeşil yere kadar rengi bozulmuş bölümü çıkarmalı mıyım yoksa böyle kalması olur mu:confused:

silverain13
01-09-2008, 11:16
Arkadaşlar ben birisinden bir kaktüs kopartıp bana vermesini istedim gerçekten çok güzeldi onunkisi aldığımda ortadan ikiye bölüp bir kısmını suya koydum diğer kısmınıda kurumasını bekleyip toprağa koydum sulamadım ama ikiside yumuşadı ve anca şuan birisinin az bir kısmını kurtarabildim.resimlerini gösteriyorum arkadaşlar bunu nasıl köklendirebilirim çok güzel bir bitki ce çöpe gitmesini istemiyorum bir çaresi varsa yardımlarınızı bekliyorum.

peyzajci_tasci
18-09-2008, 16:59
kaktüs için çelik alma zamanı diye birşey var mı.yoksa her dönem olan birşey mi.
ben minik kaktüs çelikleri almak istiyorum.nasıl yapmalıyım

emre111
28-10-2008, 10:30
"Pterocactus megliolii" cinci kaktüsü "Opuntia compressa" cinsi üzerinde yetiştirince, kaktüsler batıya yönelmişler. Çok ilginç.

http://www.cactus-art.biz/schede/PTEROCACTUS/Pterocactus_megliolii/Pterocactus_megliolii/compass_810.jpg

http://www.cactus-art.biz/schede/PTEROCACTUS/Pterocactus_megliolii/Pterocactus_megliolii/Pterocactus_megliolii_bent_west_810.jpg

buradan görebilirsiniz (http://www.cactus-art.biz/schede/PTEROCACTUS/Pterocactus_megliolii/Pterocactus_megliolii/Pterocactus_megliolii.htm)

İlkin
29-01-2009, 09:27
Paylaşımınız için teşekkürler, çok ilginç gerçekten de...

kemut_kemut
01-03-2009, 17:25
Bu kaktüsleri nasıl dikmeliyim ve tabi ne kadar kurutmalıyım ardımcı olan olursa sevinirim.tesekkürler

selenn
02-03-2009, 10:01
Çeliklerin kesim yerleri tamamen kuruduysa uygun toprak karışımına daldırın. Ne zaman çelik aldığınızı bilemiyorum ama havalar malum hala soğuk, güneşsiz bu nedenle yaranın tam kurumuş olmasına dikkat edin. Güle güle büyütün minikleri...

tugo
02-03-2009, 12:46
"Pterocactus megliolii" cinci kaktüsü "Opuntia compressa" cinsi üzerinde yetiştirince, kaktüsler batıya yönelmişler.

Çok ilginç. Ortamda yönlendirmeye etkili olabilecek su, ışık kaynağı veya hava akımı gibi başkaca bir unsur varmı?

Crocus Şen
02-03-2009, 16:33
Bir Adromiscus cooperi yaprağı gelirken kopmuştu ben de kıyamadım diktim.:DSevgili Nevsune'ye gideceği günü bekliyor.

Merhaba sayın COYOTE;
Benimde elimde bir Adromiscus cooperi yaprağı var,belki 2 aydan fazla zamandır toprakta dikili bir vaziyette duruyor,geçen hafta dayanamayarak köklenip köklenmediğine bakıyım dedim ama hiçbir gelişme yok:( Sizinkinin maşallahı var,yavru vermesini nasıl başardınız?Yardımcı olursanız sevinirim..

ihyetim
11-03-2009, 13:18
Aşağıdaki resimdeki üçüz kaktüsümü ayrımak istiyorum. fakat nasıl ve ne şekilde ayırıp neler yapacağımı bilmiyorum. Bana neler yapmak gerektiği konuda yardım edebilirmisiniz acaba.

Engin
11-03-2009, 14:36
Kaktüslerinizin ikisi hala gövdeye bağlı ve gördüğüm kadarıyla fazla köklü değiller.Sorun değil.Birbirlerinden dikkatlice bir bıçak yardımıyla ayırabilirsiniz,bu arada dikenlerin batmaması için fırın eldiveni **** gazete kullanabilirsiniz.Dikenleri de fazla zedelememeye dikkat edin.

Daha sonra kesinlikle kaktüsleri dikmiyoruz.Aydınlık bir yerde topraksız vaziyette bırakıyoruz onları.(hiç korkmayın ölürler diye isteseniz de öldüremezsiniz) 3-4 hafta içinde saçak saçak köklenecek hepsi.Daha sonra kaktüslerinizi dikebilirsiniz.

Köklenme olmadan dikip sularsanız çürümeye davetiye çıkarırsınız.

ihyetim
11-03-2009, 15:25
Engin bey teşekkür ederim...
sanki kaktüs büyüdükçe saksıdan yukarı doğru büyümekte. köklenmiş olma ihtimali varmıdır. bunu nasıl öğrenebilirim.
Eğer Sizin dediğiniz gibi ise bu ayırma işlemini kök kısmından yapıyorum sanırım. bu ayırma işleminden sonra ana kaktüs zarar görürmü tekrar toprağına diktiğimde.

Engin
11-03-2009, 16:17
Saksıdan hepsini birlikte çıkarıp kökleri silkelediğinizde daha net görebilirsiniz durumu.Ana kaktüsü de hasar durumuna göre (belki onun kökleri de kopabilir ) bekletebilirsiniz ya da diktikten sonra 10-15 gün sulamayabilirsiniz.Yeni karışımlarınızı da hazır çiçek toprağı (torf) ve ponza karıştırarak yapabilirsiniz.En pratik karışım budur. İsterseniz bir miktarda kırmızı toprak ekleyebilirsiniz.

Crocus Şen
11-03-2009, 16:35
Merhabalar;
Benimde elimde bir Adromiscus cooperi yaprağı var,belki 2 aydan fazla zamandır toprakta dikili bir vaziyette duruyor,geçen hafta dayanamayarak köklenip köklenmediğine bakıyım dedim ama hiçbir gelişme yok,hatta kesik olan alt kısmı çürüyor gibi kararma olmuş,yavru vermesini nasıl sağlayabilirim?Yardımcı olursanız sevinirim..
(Resmini çekemedim ama bu resimdekinin aynısı..)

Engin
11-03-2009, 16:42
Sukulentler konusunda pek bilgim yok.Aslında sadece kaktüslerle ilgileniyorum, onların da globular olanlarıyla.Yani top gibi olanlarıyla.Columnar olanlarla ya da opuntia gibi olan tiplerle de ilgim yok.

Nemli toprakta mantıken köksüz sukulentler de çürüyebilir.Önce kuru ortamda köklenmelerini bekleyebilirsiniz.Susuz kalacaklar diye korkmayalım zira bu bitkilerin yeterince su rezervleri var bünyelerinde.Bir miktar büzüşseler de köklenmiş bir kaktüsü **** sukulenti dikip suladığınızda çok kısa zamanda eski hacimlerini kazanacaklardır.

Crocus Şen
11-03-2009, 20:24
Engin Bey size tekrar cok tesekkur ederim,buraya yazmamdaki sebep sonuc alamadigim icindi,burada da bahsettigim gibi curumeye basladi ve bulamayacagim bir tur, olmesini istemiyorum.Tavsiyelerinize uyacagim.Sevgilerle

İlkin
12-03-2009, 09:40
Ben yapraktan köklendirmeyi başarmıştım. Yaz sıcaklarından etkileniyor aklınızda olsun. Hafif serin ve gölge bir ortama koyup ara ara da nemlendirirseniz daha iyi sonuç alabilirsiniz bence.

Crocus Şen
12-03-2009, 11:19
Teşekkürler İlkin..:)

ggulday
01-06-2009, 13:31
merhaba resimdeki kaktüsüm minyatür olan kaktüslerdendi. 2-3 sene evvel tam öldü derken annem onu bi saksını kenarına sıkıştırmış. ve canlanmış. hemen aldım ondan büyük saksıya aldım ve güzelliği karşınızda(maşallah):)ama cinsini falan bilmiyorum. bide bunu çoğaltma imkanım olur mu? bilen varsa yardımcı olabilirmi bana :)

samarra
16-08-2009, 00:40
http://www.resimhane.org/bild.php/5393,goeruentue081AZWNR.jpg (http://www.resimhane.org)

fotoğrafdaki kaktüsüm bir yılı aşkın süredir bende bir arkadaşım hediye etmişti o da uzun zaman bakmıştı bana geldiğinde çiçek açmıyordu saksısını değiştirdim cam kenarına koydum çiçek açmaya başkadı çoğalmasını istiyorum ama ne bir büyüme ne de çoğalma göstermiyor nasıl yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

berduray
16-08-2009, 00:44
Bu bizim istememizle alakalı değil maalesef.

Biz sadece iyi bakım yaparak, bol güneş, arada sıvı gübre ile onu hoş tutabilirsek , belli bir olgunluğa ulaşınca çoğalacaktır.

Kaktüs sabır işidir, tam onu unuttuğunuz anda size güzel bir sürpriz yapabilir.

samarra
16-08-2009, 00:49
demek istediğim bu kaktüsün yaşı 2 yi geçti ve çiçek açmakdan başka büyüme ya da çoğalma eğilimi göstermedi acaba yanlış yaptığım bir şeymi var eksiklerimmi var sayın berduray teşekkürler ilginiz için

berduray
16-08-2009, 00:52
Belki kaktüs bakımı başlığında sizi tatmin edecek bilgiler bulursunuz, belki de Sayın Kartalpin'in kaktüsler uzaktaki bir dostumu çağrıştırır konusunu okursanız, olayda derin bir felsefe sezersiniz, ne dersiniz?

samarra
16-08-2009, 00:53
hemen bakıyorum konuyu açmadan önce gözatmıştım ama sanırım gözümden kaçtı teşekkürler

berduray
16-08-2009, 00:55
Sevgiyle kal.

gzm_zynp
30-12-2009, 18:20
Az önce çok sevdiğim kaktüsümün esas gövdesinin ucunu yanlışlıkla kırdım :( kopan parçanın yaşaması için ne yapmam gerekir ? Kopan parça çelikleme yapmaya uygun mu? Kaktüsten böyle bir parça kopması kalan bitkiye zarar verir mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim
120112

Fatih
30-12-2009, 19:50
Kopan parçayı bir kaç gün bekletirseniz ve daha sonra dikerseniz tutma imkanı var.Ancak bir kaç gün bekleyip koptuğu yerin kuruması gerekli.Yoksa çürüyebilir.

venus_trap
09-02-2010, 15:16
merhaba acemi çiçekcinin elindeki kaktüsten bende de vardı dışarıda baktığım için benimkide o hale geldi hasır bir örtüyle sayesinde muhafaza etmeyi başardım şuanda hala yaşıyor hatta boyu bile uzadı :) ama bir şey olabilir die de korkmuyo deilim eger onu bir şekilde çoğaltmama **** kurtarmama yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler

Engin
09-02-2010, 16:55
Kaktüsü kırıldığı için üzülen arkadaşlar var,ya da kaktüsleri off-setlerle çoğaltmak isteyen arkadaşlar var.Birşeyler paylaşma ihtiyacı duydum.

Kaktüsleri tohumla yetiştirmek hem güç hem de zaman alan bir iş,gerçekten profesyonel tecrübe gerektiriyor.Bazı üreticiler kaktüsleri keserek tabiri caizse doğrayarak çoğaltıyor.Bildiğiniz salatalık gibi doğranmış kaktüslerin her biri toprak üzerinde dikmeden sulamadan bekletildiğinde 1-2 ay içerisinde kökleniyor ve yeni anaçlar ya da aşılar için ayaklar üretilebiliyor.Kaktüslerinizin yavrularını ya da keserek aldığınız parçaları dikmeyin ve sulamayın arkadaşlar.Kuru toprak üzerinde öylece beklesinler emin olun 7-8 ay bekleseler köklenmek haricinde hiç bir şey olmaz.İyice köklendikten sonra kaktüslerinizi dikip sulayabilirsiniz kısa sürede eski dolgunluklarına kavuşurlar.

Uzun bir kaktüsü ortasından kesip (tercihen yaza doğru) üstteki parçayı köklendirip dikebilir.Alttaki parçadan bir sürü yavru alabilirsiniz.Zedelenen kaktüsler zedelenen yerlerden yavruluyor.genelde 5 köşeliyse 5 köşesinden,10 köşeliyse 10 köşesinden.

Aşağıdaki ilk fotoğrafı Taner Beyin serasında çekmiştim fareler kaktüslerin tepelerini yemiş ve kaktüsler oralardan yavrular vermiş.Aşağıdakinde ise Mersin-Limonluda bir serada gölgede şekilsiz büyüdüğü için tepesi kesilmiş bir e.grusonii var.Gördüğüniz gibi oda yavrular vermiş.(aklıma gelmişken o serada çektiğim fotoğraflar var yayınlayayım belki adana ve mersindeki arkadaşlar gitmek ister)

http://img688.imageshack.us/img688/3852/sany0041.jpg

Filiz
12-02-2010, 08:30
Biz de top top olan kaktüslerimizin böyle çoğalmasını sağlayabilir miyiz acaba?

