PDA

View Full Version : Erik ağacı hastalıkları

altanguvenni
28-08-2006, 00:52
Yabani erik ağacının gövdesinde kararma var. Ayrıca yere yapışkan (ağacın kendi özsuyu olduğunu tahmin ediyorum.) bir sıvı çok minik damlacıklar halinde damlıyor. Gövde de zaten yapışkan halde. Daha önce yine başka yabani erik ağacında aynı hastalığı görmüştüm. Kireçleme yaptılar ama ağacı kurtaramadılar. Bir süre sonra ağaç kuruyor. Yabani erik demekle doğru mu yapıyorum onu da bilmiyorum. Küçük yuvarlak erikler veren bir ağaç bu. Erikler yeşilken oldukça ekşi. Yazın sonunda erikler sararırlar. Bu dönemde biraz tatlanırlar ama çekirdeğe yakın kısımları yine de ekşidir. Yarın fotoğraf çekip eklemeye çalışırım.

cengin
28-08-2006, 01:09
Sözünü ettiğiniz hastalık babamın ektiği erik ağaçlarında görülmüştü, ne yazık ki hastalıktan sonra hepsi kurudu. Babam da bahçe erik yetiştirmeye uygun değil diye ekmedi bir daha. Umarım ağacınız kurtulur...

altanguvenni
28-08-2006, 11:29
Evet bu hastalık diğer ağaçlara bulaşabiliyor.

fmt79
29-08-2006, 12:57
Sert çekirdekli meyve ağaçları stres koşulları altında zamk oluştururlar. Nemli koşullarda bu akıntı şeklinde görülebilir. Bu stres koşulları hastalık oluşturan bir patojen nedeniyle de olabilir, yaralanma da olabilir, toprak koşulları da, bazen bir zararlı böcek de .... vs vs.

Bitkilerde görülen yüzlerce hastalık var. O yüzden bitkinin yakından çekilmiş bir fotoğrafını eklerseniz belki yardımcı olabilirim...

monser
04-08-2007, 17:07
Herkese Selamlar,
Bizim Erik ağacı mayıs ve haziran aylarında pıtrak pırtak erik verdikten sonra bir anda kurudu ne oldu ne bitti bilemiyorum.Resimlerini çekip yolluyorum bilenler anlayanlar yardımcı olabilirse sevinirim.Bu arada şimdi pazardan bir bodur armut bir şeftali ve birde elma fidanı alıp diktim korkuyorum onlarada bulaşırmı diye..bu işlerdende hiç anlamam yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.

http://img30.yukle.tc/images/8184SANY0068.JPG
http://img30.yukle.tc/images/2232SANY0069.JPG
http://img30.yukle.tc/images/5401SANY0070.JPG
http://img30.yukle.tc/images/9502SANY0073.JPG
http://img30.yukle.tc/images/2863SANY0074.JPG

efeyirmi
10-06-2008, 08:36
5 yaşında bu seneye kadar çok sağlıklı olan bir erik ağacım vardı bu sene yine çok güzel çicek açmıştı fakat bahar aylarındaki fırtınada ağacım kökünden sallanmaya başladı ve şu anda kurumaya başladı ne yapmamı önerirsiniz çok acil cevap alabilirsem bir ağacı kurtarmış olucaz.

erasmus
11-06-2008, 12:08
5 yaşında bu seneye kadar çok sağlıklı olan bir erik ağacım vardı bu sene yine çok güzel çicek açmıştı fakat bahar aylarındaki fırtınada ağacım kökünden sallanmaya başladı ve şu anda kurumaya başladı ne yapmamı önerirsiniz çok acil cevap alabilirsem bir ağacı kurtarmış olucaz.

Merhabalar öncelikle geçmiş olsun. Sorununuz tam anlaşılmamakla beraber yardımcı olmaya çalışayım. Ağacınızın sallanmaya başlamasından kastınız şiddetli bir fırtına esnasında ağacınızın yerinden oynaması ise(yani sorun mekanik bir zararsa), du durum için ağacınızı tekniğine uygun şekilde kazıklara bağlamanızı öneririm. Gevşeyen ya da yerinden oynayan toprağı da iyice sıkıştırarak köklerin hava almasını engellemeye çalışın. Ardından bolca sulayın.Hasar çok fazla değilse ağacınız kısa bir bocalamanın ardından düzelecektir.. ancak böyle bir durum ortada yokken; ağacın köklerinde ya da gövdesinde paraziter ya da mantari bir etmenin hasarı nedeniyle toprağa tutunmasının zayıflaması sonucunda rüzgarın da etkisiyle bir sallanma sözkonusu ise desteğin yanında zararlı etmenin belirlenip uygun tedavi metodlarının da devreye alınması gerekir...

Lonicera
22-07-2008, 20:08
Geçen sene almış olduğum 2.5 yaşındaki italyan erik fidanımın , toprağa yakın yerinden itibaren yaklaşık 1 metre kadar yukarıya doğru yarılmış olduğunu farkettim.Fidan 25-30 litrelik saksıda bulunuyor.Üst dallarında ve yapraklarında gözle görülür bir hastalık yok.Yarılmış olan kabuk kısmını kaldırdığımda ise gördüğüm sanki iki ayrı gövde birbiri üzerine yanaştırma aşısı yapılmış gibi kaynayıp yukarı doğru çıkmış.Bu bir hastalık belirtisi midir?Eğer öyle ise tedavisi mümkünmüdür?

Emine Aktaş
22-07-2008, 22:05
Geçen sene almış olduğum 2.5 yaşındaki italyan erik fidanımın , toprağa yakın yerinden itibaren yaklaşık 1 metre kadar yukarıya doğru yarılmış olduğunu farkettim.Fidan 25-30 litrelik saksıda bulunuyor.Üst dallarında ve yapraklarında gözle görülür bir hastalık yok.Yarılmış olan kabuk kısmını kaldırdığımda ise gördüğüm sanki iki ayrı gövde birbiri üzerine yanaştırma aşısı yapılmış gibi kaynayıp yukarı doğru çıkmış.Bu bir hastalık belirtisi midir?Eğer öyle ise tedavisi mümkünmüdür?

Bu tip sorularınızı, fotoğraflarla desdeklerseniz daha kolay çözüm bulunur.

Lonicera
23-07-2008, 13:18
En kısa sürede fotoğraflayacağım o zaman.Tabi durumu net gösterebilmek için mecburen kabukları da kaldırmak gerekecek.

Emine Aktaş
23-07-2008, 21:24
En kısa sürede fotoğraflayacağım o zaman.Tabi durumu net gösterebilmek için mecburen kabukları da kaldırmak gerekecek.

Sayın Lonicera; Kabukları kaldırmadan fotoğrafını çekin. Eğer kaldırdı iseniz, mutlaka macun gibi bir madde ile kapatın.

Lonicera
26-07-2008, 14:35
Erik fidanımı bugün ziraat mühendisi bir arkadaşıma gösterdim,aşı yerinden itibaren yukarıya doğru oluşan bu yarılmanın aşı uyuşmazlığının bir sonucu olduğunu söyledi.Fotoğraf makinasında sorun olduğu için henüz resimleyemiyorum.En kısa sürede bu ilginç oluşumu sizlerle paylaşacağım.

imgelem
25-08-2008, 12:48
Bu sene mart ayında diktiğim erik fidanı..Bütün yaprakları saradı..Kötü görünüyor.Ne önerebilirsiniz acaba...

erasmus
25-08-2008, 14:48
Merhaba. Dikmiş olduğunuz fidanlarınızın(diğer başlıkta sormuş olduğunuz elma ve armutta buna dahil) bu yıl dikildiğini belirtmişsiniz. Yeni dikilen fidanlarda özellikle de çıplak köklü olarak dikilenlerde kök sisteminin yeterince gelişmemiş olması, dikim esnasındaki mekanik zararlanmalar, dikilen yere uyum sağlanamaması **** bitkinin değişen şartlara uyum sağlamaya çalışması sonucunda gelişmede durgunluk görünmesi bir dereceye kadar kabul edilebilir ve normal sayılabilecek bir durumdur. Bitkileriniz kök gelişimlerini tamamlayıp bulunduğu yere uyum sağladıktan sonra(büyük ihtimalle gelecek yıl) normal gelişimlerine devam edecektir. Bu dönemde sizin dikkat etmeniz gereken şey; kök sisteminin zayıf olduğunu göz önüne alarak sulamaya özen göstermeniz ve bitkinizin öz suyunu emmeye çalışacak olan zararlılara karşı tetikte olmanız. Elma ağacınızda kırmızı örümcek olma ihtimali yüksek. Tedbir olarak diğer fidanlarınızla birlikte bir akarisitle ilaçlamanızı öneririm. Yine emici böceklerin en yaygın olan ve hemen hemen her meyve ağacında mücadele edilmediği taktirde görünen yaprak bitlerine karşı uygun bir ilaçla da ağaçlarınızı koruyabilirsiniz. Hastalıklara karşı zaten koruyucu ilaçlama yaptığınızı belirtmişsiniz. Captan külleme dışında pek çok hastalığa karşı iyi bir koruyucudur.

Hüseyin Ovak
26-08-2008, 13:31
Bu sene mart ayında diktiğim erik fidanı..Bütün yaprakları saradı..Kötü görünüyor.Ne önerebilirsiniz acaba...

Sayın imgelem;
Erik ağacınızın yaprakları,kök gelişimi ve kışa hazırlık için size B5A organik sıvı gübreyi öneririm...Saygılar...

imgelem
26-08-2008, 17:42
Çok teşekkür ederim Sayın Erasmus...Bilgileriniz benim için çok aydınlatıcı oldu...Neemazal akarsitlere karşı etkili değilmidir?

Önerinizi değerlendireceğim sayın Ovak.Teşekkürler..

erasmus
26-08-2008, 22:56
İlacın tanıtımlarında pek çok zararlıya etkili olduğu anlatılmakla birlikte bildiğim kadarıyla bakanlığın yayınlamış olduğu ruhsat listesinde sadece domateste yaprak bitlerine karşı tavsiyelere girmiştir. Ayrıca her zaman ticari isimler yerine etkili madde tavsiye etmeye dikkat çalışırım. Kükürt ve bromopropylate etkili maddeli ilaçlar kırmızı örümceklere karşı öncelikli olarak önerebileceğim ilaçlar...

Hüseyin Ovak
26-08-2008, 23:16
Çok teşekkür ederim Sayın Erasmus...Bilgileriniz benim için çok aydınlatıcı oldu...Neemazal akarsitlere karşı etkili değilmidi
Önerinizi değerlendireceğim sayın Ovak.Teşekkürler..

Sayın imgelem;
Erik bitkisinde B5A uygulaması ile ilgili bir video...

http://www.bmrtarim.net/video/h-ovak-mayis-2008-mugla.html

Emine Aktaş
27-08-2008, 11:03
Neemazal akarlara karşı da etkili bir insektisittir.

imgelem
27-08-2008, 23:29
Neemazal akarlara karşı da etkili bir insektisittir.

Emine hanım,Neemazalı ne sıklıkta kullanmalıyım?Bir de Captan ve neemazalı bir gün ara ile uygulayabilir miyim..
İlginiz için çok teşekkür ederim arkadaşlar...

Emine Aktaş
28-08-2008, 10:20
Neemazal , herhangi bir ilaçla karıştırılarak kullanılabilir. Neemazal bir kez kullanımı yeterli olur, fakat bitkide bulunan akarların ve böceklerin yoğunluğuna göre, yaklaşık iki hafta sonra ikinci ilaçlama uygulanabilir.

Kadir Başkök
20-01-2009, 22:42
Sevgili dostlar bahçemde bulunan erik ağaçlarının bazılarında kuruma belirtileri var. Nedenini bilen varsa yardımcı olabilirmi?

Mevlüt36
26-01-2009, 12:37
Ağaçlar kaç yaşında acaba?

Antaios
26-01-2009, 21:07
Mürekkep hastalığına benziyor.. Toprağınız ağır bünyeli mi?

Kadir Başkök
27-01-2009, 23:35
Ağaçlar 20 yaşında. Toprağınız ağır bünyelimi sorunuzu anlayamadım özür dilerim. Ama bu hastalık veya adı neyse bahçenin değişik yerlerinde ve ağacın bir veya iki dalında bulunmakta..

prıtt
01-02-2009, 20:07
erik ağaçlarımın bazılarının kabuklarında soyulmalar var aceba nedeni nedir. Yardımcı olursanız sevinirim.

saygılar.

nazmikoc
27-02-2009, 12:51
Neemazal , herhangi bir ilaçla karıştırılarak kullanılabilir. Neemazal bir kez kullanımı yeterli olur, fakat bitkide bulunan akarların ve böceklerin yoğunluğuna göre, yaklaşık iki hafta sonra ikinci ilaçlama uygulanabilir.

en fazla ne kadar uygulanır:rolleyes:

kopshtar
11-04-2009, 00:01
ERİKLERDE CEP HASTALIĞI [ Taphrina pruni (Fuck.) Tul.]

1. TANIMI VE YAŞAYIŞI
Primer enfeksiyonlar çiçek döneminde ve miselyumun yumurtalığa dışardan
penetrasyonu ile olmaktadır. Olgunlaşan askosporlar sürgünler üzerinde çimlenerek
dokuyu penetre ederler. Dallarda ve kabuk parankimasında yaz ve kışı geçirirler.
İlkbaharda meyveleri hastalandırırlar. Fungusun miselleri meyveyi sararak meyve
içine doğru yayılır. Meyveler üzerinde sarımtırak gri toz şeklinde askus yatakları ve
bunların üzerinde askuslar oluşur. Askusların her birinde 8 adet yuvarlak ve renksiz
askospor bulunur. İlkbaharda havaların serin ve yağışlı olması hastalık için uygun
koşullardır. Sıcak ve kurak yıllarda hastalık görülmez.

2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Hastalığa yakalanmış meyvelerin şekli ve rengi bozulur, deforme olurlar. Normal
büyüklüklerinde değildirler. Uzun, yassı veya normalden çok daha büyüktürler.
İçlerinde çekirdek bulunmaz, meyve eti gevrek yapılıdır ve renkleri bozuktur. Renk
önceleri sarımsı, zamanla grimsi - kahverengi olur ve esmerleşerek kurur ve
dökülürler. Hastalığa yakalanmış meyvelerin pazar değeri kalmadığı için hastalık
önemlidir. Yurdumuzda özellikle Can eriği ve Papaz eriği yetiştirilen bölgelerde
görülmektedir.

