PDA

View Full Version : Bursa Ekibi "Meyve Çekirdeği Toplama" Projesi (Bitmiştir)

Sebahattin Sargın
06-08-2007, 21:58
Arkadaşlar hoş sohbetler ediyoruz, özür dileyerek bölüyorum ;) Bursa ekibi olarak bir projeye başlamak istiyoruz.

Bireysel olarak meyve çekirdekleri toplayıp bunları uygun bir depoda biriktirip her şey hazır olduktan sonra ekim işlemine geçeceğiz.

Uludağ faunasına katkıda bulunacağız, üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Sizden ricam evinizde yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini bir kenarda saklayarak bize destek olamanız. Bir daha ki toplantıya kadar çevremizdekileri bu konuda bilençlendirip destek isteyeceğiz ve yardım alacağımız kuruluşlar ile konuşacağız. Sizlerin de desteğini bekliyoruz, tüm üyelerimizin....

Sercanoral
06-08-2007, 22:05
Sevgili kardeşim proje harika. Böyle bir projeye destek olmamak bence büyük bür delilik. Ben bu konuda elimden gelen tüm yardımı yapacağım. Bundan sonra sabah akşam meyve:)

Penelophe
06-08-2007, 22:25
Selamlar herkese.:)
Daha fotoğraflara bakamadım ama yazılanlardan okuduğum kadarıyla toplantı çok güzel geçmiş.
Hepinizi kutluyorum arkadaşlar.

Meyve çekirdeği toplama projesi de çok güzel ayrıca.;)
Daha sonra fidanları aşılamak gerekecek bildiğim kadarıyla.
Bununla ilgili Manisa'da bir kişinin bir faaliyet yaptığını okumuştum biryerlerde. Sanırım Tema'dan da destek görüyormuş. Ormanlarda ki hayvanların azalmaları ile bu projeye başlamış. Meyve ağaçlarının hayvanlara besin kaynağı olacağından bahsediyordu. Ve aşılanması gerektiğinden.Hatırladığım bu kadar.

Sinemis aramıza hoşgeldin.:)
Sloganın çok güzel.:)

heDera
07-08-2007, 00:46
Evet arkadaşlar, sloganımızı buluncaya kadar devam bir tanede ben ekleyeyim.Bu Güzel Doğanın Bir Parçası Olan İnsan, Onun Değerini Bilmedi, Bilmiyor..Artık Biliyoruz Henüz Geç Değil Diyorsan 'Tükettiğin Kadar Ağaç Dik.!

SİNEMİS
07-08-2007, 07:30
Herkese günaydın. Sloganıma yorumda bulunan herkese çok teşekkür ederim.
Sevgili heDera sizin sloganınız da çok anlamlı olmuş. Tebrik ediyorum :)
Diğer üyelerimiz sizden de slogan bekliyoruz...

emrahk
07-08-2007, 07:50
Başlığı görmemiş olanlar için Manisa'daki meyve çekirdeği toplama projesinin afişi: Her Çekirdek Bir Ağaçtır (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=128897&postcount=1)

SİNEMİS
07-08-2007, 08:10
Hıım.. Emrah Bey yani sizin fikriniz şu mudur ; "Manisa ile aynı projei başlattık madem,ozaman aynı slogan altında devam edelim faaliyetimize "

Aslında buda olabilir ****** ama kendimiz bir slogan yaratsak oda bize ait bir şey olmaz mı :confused: Gerçi kısa ve öz bir başlık başlattığımız faailyet için,hoş yani.

Filiz
07-08-2007, 08:12
Neden olmasın, hatta oradaki proje yürütücüleriyle görüşüp aynı projeye devam edebilirsiniz. Tüm bursa ekibini kutluyorum..

SİNEMİS
07-08-2007, 08:49
Evet olabilir aslında. Bu sabah haberlerde izledim projeyi başlatan kişiye kargo ile başka illerden kutu kutu çekirdek göndermişler. Bizde medyada ses getirebilecek bir tanıtım yapsak bu projemiz için çok daha iyi olur bence. Manisa'da bu projenin başlamsı da örnek gösterilebilir. Belki böylece diğer illerde de aynı faaliyet için çalışmalar başlar. Gerçi yaptığımız toplandıda arkadaşlar arkamızda bir kurum olsa medya daha çok ilgilenir demişti ama Manisa'daki faaliyeti ve ne kadar ilgi gördüğünü örnek olarak medyaya anlatırsak başka bir kurumudn desteğine ihtiyaç duymayız medya da ses getirebilmek için diye düşünüyorum ben. Nedersiniz sevgili üyelerimiz ?

Filiz
07-08-2007, 08:55
Eğer daha çok kişi Sinemis gibi olabilir derse bu linkten proje yürütücüsüne ulaşabirsiniz. Tıklayın>>> (http://www.doktorfahrettin.com/)

SİNEMİS
07-08-2007, 09:36
Çok teşekkürler desteğiniz için Sevgili Filiz :)

SİNEMİS
07-08-2007, 09:42
Bir slogan daha ;

"DOĞA İLE ARANDA AŞKI BAŞLATMAK İÇİN İLK TEKLİF SENDEN GELSİN,HADİ DURMA SENDE BİR ÇEKİRDEK VEREBİLİRSİN"

SİNEMİS
07-08-2007, 09:43
Çkirden değil yaa özür dilerim :( ÇEKİRDEK :)

SİNEMİS
07-08-2007, 09:46
Sanırım ben bir süre sussam iyi olacak. Elim işte aklım burda,kelimeleri doğru yazamıyorum bi türlü :D

emrahk
07-08-2007, 10:10
Hıım.. Emrah Bey yani sizin fikriniz şu mudur ; "Manisa ile aynı projei başlattık madem,ozaman aynı slogan altında devam edelim faaliyetimize "

Aslında buda olabilir ****** ama kendimiz bir slogan yaratsak oda bize ait bir şey olmaz mı :confused: Gerçi kısa ve öz bir başlık başlattığımız faailyet için,hoş yani.

Biz tabi ki Manisa'da başlatılan projeyi beğendik öncelikle ve aynısını neden biz de yapmayalım dedik, ancak mevcut projenin adını, projenin sahibi ve bu fikir babası kişi olan Dr. Fahrettin ER'e sormadan kullanmak doğru olmaz. Kendi sitesinde proje hakkında bilgi bölümünde şöyle diyor:
"Bu proje özellikle Türkiyenin Batısında uygulama alanı daha başarılı olacağından her ildeki çevre dostları doğa severler ve ülkesini seven herkes bu projeyi kendi bulunduğu yerden başlatıp uygulayabilir. Yani bütün çekirdekleri Manisaya göndermek zorunda değilsiniz. Her il her ilçe topladığı yer gölgede kurutup sakladığı kiraz, erik, vişne, kayısı, şeftali, yenidünya ve temin edebileceği diğer bölge iklimine uygun ağaç tohumlarını çam, defne, meşe, dut, incir, iğde, ceviz, badem, kestane, gibi tohumları uygun yükseklikleri belirleyerekten ( bazı bitkiler belli yüksekliklerde ancak yaşayabildiği için bu konuda ormancılardan ve internetten bilgi alınabilir)"

Benim görüşüm, her ilde mevcut proje sloganının kullanılmasıdır çünkü bu proje önemli ölçüde duyuldu, her geçen gün daha çok insan proje hakkında bilgi sahibi oluyor ve slogan da oldukça net ve akılda kalıcı.

Süha Şendoğan
07-08-2007, 10:15
Merhaba arkadaşlar,
Toplantıya katılan ve mazeretlerinden dolayı katılamayan tüm üyelere tohum toplama konusundaki hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ederim.Toplantıya bu öneriyle katılmam isabetli olmuş demekki.
Bu arada tanımaktan son derece memnun olduğumuz başta Cemal bey ve eşi,sn.yönetici Todor, üşenmeyip İstanbul'dan katılıp hemde bizim gibi eski nesil İstanbul'luların hafızasında herzaman yer bulan Kanlıca Yoğurdu kolisi ile gelen Sn.Ali bey, Habibe hn.ve yeni katılan tüm üyelere sonsuz sevgiler..
Sevgili Sebo sana fazla birşey söylemeğe hacet yok kişiliğin zaten yeterli bilgi veriyor bu arada unutmadan birdahaki toplantımızın Yalova'da olacağından hiç bahsetmemişsin bu öneriyide görüşelim.
Sevgi ve saygılar..

emrahk
07-08-2007, 10:17
Sanırım ben bir süre sussam iyi olacak. Elim işte aklım burda,kelimeleri doğru yazamıyorum bi türlü :D

SİNEMİS, hepimiz yanlış yazıyoruz bazen olur o kadar, kendi mesajlarınızın sağ alt köşesinde bulunan "Düzelt" butonu ile mesajınızı değiştirebilirsiniz.

heDera
07-08-2007, 10:21
Aslında bu konuyu başka başlıkta konuşsak iyi olur.Diyer arkadaşlar bilmedikleri için yorum ve katılım az açıkçası şimdiden üzüldüm ama bu başlık altında bilmeyenlerde var ondan olabilir.Daha çok fikir ve görüşlere ihtiyaç var bence.:)

SİNEMİS
07-08-2007, 10:25
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim Emrah Bey,bilmiyordum iyi oldu öğrendim :)
Sayın Dr. Fahrettin ER ile irtibata geçip iznimizi isteyelim ozaman. Filiz Hanım irtibat için linkte yazdı foruma. Bir kişi öncü olsun ve görüşsün kendisi ile ne dersiniz ? Buarada acaba medyada tandığı olan yok mu hiç :confused:

SİNEMİS
07-08-2007, 10:29
Hıııım.. heDera Hanım'ın da söylediği doğru,evet başka başlık altında konuşsak daha çok ilgi görür sanırım. Dr. Fahrettin ER ile irtibattan sonra,projenin var olan sloganı "Her Çekirdek Bir Ağaçtır" başlığı altında devam edebiliriz bu konuya ;)

Selahattin Yılmaz
07-08-2007, 10:34
Sevgili Sinemis Farhetin Beyle sen görüşür müsün? En azından bir mail at bahset durumdan. Gelişmeleri burada bizlere iletirsin.
Bu arada başlık uygun bir zamanda anlamına uygun bir konu başlığına taşınacak.

heDera
07-08-2007, 10:34
Başlık için diğer arkadaşlarımızın fikrini alalım, belki kendi sloganımızı buluruz.:)

SİNEMİS
07-08-2007, 10:41
Peki Selehattin Bey,ben mail aracılığı ile kendisi ile irtibata geçmeye çalışacağım. İletişim için diğer bilgileride iletirim kendisine ve sizleri haberdar ederim.
Buarada ben bugün Olay TV'nin sitesine girdim ve konu ile ilgili bir mail gönderdim kendilerine.Umarım bir cevap gelir :(
Aynen şunu yazdım;
"Sayın Haber merkezi/servisi dikkatine

