View Full Version : Turunçgil Hastalıkları ve Zararlıları
Mine Pakkaner
25-07-2007, 22:30
TURUNÇGİL ZARARLILARI
TURUNÇGİL YAPRAK GALERİ GÜVESİ
Turunçgil yaprak galeri güvesi beyazımsı, gümişi renkli yaklaşık 3-4 milimetre büyüklüğündedir. Hızlı çoğalır. Gelişmesini tamamlamış ağaçlarda, fidanlıklarda ve yeni tesis edilmiş bahçelerde önemli zararlar oluşturur. Yaprak ve sürgünlerde oluşturdukları galeriler nedeniyle yapraklar kıvrılır, daha sonra kahverengileşerek kurumalar olur. Doğadaki mücadele etmenleri gelişmesini tamamlamış 5 yaşından büyük ağaçlar için yeterlidir. Genç bahçelerde ise zararlıya karşı yeşil aksam ilaçlaması veya gövde ve topraktan uygulanabilen sistemik ilaçlarla mücadele önerilir.
KIRMIZI VE SARI KABUKLU BİTLER
Turunçgillerin meyve, yaprak, sürgün, dal ve gövdelerinde emgi yaparak beslenen kahverengimsi, kırmızı veya sarımsı kahverengi renkte, toplu iğne başı büyüklüğünde olan ve sabit halde yaşayan böceklerdir. Bu böcekler iklim koşullarına bağlı olarak yılda 3-4 kez döl verirler. İlk hareketli larvalar Akdeniz ve Ege bölgesinde mayıs, Karadeniz bölgesinde Haziran ayından itibaren görülmeye başlar ve bu dönemden sonra kabuklu bitler bahçede oldukça yoğun olarak bulunurlar. Bu kabuklu bitler turunçgillerin meyve, yaprak, sürgün, dal ve gövdelerinde bitki özsuyunu emerler. Bu nedenle meyveler küçük kalır, yapraklarda bulunduğu yerlerde klorofil oluşamaz, gözenekleri kapattığı için özümlemeye engel olur ve çok ileri zararlanma durumunda dalları hatta ağacı tamamen kurutabilirler. Tavsiye dışı ilaç uygulamalarının yoğun olarak yapıldığı bahçelerde söz konusu zararlıların arttığı görülür. Gerekli kültürel önlemlerin alınması ve bu zararlılarla mücadelede başarıyı arttırır. Zararlının varlığı ve yoğunluğu kışın yapraklarda, ilkbaharda fındık büyüklüğüne ulaşan meyvelerde, sürgün veya yapraklarda, daha ileri dönemlerde ise iri meyvelerde yapılan kontrollerle belirlenerek, mücadele zamanına karar verilir. Kabuklu bit mücadelesinde aralık şubat ayları arasında ağaçlar meyvesizken yazlık beyaz yağlarla yapılacak bir kış ilaçlaması yazın oluşacak zararlıların azaltılması açısından çok önemlidir. Birinci ve ikinci dönemlerinin çoğunlukta olduğu mayıs sonu, haziran başında yine yazlık beyaz yağlarla bir ilaçlama yapılmalıdır. Kontrollere devam edilerek gerekirse 25-30 gün sonra ilaçlama tekrarlanmalıdır. Yazlık beyaz yağ uygulamasından hemen önce veya sonra bahçe sulanmalı ve gölgede 32 derecenin üzerindeki sıcaklarda ilaçlamaya ara verilmelidir.
UNLU BİT
Unlu bitler uzunca, oval biçimde olup, bazen tek başına, çoğunlukla da koloni halinde; çanak yaprakların altında, bitişik meyve ve yaprak aralarında, göbekli portakallarda göbek kısımlarında bulunurlar. Zararlı kışı, çoğunlukla gövde çatlakları arasında geçirir. Mayıs ayı başlarından itibaren meyve çanak yaprağı arasına giren zararlı, boğaz kısmından meyveye giden besini emerek meyvenin zayıf kalmasına ve dökülmesine neden olur. Çıkardıkları tatlı maddeler üzerinde fumajin mantarları gelişerek ağaçlar isli bir görünüm alır. Turunçgil bahçelerinde unlu bitle beslenen çok sayıda doğal düşman bulunur. Bunlar geniş etkili böcek öldürücü ilaçların kullanılmadığı ve kültürel önlemlerin yerine getirildiği bahçelerde önemli bir baskı unsuru olabilir. Zararlının mücadelesi için bahçe Mayıs ayından itibaren her ayın ilk ve son yarılarında kontrol edilir. Mayıs ayının son yarısında yüzde 5, Haziran ayının son yarısında yüzde 8, Temmuz ayının son yarısında yüzde 20 oranında ağaç ve meyve bu zararlıyla bulaşıksa mevcut doğal düşmanlar unlu biti kontrol etmeye yeterli değil demektir. Bu durumda böcek üretme merkezlerinde üretilen parazit ve preditör böceklerin salınması gerekir. Parazit ve preditörlerin bahçede başarılı olabilmesi için bunların faaliyetine engel olabilen karıncalarla iyi bir mücadele yapılması da büyük yarar sağlar.
BEYAZ SİNEKLER
Turunçgillere, turunçgil beyaz sineği ve defne beyaz sineği olmak üzere iki beyaz sinek türü zarar verir.
Turunçgil Beyaz Sineği,
Turunçgil beyaz sineğinin erginleri 2 çift kanatlı, vücutları beyaz tozlu bir görünümdedir. Yumurtaları soluk sarı renktedir ve bir sapla yaprak yüzüne tutturulmuştur. Larvaları kabuklu bit görünümünde oval, soluk yeşil veya sarımtırak renkte, saydam görünüşlüdür. Turunçgil beyaz sineği bitki özsuyunu emerek ağaçların gelişiminin azalmasına, meyvelerin küçük kalmasına, şeker oranının düşmesine, çıkardıkları tatlı madde nedeniyle ağaçların isli bir görünüm almasına ve verimin düşmesine neden olurlar. Turunçgil beyaz Sineği ile mücadelede her şeyden önce bahçe tesis edilirken bu zararlılarla bulaşık alanlardan yapraklı fidanlar getirilmemeli, eğer getirilecekse etkili bir biçimde ilaçlanmalıdır. Zararlıyla bulaşık bahçeler sıksa, ağaçların taçları arasında 1-1.5 metre aralık bulunacak şekilde budanmalı ve bahçe içerisinde hava akımı sağlanmalıdır. Turunçgil beyaz sineğinin bulunduğu bahçelerde Aralık ve Şubat ayları arasında, ağaçlar meyvesizken tüm koşniller için de tavsiye edilen yazlık beyaz yağlarla bir kış ilaçlaması yapılmalıdır. Daha sonra kış dölü erginlerinin sona erdiği, birinci ve ikinci dönem larvaların çoğunlukta olduğu Mayıs sonu, Haziran başında birinci yaz ve birinciden yaklaşık 25-30 gün sonra ikinci dönem larvaların çoğunlukta olduğu bir zamanda ikinci yaz ilaçlaması yapılmalıdır.
DEFNE BEYAZ SİNEĞİ
Defne Beyaz Sineği, dış ülkelerden getirilerek turunçgil alanlarımıza yerleştirilen asalak bir böcek tarafından baskı altına alınabilir. Bu zararlının mücadelesi gerektiğinde söz konusu asalağın bulunduğu bahçelerden asalaklı beyaz sinek taşıyan dallar kesilerek o alanlara bu asalağın bulaşması sağlanmalıdır.
TORBALI KOŞNİL
Ergin dişi ovalimsi, kirli beyaz renktedir. Arkasında daha beyaz renkte yumurtaların bulunduğu bir torba yer alır. Yumurtadan çıkan larvalar kirli, kırmızı renktedir. Bu larvalar genellikle yaprak sapı ve damarı boyunca sıralanır, dal ve gövdede kümelenir. Bitki öz suyunu emerek gelişmesini yavaşlatır, hatta bitkiyi kurutur. Zararlı özellikle gövde ve kalın dallarda görüldüğünde bir bez parçasıyla sıyrılarak temizlenmelidir. Bu zararlı doğada bol amiktarda bulunan bir gelin böceği tarafından tamamen kontrol edilebildiği için ilaçlı mücadele yapılmaz.
YILDIZ KOŞNİLİ
Bitki özsuyunu emerek ağaçların zayıf kalmasına, verimin ve meyve kalitesinin azalmasına neden olur. Çıkardıkları tatlı madde nedeniyle ağaç ve meyveler isli bir görünüm alır. Tüm koşnillere tasviye edilen bir kış ilaçlaması, daha sonra Haziran ayından itibaren yapılan kontrollerde dal ve yapraklarda bulunan erginlerin altındaki yumurtaların tamamının boşaldığı dönemde de yazlık beyaz yağlarla bir yaz ilaçlaması yapılmalıdır. Ortalama olarak yaprak başına birden fazla zararlı düşüyorsa ilaçlama gerekir.
YAPRAK BİTLERİ
Turunçgillerin taze sürgün ve yapraklarında genellikle koloniler halinde bulunurlar. Siyah, yeşil veya gri renktedirler. Vücutları tombul armut şeklindedir. Bitki özsuyunu emerek yaprakların küçük kalmasına, kıvrılmasına, çıkardıkları tatlı maddeler sonucu yaprakların islenmesine ve ayrıca virüslerin taşınmasına neden olurlar. Turunçgillerin genç fidanlarıyla özellikle mandalinalarda zararlı olurlar. İlkbahar başlangıcında çıkan ve hızla çoğalan yaprak bitlerinin arkasından gelen doğal düşmanları zararlıyı baskı altına alır. Ancak yeni tesis edilen genç bahçelerde doğal denge henüz kurulmadığı için gerektiğinde yaprak bitine karşı geliştirilen özel ilaçlar kullanılmalıdır.
YAPRAK PİRELERİ
Yeşil renkli, narin yapılı, küçük böceklerdir. Emgi yaparak meyvelerde kabuk üzerinde lekelerin oluşmasına neden olurlar. Mücadelesinde yabancı ot kontrolüne önem verilmesi, yaprak pirelerinin zararlı olduğu diğer kültür bitkilerinde bu zararlıya karşı mücadele yapılması gibi tedbirlerin alınması yarar sağlar. Ayrıca meyve renginin yeşilden sarıya dönüştüğü dönemde yeşil aksamı kaplayacak şekilde %4’lük sönmemiş kireç uygulaması tavsiye edilir.
LİMON ÇİÇEK GÜVESİ
Erginler yumurtalarını limon çiçeği tomurcuklarına bırakırlar. yumurtadan çıkan küçük tırtıllar beslendikleri çiçekleri tahrip ederek meyve tutumuna engel olurlar. Mücadelesi için yaz aylarında çiçek açan virüslü ağaçların yok edilmesi, daima çiçek açan yediveren çeşitlerin bahçede bulundurulmaması gibi kültürel tedbirlerin alınması yararlı olur. Ayrıca nisan çiçeklenmesinde çiçeklerin %50’den fazlası zararlının yumurta ve larvasıyla bulaşıksa ‘on’ar gün arayla 2-3 defa basillus turungiensis’li biyolojik ilaçlarla bahçenin ilaçlanması gerekir.
HARNUP GÜVESİ
Erginleri gri renkli bir kelebektir. Tırtılları pembe renkli, başı kırmızımsıdır. Kışı, ağaç üzerinde veya dökülmüş meyvelerde, larva döneminde geçirirler. Nisan ayının ilk yarısından itibaren çıkan erginler başka konukçularda neslini devam ettirir. Temmuz ayında turunçgillere geçerek yumurta bırakırlar. Zarar yaptığı meyveler erken sararıp dökülür. Güvenin zararlı olma durumu çevresindeki konukçu bitkilerin zenginliği ile artar. Zararlıdan dolayı yere düşen veya ağaç üzerinde sararan meyvelerin toplanarak toprağa gömülmesi gibi kültürel önlemlerin alınması yararlı olur. Ayrıca “Basillus Turungiensis”li biyolojik ilaçlarla Haziran ayının son yarısından itibaren kontrollü bir şekilde, yaklaşık 20 gün arayla mücadele edilmesi gerekir.
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ
Ev sineğinden biraz daha küçük olup, vücudu kahverengi, sarı, siyah renkli lekelerden oluşmuştur. Dişi sinekler yumurtalarını meyvenin kabuğu altına ve içine bırakırlar. Çıkan larvaların zararıyla meyveler zamanından önce dökülür ve çürürler. Akdeniz Meyve sineğine konukçuluk yapan bitkilerin turunçgil bahçeleri içine veya yakınına dikilmemesi, bu zararlıdan dolayı dökülen meyvelerin toplanarak derince gömülmesi gibi kültürel önlemler, mücadelesindeki başarıyı artırır. Mücadelesi için bahçe, Eylül ayından itibaren 3-4 günde bir kontrol edilir. Vuruklu meyveye rastlanınca ilaçlamaya geçilir. İlaçlamada Akdeniz Meyve sineğini çeken çekici bir madde ile etkili bir ilaç karıştırılır ve ağaçların güney yönünden 1 metrekare alanına püskürtülür. İlaçlama sıra üzerinde birer ağaç atlayarak yapılır.
PAS BÖCÜSÜ
Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktürler. Yaprak, filiz ve meyvelerde emgi yaparak zararlı olurlar. Emgi sonucu meyve üzeri pas renginde lekelerle kaplanır. Mücadelesi için yazın Mayıs ayından itibaren yaprak ve meyve kontrolleri sonucu bir lup alanında 1-2 adet pas böcüsü görüldüğünde bir akarisit uygulaması yapılmalıdır.
TURUNÇGİL TOMURCUK AKARI
Alışık olmayan gözlerin lup ile dahi göremeyeceği kadar küçük, tomurcuklar içerisinde yaşayan akarlardır. Zararlanma sonucu çiçekler normalden kısa, kalın ve çatallı olur. Böyle çiçeklerin çoğu meyve bağlayamaz. Meyve bağlayanlarda tipik şekil bozuklukları olur. Yaprak ve filizler rozetleşir. Zararlı ile bulaşık yerlerden aşı gözü alınmamasına özen gösterilmelidir. Eğer bahçe zararlı ile bulaşıksa ilkbahar sürgünlerinin 8-10 cm’ye ulaştığı mart sonu-nisan başında etkili bir akarisit ile ilaçlama yapılmalı, gerekirse 20-25 gün sonra ilaçlama tekrarlanmalıdır.
TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ
Erginleri kırmızı kadife renkli olup, vücut üzerinde kıllar bulunur. Turunçgillerde yaprak ve meyve üzerinde emgi yaparak beslenir ve zararlı olur. Kuru ve sıcak havalarda yoğunluğu artar. Daha çok geniş etkili ilaçların kullanıldığı bahçelerde ortaya çıkar ve zarar verir. Şubat sonu-Mart başında kırmızı örümcekler taze sürgünlere geçmeden önce bir akarisitle ilaçlamaya başlanmalıdır. Bu çiçeklenmeden önceki dönemdir. Bu dönem geçirilmişse ilaçlama, çiçekler meyve bağladıktan sonra yapılmalıdır. Sonuç olarak turunçgil bahçelerinde zararlı olan böcekleri yiyen doğal düşmanlar yani faydalı böcekler olduğu unutulmamalıdır. Zararlı böceklerle mücadele ederken iyi bir sonuç alınabilmesi için faydalı böceklerin korunması gerekir. Bu nedenle öncelikle zararlı böceğin yoğunluğu belirlenmelidir. Eğer yoğunluk faydalı böceklerin zararı önleyemeceği kadar fazlaysa ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamalarda sadece hedef aldığımız zararlıyı öldüren, faydalı böcekleri etkilemeyen özel ilaçların kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Mücadele ilaçları
[/URL]
TURUNÇGİL HASTALIKLARI
Turunçgillerde mantarlardan, bakterilerden, virüslerden ve bazı gıda maddesi noksanlıklarından ileri gelen birçok hastalık görülür. Ancak biz bunların en önemli olanlarından söz edeceğiz.