3. KONUKÇULARI
Erik

4. MÜCADELESİ
4.1. Kültürel Önlemler
Ağaç üzerinde kalan ve yere dökülen hasta meyveler toplanıp yok edilmeli ve
kuruyan sürgünler budanarak yakılmalıdır.
4.2. Kimyasal Mücadele
4.2.1. İlaçlama Zamanları
1. İlaçlama: Tomurcuklar kabardığı dönemde,
2. İlaçlama: Çiçek taç yapraklarının % 80 döküldüğü dönemde yapılmalıdır.
4.2.2. Kullanılacak ilaçlar ve dozları
Etkili Madde Formülasyonu Dozu ( Preparat)
Adı ve Oranı 100 lt. suya
Bakır sülfat %98 + Bordo bulamacı 2 kg - 1 kg
Sönmemiş kireç
Bakır oksiklorür %50 W.P. 800 g
Bakır oksit %50 W.P. 800 g
Captan %50 W.P. 300 g
Thiram %80 W.P. 300 g
Bordo bulamacı ve bakırlı fungisitler yalnız 1. ilaçlamada kullanılmaktadır.
4.2.3. Kullanılacak alet ve makinalar
İlaçlamalarda yüksek basınçlı motorlu pülverizatörler kullanılmalıdır.
4.2.4. İlaçlama Tekniği
ilaçlama, ağacın dal, sürgün, tomurcuk ve yapraklarını kaplayacak şekilde özellikle
rüzgarsız sakin havalarda yapılmalıdır.

http://www.herefordshire-fungi.org.uk/Pocket%20Plum.jpg

eski_gurbetci
12-04-2009, 00:41
Yapraklari bisey yiyo; yapraklar delik delik oluyo; meyve vermiyo; agaçi 3 yil önce diktik; bakimi hakkinda fazla bi bilgim yok açikcasi; lütfen bana yardimci olun...

kkardes
20-04-2009, 17:21
Arkadaslar bu konuyu nereye acmam gerektigini bulamadım.Bahcemdeki erik agacında daha once hic gormedigim bir urun cıkıyor.Aynı zamanda eagacda erik de var.Bu nedir , neden bunlar cıkar, bir bilgisi olan benimle paylassın lutfen.
tesekkurler

kopshtar
23-04-2009, 09:55
Sn Kkardeş;
Bahsettiğin ilginç durum Erik Cep Hastalığı. Bu sene yağışların çokluğundan olsa gerek mantari hastalıklar fazlaca görülüyor.

(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14941)

kkardes
24-04-2009, 00:34
Kalbara,

cok tesekkur ederim.Verdigin linki okudum.Bir sorum daha var onun cevabını bulamadım o linkde.aynı agacta normal erıklerde var.Onları yiyebilirmiyiz acaba ,bir zararı olurmu??

MetinT
25-04-2009, 21:39
arkadaşlar 3-5 senedir her sene farklı ağaçlarımı vuran parazitlerle karşı karşıyayım. erik ağacında siyzh böyle pire boyunda **** daha küçük haşaratlar yaprağın alt kısmına yapışıyor, yaprak kıvrılıyor oyuluyorş onlara yuva gibi oluyor. hatta oyuğun önü de kapatılıyor (yaprak kabararak bir çukur oluşturuyor bu çukur da oyuğun büyümesyle ağzı temas ederek içi boş bir çukur oluyor sanki yaprakta. ve bu ağaçta 1000 yaprak varsa 500 ünde görülüyor. meyveyide engelliyor. üzerinde bir sürü erik tomurcuğu olan ağaçtan parmakla sayılacak kadar erik ya çıkıyor ya çıkmıyor. bu böcekler hafif yapışkanımsı bir madde de salgılıyor. yedikleri falan yok öylece yaprak nokta nokta kabararak buruşup büzüşüp kalıyor. nasıl bir ilaç önerirsiniz? bir iki ilaç türüyle denedik ama olmadı gitmediler. ne zaman kış gelip kar olursa anaca o zaman haşarat kalmıyor.

kopshtar
27-04-2009, 08:45
Evet güzelce yıkayıp yiyebilirsiniz. Onlar hastalık bulaşmamış meyveler. Ayrıca hastalıklı olanları dikkatlice ağaçtan uzaklaştırıp imha edin. Elle bulaştırmamaya da özen gösterin.

sındırgılı
14-05-2009, 08:54
Günaydın, erik ağacımdaki konuk, yaprakları yediği yetmemiş gibi 1metre ilerde yeni diktiğim biberlerede musallat olmuş,elimde ddpv 50 var.başka ne yapılabilir? Bu akşam biberlerı ve domatları ilaçlıyacağım,erıkte meyva bittıkten sonra hangı ilaçla kurtarmalı?ekte cep tlf ile yaprağı ve konakçıyı çekmeye çalıştım.

Mine Pakkaner
15-05-2009, 09:12
Keşke net bir fotoğraf koysaydınız. Konukçu (yani burada erik) sanki birden fazla zararlıyı barındırıyor.

sındırgılı
15-05-2009, 09:31
Erik ağacına bir sey yapamadım ama biber ve domatlara B5a püskürttüm.Dediğiniz gibi misafir çok, Hüseyin Oak Beyin yenı organık ilacını deneyeceğim.Ya da Neemazal?

kopshtar
18-05-2009, 08:54
Sn Sındırgılı;
Erik ağacı yaprağında yoğun olarak bitki biti görülüyor. Bahsettiğiniz ilaçlar işe yarayacaktır ancak büyük olarak görünen uğur böceği (Coccinella septempunctata) larvası ve bu zararlıların baş düşmanı ilaçlamayla maalesef bu tür faydalı böcekleri de öldürmüş oluyoruz.

sındırgılı
19-05-2009, 06:51
Uğur böcekleri larvaları nekadar sürede erginleşirler? Ona göre ilaçlama yapayım.Erik bu sene yemesekte olur..İlaçlama yapıp onlara kıyamam.Yeterki bitler daha başka ağaçlara sıçramasın.Sevgiler

kopshtar
20-05-2009, 08:34
Larvanın gelişmesi 4-6 hafta sürer. Koza dönemi de 10-14 gündür. Kozadan çıkan uğurböceğinin altın rengindeki kın kanatlarında önce benek bulunmaz. Hızla sağa sola hareket eder. Uygun bir yerde durarak kanat kapakçıklarını hafifçe yukarı kaldırır. Tâkibi harikulâde olan değişim şimdi başlar. Kapakçıklar altındaki tül inceliğinde kanatlar, kurumak için dışarı çıkar. Kapakçıkların rengi sarı veya kırmızıya dönüşmeye başlarken siyah noktaların yerleri de kararmaya başlar. Kısa bir zaman sonra kapakçıklar tabiî rengini alacak ve siyah benekler ortaya çıkacaktır. Ergin uğurböceği artık yaprakbiti kolonilerini avlamaya çıkabilir.
Her uğurböceği larvası 200-500 kadar yaprakbiti yer. Erginler larvalardan daha çok yerler. Bir uğurböceği hayâtında 3000den fazla yaprakbitini yok eder.

sındırgılı
20-05-2009, 08:39
Teşekkürler,Kalbara. Gelişmelerini sabırsızlıkla takip edeceğim.Sevgiyle kalın

kopshtar
22-05-2009, 19:19
Ben de bu yıl tarım ilacı kullanmadım. Ağaçlarda çok fazla uğurböceği larvası var bu sene. Karar vermek zor olmuştu ama bugün yapraklara baktım çok az yaprak biti kalmış ve ilaçlamaktan vazgeçtim. Çok oburlar, durmadan yiyiyor keratalar :)

gtatas
23-05-2009, 11:08
Bizim bahçede de olmuştu kökünün taşa geldiği söylendi.Dikimde dikkat edilmesi gereken bir husus.

Cumhur Tonba
01-06-2009, 14:30
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15878

gtatas
16-06-2009, 13:16
Kadir bey aynı sıkıntı bahçemdeki eriktede oldu çatlakları çamur veya aşı macunu ile kapadım.Birde küspe başladı sarı reçine gibi bu seferde derin budama yaptım ve kestiğim dallarıda çamurla sıvadım bu sene yeni sürgünler var ve meyvede aldım az ama temiz meyve.KOlay gelsin.

sındırgılı
24-06-2009, 12:27
Uğur Böceklerini büyüttüm ama hepsi firar ettiler.Beni bitlerle başbaşa bıraktılar.Bu sabahta dallarda aşağıdakileri gördüm.İlaçlama henüz yapmadım.Hüseyin Beyin organik insektini kullanacağım. Oda çok zor,ağaç büyük,Her tarafını ilaçlamak (tek başıma) nasıl olacak? Ne yapacağımı şaşırdım.

habibe
24-06-2009, 15:05
Erik ağacına dadanan yeşil bitlere sinirlenip, 3 gün üst üste her akşam üstü (bahçeyi sularken)(güneş batmasına yakındı) eriğin yakınına gelip, hortumun ucunu havaya doğru dik tutarak, gökyüzünden yağıyormuş gibi, ağacın üzerine yağmur yağdırttım.
Yani hortumla tazyikli su sıktım.
Tuhaftır ama şimdi bit falan yok.
Ya kendileri gitti. Ya da sudan kaçıştılar. Denemesi bedava.

nurcanaybay
24-06-2009, 17:14
Sn.Sındırgılı , sizn erik ağacınızda ki bit değil.Net göremedim ama karakoşnil olduğunu
düşünüyorum.Büyüteciniz varsa onunla bakın ,siyah-kabuklu-üzerinde H işareti varsa
kesinlikle karakoşnil.Bir de karıncalar çoksa ,onlar yayılmasını sağlar .Tedavisi uğraştırır,
bütün ağacı kısa sürede sarar.

kopshtar
25-06-2009, 09:29
Evet sn Sındırgılı, Bence de karakoşnile benziyorlar. Sizin de bahsettiğiniz gibi ağaçlar büyüdükçe ilaçlama sorun oluşturuyor. Basınçlı el tipi ilaçlama aletlerinden uzatma çubuklulara geçmek mi lazım diye düşünmeye başladım ben de. Tabi diğer taraftan noolacak bizim halimiz böyle diye düşünmekten de kendimi alamıyorum :))

sındırgılı
25-06-2009, 10:44
Akşam eve gidince büyüteçle bakayım.Şayet onlar ise internette baktığım kadariyle mücadelesi bayağı zor.Bitler derken, bu çıktı başımıza! Karakoşnile! Zeytin ağaçlarında çokça olurmuş!

sındırgılı
25-06-2009, 21:17
Büyüteci bulamadım,ama kabuklular.Ezince sıvımsı bır madde çıkıyor,ayrıca karıncalarda çok faaller! Nedir busene zararlılardan çektiğim? Elimdeki ilaçlama makinesi ile ilaçlamak imkansız? Of of!

Halil Önen
07-08-2009, 15:17
Evet dostlar, meyvelerini alıncaya kadar erik ağaçlarınızı iyi baktınız, suladınız, ilaçladınız, üzerinde titrediniz.

96937

Meyvelerini afiyetle yediniz.

96938

İşte bu arkadaşın yaptığı gibi;

suyunu geçiktirdiniz, onu su sitresine soktunuz.

Susuz kalan ağacınızın dış kabukları hafif çatlamaya başladı.

Bu çatlaklardan inçe, daha sonra kalın ve büyük akmalar oluşmaya başladı.

Yaprakları sanki bir hastalık belirtisimiş gibi kurumaya ve dökülmeye başladı.

Bir kaç gün daha gecikerseniz, erik ağacınız, uc dallarından aşağıya doğru kurumaya başlıyacak, kalın dallar derken gövdesi kuruyacak, onu kaybedeceksiniz.

Öleceğini düşünen ağacınız, son bir gayret dipte sürgün (belki aşının altında)
vermeye ve kıt imkanlarla yaşamaya çalışacak.

Yapmanız gereken bol bol su vermek. Tekrar uc dallarından sürgün vereçektir.

Akmaların oluştuğu ve çatladığı bölgelere kireç ile badana yapmalısınız.
Akmaları da temizleyin.

Bu, onun yaralarını çabuk kapatmasını sağlayacak, bazı mantar hastalıklarına yakalanmasına önleyecektir.

Saygılar

(gene bir gazete yazdım)

denizakvaryumu
07-08-2009, 15:23
Aslında bu kireç ile badanalama işlemini,
hasta olsun olmasın tüm ağaçların gövdesine yapsak faydası olmaz mı?

Halil Önen
07-08-2009, 15:34
Evet, Sn Denizakvaryumu;

Kireçle ağacın gövdesini badanalama işini;

gövdesinden hastalık kapabilecek (mantar) bütün ağaclarda uyguluyoruz.

Bazı ağaçlar gövde ve kabuklarında hastalıklara yakalanmıyor.

Onlarda kullanmak gereksiz.

Saygılar

denizakvaryumu
07-08-2009, 15:39
Evet, Sn Denizakvaryumu;

Kireçle ağacın gövdesini badanalama işini;

gövdesinden hastalık kapabilecek (mantar) bütün ağaclarda uyguluyoruz.

Bazı ağaçlar gövde ve kabuklarında hastalıklara yakalanmıyor.

Onlarda kullanmak gereksiz.

Saygılar

Hangi ağaçlara uygulamıyorsunuz?

Bir de uygulama yaptığınız ağaçlarda uygulamayı nasıl yaptığınızı anlatırsanız çok yararlı olur.

Kg/su oranı vs.

selim_50
07-08-2009, 16:06
arkadaşlar merhaba;
eğer ağaçlarınızda ballanma dediğimiz akıntı var ise hangi ağaç olursa olsun tek sesebi bor eksikliğidir, sulama suyu ile birlikte bor içerikli vereceğiniz organik veya kimyasal bir gübre ile bu sorunu kısa sürede çözebilirsiniz (denenmiştir)
kolay gelsin

Halil Önen
07-08-2009, 16:30
Hangi ağaçlara uygulamıyorsunuz?

Bir de uygulama yaptığınız ağaçlarda uygulamayı nasıl yaptığınızı anlatırsanız çok yararlı olur.

Kg/su oranı vs.

Örneğin;

limon, mandalin, portakal gibi gövde ve kabuk hastalıklarına pek yakalanmıyan ağaçlarda kullanmıyoruz.

Karşım oranı ise, duvarlara badanalama oranı gibi, biraz daha koyu olabiliyor.

Saygılar

Halil Önen
07-08-2009, 16:43
arkadaşlar merhaba;
eğer ağaçlarınızda ballanma dediğimiz akıntı var ise hangi ağaç olursa olsun tek sesebi bor eksikliğidir, sulama suyu ile birlikte bor içerikli vereceğiniz organik veya kimyasal bir gübre ile bu sorunu kısa sürede çözebilirsiniz (denenmiştir)
kolay gelsin

Teşekürler Sn selim;

Bu macunlanma ya da ballanma bor eksikliğinden de olabiliyor.

Yukarıda resimlerin ikisini yükleyemedim.

O resimlerde, sıralı ağaçların içinde tek, tek bu belirti var. Yani iki ağaçta yok, arasında ki ağaçta var.

Damlama sistemi ile sulanırken, damlamanını çalışmadığı görülmemiş ve susuz kalmış fidanlarda bu, çatlama ve ballanma oluşmuştur.

