PDA

View Full Version : Dracena Massengena

filyos
02-08-2007, 18:43
Selamlar.Ben bir arkadaşımdan yaklaşık iki ay önce dracena nın kesilmiş tepe kısmını aldım ve toprağa diktim.Şu an iyi durumda ve büyümeye çalışıyor ancak diktiğim saksıyı değiştirmek istiyorum.Sonbaharda saksısını değiştirsem çiçek bozulabilir mi?

erbek_
28-05-2008, 12:20
Bu canımcımın ikinci çiçek açışı. Bir kaç ay önce yine açmıştı, bu ikinci oluyor. Bu sene ne olduysa bütün çiçeklerim coştu. Diffenbahyam da bi sürü çiçek vermişti ki ilk defa tanık oldum, çok şaşırmıştım görünce. Şimdi de ikinci kez dracenam çiçek açıyor. Çok şekerler!!! Paylaşmak istedim ;)

erbek_
03-06-2008, 10:56
Draceanamın son hali....

Sergül
03-06-2008, 22:10
Çok güzel erbek ilk defa çiçek açmış halini gördüm bende çok şaşırdım.Acaba massengena'n kaç yılık.

erbek_
04-06-2008, 09:28
Teşekkür ederim sergül ama tam olarak kaç yaşında ben de bilemiyorum çünkü kendim üretmedim. Hazır aldım ve üç yıldır bende ama aldığımda kaç yıllıktı bilmiyorum, sanırım 1-2 yaşında filandı. Resmini ekliyorum. ;)

antmen
04-11-2008, 07:49
Dracaena fragrans massangeana.
(Ticari olarak genellikle "Dr. Masengena" olarak adlandırılmaktadır)

Kökeni: Gine, Etiyopya, Tropik Afrika

Yeşil kenarlı ortası kalın sarı-açık yeşil şeritli yaprakları 60 cm boyunda ve 10 cm eninde olabilir. Ana gövde etrafında 2 ya da 3 yan dal bulunur. Ana gövde boyları genellikle 1.5 m, nadiren 2 m.ye yaklaşabilir. Güneş gören aydınlık yerlerde tutulmalı, fakat uzun süre doğrudan güneş ışığı ile karşı karşıya bırakılmamalıdır. Torflu toprakta yetiştirilmelidir. Saksı değiştirme 2-3 yılda bir bahar aylarında olur. Fazla suyu sevmezler, özellikle kışın toprak nemi oldukça düşük tutulmalıdır. En düşük 14 derece olmak üzere sıcaklık dalgalanmalarına toleranslıdır. Sıklıkla su püskürtülmelidir. Bahar ve yaz aylarında iki haftada bir gübre uygulaması yapılabilir. Bu bitkinin ana daldan uzayan yaprakları oldukça düz büyümektedir. Benzer dallanma yapısına sahip olan yukka yaprakları gibi devamlı ışığa doğru bir yönelim göstermezler.

Aşağıda yeni büyütmeye başladığım genç bir Dracaena fragrans massangeana'ya ait fotograf bulunmaktadır.

51820

golcu10
12-01-2009, 16:02
Ben foruma yeni üye oldum ve evimde bir Dracaena fragrans massangeana var. Bu bitki bize düğünümüzde bize hediye edildi, eşim veben onu çok seviyoruz. Yaklaşık 14 aydır da bizimle. Dracaena fragrans massangeana hakkında çok bilgim yok ve benim bitkim kuruyor. 3 gövdeli olan bitkimin en alt dalındaki 2 tomurcuk kurudu. Gövdedeki kabuklarda da kuruma ve büzüşmeler var. Aynı sorun orta gövde de başladı. Ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Resmini yanımda olmadığı için koyamadım. En kısa süre içinde resmini de eklemeye çalışacağım.

AgacSevdalisi
12-01-2009, 17:50
selam dresenayı nasıl yetiştirebiliriz acaba bilgisi olan varmı*

talaterdem
25-03-2009, 11:48
Merhaba Arkadaşlar Resimdede göreceğiniz çiçeği işyerimde yaklaşık 6-7 senedir büyütüyorum ve ilk defa çiçek açmasına şahid oldum ve bu beni çok sevindirdi çünkü bitkileri çok severim. Bu çiçeğin ismini ve netür bi çiçek olduğunu bilmediğimden çiçek açması beni çok heyecanlandırdı, bu site ve forum sayesinde çiçeğimin adını ve cinsini de sizlerden öğrendim ayrıca teşekkür ederim.. Allah nazardan saklasın ama gerçekten çok güzel .
Resimleri sizlerle Paylaşayım dedim.
birde sormak istiyorum bu çiçeği nasıl çoğaltabilirim.

dilekagaci
04-07-2009, 22:30
dr.massengana'yı

gövdesinden keserek suya koysam köklenir mi? bu şekilde çelik yapılıp köklendirip yeniden topraga dikme imkanı var mı?

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62854&d=1234694695
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62852&d=1234694695
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62853&d=1234694695
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62854&d=1234694695

erbek_
24-07-2009, 11:23
Tüm gövdeyi mi kesmeyi düşünüyorsunuz? Çelik alırsanız, evet köklenir, ama ana gövdeden kesmeyin. Yan dallardan çelik alın ve köklendirip dikin.

dilekagaci
26-07-2009, 22:11
Tüm gövdeyi mi kesmeyi düşünüyorsunuz? Çelik alırsanız, evet köklenir, ama ana gövdeden kesmeyin. Yan dallardan çelik alın ve köklendirip dikin.

teşekkürler, yan dalı hiç yok sadece gövdesi var ve gövdeden çıkan 2 metreyi aşan yaprakları

hkcakar
11-10-2009, 12:58
merhaba
dracena fragrans'nın
saksısını değiştirmek istiyorum ama ilkbahar aylarında yapılıyormuş, saksıda şu anki saksısına göre baya büyük bozulmasından korkuyorum şimdi değiştirirsem bir sorun olurmu?

ieski
18-12-2009, 21:44
Dracena çiçekleri kokulu mudur?

erbek_
21-12-2009, 08:34
Hem de nasıl ieski... Çiçek açtığında odada duramassınız kokunun yoğunluğundan :)

yasarsari
21-12-2009, 22:21
selam arkadaşlar bu bitki nereye kadar büyüyecek yani (şimdi değil ama)ileride odunsu yerden kessek tekrar filizlenirmi acaba

erbek_
22-12-2009, 15:07
Odunsu kısmı büyümez.. Yani Gövde büyümediği için de endişelenmeye gerek yok :) Kesmeniz gerekmeyecek...

yasarsari
22-12-2009, 16:37
ben aslında sürgünler uzadıktan sonra o sürgünleri kessek tekrar o gövdeden sürgün verirmi diye sormuştum (yani odunsu gövdenin üzerinden tekrar patlarmı)

erbek_
22-12-2009, 17:22
Pardon. Ben yanlış anlamışım ;) Tabii ki uzayan sürgünleri kestiğinizden tekrar yeniden filiz verebilir, yoksa kestiğiniz o caaaanım dracena için mi soruyorsunuz bu soruyu? yoksa pişman mı oldunuz ;)

yasarsari
22-12-2009, 21:56
pişmanlık yokda ben patlayacağına inanıyorum **** başka bişey düşünmek istemiyorum aslında dedim ya sonrasında yani çok uzadığında ne yapabilirm sorusunu cevabını öğrenmek istiyordum bunuda öğrendim teşekkür ederim sağolun

umıt79
17-01-2010, 16:44
Ben az önce budadım bitkimi.Üzerinde ki mumla kaplı kısım yer yer açılmıştı.Yaklaşık 13 cm kadar odunsu gövdeden keserek küçülttüm. Çünkü içeriye doğru ve bitkinin ortasına doğru kahverengi, lifsi hareler olmuştu.
Kestiğim kısmı eritilmiş muma batırıp sonra elimle tepe noktası hava almayacak şekilde düzeltmeler yaptım .Hasta kısımda ki genç sürgünü keserek suya aldım köklenmesi için.Saksı da çıplak kalan odunsu gövdeyi de daha hızlı toparlanması için üzerine dipten kestiğim 2.5 litrelik pet şişenin içerisine koydum.Böylelikle daha hızlı yeni sürgün vereceğini düşünüyorum.