UÇKURUTAN HASTALIĞI
Hemen hemen tüm turunçgil çeşitlerinde görülen ancak özellikle limonlarda büyük zarar yapan bir hastalıktır. Hastalık etmeni kök, gövde, yaprak sapı, meyve sapı ve dalların kabuklarında açılan yaralardan girer. Hastalık ayrıca yapraklardaki gözle görülemeyecek kadar küçük teneffüs deliklerinden de bulaşabilir. Hastalık etmeni mantarlar, kurumuş dallar üzerinde barınır ve buradan da etrafa dağılırlar. Hastalığa yakalanan dallardaki yapraklar solar, küçük dallar kurur. Yapraklar bazen küçük dallara bağlı kalır, bazen de dal kurumadan önce dökülür. Hastalık arttıkça büyük dallar ve ağacın tamamı kuruyabilir. Dallar bıçakla yontulduğunda pembemsi veya kırmızımsı bir renk görülür. Dökülen yaprakların sapları bazen dalda asılı kalır. Hastalıkla, ilaç kullanarak veya kültürel tedbirler alınarak mücadele edilir. İlaçlı mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalı, kültürel tedbirler için ise şunlar yapılmalıdır: • Bahçeye dikilecek anaç veya aşılı fidan hastalıksız olmalı ve bunlar hastalıklı bahçeye uzak yerde yetiştirilmelidir. • Hasta olduığu tespit edilen fidanlar derhal imha edilmelidir. • Hastalıklı dallar temiz kısım kalacak şekilde budanmalı, budama işlemleri Temmuz-Ağustos aylarında yapılmalıdır. • Aletler her budamadan sonra yüzde 5’lik sodyum hipoklorit’e yani hipolu çamaşır suyuna batırılmalı, budama mümkünse bir bölgenin bütün bahçelerinde aynı zamanda yapılmalıdır.
GÖVDE ZAMKLANMASI VE KAHVERENGİ ÇÜRÜKLÜK:
Hastalık ağacın toprağa bağlı gövdesinde meydana geldiği zaman gövde zamklanması; meyvelerde meydana geldiği zaman kahverengi çürüklük adını alır. Hastalığı meydana getiren mantar toprakta yaşar. Köklerde, kök boğazında, aşılı ağaçların aşı yerinin üstünde ve ağaç gövdesinde hastalık oluşturur. Başlangıçta hastalığın meydana geleceği yerde bir koyulaşma olur, kabuk çatlar, ilkbanarda ve sonbaharda zamk akıntısı görülür. Hastalık ilerledikçe hastalığın meydana geldiği kabuk kısmı kurur ve çöker. Odun kısmını açıkta bırakacak şekilde dökülür. Bu durum ağaç gövdesinin sadece bir tarafında meydana gelir. Gövdeyi çepeçevre saracak kadar ilerlerse ağaç kurur. Hastalık sonbahar ve kış aylarında, yağışlı günlerde topraktan sıçrayarak alt dallardaki toprağa yakın meyvelere bulaşır. Üzerinde kahverengi lekeler meydana gelen meyvelerin kabuğu derimsi bir görünüş alır. Hasta meyvelerin kendine has kokuları vardır. Depoya konduklarında önce kırmızımsı kahverengi lekeler oluşur, daha sonra üzerlerini beyaz bir küf kaplar. Hastalık depoda sağlam meyvelere de geçer. İlaçlı mücadelenin yanı sıra kültürel olarak şu tedbirler alınabilir; Salma veya çanak usulü sulama yapılmamalı, karık usulü ve damla sulama tercih edilmelidir. Sulama sırasında, suyun kök boğazına teması önlenmeli, taban suyu yüksek olan yerlerde drenaj yapılmalı, derin dikim yapılmamalı, aşı yeri tokraktan yüksekte olmalıdır. Depolama sırasında hasta meyveler ayıklanmalıdır.
SÜRGÜN VE YAPRAK YANIKLIĞI
Hastalık bütün turunçgil ağaçlarında görülür. Hastalığı yapan bir bakteridir. Bitkiye yaprak sapındaki yaralardan girer. Yaprak sapının dalla birleştiği yer kestane rengi, kahverengi veya kırmızımsı kahverengi olur. Kuruyan hastalıklı yaprakların bir kısmı dal üzerinde kalır bir kısmı da sapın ortasından kırılmasıyla dökülür. Hasktalık ilerlediğinde sürgünler kurur. Bulaşma rüzgâr ve yağmurlarla olur. Hastalık daha çok kış ve ilkbahar aylarında görülür. İlaçlı mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalıdır. Kültürel tedbir olarak; gübreleme ve sulamanın ayarlanmasıyla sürgünlerin kışa odunlaşmış olarak girmesi sağlanmalı, bahçe rüzgar kıranlarla korunmalı, aşırı hasta dallar kesilip yakılmalıdır.
MAVİ VE YEŞİL KÜF
Turunçgil meyvelerinde görülen yumuşak ve ıslak çürüklük hastalığıdır. Genellikle meyvelerin üzerinde yeşil ve mavi küf birlikte bulunur. Ama önce mavi küf, sonra yeşil küf meydana gelir ve daha hızlı çoğaldığından yeşil küf, mavi küfün üstünü örter. Havada bol miktarda bulunan ve hastalığı yapan mantarlar meyvelere, üzerlerindeki yaralardan girer. Meyveyi, bulunduğu her yerde çürütür. Çürük kısım sulu görünüşlü ve yumuşaktır. Üzeri parmakla basıldığında parmak meyvenin içine girer. Hastalık havadan olduğu gibi birbirine temas eden hastalıklı meyvelerden de bulaşır. İlaçlı mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalı, kültürel mücadele için şunlar yapılmalıdır; - Hasattan önce meyvede yara meydana getiren çeşitli hastalık ve zararlılarla iyi mücadele edilmeli, • Hasat sırasında meyvelerin yaralanmamasına dikkat edilmeli ve yere düşen meyveler toplanmamalı, • Depolar temiz tutulmalı ve dezenfekte edilmeli, meyveler ilaçlı kağıtlara sarılmalı, • Meyveler sandıklara çok sıkışık konulmamalıdır.
VİRÜS VE VİRÜS BENZERİ HASTALIKLAR
Turunçgillerde virüslerden ve virüse benzeyen mikroplardan meydana gelen çok sayıda hastalık görülür. Bulaşma ve mücadele yolları birbirine çok benzediğinden bu hastalıkların ortak bir tanımını yapacağız. Ülkemizdeki turunçgil ağaçlarında görülen başlıca virüs hastalıkları; kavlama grubu hastalıkları, göçüren hastalığı, satsuma cücelik hastalığı ve taşlaşma hastalığıdır. Virüs benzeri hastalıklar ise cüceleşme hastalığı, gözenekleşme hastalığı, palamutlaşma hastalığı ve limon kalbur boruları tıkanıklık hastalığıdır. Bu hastalıkların belirtileri, ilkbahar sürgünlerindeki genç yapraklardaki damarlarda ve damar aralarında renk açılmaları, yapraklar üzerinde nokta şeklinde ve daha büyük açık renkli lekeler, meşe yaprağı şeklindeki renk açılmaları, olgun yapraklarda çarpıklık, buruşukluk veya alacalı, genel olarak yapraklarda soluk yeşil renk veya matlaşma, yaprak damar aralarında çinko noksanlığına benzeyen sararmalar, kaşık veya kayık şeklinde yaprak oluşumu, yaprak sapıyla bağlı olduğu sürgünün arasının daralarak yaprakların sürgünü bir kılıf gibi sarması, Yeni sürgünlerde büyümenin durması, dallardaki boğumlardan 4 ila 8, hatta daha fazla sürgünlerin meydana gelmesi, boğum aralarının kısalması, sürgünlerin yukarıya doğru dik büyümesi, ağaçların büyümesinde gerileme, bodurluk, bazen sürgünlerde kuruma, ağaçların tamamının kuruması, zamansız veya her mevsimde çiçek açılması, palamut şeklinde veya çarpık kalın kabuklu veya küçük meyve oluşumu, elle dokunulduğu zaman kabukta sert kısımların, bu kısımlar bir bıçakla kesildiğinde kahverengi zamk kısımların görülüşü, meyvelerin dökülmesi, meyve veriminin azalması, gövde ve dallarda kabuk kavlaması, kavlamanın köklere kadar inebilmesi veya pul pul kavlamanın meydana gelmesi, kavlayan yerlerde kahverengi zamk akıntısı izlerinin bulunması, odun kısmında çukurluk ve şekil bozukluğu meydana gelmesi, gövde ve dallardan zamk akıntısı, dallarda kuruma ve çalılaşma, ağacın başından köke doğru giden ölümü, turunç anacı ile aşının birleştiği yerde şişme, aşı yerinden bir bıçakla kabuk kaldırıldığında turuncu kabuk altındaki çukurluklara karşılık odun kısmında toplu iğne ucu gibi çıkıntıların veya aksine kabuk kısmında çıkıntıların, karşılığında odun kısmında çukurlukların olması ve buralarda kahverengi zamk akıntıları meydana gelmesidir. Sayılan bu işaretlerden biri veya birkaçı görülen ağaçlar virüs ve virüs benzeri hastalıklardan biri veya birkaçıyla bulaşık demektir. Bu hastalıklar hasta ağaçlardan sağlamlarına; aşı gözü, aşı kalemi, aşı bıçağı, budama aletleri yaprak piresi ve afit denen böceklerle geçer. Virüs hastalıklarının ilaçlı mücadelesi yoktur. Bununla birlikte mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalıdır. Ayrıca şu tedbirler alınmalıdır. Hastalıklı bitkilerden aşı gözü veya kalem alınmamalı, aşı bıçağı veya budama aletleri ağaçtan ağaca geçerken %5’lik sodyum hipoklorite yani hipolu çamaşır suyuna batırılmalı, yaprak piresi ve afit gibi böceklerle mücadele edilmeli, tespit edilen hasta bitkiler sökülerek yakılmalıdır.
ÇİNKO NOKSANLIĞI
Yaprakların damar araları sararır. Damarlar yeşil kalır. Başlangıçta damarların etrafında sarı lekeler oluşur. Sonra bunlar birleşerek damarlarla sınırlanan sarı lekeler meydana getirir. Yapraklar normale göre küçük ve şekilleri bozuktur. Noksanlığın çok şiddetli olduğu durumlarda yapraklar çok fazla küçülür, dar ve sivri uçlu olurlar. Ayrıca dallar uçtan itibaren kuruyarak kamçı görüntüsü alırlar. Meyveler gelişemez, küçük kalır, verim ve kalite düşer. İlaçlı mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalıdır. Çinko noksanlığında öncelikle kültürel önlemler alınmalıdır. Bunun için toprak ve iklimin uygun olmadığı yerlerde turunçgil tesis edilmemeli, gübreleme analiz sonuçlarının öngördüğü esasa göre yapılmalı, su tutan ağır topraklar sık sık işlenmeli, toprak kireçli ise bol çiftlik gübresi ve yeşil gübre ile ıslah edilmelidir.
DEMİR NOKSANLIĞI KLOROZU
Demir noksanlığı klorozunun tipik belirtisi yapraklarda görülür. Demir, bitki yapısı içinde kolay taşınamadığı için yapraklarda sarıdan sarımsı beyaza kadar değişen bir renk bozulması olur. Başlangıçta damar yeşil kalmasına rağmen hastalık ilerlediğinde yaprağın her tarafı sararır. Daha çok genç yapraklarda kendini gösterir. Çok şiddetli noksanlıklarda meyveler küçükken sararabilir. Ayrıca verim ve kaliteyi de olumsuz etkiler. Çoğunlukla kireçli ve alkali topraklarda kendini gösterir. Asit karakterli topraklarda ise fosfor düzeyi yüksek olduğu zaman ortaya çıkar. İlaçlı mücadelesi için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalıdır. Kültürel önlem olarak; • Uygun olmayan yerlerde turunçgil dikimi yapılmamalı, • Sulama düzenli yapılmalı, • Kireçli, fosfatlı gübreler aşırı dozda kullanılmamalı, organik gübre kullanılmasına önem verilmeli • Toprak sürülerek havalandırılmalıdır.
Kaynak (http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/turunc14.jpg)
(http://www.tb-yayin.gov.tr/basili/2002/zirai_mucadele_III_orta.htm)
[URL="http://www.tb-yayin.gov.tr/basili/2002/zirai_mucadele_III_orta.htm"]
bahtiyar02
30-08-2007, 14:36
mine hanım efendi balkonumda saksıda portakal ağacı ve bodur limon bakıyorum.ağaç çiçek açıyor ama meyve vermeden çiçekleri dökülüyor.Herhangi bir parazit görmedim.ağaçlardan bodur limonda yaprakları kıvrılıp rulo halini alıyor.ne yapmamı öneririrsiniz?şimdiden teşekkür ederim.saygılar
Evet aynı sorun bende de var.
beonedge
05-02-2008, 20:14
Mrhabalar,
Bende limon ağacı aldım. Alırken gövdesinin ortasından uygun yerden budattım. Fakat üstünde yeterince yaprakları var. Ayrıca 7 adet limonu da var. sakısı çok kötü olduğu için saksı değişimi yaptım. Bu işlemde kök budamasıda otomatik olmuş oldu. Kök budamasının bahar ayında yapılması uygun diye okudum. İşlemden sonra 2 gün geçti ve yaprakları kaşık gibi olmaya başladı. bununda sorun olduğunu biliyorum. şuan için havalar soğuk diye içeride tutuyorum. baharda dışarı alacaktım. Acaba hemen mi dışarı alsam? Sulamayıda saksı değişiminde yapmıştım. Acaba sorun nerdedir?
Ayrıca limonların üzerinde nokta nokta kahverengimsi lekeler var. tırnakla bastırınca çıkıyor.
***.
beonedge
05-02-2008, 22:39
limonların resimleri aşağıdaki gibi. Aynı kahverengi noktalar bazı yapraklarda da var.
merhaba,
Bu haldeki bir limonu göz göre göre neden aldınız ki?
Alternaria kahverengi lekelerine benziyor ama emin olamıyorum, en doğrusu meyvenin birini ve yaprağını bir zirai ilaç bayine götürün, yardımcı olsunlar.
Alternaria kahverengi lekesi varsa, yapraklarında da şöyle lekeler olmalı, kontrol eder misiniz?
29722
Sn. beonedge,
Resimlerden net anlaşılmıyor. Fakat kabuklu bite benziyor. Bu noktacıkları tırnağınızın ucu ile hafif kazıdığınızda çıkıyorsa kabuklu bittir.
nkbalki'nin tahmini daha doğru sanırım, kabuklu bite daha çok benziyor.Şu sayfada (http://www21.sbs.com.au/vasilisgarden/index.php?pid=howto&active_anchor=1047) kabuklu bit zararı görmüş turunçgil fotoğrafı var, sizinkine çok benziyor.
Kabuklu bit benim de limonuma fena halde musallat oldu. Kış başında yakalayıp 2 kere zeytinyağlı- sarımsaklı ilaçlama ve budama yaptım. Tam kurtardım derken dün bir de baktım ki yine tek tük görünüyorlar.
Şu anda ağacın üzerinde hiç yaprak yok. Dallardan sürgünler patlamak üzere. Bari yeni yapraklara bulaşmasınlar. Ne yapmak gerekiyor? Kökünü kazımanın bir yolu yok mu? Kimyasal yola başvurmak istemesem de, başka çarem kalmazsa onu yapacağım. Ne öneriyorsunuz?
Sn. nevsune,
Tahmin ettiğim kadarıyla saksıda yetiştiriyorsunuz. Kabuklu bitlere karşıpredatör (avcı böcek) kullanılmaktadır. Fakat bu uygulama açık alanlarda ve geniş tesislerde uygundur. sizin yapacağınız en uygun mücadele, havalar ısındıktan sonra yazlık yağ dediğimiz ürünlerle ilaçlamanız gerekir. Fakat bir ağaç için ve Ankarada bu ürünü bulmanız biraz zor olur. En uygunu havalar ısındığında eldiven giyip elle kabuklu bitler yerinden oynatıldıktan sonra 'Supracide' Vb. ilaçlarla ilaçlamanız gerekir. fakat ilaçlamayı 15 günde bir tekrarlamanız gereklidir. Kabuklu bitler tamamen temizlendiğinde ilaçlamaya ara verilir. ilaçlamaları mutlaka açık alanda yapmalısınız ve ağacın üzeri iyice kurumadan içeri almamalısınız. bu nedenle havalar iyce ısınmadan ilaçlamayın. Ayrıca dışarıdan almış olduğunuz narenciye meyvelerine dikkat edin kendi elinizle zararlıyı evinize taşımış olursunuz.