Saygılar

orcanöbekçi
26-03-2010, 23:52
İyi günler,
Benim erik ağacım kış başında her tarafından reçine gibi diğer tabiri ile bal
çıkarmıştı.Buradaki bazı arkadaşlar,bu ağaç kesin ölür dediler.Reçine çıkardığı zaman ölürmüş;Bende ölecek diye üzülüyordum, hatta kesmeyi bile planladım ama baharın gelmesini bekliyeyim dedim.

Sitede inceleme yaparken bir arkadaşın bunun ilacı bor ihtiva eden gübre kullanmak dediğini okudum, hem de deneme ile tesbit edilmiş.Kendisine özelden mesaj gönderdim ama henüz cevap alamadım.Bu esnada bu gün ağaca yakından bakıp inceleme yaptım.

Bir de ne göreyim,dalında delikler var .Tabii bir kurt olması muhtemel.Gövdenin içinde olduğundan,yine forumda okuduklarımdan normal ilaçların değil sistemik ilaçların kullanılması gerektiği gibi bir bilgi edinmiştim.Yarın Fotoğrafını yükliycem.

Burada erik ağacında böcek ,bit,meyvasında kurt gibi konuları okudumda , gövdede kurt hiç bahsedilmemiş.Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum.

orcanöbekçi
27-03-2010, 19:19
Arkadaşlar fotoğrafları yükledim.Sanırım bir fikir verir diye düşünüyorum.
Yorumlarınızı ve ilaç önerilerinizi bekliyorum.

132385

132386

132387

132388

132389

nariçi
12-04-2010, 10:43
Arkadaşlar formda aradım bulamadım. Belki mesaj olarak vardır bende kiraz da tyaprak kıvrıklığını okuduğumu hatırlıyorum ancak arama butonundan da bulamadım.
Ancak bir arkadaş ev yapımı kiraz yaprak kıvrıklığına karşı pekmez maya ve su formülü ile beş ağaçta bir dallara asılmasını önermişti. Onu uyguladım, kirazlarda bir kıvrılma görülmedi.

Erikler'de ise bu karışım ilacına rağmen kıvrımlar yoğun olarak var ve sürgün çıkmasını engelliyor. Meyveler de zarar görüyor.

Erik ağaçlarında ki bu yaprak kıvrıklığını nasıl önleyeceğiz.:(

nariçi
12-04-2010, 12:22
İlk tomurcuk açılışında başlıyor. Gözle görülür böcek yok gibi ama birşeylerin olduğu anlaşılıyor. Dallar komple açılmadan yumuluyor (açan yapraklar kıvrılıyor).

Bahar
13-04-2010, 22:58
Sevgili nariçi benimde erik ve armut ağacımda aynı dediğiniz şekilde yeni çıkan hatta çıkmaya çalışan yapraklar hemen kıvrılıyor.
Acaba bir bilene sorsak çaresi nedir.Cevaplarsanız seviniriz.

nariçi
14-04-2010, 07:42
Sevgili Mine Pekkaner'e soralım herhalde bu başlığa bakamadı.:(

Cest
04-05-2010, 21:33
Herkese selamlar.

Bahçemizdeki erik ağacı üzerinde binlerce siyah tomurcuk var ve yapışkan bir sıvı salgılıyor sürekli. Ağacımız 6-7 yıl olduğu halde hiç meyve vermedi. Meyve vermemesi sorun değil , ağacımıza musallat olan bu hastalığın önüne nasıl geçebilirim. Fotoğraf ektedir. Yardımınızı bekliyorum. İyi çalışmalar..

Not: Umarım konuyu doğru başlık altına açmışımdır. Yanlış ise yönetici arkadaşlardan doğru başlığa taşınmasını rica ediyorum..

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/4/5531.jpg

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/4/5562.jpg

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/4/5571.jpg

nurcanaybay
05-05-2010, 19:44
Sn.Cest ;
erik ağacınız da ki zararlı karakoşnil .Çok çabuk yayılır ,diğer ağaçlarınıza da bulaşır.En etkili yöntem'in yazlık veya kışlık yağlarla ilaçlamak olduğunu biliyorum.
Büyüteçle bakın ,üzerlerin de H şekli görürseniz kesin karakoşnil 'dir.Sizin ağacı da çok
kötü sarmış.Umarım kurtarırsınız.

nurcanaybay
05-05-2010, 19:52
Ben de bu yıl tarım ilacı kullanmadım. Ağaçlarda çok fazla uğurböceği larvası var bu sene. Karar vermek zor olmuştu ama bugün yapraklara baktım çok az yaprak biti kalmış ve ilaçlamaktan vazgeçtim. Çok oburlar, durmadan yiyiyor keratalar :)

Uğurböceği larvasının fotoğrafını çekmeniz mümkün mü ?

sındırgılı
05-05-2010, 20:21
Geçen sene, erik ağacımda böyle olmuş ve az erik vermişti.Ben uğur böceklerine güvenmiştim.Fakat beni yarı yolda bıraktılar.Kışın, hiç bir ilaçlama yapamadım.Ağaç 20 yaşında, ilaçlama yapmak çok zordu. Neyse, kışın diplerini malçlama yapıp gübresini ve suyunu eksik etmedim.Bu sene dallar, üzerindeki erikten kırılacak haldeler.Fakat üzeri kabuklu bit ve koşnil dolu. Erikler bittikten sonra profesyonel bir yardım almak şart olacak.Şu anda üzerinde yine uğur böcekleri var ama... Yetersiz.

nurcanaybay
06-05-2010, 20:19
Sn.Sındırgılı;
kabuklu bitler karıncaların koruması altında .Bitlerin çıkardıkları tatlımsı salgı karıncaların çok hoşuna gidiyor.Bu yüzden de yararlı böcekleri uzaklaştırıyorlar.

fmerry
07-05-2010, 08:35
Merhabalar,

benim erik ağacım fidem de diyebiliriz çekirdekten yetiştirmiş eşimin rahmetli dedesi geçen yıl vefat etti babannede bu sene onu bize verdi terasımıza koyduk saksısını değiştirdik gayet sağlıklı görünüyordu gözümüze ta ki bu konuyu okuyuncaya kadar

aynı o siyah nokta nokta şeyler bizim küçük ağaştada var saksıd yetiştiriyorum ne yapmalıyım dededen yadigar atmaya da kıyamam nasıl başa çıkabilirim

yardım ederseniz çok sevinirim

iyi günler

festuka
07-05-2010, 14:38
Merhaba.Ben bahçe işlerinin acemisi olarak formunuza yeni katılıyorum.Erik ağacımız geçen sene gövdesinde bolca reçinelenme yaptı.Bu sene reçine yok fakat büyük dallar bir bir kuruyor.Halen meyve vermiş 3 büyük dalı var.Oldukça da büyük olan bu ağacı nasıl kurtarabilirim.Geç kalmış olmaktan korkuyorum.Acele olarak ne yapabilirim.Eşim gövdesinde kurt olduğunu tahmin ediyor.Şimdiden teşekkür ederim.

dkc
09-05-2010, 22:47
şeftali ve erik ağacının yapraklarında sörpme var nedeni nedir ?

..bg..
12-05-2010, 22:23
Merhabalar,
Yıllardır kimsenin bakmadığı erik ağacıyla ilk bu sene tanıştım. Kaç yıllık olduğunu bilmiyorum fakat ilk kez bu yıl meyve vermiş. Çok da güzel erikleri var. Afiyetle yedik :)
Bize bu kadar güzel erikleriyle bayram yaptıran ağaçta fotoğraflarda ki gibi zararlılar var. Elimde SAFA ddvp 550 ec adında bir ilaç var. Fakat genel olarak ddvp'nin aşırı zehirli olduğunu biliyorum. Şu anda da erikleri yemekteyiz. Nasıl bir yol izlemeliyim ? Bu güzel ağaca nasıl yardımcı olabilirim ? cevaplar için şimdiden teşekkürler.

nikbin43
25-05-2010, 15:15
merhaba
arkadaşlar yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bizim bahçemizdeki erik ağacında da karakoşnil hastalığı var:(yazılanlarda ne yapmam gerektiğini göremedim.. bana da yardımcı olursanız sevinirim... ayrıca bu hastalığın olduğu ağacın meyverini yemekte bi sakınca varmıdır??

nariçi
25-05-2010, 19:36
Erik sürgünlerinde ki yaprak kıvrılmaları hala devam ediyor, bazı sürgünler sağlıklı. Yaprak içinde gözle görülen, fotoğrafa yansıyacak bir şey gözükmüyor.

Bazı dalların uç sürgünleri de sınırsız uzuyor. Bunları bu mevsimde Kessek(budanır gibi) zararı var mı?

Halil Önen
25-05-2010, 23:55
Herkese selamlar.

Bahçemizdeki erik ağacı üzerinde binlerce siyah tomurcuk var ve yapışkan bir sıvı salgılıyor sürekli. Ağacımız 6-7 yıl olduğu halde hiç meyve vermedi. Meyve vermemesi sorun değil , ağacımıza musallat olan bu hastalığın önüne nasıl geçebilirim. Fotoğraf ektedir. Yardımınızı bekliyorum. İyi çalışmalar..

Not: Umarım konuyu doğru başlık altına açmışımdır. Yanlış ise yönetici arkadaşlardan doğru başlığa taşınmasını rica ediyorum..

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/4/5531.jpg

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/4/5562.jpg

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/4/5571.jpg

Sn.cest,

erik ağacınız 6_7 yıl oldu hiç meyve vermediyse_ 3_4 yılda vermeye başlaması gerekiyor_ eğer;

ya obur sürgünden aşı yapılmıştır. Ya da obur sürgün şaşırtılmış_dikilmiş_ ve aşı yapılmamıştır.

Ayrıca eriğiniz tozlaşma veya döllenmeye hassas ise yine vermez.

Erik ağaçlarınızda görülen bu hastalık, iyi bakılmamış, susuz kalmış, bor dahil vitaminsiz kalmış ağaçlarda görülür.

Ya da ağacınız yaşlanmış, ömrünü tamamlamıştır. Onların da bir yaşı var ve sırası gelince ölürler. Dış kabukları zayıflar her türlü haşereye ve hastalığa açık kalırlar.

Şimdi mevsimi sıcaklar başlıyor, kireç _badana kıvamında_ sürmelisiniz.

Kireç sönmüş ve dilendirilmiş olmalı. Kireç macunlanma ve çatlamalara iyi gelecektir. Kabuğu pişirecek ve hastalıklardan kuruyacaktır.

Erik ağacınızı susuz bırakmayın, su sitresine sokmayın. Bu durumlarda reçineleşme olur.

Bunu bor eksikliği de yapar. Reçineler fırcayla temizlenmeli kireç sürülmeli.

Yaprak kıvırcıklığını akar (böçek) yapıyorsa neemazal iyi gelir deniyor.

Böçek_ akar_ hastalığı için ben nimisk kullanıyorum. Nimiks de neem ağacının tohumundan yapılan pahalı _250gr. 75 rtl._bir ilaç.

Akar hastalığı ve yaprak hastalıkları_yaprak delen gibi_ ev yapımı ilaçlar kullanılıyor ve etkili.

Denemek için; bu yıl 10 yemek arap sabunu, 5 iri dişli sarımsak tanesini ezdim ve 3 yemek kaşığı zeytin yağını karıştırdım. (zeytinyağlı sarımsağı bir tülbente koydum, tulumbanın deliklerini tıkamasın diye.)

Bu karışımı 10 gün beklettim. (daha etkili oluyor) Ve kullandım. 3 gün ara ile kullandım, etkili oldu.

Apapsabunu böçeklerin üstünü örtüyor, havasız bırakıyor, zeytinyağı bulaştırıyor ve sarımsak kovalıyor.

Halil Önen
26-05-2010, 00:00
Geçen sene, erik ağacımda böyle olmuş ve az erik vermişti.Ben uğur böceklerine güvenmiştim.Fakat beni yarı yolda bıraktılar.Kışın, hiç bir ilaçlama yapamadım.Ağaç 20 yaşında, ilaçlama yapmak çok zordu. Neyse, kışın diplerini malçlama yapıp gübresini ve suyunu eksik etmedim.Bu sene dallar, üzerindeki erikten kırılacak haldeler.Fakat üzeri kabuklu bit ve koşnil dolu. Erikler bittikten sonra profesyonel bir yardım almak şart olacak.Şu anda üzerinde yine uğur böcekleri var ama... Yetersiz.

Sn. sıdırgılı,

koşnil ve kabuklu bit için ağacın gövdesine kireç sürünüz. Bu kabuğu böçek ve hastalıklardan koruyor.

Halil Önen
26-05-2010, 00:05
Erik sürgünlerinde ki yaprak kıvrılmaları hala devam ediyor, bazı sürgünler sağlıklı. Yaprak içinde gözle görülen, fotoğrafa yansıyacak bir şey gözükmüyor.

Bazı dalların uç sürgünleri de sınırsız uzuyor. Bunları bu mevsimde Kessek(budanır gibi) zararı var mı?

Yaprak kıvrılmasını gözle gürülmeyen akarlar da yapar. Neemazal iyi gelir deniyor.

Ancak ev yapımı ilaç kullanılır.

Sürgünleri kesmeyin, ne kadar sürgün o kadar kök demektir. Kışın budayın.

Halil Önen
26-05-2010, 00:08
merhaba
arkadaşlar yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bizim bahçemizdeki erik ağacında da karakoşnil hastalığı var:(yazılanlarda ne yapmam gerektiğini göremedim.. bana da yardımcı olursanız sevinirim... ayrıca bu hastalığın olduğu ağacın meyverini yemekte bi sakınca varmıdır??

Yenmesinde sakınca yoktur. Sağlam tarafı sizindir.:)

nikbin43
26-05-2010, 09:30
böcekler yemeden sağlamların hepsini yiyeceğim :) cevaplarınız için teşekkür ederim...

nariçi
26-05-2010, 13:34
Sayın Halil Önen teşekkür ederim

ergun-
12-03-2011, 14:49
herkese merhaba samsun un alaçam kasabasında yasıyorum ve 320 adet papaz eriği diktim herhangi bi sorun yok şimdilik ama bu işin pazarı var mı yoksa buyuk şehirlerde toptancımı kovalıycam

ihsankaya45
05-04-2011, 09:28
Mehaba arkadaşlar
testere arıları eriklerde dökülmeye neden oluyor. Testere arılarıyla kimyasal ilaç kullanmadan mucadele edebilirmiyim.bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum. Saygılarımla.

irfanozturk
24-05-2011, 15:55
İyi günler arkadaşlar. Sitenizi yaklaşık yarım saattir inceliyorum ve çok hoşuma gitti çok yararlı bilgiler var öncelikle bunun için tüm yönetim kadrosuna ve üyelere teşekkür ederim. Benim derdime gelecek olursak :):)

Evimizin bahçesinde yaklaşık 25-30 yaşlarında bir erik ağacım var ve erikleride çok lezzetli :):) Biz İzmir'deki bu eve taşınalı 9 sene oldu öğrendiğim kadarıyla bu ağaç kendiliğinden çıkmış. Eve taşındığımızdan beri hiç bir sorun yoktu fakat son 2 senedir ağaçta sürekli yeşil yeşil ağacın yeni filizlerini saran bir böcek dadandı. Her sene çok fazla erik vermesine rağmen bu sene hat safhaya ulaşan bu böcek istilasından dolayımıdır nedendir bilmiyorum çok az erik verdi ağaç. Herşeyi geçtim ağaca zarar vereceğinden korkuyorum. Annem ve babamda artık sıkıldı bu böcekler yüzünden ağacı keselim diye tutturdular. Fotoğrafları aşağıya ekledim.