Ben bir doğa aşığı olarak üyesi olduğum ağaçlar.net sitesindeki diğer üye arkadaşlarımızla başlatmış olduğumuz faaliyetimizi size bildirmek ve mümkünse bu olaya sizinde ana haberlerinizde önemle yer vermenizi rica ediyorum. Sitenin Bursa üyeleri ile yapmış olduğumuz toplantıda şuan Manisa’da başlatılan "Her Çekirdek Bir Ağaçtır" kampanyasının bir benzerini Bursa'da başlatmaya karar verdik ve bunun için tüm çabamızla uğraşıyoruz. Televizyondan izlediğim kadarıyla da Manisa da bu kampanya çok ses getirmiş ve müthiş bir destek var. Başlatmış olduğumuz bu projemize sizinde OLAY Medya Gurubu olarak medya aracılığı ile desteğinizi rica ediyoruz.Bu faaliyet gerçekten çok ciddi ve tüm insanlık için çok yararlı bir projedir. Eğer bu konu ile ilgilenir bizimle irtibata geçerseniz çok sevinirim.
Sizden gelecek destek için şimiden çok teşekkür ederim. Bu konuda duyarlılığınızı koruyacağınıza ve konuyu olması gerektiği şekilde ciddiye alacağınıza eminim.
Projemiz ile ilgili en kısa zamanda görüşmek dileği ile.
İyi Çalışmalar/Saygılarımla"
İnşallah sizler için bir sakıncası yoktur bu mailin.Bir cevap gelirse sizlere süpriz olsun istedim ama henüz ses çıkmadı.Zaten bu sabah gönderdim maili,belkide ilgilenirler :)

Selahattin Yılmaz
07-08-2007, 10:47
Çok iyi yapmışsın eline sağlık. Ancak bu tür grişimlerde birden fazla arkadaşın aynı işi yapmaması için önce başlığa bilgilendirme yapsak daha iyi olur kanaatindeyim, yinede girşimin güzel hiç kimsenin aklına gelmedi çünki.

Sanırım bu olayın organizasyonu ve durum değerlendirmesi için kısa zamanda sadece bu iş için biraraya gelmemiz gerekecek.

SİNEMİS
07-08-2007, 10:55
Hiç kimsenin aklına gelmeden önce yaptımsa iyi, sevindim :) Çünkü sizinde dediğiniz gibi iletişimde bulunmadan önce kimseye bilgi vermeyerek büyük bir ayıp ve yanlış yaptım.Başkasıda aynı girişimde bulunmuş olabilirdi,çok haklısınız. Bundan sonra sormadan,bilgi vermeden,danışmadan adım atmak yok söz :)

Selahattin Yılmaz
07-08-2007, 10:59
Ya olaylardan alınganlık çıkartmayın yaptığınız güzel bir şey, bazı şeyleri sizinle beraber bizde yeni öğreniyoruz. Hatalar yaparak doğruları öğreneceğiz. Böyle bir organizasyon daha yeni Manisa'da başladı ve bize sıçradı onlar öğrendi sıra bizde. Ama bari yaptığımız bir organizasyona yakışır bir şey olmalı. Birlikte hareket etmek ve daha fazla insanın kabul edeceği kararlar almak en iyisi.

Şimdi sıra Yerel Gündem 21 ile irtibata geçmek. Onda da benim bir tanıdığım var onunla ben görüşeyim bakalım ne olacak.

Süha Şendoğan
07-08-2007, 11:02
Bu arada ben bugün Olay TV'nin sitesine girdim ve konu ile ilgili bir mail gönderdim kendilerine.

Sn.Sinemis
Aynı şeyi bende düşünüyordum neredeyse maili atmak üzereydim senin erken davranman ve bunu açıklaman iyi oldu hocamın dediği gibi tekrardan kurtulmuş olduk.
Sevgiler

SİNEMİS
07-08-2007, 11:12
Selahattin Bey kesinlikle alınmıyorum merak etmeyin :) Alınacak birşey yokki.

SİNEMİS
07-08-2007, 13:45
Arkadaşlar Dr. Fahrettin ER 'e mail gönderdim fakat henüz bir cevap gelmedi,ne zaman geleceğinide bilemiyorum. O yüzden sevgili heDera'nın da söylediği gibi başka yeni ayrı bir başlık altında tartışalım bu konuyu,fikir alış verişimize orada devam edelim. Birisi uygun bir başlık açabilir mi acaba :) (mesela fikri ortaya koyan heDera )
Buarada aklıma yeni bir fikir geldi. İnkaya'ya yakın oturan biri var mı aramızda ?
Tarihi çınarın altındaki çay bahçesinde meyve da satıyorlar meyve tabakları ile sizlerinde bildiği üzre. Biri gidip bu çay bahçesinden bir yetkili ile görüşüp,müşterilerine meyve tabaklarını verirken yanında ayrı bir tabakta daha verip çekirdeklerini atmayıp bu tabakta toplamarı konusunda ricada bulunsa iyi olur diye düşünüyorum. Sonra belirli aralıklarla gider çay bahçesinden toplanan bu çekirdekleri alırız. Projemize büyük katkısı olur sanırım,siz ne dersiniz ?

Selahattin Yılmaz
07-08-2007, 14:07
Fahrettin bey konusunda beklemekten başka çaremiz yok. Meyve tabakları konusunda pek ümitli değilim garsonların pek bulaşık nedeniyle uğraşacaklarını sanmam en fazla bize çöpün yerini gösterirler siz ayıklayın diye ama yine de o tarafta oturan bir üyemize mesajınızı gönderdim bakalım ne yorum gelecek.

Filiz
07-08-2007, 14:10
Ama hani şu torbalar oluyor hamburger falan koyuyorlar ağaçlar.net baskılı hazırlanırsa ve onlara koyulursa hem kampanya konusunda birkaç bilgi olur hem de insanlar daha fazla bilgi almak isteyebilirler.

SİNEMİS
07-08-2007, 14:18
Evet çok akıllıca bir fikir Filiz Hanım.

Ne kadar gerçekleşleşme şansı vardır bu fikrimin bilmiyorum Selahattin Bey ama umarım olumlu birşeyler çıkar. Umudumu yitirmiyorum :)

heDera
07-08-2007, 18:30
Arkadaşlar yerel televizyon kanalı olan olay tv ile görüştüm bize destek verecekler.Selahattin hocamızın izniyle bir toplantımıza katılıp bilgi almak istiyorlar.Faliyetlerimizi duyurmakta yardımcı olacaklar:)Bağlantı sorunlarım olduğu için yazamadım sizleri bu konu hakkında bilgi veremedim.Yapabileceklerimizi konuşup herşey tamam olduğunda irtibata geçeceğiz:)

Sebahattin Sargın
07-08-2007, 19:13
Arkadaşlar siteye ancak uğrayabildim, staja başladım bugünde. Yazdıklarınızı tek tek okudum ve çok sevindim. Bu yazdığımız mesajlar toplanıp ayrı bir başlık açılsa çok iyi olur, umarım yöneticilerimiz duyar beni. Ben en yakın zamanda bu konu için bir toplantı tarihi ayarlıyayım....

hfz
07-08-2007, 20:32
Bu toplantınız hakikaten çok verimli geçmiş.. Sizleri can-ı gönülden destekliyor ve tebrik ediyorum.

Yapacağınız kampanyada (tabi hepimiz adına söylüyorum) asıl kampanyanın sloganını kullanmak için izin almamız gerekir mi? Sonra başımıza dert olmasın?

heDera
07-08-2007, 22:56
Sevgili, hfz başımızı ağrıtmasa bile ben kendi sloganımızı bulalım derim.Arkadaşlar fikrime katılır mı bilemem yorumlar az belki konu ayrılırsa diğer arkadaşlarda fikirlerini paylaşır.:)

kızıl ağaç
07-08-2007, 23:26
Sevgili, hfz başımızı ağrıtmasa bile ben kendi sloganımızı bulalım derim.Arkadaşlar fikrime katılır mı bilemem yorumlar az belki konu ayrılırsa diğer arkadaşlarda fikirlerini paylaşır.:)

Bu konu için bir toplantı tarihi.:confused:

SİNEMİS
08-08-2007, 08:11
heDera'ya katılıyorum bende. Kendi sloganımızı bulsak çok daha güzel olur herhalde. Buarada Olay TV. ile bağlantı için teşekkürler heDera.
SÜPERSİN :)

aybala
08-08-2007, 08:21
Proje adı bulunduğunda konu başlığını değiştiririz....

Selahattin Yılmaz
08-08-2007, 08:41
Aklımdan bu cumartesi ya da pazar günü Meyve çekirdeği projesini konuşmak için Cumalıkızıkta toplanalım diye geçmiyor değil.

Oğuzhan
08-08-2007, 09:06
Bursa Ekibi ful çalışıyor.Maşallah Allah işlerinizi rast getirsin.

Süha Şendoğan
08-08-2007, 09:08
Aklımdan bu cumartesi ya da pazar günü Meyve çekirdeği projesini konuşmak için Cumalıkızıkta toplanalım diye geçmiyor değil.

Selahattin hocam,
Toplantıyı haftaya ertelesek nasıl olur? Bu hafta benim mazeretim var bugünden itibaren bir hafta İstanbul'dayım bende aranızda olmak isterim.
Selamlar

cemal.S
08-08-2007, 10:09
Merhabalar !

Bu ekip her şeyi başarır biliyorum. Biliyorum değil bundan adım gibi eminim. Manisadan çalışmayı başlatan sayın hocamın lingini inceledim. Gerçekten çok güzel ve örnek bir çalışma başlatmış. Bizim evdede bir telaş herkes çekirdek peşinde topluyoruz sonra arkadaşlara ileteceğim. Karınca kaderince. Hoş bu günlerde öyle çalışıyoruzki serada inanın meyve yemeye dahi zor fırsat buluyoruz diyebilirim.

Ne istiyorum biliyormusunuz eğer ömrüm yeterse bu kampanya sonucunda her tarafı meyvelerle dolmuş bir uludağı doyasıya gezmek ne güzel olacak. Çok şeymi istiyorum. Bir düşünsenize neden olmasın.
Ortaya emeğini yüreğini her şeyden önce sevgisini koyan herkese ama herkese benden binlerce sevgiler. İyiki varsın Ağaçlar net.

Saygıyla.