Çok teşekkür ederim Sn. nkbalki. Evet limonum saksıda ve şu anda evin içinde.
Biraz sorunlu bir ağaçtı zaten. Geçen yaz da ne yaptıysam bir türlü çiçek ve meyve verememişti. Bir süredir de bu kabuklu bit istilası iyice yıprattı ağacı. Baharda ilaçlamayı yapıp kurtarmaya çalışacağım.
Dışardan eve getirdiğimiz narenciyeleri yıkamadan kullanmıyorum ama demek ki daha sıkı önlem almak gerekiyormuş. Uyarınız iyi oldu, daha dikkat ederim bundan böyle.
beonedge
06-02-2008, 19:36
Merhabalar,
Sayın Msaygın sorunuzun cevabı cahillik. limonu aldıktan sonra araştırmaya başladım. Almadan önce nasıl hastalıkları olduğunu bilmiyordum. YApraklarda belirttiğiniz gibi yanıklar yok. Sadece limonun üstündeki gibi ufak ufak noktalar var. kabuklu bite benziyor. temizlemek için busaatten sonra ilaç dışında bir imkan varmıdır? AYrıca zeki findancı bunlar hastalık değil dedi?
***.
izzeterisen
05-03-2008, 14:10
Sn. beonedge,
limonunuzun meyvelerindeki ve yapraklarında bulunan nokta şeklindeki zararlılar Kabuklu bitlerdir.
Mücadelesi açık alanda yetiştiricilikte Şubat ayında + Mayıs sonu-Haziran başında + kontrol edilmek suretiyle de yazın ilerleyen zamanlarında (Narenciye yetiştirilen bölgeler için geçerli) yazlık yağlarla (örneğin Opron ile) ilaçlama şeklindedir. Zararlının biyolojisinin takibi suretiyle mücadelenin yapılması gerekir.
Bir toğlu iğne ile zararlının kabuğunu kaldırıp ve yüksek büyütmeli bir mercekle bakarsanız canlı olup olmadığını anlarsınız. Canlı ise içide canlı olduğunu hemen anlarsınız. Canlı değilse kuru kabuk şeklindedir.
Zararlı yumurta döneminde ise kabuğun altında yumurtalarını görmek mümkündür. Bu ilk olarak turunçgil yetiştirilen yerlerde mayıs sonu- haziran başı zamanlarında görülmesi gerekir. En basit şekliyle bulgur gibi dağılan açık renkli yumurtaları görmeniz gerekir. Bunu gördükten bir süre sonra bu yumurtalardan hareketli larvalar çıkar.
Bu çıkış zamanın ise şöyle tespit edersiniz :
Yine kabuğu kaldırdığınız zaman hareketli larvaları görürsünüz. Kabul altından çıkan ne varsa beyaz bir kağıdın üzerine döker mercekle bakarsınız. Bu andan itibaren ilaçlama zamanıdır. Ama şubat ayında yani en soğuk devrede bu larvalar görülmez. Bir ilaçlamadan sonra larvaların bitkinin taze organlarında yerleşerek kabuk bağladıklarını görebilirsiniz. yeniden yumurtadan larva çıkışı tespit ettiğiniz taktirde ilaçlamayı tekrarlarsınız.
Ayrıca ağacınızı havalanacak ve güneş alacak şekilde budayın, kuytu sakin yerlerde barındırmayın, dengeli besleyin, aşırı sulamayın
kolay gelsin.
izzeterisen
05-03-2008, 21:53
Selamlar
turunçgillerde döllenme , türler, bonsai meraklıları için üç yaprak anacının etkileri vb. konuları içeren güzel bir site buldum. Ziyeret ederseniz sizlere faydalı olacağını sanıyorum.
(http://www.turuncgiller.net/viewpage.php?page_id=11)
Eğer anlamadığınız bir şey olursa mesajlarınızı beklerim.
iyi günler
Ali H. ALI
10-03-2008, 10:48
Hepinize iyi gunler, Mine hanimin verdigi bilgilerde, oralarda yerteri kadar Turuncgil hastaligi ve zararlisi vardir. Bunlara bir yenisi eklemek istemediginizi biliyorum. Yine de bir bilginiz olsun diye sizlerle paylasiyorum.
Bu gun limon agacimin dallari uzerinde 3 tane ur gordum. Daha once agacimin uzerinde buna benzer birsey gormemistim. Onlari limon agaci uzerinden kesip aldim sizlerle paylasmak icin fotograf cekip, sonra internette arayinca bu ura sebeb olan yerli bir yabanarisi oldugunu ogrendim.(Citrus Gall Wasp, Turucgil uru yapan yabanarisi, Bu arinin oralara kadar ulasmamasini dilerim) Ausrtaliyada tropik bolgelerde ve tropik bolgelere komsu eyaletlerde gorulen bu yabanarisi ve turuncgillerde sebeb oldugu hastaligi, sanirim havalarin isinmasi ile buralara kadar ulasmis.
Asagida limon agacindan kestigim urlarin fotograflari yani sira, ekledigim linkte de bu yaban arisi ve sebeb oldugu ur hakkinda bilgilere ulasabilirsiniz.
Oralara bahar geldi, yeseren bitkileriniz hep saglikli olsun.
31876
31877
31878
http://www.mvcitrus.org.au/pdf/citrus%20gall%20wasp%20fact%20sheet.pdf
Merhaba;
Bendeki küçük limon ağacım bu sene çok bol miktarda çiçek açtı ve ufak ufak limoncuklar olmaya başladı.
Yalnız bu aralar dikkatimi çekti bir kısım limoncuklar siyahlaşıp dökülmüş.
Bunun sebebi ne olabilir? Limon ağacım gerçekten pek küçük şu anda. Yaklaşık 1 metre ya var ya yok. 3-4 dalının uçlarına doğru çok çok fazla limoncuk oluştu. Bunları nasıl taşıyacak çok merak ediyorum açıkçası :) Acaba çok fazla meyve oluştuğu için olmuş olabilir mi bu sorun yoksa bir zararlı mı söz konusu?
gorkicagi
02-08-2008, 14:19
arkadaşlar selam. ekte resimde de göreceğiniz üzere benim portakal ağacımda ciddi sıkıntılar yaşıyorum. yapraklar rulo gibi katlanıyor ve çiçekler dökülüyor. meyve tutan çiçekler de hemen sararıp düşüyor. gübre ve ilaç denedim ama bir türlü düzelmedi. konu hakkında bilgisi olan arkadşlarımdan yardım bekliyorum.
Koyu yeşil
04-08-2008, 13:49
Bu bölümde sorunuza cevap alamasınız. Arama motorunu kullanarak turunçgil hastalıkları yazıp arama yapmanız gerekiyor. O başlıkta bu sorununuza yanıt bulabilirsiniz. Sanırım yöneticilerimiz de sorunuzu o başlığa taşıyacaklardır.
hatipali74
05-02-2009, 21:57
Turunç fidanlarımın yaprakları alttaki resimde görüleceği gibi buruşmuş ve yanmış gibi.Ben salyangozdan şüphelendim. Ama ilaçlamama rağmen çözüm bulamadım. Güneş veya besin eksiklği veya başka bir hastalık mı?
61703
61704
61705
Ayrıca yetişmiş limon ağaçlarımızdan biri bütün yapraklarını döktü ama üzerinde hala limonlar duruyor.Ağacın gövdesinde kuruma belirtisi yok. Bir arkadaşım agacı gövdesinin üzerinden ana dalları hizasından kesmemi söyledi.
Bilgili arkadaşlardan yardım rica ediyorum.Maalesef limon ağacının resmini çekmeyi unutmuşum.En kısa zamanda ekleyeceğim.
bahtiyar02
08-02-2009, 09:50
Merhaba sevgili dostlar...........
benim mayer limon ve kamkatların yapraklarında gödüğüm zaralılar tekrar başladı.resim üzerinde belirgin görülmekte.arap sabunu ile yıkadım tek tek bulup temizlememe rağmen yine başladı.bu canlı her neyse sürekli yaprak ve dallarda geziniyor .limonlarımın üzerinde yapışkan sıvı bir madde oluşuyor(halk dilinde zeng deniliyor)bunun neden oluştuğunu bulamadım.
ayrıca yeni aldığım mayer limonumda da sevgili hatipali74'ün fidanları gibi ilk geldiğinde çok güzel çiçek açtı ancak tek tek döktü ve son olarak resimdeki halini aldı.yaprakların uçları sanki sıcak bir yanığa tabi olmuş.salonda duruyordu sıcaklık etkilemiş olabilir düşüncesiyle balkon serama aldım.ordaki ısı 10-12 derece arası.
japon gülümün üzerindede is gibi yapışkan bir madde oluştu.tek tek koparmama rağmen tekrar oluşuyor.
bu konularda yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim.saygılar
Chotanaq
23-03-2009, 21:38
:( Merhaba; ben türünü bilmediğim bir turunçgil bitkisine sahibim.
Bir arkadaşımdan aldım, aldığımda perişandı. Eve gölge bir yere koymuştum 3 haftada iki katı yapraklandı fakat şu son 2 günde çöküşe geçti sebebini anlayamadım, yapraklar buruştu yeni yapraklarda gelişimini tamamlayamıyor.
Sizce sorun nedir? Daha önce bir konuda belirttim fakat burdan devam etmek istedim. Yeni resimler var.
Chotanaq
28-03-2009, 19:40
Bu sorunumu yazalı çok oldu, bende bugün gittim fideciye sordum, limonunuzu dışarıya alın, alt tabağını çıkarın ve 1 ay su vermeyin düzelir dedi. ilginç bir bilgi.... :confused:
benim kıbrıs limonumun yeni sürgünlerinde yeşil yaprak bitleri vardı. (başka isimleri olabilir, yeşil küçük böcekler, yakından bakıldığında antenleri de var) gittikçe çoğaldılar. derken elimde olan ddvp ilacını açıp uyguladım. böcekler on dakika içinde patır patır döküldüler. hepsi öldü. tekrar ederse bir uygulama daha yapmayı planlıyorum.
bu konuda uzman bir arkadaşım bulabilirsem uğur böceğini limonun üzerine koymamı söylemişti. bu uğur böcekleri zararlılara birebirmiş. bulursam koyacağım.
yalnız ddvp kullanırken dikkat! çok zehirli bir ilaç. kokusu da iğrenç. solumadan ve el temasına geçmeden uygulayın.
Evet UĞUR BÖCEKLERİNE bu konuda saygı duyalım ve koruyalım.
Süs portakal ağacımda yapraklarda bükülerek kıvrılmalar oluşuyor nedenini bilmiyorum.Üzerinde hiç çiçek açmadı.Yardım ederseniz sevinirim.
gulnursengel
27-05-2009, 16:06
Merhabalar,
Sizden bir konuda yardım talep ediyorum. Bahçemde Burhaniyeden aldığım yeşil nektari ağacı var. Bu sene bol çiçek verdi. Ve hemen hemen her çiçek meyvaya durdu. Öyleki artık dalları meyvaları taşıyamaz oldu. Ama bahçe kenarındaki kartopulardan yeşil bit ve siyah sinekler ağacımı istila etti. Arkadaşlar hemen fungusit yani kimyasal ilaç yapmamı ama meyvaları unutamı yani yiyemiyecemi söylüyor. Bende bu sineklerden nasıl kurtulacağımı size danışmak istiyorum. Yani kimyasal olmayıp organik bir şeyler hazırlayabilirmiyim. Böylece meyvalarınıa yemiş oluruz. Lütfen bir akıl verin sevgili dostlar.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler,
Gülnur
Koşniller için önerebileceğiniz etkili bir pestisit var mı? Ankara'dayım, nereden temin edebileceğim konusunda da yardımcı olanınız olur mu acaba :)
kumyaka2010
22-01-2010, 10:24
Sayın pakener hanım !
benim bahcemdeki narenciyelerde resimdeki ve yaprak kıvrılması oluyor .Meyvalar dibine dokuluyor .Meyvaların dış yuzeyi puturleniyor .Buraları zeytinci ,tarım mudurlugu sulfamit dedi fayda etmedi ,sizden ricam , ne zaman nasıl bir ilaç uygulaması yapmalıyım .Selamlar
izzeterisen
22-01-2010, 21:41
Bu kabuklu bitlere karşı Şubat ayında Porkan adlı yazlık yağdan 100 litre suya 1,5 litre dozunda olmak üzere ilaçlama yapılması gereklidir.
devam eden ilaçlamalar yazın, kabuklu bitin yoğunluğuna ve gelişmesinin seyrine göre yapılır
http://www.tarimziraat.com/hastalik_ve_zararlilar/meyve_zararlilari/turuncgil_sari_kabuklu_biti_ve_turuncgil_kirmizi_k abuklu_biti/
rize mandalinamın yapraklarına bir zararlı dadndı galiba yapraklar yapış yapış oldu. yaprakların fotasunu çektim bu hastalık nedir acaba .
123830
bu arada yaprakları arap sabunlu su ile sildim temizledim arap sabunu geride kalanları da temizler mi yok sa sadece temizlenmesine yardımcı mı olur.
fotoğrafta iyi çıkmadıysa yaprakların üstü kahverengimsi yapışkan bir şeyle kaplanmıştı. altında da 1 mm boylarınla kum rengi kabukçuklar vardı. Yapışkan kahverengi şey dallarada bulaşmıştı. arap sabunlu su ile silince temizlendiler. ama tekrerler mı nedir bu acaba.
izzeterisen
03-02-2010, 11:43
:( Merhaba; ben türünü bilmediğim bir turunçgil bitkisine sahibim.Sizce sorun nedir?
Sorununuz kabuklu bit (Coccus sp.)
Bu dökümanı inceleyin
http://www.adanatarim.gov.tr/sube_mudurlukleri/bitki_koruma/2004/turuncgil.pdf
çok teşekür ederim. ilaçlamadan önce bir daha arap sabunlu su ile temizleyeceğim. önüne geçemezsem yazlık yağı ilaçlayacağım.
Merhaba,
İzmir yöresinde olan bahçemde bir takım hastalık olduğunu sandığım görüntüler ortaya çıktı. Tam olarak kimse bir teşhis koyamadı. Sizin görüşlerinize ve bilgilerinize ihtiyacım var.
Öncelikle Mandalina ağacından bir resim;
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/Mandalina2.jpg
2
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/L006-1.jpg
Diğer bir ağaç ise Erik ağacı
1
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/Erik.jpg
ve ikinci resim yine Erik yaprağı
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/Erik2.jpg
Bir diğer ağaç ise üzerinde bol meyvası bulunan Nar ağacından bir yaprak resmi
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/Nar.jpg
Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim
syıldıran
02-08-2010, 17:41
Merhaba,
İzmir yöresinde olan bahçemde bir takım hastalık olduğunu sandığım görüntüler ortaya çıktı. Tam olarak kimse bir teşhis koyamadı. Sizin görüşlerinize ve bilgilerinize ihtiyacım var.
Öncelikle Mandalina ağacından bir resim;
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/Mandalina2.jpg
2
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/L006-1.jpg
Diğer bir ağaç ise Erik ağacı
1
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/Erik.jpg
ve ikinci resim yine Erik yaprağı
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/Erik2.jpg
Bir diğer ağaç ise üzerinde bol meyvası bulunan Nar ağacından bir yaprak resmi
http://i728.photobucket.com/albums/ww289/ppcalo/Bitkiler/Nar.jpg
Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim
Sn. zoroztu ,
Ben konunun uzmanı değilim , narenciye yetiştiriciliği yaptığım için bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışacağım ;
1- resimdeki yaprak sapındaki görüntü ve yaprağın görünümü yaprak biti olduğunu düşündürüyor.