MİRBE
22-01-2010, 06:57
Bende de var ancak odunsu kısmı yok direk yaprakları var habire de uzuyor ve çok da sağlıklı maşallah diyeyim..Benimki de Dracenamıdır acaba?

ugur78
14-02-2010, 16:16
selamlar,
2 yaşında iki adet masengenam var, yetişkin bir masengenadan çoğalttım. masengenalarımda ağaç gövdesi yok. zamanla oluşur mu yoksa yapmam gereken bir takım budama tarzında işlemler var mı ?

teşekkür ederim.

ggulday
18-02-2010, 14:42
soğuk kış günleri çiçeklerim mahvett.:( evim çok soğuk ve galiba bunun etkisi ile çiçeğim kararmaya başladı. yaprakları farklı farklı yerlerden kararmaya başlayarak köke kadar ulaşıyor :( nasıl kurataracağım çiçeğimi :(

Antoryum
27-02-2010, 01:15
Dracena Messangena soğuga karşı oldukça hassas bir bitkidir.Bulunduğu ortamın oda sıcaklığinın altında olmamasına dikkat edelim.

zulu
24-03-2010, 12:31
Merhabalar,

1 - Benim de çiçeğimin yapraklarında kurumalar var, neden olabilir? Yeni çıkan yapraklarda kuruma yok. Bir de kuruma olan dalları makasla kesiyorum, doğru mu yapıyorum?

2 - Şu anda pencerenin sağında duvar köşesinde duruyor. Odam aydınlık. Konumu uygun mu öğrenmek için bulunduğu yerin fotoğrafını çektim. (Çocukları korumak için koltuk arkasına koymak zorundayım.)

3 - 10-15 günde bir suluyorum. Bir de arada sıvı besin veriyorum. Ne kadar sıklıkla vermem gerekir? Sıvı besinle gübre aynı şey midir? 1 hafta önce de saksısını, toprağını değiştirdim.

Teşekkürler şimdiden..

Mine Pakkaner
29-03-2010, 15:53
Zulu öncelikle bitkinizin karanlıkta kaldığını haber vereyim, dracenalar ışık eksikliğine tahammül etseler de, aydınlık bitkisidir. Hiç olmazsa kalın perdeyi o tarafa toplamayın ve tülü de kısmen açık tutun.

10-15 gün besin ( besin ve gübre aynı anlama kullanılıyor) vermek için çok sık bir aralık, arayı genişletin, bu sıklık tuz etkisi yapar ve yaprak kenarlarını bozar, lekeler oluşur, bir diğer olası neden aşırı klorlu florlu ve kireçli sular. Suyu vermeden önce bir gece dinlendirin, mümkünse iyi su kullanın.

Yaprakları aşırı nemlendirmeyin.

İki sulamaarası tamamen kurumaya izin vermeyin.

En kötü olasılık bu bir hastalık olabilir, bunun için tedbiren oksijenli su solüsyonu tarifimizi bulup kulanın, 1 hafta sonra aspirinli su tarifini kullanın, bu arada evde varsa b vitamini de uygulayın.

zulu
29-03-2010, 18:20
10-15 gün besin ( besin ve gübre aynı anlamda kullanılıyor) vermek için çok sık bir aralık, arayı genişletin, bu sıklık tuz etkisi yapar ve yaprak kenarlarını bozar, lekeler oluşur, bir diğer olası neden aşırı klorlu florlu ve kireçli sular. Suyu vermeden önce bir gece dinlendirin, mümkünse iyi su kullanın.

Yaprakları aşırı nemlendirmeyin.

İki sulama arası tamamen kurumaya izin vermeyin.

En kötü olasılık bu bir hastalık olabilir, bunun için tedbiren oksijenli su solüsyonu tarifimizi bulup kulanın, 1 hafta sonra aspirinli su tarifini kullanın, bu arada evde varsa b vitamini de uygulayın.

Çok naziksiniz teşekkür ederim.

Büyük ihtimalle dediğiniz 2. seçenek kurumaya sebep olan. Musluk suyu kullanıyordum. Bundan sonrasında suya dikkat edeceğim. Peki kuruma olan yaprakları kesip alayım mı? Onlar için ne yapabilirim?

Bir de yaprakları aşırı nemlendirmeyin dediğinize göre arada nemlendirmem gerektiğini anladım. Ben hiç yapmıyordum! :(

Bir de sıvı besin kış boyu 2 - 3 kere vermişimdir. 15 gün dediğim sulama sürem. Sulama için de mi kısa bir aralık? Mesela toprak kuruyup saksıdan ayrılır ya üst taraftan bu "sulama için çok geç oldu" anlamına mı gelir?

Mine Pakkaner
29-03-2010, 22:03
Toprak kuruyup saksıdan ayrılırsa bu can sıkıcı derecede bir sorundur. Bitki su stresine girer ve ne yapsın sağında solunda araz çıkarır :) Yaprak, çiçek döker, uç kurutur, hatta ölebilir. Hele ki saksı harcı torfsa bu derece kuruyan harç yeniden zor su alır. Alttaki tabakta su birikir, bu da kökü çürütür vs. vs. kısır döngü yani.

Suyu saksı nemimini kaybetmeye başlayınca verin. Bir parmağınızı 2-3 cm harca sokun, ıslak değilse, hafifçe nemliyse sulama zamanı gelmiş demektir. Önemli olan düzenli sulamanız.

Evinizin ortamı çok kuru değilse nemlendirmeye gerek yok ama klima, kalorifer ve sobalar kış boyu havayı kurutuyorlar, bu yüzden bitki nem istiyor, yapraklara spreyleyerek nem verilse de bu çok doğru değil, nemlendirme değil ıslatma yapıyor, kış mevsimi hastalığa davetiye çıkıyor. Saksı altına ıslak bir sünger koymak veya soğuk buhar cihazını bitkinin yanında çalıştırmak yeter.

Kışın besin vermenize gerek yok. Mart ayında başlayıp ekim sonuna kadar verin.

merkürvenüs
06-04-2010, 12:50
Merhaba,

Çok güzel bir dracena massagenam var, bir odun gövde üzerinde dört tane yeşil gövde var. Yeşil gövdelerden ikisi büyük, diğer iki yeşil gövde aynı gözden çıkmış ve diğerleri gibi hızlı gelişmiyor. Şu an bir sorun yok ama biraz daha büyüdüklerinde aynı gözden çıktıkları için biri zarar görürmü? Birini rahatlatmak ve çoğaltmak için diğerini kesmem mantıklı olurmu? Nisan ayı ekim için uygunmu?

Çok soru sordum biliyorum, yardımcı olursanız sevinirim.

av.gözde
27-04-2010, 17:28
merhaba, benim de doktorum çiçek açtı. sizlerle paylaşmak istedim fotoğraflarını. dünyada duyduğum en güzel ve en güçlü kokulardan birine sahip.. değil odayı,bütün mahalleyi kokutuyor :) herkesin dracenasının çiçek açması dileğiyle :)

merkürvenüs
27-04-2010, 23:48
Merhaba,

34 nolu mesajımda masagenamı anlatmış ve aynı gözden çıkan sürgünümü çoğaltmak ve diğer sürgünü rahatlatmak için koparasam diksem uygun olurmu diye sormuştum ama cevap alamadım ve bende bugün o sürgünlerden birini koparıp diktim... Umarım başarılı olurum...

kirangokhan
20-07-2010, 12:09
Merhabalar,

Uzunca bir süredir cevap gelmemiş ama birisi bu mesajı görüp cevaplarsa çok mutlu olacağım. Yaklaşık 3 ay kadar önce aşağıda resimlerini eklediğim Dracaena fragrans massangeana hediye geldi. (Maşallah diyelim :) )geldiğinden beri bayağ bir yaprak açtı. Fakat geçen gün baktığımda gövdesinde ikinci resimdeki bir oluşum gördüm. Acaba ne olabilir? Yardımlarınızı bekliyorum

emreb
26-07-2010, 10:06
Herkese selamlar..
Internetten ögrendigim kadarıyla cicegimin türü Dracaena massengena
Resimlerdende göreceginiz üzere önceki evimde oldukca hasmetli duran cicek yeni evimdeki yerinde bütün yaprakları büzüştü.Yeni tasındıgımızda belli bir süre ilgilenemedim o sırada topragı catlamışdı.Yeni toprak aldım içine koydum.
Haftada bir dibini sulayıp sularken yapraklarına su püskürtüyordum.Sonra bir degisiklik olmayınca marketlerde yesil sıvılardan alıp haftalık sulama,püskürtme ve yesil sıvıdan vermeye basladım ama bir degisiklik olmadı.Resimlerdende göreceginiz üzere üst tarafındada sap bölümde soyulma var.
Cicek hemen pencerenin kenarında duruyor fakat yanında kalın güneslik var günes sadece topragına geliyor.Yakın zamanda tam üzerine klima taktırdık.
Herhangi bir hastalık olabilir mi ?
Arkadaslar cicegin yeniden kabarık gür bir hale gelmesi icin ne yapmalıyım.Aşama aşama söyleyebilir misiniz ?

thisisme
19-08-2010, 14:02
merhaba,
bitkinize çiçek açtırmak için ne yapıyorsunuz. benim de yaklaşık 12 yıldır bir Dracaena fragrans massangeanam var (adının bu olduğunu bilmiyordum, buradaki fotoğrafları görünce öğrendim, henüz hiç çiçek açmış değil. ama çok sağlıklı. gövdesi de yaprakları da hiç bir hastalık veya güçsüzlük belirtisi taşımıyor. peki benim bitkim neden çiçek açmaz?Bitkileri çiçek açan arkadaşlar neler yaptıklarını anlatabilirler mi acaba?