Ayhan Yüksel
12-02-2010, 08:41
cok güzel gercekten harika bilgiler teşekkür ederim

eda123
12-02-2010, 08:56
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

almira
08-04-2010, 17:33
Çeliklerini yeni diktiğim kaktüs ve sukulentlerim.:o

Engin
11-07-2010, 17:56
Kökte çürüme olduğu için kestiğim kaktüs 4-5 ay içinde köklendi ve dikime hazır hale geldi.Sabırla beklemek gerekiyor.

İlginçtir,köklenme için 3-4 aydır beklettiğim rebutia yavruları köksüz vaziyette çiçek açıyorlar.Ölüm ihtimaliyle tohum vermeye çalışıyor olmalılar.

rahna_mosa
14-07-2010, 17:05
engin bey selamlar, bu konudaki verdiğiniz bilgileri okudum. hepsi çok yararlı oldu teşekkürler. sizin önerdiğiniz usulle aloevera cinsi olan kaktüslerden çelik almak mümkün olumu? kesip toprağa bıraksam kendi köklenirmi? aşagıda resmini ekledim. aslında kaktüslerimin cinslerinide bilmiyorum. çiçek açar mı açmazmı? ama her türlü seviyorum onları.
en alttaki resimdeki kaktüsü çiçekçinin gazabından kurtardım. garibim heryeri silikonluydu. haliyle silikonları sökerken yıprandı biraz. ama siz açıklamalarınızda kendini toplar demişsiniz bende bekliyorum. sevgiler...

Engin
14-07-2010, 17:11
Sabırla beklerseniz aloe veranız yanlarından yavrular verecek.Hatta o kadar çok verecekki bir süre sonra baş edemeyeceksiniz.Benimki öyle olmuştu.Yapraktan keserek denemeyin.

Kaktüslerim susuz mu kaldı diye düşünmeyin, istesenizde kaktüsleri susuz bırakamazsınız.Bir yıl su vermeseniz onlar yaşamanın bir yolunu bulurlar.kaktüsler susuzluktan değil genelde fazla sulamadan dolayı çürüyerek ölürler.Sadece güneşli havalarda sulayın ve saksısı en dibine kadar iyice kurumadan (hava sirkülasyonuna göre 10-15 gün sürebilir) bir daha sulamayın.

rahna_mosa
14-07-2010, 17:19
çok teşekkür ederim engin bey. bekliyorum seneye daha güzel olacaklar... fotoğraflarını paylaşırım. bol çiçekli günler...

hulyaa
28-07-2010, 23:14
selam arkadaşlar ben aranızda yeniyim ve biraz çekiniyorum ama sizlerden rica ediyorum fotosunu gönderdiğim kaktüsün dipden yavru verirmi

hulyaa
28-07-2010, 23:23
çok üzgünüm olmuyo fotoyu yükleyemiyorum

hulyaa
28-07-2010, 23:28
:(daha önce yapmıştım neden olmadı anlamıyorum pes ediyorum şimdilik

fatsalı yolcu
12-08-2010, 06:29
Arkadaşlar bunlarda benimkiler.Top şeklinde olanı ve uzun olanı (Kusura bakmayın cinslerini bilmiyorum) yavrulayan yerlerinden kesip birkaç gün beklettikten sonra toprağa dikiyorum.Peki ya yayvan yapraklı olanı da aynı şekilde mi yapacağız?Anladığım kadarıyla toprak kumlu olacak.Eksik ya da yanlışım varsa lütfen yardımcı olun.
http://img208.imageshack.us/img208/9263/dsc04518l.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/3351/dsc04498g.jpg
http://img832.imageshack.us/img832/3276/dsc04507.jpg

rahna_mosa
12-08-2010, 08:57
selamlar fatsalı yolcu öncelikle hoşgeldin foruma.
maşallah çok güzel büyümüşler kaktüslerin. sanki biraz fazla sulamışsın toprak çok ıslak görünüyor. birde 2. fotoğraftaki kaktüsün yanında biten yabani otları koparmalısın. çelikleri nasıl alacağın konusunda daha uzman arkadaşlar yardım ederler. ama toprak konusunda dediğin gibi kumlu olması daha iyi oluyor. bu tecrübeyle sabittir. kaktüslerine zarar vermeden biraz toprağa karıştırabilirsin. fakat zarar göreceklerse elleme hiç. kaktüsler çok vefalı dostlar her toprakta gelişiyorlar. sevgiler...

rodoslu
19-09-2010, 23:33
Merhaba,
İlgi alanım başka bitkiler olmasına rağmen sitede dolaşa dolaşa kaktüssever oldum :). Ve başladım sağdan soldan çelik almaya..Elimde resmini yolladığım gibi çelikler mevcut, direk dalından kopardım, herhangi bir işlem yapmadım,yanlış birşey yapmayayım diye yinede sormak istedim;

1)Aldığım çelikleri hiçbir işlem yapmadan kök kısımları kuruyana kadar bekleteceğim,
2)Kuruduğundan emin olduktan sonra kuma dikeceğim, fısfısla üstünden fıslayacağım(kumu direk deniz kenarından aldım ve yıkadım,güneşte kuruttum)

NOT:Kuruma kısmı kaç gün sürer acaba, 3-4 gün, 1 hafta? kurutayım derken kullanılamaz hale getirmeyeyim..

Yanlış bir yer var ise bilgilendirmenizi rica ediyorum.
Teşekkürler.

Ayşe Yıldız
20-09-2010, 08:23
Sayın Rodoslu, çelikleriniz çok güzel fakat ıslak görüyorum. sakın ıslatmayın ve 1hafta kadar nemsiz ışık alan kuru bir yerde muhafaza edin. Yalnız dikeceğiniz yer sadece kum olur mu onu bilemiyorum. Ben çiçek toprağıyla kumu karıştırıyorum öyle dikiyorum şuana kadar sorun yaşamadım. Diktikten sonra toprak çok az nemli olsun ve sıkça sulamayın. İnşallah tutturursunuz sağlıkla büyütürsünüz. Daha iyi bilen arkadaşlarım daha iyi bilgilendireceklerdir. Umarım bende yanlış bilmiyorumdur.

a1919
20-09-2010, 09:06
Bence 1 hafta biraz uzun. 1-2 gün sonra dikebileceğinizi düşünüyorum. Ayşe Hanım'ın da dediği gibi fazla sulamayın ve güle güle büyütün :)

rodoslu
20-09-2010, 09:41
Teşekkür ederim sayın ayse afyonlu ve a1919. Üstleri biraz toprak olmuştu o nedenle yıkamıştım çelikleri :).

crocustr
23-09-2010, 12:38
merhaba arkadaşlar,
benim kaktüsüm profil resmimdeki gibi bu yaz çok çiçek açtı ve çok yavruladı. kaktüsümün adını bilmiyorum.yavruları ayırıp başka yere dikmek istiyorum. bir yavruyu usulca çektim ve hemen ayrıldı.kalem ucu gibi bir kökü var okadar .bu şekilde mi toprağa ekmeliyim yoksa kesme işlemi yapmalımıyım.
şimdiden teşekkürler.
not:acil dönerseniz sevinirim

crocustr
23-09-2010, 12:41
merhaba fatsalı yolcu
sanırım sizin kaktüse biraz benziyo ama beniminin yavruları yuvarlak.Bir soru sormuştum forumda.biliyorsanız cevaplarmısınız.
teşekkürler

a1919
23-09-2010, 12:50
Sayın crocustr öylece dikebilirsiniz herhangi bir kesme işlemi yapmanıza gerek yok.

lepiska
21-10-2010, 09:16
fotoğrafını gördüğünüz kaktüs çeliğini bana veren kişi, doğruca toprağa dikmemin yeterli olduğunu söylemişti. dikeli 3 gün oldu ancak kaktüs biraz saldı kendini. direkt olarak toprağa dikmekle hata mı yaptım acaba?
176254

176255

Ayşe Yıldız
21-10-2010, 09:22
Hayır Sayın Lepiska, bu türden bende diktim geçen sene ilk önce buruşmalar oluyor (ben öldü zannetmiştim) daha sonra kendisini topluyor. Kumu çok fazla seviyor ve ilk etapta çok fazla sulamayın, Direk güneşide sevmiyor bu tür. Umarım tutturmayı başarırsınız.

lepiska
21-10-2010, 09:30
çok teşekkürler sevgili ayşe afyonlu. içim rahatladı ancak bu saksıda kum oranı çok az hemen bu sorunu çözeceğim.

lepiska
21-10-2010, 09:33
bu aralar kaktüslerimle başım belada:) bu da diğer kaktüsüm. yaklaşık 2 aydır bende kendisi ama son dönemlerde yaprak dökmeye başladı. kırmızı çiçek açarmış bu tür, henüz bir icraat göremedim.
176256

176257

ziraatteknikeri
21-10-2010, 09:46
Saksının üst tarafındaki beyazlıklar ( tuzluluk ) aşırı sulama yapılmış, kenarındaki boşluk ise bol sulamadan sonra ise sulama ihmal edilmiş saksı kurumuş. Toprak nemini tamamen kaybetmiş. Saksının toprağını değiştirmeniz gerekmekte.

lepiska
21-10-2010, 09:49
çok teşekkürler sayın ziraatteknikeri.

ankstel
22-10-2010, 17:49
çok güzel bir bilgi arkadaşım ben kaktüslerimin %50 yılar içinde böyle cogaltım çünkü tohumdan bir türlü başarılı olamadım .

lepiska
23-10-2010, 19:27
bu kaktüsü bugün aldım. satıcıya nasıl çoğaltacağımı sorduğumda kökten almayın çelik alın dedi. ama çok sıkışık değiller mi sizce? bir kaç kökü başka saksıya aktarsam fena mı olur?
176655

176656

Hhatice
23-10-2010, 19:31
İstersen en minikleri başka bir saksıya kökleyebilirsin .

lepiska
23-10-2010, 19:39
ilginiz için teşekkürler Hhatice.

hulyaa
25-10-2010, 11:02
selam arkadaşlar ben aranızda yeniyim ve biraz çekiniyorum ama sizlerden rica ediyorum fotosunu gönderdiğim kaktüsün dipden yavru verirmi

bu mesajdan sonra 3 ay geçti ve kaktüsüm yavruladı :p
çoaltmak için tepesini kesmişdim ama emin olamıyordum. 3 ay sabrettikten sonra istediyime ulaştım ve şu an 7den fazla minik yavrular oluştu.

nesli6
02-11-2010, 18:32
178321

Selam arkadaşlar bu çeliği bugün kopardım acaba bu mevsimde tutarmı, hemen dikmelimiyim yoksa birkaç gün beklemelimiyim ayrıca sulasam mı karar veremedim.Bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

Hydrosuccess
02-11-2010, 19:11
sayın Nesli6, çeliği hemen dikmeyin çürüme riski fazla.Bir süre (kesin olmamakla birlikte 3-4 günden az olmasın) gölge bir yerde bekletin. Bu mevsimde biraz gecikme ile de olsa köklenme olasılığı yüksek.Bende de halen köklenen yaklaşık 25 civarında tür var.

malbman
02-11-2010, 19:34
Sayın nesli6, çeliğin kesik yeri kuruyuncaya dek gölge bir yerde bekletin. Sanırım bir hafta kadar sürer ama siz yine de gözlemleyin. Kuruduktan sonra dikin ve hemen su vermeyin. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra sulayın.

nesli6
02-11-2010, 20:22
Sayın Hydrosuccess ve Malbman yardımlarınız için teşekkür ederim ben bu sukulent i ilk gördüğümde çiçek açmıştı ama ben onu kelebek sandım daha yakından baktıgimda acaba plastik mi diye düşünsemde gerçek çiçeği olduğunu farkettim ve çok beğendim biraz araştırdım netten ve bilinen bir tür olduğunu gördüm kısacası bende üretmek istiyorum ama zor bir mevsim seçtim umarım tutar....:rolleyes:

Ayşe Yıldız
02-11-2010, 20:34
Beklettiğiniz yerin güneş almayan fakat aydınlık olmasına, birde kuru olmasına dikkat edin. Tutma ihtimali çok yüksek ben kışın denemiştim suyu fazla verdiğim için çürüdü ve toprağımın kum oranı çok azdı bu yüzden suyun emilimi çok fazla olmadığından başarısız oldum. Siz bunlara dikkat ederseniz ( kum oranına dikkat ederseniz eğer) tutar inşallah.

nesli6
02-11-2010, 20:45
Sayın Ayse afyonlu yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Bu bilgilere dayanarak bitkimi dikicem gelişmelerden sizleride haberdar ederim..

sckn
26-11-2010, 19:07
bu mesajdan sonra 3 ay geçti ve kaktüsüm yavruladı :p
çoaltmak için tepesini kesmişdim ama emin olamıyordum. 3 ay sabrettikten sonra istediyime ulaştım ve şu an 7den fazla minik yavrular oluştu.