B

heDera
08-08-2007, 10:57
Evet arkadaşlar ******* bir toplantı daha :) Toplanan meyve çekirdeklerinin depolanma işlemini ben almak istiyorum paketleme işleminide yapabiliriz.Başka fikri olan yok mu?Toplantıya kadar konumuzu şekillendirelim ne dersiniz?:)

SİNEMİS
08-08-2007, 11:10
Evet ******* bir toplantı daha ama biraz daha zaman geçsin derim ben. Fikirler ve toplanan çekirdeklerde birikmiş olur ;) Hem o toplantıya Olay TV'yide çağırabiliz. Siz ne dersiniz?

heDera
08-08-2007, 11:18
Toplantıyı düzenleyen sebahattin kadeşimiz staja başladı. Toplantı tarihini ona bırakalım bu işin uzmanı kendisi Bursa ekibinin nabzını iyi bilir.:) Diğer illerde ki gönül dostlarımızında;) Sevgili Sinemis, yukarıdaki yazılarıma bakarsan Olay TV 'nin toplantımıza katılacağını yazmıştım onun için konumuzu burada tartışmayı öneriyorum.Olay TV'nin geldiğinde yapılması gerekenler belli olmalı bence.:)

SİNEMİS
08-08-2007, 11:42
Hıım.. Evet görmüştüm yazını heDera Hanım o yüzden çağırsak mı die düşündüm ;) Ama doğru söylüyorsunuz yapılması gerekenler belli olmalı. Biz kez daha haklısınız sevgili heDera :)

hfz
08-08-2007, 12:49
Arkadaşlar, Manisa için hazırlanmış bir kampanyayı örnek alarak Bursa için uygulamak üzere karar verdiniz.
Manisa Kampanyası afişlerinde hangi çekirdeklerin toplanacağı (bu bile önemli çünki) ve ne şekilde ekim yapılacağı belirtiliyor. Hatırlarsanız orman içlerine uçak ile tohum atmayı planlamışlar. Bu da epey büyük bir organizasyon demektir.

Yanlış anlamayın ama diyelim ki basın ile halka ulaşıp, başarılı olup, epey çekirdek topladınız. Sonrasında bu çekirdekleri ormana nasıl ekeceksiniz? Ne şekilde aşılayacaksınız?

Bu uzun nefesli bir proje.

Daha bu kampanyayı agaclar.net adına mı, yoksa şehrini seven doğasever bir grup olarak mı başlatacaksınız onu sormadım bile... Eğer ağaçlar.net olarak girmeyi düşünüyorsanız öncelikle yönetim kararı gerektirir, çünki atacağınız her adım agaclar.net sorumluluğunda olacaktır.

Sonuç olarak ben; aldığınız kararın oldukça fazla ayrıntısı olduğunu, iyi bir organizasyon gerektirdiğini, ve bunları netleştirmeden hemen basına açılmanızı, tekrar düşünmenizi rica ediyorum.

heDera
08-08-2007, 13:32
Yönetimin haberi olmadan olmaz tabi ama hocam bu fikri yönetime söylemiş olmalı değilse bu fikri paylaşmazdı bu konularda çok titiz kendisi, Ayrıca Todor'da var ekibimiz de formdaki diğer yöneticilerle ortak karar aldıklarını zandediyorum:)

heDera
08-08-2007, 13:40
Biz şu anda sadece tartışıyoruz konuyu netleştirmeye çalışıyoruz.Bu şimdilik Bursa ekibinin yaptığı bir organizasyon gibi görünsede bütün Ağaçlar net'ide içine alan bir sorumluluk ve ekip çalışması arkadaşlarımızın önerilerini bekliyoruz.:)

heDera
08-08-2007, 14:46
Neler yapabiliz diye küçük bir araştırma yaptım.Öncelikle ormanda dikilen meyveleri ağaçlarını aşı yapmak yasakmış, tema ya üyeliğim olduğu için bu konuda neler yapabiliriz diye bilgi edinmek istediğimizi bir proremiz olduğunu fakat nasıl yapacağımız konusunda bilgiye ihtiyacımız var diye bir konuşma yaptık.Yetkili arkadaş Valilikten boş bir arazi temin edilmesi istenebilir.Böylelikle aşı yapma yasağı kalkmış olur,Tema desteği istersekte bir e posta yaparsınız Bursa'daki temsilcilerimiz sizinle irtibata geçer ortak bir proje gerçekleştirilir diye bir yanıt verdiler.Bu arda köylülerinde yardımını istiyerek aşı yapma konusunu köyde yaşayan arkadaşlar üstlenir ve ağaç içlerine keçi ve sayre hayvanların girmesine çözüm bulunmuş olur dediler.:)

malina
08-08-2007, 14:59
Arkadaş foruma girmeyi başarabilirse açıklamayı kendisi yapacaktır:)
Girebilme konusunda yapacaklarını kendisine iletmekteyim.

E posta ile yazdıklarının bir kısmını buraya aktarmam iyi olacak....

Sayın Admin
Bundan uzun bir süre önce yine sitenizden madost adına üye oldum.
....
Yazışmalara katılmak istiyorum bir türlü ulaşamıyorum.

"Her çekirdek bir ağaç" projesi ile alakalı bilgi tamamıyle size yanlış aktarılmış. Bu proje Sn: Dr. Fahrettin ER in projesidir.
Ülke genelinde TEMA bu projeye soğuk bakmaktadır.
Manisa Belediyesi imkanlarını seferber ederek bu projeyi desteklemektedir.
Manhat (Manisa Havacılık Topluluğu) paraşüt ekibi
Madost (Manisa Doğa Sporları Topluluğu) Dağcılık,Trekking grubu olarak destek vermekteyiz. Çalışmalarımızı birlikte sürdürüyoruz.

Bu arada Manisa Tema Başkanı Sn:Nedim ZURNACI da canla başla
çalışmalarımız içerisinde Manisa Tema olarak yer almaktadır, Projede yer alanlardan birisi olarak bildiğim kadarıyle birilerinin aktardığı gibi TEMA bu projede nedense fiilen yer almamaktadır.
Bilgilerinize sunarım.

Yine forum da Arkadaşlardan biri bu saçım, dikim zamanı hep birlikte katılarak ağaçlar.net (http://ağaçlar.net/) tanıtalım diyor neden olmasın eğer böyle bir katılım olacaksa ben Madost adına türkiye genelinde bir çağrı yapmak istiyorum tabi organizasyon çatısını kurmam lazım yemek, iaşe gibi çalışmaları hazırlamamız gerekiyor,.
en kötü ihtimalle Spil dağı At alanında çadır kampı oluştururuz, evet ben de gelişen bu kadar cevaplarınızı bekliyoruz.

Saygılarımla.

MADOST
Manisa Doğa Sporları Topluluğu Adına
Ali Haydar ÖZLÜ

Foruma girmesinin bu kadar gecikeceğini düşünmediğim için, konuyla ilgili kendisine cevap vermedim. Burada konuşuruz diye...

malina
08-08-2007, 15:18
tema ya üyeliğim olduğu için bu konuda neler yapabiliriz diye bilgi edinmek istediğimizi bir proremiz olduğunu fakat nasıl yapacağımız konusunda bilgiye ihtiyacımız var diye bir konuşma yaptık.Yetkili arkadaş Valilikten boş bir arazi temin edilmesi istenebilir.Böylelikle aşı yapma yasağı kalkmış olur,

Temanın projeden haberi yok sanırım. Amaç meyve bahçesi oluşturmak için boş arazi bulmak değil...

Tema desteği istersekte bir e posta yaparsınız Bursa'daki temsilcilerimiz sizinle irtibata geçer ortak bir proje gerçekleştirilir diye bir yanıt verdiler.

Derya Özen / (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html)Sarıkoz Köyü Ağaçlandırması (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html)

Derya'nın Tema'dan yardım isteme konusunda deneyimi var...

Selahattin Yılmaz
08-08-2007, 15:27
Bugün Bursa Nilüfer ilçesi Yerel Gündem 21 den bir arkadaşla görüştüm. Bazı endişeleri var ve haklı gerekçeleri de var. Yarın yani perşembe günü akşam saat 19:00 da toplantıları varmış, davet ettiler konuyu tartışalım dediler.

Şimdi kesin neticeyi açıklamadan önce yarın akşam birlikte gitmek üzere yanımda 2 adet gönüllü arkadaş katılmasını öneriyorum. Zaten o toplantıdan çıkacak sonuca göre hemen ilk fırsatta Bursa üyeleri olarak bir toplantı yapmamaız ve durumu yüz yüze görüşüp değerlendirmemiz gerekecek. Şimdi en az 2 kişi gönüllü bekliyorum. Gönüllü arkladaşlar bu başlığa yazsınlar yarın öğlenden sonra veya 17-18 den sonra buluşmamız gerekecek toplantı için.

hfz
08-08-2007, 16:12
Mesajımı yazmaktaki amacım buydu.;) Şimdi daha somut olmaya başladı.

Gelen mesajdan anladığım kadarıyla Tema'yı işin dışında tutmak, Sayın Dr. Fahrettin Er'in projesine Bursa olarak katılmak ve izlenen yol doğrultusunda Manisa'daki gruplardan yardım alarak bir güç birliği oluşturulması çok mantıklı görünüyor.

Ayrıca İzmir ekibinin de bu oluşumda olmasını çok isterim.. :(

Selahattin Yılmaz
08-08-2007, 16:21
Temayı işin dışında tutmak gibi bir niyetimiz yok. Görüş birliği içerisinde onların tecrübeleri çok önemli en azından benim için zira ekeceğimiz tohumların hastalıklarını, zararlılarını ve bilumum sorunlarınıda orman doğasına taşımak, zamanla o bitkilerin ormanın dokusunu ele geçirmesi gibi ciddi kaygılar var. Endişeler ve Temanın sıcak bakmaması çoğunlukla bundan kaynaklanıyor. Toplantıda götremediğimiz bakış açılarıyla karşılaşacağız gibi geliyor.

iargin
08-08-2007, 16:27
Merhaba arkadaşlar,ben inkaya'nın hemen üst tarafındaki köyde yaşıyorum.Köyümün adı Yiğit Ali.Çekirdek toplama kampanyası ile ilgili yazılanları okudum.Gerçekten çok geniş kapsamlı bir proje.Çınaraltında çekirdek toplanabilir.Fakat bu konunun detaylarını forumda çözemeyiz kanaatindeyim.Bu yüzden en kısa zamanda bir toplantı düzenleyip konunun bütün detaylarını konuşmalıyız.Gerçi ben daha bir kez toplantıya katıldım ama bütün yazıları ve toplantıları siteden takip ediyorum.Bu yazıyı yazdıktan sonrada ilk toplantıya katılmak benim için şart oldu.En kısa zamanda görüşmek üzere

malina
08-08-2007, 16:34
onların tecrübeleri çok önemli en azından benim için zira ekeceğimiz tohumların hastalıklarını, zararlılarını ve bilumum sorunlarınıda orman doğasına taşımak, zamanla o bitkilerin ormanın dokusunu ele geçirmesi gibi ciddi kaygılar var. Endişeler ve Temanın sıcak bakmaması çoğunlukla bundan kaynaklanıyor.