Bu böcekleri yok etmek için ne tür bi ilaç kullanmam gerekir? Ya da herhangi bir kimyasalla ağaca zarar vermeden bu böceklerin düşmanı olan ve herhangi bir zararı olmayan bildiğiniz bi canlı var mı?? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler..

http://i52.tinypic.com/dmwcpv.jpg

http://i54.tinypic.com/2pu0neu.jpg

http://i54.tinypic.com/1z17h9h.jpg

dermana
24-05-2011, 21:43
bahsettiğiniz zararlı bu mu? (yaprak piresi)

irfanozturk
24-05-2011, 22:44
çok küçük oldukların dolayı tam ayırt edemiyorum ancak sizin verdiğiniz fotoğraftakiyle sanırım aynı. Bugün msjı yazdıktan sonra ağaça çıkıp baktımda ağacın çok az bir yeri temiz geri kalanı tamamen bu haşerelerle kaplı. Hatta rüzgarlı havalarda ağaç sallandığında bahçede ince bir tabaka oluşuyor bu düşen böceklerden. Yanarım yanarım güzelim ağaca zarar veriyolar ona yanarım. Özelliklede yeni çıkan fılizlerde.

Geçen senede vardı bunlardan ağaçta ama bu seneki kadar yoğun değildi. Bir ilaç kullanmıştım tamamen hepsini ortadan kaldırmasada kısmen yardımcı olmuştu. Fakat ben bir kimya öğrencisi olarak bitkiler üzerindeki haşreleri kimyasal yollarla yoketmeyi pek doğru bilmiyorum çünkü azda olsa bitkiyede bir etkisi oluyor. Ancak son çare olarak kullanılmalı bence bu kimyasallar.

dermana
25-05-2011, 21:46
bunlar ağaca tamamen hakim olmuşlar. biyolojik mücadele zamanı çoktan geçmiş. ya kimyasal kullanacaksınız ya da ağacı gözden çıkaracaksınız.

CEBECİ
26-05-2011, 10:34
Bahçemdeki, erik ağacının yapraklarında her yıl bu zamanlarda minik minik delikler oluşuyor ve yaz boyunca yeni çıkan yapraklarda bu şekilde.Önceleri sümüklü böcek zannediyordum ama aradık taradık ağaçta hiç sümüklüböceğe rastlamadık.Bir de ağaç çok geç gelişiyor.Acaba bir hastalık olabilir mi?

irfanozturk
26-05-2011, 22:11
Anladım dermana teşekkür ederüm. Peki önerebileceğin bir ilaç var mı bu böcekler için?

2 senedir her yıl bunlarla uğraştığımdan dolayı önümüzdeki sene yine bu sorunla karşılacağıma eminim. Eğer sanada zahmet olmazsa biyolojik müdahale yöntemlerinide açıklarsan önümüzdeki sene en azından ağaca bu kadar hakim olmadan o yönteme başvururum. Şimdiden ilgin alakan için teşekkürler.

dermana
27-05-2011, 21:53
Anladım dermana teşekkür ederüm. Peki önerebileceğin bir ilaç var mı bu böcekler için?

2 senedir her yıl bunlarla uğraştığımdan dolayı önümüzdeki sene yine bu sorunla karşılacağıma eminim. Eğer sanada zahmet olmazsa biyolojik müdahale yöntemlerinide açıklarsan önümüzdeki sene en azından ağaca bu kadar hakim olmadan o yönteme başvururum. Şimdiden ilgin alakan için teşekkürler.

bir ilaç bayisinden acetamibrit terkipli bir ilaç isteyin.birer hafta arayla 2 uygulamada hepsinden kurtulursunuz.

TalipAyikol
25-06-2011, 18:38
Merhaba,
Bahçemizdeki erik ağacının meyvaları gayet iyi görünürken, olgunlaşmaya başladığında renkleri alacalanarak yenilmez hale geliyor. Resimdeki gibi oluyorlar. Nasıl bir hastalık olabilir, tedavisi için önerileriniz ne olabilir?
Teşekkürler.

aslan3180
27-06-2011, 21:31
280 kök sekiz yaşındaki sant rose erik meyvesinde meyvelerin benlenmesine yakın güneşe bakan kısımlarda kayısılardaki şarka vürüsüne benzer içiçe daireler şeklinde şekiller meydana gelmektedir. bu kısılardan önce zamklar çıkmakta(insandaki terleme şeklinde) sonrada keçeleşme başlamakta ve meyve yenmeyecek şekile gelmektedir.zirai mücadele enstütisinde tahlil yaptırdık şarka vürüsü degilmiş. bu rahatsızlık her sene oluyor.
benim mücadelem=1)iki defa göztaşı 2)bir monilya 3)yaprakden 4)insektisit uygulamasıdır. kesin bilgi sahipleri yazarsa memmun olurum::confused:

aslan3180
27-06-2011, 21:46
erik agaçlarım 8 yaşıda ve kayısı çögürü üzerine aşılıdır. bahçemdeki agaçlarımdan 8-10 tanesi üzerinde meyve oldugu halde yukarıdan aşagı dogru solarak kuruma belirtisi gösterdi. bir tanesini söküp kökünü inceledigimde kılcal köklerden kurumalar başlamış ve ana köklere dogru ilerliyor. agaç köklerinde herhangi toprak altı zararlısına rastlamadım. bu kurumak uzere olan agaçlarda zamklanma falanda yok. bana topragı ve agaçları dezanfektanla dezenfekte etmem söyleniyor. maliyeti çok yüksek. başka çözümü varmıdır?

aslan3180
08-07-2011, 20:51
arkadaşım senin agaçlarındaki zararlı çok net olarak erik koşnili. mücadelesi alban 4------ veya goldplan gibi ilaçlardan birisini kullanman yeterlidir

banyan
15-08-2011, 19:05
Merhaba,

Bahçemde 7 yaşında bir erik ağacı var. Üç gün önce gövdenin üst kısımlarında 5-6 yerde reçinelenme gördüm ve bir süre araştırma yaptıktan sonra reçineli yerleri bıçak ile temizleyip (mümkün olduğunca derinleşerek.. ancak bazı noktalarda ağaca zarar vermemkten korktuğum için yüzeysel olarak bıraktım), o bölgeleri çakmak ateşi ile yaktıktan sonra aşı macunu sürerek kapattım.

Bugün baktığımda bazı noktalarda reçinenin aşı macunundan yüzeye çıkmış olduğunu gördüm. Bunun anlamı nedir ve ne yapmam gerekiyor bilemiyorum.

Yine bahçede ama uzak bir köşesinde (yaklaşık 10 metre) aynı yaşlarda bir erik ağacı geçen aylarda kurumuş. Ben geldiğimde, yani bir ay önce, bu kurumuş ağacın yanındaki ağaçta yoğun reçinelenme vardı. Etrafa sorduğumda ve forumdan okuduğum kadarıyla bakteriyel kanser olduğunu tahmin ettim. Bahçenin uzak bir köşesinde olmasına rağmen hastalığın yayılma riski var mıdır?

Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. Aşı macunu ile tedavi etmeye çalıştığım ağacın fotoğraflarını yüklüyorum.

Şimdiden çok teşekkürler,

irem

Halil Önen
17-08-2011, 22:27
Merhaba,

Bahçemde 7 yaşında bir erik ağacı var. Üç gün önce gövdenin üst kısımlarında 5-6 yerde reçinelenme gördüm ve bir süre araştırma yaptıktan sonra reçineli yerleri bıçak ile temizleyip (mümkün olduğunca derinleşerek.. ancak bazı noktalarda ağaca zarar vermemkten korktuğum için yüzeysel olarak bıraktım), o bölgeleri çakmak ateşi ile yaktıktan sonra aşı macunu sürerek kapattım.

..

Reçineleşme diğer adı ile macunlaşmanın bir çok sebebi var.

Kiraz dip (kök) kurdu,
bor eksikliği,
Köklerin kireçli toprak tabakasına ulaşması,
kök boğulması,
Susuz kalma,

gibi durumlarda reçineleşme olur ve ağacın kuruma (ölme) öncesi keskin belirtisidir.

Size su eksikliği ve gübre( bor) eksikliği gibi görülüyor.

Taç izine daire şeklinde çukur açarak yanmış ahır gübresi ile gübrelemek gerekiyor. Bol su verilmeli. Bor içerikli gübre denenmeli.

Saygılar

erdayanc
21-09-2011, 12:19
selamlar sevgiler,
bodrumda bahçemdeki erik ağacımda zamnklanma sorunundan ben de müzdaribim, ne yapabilirim ?
---------------------------------------------------------

http://i53.tinypic.com/w7zoyb.jpg

http://i53.tinypic.com/1zf3nup.jpg

http://i54.tinypic.com/2mfjhn5.jpg

http://i52.tinypic.com/63zs4l.jpg
http://i53.tinypic.com/k4xcep.jpg

Halil Önen
22-09-2011, 02:07
selamlar sevgiler,
bodrumda bahçemdeki erik ağacımda zamnklanma sorunundan ben de müzdaribim, ne yapabilirim ?

http://i53.tinypic.com/w7zoyb.jpg

http://i53.tinypic.com/1zf3nup.jpg

http://i54.tinypic.com/2mfjhn5.jpg

http://i52.tinypic.com/63zs4l.jpg
http://i53.tinypic.com/k4xcep.jpg

Erik ağacınız yeterli su ve besini alamıyor.

Sebebi zeytin ağacına yakın olması. Zeytin kökleri yüzeye yakın _ en çok 80, 90 cm derinde olur_ ama 8 metre kadar uzağa gider.

Büyük ihtimalle erik ağacının köklerini sarmıştır. Erik ağacının suyuna ve besinine ortak olmuştur.

Erik ağacınızı bol sulamanız ve gübrelemeniz _ özellikle bor içerikli_ gerekmektedir.

Eğer, kapı girişinde duran ve kurumuş olan erik ağacınız ise toprakla ilgili bir sorun var demektir.

Saygılar.

erdayanc
22-09-2011, 12:10
Sevgili Halil Bey teşekkür ederim ilginize;

Erik ağacınız yeterli su ve besini alamıyor.

Sebebi zeytin ağacına yakın olması. Zeytin kökleri yüzeye yakın _ en çok 80, 90 cm derinde olur_ ama 8 metre kadar uzağa gider.

Büyük ihtimalle erik ağacının köklerini sarmıştır. Erik ağacının suyuna ve besinine ortak olmuştur.

Erik ağacınızı bol sulamanız ve gübrelemeniz _ özellikle bor içerikli_ gerekmektedir.

Eğer, kapı girişinde duran ve kurumuş olan erik ağacınız ise toprakla ilgili bir sorun var demektir.

Saygılar.

banyan
22-09-2011, 20:42
Reçineleşme diğer adı ile macunlaşmanın bir çok sebebi var.

Kiraz dip (kök) kurdu,
bor eksikliği,
Köklerin kireçli toprak tabakasına ulaşması,
kök boğulması,
Susuz kalma,

gibi durumlarda reçineleşme olur ve ağacın kuruma (ölme) öncesi keskin belirtisidir.

Size su eksikliği ve gübre( bor) eksikliği gibi görülüyor.

Taç izine daire şeklinde çukur açarak yanmış ahır gübresi ile gübrelemek gerekiyor. Bol su verilmeli. Bor içerikli gübre denenmeli.

Saygılar

Halil Bey cevabınız için çok teşekkürler. Çok geç yazabildim ama önerdiklerinizi gecikmeden yaptım en azından öyle sanıyorum. Ağacın yaprak hizası boyunca toprağını çapalayıp yanmış ahır gübresi olarak mandıradan aldığım keçi gübresini kullandım, bolca ve sıklıkla da suluyorum. Ancak bor gübresinin nasıl birşey olduğunu bilmiyorum, kimyasal içerikli gübre kullanmamayı tercih ettiğimden bor içerikli gübreyi doğal yollarla elde etmem mümkün mü acaba?
Şu an macunlardan iyice reçine çıkmış durumda, bu başta yaptığım temizleme ve aşı macunuyla kapatma işlemi böyle durumlarda tavsiye ettiğiniz birşey midir? yoksa yanlış mı yapmışım.
selamlar,

Halil Önen
22-09-2011, 22:13
... Ancak bor gübresinin nasıl birşey olduğunu bilmiyorum, kimyasal içerikli gübre kullanmamayı tercih ettiğimden bor içerikli gübreyi doğal yollarla elde etmem mümkün mü acaba?,

Mebor 5 kullanabilirsiniz, yapraktan. Bor eksikliği gövde de çatlamalara da sebep olabiliyor. Ağacınızın cinko ya ihtiyacı da olabilir.

3 kg. kükürt ile 1,5 kg. sönmemiş kicin içine 10 kg. su katıp kaynatabilir, dipte biriken tortusuna biraz su koyup ( gülleci bulamacı tortusu)ağaçların bellerine fırça ile sürebilirsiniz. Direk kireç sürmekten iyidir.

Sıvısını da tüm ağaçlarınıza _ 100 lt. suya 1 lt_ atabilirsiniz.

Bu mantar ve bakteri hastalıklarının önüne geçer. Ağacınızı kabuklu bit gibi böceklerden korur.

Aşı macunu genelde budanmış, yaralanmış yerlere sürülür. Hastalık kapmasın diye.

İsterseniz bir adres verin yarım kg. etidot 67 ( bor içerikli) göndereyim. Tüm ağaçlarınıza atarsınız.

Unutmayın genelde erik ağaçları yüklü kireçli tabakaya ulaştığında da kuruyabiliyor. Recineleşme bu sebepten de oluyor.

Saygılar

leon_adam
21-10-2011, 09:50
eriklerde pas lekelerine benzaer lekeler oluşuyor kültürel bi mücadelesi var mı ?

Erikagaci
09-11-2011, 11:04
Merhaba,
Canakkale-Biga'da oldukca cok sayida Japon Erigi agaci yetistiriyorum. En büyük sorun yaz aylarindaki ic kurdu. Mühendis dahil herkes ayni seyi söylüyor: 20 Mayistan sonra 10 günde bir ic kurdu ilaci at! (Calypso veya Drosban4 kullaniyorum).
Benim sormak istedigim su: Acaba bu ic kurdunun önüne daha az ilaclamayla gecmek münkün degilmi? sadece ic kurduna 7-8 kez ilaclama yapmak hem külfetli hem de sagliksiz. bir de özellikle Black Diamond cesidinde Monilya cürüklügü oluyor, Monilya ya da ilac attik ama yine oldu.