Yavruların kesilen yerlerden oluşacağını düşünürdüm :mad:

hanbiyçe
24-12-2010, 10:57
bir sitede okuduğumu sizinle paylaşmak istedim bana yardımı oldu forumdaki bilgilere eklemek istedim

Çelik ile Üretim:
Çelikler olgunlaşmamış sürgünlerden tepe çeliği tarzında ve büyüme dönemi içerisinde (Haziran-Eylül ayları arasında) alınırlar. Kesim işi keskin bir bıçakla kuru ve güneşli bir havada yapılır. Köklerin yanlardaki diken diplerinden çıkmasını önlemek için çeliklerin alt kısımları konik bir şekilde yontulur. Hazırlanan çelikler yara yerinin kuruması için sıcak, gölgeli ve havadar bir yerde 2-3 gün bekletilir. Kesim yeri tümüyle kuruyan çelikler, köklendirilmek üzere bir miktar odun kömürü tozu ile karışık dişli dere kumu veya perlit içerisine dikilirler. Köklendirme ortamı olarak, eşit hacimlerdeki turba (veya yaprak çürüntüsü) ve dişli kumun karışımından oluşan harç da kullanılabilir. Çelikler uzun ise sallanma ve devrilmeyi önlemek için bir çubuk ile desteklenmelidir. Dikilen çeliklere su verilmemeli, sık sık su püskürtülmelidir. Bu koşullarda çelikler 10-15 gün ile 1 yıl içerisinde köklenirler. Kökler 2-3 cmr17;lik bir uzunluğa erişince, köklenme yastığından alınarak normal kaktüs harcına dikilirler. Bu durumda yine kısıtlı su vermeye devam edilir.

esmasalim
01-02-2011, 19:34
arkadaşlar bu kaktüs bir arkadaşımın büyük kaktüsünün yavrularından. kopartıp aldım. bunu nasıl köklendireyim?
suya mı koymalıyım? hiç beklemeden toprağa mı dikmeliyim?
yoksa bir süre kurumasını mı beklemeliyim?
lütfen yardımcı olurmusunuz..

Joe-Dalton
02-02-2011, 21:14
efendim kaktüs suya konulmaz..

kestiğiniz yerin kuruması için 3-5 gün dışarda gölge bi yerde bekletin.
sonra dikin. köklenmeye başlayacaktır. yaklaşık 10 gün sonra ilk suyunu verin. toprak geçirgen olsun. suyu tutmasın. saksı delikli olsun suyu tutmasın. saksının altına tabak koymayın. şimdilik bu kadar :) devamı için kaktüs bakımı ile ilgili genel bilgileri okuyunuz. kolaylıklar..

dlk
02-02-2011, 21:22
Bütün çabalarıma rağmen üç çeşit kaktüs kaybettim. Çok üzüldüm. Hiç su vermediklerim daha sağlıklı görünüyorlar. Kaktüsler çok az suyla yaşayabiliyorlar. En önemlisi bunu ayarlayabilmek.

tomurcuk-toprak
22-03-2011, 15:18
:confused::confused:Kaktüsü kırıldığı için üzülen arkadaşlar var,ya da kaktüsleri off-setlerle çoğaltmak isteyen arkadaşlar var.Birşeyler paylaşma ihtiyacı duydum.

Kaktüsleri tohumla yetiştirmek hem güç hem de zaman alan bir iş,gerçekten profesyonel tecrübe gerektiriyor.Bazı üreticiler kaktüsleri keserek tabiri caizse doğrayarak çoğaltıyor.Bildiğiniz salatalık gibi doğranmış kaktüslerin her biri toprak üzerinde dikmeden sulamadan bekletildiğinde 1-2 ay içerisinde kökleniyor ve yeni anaçlar ya da aşılar için ayaklar üretilebiliyor.Kaktüslerinizin yavrularını ya da keserek aldığınız parçaları dikmeyin ve sulamayın arkadaşlar.Kuru toprak üzerinde öylece beklesinler emin olun 7-8 ay bekleseler köklenmek haricinde hiç bir şey olmaz.İyice köklendikten sonra kaktüslerinizi dikip sulayabilirsiniz kısa sürede eski dolgunluklarına kavuşurlar.

Uzun bir kaktüsü ortasından kesip (tercihen yaza doğru) üstteki parçayı köklendirip dikebilir.Alttaki parçadan bir sürü yavru alabilirsiniz.Zedelenen kaktüsler zedelenen yerlerden yavruluyor.genelde 5 köşeliyse 5 köşesinden,10 köşeliyse 10 köşesinden.

Aşağıdaki ilk fotoğrafı Taner Beyin serasında çekmiştim fareler kaktüslerin tepelerini yemiş ve kaktüsler oralardan yavrular vermiş.Aşağıdakinde ise Mersin-Limonluda bir serada gölgede şekilsiz büyüdüğü için tepesi kesilmiş bir e.grusonii var.Gördüğüniz gibi oda yavrular vermiş.(aklıma gelmişken o serada çektiğim fotoğraflar var yayınlayayım belki adana ve mersindeki arkadaşlar gitmek ister)

http://img688.imageshack.us/img688/3852/sany0041.jpg

Songül Ateş
06-06-2011, 15:06
Merhabalar, daha önce hiç kaktüsten çelik almadım ve nasıl alınacağını bilmiyorum. Bir tane Opuntia Albatam var. Resmi aşağıda. Bunu çoğaltabilir miyim acaba?

sevim.K
06-06-2011, 15:10
O etraftan çıkan yavrulardan birini koparıp dikerseniz çoğaltmış olursunuz.

Songül Ateş
06-06-2011, 15:38
Sevim Hanım ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Peki elimle mi kopartayım, itina göstermek ister mi? Kopardıktan sonra toprağa koymadan bekletmem gerekiyor mu? Bir de bu yavruların üzerinde çiçek açar mı, yan taraftakini kopartmayı düşünüyorum.

sevim.K
06-06-2011, 16:09
Küçük bir tanesini alın. Dikenlerinden korkmuyorsanız elinizle alın:) Ama bir peçeteyle tutarsanız o minicik dikenleri ayıklamak zorunda kalmazsınız. Aldığınız yavrunun o kopardığınız yeri tazeyken dikmeyin. İki üç gün bekleyin öyle dikin.

Songül Ateş
06-06-2011, 16:27
Peki, çok teşekkürler, bu akşam uygulıcam. Benim gibi yeni başlayanlar için fotoğrafları eklicem.

Ayşe Yıldız
06-06-2011, 16:31
Şunu alırsanız daha iyi olur. Yanındakiler daha rahat büyümüş olur.
221084

Songül Ateş
06-06-2011, 16:33
Okun altındaki küçük mü büyük mü?

Ayşe Yıldız
06-06-2011, 16:36
Büyük olanı.

Songül Ateş
06-06-2011, 16:47
Yavruların üzerinde çiçek açacakmış gibi yerler var. Sizce nedir onlar?

Ayşe Yıldız
06-06-2011, 16:50
Yeni sürgünler sanırım. büyümeden bilemezsiniz.

Songül Ateş
06-06-2011, 21:01
Fotoğraftaki toprağa düşen yavruyu başka bir saksıya almam gerekir mi, yoksa büyümesini mi bekleyeyim?

pinarbickin
16-07-2011, 00:38
ben kaynana dilini suya koyup köklendirmiştim şimdi burada suya konulmaz diyor ama sukkulentlerde öylemi acaba.normal kurutarakmı ekicez suya koymayacakmıyız

fund@
13-11-2011, 13:45
arkadaşlar kışın yavru kaktüs ve sukulentleri köklendirmede genellikle başarısız oluyorum. bu şekilde birçok yavruyu kaybettim. önerisi olan var mı? nasıl köklendirebilirim?

sinan yavuzz
26-12-2011, 19:27
buğün okul çıkışı bir bahçede gördüğüm parmak kaktüsden 2 çelik aldım suya koydum köklensin diye ama yanlışmı yaptım acaba suya koymakla ? bi gece suya koymadan bekletsem ölür mü ?

sinan yavuzz
26-12-2011, 19:52
Bugün okul çıkışı bir bir bahçede gördüğüm parmak kaktüsten iki çelik aldım yarın dikcem ama şimdilik suya koydum suya koymakla hata mı ettim dışarda mı bekletmem lazım acaba ?:o

pembegül
26-12-2011, 20:26
http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/5427.htm

Buraya bir göz at istersen..:)

sinan yavuzz
26-12-2011, 21:07
önerileriniz için teşekkür ederim :) şimdi sudan çıkarttım inşallah köklenir yarın fotoğrafınıda yekleyeceğim :)

acemifüsun
26-12-2011, 22:32
Kaktüs çeliklerinizi içeride kağıt bir peçete ya da kavlunun üstüne koyup, kesik yerlerinin iyice kuruyup, kabuk bağlaması için en az 10 gün bekletin. Daha sonra kuru bir toprağa diker, çok az sulayarak köklendirebilirsiniz.

nazbahçe
26-12-2011, 22:36
kaktüs sudan çıkarın.Yarın küçük bir saksıya ekin.Az su dökün.Kaktüs çok su istemez.Bende minik bir kaktüs ekmiştim.Bir yılda boyumu aştı.Dikenleri çok battığı için saksısıyla attım .

toprak
26-12-2011, 23:18
Benim tekniğim kaktüsten kopardığım parçayı bir başka çiçeğin yanına atmak. Toprağa gömmüyorum. Toprağın üsütünde ama gölgede kalıyor. Toprak sulandıkça o da ıslanıyor ama çürümüyor da. Zamanla kök atıyor. Saksı değişimi yaparken onu da uygun bir saksıya ekiyorum. Sonra açık balkonumun üyesi oluyor. Birisi isteyip alana kadar.

Manolya_
26-12-2011, 23:29
Benim tekniğim kaktüsten kopardığım parçayı bir başka çiçeğin yanına atmak. Toprağa gömmüyorum. Toprağın üsütünde ama gölgede kalıyor. Toprak sulandıkça o da ıslanıyor ama çürümüyor da. Zamanla kök atıyor. Saksı değişimi yaparken onu da uygun bir saksıya ekiyorum. Sonra açık balkonumun üyesi oluyor. Birisi isteyip alana kadar.
Sayın toprak Bey,
Tekniğiniz pratik ve güzelmiş.
O birisinin isteme aşamasına geldiğinde resimlerini görebilirsek, sanırım isteriz;)
Siz resimleri paylaşın yeter.
Selam ve saygılarımla

sinan yavuzz
27-12-2011, 10:20
işte dün
bahsettiğim çeliklerim bugün toprağa ektim bakalım tutacak mı :)

selis
27-12-2011, 10:34
Tutarlar merak etme :)

sakdag
27-12-2011, 10:35
Kaktüsünüzün adı Chamacereus Silvestrii , çabuk tutar, güzel kırmızı- turuncu çiçekleri vardır, güle güle büyütün.

sinan yavuzz
27-12-2011, 10:49
inşallah tutarlar daha yeni başladım kaktüse acemiyim yani :) yardımlarınız için teşekkür ederim :)

karanyamemoria
13-02-2012, 13:12
Herkese merhaba, ben yeniyim. Bir sorum vardı. Parmak gibi upuzun bir kaktüsüm var. Dalı **** çiçeği yok. Boyu yaklaşık 20 cm. Bu kaktüsü ortadan ikiye bölsem üsttekini köklendirsem, altta saksıda kalan parçaya ne olur? Ölür mü, dalı mı çıkar?

MKurtoglu
11-03-2012, 08:37
Sürgün verme ihtimali yüksektir. Fakat kesim işini Haziran ve sonrası yapmalısınız. Sıcak havada gerçekleştirirsniz, başarılı olabilir. Soğuk bu günlerde bitkiniz uykudadır.

pulibet
05-04-2012, 11:19
Merhaba
Nereye yazacağımı bilemedim:confused:. Elimde 1 yaprak titanopsis fulleri var. Bundan çoğaltmam mümkün mü? 2 gündür açıkta kurutuyorum kaktüslere yaptığımız gibi. Doğru mu acaba yaptığım?:confused: Önerisi olan varsa sevinirim. Succulentlerde olduğu gibi yan yatırıp toprağa gömsem olur mu?

kaktüs_35
18-04-2012, 13:34
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=41856

Merhaba Çelikleme yöntemi ile ürettiğim kaynana dili kaktüşlerim daha 2 hafta olmusken. Hızlı bir değişime girdiler. Üstlerinde tomurcuklar olusmaya başladı ya çiçek açacaklar veya yavruluyorlar daha kök salmadan bu kadar hızlı gelişim beni etkiledi açıkcası.

Bu başarı sadece bana ait diğemem agaclar.net sakinlerine teşekkürler.

Saygılar...

selis
27-04-2012, 12:19
Kaktüs35 kaktüsün yavruluyor.. Çiçek açması için uzun bir zamana ihtiyacın var..
Yavrulamasına bakma sen.. Kök atınca daha güzel gelişecek :)

erhans
14-06-2012, 17:45
imageshack.us/photo/my-images/856/140620123345.jpg
imageshack.us/photo/my-images/525/140620123342.jpg

acayip şekilde kaktüs merakım gelişti pazardaki ucuz çiçekciden 3 adet alıp geniş saksıda ektim.bu kaktüsler neden çiçek vermedi izmir kipa vs yerlerde hepsi çiçek açmış halde acaba çokmu küçükler yerlerinimi beğenmediler. türleri nedir. çiçek açarlarmı.yanlarda yavrular çıktı hemen yanlarına diktim ama birçoğu telef oldu.ortada yoncaya benzer bi bitki var sökmedim acaba zararı olurmu.izmirdeyim çatım düz güneş çok alıyor bunlardan çok çeşit olarak yetiştirmek hobi kazanmak istiyorum . tohum alarak yetiştirmem mümkünmü değişik türleri çok zor olduğu yazılı. biraz karışık uzun oldu ama okuyup yanıtlayanlara teşekkürler.