şimdiden teşekkürler.

zeyzeynep
08-09-2010, 09:25
Merhabalar;
Benim de drecena massengenam var. Ancak son günlerde bi takım sorunlar yaşıyorum. En üstten yapraklar sararıyor ondan sonra da koyu kahverengi bir hal alıyor. Bitkinin diğer kısımlarında herhangi bi sorun yok, hatta çok sağlıklı görünüyor. Yeni sürgünler patladı. Fıs fıs yapıyorum arada bir acaba o mu bu bozulmalara sebebiyet verdi?
Bu sorunun nedeni ne olabilir?
Sararan yaprakları keseyim mi?
Yardım ederseniz çok sevinirim bitkimi çok seviyorum. Ona birşey olsun istemem.

Herodot
23-10-2010, 12:06
aynı durum bende de var.

ilkimbuse
25-01-2011, 11:05
*** bende yeni üyeyim benimde bir masegenam var yapraklarının uçları sarardı bende makasla kestim yine devam edince de yapraklarını kopardım benim massegenam üçlü şimdi alttan yapraklarını koparınca alt kısım çok kel kaldı ve kötü görüntüsü oldu bu da beni çok üzüyor sürgünlerinden kesip kestiğim sürgünü köklendirebilirmiyim, kestiğim yerden tekrar sürgün verir mi,bunu ne zaman yapmalıyım.Üstten sağlıklı yapraklar geliyor bir de çiçek 6 senedir bende ve hiç çiçek vermedi bunun sebebi ne olabilir bana yardımcı olursanız çok sevinirim....

zeyzeynep
25-01-2011, 11:23
Benim bitkimde de böyle bir problem olmuştu yapraklarını kesmek zorunda kalmıştım.
Alttan yeni sürgünler patlattı ve kısa sürede gelişerek kel bölgeleri tamamladı.
Bence yeni sürgünleri hemen kesmeyin.Sandığınız kadar kolay olmayabilir köklendirmek. Tabi bunlar benim fikrim.
Resmini koyabilirseniz bendeki soruna benziyor mu görebiliriz.

merkürvenüs
25-01-2011, 16:08
Merhaba ilkimbuse,

Benim dresena massagenam bir gözden iki sürgün vermişti. Biri gayet güzel gelişiyordu, diğeri küçük kalmıştı. Küçük kalanı geçen yıl baharda kopardım, ayrı bir saksıya torfa diktim sorunsuz bir şekilde köklendi...

Oğuzhan
25-01-2011, 16:49
Bu sitede hergün yeni birşey öğreniyorum.Çiçek açtığını ve kokulu olduğunu öğrendim.Bu çiçek nasıl gözden kaçmış.

ilkimbuse
25-01-2011, 17:07
*** merkürvenüs, benimkinin iki odunsu gövdesi var biri kısa biri uzun kısa olan biraz sağlıksız dı üstündeki sürgünü uzun zamandır büyümüyordu bugün o sürgünü kesip suya koydum umarım köklenir de diğer büyük gövdedekine de yaparım umarım da kestiğim yerden de sürgün verir.

zeyzeynep
26-01-2011, 14:22
İklimbuse, yeni sürgüne yaptığınız işlemleri ve durumunu aşama aşama bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. Biz de sizin tecrübelerinizden yararlanıp, çiçeğimizi çoğaltabiliriz belki :)

merkürvenüs
26-01-2011, 17:44
İklimbuse odunsu gövdeyi parmaklarınızla bastırarak kontrol edin, dış kabuksu kısmı sağlam dururken içi bazı yerlerden boşalmış olabiliyor. Gövde sağlamsa yeni sürgünler verecektir. Önceki mesajımda yazdığım gibi özel birşey yapmadan benim sürgünüm köklendi, yeni büyük yapraklar vermeye başladı:))) Umarım sizin sürgününüz de rahatlıkla köklenir.

ilkimbuse
27-01-2011, 10:11
zeynepzeynep benim massenegam yukakırada av.gözdenin massegenasıyla aynı iki odunsu gövdesi var odunsu gövde boyları hemen hemen aynı tek fark benim sürgünlerim 75cm biri 55cm de biri digeri de 30 cm kadar bunlar büyük odunsu gövdede olanlar.75-55cm olan sürgünlerimin 3\2 kel durumda ve kötü gözüküyor.Kısa olan odun gövdem de sağlıksız merkürvenüsün bahsettiği durum var.Bende bu gövdedeki yaklaşık 30 cm olan sürgünü kestim ve suya koydum diğer kesilen yere de mum sürdüm yaptığım işlem bu her hangi değişiklerden sizi bilgilendirirm.merkürvenüs böyle bir odunsu gövdeyi kurtarabilirmiyim bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımın yardımını istiyorum

ilkimbuse
14-02-2011, 22:13
kestiğim çelikten bir göz küçük bir kök verdi bu sabah ta farkettim diğer kestiğim gövdeden de iki sürgün göz vermiş. Şimdi köklenmeye başlayan çeliğimin köklerinin biraz daha büyüyüp saksıya almak ve yeni bir massegena elde etmek çok mutluyum......

av.gözde
13-05-2011, 12:23
gözlemlediğim kadarıyla, benim doktor massengena çiçek açmadan önce bir kaç yaprak kuruttu, sonra tüm yaprakları kıvrım kıvrım oldu permalı gibi :rolleyes:
ben bu çiçek gidici diye düşünüp sıvı gübre vermiş ve dua etmeye başlamıştım ki bir baktım birkaç gün sonra çiçekleri çıkmaya başladı..
özel birşey yapmamıştım.. o sene kaktüslerim de çiçek açmıştı. (klasik müzik özellikle bach dinliyorduk belki ondandır :p)

zulu
21-05-2011, 15:27
Merhabalar,
Yaklaşık 1 sene kadar önce bir soru yöneltmiştim buarada.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=602943&postcount=30

Sağolsun Mine hanımın verdiği önerilerle drasenam kendine geldi. İlk geldiğinden beridir saksıda 3 kök vardı. Bir tanesi bayağı bir uzadı gitti. Kendini tartamıyor ve sağa sola eğiliyor. Bugün eşimle küçük olan 2 kökü aldık ve başka saksıya geçirdik. Uzun olan sopa gibi kaldı :) Aradaki yaprakları da olmadı için sopa gibi duruyor. Drasenayı kesmeyi düşünüyorum. Oğlumun doğumunda gelmişti ve o şimdi 2.5 yaşında. Bu yüzden çiçeğe bir şey olmasını istemiyorum :) Ancak neresinden ve nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bir kaç sorum olacak:
- Renkli çizgilerle gösterdiğim yerlerin hangisinden keseyim acaba?
- Kestiğim yere bir şey sürmem gerekir mi? Mum gibi mesela
- Bir de kestikten sonra suya mı koymalıyım yoksa doğrudan toprağa mı dikmeliyim?
- Diğer 2 kökü de ayrı saksılara mı almam gerekir?

Mine Pakkaner
23-05-2011, 20:26
...
- Renkli çizgilerle gösterdiğim yerlerin hangisinden keseyim acaba?
- Kestiğim yere bir şey sürmem gerekir mi? Mum gibi mesela
- Bir de kestikten sonra suya mı koymalıyım yoksa doğrudan toprağa mı dikmeliyim?
- Diğer 2 kökü de ayrı saksılara mı almam gerekir?
...

Mavi çizgiden kesin, üzerini mumlayın ve sıcak ortamda gövdeden yeniden sürmesini bekleyin, azotlu bir gübre verin.