2- resimdeki yaprakta , yaprak galeri güvesi zararı var.
3 ve 4 resimlerdeki erik yaprağında kırmızı örümcek zararı olduğunu düşünüyorum , erik yetiştiriciliği yapmadığım için emin değilim. Mantari hastalık da olabilir.
5- resimdeki nar yaprağı konusunda fikrim yok.
Bulunduğunuz bölgede bir zirai ilaç bayisinden alacağınız 1 veya 2 ilaç uygulaması ile sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Selamlar . .
Özür dilerim Sn Syıldıran
1-2 ilaç derken neyi kastettiniz?
Ben florikan3 diye bir ilaç gettirttim . Acaba o mu? Yoksa başka bir ilaçmı?
Yani neyi kullanayım?
Minik calamodinimin 3-4 yaprağında resimlerdeki gibi hastalıkla var. Haşereler var mı diye dikkatlice baktım ama bir şey göremedim. Sizce nedir bunlar? Sanki birşeyler de yapraklarinı yemiş gibi de görünüyor.
merhaba, bulmaca gibi olacak ama gördüğünz zararlı ve hastalıkları yazarmısınız birde nasıl mücadele etmeliyim? şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Ben de elimde balkondaki çekirdekten büyüttüğüm limon fidesinin fotoğrafları ile sıraya giriyorum :) bitki bu yaz 2-3 cm lik bir boydan 30 - 40 cm ye uzadı ve yaz sonunda yapraklarında bu şekilde çizgi şeklinde sararmalar oluşmaya başladı, şu an 5-6 tane yaprakta yarık şeklinde çizikler var ve bir tanesi bu fotoğrafta göründüğü üzre delindi.
Forumlara biraz göz attım fakat buna benzer birşey gözüme çarpmadı, acaba bu bitkiyi nasıl iyileştirebileceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz?
teşekkürler
http://www.verikutusu.com/thod/share/01122010393.jpg
Birol Ketenci
01-12-2010, 19:23
Limon fidanımda önüne bir türlü geçemediğim kırmızı örümcekler var. Mücadele için suda eriyen toz kükürt tavsiye ediliyor ancak kükürt, üzerinde minik limonlar bulunan fidanda kullanılabilir mi? Yaz ortası paket üzerindeki talimata göre kullandığımda hem fındık kadar limonlar sararıp döküldü hem de iki ince dal kurudu. İşin doğrusu şu an kullanmaya korkuyorum ama hergün yaprak silmekten, örümcek temizlemekten bıkmış durumdayım.
Fidan lodos fırtınalarından korunmak için balkondan içeri alındı. Hergün silmeme rağmen gittikçe çoğalıyorlar.
Mine Pakkaner
02-12-2010, 20:38
Limon fidanımda önüne bir türlü geçemediğim kırmızı örümcekler var. Mücadele için suda eriyen toz kükürt tavsiye ediliyor ancak kükürt, üzerinde minik limonlar bulunan fidanda kullanılabilir mi? Yaz ortası paket üzerindeki talimata göre kullandığımda hem fındık kadar limonlar sararıp döküldü hem de iki ince dal kurudu. İşin doğrusu şu an kullanmaya korkuyorum ama hergün yaprak silmekten, örümcek temizlemekten bıkmış durumdayım.
Fidan lodos fırtınalarından korunmak için balkondan içeri alındı. Hergün silmeme rağmen gittikçe çoğalıyorlar.
Kükürdünüz % 80 likse 1 lt suya 6 gr, akşam veya sabah erken ilaçlama yaptıysanız sınıkıntı yaşamamanız gerekirdi. Eğer 10 kadar yaprakta 4-9 tane kırmızmız örümcek varsa yazlık yağ kullanın. 700g/l etkili madde içereninden 1lt suya 15 ml oranında kullanın. Daha fazla varsa yeniden kükürt deneyin. Arapsabunu ve zeytinyağı da kullanabilirsiniz.
Birol Ketenci
02-12-2010, 20:57
Cevaplandırdığınız için teşekkür ederim. Sanırım yaşadığım sorun uygulamayı öğlen sıcağında yaptığım içindi. Yarın sabah yeni bir uygulama yaparım.
İyi günler,
Daha önce galeri güvesi zararlısı ile mücadele etmiş ve kurtulduğumu sanmıştım!
Nerdeyse tüm yaprakları temizlemiş ve "confidor" u periyodik kullanmıştım.
Ama aynı sıkıntı mı baş gösterdi acaba? Ne yapabilirim.
Teşekkürler.
rapido34
15-03-2011, 19:39
istanbul salunumda saksıda baktığım mndalina ağacım çok şenlenmiş yeni sürgünler ve yapraklar vermişken birden bire bütün yapraklarını dökmeye başladı hatta dokunduğumuz yaprak düşüyor hoş dokunmasakta düşüyor. hatta genç sürgün dallar bile dökülüyor.
yardımcı olabilirmisiniz bunun sebebi nedir
not saksının üstünü dekoratif beyaz taşla kapladım bundan olamaz ama sanırım
Fazla sulamis olabilirsiniz ayrica bence dekoratifte olsa taslari kaldirinki topragi hava alsin. Konunun uzmani degilim ama sahsi kanaatimi yazmak istedim. Kolay gelsin.
rapido34
15-03-2011, 20:50
çok sulama yapmıyoruz 15 20 günde bir su veriyoruz
Benim turuncgiller bir kisin disaridan iceriye aldigimda bir de fazla sulama yaptigimda yaprak ve cicek dokuyorlar. Bunu dusunerek yazmistim. O zaman asagidaki konuyu incelemenizde fayda var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295&highlight=turuncgiller
cukurovalı
12-04-2011, 19:22
Balkondaki Limonun yaprakları , yeni çıkan yapraklarda kırmızı olanlar.
Üzerinde 3 limon ve birazda çiçek var.
Durumu nedir acaba.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Mine Pakkaner
15-04-2011, 01:48
Fosfor eksikliği var, bir miktar potasyum ihtiyacı da görülüyor gibi. Besin takviyesi gerekiyor.
bu gün kumkatımın bir dalının kuruyup kahverengi olduğunu farkettim, dalı kestiğimde içinin turuncu olduğunu gördüm. turunçgiller konusunda acemiyim. acaba bu bir hastalıkmı ve hastalıksa bulaşıcımı çünkü yanında başka kumkatlar, limon va clamondin var.
Fotoğraftaki mandalinamın yaprakları 10 gün kadar bir süredir bu şekilde,dalları ve yaprakları aşağı sarkmış durumda.Ağacım sağlıklı bir şekilde yeni sürgünleri çıkardı fakat bir süre sonra bu hale geldi.Sulama stresi diye birşey okudum,fakat turunçgillerin fazla su sevmediğini bildiğim için yaklaşık 5 günde bir,toprağı kurudukça suluyorum.Sebebi ve çözümü hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
23-05-2011, 21:26
Fotoğraftaki mandalinamın yaprakları 10 gün kadar bir süredir bu şekilde,dalları ve yaprakları aşağı sarkmış durumda.Ağacım sağlıklı bir şekilde yeni sürgünleri çıkardı fakat bir süre sonra bu hale geldi.Sulama stresi diye birşey okudum,fakat turunçgillerin fazla su sevmediğini bildiğim için yaklaşık 5 günde bir,toprağı kurudukça suluyorum.Sebebi ve çözümü hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
Şimdi fidanı bir havuz yapıp çok bol bir sulayın ve bekleyin ertesi gün yine bir düzelme olmazsa kök hastalığı var demektir. O zaman yaprakları biraz azaltıp ilaç vereceğiz. Durumdan beni bilgilendirin.
Yarın sabahtan sulamayı yapacağım.Teşekkür ederim.
laborantt
24-05-2011, 09:46
Mine Hanım Merhaba,
Kumkuatımın bir tarafı yeni sürgünler çıkartarak yapraklanırken diğer taraf yapraklarını tamamen döktü ve uçlardan başlayarak kurumaya başladı. Kuruyan inca dalları kesip uçlarını mumladım. Ancak renk değişikliği (kızıl-kahve) mumladığım yerlerin altında da devam etmiş.Fotoğraflarını da ekledim.Acaba sorun ne olabilir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılar,
Mine hanım,mandalina ağacımın sulamasını dün sabahtan bolca yaptım,fakat bugün yine bir değişiklik yok.Yapraklar ve dallar aynı durumda.Ağacın 1 metre kadar ilerisinde ortanca mevcut,onu hergün suluyorum.Acaba onu suyu mandalin ağacına ulaşıp,böyle birşeyemi sebep oluyor?
Mine Pakkaner
25-05-2011, 21:09
Fidanın ne derece su aldığını sizden iyi takip edecek kimse olamaz. Ancak şu anda problemi çözmek için sürgünleri orta yerinden, boğum arasından kesin. Yapraklar hafifleyecek bu şekilde. Elinizde kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı bir ilaç varsa onu kullanın. Yoksa size ilaç önereyim.
Bildiğim herhangi bir ilaç yok,bilgilendirirseniz sevinirim.
Mine Pakkaner
30-05-2011, 22:36
Peras ve Peras bakır alıp birlikte kullanmanızı tavsiye ederim.
Teşekkür ederim,en kısa zamanda alıp kullanmaya başlayacağım.
atahankara
03-03-2012, 17:26
http://i1144.photobucket.com/albums/o481/AtahanKara/2012-03-03155543.jpg
http://i1144.photobucket.com/albums/o481/AtahanKara/2012-03-03155533.jpg
Merhaba,
Öncelikle bu faydalı forum için size ve paylaşımları ile dolduran herkese teşekkürler, babamın bir ağacında resimdeki haşereleri gördük, kabuklu bit olduklarını düşünerek arap sabunu ile temizledik.
Ancak ilaçlamak da istiyoruz ne yapalım?
Teşekkürler.
aycicegi
12-05-2012, 07:27
mine hanım efendi balkonumda saksıda portakal ağacı ve bodur limon bakıyorum.ağaç çiçek açıyor ama meyve vermeden çiçekleri dökülüyor.Herhangi bir parazit görmedim.ağaçlardan bodur limonda yaprakları kıvrılıp rulo halini alıyor.ne yapmamı öneririrsiniz?şimdiden teşekkür ederim.saygılar
Benimde aynı sorunum vardı yeni aldığım Kalamondin'de , genel kullanım amaçlı Vilmorin'ı toprağına iyice karıştırdım. Dökülme hemen durdu, yaprak kıvrılması ve sararması da 1 hafta 10 gün içinde düzeldi.
aycicegi
13-05-2012, 07:49
Merhaba Mine Hanım,
Sanırım benim Kalamondin de Alternaria Yanığı başladı. Küçük sarı lekeler önce ince cizgi olarak büyüyor sonra yaprak ordan yırtılıyor. Çok üzüldüm, yeni çiçek açmıştı. Ama henüz az yaprakta var. Kalamondin başlığında çözüm olarak Armure 300 EC önerilmiş. Bu ilacı nerden bulurum veya başka bir çözüm yolu var mıdır?
Bir de bu hastalık bulaşıcı mıdır? Diğer bitkilerime sıçrar mı?
Mustafa Abdal
13-05-2012, 19:31
Evde limonçekirdeğinden yetişen bitkimin yaprak altlarında benekler oluşuyor, sararak kurumadan dökülüyor. Birkaç kez tekrarladı. ılık su ile yaprakları yıkayınca dökülme duruyor yeni yapraklar çıkıyor ama 15-20 gün sonra problem tekrarlanıyor.
Çaresi varmıdır.
Yaprağın altı
295252
üstü
295253
aycicegi
18-05-2012, 09:03
Merhaba Mine Hanım,
Sanırım benim Kalamondin de Alternaria Yanığı başladı. Küçük sarı lekeler önce ince cizgi olarak büyüyor sonra yaprak ordan yırtılıyor. Çok üzüldüm, yeni çiçek açmıştı. Ama henüz az yaprakta var. Kalamondin başlığında çözüm olarak Armure 300 EC önerilmiş. Bu ilacı nerden bulurum veya başka bir çözüm yolu var mıdır?
Bir de bu hastalık bulaşıcı mıdır? Diğer bitkilerime sıçrar mı?
Kendim sordum kendim cevaplıyorum:) İl Tarım Müdürlüğüne gittim, yanıma örnek yapraklar alarak. Ziraat Mühendisleri hastalığın tam olarak ne olduğunu teshis edemediler ama mantar ilacı reçetesi yazdılar. İlacı almak için gittigim yerde bitkimin yapraklarına bakan Ziraat Mühendisi tipik bir turunçgil hastalığı dedi ve bana bir tanesi kükürt olan 2 tane mantar ilacı verdi, bir başka bitkim için de bit ilacı aldım. Yalnız eve gelip paketlerin üstündekileri okuyunca dehşete düştüm, kullanılan tarlaya 3 ile 15 gün hiç bir canlı ve hayvan girmemeli, gaz maskesi takın...vb yazmışlar. Balkonumda kullanmayı planlıyordum ama ilaçları geri götüreceğim, canımdan daha kıymetli değil sonuçta. Bir yerde sirkenin mantarlara iyi geldiğini okumuştum. İşe yararsa ne güzel, yaramazsa yapacak bir şey yok.
a2yurtkok
17-08-2012, 13:35
Merhaba...
Aranıza yeni katıldım hepinize iyi günler.
Uzun zamandır forumunuzdan edindiğim bilgiler ve arkadaşların paylaşımları doğrultusunda karar verip, Saksıda yetiştirmek üzere "Mayer Limon" fidanı satın aldım henüz bugün elime geçti...
Bu bilgiler çok faydalı emeği geçenlere teşekkür ederim...
lemonate
16-09-2012, 11:36
Sn. beonedge,
limonunuzun meyvelerindeki ve yapraklarında bulunan nokta şeklindeki zararlılar Kabuklu bitlerdir.
Mücadelesi açık alanda yetiştiricilikte Şubat ayında + Mayıs sonu-Haziran başında + kontrol edilmek suretiyle de yazın ilerleyen zamanlarında (Narenciye yetiştirilen bölgeler için geçerli) yazlık yağlarla (örneğin Opron ile) ilaçlama şeklindedir. Zararlının biyolojisinin takibi suretiyle mücadelenin yapılması gerekir.
İyi günler, limon ve mandalina ağaçlarıma dadanan kahverengi kabuklu gibi görünen, tüm ağacı, dallarını, yapraklarını ve hatta bulunduğu yerin zeminini dahi yapışkan bir maddeyle sıvayan bir şey var. Dün bunun için Eminönün'de bir yerden Opron temin ettim. Opron'u temin ettiğim dükkandaki satıcı, Opron'u evin içinde de uygulayabileceğimi söyledi. Balkonum yok. Saksılarımı açık alana indirebilecek durumda değilim, çok ağırlar. Bu nedenle ev içinde de uygulanabilirliğini sormuştum. Her ne kadar satıcı bana güvence verse de, ben açıkcası endişeliyim. Bilen arkadaşlardan rica ediyorum. Opronu uygularken ev ahalisinin sağlıkları açısından dikkat etmem gerekenler nelerdir? İki kıştır harika mandalina yedik ağacımızdan ve bu seneyi de heyecanla bekliyorduk. Bundan 2 ay önce Çitos denen bir ilaçla ilaçlama yaptık ama o zaman bir imkan bulup saksıları açık alana çıkarabilmiştim. Gerçi hemen hiç faydasını da göremedim. Şimdi ne yapacağımı bilemiyorum. Şimdiden teşekkürler.
yesilyaprak
12-10-2012, 13:07
SAYIN.. ..AYLİN ben yeni üye yesil yaprak benim limon fidan ağacım bu sayfa üye ,olmadan hiç büyümüyor, meyve vermiyordu baktıkça ağacıma çok üzülüyordum:) sonra sayfa gezinirken benim ağacıma bir derman okudum ve uygulamaya, geçtim bu şerbet denilen vitamin uygulamasıydı,, bu sayfada böyle güzel bilgileri, vermesi muhteşem bir bilgi ,evet şimdi bu muhteşem bilgileri uyguladım sonuç ,:) süper oldu. Diğer ağaçlarda,güzel oldu hepsi meyve,verdi.ben sevgimi ekledim birde bu,yüzden,sanırım,güzel,oldu bahçem.Bu sayfa sahiplerine ,arıca teşekkür ederim,ve saygılarımı,sunarım.tekrar görüşürüz umarım beni arkadaş olarak eklerseniz ,çok,sevinirim.bahçem,de ,ilginç bir şey yakalarsam sizlerle ,paylaşmak,isterim görüşmek üzre:)
atila filmer
05-11-2012, 15:29
Iyi günler herkese…
Aşagıda resmini yüklediğim ağaç biti balkon'da baktığım limon fidanımı kuruttu ve bütün balkonu sarmış durumda, bundan nasıl kurtulabileceğim ile ilgili bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum. Bütün balkon duvarlarına ve camlarına yapışmış durumdalar. büyüklüğü susam tanesi büyüklüğünde sert ve kahve-kızıl renk tonlarında.
http://img425.yukle.tc/images/6555IMG_2649.JPG (http://www.yukle.tc)
serhatcan
29-11-2012, 09:52
Lütfen banada yardımcı olun yeni aldığım limon fidanım aldıktan sonra saksısını değiştim. yaprakları döküldü. evin içinde odada bakıyorum. toz kompost gübrede ekledim ama bir gelişme göremedim ne yapmalıyım?