Kaddy
01-08-2012, 17:19
Merhaba =)
Forumu bir süredir takip ediyorum ve sonunda üye olmaya karar verdim.Sormak istediğim birkaç tane soru var,umarım doğru yere yazıyorumdur.
Yaklaşık bir hafta kadar önce kaktüsüm saksısından düştü,kökünün tamamen kurumuş olduğunu fark ettim ve hemen ne yapabilirim diye araştırmaya başladım.Sonuç olarak alt kısmını kesip köklenmesi için bırakmaya karar verdim.
Şimdi ise biraz endişeliyim,bu aşamada sadece beklemeli miyim yoksa kaktüsümü çoktan öldürdüm mü bilemiyorum. ^^
Gayet acemi olduğumu belirtmeme gerek kalmadı sanırım. ^^

ankstel
02-08-2012, 09:34
Merhaba =)
Forumu bir süredir takip ediyorum ve sonunda üye olmaya karar verdim.Sormak istediğim birkaç tane soru var,umarım doğru yere yazıyorumdur.

Şimdi ise biraz endişeliyim,bu aşamada sadece beklemeli miyim yoksa kaktüsümü çoktan öldürdüm mü bilemiyorum. ^^
Gayet acemi olduğumu belirtmeme gerek kalmadı sanırım. ^^

İzlediğiniz yol doğru endişelenmeyin kuru bir toprak üzerine bırakın yarı gölge bir yerde 30 gün dursun sonra bakın kök salmış-mı diye
kök yoksa bile üzülmeyin anaç'ta kuruma yoksa 30 gün daha bekleyin derim

Bol çiçekli günler

ankstel
02-08-2012, 09:46
imageshack.us/photo/my-

acayip şekilde kaktüs merakım gelişti pazardaki ucuz çiçekciden 3 adet alıp geniş saksıda ektim.tohum alarak yetiştirmem mümkünmü değişik türleri çok zor olduğu yazılı. biraz karışık uzun oldu ama okuyup yanıtlayanlara teşekkürler.

Merhaba elindeki kaktüslerin çiçeklenmesi için daha zaman var
Her kaktüs çiçek acar şartlarını sağlarsan İzmir de olmanız sizi şanslı kılıyor kaktüsler çok güneşi çok sevmezler direk İzmir güneşinden gölgelikle koruyun çok güzel ve rafine bir hobidir kaktüs yetiştirmek aslında sorularınızın tüm yanıtları sitede mevcut araştırırsanız doyurucu bilgiler bulursunuz.
Tohum konusuna gelince hele kolay yetişen türleri yaşat ve yetiştir tohum daha sonraki mevzu sizi izleyeceğim gelişmeler olursa size her tür tohum bende hediye alın size bir söz .:):)

Bol çiçekli günler dilerim

ankstel
02-08-2012, 09:51
Herkese merhaba, ben yeniyim. Bir sorum vardı. Parmak gibi upuzun bir kaktüsüm var. Dalı **** çiçeği yok. Boyu yaklaşık 20 cm. Bu kaktüsü ortadan ikiye bölsem üsttekini köklendirsem, altta saksıda kalan parçaya ne olur? Ölür mü, dalı mı çıkar?

Resmini çekip bir iki kare koysaydınız
yanıt almanız daha kolay olurdu.

Kaddy
02-08-2012, 16:39
İzlediğiniz yol doğru endişelenmeyin kuru bir toprak üzerine bırakın yarı gölge bir yerde 30 gün dursun sonra bakın kök salmış-mı diye
kök yoksa bile üzülmeyin anaç'ta kuruma yoksa 30 gün daha bekleyin derim

Bol çiçekli günler
Çok teşekkür ederim içim rahatladı. =)

...nokta
02-08-2012, 23:40
Arkadaşlar herhangi bir mevsimi var mı bilmiyorum ama ben ilkbaharda dikmiştim...fotoğraflara şöyle bir baktım da keserek dikmişler...ben kesmeden direk dikmiştim ve köklendi...yine de benim pek bilgim yok bu konuda...sadece böyle yapmıştım ve tuttu...

erhans
10-08-2012, 22:33
ankstel cevap için teşekkürler yeni baktım

evet bir ara güneşte beklettim 2-3 gün gözlemledim kaktüsler hemen buruşup dik duruşlarını kaybettiler, bende sürekli gölgede bekletiyorum ama çok su istiyo bu zibidiler 2-3 günde bir su bardağı dökmesem boynunu büküp eğiliyorlar,su döküncede dik halde uzuyolar şimdi ki durumları en az 10 cm daha uzun ince belli olan arkadaş, diğerleri yerinde sayıyor, bilmiyorum sulamakla iyi mi yapıyorum ? ayrıca acayıp halde yavruluyor ince belli arkadaş saksının etrafına dikiyorum yavruları , tek üzüntüm çiçek açmadılar ama zaten çok ufaklar, bir de çok çeşitli türler istiyorum bunlar sanki cinsi olmayan sokak hayvanları gibi iyi benzetme olmadı ama çok banal sadeler yine de kıyamıyorum her türlü tohum, kargo masrafları benden olamk üzere kabulum :)) sanırım eylülde bi daha ekme dönemi var ,ayrıca gümüldür denizinden ufak taşlar aldım süsledim pozitif enerji veriyorlar, 2 ay içinde iş başı yapınca sanırım tüm aylığımı bunlara yatırıcam :((

rainbowcolor
18-08-2012, 15:00
İyi forumlar.
14 yıldır bende olan bir kaktüs var adını bilmiyorum. Hersene 2 cm kadar uzuyor. Bu yaz toprağa 1 cm yakın yerden iki yumru çıkarmış. Aynı gövdeye sahip çiçek açıcak gibi değil. Eşim onları kırıp geçen hafta saksıya ekmiş. Forumda yetiştirme tekniklerinden bilgi alarak. Yaptıkları doğru mu ? Fotoğraf ekledim. Kaktüsüm şuan 33 cm uzunluğunda kalınlığı çapı 6 cm. Boynunu eğmiş uzunluktan bende sopa ile geçici sabitledim. Yavrular biri 2 cm kadar diğeri 1 cm kadar.
Şimdiden teşekkürler.
İyi bayramlar.

http://img841.imageshack.us/img841/2301/gedc1498r.jpg

http://img840.imageshack.us/img840/6284/gedc1499.jpg

sakdag
18-08-2012, 15:27
Sayın Rainbowcolor, yavruları kırdıktan sonra 3-4 gün bekletip ektiyseniz bir sorun olmaz. Kırdıktan hemen sonra ektiyseniz bir süre sonra çürüme başlayacaktır. Ayrıca ekim yaptığınız toprağınızı değiştirin bence,pek uygun görünmüyor. Çok fazla sulama yapmayın. Fotoğrafta saksılarınız iyice çamura dönüşmüş görünüyor.

serkana
30-08-2012, 19:52
Bende rainbow un yaptığı gibi koparıp dikmek istiyorum fakat tutmamasından endişeleniyorum.Kaktüslerim fotoğraftakiler.Cinslerini bilmiyorum.Cinsleri hakkındada bilgi verirseniz sevinirim.Ayrıca fotoğrafta görüldüğü gibi boyu çok uzadı ve yana yatıyor.Alt dallar hiç büyümüyor sadece boyuna büyüyor.Alt dallarında gelişmesi için ne yapmalıyım.
O çok uzayan dalı ortadan kessem tamamı çürür mü?

Alttaki kaktüsün köke yakın kısımlarındaki dalları birleşim yerinden koparıp toprağa diksem tutar mı acaba?

Erdogan
01-10-2012, 14:50
merhaba,

4-5 tane Opuntia (kaynana dili) çelikleri almıştım doğal ortamından. bekletmeden hemen kum+torf karışımına diktim. 2 hafta geçti ama aynı şekilde duruyorlar. bazısında hafif pörsüme var ama renkleri hala canlı. bazılarının üst dikenlerinin dibinde çam sakızı gibi su damlacıkları şeklinde oluşumlar var yapışkan, tatlı ve saydam. bal gibi. diktiğimde toprak hafiften nemli idi ama hemen kurudu. az önce birazcık su verdim.

tutup tutmadığını nasıl anlarım ? çıkarıp baksam mı acaba kök var mı diye ? tavsiyeleriniz nelerdir ? doğru yoldamıyım sizce ?

cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Erdogan
03-10-2012, 15:48
tamamdır Opuntialar köklenmiş :) 15-16 gün falan oldu sanırım.

Orhun:)
06-10-2012, 19:59
http://imageshack.us/a/img824/6043/05102012433.jpg
http://imageshack.us/a/img843/6445/05102012432.jpg
Merhaba :) bu kaktüsler benim bu siteyle tanışmamı sağladı :) ana kaktüsden çıkan bir filizin kök salması beni çok şaşırmıştı ve araştırdım.. öğrendiklerime göre çelikleme yöntemiyle bitkiden çelik koparılarak bekletme vs işlemlerle çeliğin kök salmasını sağlıyormuşuz.. fakat benimki zaten ana kaktüsün üzerinde her tarafından serbestçe kök salmış vaziyetteydi ve bende koparıp bekletmeden toprağa soktum.. sizce yanlışmı yaptım? ne yapmalıyım? Normal bir durummu?

Ayşe Yıldız
06-10-2012, 20:11
Kaktüsünüzün bulunduğu ortam sanırım nemli bir ortammış ve bitkiniz havai kök oluşturmuş. O kökleri koparsaydınız da olurdu. Kaktüsünüz çoğalmış olmuş bu sebepten. Toprağa diktiğiniz bitkiyi çok fazla sulamayın. Çürüme yapmasın.

07-10-2012, 14:57
:) teşekkürler.. peki diğer çıkardığı 5 yaprağını çelikleme yöntemiyle çoğaltabilirmiyim sizce? forumda odun kömürünü toprak için kullanıldığını duydum ve çok garibime gitti.. bildiğimiz pakette satılan odun kömürünün tozundanmı söz ediliyor? çelikleme için uyugnmudur? bilgileriniz için teşekkürler :]

selis
07-10-2012, 15:10
Odun kömürü kafanızı karıştırmasın, çelikleme için kullanılıyor fakat kaktüsler için değil..
Siz yandan çıkan kulakları kesip kuruyana kadar bekletip dikin.. 5-10 gün sonra köklenecektir.. Ekstra bir şey yapmanıza lüzum yok..

Ayrıca havai köklerin asıl çıkma amacı, bitkinin tırmanma isteğidir..
Kollar uzadıkça tutunacak bir yer arar.. Havadaki nemden de faydalanıp kök çıkarır..
Şöyle.......

09-10-2012, 15:32
Hmm :) ßu değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederimm:) çok yardımcı oldunuz:) Kaktüsler gerçekten çok ilginç bitkiler ve keşfettikce daha çok heyecanlanıyorum :]

adar
11-10-2012, 21:47
hepsi cok guzel harika ya

kenann
08-12-2012, 20:22
bodrumda yerde bulduğum bu kaktüsü nasıl ekmeliyim, nelere dikkat etmeliyim?

serkan_istanbul
08-12-2012, 21:03
öncelikle sudan çıkartın kurusun. sonrada çiçek toprağına **** kaktüs bölümündeki yazılara bakıp ordaki gibi karışım hazırlayıp dikebilirsin. fakat hemn sudan çıkart kaktüs suyu çok sevmez. ben kum, bahçe toprağı ve çiçekçiden aldığım toprağı karıştırıp dikiyorum. zaten toprak nemli oluyor sulamayı iyice kuruduktan sonra yapıyorum . sevgiler

bozo.0606
08-12-2012, 21:05
kesinlikle sudan çıkarın ve derhal kurutun. birkaç gün soldurun birazcık buruşabilir bile.

selis
08-12-2012, 21:08
nasıl ekmeliyim

Bence hiç ekmeyin..
Bir ekerseniz yandınız, gerisi gelir.. Kurtulamazsınız.. :rolleyes:

kenann
08-12-2012, 21:23
teşekkür ederim sudan çıkarttım.

kenann
09-12-2012, 17:36
bugün özel kaktüs toprağı ile ekimi yaptım ;)

kenann
23-01-2013, 22:34
kaktüsüm çürümeye başladı :( ama tepesinden de tomurcuk veriyor şimdi ne yapmalıyım?

selenn
24-01-2013, 12:59
Sürgün biraz daha büyük olsa ayırmak daha kolay olurdu. Sürgünün bağlı olduğu gövdenin sağlıklı (yumuşamamış) kısmından keserek kesi yeri kuruyana kadar bekleyip tekrar saksılayabilirsiniz.