Ama bu ciddi bir durum... Proje, gazeteler ve bazı TV'lerde yayınlanıyor. Tema'nın çekinceleri varsa bunları duyurması ve projenin devam etmesini engellemesi gerekir. Zeytin ağacı orman ağacı mıdır değil midir konusunda yaptığı gibi...

Hfz, ilk yazımda Tema'yı dışta tutalım gibi ifade kullanmamıştım ya da bunu ima etmemiştim. :)

hfz
08-08-2007, 16:55
Kaygıları varsa ve projenin içinde bulunmak istemiyorlarsa, projenin dışından da yardımcı olabilirler o zaman. Önemli olan Tema'nın veya herhangi bir kurumun kampanyanın içinde olup olmaması değil, kampanyanın en sağlıklı şekilde ve amacına uygun olabilmesidir. Ayrıca kaygılarının ayrıntıları konusunda sanırım sitemizde de yetkin insanlar var. Yani burada herkese ihtiyaç var.

Sevgili Malina, Tema'yı dışta tutma ile ilgili 'sizin ifadeniz' olarak hiç düşünmedim. Bu Madost Topluluğundan size gelen mesajda açıkça yazılmış: ''Ülke genelinde TEMA bu projeye soğuk bakmaktadır.''
Ama ayrıca Manisa Tema Başkanı liderliğinde Manisa Tema grubu da kampanyaya dahil olmuş. Yani ''Tema Türkiye'' olmasa da doğa gönüllüleri bir araya gelebiliyor.;)

MASKULA
08-08-2007, 21:00
Benimde bazı kaygılarım yok değil bu proje ile ilgili aslında Uludağda aşı yasağını duyunca sevinir gibi bile oldum bizler bu projeyle aslında doğaya iyilik yapalım derken farkında olmadan kötülük yapacak olabilirmiyiz mesela? Şöyle ki Uludağ kendi eko sistemini yaratmış ve sürdüren bir yer biz buralara meyve ağaçların tohumlarını diker ve büyümelerini sağlarsak insanların oralara ilgisini(meyvelerden dolayı) arttırmış olmayacak mıyız?

Kestane mevsimi geldiği zaman ticari kaygıyla kestanelere saldıran ve o ağaçlara bilinçsiz bir şekilde zarar veren üstelik hak sahibi olmayan insanların topladığına yürüyüşlerimde defalarca şahit oldum işin bu kısmında bu projenin zaten ağaçlık olan bir alanda değilde mümkün olursa daha çorak ağaçtan yoksun bir arazide yapılmasını yeğlerim.

Hem ağaçsız bir alan yeşertilmiş hemde kısmen ulaşılmaz,bakir, sadece meraklılarının gidip gördüğü ve doğayı yaşadıkları bir alan zararlı faaliyetlerden kurtarılmış olur. (- Hadi bu hafta sonu dağa çıkalım elma armut toplarız bedava gitmişkende piknik yaparız) gibi.

Kaygılarım size uçuk ütopik gelebilir ama farkında olmadan kurulu bir düzenide bozmuş olabiliriz, çünkü kabul edelim özellikle toplumumuz üzülerek söylüyorum elindekilerinin kıymetini ancak kaybedince anlıyor ve maalesef birşeyi buluncada kurutana kadar uğraşıyor.

Kısaca orada yapılacak bu tip bir çalışma insanların oralara ilgisini iştahını arttır (kestane mevsiminde ilgisi olmayanın oralara gidip satmak için kestane toplaması gibi) ben Uludağın bu tip şeylere kendi adıma maruz kalmasını istemiyorum bir kez daha hatırlatıyorum bu benim kendi fikrim ve kendi kaygım.Herkese Sevgiler Saygılar

ÇeteÇakal
08-08-2007, 22:17
Çekirdek elde etme konusunda benim bir fikrim var. Meyve suyu üreten firmaların çekirdek atıklarını tohum olarak kullanabiliriz. Ancak tohumları kimyasal ve ısıl işleme tutulmamış bir fabrika olması gerekir. Kiraz şoklama, şeftali meyve suyu ..vs fabrikaların atıklarındaki tohumları işimizi görebilir...

heDera
08-08-2007, 22:36
Cetecakal fikrin güzel ama biz şeftali tohumu dikemeyiz ulu dağın hava şartları şeftali için uygun değil bunun yerine badem, kestane gibi meyve tohumlarını tercih etmemiz lazım:)

muhammed altan
08-08-2007, 23:02

Selahattin Bey Merhaba,Ben aslında yeni üye değilim.Toplantı ve faaliyetlerinizi
gururla izledim.BURSA lı olarak ben de aranızdayım bundan böyle.

Selahattin Yılmaz
08-08-2007, 23:09
Hoş geldiniz muhammed altan bey...

SİNEMİS
09-08-2007, 10:24
Benimde bazı kaygılarım yok değil bu proje ile ilgili aslında Uludağda aşı yasağını duyunca sevinir gibi bile oldum bizler bu projeyle aslında doğaya iyilik yapalım derken farkında olmadan kötülük yapacak olabilirmiyiz mesela? Şöyle ki Uludağ kendi eko sistemini yaratmış ve sürdüren bir yer biz buralara meyve ağaçların tohumlarını diker ve büyümelerini sağlarsak insanların oralara ilgisini(meyvelerden dolayı) arttırmış olmayacak mıyız?

Kestane mevsimi geldiği zaman ticari kaygıyla kestanelere saldıran ve o ağaçlara bilinçsiz bir şekilde zarar veren üstelik hak sahibi olmayan insanların topladığına yürüyüşlerimde defalarca şahit oldum işin bu kısmında bu projenin zaten ağaçlık olan bir alanda değilde mümkün olursa daha çorak ağaçtan yoksun bir arazide yapılmasını yeğlerim.

Hem ağaçsız bir alan yeşertilmiş hemde kısmen ulaşılmaz,bakir, sadece meraklılarının gidip gördüğü ve doğayı yaşadıkları bir alan zararlı faaliyetlerden kurtarılmış olur. (- Hadi bu hafta sonu dağa çıkalım elma armut toplarız bedava gitmişkende piknik yaparız) gibi.

Kaygılarım size uçuk ütopik gelebilir ama farkında olmadan kurulu bir düzenide bozmuş olabiliriz, çünkü kabul edelim özellikle toplumumuz üzülerek söylüyorum elindekilerinin kıymetini ancak kaybedince anlıyor ve maalesef birşeyi buluncada kurutana kadar uğraşıyor.

Kısaca orada yapılacak bu tip bir çalışma insanların oralara ilgisini iştahını arttır (kestane mevsiminde ilgisi olmayanın oralara gidip satmak için kestane toplaması gibi) ben Uludağın bu tip şeylere kendi adıma maruz kalmasını istemiyorum bir kez daha hatırlatıyorum bu benim kendi fikrim ve kendi kaygım.Herkese Sevgiler Saygılar

Sevgili arkadaşlar ben Maskulanın bu düşüncesine hak vermiyorum dersem yalan olur. Aynı kaygı benimde aklıma gelmişti ama dile getirmedim.Son sayfalara baktımda hiç kimsede bu konuda bir yorumda bulunmamış. Sevgili Maskula bukadar uzun,farklı bir bakış açısı ile bu konuda düşüncelerini dile getirmiş. Ama görüyorum ki kimse duyarlılık göstermemiş bu düşüncelere. İyi **** kötü kimse eleştiride bulunmamış. Sebebini merak ettim doğrusu,çünkü umursanmayacak bir görüş açısı olduğunu sanmıyorum. Dilerim iyi veya kötü eleştiride bulunanlar olur. sonuç olarak bu forumu bilgi alış verişi,fikir ve düşünce beyan etme ve yorumlama amacı ile kullanıyor,sanalda olsa bir arada toplanıyoruz.
Umarım cümlelerimi kimse yanlış anlayıp alınganlık göstermez.

Saygı ve Sevgilerimle,

Süha Şendoğan
09-08-2007, 10:38
Arkadaşlar, Manisa için hazırlanmış bir kampanyayı örnek alarak Bursa için uygulamak üzere karar verdiniz.
Manisa Kampanyası afişlerinde hangi çekirdeklerin toplanacağı (bu bile önemli çünki) ve ne şekilde ekim yapılacağı belirtiliyor. Hatırlarsanız orman içlerine uçak ile tohum atmayı planlamışlar. Bu da epey büyük bir organizasyon demektir.

Yanlış anlamayın ama diyelim ki basın ile halka ulaşıp, başarılı olup, epey çekirdek topladınız. Sonrasında bu çekirdekleri ormana nasıl ekeceksiniz? Ne şekilde aşılayacaksınız?

Bu uzun nefesli bir proje.

Daha bu kampanyayı agaclar.net adına mı, yoksa şehrini seven doğasever bir grup olarak mı başlatacaksınız onu sormadım bile... Eğer ağaçlar.net olarak girmeyi düşünüyorsanız öncelikle yönetim kararı gerektirir, çünki atacağınız her adım agaclar.net sorumluluğunda olacaktır.

Sonuç olarak ben; aldığınız kararın oldukça fazla ayrıntısı olduğunu, iyi bir organizasyon gerektirdiğini, ve bunları netleştirmeden hemen basına açılmanızı, tekrar düşünmenizi rica ediyorum.