Merhabalar,
Yazın bahçede kışın mutfağa aldığım limon ağacımın bir sorunu var. Mutfağı tercih ettim çünkü geçen sene camekanla kapattığım girişe almıştım. Ancak çok soğok bir gecede orda dondu, ancak yeniden fide verip toparlandı. Becerebilirsem fotoğraflarını yükleyeceğim. Ancak herhangi bir böcek zararlı göremedim üstünde. Acaba demir eksikliği mi var veya hiç şimdiye kadar herhangi besleyici bir işlem yapmadım ve toprak değiştirmedim, sorun bundan mı kaynaklı?
373028
373029
373030
Sn. eöztürk limonunuzda fazla miktarda kabuklu bit var. http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/5277.htm bu linke bir göz atın.
Sn h dogan, yanıtınız için teşekkür ederim. Yazlık yağ ile ilaçlama yapacağım.
selamlar turunçgillerdeki unlu bit kabuklu bit ve koşniller için size önerim şu olur çıkış evresind ya da gördügünüzde ixir diye organik bir ürün var kullanırsanız 30 dak. temizliyor.
Cuparizon
17-06-2013, 11:16
Herkese merhaba,
Ağaçlar.net'e yeni üye oldum. Herkese bitkilerinin sağlıklı ve bol çiçekli olmasını dilerim.
Benim 4 yaşında iki tane limon ağacım var ama hiç çiçek açmadılar. Hiç tomurcuk ta çıkarmadılar.Kış zamanı yaprak ta dökmüyorlar. Bana göre çok sağlıklı görünüyorlar ama gövdelerinde hafif beyazlıklar var. Bu beyazlıkların periderm oluşumu olduğunu düşünüyorum ama bu yıl oluşan beyazlıklar virüssel bir hastalığa benzediği için emin olamadım. Limonlarımın çiçek açmama sebebi bu oluşumlardan dolayı olabilir mi? Ağaçlarımın resimlerini eklemeye çalışacağım. Yardımlarınız için şimdiden herkese teşekkür ederim.
selam;
Alacalı pembe limonum hastalandı yapraklar kıvrılıyor ve kahverengi lekeler olustu bu belirti için buldugum sonuclar
1 potas eksikligi
2 galeri güvesi
3 kahverengi cürüklük
Hastalıgın adı nedir ve nasıl bir uygulama yapmak gerekir? Bu sorunu yasayan herkese bir cevap olacak vereceginiz yanıtlar resimleride ekledim şimdiden teşekkürler
Mutlu Kutlu
27-07-2013, 08:57
Limonu kendi haline bırakmışsınız, hiç besin ve ilaç uygulaması yapmamışsınız.
Yeterli besin bulamadığı için bitki bağışıklığı ve hastalıklara olan direnci azalmış.
Mutlaka dengeli ve iz elemetleri içerikli besin kullanın, Agrimec ve mosplan karışımı zararlılara karşı ilaç kullanın.
Her şey kendiliğinden düzelir. selam;
Alacalı pembe limonum hastalandı yapraklar kıvrılıyor ve kahverengi lekeler olustu bu belirti için buldugum sonuclar
1 potas eksikligi
2 galeri güvesi
3 kahverengi cürüklük
Hastalıgın adı nedir ve nasıl bir uygulama yapmak gerekir? Bu sorunu yasayan herkese bir cevap olacak vereceginiz yanıtlar resimleride ekledim şimdiden teşekkürler
Limonu kendi haline bırakmışsınız, hiç besin ve ilaç uygulaması yapmamışsınız.
Yeterli besin bulamadığı için bitki bağışıklığı ve hastalıklara olan direnci azalmış.
Mutlaka dengeli ve iz elemetleri içerikli besin kullanın, Agrimec ve mosplan karışımı zararlılara karşı ilaç kullanın.
Her şey kendiliğinden düzelir.
yazın basında mosplan kullanmıstım humik fulvik, deniz yosunu, keçi gübresi ve cok az da seker gübresi vermistim yine de yetmemıs demekki verdiginiz bilgiler için tesekkürler
dussokagi
06-09-2013, 21:55
kumkuatımda zamk hastalığı başladı gövdesinde akmalar kahverengi sarımsı akıntı var çok ufak hangi ilacı kullanmamı önerirsiniz ne yapmam lazım?
syıldıran
07-09-2013, 12:33
Sn. dussokagi ,
Zamklanma hastalığına karşı Fosetyl-Al etken maddeyi içeren Aliette vb. bir fungusit ilacı kullanabilirsiniz. Bu ilacı sırt tulumbasına 10 lt. suya 20 gr. dozunda koyun ve başkaca bir ilaç ile karıştırmayın , ikişer hafta ara ile 2 veya üç uygulama yapın , sonuç verecektir. Birde ağacın taç izdüşümündeki toprakta su miktarı fazla olabilir , eğer sık sulama yapıyorsanız azaltın. Saygı ve selamlar . .
dussokagi
07-09-2013, 15:11
tamam çok teşekkür ederim
Herkese merhaba.Balkonumda 2 adet limon besliyorum fakat son 2-3 aydır yapraklarında tahminimce kabuklu bit oluştu.Forumda araştırmalarım sonucunda ''yazlık beyaz yağ'' kullanılması önerilmiş.Bende bir fidanlığa sordum durumu da anlattım onlarda kabuklu bit olduğunu söylediler ve megaban 4 diye bir ilaç önerdiler.Çünkü yazlık beyaz yağ şu an kullanılmazmış.Ne kadar doğru bilmiyorum.Bir de elimde majeste 20 ec diye bir ilaç var. Bunu megaban 4 yerine kullanabilirmiyim benim bu kabuklu bitlerime etki edermi teşekkürler.Yaprakların resimlerini aşağıya gönderiyorum.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.Biran önce bunu çözmek istiyorum çünkü balkonumda başka bitkilerimde var bunlara bulaşmasından korkuyorum.Eğer soruyu yanlış yere açtıysam doğru başlık altına geçirilirse sevinirim.
451406
451408
451409
Yanlış yeremi yazdım;Yoksa konu popülaritesinimi yitirdi acaba?
Turunçgil
05-11-2013, 08:43
Merhaba ; Sn Cinfeez
Limonunuzdaki kabuklu bit sayisi oldukca az gordugum kadariyla onlarida bir pecete yardimiyla temizleyin eger tekrar urerlerse o zaman kimyasallara basvurun derim
Teşekkür ederim Sayın Turunçgil.Peki zirai ilaçlar hakkında bilginiz varmı.Majeste 20 ec yi megaban 4 yerine kullanabilirmiyim?
Turunçgil
06-11-2013, 17:19
Maalesef kimyasal ilaçlarla ilgili bir bilgim yok.Benim limonumda kabuklu bit salgınına uğramıştı her yeri bit doluydu bende arapsabunu ve zeytinyağı karışımını uyguladım tekrar sürgün verdi şuan. Bu canlılar gerçekten çok yoruyorlar bitkiyi o yüzden bu sene limon vermedi ağacım sizde geç kalmadan ağacınızı kurtarın henüz çok geç değil
Turunçgil
06-11-2013, 17:20
Birde ağacınız aşılımı ?
Ben daha etkili olması dileğiyle kimyasala başvurdum megaban 4 diye bir ilaç aldım.10 gün ara ile uygulayın dediler.ilk uygulamayı yaptım bakalım geçen süre de nasıl bir etki edecek,sonucu burdan paylaşırım.
Ağacım aşılımı inanın bende bilmiyorum,hediye gelmişti.Bende yanına mayer limon aldım.Mayer limon bu yıl 12 limon verdi fakat ceviz boyutuna ulaşmadan tek tek döktü hepsini.Diğeri de 2 yıldır bende boyu 2 metreyi geçti fakat hiç çiçek açmadı.Üstünde dikenleri de var tam olarak aşılımı değilmi,bilmiyorum.
Bu aralar budamayı düşünüyorum tam nasıl nerden budayacağımı da bilmiyorum daha önce hiç budamadım.Birde aşılı olup olmadığını nasıl anlarım.
Teşekkürler
Turunçgil
07-11-2013, 19:46
Limonlarını dökmesinin nedeni besin yetersizliğinden kaynaklanmış gibi görünüyor.Diğer ağacınızda sanırım aşılı değil 2 yılda hiç olmassa çiçek açmalıydı. 3 yaprak anacına benzettim ben yani aşısız limona baharda sürgün göz aşısı yaptırın ona yoksa meyve vermez.Ben teşekkür ederim...
Şuan aşı yaptırsam olmazmı Sayın Turunçgil.Ya da kesinlikle bahar da mı yapılıyor bu aşı? Kusura bakmayın bu konularda bilgisiz olduğum için sürekli bir soru sorma isteği içindeyim :)
Teşekkürler
Turunçgil
08-11-2013, 20:01
Suan asi zamani degil durgun goz asisi yapilabilir ancak oda baharda surecektir ancak ev icindeki turuncgillerde daha erkende surebilir hep asili fidan aldigimdan hic karsilasmadim bu konularla :) Istediginiz zaman soru sorabilirsiniz.
mandalinci
13-11-2013, 15:41
Merhaba,
1. limon ağacımda, galeri güvesi ve kabuklu bit sorunum var. Sarımsak+arap sabunu+acı biberli karışımı bir kaç kez aralıklı olarak sıktım, taze sürgünler gelmeye başladı.
Soru 1- hastalıklı yaprakları ve/veya dalı kesip, tekrar uygulama yapmam gerekir mi?
2- sadece hastalıklı yaprakları toplayıp, tekrar ilaç uygulaması yapmam gerekir mi?
3- veya başka ilaç gerekiyor mu?.
Ağaççık 2 metreyi geçti ve çimin içinde, maalesef sulama oluyor.
mandalinci
13-11-2013, 15:47
2. limon ağacımı, daha az sulanan bir bölgeye diktim, üzerinde 4-5 tane meyve var ama tüm yapraklarını döktü acaba neden.
Mine hanımın yazdıklarından okuyarak, uç kurutan mı oldu diye düşünüyorum.
Veya bir olasılık; etraftaki tüm limonlarda yaprak var, benim fidanım küçük olduğu için gece ayazından etkilenmiş olabilir mi?
mandalinci
13-11-2013, 15:50
3. ağacım minik bir portakal, ilkbaharda dikildi, gayet güzel gelişiyordu ve üzeri çiçek dolmuştu. Önce çiçekler, sonra yapraklar gitti.
Ben bahçemden koparabileceğim limon ve portakal hayalleri kurarken, ne oluyor benim miniklerime :(
greenlife
16-02-2014, 07:10
Merhabalar,
1 ay önce dikmiş olduğum turunç fidanlarımda sorunlar var, soluyorlar, yaprakları dökülüyor. Toplam da 2 limon, 4 portakal ve 3 mandalinam var. Lütfen yardım edin, ne yapacağımı bilmiyorum.
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/841/3r9v.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/853/tjjk.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/600/8bv5.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/534/2z84.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/607/sula.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/138/1z8y.jpg
greenlife
16-02-2014, 07:21
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/138/1z8y.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/600/pqd2.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/836/k6rb.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/801/srme.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/594/frhg.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/208/ruxq.jpg
In God We Trust
16-02-2014, 09:00
Turunçgiller yer değiştirince böyle olabiliyor diye biliyorum:mad:
greenlife
16-02-2014, 15:01
Az once gunese dogru bakinca farkettim yapraklari delik delik?
Kayahann
16-02-2014, 22:04
izmirde aynı sorunları ben de yaşadım izmirde narenciye yetiştirmek istiyosan kesinlikle kışın ayazını yemiycek, kuytu köşelere diktiğim portakal greyfurtu zor tutturdum
In God We Trust
16-02-2014, 22:16
İstanbulda benim turunçgillerim gayet sağlıklılar ancak?
Kayahann
16-02-2014, 22:18
izmirde sorun sıcaklık değil zaten hiç durmayan ayaz, hava 5 derece bile olsa hissedilen 0 oluyor mesela, ülkenin çoğu tarafında bulundum ama izmirdeki gibi hiç durmayan rüzgar görmedim, apartmalnarın aralarındaki bahçelerindeki turuçgiller inanılmaz güzel gelişiyor ama işte açıkta olunca çok zor
In God We Trust
16-02-2014, 22:21
Anladım turunç değil de üçyaprak üzerine aşılı alırsanız fidanalrı soğuğa daha dayanıklı olur
Kayahann
16-02-2014, 22:23
valla ben öyle aşısına bakmmıyorum fidan alırken üzeri meyveli kocaman fidanlar alıyorum genellikle, tadına bakıp alıyorum meyvesini kopartıp :D burdaki çoğu fidancı aşırı bilgisiz neye aşılı bu dedim bi kere ne biliyim bize hazır geliyo dedi :D
greenlife
16-02-2014, 23:19
Benimde aklıma soguktan olabilir diye gelmişti, zira biraz rüzgar aldı kış boyunca, epey yağmur da yağdı, toprak sürekli ıslak kaldı. Bir de internetten araştırdığım kadarıyla kahverengi leke hastalığına da benzemekte yaprak görünümünden. Bir çeşit mantar hastalığıymış, ilacı satılıyor.
Peki şimdi ne yapmak lazım?
Seçenekler :
1- Soğuklar bitmek üzere, bahar geldi gelecek. Kendi haline bırakıp, düzelir diye umut mu etmek lazım?
2- Bu kahverengi leke hastalığı için bir ilaç alıp kullanmak mı lazım?
3- Ağaçları kaybetmeden yerlerini mi değiştirmek lazım?
greenlife
16-02-2014, 23:22
Bir de yaprakları ilk kavrulan ağacım yediveren limon ağacıydı ve üç yaprak anacına aşılıydı. O da bu halde. İlk aldığımda çok sağlıklıydı ve 2 metrenin üzerindeydi boyu. Yaprakları güneşe tutunca çok küçük delikler var.
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/600/pqd2.jpg
Kayahann
17-02-2014, 07:35
ilaç da kullan bence bordo bulamacı da at tam mevsimi zaten bordo bulamacının ama son resimdeki gerçekten kötü olmuş kurtulurmu bilmem
greenlife
17-02-2014, 15:20
Az once bir zirai ilaclamaciya gittim. Pas böcüsü dedi. Once tum bahceye bordo bulamaci at dedi, 10 gun sonrada turuncgillere abramec denen bir ilaci at dedi.