Üstteki sürgünleri de yaprakların 5 cm altından kesin ve torfa dikip köklendirin. Suda da kökleniyorlar . Sonra yeni bir saksıya alırsınız.

_enes_
11-06-2011, 16:01
Herkese iyi günler forumda dolaşırken bu başlığı gördüm yaklaşık 13 yıldır evimde bu bitkiden yetiştiriyorum ismini ilk defa bu başlıkta öğrendim fakat benim ki hiç çiçek açmadı ,görüyorumki arkadaşların bitkileri açmış.Ve yapraklarında sararma gibi bişeyler var Eğer benim bitkim drecena bitkisi ise:Çiçek açması için ne yapmam gerekir? Özel bir bakımı varmı? Cevabınızı bekliyorum...

zulu
25-06-2011, 19:09
Oğlumun doğumunda hediye gelen bir Dr. Massengena'mız var. Bir saksıda 3 kök olarak geldi. Köklerden birisi uzayıp gitti, ancak alt dalları döküldüğü için güzel görünmüyordu. Ben de sevgili Mine Hanımın değerli yardımlarıyla onu kestim biçtim :) ve sonucunu sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Kesmeye korkuyordum çünkü ölüp giderse çok üzülecektim. Ama şu anda durum gayet iyi görünüyor. Hatta bir Dr. Massengena bahçemiz olacak galiba..

İncelemek isterseniz, kesmeden önceki halinin, yani Mine Hanım'a sorduğum halinin fotoğrafları (http://www.agaclar.net/forum/1322484-post48.htm)

Öncelikle kırmızı ile işaretlediğim çizgilerden kestim. Kestiğim bölgeyi mumladım.
Böylece 2 tane yapraklı dal oluştu. [ Onları suya koydum ve köklendiler.
Ve nihayet topraklı saksıya geçirdim onları. ]
228176
228177

Kalan çatallı kısmını mavi cizgiden kestim. Ve tabi yine üzerini mumladım.
[ Sonra onu da suda köklendirdim. Daha da sonra kökleri 3-5 cm uzayınca kalan ana gövdenin yanına diktim.]
228178

Bu arada saksıda en sona kalan ana gövdede (sopa desek daha doğru olacak) bir süre sonra sürgünler yeşermeye başladı.
228180

Ve sonuç :
228179

Bundan sonraki gelişmeleri de ileri bir tarihte fotoğraflayıp paylaşırım burada. Mine Hanım'a çok çok teşekkürler ediyorum tekrar.

Crocus Şen
02-07-2011, 15:47
Merhaba,
Bana hediye olarak gelen dracenam,ilk başlarda bol yapraklı ve her yerinden filizler çıkartıyordu,taşınmamızla ve geçirdiğim bazı sağlık sorunları yüzünden ilgilenemediğim için şimdi çok kötü bir görüntü oluştu,2 gövdeliydi,gövdelerden(odunlardan) biri tamamen çürümüş,diğeride çıkan minik filizleri dahil tüm dalları kurudu,gövdeninde tepeden aşağıya doğru kuruma belirtisi var,tekrar canlandırma şansım varmıdır?Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.(fotoğraf yükleyemiyorum sürekli hata mesajı veriyor.)

HuYSuz
02-07-2011, 17:14
Vakti zamanında bende bu bitkiden anneme almış ve kısa bir süre sonra filizlenen kısımlardan birinin kurumaya ya da çürümeye (hangisiydi hatırlamıyorum) başlaması yüzünden keselim demiş ve kesmiştik. Tabi o zaman bilmiyorduk durumu ve kestiğimiz yeri mumlamadık.. O gövde ve yanındaki filizlenen kısımda tamamen kurudu sonrasında. O zaman anladık ki o mumu boşa yapmamışlar :p Tabii iş işten geçmişti artık.

Dikkat ederseniz ana gövdede filizlerin çıkmaya başladığı yerin hemen üstünde kesilmiş ve mumla kaplanmış bir alan var. Eğer o mumlama bozulmuş / dağılmışsa ya da bizim başımıza gelen olayda gibi filizlenmenin olduğu yerde ki çürümeden dolayı hava almışsa, gövdeyide çürütmüş olabilir. Çok uzun zaman geçtiği için tam hatırlayamıyorum fakat gövde oldukça yumuşamıştı sanırım. Seneler geçti diğer gövdedeki filizlenen kısım aldı başını gitti ama küçük olan yani kestiğimiz gövde tamamen kurudu. Süs niyetine duruyor orada şimdi.

12 sene oldu galiba ve boyu 2 metreyi geçti sanırım şuan. O yüzden bizde yine bir kesme işlemi yapsak mı yapmasak mı diye düşünüyoruz.

Filizlerin çıktığı gövdeyle birleşen yeri ve bahsettiğim mumlanmış alanı kontrol edin. Gövdeye de bir bakın yumuşama gibi bir belirti var mı..

HuYSuz
02-07-2011, 18:00
Sayın zulu; Yeni sürgünlerin vermesi ne kadar sürdü acaba hatırlıyor musunuz ? Keseyim mi diye sormanız ve yeni hallerini yayınlamanız arasında aşağı yukarı bir ay var ama. Belki daha geç yazmışsınızdır diye sormak istedim.

Birde gövdenin kalın olması için ne yapmak gerekiyor bilen var mı ?
Üstü kesip başka birşeye diksek.. kestiğimiz bölgenin alt kalınlığı oklava gibi olacak. Oysa şuan ki haliyle alttaki gövdenin (toprağa dikilen kısım) kalınlığı merdane gibi.
Aklıma başka benzetecek birşey gelmedi kusura bakmayın.

Ağaçlarda sanıyorum gövdenin kalın olması için üst dallar kesiliyor ama bunda da aynı şey işe yarar mı bilmiyorum. En üstteki yaprakların olduğu yeride kessek işe yarar mı ?

zulu
11-07-2011, 20:07
Merhaba Huysuz, Tam da dediğiniz gibi, sürgünlerin gelmesi mesajların tarihleriyle orantılı aslında.. Sorduktan sonra hemen uyguladım, 2 hafta durdu durmadı kökleri saçaklandı hemen saksıya aldık ve sürgün verdi, hatta suda sürgün vermeye başlamıştı.

Gövdenin kalın olmasına gelince aynı soruyu aslında ben de merak ediyorum :) Dediğiniz gibi bizimkisi de oklava kalınlığında

aydoner
14-07-2011, 08:45
Ben bu tarz yurt dışından kesilip mumlanıp gönderilen çiçeklere itibar etmiyor, evime almıyorum. Ancak bunların değişik türlerini küçük saksılarda yetiştirmek, **** bunların yan dallarından yetiştirmek hoşuma gidiyor. Nedir öyle padişah sopası gibi?

alptunga
06-08-2011, 11:37
Merhabalar,

2010 yılının Mayıs ayında Koçtaş'tan ofisimiz için yetişkin bir Massengena bitkisi satın almıştık.Temel bitki bakımı ve gelişimi ile ilgili olarak pek bir bilgimiz bulunmuyor. Yeni yeni anlayabildiğim kadarıyla Meryem ismini verdiğimiz bitkimize pek iyi bakamamışız. Bu geçen 1,5 senelik zamanda ne toprağını nede saksını değiştirmedik. Sadece düzenli bir şekilde sulayarak nemli kalmasını sağladık. Bunun dışında spreyleme, gübreleme **** farklı bir teknik uygulamadık.

Konuya hakim olan siz değerli üyelerden bir kaç soruma yardım talep edeceğim.

1. İlk fotoğrafta bitkimizin uzaktan görünüşü var.
2. Fotoğrafta ise hiç değiştirmediğimiz saksısını görebilirsiniz.
3. Fotoğrafta ise bizim yeni farkettiğimiz ve çok endişelendiğimiz köklerin saksının etrafından çıkması ve oldukça fazla büyümesini fotoğrafladık.
4. Fotoğraftada aynı şekilde ne kadar köklerin uzadığı yer alıyor.

Bu durumda ;

Bitkinin saksını değiştirmeli miyiz ?
Değiştiriken köklerini kesmeli miyiz ? Kesecek isek nelere dikkat edilmesi gerekir ?
5. fotoğrafta yer alan saksı bu büyüklükte bitki için yeterli olacak mıdır ?
Toprak olarak marketlerde satılan torflu topraklar yeterli midir ?

Ayrıca bitkimizin yaprakları dışardan güzel gözükmekle beraber yakından bakılınca uçlarının kurumuş olduğu ve bazı yapraklarda ise çatlaklar olduğu gözleniyor. Bu normal bir durumdur nasıl engelleyebiliriz ? Yaprakları kesmemiz gerekir mi ?