Sn.Hfz
Yazınızı ve eleştirilerinizi okudum size hak vermemek elde değil ama daha işin başında bu tür cesaret kırıcı sorular insanları tedirgin edebilir ve bizim insanımıza özgü olan (BOŞVER) fikrini tetikleyebilir.
Bu işin başındayız ve henüz ne ve nasıl yapacağımızı araştırıyoruz ufak çaptada olsa bir katkıda bulunmağa gayret ediyoruz.
Bende Tema üyesiyim şu anda İstanbul'dayım Bursa'ya dönüşte Bursa temsilcileri ile görüşmeyi düşünüyorum ****** Ağaçlar.net'in onayını alarak.
Hiç olmazsa onların da bu konu ile herhangi bir tereddüt ve itirazları varsa öğrenmiş olur bunuda gurubumuza iletmiş oluruz.
Bu arada Sn.Selahattin hocama bir önerim var işlerini ayarlayabilirlerse toplantıya HeDera ve Sinemis ile birlikte katılmalarını tavsiye ediyorum.
Saygılar,

heDera
09-08-2007, 11:18
Bağlantı sorunlarım nedeniyle yorumum biraz gecikti merak etmeyin yorumlar gelecektir sinemis:)Öncelikle ben bu fikre katılmıyorum çünki herkes aynı düşünürse kimse eline bir tohum alıp dikmez biz dikeceğiz başkaları faydalanacak bakış açısından sıyrımamız gerek unutmayın ki sadece meyvayla doğaya bir katkıda bulunmayacağız o ağacın bize oksijen vereceğini, bunun yanında binlerce hayvanların yararlanacağını belkide diktiğimiz ağaçlarda kuşların yuva yaptığını düşünsenize harika olur. Ve ormanlarda Jandarmalar,Orman görevlileri var bende kaç kez şahit oldum uyarı yapıyorlar cezası da var.Ayrıca kimse üzerine alınmaz burası herkesin fikrini söylediği bir ortam düşünce özgürlüğümüz var sonuçta fikirlerimizi söyleyerek bir yön bulmaya çalışıyoruz:);)

malina
09-08-2007, 11:31
Son sayfalara baktımda hiç kimsede bu konuda bir yorumda bulunmamış. Sevgili Maskula bukadar uzun,farklı bir bakış açısı ile bu konuda düşüncelerini dile getirmiş. Ama görüyorum ki kimse duyarlılık göstermemiş bu düşüncelere. İyi ya da kötü kimse eleştiride bulunmamış. Sebebini merak ettim doğrusu,

Dün gece 22 de yazılmış bir mesaja kimse tepki vermemiş diye bu kadar abartmanın gereği yok. "Aynı kaygı benimde aklıma gelmişti ama dile getirmedim" diyeceğinize siz de yazmalıydınız :)

Selahattin Yılmaz
09-08-2007, 11:37
...Sevgili Maskula bukadar uzun,farklı bir bakış açısı ile bu konuda düşüncelerini dile getirmiş. Ama görüyorum ki kimse duyarlılık göstermemiş bu düşüncelere. İyi ya da kötü kimse eleştiride bulunmamış...

Ben bu kaygıyı toplantıda bu kararı alırken dile getirmiştim zaten, belkide maskula konuyu yeniden dile getirdi diye düşünüyorum.

Zaten kısa zamanda toplantı istememenin nedenide bu. Bu işi gelişmeleriyle enine boyuna bir daha konuşalım. Bu günki toplantıdan çıkacak sonuca göre bu pazar günü Bursa üyeleriyle bir toplantı daha yapılmasını oyluyorum (Cumalıkızık'ta).

SİNEMİS
09-08-2007, 11:48
Her ne kadar bu pazar günü yapılma olasılığı olan toplantıda aranızda bulunamayack olsamda,bende Selahattin hocamın fikrinine katılıyorum ve toplantıyı onaylıyorum. Başka onaylıyan ?

Süha Şendoğan
09-08-2007, 11:53
Ben bu kaygıyı toplantıda bu kararı alırken dile getirmiştim zaten. Zaten kısa zamanda toplantı istememenin nedenide bu. Bu işi gelişmeleriyle enine boyuna bir daha konuşalım. Bu günki toplantıdan çıkacak sonuca göre bu pazar günü Bursa üyeleriyle bir toplantı daha yapılmasını oyluyorum (Cumalıkızık'ta).

Selahattin hocam,
Beni bu hafta mazur görün neden İstanbul'da olduğumu biliyorsun onun için toplantıyı ertelemenizi bende istemiyorum ama yinede aranızda olmak isterdim.
Alacağınız her kararı desteklediğimi ve katkıda bulunacağıma emin olun.

hfz
09-08-2007, 12:00
Cesaret kırıcı mı?:p :p :p

Sanırım o yazımdan sonraki gelen yazıları okumadınız. Bu yazı hiç de olumsuz değildi ki. Neden öyle algıladınız? Bu yazıyı sizlerin cesaretini kırmak için değil, soru sorarak ayrıntıları düşünebilmenizi, yanlış yapıp üzülmemenizi düşündüğümden yazmıştım.

Bazen hiç önemli görünmeyen ufacık bir ayrıntı, organizasyon başlayacağı zaman karşınıza dikilip sizi kilitleyebilir. Bu çekirdekleri kendi tarlanıza dikmeyeceksiniz. Türkiye'de bürokrasi çok fazladır ve bu kampanya için pek çok yerden izin almanız, destek almanız gerekebilir. Yani bu tarz kampanyalar pek çok yerden destek alarak oluşabilir.

Bazı arkadaşlar (heyecanlarını anlayabiliyorum) basınla ilişkiye girdikleri için yazdım o yazıyı. Üstelik basınla diyaloğa girerken birbirinizden haberiniz yoktu. Hazırlıksız basının karşısına çıksaydınız size sorulabilecek bazı sorulara cevap veremiyebilir ve üzülebilirdiniz. Ben sadece sizlerin yazdıklarınızdan yola çıkarak çok daha dikkatli ve güçlü olmanızı istediğimden yazdım.

Ayrıca yine yanlış anlamazsanız, forumda pek çok yerde yazılmıştı. Çok gerekmedikçe alıntı yapmadan yazmamız rica ediliyor. Aynı ricayı ben de tekrarlamak isterim.

SİNEMİS
09-08-2007, 12:13
Önerileriniz,değerli hatırlatmalarınız ve fikirleriniz için teşekkürler Sayın hzf :)
Yazılarınız farkına varamadığımız bazı konularında su üstüne çıkmasını sağlıyor.

Süha Şendoğan
09-08-2007, 12:17
Sn.Hfz
İyi niyetinizden kuşkum yok olayı kişiselleştirmekte istemiyorum bütün amacımız eli boş bir şekilde oturup doğanın katledilmesine seyirci kalmamak.
Eleştirileriniz içinde ayrıca teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
09-08-2007, 12:27
Yine de ben esas savunduğum düşünceyi burada da belirtmek istiyorum. Toplantıda ağırlık meyve çekirdeği projesindeydi ben ise daha çok gönüllü bir kişinin arazisinde arboretum veya bize tahsis edilecek bir alanda ağaçlandırma çalışması fikrini ağırlıklı savunduğumu belirtmek isterim.

SİNEMİS
09-08-2007, 12:33
Benden Selahattin hocamın fikrine tam destek. Yani benim mantığıma da daha uygun geliyor biraz derin düşününce.

Sergüzen
09-08-2007, 12:37
Cetecakal fikrin güzel ama biz şeftali tohumu dikemeyiz ulu dağın hava şartları şeftali için uygun değil bunun yerine badem, kestane gibi meyve tohumlarını tercih etmemiz lazım:)

Sevgili HeDera

Biliyorsun, Bursada Türkiyenin en iyi şeftalileri yetişir. Bursa ovası, kaldığı kadarıyla en iyi şeftaliyi yetiştirir. Kestel ovasın da hala şeftali fidesi yetiştirilir.
Şeftali konusunda Bursa ya haksızlık ediyorsun. Bursa ovası baharda hala pespembedir.

Selamlar

Ferda Ülkümen
09-08-2007, 12:50
Bence de Selahattin hocanın fikri daha mantıklı ve uygulanabilir.

Sevelim
09-08-2007, 12:53
Her ne karar alınırsa alınsın ben meyve çekirdeklerini biriktirmeye başladım bile. Bursa'ya elimde çekirdek poşetlerimle geleceğim.

emrahk
09-08-2007, 13:43
Sevgili HeDera

Biliyorsun, Bursada Türkiyenin en iyi şeftalileri yetişir. Bursa ovası, kaldığı kadarıyla en iyi şeftaliyi yetiştirir. Kestel ovasın da hala şeftali fidesi yetiştirilir.
Şeftali konusunda Bursa ya haksızlık ediyorsun. Bursa ovası baharda hala pespembedir.

Selamlar

Sayın eyüp1;
heDera Bursa ovasından söz etmiyor ki, Uludağ'dan bahsediyor ve bildiğim kadarıyla da o yükseklikte şeftali yetişmiyor. Ama tabi projede amaçlanan biz insanlara meyve yetiştirmek olmadığı için eğer şeftali çekirdeği de birikirse toprakla buluşturmakta herhangi bir sakınca yok sanıyorum.

Şeftali yetiştiriciliği ile ilgili şöyle bir bilgi buldum:
Şeftali yetiştiriciliğini sınırlayan faktörlerin başında; düşük kış sıcaklıkları, çeşidin kış soğuklama ihtiyacı, ilkbahar geç donları ve düşük yaz sıcaklığıdır. Kış sıcaklığının -18, -20 oC'ye düştüğü yerlerde, gözler ve sürgünler donar.

Şeftali erken çiçek açan meyve türü olması nedeniyle ilkbahar geç donlarından çok zarar görürler. Yaz sıcaklığının düşük olduğu yerlerde, meyvelerin olgunlaşması gecikir ve meyve verimi düşer.

cemal.S
09-08-2007, 13:43
Merhabalar !

Arkadaşlar okuduğum kadarı ile ilerlemeler kaydediyoruz. Eleştiri veya karşı çıkmak anlamında söylemiyorum ama fikir jimlastiği her zaman iyi şeydir diye biliyorum. Benim nacizhane düşüncem toplantıda ilk görüş ortaya atıldığındaki düşünce yanlış anlamadıysam oda şu hatta kararlar alındı diye biliyorum.

Bursa uludağ faunasına destek olmak amacı ile meyve fidanı ve değişik türde çekirdek toplanacak ve bunlar gönüllü kuruluşlardan yardım alınarak dikilme işlemi sağlanacaktı. Organizasyonu sağlayacak olan arkadaşlar sanırım neler yapacaklarını maddeler halinde yazdılar. Selahattin hocamın projesi ap ayrı birşey diye düşünüyorum. Şu aşamada doğal ortamı desteklemek amacımız olmalı. Birde illede bunların aşılanması falan gerekmiyor. Hangi metrelere kadar hangi ağaçlar yetişir şeklinde bir çalışma ile sanırım bu iş kotarılabilir. Kalkıp uludağın tepesine şeftali çekirdeklerini atmak olmaz tabii. Örnek olsun diye söylüyorum. Kimsenin Bursanın şeftalisine bir şey dediği yok zaten diye düşündüm bir an. İşin çok başındayız. Bana göre fazla detay iyidir ancak süreci uzatır. Selahattin beyin yapacağı toplantıya sanırım Bursadaki arkadaşlardan katılanlar olacaktır. Zaman her şeyin ilacıdır diyorum.

Saygıyla

emrahk
09-08-2007, 13:44
Her ne karar alınırsa alınsın ben meyve çekirdeklerini biriktirmeye başladım bile. Bursa'ya elimde çekirdek poşetlerimle geleceğim.

Aynen :)
Evde ailecek tükettiğimiz tüm meyve çekirdeklerini kurutuyoruz.

hfz
09-08-2007, 13:45
Ben de çekirdeklerimi size biriktiriyorum.;) Bir toplantınıza katılmayı da çok istiyorum. İnşallah bir gün nasip olur.