Bu da benim bahçemdeki muhtamelen portakal olan ağacımın yaprağı.Bahçemde limon ,mandalina ve portakal ağacı var.Fakat limon hariç diğerlerinden 2-3 senedir hiç ürün alamadım.Oluşan az sayıda tomurcuğuda dökülüyor.Yaprağının durumu böyle ama canlı olarak kurtçuğa ya da bite rastlamadım.
handancakan
13-05-2014, 13:31
Beyaz sinek mevcut Neemazal veya Confidor kullanabilirsiniz.
handancakan
13-05-2014, 13:32
Bu da benim bahçemdeki muhtamelen portakal olan ağacımın yaprağı.Bahçemde limon ,mandalina ve portakal ağacı var.Fakat limon hariç diğerlerinden 2-3 senedir hiç ürün alamadım.Oluşan az sayıda tomurcuğuda dökülüyor.Yaprağının durumu böyle ama canlı olarak kurtçuğa ya da bite rastlamadım.
Alternaria hastalığı gibi duruyor. Kök boğazı nazikçe havalandırılmalı, çamur ise toprağın kuruması sağlanmalı ve bakırlı ilaç kullanılmalıdır.
onur özdoğan
23-05-2014, 14:18
herkese selamlar , grupta yeniyim biraz cahil olabilirim kusuruma bakmayın arkadaşlar şimdiden, portakal ağacım sürekli yeni meyve tomurcuklarını döküyor sanırım bu gidişle meyve falan olmayacak sezonunda birkaç resim yüklemeye çalışacağım birde toprak analizi raporum var yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler
onur özdoğan
23-05-2014, 14:51
bunlarda geri kalan resimleri
onur özdoğan
23-05-2014, 14:54
analiz raporu
ph 7,53
kireç 52,33
suya doygunluk 42,9
organik madde 0,91 çok az
toplam azot 0,032 çok az
Arkadaşlar mayer limonumun yaprakları bu şekilde olup dökülüyor.Sorun nedir acaba?(Fotoğraf Snoopy arkadaşımızdan alıntıdır)
danny keane
28-05-2014, 14:03
Merhaba,
Yaklaşık 1-1.5 ay evvel satın aldığım calamondinimle ilgili sıkıntı yaşıyorum. İlk aldığım zamanlar toprağında 3-5 tane ufacık haşerelere rastlamıştım. Araştırmalarım sonucunda bunların çok büyük ihtimalle Kırmızı Örümcek olduklarını anladım. Yine araştırmalarım sonucu bulmuş olduğum ev yapımı bir karışımı tatbik ettim. Son zamanlarda çok detalı incelememiş olsam da şimdilik bu sıkıntıdan kurtuldum diye varsayıyorum.
Asıl sıkıntıya geçersem; Bitkiyi ilk aldığımda bir kısımdaki yapraklar daha açık, sarıya kaçan renge sahipti. Zamanla toparlayacağını düşünerek üstünde durmamıştım. Daha sonra birkaç hafta içinde bitkinin üzerindeki henüz olgunlaşma aşamalarının çok başında olan küçük yeşil meyvelerinin bir kısmı taç yapraklarıyla birlikte patır patır dökülmeye başladı. Meyve dökülmesi bir süre sonra sona erdi. Üzerinde hala hatrı sayılır miktarda meyve var sağlam bir şekilde.
Şu an ise daha önce bahsetmiş olduğum o rengi açık yapraklar dökülüyor. Öyle böyle bir dökülme değil. Kontrol amaçlı dokunduğumda dahi anında kendilerini bırakıyorlar. En önemlisi, bu bahsi geçen yaprakların alt kısımlarında küçük kahverengi noktalar var. Araştırdığım kadarıyla bu bir tür mantar hastalığı. "Greasy Spot Fungus" diye geçiyor ve "Mycosphaerella Citri" diye bir patojen sebep oluyormuş.
Bu hastalığın Türkçe karşılığına dair hiçbir bilgi bulamadım. Bu hastalıkla ilgili bilgiye sahip olan birileri varsa, tedavisi için neler yapmam gerektiği konusunda tarafımı bilgilendirebilirse çok sevinirim.
Gerektiği takdirde daha spesifik fotoğraflar çekebilirim tekrardan.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497291d1401276927-img_20140528_121038.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497292d1401276927-img_20140528_121110.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497293d1401276927-img_20140528_121047.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497294d1401276927-img_20140528_121121.jpg
Mutlu Kutlu
28-05-2014, 17:52
Güneş ışığı altında, yaprak altlarına dikkatlice bakarsanız kırmızı örümcekleri görürsünüz.Arkadaşlar mayer limonumun yaprakları bu şekilde olup dökülüyor.Sorun nedir acaba?(Fotoğraf Snoopy arkadaşımızdan alıntıdır)
Bu tür mantar hastalıkları aşırı sulamak, ortamdaki fazla nem ve az güneş olan yerlerde problem oluyor. Bitkinize dengeli su verirseniz, bol güneşe alıştırır ve direnç kazanması için düzenli beslerseniz bir çok problem kendiliğinden hallolur.
Merhaba,
Yaklaşık 1-1.5 ay evvel satın aldığım calamondinimle ilgili sıkıntı yaşıyorum. İlk aldığım zamanlar toprağında 3-5 tane ufacık haşerelere rastlamıştım. Araştırmalarım sonucunda bunların çok büyük ihtimalle Kırmızı Örümcek olduklarını anladım. Yine araştırmalarım sonucu bulmuş olduğum ev yapımı bir karışımı tatbik ettim. Son zamanlarda çok detalı incelememiş olsam da şimdilik bu sıkıntıdan kurtuldum diye varsayıyorum.
Asıl sıkıntıya geçersem; Bitkiyi ilk aldığımda bir kısımdaki yapraklar daha açık, sarıya kaçan renge sahipti. Zamanla toparlayacağını düşünerek üstünde durmamıştım. Daha sonra birkaç hafta içinde bitkinin üzerindeki henüz olgunlaşma aşamalarının çok başında olan küçük yeşil meyvelerinin bir kısmı taç yapraklarıyla birlikte patır patır dökülmeye başladı. Meyve dökülmesi bir süre sonra sona erdi. Üzerinde hala hatrı sayılır miktarda meyve var sağlam bir şekilde.
Şu an ise daha önce bahsetmiş olduğum o rengi açık yapraklar dökülüyor. Öyle böyle bir dökülme değil. Kontrol amaçlı dokunduğumda dahi anında kendilerini bırakıyorlar. En önemlisi, bu bahsi geçen yaprakların alt kısımlarında küçük kahverengi noktalar var. Araştırdığım kadarıyla bu bir tür mantar hastalığı. "Greasy Spot Fungus" diye geçiyor ve "Mycosphaerella Citri" diye bir patojen sebep oluyormuş.
Bu hastalığın Türkçe karşılığına dair hiçbir bilgi bulamadım. Bu hastalıkla ilgili bilgiye sahip olan birileri varsa, tedavisi için neler yapmam gerektiği konusunda tarafımı bilgilendirebilirse çok sevinirim.
Gerektiği takdirde daha spesifik fotoğraflar çekebilirim tekrardan.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497291d1401276927-img_20140528_121038.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497292d1401276927-img_20140528_121110.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497293d1401276927-img_20140528_121047.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/497294d1401276927-img_20140528_121121.jpg
danny keane
29-05-2014, 11:13
Bu tür mantar hastalıkları aşırı sulamak, ortamdaki fazla nem ve az güneş olan yerlerde problem oluyor. Bitkinize dengeli su verirseniz, bol güneşe alıştırır ve direnç kazanması için düzenli beslerseniz bir çok problem kendiliğinden hallolur.
Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Bitki bol güneş alan yerde ve balkonda, nem konusunda da bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Sulama yapmadan evvel mutlaka toprak üst yüzeyinin tamamen kurumasını bekliyorum. Zaten su ihtiyacı olduğunu toprağın kendisi belli ediyor. Bitkiyi aldığımda varolan bir sıkıntıydı bu durum, gittikçe daha da ciddileşiyor benim endişem o.
Düzenli güneş ve sulama dışında başka bir müdahale öneriniz var mıdır?
Tekrar teşekkürler.
Merhaba ağaçlar.dostları bahar ayında ektiğim aşılı fidanlarımla hayatımızda oluşan olumsuzluklardan dolayı şu tarihei kadar ilgilenemedim dün yanlarına gittiğimde iki karış kadar yukarıdan itibaren dallrı ve yapraklarının kupkuru olduğunu gördüm çok üzgünüm ağalarımı kayıpmı ediyorum acaba yoksa susuz kaldıkları içinmi oldular anlayamadım y
ardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler
Washington portakalda pas böcüsü.
Arkadaşlar limon agaclarima hastalik bulasti, yapraklar burustu, yaprak uzerinde pas gibi renklenme, yaprak altlarinda ve meyve uzerlerinde küllenme **** mantarlanma gibi birseylerolustu, ne yapmaliyim, uzmanlarimizin degerli cozum onerilerini rica ederim, hemen uygulamaya gececegim, cevabinizi dort gozle bekliyorum, simdiden cok tesekkurler.
Orange11
17-04-2015, 08:45
Merhaba;
Aranıza yeni katıldım. Şubattan bu yana bende bulunan bir mandalina ağacım var. Ofisimde cam kenarında bakıyorum kendisine; ancak kendisi gittikçe kötüleşiyor ve ben daha önce hiç ağaç yetiştirmediğim için ne yapacağımı bilemiyorum. Başlarda çiçek açtı meyve verdi ama sonrasında tüm meyveleri döküldü yaprakları solmaya başladı ve dökülmeye başladı. Ofiste yerini değiştirip direkt cam kenarına aldım diğer yerinde sürekli kalorifere maruz kalıyordu burada oda sıcaklığında duruyor ve gün içerisinde cam açıp havalandırabiliyorum. Önceleri yapraklarında yapışık beyaz bir sıvı vardı. Bunun ne olduğunu araştırdım ve yapraklarının arkasına bakmam gerçeği ile karşılaştım. Yaprakların arkasında kırmızı noktalar ve beyaz yapışık bir madde vardı. Bunun üzerine 150. mllik bir şişe ile arap sabunu zeytinyağı ve karbonat karışımını yapraklarına püskürttüm ancak ağacım daha da kötüye gitti bu sefer yapışıklıklar azaldı kötü olan yapraklarını temizledim; ancak ağacım büyümeyi bıraktı ve sanki ölüyor gibi. Ne olduğunu da bilmiyorum. Öğrendiğim kadarıyla yaprak gübresi aldım ve sıvı kükürt aldım. Su ile yapraklarına püskürttüm ve kendi haline bıraktım. Normalde haftada 1 2 kez suluyordum ama çok fazla suluyor olabileceğimden sulamayı da 2 haftaya indirdim. Yine bu forumda yazlık yağ okudum ancak bulamadım.
Ağaçlar hususunda çok bilgisizim ve ağacımın kurumasını istemiyorum. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirseniz minnettar olacağım.
Herkese teşekkürler.
rusalocka
03-05-2015, 20:24
Merhaba
Benim terasimda baktigim limon ve portakal agaclarimda her sene bolca cicek ve sonrasinda meyve olusmasina ragmen bir sure sonra hepsi dokuluyor, ne yapmaliyim acaba?
emrahdemirhan
18-06-2015, 13:58
Merhabalar,
Bizim mandalina ağacındaki hastalık için herhangi benzer bir fotoğraf bulamadığım için burada paylaşıyorum. Hastalık alt yapraklarda başladı şimdi yukarı dogru cikiyor. Konu hakkinda bilgi sahibi iseniz yardimci olursaniz sevinirim.
http://s12.postimg.org/qdc3xjp7h/foto_raf_1.jpg
http://s12.postimg.org/fgas8s2fx/foto_raf_2.jpg
http://s12.postimg.org/54yfg4aql/foto_raf_3.jpg
AsumanDizdar
16-09-2015, 11:13
Merhaba arkadaşlar
Balkonumda yetiştirdiğim limon ağacım da aşağıda fotolarını paylaştığım beyaz böcekler var. Unlubit diye bahsedilen zararlıya benzettim ama emin olamadım. Üzerindeki tüm limonları döktü yapraklarda sararmalar başladı. Bu zararlı türü nedir ve nasıl mücadele edebilirim. Yardımcı olursanız çok memnun olurum.577639
carizma_009
16-09-2015, 12:52
Zirai ilaç satan bir yere giderseniz eğer yoğurt gibi bir ilacı vardır tam dolu camsile bir Çay kaşığı kadar koyup püskürtme Yöntemi'yle ilaçlayabilirisiniz.10günde bir kontrol edin duruma göre tekrarlayabilirsiniz.
eny4lios
23-09-2015, 03:08
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım öncelikle selamlar İzmir' den!
Yaklaşık 2,5 ay önce meksika lime türü 4 yaşında üstü meyveli çiçekli bir fidan almıştım ve gelir gelmez bahçeme ekmiştim. Sorun yaşamaya yaklaşık 15 gün sonra başladım ektikten sonra. Ağacı kuytu çok az rüzgar alan ve neredeyse bütün gün güneş alan bir yere koydum ilk başlarda fazladan çiçek açtı vs. Sonra birdenbire bazı bir kaç yaprak sararmaya başladı üstündeki meyveleri dökmeye başladı ve tamamen sarardı ve döküldü nerdeyse tüm yaprakları. Besin ve demir takviyesi abartmadan yaptım ama nafile şu an fidanımın son durumu bu.
Öyle abartı sulayan veya kuru bırakan biri değilim toprağı kurudukça suyunu verdim ve ayrıca üstüne yaprakları inceledim hiçbir zararlı böcek vb göremedim. Mantar içinde koruma amaçlı 20-25 günde bir fungusit veriyorum tüm bahçedeki bitkilerime..
Bazı yerlerden taze yapraklar çıkardı ama bazı yerler dökülmüş halde duruyor. Bazı dallarda ise filiz yok :( Sizce bu kışı atlatabilir mi. Sürgün vermesi kök saldığı ve iyiye işaret yazıyor forumda ama bilemedim.
İlk hali
http://puu.sh/kkQwj/8b3c05e402.jpg
son hali
http://puu.sh/kkQ8b/d2d2ec8840.jpg
Turunçgil
23-09-2015, 11:14
Yer değistirmeden kaynaklı yaprak dökmüş olabilir.Lime cinsi normal limon cinslerine göre soğuğa daha duyarlı olduğunü duymuştum.Büyük bir saksıda olması daha iyi olurdu bence,ama yeni sürgünler yerini sevdiğinin işareti...
eny4lios
24-09-2015, 03:28
Yer değistirmeden kaynaklı yaprak dökmüş olabilir.Lime cinsi normal limon cinslerine göre soğuğa daha duyarlı olduğunü duymuştum.Büyük bir saksıda olması daha iyi olurdu bence,ama yeni sürgünler yerini sevdiğinin işareti...
O filizlenmeyen yapraklardan sürgün için ufak bir budama gereklimi yoksa ilkbaharakadar beklemeli miyim?
Bu arada bu sene kışı atlatması için naylon ile etrafını çevirip muhafaza edeceğim etkili olur değilmi?
Turunçgil
24-09-2015, 14:49
Filizlenmeyen dalların ucundan biraz budayın sonbahar sürgünleri yapacaktır.Şuan için erken, gece sıcaklıkları 10 derecenin altına düştüğünde naylon sarabilirsiniz.Ayrıca biraz gübre verebilirseniz kısa zamanda kendini toparlayacaktır.
finans_man
21-11-2015, 12:44
merhaba,
fotografını attıgım limon ağacımda son 2 günde beyaz pamuk benzerı şeyler oluştu, yapraklar kurumaya başladı ve bir değişiklik söz konusu. sulamayı 15 günde 1 yapıyorum. ağac tamamen evin içinde kalıyor. ort. sıcaklık 20 derece. ne yapmamı önerirsiniz? teşekkürler
586274
586275
586276
586277
Mehmetbv
14-02-2016, 00:48
Arkadaşlar herkese merhaba benim portakal ağacım vardı yaklaşı 1 ay önce yapraklarının altında yapışkan ve parlayan bişeyler gördüm bi çiçekciden ilaç aldım sıktım ama geçmedi sadece yapışkanlığı gitti sonrada yapraklarını dökmeye başladı bazı dalları kurudu saksıda bu arada ağacım, ne yapabilrim yardım edebilrimisiniz?
tatlı bezelye
21-02-2016, 16:31
Merhaba,
Sonunda Admiral ile limon ve mandalinamı ilaçladım. Nasıl gidiyor bir baksanız?