Evet çok fazla soru sordum fakat ne yazıkkı konuyla ilgili pek bir bilgimiz yok fakat bitkimizin ölmesini istemiyoruz bu bizi çok üzüyor.

Yardımlarınıza minnettar kalacağız.

Sevgiler,

alptunga
06-08-2011, 11:39
Tekrardan Merhaba,

Bu mesajda ise bitkimizin yapraklarının yakından görünüşünü ve son fotoğrafta ise asla büyümeyen en küçük odunsu gövde parçamızı paylaşıyorum.

Selahattin Yılmaz
08-08-2011, 10:56
Sevgili alptunga, bitkiniz gerçekten güzel gelişmiş. Saksı değiştirme hakkında üstadımız Müne Pakkaner'in sözüne söz söyleyemem ama buradaki linkte dergimizin Mart 2007 sayısında yine Sevgili Mine Pakkaner'in Saksı Değiştirme (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html) yazısı var oradaki talimatları uyguladığınızda sorularınızın hepsine cevap almış olacaksınız.

alptunga
08-08-2011, 12:09
Selahattin Bey,

Cevabınız için teşekkür ederim. Yollamış olduğunuz gerçekten çok açıklayıcı ve ne yapılması gerektiğini anlatıyor.

Yalnız netleştiremediğim bir husus var. Fotoğraflardada gözüktüğü üzere bitkinin kökleri saksıdan çıkıp dergidede yazan kuş yuvası gibi etrafını uzunca sarmış. Saksıyı değiştirirken bu kuş yuvası kökleri tamamen kesmemiz mi gerekiyor ?

Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla,

Selahattin Yılmaz
08-08-2011, 22:28
Evet kesmeniz gerekiyor ancak bence saksı değiştirmeden bir hafta evvel kesmeniz daha doğru olacaktır bitki sarsılmaz hiç değilse.

lalolu
18-10-2012, 16:17
dracena budama sonrasi ne surulebilir.evde var olan uyduruk bi şey,alçi denemiştim pek fazla iyi olmadi.yarisi çurudu.şimdi tkrr kestim üstüne ne sürüm

dangerous
01-12-2012, 13:57
Merhaba,

Kayınvalidemin hediye ettiği bitkinin Dracena Massengena olduğunu düşünüyorum. 4 ayrı gövde bulunan saksıyı geçtiğimiz hafta 2 ye 2 olacak şekilde böldüm. Saksılar %50 torf, %50 toprak karışımı şeklinde. Öncelikle bitkimin Dracena Massengena olup olmadığını sizler aracılığıyla teyit etmek istiyorum.

Bunun dışında, evimin bulunduğu konum gereği evim çok aşırı rüzgar alıyor. Bugün de evi havalandırayım diye balkon kapısını açmıştım. Rüzgardan uzun olan Dracena Massengena'm devrilmiş ve yanında bulunan ondan daha kısa olan Dracena Massengena'nın sürgününü kırmış. Ben de bunu resim 5'teki gibi bir bardağın içerisine aldım. Sizce bu sürgün kök verir mi acaba?

Bu arada bitkimın sağlığı sizce nasıl?

Teşekkürler.

yemre2000
14-01-2013, 20:41
[http://g1301.hizliresim.com/15/g/hypt3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)[/url][/IMG] resimde görüldüğü gibi dracenam yaprakları siyahlaşmaya başladı ve öncesinde yaprakları sararma başladı... ne yapacağımı bilmiyorum en azından bir yol göstereceklere teşekkürler..

yemre2000
14-01-2013, 20:43
http://g1301.hizliresim.com/15/g/hypn9.jpg (http://bit.ly/c25MCx) diğer foto da bu

yemre2000
14-01-2013, 20:44
http://g1301.hizliresim.com/15/g/hypqd.jpg (http://bit.ly/c25MCx) yeride bu şekilde....

almanyalı
17-01-2013, 23:01
merhaba,

sevgili yemre 2000, ikinci sayfanın ilk mesajı mine pakaner açıklamış.

Fuattopbaş
26-02-2013, 20:36
Arkadaşlar merhaba yaklaşık 3 yıldır bende olan dracena çiçek açtı. Çiçeği solduktan sonra aynı yerden büyümeye devam ediyor mu ? Yardımcı olursanız sevinirim

erbek_
18-03-2013, 09:39
Evet kuruyan çiçeği kesip alın, kaldığı yerden büyüme devam eder, merak etmeyin :)

av.gözde
10-04-2013, 19:43
dr.massengena'nın çiçeğinin faydası var mıdır? bilgisi olan var mı? 3 yıl sonra yeniden açtı çok mutluyum :)

gürcan_keskin
19-05-2013, 14:53
İki köklü drasena bitkim.
406414

Kökleri 3 kollu.
406486

Bu kollardan birini kestim.
406487

Köklenmesi için suyun içerisine koydum.
406488

Kesilen yere mum damlatarak mumladım.
406489

yesiliseverim
18-09-2013, 12:36
Merhaba öncelikle,
Benim de massengena çiçeğim var, çok gzeldi 2 senedir bakıyorum.
Ama son birkaç gündür yaprakları kökten kararmaya başladı. Çok üzüldüm.
Yardımcı olursanız sevinirim....

ttqce1903
31-10-2013, 18:15
İyi akşamlar. ;)
Geçen sene sonbaharda almıştık. Bu zamana kadar hiçbir sorunu yoktu. ramazan ayından önce Okla gösterilen yerde yumuşama var ve yaprakları solgun gibi ne yapabiliriz. annem çok üzülüyor yardımcı olur musunuuz :(

Kutluvet
07-11-2013, 13:12
Herkese merhabalar,Ben bir veteriner hekimim ve İzmir Karşıyaka'da bulunan kliniğimdeki Dracenam ikinci defa çiçek açıyor. Dracena ile ilgili bilgi ararken sizin forumunuzu görüp üye oldum. Bir çok kişiyle çiçeğin açmasındaki beklenmedik sürpriz duygusu ve o inanılmaz rayihalı kokusu konusunda benzer duyguları paylaştığımı gördüm.

opera
21-11-2013, 13:24
Merhaba,
2 sene once aldigim draceana massangena cicegim birkac gun once cicek acti.inanilmaz derecede guzel kokuyor:) sizinle paylasmak istedim.
Cicegi gece aciyor yalniz.Gunduz acmiyor.
Gecen kis soguktan yapraklarinin tumu sararmisti ve dokulmustu.2 yapragi kalmisti sadece.Yazin haziranda saksisini degistirdim.Govdesinin yuksekligi 23 cm.
Her hafta bonsailerime verdigim bitki besininden veriyorum duzenli olarak.

Kisin yapraklarinin sararmamasi ve dokulmemesi icin ne yapmaliyim?
Genel olarak nette yeterli bilgi bulamadim cicegi hangi surede yinelenerek ve ne zaman aciyor normalde acaba?

pehlivanbeyi
26-08-2014, 23:00
Merhaba sanırım Drasena Massengena bitkim var ama tam emin değilim ve bakımı hakkında hiçbir şey bilmiyorum ama çok şey öğrenmek istiyorum yardımcı olacak birileri varsa çok ama çok sevinirim.

pehlivanbeyi
01-10-2014, 09:44
Merhaba,çok sevdiğim çiçeği en kısa kökündeki yaprakları kuruyor.En kısa kökte 3 dal vardı.Öncelikle 1. daldaki yapraklar sararmaya kararmaya başlayıp soldu ve dalından çürüdü bende alıp kopardım dalını.Sonra aradan 1 hafta sonra bu sefer aynı kökten 2. dalda aynı sorunu ve süreci yaşadım.Bu sefer 2. dalıda kesip attım.şuan sadece 1 dal kaldı sadece.Bunun harici birçok yaprağın uçlarında kuruma var.Bu durum beni çok üzüyor.Bundan önce 2 bitkim maalesef öldü yaşatamadım bunu kaybetmeyi de istemiyorum.Ne yapabilirim sıkıntı nerede Bu konularda çok bilgili değilim lütfen yardım edin.Neden böyle bir durumla karşılaştım ve ne yapmam lazım nasıl bir sulama yöntemi denemeliyim,tekzen gibi yapı marketlerde satılan yeşil yapraklılar için birkaç çeşir besin gibi maddeler var onları kullanmam faydalı mı?ortalama olarak 2 haftada bir suluyorum arada bir de fısfıs yapıyorum.doğru mu bu sulama şeklim.

tugbab
29-11-2014, 20:58
SELAMLAR
Ben de bu ay 5 köklü bir massengena aldım. bakımıyla ilgili hiçbir fikrim yok. Forumdaki konuları tek tek okuyup bilgi sahibi olmaya calısıyorum. fakat birkaç sorun yaşamaya başladım ve çiçeğimi kaybetmekten korkuyorum.
1) massengena herhangi bir camın önünde durmuyor. yani gölgede sayılır . bu bizim iöin dezavantaj mı

2) bitki hemen ocağın yanında. fotoğrafta da görüldüğü gibi. davlumbazın calışması hava sirkülasyonu yapıp da bitkiyi etkiler mi

3) yaprakların ucunda sarı bir hale ve uc kısmında kuruma var sanıırım bu çok sulamaktan oluyormuş. ben haftada bir suladım ve 3 litreye yakın su verdim. çok mu fazla?