Halil Önen
09-11-2011, 22:18
Merhaba,
Canakkale-Biga'da oldukca cok sayida Japon Erigi agaci yetistiriyorum. En büyük sorun yaz aylarindaki ic kurdu. Mühendis dahil herkes ayni seyi söylüyor: 20 Mayistan sonra 10 günde bir ic kurdu ilaci at! (Calypso veya Drosban4 kullaniyorum).
Benim sormak istedigim su: Acaba bu ic kurdunun önüne daha az ilaclamayla gecmek münkün degilmi? sadece ic kurduna 7-8 kez ilaclama yapmak hem külfetli hem de sagliksiz. bir de özellikle Black Diamond cesidinde Monilya cürüklügü oluyor, Monilya ya da ilac attik ama yine oldu.

Sayın Erikağacı,

bu kadar kimyasal ilaç kullanmak _hemde meyve olgunluk dönemidir_gerçekten dediğiniz gibi sağlıksız.

Erik iç kurdu bir kelebek zararlısı. Buna delfin Wg. etkili. Tüm kelebek zararlılarına etkili, doğal bir ilaç...5 ya ya 6 kez bunu kullanabilirsiniz.

Kültürel önlem olarak dökülen hastalıklı meyvelerin uzaklaştırılıp gömülmesi gerekir. Ama bunu yapmak zor.

Kelebek zararlısı yumurtasını ağaçların dallarında ve yere bırakılan budama dallarında, kabuk atlarında yaşar, kış dönemi. Kış dönemi ilaçlama zaralının etkisini azaltır.

Ben sizin yerinize olsam _ ki birkaç erik ağacında bunu yapıyorum ve erik iç kurduna rastlamadım, zaten biz de az oluyor_ gülleci bulamacı kullanırdım.

Yani 3 kg. kükürt ile 1.5 kg. sönmemiş kireci _ ki siz bu oranları katlaya bilirsiniz_ kaynatıp 100 lt. suya 2 lt _ kaynatır, kullanırdım.

Yılda 5 ya da 6 defa. İkisini kış aylarında. İlacı budamadan sonra _ budama yapıyorsanız_ ağaçların her yerine ve toprağa dahi bolca atardım.

Gülleci bulamacı sinek ve kelebek zararlısına etkili, elde edişi oldukça ucuzdur.

Monilya çürüklüğü sanırım bir mantar hastalığı ve gülleci bulamacı buna da etkili.

Mantar hastalıklarına etidot 67 de kullanabilirsiniz. Bor da vermiş olursunuz.

Ya da gülleci bulamacı ve etidot67 yi karıştırıp kullanabilirsiniz.

...

Sn.leon_adam,

erikte bas lekesini de bir mantar hastalığı biliyorum yazdıklarım sizin içinde geçerli. Bence denemelisiniz.

Kolay gelsin.

eser0721
20-02-2012, 10:57
Şayet: 1-erik ağacının dibine gölleme (salma sulama)uzun süre kaldıysa
2-kökler zarar gördüyse
3-toprak kökenli bakteriyel kanser
bu üç ihtimalden biri olabilir

eser0721
20-02-2012, 11:10
reçine gibi vb akıntılar genelde kanser belirtisidir resimde gördüğüm kadarıylada erikler kanser olmuş.mücadelesi yapılabilir ama biraz masraflı olur ******.öncelikli ağacın tabanına bakır uygulanmalı ve besin elementleriyle ağaç desteklenmeli çünkü ağacın bünyesini güçlü tutmanız lazım.bünye güçlü olunca ağaç hastalığı daha kolay atacaktır.tabi tabana ağacın taç izdüşümüne önce sıvı bakır-daha sonra humik asit+fulvik asit ve besin elementleriyle beslenmesi lazım...

ciftcibası
03-04-2012, 15:00
Merhaba,
Bahçemdeki (can cinsi)erik ağacının yaprakları her sene olduğu gibi bu sene de yapışkan bir halde .Bu nedir ?Çözüm önerisi verebilecek birisi yardımcı olabilir mi?Saygılar...

maydemir
16-04-2012, 17:32
Arkadaşlar japon eriklerinin yapraklarında aşağıdaki resimler gibi hastalık var ne olabilir.Bir zararlı böcek gibi geldi bana ...

çaça
17-04-2012, 08:55
Haklısın bir böcek tarafından yenilmiş gibi. Ben çekirge tarafından yenildiğini düşünüyorum. Etrafta uçuşan büyük çekirgeler varmı, dikkat ettiniz mi?

sarin
17-04-2012, 15:45
Çekirgeler henüz piyasaya çıkmadan bir böcek yiyor, bende bir türlü tespit edemedim. Bir gecede yaprakları bu hale geiriyor. Bu sene henüz yapraklar sağlam, bir kaç kez ilaçladım ondan mı bilmiyorum.

maydemir
17-04-2012, 18:10
Bakıyorum ama bir türlü göremiyorum ,yaprakların arasını iyice araştırdım gündüz tüm vakitlerde baktım ama maalesef göremedim.

Bir tek sabah erken saatlerde bakamadım sanırım sabah yiyor.

Bu zararlıya yaprak biti için attığımız zehir etki eder mi acaba?

mrduran
17-04-2012, 22:20
Merhaba efendim,

Başımdan geçen olay;

Denize 100 metre mesafedeki bahçe...

Önce şeftali ağacı zamklandı, bir bilen dostum;
- Kökleri (http://entomoloji.ege.edu.tr/files/Kongreler/Ento_8/ento_8_poster_%2074.pdf) suya erişti bu gidici, sanki erken yaşlanmış gibi emare gösterir dedi.. ve gitti.(Rahmetli babam da derdi her hangi bir zamklanmış ağaç hakkında, bu ağaç hâzanını yaşıyor diye..)
- Sırada kayısı ağacın var dedi.. 3-5 sene sonra o da zamklandı ve gitti.. Taban suyunun yüksekliği ve devamlılığı (Taban Suyu Derinliklerinin Ölçülmesi) sebebi ile..

Zaten deniz ile kot farkım ancak 1 m. idi, taban suyunu ölçmeme (Taban Suyu Derinliklerinin Ölçülmesi) bile gerek yoktu. Drenajı (http://ziraat.harran.edu.tr/tys/drenmh1.pdf) söz konusu bile olamazdı. Tarla şartlarında (http://www.tarimziraat.com/faydali_bilgiler/toprak/399-drenaj_nedir.html) değildi bahçemiz.

Erik (http://www.marim.gov.tr/bilgi_kaynagi/Erik%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf) ağacımız yok idi, komşularda olanlar ise gayet sağlıklı (http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/erikhastalikmucadele.pdf) idiler. Köklerinin uzunluğu yönünden midir, dayanıklılığından veya erik cinsinden, ya da anaç cinsinden (http://vanherbaryum.yyu.edu.tr/sifabit/helile/pages/Prunus%20cerasifera%20_jpg.htm) midir bilemiyeceğim, araştırıyorum kendi çapımda.

Her bölge için farklı cinsler ve de yenilikleri (http://www.marim.gov.tr/SonuclananProjeler/T%C3%BCrkiye%27de%20Erik%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9 Finde%20Yeniliklerin%20ve%20Ara%C5%9Ft%C4%B1rma%20 Sonu%C3%A7lar%C4%B1n%C4%B1n%20Benimsenme%20D%C3%BC zeyleri%20ve%20Etki%20De%C4%9Ferlemesi.pdf) gözetmek lazım sanırım.

O bölgede yetişenleri tesbit edip, üzerine yenilikleri katıp, ve de araştırılmaları olumlu neticelenmiş cinsleri gözeteceğim, seçeceğim, dikeceğim...Eğer bahçem olur ise, inşallah:))).

Cümleten sağlık içinde yaşayın, yaşatın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

agroeng
12-06-2012, 23:32
Merhaba
Black amber cesit erigiklerimin yapraklari resimde goruldugu gibi ne oldugunu bir turlu bulmadim yardimci olabilecek biri varmi?

E-Yıldız
24-06-2012, 02:14
Herkese Selamlar,
Benim bahçemde bir erik ağacım var yaklaşık olarak 6 sene önce diktim. Maşallah bayağı gelişti ve meyve vermeye başladı. Fakat bu sene ağaçta bazı aksaklıklar görmeye başladım. Dallarında bazı bölgelerini tanımlayamadığım hastalık türü bir şey kapladı. Ve erik meyvelerinin hemen hemen yüzde 90'ında nokta şeklinde bir delik ve maalesef kurtçuklar var. Ağacımı kurtarabileceğim bir yöntem **** hastalığın tanımı konusunda yardımcı olursanız sevinirim. resim göndermeye çalışacağım. umarım yardım alabilirim bu konuda. Şimdiden ilginize ve emeklerinize teşekkür ederim. Saygılarımla..
E.Yıldız. New York.

Nuri Murvet
24-06-2012, 21:50
Merhaba
Black amber cesit erigiklerimin yapraklari resimde goruldugu gibi ne oldugunu bir turlu bulmadim yardimci olabilecek biri varmi?

Merhaba sayın agroeng

Erik ağacınızın hastalığı; Yaprakdelen hastalığı

Hastalık tanımı: Hastalık ağacın tomurcuk, yaprak, sürgün ve bazen de meyvelerinde belirti verir.

Yapraklardaki ilk lekeler, yuvarlak, 1 mm çapında ve kırmızımsı sarı renktedir.

Bu lekeler koyu kahverengileşir ve kuruyarak düşer.

Böylece yapraklar, saçma ile delinmiş gibi bir görünüm kazanır.

Yaprakdelen hastalığı için bu belirti tipiktir.

Yapraktaki delinme ve dökülme ile ağaç zayıf düşer.

Enfekteli tomurcukların, ilkbaharda parlak, zamklı olması ve kolayca kopmamaları, bunların sağlamlardan ayrılmasını sağlar.

Bölgenizdeki yetkili Ziraii ilaç bayilerinden hastalıklala ilgili, gerekli ilaçları temin edebilirsiniz.

Nuri Murvet
24-06-2012, 22:16
Herkese Selamlar,
Benim bahçemde bir erik ağacım var yaklaşık olarak 6 sene önce diktim. Maşallah bayağı gelişti ve meyve vermeye başladı. Fakat bu sene ağaçta bazı aksaklıklar görmeye başladım. Dallarında bazı bölgelerini tanımlayamadığım hastalık türü bir şey kapladı. Ve erik meyvelerinin hemen hemen yüzde 90'ında nokta şeklinde bir delik ve maalesef kurtçuklar var. Ağacımı kurtarabileceğim bir yöntem **** hastalığın tanımı konusunda yardımcı olursanız sevinirim. resim göndermeye çalışacağım. umarım yardım alabilirim bu konuda. Şimdiden ilginize ve emeklerinize teşekkür ederim. Saygılarımla..
E.Yıldız. New York.

Merhaba sayın E-Yıldız

Sizin tarifinizden anlaşılan; Erik ağacınızdaki zararlının adı Erik İç Kurdu (Cydia Funebrana) benziyor.

Zararlı tanımı: Erik iç kurdu, mayısın ilk haftasından itibaren kelebekler çıkarak meyveye zarar vermeye Haziran ayının sonuna kadar devam ederler.

Zararlı larvası meyveye sap dibinden yanlardan ve iki meyvenin birbirine değdiği yerden meyveye girer.

Mekanik mücadele olarak kurtlu meyveler toplanarak toprakta açılan derin çukurlara gömülmelidir.

Zararlı ile mücadeleye, eşeysel çekici tuzaklarda ilk kelebek görüldükten 2-3 hafta sonra veya meyvelerde yumurtalar görülür görülmez ilk ilaçlama yapılır.

İlacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlama tekrarlanır.

İkinci döle ait kelebekler % 30-40 oranında çıktığı zaman bu döle karşı ilk ilaçlama yapılır.

İlacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlama tekrarlanır.

Yaşadığınız ülkede zararlı ile mücale yöntem ve tedbirleri hakkında ilgili uygulamaları siz belirleyeceksiniz.

Selamlar...

hk50
26-06-2012, 22:20
Bahçemdeki sarı eriklerde fotoğrafdaki kahverenki çıkıntılar meydana gelgi.Bu ne hastalığıdır ? Mücadele şekli.

maydemir
27-06-2012, 17:47
Bu erikleri black beuty diye dikmiştim ama galiba başka bir tür
cinsini bilen var mı acaba? tadı biraz ekşimsi.

Orman Adam
30-06-2012, 13:32
Merhabalar. Ben erik yetiştirmiyorum ve ağaç bakımından da pek anlamıyorum. Bahçeme rastgele attığım çekirdeklerden çıkan bir erik ağacı birkaç yıldır büyüyordu ancak şu sıra fark ettim ki kuruyup ölmenin eşiğinde. Gövdesini boncuk gibi yüzlerce kara cisim sarmış. Tırnağımla hafifçe kazıdığımda dökülüyorlar. Bu boncuk gibi cisimlerin üzerlerinde iğne ucu kadar delikler var. İçlerinden böcek çıkmış olabilir. Sanki arkalarında bıraktıkları içi boş kabuklar gibi duruyor. Ağaç 1 ay öncesine kadar karınca istilası altındaydı. Şu an üzerinde bir aktivite görünmüyor ve yaprakları tamamen sararıp kurumuş durumda. Acaba ağacı kurtarabilmek için bir şey yapabilir miyim? Aynı cisimler yandaki ağaca da bulaşmış.

Nuri Murvet
30-06-2012, 17:23
Bahçemdeki sarı eriklerde fotoğrafdaki kahverenki çıkıntılar meydana gelgi.Bu ne hastalığıdır ? Mücadele şekli.

Merhaba sayın hk50

Ağacınızdaki oluşum Phellinus igniarius - Odun Çürüklüğü hastalığıdır.

Yaşlı ağaçlarda ölü, odunsu dokularda kendini gösterir.

Hastalık etmeni az agresif olan bir patojendir.

Belirlenmiş bir tedavi yöntemi yoktur.

Dal dokusundaki oluşumları kesip uzaklaştırmak gereklidir.

Biz, gövde dokusundaki Phellinus igniarius - Odun Çürüklüğü oluşumlarını, iyice kazıyıp çıkardıktan sonra yaranın büyüklüğüne göre bordo bulamacını bire, iki oranında su ile karıştırıp fırça ile yaranın üzerine sürüyoruz.

İlaç kuruduktan sonra, yarayı aşı macunu ile kapatıyoruz.

Başarılı sonuçlar alıyoruz...

Budama ve başka nedenlerle büyük yaralar oluşmuşsa dezenfektan bir macunla yaralar hemen kapatılmalıdır.