Ne zaman mekanik olarak temizlemeye girişmeliyim? Bir de tomurcuklardan çıkan meyveleri yememizde sıkıntı olur mu, pestisit mi yemiş oluruz?
Selamlar, çok teşekkürler,http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160221/3df999a9dfc3096761c3165a6e9b4448.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160221/6b0cea98100877a83a8ff770cb87a965.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
akdenizbrk
12-04-2016, 00:02
Merhabalar.Antalya da yaşıyorum.sahil kesiminden yaklaşık 250-300 metre rakımda çeşitli meyva ağaçları dikmiştim geçen yaz başında.2 tane portakal ağacı 5 yaş fidan alarak diktim maşallah hiç bir problem yok ve çok güzel odu. Limon fidanım da 4 yaştı üst dalarındaki yaprakları kurudu sarardı ve döküldü dallarıda kurumaya yüz tutmuştu bende budadım alttan çok güzel sürgünler verdi.
Geelim mandalinalarıma. 2,5 yaş fidanlardı. bunlarda çok güzel filizler vermişti ama kışı atlatamadı sanırım veya bir hastalık musalat oldu bilemiyorum üst dalları kurumaya başladı ve yapraklarını birer birer döktüler.şu an nisan ayı yeni filizler çıkarttı ama çok cansız ve sarargın gibi duruyor.. ziraatçilere danıştım. birisi güve diyor,diğeri uçkurutan hastalığı diyor, bir diğeride kıvırcık hastalığı ve demir eksikliği diyor. yerli bir vatandaşta hem mantari hastalık var hemde kışı atlatamamış bu fidan onun için dedi..
Şubat ayında 15*15*15 kompoze gübremi verdim mart ayında da şeker gübresini verdim. ama halaa dökülmeler ve kurumalar devam ediyor.
Fotoğraf yükleyemedim :(
rockwool
21-04-2016, 20:53
Merhaba arkadaşlar, saksı tipi limonda yaprakların uçlarında fazla sayıda kurumalar var. Acaba sebebi nedir, yardım ederseniz sevinirim
Arkadaşlar, İzmir'de yaşıyorum. Evimin bahçesindeki hem Mandalina hem de Limon ağacında meyve tutuyor. Ancak bir süre sonra meyveler büyüyemeden önce sararıyor sonra simsiyah olup düşüyorlar. resimlerini ekliyorum. Sebebi ne olabilir? Nasıl çözüm bulabilirim? Teşekkürler.http://img506.yukle.tc/images/8855IMG_3390.JPG
http://img506.yukle.tc/images/2601IMG_3391.JPG
http://img506.yukle.tc/images/7804IMG_3392.JPG
http://img506.yukle.tc/images/8303IMG_3393.JPG
http://img506.yukle.tc/images/8303IMG_3393.JPG
http://img506.yukle.tc/images/5804IMG_3394.JPG
Merhaba, ben bir süre önce limon çekirdeği çimlendirmiştim ama yaprakları yeşil değil her yeri bembeyaz bir sorunu mu var acaba
http://i.hizliresim.com/ZdOE90.jpg
ozer 151
23-11-2016, 08:49
iyi günler iş yerimdeki mandalina ağacımda çok ufak bi zararlı var ve yeni çıkan sürgünlerin uçlarını yiyor yaprakların aralarına ağ örüyor nasıl bu zararlıdan kurutulmak için nasıl bir yol izlemeliyim
kaktüsaşığı
18-12-2016, 18:49
Calamondinimi yazın almıştım şimdi bütün yapraklarını döktü, ne yapmam gerek? Bilen varsa yardım edebilirseniz çok sevinirim
http://i.hizliresim.com/411YLA.jpg
eroglu67
27-01-2017, 08:14
arkadaslar en etkili ilaç sıvı arap sabunu
ben söyle bir tarif buldum.
1 Lt Suya 2 yemek kaşıgı sıvı arap sabunu 1 yemek kasıgı sıvı yag. 1 diş sarımsak (eziyoruz)
fısfıs ile 3 günde bir 4 gün boyunca sıkıyorsunuz.
Karaasar
22-03-2017, 10:37
Arkadaşlar Merhaba!
Limon yaprağım kıvrılıyor ve içinde örümcek ağı ve örümcek çıkıyor. Fikri olan var mı?
Limon ağacımızin dallari kuruyor bu sekilde neden olabilir bilgisi olan yardimci olabilir mi ?
Ne yapmam gerekir ?http://i.hizliresim.com/BrnaED.jpg
SoğanlıBitkiler
16-05-2017, 09:15
Hayırlı günler herkese; Limon ve turunçgiller ile ilgili olarak yaprak ve gövdede bulunan oval kabuklu kahverengi yaprak bitlerine karşı doğal yöntemler üzerine araştırma yaparken yeşil bitlerle mücadelede uğur böceği kullanıldığını öğrendim. Buna göre Uğur böcekleri kabuklu yaprak bitlerine karşı mücadelede kullanılabilir mi. Harici olarak doğada bu kabuklu bitlere karşı zararlı olan başka hangi tür canlılar vardır. İlginiz için teşekkürler.
redkit-55
24-06-2017, 09:45
Merhaba arkadaşlar,forumda biraz araştırma yaptığım kadarıyla kamkat ağacımda kabuklu bit türü olduğunu tahmin attiğim zararlı var, fotoğrafını yükledim sizlerin bilgisine ihtiyacım var,bu zararlıdan nasıl kurtulabilirim,bu arada şunuda belirteyim kamkat nisan ayı gibi hastalandı ve yaprakları dökülmeye başladı , uzun zamandır bakamamıştım,gübreye ihtiyacı olduğunu düşündüm ve toprağın dibine hayvan gübresi koydum, faydası oldu ve yeniden yapraklar yeşerdi hatta yapraklar irileşti bile ancak bu zararlılarda sonrasında peydah oldu,ayrıca yapraklara sanki yağ püskürtülmüş gibi ve saksı kenarlaronda bile yağ fıskiye edilmiş gibi ,kamkat sanki yağ püskürüyor gibi , bilmem anlatabildim mi, yardımcı olursanız çok sevinirim, ne tür bir ilaç kullanacağımı bilmiyorum, sevgiyle kalın.
alibilgili88
25-12-2017, 20:36
benimde kamkatın yaprakların altı kahverengi rengi almaya başladı ve kuruyup dökülüyorlar mantar hastalığı diyorlar ama bu ilaçlar pahalı ve kiloluk olarak satılıyor benim evde uygulayabileceğim pratik işe yarar şeyler söyleyebilir misiniz? sitede çok fazla bilgi var ugulayıp öldürmekten korkuyorum deneyip iyi sonuç alan birisi yardımcı olabilir mi?
doğadostu
04-02-2018, 10:22
Merhaba
Benim balkonda saksıda yetiştirdiğim bir mandalina fidanım var. Bu günlerde yeni filizlerinin üzerinde siyah böceklenme olduğunu farkettim. Ne yapabilirim?
doğadostu
05-02-2018, 15:53
Konuyu nasıl güncelleme sayfasına taşırım bilemedim. O yüzden sorumu tekrar soruyorum; bu siyah böceklerden nasıl kurtulabilirim.
senay009
11-03-2018, 02:56
Arkadaşlar merhaba ben 3 aydır bana hediye gelen saksıda limon ağacıma bakıyorum ama ağacımın bir sıkıntısı var ve ben çözemiyorum, anlayamıyorum da. ağaç geldiğinde gayet canlı, yapraklı, böceksiz ve meyveliydi. meyveler çok büyümüş ve ağır geldiği için dalları aşağı sarkıtmış olduğundan meyceleri koparıp afiyetle yedik. bir süre sonra 2 adet filizimiz oldu çok hızlı bir şekilde büyüyüp yapraklanıp dal oldular. daha sonra kırmızı örümcek problemimiz başladı ama 1 ay içinde hepsinden çoğalmadan kurtuldum ve günde yarım saatimi ağacı kontrol etmeye ayırıyorum mutlaka. kırmızı örümceklerden tam kurtuldum diye sevinirken daha büyük bir problemle karşılaştım. yapraklarım uçları kararmaya ve günden güne yaprağa yayılmaya başladı. hastalık olmasından korkup kararma başlayan yaprakların hepsini kopardım. ama diğerleri de kararmaya devam etti. zaten çoğunlukla da kendiliğinden döküldü. ağacım baya çıplak kaldı daha sonra yapraksız kalan yan dalların uçlarında kuruma başladı. bende kuruma başlayan dalları da kesitim, tabi eğer hastalıksa bulaşmasın diye düşünerek. ev sıcaklığı 24 C ve kalorifere 85cm uzaklıkta. sıcaktan olabilir mi diye düşündüm ama bu kadar arka arkaya olması beni telaşlandırdı. uçkurutan hastalığından şüphelendim o da değil dediler. lütfen yardım edin :(
kara_kalem
11-05-2018, 20:45
3 hafta önce aldığım kumkuatımı büyük bir saksıya diktim ve balkona koydum. Yer değişikliğinden sanırım yapraklarında sararma ve dökülmeler vardı fakat bikaç yaprakta yenik gibi damarları çıkmış şekilde kuruma gördüm. Bunu sebebi bir haşere olabilir mi?
yaprak fotoğraflar ; http://www.agaclar.net/forum/1539965-post111.htm
GokhanDL
21-07-2018, 16:37
Merhaba 2 gündür limon ağacımda resimdeki gibi şirelenmiş yapışkan şeyler çıkmaya başladı ve bütün yapraklara yayılıyor yaprağın altında küçük beyaz örümcek ağına benzer şeyler var aynı zamanda limonların yanındada örümcek ağına benzer şeyler çıkmaya başladı sorun nedir nasıl çözebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhabalar,
aşağıdaki resimlerdeki sorunların teşhisi doğru mudur acaba? Şuan hava sıcaklığı 35 derecelerde seyrediyor, bol rüzgar ve güneş alan yerlerde ekili limon ağaçlarımız.
1)galeri sineği ??
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180805/753aa6fa505851be0e34aaacc4fbce86.jpg
2)unlu bit ??
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180805/c626e7def681aa75685c4b6f2be75b47.jpg
3)fikrim yok ??
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180805/1c4605cf9d33b0b7d8e6c4e5aba40beb.jpg
meric0101
23-01-2019, 18:18
Arkadaşlar bitkimin sorununu bilen var mı? Çekirdekten yetiştirmiştim önce yaprakları dalgalı olmaya başladı sonrada şu beyazlık nasıl çözebilirim bu sorunu? Şimdiden teşekkür ederim
Arkadaşlar merhaba. Çekirdekten limon yetiştirmeye başladım. Birkac gun oncesine kadar bir sikinti gorunmuyordu. Gectigimiz hafta ildisina tatile cikacagimdan limon saksimi da yanimda getirdim. Daha arabadayken yapraklari burusmaya basladi. Oksijensiz kaldigini dusunerek sik sik acikhavaya cikardim yol boyunca. Ancak takip eden gunlerde de kotuye gitti.
Normalde yeni yaprak cikardigi tepe noktasi siyahlasti kurudu. En altindaki iki yaprak taze ve diri. Onun disindakiler kurudu ve arada dokuluyor.
Sorum su benin bu limonumu kurtarmak icin acaba o tepe noktasindan kesip kurtarmali miyim? Yoksa iyice olmesine mi sebep olurum? Bakimla ilgili yeni yeni ogrenmeye basliyorum yanlis bir sey yapip limonumu kaybetmek istemiyorum.
Yardimci olursaniz cok sevinirim.
Bu arada fotograf yuklemeyi defalarca denedim yapamadim. Umarim anlattiklarimdan anlasilabilir
meric0101
26-01-2019, 13:55
Arkadaşlar merhaba. Çekirdekten limon yetiştirmeye başladım. Birkac gun oncesine kadar bir sikinti gorunmuyordu. Gectigimiz hafta ildisina tatile cikacagimdan limon saksimi da yanimda getirdim. Daha arabadayken yapraklari burusmaya basladi. Oksijensiz kaldigini dusunerek sik sik acikhavaya cikardim yol boyunca. Ancak takip eden gunlerde de kotuye gitti.
Normalde yeni yaprak cikardigi tepe noktasi siyahlasti kurudu. En altindaki iki yaprak taze ve diri. Onun disindakiler kurudu ve arada dokuluyor.
Sorum su benin bu limonumu kurtarmak icin acaba o tepe noktasindan kesip kurtarmali miyim? Yoksa iyice olmesine mi sebep olurum? Bakimla ilgili yeni yeni ogrenmeye basliyorum yanlis bir sey yapip limonumu kaybetmek istemiyorum.
Yardimci olursaniz cok sevinirim.
Bu arada fotograf yuklemeyi defalarca denedim yapamadim. Umarim anlattiklarimdan anlasilabilir
Sizin sorununuz kök sorunu diye anladım. Bende çok tecrübeli değilim. Fakat yolda sarsıntıdan kökü oynamış diye düşünüyorum. Yer değişikliği zaten çok strese sokuyor bitkileri yolda iyice bırakmış kendini sanırım. Tepeden kesmek konusunda bir fikrim yok fakat toprak kısmını biraz sabitleyin. Sürekli yön dahil yerini değiştirmeyin (hava alsın, güneş görsün gibi )
arkadaşlar fotoğrafları anca yükleyebildim. limonun durumu böyle. ne yapmam gerektiği hakkında bilgisi olan var mı?
Halfblood
22-02-2019, 00:16
Merhaba saygıdeğer forum üyeleri,öncelikle bu hobide yeniyim,yeni yeni merak saldım ve terasımızda yetiştirdiğim limon ağacımın yaz sonundan beri yaprakları yok(ben yeni farkettim önceden bu kadar dikkatli değildim)ve bazı dalları kurumuş durumda fakat bir yandan da yeni filizler verip çiçekler açmış ben buna ne uygulayabilirim tedavi olarak ve bir de solucan gübresi vermek istiyorum bu zamanlar gübre için uygun mudur?
Bir de unutmadan turunç ağacımın yapraklarını da birşey yemiş ona ilaç tedavisi uygulamam gerekir mi?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim fotoğrafları aşağı ekliyorum.
https://i.hizliresim.com/9aWoBo.jpg
https://i.hizliresim.com/pbMzQJ.jpg
https://i.hizliresim.com/Nn8AQQ.jpg
ağaçlarımda zenk var ne yapmalıyım.ilaçlama .
Merhaba ;
Benim limon ağacımda da pamuk pamuk yapışkanlıklar var ve bahçedeki diğer ağaçlara da bulaşıyor. Ne yapmam gerekiyor? Saygılar
Sizin sorununuz kök sorunu diye anladım. Bende çok tecrübeli değilim. Fakat yolda sarsıntıdan kökü oynamış diye düşünüyorum. Yer değişikliği zaten çok strese sokuyor bitkileri yolda iyice bırakmış kendini sanırım. Tepeden kesmek konusunda bir fikrim yok fakat toprak kısmını biraz sabitleyin. Sürekli yön dahil yerini değiştirmeyin (hava alsın, güneş görsün gibi )
Merhaba , turunç fideleri ve ağaçları yer değişikliğini pek sevmiyor maalesef. Bende de yaz sonuna kadar hatta sonbahar ortasına kadar balkonda duran yetişmiş limon ağacını kışa hazırlık olması için mutfak balkonuna ki balkon camekanla kapalı, güneş alacak şekilde de yerleştirmem rağmen önce 1 haftada tüm yapraklarını döktü, açmış çiçekleri soldu. Şu an ağaçta 3-4 yaprak ve bir limon meyvesi kaldı. Tekrar balkona da alamıyorum aşırı soğuk. Kara kara düşünüp sabretmekten başka bir çözüm bulamadım.
merhaba,
fotografını attıgım limon ağacımda son 2 günde beyaz pamuk benzerı şeyler oluştu, yapraklar kurumaya başladı ve bir değişiklik söz konusu. sulamayı 15 günde 1 yapıyorum. ağac tamamen evin içinde kalıyor. ort. sıcaklık 20 derece. ne yapmamı önerirsiniz? teşekkürler
586274
586275
586276
586277
merhaba ,
buna benzer bir durum yaşamıştım ben de . Bir tavsiye ile suya arap sabunu karıştırıp ( 1 litreye bir tatlı kaşığı ) haftada bir spreyledim ama bu sefer de yaprakları kararıp tamamen döküldü. zirai tarım ilacı satan bilgili bir yerden yardım almayı düşünüyorum ben de.