Örneğin şu şekilde; (Tabi bunu fikir olması açısından işaretledim. Eğer kırmızı çizginin daha altında yumuşama yoksa daha alttan kesmekte fayda var.)

363978

Bu arada kullanmış olduğunuz toprak harcı suyu çok tutan bir malzeme. Kaktüsünüz uzunca bir müddet ıslak ortamda kaldığından çürümüş. Direnajı iyi, süzek bir toprak harcı kullanmanızda fayda var.

kenann
25-01-2013, 20:07
tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Topragım özel kaktüs toprağı.

selenn
28-01-2013, 09:16
Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla hindistan cevizi torfu gibi geldi bana. Ben piyasada satılan hazır kaktüs topraklarını ne zaman kullansam hep benzer sıkıntılar yaşıyorum. Bu sebeple sizi de uyarmak istedim. Hazır bir kaktüs toprağı kullanıyorsanız içine bir miktar kum ve akvaryum taşlarını karıştırabilirsiniz. Fotoğratanki görüntü sanki hindistan cevizi torfunun yoğun olduğu bir saksı harcı gibi gelince bana ilave etmek istedim.

kenann
28-01-2013, 20:20
anladım, evet hazır almıştım. Dediğiniz gibi hindistan cevizi torfuna benziyor. Diğer kaktüsüm bu toprağı çok sevdi 1 haftada gözle görülür büyüme gösterdi.

selenn
29-01-2013, 14:30
Sukulentlerde özellikle Echeverialarda ben de az miktar hindistan cevizi torfu ilave ediyorum saksı harcına. Böylece sıcak günlerde kurtarıcı oluyor ama ben kaktüslerde kullanmıyorum. Torf bile katmamaya çalışıyoruz zira soğuk iklimde yaşadığımdan toprağın kuruması bir hayli zaman alıyor.

kenann
02-02-2013, 19:46
dediğiniz gibi kestim kaç gün bekletmem gerekiyor?

ayomisan
12-02-2013, 12:37
Merhaba, bir kaç çeşit kaktüsümün yavrularını ayırıp çoğaltmak istedim. iki gün önce ayrıma işlemini yaptım. ve ertesi akşam toprağa ektim. bazılarının kökleri vardı. ama bazılarının ise kökleri yoktu.
kökleri olmayanları çok dibe batırmamak şartı ile sadece yüzeysel olarak toprağa koydum. Acaba hiç koymasam mı?

Ayrıca toprak seçimi konusunda yanlış bir seçim mi yaptım? :confused:
keçi gübresinin toprak ile karıştırılmış 1 senedir beklemiş halde bulunan bir toprak kullandım. Acaba gübreli olduğu için sıkıntı olur mu?
http://farm9.staticflickr.com/8388/8465202379_240127db7f_c.jpg

Solda ilk saksıda olan turuncu kaktüs aşılı olarak satılan kaktüsün tomurcuğu daha önce çoğaltmayı denemiştim ama olmadı acaba toprağın üstünde dursa köklenir mi?

aynı saksıdaki kaynana dili cinsi çok yumuşamış , ama kökü var onun :confused: tavisyeniz ne olur? hatta ayırdığım diğer ana saksıdaki de yumuşamıştı,(yazın dışarıda duruyordu) şimdi daha iyi ama hala tamamı yumuşak, su vermiyoruz ama ortam sıcaklığı az mı geliyor?

Sorularıma cevap verirseniz çok mutlu olurum :rolleyes:

selenn
14-02-2013, 10:28
Sayın ayomisan, kullandığınız toprak yanılmıyorsam pek süzek yapılı değil. Fotoğraftan gördüğüm kadarı ile yazıyorum bu nedenle siz de kontrol edin lütfen. Ben gübreli toprak kullanmıyorum. Bahardan sonra sıvı besin ile vitamin desteği yapıyorum. Ayrıca toprağa karıştırıldığında besin fazla gelebilir.

Kullandığınız saksıların altlarında delik olmasına dikkat etmenizde fayda var.

Turuncu renki aşılı olan kaktüsün (Gymnocalycium mihanovichii) üretimini bu şekilde yapamazsınız. Bu renkli olan kaktüsler kendi başlarına klorofil üretemediğinden başka bir kaktüse ihtiyaç duyuyorlar. Bu sebeple piyasa genelde aşılı halde karşımıza çıkıyor. Üretmek isterseniz; ana bitkiden ayırdığınız yavruları başka bir kaktüse aşılamanız gerekir.

Opuntia konusunda ise yine toprağı kontrol etmenizi öneririm. Süzek, geçirgen yapılı bir toprakta yetiştirilir. Isı yetersiz mi geliyor diye sorumuştunuz; Opuntialar kışa ve soğuğa dayanıklı türlerdir. Yalnız dikkat etmeniz gereken soğuğa dayanıklı bile olsa sürekli ıslak bir ortamda bulunmaması gerektiği.

Forumda kaktüs toprağı başlığında çeşitli kaktüs toprağı karışımları yer alıyor. O başlıkları inceleyin dilerseniz.

Son olarak Gymnocalycium mihanovichii (turuncu kaktüsünüz) dışında çelikle üretimde sıkıntı yaşamazsınız. Suyu çok kontrollü vermeniz gerekir. Baharla birlikte gelişmeler başlayacaktır. Kolaylıklar diliyorum, umarım hepsi tutarlar ve gelişirler.

Ceylins
14-02-2013, 10:44
Merhaba ; size yardımcı olabilirsem mutlu olurum.Deneyimlerimden söylüyorum sukulent cinsi kaktüslerin yavruları ayrılıp direk toprağa sokabilisiniz ama sukelent olmayan cinsleri ayırdığınız zaman mutlaka bir kaç gün havayla temas edecek bir şekilde dışarıda bekletilip koparılan kısmın kuruması gerekiyor ondan sonra onun için hazırlanmış toprağa dikebilirsiniz. Toprağında mutlaka kahverengi 5-6 mm kahverengi ponza taşını saksının en alt kısımlarına koyarak toprak doldurulabilir. saksının üst kısmındada kullana bilirsiniz ve ya toprağa karıştırabilirsiniz? Ablamlar İstanbulda kaktüs üretimi gerçekleştiriyorlar ve gerek tohum gerekse büyümüş olarak binlerce kaktüs var ve bende bir kolleksiyocuyum her giitiğimde olmayanlardan alıp geliyorum. Yardımcı olabildiysem ne mutlu...

ayomisan
14-02-2013, 15:15
Sayın ayomisan, kullandığınız toprak yanılmıyorsam pek süzek yapılı değil. Fotoğraftan gördüğüm kadarı ile yazıyorum bu nedenle siz de kontrol edin lütfen. Ben gübreli toprak kullanmıyorum. Bahardan sonra sıvı besin ile vitamin desteği yapıyorum. Ayrıca toprağa karıştırıldığında besin fazla gelebilir.

Kullandığınız saksıların altlarında delik olmasına dikkat etmenizde fayda var.

Turuncu renki aşılı olan kaktüsün (Gymnocalycium mihanovichii) üretimini bu şekilde yapamazsınız. Bu renkli olan kaktüsler kendi başlarına klorofil üretemediğinden başka bir kaktüse ihtiyaç duyuyorlar. Bu sebeple piyasa genelde aşılı halde karşımıza çıkıyor. Üretmek isterseniz; ana bitkiden ayırdığınız yavruları başka bir kaktüse aşılamanız gerekir.

Opuntia konusunda ise yine toprağı kontrol etmenizi öneririm. Süzek, geçirgen yapılı bir toprakta yetiştirilir. Isı yetersiz mi geliyor diye sorumuştunuz; Opuntialar kışa ve soğuğa dayanıklı türlerdir. Yalnız dikkat etmeniz gereken soğuğa dayanıklı bile olsa sürekli ıslak bir ortamda bulunmaması gerektiği.

Forumda kaktüs toprağı başlığında çeşitli kaktüs toprağı karışımları yer alıyor. O başlıkları inceleyin dilerseniz.

Son olarak Gymnocalycium mihanovichii (turuncu kaktüsünüz) dışında çelikle üretimde sıkıntı yaşamazsınız. Suyu çok kontrollü vermeniz gerekir. Baharla birlikte gelişmeler başlayacaktır. Kolaylıklar diliyorum, umarım hepsi tutarlar ve gelişirler.

teşekkür ederim yanıtınız için.

Aşılı kaktüs yapmayı da denemiştim ama olmamıştı :p
aşılamam için gereken o çubuk şeklinde olan kaktüsten(isimlerini bilmiyorum kusura bakmayın) şuan bir dal var elimde, kullanmak istemiyorum. :o
tutacağından şüpheliydim zaten, kısmet. o çubuk cinsinden temin edersem bir deneme yapabilirim ;)

Kapların altlarında delik yok, tuğla koysam yeterli olur mu?
Bu kapları geçici olarak düşünüyorum. Daha sonrasında hepsini bir saksıya ekip botanik bahçe yapmayı düşünüyordum.

opuntia sanırım kaynana dili olanı. Anladığım kadarıyla genel sorunum toprak, topraklarını değiştirmem gerek.

soruyu sorduktan sonra toprak konularına da rastlamıştım. inceledim ve toprağını değiştirmeye karar vermiştim, genelde o yönde cevaplar vermişsiniz...
daha önce fındık kabuğu çürümüşünü normal toprakla karıştırıp kullanıyordum, hiçbir sorun yaşamıyordum. Kaktüslerim o zamanlar çiçek de açıyordu. (trabzondaydım o zamanlar)

Sonrasında kaktüslerimi yalovaya getirdim, haliyle hava değişimi yaşadılar, büyümeleri yavaşladı.
çok mu suladım acaba düşüncesi ile toprağını değiştirdim ve kum ile karıştırdım. hepsini büyük bir kapta botanik bahçesi olarak dizayn ettim. 2-3
senenin sonunda ilgisizlikten (daha doğrusu evdeki herkesin ilgilenmesinden/sulamasından ötürü) yumuşama oldu ve sonunda çürüdüler.
Tekrar kum ile karıştırmaktan korkuyorum açıkçası :(

İnşallah sağlıklı bir şekilde büyürler ;)

ayomisan
14-02-2013, 15:20
Merhaba ; size yardımcı olabilirsem mutlu olurum.Deneyimlerimden söylüyorum sukulent cinsi kaktüslerin yavruları ayrılıp direk toprağa sokabilisiniz ama sukelent olmayan cinsleri ayırdığınız zaman mutlaka bir kaç gün havayla temas edecek bir şekilde dışarıda bekletilip koparılan kısmın kuruması gerekiyor ondan sonra onun için hazırlanmış toprağa dikebilirsiniz. Toprağında mutlaka kahverengi 5-6 mm kahverengi ponza taşını saksının en alt kısımlarına koyarak toprak doldurulabilir. saksının üst kısmındada kullana bilirsiniz ve ya toprağa karıştırabilirsiniz? Ablamlar İstanbulda kaktüs üretimi gerçekleştiriyorlar ve gerek tohum gerekse büyümüş olarak binlerce kaktüs var ve bende bir kolleksiyocuyum her giitiğimde olmayanlardan alıp geliyorum. Yardımcı olabildiysem ne mutlu...

Teşekkür ederim yardımlarınız için. acaba ablanız veterinerlerin hayvanlarla ilgilendikleri gibi kaktüslerimi götürsem kaktüslerimle ilgilenip hastalıklarına bakar mı ki :D
ne iyi olur öyle bir yer olsa :p

selenn
15-02-2013, 13:42
Kapların altlarında delik yok, tuğla koysam yeterli olur mu?

Olur tabi. Sonuçta fazla su süzülüp altta kalır. Bol da sulanmadıkça sorun olmaz.

Tekrar kum ile karıştırmaktan korkuyorum açıkçası :(

Akvaryumlarda kullanılan minik taş parçaları bence kumdan daha kullanışlı bir malzeme. Ben kum kullanmıyorum. Kırık ufak boylu taşlarla yaptığım karışımlarda sorun yaşamadım. Aklınızda bulunsun.

Ceylins
20-02-2013, 10:04
Teşekkür ederim yardımlarınız için. acaba ablanız veterinerlerin hayvanlarla ilgilendikleri gibi kaktüslerimi götürsem kaktüslerimle ilgilenip hastalıklarına bakar mı ki :D
ne iyi olur öyle bir yer olsa :p

gidip gösterebilirsiniz hemde tanışmış olursunuz? Yer Çekmeköy taşdelende site içerisinde kaktüs bulabileceğiniz istanbuldaki yerler içinde yazıyor oradan tarifi alıp gidebilirsiniz? Olmadı telefon numarasıda verebilirim? İyi günler...

sero90
16-03-2013, 09:20
bu dondurma kasesinde bulunan sagdaki uzun kaktusun cinsi nedir, bende dun aynısından aldım.. bu kaktus hakkında bilgi arıyorum da

selenn
16-03-2013, 12:53
Sero90, foruma hoşgeldiniz. Türünü öğrenmek istediğiniz kaktüsünüzü fotoğrafı ile birlikte altta linkini verdiğim başlıkta sorabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/4577.htm

Sizi daha yakından tanımak isteriz; yeni gelen arkadaşların kendilerini tanıttığı başlığa da yazarsanız sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm

canej
04-04-2013, 15:06
merhaba resimde görülen katüsümden çelikleme yapmak için parça aldım. Parça parçayı tutan kökle birlikte çıktı ben kurumaya o şekilde bıraktım lakin köklenmesi için kesmem mi gerekiyor acaba ???

mügem
13-05-2013, 16:27
403732
403733
403734
403735
Merhabalar,bu sürgün vermiş çeliklerimi saksı değişimi yapsam kaybeder miyim?4-5 cm lik minik kare saksılarda,bir tanesi de sprey kapağında dikili.

selenn
13-05-2013, 17:09
merhaba resimde görülen katüsümden çelikleme yapmak için parça aldım. Parça parçayı tutan kökle birlikte çıktı ben kurumaya o şekilde bıraktım lakin köklenmesi için kesmem mi gerekiyor acaba ???