Nuri Murvet
30-06-2012, 18:23
Merhabalar. Ben erik yetiştirmiyorum ve ağaç bakımından da pek anlamıyorum. Bahçeme rastgele attığım çekirdeklerden çıkan bir erik ağacı birkaç yıldır büyüyordu ancak şu sıra fark ettim ki kuruyup ölmenin eşiğinde. Gövdesini boncuk gibi yüzlerce kara cisim sarmış. Tırnağımla hafifçe kazıdığımda dökülüyorlar. Bu boncuk gibi cisimlerin üzerlerinde iğne ucu kadar delikler var. İçlerinden böcek çıkmış olabilir. Sanki arkalarında bıraktıkları içi boş kabuklar gibi duruyor. Ağaç 1 ay öncesine kadar karınca istilası altındaydı. Şu an üzerinde bir aktivite görünmüyor ve yaprakları tamamen sararıp kurumuş durumda. Acaba ağacı kurtarabilmek için bir şey yapabilir miyim? Aynı cisimler yandaki ağaca da bulaşmış.

Merhaba sayın Orman Adam

Erik fidanınızdaki zararlı kabuklu bittir.

Kabuklu bitler ağaç gövde, dal, sürgün, meyve, yaprak ve tomurcuklarda bitki özsuyunu emmek suretiyle zarar yaparlar.

Bu emme sürecinde zararlı bitkiye toksik, maddeler salgılar. Yapraklarda dökülmeler ve zararlının yoğunluk etkisine göre dal ve gövdede kurumalar başlar.

Bu süreç, geç farkedilirse fidanın ölümüne sebeb olabilir.

Sizin tespitinizde, karınca faliyetini farkettiğiniz zaman önlem almanız gerekirdi...

Yandaki ağacınıza geçmiş olan zararlının, ağaca fazla zarar vermeden ziraii ilaçlamasını yapınız.

Bölgenizde bulunan ziraii ilaç bayilerine zararlının tanımını yaparak, önerilen ilacı kullanabilirsiniz.

Orman Adam
02-07-2012, 23:58
Merhaba sayın Orman Adam

Erik fidanınızdaki zararlı kabuklu bittir.

Kabuklu bitler ağaç gövde, dal, sürgün, meyve, yaprak ve tomurcuklarda bitki özsuyunu emmek suretiyle zarar yaparlar.

Bu emme sürecinde zararlı bitkiye toksik, maddeler salgılar. Yapraklarda dökülmeler ve zararlının yoğunluk etkisine göre dal ve gövdede kurumalar başlar.

Bu süreç, geç farkedilirse fidanın ölümüne sebeb olabilir.

Sizin tespitinizde, karınca faliyetini farkettiğiniz zaman önlem almanız gerekirdi...

Yandaki ağacınıza geçmiş olan zararlının, ağaca fazla zarar vermeden ziraii ilaçlamasını yapınız.

Bölgenizde bulunan ziraii ilaç bayilerine zararlının tanımını yaparak, önerilen ilacı kullanabilirsiniz.

Öneriniz için teşekkürler. Karıncaların felaket sinyali olduğunu bilseydim önlem alırdım ama dediğim gibi ağaç bilgim sıfır olunca aklımın ucundan bile geçmedi maalesef. Hemen ilaçlama yapacağım.

kartal124
09-07-2012, 12:06
İyi günler,
Bahçedeki süs eriğinin yaprakları son zamanda fotoğraftaki gibi bir hal alıp dökülmeye başladı.Bu sene bir hayli meyve vermişti halbuki.Yapraklarda kahvrengilikler, delikler var.Ağaç üzerinde yaptığım gözlemde herhangi bir zararlıya rastlamadım.Sorun nedir acaba?Nasıl tedavi edebilirim?
İlgilenecek arkadaşlara teşekkür ederim.

Nuri Murvet
09-07-2012, 17:23
Merhaba sayın kartal124

Erik ağacınızdaki hastalık bu (http://www.agaclar.net/forum/989301-post115.htm) mesajda paylaşılmıştır.

kartal124
09-07-2012, 21:14
Sayın Nuri Murvet,
Teşekkür ederim.Çözüm bordo bulamacı ile karışık Captan'da galiba.Ama bu ağaç yaprak dökmediği için yapraklıyken ilacı atmam gerekecek.Meyvelerde toplandı ve bitti.Yakın bir zamanda bu karışımı tatbik edeyim diyorum.
Selamlarımla.

Nuri Murvet
09-07-2012, 21:57
Merhaba sayın kartal124

Aman...

Size çözüm olarak Bordo bulamacı veya Captanı önermiyorum...

Bordo bulamacını hele bu mevsimde kesinlikle kullanmayın...

Bölgenizde bulunan ziraii ilaç bayilerine ağacınızdaki hastalığın tanımını yaparak, önerilen ilacı kullanırsınız..

Selamlar...

kartal124
10-07-2012, 22:36
Merhaba sayın kartal124

Aman...

Size çözüm olarak Bordo bulamacı veya Captanı önermiyorum...

Bordo bulamacını hele bu mevsimde kesinlikle kullanmayın...

Bölgenizde bulunan ziraii ilaç bayilerine ağacınızdaki hastalığın tanımını yaparak, önerilen ilacı kullanırsınız..

Selamlar...
Teşekkür ederim sayın Nuri Murvet,
Bulunduğum yer İstanbul merkez olunca tarım ilacı bayii bulmakta bayağı zor oluyor.Eminönü çiçek pazarındakilerden bir kaç kez güllerimle ilgili ilaç sordum, ama maalesef ilgisiz tavsiyelerde bulunuldu.Aradığınız her ilaçta bulunmuyor maalesef.
Şöyle bir kaynak buldum.
http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/erikhastalikmucadele.pdf
Yaprak delenle ilgili tavsiye edilen etken maddelerin çıktısını alıp, hafta sonu Eminönünü bir daha gezeyim bari.Bu kaynakta bildirilen Chlorothalonil 500'ünü bulurum belki.
Selamlarımla.

Nuri Murvet
10-07-2012, 22:53
Sayın kartal124

Sizin elinizde Captan var.

Yalnızca bu ilacı kullanın, ambalaj üzerindeki kullanım dozlarında...

Boşuna ilaç aramayın, hastalığa Captan'da etkilidir.

Kolay gelsin...

hhakan
29-07-2012, 17:41
Merhabalar,

Resimlerde görünen Kırmızı Erik ağacım yaklaşık 10 yaşında.2-3 haftadır ana gövdeden başlayıp yukarıya doğru ilerleyen bir karartı oluştu.koyu bir gölge gibi,ıslak gibi.Çok fazla karınca gezer oldu bu alanda.Dün baktığımda ise kalın dallardan bir tanesinde küçük küçük birşeyler var,fotoğraflayamadım onu,böcek mi,böcek yumurtası falan mı bilmiyorum,koca bir ordu gibi,ama dikkatimi çeken karıncalar onların üzerinde gezdikçe daldan yere çok ince yağmur damlası gibi su damlıyo.Karınca resimleride mevcut,sanki onlarda evrim geçirmiş gibi,normal bildiğimiz karınca gibi değiller.Ağacın tek cephesi bu şekilde ve ilk zamanlara göre biraz ilerlemiş gibi görünüyor.Yapraklarda sıkıntı oluştumu bilmiyorum,biraz acemiyim bu konularda.Konu hakkında yardımlarınızı rica ederim.

Teşekkürler
Hakan DEMİR

Nuri Murvet
30-07-2012, 20:56
Merhabalar,

Resimlerde görünen Kırmızı Erik ağacım yaklaşık 10 yaşında.2-3 haftadır ana gövdeden başlayıp yukarıya doğru ilerleyen bir karartı oluştu.koyu bir gölge gibi,ıslak gibi.Çok fazla karınca gezer oldu bu alanda.Dün baktığımda ise kalın dallardan bir tanesinde küçük küçük birşeyler var,fotoğraflayamadım onu,böcek mi,böcek yumurtası falan mı bilmiyorum,koca bir ordu gibi,ama dikkatimi çeken karıncalar onların üzerinde gezdikçe daldan yere çok ince yağmur damlası gibi su damlıyo.Karınca resimleride mevcut,sanki onlarda evrim geçirmiş gibi,normal bildiğimiz karınca gibi değiller.Ağacın tek cephesi bu şekilde ve ilk zamanlara göre biraz ilerlemiş gibi görünüyor.Yapraklarda sıkıntı oluştumu bilmiyorum,biraz acemiyim bu konularda.Konu hakkında yardımlarınızı rica ederim.

Teşekkürler
Hakan DEMİR

Merhaba Sayın Hakan DEMİR

Ağacınız çok yoğun kabuklu bit istilasına uğramış...

Hemen, vakit kaybetmeden yetkili ziraii ilaç satan bayiden, zararlının tarifini yaparak etkili ilacı isteyin..

Tavsiye edilen dozlarda kullanın...

Elinizde varsa acil oduğu için tavsiye ediyorum (Dursban4 veya Lebaycid EC) 50) kullanabilirsiniz. İlaç kutusu üstünde tavsiye edilen dozda kullanın..

Lütfen vakit kaybetmeyin...

Kolay gelsin...

hhakan
30-07-2012, 21:37
Çok teşekkür ederim,zirai ilaç satan yere netbook la birlikte gidip aynı resimleri göstereceğim,daha faydalı olur diye düşünüyorum.ilaçlama sonrası normale döner mi **** en kötü senaryo ne olabilir???

Nuri Murvet
30-07-2012, 21:57
Sayın Hakan DEMİR

Siz hele bir ilaçlayın...!

Zararlının ağacınıza yaptığı zarar zaman içersinde görünecektir.

Geç kalırsanız ağacınız o zaman kötü etkilenir.

Kolay gelsin...

OSMAN45
03-08-2012, 11:37
Sizin tarifinizden anlaşılan; Erik ağacınızdaki zararlının adı Erik İç Kurdu (Cydia Funebrana) benziyor

Sayın Nuri Mürvet,

Bahçemde, bizim çocukluğumuzda(tarih öncesi değil 60 yıl evvel) bardacık denen, buradaki arkadaşlar tarafından mürdüm, katonya diye adlandırılan erik ağacımda bu yıl beklenenden çok fazla verim görüldü. Ancak hiç kimyasal ilaç kullanmadığım(bordo bulamacı hariç) için oldukça irileşen meyveleri hasad ettiğimde hemen hemen hepsinde iç kurdu gördük. Ben kurtlarla paylaşarak bir kısmını yedim ama ailemin diğer üyelerine tam organik olduğunu anlatmak biraz zor oldu:D

Şaka bir tarafa bu zararlıdan kurtulmanın iyi tarım ilkelerine uygun yolunu sizden öğrenmek isterim. Bahçemde bu dahil 4 çeşit erik mevcut. Hepsininde aynı dertden muzdarip olduğunu söylemeliyim.

İyi tarım ilkelerine uygun ilacı ve uygulama dönemlerini özelden veya tercihen diğer arkadaşlarımın da yararlanması için buradan yazarsanız size çok teşekkür ederim.

Herşey gönlünce olsun.

Nuri Murvet
03-08-2012, 22:00
Sayın Nuri Mürvet,

....bu zararlıdan kurtulmanın iyi tarım ilkelerine uygun yolunu sizden öğrenmek isterim.

Merhaba sayın OSMAN45

Benim için cevabı verilmesi, en zor sorulardan biri...

Mesleğimiz gereği tarım ilkeleri konularına biraz uzak kalıyoruz fakat uygulamalarımız içersinde bulunan bahçelerdeki sorunları mümkün olduğunca doğal çevreye zarar vermeyen, organik tarımda kullanılması onaylanmış, zirai ilaçları kullanmaya özen gösteriyoruz.

Nisan sonu mayıs ayının ilk haftası kelebeklerin çıkmasıyla beraber Neem esaslı ilaçları kullanıma başlıyoruz. Zararlının yoğunluğuna göre 10-15 gün zaman aralığında haziranın sonuna, (hasata 10-15 gün kalana) kadar kullanıyoruz.

Çok iyi sonuçlar alıyoruz...

Saygı ve selamlarımla...

ahmt_thr
08-08-2012, 22:12
benimde bir sorunum var. Göremediysem kusuruma bakmayın. Erik ağacımı sanki bir böcek oyuyor. oyduğu talaşları da ince talaş olarak dibine düşüyor. Acaba ne olabilir ve ne yapmak lazımdır? selamlar..
fotoğraflar:
http://f1208.hizliresim.com/10/8/bngd0.jpg
http://f1208.hizliresim.com/10/8/bngfg.jpg

Nuri Murvet
10-08-2012, 18:47
Merhaba sayın ahmt_thr

Erik ağacınızda iki sorun birden görünüyor.

Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığına benzer belirtiler bulunmakta...

Bunun sonucunda zayıf, yorgun düşen ağacınıza gövde iç kurtları musallat olmuş...

Hastalık tanımına geç kalınmış, ağacınızın durumu pek iyi görünmüyor. Bu duruma gelmiş ağaçlar genelde iyileşmeleri zor oluyor, fakat çıkmamış candan umut kesilmez inancı ile...

Bölgenizde bulunan yetkili ziraii ilaç bayisinden tavsiye edilen, gövde iç kurtlarına etkili ziraii ilaç ile ağacınızın tamamını kaplayın, haftalık periyotda üç kez tekrarlayalım...

Sonbaharda yapraklar %60 döküldüğünde %2 lik bordo bulamacı ile ağacı iyice yıkayalım, baharda gözler uyanmadan bir kez daha bu uygulamayı tekrarlayalım...

Kolay gelsin...

ahmt_thr
11-08-2012, 20:01
Merhaba sayın ahmt_thr

Erik ağacınızda iki sorun birden görünüyor.

Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığına benzer belirtiler bulunmakta...

Bunun sonucunda zayıf, yorgun düşen ağacınıza gövde iç kurtları musallat olmuş...

Hastalık tanımına geç kalınmış, ağacınızın durumu pek iyi görünmüyor. Bu duruma gelmiş ağaçlar genelde iyileşmeleri zor oluyor, fakat çıkmamış candan umut kesilmez inancı ile...

Bölgenizde bulunan yetkili ziraii ilaç bayisinden tavsiye edilen, gövde iç kurtlarına etkili ziraii ilaç ile ağacınızın tamamını kaplayın, haftalık periyotda üç kez tekrarlayalım...

Sonbaharda yapraklar %60 döküldüğünde %2 lik bordo bulamacı ile ağacı iyice yıkayalım, baharda gözler uyanmadan bir kez daha bu uygulamayı tekrarlayalım...

Kolay gelsin...

Çok teşekkürler..

17mine
06-09-2012, 23:03
Yaklaşık 5 yaşındaki siyah erik ağacımız bu sene bol meyve verdi. Ağacın üzerindeki yapraklar neredeyse sayılabilecek kadar azdı.Meyvelerin içinde reçinemsi, bazılarında da limon tuzuna benzer maddeler oluşmuştu.Bu bir hastalık mıdır,hastalıksa nasıl mücadele edilir?

sigacik
03-10-2012, 08:33
Evet dostlar, meyvelerini alıncaya kadar erik ağaçlarınızı iyi baktınız, suladınız, ilaçladınız, üzerinde titrediniz.

96937

Meyvelerini afiyetle yediniz.

96938

İşte bu arkadaşın yaptığı gibi;

suyunu geçiktirdiniz, onu su sitresine soktunuz.