4)uzun olan gövde biraz eğik duruyor . nasıl dikleştirebilirim . bitkiyi bu ay aldım saksısını değiştirmem gerekir mi?

ve son olarak bitkinin yapraklarına değiyorum ister istemez bu da yapraklarda kuruma yapıyormuş galiba ben bu bitkinin yerini değiştirmek zorunda mıyım:(

tugbab
01-12-2014, 23:31
sesimizi duyun lütfennnnnnnnn :D

musk
02-12-2014, 07:55
SELAMLAR
Ben de bu ay 5 köklü bir massengena aldım. bakımıyla ilgili hiçbir fikrim yok. Forumdaki konuları tek tek okuyup bilgi sahibi olmaya calısıyorum. fakat birkaç sorun yaşamaya başladım ve çiçeğimi kaybetmekten korkuyorum.
1) massengena herhangi bir camın önünde durmuyor. yani gölgede sayılır . bu bizim iöin dezavantaj mı

2) bitki hemen ocağın yanında. fotoğrafta da görüldüğü gibi. davlumbazın calışması hava sirkülasyonu yapıp da bitkiyi etkiler mi

3) yaprakların ucunda sarı bir hale ve uc kısmında kuruma var sanıırım bu çok sulamaktan oluyormuş. ben haftada bir suladım ve 3 litreye yakın su verdim. çok mu fazla?

4)uzun olan gövde biraz eğik duruyor . nasıl dikleştirebilirim . bitkiyi bu ay aldım saksısını değiştirmem gerekir mi?

ve son olarak bitkinin yapraklarına değiyorum ister istemez bu da yapraklarda kuruma yapıyormuş galiba ben bu bitkinin yerini değiştirmek zorunda mıyım:(

Bana göre; Bu bitkinin çok fazla ışığa ihityacı yok ancak bitkiyi koyduğunuz yer gölge değil karanlık olmuş, Mutfak penceresinden ne kadar ışık geliyor bilmiyorum ama ne kadar gelirse gelsin o yükseklikte bir bitki yeterli ışık alamayacaktır.

Bitki evin o kısımında çok deoratif görünebilir ama bence yaşayamaz. Bitkinin güzel durduğu yer, güzel gelişeceği yer olmaz genellikle. Pencere ve hatta yukarıdan aşağı cam olan bir yer çok daha ideal olur. periodik olarak bitkiyi yerinde çevirerek her yönden ışık almasını sağlamalı.

Fırın davlumbazının bir zararı olmaz, ancak o ocak yandığında çıkan ısı bitkiyi etkileyecektir, oldukça yakın duruyor.

Sulama süresi ortama göre değişkenlik gösterir, toprak üstten kurumdıkça su verilmemeli. ( kışın 10 - 15 gün bile olabilir) 3lt su anormal fazla, yaz aylarında arada suya doyurulabilir. Bunun dışında vereceğiniz suyun alttan çıkmasına gerek yok. 1 lt bile fazla gelebilir.

Saksı durumunu bilemiyorum. Burdan kestirmek güç. Amaş u an elzem olduğunu samıyorum. belki ilk bahara...

tugbab
02-12-2014, 16:30
Cevap için çok teşekkür ederim. Orası gölge değil karanlık olmuş demişsiniz :D yaprakların rengindeki yeşilin gittikçe açıldığını görüyorum. sizce bununla bir ilgisi olabilir mi?
fotoğrafını gösterdiğim yaprak uçlarıyla ilgili farklı şeyler okuyorum. o kısımları kesmek ve kesmemekle ilgili. oraları kesmek bitkiye zarar vermez mi ?

musk
02-12-2014, 16:54
Cevap için çok teşekkür ederim. Orası gölge değil karanlık olmuş demişsiniz :D yaprakların rengindeki yeşilin gittikçe açıldığını görüyorum. sizce bununla bir ilgisi olabilir mi?
Kesinlikle var. Işık yetersiz.
fotoğrafını gösterdiğim yaprak uçlarıyla ilgili farklı şeyler okuyorum. o kısımları kesmek ve kesmemekle ilgili. oraları kesmek bitkiye zarar vermez mi ?

Bir zararı olmaz. yapragın ucu gibi sivri bi sekilde makasla kesin, olmadı sararma devam ederse o yaprağı dibinden alırsınız.

tugbab
18-12-2014, 23:41
Tekrar selamlar...
iki hafta önce bitkinin yaprak uçlarındaki bozulmaların fotoğrafını eklemiştim. Bitkiyi camın önüne koydum. fakat tekrar uçlar bozuldu. yeni fotoğrafları ekliyorum :( daha da kötüsü en uzun olan govdeyi tuttugumda bir yumuşama hissediyorum :( onun da fotoğrafını çektim. dönülmez bir noktaya giriyoruz sanki çok çok üzgünüm. tek iyi haber ekteki o minik çıkıntı.sanırım ordan bir filiz gibi bir şey çıkıyor :) bir yaşam belirtisi. sizden güzel yönlendirmeler bekliyorum ...sevgiler....

tugbab
19-12-2014, 20:32
yardımınızı bekliyorum :D

musk
20-12-2014, 19:44
Tekrar selamlar...
iki hafta önce bitkinin yaprak uçlarındaki bozulmaların fotoğrafını eklemiştim. Bitkiyi camın önüne koydum. fakat tekrar uçlar bozuldu. yeni fotoğrafları ekliyorum :( daha da kötüsü en uzun olan govdeyi tuttugumda bir yumuşama hissediyorum :( onun da fotoğrafını çektim. dönülmez bir noktaya giriyoruz sanki çok çok üzgünüm. tek iyi haber ekteki o minik çıkıntı.sanırım ordan bir filiz gibi bir şey çıkıyor :) bir yaşam belirtisi. sizden güzel yönlendirmeler bekliyorum ...sevgiler....
Gövdede bir problem olduğnu sanmıyorum, olsa üst kısım ciddi sekilde bozulur kendini belli eder. Oyle yaprak ucu kısmi sararmayla kalmaz bütün yapraklar komple sararır kendini bırakır vs...

Kış aylarında evin ısıtılması kuru hava vs bazı eski yaprakların uç kısmında küçük kurumalar yapabilir ama pek ilerlemez, o kadarı normaldir. Sonuçta seradaki gibi bir ortam evde sağlanamaz. Eviniz çok sıcak ve kuru oluyorsa arada su fısfıslamanız iyi olabilir. Yerine iyice alışınca daha iyi olacaktır.
Sulamaya dikkat .

Alpako
14-01-2015, 19:19
Merhabalar bitkimle ilgili bazı sorunlarım var..

Öncelikle işyerime gönderilen bir çiçekti oldukça bakımsız kalmıştı.

Eve geldiğinde yapraklarının çoğu kapkara ve dökülmek üzereydi budaya budaya bu hale getirdim. Bitki besini hazırlayıp suyuna kattım.

Yine devam eden hafta yaprakları ve üst kısmında görüldüğü üzere bazı deformeler meydana geldi yine. Ne dersiniz eksiğim nedir? Teşekkür ederim şimdiden

Alpako
14-01-2015, 19:24
Diğer kısmı..

pehlivanbeyi
17-03-2015, 09:58
bitkilerle ilgili en kapsamlı ve profesyonel forum gördüğüm kadarıyla.Fakat kimse doğru düzgün yardım etmiyor,detaylı açıklamıyor bilgisini paylaşmıyor.netice de herkes bitki konusunda tecrübeli ve bilgili değil.Paylaşırsak bildiklerimizi biz bu konuda bilgisi olmayanlar da birşeyler öğrenir diye düşünüyorum.Ki zaten forumların varoluş amacı budur.