İşaretlemiş olduğunuz yerden dalı ana gövdeden ayırdınız yanlış anlamadıysam. Euphorbiaların anagövdesindeki süt gibi olan sıvı zehirlidir. Bu nedenle bu işlemden sonra elleri yıkamak gerekir, kullandığınız malzemeleri de keza öyle.

Kesi yeri ya da koparılan kısım kurulduktan sonra uygun kaktüs toprağında köklendirilebilir. Kesmek köklenme yüzeyinin geniş olması ve ana gövdenin koparma sırasında zarar görmemesi sebebiyle önemli.

selenn
13-05-2013, 17:11
Merhabalar,bu sürgün vermiş çeliklerimi saksı değişimi yapsam kaybeder miyim?4-5 cm lik minik kare saksılarda,bir tanesi de sprey kapağında dikili.

Köklere zarar vermeden tekrar saksılayabilirsiniz. Hatta toprağını hafif nemlendirip toprağı ile olduğu gibi yeni saksısına aktarırsanız kökler zedelenmez.

mügem
13-05-2013, 23:15
Çok sağolun selenn hanım.

fatitoo
01-11-2013, 18:16
Bu iki kafadarı ayırayım mı?

alaoğlu
20-11-2013, 18:52
sevenleri ayırmayın bence :)

Muda
21-11-2013, 10:07
Bu iki kafadarı ayırayım mı?

Benim gördüğüm iyi bir şekilde gelişmiş durumda. Saksısı ona dar geliyor. Sonbahardayız. Bazı kaktüsler kolay ayrılmasına rağmen bazıları nedense kökten de bir aradalar. Onları ayırmak zor oluyor. Kaktüsleri genelde torfa diktikleri için bir süre sonra kuruyup köklerinin hava almasına verdiğimiz suyun hemen saksı dibine çıkmasına neden oluyor. Bitki dinlenme dönemine geçmiş ise ayırmayın. Ancak bende ayıramadığım kaktüs büyüyünce birbirlerine zarar vermeye başladı. Bir tane zor bela ayırdığım içindeki kazık gibi olan oluşumu çıkmasına rağmen uzun süre dikmeden beklettikten sonra toprağa diktiğim şu anda yaşıyor. Sizin orada şu anda mevsim çok soğuk olmadığı için şu anda ayırırsanız sanırım problem olmaz. En garantilisi ise ilkbaharda ayırmanız. Mevsim ve bitkinin durumuna göre karar vermek en güzeli.

cansuyu_yagmur
06-02-2014, 12:01
Merhaba arkadaşlar,

bu kaktüsümü geçen sene bu bahar ayında eminönünde bir çiçekciden almıştım.
Büyüdü ver yavru vermeye başladı. Geçen hafta yavrulardan birtanesini ayırdım fakat çürüdü.
Forumda okudum kadarıyla ayırdıktan sonra bir kaç gün bekleterek toprakla buluşturulması gerekiyormuş bu doğrumu?
Ve ne zaman ayırmak gerekir bu arkadaşları? En büyüğü 5 kuruş boyunda.
En hasarsız nasıl ayırırım peki?

sakdag
06-02-2014, 14:11
Yavrular ayırmak için çok küçük ve çok gençler. Biraz sabredip büyümelerini sağlayın, keskin bir bıçakla anneden kesip ayırabilisiniz.

Ayırdığınız yavruları yara yerlerinin kuruması için 3-5 gün bekletilmesi gerekiyor. Yaraları kabuk tutmadan ektiniz mi çürüme yapıyorlar.

cansuyu_yagmur
06-02-2014, 14:33
Yavrular ayırmak için çok küçük ve çok gençler. Biraz sabredip büyümelerini sağlayın, keskin bir bıçakla anneden kesip ayırabilisiniz.

Ayırdığınız yavruları yara yerlerinin kuruması için 3-5 gün bekletilmesi gerekiyor. Yaraları kabuk tutmadan ektiniz mi çürüme yapıyorlar.

bilgiler için teşekkürler sayın sakdag,

peki ne kadar büyüklükte olmaları lazım?

sakdag
06-02-2014, 14:35
1 tl kadar büyürlerse tutmaları daha garanti olur.

ankaramk
21-02-2014, 22:19
Merhaba arkadaşlar. Bu Kaktüsü ne şekilde üretmem daha uygun olur. Bu acemi Kaktüs meraklısına biraz yardım edelim :)

horanlı.66
22-02-2014, 07:36
en Küçük olalı Ana gövdeden cikartin bi iki gün kurusun yarasi, sonra hafif nemli toprağa dikin, toprak aşıri kurumayacak şekilde ara ara sulayin, köklenir.tavsiyem Küçük fazla formunu bozmayın boyle çok güzel duruyor,

ankaramk
22-02-2014, 09:46
Peki tepelerinden kessem kesdigim yerlerden fide verirmi

http://img.tapatalk.com/d/14/02/22/a2y3epa5.jpg

Son hâli bu alttan üç küçük yavru çıktı

ankaramk
23-02-2014, 13:32
2. ve 4. Resim kum + perlit + kül
3. Resim toprak + kül + perlit
püskürtme ile de suluyacağim bakalım sonuç ne olacak. İlk kez deniyorum bu yöntemi. Daha önceden suda köklendiriyordum.

cansuyu_yagmur
24-02-2014, 10:51
Merhaba arkadaşlar,
bu kaktüsümün saksısını yaklaşık 10 gün kadar önce değiştirdim. Fakat yumuşamaya başladı ve eğildi duvara yaslamak zorunda kaldım.
Sebebi ne olabilir? Çürümeye mi başladı nasıl kendine getirebilirm?

hira
10-03-2014, 23:14
ilk kez çelikten kaktüs üretebildim :o

Sonkez ablaya teşekkürler.

gokceci
06-04-2014, 22:36
:rfile:///C:/Users/G%C3%96K%C3%87E/Desktop/kaktus/kaktuesuen-anlami.jpgolleyes: :c

onfused: teyom

gokceci
06-04-2014, 22:38
file:///C:/Users/G%C3%96K%C3%87E/Desktop/kaktus/kaktuesuen-anlami.jpg
:) cetym cexzxce

gokceci
06-04-2014, 22:41
:D kaktüs

pLn
15-09-2014, 13:30
Merhaba,
Fotoğrafını yolladığım kaktüsün adını bilmiyorum. Forumdan araştırdım benzerlerinide gördüm ama yinede emin olamadım. Asıl mesele, kaktüsümü çoğaltmak istiyorum. Üç yıldır bende, her sene yazın sürekli çiçek açıyor, ama hiç yavrusu yok. Nasıl çoğaltabileceğim hakkında bilgisi olan var mıdır?

pLn
15-09-2014, 13:33
İlk defa fotoğraf ekledim. Tepetaklak olmuş :p Sanırım düzeltemiyorum. İnşallah bilgisi olan vardır.

rainbowcolor
15-09-2014, 17:54
Merhaba,
Fotoğrafını yolladığım kaktüsün adını bilmiyorum. Forumdan araştırdım benzerlerinide gördüm ama yinede emin olamadım. Asıl mesele, kaktüsümü çoğaltmak istiyorum. Üç yıldır bende, her sene yazın sürekli çiçek açıyor, ama hiç yavrusu yok. Nasıl çoğaltabileceğim hakkında bilgisi olan var mıdır?
Adı Gymnocalycium baldianum. Yavru vermesi için biraz baharda gübre desteği gerek olabilir. Onun dışında çiçeklerinden tohum kesesi oluşur ise tohumdan yetiştirmeye çalışabilirsiniz.

pLn
15-09-2014, 23:21
Teşekkürler rainbowcolor.

ümit78
14-11-2014, 22:50
***. arkadaşlar bi sorum olacak golden barrel kaktüsün yavrularından 3 adet geldi ana gövdeden kopartılmış olarak ama dikersem ya tutmazsa sorusu var kafamda sağlıklı bi şekilde nasıl yapabilirim yardımcı olurmusunuz..

A_NOMAD
14-11-2014, 23:53
***. arkadaşlar bi sorum olacak golden barrel kaktüsün yavrularından 3 adet geldi ana gövdeden kopartılmış olarak ama dikersem ya tutmazsa sorusu var kafamda sağlıklı bi şekilde nasıl yapabilirim yardımcı olurmusunuz..

Hoş geldiniz, forum yazışmalarında 'chat dili' denen kısaltmaları kullanmıyoruz. Mesajınızın başındaki '***' görünümü, kullanılmaması gereken bir kısaltma kullandığınız için o şekilde görünüyor. Forum kullanma kılavuzumuzu (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/) bir okuyun derim. :)

Sorunuza gelirsek; şu dönem kaktüsler artık kış dinlenmesinde, siz yavru kaktüslerinizi kuru toprağa yatırabilir ya da hafifçe daldırabilirsiniz, unutmayın ilkbahara kadar sulamayacaksınız. İlkbaharda sulamaya başladığınızda kaktüsleriniz hızla köklenecek ve normal gelişmesine devam edecektir. Şöyle bir kopya vereyim (http://www.agaclar.net/forum/34514-post1.htm) :)

Bu konunun ilk sayfasından itibaren okursanız sizin sorunuza ve benzer pek çok soruya zaten önceden cevap verilmiş olduğunu göreceksiniz.

Saygılar...

ümit78
16-11-2014, 02:12
uyarıların ve tavsiyelerin için teşekkürler A_NOMAD .. 2 gündür okuyorum bu bölümde paylaşılanları bu arada hoşbuldum :) benim tereddütüm bu dev top kaktüs yavruları antalyadan geldiler ben karabükteyim batı karadenizde işin açıkcası tutmaz diyede korkuyorum ve türler arası farklı bi yöntem varmıdır diye böyle bi soru yönelttim 17 yaşındaki kaktüsüm öldükten sonra çok tedirgin yaklaşıyorum birde ilave olarak bana kullanabileceğim bir gübre vitamin ismi markası verebilirmisiniz...teşekkürler ...

A_NOMAD
16-11-2014, 14:49
Kullanacağınız besinin içeriğinde 'üre-üre azotu' bulunmamasına dikkat edin sadece. Marka önerisinde bulunamam ama şunu hatırlatayım besin vermek için baharı bekleyin...

Sizin oralar çok nemli, kaktüslerin yoğun nemle (havada da olsa toprakta da olsa) pek arası yok biliyorsunuz, büyük olasılıkla kaybınız bu faktörle alakalı olmuştur :(

ümit78
17-11-2014, 12:20
teşekkürler A_NOMAD

ümit78
21-11-2014, 13:39
arkadaşlar resimdeki kaktüslerin dikim zamanı geldimi bilgisi olan arkadaşlar cevap verebilirmi birde büyük olanını dikmem için alttaki dikenlerini kesmem gerekiyor bu sıkıntı yaratırmı...

ümit78
24-11-2014, 13:30
siteyle ilgilenmeyeceniz kapatın bari..

A_NOMAD
24-11-2014, 15:45
siteyle ilgilenmeyeceniz kapatın bari..

Bu tavrınız hiç hoş olmamış :mad:

An be an bütün üyeler burada olamayabiliyor, yine an be an her yazılanın görülmesi mümkün olmuyor. Yazar yazmaz, o saniye cevap almayı beklemeniz tuhaf doğrusu...

Kaldı ki elimden geldikçe size yardım etmeye çalıştım, daha da çalışırım ama önce lütfen yukarıdaki tavrınızdan vazgeçin...

Kaktüslerinizi dikebilirsiniz, altını kesmeyin toprağın üzerine koyduğunuzda o zaten köklerini toprağa uzatacaktır. İçim rahat etsin derseniz, hafifçe derine dikebilirsiniz...