Susuz kalan ağacınızın dış kabukları hafif çatlamaya başladı.

Bu çatlaklardan inçe, daha sonra kalın ve büyük akmalar oluşmaya başladı.

Yaprakları sanki bir hastalık belirtisimiş gibi kurumaya ve dökülmeye başladı.

Bir kaç gün daha gecikerseniz, erik ağacınız, uc dallarından aşağıya doğru kurumaya başlıyacak, kalın dallar derken gövdesi kuruyacak, onu kaybedeceksiniz.

Öleceğini düşünen ağacınız, son bir gayret dipte sürgün (belki aşının altında)
vermeye ve kıt imkanlarla yaşamaya çalışacak.

Yapmanız gereken bol bol su vermek. Tekrar uc dallarından sürgün vereçektir.

Akmaların oluştuğu ve çatladığı bölgelere kireç ile badana yapmalısınız.
Akmaları da temizleyin.

Bu, onun yaralarını çabuk kapatmasını sağlayacak, bazı mantar hastalıklarına yakalanmasına önleyecektir.

Saygılar

(gene bir gazete yazdım)

Halil bey merhabalar ,

Asagida resimleri gorulen 2.5 yasindaki erik agaclarimda akintilar olmaya basladi .4 aydir haftada bir kez bolca suilandilar .Okuduklarimdan anladigim kadariyla durum kritik . Kirec ile kurtarma sansim var mi ? Baska bir sey yapmama gerek var mi ? Tesekkurler .

Halil Önen
05-10-2012, 11:21
İlk iki resimde 'kiraz dip kurdu' (http://www.agaclar.net/forum/445067-post53.htm) zararlısı olabilir...

Fidanlar (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2540-2.htm) bu zararlıdan kolay kolay kurtulamaz biraz ilerlemişse...

Bu zararlıya karşı kök kök ilacı kullanmanın yanında, gövdedeki macunları temizlemek ve kireç sürmek gerekir...

Fidanların pek çok kuruma sebebi var ama en çok görünen 'bu köklere zarar veren' dip kurdudur...

Eğer hiç bir şey yapılmamışsa fidan sulandığında ölümü hızlanır, kısa sürede kurur... Kök bölgesini bir az açıp bakıldığında zararlı yaptığı görülür....

ilhami33
04-11-2012, 22:50
bahçemde 200 kök 6 yaşında angela japon eriği vardır.birkaç ağaçta resimde görüldüğü gibi ne olduğunu bilemediğim hastalık oluşmaktadır.hastalanan ağaçlar çok az meyve tutuyor,tutanlar ise buruşarak büyümesi duruyor.hastalanan ağaçlar en sonunda kuruyor.bilgisi olanların yardımcı olmasını rica ederim.

dermana
04-11-2012, 23:30
ağaçlarınızda monilya (http://www.ziraatciler.com/monilya-mumya-hastaligi-ve-mucadelesi-monilia-laxa/) var

mefumetsu
21-12-2012, 20:33
Erik'de sharka virüsü belirtileri için görsel materyale ihtiyacım var yardımcı olurmusunuz ? Bu konu ile çalışan varmı ?

melodi-raşa
21-03-2013, 14:31
Selam bahçemde bir kaçtane meyve ağaçlarım var bir bilgim olmadığı için herhangi bir ilaçlama yapamıyorum üç tane erik ağacım var.Bakımını bilipde ilaçlama yapa bilsem çok güzel erikleri oluyor.Hepside can erik çok güzeller ve birkaçtane meyve ağaçlarımda var. Bahçemde elma vişne ayva ceviz kaysı erik ağaçlarım şimdi yeni çiçek açıyorlar busenede bayabi var.Çiçeği şimdi hangi ilacı kullan malıyım bakım yapamadığımdan eriklerim yarısı kurtlanıyor sonrasında yapış yapış oluyor bitde oluyor şimdi kullana bileceğim bir alaç adı verir misiniz lütfen

Rahat
23-04-2013, 00:08
Merhaba, erik ağacımın gövdesi üzerinde fotoğraftaki gibi mantarlar oluşmuş. Bu nedir, neden olur, söküp atmak yeterli midir?

Yardımcı olursanız sevinirim...

Muda
23-04-2013, 23:50
Merhaba, erik ağacımın gövdesi üzerinde fotoğraftaki gibi mantarlar oluşmuş. Bu nedir, neden olur, söküp atmak yeterli midir?

Yardımcı olursanız sevinirim...

Aynı mantarlardan benim erik ağaçlarımda da var. Erik ağacında büyüyen bir tür herhalde. Meşe üzerinde çıkan mantar eskiden ateş yakmak için kullanılan kav imiş.

ihbay
02-05-2013, 12:45
Merhaba arkadaşlar bahçemde 2 tane 7 yıllık erik ağacım var bu yıla kadar sorunsuz geldik, su ve ilaç bilgim dahilinde verildi, fakat çok üzüldüğüm bu sene yapraklar büzüştü hasta oldu ve benimde ihmalim sonucu resimlerdeki hale geldiler, erik ağacımın hemen bitişiğinde kaysı vardı aynı şekil onda da oldu ve bu kadar zaman zarfında kaysıdan sadece 1 sefer meyve alabildik, aynı bahçede kiraz, vişne ağaçlarımda var erikteki hastalık etkileşimi diğer meyve ağaçlarına ne kadar yapar, ufak bir bölümede domates salatalık ve biber vs ektim resimde mevcuttur, bunlar erikteki hastalıktan etkilenirlermi...Gittiğim ziraatçı arkadaş bana ANGEL 50 WP FUNGİSİT MANTAR İLACI ile MOSLIPAN 20 SP İNJEKTİSİT BÖCEK İLACI verdi bunları karıştırıp 10 gün arayla tüm bahçeye meyveler, çiçekler, asma üzüm, ceviz sebzeler dahil bilumum herşeye mutlak uygula dedi...Sorum : sizce erik ağacım neden böyle oldu, diğer ağaçlara geçermi ve ziraatçi arkadaşın verdikleri çözüm getirirmi veya sizlerin önerisi ne olabilir...

http://img277.imagevenue.com/loc219/th_489036361_Photo_0009_122_219lo.jpg (http://img277.imagevenue.com/img.php?image=489036361_Photo_0009_122_219lo.jpg) http://img128.imagevenue.com/loc94/th_489040108_Photo_0005_122_94lo.jpg (http://img128.imagevenue.com/img.php?image=489040108_Photo_0005_122_94lo.jpg) http://img179.imagevenue.com/loc541/th_489046970_Photo_0007_122_541lo.jpg (http://img179.imagevenue.com/img.php?image=489046970_Photo_0007_122_541lo.jpg)

ihbay
02-05-2013, 12:46
Aşağıdaki resimlerde geçen yıl çekmiştim mükemmel erik vermişti, daha doğrusu bitişindeki KAYISI hariç tüm ağaçlar meyve verdiler ama bu yıl kirazda az var erik gördüğünüz gibi olmadı...

http://img140.imagevenue.com/loc193/th_489259239_DSC_2656_122_193lo.JPG (http://img140.imagevenue.com/img.php?image=489259239_DSC_2656_122_193lo.JPG) http://img294.imagevenue.com/loc484/th_489358792_DSC_2657_122_484lo.JPG (http://img294.imagevenue.com/img.php?image=489358792_DSC_2657_122_484lo.JPG) http://img223.imagevenue.com/loc1021/th_489447846_DSC_2658_122_1021lo.JPG (http://img223.imagevenue.com/img.php?image=489447846_DSC_2658_122_1021lo.JPG)
http://img145.imagevenue.com/loc146/th_748954161_DSC_2673_122_146lo.JPG (http://img145.imagevenue.com/img.php?image=748954161_DSC_2673_122_146lo.JPG) http://img290.imagevenue.com/loc76/th_489633185_DSC_2675_122_76lo.JPG (http://img290.imagevenue.com/img.php?image=489633185_DSC_2675_122_76lo.JPG) http://img298.imagevenue.com/loc129/th_489731518_DSC_2696_122_129lo.JPG (http://img298.imagevenue.com/img.php?image=489731518_DSC_2696_122_129lo.JPG)

Saygı ve sevgiyle kalın...

kutuka
05-05-2013, 11:34
Merhaba lar

Can erik ağacım hastalandı üzerinde güveler ( sinekler ) oluşmaya başaladı gözdede sakız yapıyor ve koskoca ağaçta bırakın meyveyi yaprak kalmadı.

eriği budasak mı

fikirleriniz nedir

hocam100
11-05-2013, 10:43
Erik ve badem ağacımda bu yıl resimde görülen SİYAH renkte içi dolu olan bir hastalık var. Erikte daha yaygın ve sık yer yer dallarında kuruma bile oluyor. Ne yapmalıyım önerisi olan var mıdır?

serturk
14-05-2013, 14:06
Merhabalar,

Can erik ağacım hastalandı, geçen sene bir şey yoktu ama bu sene, kabuklu bit olduğunu öğrendiğim bir istila yaşıyor.

Ağacın tamamında değil fakat bir kısmında yoğun vardı bu dalları budadım.

Burada bulunan zirai ilaç mağazalarında sarban 4e isimli ilacı önerdiler,
ilacın hasat süresi 14 gün.

Öğrenmek istediğim ise;
Şuan ağaç üzerinde meyveler var, bu ilacı şimdi uygularsam nasıl riskler oluşur, meyveler bugünler de toplanacak, yıkayarak yemek riski ortadan kaldırır mı? ya da ilaçlamayı mı hasattan sonraya ertelemeliyiz?

Resimlerdeki dalı budadım, ağacın kendisinde ki gövdesinden ayrılan küçük dallar da yine kabuklu bit var, ve karıncalar sineklerle birlikte hareket halindeler.

Ayrıca, ağacın yapraklarında büzüşerek kabarma, bununla birlikte yaprakların bir kısmında delikler ve sararma söz konusu, bunlar bir başka hastalığın daha habercisi olabilir mi?

Yardımınız için teşekkür ederim.

bleade
19-05-2013, 10:36
aynı sorun bende de acil cevap yazarsanız cok memnun olurum. yarın ilac ne gerekiyorsa alıp mudahele etmek istiyorum.

Merhabalar,

Can erik ağacım hastalandı, geçen sene bir şey yoktu ama bu sene, kabuklu bit olduğunu öğrendiğim bir istila yaşıyor.

Ağacın tamamında değil fakat bir kısmında yoğun vardı bu dalları budadım.

Burada bulunan zirai ilaç mağazalarında sarban 4e isimli ilacı önerdiler,
ilacın hasat süresi 14 gün.

Öğrenmek istediğim ise;
Şuan ağaç üzerinde meyveler var, bu ilacı şimdi uygularsam nasıl riskler oluşur, meyveler bugünler de toplanacak, yıkayarak yemek riski ortadan kaldırır mı? ya da ilaçlamayı mı hasattan sonraya ertelemeliyiz?

Resimlerdeki dalı budadım, ağacın kendisinde ki gövdesinden ayrılan küçük dallar da yine kabuklu bit var, ve karıncalar sineklerle birlikte hareket halindeler.

Ayrıca, ağacın yapraklarında büzüşerek kabarma, bununla birlikte yaprakların bir kısmında delikler ve sararma söz konusu, bunlar bir başka hastalığın daha habercisi olabilir mi?

Yardımınız için teşekkür ederim.

hocam100
20-05-2013, 20:44
Zirartçi ile konuştum elinle eldiven giy yumruları patlatarak temizle dedi.Sonra ilaç verdi.15 gün ara ile at dedi.

bleade
22-05-2013, 17:51
banada basra hastalıgı var 3 günde gecmez ise tekrar yaparsın dedi.

zucchero
28-05-2013, 13:48
Can eriğimdeki hastalığı ararken bu forumu buldum. Görüntü aynen "serturk" nickli üyenin gönderdiği resimdeki gibi...

http://www.agaclar.net/forum/attachments/bir-bilene-soralim/404236d1368532971-20130513_153856.jpg

İlaçlama için (Ankara bölgesi) en uygun ilaç ve zaman nedir? Orta-Anadolu için böceklerin yumurtadan çıkma zamanı olduğu için Haziran sonu - Temmuz başı gibi bir bilgi buldum okudum ama emin olamadım.

Bir de aynı böcek sanırım zerdali ve şeftali ağaçlarımda da var. Üzerlerinde olgunlaşmamış meyveleri var. Yakın bölgedeler. Onları da eşzamanlı olarak mı ilaçlamak gerekir?

Şimdiden yanıt verenlere teşekkürler...

bekirooooo
24-06-2013, 17:58
benım elma ve ayva ağçlarında 2 senedir bir hastalık var ama bir türlü düzeltemedin sizlerdende yardım istiyorum .

http://j1306.hizliresim.com/1b/s/pjsu4.jpg

serifferhat
28-07-2013, 13:43
Bu erikleri black beuty diye dikmiştim ama galiba başka bir tür
cinsini bilen var mı acaba? tadı biraz ekşimsi.

selam biraz geç oldu ama.... eriğinizin çeşidi formosa

grafiker07
31-07-2013, 10:03
erik yaprakları neden delinir ve cansız durur ne yapmalıyım baya bi okudum yazıları ama tam net bişey anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim
430763
430764
430765

grafiker07
12-08-2013, 08:36
yokmu bi fikri olan arkadaş

h_dogan
12-08-2013, 08:48
erik yaprakları neden delinir ve cansız durur ne yapmalıyım baya bi okudum yazıları ama tam net bişey anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim
430763
430764
430765

Fotoğraflar net değil.
Benim fikrim yaprakları kıvır kıvır olanlar yaprak bitinden dolayı olabilir.
Yaprakların delik delik olması yaprak delen hastalığından kaynaklanıyor.

Yakından ve net fotoğraflar yüklerseniz daha net bir şeyler söyleyebiliriz.

grafiker07
15-08-2013, 09:28
Fotoğraflar net değil.
Benim fikrim yaprakları kıvır kıvır olanlar yaprak bitinden dolayı olabilir.
Yaprakların delik delik olması yaprak delen hastalığından kaynaklanıyor.