Sevgili Mascula ve Selahattin Yılmaz'ın önerisi çok sevimli geldi aslında... Sizlere tahsis edilecek bir arazide, insanların da yararlanabileceği meyva ormanı yaratmak da çok güzel bir fikir. Eğer bu doğrultuda gerçekleşecek olursa mutlaka ekim yaparken yanınızda olacağım.;)

Not: Yapmak istediğim eleştri değildi. Doğru kelimeyi bulamadım ama düşüncelerime en çok uyan 'oluşabilecek yanlışları bertaraf edebilme çabası' diyebilirim.

emrahk
09-08-2007, 13:47
Cemal Bey, size katılıyorum durumu netleştirmek adına doğru bir özet bilgi oldu, teşekkürler.

emrahk
09-08-2007, 13:52
Ben de çekirdeklerimi size biriktiriyorum.;) Bir toplantınıza katılmayı da çok istiyorum. İnşallah bir gün nasip olur.

Not: Yapmak istediğim eleştri değildi. Doğru kelimeyi bulamadım ama düşüncelerime en çok uyan 'oluşabilecek yanlışları bertaraf edebilme çabası' diyebilirim.

Sayın hfz,
katılımcı görüşleriniz ve Uludağ için çekirdek biriktirme gönüllülüğünüz için çok teşekkürler. Umarım bir gün gelebilirsiniz, sizi aramızda görmeyi isteriz :)

caploonba
09-08-2007, 13:57
Aslında İzmirde olsada iyi olur.
Evka evlerinin arkasındaki dağ bomboş.

Selahattin Yılmaz
09-08-2007, 14:01
Tohumları size gönderelim biz arboretum yapalım :D

cemal.S
09-08-2007, 14:17
Ah hocam ah! Bu alberatum işi bir gün mutlaka olur. Siz istedikten sonra. Maşallah oldukça iddaalı bir fikir. Neden olmasın. Önce tohumları bir toplayalım sonra gerisi gelecektir derim. Şimdilik projeyi ikiye bölelim derim.( Çekirdek toplama+ Uygulama) Arkadaşlar ne derler merak ettim. (Uygulama sonra gündeme getirilebilir) diye düşündüm bir an. Tahmin ettiğim ilgiyi görürse bu çekirdek toplama bir çok alberatumu beraberinde getirir. Merak etmeyin derim.

Saygıyla.

caploonba
09-08-2007, 14:21
Ben her zaman varım.

iargin
09-08-2007, 16:11
Bir toplantı olacaksa eğer bunun için en uygun yer benim köyümdür.

Süha Şendoğan
09-08-2007, 17:33
Selahattin hocamızın önerisi ******* çok mantıklı bende destekliyorum.
Sn.Hfz eleştiriler olmazsa doğruyu bulamayız katkılarınız için bende teşekkür ediyorum.
Saygılar,

kızıl ağaç
09-08-2007, 18:21
Bir toplantı olacaksa eğer bunun için en uygun yer benim köyümdür.:confused: :confused: :confused: :confused:

bademagacı
09-08-2007, 19:10
Bende projeyi destekliyorum.Sadece Bursa'da değil Türkiye'min neresinde olursa olsun"bende varım"
Küresel ısınmayla bireysel ve toplumsal mücadele ve ekolojik dengemizi yitirmemek için tüm site üyeleri elele vermeliyiz.

Ophrys
09-08-2007, 19:26
Manisa için toplamaya başlamıştım ;) .

Selahattin Yılmaz
10-08-2007, 11:08
Arkadaşlar dün itibariyle Nülüfer Yerel Gündem 21 ekibinin Uludağ yürüyüş grubunun toplantısına katıldım. Genel olarak oradaki arkadaşlar zaten bu tür organizasyonlarda bulunmuş bundan sonrada bulunmayı canı gönülden isteyen arkadaşlar.

Destek olarak oldukça sıcak baktılar ve ellerinden ne geliyorsa yapabileceklerini söylediler. Bunun dışında daha önce oradaki yetkili bayan arkadaş Sevgi Hanım sadece meyve çekirdeğini belli bölgelere atılması gerektiğini zira meyvenin hastalık ve zararlılarınıda ormana taşımış olacağımızı ve hatta bazı çoğalması güçlü bitkilerin ormanın doğal faunasını bozacağını zamanla kendi faunasını oluşturarak diğer bitkilere baskın geleceğini dile getirmişti. Ben de bu konuda katılıyorum ayrıca bu bitkileri yetişebilecekleri yüksekliklere göre de kategorize etmek gerekiyor ve ormanın faunasına uygun bitki tercihleri yapmamız gerekiyor.

Bu anlamda sadece meyve değil her türlü orman ağacı tohumunda toplanabileceği konusunda görüş bİrliğine vardık. Genel olarak sosyal kuruluşlardan destekler olumlu. Şimdi Temadan görüş bekleyelim ve görelim. Bu hafta toplantıya İstanbul'a gidecek olmam nedeniyle gelemeyeceğim arkadaşlar bensiz yaparlar mı bilemem. Gitmişken fırsat bulursam Hobi Bahçemize de uğramak isterim. Şimdi sizler tohumlarınızı biriktirin sonbaharda elimizde neler var görelim.

iargin
10-08-2007, 12:23
Yiğit Ali Köyü Uludağ yolu üzeri 8.km.Jandarma karakolunu geçtikten sonra 1 km.Buralarda bu tip çalışmalar için uygun yerler var.Fakat o kadar çok ziyaretçisi varki bizim dağların,korumak zor oluyor.Kendi tarlamıza gidiyoruz.Bir bakıyoruzki mahsulün içinde birileri var.**** kestane zamanı bizden çok toplayıcı oluyor dağlarda.Dağlarda diyorum çünkü kestane ağaçları o kadar büyük oluyorki gölgesinde hiçbir şey yetiştiremiyoruz.Böyle olunca kestane tarlalarıda orman gibi gözüküyor.Bu uyanıklarada laf anlatmak zor oluyor.

heDera
11-08-2007, 11:20
Malesef hazıra bayılan uyanıklar her zaman mevcut yaptıkları hareket işe yarayan bir iş olsa ellerini sürmezler.Faydalı olmamak için kaçıyorlar adeta hayret doğrusu nasıl kendilerine yakıştırıyorlar?

nevsune
11-08-2007, 11:31
Ben de Manisa için toplamıştım çekirdekleri. Ağaçlar.net olarak Manisa konusunda birşey yapılmayacaksa, ve işinize yarayacaksa, size göndereyim.

Rukiye Çetin
11-08-2007, 12:03
Merhaba arkadaşlar... işlerimin yoğunluğu nedeniyle bir süredir tartışmaları gecikmeli olarak izliyorum.
Nilüfer yerel GÜndem 21' yöneticilerine birilerine bir arkadaşım aracılığı ile ulaştım. Onlar da daha önce böyle bir proje için değerlendirme yapmışlar.
Ancak bazı nedenlerle bu çalışmanın başarı şansının düşük olduğuna karar vermişler. Teknik terrimleri bilmiyorum yanlış kullanırsam mazur görün.
Çekirdeklerin atılması değil, çimlendirilip şaşırtma yaptıktan sonra bile tutma başarısı yüzde sekiz civarındaymış.
Ve teknik değerlendirme sonunda bu projeyi yapmamaya karar vermişler.
Dediğim gibi benim bu öğrendiklerim dolaylı yoldan ve teknik konuları bilmiyorum.
Hangi amaçla olursa olsun (doğaya katkıda bulunmak, doğayı korumak, çevre bilinci oluşturmak, ağaçlar netin varlığını duyurmak, güzel bir işin ucundan tutmak vb.) yapacağımız çalışmada var olan çalışmalardan birine katalabiliriz. Toplantı öncesinde arkadaşlardan biri bu grup" GOBİ çölünü bile ağaçlandırır " demişti.
Özellikle bu yıl meydana gelen orman yangınlarında kaybettiğimiz ağaçların yerine yenilerini koymak için bir çalışmaya - ülke genelinde- **** ağaçsız bir bölgenin ağaçlandırılmasına- bölgemizde- ne deriniz.
Bodrumda yanan çamlar örneğin, halep çamıydı galiba, bunları yeniden ülkeye kazandırmaya çalışmak....
bu grubun güzel bir şeyler üretebilecği inancıyla bunları paylaşmak istedim.
ben de sizlerle birlikte elimi taşın altına koymaya hazırım.

kızıl ağaç
11-08-2007, 12:16
Hazırız.

Sebahattin Sargın
12-08-2007, 15:40
Arkadaşlar staj yaptığım için eve geç geliyorum ve geldiğim gibide yorgunluktan uyuyorum, sadece yazılan mesajları okuyabildim. Gelecek hafta sonu bu konu ile ilgili bir toplantı yapmamız lazım. Projeye başlarken düşünemediğimiz şeyler olmuş. Oturup bunları gözden geçirip neler yapacağımıza karar vereriz belkide uygun başka bir proje deneriz. Gelecek hafta sonu toplantı için kimler ne düşünüyor???

Güler
12-08-2007, 15:59
Sebo,
Madem sen kahveye gelmiyorsun, ben de yokum, selenn'nin de aklını çelicem gelmesin.

heDera
12-08-2007, 22:41
Sakın güler hanım yapmayın sizi çok özledik gelmemezlik olmaz önemli kararlar alacağız sizin gibi benim gibi ve diğer arkadaşlarımız gibi doğaya aşık ve duyarlı insanlara Dünya'mızın ihtiyacı var.:)

GLCN
12-08-2007, 22:58
Sadce meyve çekirdeklerimi toplanacak tohum yapan ağaçların meyveleride olmazmı mesela(yabani keçi boynuzu ağacı ve adını bilmediğim tohumları uçan bi ağaç varda bahçede bir sürü tohum yapıyorlar)

heDera
12-08-2007, 23:05
Adını bilmediğiniz ağacında ne olduğunu öğrenelim belki bize bir faydası olur.Büyük ihtimalle sadece meyva çekirdeği olmayacak:) Resimlerini çekip gösterebilirsen daha hızlı buluruz ağacın ismini:)

heDera
12-08-2007, 23:32
Bu arada internette dolaşırken bir yazıya rastladım paylaşmak istedim.Gelecekten mektup var. http://www.kuresel-isinma.org/kuresel-isinma/gelecekten-mektup-var.html linke bakarsanız sevinirim..

Selahattin Yılmaz
13-08-2007, 23:49
Arkadaşlar bana göre ilk olarak bir kaç güzergahta trekking yaparak uludağın ağaç yapısını inceleyelim hem spor yapalım hem ağaçları gözleyelim. Ona göre nerelerde ne meyve veya ne ağaç olabilir (hatta bu bağlamda uludağdan tohumda toplanabilir) gözlem yaparız.