ümit78
29-11-2014, 08:42
neden hiç olmamış anlayamadım yazar yazmaz o saniye cevap almayı dilemedim zaten 3..4 geçmesine rağmen eğer kimse yazmıyorsa sıkıntı vardır demek bence tuhaf olan bu neyse sıkıntı değil ama madem ilgileniyorsunuz şunu dile getireyim bu gibi birkaç site var paylaşımını yapıyorsun onlarca fikir geliyor ama dikkat ediyorum burada sadece güç veya geç sen yazıyorsun işte tuhaflık burda kolay gelsin.......

hira
30-11-2014, 11:40
Kopan parçaları daha sonra dikmek üzere toprağa yatırmaktan başka bişey değildi yaptığım. Anladım ki benim hatam diktigim çeliklere güzel bir can suyu vermekmiş.

serhatefekaya
09-02-2015, 17:07
Arkadaşlar bu kaktüsü çiçekçiden almıştık fakat donmuş olduğunu fark edemedik:( donmayan kısmını kurtarabilir miyiz:confused:?Acil cevap verebilir misiniz?:confused:

A_NOMAD
09-02-2015, 21:16
Arkadaşlar bu kaktüsü çiçekçiden almıştık fakat donmuş olduğunu fark edemedik:( donmayan kısmını kurtarabilir miyiz:confused:?Acil cevap verebilir misiniz?:confused:

Sağlam kısmına kadar temiz ve keskin bir gereçle kesmenizi, sonra da birkaç gün (kesik kısım kabuk bağlayana kadar) havadar bir yerde bekletip 'kuru denecek kadar hafif nem içeren' toprağa hafifçe daldırmanızı öneririm.

Hiç sulamayın, yavaş yavaş köklenecektir...

Ancak sularsanız muhtemelen yeniden çürür ve bu kez kurtarma ihtimaliniz kalmayabilir.

hira
09-02-2015, 22:45
Arkadaşlar bu kaktüsü
çiçekçiden almıştık fakat donmuş olduğunu fark edemedik:( donmayan
kısmını kurtarabilir miyiz:confused:?Acil cevap verebilir
misiniz?:confused: Bu şekilde satın aldıysanız aldığınız yere gidip adamın kafasına fırlatın hiç uğraşmayın. ( tam olarak bu olmasa da, ben bi şekilde iade ederdim mutlaka :) )

serhatefekaya
10-02-2015, 14:10
Benim de içimden gelen çiçekçinin kafasına fırlatmak ama karne harçlığımdan anneme hediye almıştım.Annem belki kurtulur dedi,göndermedi.Cevaplar için teşekkür ederim,

A_NOMAD
10-02-2015, 14:23
Benim de içimden gelen çiçekçinin kafasına fırlatmak ama karne harçlığımdan anneme hediye almıştım.Annem belki kurtulur dedi,göndermedi.Cevaplar için teşekkür ederim,

Söylediğim şekilde müdahale ederseniz çok yüksek ihtimalle kurtulacaktır...

pLn
19-02-2015, 13:49
Merhaba,
Geçen sene burada kaktüsümle ilgili bir soru sormuştum. Fotoğrafını paylaşmıştım. 193. mesaj. Aradan bir yıl geçmiş :)
Aynı kaktüsümün şekli biraz bozuldu. Acaba bir tuhaflık mı var yoksa bu kaktüs böylemi büyüyor ? Dört yıldır bende. İnşallah bir hastalık söz konusu değildir. Çok seviyorum çünkü onu.
Eğer hastalık değilse, onu formunun bozulduğu yerden kesip yeniden diksem olur mu ?

pLn
19-02-2015, 13:58
Bu arada, geçen yılki fotoğraf tepetaklaktı, şimdiki yan olmuş. Bayaa gelişme var bende :) kısmet olursa birdahaki sefere düz olacak inşallah :)

Ritulan
19-02-2015, 21:04
Merhaba,
Geçen sene burada kaktüsümle ilgili bir soru sormuştum. Fotoğrafını paylaşmıştım. 193. mesaj. Aradan bir yıl geçmiş :)
Aynı kaktüsümün şekli biraz bozuldu. Acaba bir tuhaflık mı var yoksa bu kaktüs böylemi büyüyor ? Dört yıldır bende. İnşallah bir hastalık söz konusu değildir. Çok seviyorum çünkü onu.
Eğer hastalık değilse, onu formunun bozulduğu yerden kesip yeniden diksem olur mu ?

Sanırım gymnolacyum türü ,çok acil değilse biraz bekleyin bende de birkaç tür var bekliyorum.martın ilk haftası kökünü Çıkarın bir sorun var mı bakın derim sonrasında kesin kumlu bir toprağa dikin.kaktüs toprağı nasıl?

pLn
19-02-2015, 23:14
Sanırım gymnolacyum türü ,çok acil değilse biraz bekleyin bende de birkaç tür var bekliyorum.martın ilk haftası kökünü Çıkarın bir sorun var mı bakın derim sonrasında kesin kumlu bir toprağa dikin.kaktüs toprağı nasıl?

Çok teşekkürler Ritulan. Torf, bahçe toprağı ve kum karışımı ama kaktüsler için toprak karışımı aldım ona dikmeyi düşünüyorum. Acil değil mart başını beklerim. Aldığım toprağın içeriği : Lava rock, pomza, kuvars, ince elek torf, vermiculit, perlit, cocopeat, çakıl, kaktüs türlerine özel akıllı gübre.

fcsrt
24-03-2015, 15:07
5 yıllık kaktüsümün ana gövdeden çıkan tüm kollarını kesip 2-3 gün açıkta bırakarak kesilen yerlerinin kurumasını bekleyip kuru bir toprağa diktim. 2 haftadır hiç su vermedim. toprak perlit ve kumlu bir karışım. Artık iyice eğilip bükülmeye ve yumuşamaya başladı. Fotoğraf yükleme şansım yok şu an ama en kısa zamanda eklemeye çalışacağım. sitede okuduğum şekilde hareket etmeye çalıştım çelikleme konusunda ama başarılı olamadım sanırım. Yoksa karar vermek için çok mu erken ? Artık su vermeli miyim ?

A_NOMAD
24-03-2015, 15:12
5 yıllık kaktüsümün ana gövdeden çıkan tüm kollarını kesip 2-3 gün açıkta bırakarak kesilen yerlerinin kurumasını bekleyip kuru bir toprağa diktim. 2 haftadır hiç su vermedim. toprak perlit ve kumlu bir karışım. Artık iyice eğilip bükülmeye ve yumuşamaya başladı. Fotoğraf yükleme şansım yok şu an ama en kısa zamanda eklemeye çalışacağım. sitede okuduğum şekilde hareket etmeye çalıştım çelikleme konusunda ama başarılı olamadım sanırım. Yoksa karar vermek için çok mu erken ? Artık su vermeli miyim ?

Doğru yapmışsınız. Sadece, çok güneş alan bir yerde duruyorlarsa direkt güneş altında kalmayan aydınlık bir yere alın.
Yumuşama genellikle fazla su nedeniyle olur ama eğer hiç sulamadıysanız artık fısfıs yaparak azar azar sulamaya başlayın.
Hızla köklenecek ve canlanacaklardır.

Gelişmeleri de bildirirseniz sevinirim...

fcsrt
24-03-2015, 15:31
Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.. akşam fıs fıs yapıyorum o zaman.. gelişmeleri de aktaracağım mutlaka..

fcsrt
01-04-2015, 19:10
çeliklemeye çalıştığım kaktüslerimden birini topraktan çıkartıp inceledim ve toprak altındaki kısmın tamamen kaskatı ve kahverengi olduğunu gördüm.. hiç köklenme yok.. üst tarafı ise iyice yumuşamış ve büzüşmüş şekildeydi.. anlatılanlar gibi yaptım ama niye olmadı anlayamadım.. diğerleri de öyledir diye bakamıyorum korkudan..

A_NOMAD
01-04-2015, 19:32
çeliklemeye çalıştığım kaktüslerimden birini topraktan çıkartıp inceledim ve toprak altındaki kısmın tamamen kaskatı ve kahverengi olduğunu gördüm.. hiç köklenme yok.. üst tarafı ise iyice yumuşamış ve büzüşmüş şekildeydi.. anlatılanlar gibi yaptım ama niye olmadı anlayamadım.. diğerleri de öyledir diye bakamıyorum korkudan..

Fotoğraf yüklemeniz mümkün mü?

fcsrt
01-04-2015, 19:34
Bu da fotoğrafı :(

A_NOMAD
01-04-2015, 19:36
Diken yönlerine bakınca, acaba ters dikmiş olma ihtimaliniz olabilir mi?

fcsrt
01-04-2015, 19:44
Yönünde sıkıntı yok tamamının fotoğrafını yüklüyorum

fcsrt
01-04-2015, 20:05
Kurtarılabilir mi peki ne yapmalıyım

A_NOMAD
01-04-2015, 20:08
İşaretlediğim bölgeyi, işaretlediğim şekilde, keskin ve temiz bir gereçle (bıçak, falçata, bisturi, jilet gibi) kesin, 2-3 gün kadar açık havada bekletin ve zaten elinizde mevcut olan toprak harcınıza çeliğinizin 1,5cm. kadarı toprak içinde olacak şekilde daldırın.

Tam 3 gün sonra, sadece çeliğinizin toprağa giriş kısmını nemlendirecek şekilde (tercihen fısfıs ile) sulayın.

Ardından bu şekilde 3-4 gün ara ile, aynı miktar ve şekilde sulamaya devam edin. Çeliğiniz çok sağlıklı görünüyor, sadece yara bölgesini uyarmak yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Bu arada çeliğinizi bir daha topraktan hiç çıkartmayın, çelikleri oynatıp durmak köklenme adaptasyon sürecini olumsuz etkileyecektir.

Unutmayın, bundan sonra o çelik topraktan hiç çıkarılmayacak! :)

544343

fcsrt
01-04-2015, 20:51
çok teşekkür ederim .. peki diğer iki çeliğime de bakmalı mıyım onları da aynı kaktüsten ayırmıştım.. hepsi hemen hemen aynı boyda.. yoksa hiç dokunmamalı mıyım.. onlar da sağlıklı görünüyor toprak üstü kısmında ama toprak altını bilemiyorum..

fcsrt
01-04-2015, 21:02
Dediğiniz şekilde kestim ama ortasında bir sertlik var normal mi nokta şeklinde.. içeri doğru devam ediyor..

A_NOMAD
01-04-2015, 21:44
Ortasındaki sertlik 'taşıma kanalı' normal, merak etmeyin. Diğer çeliklerinize de hiç dokunmayın, çok sulamadığınız sürece yavaş da olsa kökleneceklerdir.

fcsrt
04-04-2015, 07:32
Toprağa girmeye hazır mı sizce ?

fcsrt
07-04-2015, 09:42
Cevap alamayınca çeliğimi toprakla buluşturdum.. bugün 3. gün ve hiç dokunmadım.. akşam dibinden çok az su vereceğim.. inşallah köklenir...

Saraswati
14-05-2015, 13:22
Merhabalar. zamanında çürümekte olan kaktüsümün üstünü kesip mumlamıştım. bir süre sonra fotoğrafta görüldüğü gibi büyümeye başladı. iki farklı parça çıktı. nereden keseceğimi, nereden çoğaltacağımı bilemedim :( yardımcı olun ne olur!

Yeşil-Dost2
14-11-2015, 11:08
Merhaba bunun nasıl çoğalacağını tarif edermisiiz.fotoğrafı avatar yaptım profilim de

Yeşil-Dost2
24-11-2015, 14:12
bu kaktüsüm yeterince büyüdü heralde.Onu nasıl çoğaltıcağımı tarif edermisiniz

nimo
13-05-2016, 23:27
İşaretlediğim bölgeyi, işaretlediğim şekilde, keskin ve temiz bir gereçle (bıçak, falçata, bisturi, jilet gibi) kesin, 2-3 gün kadar açık havada bekletin ve zaten elinizde mevcut olan toprak harcınıza çeliğinizin 1,5cm. kadarı toprak içinde olacak şekilde daldırın.

Tam 3 gün sonra, sadece çeliğinizin toprağa giriş kısmını nemlendirecek şekilde (tercihen fısfıs ile) sulayın.

Ardından bu şekilde 3-4 gün ara ile, aynı miktar ve şekilde sulamaya devam edin. Çeliğiniz çok sağlıklı görünüyor, sadece yara bölgesini uyarmak yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Bu arada çeliğinizi bir daha topraktan hiç çıkartmayın, çelikleri oynatıp durmak köklenme adaptasyon sürecini olumsuz etkileyecektir.

Unutmayın, bundan sonra o çelik topraktan hiç çıkarılmayacak! :)

544343

İyi akşamlar. Ben yılan kaktüsü diye bilinen bi çeşiti üstündeki Surgunleri koparıp direkt toprağa diktim. Şimdi burda kesmek gerekiyor falan diyorlar. 30 gün oldu bi gelişme yok hatta çok az Uzama da var ama bi kacina baktığımda kök falan yoktu. Sizce ne yapmam gerekiyor kesip öyle mi dikey yoksa yılan kaktüs üzerindekileri dikmek yeterli mi

A_NOMAD
14-05-2016, 09:50
...Surgunleri koparıp direkt toprağa diktim. Şimdi burda kesmek gerekiyor falan diyorlar...