Yakından ve net fotoğraflar yüklerseniz daha net bir şeyler söyleyebiliriz.
cevap için çok sağolun yaprak biti kesinlikle yok.sadece yapraklar delikli bu ağacı diktiğimden beri böyle 4 yıl oldu yaprakları canlı vede deliksiz hiç görmedim yanlız ağaç rüzgar lı bi alanda rüzgarla bi alakası olabilirmi yaprakları yakarmı acaba diye düşünüyorum ama açıkta olan çok erik ağacı biliyorum rüzgar yiyen onlarda böyle bişey görmedim

çaça
12-12-2013, 15:28
430763
430764
430765
Eriklerinde yaprak biti var...resimlere göre.

eylülbelde
11-04-2014, 13:57
482521

Oturduğum semtteki erik ağaçlarında bu yıl şu tip bir sorunla karşılaşıyorum. İnternetten biraz bakındım, erik cep hastalığı denen, yağış fazlalığına bağlı bir tip hastalık olabileceğini okudum. Öyleyse dönemsel bir sorun mudur?

aayvaz
20-08-2014, 14:09
değerli doslar ben guruba yeni katıldım
erik ağacımı bu sene tüplü şekilde diktim ancak zamklanma meydana geldi ne yapmalıyım

horanlı.66
20-08-2014, 16:25
sayın aayvaz ağacınızi yeni diktiğiniz için açık yaralarini kapatıyo, **** ağaç kurdu var, ağaç gövdesinde kurt delikleri varmı, yoksa Doğal durumudur, endişe etmeyin.

aayvaz
26-08-2014, 13:04
Teşekkür ederim horanlı ilginize
en kısa sürede ağaca bakıp sizi bilgilendiricem

tarıkger
26-08-2014, 14:24
Sert çekirdekli meyve ağaçları stres koşulları altında zamk oluştururlar. Nemli koşullarda bu akıntı şeklinde görülebilir. Bu stres koşulları hastalık oluşturan bir patojen nedeniyle de olabilir, yaralanma da olabilir, toprak koşulları da, bazen bir zararlı böcek de .... vs vs.

Bitkilerde görülen yüzlerce hastalık var. O yüzden bitkinin yakından çekilmiş bir fotoğrafını eklerseniz belki yardımcı olabilirim...

Değerli arkadaşım benim ağaçlarımda iki senedir bu zamklanma denilen hastalıktan var.bir türlü çaresini bulamadım.Yani sert çekirdeklilerde kiraz,kayısı,şeftali,erik.badem.Hele bademde çala iken yedik sonra bir tane badem kıramadık hepsi o zamklanma denilen hastalık oldular dalında simsiyah olup karardı kimide içene kurt girmiş meyvesini çürütmüş bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Ahmet Uzel
28-02-2015, 23:08
Geçen sene erik koşnilinden muzdariptim. Can Erik ağacım şu anda çiçekte bu sene için bundan sonra ne yapmamı önerirsiniz. Bugün Alpha-cyphermethrin etkin maddeli bir ilaç verdiler. Çiçek dökümü sonrası 15 günde bir 3 kere spreylememi önerdiler. Bu etkin madde erik koşnilini önler mi. Meyvelerin hangi büyüklük aşamasında durmalıyım. Belirli aşamadan sonra Eriklere ilaçla zarar verirmiyim daha sonra yeme aşamasında onlar da bana zarar verirmi. Gövde kireçleme de artı olarak işe yarar mı. Sizin önereceğiniz başka ilaç varmıdır. Varsa da İsim hatta alınabilecek adres önerebilirmisiniz.
İçerenköy-Bostancı da oturuyorum.
Teşekkürler.

extant958
29-04-2015, 07:30
Bu kara koşnil denen kabuklu bit bizim sokağın erik ağacınıda sarmış,umarım geç kalmamışımdır ama bordo bulamacımı kullansam ,gülleci bulamacımı kullansam yoksa arapsabunlu sarımsaklı zeytin yağlı formülümü kullansam karar veremedim.Arkadaşlar bir fikir verebilirmisiniz.

darkfriairs
30-05-2015, 21:52
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bir-bilene-soralim/404236d1368532971-20130513_153856.jpg

Şu hastalıktan benim üç erik ağacım kesilmek zorunda kaldı. İlaçlama yaptığım halde artarak bütün ağacı kapladılar. şimdi 1.5 metrelik yeni diktiğim erik ve kayısı ağacımda mevcut. Sağlam bir ilaç tavsiye eder misiniz? Ziraatten aldığım 3 farklı ilaç istediğim etkiyi yapmadı.

Ayrıca cevizde yaprakların tam ortasında sarı sinekler var. aynı ilaç ile ilaçladım, fakat o da bir işe yaramadı.

h_dogan
03-06-2015, 09:28

Şu hastalıktan benim üç erik ağacım kesilmek zorunda kaldı. İlaçlama yaptığım halde artarak bütün ağacı kapladılar. şimdi 1.5 metrelik yeni diktiğim erik ve kayısı ağacımda mevcut. Sağlam bir ilaç tavsiye eder misiniz? Ziraatten aldığım 3 farklı ilaç istediğim etkiyi yapmadı.

Ayrıca cevizde yaprakların tam ortasında sarı sinekler var. aynı ilaç ile ilaçladım, fakat o da bir işe yaramadı.

Hangi ilaçları kullandınız?

darkfriairs
16-06-2015, 19:33
Safa yazlık yağ.
DDVP EC 550

diğerinin kutusu bittiği için atıldı.

gobris
17-04-2016, 10:50
Merhaba,
Bahcemdeki erik ve kayisi agaclarinda asagidaki resimlerde gordugunuz boceklerden var. siyah olanlar sanirim koşnil..
Bir de beyaz beyaz agac ana dallari uzerinde birseyler var ne oldularini bilmiyorum.
Yasadigim yer ankara.. ne tur bir ilaclama yapmam lazim.. ve ne zaman yapmam lazim.
Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Bir de karincalar bu yaprak bitleri icin gayet tasiyici ve yardimci oluyor gordugum kadariyla. agaclardan karincalari uzak tutmak icin bir yontem mevcut mudur?

not: koşnil demistim ama degil sanirim. bunlar kabuklu degil. daha cok bit'in daha buyuk hali gibi.

h_dogan
22-04-2016, 17:23
Dediğiniz gibi koşnil. :)

nkutsay
23-04-2016, 00:00
Ben de dertliyim bunlardan. Bunun ilaci mineral yag ise onun yerine sizma zeytinyag da ise yarar mi? Gerci yaglarla cozene de rastlmadim. En etkin ilac nedir? Yardim lutfen. 2 erik bir kayisi bir de seftaliyi sarmis durumdalar.

Eron2014
11-05-2016, 17:11
Neemazal bu koşnil zararlısına karşı etki ediyor mu acaba? Deneyen var mı?

nkutsay
30-03-2017, 19:26
Kosniller semirmekteler. Agac yogun cicekli. Yazlik yagi ne zaman uygulayayim. Kirec onerir misiniz.

Hasanözçınar
03-04-2017, 16:29
Ağustos papazı eriklerim çiçek dökmeye başlayınca dallar kurumaya başlıyor geçen senede aynısı oldu

Hasanözçınar
03-04-2017, 16:34
Bu Hastalık ne hastalığıdır yardım ederseniz sevinirim

asafated
23-04-2017, 13:32
merhaba gecen sene fidanını aldıgım bodur can erik geçen senede bir nedenle yapraklarını döktü bu senede yine aynı seyler oluyor yaprakların üzeri önce nokta nokta açık yeşil renklerbeliriyor. yapraklar dısa dogru bukulup uclarından kuruyor. bunun nedenını birtürlü çözemedim birşey mi eksik cokmu suluyorum az mı suluyorum bilemedim

gobris
24-04-2017, 11:14
Merhaba, Gecen sene kosnil ile olan belami cozdum ancak, murdum eriklerim olgunlastiginda uzuntuyle farkettim ki, eriklerin yarisi kurtlanmis.

Bu sene bununla mucadele etmek gerek.

Ankara icin, hangi ilac ne zaman yapilmali ki, agiz tadiyla proteinsiz erik yiyebileyim.

Delfin WG diye bir ilac duydum ama emin olamadim.
Yardimci olaiblirseniz sevinirim

nkutsay
24-04-2017, 11:17
Kosnili nasil cozdunuz sn.gobris

Lonicera
24-04-2017, 12:24
Merhaba, Gecen sene kosnil ile olan belami cozdum ancak, murdum eriklerim olgunlastiginda uzuntuyle farkettim ki, eriklerin yarisi kurtlanmis.

Bu sene bununla mucadele etmek gerek.

Ankara icin, hangi ilac ne zaman yapilmali ki, agiz tadiyla proteinsiz erik yiyebileyim.

Delfin WG diye bir ilac duydum ama emin olamadim.
Yardimci olaiblirseniz sevinirim

Belki işinize yarar. Burada (http://www.erdemliziraatodasi.org/wp-content/uploads/2015/05/erik_hastaliklari.pdf)( pdf dosyası olarak sert çekirdeklilerde hastalık ve mücadele) İlacı da etken maddesini yazarak bulabilirsiniz.

gobris
24-04-2017, 12:30
Kosnili nasil cozdunuz sn.gobris

Burada forumda tavsiye edilen ilaclarla cozmustum ama hangisi su an hatirlamiyorum. ayrica mekanik yontemler. agaclarim henuz fidandan hallice oldugundan kosniller erisilebilir yerlerdeydi. Bir firca ile komple temizledim. Henuz agaclarda birsey gorunmuyor. bakalim.

ercan59
28-06-2017, 09:31
Yabani erik ağacına aşıladığım bir cins italyan erik dallarım büyüdü ve 2 yıldır meyve vermeye çalışıyor fakat eklediğim fotoğraflardan da görüleceği üzere meyveler bu şekilde üstten başlayarak çürüyor ve dökülüyor. Maalesef şimdiye dek 1 tane dahi erik yiyemedik hepsi olgunlaşmadan çürüdü döküldü gitti. Bu hastalık nedir ve ne şekilde mücadele etmek gerekir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Muda
28-06-2017, 12:36
Yabani erik ağacına aşıladığım bir cins italyan erik dallarım büyüdü ve 2 yıldır meyve vermeye çalışıyor fakat eklediğim fotoğraflardan da görüleceği üzere meyveler bu şekilde üstten başlayarak çürüyor ve dökülüyor. Maalesef şimdiye dek 1 tane dahi erik yiyemedik hepsi olgunlaşmadan çürüdü döküldü gitti. Bu hastalık nedir ve ne şekilde mücadele etmek gerekir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

MONİLYA (MUMYA) HASTALIĞI - (Monilinia laxa)

YesilSiyah
08-08-2018, 08:28
Bahçemdeki tüm erik ağaçları yapraklarında burkulma şekil bozukluğu ve sararma var. Besin eksikliği diye tahmin ediyorum ama ne eksik bilmiyorum.
https://i.hizliresim.com/pn24Ea.jpg (https://hizliresim.com/pn24Ea)

freedom058
14-05-2019, 10:27
Merhaba arkadaşlar.

Bahçemizde 4 tane erik ağacım varve hepsi bu görselde fotograf gibi
kabuklu bit olduğunu söylediler neredeyse ağacın heryerınde var
ve bir sıvı salgılıyor . ne yapmamız gerekiyor yardımcı olurmusunuz tesekkurler

haloti
05-08-2019, 14:14
Erik ağacım var her sene güzel meyve almamıza rağmen bu sene erkenden yaprakları kahverengeye dönü ne iş neden böyle oldu yoksa erik ağacım ölüyormu
bir daha ki sene böyle bi olayla karşılaşırmıyım ?

çınaraltı
30-03-2020, 22:05
Merhabalar, papaz eriklerimiz daha yeni çiçeğini döküp yapraklar büyümeye başladı. Fakat bazı sürgünlerin uçları fotoğraflardaki gibi içe doğru kıvrık.
Bunlar yaprak biti midir?
Neemazal bu bitlere etkili olur mu?
Yaklaşık 35 gün sonra hasat edilecek, ilaçlama ile hasat arası kısa süreli pestisit öneriniz ne olur?
Şimdiden teşekkürler
https://ibb.co/r4qDWHz
https://ibb.co/Ybr6CqQ

zafertopcu
11-04-2020, 19:20
İyi akşamlar. Bahçeme bu sene ektiğim can erik fidanı baştan çiçek açmasına rağmen niye ise sonradan böyle yapraklari karardı. Soğuktan mi olmuş olabilir yoksa bir hastalık mıdır acaba ? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200411/84b10328b2ba711eed05375abe722078.jpg

Mi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ingilizanahtari
31-07-2020, 17:06
https://ibb.co/N32LCsf

bu eriklerin başına ne gelmiş olabilir?
iyileşmeleri ve hızla büyümeleri için ne yapabilirim?

aragorn88
19-09-2020, 12:24
Kolay gelsin herkese. Ankelik erikte yapraklarda yanık ve lekelenme var. Bunun nedeni nedir ve ilacı var mıdır?

Çırak09
10-10-2020, 23:08
Herkese merhaba. Tarım işi ile ilgili hiçbir bilgi ve tecrübem olmamasına rağmen bir meyve bahçesi kiraladım. Japon eriği ve kayısı bahçesi. Tamamen acemiyim ve henüz bir danışman bulamadım. Siteyi ve forumu bir süredir takip ediyorum ve çok istifade ediyorum. Katkı sunanlara çok teşekkür ederim. Bahçedeki çoğu ağacımızda zamklanma ve kuruma söz konusu. Alt tarafa örnek fotoğraf koyuyorum. Ne yapmam gerektiği hakkında hiçbir fikrim yok. Lütfen yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkürler

Muda
12-10-2020, 05:23
Herkese merhaba. Tarım işi ile ilgili hiçbir bilgi ve tecrübem olmamasına rağmen bir meyve bahçesi kiraladım. Japon eriği ve kayısı bahçesi. Tamamen acemiyim ve henüz bir danışman bulamadım. Siteyi ve forumu bir süredir takip ediyorum ve çok istifade ediyorum. Katkı sunanlara çok teşekkür ederim. Bahçedeki çoğu ağacımızda zamklanma ve kuruma söz konusu. Alt tarafa örnek fotoğraf koyuyorum. Ne yapmam gerektiği hakkında hiçbir fikrim yok. Lütfen yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkürler

Muhtemelen ağaçlarınızda birden çok sorun bulunmakta. Öncelikle kabuk yazıcı böceği tamamen ağaçları öldürmek üzere. Uygun ilaçları.kullanmanız gerekiyor. Bahar ayında veya gerekirse şimdilerde kuruyanları kökünden çıkarmak, ağaçları budamak gerekiyor. Kuruyan ağaçların dibinde kök dip kurdu çıkarsa diğer ağaçları da bu zararlıya karşı ilaçlarsınız. Çıkan kuru dalları bahçeden uzaklaştırıp yakmanız gerekiyor. Ağaçlara sonbaharda yüzde ikilik bordo bulamacı atmak, kışlık yağ kullanmak aklıma gelen öneriler. Ben de ilaç kullanmadığım için kuruyan erik ağaçlarım oldu. Budanan ağaçlar daha güçlü oluyor.
İlaçlama yaptıklarım kendini tamir etti ve toparlandılar. Sonbaharda gübreleme yaparsanız. Sulamasına da dikkat ederseniz ağaçlarınız atak yaparak güçlenirler.
Kolay gelsin.

aydemiraydın
12-10-2020, 09:22

bahçenin durumu oldukça ciddi bulunduğunuz yerde güvenilir bir tarım marketten yardım alın.

Lumbey
29-06-2021, 13:04
Selamlar erikte aynı sorumu bende yaşıyorum. Çok uzun zaman olmuş paylaşımınızda ancak nasıl bir uygulama yaptınız ve sorunu çözebildinizmi?