Merhabalar,benim mandalina ağacım3 yaşında gibi sanırım.Bahçemize dikeli 2 yıl olacak.Aldığımızda üzerinde çiçekleri vardı ve mandalina verdi ama bu sene ne meyve verdi de çiçek açtı ,ayrıca yaprakları sanki kirli gibi karardı soba kurumu rengi gibi acaba bu bir hastalık mı? Kir mi?
Kibriselye
30-03-2020, 10:47
Merhabalar,
Ben Kıbrıs'taki bir narenciye üreticisiyim. Adamız genelde kurak fakat 2 yıldır yağmurlu ve bereketli geçmektedir. King mandalina bahcesinde Mayıs ayı içerisinde, Fotoğrafta da görüldü üzere yeni filiz ve tomurcuklarda oluşan bu bozukluğun ne olduğu konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler! !
Not: yapılan kontrollerde gözle görülen hiç bir böcek ile karşılaşılmamıştır )
herdemir
02-04-2020, 19:49
Merhaba,
Ağacımın yapraklarındaki hastalığın ne olduğunu anlayamadım. Ne olduğunu ve tedavisini söyleyebilecek kimse var mı acaba?
705213
705214
705215
705216
705217
its_just_a_ride
03-04-2020, 12:15
Merhaba,
Ağacımın yapraklarındaki hastalığın ne olduğunu anlayamadım. Ne olduğunu ve tedavisini söyleyebilecek kimse var mı acaba?
705213
705214
705215
705216
705217
Tek bir sürgünde ise o sürgünü alıp kurtulun ondan. Citrus Canker dedikleri hastalığa benziyor.
herdemir
04-04-2020, 12:33
Malesef nerdeyse her sürgünde var. Citrus Cankeri internette araştırdım görsellere de baktım tam olarak benzetemedim açıkçası. Benim ağacımdaki yapraklarda pas lekeleri gibi lekeler var. Yapraklar içe doğru kıvrılmış ve bazı yapraklar görsellerdeki gibi şekilsiz. Daha önce bazı yaprakların altlarında küf gibi siyah-beyaz oluşumlar vardı. Arap sabunu - su karışımı yaptım ve onları temizledim. Ancak pas lekesi ve yaprakların kıvrıklığı konusunda bilgi sahibi olamadım. Tedavisi var mı merak ediyorum. Bahçede bir tane de limon ağacım var ona da bulaşır mı bilmiyorum.
Merhaba benim de limon ağacımda yeni filizlenen yapragin alt ve ust taraflarinda ekledigim resimdeki zararlilardan gördüm . Yapiskan bant ile hepsini aldim.şu an durumu iyi ama ileri için yaşayıp göreceğiz bu zararlının ismini bilen var mı ayrıca yapışkan renksiz iz bırakan bir iki yaprakta var. O zararlıyı bulamadım.
https://i.hizliresim.com/y0sQ5Y.jpg (https://hizliresim.com/y0sQ5Y)
Turunçgil
08-05-2020, 01:36
Sevgili TRland ;Bunlar yaprak bitleridir bitkinin özsuyunu emerek zarara yol açarlar.Bir fısfıs şişesine bir tatlı kaşığı arap sabunu ve bir çay kaşığı zeytinyağı ekleyin ve üstüne su doldurup enfekte bitkiye uygulayın, bitkiye herhangi bir zararı olmayan bu organik ilacı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.Ayrıca bildiğimiz uğur böceği ''Harmonia axyridis'' bu zararlının doğal düşmanı.
AcemiKıbrısta
01-06-2020, 09:27
Merhaba! Uzun zamandır forumları okuyorum ama yeni üye oldum. Kendimi tanıttım ve ilk sorumu sormak için buraya geldim. :)
Kıbrıs’da kimyasal kullanmadan bakmaya çalıştığım bahçemde 2 tane limon ağacım var. Fide olarak aldığım için yaşlarını bilmiyorum ama 3 yıldır ben bakıyorum. İkisinde de problemler var ama ben biri üzerinden giderek sorularımı sorayım, diğerine de uygularım öğrendiklerimi diye düşünüyorum.
Bu ağacımı alırken bana yediveren olduğunu söylemişlerdi. Diktiğim ilk 2 yıl 3-5 adet limon verdi. Geçen kış ilk kez 25-30 tane limonu oldu. Şubat ayı civarı topladım. Nisanda çiftlik gübresi eklemiştim dibine. Bir de demir vermiştim. Çok az çiçeklendi ve şu an sadece 1 tane minik limonu var. O da büyür mü bilmiyorum :(
Bahar başında çok uzayan dalları budamıştım uçlarından yanlış zamanda yapmışım anladığım kadarıyla. Yakın zamanda da içe doğru olan dalları budadım ve sabun ve zeytinyağlı karışımla ilaçladım.
Yanlış ve eksik yaptığım bir sürü şey olduğuna eminim. O yüzden sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim.
1. Aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi bir veya daha fazla hastalık var gibi. Galeri güvesi midir acaba? Ayrıca başka bir zararlı/hastalık var mı sizce? Bu sabun+yağ karışımını ne kadar sıklıkla uygulamalıyım?
2. Forumlarda okuduğum ve anladığım kadarıyla çinko eksikliği de var sanırım. Bunu organik tarıma uygun bir şekilde nasıl çözebilirim?
3. Burada bulabilirsem solucan gübresi alayım diyorum, bir de evde yapmaya çalıştığım şu an beklemede olan bokashi gübresi var. Onlardan vermem uygun olur mu sizce? Hangi sıklıkta?
Not: beyaz minik benekler yeni sıktığım sabunlu su kalıntısı.
gurcan52
12-01-2021, 22:50
Merhaba, benzer bir sıkıntı iki farklı naranciye ağacımda mevcut. Fotoğraflarda görünen tam olarak nedir ve hangi ilacı kullanmam lazım, yardımcı olursanız sevinirim. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210112/a6aec50d3bd6448fa62165de5608c71e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210112/0552afda871b7ba2ee186c5abd02b9eb.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210112/41aaf7662f07ed672b46449afe68efb0.jpg
its_just_a_ride
13-01-2021, 14:46
Merhaba, benzer bir sıkıntı iki farklı naranciye ağacımda mevcut. Fotoğraflarda görünen tam olarak nedir ve hangi ilacı kullanmam lazım, yardımcı olursanız sevinirim. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210112/a6aec50d3bd6448fa62165de5608c71e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210112/0552afda871b7ba2ee186c5abd02b9eb.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210112/41aaf7662f07ed672b46449afe68efb0.jpg
Enfekte olmuş yapraklar az sayıda ise, ağaçtan uzaklaştırın. Değilse tazyikli suyla yapraklardaki bitlerden kurtulun. Neemazal T/S sorunu çözer gibi.
gurcan52
13-01-2021, 22:17
Enfekte olmuş yapraklar az sayıda ise, ağaçtan uzaklaştırın. Değilse tazyikli suyla yapraklardaki bitlerden kurtulun. Neemazal T/S sorunu çözer gibi.Cevap için teşekkür ederim. Bordo bulamacı önerdiler bende spariş geçmiştim. Sizce bordo bulamacı denen ilaç işe yarar mı?
its_just_a_ride
13-01-2021, 23:38
Cevap için teşekkür ederim. Bordo bulamacı önerdiler bende spariş geçmiştim. Sizce bordo bulamacı denen ilaç işe yarar mı?
Fotodan bitlenme gibi duruyor. Bordo bulamacı daha çok fungusit amaçlı kullanılmakta bildiğim kadarıyla. Yaprak kıvrılmaları bunun en önemli göstergesi.
gurcan52
14-01-2021, 23:40
Fotodan bitlenme gibi duruyor. Bordo bulamacı daha çok fungusit amaçlı kullanılmakta bildiğim kadarıyla. Yaprak kıvrılmaları bunun en önemli göstergesi.O zaman söylediğiniz NeemAzal T/S Organik Neem Yağı denemek daha doğru yol gibi, teşekkür ederim. [emoji846][emoji106] https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210114/86bea1cd2a9c99f435ec50b4bdfd050e.jpg
its_just_a_ride
15-01-2021, 18:07
O zaman söylediğiniz NeemAzal T/S Organik Neem Yağı denemek daha doğru yol gibi, teşekkür ederim. [emoji846][emoji106] https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210114/86bea1cd2a9c99f435ec50b4bdfd050e.jpg
Online alışveriş sitelerinde düşük porsiyonlarda bulmanız mümkün. Çok uzun süre giden bir şey zaten. Litreye 2-3 ml yeterli.
gurcan52
15-01-2021, 19:19
Online alışveriş sitelerinde düşük porsiyonlarda bulmanız mümkün. Çok uzun süre giden bir şey zaten. Litreye 2-3 ml yeterli.İnternet üzerinde bulabildiğim en düşük ml buydu ve spariş geçtim
flora_fauna
14-05-2021, 15:11
arkadaşlar merhaba evimde baktığım 7 yaşındaki limon ağacımda hem kırmızı örümcek hem de unlu bir var. unlu bit için neem azal aldım, uyguladım ama ertesi gün yine unlu bitlere rastladım, bu normal mi? etkisi için bir süre geçmesi gerekiyor mu? bir de aynı miktarda karıştırıp saksıdan da uygulamam gerekli mi?
ikinci sorum da kırmızı örümcekler için, onun için de suda çözünebilen bir akarsit olan power sulphur 80 aldım, neemazal uygulamasından sonraki gün uygulayabilir miyim arada bir zaman geçmesi gerekli mi?
its_just_a_ride
15-05-2021, 20:13
arkadaşlar merhaba evimde baktığım 7 yaşındaki limon ağacımda hem kırmızı örümcek hem de unlu bir var. unlu bit için neem azal aldım, uyguladım ama ertesi gün yine unlu bitlere rastladım, bu normal mi? etkisi için bir süre geçmesi gerekiyor mu? bir de aynı miktarda karıştırıp saksıdan da uygulamam gerekli mi?
ikinci sorum da kırmızı örümcekler için, onun için de suda çözünebilen bir akarsit olan power sulphur 80 aldım, neemazal uygulamasından sonraki gün uygulayabilir miyim arada bir zaman geçmesi gerekli mi?
7-10 gün arası beklemeniz gerekir etki için.
Arkadaşlar merhaba. Manavgat'ta bahçede mandalina ağacımız var ama bu sene için meyvelerin üstünde kahverengi büyük lekeler oluşmaya başladı. Meyveleri de çok büyümüyor. Neden olabilir?https://imgyukle.com/i/kZLlfR
Blackcat34
09-12-2021, 21:32
Yaklaşık 3 yaşında saksıda kamkat ağacımız var. Yapraklarinda krem beyaz lekeler cıktı zamanla büyüyerek kuruyup dökülüyor. Leke olmayan bazı yaprakları ise tamamen kararip kuruyor. Bunun nedeni ne olabilir?
çok faydalı bilgiler *** ederiz
Saksıda satın aldığım portakal ağacımda şu hastalık görüntülerini gözlemledim.ne yapabilirm bu ne hastalığıdır.ne ile tedavi ederim ne kilacı ve hangi oranda nasıl kullanmalıyım.teşekkür ederim
Bahçemen3453
08-04-2022, 11:49
Merhabalar, çekirdekten yetiştirdiğim ve 1 ay kadar önce taçlandırmak için tepe budaması yaptığım portakalın durumu böyle. Fotoğrafta gösterdiğim sararma ve kurumaların sebebi ne olabilir, nasıl çözebilirim? 20.20.20 gübre kullanıyorum. yardımcı olursanız memnun olurum.
724298
July Ulay
25-07-2022, 00:59
http://i1144.photobucket.com/albums/o481/AtahanKara/2012-03-03155543.jpg
http://i1144.photobucket.com/albums/o481/AtahanKara/2012-03-03155533.jpg
Merhaba,
Öncelikle bu faydalı forum için size ve paylaşımları ile dolduran herkese teşekkürler, babamın bir ağacında resimdeki haşereleri gördük, kabuklu bit olduklarını düşünerek arap sabunu ile temizledik.
Ancak ilaçlamak da istiyoruz ne yapalım?
Teşekkürler.
merhaba bu beyazlıklar (hareketsiz elimle bakınca yapıs yapıs fotodakilerle aynı) bunlardan en hızlı sekilde dogal karısım hangi ilacla kurtuluruz acaba? tesekkur ederim.
Portakal Rengi
26-07-2022, 08:44
merhaba bu beyazlıklar (hareketsiz elimle bakınca yapıs yapıs fotodakilerle aynı) bunlardan en hızlı sekilde dogal karısım hangi ilacla kurtuluruz acaba? tesekkur ederim.
Yaprak biti olması kuvvetli olasılık. Unlu bite benziyor. Sayıları çok artmadan girişimde bulunmalısınız.
Ev yapımı ilaçlar başlığında çeşitli karışım önerileri var.
Yesildog
30-07-2022, 21:52
Ağaçlarıma düzenli bakım ve sulama yapmama rağmen resimdeki gibi sararmazlar oluşmaya başladı. Sebebi ne olabilir ?
Arkadaşlar limon ağacım kurumakta ne yapabilirim?
Yardımcı olursanız çok sevinirim
Korayildz
23-01-2023, 20:41
Merhaba limon ağacımın dal uçları karardı aşağı doğru yayılıyor. Uçkurutan olabilir diye budadık ancak kararma devam ediyor. Bu konuda bilginiz var mı acaba
Merhaba bahçedeki yediveren limonumuzun kök kısmında 10 cm lik kabuğu yok. Köke kadar bu şekilde ilerliyor. Bunun sebebi ne olabilir ? Ne yapmamız lazım ? Üstünde limon var . Ve hala çiçek açıyor .
kemalaydin
01-03-2023, 20:40
selamlar,
çok sevdiğim bir yakınım tarafından limon ağacı hediye edildi tarafıma. Çekirdeksiz yeşil lime limon ağacı. Ağaç geldiğinde üstünde 6-7 tane meyvesi vardı olgunlaşmış. Satıcı arkadaş yediveren demiş ağaç için ve sürekli meyve verir demiş. Fakat 6 ay olacak ilk geldiği meyve dışında çiçek bile açmadı. Bugün yaprakların resimlerini çektim ve noktacıklar dikkatimi çekti.
https://i.hizliresim.com/hcsbon0.JPG (https://www.hizliresim.com/hcsbon0)
https://i.hizliresim.com/e7wxof7.JPG (https://www.hizliresim.com/e7wxof7)
https://i.hizliresim.com/egip8r3.JPG (https://www.hizliresim.com/egip8r3)
https://i.hizliresim.com/83f7ioz.JPG (https://www.hizliresim.com/83f7ioz)
https://i.hizliresim.com/qbucikb.JPG (https://www.hizliresim.com/qbucikb)
https://i.hizliresim.com/7tm622u.JPG (https://www.hizliresim.com/7tm622u)
https://i.hizliresim.com/dpzjwgk.JPG (https://www.hizliresim.com/dpzjwgk)
Bitki üzerinde herhangi bir yapışkan bir yapı yok, her yerine dokundum neredeyse. Kış aylarında içeride tutuyorduk, güneşler başlayınca balkona aldım. Balkon camlı ve güneşin doğuşundan batışına kadar güneş balkona vuruyor, camlar kapalı olduğunda sera etkisi diyebileceğimiz derecede sıcak oluyor. Bunun etkisi de olabilir mi emin olamadım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.