Daha önce sorduğum soruya hiçbir şekilde cevap alamadım.konuyu defalarca okudum fakat sorularıma tam cevap bulamadım.yaşayarak tecrübe etmeye çalışıyorum.

Yeni bir sorunum umarım yardımcı olacak arkadaşlar vardır.Drasena Massengena bitkim var.3 kök.En kısa kökteki dalı benim minik prensesim kopardı maalesef.diri bir sürü yaprağı olan bir daldı.Çok üzüldüm maalesef amaşu saatten sonra ne yapılabilir onu öğrenmeye çalışıyorum.Umarım yardımcı olursunuz kopan dala ne işlem yapabilirim.Çoğatlma yapılabilir mi.

pumkin
11-05-2015, 17:47
Selamlar,
bitki çiçek açtıktan sonra, çiçekler bitti. uzun sapı kaldı ve o kısımdan yapışkan bir sıvı damlıyor. bu uzun sap durmalı mı, yapışkan sıvı için ne yapmalıyım* teşekkürler.

pumkin
12-05-2015, 10:00
Selamlar, Cevap verebilirseniz çok sevinirim.

KAPTANzst
02-12-2015, 20:14
Bu fotoğraflar da benden olsun.

Yasemincex
15-03-2016, 09:07
*** benim bu cicegimin adini yeni öğrendim 10 seneden fazladir bakiyorum simdiye kadar hic çiçek acmadi acmasi icin n yapmam lazim ve dogrumu bu cins oldugu cicek acmasinicok isterim cevap verirseniz.sevinirim

mkirgoz
17-04-2016, 11:01
Merhaba arkadaşlar Benim bu Bitkim 15 yılı geçti boyu 2 metreye ulaştı
Çiçek açması için ne yapmalıyım?

http://fs5.directupload.net/images/160417/temp/ygwbwftz.jpg

Vyatcheslav
08-06-2016, 18:36
Merhabalar!

Yaklaşık 1,5 yıl önce annemin evinden edindiğim Dracena Massengena türü bitkimin yapraklarında, son 2 ay içerisinde anlam veremediğim olumsuz gelişmeler gözlemlemekteyim.

Karşılaştığım problemin siz bilgi sahibi değerli insanlar tarafından kolaylıkla teşhis edilmesi adına bitkime uyguladığım bakım ve ev içinde yer aldığı konumu hakkında bilgi vermem gerekirse: Suyu oldukça rahat bir şekilde süzen torflu toprağa dikili bitkimi, toprak nemini iyice yitirip kurudukça, duş altına alarak yapraklarıyla birlikte yıkayarak suluyorum. Stoma, kök ve yaprak dokusunun zarar görmemesi adına bu işlemi soğuk su kullanarak uyguluyorum. Yukarıdan gelen suyun tamamının saksı deliklerinden tahliye edildiğinden emin olup, saksı altında birikmemesine de ayrıca özen gösteriyorum. Bulunduğu konum ise: Sabah güneş ışığının yarı geçirgen perdeden süzülerek bitkimin yapraklarına ulaştığı, çok fazla rüzgar akımına maruz kalmasına mahal vermeden ara ara açarak bulunduğu ortamı havalandırdığım doğu cephesinde yer alan geniş pencerenin önü.

Bitkiyi edindiğim ve bakımını üstlendiğim süreç boyunca bitki besini kullanma gereksinimi duymadım. Sadece, yer aldığı bölümdeki nemin azalmasını hissettiğim an tüm yaprakları faydalanacak şekilde spreyleme uygulamasında bulunuyorum. Aynı zamanda bitkim, yapraklarında görülen bu lekelenmeler eşliğinde daha önce hiç yapmadığı bir şekilde alt sıradan başlayarak 6 adet yaprağını sarartarak döktü. Boyunun uzamasına ve gelişmesine bağlı bir eylem olduğunu düşünmüş olsam da, bu konuda endişelenmiyor değilim.

Daha da açıklayıcı olması adına lütfen aşağıda yer alan görsellere bakınız.

Karşılaştığım bu sorun karşısında yardım ve önerilerinizi paylaşmaktan çekinmezseniz, son derece müteşekkir olacağım.

Hoşçakalın…

Vaha
10-08-2017, 13:08
Hayırlı günler.. Benim massengenam çok büyüktü. Forumda ki resimlerde bile onun kadar büyüğünü görmedim. Her yaprak sağlıklı ve ortalama 60 cm uzunluğundaydı. Kedim parçalamış😭😭😭😭ne olur yardımcı olun şimdiye kadar sudan başka birşey vermemiştim. Ne kullanabilirim?

erbek_
11-09-2017, 10:43
Olamaaaz :(
Nasıl yani parçalamış ??

shunil
10-05-2018, 21:59
Bınlarda benim çiçeklerim müthiş kokuyor ve çok yoğun. Halbuki iki ay öncesine kadar çiçeğimi kaybettiğimi düşünmüştüm. 10 günlük tatil sonrası hastalenmış ve alt yaprakları dökülmüştü alt tarafında çok az yaprak var. E boyu çok uzadı. Yapraklaı güçlendirmek için ne yapabilirm çiçeklenmw sonrası çelik mi alsam diye düşünüyorum

flowerhorn
21-09-2018, 14:22
Arkadaşlar merhaba yaklaşık 1 hafta önce aldığım çiçeğim hakkında buradan bilgi sahibi olmaya çalıştım En önemli konununda ışık olduğunu anladım. Onun için çiçek yerinin fotoğraflarını sizinle paylaşmak istedim. Sizce camdan alacağı ışık yeterli olur mu? Ev 10. katta olduğu için oda aydınlık ama bilgi verirseniz sevinirim. Birde önerebileceğiniz bitki besini varmı?
680906
680907
680908

Rahimee3
21-04-2019, 23:43
Benim de bir Massengena bitkin var. Nisan ayında saksı değişikliği yaptım fakat bir numara değil iki numara büyük bir saksıya koydum sonradan okuduğumda bir numara büyük olması gerektiğini öğrendim ama artk cok geç. Alt yapraklarda sararmalar başladı önceden bu kadr sararmıyordu. Bnu nasıl engelleyebilir. Saksı sını tekrar mı değiştemwliym sizce. Problem saksıdan Kı kaynaklanıyor Acaba. Cevaplarınızı bekliyorum.

derin35
25-04-2019, 23:44
Saksı değişimi bitkinin köklerini rahatsız eder. Bitki bir süre sonra kendini toplayacaktır.

Alt yapraklarını dökmesi normaldir. İki boy değil de , bir boy büyük saksıyla değişseydiniz yine alt yapraklarını dökecekti. Abartılacak boyutta değilse, bu endişelenecek bir sorun değildir.

Bence kendi haline bırakın. Tekrar rahatsız etmeyin çiçeğinizi.

derin35
25-04-2019, 23:52
Benim de bir Massengena bitkin var. Nisan ayında saksı değişikliği yaptım fakat bir numara değil iki numara büyük bir saksıya koydum sonradan okuduğumda bir numara büyük olması gerektiğini öğrendim ama artk cok geç. Alt yapraklarda sararmalar başladı önceden bu kadr sararmıyordu. Bnu nasıl engelleyebilir. Saksı sını tekrar mı değiştemwliym sizce. Problem saksıdan Kı kaynaklanıyor Acaba. Cevaplarınızı bekliyorum.

Çiyan sayfasında paylaşmıştım. Yaklaşık bir buçuk ay önce, dracenamın toprağındaki böcekler nedeniyle, toprak değişimi yapıp kökleri de yıkamıştım.

O günden beri alttan bir kaç yaprak gitti. Büyümesi durmuştu. Daha yeni toparlıyor.

Nisan'da saksı değişimi yaptım demişsiniz. Anca toparlar. Ona zaman tanımanız yeterli.

Bol çiçekli günler dilerim.