Sizin kaktüsünüz de eğer alıntıladığınız cevaba sebebiyet vermiş olan kaktüs gibi sorunlu değilse yaptığınız uygulamada bir sıkıntı yok. Gözle görülür gelişmeler için daha uzun zaman geçmesi gerekir zaten...

metin şayen
29-08-2016, 11:26
bu kaktüsümü çöpte buldum

626427

adını bile bilmiyorum ama, bu yıl daha doğrusu iki hafta önce yavrusunu alıp başka bir saksıya aktardım. Şimdi direk gün ışığına maruz kalmaksızın muhafaza ediyorum. Ne kadar zamanda anne ve kızını tekrar buluşturmam gerekir dersiniz.

Kaf
28-10-2016, 09:42
Merhaba çelik kaktüs edindim (dik olarak büyüyen echinopsis türü yaklaşık 20 cm boyunda) ve 2 gün beklettim, kuruduğunu düşündüğümde ise toprağa diktim ve suladım (rengi beyazdı ama kuruydu, kararmasını beklemedim), daha sonra bu başlıkta dikimden hemen sonra sulanmaması, bir kaç gün sonra sulanması gerektiğini okudum ancak sulamış da bulundum kaktüsümü. Acaba sorun olur mu ? Çıkartıp tekrar kurutmalı mıyım, ne yapayım bana bir fikir verir misiniz ?

sucukadam
30-10-2016, 20:10
çelik ile kaktüs edindim ama bi türlü kurumuyor samsunda yasıyorum nem ve yağış fazla nasıl kurutabilirim ekmek için

A_NOMAD
30-10-2016, 20:29
...bir türlü kurumuyor...

Bir kaktüs çeliğiniz var ama kesilen kısmı kuruyup kabuk bağlamadı, doğru mu anlamışım?

Eğer cevabınız evet ise:

Çeliği alalı kaç gün oldu bilmiyorum ama bu mevsimde kuruyup kabuklanması normalden birkaç gün daha uzun sürebilir.

Havadar bir yerde tutmanız önemli, yoksa kurumak yerine çürüyebilir.

Hızlandırmak için kağıt peçete ile kesik kısmı kurulamanız işe yarayacaktır.

Çeliği alalı bir haftadan çok olduysa (belki fark edememiş olabilirsiniz çünkü insanda oluşan yara kabukları gibi kalın bir kabuk oluşmaz) artık kurumuştur, toprağa daldırabilirsiniz ama sulamayın.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, eğer farklı bir durum ya da anlaşılmayan bir şey varsa lütfen yazın ki netleştirelim.

Kaf
20-07-2017, 22:35
Ben de ola ki benim durumuma düşenler olur diye neler olup bittiğini yazayım geç de olsa. Çelik edindiğinizde toprağa dikeceğiniz kısmını güzelce kurutun 10 gün ortalama daha sonra toprağa dikin fakat kesinlikle sulamayın (Benim gibi acemiler can suyu mantığı ile su dökebiliyor ne yazıkki) ben suladım ve daha sonra araştırmalarım sonucu edindiğim bilgiler ile tedirgin olduğumda A_NOMAD kullanıcı adlı ağaç dostunun yardımı ile kaktüsüm kurtuldu. Suladığınızda ne yazık ki kurtlanmaya sebep olabiliyor. Dikkat etmeliyiz. Çeliği kurtlanan yerinden kesip güzelce tekrar kurutup diktikten yaklaşık 15 gün sonra korkarak suladım derken tuttu şimdi maşallahı var büyümeye başladı harika bir şekilde. A_NOMAD'a tekrar teşekkür ederim. Bu arada küre şekilde kaktüs türü de çok hassas, sulamayı bir şekilde ihmal ettiğinizde sıkıntı yaşanabiliyor bilginiz olsun. Kuruyor gibi lekeler oldu kök kısmından yukarı doğru fakat sonra müdahale edip sulayıp daha havadar güneş alan bir yere koyduğumda canlanma belirtileri gösterdi. Lekeler hala duruyor ve araştırıyorum acaba neden oldu diye. Endişelenip farklı şekilde müdahale etmeli miyim bilemiyorum, Bilgisi - tecrübesi olan varsa fikir verirse çok iyi olur. Tekrar teşekkür eder herkese keyifli hobiler dilerim.

A_NOMAD
21-07-2017, 13:53
...Lekeler hala duruyor ve araştırıyorum acaba neden oldu diye. Endişelenip farklı şekilde müdahale etmeli miyim bilemiyorum, Bilgisi - tecrübesi olan varsa fikir verirse çok iyi olur...

Kaktüsünüzün kurtulmasına sevindim.

Bahsettiğiniz lekeleri fotoğraflayabilirseniz belki neden oluştuklarını anlayabiliriz ama eğer lekelerin olduğu bölgede yumuşama yoksa ve kaktüsünüz gelişiyorsa yaşadığı sorun atlatılmış demektir.

(Sırf örnek olsun diye yazıyorum: Mesela güneş yanığı lekeleri, kaktüs iyileşse bile tamamen kaybolmuyor.)

Nailestyle
26-06-2018, 10:07
Merhaba çok bilgim olmayarak kaktüs yetiştiriyorum
Resimde paylaştığım kaktüs çok büyüdü bu kaktüsü ortasından kesip diğer bölümüde yanına dikebilirmiyim bu mümkünmü acaba yoksa çokmu saçmaladım 🙊

Nailestyle
26-06-2018, 10:10
Resim paylaşımını yapamadım sanırım
Kaktüsümün boyu 1.70cm

Eylulikindisi
28-09-2018, 19:43
Kaktüsüm bu sekilde boynunu eğdi ne yapabilirim

Eylulikindisi
28-09-2018, 19:51
Kaktüsüm bu sekilde boynunu eğdi ne yapabilirim

ankaramk
28-09-2018, 20:03
Kaktüsüm bu sekilde boynunu eğdi ne yapabilirimHangi şekilde. Resim atarsan yardımcı olabiliriz

Gbulbul
29-11-2018, 16:57
Dört sene önce bu kaktüsü çöplükte buldum. Sol alt köşesinde yaralı bir bölge varya (ikinci görselde daha net) oradan kopuktu. Bu hale gelmesi iki senesini aldı. Sonra A101 ve Bim aktüel ürünler (https://www.bimaktuelurunler.net/) satışı yapılırken ara ara aynı kaktüsün satıldığını görüyordum.Yalnız türünün ne olduğunu bir türlü öğrenemedim. Kaktüs besini falan alıp biraz daha desteklemeye çalışıyorum ama bu konuda benim merak ettiğim iki soru var.
Birincisi bu kaktüsün türü nedir?
İkincisi benim bu kaktüsü çoğaltmamın bir imkanı var mı? Zira aramızda çok ciddi bir bağ oluştu. Yıllardır çok uzun yolculuklar yaptık ve hep beraberdik.

https://i.hizliresim.com/gr4ONR.jpg

https://i.hizliresim.com/9a9m63.jpg

devrann
29-11-2018, 19:21
Bu haliyle çoğalması zor,bir boğum gibi bir yer olsaydı ordan koparır dikerdiniz hemen köklenirdi,türünü bilmiyorum ama http://www.agaclar.net/forum/kaktus/29335.htm buradan bir bakın isterseniz.

brkznrr
30-11-2018, 09:01
Yanlış görmüyorsam sağ alt tarafında sıcak silikonla yapıştırılmış yapay çiçek var eğer doğru gördüysem kaktüse zarar vermeden onu çıkarmanızı öneririm.

Gbulbul
30-11-2018, 20:07
Yorumlarınız için teşekkür ederim. Sıcak silikonla yapıştırılan çiçeği çektim ama elime aldığımda bana gerçek çiçek gibi gelmişti. Bu konularda bilgisizim sadece kaktüse zarar vermek istemiyorum.

Mesut Temiz
01-12-2018, 01:00
Dört sene önce bu kaktüsü çöplükte buldum. Sol alt köşesinde yaralı bir bölge varya (ikinci görselde daha net) oradan kopuktu. Bu hale gelmesi iki senesini aldı. Sonra A101 ve Bim aktüel ürünler satışı yapılırken ara ara aynı kaktüsün satıldığını görüyordum.Yalnız türünün ne olduğunu bir türlü öğrenemedim. Kaktüs besini falan alıp biraz daha desteklemeye çalışıyorum ama bu konuda benim merak ettiğim iki soru var.
Birincisi bu kaktüsün türü nedir?
İkincisi benim bu kaktüsü çoğaltmamın bir imkanı var mı? Zira aramızda çok ciddi bir bağ oluştu. Yıllardır çok uzun yolculuklar yaptık ve hep beraberdik.

Tam emin olmamakla birlikte, kaktüsünüzün türü micranthocereus estevesii olabilir... Değilse de benzer, yakın bir tür olduğu belli...

Soldaki yaralanma kendi kendini iyileştirmiş... Bir sorun oluşturmaz...

Çoğaltma işine gelirsek... Belli bir büyüklüğe geldiğinde yandan bir yavru verecektir... Bu yavru bitkinin dibine yakın bir bölgesinden çıkabileceği gibi, ortalarına yakın bir yerden de çıkabilir... Bu yavru 15-20 santim uzunluğa ulaştığında, tam ana dalla birleştiği noktadan çok keskin (ve tercihen tırtıklı) bir bıçakla ana dala ve yavruya zarar vermeyecek şekilde kesip ayırın... Bu işte kullanacağınız bıçağın temiz olması çok önemli... Eğer bakteri bulaştırırsanız bitkiniz çürüyerek ölür... Bu noktadan sonrası da çok önemli... Kesip ayırdığınız yavruyu sıcak bir ortamda bir kaç gün bekleterek (ben yazın kesik alanı güneşi görecek şekilde yerleştiriyorum) o bölgenin iyice kuruyup kabuk bağlamasını sağlıyorsunuz... Bunu yapmazsanız, topraktaki bakteri, mantar vs. kaktüsün dokularına kesik yerden nüfuz ederek çürütür, kaktüsünüz ölür... Kesik yer iyice kuruyup kabuk bağladıktan sonra, bitkinin alt 3-4 santimi toprağa gömülü olacak şekilde toprağa dikiyorsunuz... Bundan sonra normal bir kaktüse baktığınız gibi bakıyorsunuz, o uygun şekilde köklenip gelişecektir... Kesik yeri kurutmaya başlamadan önce toz tarçına batırarak bakteri ve mantarlara karşı daha korunaklı hale getirebilirsiniz...

Diğer bir yöntem daha var... Ben bu türü çok çoğaltmak istesem o yaralandığı hizadan keserdim (yine yukarıda bahsettiğim nitelikte bir bıçakla). Daha sonra üst kısmı toz tarçına batırıp iyice kuruturdum.. Kesik alan daha fazla olacağı için bu süre yavru için uygulayacağınızdan daha fazla olabilir.. Ben olsam sıcak havalarda en az bir hafta ilâ on gün bekletirdim... Altta kalan kısmı saksıda bırakıyorsunuz, onun kesik alanına da toz tarçın serpebilirsiniz... Bal da sürebilirsiniz, o da aynı işlevi görüyor... Şimdi artık bir adet köklendireceğimiz kesik kaktüsümüz, bir de saksıda kalan güdük dip kısım var elimizde... Belki "ne geçti elimize" diyebilirsiniz.. Ama köklenip estetik biçimde uzayacak bir kaktüsümüz ve yavru üretmek amacıyla anaç olarak kullanacağımız diğer bir kaktüsümüz var artık elimizde.. Dipte kalan kesik kısım kendisi yukarıya doğru uzayamayacağı için kısa sürede yavru verecektir... 15-20 santime ulaştıklarında bu yavruları ayırıp çok sayıda kaktüs üretebilirsiniz... Ama henüz çok tecrübeniz olmadığı için bence bu ikinci yöntemi uygulamayıp bitkinizin yavru vermesini bekleyin... Önem verdiğiniz bir bitkiyi küçük bir hatadan ötürü kaybedip üzülmektense yavru vermesini beklemek daha uygun bence... Bol şans diliyorum...

Not: Çiçek tabii ki yapma.. Kaktüslerin çiçekleri bir ilâ birkaç gün canlı kaldıktan sonra ya tohum kesesine dönüşür ya da çoğunlukla solup dökülür.. O yapma çiçeklerin zararı yapıştırırken meydana geliyor, bir de bitkinin aldığı güneşi biraz azaltıyor.. Onları sökmek istediğinizde çekerek koparmayın, çünkü bir ölçüde bitkinin kökü sarsılabilir ve ciddi zarar görebilir.. Çıkarmak istiyorsanız uygun bir makasla kesip alın ve dibinde kalan yapışkanı zorlamayın... Zamanla düşer, kalsa da pek sorun değil...

Gbulbul
01-12-2018, 11:43
yorumlarınız için teşekkür ederim. Çoğaltmak için kesecek kadar bilgi sahibi değilim. Geriye tek bir seçenek kalıyor, beklemek...

acemi25
05-02-2019, 12:15
Merhaba;

Bu minik kaktüsü bi arkadaşımdan aldım, uzun inçe sarmaşık tarZı bir kaktüsün yavsuruydu. Burada okuduğum kadarı ile bir kaç gün gölge ama ışık bi yerde bekletip kaktüs toprağına ekeceğim. Umarım başarılı olurum. İlk kaktüsüm olacak.