Bunun dışında toplanacak ağaç ve meyveler karar veririr ona göre buradan açıklama yaparız.

Bunun dışında kendisini buradan açıklayacak üyelerimizden bir tanesi Orman Müdürlüğü ile görüşmeli ve meyve çekirdeği projesi ile ilgili görüş almalı ağaç tericihi konusunda gerekirse yönlendirme almalıyız.

Hala Tema ile görüşen üyemiz yok.

Uludağ Üniversitesinden de görüş ve fikir alınmalı.

Bunun dışında takdir edersiniz ki bu bir gönüllü organizasyon eğer katılım ve destek verilecekse daha fazla şey yapmalıyız özellikle Bursa üyelerimiz. Yine de uğraş veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bursa dışında üyelerimiz de destekleri güzel bence.

Özcan AKBULUT
22-08-2007, 22:50
Bi R çekirdek ,bir Ağaç.bir Ağaç; Yüzlerce Canliya ücretsiz Konukevi Demektir

malina
23-08-2007, 08:12

Kitap okumayı seven, 45 yaşında bir öğretmen mi yazdı bunu?

heDera
18-09-2007, 18:09
Arkadaşlarım çekirdek dikme mevsimi geliyor.Niye çıt yok ne dikeceğimize karar verip tohumları toplasak iyi olur çünki dikecek tohumumuz olmayacak zamanında toplayamadığımız için.
Bu arada projemize isim bile bulamadık!

Özcan AKBULUT
19-12-2007, 01:04
Kitap okumayı seven, 45 yaşında bir öğretmen mi yazdı bunu?
Sevgili Malina,

Sevgili Malina,

Bunu kitap okumayı seven ,45 yaşında bir öğretmen mi yazdı,mesajınızı yeni okudum.Ne demek istediğinizi pek anlayamadım.Cevaplarsanız sevinirim.sorunsuz bir düyada yaşamamız dileğiyle...

İklimsiz
22-12-2007, 00:36
Sevgili Malina,

Sevgili Malina,

Bunu kitap okumayı seven ,45 yaşında bir öğretmen mi yazdı,mesajınızı yeni okudum.Ne demek istediğinizi pek anlayamadım.Cevaplarsanız sevinirim.sorunsuz bir düyada yaşamamız dileğiyle...

Aramıza yeni katılan arkadaşlar, forumda türkçenin doğru kullanımının olmazsa olmaz olduğunu bilmiyor olabilir. Aramıza yeni katılan arkadaşlar forum kullanma kılavuzunu da okumamış, okuyamamış olabilirler. Aramıza yeni katılan arkadaşlar, daha önce katıldıkları internet sohbet ortamlarında dilimizi kullanma katliamına ortak olmuş olabilirler.

Ama aramıza yeni katılan arkadaşımız, profil bilgilerine göre, "öğretmen" olunca, üstelik, sayın Malina'nın ne demek istediğini de anlamamışsa affınıza sığınarak ne denebilir bilemiyorum:(

fevziye
24-12-2007, 12:53
Aramıza yeni katılan arkadaşlar, forumda türkçenin doğru kullanımının olmazsa olmaz olduğunu bilmiyor olabilir. Aramıza yeni katılan arkadaşlar forum kullanma kılavuzunu da okumamış, okuyamamış olabilirler. Aramıza yeni katılan arkadaşlar, daha önce katıldıkları internet sohbet ortamlarında dilimizi kullanma katliamına ortak olmuş olabilirler.

Ama aramıza yeni katılan arkadaşımız, profil bilgilerine göre, "öğretmen" olunca, üstelik, sayın Malina'nın ne demek istediğini de anlamamışsa affınıza sığınarak ne denebilir bilemiyorum:(

Size tüm kalbimle katılıyorum sevgili iklimsiz ve sevgili Malina.

feyzi
27-12-2007, 09:24

Yazım hatası olsada çok güzel bir söz. Teşekkürler Özcan bey.

nart bozkurt
12-03-2008, 11:48
Proje yi çok olumlu buldum. Sinemis'i kutluyorum...Bireysel olarak yaptığım bir etkinlikti...Toplanan çekirdekleri nereye göndereceğim?

Selahattin Yılmaz
12-03-2008, 14:51
Bursa ekibinden ve bu ekibe binaen meyve çekirdeği toplayan arkadaşlar tohumlarını Manisa'daki kampanyaya gönderdiler. Bursa ekibinde bu işin yapılmamasının nedenleri:

1-Benim bu işe sıcak bakmamam zira Nasreddin Hocanın Fil hikayesine döndü Timura gittiğimizde geride bir kaç kişiden başka kimse yoktu

2-Uludağda zaten kendi faunasında meyve ağaçalarının bolca bulunması

3-Uludağın kontrol altındaki alanlarına kontrolsüz müdahele etmemek

4-Olayı resmiyete intikal ettirmemiş olmamız

5-Yasal işlemlerin meyve çekirdeğini oraya ekmemize izin vermeyeceğidir.

Sergüzen
12-03-2008, 21:17
Türkiyede resmi prosedür, kişilerin veya gurupların kendi başlarına devlet arazilerine ve köy arazilerine ağaç dikmelerine müsaade ETMEMEKTEDİR. Kişiler veya guruplar orman müdürlüğünün veya erozyon ve ağaç dikme müdürlüğünün organize ettiği dikime parasal veya bedenen katılabilirler. Dikim yerleri ve dikilecek ağaçların cinsleri de bu kurumlar tarafından belirlenir. Mevzuat, orman arazilerine meyve fidanı dikimine asla izin vermiyor.
Kısaca, her bahar gündeme gelen ağaç dikme olayı bir ütopyadır.

Selahattin Yılmaz
12-03-2008, 22:25
Teklif olarak benimkisi gönül vermiş birisinin arazisinde bir arboretum tarzı bir botanik bahçe kurmaktı, elbette kendi fikrim kabul görmeyip farklı fikirler üzrime kalınca ve fikir olarakta fikri savunanlar organizasyonu üstlenmeyince bana ve bana destek verecek arkadaşlarla özel olarak görüştüm ve benim bu fikri desteklemediğimi hatta sevgili eyüp1'in tabiri ile "ütopya" olduğunu başından beri gördüm ve söyledimde. Ancak olmaması gereken bir yerde olmaması gereken bir oylama ile bu iş benim gönülsüzlüğüme ve yoğun mesaime ve de tayinimin çıktığı günlere rastladı. Aslında bunu sezonu geçtikten sonra yazacaktım ama şimdi nasipmiş.

muhteremcetin51
16-03-2008, 14:19
Meyve çekirdeklerinin saklanması için özel koşullara gerek var mı?

Selahattin Yılmaz
16-03-2008, 18:46
Tarım Meslek Lisesindeydim ya oradan Tarım Bakanlığının Bursa'daki başka bir kurumuna yerleştim. Eylüldeydi. Yeni ortam beni oldukça oyalıyor, bilgi işleme bakıyorum.

sckara
16-03-2008, 21:48
Merhaba,Antalyalı üyeler olarak biz de BİR ÇEKİRDEK BİR AĞAÇ desek!Hatta tüm Türkiye olarak hepimiz desek?Arkadaşlar bu arada geçen sene başladığınız bu güzel çalışma hakkında bilgi almak isterim.Yeni bir üye olarak ben bu çalışmalarda emek veren,gönül veren herkesi canıgönülden kutlarım.Bu dönem için çekirdek toplama konusunda ne dersiniz? Fikirlerinizi bekliyorum.

mustafakazar
30-03-2008, 10:16
herkese iyi günler,
çok uzun zamandır siteye uğramıyordum.Daha önce başlatılan Manisa projesi için 1000 taneye yakın çekirdek toplamıştım.Manisa için göndermek istedim fakat muhatap bulamamıştım.Bunu sizin projeniz için gönderebilirim..

tetis
13-09-2008, 12:27
şimdi okuyorum, inanılmaz güzel bir proje..insanın içini umut ve coşkuyla dolduruyor..
çekirdeklerim birikecektir.

Cumhur Tonba
13-09-2008, 15:50
Çok iyi olur. Bizde destekleriz.

impatiens
10-02-2009, 17:23
merhaba arkadaşlar ;
yapılacak bir projeye kına çiceği tohumu gerekli elinde bulunan arkadaşlardan göndermelerini rica ediyorum

şimdiden teşekkürler

ahmetmut
25-02-2009, 23:54
vallahi çok güzel bir proje. bende Osmangazi-Sırameşelerde oturuyorum. projeye destek sağlamak isterim. ailemle beraber çekirdek toplayabiliriz. hangi tür ve cins tohum-çekirdek toplamalıyız???

Alonesmaug
02-05-2009, 13:43
Sanırım proje yalan oldu.

cigdemdogan
14-05-2009, 17:08
Bu projeyi tekrar hayata geçirebilir miyiz ?
Daha önceden deneyimli arkadaşlar deneyimleriyle yardımcı olsalar, sadece çekirdekleri toplamanın dışında bize düşen görevler nedir diye burada konuşsak ve ilgili kurumlar kimlerdir, nerelere ulaşmamız gerekir bunları belirleyip, tekrar bir fauna yaratımında katkıda bulunsak?

seyyah
14-05-2009, 21:31
manisa belediyesinde benzer bir proje gerçekleştirildi. milyon çekirdek toplandı ve kimi yerlere ekildi kimi yerlerde uçaklarla daglara atıldı. bursadada böyle bir çalışma olsa çok süper olur. okulları bile organize ederiz. öğrencilerden destek alırız. herşey mümkün. önemli olan güzel bir organizasyon.

tetis
15-06-2009, 15:30
"ilk olarak doğaya bitki/ağaç tohumu ekmek doğru mu diye sorulunca hayır demek itici bulunduğundan evet diyorlar. Bence yanıtlamadan önce; hangi bitki/ağacın tohumunu, nereye, hangi amaçla ve ne zaman ekmeliyiz diye düşünmeliyiz.

Orman Genel Müdürlüğü Toroslarda helikopterle sedir tohumu atmakta olduğunu duyurdu. bu çalışma konunun uzmanı olmayanlarca doğru bulunabilir. Yapılan çalışma şu nedenlerle yanlıştır ve göz boyamaya yöneliktir.

1) Heliopterle yukarıdan atılan (Ekilen değil) sedir tohumlarının orijinleri belli değildir. ( hangi yükseltideki ve ne özellikteki ağaçtan).

2)Atılan tohumların nereye düştüğü/düşeceği belli değildir.