Nalanbaran
15-07-2019, 20:54
Merhabalar benim dracana mesegnam kurudu yaprakları sarardı son yapragını yani dalını kesip çimlendirmek için suya koydum çok severek bakıyordum ama evde tadilat vardı yerini degiştirdik birde koşun ben onun saksını degiltirdim ondan sonrada solmaya başladı nasıl canlandıranilirim ne olur yardım edinteşekkürler

İlker20
12-08-2019, 14:23
Merhabalar benim massengena çiçeğimim resmini paylasiyorum.Konu hakkinda yardimci olmanizi rica ederim.Birseyleri yanlismi yapiyoruz anlamadim Desteginizi rica ederim

AliLevha
25-03-2020, 10:52
Kurt problemi

Herkese merhaba,

Üç ay önce aldığım drecena'larda kurt problemi var. Şöyle fark ediyorum: Önce gece vakti çıtır çıtır bir kemirme sesi duyuyorum. Sonra drecena'larımın gövdelerini elimde kontrol ediyorum, ve odunsu gövdede bir yumuşaklık buluyorum. O yumuşak kısmın kabuğunu bıçakla kestiğimde orada bir veya birkaç tane kurt buluyorum, yaklaşık 2 cm boyunda. Bu üç ay içinde farklı zamanlarda üç tane gövdede oldu.

Bu üç defa oldu. Bir drecena gövdesini bu yüzden kaybettim, diğer ikisini ise kurtları ve bıraktıkları artıkları temizleyerek kurtardım. Aşağıdaki resimlerden görebilirsiniz.

Kurtlanma odunsu gövdenin üstünden başlıyor. Acaba odunsu gövdeler kesildikten sonra üst kısımları zamanında güzelce mumlanmadı da içeriye bu kurtların larvaları mı girdi? Yoksa bu problem benim evimde mi oluşuyor olabilir? (20 katlı bir apartmanın 17. katında oturuyorum).

İnternette bu kurt oluşumuna dair bir bilgi göremedim, ne Türkçe ne İngilizce. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba, arkadaşlar? Ayrıca benzer bir problemin tekrar olmaması için ne yapmam gerekir?

Çok teşekkürler!

Ali

704605

704606

704607

704608

704609

derin35
02-04-2020, 01:38
Kurt problemi

Herkese merhaba,

Üç ay önce aldığım drecena'larda kurt problemi var. Şöyle fark ediyorum: Önce gece vakti çıtır çıtır bir kemirme sesi duyuyorum. Sonra drecena'larımın gövdelerini elimde kontrol ediyorum, ve odunsu gövdede bir yumuşaklık buluyorum. O yumuşak kısmın kabuğunu bıçakla kestiğimde orada bir veya birkaç tane kurt buluyorum, yaklaşık 2 cm boyunda. Bu üç ay içinde farklı zamanlarda üç tane gövdede oldu.

Bu üç defa oldu. Bir drecena gövdesini bu yüzden kaybettim, diğer ikisini ise kurtları ve bıraktıkları artıkları temizleyerek kurtardım. Aşağıdaki resimlerden görebilirsiniz.

Kurtlanma odunsu gövdenin üstünden başlıyor. Acaba odunsu gövdeler kesildikten sonra üst kısımları zamanında güzelce mumlanmadı da içeriye bu kurtların larvaları mı girdi? Yoksa bu problem benim evimde mi oluşuyor olabilir? (20 katlı bir apartmanın 17. katında oturuyorum).

İnternette bu kurt oluşumuna dair bir bilgi göremedim, ne Türkçe ne İngilizce. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba, arkadaşlar? Ayrıca benzer bir problemin tekrar olmaması için ne yapmam gerekir?

Çok teşekkürler!

Ali

704605

704606

704607

704608

704609

Sayın AliLevha, saksıdaki toprağınızı biraz eşelediniz mi kontrol ettiniz mi? Fotoğraftaki toprak altı zararlısı. Evde olacak bir haşere değil.

Sevgi Durul
02-04-2020, 01:49
Kurt problemi

Herkese merhaba,

Çok teşekkürler!

Ali

704605

704606

704607

704608

704609

Tahta kurdu (https://www.google.com/search?kgmid=/m/0cw8s6&hl=tr-TR&q=Tahta+kurdu&kgs=fab0c6fd88676930&shndl=0&source=sh/x/kp&entrypoint=sh/x/kp) sanırım.

AliLevha
03-04-2020, 12:32
Bitkilerin birlikte geldiği toprak var iken kurtlanma olmuştu, kısa olan bir bitkiyi kaybetmiştim. Ama daha sonra toprak değişimi yaptım, ve aldığım toprak kapalı pakette idi. Ne önceki toprakta ne de sonraki toprakta bir anormallik yoktu.

Daha da önemlisi, bu kurtlar bitkinin mumlanan tepe noktasına yakın bir yerde çıkıyorlar.

Sayın AliLevha, saksıdaki toprağınızı biraz eşelediniz mi kontrol ettiniz mi? Fotoğraftaki toprak altı zararlısı. Evde olacak bir haşere değil.

Işılay77
22-04-2020, 16:42
Merhaba,benim bitkimin on yıldan fazla süre sonra çiçekleri açtı fakat çiçeklerin üzerinde reçine gibi damla damla yapışkan maddeler var,bazı kısımları akıyor ama açacak çiçeklerin tomurcukları sağlıksız görünmüyor,neden olabilir?

derin35
28-04-2020, 01:04
Kuzguna yavrusu şahin görünürmüş.

Benim güzel doktor kızım.

sarine
23-06-2020, 21:35
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=44781&catid=member&imageuser=193112
Merhaba bitkimin birsuru yapraklarında baya bir kuruma var ve gittikçe kıvrılıyor. Pencere önüne aldım.Saksısı güzel gözüksün diye toprağın üzerine taslar koymuştum.Onları kaldırdım.Toprağı kurumaya yaklaştıkça yaklaşık haftada bir suluyorum britada arındırılmış su ile.Arada bir sıvı bitki besini veriyorum. Aklıma geldikçe yani çok sık değil bikac ayda bir.Ama bu ara iyi gelir diye 20 günde 2 kere verdim.Yaptigim yanlışlar neler?Nasıl düzeltebilirim?

derin35
24-06-2020, 13:03
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=44781&catid=member&imageuser=193112
Merhaba bitkimin birsuru yapraklarında baya bir kuruma var ve gittikçe kıvrılıyor. Pencere önüne aldım.Saksısı güzel gözüksün diye toprağın üzerine taslar koymuştum.Onları kaldırdım.Toprağı kurumaya yaklaştıkça yaklaşık haftada bir suluyorum britada arındırılmış su ile.Arada bir sıvı bitki besini veriyorum. Aklıma geldikçe yani çok sık değil bikac ayda bir.Ama bu ara iyi gelir diye 20 günde 2 kere verdim.Yaptigim yanlışlar neler?Nasıl düzeltebilirim?

Salon bitkileri yer değişikliğine kötü tepki veriyor maalesef. Bitki kötüleşince mi yer değiştirdiniz? Ne zamandır aynı yerdeydi?

Taşlar dekoratif olarak hoş görünüyor, ancak arada taşları kaldırıp, toprağı biraz karıştırıp, hava almasını sağlamak gerekiyor.

Bitkinizde zararlı var mı? Yaprak arkalarını falan incelediniz mi?

Fotoğraf eklerseniz daha sağlıklı yorumlar gelecektir.

Sim's
06-10-2020, 15:14
2 Ekim Cuma günü Ikeadan dracena massengena aldım. Aldığımda çok canlı duruyordu. Ancak şu an eskisi kadar canlı bir görüntüsü yok. Bazı yaprakları da sararmaya başladım. Buradaki bazı yorumları okudum, bitkinin istediği koşulları evde yaratmaya çalıştım. Birkaç sorum olacak cevaplarsanız çok mutlu olurum. Kısa süre içerisindeki bu değişim beni üzdü. Öncelikle saksısı yeterince büyük mü? Daha büyük bir saksıya mı ihtiyaç var? Aldığımda bu şekildeydi sorun değildir diye düşünüyorum ama yine de bilemiyorum. Gün ışığı alan bir yere koydum. Yapraklarının bir şeye değmemesi için olabildiğince geniş bir alan yarattım. Sararmalar ise fotoğraf gördüğünüz şekilde. Bu bitkinin yeni alınmasından sonraki süreç olarak nasıl bakımlar uygulayabilirim? Teşekkür ederim.

mfsaglm
04-01-2021, 22:43
Arkadaşlar yaklaşık 3 ay önce dracena massengena satın aldım. İki gövdeli bir bitki. İlk zamanlar durumu çok iyiydi hatta yeni tomurcuklar patlattı. Daha sonra yaprakların uçları kuruma yaptı ve bazı yapraklar da sarardı. Hiç yerini değiştirmedim. Geçen gün fark ettim küçük olan gövdesinin üst kısmında içeri doğru sünger gibi çöküyor. Kesinlikle fazla su vermedim hatta az su verdim de ondan mı böyle oldu diye düşünüyorum. Ne yapabilirim düzelir mi lütfen yardımcı olun