3) Arazide görülen her boşluğun ağaçla doldurulması anlayışı doğru değil. "
Ahmet Demirtaş

hımm...

meryem sen
01-07-2009, 16:17
Arkadaslar Hurmetler,
Her cekirdek bir agac guzel bir dusunce ancak, acaba kendi cesitlerimizi bu vesiliyle daha fazla on plana cikarabilir miyiz? bir tohum uzmani bana anlatti ki senelerce bu ulkede meyvede islah calismalarinin neredeyse hepsi yabanci materyel uzerindedir. yani bizim atalarimizin, bu topraklarin meyve turleri degil abd'den kim bilir nereden gelen genetik materyel ile. eskiden kalma bunca armut, incir, kayisi, erik vs meyve agaclari hala yasami surdururken patentli bir "starking", bir "golden delicious" elamsinin cekirdegini yasatmasi cok mu anlamli? eski meyve cesitlerimiz, bosalan koylerimizin yamaclarinda bakimsizliktan zayiflarken ve azalirken yerel pazar yerlerinde bulunabiliyor, arayan da biocesitliligimizin yasatmasina dogrudan katki koymus oluyor.
sonucta meyvenin kimligi onem tasiyor elbette. bu konuda kampanyada "mumkun oldugu kadar bizim cesitlerimiz" gibi bir konsept eklenebilir mi?
bu arada benden cok daha guzel bicimde "meyve mirasi" grubu anlatiyor, websitesi de tavsiye ediliyor.
saygilarla selam,
Tracy (Meryem) Sen,
Emanetciler Dernegi

yalovaburaktarim
01-11-2009, 20:11
tebrikler, inşallah güzel sonuçlar elde edilir.

Beau
05-11-2009, 04:17
başarılar dilerim

gullusah_can
08-11-2009, 13:26
fikirler çok iyi ama bi şekilde canlandırlımalı... bizlere düşen görevler neler olabilir anlatılmalı...

yaylaboztaş
12-11-2009, 23:30
Olumlu bir düşünce,yaşadığımız olumsuzluklar o kadar çok ki.böyle düşünceler insana
umut veriyor, bilimsel boyutunu konunun uzmanları kotaracaktır, güzel sonuçlar
alınacağına inanıyorum.
Bence meyve çekirdekleri bize şöyle sesleniyor ama biz duymuyoruz .

'Canım ben
Toprağın canıyım ben
Toprağa atın beni,onu yaşatanım ben'
Kolay gelsin

erkiran
14-11-2009, 23:25
Çok güzel bir fikir çıkmış ortaya tebrik ederim. Bende kendim ekmeyi düşünerek biriktirmeye başlamıştım sanırım şimdi daha faydalı olacak

fatihcan
19-05-2010, 18:09
be benim için çok zevki bir iş olacak ya boş oturmaktansa bi işe yariyim bari :)

Kedi Tırnağı
19-05-2010, 20:30
Bu projeyle ilgili son durum nedir acaba?
Televizyonda görmüştüm. Hangi il olduğunu hatırlamıyorum ama, Yamaç paraşütüyle( daha doğrusu motorlu olanı. Adını hatırlayamadım) tohum serpiliyordu. Ekolojik denge meselesi beni de çok düşündürdü. Bölgenin florasına aykırı türleri oraya yapay şekilde yerleştirmek bana da doğru gelmiyor pek. Orman vs. doğal alanlardan ziyade, şehirlere yakın, çoraklaşmış yerlerde bu uygulama yapılsa sanki daha doğru olur.

ByDeViL
21-05-2010, 00:56
Sebahattin Abi dedigini yaparızda biraz daha aydınlatırmısın ?

rap_tek_ses
06-10-2011, 15:01
Bence Süper Bir Uygulama Olur

Güler
10-10-2011, 07:56
Bence Süper Bir Uygulama Olur

.......:confused:

pria
23-05-2012, 13:28
Çekirdek

Tema Vakfı açıklama yapıyor...
“Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene (2012) dünyanın en çok yağmur alan senelerinden biri olacak. Bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün. Gömme imkânınız yoksa bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın, arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz yerlere savurun... Atılan tohumların yarısı yeşillenecektir.

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir! Bunu yapmayın...”

İşte size sıfır maliyetli bir çevre dostluğu. Esirgemeyin dostlar bu kadarcık çabayı...

MELİH AŞIK

Uludere - Kürecik - Gerçek Gündem (http://www.gercekgundem.com/?c=69354)

münevver
12-06-2012, 11:38
Bence çekirdek toplama projesini istanbul için de yapalım.

Belirli bir toplama bölgesi yeri oluşturalım.Biriktirenler belli aralıklarla getirip oraya bıraksınlar.Sonra Ağustos Eylül gibi de Belediye ya da Temanın göstereceği bir alana ekim yapılır. Böylece çekirdekler soğuklama ihtiyacı da karşılanarak gelecek bahara hepimizin ekili birer ağacı olur.

falcon00
24-06-2012, 10:58
okulları bile organize ederiz. öğrencilerden destek alırız. herşey mümkün. önemli olan güzel bir organizasyon.

Sayın seyahın dediği gibi,
Sesimizi toplu yerlerde duyurabilirsek, kitleleri harekete geçiririz.
O zaman proje gerçek yerini bulur, her taraf yemyeşil olur.

falcon00
24-06-2012, 11:01
Bence çekirdek toplama projesini istanbul için de yapalım.

Belirli bir toplama bölgesi yeri oluşturalım.Biriktirenler belli aralıklarla getirip oraya bıraksınlar.Sonra Ağustos Eylül gibi de Belediye ya da Temanın göstereceği bir alana ekim yapılır. Böylece çekirdekler soğuklama ihtiyacı da karşılanarak gelecek bahara hepimizin ekili birer ağacı olur.

Gerçekten, güzel istanbul için, çok geç kalmış bir proje.

(Şimdiden elimde palmiye tohumları var. hepsini verebilirim.Toplama zamanı sonbahar)

falcon00
24-06-2012, 11:05
İstanbullll.
Haydi artık kendimize gelelim. Yeni oluşturalıcak, istanbulu, daha fazla, yeşilendirme, projesine destek verelim.

gungor43
09-08-2012, 14:33
başarılar dilerim

Derya
24-08-2012, 22:24
Çekirdek

Tema Vakfı açıklama yapıyor...
“Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene (2012) dünyanın en çok yağmur alan senelerinden biri olacak. Bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün. Gömme imkânınız yoksa bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın, arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz yerlere savurun... Atılan tohumların yarısı yeşillenecektir.

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir! Bunu yapmayın...”

İşte size sıfır maliyetli bir çevre dostluğu. Esirgemeyin dostlar bu kadarcık çabayı...

/url]
Ben yaz boyunca yediğimiz tüm meyve çekirdeklerini biriktirdim.Cam kavanozlarda saklamanın daha uygun olduğu düşüncesiyle şimdilik böyle biriktiriyorum.Okul açıldığında öğrencilerimle beraber uygun yerlere bırakmayı düşünüyorum.

AyhanX
26-08-2012, 21:39
Yürüyüşlere çıkan birisi olarak, ek bir faaliyet olacak benim içinde..Başladım çekirdek toplamaya..)

münevver
27-08-2012, 14:10
Çekirdekleri nerede biriktireceğiz?

münevver
27-08-2012, 14:18
Stok yeri için Tema ya yazdım bakalım ne diyecekler?

Bir de onlar negatif dönerse belediyeleri deneyeceğim.Pendik belediyesi bu tür taleplere açık görünüyor.Eğer toplama mekanımız olursa toplamayı yardımlaşa hallederiz.
O zaman ciddi bir çalışma başlatabiliriz. Bahara kadar ne çıkarsa artık.

münevver
06-09-2012, 13:27
Temdan gelen ve insanın bütün hevesini kıran cvp:

Sayın Münevver Çelebi,

Konuyla ilgili olarak 30.05.2012 tarihinde yayınladığımız duyuruyu aşağıda bilgilerinize sunarım:
-Tohumdan meyve ağacı üretilerek düzenli meyvelik elde edilemez.
-Tohumlar meyve yetiştiriciliğinde sadece anaç yetiştirmek için kullanılır.
-Meyve ağaçlarının birçoğunun genetik yapısı heterozigottur. Tohumdan çıkan fertler birbirlerine benzemedikleri gibi kaliteli meyveler de vermezler.
-Türlerin yerinde korunması (in situ koruma) prensibine aykırıdır.
-Ayrıca çekirdeklerin çimlenmesi için gerekli toplama ve saklama koşullarını sağlamak güçtür.
-Meyve çekirdeklerinin gelişigüzel bir şekilde doğaya ekilmesi, doğrudan tohum ile taşınan bitki hastalıklarının da kontrolsüz bir şekilde yayılmasına sebebiyet verir.
-Meyve çekirdeklerinin toplanarak ekilmesi bilimsel bir çalışma değildir.

Duyurunun tam metnine TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (http://www.tema.org.tr) adresinden de ulaşabilirsiniz.

Bu konuda maalesef size yardımcı olamıyoruz. Benzeri başka projelerinizde beraber çalışmak dileğiyle.
İyi günler dileriz.
Esra Yazıcı Gökmen
TEMA Vakfı
Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı

münevver
06-09-2012, 13:29
Devletin dağında 'Hanımın çiftliği'ni kuracağımızı düşündüler sanırım.

Halil Önen
25-09-2012, 12:38
Devletin dağında 'Hanımın çiftliği'ni kuracağımızı düşündüler sanırım.

belli mi olu (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/28540.htm#post1023089)r...;)

münevver
27-09-2012, 08:05
Bu sene ağırdan aldım pek uğraşmadım çekirdek işiyle. Şu an toplanan çekirdeklerin de bu sene yeşermesi için kışlaması gerektiğinden ve her üyemizin sağ salim bu işlemi yapamayacağından, toplanan çekirdeklerin stok problemi olacağından peşini kısa süre için bıraktım.

Ama projeler bölümünde bir arkadaşımız ağaclar.net hatıra ormanı oluşturma fikri çok hoşuma gitti. Hanımın çiftliği değil ama bu hatıra ormanı projesi olmayacak iş değil.
Ocak şubat gibi biraz çabalamayı düşünüyorum.Tabii ki hep birlikte, desteğinizle..

YeniGine
29-09-2012, 23:31
Elbette; çok da güzel olur... Katılıyorum...

papatya73
30-09-2012, 15:26
Genel kampanyayı bilmem ama ben evde yediğimiz tüm çekirdekleri bir kasede toparlar sonra da piknik, yol kenarı bulduğum boş arazilere serperim. Karşı komşuma da alıştırdım. Bir iki bitki çıksa yeşil olsa fena mı, aşısız olsa ne olur yani fidanlık değil amaç yeşillik.